VOAL

VOAL

Kur gjithë bota shqiptare i është mirënjohëse Papa Françeskut, ka plasur një fushatë e egër kundër myslimanëve shqiptarë Nga Elida Buçpapaj

August 29, 2016
blank

Komentet

blank

Reciprociteti do të duhej të vlente në mes Kosovës e Serbisë – Nga Mr.Sc.Refik HASANI

Institucionet e Kosovës nuk duhet të hezitojnë edhe më tej, Parlamenti  i Kosovës duhet të përgatitë dhe të miratojë një deklaratë, pse jo edhe një rezolutë lidhur me shkeljen e të drejtave të shqiptarëve për Krahinën e mbetur nënë administrimin e Serbisë. Shqiptarët nga kjo pjesë me të drejtë presin që Kosova të ngrit zërin, shtrojë dhe mbrojë të drejtat tona që na takojnë si ato individuale dhe ato kolektive.

Kjo pjesë nuk duhet dhe nuk mundë të jetë një monedhë dhe çmim që Serbia duhet ta njoh Kosovën dhe të sakrifikohen shqiptarët nga tri komunat. Shqiptarët nga Komuna e Medvegjës, Bujanocit dhe Preshevës janë një kartë e fortë për Kosovën nëse dihet të shfrytëzohet mirë, duhet të jenë një balansues në masën e kandarit politik dhe diplomatik me serbët lokal të Kosovës.

Prishtina së bashku me Tiranën, në Këshillin e Sigurimit të OKB-së, ta ngritin çështjen e pazgjidhur të shqiptarëve nga komuna e Medvegjës, Bujanocit dhe Preshevës.

Çështja e shqiptarëve nga komuna e Medvegjës, Bujanocit dhe Preshevës duhet të jetë edhe në agjendën, fjalorin dhe temën e bisedave në të gjitha nivelet për të gjithë, veçmas nga Presidenti, Kryeministri, kryetari i Kuvendit dhe Ministri i Punëve të Jashtme të Kosovës.

Për diplomacinë e Tiranës dhe politikën e Prishtinës, hapësira e tri komunave ende është-temë tabu, prandaj duhet sa më parë të ,,shkrihet” , kjo temë lidhur me qëndrimin që kanë mbajtur dhe ende janë duke mbajtur institucionet e dy shteteve ndaj shqiptarëve në këto tri komuna.

Është momenti i fundit që diplomacia e Tiranës në bashkëpunim me politikbërsit e Prishtinës të thonë të vërtetën për shqiptarët. Është për të ardhur keq që asnjëherë deri tani në vija institucionale të dy shtetet, Kosova e Shqipëria, nuk kanë debatuar në parlamentet e tyre me ndonjë pikë të rendit të punës rreth gjendjes së shqiptarëve.Është gabim politik dhe diplomatik nëse mendohet që Kosova i ka,,duart e lidhura” që ta mbrojë çështjen e të drejtave individuale dhe kolektive të shqiptarëve të kësaj ane.

Edhe në bisedimet, në mesë të Prishtinës dhe Beogradit duhet të përqendrohen edhe rreth RECIPROCITETIT, sukcesionin e mbetur nga ish-ngrehina artificiale e quajtur Jugosllavi dhe çështjet tjera si të pagjeturit, etj. Kosova veçmas pas 17 shkurti 2008, nuk mund të arsyetohet pse çështjen e shqiptarëve nga kjo pjese nuk e ka shtruar për ta debatuar.

Me të drejtë ne popullata shqiptare nga komuna e Medvegjës, Bujanocit dhe Preshevës jemi duke pritur nga Tirana, veçanërisht nga Prishtina, që ta ngritin zërin, mbrojnë dhe përfaqësojnë edhe interesat tona në këtë hapësirë etnike shqiptare. Kjo krahinë është mbetur në harresë, nën mëshirën e kohës. Ne shqiptarët e ish-Jugosllavisë si qendër të shkollës dhe dijës, e kemi patur Prishtinën, e kemi patur ,,busull e orientimit”.

Minoriteti serbë në Kosovë i gëzon të gjitha të drejtat, bile më shumë se ç’ju takojnë edhe me çdo të drejtë ndërkombëtare. Janë të përfaqësuar me 10 n ulëse në parlament të Kosovës, i udhëheqin dy ministri.Shqiptarët nga Komuna e Medvegjës, Bujanocit dhe Preshevës janë të privuar nga të gjitha të drejtat individuale dhe kolektive.

Rajoni i kësaj krahine gjendet në jug të Serbisë, përgjatë vijës administrative me Kosovën, në një sipërfaqe tokësore prej 1249 km2, me 138 vendbanime, 85 bashkësi lokale dhe 17 zyre të vendit. Sipas vlerësimit të regjistrimit të vitit 1991 në tri komunat me shumicë shqiptare, jetojnë 101.549 banorë. Edhe pse kanë këtë numër përafërsisht sa janë serbët lokal të Kosovës, shqiptarët sot nga tri komuna, nga Serbia vazhdimisht injorohen, përbuzen dhe shkelen të drejtat e tyre, nuk ka media dhe ka ngulfatje të informimit në gjuhën shqipe, mungon përkujdesja shëndetësore, nuk ka ndonjë Spital regjional, por shqiptarët bredhin për shërim herë në Prishtinë, Nish, Shkup e Beograd.


Nuk u bë pagimi i dëmeve të luftës dhe nuk i investuar për kthimin e të dëbuarve dhe kategorisë së të zhvendosurve shqiptarë. Nuk ka ende amnisti për luftëtarët e UÇPMB-së, përkundrazi arrestimet nuk kanë të ndalur. Përdorimi i flamurit dhe gjuhës shqipe nëpër institucione shtetërore ende është çështje e pazgjidhur në tri komunat e cekura.Asnjëherë nuk u

Kjo Krahinë është shndërruar në një karantinë militarizimi të forcave paramilitare me shumë baza ushtarake të ushtrisë Serbe, ku janë vendosur pjesëtarët e xhandarmërisë dhe forcave elite speciale që krijojnë frikë dhe mbjellin një psikozë të pasigurisë. Në tri Komunat e cekur më lartë mungon liria e lëvizjes veçmas në komunën e Medvegjës, Karadakë të Preshevës dhe Malësinë e Bujanocit. Institucionet e Kosovës duhet të na japin instruksione të menduara mirë dhe shumë të qarta për çështjen e Këshillit Nacional, marrëveshjes së Konçulit, pjesëmarrjes apo jo të neve shqiptarëve për parlament të Serbisë etj.

Mediat tona shqiptare duhet të njoftojnë, sensibilizojnë dhe alarmojnë opinionin e gjerë, të shfaqin interesim më të madh për zhvillimet që po rrjedhin brenda Serbisë dhe qëndrimin e saj ndaj shqiptarëve në këtë republikë.

Përfundimisht të hapet ,,kutia e pandorës” lidhur me ndërtimin e reciprocitetit Kosovë-Serbi, duke e shtruar në tavolinë edhe çështjen e kësaj Krahine dhe pasurit e shqiptarëve nëpër qytete të Serbisë.Institucionet e Kosovës të formojnë një qëndrim, platformë a strategji afatshkurtër, afatmesëm apo afatgjatë, se çfarë dhe si t’i artikulojnë kërkesat shqiptarët nga kjo pjesë. Në Kosovë jetojnë mbi 50 mijë banorë të ardhur si të dëbuar, zhvendosur nga konflikti dhe lufta e armatosur që nga qershori 1999, por asnjë shtëpi nuk është ndërtuar për këtë kategori.

Kërkojmë dhe ju bëjmë apel bartësve të institucioneve të Kosovës se nuk duhet të kenë hezitim dhe ta thonë troç: Të drejtat që gëzojnë minoriteti serbë në Kosovë, nuk mund t’iu mohohen me kurrfarë konventash ndërkombëtare as shqiptarëve që jetojnë në Komunën e Medvegjës, Bujanocit dhe Preshevës. Faktori ndërkombëtar për serbët lokal që jetojnë në Kosovë ka kërkuar garanci dhe janë duke i realizuar, por edhe i monitorojnë vazhdimisht plotësimin e këtyre të drejtave.

Angazhime duhet të ketë edhe nga ky faktor për realizimin e po atyre të drejtave edhe për shqiptarët nga kjo pjesë, veçmas nuk guxon të mungoj përpjekja nga Prishtina.Është pa përgjegjësi totale, sjellja jo adekuate ndaj shqiptarëve të asaj pjese, kur Kosova deri më tani nuk ka caktuar as edhe një zyrtarë, Koordinator apo departament që do merret me problematikën e kësaj krahine!?.

Politika e shtetit të Kosovës në bashkëpunim të ngushtë me dy Akademitë tona dhe diplomacinë e shtetit Shqiptarë duhet të hartojnë një strategji veprimi dhe duhet të ngrihet në të gjitha instancat relevante ndërkombëtare. Reciprociteti luan rol dominues në ndërtimin e të gjitha marrëdhënieve në mesë të dy shteteve fqinje për shtetasit e njëri-tjetrit.

Nuk duhet të pritet dhe të mbesim,,duke e pritur godon”, a thua kur Serbia do ta njoh Kosovën si shtet. Republika e Kosovës duhet të kërkojë të drejtat e shqiptarëve në Serbi nëse dëshirojmë ndërtimin e raporteve të shëndosha në mesë të dy popujve më të mëdhenj të kësaj pjese të Ballkanit.

Kjo duhet të jetë formulë e raporteve në mes të Kosovës dhe Serbisë, si dy shtete që pretendojnë të bëhen pjesë e Bashkimit Evropian.

*Autori, ka disa punime e kumtesa në konferenca shkencore për Medvegjë, Bujanoc dhe Preshevë, por edhe ka propozur,si:Reciprocitetin,  për Referendumin e datës 1 e 2 mars 1992, shqyrtimi i realizimit të Marrëveshjes së Konçulit, inicimin që të miratohet një rezolut nga Parlamenti i Kosovës, formim i një Komisioni mikst nga Parlamenti Shqipëri-Kosovë, propozimi për formimin  e një zyre në kuadër të zyrës së Kryeministrisë etj 

blank

OPEN LETTER TO THE PRESIDENT OF THE UNITED STATES OF AMERICA JOSEPH BIDEN- By MRSc Agim Aliçkaj

The survival of Kosovo and the Albanian people depends directly on the full commitment of the United States.
Dear President Biden,
If there is one leader in the US who knows everything about the conflict in the Western Balkans, it is you, Mr. President. You know best how the Serbian rulers, in coordination with the Serbian Church and the Academy of Sciences, cover up their aggressiveness and criminality with victimization, lies, deceptions and manipulation of all kinds while at the same time making open plans for the extermination of the Albanians.
Serbia has not changed since the time of the criminal Milosevic, it is governed by politicians inspired and prepared by him, with the same views and tendencies for dominance in Southeast Europe. Trapped in the world of myths and hatred for other nations, influenced and directed by Putin’s Russia, Serbia is the only country after Russia that poses a threat to peace and security in Europe.
It continues its threats of war, pressures the Serbian minority to boycott free democratic elections and sends criminals to beat NATO soldiers, journalists and civilians, harasses and intimidates Serbs who accept the state of Kosovo, mocks mediators, escalates and de-escalates at will, participates formally in the talks, sets preconditions, does not sign and violates EU-brokered agreement.
The pro-American and pro-European government of Kosovo, the most democratic in the region, accepts the EU’s association agreement and 38 other previous agreements, implements democracy, law and order, imprisons criminals, reduces the number of special police and accepts new elections in the four northern municipalities. Surprisingly, for all these actions, Western diplomats praise Serbia as “constructive” while blaming and sanctioning Kosovo! This is the height of injustice and belittling of the Republic of Kosovo.
Europe, driven by the futile desire to remove fascist Serbia from fascist Russia, with  economic, political and traditional ties to Russia, weighed down by the fear of the strengthening of the Albanian nation among the oldest in Europe and by religious prejudices, is openly taking Serbian side. It is deeply immersed in the centuries-old failed policy of appeasing the Serbian aggressor and subjugating the Albanian people.
European mediators Mr. Borrell and Mr. Lajcak, who come from countries that do not recognize Kosovo’s independence, are preoccupied with how to best accommodate Serbia. Seeing that their work has failed, they are trying to blame Kosovo for everything. Our representative in the dialogue, Mr. Gabriel Escobar, has joined the unjust and wrong European policy. His assertion that the Serbian Association is in function of the
incorporation of the Serbian minority in the state of Kosovo, simply does not hold. His threats against Kosovo’s democratically elected government resemble those of former President Trump’s failed emissary, Richard Grenell. In Belgrade, our experienced ambassador Mr. Hill apologizes for bombing Serbia and stopping the Serbian genocide against Albanians, which is contrary to democratic values and

American interests. He seems very concerned about the rights of the Serbian minority in Kosovo, which in reality have not been violated by Kosovo but by Serbia. He is not at all upset about the rights of the Albanians in the Presheva Valley and in Sanxhak. Serbia’s goal is clear. Deceiving Western diplomats and delaying the dialogue in the hope that Putin will win the war against Ukraine, while Trump will win the American elections. Serbian-American voters are determined to vote for Trump, for whom they voted last time and lost. Albanian-American voters, although disappointed by the State Department, are open to voting for you regardless of party affiliation. This will have a significant impact on the voting results, especially in the “swing” states of America.

