VOAL

VOAL

blank

Rreziku nga mungesa e grurit në Kosovë

Nadie Ahmeti

Fermerët në Kosovë parashikojnë që nga fushata e korrje-shirjeve të grurit të sigurohen rreth 50 për qind e kërkesave të popullatës për ushqim.

Për shkak të kushteve të pafavorshme klimatike dhe shtrenjtimit të çmimit të produkteve për mbrojtjen e bimëve, ata nuk janë në gjendje të garantojnë sasi dhe cilësi të duhur.

Njëherësh, fermerët paralajmërojnë edhe vështirësi në furnizime nga importi për shkak të vazhdimit të luftës në Ukrainë, si dhe bllokimit të eksporteve nga Ukraina dhe Rusia.

Si Rusia, ashtu edhe Ukraina janë ndër eksportueset më të mëdha të drithërave në botë dhe lufta mes tyre ka shkaktuar çrregullime në tregje.

Procesi i korrjes së grurit në Kosovë ka filluar në fund të muajit qershor.

Isuf Cikaqi, drejtor në Departamentin për Politika Bujqësore në Ministrinë e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural, tha se në bazë të të dhënave preliminare, sasia e prodhimit të grurit do të jetë brenda mesatares nga 3500-4500 kilogramë për hektarë.

Ai tregon se pritet të korren rreth 70 mijë hektarë sipërfaqe të mbjellë me këtë kulturë.

“Edhe sivjet rendimenti do të jetë brenda kësaj mesatare – por është ende herët të flasim pa përfunduar procesi i korrjes”, thekson ai.

Por, Pal Gjuraj, nga Shoqata e Bujqve Prodhues të Grurit te Kosovës, konsideron se kjo sipërfaqe është e pamjaftueshme për nevojat e popullatës së përgjithshme.

“Nuk pritet ndonjë rendiment, po flas për ditët e para të fillimit të korrjes. Pritet që për një hektar tokë, rendimenti të arrijë 3.500 kilogramë, ndërkaq vitin e kaluar kjo ishte mbi 4.200 kilogramë”, thotë ai, duke shtuar se me këtë sasi të rendimentit do të sigurohet rreth 50 për qind e kërkesave të popullatës.

Sipas të dhënave zyrtare, në Kosovë nevojat për këtë produkt për kokë banori janë 204 kilogramë, që i bie se në Kosovë duhet të harxhohen 410.000 tonë grurë.

Në vitin 2020, Kosova ka siguruar 341 mijë tonë grurë nga 80 mijë hektarë sipërfaqe të mbjella me këtë kulturë. Të dhënat për vitin e kaluar mungojnë.

Kasumi: Nëse vazhdon shtrenjtimi, do të zvogëlohen sipërfaqet me grurë

Fermeri Xhafer Kasumi nga Komuna e Vushtrrisë, sivjet ka kultivuar 24 hektarë tokë me grurë, njëmbëdhjetë hektarë më pak se vitin paraprak.

Për shkak të rritjes së çmimit të plehut artificial dhe derivateve të naftës, vjeshtën e kaluar ai thotë se e ka zvogëluar sipërfaqen e tokës së mbjellë me grurë.

Por, çmimet e këtyre produkteve kanë vazhduar të rriten edhe gjatë këtij viti. Kasumi thotë se do ta zvogëlojë sipërfaqen e tokës së mbjellë me grurë.

Gruri duhet të plehërohet domosdo dy herë. Gjatë këtij viti 100 kilogramë pleh artificial kushtojnë 100 euro, krahasuar me vitin e kaluar kur kanë kushtuar 32 euro.

Për një hektar tokë të kultivuar nevojiten deri në 300 kilogramë pleh.

“Nuk di si do t’ia bëj. Mbi 6.000 euro më ka kushtuar vetëm plehërimi. Deri më tani ka korrur një pjesë të grurit dhe kur të përfundojë krejt, do ta llogaris a ia vlen të mbjell sivjet”, shprehet ai.

Rritet edhe çmimi i grurit

Shtrenjtimi i plehut artificial dhe naftës ka bërë që edhe çmimi i grurit në treg të jetë më i lartë.

Pal Gjuraj tregon se çmimi për një kilogram grurë kushton 30 centë edhe kjo vlerë, sipas tij, nuk është e leverdishme për fermerët. Vitin e kaluar çmimi për një kilogram grurë ka kushtuar 19 centë.

“Ne i bëjmë ftesë Qeverisë që të ndërmarrë hapa sa më të shpejtë, duke pasur parasysh që është sezon korrjesh jo vetëm te ne (Kosovë) por edhe në rajon, që të nisë të grumbullojë rezerva të grurit, përndryshe do të kemi vështirësi të jashtëzakonshme, sepse lufta ruse në Ukrainë do të ndikojë edhe tregun e Kosovës”, thotë Gjuraj.

Imer Rusinovci, profesor në Fakultetin e Bujqësisë në Universitetin e Prishtinës, vlerëson se Kosova edhe sivjet do të varet nga importi.
Pasi në bazë të sasisë dhe cilësisë së grurit, ai llogarit se gjysma e nevojës së kërkesave të qytetarëve për këtë produkt nuk do të përmbushen.
Pushtimi rus i Ukrainës, sipas Rusinovcit, do të shtrenjtojë dhe do të vështirësojë edhe më tepër furnizimin me këtë produkt.

“Unë besoj se nga muaji shtator, përkatësisht tetor, ky çmim do të jetë dyfish më i lartë. Pra, është vit më i vështirë në raport me vitet e kaluara, sfidat janë shumë të mëdha. Dhe, nga janari mund të ballafaqohemi, mos të themi me pasiguri ushqimore, por sigurisht me çmime enorme të grurit. Dhe nga gruri më pas shtrenjtohen edhe produkte tjera ushqimore”, thekson Rusinovci.

Rusinovci: Lufta në Ukrainë vështirëson sigurimin e grurit

Rusia dhe Ukraina eksportojnë pothuajse një të tretën e grurit dhe elbit në botë.
Por, që nga nisja e pushtimit rus, miliona tonë grurë dhe drithëra të tjera janë bllokuar prej muajsh në portet e Ukrainës, duke shkaktuar shqetësime mbi krizën dhe rritjen e çmimeve në të gjithë botën.

Prodhimi botëror i grurit, orizit dhe drithërave të tjera pritet të arrijë në 2.78 miliardë tonë më 2022, 16 milionë tonë më pak se vitin e kaluar.

Kjo është hera e parë në katër vjet që ka rënë prodhimi i këtyre produkteve, tha Organizata e OKB-së për Ushqim dhe Agrikulturë.

Çmimet e grurit u rritën për 45 për qind në tremujorin e parë të këtij vitit krahasuar me periudhën e njëjtë të vitit të kaluar, thuhet në indeksin e çmimeve të Organizatës për Ushqim dhe Agrikulturë.

Kosova nuk është shumë e varur nga importi i grurit nga Ukraina dhe Rusia, por vendet nga importohet ky produkt në Kosovë mund të kenë siguruar në këto shtete, thonë përfaqësues të shoqatës së bujqve dhe mullisëve.

Kosova sasinë më të madhe të grurit e importon nga shtetet e rajonit, përkatësisht nga Serbia. Për gjashtë muajt e këtij viti, sipas të dhënave të Doganës se Kosovës, vendi ka importuar 45 mijë tonë grurë, gjatë vitit 2021, 115 mijë tonë lloje të ndryshme të grurit dhe miellit dhe në vitin 2020, rreth 160 mijë tonë.

Serbia është shteti nga i cili Kosova importon sasinë më të madhe të grurit dhe miellit, pasuar nga Hungaria, Maqedonia e Veriut, Kroacia, Shqipëria, Bosnje e Hercegovina.
Për të ulur sasinë e importit të produkteve bujqësore dhe rritjen e rendimenteve Qeveria e Kosovës më 9 mars, ka ndarë 50 milionë euro për subvencionimin e sektorit të bujqësisë.

Vetëm për subvencionimin e grurit janë ndarë 474 euro për hektarë – përfshirë këtu shpenzimet e plehut dhe të naftës.

blank

Medalje Nderi për katër ish-ushtarakë të Luftës së Vietnamit

Presidenti Biden gjatë ceremonisë së dhënies së Medaljeve të Nderit në Uashington

VOA/Carla Babb

Presidenti Joe Biden u dha Medaljen e Nderit, vlerësimin më të lartë të Shteteve të Bashkuara për trimëri, katër ish-ushtarakëve amerikanë për veprimet e tyre gjatë Luftës së Vietnamit. Korrespondentja e Zërit të Amerikës, në Pentagon Carla Babb, rrëfen më shumë rreth heroizmit të tyre.

Presidenti Joe Biden u dha Medaljen e Nderit tre ish-ushtarakëve amerikanë: Dwight Birdwell, Major John Duffy, dhe Dennis Fujii.

Ndërsa John Kaneshiro pranoi medaljen në emër të babait të tij, Rreshterit Edward Kaneshiro, i cili humbi jetën në luftime.

“Është mahnitëse të dëgjosh se çfarë ka bërë secili prej tyre. Bënë shumë më tepër nga sa kërkonte detyra. Është një frazë e përdorur shpesh, por që merr kuptim kur shikon këta burra”, tha Presidenti Biden.

Rreshteri Kaneshiro zmbrapsi tre grupe sulmuesish nga Vietnami i Veriut gjatë një gracke në dhjetor të vitit 1966, duke i mundësuar njësisë së tij që të tërhiqej. Ai u vra gjatë luftimeve disa muaj më vonë.

Dwight Birdwell është i pari nga banorët indianë të Amerikës, që nderohet për veprimet gjatë luftës në Vietnam.

Kur armiqtë sulmuan bazën ushtarake pranë Saigonit, në janar 1968, ai shpëtoi komandantin e njësisë së tij të tankeve dhe megjithëse i plagosur në fytyrë dhe kraharor, qëndroi për të ndihmuar në evakuimin e ushtarëve të tjerë të plagosur.

“Kur e urdhëruan të hipte në helikopterin për evakuimin e të plagosurve, ai e zbatoi urdhrin, dhe në mënyrë të mahnitshme doli nga ana tjetër për të vazhduar luftën”, tha Presidenti Biden.

Majori Duffy ishte i vetmi ushtarak amerikan në zonën e dislokimit. Ai u plagos dy herë, ndërsa u bënte rezistencë forcave që i kishin rrethuar në prill 1972, dhe ndërsa iu afrohej pozicioneve të armikut në mënyrë që të përcaktonte vendndodhjen për një sulm ajror. Në vazhdim ai u plagos për herë të tretë, ndërsa mbulonte me zjarr tërheqjen e ushtarakëve aleatë të Vietnamit të Jugut dhe mbronte të plagosurit e tjerë.

“Kur më në fund helikopteri ishte gati të nisej, një nga aleatët vietnamezë u plagos në këmbë dhe u rrëzua në tokë. Majori Duffy e kapi dhe e ngjiti sërish në helikopter, duke shpëtuar kështu edhe një tjetër jetë”, tha Presidenti Biden.

Dhe kur helikopteri i evakuimit të Dennis Fujiit u rrëzua gjatë një operacioni shpëtimi në vitin 1971, për të mos rrezikuar ushtarakët e tjerë, ai refuzoi disa përpjekje shpëtimi. Për 17 orët në vazhdim, ai u shërbeu të plagosurve, ndërsa komunikonte me forcat mbështetëse ajrore.

“Do të nderojmë përgjithnjë përkushtimin tuaj ndaj njësisë, aleatëve dhe vendit”, tha Presidenti Biden, duke nderuar këto akte trimërie të bëra shumë kohë më parë, por që nuk janë harruar.

blank

Problemet ekonomike i detyrojnë mjekët turq të largohen nga vendi

VOA/Marrë nga Associated Press

Qindra mjekë turq po largohen nga vendi me shpresën për të gjetur kushte më të mira pune e cilësi jetese, ndërsa Turqia po përballet me probleme të mëdha ekonomike dhe kur norma vjetore e inflacionit ka arritur në rreth 80%, niveli më i lartë i 25 viteve të fundit. Mjekët thonë se janë të lodhur me pagat minimale dhe kushtet e vështira të punës, ku nuk mungojnë edhe rastet e dhunës ndaj tyre.

Në vitin 2021, më shumë se 1000 mjekë kërkuar nga Shoqata e Mjekëve Turq t’i pajisë me dokumenta që tregojnë se ata janë të liçensuar e paguajnë rregullisht detyrimet ndaj shtetit, në mënyrë që të ishin në gjendje të ushtronin profesionin e tyre jashtë Turqisë.

Doktor Tahsin Cinar, i cili punon si anestezist në një spital universitar, është vetëm një nga mijëra të mërzitur me kushtet me të cilat ballafaqohet një profesionist i kësaj fushe në Turqi.

Ai thotë se të jesh mjek, është bërë një nga punët më të vështira dhe një nga arsyet janë pagat e ulta. Zoti Cinar thotë se disa nga kolegët e tij po ndjekin kurse të gjuhës gjermane për të punuar në këtë vend. Ai shton se në Turqi po ndodhte fenomeni i ashtuquajtur “ikje e trurit”, largimi në masë i profesionistëve.

Të jesh mjek është padyshim një nga profesionet më të vështira në Turqi. Mjekët po fitojnë nën kufirin e varfërisë dhe kjo nuk mjafton as për të mbuluar qiranë e një shtëpie në Stamboll. Ne po përpiqemi të mbijetojmë duke marrë më shumë turne nate“, thotë ai.

Në mars, Presidenti turk Rexhep Tajip Erdogan tha se mjekët që donin të shkonin jashtë vendit, mund të largoheshin.

Më vonë, ai i zbuti tonet dhe tha se besonte se mjekët që ishin larguar do të ktheheshin në shtëpi sapo Turqia të premtonte një “të ardhme të ndritur”.

Dhuna ndaj profesionistëve të kujdesit shëndetësor ka qenë gjithashtu në rritje në Turqi, pikërisht në kohën kur punonjësit e mjekësisë po përballen me një lodhje të madhe, pas dy vitesh nën pandeminë e koronavirusit.

Shumë prej tyre presin të miratohen ligje që prashikojnë ndëshkime më të ashpra për ata që sulmojnë mjekët në detyrë, gjë që zoti Erdogan premtoi se do ta bëjë, gjatë një fjalimi në muajin mars.

Doktor Burak Acikgoz, një mjek turk që ka emigruar në Suedi nuk ishte nga ata që i vari shpresat tek qeveria. Ai u largua nga vendi tre vite më parë, menjëherë pasi u bë baba.

Kur bëhesh me fëmijë kupton se ka gjëra që i takojnë së ardhmes për të cilat duhet të shqetësohesh, ndaj gjëja më e përshtatshme ishte të largohesha nga vendi. Në në atë kohë ishte më të lehtë të shkoja në Suedi dhe kushtet që ofron ky vend ishin më të mirat, nga pikëpamja materiale dhe morale”.

Dr. Onur Naci Karahanci i Shoqatës së Mjekëve Turq thotë se vendet evropiane po i joshin mjekët me një cilësi më të mirë jete, duke afruar në këtë mënyrë nga pjesë të tjera të botës, profesionistët më të mirë të fushës, e që u kushtojnë atyre fare pak.

Ka një migrim më formal në Evropë dhe Evropa po përpiqet të zgjedhë më të mirën dhe më të lirën. Nëse duam të shohim arsyet që qëndrojnë pas këtij migrimi edhe pse mund ta përkufizojmë si diçka që lidhet me lirinë e lëvizjes, ajo ka të bëjë edhe me cilësinë e jetës mbi të gjitha“.

Ekonomisti dhe studiuesi Enes Ozkan i Universitetit të Stambollit thotë se inflacioni në rritje në Turqi është “i lidhur drejtpërdrejt me ikjen e trurit”.

Ne nuk po vërejmë një shkallë të lartë të ikjes së trurit nga vendet e tjera për shkak të inflacionit që po përjetohet në botë për momentin. Megjithatë, inflacioni në Turqi është shumë më i lartë se në çdo vend tjetër të botës dhe ajo çka po e përkeqson problemin në Turqi në fakt, janë politikat e këqija të qeverisë”.

Inflacioni vjetor në Turqi arriti në rreth 80% në muajin qershor, norma më e lartë që nga viti 1998, sipas të dhënave zyrtare të publikuara të hënën nga Instituti turk i Statistikave (TurkStat).

Publikimi i shifrave vjen ndërsa vendi po përballet me një rritje të thellë të kostos së jetesës. Çmimet e konsumit janë rritur me 4.95% në baza mujore. Ndryshe nga ekspertët zoti Erdogan këmbëngul se kostoja e lartë e huamarrjes po shkakton rritjen e inflacionit, duke i mëshuar uljes së normave të interesit, për të nxitur rritjen ekonomike dhe eksportet.

blank

“Bishat” e ajrit- SHBA do shpenzojë 27 milionë dollarë për balonat, të vetmet që mund të ndalin raketat hipersonike të Kinës dhe Rusisë

Arma më e re amerikane kundër raketave hipersonike të Kinës dhe Rusisë do të jetë… ajri i nxehtë, ose më sakte balonat që vihen në lëvizje me të. Siç raporton gazeta Politico, Departamenti Amerikan i Mbrojtjes po mendon të transferojë projektet e balonave nga shërbimet shkencore në ato ushtarake me objektiv kryesor vëzhgimin në lartësi të mëdha. Në muajt e fundit, si Pekini ashtu edhe Moska kanë testuar armë hipersonike me shqetësim në rritje nga administrata amerikane.

Për këtë arsye SHBA-të mendojnë të fusin në lojë balonat. Përparësitë e balonave janë se këto pajisje mund të fluturojnë midis 18 dhe 27 kilometra në lartësi dhe do t’i shtoheshin menjëherë rrjetit tashmë të gjerë të mbikëqyrjes së mbrojtjes amerikane dhe mund të përdoren për të zbuluar raketat hipersonike

Për vite me radhë, Shtetet e Bashkuara kanë kryer teste me balona për të mbledhur informacion, për të ofruar mbështetje për trupat tokësore dhe për të ndrequr problemet me satelitët.

“Jo vetëm kaq, pasi këto platforma në lartësi të larta ose shumë të larta, të cilat janë të vështira për t’u zbuluar, “kanë shumë përparësi për kapacitetin e tyre të stacionimit, manovrimin dhe gjithashtu fleksibilitetin për ngarkesa të shumta”, shpjegon Tom Karako, studiues për Programin Ndërkombëtar të Sigurisë dhe drejtor i projektit të mbrojtjes raketore në Qendrën për Studime Strategjike dhe Ndërkombëtare.

Instituti me bazë në Uashington merret me analiza politike, ekonomike dhe ato të sigurisë ndërkombëtare.

Sipas Politico, Pentagoni ka shpenzuar rreth 3.8 milionë dollarë për projekte të balonave me fluturime të larta gjatë dy viteve të fundit. Jo vetëm kaq, por ata planifikojnë të shpenzojnë 27.1 milionë dollarë shtesë për të vazhduar punën në eksperimente të reja, sipas dokumenteve buxhetore.

Ndërkohë, përdorimi i armëve hipersonike në kontekste lufte është më i rëndësishëm se kurrë. Gjatë pushtimit të Ukrainës, Moska përdori dy raketat e reja “Kinzhal” dhe “Zircon”. E para i përker aviacionit dhe e dyta Marinës ruse. Të pajisura me saktësi, shpejtësi dhe heshtje shumë të lartë, këto raketa të gjeneratës së fundit janë në gjendje të godasin një objektiv pa u kapur dhe neutralizuar nga mbrojtja kundërajrore dhe raketore e armikut. Por SHBA-të gjykojnë se balonat e reja mund ta bëjnë këtë. bw

blank

‘Shqipëria në rrezik’ – Berisha: Protesta do jetë epike! Kjo qeveri nuk e meriton të jetë në pushtet as një ditë të vetme

‘Shqipëria në rrezik’ – Berisha: Protesta do jetë epike! Kjo qeveri nuk e meriton të jetë në pushtet as një ditë të vetme

 

Kryetari demokrat, Sali Berisha, foli në konferencën e organizuar për promovimin e librit ‘Shqipëria në rrezik’ nga shoqëria civile.

“Ky libër është një homazh për kauzat dhe aktivistët e shoqërisë civile, i kanë promovuar dhe mbrojtur këto kauza.

Por nga ana tjetër, është edhe një mesazh-thirrje për të gjithë shqiptarët, të bashkohen me këto kauza të drejta.

Kauza, të cilat kanë një emërues të përbashkët, mbrojtjen e lirive të shqiptarëve.

Është një nderim dhe homazh gjithashtu për të gjithë ata që nesër do mbushin bulevardin në një protestë epike, do thosha unë, në një protestë të një rëndësie jetike për Shqipërinë, pasi siç del çdo orë dhe çdo ditë, Edi Rama dhe ekipi i tij abuzon me liritë, me financat, me qenien, me dinjitetin e qytetarëve shqiptarë.

Temperaturat janë të larta, por më e lartë është edhe urrejtja popullore për këtë dhunues të kauzave të lirive. Gjithçka lidhet me liritë e qytetarëve shqiptarë,” tha Berisha.

Megaskandali i inceneratorëve/ Berisha: Mafia qeveritare përdori të moshuarit për të vjedhur 60 mln euro

Kryetari demokrat, Sali Berisha, u ndal në fjalën e tij gjatë promovimit të librit ‘Shqipëria në rrezik’ edhe te megaskandali i inceneratorëve.

“Qytetarët janë njohur tashmë me mënyrën më të paimagjinueshme të vjedhjes së parave të thesarit të shtetit, duke shpallur biznesmenë njerëz të moshuar në azile, njerëz të cilëve u kanë vjedhur kartat e identitetit, njerëz që nuk kanë asnjë lidhje, por kanë vetëm një fat, mafia qeveritare e djegësave ka vendosur t’i përdorur ata për të vjedhur 60 milionë euro.

Ndërkohë qytetarëve që përballen me rritje të papërmbajtshme të çmimeve, nuk u kompensohet një qindarkë e vetme. E pamë në parlament që qindra milionë euro të fituara nga rritja e çmimeve, të marra nga xhepat e qytetarëve, nuk iu kthyen atyre, por u ndanë me oligarkët.

Shohim që në këtë periudhë krize të madhe, Edi Rama nuk njeh kufi në vjedhjet e tij. Çon te Zoto-Mërtiri, te ushtarët e vet të hajnisë, në aferën e djegësave, çdo ditë nga 80 mijë euro, për të treguar karakterin qesharak të hetimit që zhvillohet sot ndaj kësaj afere.

Kemi të bëjmë me një person, për të cilin qytetarët shqiptarë nuk ekzistojnë, ose ekzistojnë për t’u vjedhur dhe mashtruar.

Këto përgjigje do i japë protesta nesër dhe në vazhdim,” tha Berisha.

Berisha: Protesta duhet të jetë magnet për shoqërinë e heshtur, Rama nuk njeh kufi në vjedhje

Kryetari demokrat, tha në promovimin e librit ‘Shqipëria në rrezik’ se protesta e 7 korrikut duhet të jetë një magnet për shoqërinë e heshtur.

“Entuziazmi është shumë i madh, pakënaqësia është e pakufishme. Le të bëjmë gjithçka për të protestuar protestën tonë në një magnet për shoqërinë e heshtur shqiptare.

Për atë shoqëri që ndjek me dëshpërim të madh këto zhvillime, por që duhet të vendosë të reagojë dhe të heqë dorë nga pasiviteti.

Duhet të ngrihemi për t’i thënë këtij autokrati se kohërat i ke të numëruara,” tha Berisha.

“Ne do të ecim të pandalshëm në këtë rrugë, sepse kjo qeveri nuk e meriton të jetë në pushtet as edhe një ditë të vetme”.