The letter of the four chairmen of the Committees on foreign relations, including Senator Bob Menendez and 56 deputies from various democratic states should be the last warning for diplomats to change their unfair and completely wrong approach to Kosovo. America has invested a lot in saving the people of Kosovo from the Serbian genocide, creating and building a pro-Western democratic state. It is high time for this investment to be concluded permanently. Only you can successfully complete the historic work of President Clinton, continued by President Bush, because you have made an extraordinary contribution to this.
The efforts of all Serbian governments to exterminate the Albanians date back to their influx from the Carpathian Mountains to the Illyrian lands in the seventh century. But they begin to take the form of genocide around 1887 and continue until 1999.
There are more than 30 written programs and pamphlets about the extermination of Albanians, among which the most notorious one stands out, the memorandum of the Serbian politician Vasa Čubrilović “Deportation of Albanians”. Among other things, he writes that “the existence of the Serbian nation depends on the non-existence of the Albanian nation”. Since all Serbian power rests on Russian support, it is clear that the survival of Kosovo and the Albanian people depends directly on the full commitment of the United States. Therefore, Mr. President, please help to stop Serbian aggression and international injustice towards Kosovo. This can only be done by taking the leadership of the dialogue, by
appointing a personal representative of the White House, with a real and fair approach to the problem between Kosovo and Serbia.
Racist Serbia, like racist Russia, must be stopped from its hegemonic grip on Europe. This can only be achieved with isolation and real diplomatic and economic pressure on it, pressure on the five remaining European countries to recognize Kosovo’s independence and
opening the way for integration into NATO and the European Union. Until this becomes possible, it is imperative to find a way to create an international defense alliance or treaty between the US and the Republic of Kosovo, similar to the Franco- Greek defense agreement of 2021, that would guarantee security and territorial integrity of the Republic of Kosovo. This would have a direct impact on curbing Serbian aggression and would help the progress of the dialogue.
This is the only way to guarantee peace and security in the Balkans and to ensure the existence of an ancient people who, among other things, gave the world two great figures, Gjergj Kastrioti-Skanderbeg, the symbol of resistance, of the fight for freedom and the protection of Europe, and Saint Mother Teresa, the symbol of kindness, generosity and care for the poor and people with special needs.
America does not find any friend in the world that is closer, more loving, more sincere and more loyal than the Albanian people.
Sincerely,
Agim Ali
çkaj
, MRSc.
blank

HAXHIU: VERIU I KOSOVËS T´I LIHET SERBISË!- Nga IDRIZ ZEQIRAJ

 

 
     Kosova ka bërë lëshime të bollshme, madje edhe të dhimbshme. Vetë pranimi i dialogut politik me Serbinë, pas masakrave masive në Kosovë, është një faj e tradhti nga Hashim Thaçi me ekipin e tij. Duke qenë rrast i shantazhuar, me dosje krimesh, të kundërshtarëve politikë shqiptarë, ai pranoi gjithçka që kërkoi Serbia, në këmbim të lirisë personale e grupore, mbi të cilët rëndojnë krimet numerike. 
     Një popull i tërë nuk mund dhe nuk duhet të dënohet e ndëshkohet, për fajet individuale apo grupore kriminale. Kosova duhet t`i penalizojë nënshkruesit e Marrëveshjes të Asociacionit dhe të tjera, të cilat vënë në pikëpyetje ekzistencën e vet shtetit të Kosovës.
    Ngulmimi i BE-së dhe SHBA-së, për krijimin e Asocioacionit të komunave me shumicë serbe, ka ngulfatur Kosovën. Kosova me 94 % të popullësisë shqiptare, nuk mund të jetë -multietnike-. Por, këtë ia imponuan ndërkombëtarët, për t`i favorizuar ende më shumë komunitetet pakicë në Kosovë, në veçanti, serbët vendorë. Tani, paradoksalisht, BE dhe SHBA, kërkojnë krijimin e një -Asociacioni monoetnik-, edhe pse Kushtetuta e Kosovës nuk e lejon!
    Arsyetimi i ndërkombëtarëve se është nënshkruar një marrëveshje dhe duhet zbatuar, pavarësisht kohës dhe rrethanave, në të cilat është bërë ajo marrëveshje fatale, e devalvon një teori juridike, e njohur me emërtesën: Klausula Sic Stantibus Rebus”, si normë juridike ndërkombëtare, për prishjen një kontrate apo marrëveshje ndërkombëtare, kur rrethanat kanë ndryshuar rrënjësisht dhe dëmi që sjellë zbatimi i një marrëveshje të tillë, është fatal për vendin, shtetin, siç është Asociacioni njëetnik për Kosovën! Qëllimet janë të errëta, me prapavijë bërjen hisedare të Serbisë në Kosovë, duke krijuar një “Republika Srpska”, e cila paralizon funksionimin normal të shtetit të Kosovës, deri në shkëputjen e një pjese të saj. 
 
     Rrethanat e ndryshuara, madje rrënjësisht, nga koha e nënshkrimit të Marrëveshjës të Asociacionit, fatale për Kosovën, janë evidente, të dukshme: 
 
1) Nënshkruesit e marrëveshjes në fjalë, Hashimi Thaçi, me ekipin e tij, ishin dhe mbetën të shantazhuar, tani edhe të penalizuar, nga Gjykata Speciale e Kosovës, me seli në Hagë, me dosjet faktike vrastare të kundërshtarëve politikë shqiptarë. Dhe, ky nënshkrim, më vonë, edhe ratifikim në Kuvend, u bë në këmbim të lirisë të Hashim Thaçit dhe bandës së tij, të akuzuar me dosje bazike, për krimet e luftës dhe të pas luftës, kryesisht, vrasjen e oficërëve luftëbërës të FARK-ut të Ibrahim Rugovës; veprimtarëve të LDK-së; gazetarëve me integritet të luftës. Por, edhe ekzekutimet brenda llojit, kuadrot të hershëm të LPK-së, për ta eliminuar, paraprakisht, konkurrencën brenda partiake, në të ardhmen. 
 
     Shtesë e krimeve të bandës-PAN, janë edhe vrasja prapa shpinës, përafërsisht, 300 ushtarët e UÇK-së, të angazhuar në shërbimin e komandantëve të inkriminuar të PAN-it, arrestimet, burgosjen, maltretimet dhe vrasjen e kundërshtarëve politikë dhe fshehjen e kufomave të tyre. Dhe, këto krime makabre, banda-PAN ia faturon LDK-së, kinse për hakmarrje ndaj PAN-it, si përgjigje për vrasjen e listuar të komandantëve FARK-istë dhe të kuadrove të LDK-së! Edhe pse LDK-ja kurrë nuk ka pasur strukturë vrastare të shqiptarëve dhe aq më pak të pjesëtarëve të UÇK-së.
 
     Kjo dëshmohet edhe me deklarimin publik, në median T7, emisioni PRESSING, me moderator Leonard Kërçuku, të Baton Haxhiut, me porosi të drejtëpërdrejtë të Hashim Thaçit, si parapërgaditje të opinionit, për zbatimin të planit-pazar Thaçi-Vuçiq, të renditur në tri pika:
  1. Veriu i Kosovës t`i lihet Serbisë;
  2. Të zhbëhet Gjykata Speciale e Kosovës, me seli në Hagë; 
  3. Të falen krimet reciproke dhe të bëhet pajtimi shqiptaro-serb!
2) Serbia, në koordinim me Moskën, me qëllimin perspektiv, për krijimin e “botës serbe” dhe të “botës ruse”, në  Draft-statutin për Asociacionin, të një palo “Komisioni serb”, kinse të Kosovëe, kërkoi autonomi territoriale dhe referendum për serbët veriut të Kosovës, me synimin e qartë për ndarjen dhe bashkangjitjen Serbisë;
 
3) Sllogani, tashmë, i afishuar në veriun e Kosovës, në Serbi, në Mal të Zi (nga serbët vendorë), në “Republika Srpska” në Bosnje e deri në Moskën ruse: “Kur ushtria serbe do të kthehet në Kosovë”?!
 
      Përgjigja e BE-së  dhe e SHBA-së, për Beogradin zyrtar dhe aleatët e tij, duhej të ishte “NIKADA”, KURRË! Dhe, në mesin e dhjetra fakteve tjera, vetëm këto tri fakte të cituara, për ta hequr, njëherë e përgjithmonë, nga agjenda e dialogut Asociacionin e stisur dhe të shpifur, qëllimshëm, nga shtetet mike të Serbisë brenda BE-së, do të ishin të mjaftueshëm. 
 
     Çfarëdo insistimi i mëtejmë i BE-së, SHBA-së dhe të ndërkombëtarëve të tjerë, për themelimin e cilitdo nivel Asociacioni, do të ishte përdhosje e 800 dëshmorëve, 13.000 viktimave civile të pafajshme, e vuajtjeve masive fizike e shpirtërore të shqiptarëve të Kosovës. Kjo do të ishte një padrejtësi e madhe, një provokim i rëndë për popullin e Kosovës dhe shqiptarët e përbotshëm. 
 
     Pendesa e BE-së, SHBA-së dhe ndërkombëtarëve tjerë, do të ishte e parathënë, e pritshme, ashtu siç u penduan për plojën e përgjakshme në Bosnje, Kosovë dhe Ukrainë. Por, nëse, vërtet, themelimi i Asociacionit do të imponohet nga BE dhe SHBA, pendesa e tyre e sigurtë, nuk do të ishte kurrëfarë zgjidhje. Për rrjedhojë, konflikti serbo-shqiptar do të mbetet gjithnjë i hapur, me mundësi përshkallëzimi, deri në përmasën e një lufte të përgjakshme, në mes të dy popujve, me rrezik të destabilizimit në rajon e më gjerë.
     Ndoshta e vetmja shtesë, që mund t`i bëhet de-përshkallëzimit sot, nga qeveria e Kosovës, është zhvendosja e kryetarit të ngujuar në zyrën komunale dhe sistemimin e tij në një objekt rrethanor. Por, gjithnjë, me garancinë se në zyrën e të parit të komunës, nuk do të lejohet të hyjë askush, përveç kryetarit fitues në zgjedhjet dhe votën demokratike të pritshme.
     Kosova, nën masat sanksionuese, gjithësesi pëson humbje të mëdha. Por, kur dihet, madje botërisht, se këto masa nuk janë për fajin e Kosovës, duhet të përballohen dinjitetshëm. Kosova ka përjetuar terror dhe varfëri, njëherësh. Dhe, ka mbijetuar në saje të solidaritetit ndërnjerëzor. Edhe këto masa do t`i përballojmë, pavarësisht, kohëzgjatjes së tyre.
     Për përballimin e lehtësuar të vështirësive aktuale, kërkohet unitet në qendresë. Pikërisht, mungesa e unitetit dhe etja e shfrenuar për pushtet, e një opozite servile, destruktive, rrast të inkriminuar, kontribuoi shumë në ndëshkimin absurd të Kosovës. Mosbesues në votën e popullit, opozita zgjodhi mbështetjen e Serbisë. Kjo opozitë dje kishte mbështetur -Listën Serbe-, në luftimin e opozitës të saj, sot kjo Listë famëkeqe, po ndihmon në luftimin e pozitës, përkatësisht, të qeverisë aktuale të Kosovës.
     PAN-i i lidhur fort me Listën Serbe, në makro-kontrabandën, në vite e dekada, me disa komandantë të inkriminuar, penguan, qëllimshëm, kontaktet me minoritetin serb në veri të Kosovës. Ata e heshtën dhe bllokuan hapjen e Urës së Ibrit, edhe pas ndërtimit të saj, me qëllim që kontrabanda të bëhej shpengueshëm. Krerët e Listës Serbe preferencë kishin PAN-in, në zgjedhjet qendrore. Dhe, këtë e dëshmuan me votën e tyre vendimtare, në zgjedhjen e Ramush Haradinaj kryeministër.
     Kosova, pavarësisht marrëdhënieve me Beogradin, me serbët në Kosovë, jug dhe veri, duhet të bashkëpunojë, sepse në mesin e tyre ka shumë Rashiqër e Kërstiçër, Bogdanoviçër dhe të tjerë, të cilët e kuptojnë se bashkëjetesa me shqiptarët, ka qenë dhe mbetet domosdo e kohës.
      Me të drejtë, opozita serbe, akuzon, me emër e mbiemër, Hashim Thaçin, Ramush Haradinaj dhe komandantët tjerë, për bashkëpunimin në makro-kontrabandën me “Listën Serbe”. Ata e luftuan dhe e shkatërruan Opozitën serbe në Kosovë, duke e ndihmuar, drejtëpërdrejtë, “Listën Serbe”, për ta përvehtësuar të gjithë pushtetin në komunat me shumicë serbe në Kosovë dhe Vuçiqin në Serbi. 
     Askush nuk duhet të krenohet, në Kosovë, nëse krijon qeverinë pa pjesëmarrjen e serbëve në qeverisje, për aq sa i takon ligjërisht komunitetit serb. Komunikimi me serbët, në jug dhe veri, duhet të jetë i çiltër, i sinqertë, gjithnjë, në funksion të integrimit e tyre në shoqërinë dhe shtetin e përbashkët-Kosovë, përkrah komuniteteve tjera vendore.
blank

Gjer kur do t`i lemë psikopatët të na zhveshin, ne të qajmë, ata të qeshin? – Nga Aurel Dasareti*

Nga Aurel Dasareti, USA, ekspert i shkencave ushtarake- psikologjike
Për mua është mister që një kloun nudist narkoman, tejet i rrezikshëm për shtetin dhe kombin, arriti të rrijë kaq gjatë në krye të shtetit.
***
Diktatori shumëvjeçar dhe i çuditshëm i Shqipërisë, i njohur për pamjen dhe sjelljen e tij të veçantë. Ai e urren Kosovën dhe është në gjendje të vdes për Serbinë.
Është shumë e çuditshme që është kaq i dashuruar me terroristin e fëlliqur, kryekriminelin serb?!
Nudist i famshëm. Hajdut i pangopshëm. Kostumet komike shumëngjyrëshe, shakatë e tij kur është i droguar, truprojat dhe kotësia e Edvin Kristaqit kanë preokupuar edhe diplomatët perëndimorë. Ekscentricitetet e tij të shumta janë shenja të një personi të paqëndrueshëm. Ramoviçi është një krijesë e komplikuar që ia ka dalë të qëndrojë në pushtet për 30 vjet përmes një akti të zgjuar balancues mes interesave
personale dhe realpolitikës. Simptomat e një sistemi të kalbur.
A po i vjen fundi regjimit kriminal mafioz pro-serb antikombëtar që po kryen spastrimin etnik (gjenocid) të shqiptarëve vendës dhe
zëvendësimin e tyre me “refugjatë” dhe “punëtorë” afrikan-aziatik të cilët siç duket edhe do t`i trashëgojnë tokat e Shqipërisë?
Ndërkohë, Partia Demokratike e sotme është më shumë si kafsha e gjorë në rrugë, e ngrirë nga frika në dritën e një treni që po afrohet. Nëse shikojmë linjat e gjata historike, nuk ka asnjë ligj të natyrës që thotë se një parti do të ngrihet përsëri – të paktën jo nëse askush nuk bën asgjë. Pavarësisht se sa të dhimbshme mund të jenë gjërat: ato nuk duhet të përfundojnë në katastrofë.
Si qenie njerëzore, ju jeni shuma e mendimeve, fjalëve dhe veprimeve tuaja. Unë nuk kërkoj mendime të thella, por nëse thua diçka, do të doja që ashtu edhe mendon. Unë mendoj se duhet të jemi të qartë me njëri-tjetrin. Atëherë nuk do të ketë kaq shumë keqkuptime mes njerëzve.
Shqiptarët priren të harrojnë detyrat e tyre, por kujtojnë të drejtat e tyre.
Sa kohë keni ndërmend të vononi ndjekjen e rrugës që besoni se është e duhura?
Jini të përgjegjshëm ndaj vetes për veprimet tuaja. Mos kërkoni mbrojtje nga autoritetet e jashtme.
Ne jemi përgjegjës jo vetëm për atë që bëjmë, por edhe për atë që nuk bëjmë. Shqiptarët që me vetëdije simpatizojnë hajnat dhe tradhtarët duhet të shtrohen në spital në repartin psikiatrik për t’utrajtuar për sjelljen e kufirit të tejkaluar.
Shqiptarët janë një popull shumë i çuditshëm, sjellje vetë-shkatërruese. Kanë një dashuri marramendëse për armikun e përjetshëm.
Kozmopolitë ekstrem; fantazojnë se i përkasin gjithë botës dhe injorojnë kombësinë e vet, por kanë harruar se janë të copëtuar, dhe nga pushtuesit nazistë-fashistë të rrethuar. Qeverisen (me përjashtim të qeverisë së Kosovës) nga psikopatë analfabetë, hajdutë, idiotë, servil,
mercenarë, të ligë, tradhtarë. Janë shumë ziliqarë, xhelozë e të përçarë.
Nuk kanë unitet, prandaj nuk kanë aftësi të formojnë shtet. Edhe pse disa të huaj kanë ndihmuar në formimin e shtetit, ata ia shesin armikut, pjesë-pjesë. Servil të rraskapitur të cilët në raport me armikun e përjetshëm, vuajnë nga kompleksi i vlerës së ulët. Kemi më shumë tradhtarë se gjithë Evropa bashkë. Edhe më shumë kokëmish me shpëlarje truri që sakrifikojnë veten dhe familjen për të mbrojtur tradhtarët e ndyrë.
O kokëtulë! Tregoni respekt për ata që meritojnë respekt dhe nderoni ata të cilëve u detyroheni!
Problemi qëndron në faktin se një numër i konsideruar i shqiptarëve, për arsye të çuditshme, sidomos nga xhelozia e sëmurë për njëri-tjetrin, i vlerësojnë tradhtarët e tyre si pasurinë më të madhe kombëtare.
Ndërkaq, mediat që kanë shitur prapanicën, në vend që të përballen me ta, e zhvendosin vëmendjen e opinionit në një pisllëk tjetër.
“Politikani modern” analfabet shqipfolës nxitet për të vepruar jo nga një qëndrim sakrifice dhe asketizmi, por, përkundrazi, nga një egoizëm ekstrem dhe nga interesa personale. Egoizmi është forca më e fuqishme lëvizëse e qëndrimeve të tij,  dëshira për përfitim personal është më e
fortë se të gjitha konsideratat morale. Ky lloj tip prej “politika*i” do të preferonte më shumë të shikonte të vriste babanë e vet se sa të humbte pronën e tij. Bashkëpunëtorë dhe tradhtarë të vendit të tyre, të familjes së tyre, të fëmijëve dhe të pasardhësve të tyre. Hienat e pangopura