Berisha: Objektivi i protestës së 7 korrikut dhe protestave të tjera do jetë largimi i Edi Ramës

Kryetari demokrat, Sali Berisha, tha në fund të promovimit të librit ‘Shqipëria në rrezik’, se protesta ka objektiv largimin e Edi Ramës.

“Ju garantoj që zërat tuaj, kauzat tuaja janë kauza të drejta, të cilat do marrin përgjigjen më të merituar me largimin e Edi Ramës dhe të qeverisë së tij.

Natyrisht, largimi i kësaj qeverie është hapi i parë, jetik dhe i domosdoshëm për të rikthyer në Shqipëri ligjin, liritë dhe për të zhbërë padrejtësitë evidente, të qarta ndaj qytetarëve.

Ju siguroj se për ne, prapa çdo kauze qëndron një liri e dhunuar, pavarësisht grupit apo përmasave të grupit që është prekur prej saj.

Konsiderojmë jetike banesën, shtëpinë dhe një dhunim antikushtetues, antiligjor në përputhje me këtë do mbajmë qëndrimet tona.

Por unë mendoj se protesta është rruga, është mënyra për t’i hapur rrugë zhbërjes së padrejtësive.

Të gjithë viktimat e arbitraritetit dhe të korrupsionit, duhet të bashkohen nesër me ne në protestë.

Nesër është një ditë e veçantë, shumë e veçantë. E thatë qartë që kauzat janë të shumta, janë të dhimbshme. Janë ulëritëse.

Por monizmi i plotë është shkaku themelor i tyre. Ndaj dhe ne zgjidhjen e këtyre kauzave, e gjejmë me largimin e kësaj qeverie nga pushteti.

Dorëheqja dhe largimi i qeverisë së Edi Ramës është objektivi kryesor, është qëllimi më i madh i protestës së 7 korrikut dhe protestave që do vijnë më pas të popullit opozitar,” tha Berisha.

Protesta/ Zbulohet fletëpalosja e PD: 7×7 arsye bëjnë 49 dhe jo 42! Boll më me kauza të shitura!

Një ditë para protestës së thirrur nga kreu i Partisë Demokratike, Sali Berisha, është zbuluar edhe fletëpalosja e PD.

Siç mund ta shihni, fletëpalosja e PD nis me fjalët “Shqipëria në rrezik! Mos thuaj: Ç’më duhet mua?”

Ndërkohë, siç shihet në fletë, ironizohet edhe ish-kreu i PD, Lulzim Basha, teksa shkruhet se “7×7 arsye bëjnë 49 (dhe jo 42)! Boll më me kauza të shitura!”.

blank

Protesta/ Berisha fton qytetarët dhe paralajmëron: Mos provokoni! Rama të mendojë dorëheqjen

Kryetari demokrat, Sali Berisha, dha një prononcim për mediat pas përfundimit të promovimit të librit ‘Shqipëria në rrezik’.

“Sot u promovua ky libër, si manifest i kauzave të drejta, i kauzave të dhunuara të qytetarëve shqiptarë, kauzave të cilat janë një thirrje për ccdo shqiptar të bashkohet nesër në protestën e 7 korrikut për të kërkuar dorëheqjen dhe largimin e Edi Ramës dhe qeverisë së tij nga pushteti.

Situata është jashtëzakonisht e ndezur, pakënaqësia dhe urrejtja për këtë qeveri ka rrokur qiellin.

Pandjeshmëria e saj është gjithashtu po kaq e madhe.

Mos të harrojmë se një kauzë të drejtë, asgjë nuk mund ta mposhtë.

Ndaj shfrytëzoj këtë rast, për të ftuar ccdo qytetar të këtij vendi, të kontribuojë me praninë e tij në suksesin e protestës.

Paralajmëroj, paralajmëroj të gjithë llojet e policive se ccdo presion, ccdo qëndrim, ccdo përpjekje për të intimiduar, për të dhunuar, për të penguar popullin opozitar, do të regjistrohet dhe do marrë ndëshkim personal të merituar ligjor.

Paralajmëroj të mos provokojnë protestuesit. Është e vërtetë që vapa dhe temperaturat janë të larta, por më të larta janë temperaturat e brendshme të njerëzve që vijnë të protestojnë ndaj këtij regjimi.

Nesër pra është një ditë e madhe. Nesër është një ditë frymëzimi. Një ditë beteje e vërtetë.

Opozita zbret në shesh si opozitë e vërtetë pas kaq vitesh. Edi Rama është i ftuar të mendojë dorëheqjen e tij sa më parë,” tha Berisha.

Berisha u përgjigjet pyetjeve: Skenari i protestës është i qartë! Përshëndes Renis Gjokën dhe Big Bastën

Kryetari demokrat, Sali Berisha, iu përgjigj pyetjeve të gazetarëve në lidhje me protestën e nesërme. Pas promovimit të librit ‘Shqipëria në rrezik’, Berisha dha një prononcim për mediat:

Pyetje: Z.Berisha, në lidhje me agjendën, do të niseni nga selia blu? Dhe nëse keni biseduar me kryetarët e degëve, sa do të jetë numri i protestuesve nesër?

Sali Berisha: Më lejoni të përshëndes para jush autorët e himnit të protestës së 7 korrikut, Renis Gjokën dhe Big Bastën. Të cilët me një pasion dhe me kreativitet i dhanë protestës barrakudën e saj.

Pyetje: Cilët do të jenë skenarët e protestës së nesërme? Do tentohet hyrja në Kryeministri? Sa do të jenë numri i pjesëmarrësve?

Sali Berisha: Pjesëmarrësit kam një numër që do të jetë një protestë gjigante, masive, por që të më kërkoni numër të saktë mua, mos gaboni, se dy gjëra nuk merrni kurrë nga unë, përqindje, parashikime në përqindje dhe numër.

Pyetje: Cili do të jetë skenari i protestës?

Sali Berisha: Skenari i protestës është i qartë, betejë për lirinë dhe kundër padrejtësive të mëdha me të cilat përballen këta qytetarë.

Pyetje: Zoti Berisha, në këtë protestë ju do të udhëhiqni, apo do të udhëhiqeni?

Sali Berisha: Të gjitha opsionet janë të mundshme, plotësisht, edhe të udhëheq edhe të më udhëheqin.

Pyetje: Të nesërmen e protestës…?

Sali Berisha: Beteja vazhdon. Nuk ka të ndalur!

syri.net

 

 

blank

Protestuesit në Shkup thyejnë xhamat e MPJ-së dhe sulmojnë policinë

Protesta para Kuvendit të Maqedonisë së Veriut, ku protestuesit gjuajnë me mjete të forta drejt policisë. Shkup, 5 korrik 2022.

Zërijeta Hajro Jajaga

Në ditën e katërt të protestave me moton “Ultimatum? Jo, faleminderit”, kundër propozimit francez përmes të cilit synohet të tejkalohen dallimet mes Shkupit dhe Sofjes, protestuesit maqedonas kanë thyer xhamat e Ministrisë së Jashtme dhe kanë sulmuar policinë.

Si rrjedhojë, dy protestues janë arrestuar, ndërsa ende nuk dihet nëse ka policë të lënduar. Gjatë protestave të ditës së hënës, katër policë ishin lënduar.

Protesta, e cila ka filluar para objektit të qeverisë, ka vazhduar më pas tek MPJ, ku protestuesit kanë hedhur mjete piroteknike dhe gjësende të forta, duke thyer xhamat e përparmë të ministrisë.

Protesta kundër pranimit të propozimit francez për heqjen e vetos bullgare dhe fillimin e negociatave me BE-në. Foto gjatë arrestimit të një protestuesi. Shkup, 5 korrik 2022

Protesta kundër pranimit të propozimit francez për heqjen e vetos bullgare dhe fillimin e negociatave me BE-në. Foto gjatë arrestimit të një protestuesi. Shkup, 5 korrik 2022

Protestuesit i kanë bërë thirrje ministrit të Jashtëm, Bujar Osmanit, që “ta mësoj historinë maqedonase”.

Në pankartat e protestuesve emri i Bujar Osmanit, ishte deformuar në Bugar Osmani.

Protestuesit kanë kërkuar dorëheqjen Kryeministrit maqedonas, Dimitar Kovaçevski dhe ministrit të Jashtëm, Bujar Osmanit.

Protestuesit mbajnë në duar pankartë ku emri i ministrit të Jashtëm, Bujar Osmani është deformuar në Bugar Osmani. Shkup, 5 korrik 2022.

Protestuesit mbajnë në duar pankartë ku emri i ministrit të Jashtëm, Bujar Osmani është deformuar në Bugar Osmani. Shkup, 5 korrik 2022.

Protestuesit në fund kanë ndaluar para Kuvendit të Maqedonisë së Veriut, në protestën që vazhdoi deri rreth orës 22:00 të 5 korrikut.

Një grup i maskuar i protestuesve kanë thyer kordonin e policisë dhe në drejtim të tyre kanë hedhur gjësende të forta, lëndë piroteknike, letër tualeti dhe vezë.

Ekipi i Radios Evropa e Lirë, ishte dëshmitar i arrestimit të dy protestuesve, të cilët kishin sulmuar policinë.

Policia ka arritur që t’i shpërndajë protestuesit para Kuvendit, duke vendosur situatën nën kontroll.

Këto protesta janë kundër propozimit francez përmes të cilit synohet të tejkalohen dallimet mes Shkupit dhe Sofjes zyrtare rreth të kaluarës dhe çështjes së identitetit maqedonas.

Protestuesit hedhin thyejnë xhamat dhe hedhin mjete të forta në drejtim të ndërtesës së Ministrisë së Punëve të Jashtme. Shkup, 4 korrik 2022.

Protestuesit hedhin thyejnë xhamat dhe hedhin mjete të forta në drejtim të ndërtesës së Ministrisë së Punëve të Jashtme. Shkup, 4 korrik 2022.

Protestuesit po kërkojnë që autoritet e qeverisë në Maqedoninë e Veriut, të refuzojnë propozimin e Bashkimit Evropian, të njohur si propozim francez, për fillimin e negociatave për anëtarësim.

Sipas tyre, francez bën “bullgarizimin” e Maqedonisë së Veriut dhe nuk e njeh gjuhën e as historinë maqedonase.

Gjatë protestës s, policia maqedonase tha se janë lënduar katër policë.

Ministri i Punëve të Brendshme, Oliver Spasovski ka bërë thirrje për protesta të qeta dhe demokratike duke nënvizuar se qytetarët kanë të drejtë të protestojnë dhe këtë të drejtë askush nuk guxon tua mohojë.

“Dhuna ndaj atyre që kujdesen për rendin – policisë maqedonase , ndaj institucioneve nuk do të sjell asgjë. Dje kishim tentim për eskalim të situatës, kemi 4 polic të lënduar”, ka thënë ai.

Gjatë protestës së një ditë më parë, një grup i qytetarëve të udhëhequr nga lideri i partisë ‘E Majta’, Dimitar Aapsiev, i cili njihet për qëndrimet e tij nacionaliste, theu rrethojën e vendosura para Qeverisë dhe në drejtim të Policisë dhe ndërtesës qeveritare hodhën letra tualeti, shishe plastike, topa uji, mjete piroteknike dhe vezë.

Kovaçevski: E pa tolerueshme të protestohet me maska

Kryeministri i Maqedonisë së Veriut, Dimitar Kovaçevski gjatë ditës ka thënë se protestat e dhunshme nuk i kanë hije një vendi anëtar të NATO-s dhe një vendi që pretendon anëtarësimin në Bashkimin Evropian.

“Po, protestojnë njerëz që mbajnë maska , të cilët godasin policinë. Po, kemi polic të lënduar. çdo kush mund të protestoj për çdo çështje. Por qëllimi që të shkohet në protesta me maska është I pa tolerueshme për një shtet që kaloi 27 prillin. Kjo nuk guxon të na ndodhë. Mbrëmë e patë se policia u tërhoq. Këtu bisedohet për propozim të ofruar nga Bashkimi Evropian” ka deklaruar kryeministri I Maqedonisë së Veriut Dimitar Kovaçevski.

Kuvendi i Maqedonisë së Veriut, rrethuar nga forca policore gjatë protestave që po mbahen në Shkup kundër propozimit francez

Kuvendi i Maqedonisë së Veriut, rrethuar nga forca policore gjatë protestave që po mbahen në Shkup kundër propozimit francez

Ndryshe, përmes propozimi francez i cili arriti në Maqedoninë e Veriut më 30 qershor synohet të tejkalohen dallimet mes Shkupit dhe Sofjes për çështjen e gjuhës dhe të kaluarës historike me këtë dhe zhbllokimin e procesit integrues.

Bullgaria tashmë dy vjet, përmes vetos, e ka bllokuar fillimin e bisedimeve për anëtarësim të Maqedonisë së Veriut, me këtë edhe heqjen e pengesës për Shqipërinë drejt rrugëtimit në procesin integrues në Bashkimin Evropian.

blank

‘Ishte thjeshtë punë’/ Hodhi në erë gazetaren, autori tregon kush e porositi vrasjen: Mora 150 mijë €

Personi i akuzuar për shpërthimin e eksplozivëve të vendosur në makinën e gazetares malteze Daphne Caruana Galizia, në vrasjen e vitit 2017, ka rrëfyer krimin në një intervistë me një reporter të Reuters.

Teksa ka bërë me dije se së shpejti do të zbulojë të tjerët që u përfshinë në komplotin për ta vrarë gazetaren, George Degiorgio tha se nëse do të kishte ditur më shumë për Galizian atëherë ai do të kishte kërkuar më shumë para për të kryer vrasjen.

“Po ta dija, do të kisha kërkuar 10 milionë. Jo 150 mijë euro”, theksoi ai, duke iu referuar shumës që tha se është paguar për vrasjen e gazetares. “Për mua ishte vetëm një punë. Po. E njëjta gjë këtu!”, i tha ai gazetarit të Reuters. Dhe më pas shtoi: “Sigurisht që më vjen keq”.

Intervista me Degiorgio u krye gjatë hulumtimit për një podcast mbi rastin e Caruana Galizia, të titulluar “Kush e vrau Dafnen?”

Rrëfimi i tij erdhi pas disa përpjekjeve nga avokatët e Degiorgio që nga viti 2021 për të siguruar një falje në këmbim të dëshmisë për rolin e tij në vrasjen e Caruana Galizia dhe krime të tjera të supozuara që përfshijnë figura të shquara në Maltë.

Më 22 qershor, Gjykata e Apelit Malteze hodhi poshtë ankesat e mbetura ligjore të Degiorgio kundër akuzave për vrasje kundër tij dhe vëllait të tij Alfred, i cili është i bashkëakuzuar. Vendimi hap rrugën për vazhdimin e gjykimit.

Image

Vrasja me bombë në makinë e gazetares investigative tronditi Evropën. Autoritetet malteze akuzojnë Degiorgio dhe dy burra të tjerë, vëllain e tij Alfred dhe një bashkëpunëtor, të quajtur Vince Muscat për vrasjen e Caruana Galizia në tetor 2017 me urdhër të një biznesmeni shumë të njohur në vend.

Degiorgio i tha Reuters se do të deklarohej fajtor përpara çdo gjyqi të jurisë. “Unë do të flas me gjyqtarin,” tha ai. Ai la të kuptohej se do të dëshmonte për të implikuar të tjerë në vrasje dhe një komplot të mëparshëm për të vrarë gazetaren, i cili nuk u realizua. Motivi i tij, tha ai, është të kërkojë një ulje të dënimit për veten dhe Alfredin dhe të sigurojë që “ne të mos dalim fajtorët e vetëm!”

Deri më tani, të dy vëllezërit Degiorgio kishin mohuar përfshirjen në vrasje. Muscat u deklarua fajtor për akuzat për vrasje në vitin 2020 dhe mori një dënim të reduktuar me 15 vjet burg në këmbim të dëshmisë për atë rast dhe disa krime të tjera.

Image

Një nga biznesmenët më të pasur të ishullit, Jørgen Fenek, u akuzua gjithashtu në nëntor 2019 se kishte udhëzuar Degiorgio dhe dy bashkëpunëtorët e tij për të kryer ekzekutimin. Fenech i ka mohuar akuzat, por ende nuk ka paraqitur mbrojtjen e tij. Në një deklaratë, avokati i tij, Gianluca Caruana Curran, tha se Fenech ka në plan të provojë në gjykatë se ai “në asnjë mënyrë nuk donte, kërkoi ose financoi në mënyrë aktive” vrasjen e Caruana Galizia.

“Ndërsa deklarohet kategorikisht i pafajshëm, Fenech pohon se me provat e disponueshme, hetimet e pavarura dhe serioze mund të çojnë në arrestimin dhe ngritjen e aktakuzës së autorëve të vërtetë pas vrasjes”.

Fenech u identifikua si organizatori nga një ndërmjetës i dyshuar, shoferi i taksisë Melvin Teuma, i cili i shpëtoi ndjekjes penale për rolin e tij në këtë çështje në këmbim të dëshmisë. Teuma deklaroi se ai e organizoi vrasjen me vëllezërit Degiorgio në emër të Fenekut. Ai dëshmoi se nuk ia zbuloi kurrë identitetin e Fenech bandës Degiorgio.

Në intervistë, Degiorgio tha se ishte i gatshëm të dëshmonte se një figurë e lartë politike malteze ishte përpjekur të organizonte një goditje ndaj Caruana Galizia në një komplot të veçantë dy vjet më parë. Degiorgio theksoi gjithashtu se do të ofrohej të dëshmonte për përfshirjen e dy ish-ministrave të lartë në një grabitje të armatosur.

Reuters nuk po jep detaje të mëtejshme të akuzave në këtë fazë ose nuk po përmend personat e akuzuar nga Degiorgio, të cilët të gjithë mohojnë çdo përfshirje në ndonjë krim. Caruana Galizia u vra pasi ekspozoi një sërë akuzash për korrupsion kundër njerëzve të shquar, duke përfshirë ministra në qeverinë e Partisë Laburiste të ishullit. Vrasja e saj ngriti dyshime se disa nga njerëzit që ajo po hetonte mund të ishin të përfshirë në planet e saj të vrasjes.

Image

Fenech, i cili akuzohet për urdhrin e vrasjes së gazetares, u identifikua për herë të parë në lidhje me Caruana Galizia në artikujt e nëntorit 2018 nga Reuters dhe Times of Malta. Raportet e cilësonin atë si pronar të një kompanie të njohur si “17 Black” që Caruana Galizia pretendoi se, pa dhënë prova, ishte përdorur për të korruptuar politikanë. Fenech drejtoi gjithashtu një projekt të diskutueshëm termocentrali në Maltë.

Sipas provave të prokurorisë të paraqitura në gjykatë në disa seanca paraprake që nga viti 2018, George Degiorgio dhe banda e tij e ndoqën reporteren gjatë gjithë verës së vitit 2017. Në orët e para të 16 tetorit 2017, prokurorët pretendojnë se banda vendosi një bombë poshtë njërës prej sediljeve në makinën e saj.

Image

Atë pasdite, Degiorgio thuhet se ishte në një jaht në Grand Harbour të ishullit kur vëllai i tij Alfred, i cili po shikonte shtëpinë, i telefonoi për të thënë se gazetarja hipi në makinën e saj dhe u largua. Degiorgio më pas dërgoi një mesazh me tekst nga jahti në një pajisje celulare që aktivizoi bombën, thanë prokurorët në gjykatë.

Pasi makina shpërtheu, djali i Caruana Galizia, Matthew, dëgjoi shpërthimin, vrapoi nga shtëpia e familjes dhe gjeti trupin e nënës së tij. Që atëherë ai ka bërë fushatë për drejtësi për nënën e tij. I pyetur në lidhje me komentet e Degiorgio-s, ai i tha Reuters: “Vetë fjalët e George Degiorgio-s tregojnë se ai është një vrasës gjakftohtë që nuk meriton asnjë falje”./ Reuters

  • blank
blank

Çfarë ndodhi që Holanda ndryshoi qëndrim? – Nga IRENA BEQIRAJ

Tek dëgjon kryeministrin holandez, i cili në 2020, në Samitin e Sofjes, ishte kacafytur deri fizikisht me Liderin Ndërkombëtar të Ballkanit Perëndimor, pyetja lind – çfarë ndryshimi rrënjësor ka ndodhur në Shqipëri që Holanda ndryshoi qëndrim?

Reformat?

A është ulur krimi ndër shqiptarë në Holandë?

A mos ndoshta historia e vajzës holandeze që la Holandën për të jetuar në Shqipëri plot diell e zbuti kryeministrin holandez, i cili duhet thenë, e shikonte gjithë adhurim Reformatorin?!

Apo zbulimi i Shell i cili është financues 100% në bllokun 4 në Shpirag, sjell përfitime për Holandën? (Shell është kompania më  rëndësishme holandeze me prani në Shqipëri).

Pyetje e veshtirë?

Aspak!

Mjafton t’i hedhim një sy historisë!

Historia mizorisht na kujton që Shqipëria u bë pjesë e Lidhjes së Kombeve në Dhjetor të vitit 1920. Studimet e huaja tregojnë se në  këmbim të kësaj pjesëmarrje, qeveria dha në vazhdim me koncension:

1) tek  D’Arcy Exploration & Co. Ltd., një degë e Anglo-Persian Oil Co,  33,642 hektarë për shfrytëzim ne zonat naftëmbajtëse në Berat dhe Durrës.

2) 47,213 hektarë për shfrytëzim iu dhanë komapanisë së Ferrovie dello Stato, në Vlorë dhe Berat.

3) Tek SIMSA (Società Italiana Miniere di Selenizza), u dhanë për shfrytëzim 2,140 hektarë. SIMSA, fillimisht operonte në fushën e bitumit, dhe ishte një ndër kompanitë që kishin qenë objekt i ndërhyrjes diplomatike italiane në kohën e negociatave të para me Zogun  për ndihmën italiane të vitit 1925.

(4)  Ferrovie dello Stato po ashtu kishte perfituar 116.825 hektare për eksplorim në Berat, Durrës dhe Vlorë.

(5) Nuk mungoi prania franceze përmes (Crédit Général du Pétrole), me një sipërfaqe prej 118,193 hektarë për kërkime.

Deri në vitin 1932, qeveria shqiptare kishte dhënë 5 koncensione për shfrytëzimin e zonave naftëmbajtese. Mjaftoi një vit vështirësish ekonomike edhe politike dhe ne vitin 1933 numri i koncesioneve u trefishua për “përkrahësit në arenën ndërkombëtare”, në 15.

Fushat e naftës në të cilat u zhvilluan impiantet e reja të shpimit, ishin ato të Devollit dhe Patosit (i cili ishte përdorur nga britanikët, deri në atë kohë).

Interesant është fakti që në vitin 1936 Italia llogariste si import të saj (pra si produkt italian) naftën që nxirrte në Shqipëri. Në vitin 1936, 407 ton naftë shqiptare raportohej si import i Italisë dhe në shtator 1943, prodhimi total italian në Shqipëri ishte rreth 470,000 ton.

E pra, historia na qesëndis! Uaaaaa po ne paskërkemi 100 vjet që drejtohemi nga lidera që me plot gojën mund të konsiderohen brand-e ndërkombëtare! Po, po strategë, që përkrahjen politike ndërkombëtare, të cilën e shesin si arritje të tyre e kanë blerë shtrenjtë, duke e shkëmbyer në tavolinat e bisedimeve pasurinë e shqiptarëve. Ndërsa shqiptarët, në varfëri vrasin vëllai vëllanë për gardhin.

Fundja, drekë falas nuk ka!

Si themi ne në këto raste? Faleminderit kryeministrit holandez për mbështetjen. Jemi të lumtur që ke mbetur i kënaqur me marrëveshjen i ndërsa këtij tonit “Marrsh nga ditët tona”!

Le t’ja marrim një kënge që ju këndoftë zemra!