vodhën edhe buqeta të shtruara në varrezat për të nderuar kujtimin e heronjve të kombit. Në përpjekje për ta bërë veten të dukshëm, ata treguan mungesën e edukimit, mungesën e karakterit dhe marrëzinë e tyre. Ata pretendojnë se kujdesen për demokracinë, por nuk e dinë

se çfarë do të thotë kjo fjalë.
A mund ta kontrollojmë veten, të vendosim rregulla?
Jo. Politika shqipfolëse është zëvendësuar me shpërdorim detyre. Lulëzon korrupsioni. Krimi ekonomik. Zaptimi i pronave shoqërore. Sidomos vjedhja masive e tokave; thënë ndryshe, uzurpimin, rrëmbimin në mënyrë të paligjshme të pronave shoqërore në bregdet (dhe jo vetëm
kaq) dhe përvetësimin e tyre. Ne nuk kemi traditë të demokracisë; mendësia e nevojshme për këtë do të duhen shumë vite për t’u mësuar. Ne nuk kemi ende kulturë me idetë e sjelljes së drejtë njerëzore sipas ligjeve nën lëkurë. Dhe, pastaj tipari domethënës shqiptar:  Zilia.
“Ai nga kampi tjetër kishte një ide të mirë? Ne e refuzojmë, e hedhim nga tavolina, e shkelim – ai do të merrte pikë plus, jo unë, më duhet të admirohem”.
Psikopatët sundojnë. Psikopatët e suksesshëm janë në qeveri, ata të pasuksesshëm në burg.

Veprimet e pushtetarëve aktualë të politikës sonë dhe të “opozitës” politike janë qesharake. Por me siguri verbimi i tyre ndaj domosdoshmërisë së tyre është aq i fortë, i mpirë, i qetë dhe i pakundërshtueshëm, saqë ata vetë nuk janë të vetëdijshëm për sjelljen qesharake, pjesë teatrale të

aktorëve të këqij.
Cili është qëllimi i të gjitha fjalimeve? Është një ligj i pashkruar që deputetët e partisë në pushtet votojnë siç u thonë pushtetarët (shefat) e tyre dhe nuk mund t’i sfidojnë as të votojnë ndryshe. Po kështu edhe deputetët e opozitës. Dhe, shkojnë kundër nenit të kushtetutës – ku thuhet se të gjithë deputetët duhet të votojnë sipas ndërgjegjes së tyre.
A është e mundur që të gjithë anëtarët e regjimit kriminal të kenë të njëjtin mendim për çështje të rëndësishme? Jo.
Megjithatë, pas kësaj, çdo fjalim afatgjatë agresiv i individëve, gjumë-jo-gjumë, kritika ndaj çdo propozimi të qeverisë është krejtësisht e panevojshme. Ata mund të bien dakord paraprakisht që të zbrazin Shtëpinë (Parlamentin, Kuvendin) dhe të mos bëjnë budallallëqe me veten dhe ne. Këta deputetë, në vend që të përpiqen t’i çojnë gjërat përpara, kanë mbetur me sharje, sulme agresive dhe kritika ndaj kujtdo nga

kampi i kundërt. Nuk u intereson shkaku, kujdesen vetëm për veten dhe vendin e tyre në diell. Njëra palë thotë plus A, tjetra menjëherë minus A. Të dyja palët vetëm gënjejnë kinse janë përgjegjës ndaj votuesve të tyre, etj.

Njerëzit nuk e kuptojnë zvarritjen politike, justifikimin e hapave politik dhe ekonomik. Ata as nuk mund të kuptojnë. Nuk i dinë lidhjet, nuk i dinë veprimet në prapaskenë, u paraqiten gjysmë të vërteta dhe të pavërteta.
O shqiptar! Ti nuk duhet të sillesh si xhentëlmen (dmth. si zotëri, si një njeri mendjehollë dhe i vëmendshëm me sjellje taktike, me një ndjenjë nderi shumë të zhvilluar dhe një kulturë të caktuar në pamjen e jashtme; si një njeri i arsimuar dhe i sjellshëm) – ndaj një agresori dhe mafiozi, mercenari, hajduti të pronave shoqërore, tradhtari të ndyrë, qelbanikëve, ndaj dobiçëve të cilët në bashkëpunim me armiqtë e përjetshëm punojnë për të na zhdukur nga faqja e dheut. Dashuria, miqësia dhe respekti nuk i bashkojnë njerëzit aq shumë sa urrejtja e përbashkët. –
Anton Çehov
PS: Para disa javësh, këtu në Amerikë, pata një bisedë me një atdhetar dhe intelektual të përsosur. Më tha: “Aurel, populli shqiptar parapëlqen të braktisë vendin, jo të rrëzojë nga pushteti një kryetradhtar”.
blank

LETËR E HAPUR PRESIDENTIT TË SHTETEVE TË BASHKUARA TË AMERIKËS JOSEPH BIDEN- Nga MRSc Agim Aliçkaj

Ekzistenca e kombit shqiptar varet drejtpërdrejt nga ekzistenca e kombit amerikan
I nderuar Zoti President Biden,
Nëse ka një udhëheqës në SHBA që di gjithçka për konfliktin në Ballkanin Perëndimor, ai jeni ju, zoti President. Ju e dini më së miri se si
pushtetarët serbë, në koordinim me Kishën Serbe dhe Akademinë e Shkencave, e mbulojnë agresivitetin dhe kriminalitetin e tyre me
viktimizime, gënjeshtra, mashtrime dhe manipulime të të gjitha llojeve duke bërë në të njëjtën kohë plane të hapura për shfarosjen e
shqiptarëve.
Serbia nuk ka ndryshuar që nga koha e kriminelit Millosheviq, ajo qeveriset nga politikanë të frymëzuar dhe të përgatitur prej tij, me të
njëjtat pikëpamje dhe tendenca për dominim në Evropën Juglindore. E pllakosur në botën e miteve dhe urrejtjes për kombet e tjera, e ndikuar
dhe e drejtuar nga Rusia e Putinit, Serbia është i vetmi vend pas Rusisë që përbën kërcënim për paqen dhe sigurinë në Evropë.
Ajo vazhdon kërcënimet e saj për luftë, i bën presion pakicës serbe që të bojkotojë zgjedhjet e lira demokratike dhe dërgon kriminelë në
Kosovë që rrahin ushtarët e NATO-s, gazetarët dhe civilët, ngacmon dhe frikëson serbët që e pranojnë shtetin e Kosovës, tallet me ndërmjetësit,
përshkallëzon dhe de-përshkallëzon sipas dëshirës, merr pjesë formalisht në bisedime, vendos parakushte, nuk nënshkruan dhe e shkel
marrëveshjen e ndërmjetësuar nga BE.
Qeveria pro-amerikane dhe pro-evropiane e Kosovës, më demokratikja në rajon, pranon marrëveshjen e BE-së që përfshin asociacionin dhe 38 marrëveshje të tjera të mëparshme, zbaton demokracinë, ligjin dhe rendin, burgos kriminelët, zvogëlon numrin epolicisë speciale dhe pranon zgjedhje të reja në katër komunat veriore.
Çuditërisht, për të gjitha këto veprime, diplomatët perëndimor e lavdërojnë Serbinë si “konstruktive” duke fajësuar dhe dënuar Kosovën!
Ky është kulmi i padrejtësisë dhe nënçmimit të Kosovës.
Evropa, e shtyrë nga dëshira e kotë për të larguar Serbinë fashiste nga Rusia fashiste, me lidhje ekonomike, politike dhe tradicionale me
Rusinë, e rënduar nga frika e forcimit të kombit shqiptar ndër më të vjetrit në Evropë dhe nga paragjykimet fetare, po merr hapur anën serbe. Ajo është zhytur keq në politikën e dështuar shekullore të ledhatimit të agresorit serb dhe nënshtrimit të popullit shqiptar.
Ndërmjetësuesit evropianë, z. Borrell dhe z. Lajcak, të cilët vijnë nga vende që nuk e njohin pavarësinë e Kosovës, janë të preokupuar se si ta
akomodojnë më mirë Serbinë. Duke parë se puna e tyre ka dështuar, ata mundohen të fajësojnë Kosovën për gjithçka.
Përfaqësuesi ynë në dialog, zoti Escobar, i është bashkuar politikës së padrejtë dhe të gabuar evropiane. Pohimi i tij se Asociacioni serb është

në funksion të inkorporimit të pakicës serbe në shtetin e Kosovës, thjesht nuk qëndron. Kërcënimet e tij kundër qeverisë së zgjedhur në mënyrë

demokratike të Kosovës ngjajnë me ato të emisarit të dështuar të ish- presidentit Trump, Richard Grenell.
Në Beograd, ambasadori ynë me përvojë z. Hill kërkon falje për bombardimin e Serbisë dhe ndalimin e gjenocidit serb ndaj shqiptarëve, i
cili është në kundërshtim me vlerat demokratike dhe interesat amerikane. Ai duket shumë i shqetësuar për të drejtat e pakicës serbe në Kosovë, të cilat në realitet nuk shkelen nga Kosova por nga Serbia. Ai nuk është aspak i mërzitur për të drejtat e shqiptarëve në Luginën e Preshevës dhe
në Sanxhak.
Qëllimi i Serbisë është i qartë. Mashtrimi i diplomatëve perëndimorë dhe zvarritja e dialogut me shpresën se Putini do të fitojë luftën kundër
Ukrainës, ndërsa Trump do të fitojë zgjedhjet amerikane. Votuesit serbo- amerikanë janë të vendosur të votojnë për Trumpin, për të cilin votuan herën e fundit dhe humbën. Votuesit shqiptaro-amerikanë, edhe pse të zhgënjyer nga Departamenti i Shtetit, janë të hapur për të votuar për ju, pavarësisht nga përkatësia partiake. Kjo do të ndikojë ndjeshëm në rezultatet e votimit, veçanërisht në shtetet “swing” të Amerikës.
Letra e katër kryetarëve të Komisioneve për Marrëdhëniet me Jashtë, duke përfshirë senatorin Bob Menendez dhe 56 deputetë nga
shtete të ndryshme demokratike, duhet të jetë paralajmërimi i fundit për diplomatët që të ndryshojnë qasjen e tyre të padrejtë dhe krejtësisht të
gabuar ndaj Kosovës.
Amerika ka investuar shumë në shpëtimin e popullit të Kosovës nga gjenocidi serb, krijimin dhe ndërtimin e një shteti demokratik
properëndimor. Është koha e fundit që ky investim të përmbyllet me sukses në mënyrë të përherëshme. Veprën historike të Presidentit Klinton,
të vazhduar nga Presidenti Bush mund ta përfundoni me sukses vetëm ju, sepse për këtë keni dhënë kontribut të jashtëzakonshëm.
Përpjekjet e të gjitha qeverive serbe për shfarosjen e shqiptarëve datojnë që nga dyndja e tyre nga malet e Karpateve në tokat Ilire në
shekullin e shtatë. Por ato fillojnë të marrin formën e gjenocidit rreth vitit 1887 dhe vazhdojnë deri në vitin 1999.
Janë mbi 30 programe dhe pamflete me shkrim për zhdukjen e shqiptarëve, ndër të cilët spikat më famëkeqi, memorandumi i politikanit
serb Vasa Çubriloviq “Dëbimi i shqiptarëve”. Ndër të tjera ai shkruan se “ekzistenca e kombit serb varet nga mosekzistenca e kombit shqiptar”.
Meqenëse e gjithë fuqia serbe qëndron në mbështetjen ruse, është eqartë se ekzistenca e kombit shqiptar varet drejtpërdrejt nga ekzistenca e
kombit amerikan.
Prandaj, zoti President, ju lutemi ndihmoni që të ndalet agresioni serb dhe padrejtësia ndërkombëtare ndaj Kosovës. Kjo mund të bëhet
vetëm duke marrë udhëheqjen e dialogut, duke emëruar një përfaqësues personal të Shtëpisë së Bardhë, me një qasje reale dhe të drejtë ndaj
problemit ndërmjet Kosovës dhe Serbisë.
Serbisë raciste, ashtu si Rusisë raciste, duhet t’i ndalohet turri i saj hegjemonist në Evropë. Kjo mund të realizohet vetëm me izolim dhe
presion të vërtetë diplomatik dhe ekonomik mbi të, presion mbi pesë vendet e mbetura evropiane që të njohin pavarësinë e Kosovës dhe
hapjen e rrugës për integrim në NATO dhe Bashkimin Evropian.
Derisa kjo të bëhet e mundur, është e domosdoshme të gjendet një mënyrë për të krijuar një aleancë apo traktat ndërkombëtar të mbrojtjes
ndërmjet SHBA-së dhe Republikës së Kosovës, ngjashëm me marrëveshjen e mbrojtjes franko-greke të vitit 2021, që do të garantonte
sigurinë dhe integritetin territorial të Republikës së Kosovës. Kjo do të kishte ndikim të drejtpërdrejtë në frenimin e agresionit serb dhe do të
ndihmonte mbarëvajtjen e dialogut.
Kjo është e vetmja mënyrë për të garantuar paqen dhe sigurinë në Ballkan dhe për të siguruar ekzistencën e një populli të lashtë që, ndër të
tjera, i dha botës dy figura të mëdha, Gjergj Kastriotin- Skënderbeun, simbolin e rezistencës, të luftës për liri dhe mbrojtjen e Evropës, dhe
Shënjten Nënë Tereza, simboli i mirësisë, bujarisë dhe kujdesit për të varfërit dhe njerëzit me nevoja të veçanta.
Amerika nuk gjen asnjë popull mik në botë më të afërt, më të dashur, më të sinqertë dhe më besnik se populli shqiptar.
Sinqerisht,
MRSc. Agim Aliçkaj
blank

I nderuar Visar, na trimëroni, mos na e ulni kokën, për emrin që gëzoni, për besimin & vlerësimin që të japim të gjithë shqiptarët Nga Elida Buçpapaj

 

Shkrimtari dhe poeti Visar Zhiti është nga Figurat e rralla që ka mbetur si pikë referimi për Shqiptarët.

Ismail Kadare, shkrimtari i madh, gjithmonë fut në diskutime opinionin publik, ndarë në dysh midis adhuruesve të letërsisë dhe atyre që vëzhgojnë rrugën e Kadaresë si konformist e pragmatist, ndërsa shkrimtari Visar Zhiti është një figurë stoike, jeta e të cilit është një libër dhe film më vete.