Vetëm ju lutem jo më polifonike, se na e nxorrët polifoninë nga qejfi krejt! Si thoni për një me lahutë apo serenatë korcare? Edhe një jare shkodrane për holandezin nuk do ishte keq!

blank

Nesër më 6 korrik Fronti i Shpëtimit të Shqipërisë tek Tirana International Hotel në orën 11:00

Nesër më 6 korrik Fronti i Shpëtimit të Shqipërisë tek Tirana International Hotel në orën 11:00

 

blank


‘Ishte thjeshtë punë’/ Hodhi në erë gazetaren, autori tregon kush e porositi vrasjen: Mora 150 mijë €

blank

Personi i akuzuar për shpërthimin e eksplozivëve të vendosur në makinën e gazetares malteze Daphne Caruana Galizia, në vrasjen e vitit 2017, ka rrëfyer krimin në një intervistë me një reporter të Reuters.

Teksa ka bërë me dije se së shpejti do të zbulojë të tjerët që u përfshinë në komplotin për ta vrarë gazetaren, George Degiorgio tha se nëse do të kishte ditur më shumë për Galizian atëherë ai do të kishte kërkuar më shumë para për të kryer vrasjen.

“Po ta dija, do të kisha kërkuar 10 milionë. Jo 150 mijë euro”, theksoi ai, duke iu referuar shumës që tha se është paguar për vrasjen e gazetares. “Për mua ishte vetëm një punë. Po. E njëjta gjë këtu!”, i tha ai gazetarit të Reuters. Dhe më pas shtoi: “Sigurisht që më vjen keq”.

Intervista me Degiorgio u krye gjatë hulumtimit për një podcast mbi rastin e Caruana Galizia, të titulluar “Kush e vrau Dafnen?”

Rrëfimi i tij erdhi pas disa përpjekjeve nga avokatët e Degiorgio që nga viti 2021 për të siguruar një falje në këmbim të dëshmisë për rolin e tij në vrasjen e Caruana Galizia dhe krime të tjera të supozuara që përfshijnë figura të shquara në Maltë.

Më 22 qershor, Gjykata e Apelit Malteze hodhi poshtë ankesat e mbetura ligjore të Degiorgio kundër akuzave për vrasje kundër tij dhe vëllait të tij Alfred, i cili është i bashkëakuzuar. Vendimi hap rrugën për vazhdimin e gjykimit.

Image

Vrasja me bombë në makinë e gazetares investigative tronditi Evropën. Autoritetet malteze akuzojnë Degiorgio dhe dy burra të tjerë, vëllain e tij Alfred dhe një bashkëpunëtor, të quajtur Vince Muscat për vrasjen e Caruana Galizia në tetor 2017 me urdhër të një biznesmeni shumë të njohur në vend.

Degiorgio i tha Reuters se do të deklarohej fajtor përpara çdo gjyqi të jurisë. “Unë do të flas me gjyqtarin,” tha ai. Ai la të kuptohej se do të dëshmonte për të implikuar të tjerë në vrasje dhe një komplot të mëparshëm për të vrarë gazetaren, i cili nuk u realizua. Motivi i tij, tha ai, është të kërkojë një ulje të dënimit për veten dhe Alfredin dhe të sigurojë që “ne të mos dalim fajtorët e vetëm!”

Deri më tani, të dy vëllezërit Degiorgio kishin mohuar përfshirjen në vrasje. Muscat u deklarua fajtor për akuzat për vrasje në vitin 2020 dhe mori një dënim të reduktuar me 15 vjet burg në këmbim të dëshmisë për atë rast dhe disa krime të tjera.

Image

Një nga biznesmenët më të pasur të ishullit, Jørgen Fenek, u akuzua gjithashtu në nëntor 2019 se kishte udhëzuar Degiorgio dhe dy bashkëpunëtorët e tij për të kryer ekzekutimin. Fenech i ka mohuar akuzat, por ende nuk ka paraqitur mbrojtjen e tij. Në një deklaratë, avokati i tij, Gianluca Caruana Curran, tha se Fenech ka në plan të provojë në gjykatë se ai “në asnjë mënyrë nuk donte, kërkoi ose financoi në mënyrë aktive” vrasjen e Caruana Galizia.

“Ndërsa deklarohet kategorikisht i pafajshëm, Fenech pohon se me provat e disponueshme, hetimet e pavarura dhe serioze mund të çojnë në arrestimin dhe ngritjen e aktakuzës së autorëve të vërtetë pas vrasjes”.

Fenech u identifikua si organizatori nga një ndërmjetës i dyshuar, shoferi i taksisë Melvin Teuma, i cili i shpëtoi ndjekjes penale për rolin e tij në këtë çështje në këmbim të dëshmisë. Teuma deklaroi se ai e organizoi vrasjen me vëllezërit Degiorgio në emër të Fenekut. Ai dëshmoi se nuk ia zbuloi kurrë identitetin e Fenech bandës Degiorgio.

Në intervistë, Degiorgio tha se ishte i gatshëm të dëshmonte se një figurë e lartë politike malteze ishte përpjekur të organizonte një goditje ndaj Caruana Galizia në një komplot të veçantë dy vjet më parë. Degiorgio theksoi gjithashtu se do të ofrohej të dëshmonte për përfshirjen e dy ish-ministrave të lartë në një grabitje të armatosur.

Reuters nuk po jep detaje të mëtejshme të akuzave në këtë fazë ose nuk po përmend personat e akuzuar nga Degiorgio, të cilët të gjithë mohojnë çdo përfshirje në ndonjë krim. Caruana Galizia u vra pasi ekspozoi një sërë akuzash për korrupsion kundër njerëzve të shquar, duke përfshirë ministra në qeverinë e Partisë Laburiste të ishullit. Vrasja e saj ngriti dyshime se disa nga njerëzit që ajo po hetonte mund të ishin të përfshirë në planet e saj të vrasjes.

Image

Fenech, i cili akuzohet për urdhrin e vrasjes së gazetares, u identifikua për herë të parë në lidhje me Caruana Galizia në artikujt e nëntorit 2018 nga Reuters dhe Times of Malta. Raportet e cilësonin atë si pronar të një kompanie të njohur si “17 Black” që Caruana Galizia pretendoi se, pa dhënë prova, ishte përdorur për të korruptuar politikanë. Fenech drejtoi gjithashtu një projekt të diskutueshëm termocentrali në Maltë.

Sipas provave të prokurorisë të paraqitura në gjykatë në disa seanca paraprake që nga viti 2018, George Degiorgio dhe banda e tij e ndoqën reporteren gjatë gjithë verës së vitit 2017. Në orët e para të 16 tetorit 2017, prokurorët pretendojnë se banda vendosi një bombë poshtë njërës prej sediljeve në makinën e saj.

Image

Atë pasdite, Degiorgio thuhet se ishte në një jaht në Grand Harbour të ishullit kur vëllai i tij Alfred, i cili po shikonte shtëpinë, i telefonoi për të thënë se gazetarja hipi në makinën e saj dhe u largua. Degiorgio më pas dërgoi një mesazh me tekst nga jahti në një pajisje celulare që aktivizoi bombën, thanë prokurorët në gjykatë.

Pasi makina shpërtheu, djali i Caruana Galizia, Matthew, dëgjoi shpërthimin, vrapoi nga shtëpia e familjes dhe gjeti trupin e nënës së tij. Që atëherë ai ka bërë fushatë për drejtësi për nënën e tij. I pyetur në lidhje me komentet e Degiorgio-s, ai i tha Reuters: “Vetë fjalët e George Degiorgio-s tregojnë se ai është një vrasës gjakftohtë që nuk meriton asnjë falje”./ Reuters

  • blank

Trendafilova: Mbrojtja e dëshmitarëve shumë e rëndësishme për Gjykatën e Posaçme të Kosovës

blank
Leonat Shehu

Kryetarja e Gjykatës së Posaçme të Kosovës për krime lufte me seli në Hagë, Ekaterina Trendafilova, tha të hënën se mbrojtja e dëshmitarëve vazhdon të mbetet përparësi e punës së kësaj gjykate dhe është një prej arsyeve kryesore të themelimit të saj.

Ajo i bëri këto komente gjatë një debati online duke theksuar rëndësinë e siç tha dënimit të dy ish drejtuesve të Organizatës së Veteranëve të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, Hysni Gucati dhe Nasim Haradinaj, për frikësim dëshmitarësh dhe pengim të drejtësisë.

“Rasti nuk ka të bëjë me krimet e luftës kundër njerëzimit por është një rast i rëndësishëm për Dhomat e Specializuara të Kosovës. Ky rast kishte të bënte me administrimin e duhur të drejtësisë, integritetin, sigurinë e mirëqenies dhe lirinë e dëshmitarëve nga frika. Mbrojtja e dëshmitarëve nga frikësimi është një nga shtyllat kryesore për themelimin e Gjykatës së Posaçme”, tha ajo.

Zonja Trendafilova tha se Gjykata e Posaçme tashmë ka filluar hapat e parë të funksionimit duke nisur gjykimin e parë dhe është në pritje të rasteve tjera.

Puna e Gjykatës së Posaçme është kritikuar shpesh në Kosovë, ndërsa ditë më parë kryetari i Parlamentit të Kosovës, Glauk Konjufca, i cili vizitoi disa nga ish drejtuesit e Ushtrisë Çlirimtare që po mbahen në paraburgim, akuzoi Gjykatën e Posaçme që nuk i jep llogari askujt dhe shtroi nevojën e krijimit të një mekanizmi të kontrollit dhe të llogaridhënies.

“E kam lexuar deklaratën e zotit Konjufca, kryetarit të Parlamentit dhe më duhet të shpreh pikëpamjen time. Ne jemi gjykatë. Asnjë gjykatë nuk mund të jetë nën mbikëqyrje që vjen nga legjislativi apo degë ekzekutive, kjo nuk është e mundur dhe kjo nuk ndodh askund në asnjë vend që promovon sundimin e ligjit”, tha zonja Trendafilova.

Aktualisht në Hagë ndodhen ish presidenti i Kosovës, Hashim Thaçi, ish kryetari i Partisë Demokratike, Kadri Veseli, ish shefi i grupit parlamentar të lëvizjes Vetëvendosje, Rexhep Selimi, ish kryetari i parlamentit, Jakup Krasniqi, si dhe dy ish pjesëtarë të Ushtrisë Çlirimtare, Salih Mustafa dhe Pjetër Shala.

Që të gjithë janë të akuzuar për krime lufte dhe krime kundër njerëzimit.

Më 15 shtator u hap procesi i parë gjyqësor për krime lufte, ndaj zotit Mustafa, i cili akuzohet për veprat penale; ndalim arbitrar, trajtim mizor, torturë dhe vrasje të paligjshme gjatë periudhës së luftës në Kosovë.

Gjykata e Posaçme u themelua në vitin 2015 dhe vepron në bazë të ligjeve të Kosovës, por me personel ndërkombëtar. Ngritja e saj si dhe ngritja e akuzave janë shoqëruar vazhdimisht me reagime dhe protesta ne Kosovë, ku pohohet se në këtë mënyrë po bëhet barazimi me mizoritë e kryera nga forcat serbe gjatë luftës së viteve 1998 – 1999, që mori fund me ndërhyrjen e NATO-s.

Turqia ndalon një anije ruse, heton pretendimet e Ukrainës për grurin e vjedhur

blank

Anije ruse mallrash në brigjet e portit Karasu të Detit të Zi. Turqi, 3 korrik 2022.

RFE/RL

Një zyrtar turk dhe kompania operuese e portit konfirmuan më 4 korrik se autoritetet kanë ndaluar një anije ruse mallrash dhe po hetojnë pretendimet e Ukrainës se ajo po transportonte grurë të vjedhur.

“Sipas kërkesës, anija e quajtur Zhibek Zholy u ndalua në Karasu”, tha një zyrtar i lartë për Reuters.

“Akuzat janë duke u hetuar tërësisht. Nuk shkruhet se kujt i përket gruri”.

Më 3 korrik, Vasyl Bodnar, ambasadori i Ukrainës në Turqi, tha se Zhibek Zholy u ndalua nga autoritetet doganore turke.

Ukraina i kishte kërkuar Ankarasë ta ndalonte atë, duke akuzuar Moskën për vjedhjen e grurit nga territoret që forcat ruse kanë kapur që nga fillimi i pushtimit të tyre më 24 shkurt. Kiev tha se anija u nis nga Berdjansk, një port ukrainas i pushtuar nga forcat ruse.

Kremlini ka mohuar se Rusia ka vjedhur drith ukrainas.

Më 30 qershor, Evgeny Balitsky, kreu i administratës së emëruar nga Moska në rajonin Zaporizhzhja të Ukrainës, tha në Telegram se anija ishte larguar nga porti Berdjansk dhe ishte nisur për në “vendet mike”.

Ai tha se anija ishte e ngarkuar me 7,000 ton grurë, por ai nuk specifikoi se cilat vende konsideroheshin “miqësore” dhe as nuk dha ndonjë detaj mbi origjinën e grurit.
Bodnar tha se hetuesit do të takohen në Turqi më 4 korrik për të përcaktuar fatin e anijes dhe se Ukraina po kërkonte kthim e grurit.

Ukraina ka akuzuar Rusinë për vjedhjen e grurit të saj gjatë pushtimit dhe bllokimin e porteve të saj për të parandaluar largimin e grurit nga vendi, gjë që ka ndihmuar në një mungesë globale të ushqimit.

Moska e ka mohuar marrjen e grurit ukrainas, por imazhet satelitore dhe të dhënat GPS janë përdorur për të mbështetur pretendimet se Rusia ka transportuar grurë nga Ukraina përmes portit të Krimesë të Sevastopolit. Rusia aneksoi ilegalisht Krimenë në vitin 2014.

Drithërat janë një nga industritë kryesore të Ukrainës. Eksportet arritën në 12.2 miliardë dollarë vitin e kaluar dhe përbënin gati një të pestën e eksporteve të vendit. Portet e Detit të Zi të Ukrainës, duke përfshirë Berdjansk, trajtonin rreth 6 milionë tonë drithëra dhe kultura të tjera çdo muaj përpara luftës.

1027 qytete dhe qyteza janë liruar në Ukrainë që nga nisja e pushtimit, 2620 të tjerë nën pushtim

blank

Përplasje të ashpra vazhdojnë përgjatë gjithë vijës së frontit në Donbass”. Kështu deklaroi presidenti ukrainas Volodymyr Zelensky në fjalimin e tij të mbrëmjes të cituar nga Ukrinform.

Lideri ukrainas ka shpjeguar se “epiqendra është, natyrisht, në qytetet e rajonit të Lugansk”. Zelensky shtoi se “aktiviteti i armikut në rajonin e Kharkiv është duke u intensifikuar.

“Ne kemi arritur të dëbojmë pushtuesit nga Ivanivka, në rajonin e Khersonit dhe vazhdojmë të ushtrojmë presion në jug të vendit tonë,” shtoi ai.

Po ashtu, ai bëri të ditur se 1027 qytete dhe qyteza janë liruar në Ukrainë ndërsa  2620 të tjera ende nën pushtimin rus.

“Pas 24 shkurtit, territori i dhjetë rajoneve u prek nga pushtuesit. Gjatë kësaj periudhe, 1027 qytete dhe qyteza u çliruan dhe 2610 të tjera janë ende nën pushtimin rus.” /abcnews.al/

Autoritetet ruse kanë hequr një flamur polak nga një memorial në Pyllin Katyn

blank

Autoritetet ruse kanë hequr flamurin polak nga memoriali në Pyllin Katyn që shënon zonën ku ndodhën vrasjet masive të oficerëve polakë nga forcat sovjetike në prill-maj 1940.

Zyrtarët lokalë më 25 qershor konfirmuan se flamuri ishte hequr kur kanë nisur tensionet midis Rusisë dhe Polonisë, e cila ka mbështetur zëshëm Kievin dhe ka ofruar ndihmë pas vendimit të Kremlinit për të pushtuar Ukrainën.

Andrei Borisov, kryebashkiaku i Smolensk, tha në rrjetet sociale se vendimi është marrë nga Ministria e Kulturës.

“Unë do të shpreh mendimin tim të përgjithshëm: Nuk mund të ketë flamuj polakë në memorialet ruse! Dhe pas deklaratave të sinqerta anti-ruse të politikanëve polakë, aq më tepër”, postoi ai në platformën e mediave sociale VKontakte, së bashku me një foto.

“Ministria e Kulturës e Federatës Ruse mori vendimin e duhur duke hequr flamurin polak. Katyn është një memorial rus,” shtoi ai.

Pasi nazistët shkaktuan Luftën e Dytë Botërore duke pushtuar Poloninë më 1 shtator 1939, sovjetikët pushtuan pjesën lindore të vendit, duke masakruar përfundimisht më shumë se 20,000 oficerë polakë që kishin zënë rob në Katyn.

Bashkimi Sovjetik fillimisht fajësoi nazistët për vrasjet, por në vitin 1990 i dha fund dekadave të mohimeve dhe pranoi të vërtetën./REL/eng

Ka reaguar në Twitter Ian Brzezinski nga Këshilli Atlantik si më poshtë” Rusia heq flamurin polak nga Memoriali i Katinit ku gjatë Luftës së Dytë Botërore autoritetet sovjetike ekzekutuan mbi 20,000 oficerë dhe udhëheqës polakë të mbajtur si të burgosur. Kjo është një përpjekje tjetër e #Putin për të rishkruar historinë dhe fshehur mizoritë sovjetike.”

 

blank

Bazuar në raportimin e AFP dhe The Telegraph

Rusia vjedh grurin ukrainas dhe e shet si grurin e saj

blank

Daria Kaleniuk ka risjellë në Twitter një lajm rreth situatës në Ukrainë. Rusia vjedh grurin nga Ukraina dhe e transporton si grurin e saj.

🚨Anija që transportonte grurë të vjedhur nga Berdyansk i pushtuar në #Ukrainë ka mbërritur në një port në #Turqi.

Ambasadori ukrainas në Turqi Vasily Bodnar u kërkon autoriteteve turke të ndalojnë këtë çmenduri.”

blank

Norvegjia premton 1 miliard euro mbështetje për Ukrainën, Zelensky: Pranë nesh ndodhen miq të mirë

blank

Norvegjia ka premtuar 1 miliard euro për të mbështetur popullin e Ukrainës.

Lajmi u bë me dije nga kryeministri i vendit Jonas Gahr Store. Në një komunikim me gazetarët në një konferencë të përbashkët me presidentin e Ukrainës Volodymir Zelensky, ai tha se Norvegjia solidarizohet me qytetarët ukrainas.

“Unë kam ardhur në Kiev për të thënë pas pesë muajsh lufte të tmerrshme, Norvegjia do të zotohet për solidaritet me popullin e Ukrainës. Ne do të mbështesim popullin e Ukrainës me një miliard euro në mbështetje”, tha kryeministri.

Financimi pritet të përdore për ndihmë humanitare si edhe për rindërtim të zonave të shkatërruara në Ukrainë.

Zelensky falënderoi homologun e tij norvegjez për paketën e mbështetjes, duke shtuar: Pranë Ukrainës ndodhen miq të vërtetë”.

Kryeministri spanjoll: Ambiciet e Putinit nuk do të ndalen në Ukrainë

blank

“Ambiciet ekspansioniste të Putinit nuk do të ndalen në Ukrainë. Ato kanë të bëjnë gjithashtu me republikat baltike, Poloninë, Lituaninë dhe vendet e tjera që po trokasin në dyert e NATO-s”, tha kryeministri spanjoll, Pedro Sanchez, në një konferencë për shtyp, shkruan la repubblica.

“Nëse Finlanda dhe Suedia i bashkohen NATO-s nuk është për shkak të frymës ekspansioniste, por sepse duan të mbrohen nga një kërcënim real, domethënë Rusia e udhëhequr nga Putin”, vazhdoi Sanchez, “nëse nuk mbrojmë Ukrainën, kostoja dhe çmimi që do të paguanim në të tashmen dhe në të ardhmen do të ishte shumë më i madh”./abcnews.al

Dënim me burgim të përjetshëm për autorin e sulmit terrorist në Paris

blank
VOA/Marrë nga Associated Press

I vetmi anëtar i mbijetuar i një grupi ekstremistësh të Shtetit Islamik u dënua të mërkurën për vrasje dhe u dënua me burgim të përjetshëm për sulmin e vitit 2015 në Paris, në të cilin u vranë 130 njerëz. Ky ishte një nga sulmet më vdekjeprurëse në kohë paqeje në historinë e Francës.

Gjykata speciale dënoi gjithashtu 19 burra të tjerë të përfshirë në sulm pas një gjyqi nëntë-mujor. Ata humbën jetën gjatë sulmit pasi aktivizuan jelekët me eksploziv.

I dyshuari kryesor Salah Abdeslam u shpall fajtor për vrasje dhe tentativë vrasjeje në lidhje me komplotin terrorist. Gjykata konstatoi se jeleku i tij me eksplozivë nuk funksionoi, duke hedhur poshtë argumentin e tij se ai hoqi jelekun sepse vendosi të mos bëhej pjesë e sulmit në natën e 13 nëntorit të vitit 2015.

32 vjeçari Abdeslam, shtetas belg me origjinë marokene, mori të dënimin më të rëndë të mundshëm në Francë.

Nga të pandehurit, përveç Abdeslamit, 18 morën dënime të ndryshme lidhur me terrorizmin dhe një tjetër u dënua për një akuzë më të lehtë mashtrimi.

Gjatë gjyqit, Abdeslam shprehu pikëpamjet e tij radikale, qau, u kërkoi falje viktimave dhe iu lut gjyqtarëve që t’ia falnin gabimet.

Për familjet e viktimave dhe të mbijetuarit e sulmit vdekjeprurës në Paris, gjyqi ka qenë i rëndë, por i rëndësishëm në përpjekjet e tyre për drejtësi dhe përmbyllje të një kapitulli të vështirë të jetës së tyre.

Rreziku nga mungesa e grurit në Kosovë

blank
Nadie Ahmeti

Fermerët në Kosovë parashikojnë që nga fushata e korrje-shirjeve të grurit të sigurohen rreth 50 për qind e kërkesave të popullatës për ushqim.

Për shkak të kushteve të pafavorshme klimatike dhe shtrenjtimit të çmimit të produkteve për mbrojtjen e bimëve, ata nuk janë në gjendje të garantojnë sasi dhe cilësi të duhur.

Njëherësh, fermerët paralajmërojnë edhe vështirësi në furnizime nga importi për shkak të vazhdimit të luftës në Ukrainë, si dhe bllokimit të eksporteve nga Ukraina dhe Rusia.

Si Rusia, ashtu edhe Ukraina janë ndër eksportueset më të mëdha të drithërave në botë dhe lufta mes tyre ka shkaktuar çrregullime në tregje.

Procesi i korrjes së grurit në Kosovë ka filluar në fund të muajit qershor.

Isuf Cikaqi, drejtor në Departamentin për Politika Bujqësore në Ministrinë e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural, tha se në bazë të të dhënave preliminare, sasia e prodhimit të grurit do të jetë brenda mesatares nga 3500-4500 kilogramë për hektarë.

Ai tregon se pritet të korren rreth 70 mijë hektarë sipërfaqe të mbjellë me këtë kulturë.

“Edhe sivjet rendimenti do të jetë brenda kësaj mesatare – por është ende herët të flasim pa përfunduar procesi i korrjes”, thekson ai.

Por, Pal Gjuraj, nga Shoqata e Bujqve Prodhues të Grurit te Kosovës, konsideron se kjo sipërfaqe është e pamjaftueshme për nevojat e popullatës së përgjithshme.