Të të besojnë shqiptarët në vitin 2023 pas zhgënjimesh biblike është dhuratë e madhe, e merituar.

***

Sot do të ishte një ditë vjeshte e zakonshme, nëse nuk do të përballesha me fotot e Visar Zhitit në zyrën e kryeminisrit të Shqipërisë. Valentin Lumaj, një adhurues  dhe mik i përbashkët do të mendonte se “Visarit ia kishin vjedhur profilin”. Përmes Inteligjencies Artificiale mund të krijohen truke pa fund.

Në fotot shfaqej Visar Zhiti, kryeministri e Namik Ajazi dhe shkak i takimit ishte ekranizimi i librit të shkrimtarit të shquart “Ferri i çarë”, një kryevepër e vuajtjeve njerëzore. Namik Ajazi e shihte veten në krahun e kryeministrit me pretendimin për të qenë regjisor. Siç dihet botërisht, regjisori Namik Ajazi është bashkëshorti i zonjës Majlinda Bregu, aktualisht Serkretare e Pergjithshme e Kshillit te Bashkepunimit Rajonal(RCC) ,  zyrtare e lartë dhe përfaqësuese e Shqipërisë në institucionet ndërkombëtare në Ballkan, emëruar prej kryeministrit të Shqipërisë, pra z. Namik Ajazi ka konflikt të hapur interesi.

***

Shkrimtari Visar Zhiti ka shkruar kryeveprën mbi vuajtjet personale dhe të bashkëvuajtësve, një vepër monument që duhet të mbetet e pastër.

Namik Ajazin e kemi parë herë duke shtrënguar duart herën me Berishën e herë me Ramën,  ndërsa Visar Zhiti është simbol i koherencës dhe përfaqësues i denjë i shtresës së viktimave të diktaturës, i viktimave që i vranë nga torturat në burgun e Spaçit dhe burgjet mizore të regjimit kriminal. Visar Zhiti është përfaqësues edhe i ne të gjithë të gjallëve që e kemi shpopulluar atë vend nga keqqeverisja prej shpërdorimit të pushtetit.

Në lidhje me fotot e publikuara, kryeministri i Shqipërisë, rrënuesi i Teatrit Kombëtar, poshtëruesi dhe injoruesi  nga pozitat e kryeshtetarit i Artistëve, Shkrimtarëve, Poetëve dhe gjithe Figurave të Kulturës, po e përdor Figurën Madhore të Visarit, që të pastrojë fytyrën e shpirtin tij të ndragur nga mëkatet që do ta çojnë në Ferrin suprem, të cilin diktatura mizore dhe zëdhënësit e krijuan për Shqiptaret e përndritur në Ferrin e çarë dhe Burgologjinë të skalitur nga Visar Zhiti.

Filmi sigurisht që ka një kosto të madhe, për financimin e të cilit përmes një VKM ka firmosur kryeministri i Shqipërisë, qeveritarët e të cilit i kanë mbushur burgjet shqiptare për korrupsion, duke vjedhur xhepat e shqiptarëve dhe duke i lënë pensionistët të dergjen si lypsa, kur kanë punuar mbi 40 vjet, me pensionet si skuadrone pushkatimi apo litar për t’i varur.

****

Mik i nderuar Visar Zhiti,

E kuptoj shumë mirë shqetësimin tuaj, është tragjike për një komb që nuk njeh historinë e vet, të cilën diktatura e ka fshehur për 80 vjet.

Ferri i çarë, Burgologjia, që e tejkalon Ferrin Dantesk, do të duhej të ekranizohej sapo e pa dritën e botimit dhe ekranizimi i tij është shumë urgjent dhe i rëndësishëm dhe duhet bërë tani. Për ta shpëtuar këtë popull, ai duhet nxjerrë  nga amnezia kolektive, për t’i treguar rinisë vuajtjet e prindërve, gjyshërve dhe stërgjyshërve të tyre.

Keni shumë të drejtë, kur i referoheni kostos së filmit.

Mendoj se paratë per filmin duhet t’i mbledhim ne si diasporë.

Me kete skenar te shkelqyer që meriton të kthehet një film ikonë pasi është një fragment nga Historia e Shqipërisë dhe e shqiptarëve do te krenohet çdo regjisor i permasave boterore, që nga  Steven Spielberg, James Cameron, Martin Scorsese deri tek Christopher Nolan, autorët e E.T., Schindler’s List, Saving Private Ryan, Avatar, Titanic, Oppenheimer.

Ndërsa paret për filmin nga VKM nuk i nderojne viktimat, perkundrazi.

Asnje viktimë, vuajtjet e të cilave Ju i pershkruani me aq dhimbje dhe dashuri nuk do te pranonte qe filmi i vuajtjeve te tyre te behej me paret VKM dhe me konflikt interesi.

I nderuar Visar,

Na trimeroni, mos na e ulni kokën, per emrin që gëzoni, për besimin dhe per vleresimin që te japim ne te gjithe shqiptaret.

Elida Buçpapaj

14.09.2023

blank

blank

Një bisedë e munguar… Nuk e mbaj mend as…- Nga PËRPARIM KABO

 

Nuk e mbaj mend as muajin e as ditën…, por buzëqeshjen tënde po. Atë nuk mundem ta harroj. Ajo ishte krejt ndryshe, ishte si një gazmend i ujshëm, që rridhte mollëzave të tua dhe ndizte një lloj drite valore te sytë e tu. Çdo buzëqeshje apo buzagaz yti ishte “sui generis” i metaforës që kishte paraprirë ligjërimin tënd. Ti nxirrje nga guaskat e mendimit vetëm perla, ndaj dhe buzëqeshja jote merrte forma të çuditshme, nuk ishte e njëjta dhe e paranjohur.
Dukej se çdo krijim yti ishte një përjetim i ri i botës. Herën e fundit u takuam atje, në rrugë, përballë shtëpisë sate, ngjitur me kioskën e orëndreqesit Ben Fishka.
Kishe një shishe birre në dorë, që ,me sa dukej, nuk ishte se po të pëlqente…
Ja nisëm bisedes me kujtimet e universitetit dhe me vizatimin antropo- karakterial të disa prej pedagogëve dhe miqve të përbashkët…
Eh, i dashur Madu…, JamArbër Marko! Ishin kohë të bukura, sepse kishim besim te frymëzimet, pa çka se shumë iluzione na rrethonin dhe ne , në mënyrë gati naive, u besonim, duke u përpjekur t’i modifikonim, duke shtuar nga liria jonë marroke…
Pas kaq vitesh, më 4 shtator ,u bënë 13 vite që ti hesht për ne të gjallët e vdekur , por nise të ligjëroje për të vdekurit e gjallë… Ndoshta, pa të bezdisur, le të vijojmë me një bisedë të munguar.
M’ u bë se më the “ po” apo jam gabim?
Po, po… vazhdojmë.
Unë : – Madu, sa i pafuqishëm është njeriu përballë lirisë?
Madu:- Liria nuk lind si një njeri, nuk krijohet si një gjendje, aq më shumë fizike; liria nuk është të qenit i pakufizuar si lëvizje apo si mendim…, janë këto, por si shfaqje të lirisë së pjesëshme…
Liria është si drita, ajo mat dhe hapësirën e errësirës; është fryma, ajo provon nëse je i gjallë apo je i vdekur; liria është si era që përkul pemët e pyllit, por vetë nuk përkulet, liria është monumenti i dinjitetit, që nuk ka nevojë as për mermer, as për bronz…
Unë:-Liria është të mos ndalesh për të njohur veten brenda teje, duke sfiduar pengesat dhe dogmat e duke krijuar pa u friguar, duke sfiduar moshën, periudhën dhe vetë kohën!
Madu:- Koha është gjëja më e pakuptimtë në ekzistencën universale dhe njëherësh një instrument që të duhet në jetë. P. sh, nëse je përballë detit, nuk ke nevojë për kohën. Nëse je në burg, ti e sendërton kohën dhe i lutesh asaj që të jetë me ty, të punojë për ty, të jetojë me ty e jo me të tjerë.
Nuk e di se ç’ bëhet me kohën tani andej nga ju, por lajmet që vijnë janë të zymta… Shumica janë me orë moderne në dorë, por janë as kohë përpara, as në kohë dhe as parasjellës së kohës nesër. Janë as antikohë…, janë pa kohë…, qenie jashtë motivimit…!
Unë:- Madu, gjithnjë kam dashur të shkëmbenim mendime për dy nënrealitete, atë jetësor dhe atë mendësor. A kanë lidhje? A komunikojnë?
Pra, a ka një kod që të shpie nga nënrealja jetësore te ajo mendësore dhe anasjelltas? Apo jeta reale fizike nuk ka se çfare fsheh, ajo është thjesht një shfaqje pa nënskenë, ndërsa përroi i brendshëm i njeriut ka qenë dhe mbetet vetë universi i vërtetë?
Madu:- Ti, si mendon, Përparim?
Unë:- Mendoj se gjithçka që ekziston ,që nga koha e mugëtirave dhe deri në amshimin transhedent, është një shfaqje jo e plotë dhe e saktë e shpirtërores, e cila , herë nuk është lexuar mirë, herë nuk është kuptuar si duhet dhe herë- herë është tradhtuar nga grykësia shtazore.
Madu:- Eh, më vure në mendime!
Gjithnjë ia kisha bërë vetes këtë pyetje:” Kush jam unë?”Dhe nuk gjeja dot përgjigje, sepse pyetja më vinte pa lejen time. Nga se jam i përbërë unë? Dhe tani që jam në Nekropol them se diçka kam pikasur në këtë algoritëm ekzistencial. Unë jam trup, mish, gjak dhe kocka , që më dhurohet nga fekondimi dhe që rriten nga ushqimi nënësor pak kohë e më tej nga mallrat e dyqanit. Pra, njerëzit janë produkte, si mallrat e tjerë, por mallra që hanë mallra. Si shpirt , unë jam blasfemi ndaj diktaturës, jam lexues papirusesh dhe krijues i poezive të pambaruara. Si zemër, jam një fëmijë që nuk u rrit kurrë për t’u bërë burrë apo plak. Si pasion, jam një djalë i dashuruar me dlirësinë!
Unë:- Madu, pse mendimi ka nevojë për metaforizmin? Mos ndoshta të vërtetat e formuluara si përkufizime janë klishe që të lodhin dhe që pengojnë mendimin të ribëhet nga vetja, për veten dhe për një ripërtritje të shpirtit njerëzor inpersonal?!
Madu:- Metafora e shpëtoi mendimin, njeriun dhe botën nga uniformiteti. Pa të, gjuha dhe peizazhi i saj do ishin si rreshtat e ushtarëve në garnizon. Duket sikur falë saj përpiqemi të përngjasojmë tipare të largëta të gjërave që përafrojnë artistikisht, por edhe kjo nuk mjafton.Dyert e së panjohurës janë kaq të çuditshme, saqë , për t’i hapur , duhen bashkuar ato që duken kaq larg me njëra- tjetrën, por që kanë tunele të nëndheshme. Metaforat kanë një alfabet muzikor nga më të pasurit, dhe e di pse? Sepse vetëm ato kanë magjinë e lindjes së asaj që nuk kishte ekzistuar më parë dhe kjo në mënyrë të pafundme. Unë nga kjo sëmundje u sëmura. Nga padurimi nën pushtetin e klisheve brohoritëse dhe hyra si një naiv në botën e paanë e të thellë të kombinimeve metaforike. Një lloj matematike që të bënte që gjithçka ta përjetoje ndryshe: edhe shikimin, edhe puthjen, edhe ndarjen dhe të ndërmjetmen jetë- vdekje , dhe ikjen pa kthim. Stilistika metaforike nuk është çështje gjuhësore…Po e patë dhe e vlerësuat kështu, është njësoj sikur të njehsoni të brendshmet e linjta me trupin e bukur, erën e fortë të parfumit me aromën e lëkurës së dehur.
Unë:- Pra, metafora nuk fsheh, por të udhëdrejton te e fshehura që i jep kuptim qenies njerëzore dhe frymës e të ekzistuarit. Metafora letrare është fizike, metafora shpirtërore është takim me shpirtin dhe pulsimin e tij krijues?!
Madu:- Po, Përparim i dashur, pikërisht!
Unë:- Sa më kishte munguar kjo bisedë, kjo botë e shenjësimit , e digjitalitetit të frymës dhe buzëqeshja jote, JamArbër Petro Safo Marko…!
Madu:- Mungesat korrigjohen, kur dashuria nuk ndalet në objekte që preken dhe shijohen… Duhet që , kësaj bote të dërmuar, t’i mbledhin gjymtyrët dhe t’i ushqejnë mendjen, sepse po vrapon si e çmendur, por nuk e sheh dhe nuk do ta pranojë se po çalon… Të lutem, çfarë dite është sot andej nga ju?
Unë:- Nuk është e shtunë…, ajo dita me pelerinë të vjetër të botës , si në poezinë tënde, është e mërkurë…
Madu:- Ah, ah…! Një ditë që ka dhe ajo misteret e saj…, por unë nuk do të kthehem…
Unë:- Siç e thua në poezinë tënde:
… Nuk do kthehesha
për të provuar po atë gjë që
kanë jetuar të tjerët…
Madu:- Pikërisht, sepse një kthim i tillë do të thoshte të dorëzoja me tradhti lirinë time…
Unë:- Faleminderit, JamArbër- Liria !

P.Kabo. 6 shtator 2023. Jamarbër Petro Marko, ky i burgosur i ndërgjegjes, e la këtë botë më 4 shtator 2010.

blank

LEK PERVIZI, IKONË E QENDRESËS ANTI-KOMUNISTE NË SHQIPËRI DHE MË GJËRË! Nga Frank Shkreli

blank

Ish-i përndjekur politik i regjimit
Komunist-enverist, ikonë e qendres
Antikomuniste, Lek Pervizi

Në kuadër të 30-Vjetorit të botimit të revistës, “Kuq e Zi” – me boues Lek Pervizin — Lek Pervizi, piktori i kampeve të vdekjes të regjimit barbar të Enver Hoxhës

Lek Pervizi, ish- i dënuar nga regjimi barbar komunist për 4-dekada, autor librash shqip të përkthyer në gjuhë të huaja, përfshir anglishten, mbi krimet e komunizmit në Shqipëri, autor skicash të cilat dëshmojnë sot dhe përgjithmonë, tragjeditë e ndodhura në kampin e Tepelenës. Ato janë një pasqyrim-dëshmi e barbarizmave të panumërta të ndodhura në burgjet dhe kampet e përqëndrimit komunist, anë e mbanë Shqipërisë — dëshmitar i të cilave është vet Lek Pervizi, sot në moshën 94-vjeçare. “I mbijetuar, mrekullisht, falënderës Zotit të Madh”, siç shprehet ai vet. Edhe në këtë moshë të avancuar, Lek Pervizi nuk pushon së dokumentuari – me fjalë dhe me vepra – tragjedinë shqiptare prej pothuaj gjysëm shekulli të shkaktuar nga regjimi komunist. Dëshmi të gjalla, nga ky intelektual dhe patriot i pashoq shqiptar – një ikonë e vërtetë, i palodhur dhe guximtar i qendresës anti-komuniste në Shqipëri dhe më gjërë.

I ndërgjegjshëm ndaj fjalës së vjetër ndër shqiptarë, “Burri i mirë me shokë shumë shokë”, Lek Pervizi është mirënjohës ndaj të gjithë atyre – zyrtarë vendas dhe ndërkombëtarë, që e kanë ndihmuar në mënyra të ndryshme — gjatë viteve pas lirimit të tij nga burgjet e regjimit komunist, pas shembjes së Murit të Berlinit — në plotësimin e misionit të ti për të zbuluar dhe për të dokumentuar të Vërtetën mbi krimet e komunizmit në Shqipëri. Atë të Vërtetë që pasqyron përjetimet dhe kujtimet Lekës, të situatave vetjake gjatë internimit por, njëkohsisht, edhe të familjarëve dhe bashkëvuajtësve me të cilët ka ndarë dënimet dhe vuajtjet në internim në Tepelenë dhe në disa prej kampeve më famëkeq të Shqipërisë komuniste.

Në ceremoninë që është mbajtur në përkujtim të 23 Gushtit, 2023, Ditës Evropiane të Përkujtimit të Viktimave të Regjimeve Totalitare, Leka mori pjesë në distancë ndërsa u dërgoi përshëndetje nga Brukseli të gjithë pjesëmarrsve në ish-kampin e Tepelenës, “Ng ̈ ̈ ℎ ℎ̈, s ̈ ̈ ̈, 94 ̧, , ℎ. ̈ ̈ ℎ ( ℎ ̈) ̈ ℎ ̈ ̈ ̈, ̈ ̈̈ ̈ ℎ ̈, ̈ℎ”, është shprehur Z. Previzi duke kujtuar viktimat e komunizmit në Ditën Evropiane të Përkujtimit të Viktimave të Regjimeve Totalitare.

Me atë rast, në pamundësinë e tij për të marrë pjesë fizikisht në atë përkujtim, Lek Pervizi nuk mund të mos ishte I pranishëm atje. Ai u dërgoi të pranishëmve në ish-kampin e Tepelenës një mesazh të rastit, duke falënderuar protagonistët kryesorë, vendas dhe ndërkombëtarë, sidomos Ambasadën Gjermane për mbështetjen që i kanë dhënë atij ndër vite, për të mundësuar dokumentimin e krimeve komuniste dhe për eskpozimin e tyre shqiptarëve dhe botës mbarë: “̈ ̈, ̈ ̧̈ℎ ℎ ̈ , ̈ ̈ℎ̈ ̈ ̈ ℎ ̈ ̈, , ℎ ̈ ̈ . ℎ ̈ ℎ ̈ ℎ ̈ ̈ ̈ ℎ ,
(Autoriteti për Informim mbi Dokumentet e ish-Sigurimit të Shtetit 1944÷1991), ̈ ̈ ̈ ̈ ℎ ̈ ℎ̈ ̈ t të ̈”, është shprehur Previzi në mesazhin e tij dërguar pjesëmarrësve në ceremoninë përkujtimore në Tepelenë, Ditën Evropiane të Përkujtimit të Viktimave të Regjimeve Totalitare më 23 gusht.

Unë jam munduar të pasqyroj në mënyrën më modeste të mundur veprimtarinë e Z. Pervizi me disa artikuj mbi botimet, shkrimet, skicat, portretet e viktimave të komunizmit, dëshmi të gjalla të krimeve të komunizmit kundër shqiptarëve, kundërshtarë të regjimi, të treguara dhe të dokumentuara prej Lek Pervizit, me qëllim “për ta bërë të njohur kampin e Tepelenës” dje krimet barbare të kryera atje nga regjimi enverist. Skicat dhe veprat që Leka ka botuar në shqip dhe përkthyer në gjuhë të huaja, si 5 veprat e përkthyera në anglisht kohët e fundit, mbi krimet e regjimit komunist në kampet dhe burgjet e Enver Hoxhës, janë dokumentarë që zbulojnë të Vërtetën me të cilat Lek Pervizi përshkruan në hollësi jetën dhe vuajtjet e mijëra shqiptarëve nën regjimin komunist, sidomos në kampin e Tepelenës, por jo vetëm.

I jashtzakonshëm është fakti se Leka edhe sot në moshën 94-vjeçare vazhdon të jetë tejet i angazhuar në atë që, mbi të gjitha, siç duket është misioni dhe objektivi kryseor i jetës së tij: zbulimi dhe publikimi i të Vërtetës mbi krimet e komunizmit në Shqipëri, gjë që ai gjithnjë tregon, edhe në këtë moshë të shkuar, dëshirën për të treguar të Vërtetën, guximin dhe qëndresën e tij të pamposhtur ndaj së keqës komuniste, por dhe frymën ngadhnjimtare ndaj të keqës së atij regjimi, ndërsa më në fund shpreh edhe mirënjohjen e tij ndaj të gjithë atyre që e mbështetën, gjatë viteve, në këtë mision humanitar, por edhe atdhetar.

Z. Pervizi vazhdon të përmbush obligimet, njerëzore dhe patriotike, që i ka venë vetes në këtë mision të shenjtë të jetës së tij — për të treguar të Vërtetën mbi krimet e diktaturës — duke qenë aktiv, përveç të tjerave, edhe me botimin e vazhdueshëm për 30-vjet tani, të revistës “Kuq e Zi” – 30-vjetori i të cilës shënohet në Tetor, 2023. Pas lirimit nga burgu me 10 Nëntor, 1990, Lek Pervizi është larguar nga Shqipëria duke u vendosur në Bruksel të Belgjikës, ku përveç aktiviteteve të shumta letrare dhe artistike, vendosi të themelonte në tetor të vitit 1993 revistën “Kuq e Zi”, në të cilën, për tre dekada tani, vazhdon të botojë kujtimet e tija, në prozë e poezi, vizatime dhe shënime të tjera nga periudha fatzezë e internimit, si dhe shkrime të autorëve tjerë mbi krimet e komunizmit dhe për historinë e Shqipërisë.

Edhe sot pas 3 dekadash ç’prej themelimit të saj, më duket sikur revista “Kuq e Zi”, vazhdon të jetë pasurohet për nga përmbajtja dhe për nga trajta, një shërbim i dobishëm që Lek Pervizi i bën lexuesit shqiptar – brenda dhe jashtë trojeve shqiptare — me artikuj, skica dhe fotografi historike me vlera dokumentare. Natyrisht se në faqet e revistës “Kuq e Zi”, shtjellohen subjekte mbi komunizmin, dokumentohen krimet e regjimit dhe vuajtjet e papërshkrueshme të ish-të përndjekurve të regjimit komunist, por ama nuk mungojnë as shkrime dhe tema të tjera interesante për lexuesin nga autorë të ndryshëm.

Në këtë 30-vjetor të themelimit të revistës “Kuq e Zi”, përshëndetjet e mia më të sinqerta mikut tim Lek Pervizit dhe bashkpuntorve të tij për këtë veprimtari frytdhënse, duke iu uruar punë të mbarë edhe për dekada të tjera, në këtë ndërmarrje të nisur 30-vjet më parë – me të vetmin qëllim që në vazhdimësi t’i jepet të Vërtetës historike një drejtim kah drita, si një detyrim njerzor dhe atdhetar, duke e shikuar realitetin historik dhe aktual ndër sy!

blank

blank

blank

blank

blank

NGULFATJA E KOSOVËS NGA BE DHE SHBA, ME ASOCIACIONIN E STISUR!- Nga IDRIZ ZEQIRAJ

     BE-ja dhe ndërkombëtarët tjerë, përballë protestave të dhunshme, vandaliste e kriminale, të cilat kulmuan më 29 maj 2023, të organizuara nga Beogradi, në veriun e Kosovës, u gjunjëzuan dhe u poshtëruan keqas. Qysh në gurin e parë, në stupcin e parë, në plumbin e parë, ushtarakët e KFOR-it, Policia e EULEX-it dhe ajo e Kosovës, duhej ta bënin rrethimin e hekurtë, t`i arrestonin dhe zinxhirosnin, si qentë, jo 3-4 veta, por edhe 100 vandalistë kriminelë.
     Identifikimi i tyre ishte lehtësisht i zbulueshëm, sepse më të tërbuarit në sulm, vinin nga Serbia. Kujtoni shoferin e Daçiqit, me stupcin e gjatë, i cili dajakoste ushtarakët e KFOR-it. Hetimi i tyre do të dëshmonte, se hyrja e tyre ilegale në Kosovë dhe sulmi i armatosur kundër forcave të KFOR-it, Policisë të EULEX-it, të Poolicisë të Kosovës, të gazetarëve vendorë, ishte një agresion i Serbisë kundër shtetit të Kosovës.
     BE-ja ka mirëpritur vetëm me fjalë, pakësimin e policisë të Kosovës, në masën 25 % dhe disa nisma tjera de-përshkallëzuese, në 4 (katër) komunat veriore. Përndryshe, me deklarimet e fundit të zëdhënësit të BE-së, Petër Stano, demanton atë të ashtuquajtur “mirëpritje”, kur thotë se “Kosova është e paaftë, për ta realizuar mirësjelljen evropiane!” 
     Dhe, kjo dëshmon se Zotëria në fjalë, edhe nëse nuk e ka këtë mendësi të mykur personale, “ai flet me gojën e shefit të tij Borrell”, siç kanë konstatuar dhe deklaruar, botërisht, eurodeputetët gjermanë, anglezë dhe, të paktën, 56 eurodeputetë të tjerë, duke i penalizuar ndërmjetësuesit dhe BE-në, për sjelljen, tërësisht, të njëanshme dhe skandaloze, në raport me Kosovën viktimë dhe mbështetjen e hapur dhe të turpshme për persekutoren Serbi.
     Pas dorëzimit të -Draft-statutit- për Asociacionin nga Komisioni serb, për BE-në në Bruksel, ku, veç tjerash, kërkohet autonomi territoriale dhe referendum, për serbët e Kosovës, Mirosllav Lajçak e aprovon, duke e konsideruar “si nismë të mirë për vazhdimin e dialogut Kosovë-Serbi” dhe Josip Borrell, që sot bënë thirrje “të dënohen dhunuesit e protestave të përgjakshme të 29 majit 2023”, të nesërmen, pas arrestimit të 3-4 kriminelëve serbë, “të zënë me pelë për dore”, reagonte në adresë të qeverisë të Kosovës, se “po provokoni serbët”, gjithçka duhej të ndryshonte. Përkundër, “avazi i vjetër” vazhdoi!
     Borrell dhe Lajçak duhet të përjashtoheshin, nga kryesimi i dialogut, kinse, ndërmjetësues e pajtues, dhe të penalizoheshin, si abuzues e shpërdorues të vrazhdët, të detyrës së besuar nga BE-ja, qofshin si korruptivë, ideologjikë apo sllavistë. Por, mbi të gjitha, me qëndrimet, deklarimet dhe veprimet e tyre, nxitën Serbinë fashiste, deri në përshkallëzimin e dhunës së përgjakshme, për rrjedhojë plagosjen e tej 30 ushtarakëve të KFOR-it, të policëve të Kosovës, gazetarëve dhe të qytetarëve të tjerë vendorë, në veriun e Kosovës.
 
          BE dhe SHBA të marrin masa kundër destabilizimit të Kosovës
     BE-ja, në bashkëpunim me komandën e KFOR-it dhe qeverinë e Kosovës, duke parë qëllimet e Beogradit, në koordinim me Moskën, për ndarjen dhe aneksimin e veriut të Kosovës, përmes të ashtuquajturit -Asociacion-, duhej dhe duhet të marrin këto masa, për ta pamundësuar çfarëdo destabilizimi të Kosovës apo të rajonit të Ballkanit Perëndimor:
     a) Heqja nga agjenda e dialogut, të çfarëdo Asociacionit mono-etnik. Ndërkohë, trajtimi dhe të drejtat e minoriteteve, të garantohen nga BE-ja dhe SHBA, përmes monitorimit, me kuadrin që ata kanë në Kosovë. Tashmë, është provuar se Kosova ka ligje të kompletuara, në trajtimin demokratik të pakicave. Populli ynë ka vuajtur, përtej një shekulli, diskriminimin e egër të pushtuesit serbo-sllavë. Andaj, kurrë nuk do ta bëjë atë, që ka provuar në kurrizin e tij. Përkundrazi, minoritetet kanë të drejta, madje edhe privilegje, më shumë se sa çdo minoritet, jo vetëm në Ballkan, por edhe më gjerë në botë.
     b) Kosova ka 365 km. linear kufi tokësor me Serbinë. E gjithë kjo hapësirë, është e pamundur të kontrollohet nga forcat e KFOR-it. Prandaj, ajo që nuk është bërë nga dita e parë e çlirimit, të bëhet, të paktën, sot. Pra, ushtria e Kosovës të vihet përgjatë gjithë kufirit me Serbinë, aktualisht, nën monitorimin e KFOR-it.
     Kjo prani ushtarake në kufi, do ta parandalonte çfarëdo agresioni, si ai i 29 majit 2023, ose i përmasave më të mëdha; do t`i parandalonte protestat e pamotivuara, të paligjshme; hyrje-daljet e pakontrolluara, ilegale, sikur Kosova të ishte “Hani i Dilit” në Prishtinë apo “Hani i Perisnakës” në Skrapar. Do ta parandalonte kontrabandën me armë, drogë, cigare apo mallra të tjera.
     c) Ura e Ibrit, e mbyllur me qëllime të errëta, ndarëse, duhet të hapet pa ceremoni fare, për lëvizjen e lirë të njerëzve, pavarësisht, përkatësisë nacionale. Komunietetet në hapësirat e veriut të Kosovës, nuk kanë armiqësi reciproke. Zjarrit të urrejtjes ndërnacionale, i fryejnë ata që ëndërrojnë aneksimin e asaj pjese, të bllokuar përtej dy dekadave radhazi.
 
     d) Të larguarit me dhunë e përgjakje, shqiptarë, boshnjakë, romë, duhet të kthehen në trojet e tyre, në veriun e Kosovës, duke i ndihmuar në ndërtimin e shtëpive të tyre të djegura, nga vandalët kriminelë serbë. Për ndërtimin e shtëpive, përveç shtetit që e ka për detyrë, mund të ndihmojnë firmat dhe njerëz të tjerë vullnetmirë. E gjithë kjo duhet të monitorohet nga shteti i Kosovës.
 