“Nuk pritet ndonjë rendiment, po flas për ditët e para të fillimit të korrjes. Pritet që për një hektar tokë, rendimenti të arrijë 3.500 kilogramë, ndërkaq vitin e kaluar kjo ishte mbi 4.200 kilogramë”, thotë ai, duke shtuar se me këtë sasi të rendimentit do të sigurohet rreth 50 për qind e kërkesave të popullatës.

Sipas të dhënave zyrtare, në Kosovë nevojat për këtë produkt për kokë banori janë 204 kilogramë, që i bie se në Kosovë duhet të harxhohen 410.000 tonë grurë.

Në vitin 2020, Kosova ka siguruar 341 mijë tonë grurë nga 80 mijë hektarë sipërfaqe të mbjella me këtë kulturë. Të dhënat për vitin e kaluar mungojnë.

Kasumi: Nëse vazhdon shtrenjtimi, do të zvogëlohen sipërfaqet me grurë

Fermeri Xhafer Kasumi nga Komuna e Vushtrrisë, sivjet ka kultivuar 24 hektarë tokë me grurë, njëmbëdhjetë hektarë më pak se vitin paraprak.

Për shkak të rritjes së çmimit të plehut artificial dhe derivateve të naftës, vjeshtën e kaluar ai thotë se e ka zvogëluar sipërfaqen e tokës së mbjellë me grurë.

Por, çmimet e këtyre produkteve kanë vazhduar të rriten edhe gjatë këtij viti. Kasumi thotë se do ta zvogëlojë sipërfaqen e tokës së mbjellë me grurë.

Gruri duhet të plehërohet domosdo dy herë. Gjatë këtij viti 100 kilogramë pleh artificial kushtojnë 100 euro, krahasuar me vitin e kaluar kur kanë kushtuar 32 euro.

Për një hektar tokë të kultivuar nevojiten deri në 300 kilogramë pleh.

“Nuk di si do t’ia bëj. Mbi 6.000 euro më ka kushtuar vetëm plehërimi. Deri më tani ka korrur një pjesë të grurit dhe kur të përfundojë krejt, do ta llogaris a ia vlen të mbjell sivjet”, shprehet ai.

Rritet edhe çmimi i grurit

Shtrenjtimi i plehut artificial dhe naftës ka bërë që edhe çmimi i grurit në treg të jetë më i lartë.

Pal Gjuraj tregon se çmimi për një kilogram grurë kushton 30 centë edhe kjo vlerë, sipas tij, nuk është e leverdishme për fermerët. Vitin e kaluar çmimi për një kilogram grurë ka kushtuar 19 centë.

“Ne i bëjmë ftesë Qeverisë që të ndërmarrë hapa sa më të shpejtë, duke pasur parasysh që është sezon korrjesh jo vetëm te ne (Kosovë) por edhe në rajon, që të nisë të grumbullojë rezerva të grurit, përndryshe do të kemi vështirësi të jashtëzakonshme, sepse lufta ruse në Ukrainë do të ndikojë edhe tregun e Kosovës”, thotë Gjuraj.

Imer Rusinovci, profesor në Fakultetin e Bujqësisë në Universitetin e Prishtinës, vlerëson se Kosova edhe sivjet do të varet nga importi.
Pasi në bazë të sasisë dhe cilësisë së grurit, ai llogarit se gjysma e nevojës së kërkesave të qytetarëve për këtë produkt nuk do të përmbushen.
Pushtimi rus i Ukrainës, sipas Rusinovcit, do të shtrenjtojë dhe do të vështirësojë edhe më tepër furnizimin me këtë produkt.

“Unë besoj se nga muaji shtator, përkatësisht tetor, ky çmim do të jetë dyfish më i lartë. Pra, është vit më i vështirë në raport me vitet e kaluara, sfidat janë shumë të mëdha. Dhe, nga janari mund të ballafaqohemi, mos të themi me pasiguri ushqimore, por sigurisht me çmime enorme të grurit. Dhe nga gruri më pas shtrenjtohen edhe produkte tjera ushqimore”, thekson Rusinovci.

Rusinovci: Lufta në Ukrainë vështirëson sigurimin e grurit

Rusia dhe Ukraina eksportojnë pothuajse një të tretën e grurit dhe elbit në botë.
Por, që nga nisja e pushtimit rus, miliona tonë grurë dhe drithëra të tjera janë bllokuar prej muajsh në portet e Ukrainës, duke shkaktuar shqetësime mbi krizën dhe rritjen e çmimeve në të gjithë botën.

Prodhimi botëror i grurit, orizit dhe drithërave të tjera pritet të arrijë në 2.78 miliardë tonë më 2022, 16 milionë tonë më pak se vitin e kaluar.

Kjo është hera e parë në katër vjet që ka rënë prodhimi i këtyre produkteve, tha Organizata e OKB-së për Ushqim dhe Agrikulturë.

Çmimet e grurit u rritën për 45 për qind në tremujorin e parë të këtij vitit krahasuar me periudhën e njëjtë të vitit të kaluar, thuhet në indeksin e çmimeve të Organizatës për Ushqim dhe Agrikulturë.

Kosova nuk është shumë e varur nga importi i grurit nga Ukraina dhe Rusia, por vendet nga importohet ky produkt në Kosovë mund të kenë siguruar në këto shtete, thonë përfaqësues të shoqatës së bujqve dhe mullisëve.

Kosova sasinë më të madhe të grurit e importon nga shtetet e rajonit, përkatësisht nga Serbia. Për gjashtë muajt e këtij viti, sipas të dhënave të Doganës se Kosovës, vendi ka importuar 45 mijë tonë grurë, gjatë vitit 2021, 115 mijë tonë lloje të ndryshme të grurit dhe miellit dhe në vitin 2020, rreth 160 mijë tonë.

Serbia është shteti nga i cili Kosova importon sasinë më të madhe të grurit dhe miellit, pasuar nga Hungaria, Maqedonia e Veriut, Kroacia, Shqipëria, Bosnje e Hercegovina.
Për të ulur sasinë e importit të produkteve bujqësore dhe rritjen e rendimenteve Qeveria e Kosovës më 9 mars, ka ndarë 50 milionë euro për subvencionimin e sektorit të bujqësisë.

Vetëm për subvencionimin e grurit janë ndarë 474 euro për hektarë – përfshirë këtu shpenzimet e plehut dhe të naftës.

Kurti thotë se Procesi i Berlinit është i nevojshëm për integrimin në BE

blank
RFE/RL

Kryeministri i Kosovës, Albin Kurti, tha se zgjidhja për Ballkanin Perëndimor është Bashkimi Evropian dhe se drejt arritjes së këtij qëllimi duhet, siç e quajti ai, Procesi i Berlinit 2.0.

Kurti mori pjesë në panelin me temën: “Evropa juglindore: A mund të ketë stabilitet dhe prosperitet në rajon?”, organizuar nga Qeveria e Greqisë dhe “The Economist”, që u mbajt në Greqi.

Ai ka tha se ka shpresa të mëdha që Procesi i Berlinit të riniset nga kancelari gjerman, Olaf Scholz.

“Unë besoj se me presidentin [e Shteteve të Bashkuara, Joe] Biden në Shtëpinë e Bardhë dhe me kancelarin Scholz në Berlin ne mund të ringjallim urën transatlantike, e cila në shekullin 21 është edhe më e rëndësishme sesa në shekullin e 20-të. Procesi i Berlinit 2.0, nëse mund ta quajmë kështu, mund të sjellë një valë që mund t’i shtyjë përpara të gjitha anijet në Ballkanin Perëndimor, kryesisht disa nisma, programe në modeluara sipas EFTA EEA, diçka të ngjashme sikurse Norvegjia, Litenshtajni, Zvicra dhe Islanda kanë me BE-në, komitete dhe këshilla të përbashkët, mekanizma të vëzhgimit, gjykatë të përbashkët me BE-në si vlerë dhe mekanizëm, jo jashtë BE-së”, tha Kurti gjatë diskutimit në këtë panel.

Procesi i Berlinit është një nismë e iniciuar më 2014 nga kancelarja e atëhershme e Gjermanisë, Angela Merkel. Ky proces përqendrohet në lëvizjen e lirë të njerëzve, shërbimeve, mallrave dhe kapitalit.

Procesi përfshin të gjashtë vendet e Ballkanit Perëndimor: Kosovën, Shqipërinë, Serbinë, Malin e Zi, Maqedoninë e Veriut dhe Bosnjë e Hercegovinën.

Shtetet pjesëmarrëse të BE-së janë: Austria, Bullgaria, Kroacia, Franca, Greqia, Gjermania, Polonia, Sllovenia dhe Italia.

Kancelari Scholz më herët ka bërë të ditur, se synon që ta ringjallë këtë proces, duke thirrur një takim në Berlin më vonë gjatë këtij viti.

Kosova ka mirëpritur këtë paralajmërim të Gjermanisë, teksa kundërshton nismën rajonale “Ballkani i Hapur”, ku aktualisht bëjnë pjesë Serbia, Shqipëria dhe Maqedonia e Veriut.

Kurti gjatë panelit në Greqi, përsëriti qëndrimin se gjatë këtij viti Kosova do të aplikojë për marrjen e statusit të vendit kandidat për anëtarësim në BE, duke thënë se nëse të gjashtë shtetet e Ballkanit Perëndimor futen brenda BE-së, kjo do të ishte një barrë më e vogël për bllokun evropian.

“Nëse Ballkani Perëndimor vazhdon të qëndrojë jashtë BE-së do të bëhet shumë atraktive për t’u shndërruar në fushëbetejë për superfuqi të ndryshme dhe askush nuk e do këtë. Kam shpresë se gjërat do të ndryshojnë për të mirë”, tha Kurti.

Nga gjashtë shtetet e Ballkanit Perëndimor, Serbia dhe Mali i Zi kanë hapur disa kapituj për anëtarësim në BE, teksa Maqedonia e Veriut dhe Shqipëria ende po presin që të hapin negociatat për anëtarësim. Ndërkaq, Bosnjë e Hercegovina dhe Kosova janë të fundit nga shtetet e rajonit, sa i përket rrugës së tyre drejt anëtarësimit në BE.

Kushtetuesja i shpalli të papranueshme kërkesat për Blerim Isufajn

blank
RFE/RL

Gjykata Kushtetuese e Kosovës i shpalli të papranueshme kërkesat e dy kundërkandidatëve të Blerim Isufajt, kryeprokuror i zgjedhur, me arsyetimin se ata nuk i kanë shteruar mjetet juridike siç përcaktohet me legjislacionin në fuqi.

Në njoftimin dërguar mediave më 4 korrik, kjo gjykatë sqaron se, “kërkesat përkatëse i shpall të papranueshme mbi baza procedurale, sepse parashtruesit e kërkesave nuk i kanë shteruar mjetet juridike siç është përcaktuar me paragrafin 7 të nenit 113 [Juridiksioni dhe Palët e Autorizuara] të Kushtetutës së Republikës së Kosovës”.

Shqipdon Fazliu dhe Armend Hamiti, që të dy kandidatë për Kryeprokuror të Shtetit të Republikës së Kosovës, kishin kontestuar kushtetutshmërinë e vendimit të 6 prillit 2022 të Këshillit Prokurorial të Kosovës për propozimin e Blerim Isufaj në pozitën e Kryeprokurorit të Shtetit.

KPK kishte renditur parashtruesit e kërkesave në pozitën e dytë dhe të katërt, ndërsa kandidatin Blerim Isufaj në pozitën e parë.

Parashtruesit e kërkesave, më 28 prill 2022 dhe 6 qershor 2022, respektivisht, iu drejtuan Gjykatës Kushtetuese duke pretenduar që vendimi i Këshillit Prokurorial për propozimin e kandidatit për Kryeprokuror të Shtetit është nxjerrë duke shkelur të drejtat dhe liritë e tyre të garantuara me Kushtetutë dhe me Konventën Evropiane për të Drejtat e Njeriut.

Kushtetuesja njofton se mjeti juridik ekziston dhe është i përcaktuar në Ligjin për konflikte administrative, dhe se këtij ligji, Gjykata, përmes praktikës së saj gjyqësore, i është referuar në mënyrë të vazhdueshme dhe parashtruesit e kërkesave nuk kanë parashtruar asnjë argument në plotësim të kritereve të lartcekura.

“Gjykata, ndër tjerash, sqaroi se fakti që Ligji për Këshillin Prokurorial mund të mos ketë përcaktuar mjet specifik juridik, nuk përjashton aplikueshmërinë e normave tjera juridike, përfshirë Ligjin për konflikte administrative dhe referimi në ngarkesën me lëndë në Gjykatën Themelore të Prishtinës, nuk mund të lirojë një parashtrues të një kërkese individuale nga një detyrim kushtetues, sepse një pretendim i tillë, për më tepër i paargumentuar përmes praktikës relevante gjyqësore, kualifikohet si “dyshim i thjeshtë” përkitazi me mungesën e pretenduar të efikasitetit të mjetit juridik”, thuhet në njoftim.

Teksti i plotë i vendimit do t’u dorëzohet palëve të përfshira në rast, do të publikohet në ueb-faqen e Gjykatës dhe në Gazetën Zyrtare, pasi të jenë përfunduar procedurat përkatëse të përcaktuara në Ligjin për Gjykatën Kushtetuese dhe Rregulloren e saj të punës.

Këshilli Prokurorial i Kosovës (KPK) ka propozuar Blerim Isufajn për Kryeprokuror të Shtetit, por vendimin për dekretimin ose jo të tij nuk e ka marrë ende presidentja e Kosovës, Vjosa Osmani.

Presidentja Osmani: Gjatë korrikut mund të ketë takim të ri Kurti-Vuçiq

blank
RFE/RL

Presidentja e Kosovës, Vjosa Osmani, tha se pret që gjatë muajit korrik të mbahet takimi i ri midis dy bartësve të dialogut midis Kosovës dhe Serbisë.

Gjatë një konference për media në Slloveni, shtet në të cilin më 4 korrik ka nisur vizitën dyditore, Osmani tha se Kosova gjithmonë ka qenë konstruktive dhe është angazhuar në mënyrë aktive në dialog. Sipas saj, në këtë proces, Prishtina ofron propozime për të kontribuar në përforcimin e paqes në rajon.

“Sa i përket dialogut me Serbinë, procesi po vazhdon, ka pasur takime në nivel të kryenegociatorëve dhe shumë shpejt, besoj gjatë korrikut – por, kjo varet nga lehtësuesit evropianë – ne do të kemi po ashtu një takim në nivel të liderëve. Por procesi ka vazhduar, ka qenë konstant dhe shumë dinamik dhe po ashtu ka rezultuar në marrëveshjen për udhëzuesin në energji, që mendoj se është një arritje e madhe në proces. Po ashtu ka zhvillime pozitive në çështjen e të zhdukurve me dhunë që është një rrugë e rëndësishme drejt paqes dhe pajtimit në mbarë rajonin”, tha Osmani.

Ajo këtë deklaratë e bëri gjatë konferencës së përbashkët për media në homologun e saj slloven, Borut Pahor, i cili kërkoi si nga Kosova, po ashtu nga Serbia që të ringjallin dialogun që ka nisur më 2011 nën ndërmjetësimin e Bashkimit Evropian.

“Ne dëshirojmë të ringjallim dialogun midis Prishtinës dhe Beogradit. Sllovenia është mike e mirë e të dyja shteteve dhe ne do të donim që ky dialog të jetë i sinqertë dhe të japë rezultate, jo vetëm në formë të marrëveshjeve, por edhe në zbatimin e tyre. Prandaj, ne do të donim të ringjallnim shpresën që kemi parë në fillim të këtij procesi dhe kjo shpresë do të ishte e rëndësishme jo vetëm për qytetarët në Kosovë dhe Serbi, por do t’iu jepte shpresë të gjithëve në rajon sepse ata do ta shihnin se të gjitha çështjet mund të zgjidhen përmes dialogut”, tha ai.

Bartësit e dialogut, kryeministri i Kosovës, Albin Kurti, dhe presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, nuk janë takuar në Bruksel që nga korriku i vitit 2021. Deri tani, ata kanë zhvilluar vetëm dy takime dhe që të dyja nuk kanë sjellë ndonjë rezultat konkret.

Zyrtarët në BE kanë thënë se janë duke përgatitur një takim të ri midis Kurtit dhe Vuçiqit, por ende nuk kanë dhënë ndonjë datë se kur mund të ndodhë.

Osmani dhe Pahor po ashtu folën për procesin eurointegrues të Kosovës. Presidentja kosovare tha se Sllovenia është një prej mbështetësve më të zëshme për liberalizimin e vizave, por edhe për anëtarësimin e Kosovës në organizata dhe institucione të ndryshme.

Pahor po ashtu konfirmoi se shteti i tij dëshiron që procesi i liberalizimit të vizave për Kosovën të përmbyllet shpejt.

“Pikë së pari, ne presim nga partnerët tanë evropianë të përmbushin premtimet e tyre dhe këtu e kam fjalën për liberalizimin e vizave. Marrëveshja veçse është arritur dhe do të ishte e padrejtë për të rihapur këto diskutime”, tha ai.

Po ashtu Osmani tha se Kosova që katër vjet ka plotësuar kriteret për viza dhe pret që gjatë presidencës çeke të BE-së të përmbyllet ky proces.

“Tani është në dorën e shteteve anëtare që të finalizojnë dhe përmbyllin këtë proces që është një padrejtësi e madhe ndaj qytetarëve të Kosovës. Ne presim që kjo të ndodhë në muajt e ardhshëm, por pavarësisht sfidave dhe pengesave ne do të vazhdojmë të ecin në atë rrugë si evropianë të vërtetë”, tha ajo.

Kosova është vendi i vetëm në rajonin e Ballkanit Perëndimor, qytetarët e së cilës nuk mund të lëvizin lirshëm në zonën Shengen. Komisioni Evropian dhe Parlamenti Evropian kanë rekomanduar që të merret vendim pozitiv në këtë drejtim.

Kosova synon Kartonin e Gjelbër përmes një shteti tjetër

blank

Një veturë duke kaluar në pikëkalimin kufitar ndërmjet Kosovës dhe Serbisë në Merdare. Fotografi nga arkivi.

Luljeta Krasniqi – Veseli

Kosova synon të bëhet pjesë e sistemit të Kartonit të Gjelbër përmes një shteti tjetër – e vetme nuk mund të arrijë, pasi nuk është anëtare e Organizatës së Kombeve të Bashkuara.

Përfaqësues të Byrosë Kosovare të Sigurimit (BKS) thonë se, gjatë korrikut, pritet të mbajnë një takim me Këshillin e Byrosë Evropiane, i cili siguron Kartonin e Gjelbër, për të diskutuar mundësinë e tillë.

“Ne duhet të marrim një aprovim nga Këshilli i Byrosë Evropiane [në Bruksel] për të bërë një marrëveshje me një shtet tjetër, në mënyrë që edhe Kosova, përmes Byrosë Kosovare të Sigurimeve, të ketë Kartonin e Gjelbër. Pa qenë pjesë e OKB-së, ne nuk mund të anëtarësohemi në Këshillin e Byrosë Evropiane”, thotë për Radion Evropa e Lirë Sami Mazreku, drejtor ekzekutiv i BKS-së.

Kartoni i Gjelbër është një certifikatë ndërkombëtare e sigurimit të automjeteve, e cila pranohet nga autoritetet e të 47 vendeve, ku Kartoni i Gjelbër është i vlefshëm.

Ky lloj sigurimi mbulon dëmet personale ose materiale që mund të shkaktohen, në rast të aksidentit në territorin e një shteti ku vlen Kartoni i Gjelbër. Ky karton merret kur sigurohet vetura dhe vlen në të gjitha shtetet që e kanë në përdorim. Në mungesë të tij, qytetarët e Kosovës duhet të paguajnë sigurim në cilindo shtet të huaj, përveç atyre me të cilat Kosova ka marrëveshje reciproke për polica sigurimi.

Kosova është vendi i vetëm në territorin e Evropës që nuk është anëtare e Këshillit të Byrosë Evropiane. Por, statuti i këtij këshilli e thekson se për të pranuar një shtet, ai duhet të jetë anëtar i OKB-së.

Mazreku: Kemi plotësuar kushtet për Kartonin e Gjelbër

Mazreku nuk tregon se përmes cilit shtet Kosova synon anëtarësimin, por thotë se i ka plotësuar kushtet për një gjë të tillë.

“Kemi dy – tri opsione, por njëri shtet është më serioz… Ne do ta njoftojmë Këshillin e Byrosë Evropiane me cilin shtet mund ta shesim [Kartonin e Gjelbër], pastaj do të bëjmë një ekip teknik, që do të merret me aspektet tjera procedurale dhe koston”, thotë Mazreku, duke mos dhënë detaje të tjera.

Kushti që është dashur ta plotësojë Byroja Kosovare e Sigurimit ka qenë nënshkrimi i marrëveshjeve dypalëshe për njohjen reciproke të policave të sigurimit me sa më shumë shtete.

Kosova, aktualisht, ka marrëveshje të tilla me katër shtete të rajonit: Shqipërinë, Maqedoninë e Veriut, Malin e Zi dhe Serbinë.

Kriter kryesor teknik për Kartonin e Gjelbër është, po ashtu, ulja e numrit të automjeteve të paregjistruara nën nivelin prej 5%.

Deri para muajit mars të këtij viti, në Kosovë ka pasur numër të madh të veturave të paregjistruara dhe të pasiguruara – mbi 200 mijë. Tash, sipas të dhënave të Byrosë Kosovare të Sigurimeve, numri i veturave të paregjistruara ka rënë në 22,600, në raport me 410,000 të regjistruara, që do të thotë se është plotësuar kushti.

Zëdhënësi i Qeverisë së Kosovës, Përparim Kryeziu, thotë se kjo është arritur pas fillimit të aplikimit të tiketave ngjitëse të regjistrimit, si dhe me nxjerrjen e një udhëzimin administrativ, sipas të cilit, automjetet që nuk regjistrohen dy vjet me radhë, largohen nga lista e automjeteve të paregjistruara.

Tiketa ngjitëse, e cila merret pas kontrollit teknik të automjetit, ka nisur të zbatohet në mars.

“Me këto masa, muajin e kaluar, ne kemi arritur në vlerën 5 për qind të automjeteve të paregjistruara. Tashmë, kriteret teknike [për Kartonin e Gjelbër] janë plotësuar. Pasi që nuk jemi vend anëtar i OKB-së, kjo na e vështirëson aplikimin për Karton të Gjelbër. Megjithatë, jemi duke hulumtuar dhe trajtuar zgjidhjet që na mundësojnë realizimin sa më të shpejtë të qëllimit tonë”, thotë Kryeziu për Radion Evropa e Lirë.

Pagesa e sigurimit kufitar nga buxheti i shtetit

Meqë nuk është pjesë e Kartonit të Gjelbër, sigurimi i veturave që lëshohet në Kosovë, nuk vlen për vendet tjera. Po ashtu, veturat që hyjnë në Kosovë, duhet të paguajnë sigurim shtesë, pavarësisht nëse kanë ose jo Kartonin e Gjelbër.

Tarifa e sigurimit që paguhet në kufi, ndryshon nga kategoria e mjeteve motorike dhe periudha e qëndrimit në Kosovë.

Personat që hyjnë në Kosovë me auto-vetura me tabela të huaja, duhet të paguajnë 15 euro për një qëndrim prej 15 ditësh. Qëndrimi për një vit kap vlerën e 205 eurove. Këto tarifa janë më të larta për autobusë dhe kamionë mbi një ton.

Sipas të dhënave të Byrosë Kosovare të Sigurimeve, vlera vjetore e këtyre mjeteve ka arritur deri në 10 milionë euro.

Në gusht të vitit 2020, Qeveria e Kosovës ka marrë vendim që të mbulojë sigurimin kufitar për diasporën, duke ndarë 3 milionë euro.