 
          Sanksionimi arbitrar i Kosovës, në vend të Serbisë!
      Kosova, padrejtësisht dhe arbitrarisht, u sanksionua me masa ndëshkuese politike dhe ekonomike! Ndërsa Serbia “e kaloi lumin pa u lagur!” BE-ja nuk u merakos as për kidnapimin e policëve shqiptarë, nga banda zyrtare serbe, brenda territorit të Kosovës. Dhe, përveç fjalëve, nuk ndërmori asnjë masë kundër Serbisë. Pas reagimit të botës demokratike, BE-ja, ndërkombëtarët, “sa për sy e faqe”, bënë disa vërejtje, më shumë qortuese, se sa kërcënuese ndaj Serbisë!
     Edhe pse qeveria e Kosovës bëri disa hapa domëthënës, për de-përshkallëzimin e situatës, BE-ja “po e konsideron se kjo nuk mjafton për heqjen e masave ndëshkuese ndaj Kosovës!” Ajo prsëritë slloganin klishe se “nevojitën hapa të mëtejshëm”, pa emërtuar ndonjë syrësh. Ndërsa amerikanët ngulmojnë në bërjen e Asociacionit, duke e përsëritur mënyrën e bërjes, konformë Kushtetutës të Kosovës. Por, Escobar i referohet edhe Marrëveshjes fatale të vitit 2013, të bërë nga i shantazhuari me dosje faktike të krimeve, ndaj kundërshtarëve politikë shqiptarë, Hashim Thaçi.
     Ambasadori Hovenier, fort i merakosur për Asociacionin, ngushëllon shqiptarët me garancitë, se nuk do të përseritet rasti boshnjak i fashistit Dodik. Por, nuk përmend garancinë e shpërfillur të ambasadorit Hill, për krijimin e Asociacionit të 14 komunave me shumicë serbe të Bosnje Hercegovinës dhe as pendesën e tij të madhe, pse e bëri atë, përkatësisht, “Republika Srpska” dhe pasojat fatale të kësaj krijese monstrume, e cila ka paralizuar “shtetin” boshnjak!? Emisarët vijnë e shkojnë, por tragjikja mbetet dhe atë e vuan populli, që kurrë nuk e gëzoi ëndrrën e lirisë të mirëfilltë.
     Dëshpërues është fakti se ndërkombëtarët i dinë qëllimet ngulmuese të Serbisë, për Asociacionin, arritjen e autonomisë territoriale për serbët e Kosovës, me synimin final, aneksimin e veriut të Kosovës. Dhe, megjithatë e heshtin fatalitetin e pritshëm për Kosovën hallemadhe!?
     Vendimi i qeverisë të Kosovës, për vendosjen e kryetarëve të zgjedhur ligjërisht, në zyrat komunale shtetërore, ka qenë imponues. Sepse, -Lista Serbe- përgaditej për pushtimin e këtyre zyrave, edhe pse vullnetarisht e qëllimshëm, me udhër të Beogradit, i kishte braktisur. Trajtimi i njëanshëm, semplist, i thjeshtë, madje i neveritshëm, i ndërkombëtarëve të veprimeve të ligjshme të qeverisë të Kosovës, ishte thikë pas shpinës për Kosovën, sepse trimëroi Listën Serbe dhe bandat e saj.
 
 
 
          Kritika e ministrës Gervalla, e bërë BE-së, ishte e saktë dhe parimore
     Kritika e bërë, në adresë të BE-së, nga ministrja e Jashtme dhe e Diasporës, Donikë Gërvalla, në takimin ndërkombëtar në Dubrovnik, edhe pse qortues për etikën diplomatike, është i përligjur, praktikisht, sepse ajo, duke lënë hipokrizinë, për ata që u mungon parimësia e guximi, “vuri pikën mbi -i-“. Evropa, në luftën e saj për çlirim dhe mbrojtje, një herë nga fashizmi hitlerian, 80 vite më parë, dhe, më pastaj, nga komunizmi fashizoid Sovjetik rus, është ndihmuar për fitoren e lirisë dhe mbrojtjen e sovranitetit të saj. Dhe, kjo po ndodhë edhe sot.
     Atëherë, pse BE-ja, SHBA, ndërkombëtarët, duan ta godasin Kosovën, me relativizimin e kufinjëve të saj, të njohur ndërkombëtarisht, duke imponuar zbatimin e marrëveshjeve, të nënshkruara, siç është -Asociacioni i komunave me shumicë serbe-, nga individë dhe grupe të shantazhuara, me dosje të krimeve të bollshme, siç ka bërë Hashim Thaçi me bandën  e tij pushtetare?!
       Ministri Nenad Rashiq është shembull për referim, se si duhet të mendojnë dhe veprojnë komunitetet brenda një shteti. Shqiptarët kanë qenë pjesë e shqetësimeve të tij, kur banditët serbë organizuan goditjen e djalit gjimnazist, në shenjë hakmarrje, pse Rashiq angazhohet për bashkëjetesë të harmonishme të komuniteteve në Kosovë, përfshirë serbët dhe shqiptarët.
     Ministri Rashiq është deklaruar se masat sanksionuese për Kosovën, janë të padrejta dhe si të tilla duhet të hiqen. Andaj, plotësimin e çfarëdo kërkese, nga pala shqiptare, për shfuqizimin e masave sanksionuese nga BE-ja dhe të tjerë, do të ishte e tepërtë dhe hiç logjik. Përkundër, për vënien e sanksioneve Kosovës, BE-ja, me aleatët e saj, normalisht, duhet të kërkojnë falje.
     Megjithatë, zoti Rashiq është praktik, kur kërkon “heqjen e ndalesës për mallrat serbe, në këmbin të shfuqizimit të masave nga BE-ja.”
     Tregtia ndërmjet shteteve fqinjë, është më e levrdishme, se sa me vendet e largëta. Thjeshtë, ulë koston qarkulluese të mallrave. Shtetet, mbi bazën e interesave, mbrojtjen e prodhuesëve të brendshëm, përcaktojnë edhe përmasën e tregtisë, importimin. Dhe, ky është rregull i njohur.

      Realisht, në raportin tregtar, Serbia është dukshëm më shumë përfituese dhe kjo dëshmohet me shifrat, të shprehura në miliona euro epërsi. Vërtet, ndalesat për një serë artikujsh nga Serbia, ndikojnë në ngritjen e çmimeve në Kosovë. Por, njëfarë reciprociteti ndërshtetëror, është sa i ligjshëm, aq edhe i nevojshëm.

blank

Ajo çfarë është kaq fantastike me ty, gjyshe, është që ti më sheh!- Nga Aurel Dasareti*

Gjyshërit dhe gjyshet nuk vdesin kurrë – ata thjesht bëhen të padukshëm. Ata jetojnë përgjithmonë, duke zënë rrënjë në zemrën e çdo fëmije, duke i mbajtur ata më të gjallë se kurrë me kujtime të lumtura dhe të përjetshme.
***

Ka njerëz që hyjnë në jetën tonë dhe e lënë përsëri. Ka edhe njerëz që qëndrojnë për një kohë, duke lënë gjurmët në zemër. Dhe pas kësaj nuk jemi kurrë më të njëjtë. Sytë mund të buzëqeshin, goja mund të qeshë, por pikëllimi i zemrës nuk mund të shihet nga askush.
Ndjenja e duarve të buta, historitë që rrëfenin me zëra të sigurt, tregoheshin me një ndjeshmëri të fortë. Ose kujtimi i përshtypjes, i mbushur me butësi dhe admirim të pafund, jeton në shpirtin e fëmijës.
Është ligji i jetës. Për heronjtë e fëmijërisë është një privilegj të shohin nipërit e tyre të lindur, ndërsa të vegjlit duhet të mbajnë barrën e një lamtumire mizore dhe të përjetojnë periudhën e dhimbshme kalimtare, dhe të përshtaten me jetën pa ata që i kanë flokët e lyer të bardha si bora dhe lëkurën me brazda të thella.
Fëmijët zakonisht e përjetojnë këtë me dhimbje dhe ankth, që historitë e gjyshërve dhe kohët e mira së bashku të zhduken si rëra nëpër gishta. Është koha për të thënë lamtumirë, humbja e parë e fëmijërisë.
Por gjyshërit dhe gjyshet nuk vdesin kurrë me të vërtetë. Ato përjetësohen në shpirtin e çdo fëmije, duke lënë gjurmë të pashlyeshme dashurie dhe përkushtimi. Nuk kanë më trup, por kujtimet mbeten. Identiteti zë rrënjë tek i vogli.
Gjyshërit dhe gjyshet nuk vdesin kurrë, ata jetojnë në nipërit e mbesat përgjithmonë.
Marrëdhëniet mes gjyshërve (gjysheve) dhe nipërve (mbesave) të tyre vijnë nga një marrëdhënie intime dhe e thellë. Gjyshërit dhe gjyshet tona janë të përkushtuar ndaj nipërve dhe mbesave të tyre, duke ofruar mbrojtje, miqësi dhe pranim, përveç gjithçkaje që bëjnë për t’u kujdesur për foshnjën.
Gjyshërit dhe gjyshet vdesin, kjo është e sigurt, por edhe nëse nuk janë fizikisht të pranishëm, ata janë përsëri të pranishëm në jetën e çdo personi përmes besnikërisë së tyre të përjetshme, e cila materializohet në një trashëgimi të pasur gojore që lidh brezat.
Këta personalitete të qëndrueshme dhe të paharrueshme dinë të mbajnë duart e nipërve të tyre me krenari dhe besim ndërsa i mësojnë të ecin.
Me kalimin e kohës, ata ndoshta do të kenë lëshuar duart e tyre të vogla, por kurrë nuk do ta lëshojnë dashurinë që mbajnë në zemrat e tyre, ajo do të zgjasë përgjithmonë.
Gjyshërit dhe gjyshet nuk vdesin kurrë, thjesht bëhen të padukshëm dhe yjet kalimtarë shihen në fotografitë e zverdhura, në frutat e pemës që mbollën me duart e tyre, në përparëse të bukura që qepën dhe ruajtën, të cilat tani kanë vlerën e tyre të papërshkrueshme dhe emocionale.
Gjyshërit dhe gjyshet jetojnë përgjithmonë në qëndrimin tonë ndaj jetës, falë këshillave dhe inkurajimeve të tyre. Ne i ruajmë ato në bankat tona të kujtesës emocionale, madje ato shkëlqejnë kur ne lidhim këpucët tona.
Ata janë gjithmonë të pranishëm.
Sytë e tyre lagen me lot ndërsa kujtojnë. Ata u mësojnë fëmijëve se një përqafim e bën gjithçka shumë më mirë, dhe fëmijët dinë gjëra që mësojnë prej tyre që nuk mund të mësohen në biblioteka.
Ata janë ndërtues të fëmijërisë, ruajtës të fshehtësisë, ekspertë në largimin e frikës dhe sigurimit, mbrojtës të lumturisë dhe kohës së lirë, dhe arkitektë që rindërtojnë fëmijën kur bota e tyre shembet. Aroma e tyre është ngulitur në shqisat tona.
Gjyshërit dhe gjyshet nuk vdesin kurrë për nipërit dhe mbesat e tyre, kurrë. Deri në ditët e tyre të fundit, të vegjlit do t’i mbajnë me vete si tatuazhe në shpirt. Gjyshërit dhe gjyshet janë aty kur ne ngadalësojmë pak shpejtësinë, veprojmë më me mend ose shijojmë momentin. Ata janë busullat tona në rrugën e jetës.
Gjyshërit dhe gjyshet bëhen të padukshëm, por nipërit dhe mbesat e dinë se vetëm fshihen pas buzëqeshjes, e cila qëndron në pritë pas çdo shëtitjeje pasdite. Ata lënë pas një trashëgimi të përkushtuar të dashurisë unike dhe të pakushtëzuar.
Gjyshërit dhe gjyshet nuk vdesin kurrë – ata jetojnë në të voglin dhe përmes kësaj kujtimi i tyre bëhet i pavdekshëm.
***
Përsëritja nuk duhet të jetë e mërzitshme. Vetëm shikoni lindjen e diellit.
Çfarë do të thotë të kesh një gjyshe apo gjysh, dikë që është në një vend krejtësisht të ndryshëm në jetë nga ti? Unë tregoj për gjyshërit e mi. Secili prej jush ka histori pothuajse identike për paraardhësit tuaj. Prandaj, historia ime ju kujton historinë tuaj kur bëhet fjalë për gjyshërit dhe gjyshet. Ky shkrim i dedikohet të gjithë paraardhësve tanë të dashur, të cilët mjerisht nuk janë më me ne.
***
Kujtimet rikthehen:
Sot, nëntor 1988, po i shkruaj një letër gjyshes sime.
E dashur gjyshe!
Kur isha i vogël shtëpia jote u bë një strehë për mua. Mund të ulemi me pjatat e zbrazëta për më shumë se një orë dhe të bisedojmë. Ti e di kur e kam të vështirë dhe je gjithmonë gati të flasësh për këtë.
Tashmë ti ke qenë gjyshja ime për gati 12 vjet, a nuk është e çuditshme të mendosh për këtë? Ti ke parë shumë anë të mia, të mira dhe të këqija. Është e vështirë të imagjinohet se si do të kishin qenë gjërat pa ty, jo vetëm në jetën time.
E di që nëna është shumë e lumtur që të ka këtu dhe afër. Të vendosëm në shtëpinë ngjitur me shtëpinë tonë disa vite më parë, kështu që thuajse u bëre kujdestare e përhershme për mua, vëllain tim të madh dhe motrën time të vogël.
Nuk e di sa u emocionuar ishe kur erdhëm krejtësisht pa paralajmërim dhe qëndruam një javë ose më shumë, por të paktën nuk ishte e mundur të shihej tek ty. Ne ndihemi gjithmonë të mirëpritur në shtëpinë tënde, dhe kjo është një gjë e mirë për të menduar.
Ti ishe streha ime. Kur isha më i vogël, shtëpia jote u bë një lloj strehimi për mua, por nuk ishte shtëpia ajo që më ndihmonte për gjithçka, ishte gruaja brenda shtëpisë, ishe ti. Në fakt, streha ime ishte kudo që të ishe.
Si fëmijë kam pasur shumë argumente të çuditshme, disa prej tyre ishin me këmbë në tokë, por ti gjithmonë më ke qëndruar pranë, kështu që të kem një shok skuadre.
Më kujtohen aktivitetet në të cilat të përfshiva kur ti me gjyshin banonit në atë shtëpinë e juaj të vogël. Ndonjëherë të propozoja të luanim ping-pong dhe ti u bashkoheshe pa protestë, dhe ne e goditëm atë top në tavolinën e ngrënies për orë të tëra duke qeshur dhe duke u kënaqur. Herë të tjera bënim një shëtitje në plazh dhe shikonim gurë.
Ti kujdesesh për mua. Ishte një apartament i vogël ku jetonit atëherë. Kishte sallon, kuzhinë dhe banjë por vetëm një dhomë gjumi dhe sa herë që rrija me ty, flija në shtratin tënd ndërsa ti me gjyshin duhej të shtriheshe në divan.
Duhet të kisha menduar se shpina ime ishte më e përshtatshme për divan se e jotja, por ndoshta nuk do të të interesonte, ti që kujdesesh më shumë për të tjerët se sa për veten.
Gjërat nuk janë si dikur. Unë jam në klasën e gjashtë tani dhe ka pasur shumë ndryshime të mëdha. Ende shpesh e kaloj natën me ty, gjyshe.
Ti dhe gjyshi ia dilnit dhe siguroheni që të shkoj në shkollë në mëngjes dhe të kem gati ushqim kur të kthehem në shtëpi.
Ti gjithmonë dinë më shumë se unë. Edhe pse nuk luajmë më ping pong, apo kërcejmë në trampolinë, flasim shumë. Pasi kemi ngrënë darkë, ne shpesh ulemi me pjatat tona të zbrazëta dhe flasim për të gjitha llojet e gjërave të çuditshme. Mund të ulemi para plazhit, shikojmë yjet dhe të flasim për më shumë se një orë.
Çdo bisedë përfundon me mua duke thënë “faleminderit për ushqimin” dhe duke pastruar pjatën time. Atëherë zakonisht nuk kam asgjë më shumë për të folur.
Ti e di kur e kam të vështirë dhe je gjithmonë gati të flasësh për këtë. Unë jam jashtëzakonisht mirënjohës që kam pasur fatin të jem nipi yt. Unë jam shumë i lumtur që je gjyshja ime! Të dua pakufi.
***
16.10.2019
Gjyshja ime, ka thurur rroba për nipërit e mbesat e saj të ardhshme.
Në fëmijërinë e hershme, shpeshherë, kur dielli po perëndonte (në Sydney, Australi), qëndroja vetëm me gjyshen në kopshtin përpara shtëpisë, disa dhjetëra metra prej bregdetit. Dëgjonim dhe shikonim valët e ujit, hënën dhe yjet që shkëlqenin në qiellin e mahnitshëm. Gjyshja ime (nëna e nënës) m`i tregonte përrallat e njëjta përsëri dhe përsëri. Njëra prej tyre: “Një grua e vetmuar ishte aq e zgjuar saqë pa asnjë problem sajonte lloj-lloj rroba të reja nga asgjëja, prej hiçit. Mrekulli e jashtëzakonshme që ndodhte për shkak të aftësive të saj të mbinatyrshme…”.
Edhe në kohërat e dhimbshme përqafuam humorin. Për gjashtë vjet ajo jetoi me kancerin e trupit, para se të binte në gjumin e thellë me familjen përreth saj.
“Laura! Tani ndodh kjo, ti duhet të vish”, – i telefonoi gjyshja nënës time para disa ditësh.
Fryma e gjyshes është më e dobët tani dhe sytë e saj janë mbyllur. Babi dhe nëna ime ulen në buzë të shtratit duke e mbajtur për dore. Gjyshja merr frymën e saj të fundit, e rrethuar nga “tufa” e saj, siç na quante ajo me shaka. Gjyshi i tha lamtumirë bashkëshortes së tij të jetës; nëna ime, dy tezet dhe tre dajallarët e mi u përshëndetën për herën e fundit me nënën e tyre.
Pikëllimi nuk kalon. Thjesht merr një formë tjetër. Një pikëllim i ngjan detit. Kur fillojnë, valët janë shumë të shtrënguara. Pastaj vijnë dallgët, por kurrë nuk do të ketë më një pamje të detit.
Kjo është ngushëllimi im i vetëm sot. Se pikëllimi nuk ka asnjë efekt prapaveprues. Se pikëllimi i sotshëm nuk mund të mjegullojë ngjyrat djeshme.
E vetmja gjë që mbetet është mungesa, ulur pranë një njeriu shumë të dashur, e cila ka disa ditë që ka shkuar, pak e mbështetur në krahët e nipit të vogël, rrethuar nga nata…
***
05.09.2023
Çfarë është kaq e mrekullueshme me ty, gjyshe, është se ti më sheh edhe pse mund të jem i padukshëm më për të gjithë.
Gjyshja ime, ti ishe një ujë i qetë me një fund të thellë.

 

*Aurel Dasareti, USA, ekspert i shkencave ushtarake-psikologjike

blank

VETERANËT E RREJSHËM, KATEGORI E LIRISË APO E HAJNISË?!- Nga IDRIZ ZEQIRAJ

     Statuti i veteranëve është një krim në vete. Është bërë me qëllime të poshtra, me bazë mohimin e çlirimit të Kosovës nga NATO-pakti. Dhe, kryehorrat e këti ligji idiotesk, abuziv, hajnor e, mbi të gjitha, kriminal, u dakorduan ta rrisin, artificialisht, numrin e “luftëtarëve” nga 4.500 luftëtarë aktiv dhe 8 mijë periodik dhe emërgjencë, prapavijë, i bënë 52.500 dhe tendenca është për ta arritur shifrën 65.000!?!
     Me rritjen artificiale partitë-banda të PAN-it, llogaritën anën materiale, me shitjen masive të “Dëshmisë të Veteranit” dhe krijimin e klientelës elektorale partiake. Dhe, qëllimi rezervë i PAN-it, ka qenë dhe mbetet, që me ndihmën e OVL të UÇK-së, (gjithnjë, të LPK-së, ngaqë veteranët e FARK-ut janë distancuar nga ata, me mosnjohje, sepse që nga krijimi janë në mbrojtje të krimit dhe të kriminelëve), të rrëzojnë qeveritë jo-PAN-iste. Kështu vepruan me kryeministrin karrierist Isa Mustafa, i cili e bëri pjesë të krimit LDK-në, duke aprovuar listën supërkriminale të gjeneralit kontravers, Agim Çeku, dhe të komisionit të tij -njëetnik- LPK-istë, përkatësisht, PAN-istë.
     Politizimi i marrëzishëm, për fujtjen e veteranëve në -pagën minimale-, e vuri në provë edhe  LDK-në. Në vend që të pronocohej hapur kundër protestës të marrëzishme të OVL të UÇK-së, repsketivisht, të krerëve të saj, disa kuadro të saj ishin konfuz, për çështjen në fjalë. Krerët e OVL të UÇK-së (të LPK-së), si dhe krerët e të ashtuquajtura “Shoqata të dala nga lufta”, që nga themelimi e deri sot janë dëshmuar si: mbrojtës të kriminelëve ekzekutorë të kundërshtarëve politikë; bashkëpuntorë të Serbisë në protestat e 2004, të organizuara nga Serbia e deri në pranimin dhe dekonspirimin e dosjeve kriminale, kryesisht, vrasjeve të kundërshtarëve politikë, nga eksponentët e partive-banda, PDK-AAK-NISMA, përkatësisht të PAN-it.
             Zvarritja e qëllimshme e verifikimit të listave!
     “Verifikimin e listave të veteranëve duhet ta bëjë gjykata”,- thonë krerët rrugaçë e shantazhues të OVL të UÇK-së. Këtë e thonë edhe disa juristë të partive-banda. Dhe, këtë e bëjnë qëllimshëm, që klientela elektorale partiake, e garantuar me shitjen e “Dëshmive të Veteranëve” të vazhdojë pa u cënuar. Për disa vite ka vazhduar gjyqi i 4 (katër) veteranëve të rrejshëm, tani vazhdon kundër 40 (dyzetë) veteranëve tjerë të rremë. Dhe, do të vazhdojë me vite e dekada, ndërkohë gjakderdhja financiare vazhdon. Dhe, numri aktual i veteranëve të rrfejshëm ka arritur në 40 mijë, me synimin për ta kapur shifrën 50 mijë. Kryeministri Kurti thotë se është trefishuar numri veteranëve të rrejshëm. Realisht, tani është katër-fishuar dhe tendenca është për t`u pesëfishuar. Krim dhe marrëzi!
     Krimet ekonomike përfituese në kohë dhe në emër të luftës, shtetet ligjore i kanë vënë në litar e plumb: Mbretër, perandorë, presidentë, kryeministra, e komandantë me dekorata gjenerali e heroi të popullit, të kombit. Kujtoni Perandorin e Etiopisë, Haile Selasie, mikun e paangazhuar të Titos, të cilin gjykata vendore e vari në shtatorën kushtuar atij. Dëgjoni dhe reflektoni të gjithë, horra, maskerenj, hajna e kriminelë ordinierë, që fshiheni pas luftës së pabërë të UÇK-së së mirëfilltë. Ndoshta, ky popull mjeran, që sot mbushë rrugë e sheshe në mbrojtje të krimit dhe të kriminelëve, një ditë do të këndellët, zgjohet dhe mund ta pësoni meritueshëm.
     E vërteta për veteranët, të vërtetë apo të rrejshëm, mund të zgjidhet brenda ditës, e shumta, brenda javës, pa gjyqe fare. Fshati dhe lagja i njeh luftëtarët e mirëfilltë. AKI është institucion që zgjdhë problemin e veteranëve, pa zhurmuar fare!
     Toleranca e Qeverisë Kurti është zhgënjyese. Vazhdon një hajni e legalizuar, sa e turpshme, aq edhe kriminale. Kryeministri duhet ta shtrojë çështjen veteranëve në Parlament. Të kërkohet ndërprerja e menjëhershme dhe komplete të pensioneve të “Veteranëve”. Rastet akute, të cilat janë në vartësi të trajtimit aktual si veteranë, dhe ata janë pak dhjetra, të trajtohen si raste sociale. Shefi i Institucionit Social të Kosovës, ka deklaruar se nuk ka asnjë rast në nevojë, asnjë familje, që nuk trajtohet nga Institucioni në fjalë, edhe pse nuk është i mjaftueshëm.
     Të ndryshohet ligji komplet, duke përjashtuar të gjithë ata që nuk kanë pasur angazhim me armë në luftë, përfshi Mërgatën dhe ata që kanë -mrizuar nën hijen e mimozave dhe pishave-, në Bllokun e Zi të Tiranës. Edhe ata që kanë qenë në gadishmëri të mbrojtjes klasike territoriale, të cilët nuk kanë pasur rastin ta shkrepin asnjë plumb, duhet të kenë vlerësim e shpërblim honororik dhe assesi veteranë të mirëfilltë.
        Gjeneral Butka: “Dorëzova listën me186 veteranë,      
                      por sot paguhen mbi 3.000!”
     Një numër simbolik luftëtarësh nga Shqipëria, qenë pjesëmarrës në luftën e Kosovës. Janë dy kuadro ushtarakë, të cilët zotërojnë listat emërore të ushtarëve dhe të shëbimit të emërgjencës nga Shqipëria. Ushtaraku Dilaver Goxhaj ka publikuar listën emërore të luftëtarëve prej129 plesëmarrësve. Ai jep detaje nga cilat fshatra shqiptare vijnë, si dhe zonën dhe njësinë ku janë rrjeshtuar për luftë. Ndërsa kolegu i tij, Gjeneral Spiro Butka, kryetar i OVL të UÇK-së, për Shqipërinë, në listimin emëror janë 186 luftëtarë, përfshi edhe shërbimin e emërgjencës.
     Ndërsa oficerët e mbijetuar nga Shqipëria, në luftën e Kosovës, thonë se shifrat e regjistrimit fillestar mund të jenë të sakta, por pjesëmarrja në luftën faktike e shtetasëve të Shqipërisë, ka qenë e pakët, simbolike. Pra, hyrje-daljet në Kosovë, qoftë edhe me uniformën e UÇK-së, nuk plotësojnë, as për së afërmi, kushtin e të qenit -Veteran-! Pikërisht, këtu ngatërrohen edhe pakica e veteranëve të vërtetë, me shumësinë e “veteranëve” të rrejshëm.
     Gjeneral Butka, si kryetar përkatës, i cili ka përgjegjësinë penale e morale, për të qenë i saktë, jo vetëm që denoncon, me emër e mbiemër, shumëzuesit e numërit të “veteranëve” nga Shqipëria, por edhe ka përcjellur bizneset e hapura me paratë e shitjes  të “Dëshmive të Veteranit”, që nga Kukësi e Tropoja, deri në Tiranë! Dhe, tej kufirit çmimi i -Dëshmisë- ka qenë i lartë, sepse bëhet fjalë për pension të përjetshëm! Ai akuzon, madje me emër, njërin nga kryetarët e OVL të UÇK-së, i cili ishte i babëzitur për para, biznese e dallavere, me disa sivëllezër të tij nga Shqipëria. Rrjedhimisht, kuota e 186 veteranëve të listës komplete të luftëtarëve dhe të emërgjencës, u ngrit në 3.000 dhe vazhdon të rritet!
         Partitë-banda të PAN-it, shumëzuan    
         gjeometrikisht shifrën e “veteranëve”!
     Komandantët partiakë, të cilët realizuan përfitimin material, me shitjen masive të “Dëshmisë së Veteranit”, begatuan edhe -klientelën elektorale partiake-. Ata synojnë për ta ruajtur këtë klientelë, pa qarë kokën për abuzimin hajnor të miliona eurove, nga buxheti i lodhur i Kosovës. Për këtë kontribuojnë edhe batakçinjtë militantë partiakë të PAN-it.
     Njëri syrësh, shefi i PRONTO-s, thotë se “pak janë 60 mijë veteranë!” Këtë e bënë qëllimshëm, sepse ai e di se në luftën e Kosovës kanë marrë pjesë aktive vetëm 04 % e popullsisë së Kosovës. Luftëtarët snaperistë gjermanë e anglezë, në demantin, kundërshtinë e shifrave hipërbolike, deri në idiotësi, thonë se “po të kishim 60 mijë ushtarë, do ta pushtonim Beogradin!”
     Juristi Muhamet Kelmendi, dikur kuadër i LPK-së, tani i AAK-së, verifikimin, respektivisht, spastrimin e listave nga “veteranët” e rrejshëm, e sheh nëpërmjet gjykatave! Një jurist mjaftueshëm i shkolluar dhe bollshëm i informuar, për problemin, tashmë, kancer të Kosovës, shpëndanë, qëllimshëm, mjegullnajë, për ta ruajtur klientelën e partisë së tij. Të presësh zgjidhje nga gjykatat burokratike dhe korruptive të Kosovës, do të thotë ta shtyshë zgjidhjen e problemit, për në “kalendat greke!”
 
          Shëmbullojmë: 
     Para disa vitesh, kur nga 46.300 veteranë, 33.600 ishin të rremë! Tani nga 53.000 me librezë “veterani”, 40.000 janë të rrejshëm. Dhe, janë në procesin gjyqësor 40 veteranë, të pretenduar të rremë! Llogarisni kur do t`iu vijë radha të penalizohen edhe 39.960 veteranë të rrejshëm. Atëherë, a e ka bërë këtë llogari juristi Kelmendi, apo e anashkalon qëllimshëm, për t`i bërë qejfin partisë së tij, në veçanti, dhe i PAN-it në përgjithësi.
        Pyetja-dilemë e shtruar, dhimbshëm e sikletshëm:
    “Veteranët e rrejshëm, kategori e lirisë apo e hajnisë?!
     Të gjithë krerët e OVL të UÇK-së dhe të ashtuquajturat “Shoqata të dala nga lufta”, anëtarë aktivë të SHIK-ut kriminal, janë dëshmuar për kriminalitet, gjatë dhe pas luftës. Ata janë kallësit e -Flamurit të Dardanisë- dhe festues të ekzekutimeve të vrasjeve politike. Krerët dhe kryesitë e këtyre shoqatave, të thirrura në emër të luftës, kanë flirtuar me Serbinë, duke i sjellur Kosovës gjëmë të shumta.
     Njëra prej tyre janë protestat vandaliste të përgjakshme të mars-prillit 2004, me skenar të Serbisë dhe realizim të partive-banda të PAN-it. Rrjedhimisht, BE-ja dhe ndërkombëtarët shpikën decentralizimin e pushtetit lokal, fshat e komunë, aty ku ka shumicë serbe. Dhe, deri në shpikjen makabre e fatale për Kosovën Asociacionin, respektivisht “Zajednicën!”
     Kush më mirë se luftëtarët e mirëfilltë, i njehë dhe i dinë veteranët e vërtetë dhe ata të rremë? Natyrshëm, askush. Atëherë, pse heshtin ata, kur mijëra “veteranë” të rrejshëm kanë blerë “Dëshminë e Veteranit”, nga “komandantët” banditër e zuzarë, hajna zyrtarë?! Të rroftë lufta e berë, kur Atdheun e vjedhë në paqe! Veteranët e vërtetë, brenda ditës, do t`i “zbulonin” e spastronin listat emërore nga “veteranët” e rrejshëm. Sepse, secili syrësh i njeh ata, jo vetëm në nivel fshati, por edhe mëtej në nivel komune.
     Dhe, heshtja veteranëve të vërtetë, i bënë ata pjesë të krimit, të hajnisë, rrjedhimisht, i penalizon skajshëm. Dhe, kjo e përligjë në plotni pyetjen: “Veteranët e rrejshëm, kategori e lirisë apo të hajnisë?!” Përfitimi, hajnia në emër të luftës, konsiderohet krim kundër popullit, Atdheut.
          Abuzime, mospajtime e paqartësi edhe për statutin e dëshmorëve!
      Abuzimet në emër të luftës, vazhdojnë të jenë groteske. Ishin listuar 800 dëshmorë. Tashmë, janë shumëzuar, duke kaluar shifrën 3.000 dëshmorë!? Janë rrafshuar, barazuar viktimat me dëshmorët! Varrezat e destinuara për dëshmorët e komunës të Istogut, në dalje të Vrellës, të ndërtuara kur Idriz Blakaj ishte drejtor i Institucionit për Monumentet Përkujtimore, prej vitesh kanë mbetur varre-boshe, pa i vendosur trupat-eshtra në varret e dëshmorëve, sepse kontestohen 13 persona të vrarë si luftëtarë apo viktima civile?
     Edhe ngritja e obeliskut, me emrat e dëshmorëve, në qendër të qytetit në Istog, është politizuar. Në ditën e përurimit, grafitët fyese kishin pushtuar hapësirën para pllakës përkujtimore. Në njërën nga ato, padrejtësisht, akuzohej kryetari i komunës, edhe pse nuk kishte asnjë përgjegjësi për listat emërore!
      Edhe disa nga fjalimet publike, ishin irrituese. Reagimi i ish të burgosurit politik, Januz Januzaj, ishte i duhuri: “Të paktën, sot duhej të ishim të dinjitetshëm, në përkujtimin e luftëtarëve të flijuar për lirinë e Kosovës”,- qortoi veprimtari i hershëm i çështjes kombëtare, Januzaj.
     Për të gjitha këto pisllëqe, fajtore janë OVL e UÇK-së dhe disa biçim shoqatash, kinse, “të dala nga lufta”, madje pa hyrë në luftë fare!
        Organet e drejtësisë ta adresojnë fajësinë ke ish-pushtetarët, 
                    për katërfishimin e numrit të veteranëve!