Ky vendim ka qenë në fuqi deri në dhjetor të vitit 2020, ndërsa nga marsi i vitit 2021 është kthyer sërish.

Qeveria ka ndarë pesë milionë euro për, siç është thënë, “mbështetje e mërgatës”, duke i mbuluar shpenzimet e sigurimit kufitar.

Nga marsi, Qeveria ka lansuar formularin elektronik për subvencionimin e policave kufitare për diasporën kosovare që hyn në Kosovë gjatë vitit 2022.

Këto pagesa nga buxheti i shtetit janë kundërshtuar vazhdimisht nga shoqëria civile.

Grupi për Studime Juridike dhe Politike, Instituti për Politika Zhvillimore dhe disa organizata të tjera të shoqërisë civile kanë vlerësuar se ky shpenzim është “i pajustifikueshëm”.

Në vend të kësaj, shoqëria civile ka bërë thirrje që Qeveria e Kosovës, nëpërmjet Byrosë Kosovare të Sigurimit, t’i shtojë përpjekjet për ta futur Kosovën në Kartonin e Gjelbër.

Kosova ka shpallur pavarësinë në vitin 2008. Për shkak të kundërshtimeve të Serbisë dhe aleates së saj, Rusisë, Kosova nuk ka arritur ende të bëhet pjesë e organizatave të ndryshme ndërkombëtare, si: OKB, Organizata Botërore e Tregtisë, Organizata Ndërkombëtare e Policisë Kriminale e të tjera.

Kosova, megjithatë, ka arritur të anëtarësohet në disa të tjera – në mesin e tyre: Banka Botërore, Fondi Monetar Ndërkombëtar, Banka Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim, Komiteti Olimpik, Federata Evropiane e Futbollit dhe Federata Botërore e Futbollit.

Ambasadori i SHBA në Kosovë Jeff Hovenier njofton për festimet e mrekullueshme të 4 Korrikut

blank

Ambasadori i SHBA në Kosovë Jeff Hovenier përmes një tweet njofton festimet e mrekullueshme të 4 Korrikut, Ditës të pavarësisë së SHBA

Patëm një entuziasm absolut duke festuar Ditën e Pavarësisë së SHBA-së me miqtë tanë kosovarë sonte në Ambasadën e SHBA në Prishtinë. Faleminderit të gjithëve për pjesëmarrjen dhe faleminderit stafit tonë për organizimin e kësaj ngjarjeje të bukur. 🇺🇸🇽🇰 #USABbirthday2022 #SHBA në Kosovë @VjosaOsmaniPRKS @albinkurti.

blank

Albin Kurti: Jemi të gatshëm për njohje reciproke me Serbinë

blank

Kryeministri i Kosovës Albin Kurti, ka deklaruar se Prishtina është e gatshme e interesuar për një marrëveshje ligjërisht të detyrueshme, të qëndrueshme dhe njohje reciproke me Serbinë në qendër të marrëveshjes.

Por ai shtoi se problemi mund të jetë në paralajmërimet e Beogradit se mund të tërhiqet nga dialogu.

“Mendoj se po bëjnë një gabim dhe kjo mund ta ketë frikësuar dikë pak në Bruksel”, tha ai në një koment mbi deklaratën e të dërguarit të BE-së mbi dialogun Kosovë-Serbi, Miroslav Lajçak, se situata ka ndryshuar pas vendimit të qeverisë së Kosovës për reciprocitet lidhur me kartat e identitetit dhe afati për regjistrimin e veturave me targa serbe.

Ai ka shtuar se edhe Lajçaku ishte vazhdimisht i informuar për veprimet e palës kosovare.

“E di që ka një plan për takime të negociatorëve kryesorë, ndoshta më shumë se kaq për të parë se si dhe sa mund të përgatiten në Bruksel”, tha Kurti.

Lajçak, tha të enjten se në marrëdhëniet Kosovë-Serbi është krijuar një situatë e re, e cila ndryshoi planet dhe temat e vizitës së tij në Kosovë dhe Serbi.

“Me shumë bujari kemi vendosur një afat prej dy muajsh për të kryer një konvertim të tillë që ndihmon ligjshmërinë dhe rregullsinë në vendin tonë”, tha Kurti dhe shtoi se Prishtina është e interesuar që të nënshkruajë një marrëveshje ndërmjet Kosovës dhe Serbisë për personat e pagjetur.

“Çështja e të pagjeturve është prioritet i Qeverisë së Kosovës. Ata janë zhdukur me dhunë dhe ne do të bëjmë çmos që kjo çështje të zbardhet sa më parë, sepse ankthi i familjarëve mund të jetë më i madh se sa pikëllimi i tyre, i cili nuk është vetëm i tyre”, tha Kurti.bw

Kurti: Procesi i Berlinit nuk ka alternativë

blank

Për kryeministrin e Kosovës Albin Kurti “Procesi i Berlinit nuk ka alternativë”, njëjtë siç “s’ka alternativë tjetër pos integrimit në Bashkimin Evropian.

Këtë kreu i ekzekutivit kosovar e ka thënë gjatë një takimi që e kishte të martën me Sekretaren e Shtetit e Departamentit Federal të Punëve të Jashtme të Zvicrës, Livia Leu.

Siç ka njoftuar zyra e kryeministrit në këtë takim është folur edhe për dialogun ndërmjet Kosovës dhe Serbisë.

Kurti e ka ritheksuar qëndrimin për një marrëveshje ligjërisht të obligueshme, që normalizon plotësisht marrëdhëniet ndërmjet dy shteteve, duke pasur në qendër njohjen reciproke.

Sipas tij, mohimi i pavarësisë së Kosovës është e njëjta gjë me mohimin e gjenocidit serb në Kosovë 1998/99.

Gjatë këtij takimi është biseduar edhe për raportet ndër-shtetërore mes Kosovës dhe Zvicrës.

Livia Leu ka thënë se “Zvicra e ka Kosovën Republikë prioritare”. Express

Pisonero: Ka shtete skeptike që Kosovës t’i hiqen vizat, ne qëndrojmë pas rekomandimit të 2018-ës

blank

Komisioni Europian vazhdon të qëndrojë pas rekomandimit  të korrikut të 2018-ës që thotë se Kosova i ka përmbushur të gjitha kriteret për liberalizimin e vizave.

Zëdhënësja e këtij institucioni, Ana Pisonero, ka thënë se është një proces i zgjatur dhe që tani është në pritje të Këshillit të Ministrave.

Në një konferencë për media, Pisonero tha se disa nga shtetet anëtare kanë shqetësime të vazhdueshme mbi disa çështje siç është luftimi i korrupsionit, pretendimet e rreme për azil dhe siguria e dokumenteve, raporton Express.

“Nga ana jonë, Komisioni qëndron  i gatshëm që të jep mbështetje punën ndërmjet shteteve anëtare dhe autoriteteve të Kosovës në mënyrë që të zgjidhen këto çështje”, ka deklaruar ajo.

Protestuesit në Shkup thyejnë xhamat e MPJ-së dhe sulmojnë policinë

blank

Protesta para Kuvendit të Maqedonisë së Veriut, ku protestuesit gjuajnë me mjete të forta drejt policisë. Shkup, 5 korrik 2022.

Zërijeta Hajro Jajaga

Në ditën e katërt të protestave me moton “Ultimatum? Jo, faleminderit”, kundër propozimit francez përmes të cilit synohet të tejkalohen dallimet mes Shkupit dhe Sofjes, protestuesit maqedonas kanë thyer xhamat e Ministrisë së Jashtme dhe kanë sulmuar policinë.

Si rrjedhojë, dy protestues janë arrestuar, ndërsa ende nuk dihet nëse ka policë të lënduar. Gjatë protestave të ditës së hënës, katër policë ishin lënduar.

Protesta, e cila ka filluar para objektit të qeverisë, ka vazhduar më pas tek MPJ, ku protestuesit kanë hedhur mjete piroteknike dhe gjësende të forta, duke thyer xhamat e përparmë të ministrisë.

Protesta kundër pranimit të propozimit francez për heqjen e vetos bullgare dhe fillimin e negociatave me BE-në. Foto gjatë arrestimit të një protestuesi. Shkup, 5 korrik 2022

Protesta kundër pranimit të propozimit francez për heqjen e vetos bullgare dhe fillimin e negociatave me BE-në. Foto gjatë arrestimit të një protestuesi. Shkup, 5 korrik 2022

Protestuesit i kanë bërë thirrje ministrit të Jashtëm, Bujar Osmanit, që “ta mësoj historinë maqedonase”.

Në pankartat e protestuesve emri i Bujar Osmanit, ishte deformuar në Bugar Osmani.

Protestuesit kanë kërkuar dorëheqjen Kryeministrit maqedonas, Dimitar Kovaçevski dhe ministrit të Jashtëm, Bujar Osmanit.

Protestuesit mbajnë në duar pankartë ku emri i ministrit të Jashtëm, Bujar Osmani është deformuar në Bugar Osmani. Shkup, 5 korrik 2022.

Protestuesit mbajnë në duar pankartë ku emri i ministrit të Jashtëm, Bujar Osmani është deformuar në Bugar Osmani. Shkup, 5 korrik 2022.

Protestuesit në fund kanë ndaluar para Kuvendit të Maqedonisë së Veriut, në protestën që vazhdoi deri rreth orës 22:00 të 5 korrikut.

Një grup i maskuar i protestuesve kanë thyer kordonin e policisë dhe në drejtim të tyre kanë hedhur gjësende të forta, lëndë piroteknike, letër tualeti dhe vezë.

Ekipi i Radios Evropa e Lirë, ishte dëshmitar i arrestimit të dy protestuesve, të cilët kishin sulmuar policinë.

Policia ka arritur që t’i shpërndajë protestuesit para Kuvendit, duke vendosur situatën nën kontroll.

Këto protesta janë kundër propozimit francez përmes të cilit synohet të tejkalohen dallimet mes Shkupit dhe Sofjes zyrtare rreth të kaluarës dhe çështjes së identitetit maqedonas.

Protestuesit hedhin thyejnë xhamat dhe hedhin mjete të forta në drejtim të ndërtesës së Ministrisë së Punëve të Jashtme. Shkup, 4 korrik 2022.

Protestuesit hedhin thyejnë xhamat dhe hedhin mjete të forta në drejtim të ndërtesës së Ministrisë së Punëve të Jashtme. Shkup, 4 korrik 2022.

Protestuesit po kërkojnë që autoritet e qeverisë në Maqedoninë e Veriut, të refuzojnë propozimin e Bashkimit Evropian, të njohur si propozim francez, për fillimin e negociatave për anëtarësim.

Sipas tyre, francez bën “bullgarizimin” e Maqedonisë së Veriut dhe nuk e njeh gjuhën e as historinë maqedonase.

Gjatë protestës s, policia maqedonase tha se janë lënduar katër policë.

Ministri i Punëve të Brendshme, Oliver Spasovski ka bërë thirrje për protesta të qeta dhe demokratike duke nënvizuar se qytetarët kanë të drejtë të protestojnë dhe këtë të drejtë askush nuk guxon tua mohojë.

“Dhuna ndaj atyre që kujdesen për rendin – policisë maqedonase , ndaj institucioneve nuk do të sjell asgjë. Dje kishim tentim për eskalim të situatës, kemi 4 polic të lënduar”, ka thënë ai.

Gjatë protestës së një ditë më parë, një grup i qytetarëve të udhëhequr nga lideri i partisë ‘E Majta’, Dimitar Aapsiev, i cili njihet për qëndrimet e tij nacionaliste, theu rrethojën e vendosura para Qeverisë dhe në drejtim të Policisë dhe ndërtesës qeveritare hodhën letra tualeti, shishe plastike, topa uji, mjete piroteknike dhe vezë.

Kovaçevski: E pa tolerueshme të protestohet me maska

Kryeministri i Maqedonisë së Veriut, Dimitar Kovaçevski gjatë ditës ka thënë se protestat e dhunshme nuk i kanë hije një vendi anëtar të NATO-s dhe një vendi që pretendon anëtarësimin në Bashkimin Evropian.

“Po, protestojnë njerëz që mbajnë maska , të cilët godasin policinë. Po, kemi polic të lënduar. çdo kush mund të protestoj për çdo çështje. Por qëllimi që të shkohet në protesta me maska është I pa tolerueshme për një shtet që kaloi 27 prillin. Kjo nuk guxon të na ndodhë. Mbrëmë e patë se policia u tërhoq. Këtu bisedohet për propozim të ofruar nga Bashkimi Evropian” ka deklaruar kryeministri I Maqedonisë së Veriut Dimitar Kovaçevski.

Kuvendi i Maqedonisë së Veriut, rrethuar nga forca policore gjatë protestave që po mbahen në Shkup kundër propozimit francez

Kuvendi i Maqedonisë së Veriut, rrethuar nga forca policore gjatë protestave që po mbahen në Shkup kundër propozimit francez

Ndryshe, përmes propozimi francez i cili arriti në Maqedoninë e Veriut më 30 qershor synohet të tejkalohen dallimet mes Shkupit dhe Sofjes për çështjen e gjuhës dhe të kaluarës historike me këtë dhe zhbllokimin e procesit integrues.

Bullgaria tashmë dy vjet, përmes vetos, e ka bllokuar fillimin e bisedimeve për anëtarësim të Maqedonisë së Veriut, me këtë edhe heqjen e pengesës për Shqipërinë drejt rrugëtimit në procesin integrues në Bashkimin Evropian.

Bujar Osmani: Propozimi i ri francez e njeh maqedonishten si gjuhë zyrtare në BE

blank
Isuf Kadriu

Ministri i Punëve të Jashtme i Maqedonisë së Veriut, Bujar Osmani deklaroi të shtunën se propozimi i modifikuar francez për zgjidhjen e kontestit mes Shkupit dhe Sofjes, e mbyll çështjen e identitetit dhe gjuhës maqedonase, të cilat, sipas tij pranohen si të tilla nga Bashkimi Evropian.

“Bullgaria mund të mbajë qëndrimin e saj për gjuhën maqedonase, por kjo nuk do të jetë e pranueshme për BE-në në kuadër të negociatave. Propagandistët thonë se kjo është një qorrsokak, ne do të bullgarizohemi, por ne jemi këtu për të çmontuar narrativë të tillë ”, ka deklaruar Osmani duke sqaruar propozimin francez për të cilin në Maqedoninë e Veriut po zhvillohen konsultimet me të gjithë faktorët në vend.

Osmni ka thënë se propozimi mund të kaloj vetëm me vendim të qeverisë pa pasur nevojë për votim nga Parlamenti, siç kishte deklaruar më parë kryeministri, Dimitar Kovaçevski.

Për kreun e diplomacisë maqedonase, Bujar Osmani, “dallimi më i madh” ndërmjet propozimit të ri dhe atij të vjetër francez është se “gjuha maqedonase mbetet e mbrojtur në BE dhe propozimet e deritanishme si “gjuha e Maqedonisë së Veriut”, “gjuha sipas Kushtetutës” dhe fusnota me një yll se “gjuha maqedonase për Bullgarinë është e papranueshme, janë refuzuar”.

Ai tha se maqedonishtja njihet nga BE-ja dhe me procesin e anëtarësimit, do të bëhet një nga gjuhët zyrtare të BE-së”.

Bullgaria në vazhdimësi ka insistuar se gjuha maqedonase është një dialekt i gjuhës bullgare, sikur edhe identiteti i saj, që sipas Sofjes ka “rrënjë bullgare”.

Kjo ka bërë që Bullgaria, si shtet anëtar i BE-së, në nëntor të vitit 2020 të përdorte veton për bllokimin e nisjes së bisedimeve për anëtarësim të Maqedonisë së Veriut në BE.

Bullgaria me propozimin e parë të Francës ka insistuar edhe në përfshirjen e pakicës bullgare në kushtetutën e Maqedonisë së Veriut para se të nisin bisedimet e anëtarësimit, por me modifikimin e propozimit, sipas Ministrit Osmani, kjo do të ndodhë para hapjes së kapitullit të parë të bisedimeve.

“Propozimi që ishte më herët parashikonte që fillimisht të miratohen ndryshime kushtetuese, pastaj të fillonin negociatat. Tani ka fillim të negociatave, konferencë të parë ndërqeveritare, hapja e negociatave, procesi i plotë i skriningut dhe para hapjes së kapitullit të parë, duhet ne të bëjmë ndryshime kushtetuese”, ka theksuar Osmani.

Drejtuesit e institucioneve ka thënë se propozimi i ri nuk përfshin çështjet historike që janë gjithashtu një kontest i hapur mes Shkupit dhe Sofjes.

Opozita maqedonase propozimin e ka vlerësuar “të dëmshëm për interesat kombëtare dhe shtetërore maqedonase.

Sipas VMRO DPMNE-së, propozimi i ri nuk dallon nga propozimi i parë, sa i përket çështjeve që kanë të bëjnë me gjuhën, identitetin dhe të kaluarën historike.

Kjo parti konsideron se ndryshimet janë “kozmetike” apo se ka “ndryshim të terminologjisë që nuk i ndryshon kuptimin propozimit të parë”.

Gjuha maqedonase dhe identiteti jonë nuk njihen nga pala bullgare. Ato kanë prejardhje bullgare. Për të gjitha personalitetet historike do të themi se janë bullgarë”, ka thënë VMRO DPMN-ja.

Opozita për të shtunën në mbrëmje ka paralajmëruar një protestë para qeverisë së Maqedonisë së Veriut.

Lëkundet qeveria në Shkup, opozita këmbëngul për zgjedhje të parakohshme

blank

Opozitarë dhe qeveritarë në Qeverinë e Maqedonisë së Veriut janë kundër propozimit francez, i cili mundëson heqjen e vetos bullgare që vendi bashkë me Shqipërinë të marrin datën për fillimin e negociatave me BE-në.

Partitë e vogla të koalicionit Partia Liber Demokrate (PLD), DOM dhe Lidhja Demokrate e Pavle Trajanovit kanë bërë të qartë dje se nëse kryeministri Dimitar Kovaçevski e pranon propozimin francez, atëherë ata do të braktisin koalicionin qeverisës, përcjell INA.

Kryetari i PLD-së, Goran Milevski, tashmë ka deklaruar se e kundërshton planin francez për zgjidhjen e mosmarrëveshjes mes Sofjes dhe Shkupit dhe fillimin e bisedimeve për anëtarësimin e Maqedonisë në BE. Si argument pse është kundër, Milevski në Facebook ka shkruar se mosmarrëveshjet bilaterale nuk duhet të bëhen kushte evropiane, se çdo zgjidhje e propozuar duhet të marrë pëlqimin e Kuvendit të Maqedonisë, gjuha nuk mund të jetë kompromis, sepse tashmë është çështje e zgjidhur me Marrëveshja e Prespës. Qëndrime të ngjajshme kanë shprehur edhe krerët e partive të tjera, që nëse do dalin atëherë Qeveria e Kovaçevskit do ta ketë fatin e njëjtë me ate të Petkovit në Sofje.

Nga ana tjetër, kjo çarje brenda Qeverisë është shfrytëzuar nga opozitarja VMRO-DPMNE, e cila sërish ka bërë thirrje për zgjedhje të parakohshme. VMRO-DPMNE në një konferencë për media kërkoi nga partnerët e koalicionit në Qeverinë e LSDM-së dhe BDI-së që ta refuzojnë propozimin dhe i bëri thirrje Kovaçevskit, nëse mendon se propozimi është i mirë, të shkojë në zgjedhje. Nga kjo parti thonë se propozimi francez ka marrë pëlqimin edhe nga kryeministri Kovaçevski dhe ministri i jashtëm Bujar Osmani dhe se ai duhet të ketë kaluar nëpër kanalet e komunikimit ndërmjet Ministrisë së Punëve të Jashtme dhe Republikës Franceze.

“VMRO-DPMNE e refuzon propozimin e Parisit dhe mendon se ai çon vetëm në asimilimin e maqedonasve dhe bullgarizim të shtetit. Por, nëse Kovaçevski mendon se propozimi është i mirë, atëherë shkoni në zgjedhje. Pra le të zgjedhë populli”, deklaroi VMRO-DPMNE. Kryeministri Dimitar Kovaçevski dje përmes rrjeteve sociale porositi se formalisht ende nuk e kanë marrë propozimin e Francës, të harmonizuar nga ana e 27 vendeve-anëtare të BE-së. Ai thekson se çfarëdo që të jetë teksti i harmonizuar përfundimtar, duhet të plotësohen disa kushte që i njëjti të jetë i pranueshëm për Qeverinë e Maqedonisë.

Kushtet e kërkuara nga Kovacevski: Formulim i qartë për gjuhën maqedonase në kornizën negociuese dhe mbrojtje e qartë e identitetit maqedonas, Çështjet historike nuk mund të jenë kriter në kornizën negociuese, Negociatat mes RMV-së dhe BE-së duhet të fillojnë para nisjes së procedurës për ndryshime kushtetuese për futjen e bullgarëve, kroatëve dhe malazezëve në Preambulën e Kushtetutës, Patjetër të ketë garanci të forta edhe nga Bullgaria, edhe nga BE-ja se nuk do të vendosen kushte të reja jashtë asaj që do të dakordohet në kornizën negociuese dhe protokollin dypalësh. -Çdo zgjidhje do të duhet të konsultohet edhe me institucionet e RMV-së.

VIDEO/ 50 mijë njerëz në shesh! Protesta në Shkup nga opozita kundër deklaratës së Edi Ramës

blank

Protesta në Maqedoninë e Veriut nga opozita kundër deklaratës së Rames për Kryeministrin e Bullgarisë Perëndimore.

Janë më shumë se 50 mijë mbështetës të opozitës maqedonase në këtë protestë kundër Edi Ramës dhe kryeministrit të Maqedonisë së Veriut Dimitar Kovaçevski.

Gjatë takimit të Selanikut, Edi Rama e prezantoi kryeministrin maqedonas, Kovaçevski si kryeministër të Bullgarisë Perëndimore.

Kjo deklaratë e Ramës, e quajtur prej tij si batutë, ndezi tensionet politike në Shkup, nga ana e opozitës, të cilët kanë nisur protestat. syri.net

Avionët luftarakë amerikanë F-35 zbarkojnë në Shkup

blank

Avionët luftarakë F-35 që i përkasin Gardës Kombëtare të shtetit të Vermont të SHBA-së kanë arritur sot në Shkup. SHBA ka dërguar këta avionë luftarakë për herë të parë në Maqedoninë e Veriut.

Dy avionët amerikanë F-35 u mirëpritën në Aeroportin e Shkupit edhe nga ministrja e Mbrojtjes Slavjaka Petrovska raporton Gazeta Express.

“Aterimi i këtyrë avionëve në territorin maqedon që është teknologjia e fundit është provë e lidhjes së pathyeshme që ekziston mes neve dhe aleatëve të NATO-s”, tha ajo

Kolonel Lejtnant John McRae nga Garda Kombëtare e Vermont tha se partneriteti afatgjatë është i bazuar në këtë e që garanton sigurinë e përbashkët.

“Pikërisht përshkak të anëtarësimit të Maqedonisë së Veriut në NATO, si një aleat ne mund të ndajmë sigurinë që vie nga kontrolli i hapësirës ajrore dhe zbarkimin e shpejt dhe të avancuar për avionët F-35”, tha ai.

Nis punimet Forumi i Prespës për Dialog

blank

Mikpritës i Forumit të Prespës për Dialog është presidenti i Maqedonisë së Veriut, Stevo Pendarovski.

Zërijeta Hajro Jajaga

Udhëheqës të vendeve të Ballkanit Perëndimor mblidhen sot e nesër në Forumin e Prespës për Dialog, që zhvillon punimet në Ohër të Maqedonisë së Veriut.

Tema e forumit është: “Ndërtimi i së ardhmes së Ballkanit Perëndimor në arkitekturën moderne evropiane të sigurisë”.