     Vazhdimi i mëtejmë i pagesës paushalle, të shumë mijëra “veteranëve” të rremë, është abuzimi dhe krimi më i madh zyrtar. Sipas një llogarie të bërë nga gazetari hulumtues, Faton Mehmetaj, rezulton se: “Vetëm për 6 muajt e parë të çdo viti, veteranët kanë shpenzuar 38 milionë e 435 mijë e 385 euro nga buxheti i shtetit!” Dhe, kjo është përgjegjësi e qeverisë aktuale. Ndërprerja e menjëhershme të komplet pagesave të veteranëve, është e domosdoshme, duke i dhënë fund shpërdorimit të miliona eurove.

     Prokuroria dhe gjykata, më parë se të merren me 4 veteranë, të pretenduar si të rremë, vite më parë dhe 40 “veteranët” e penalizuar më vonë, papërfunduar asnjë proces gjyqësor, deri tani, duhet të akuzojë, penalizojë, arrestojë e dënojë protagonistët e kësaj ploje, gjakderdhje financiare.
     Ligji për statutin e veteranëve, është bazë e gjithë kësaj marrëzie, që ka dëmtuar dhe vazhdon ta dëmtojë buxhetin e Kosovës. Mbi të gjitha, është ligj i menduar dhe i zbatuar, poshtërsisht e kriminalisht, gjithnjë me qëllime përfituese personale e grupore, dhe vetëdijshëm, për zhvatjen e buxhetit të Kosovës, pasurimin e disa komandatëve e partiakëve dhe krijimin e klientelës elektorale partiake.
     Prokuroria dhe gjykata, pas aktit të parë të ndërprerjes të pensioneve aktuale për “veteranët”, duhet të kërkojë llogari nga:
  1. Hartuesit e ligjit abuziv, hajnor e kriminal për statutin e -Veteranit-, sepse veteran është vetëm luftëtari, i dëshmuar në fushë-betejë; dhe assesi kontribuesit mërgimtarë, pa prezencën fizike në luftime; as mriztarët nën hijen mimozave dhe pishave në Tiranë, qofshin ata edhe SHTAB-istë; as të angazhuarit në gadishmërinë në mbrojtjen territoriale, të cilët nuk janë provuar në betejat ballore, faktike; as konakxhinjtë, ushqyesit e luftëtarëve, magarxhinjtë e kualxhinjtë, bartës të armëve, të cilët janë paguar shumëfish. Për të gjitha këto kategori, ka shpërblime honororike, nderuese dhe kurrë materiale. Sepse, mbrojtja e Atdheut është detyrë obliguese dhe morale e çdo shtetasi, që nuk është e kontraktuar me shpërblim material dhe as titullor, siç është emërtesa hyjnore -Veteran i UÇK-së-. E kundërta është për mercenarët.
  2. Komandantët që lëshuan “Dëshminë e Veteranit”, lokal e zonal;
  3. Komisionin për verifikimin e listave emërore të veteranëve, i përbërë vetëm nga PAN-i;
  4. Hashim Thaçin, i cili aprovoi ligjin dhe pagesat;
  5. Agim Çekun, për mercenarizimin e popullit, “kushdo që i ka dhënë një gotë ujë ushtarit, është veteran”;
  6. Isa Mustafën, për fillimin e pagesës të “veteranëve”, pa i verifikuar listat emërore të veteranëve;
  7. Ramush Haradinaj, i cili, me komandantët e tij, e kërcënoi prokurorin me integritet, Elez Blakaj. Dhe, kjo është arsyeja, faktike, imponuese e lënies të postit të kryeministrit. Dhe, i ktheu, serishmi, në listën e pagesës 19.500 “veteranët” të rremë, të hequr nga lista nga prokurori Blakaj!? Qëllimi i lexueshëm: Mbrojtja e “komandantëve” përfitues nga shitja e “Dëshmisë të Veteranit” dhe begatimi i klientelës elektorale partiake;
       8) Albin Kurtit, për tolerancën e skajshme, të abuzimit, hajnisë legale të buxhetit të shtetit, me                        pagesën e mijëra “veteranëve” të rrejshëm. Ai duhet të ngulmojë që Parlamenti i Kosovës të                      ndërpresë komplet pagesat, deri në pastrimin nga lista të veteranëve të rrejshëm.
     Tashmë, Kurti, i cili erdhi në pushtet me premtimin e madh për luftimin e krimit të organizuar dhe të korrupsionit, respektivisht, të hajnisë zyrtare, nuk i realizoi në masën e duhur, sepse sistemi i drejtësisë vazhdon të jetë i kapur nga kuadrot e Hashim Thaçit dhe të Ramush Haradinaj, me bandat e tyre.
     Por, çështjen e statutit të veteranëve dhe kërkesën për zhbërjen e tij, e shoqëruar me ndërprerjen komplete të pagesave, të veteranëve, duhej ta shtronte në seancën e parë të konstituimit të Ligjeslaturës kuvendore, me votimin kryeministër  Kurtin. Mosbërja e këtij akti, për afro dy vjetë qeverisje, gjithësesi, e penalizon Albin Kurtin, si kryeministër, sepse gjakderdhja financiare shumë-milionshe zyrtare, vazhdon shpengueshëm!
     Vazhdimi i marrjës me 40.000 “veteranët” e rrejshëm, me tendencën për t`u bërë 50.000, nga Prokuroria dhe Gjykata vendore, do të ishte bjerrje kohe, pa kurrë zgjidhje. Është koha të merren me ish-shtetarët, pushtetarët dhe zyrtarët e tyre, të angazhuar me çështjen e veteranëve. Dhe, të cituarit në renditjen nga numri 1 deri në 8, me pak përjashtime, janë milionerë dhe shumica edhe multi-milionerë. Andaj, përveç penalizimit ligjor, duhet edhe ta dëmshpërblejnë shtetin e Kosovës, duke inkasuar në buxhetin shtetëror, shumat milionshe të shpenzuara për “veteranët” e rrejshëm.
     Ligji duhet t`i obligojë t`i kthejnë pensionet e pamerituara edhe “veteranët” zhvatës, të cilët janë të pasur. Kur verifikimi i veteranëve të mirëfilltë, të jetë bërë, ata do të kompensohen me pensionet edhe për kohën e pagesës së ndërprerë. Për rastet akute, që janë në vartësi të kuotës aktuale prej 170 euro, Institucioni social i Kosovës duhet ta marrë përsipër financimin e nevojshëm.
      Pas zgjidhjes përfundimtare të statutit të veteranit, pensioni duhet të ngitet në kuotën e dinjitetshme dhe të mos këtë asnjë lidhje me -pagën minimale-. Ligji dhe vullneti i mirë i pushtetit qeverisës, i zgjidhë të gjitha problemet e qytetarëve, në veçanti, të atyre -të kategorisë të lirisë-, siç janë luftëtarët veteranë të vërtetë të Atdheut-Kosovë.
blank

Profilin e Presidentes Vjosa Osmani nuk e ka asnjë politikane apo politikan në Shqipëri Nga Elida Buçpapaj

Kam thënë për Vjosa Osmanin se ajo është krahu i djathtë i Albin Kurtit dhe garanci e sigurt. Aleanca e tyre nuk ka në themel principe ideologjike, por vlerash, shtetin e së drejtës, interesin e Kosovës të integruar në NATO dhe BE.

Si kronikane e ndodhive në Kosovë, kam po aq vjet që ndjek rrugëtimin e Vjosa Osmanit, prej kur ajo është përfshirë në politikë, një vajzë e re e mbrujtur me ideale Rugoviste, që synonte të arrinte edukim të shkëlqyer në SHBA për t’i shërbyer sa më mirë Kosovës.

Më kujtohet kur në shkurtin e vitit 2009, gjatë pritjes që Sekretarja e Shtetit do t’i bënte Presidentit dhe Kryeministrit të Kosovës, Zonja Hillari Clinton do ta prezantonte Vjosa Osmanin si shefen e stafit të presidentit që përkthente shkëlqyeshëm dhe gjithë emocion midis saj dhe krerëve të shtetit të Kosovës.

Vjosa Osmani është rritur në politikë dhe ka arritur ku është sot step by step përmes veprimeve të saj, gjithmonë të përgjegjshme e të pjekura.

Vjosa Osmani është politikania më e votuar në Kosovë. Jo për sytë e bukur, megjithëse i ka shumë të bukur, por sepse asnjëherë nuk ka bërë lëshime në favor të liderit të partisë dhe në dëm të interesave të Kosovës.

Vjosa Osmani është fytyra e bukur e Kosovës, që shkëlqen nga do që shkon dhe që ua mban gjallë qytetarëve të Kosovës shpresën për të ndërtuar shtet të së drejtës, konform vullnetit të tyre.

Vjosa Osmani nuk gënjen, nuk konformohet, nuk bën koncesione. Vjosa Osmani i mban premtimet.

Vjosa Osmani është e kundërt 180 gradë me modelin e femrave të politikës në Shqipëri, që janë bërë ose bishti ose alter egoja e shefave të partive dhe që e kanë kthyer politikën një kënetë, ku ato janë kor bretkosash.

Asnjëherë Vjosa Osmani nuk iu bind urdhërave të Isa Mustafës, kur këto binin ndesh premtimeve të bëra popullit të Kosovës, vlerave të demokracisë apo interesave të vendit.

Asnjëherë Vjosa Osmani nuk e shiti mandatin e deputetes me atë të ambasadorës apo të ministres.

Asnjëherë Vjosa Osmani nuk i tradhtoi bindjet e saj, të një politikaneje me vizion thellësisht Perëndimor që synon ta përfshijë Kosovën e saj të vuajtur në gjirin e NATO-s dhe BE-së.

Asnjëherë Vjosa Osmani nuk i ka harruar vuajtjet e popullit të Kosovës, privimet, genocidin, spastrimin etnik dhe mbështetjen e SHBA, aleates ekzistenciale e Perëndimit.

Dëgjova Grida Dumën që i pëlqen ta krahasojë veten me Vjosa Osmanin. Më vjen keq, por nuk kanë asnjë pikë të përbashkët. Asnjëherë Vjosa Osmani nuk e ka parë politikën si paradë mode në high heels, si skenë teatri, si mënyrë për të bërë egzibicion, si avantazh i të qënit një femër e bukur apo duke mbështetur iks apo ypsilon politikan.

Rruga e Vjosa Osmanit është e drejtë, pa dredha, është e pastër, ajo ka vepruar konform të qënit Vjosa Osmani, ku lidhjen e ka vendosur jo me kryetarin e partisë por me Sovranin.

Kryetarët e partive që nuk respektojnë vullnetin e Sovranit, vijnë dhe shkojnë, ndërsa Sovrani dhe Kosova janë aty. Politikanët votohen që t’i mbajnë premtimet, që ta bëjnë Kosovën një vend demokratik Perëndimor, anëtare në Aleancën Verio-Atlantike dhe BE. Dhe Vjosa Osmani aspiratat e popullit të Kosovës i ka edhe të sajat, prandaj gëzon besueshmëri të plotë sepse nuk i shkel premtimet, përkundrazi i ka kauza!

Fatmirësisht Kosova sot ka një klasë politike të re dhe një kryeministër në sintoni me Vjosa Osmanin.

E kuptoj interesin dhe simpatinë që Presidentja e Kosovës shkaktoi në Shqipëri.

Ka parë shumë Shqipëria jonë e dashur, soj soj politikanesh, deputete, ministre që i ka marrë me vete hija e kryetarit të partisë apo e kryeministrit dhe për 32 vjet sot Atdheu ynë nuk e ka një grua politikane që mund të krahasohet me profilin politik e qytetar të Presidentes së Kosovës Vjosa Osmani.

Politikanet e Tiranës krenohen me CV e tyre “të pasura” ardhur prej bindjes së verbër ndaj Njëshave e braktisjes që i kanë bërë votuesit dhe në këtë tranzicion 32 vjeçar torturues për vendin, në politikën e Shqipërisë nuk ka lindur ende një grua politikane si Presidentja e Kosovës Vjosa Osmani.

Jo se nuk ka Shqipëria vajza e gra të zonjat, me integritet, që ëndërrojnë ta bëjnë vendin e tyre të banueshëm për fëmijët e brezat që vijnë, por sepse establishmenti i politikës në Shqipëri gjatë këtyre mbi tri dekadave, kërkon pranë vetes vetëm shëmbëlltyra servitore të kryepolitikanëve, thjesht zbatuese urdhërash e dëshirash në këmbim të kësaj maskarade që e shohim çdo ditë.

Presidentja e Kosovës Vjosa Osmani është modeli më i përkryer dhe modern për vajzat dhe gratë që duan të ndjekin shembullin e saj: arritje të shkëlqyera profesionale, integritet të pacënueshëm qytetar dhe shërbim e përkushtim vendit e popullit.

Rrugëtimi i Vjosa Osmanit në politikë ishte i vështirë, por i drejtë, prandaj Vjosa Osmani është më e votuara në Kosovë. Nuk ia shtruan rrugën me lule, përkundrazi ia shtruan me gjemba, por Vjosa Osmanit nuk ia ndryshuan dot identitetin, as Vjosa Osmanit dhe as Sovranit të Kosovës dhe jo më kot midis tyre ka sintoni të përkryer !

Karriera politike e Presidentes së Kosovës, Vjosa Osmanit, është një rrugëtim nëpër sfida, të cilat i ka përballuar me dinjitet, duke i qendruar besnike idealeve të saj Perendimore, duke patur si udhërrëfyes historinë e Kosovës dhe liderin indipendentist Ibrahim Rugova.


Send this to a friend