Nikoqir i ngjarjes është presidenti i Maqedonisë së Veriut, Stevo Pendarovski.

Nga Kosova merr pjesë presidentja Vjosa Osmani, ndërsa të pranishëm do të jenë edhe presidentët apo kryeministrat e Sllovenisë, Serbisë dhe Malit të Zi.

Nga personalitetet ndërkombëtare marrin pjesë: kryetari i Këshillit të Evropës, Charles Michel, komisionari i Bashkimit Evropian për Zgjerim dhe Fqinjësi të Mirë, Oliver Varhelyi, i dërguari i posaçëm i SHBA-së për Ballkanin Perëndimor, Gabriel Escobar, nënsekretarja e përgjithshme e Kombeve të Bashkuara, Rosemary DiCarlo, si dhe sekretarja e përgjithshme e Organizatës për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë (OSBE), Helga Schmid.

Personalitete nga komuniteti akademik, biznesi, media dhe sektori qytetar do të marrin pjesë po ashtu.

Këtë vit, Forumi i Prespës për Dialog përkon me katërvjetorin e nënshkrimit të Marrëveshjes së Prespës, e cila i ka dhënë fund një kontesti për emrin midis Maqedonisë së Veriut dhe Greqisë.

Marrëveshja e Prespës, e cila është nënshkruar më 17 qershor të vitit 2018, i ka hapur më pas rrugë anëtarësimit të Maqedonisë së Veriut në NATO.

Sipas autoriteteve në Shkup, Forumi i Prespës për Dialog paraqet një platformë për t’i mbrojtur, promovuar dhe kanalizuar përfitimet e marrëveshjeve politike.

Por, në opinionin publik ka mendime të ndara nëse Marrëveshja e Prespës, krahas largimit të bllokadës për anëtarësim në NATO, i ka hapur edhe perspektivat e integrimit evropian të Maqedonisë së Veriut.

Partia opozitare maqedonase, VMRO DPMNE, vazhdimisht kritikon pushtetin për ndryshimin e emrit të shtetit – nga Maqedoni në Maqedoni të Veriut – pa marrë garanci nga komuniteti ndërkombëtar për integrimin evropian.

Vasko Naumovski, ish-zëvendëskryeminstër për Çështje të Integrimeve të Maqedonisë së Veriut, thotë për Radion Evropa e Lirë se Marrëveshja e Prespës i ka zhgënjyer qytetarët.

“Tani, disa vite më vonë, ne shohim se të gjitha ato pritje ishin joreale, gjë që në formë plotësuese e përforcon ndjenjën e frustrimit te qytetarët e Maqedonisë së Veriut, dëshpërimin nga procesi i përgjithshëm i integrimeve”.

“Nëse edhe më tej mbetet e paqartë perspektiva evropiane, vlerësoj se do të përforcohen të gjitha tezat se Marrëveshja e Prespës duhet të pësojë adaptime të caktuara”, thotë Naumovski.

Por, sipas ish-diplomatit, Muhamed Halili, nënshkrimi i Marrëveshjes së Prespës paraqet një hap shumë të rëndësishëm për integrimin e Maqedonisë së Veriut në Bashkimin Evropian.

Halili thotë se zhvillimet në Ukrainë, pas pushtimit rus, vënë edhe më shumë në shprehje rëndësinë e Marrëveshjes së Prespës, e cila ka mundësuar integrimin e Maqedonisë së Veriut në NATO.

“Imagjinoni ju që në këtë fazë të krizës ukrainase, Maqedonia e Veriut të mos ishte shtet anëtar i Aleancës Veri-Atlantike të NATO-s! Dhe, me një strukturë të tillë të dobët financiare, ekonomike, ushtarake, a do të mund t’u bënte ballë synimeve ruse për zgjerim, jo vetëm në atë pjesë të Rusisë së dikurshme, por edhe në Ballkan…”, thotë Halili.

Maqedonia e Veriut, që nga viti 2005, është kandidate për anëtarësim në Bashkimin Evropian.

Edhe pse ka hapur dyert për fillimin e negociatave të anëtarësimit në vitin 2018, Bashkimi Evropian nuk i ka nisur ende ato, as me Maqedoninë e Veriut, as me Shqipërinë.

Në rastin e Maqedonisë së Veriut, Bullgaria ka vënë bllokadë, për shkak të disa kontesteve midis dy vendeve, që lidhen me gjuhën dhe identitetin.

Për pasojë, edhe Shqipëria ka mbetur pas, sepse disa shtete të BE-së nuk duan që ajo të ndahet nga paketa me Maqedoninë e Veriut.

Forumi i Prespës për Dialog është lansuar vitin e kaluar si platformë për ndërtimin e mirëbesimit dhe dialogut politik midis vendeve të Ballkanit Perëndimor dhe më gjerë.

Humori i Ramës me Kovaçevskin- Plas KEQ, VMRO paralajmëron protesta, kërkon dorëheqjen

blank

Komenti i Edi Ramës ka shkaktuar reagime të forta në vendin fqinjë nga faktorë të ndryshëm politikë. Kreu i VMRO-DPMNE-së, Hristijan Mickoski doli në një konferencë për shtyp, duke ngritur zërin kundër gjithë çfarë kishte ndodhur.

Dje, kryeministri Edi Rama ka bërë një batutë lidhur me Maqedoninë e Veriut dhe veton që i ka vendosur Bullgaria për anëtarësimin në Bashkimin Europian. Në takimin që u mbajt ditën e djeshme në Selanik, Rama e prezantoi para kancelarit gjerman Olaf Scholz me kryeministrin e Maqedonisë, Dimitar Kovaçevskin si kreun e qeverisë së Bullgarisë Perëndimore.

Komenti i Ramës ka shkaktuar reagime të forta në vendin fqinj nga faktorë të ndryshëm politikë. Kreu i VMRO-DPMNE-së, Hristijan Mickoski doli në një konferencë për shtyp, duke ngritur zërin kundër gjithë çfarë kishte ndodhur. Madje i dërgoi një mesazh kryeministrit Dimitar Kovaçevski pas ironisë në Selanik, duke i kërkuar dorëheqje.

“Nëse me Zaev Maqedonia arriti fundin, tani me Kovaçevskin e theu. Publiku maqedonas dëshmoi dje një faj të paparë ndërkombëtar. Dje pamë se si Dimitar Kovaçevski e ka tejkaluar Zoran Zaevin në çdo mënyrë duke shkelur dinjitetin  e vendit përmes turpit në skenën publike ndërkombëtare. Jo vetëm poshtëruese fjalët me të cilat Maqedonia u turpërua dhe u ofendua në një takim ndërkombëtar para liderëve ballkanikë dhe kancelarit gjerman, por edhe më shumë që Kovaçevski e ndoqi të gjitha me të qeshura dhe miratim të papërshtatshëm. Dje kur u prezantua si kryeministër i Bullgarisë së ardhshme perëndimore, Kovaçevski po të kishte një gram dinjitet do të reagonte në mbrojtje të vendit të tij, të cilin e përfaqëson dhe për të cilin merr rrogë nga qytetarët dhe jo duke qeshur e gëzuar. Çfarë ka për të qeshur dhe për t’u gëzuar zoti Kovaçevski? Dinjitetin ose e ke ose nuk e ke fare. Kur nuk e ke, atëherë sharjet dhe poshtërimet të dukën qesharake! Megjithatë, për popullin jo! Ndaloni poshtërimet e shtetit, papërgjegjshmërinë dhe grabitjen e popullit. Është e tepërt!”,-ka shkruar Mickoski, pas së cilës edhe një herë ka bërë thirrje për protestë të madhe më 18 qershor para Qeverisë.

Ndërkohë që “i zhgënjyer” ka reaguar edhe kryetari i Komunës së Kumanovës, Maksim Dimitrievski në faqen e tij në Facebook rreth ironisë së Edi Ramës duke shkruar se shakaja ishte e papranueshme dhe se ai duhet të kërkojë falje.

“Shakaja” e Ramës është e papranueshme, ai i ka borxh që t’i kërkojë falje kryeministrit dhe mbarë opinionit maqedonas. Kovaçevski në vend të buzëqeshjes duhet të kthejë me reciprocitet dhe të kërkojë falje. Heshtja është më shumë se një turp! Kështu mendoni për ndërtimin e një Ballkani të Hapur?,”- ka shkruar Dimitrievski.

blank

Postimi i plotë

Kjo ka nxitur reagimin edhe të kryeministrit Edi Rama, i cili është detyruar që të bëjë edhe një sqarim. Sipas tij, ai kishte ironizuar vetëm bllokadën e shëmtuar ndaj Maqedonisë së Veriut, e se gjithçka tjetër ishte vetëm histeri. Mirëpo pavarësisht se ç’pretendon Rama, duket se ka pasoja në Maqedoninë e Veriut.

Bullgaria i vendos tri kushte Maqedonisë së Veriut për anëtarësimin në BE

blank

Bullgaria i vendos tri kushte Maqedonisë së Veriut për anëtarësimin në BE. Ky fakt u bë i ditur nga Kryeministri i Bullgarisë, Kiril Petkov. Ai sot takoi eurokomisarin Oliver Varhelyi me të cilin biseduar për veton kundër Maqedonisë së Veriut.

“Që nga mëngjesi dhe në ditët e fundit kam dëgjuar lloj-lloj pretendimesh të rreme se qeveria bullgare kishte dy politika të jashtme. Dua t’u bëj të qartë qytetarëve bullgarë dhe komisionerit Varhelyi se Bullgaria ka tri kërkesa të qarta për përparimin e Maqedonisë së Veriut. Respektimi i qëndrimit kornizë, të cilin e miratoi Parlamenti bullgar, përfshirja e bullgarëve në Kushtetutën e RMV-së, në mënyrë që të mbrohen të drejtat e tyre dhe së treti, të zbatohet marrëveshja e fqinjësisë”, tha Petkov, njofton “BGNES”.

Këto kanë qenë diskutimet tona më parë, thekson Petkov, ndërsa tani dhe ne po punojmë për të parë nëse është e mundur që BE të jetë garantuese e këtyre tre kushteve. Eurokimsari Varhelyi tha se ende nuk ka zgjidhje, çka është fustruese për ne, sepse nuk mund të vazhdojmë me procesin e anëtarësimit”, tha Varhelyi.
“Ende presim mbështetjen e Bullgarisë dhe për këtë po punojmë në të gjithë këto bisedime që kam udhëhequr në Sofje, ashtu edhe në Shkup, që përfundimisht të sqarohen dhe të forcohet perspektiva evropiane për RMV-në. Do të doja të shikoja që të arrihet marrëveshje në qershor, për këtë në mëngjes takohem me kryemnistrin dhe ministrin e jashtëm, do të takohem edhe me Presidentin”, tha Varhelyi. bw

VIDEO- Gafa frojdiane e Ramës: Të bëhet paqja përfundimtare Shqipëri-Kosovë

blank

Nganjëherë është goja ajo që nxjerr padashur atë që fsheh mendja.

Lapsusi frojdian i Edi Ramës gjatë fjalimit në samitin e Open Balkan në Ohër, ishte ku e më ku spektakolar sesa pengimi i tij, që gati e rrëzoi në skenë dhe që u bë lajmi pikant i të gjitha mediave.

Duke folur se si afrimi përmes interesave që nxit Ballkani i Hapur, se si bashkëpunimi për krizën e grurit apo të energjisë, do ti paqtojë edhe vendet armike Rama ngatërroi  pa dashje Prishtinën me Beogradin.

“Vetëm duke lënë pas të shkuarën dhe duke shtuar bashkëpunimin ne do të mbërrijmë tek paqja përfundimtare mes Kosovës dhe Shqipërisë” tha kryeministri i vendit më të madh të shqiptarëve.

Në fakt, pavarësisht se kjo qe një gafë, sot, në kuadrin e Open Balkan mund të flitet realisht për paqe mes Shqipërisë dhe Kosovës.

Presidenti serb shkrihej së qeshuri kur gjatë fjalimit të tij Rama ironizonte me faktin se Vuçiçi nuk është bajlozi që do na pijë ujërat e detrave tona. Të dy politikanët dukeshin si vëllezër, ndërkohë që Rama me Vjosa Osmanin dhe Albin Kurtin duken si armiq.

Problemet ekonomike i detyrojnë mjekët turq të largohen nga vendi

blank
VOA/Marrë nga Associated Press

Qindra mjekë turq po largohen nga vendi me shpresën për të gjetur kushte më të mira pune e cilësi jetese, ndërsa Turqia po përballet me probleme të mëdha ekonomike dhe kur norma vjetore e inflacionit ka arritur në rreth 80%, niveli më i lartë i 25 viteve të fundit. Mjekët thonë se janë të lodhur me pagat minimale dhe kushtet e vështira të punës, ku nuk mungojnë edhe rastet e dhunës ndaj tyre.

Në vitin 2021, më shumë se 1000 mjekë kërkuar nga Shoqata e Mjekëve Turq t’i pajisë me dokumenta që tregojnë se ata janë të liçensuar e paguajnë rregullisht detyrimet ndaj shtetit, në mënyrë që të ishin në gjendje të ushtronin profesionin e tyre jashtë Turqisë.

Doktor Tahsin Cinar, i cili punon si anestezist në një spital universitar, është vetëm një nga mijëra të mërzitur me kushtet me të cilat ballafaqohet një profesionist i kësaj fushe në Turqi.

Ai thotë se të jesh mjek, është bërë një nga punët më të vështira dhe një nga arsyet janë pagat e ulta. Zoti Cinar thotë se disa nga kolegët e tij po ndjekin kurse të gjuhës gjermane për të punuar në këtë vend. Ai shton se në Turqi po ndodhte fenomeni i ashtuquajtur “ikje e trurit”, largimi në masë i profesionistëve.

Të jesh mjek është padyshim një nga profesionet më të vështira në Turqi. Mjekët po fitojnë nën kufirin e varfërisë dhe kjo nuk mjafton as për të mbuluar qiranë e një shtëpie në Stamboll. Ne po përpiqemi të mbijetojmë duke marrë më shumë turne nate“, thotë ai.

Në mars, Presidenti turk Rexhep Tajip Erdogan tha se mjekët që donin të shkonin jashtë vendit, mund të largoheshin.

Më vonë, ai i zbuti tonet dhe tha se besonte se mjekët që ishin larguar do të ktheheshin në shtëpi sapo Turqia të premtonte një “të ardhme të ndritur”.

Dhuna ndaj profesionistëve të kujdesit shëndetësor ka qenë gjithashtu në rritje në Turqi, pikërisht në kohën kur punonjësit e mjekësisë po përballen me një lodhje të madhe, pas dy vitesh nën pandeminë e koronavirusit.

Shumë prej tyre presin të miratohen ligje që prashikojnë ndëshkime më të ashpra për ata që sulmojnë mjekët në detyrë, gjë që zoti Erdogan premtoi se do ta bëjë, gjatë një fjalimi në muajin mars.

Doktor Burak Acikgoz, një mjek turk që ka emigruar në Suedi nuk ishte nga ata që i vari shpresat tek qeveria. Ai u largua nga vendi tre vite më parë, menjëherë pasi u bë baba.

Kur bëhesh me fëmijë kupton se ka gjëra që i takojnë së ardhmes për të cilat duhet të shqetësohesh, ndaj gjëja më e përshtatshme ishte të largohesha nga vendi. Në në atë kohë ishte më të lehtë të shkoja në Suedi dhe kushtet që ofron ky vend ishin më të mirat, nga pikëpamja materiale dhe morale”.

Dr. Onur Naci Karahanci i Shoqatës së Mjekëve Turq thotë se vendet evropiane po i joshin mjekët me një cilësi më të mirë jete, duke afruar në këtë mënyrë nga pjesë të tjera të botës, profesionistët më të mirë të fushës, e që u kushtojnë atyre fare pak.

Ka një migrim më formal në Evropë dhe Evropa po përpiqet të zgjedhë më të mirën dhe më të lirën. Nëse duam të shohim arsyet që qëndrojnë pas këtij migrimi edhe pse mund ta përkufizojmë si diçka që lidhet me lirinë e lëvizjes, ajo ka të bëjë edhe me cilësinë e jetës mbi të gjitha“.

Ekonomisti dhe studiuesi Enes Ozkan i Universitetit të Stambollit thotë se inflacioni në rritje në Turqi është “i lidhur drejtpërdrejt me ikjen e trurit”.

Ne nuk po vërejmë një shkallë të lartë të ikjes së trurit nga vendet e tjera për shkak të inflacionit që po përjetohet në botë për momentin. Megjithatë, inflacioni në Turqi është shumë më i lartë se në çdo vend tjetër të botës dhe ajo çka po e përkeqson problemin në Turqi në fakt, janë politikat e këqija të qeverisë”.

Inflacioni vjetor në Turqi arriti në rreth 80% në muajin qershor, norma më e lartë që nga viti 1998, sipas të dhënave zyrtare të publikuara të hënën nga Instituti turk i Statistikave (TurkStat).

Publikimi i shifrave vjen ndërsa vendi po përballet me një rritje të thellë të kostos së jetesës. Çmimet e konsumit janë rritur me 4.95% në baza mujore. Ndryshe nga ekspertët zoti Erdogan këmbëngul se kostoja e lartë e huamarrjes po shkakton rritjen e inflacionit, duke i mëshuar uljes së normave të interesit, për të nxitur rritjen ekonomike dhe eksportet.

Parashutistë serbë në zonën kufitare me Kosovën?! KFOR e konfirmon: Ishte stërvitje e Forcave të Armatosura të Serbisë

blank

Disa parashutistë nga Serbia thuhet të jenë lëshuar dy ditë më parë në zonën kufitare me Kosovën.

Në lidhje me këtë, kanë reaguar përfaqësues të KFOR, të cilët janë shprehur se sipas informacioneve të tyre, Forcat e Armatosura të Serbisë kanë zhvilluar një stërvitje në zonën e Kragujevacit.

Më tej, KFOR-i thotë se stërvitja ishte paralajmëruar nga autoritetet serbe.

“Sipas informacioneve të KFOR-it, Forcat e Armatosura të Serbisë kanë zhvilluar një stërvitje në zonën e Kragujevacit brenda Zonës së Sigurisë Tokësore në anën serbe të vijës kufitare administrative, në periudhën 29 dhe 30 qershor”, thuhet në përgjigjen e KFOR-it për Klankosova.tv.

“Stërvitja është paralajmëruar nga autoritetet serbe në përputhje me procedurat ekzistuese”.

“KFOR-i mban një prani në të gjithë Kosovën dhe vazhdon të kryejë patrullime ditore, duke përfshirë edhe pjesën veriore të Kosovës, në respekt të plotë të mandatit të tij të OKB-së që rrjedh nga Rezoluta 1244 e Këshillit të Sigurimit të OKB-së të vitit 1999 për të siguruar një mjedis të sigurt dhe lirinë e lëvizjes për të gjithë popullin e Kosovës”. bw

Vuçiq: Dialog me Kosovën nuk ka

blank

Përfaqësuesi special i BE-së për dialogun Kosovë-Serbi, Mirosllav Lajçak, dhe presidenti serb, Aleksandar Vuçiq, në Beograd, 29 qershor 2022.

RFE/RL

Presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, tha se dialog ndërmjet Kosovës dhe Serbisë, aktualisht, nuk ka.

Ai i bëri komentet pas takimit në Beograd me përfaqësuesin e posaçëm të Bashkimit Evropian për dialogun Kosovë-Serbi, Mirosllav Lajçak.

Vuçiq tha se ka rënë dakord me të që mediave t’u drejtohet vetëm ai.

“Unë e informova [Lajçakun] se për çfarë dua të flas dhe se dua të tregoj të vërtetën për gjithçka që po ndodh… dhe se cilat janë qëllimet e fuqive perëndimore. Fjala e tij është e rëndësishme dhe nuk dua ta vë në një situatë të pakëndshme”, tha Vuçiq.

“Kemi një ndryshim të plotë të situatës në Ballkanin Perëndimor dhe në Serbi, e veçanërisht në Kosovë”, tha Vuçiq, duke reaguar ndaj vendimit të Qeverisë së Kosovës për mundësitë e ri-regjistrimit të veturave me targat e lëshuara nga autoritetet e Serbisë me targa RKS (Republika e Kosovës).

Ai tha se Kosova dhe Perëndimi “duan t’i bindin serbët që të regjistrohen me targat RKS”.

“Nëse nuk i bindin, atëherë do t’ua marrin veturat”, tha Vuçiq.

Të mërkurën, Qeveria e Kosovës miratoi edhe udhëzimin për kalimin e pikave kufitare me dokumente personale, të lëshuara nga autoritetet serbe.

Sipas udhëzimit, të gjithë personat që kanë dokumente personale të lëshuara nga autoritetet e Serbisë, me të hyrë në territorin e Kosovës, do të marrin një certifikatë që i zëvendëson ato dokumente.

Përndryshe, të gjithë qytetarët e Kosovës që hyjnë në territorin e Serbisë, marrin një certifikatë që i zëvendëson dokumentet e tyre personale.

Vuçiq tha se përgjigjja e Serbisë ndaj vendimeve të Qeverisë së Kosovës do të jetë e matur.

“Ne nuk do të ndërmarrim veprime ushtarake, por kërkojmë që të mos ua marrin pronat njerëzve dhe të mos i dëbojnë”, tha ai.

Vuçiq, po ashtu, tha se Serbia është e gatshme për dialog, por, sipas tij, pala kosovare nuk është.

“Pala tjetër nuk dëshiron zgjidhje kompromisi, por vetëm do që ne të pajtohemi me atë që ajo vendos”, tha Vuçiq, duke shtuar se Kosova e ka mbështetjen e Perëndimit për veprimet e saj.

Para vizitës në Beograd, Lajçak ka qëndruar në Kosovë nga data 27 qershor, ku ka thënë se është duke punuar në përgatitjen e një takimi midis kryeministrit të Kosovës, Albin Kurti, dhe presidentit të Serbisë, Aleksandar Vuçiq.

Deri më tash, Kurti dhe Vuçiq janë takuar vetëm dy herë, por pa bërë ndonjë përparim konkret në dialogun për normalizimin e marrëdhënieve.

Ky proces ka nisur qysh në vitin 2011, me ndërmjetësimin e Bashkimit Evropian dhe mbështetjen e Shteteve të Bashkuara.

Dodik merr ftesë nga Putin të vizitojë Moskën, një muaj para zgjedhjeve

blank

Derisa ushtria ruse vazhdon bombardimin e qyteteve të Ukrainës – me intensitet të shtuar në lindje – presidenti rus, Vladimir Putin, ka gjetur kohë në agjendën e ngjeshur të luftës të takojë udhëheqësin e serbëve të Bosnjës, Millorad Dodik. Dy zyrtarët janë takuar më 17 qershor, në margjina të një forumi në Shën Petersburg.

Putin ka thënë në takim se Rusia e vlerëson faktin që Republika Sërpska nuk u është bashkuar sanksioneve të Perëndimit kundër shtetit rus.

“Fatkeqësisht, në rrethanat aktuale i kemi disa vështirësi për shkak të sanksioneve, por ne e dimë shumë mirë qëndrimin tuaj dhe e vlerësojmë shumë”, ka thënë Putin.

Vendet perëndimore, të udhëhequra nga Bashkimi Evropian dhe Shtetet e Bashkuara kanë sanksionuar Rusinë, si në rrafshin ekonomik, ashtu edhe atë diplomatik, për shkak të pushtimit të Ukrainës. Ushtria ruse ka nisur sulmet kundër fqinjit të saj më 24 shkurt.

Në të njëjtën ditë ka dalë edhe lajmi se misioni paqeruajtës i Bashkimit Evropian në Bosnje, EUFOR, do të rrisë praninë nga 600 ushtarë në 1,100. EUFOR ka thënë përmes një deklarate se “përkeqësimi i situatës së sigurisë në rrafshin ndërkombëtar ka potencial për të përhapur destabilitet në Bosnje e Hercegovinë”.

“Pozicionimi i këtyre forcave është një masë paraprake për forcimin e stabilitetit në këtë vend”, ka thënë EUFOR.

Edhe sekretari i përgjithshëm i NATO-s, Jens Stoltenberg,ka përmendur në mënyrë eksplicite Bosnjën në disa diskutime për kërcënimet e mundshme. Në një adresim në fund të majit, Stoltenberg ka thënë se NATO-ja do ta ndihmojë Bosnjën në forcimin e kapaciteteve të mbrojtjes.

“Qëllimi është të parandalohet një jostabilitet i ri, një luftë e re”, ka thënë ai.

Sekretarja e jashtme britanike, Liz Truss, gjatë qëndrimit në Sarajevë, më 26 maj, ka thënë se Mbretëria e Bashkuar do të ndihmojë trajnimin e ushtrisë së Bosnjës.

“Historia tragjike e këtij vendi na kujton atë që ndodh kur ne dështojmë të ngrihemi kundër agresionit… Ato që shohim sot në këtë vend, janë shenjat e ndërhyrjes ruse, të cilat rrezikojnë të na zhysin sërish në ato ditë të errëta. Kjo duhet të ndalet”, ka thënë Truss.

Bosnje e Hercegovina, qe pas përfundimit të luftës më 1995, është e ndarë në vija etnike: në Federatën Myslimane-Kroate në njërën anë dhe Republikën Sërpska, të banuar me shumicë serbe, në anën tjetër. Bashkëpunimi i tyre kurrë nuk ka qenë më i miri.

Udhëheqësi i serbëve, Dodik, që është edhe anëtar i Presidencës trepalëshe të Bosnjës, ka disa muaj që ka intensifikuar përpjekjet për ndarjen e Republikës Sërpska nga pjesa tjetër e territorit. Që nga vjeshta, ky entitet ka bllokuar shumicën e institucioneve shtetërore të Bosnjës. Mbi 200 ligje dhe akte ligjore janë pezulluar. Entiteti do, po ashtu, që të krijojë ushtrinë e tij dhe të pushojë së njohuri juridiksionin e gjyqësorit kombëtar dhe të autoritetit tatimor.

Për këtë plan, analistët, por edhe disa zyrtarë thonë se Dodik ka bekimin e Rusisë. Dodik, i cili nuk e fsheh admirimin e tij për Putinin, ka thënë në fillim të qershorit se plani i tij për ndarjen e Republikës Sërpska është shtyrë për gjashtë muaj, për shkak të luftës në Ukrainë. Pjesën tjetër të Bosnjës, Dodik e quan “eksperiment të komunitetit ndërkombëtar” dhe “shtet të dështuar”.

Harun Karçiq, analist politik nga Sarajeva, thotë për programin Expose të Radios Evropa e Lirë se përparimi i ngadalshëm i ushtrisë ruse në Ukrainë, është arsyeja e stepjes së Dodikut nga plani i ndarjes – së paku tash për tash.

“Sikur Kievi të kishte rënë dhe Rusia ta kishte marrë kontrollin e Ukrainës, ne këtu do të ishim në luftë tashmë. Unë jam i bindur se Dodik do ta kishte shpallur pavarësinë [e Republikës Sërpska] dhe Bosnja do të ishte përfshirë nga kaosi”, thotë Karçiq.

Zyrtarë amerikanë kanë paralajmëruar se, nëse Putin mbështetet për muri në Ukrainë, ai do të kërkojë vende të tjera për të provuar fitoren. Dhe një prej tyre mund të jetë Bosnja, ka thënë senatori demokrat, Chris Murphy, pas një vizite në Ballkan në fund të prillit.

Harun Karçiq, analisti nga Bosnja, shpjegon se përse ky vend mund të jetë domethënës për Rusinë:

“Bosnje e Hercegovina është interesante për Rusinë, sepse është e ndarë thellësisht. Republika Sërpska, e cila përbën 49 për qind të territorit, udhëhiqet nga pro-rusët; ndërsa pjesa tjetër [Federata Myslimane-Kroate] dëshiron fuqishëm t’i bashkohet NATO-s dhe Bashkimit Evropian. Por, në interesin e Rusisë është që të parandalojë zgjerimin e aleancës së NATO-s dhe të BE-së dhe për këtë do t’i shfrytëzojë lojtarët dhe surrogatët e saj në Bosnje”.

Bosnje e Hercegovina i është bashkuar Partneritetit të NATO-s për Paqe në vitin 2006. Pas shpërthimit të luftës në Ukrainë, zyrtarët në Sarajevë kanë kërkuar anëtarësim të përshpejtuar në NATO.

Ambasadori rus në Bosnje, Igor Kalabukhov, ka thënë se nëse Bosnja shkon në këtë drejtim, Rusia do të përgjigjet. Kalabukhov ka përmendur shembullin e Ukrainës, e cila ka aspiruar po ashtu anëtarësimin në NATO. Deklarata e tij është cilësuar si kërcënim i hapur edhe nga zyrtarët në Sarajevë, edhe jashtë saj.

I pyetur nëse paqja në Bosnje është në rrezik, Karçiq thotë se situata ka qenë më serioze në janar, kur Dodik ka filluar të jetësojë planin për ndarje dhe kur lufta në Ukrainë ka qenë pa nisur.

“Pas rritjes së numrit të ushtarëve të EUFOR-it, situata, në njëfarë mënyre, është vënë nën kontroll. Por, unë mendoj se EUFOR-i duhet ta rrisë edhe më shumë praninë – në së paku 5-6 mijë ushtarë – në mënyrë që të ketë kapacitet veprimi nëse Republika Sërpska merr hapa konkretë drejt ndarjes. Nuk duhet harruar se Republika Sërpska ka forca të armatosura policore, që brenda natës mund të shndërrohen në formacion ushtarak”, thotë Karçiq.

Toby Vogel, njohës i Ballkanit Perëndimor me seli në Bruksel, thotë se nuk beson se Rusia mund të ndezë konflikt në Bosnje, por, në të njëjtën kohë, ai tregon se nuk ka besuar se Rusia do të pushtojë Ukrainën.

“Ajo që mendoj se është rrezik i vërtetë, është se Rusia mund të vazhdojë ta destabilizojë Bosnjën edhe më shumë, përmes ndikimit te Millorad Dodik, lideri serb, dhe te Dragan Çoviq, lideri i partisë nacionaliste kroate. Në këtë mënyrë, pastaj, do të përpiqet ta turpërojë Perëndimin – në një vend ku BE-ja, NATO-ja, amerikanët, Britania, kanë investuar bashkërisht ndoshta më shumë se kudo tjetër”.

“Pra, nëse Rusia arrin ta prishë situatën atje, një gjë e tillë do të dërgonte një sinjal shumë të fortë – se Evropa nuk mund të mbajë rendin në oborrin e saj. Unë mendoj se kërcënimi rus është real, dhe jo vetëm për Bosnje e Hercegovinën, por për gjithë Ballkanin Perëndimor”, thotë Vogel.

Nga vendet e tjera të Ballkanit Perëndimor, Shqipëria, Mali i Zi dhe Maqedonia e Veriut janë anëtare të NATO-s. Kosova ka prani të NATO-s në territorin e saj, ndërsa Serbia deklarohet neutrale ushtarakisht.

Asnjëri nga gjashtë vendet e Ballkanit Perëndimor nuk është anëtar i Bashkimit Evropian. Ato ndodhen në faza të ndryshme të integrimit, ndërsa Kosova dhe Bosnja janë më së largu. Vendet e BE-së janë të ndara sa u përket hapave që duhen ndërmarrë për përafrimin e tyre. Disa, si Franca dhe Holanda, hezitojnë për arsye të ndryshme, të tjera, si Austria, thonë se gjashtë vendet duhet të integrohen sa më parë që është e mundur.

“Kjo do të ishte vetëmbrojtje” për BE-në, ka thënë ministri i Jashtëm austriak, Alexander Schallenberg. Sipas tij, nëse konflikti zgjerohet nga Ukraina në vendet e ish-Jugosllavisë, ndikimet në Evropë do të ishin shkatërruese.

Udhëheqësi serb i Bosnjës, Millorad Dodik, ka thënë pas kthimit nga Rusia se ka marrë ftesë të re nga Putini për vizitë në shtator. Vizita, nëse ndodh, do të jetë një muaj para zgjedhjeve të përgjithshme në Bosnje e Hercegovinë. Nëse do të ketë ndonjë ndikim ose jo, mbetet të shihet.

Në dy raste, më 2014 dhe 2018, Dodik dhe Putin janë takuar pak para zgjedhjeve të përgjithshme në Bosnje. Herën e parë, Dodik ka fituar garën për kryetar të entitetit Republika Sërpska, ndërsa herën e dytë ka fituar më së shumti vota për t’u bërë anëtar i Presidencës.

SHBA-ja, në muajin janar, e ka sanksionuar Dodikun, pasi e ka akuzuar për kërcënim të satibilitetit të rajonit. / REL

Rada Trajkoviçit i ndalohet largimi nga Serbia: Po mbahem ende në një bodrum këtu në aeroport, sikur të isha kriminele

blank

Kryetarja e Lëvizjes Evropiane nga Kosova, Rada Trajkoviç, më 24 qershor ka njoftuar se i është ndaluar të largohet nga Serbia dhe se policia e ka ndaluar në aeroportin “Nikola Tesla” të Beogradit.

Siç ka bërë të ditur ajo në llogarinë e saj në Twitter, asaj i është “ndaluar të largohet nga vendi rrugës për në Podgoricë”.

blank

“Sapo më është ndaluar të largohem nga vendi nga policia kufitare në ‘Nikola Tesla’. Nuk më dhanë arsye për ndalimin e daljes”, ka shkruar Trajkoviç në Twitter.

blank

Në një postim të mëpasshëm në Twitter, ajo shkroi se ishte “në ambientet e policisë në aeroport, ku aktualisht po mbahet për intervistim”.

 

“Unë jam ende duke u mbajtur në një bodrum këtu në aeroport. Askush nuk më afrohet dhe nuk më jep shpjegim. Policia është rreth meje dhe më ruan sikur të isha krimineli më i madh dhe më famëkeq në Serbi. Mua, një mjeke dhe profesoreshë”, ka shkruar Trajkoviç.

 

Lidhur me ndalimin e Trajkoviçit, Radio Evropa e Lirë i është drejtuar Ministrisë së Punëve të Brendshme të Serbisë, por deri në publikimin e këtij lajmi, nuk ka kthyer përgjigje./REL

Sofja miratoi propozimin francez, Shkupi e refuzoi

blank

Parlamenti bullgar në mbledhjen ku u votua propozimi francez për Maqedoninë e Veriut, 24 qershor 2022.

Isuf Kadriu

Parlamenti i Bullgarisë votoi të premten për heqjen e vetos që ka bllokuar prej kohësh bisedimet e Maqedonisë së Veriut dhe Shqipërisë për anëtarësim në Bashkimin Evropian.

Ky veprim ngjall shpresa të reja se blloku mund të vazhdojë me planet e tij për t’u zgjeruar në Ballkanin Perëndimor.

Vendimi u miratua me 170 vota për dhe 37 kundër në Parlamentin prej 240 anëtarësh, tha nënkryetari i këtij institucioni, Atanas Atanasov.

Sipas tij, 21 ligjvënës abstenuan.

Bullgaria ka përdorur veton kundër Maqedonisë së Veriut tash e dy vjet, për shkak të disa mosmarrëveshjeve rreth historisë dhe gjuhës.

Me votimin e së premtes, Parlamenti bullgar mbështeti të ashtuquajturin propozim francez për zgjidhjen e mosmarrëveshjeve.

Propozimi parasheh që Komisioni Evropian të jetë garantues i zbatimit të tij.

Sipas propozimit, Maqedonia e Veriut duhet t’i njohë bullgarët në preambulën e Kushtetutës së saj si një nga grupet etnike përbërëse të vendit.

Maqedonia e Veriut e ka bërë të qartë qysh në samitin e krerëve të BE-së, të enjten, se propozimi francez është “i papranueshëm”, pasi, siç ka thënë, nuk jep garanci për mbrojtjen e gjuhës, identitetit dhe historisë maqedonase.

Sipas zyrtarëve në Shkup, pala bullgare ka ndryshuar tekstin e propozuar.

Ndryshimet thuhet se kanë të bëjnë me kërkesën për nënshkrimin e një protokolli mes dy vendeve, i cili do ta detyronte Shkupin të ndryshojë Kushtetutën dhe të përfshijë pakicën bullgare në të, përpara se të mbahet mbledhja e parë ndërqeveritare mes BE-së dhe Maqedonisë së Veriut.

Veç kësaj, Parlamenti i Bullgarisë ka përfshirë në tekst edhe garancitë që i kërkon nga Këshilli Evropian, sipas të cilave, ky i fundit, gjatë gjithë procesit të integrimit evropian, duhet ta njoftojë Sofjen me plotësimin e kushteve nga Maqedonia e Veriut.

Bullgaria, gjithashtu, ka përmirësuar draft-kornizën e propozuar, me kërkesën që “asgjë në procesin e anëtarësimit të Maqedonisë së Veriut në BE nuk mund të interpretohet si njohje e ekzistimit të gjuhës maqedonase nga Republika e Bullgarisë”.

Këto plotësime nuk janë pranuar nga Maqedonia e Veriut, duke thënë se ato do të nënkuptonin “rrënim të identitetit kombëtar”.

Ministri i Jashtëm i Maqedonisë së Veriut, Bujar Osmani, tha të premten se i takon Presidencës franceze të vendosë lidhur me propozimin e saj dhe qëndrimet e dy shteteve që janë pjesë e kontestit.

Osmani, paraprakisht, falënderoi Presidencën franceze, e cila, sipas tij, “u tregua shumë e kujdesshme në formulimin e tekstit, duke i kushtuar vëmendje ndjeshmërisë së të dyja palëve”.

Maqedonia e Veriut ka statusin e vendit kandidat për BE tash e 17 vjet dhe ka marrë dritën jeshile për të filluar bisedimet e anëtarësimit në vitin 2020.

Data për fillimin e negociatave nuk është caktuar kurrë, për shkak të vetos bullgare.

Për pasojë, edhe Shqipëria ka mbetur pas, sepse disa shtete të BE-së nuk duan që ajo të ndahet nga paketa me Maqedoninë e Veriut.

Fyerjet e Ramës- Bullgaria reagon ashpër: Rregullo gjuhën, politikanët largohen, kombet mbesin

blank

Bullgaria reagon ashpër ndaj fyerjeve të shumta që lëshoi kryeministri Edi Rama një ditë më parë ndaj këtij vendi.

Në një deklaratë të Ministrisë së Jashtme, i kërkohet Edi Ramës që të rregullojë gjuhën e tij, pasi politikanët ikin, por kombet mbesin.

“Bullgaria ka qenë gjithmonë ndër ato shtete anëtare të Bashkimit Evropian që mbështesin përkatësinë evropiane të popullit shqiptar. Ne kemi mbrojtur perspektivën evropiane të Shqipërisë dhe fillimin e negociatave për anëtarësim në BE, edhe kur ishte shumë më e vështirë se sot.

Ndër vite nuk ka pasur shumë zëra të tjerë me ne në këtë kauzë. Ne e mbrojmë atë sot, pavarësisht gjithçkaje, në emër të një të ardhmeje të përbashkët evropiane.

Si kundërpërgjigje, nuk është hera e parë që dëgjojmë kualifikime të paprovokuara të ashpra, fyese nga një kryetar qeverie. Gurët e tëmthit në një regjistër kaq të ulët gjuhësor nuk mund të justifikohen më nga natyra dhe mungesa e aftësive evropiane të komunikimit.

Presim që kryeministri shqiptar t’i përshtatë mjetet e tij shprehëse në një gjuhë që i përshtatet një politikani të një vendi kandidat për anëtarësim në BE,” thuhet në qëndrimin e Ministrisë së Jashtme.

“Në këtë nivel, më shumë se çdo tjetër, ne insistojmë të mbajmë një ton të mirë komunikimi. Në këtë nivel kemi treguar gjithmonë gjithë respektin që kërkon një pozicion të përgjegjshëm dhe nivel të marrëdhënieve ndërshtetërore. Ne kemi një të ardhme të përbashkët me Shqipërinë.

Politikanët largohen. Kombet mbeten. Popujt tanë kanë një interes të përbashkët, i cili nuk duhet të cenohet nga një gjykim i gabuar i politikanit. Është e papranueshme që marrëdhëniet mes shteteve të bëhen peng i ekscentricitetit të kryeministrit aktual shqiptar,” deklaroi Ministria e Jashtme.

syri.net

Petkov mban fjalimin e fundit si kryeministër: Ishte nder të drejtoja një qeveri të rrëzuar nga ambasadori rus dhe Borisov

blank

Pas vendimit të marrë nga 123 ligjvënës bullgarë për rrëzimit e qeverisë së kryeministrit Kiril Petkov, shefi i ekzekutivit tha se ky votim ishte vetëm një hap i vogël në një rrugë shumë të gjatë.

“Ishte nder për mua të drejtoja një qeveri që u rrëzua nga Peevski , Borisov , Trifonov dhe Mitrofanova (ambasadori i Rusisë në Bullgari).

Ky votim është vetëm një hap i vogël në një rrugë shumë të gjatë. Ajo që opozita nuk e kupton ishte se në këtë mënyrë nuk mund ta fitojnë popullin bullgar.

Unë premtoj se do të vazhdojmë këtë betejë për të fituar vendin tonë. Dhe një ditë do të kemi Bullgarinë pa njerëz të sunduar nga mafia, një vend normal, një vend të suksesshëm evropian. Faleminderit!”, tha Petkov në fjalimin e fundit si kryeministër. bw

Partia e Petkovit ka një shans të dytë për të propozuar një qeveri

blank

RFE/RL

Qeveria gjashtëmujore e kryeministrit bullgar Kiril Petkov është rrëzuar në një votë mosbesimi lidhur me mosmarrëveshjet mbi ekonominë dhe nëse Sofja duhet të heqë dorë nga kundërshtimi ndaj anëtarësimit të Maqedonisë së Veriut në Bashkimin Evropian.

Partitë opozitare dhe partia ITN, një ish-aleate në koalicionin qeveritar të Petkov, u bashkuan për 123 vota kundër 116 votave që mbështesin qeverinë e Petkov.

Vota do të thotë se partia e qendrës e Petkovit, partia Vazhdo Ndryshimin (PP) ka një shans të dytë për të propozuar një qeveri.

Nëse dështon ta bëjë këtë, mund të bëhen edhe dy përpjekje të tjera nga partitë e tjera përpara se presidenti të emërojë një kabinet të përkohshëm dhe të thërrasë zgjedhje të parakohshme.

Këto do të ishin zgjedhjet e katërta parlamentare të Bullgarisë që nga prilli i vitit të kaluar.

Mocioni u propozua nga partia opozitare GERB e ish-kryeministrit konservator Bojko Borisov.

Petkov, një 42-vjeçar i diplomuar në Harvard, është zotuar se do të luftojë korrupsionin dhe ka marrë një qëndrim jashtëzakonisht të fortë kundër Rusisë, pavarësisht nga marrëdhëniet tradicionalisht miqësore të Sofjes me Moskën.

Petkov shkarkoi ministrin e tij të mbrojtjes në shkurt për refuzimin për ta quajtur “luftë” pushtimin rus të Ukrainës dhe mbështeti sanksionet e BE-së kundër Moskës.

ITN u largua nga koalicioni pasi akuzoi Petkovin për shpërfillje të interesave të Bullgarisë duke nxitur heqjen e vetos në bisedimet e pranimit të Maqedonisë së Veriut në BE nën presionin e aleatëve të saj në BE dhe NATO.

Kancelari gjerman Olaf Scholz, i cili vizitoi Bullgarinë në fillim të këtij muaji, i kërkoi Sofjes të hiqte dorë nga kundërshtimi i saj ndaj aspiratave të Maqedonisë së Veriut për në BE për një sere mosmarrëveshjesh gjuhësore dhe historike.

Bullgaria po përballet gjithashtu me inflacionin e lartë, i cili është rritur në nivelin më të lartë të 24 viteve muajin e kaluar, kur arriti në 15.6 për qind.

Sondazhet e reja ka të ngjarë të përfitojnë partinë GERB të Borisovit, si dhe partitë pro-ruse si Rilindja nacionaliste, pasi problemet ekonomike dhe lufta në Ukrainë polarizojnë shoqërinë.

Medalje Nderi për katër ish-ushtarakë të Luftës së Vietnamit

blank

Presidenti Biden gjatë ceremonisë së dhënies së Medaljeve të Nderit në Uashington

VOA/Carla Babb

Presidenti Joe Biden u dha Medaljen e Nderit, vlerësimin më të lartë të Shteteve të Bashkuara për trimëri, katër ish-ushtarakëve amerikanë për veprimet e tyre gjatë Luftës së Vietnamit. Korrespondentja e Zërit të Amerikës, në Pentagon Carla Babb, rrëfen më shumë rreth heroizmit të tyre.

Presidenti Joe Biden u dha Medaljen e Nderit tre ish-ushtarakëve amerikanë: Dwight Birdwell, Major John Duffy, dhe Dennis Fujii.

Ndërsa John Kaneshiro pranoi medaljen në emër të babait të tij, Rreshterit Edward Kaneshiro, i cili humbi jetën në luftime.

“Është mahnitëse të dëgjosh se çfarë ka bërë secili prej tyre. Bënë shumë më tepër nga sa kërkonte detyra. Është një frazë e përdorur shpesh, por që merr kuptim kur shikon këta burra”, tha Presidenti Biden.

Rreshteri Kaneshiro zmbrapsi tre grupe sulmuesish nga Vietnami i Veriut gjatë një gracke në dhjetor të vitit 1966, duke i mundësuar njësisë së tij që të tërhiqej. Ai u vra gjatë luftimeve disa muaj më vonë.

Dwight Birdwell është i pari nga banorët indianë të Amerikës, që nderohet për veprimet gjatë luftës në Vietnam.

Kur armiqtë sulmuan bazën ushtarake pranë Saigonit, në janar 1968, ai shpëtoi komandantin e njësisë së tij të tankeve dhe megjithëse i plagosur në fytyrë dhe kraharor, qëndroi për të ndihmuar në evakuimin e ushtarëve të tjerë të plagosur.

“Kur e urdhëruan të hipte në helikopterin për evakuimin e të plagosurve, ai e zbatoi urdhrin, dhe në mënyrë të mahnitshme doli nga ana tjetër për të vazhduar luftën”, tha Presidenti Biden.

Majori Duffy ishte i vetmi ushtarak amerikan në zonën e dislokimit. Ai u plagos dy herë, ndërsa u bënte rezistencë forcave që i kishin rrethuar në prill 1972, dhe ndërsa iu afrohej pozicioneve të armikut në mënyrë që të përcaktonte vendndodhjen për një sulm ajror. Në vazhdim ai u plagos për herë të tretë, ndërsa mbulonte me zjarr tërheqjen e ushtarakëve aleatë të Vietnamit të Jugut dhe mbronte të plagosurit e tjerë.

“Kur më në fund helikopteri ishte gati të nisej, një nga aleatët vietnamezë u plagos në këmbë dhe u rrëzua në tokë. Majori Duffy e kapi dhe e ngjiti sërish në helikopter, duke shpëtuar kështu edhe një tjetër jetë”, tha Presidenti Biden.

Dhe kur helikopteri i evakuimit të Dennis Fujiit u rrëzua gjatë një operacioni shpëtimi në vitin 1971, për të mos rrezikuar ushtarakët e tjerë, ai refuzoi disa përpjekje shpëtimi. Për 17 orët në vazhdim, ai u shërbeu të plagosurve, ndërsa komunikonte me forcat mbështetëse ajrore.

“Do të nderojmë përgjithnjë përkushtimin tuaj ndaj njësisë, aleatëve dhe vendit”, tha Presidenti Biden, duke nderuar këto akte trimërie të bëra shumë kohë më parë, por që nuk janë harruar.

“Bishat” e ajrit- SHBA do shpenzojë 27 milionë dollarë për balonat, të vetmet që mund të ndalin raketat hipersonike të Kinës dhe Rusisë

blank

Arma më e re amerikane kundër raketave hipersonike të Kinës dhe Rusisë do të jetë… ajri i nxehtë, ose më sakte balonat që vihen në lëvizje me të. Siç raporton gazeta Politico, Departamenti Amerikan i Mbrojtjes po mendon të transferojë projektet e balonave nga shërbimet shkencore në ato ushtarake me objektiv kryesor vëzhgimin në lartësi të mëdha. Në muajt e fundit, si Pekini ashtu edhe Moska kanë testuar armë hipersonike me shqetësim në rritje nga administrata amerikane.

Për këtë arsye SHBA-të mendojnë të fusin në lojë balonat. Përparësitë e balonave janë se këto pajisje mund të fluturojnë midis 18 dhe 27 kilometra në lartësi dhe do t’i shtoheshin menjëherë rrjetit tashmë të gjerë të mbikëqyrjes së mbrojtjes amerikane dhe mund të përdoren për të zbuluar raketat hipersonike

Për vite me radhë, Shtetet e Bashkuara kanë kryer teste me balona për të mbledhur informacion, për të ofruar mbështetje për trupat tokësore dhe për të ndrequr problemet me satelitët.

“Jo vetëm kaq, pasi këto platforma në lartësi të larta ose shumë të larta, të cilat janë të vështira për t’u zbuluar, “kanë shumë përparësi për kapacitetin e tyre të stacionimit, manovrimin dhe gjithashtu fleksibilitetin për ngarkesa të shumta”, shpjegon Tom Karako, studiues për Programin Ndërkombëtar të Sigurisë dhe drejtor i projektit të mbrojtjes raketore në Qendrën për Studime Strategjike dhe Ndërkombëtare.

Instituti me bazë në Uashington merret me analiza politike, ekonomike dhe ato të sigurisë ndërkombëtare.

Sipas Politico, Pentagoni ka shpenzuar rreth 3.8 milionë dollarë për projekte të balonave me fluturime të larta gjatë dy viteve të fundit. Jo vetëm kaq, por ata planifikojnë të shpenzojnë 27.1 milionë dollarë shtesë për të vazhduar punën në eksperimente të reja, sipas dokumenteve buxhetore.

Ndërkohë, përdorimi i armëve hipersonike në kontekste lufte është më i rëndësishëm se kurrë. Gjatë pushtimit të Ukrainës, Moska përdori dy raketat e reja “Kinzhal” dhe “Zircon”. E para i përker aviacionit dhe e dyta Marinës ruse. Të pajisura me saktësi, shpejtësi dhe heshtje shumë të lartë, këto raketa të gjeneratës së fundit janë në gjendje të godasin një objektiv pa u kapur dhe neutralizuar nga mbrojtja kundërajrore dhe raketore e armikut. Por SHBA-të gjykojnë se balonat e reja mund ta bëjnë këtë. bw

Kandidatja për në Kongres: SHBA nuk bëri mjaftueshëm për të parandaluar luftën në Ukrainë

blank
VOA/Yurii Mamon

Ndër kandidatët për në Kongresin amerikan në zgjedhjet e nëntorit do të jetë edhe Karina Lipsman, e cila ka lindur në qytetin e Odesës në Ukrainë dhe ka ardhur në Shtetet e Bashkuara në moshë të mitur. Siç njofton korrespondenti i Zërit të Amerikës, Yurii Mamon, kandidatja republikane kritikon administratën amerikane se nuk bëri mjaftueshëm për të parandaluar luftën në Ukrainë.

Kandidatja për në Kongres, Karina Lipsman, ka filluar fushatën e saj elektorale. Ajo çka e veçon atë është prejardhja e saj.

“Erdha në Shtetet e Bashkuara në moshën 8 vjeç nga Odesa, e Ukrainës. Erdha si refugjate, vetëm me nënën dhe gjyshërit”, thotë zonja Lipsman.

Ata erdhën në Shtetet e Bashkuara në vitin 1993.

Karina filloi shkollën dhe nëna e saj punoi rrobaqepëse për të mbajtur familjen. Karina i është mirënjohëse nënës së saj që dëshironte më të mirën për vajzën.

“Kur mbusha 18 vjeç, aplikova për t’u bërë shtetase amerikane. Kjo ishte një zgjedhje që unë bëra, pasi doja të isha pjesë e Amerikës”, thotë zonja Lipsman.

Ajo ndoqi studimet pasuniversitare në Universitetin Johns Hopkins dhe ndërtoi karrierën e saj në sektorin e mbrojtjes. Tashmë, ajo shpreson të hedhë hapin e ri, drejt Kongresit të Shteteve të Bashkuara.

Zonja Lipsman konkuron në zonën elektorale numër 8 në Virxhinia.

Asnjë kandidat republikan nuk është zgjedhur që prej 30 vitesh në këtë distrikt rural jashtë kryeqytetit Uashington. Por, ajo dhe drejtuesi i fushatës, Brian Johnson, kanë hartuar një plan, bazuar tek ndryshimet demografike në këtë distrikt. Gati gjysma e banorëve janë emigrantë.

“Mendoj se shumë njerëz në këtë zonë që përfshihen në politikë, vijnë nga familje të pasura, me trashëgimi, familje të përfshira në politikë. Popullsia e përbërë përgjithësisht nga emigrantë, jo meshkuj të bardhë, nuk janë rritur në këto rrethana. Pra, historia e Karinës është se asaj iu desh të luftonte për gjithçka ka tani, brenda një sektori mbrojtjeje të dominuar nga meshkuj të bardhë, duke arritur të gjendet tashmë në një pozicion të lartë, të cilin po e lë për t’u angazhuar në Kongres me kohë të plotë. Mendoj se këto histori të vërteta të jetuara do të frymëzojnë shumicën e banorëve të distriktit”, thotë menaxheri i fushatës, Brian Johnson.

Zonja Lipsman nuk heziton të kritikojë Presidentin Biden për nivelin e lartë të inflacionit, rritjen e çmimeve të karburantit dhe të nivelit të krimit. Për më tepër, ajo mendon se administrata e tij nuk ka bërë aq sa duhej për të parandaluar luftën në vendin e prejardhjes së saj, Ukrainë.

Ajo fitoi me lehtësi mbështetjen e Partisë Republikane për ta kandiduar për zgjedhjet paraprake dhe mendohet se ka shanse të mira për të fituar në zgjedhjet e përgjithshme të nëntorit.

“Mora 61.5% të votave që në raundin e parë; diçka që nuk ndodh ndonjëherë. Konkurenti më i afërt mori 19%. Mbajta një fjalim me subjektin se si një emigrante nga Ukraina gjendej tashmë në podium, e zgjedhur për të kandiduar për në Kongres dhe se sa i pazakontë ishte ky moment”, thotë ajo.

Zonjës Lipsman i duhet të bëjë një fushatë të vështirë elektorale dhe është angazhuar plotësisht për të siguruar fonde. Ajo synon të mbledhë 500 mijë dollarë brenda 30 ditëve të ardhshme.

“Ne po shikojmë Rusinë të thahet para syve tanë,” thotë ish-shefi i Pentagonit

blank

Nga Paula Hancocks e CNN në Seul, Koreja e Jugut

Ish-sekretari amerikan i mbrojtjes, James Mattis, kritikoi luftën e Rusisë në Ukrainë, duke e quajtur atë “të pamoralshme” dhe “budallaqe operative”, ndërsa foli të premten në Forumin e Seulit 2022.

“Ne kemi një thënie në Amerikë, ne themi se kombet me aleatë lulëzojnë, kombet pa aleatë thahen dhe ne po shikojmë Rusinë të thahet para syve tanë tani,” tha Mattis.

I pyetur se çfarë mësimesh ushtarake mund të merren nga lufta deri më tani, ish-marinsi amerikan tha: “Njëra është të mos keni gjeneralë të paaftë në krye të operacioneve tuaja”.

Ai gjithashtu e quajti performancën ushtarake të Rusisë “patetike” dhe kritikoi “përpjekjen imorale, taktikisht të paaftë, operative budallaqe dhe strategjikisht të pamend” të fushatës së saj në Ukrainë. .

Ish-shefi i Pentagonit Jim Mattis: Putini bie në shtrat ‘i frikësuar’

blank
VOA

Ish-sekretari amerikan i Mbrojtjes Jim Mattis kritikoi të premten Presidentin rus Vladimir Putin dhe e quajti sulmin e Rusisë në Ukrainë, “marrëzi e tregues paaftësie”.

Në një fjalim në Seul, zoti Mattis e krahasoi Presidentin Putin me një lloj personazhi paranojak, që përmendet në librat e shkrimtarit rus, Fyodor Dostojevsky.

Putini është një krijesë që ka dalë nga librat e Dostojevskit. Ai bie në shtrat çdo mbrëmje i zemëruar, i frikësuar, e sheh një Rusi të rrethuar nga makthet“, tha zoti Mattis.

Ish-sekretari amerikan i Mbrojtjes ka bërë relativisht pak komente publike, që pas dorëheqjen së tij nga detyra e shefit të Pentagonit, në vitin 2018, për shkak të një mosmarrëveshjeje mbi politikën e jashtme, me ish-Presidentin Donald Trump.

Zoti Mattis nuk foli drejtpërdrejtë rreth këtyre mosmarrëveshjeve, por tha se zoti Trump zbatoi një politikë të jashtme jotradicionale e cila sfidoi marrëdhëniet e Shteteve të Bashkuara me aleatët e saj.

Komentet e zotit Mattis u përqëndruan tek zoti Putin. Ai e portretizoi atë si një njeri të çekuilibruar e të paaftë për të marrë vendime të zgjuara, për shkak të mungesës së njerëzve që i japin këshilla të shëndosha.

I pyetur se cili është mësimi më i rëndësishëm që mund të nxirret nga lufta e Rusisë në Ukrainë, zoti Mattis u përgjigj: “Nuk duhen zgjedhur gjeneralë të paaftë në krye të operacioneve”.

Ai tha gjithashtu se sulmi i Rusisë ishte një sulm “taktikisht joprofesional dhe i pamenduar nga pikëpamja strategjike”.

Ish-sekretari amerikan i Mbrojtjes kritikoi gjithashtu forcimin e marrëdhënieve të Kinës me Rusinë, si dhe mungesën e gatishmërisë së Pekinit për të kundështuar luftën e Moskës në Ukrainë.

Një vend “nuk mund të jetë i madh, nëse mbështet sulmin kriminal të Rusisë në Ukrainë”, tha ai.

Duke iu referuar periudhës që shërbeu si shef i Pentagonit gjatë administratës së Presidentit Trump, zoti Mattis foli për një “kohë të trazuar” dhe e quajti ish-presidentin një “udhëheqës të pazakontë”, por pa e kritikuar drejtpërdrejt.

Demokracitë nganjëherë mund të jenë populiste dhe ndonjëherë thyejnë traditën“, tha ai. “Është në natyrën e demokracive ndonjëherë, që të vënë në provë idetë e gjithçka“.

Amerikanët, tha zoti Mattis, duhet të përgjigjen duke ruajtur besimin tek “institucionet” si dhe “tek ata me të cilët nuk pajtohen”.

Zoti Mattis e mbajti fjalimin në Korenë e Jugut, një vend aleat i SHBA-ve, i cili ndjeu në mënyrë dramatike ndikimet e politikës së jashtme jotradicionale të zotit Trump.

I pyetur se çfarë mendonte mbi takimet e zotit Trump me udhëheqësin e Koresë së Veriut Kim Jong Un, zoti Mattis tha se megjithëse ai nuk ka qenë kurrë optimist mbi rezultatin e bisedimeve, përpjekja diplomatike sipas tij, ishte “gjëja e duhur për t’u bërë”.

Zoti Mattis vlerësoi gjithashtu qasjen, që po zbaton presidenti i ri i Koresë së Jugut Yoon Suk Yeol, i cili synon që vendi i tij të luajë një rol më të madh në arenën ndërkombëtare.

Zoti Yoon, me pikëpamje konservatore, ka përqafuar në mënyrë të qartë politikat e Shteteve të Bashkuara. Ai mori pjesë në takimin e NATO-s që u mbajt në Madrid, duke shënuar herën e parë, që një udhëheqës i Koresë së Jugut merr pjesë në një takim të tillë.

Zoti Mattis vlerësoi praninë e zotit Yoon në takim, duke thënë se kjo gjë është në interesin më të mirë të Perëndimit.

Por ai kritikoi ato zëra në Seul, të cilët kohët e fundit kanë bërë thirrje që Koreja e Jugut të ketë armët e veta bërthamore.

Nuk keni nevojë për armë bërthamore në gadishull për të siguruar parandalimin e tyre në shkallë të gjerë, dhe për sa kohë që ekziston besimi mes Koresë së Jugut dhe Shteteve të Bashkuara“, tha zoti Mattis.

Anketat e opinionit publik tregojnë vazhdimisht se shumica e koreano-jugorëve mbështesin idenë e pajisjes së vendit me armë bërthamore, në kushtet kur Koreja e Veriut vazhdon të rrisë arsenalin e vet bërthamor.

Gjatë periudhës së kandidimit të tij për president, zoti Yoon tha se do t’i kërkonte Shteteve të Bashkuara që të arrinin një marrëveshje për ndarjen e armëve bërthamore, ose ridislokimin e armëve taktike bërthamore, që Uashingtoni tërhoqi nga Koreja e Jugut në fillim të viteve 1990. Një gjë e tillë u refuzuar menjëherë nga Departamenti amerikan i Shtetit.

Shtetet e Bashkuara dhe Koreja e Jugut duhet të vazhdojnë të forcojnë besimin mes tyre duke treguar vendosmëri kundër qasjes së Phenianit për rritjen e kapaciteteve të tij bërthamore tha zoti Mattis.

Duhet të bëni çdo gjë që ju vetë të mos pajiseni me këto armë, pasi ato janë të tmerrshme”, tha ai.

Zbulimi amerikan: Lufta Rusi-Ukrainë ka të ngjarë të vazhdojë për një kohë të gjatë

blank
Ken Bredemeier

Agjencitë amerikane të zbulimit vlerësojnë se lufta e Rusisë ndaj Ukrainës ka të ngjarë të vazhdojë për një periudhë të gjatë, por se forcat ruse nuk ka të ngjarë që në një afat të shkurtër të jenë në gjendje të përparojnë përtej rajonit lindor të Ukrainës, tha të mërkurën zyrtarja më e lartë e shërbimeve amerikane të zbulimit.

Drejtoresha e Zbulimit Kombëtar, Avril Haines tha në një konferencë mbi kontrollet e eksporteve në Uashington se Rusia kontrollon rreth 20% të Ukrainës përgjatë një linje konflikti 1,100 kilometra të gjatë.

Por ajo tha se rezistenca e ukrainasve në rajonet e pushtuara nga Rusia po rritet, duke e bërë më të vështirë për Rusinë të përparojë përtej rajonit të Donbasit në lindje, ku ka pushtuar pothuajse të gjithë provincën e Luhanskut, por ka bërë përparim më të vogël në provincën fqinje të Donetskut. Një zgjidhje paqësore nuk ka të ngjarë të arrihet, tha ajo.

Zonja Haines tha se ka më shumë gjasa që konflikti, tani në muajin e tij të pestë, të “mbetet një luftë e rëndë në të cilën rusët do të bëjnë përparime të ngadalshme, por jo të mëdha”.

“Me pak fjalë, gjendja mbetet mjaft e zymtë,” tha zonja Haines.

Presidenti rus Vladimir Putin ende synon të marrë pjesën më të madhe të Ukrainës, tha ajo, megjithëse më herët gjatë luftës, trupat ruse nuk arritën të rrëzonin qeverinë e Presidentit Volodymyr Zelenskyy ose të pushtonin kryeqytetin ukrainas, Kievin.

Të mërkurën, Rusia nisi sulme të reja. Kryebashkiaku i Mykolaivit, një qytet afër Detit të Zi, tha se qyteti u godit nga tetë raketa ruse që shkatërruan një ndërtesë apartamentesh, duke vrarë katër persona dhe duke plagosur pesë të tjerë.

“Ka luftime kudo”, tha guvernatori i Luhanskut, Serhiy Haidai. Rusët po pushtojnë qytetin e Lisiçanskit ashtu siç bënë më parë me Sievierodonetskun, tha ai.

Në një fjalim virtual, presidenti Zelenskyy të martën e quajti Rusinë një “shtet terrorist” dhe i kërkoi OKB-së të dërgojë një komision për të hetuar një sulm vdekjeprurës me raketa të hënën në një qendër tregtare në qytetin e Kremençukut, në të cilin u vranë të paktën 18 civilë.

Zoti Zelenskyy tha se në çdo pjesë tjetër të botës, çdo grup që do vriste civilë siç po bën Rusia në Ukrainë do të konsiderohej organizatë terroriste.

“Prandaj, ajo që dënohet në nivelin e kriminelëve dhe organizatave kriminale nuk duhet të kalojë e pandëshkuar në nivelin e shtetit, i cili është bërë terrorist”, tha ai për Kremlinin.

Zëvendës ambasadori Dmitry Polyanskiy tha se fjalimi i Presidentit Zelenskyy kishte për qëllim të fitonte simpatinë dhe më shumë armë nga të pjesëmarrësit në samitin e NATO-s që po mbahet në Madrid.

Zoti Polyanskiy hodhi poshtë gjithashtu akuzat se qendra tregtare në Kremençuk ishte goditur, duke thënë se nuk ishte afër objektivit të Rusisë.

“Në realitet, nuk kishte asnjë sulm në qendrën tregtare”, deklaroi zoti Polyanskiy. “Forcat e armatosura ruse përdorën armë precize për të goditur hangarët me armë dhe municione perëndimore të marra nga Shtetet e Bashkuara dhe vendet evropiane në zonën e fabrikës së makinerive rrugore në Kremençuk”, shtoi ai.

Biden: Shtetet e Bashkuara do të rrisin praninë ushtarake në Evropë

blank
VOA

Presidenti amerikan, Joe Biden, tha të mërkurën se Shtetet e Bashkuara do të shtojnë forcat dhe pajisjet ushtarake në të gjithë Evropën, në përgjigje të kërcënimeve nga Rusia.

Duke folur gjatë një takimi me Sekretarin e Përgjithshëm të NATO-s, Jens Stoltenberg, ai nënvizoi përkushtimin e aleancës për të mbrojtur “çdo pëllëmbë të territorit të saj”.

“Shtetet e Bashkuara do të forcojnë praninë në Evropë si përgjigje ndaj ndryshimit të mjedisit të sigurisë dhe për të forcuar sigurinë tonë kolektive. Më herët gjatë viti ne bëmë gati 20 mijë trupa shtesë për Evropën për të përforcuar aleancën si përgjigje ndaj veprimit agresiv të Rusisë, duke e çuar në 100 mijë numrin e forcave tona në Evropë. Do të vazhdojmë ta përshtasim praninë tonë përballë kërcënimeve në këshillim të ngushtë me aleatët tanë”.

Presidenti Biden tha se Shtetet e Bashkuara do të shtojnë praninë e luftanijeve në Spanjë, do të vendosin një bazë të përhershme, trupa shtesë në Rumani, në Baltik, dy skuadrilje shtesë të avionëve F-35 në Britaninë e Madhe dhe sisteme të mbrojtjes ajrore në Gjermani dhe në Itali.

“Do të miratojmë konceptin e ri strategjik të NATO-s dhe të ritheksojmë unitetin dhe përkushtimin e aleancës për të mbrojtur çdo pëllëmbë të territorit të NATO-s”, tha presidenti Biden.

Ai theksoi se në dritën e agresionit rus në Ukrainë, u dëshmua se “NATO-ja është më nevojshme se sa kurrë dhe është më e rëndësishme se kurrë”.

Udhëheqësit e NATO-s janë mbledhur në Madrid, në takimin e nivelit të lartë që do të përfshijë diskutimin e mbështetjes për Ukrainën dhe mënyrën se si aleanca do të përshtatet për të përballuar sfidat aktuale dhe ato të së ardhmes.

Dhjetëra viktima dhe të plagosur në një kamion të braktisur në Teksas

blank

Pamje nga vendi ku është gjetur kamioni me viktima.

RFE/RL

Të paktën 46 persona, të cilët besohet se kanë qenë emigrantë, janë gjetur të vdekur në një kamion të braktisur në një paralagje të San Antonios në Teksas.

Një zjarrfikës ka thënë se 16 persona, përfshirë katër fëmijë, janë dërguar në spital.

Të mbijetuarit kanë qenë “të nxehtë në prekje” dhe kanë vuajtur nga nxehtësia e madhe.

San Antonio, qytet rreth 250 kilometra nga kufiri mes Shteteve të Bashkuara dhe Meksikës, është rrugë kryesore transiti për kontrabanduesit e njerëzve.

Trafikuesit zakonisht përdorin kamionë për të transportuar migrantët pa dokumente, pasi të kenë kaluar në SHBA.

“Ata kanë pasur familjet me vete.. me siguri kanë qenë në kërkim të një jete më të mirë”, ka thënë kryetari i San Antonios, Ron Nirenberg.

“Është ngjarje e tmerrshme, tragjedi njerëzore”.

Autoritetet kanë arritur në vendin e ngjarjes pas raportimeve për një trup të vdekur, ka thënë shefi i zjarrfikësve në San Antonio, Charles Hood.

“Ne nuk është dashur të hapim një kamion dhe të shohim gjithë ata trupa aty. Asnjëri prej nesh nuk ka ardhur në punë duke imagjinuar diçka të tillë”, ka shtuar ai.

Sipas tij, makina që është braktisur nga shoferi, nuk ka pasur kondicioner dhe as ujë të pijshëm brenda.

Ministri i Jashtëm i Meksikës, Marcelo Ebrard, ka thënë se dy shtetas të Guatemalas kanë qenë në mesin e personave të dërguar në spital.

Shtetësia e viktimave tjera nuk dihet ende.

Tre njerëz janë në mbajtje dhe hetimet janë duke u kryer nga agjentët federalë.

Sekretari amerikan për Siguri Kombëtare, Alejandro Mayorkas, departamenti i të cilit ka nisur hetimet, ka thënë se “trafikuesit e njerëzve janë individë pa shpirt, që nuk kanë parasysh njerëzit e cenueshëm, të cilët i shfrytëzojnë për të rrezikuar rendin dhe për të përfituar”.

Guvernatori i Teksasit, Greg Abbot, ka fajësuar presidentin amerikan Joe Biden për vdekjet, duke e përshkruar situatën si “rezultat të politikave të tij vdekjeprurëse për kufij të hapur”.

Beto O’Rourke, kandidati demokrat që garon kundër Abbotit, ka thënë se raportimet janë të rënda dhe ka bërë thirrje për “shkatërrim të rrjeteve të kontrabandës dhe zëvendësim të tyre me rrugë të gjera për migrim ligjor”.

Imigrimi është çështje sfiduese në politikën e Shteteve të Bashkuara.

Në muaj maj, autoritetet amerikane kanë regjistruar rekord të personave pa dokumente, të cilët janë arrestuar pas kalimit të kufirit nga Meksika.

Shumë prej tyre kanë qenë duke udhëtuar në rrugë jashtëzakonisht të rrezikshme.

Për t’i ikur varfërisë dhe dhunës në Amerikën Qendrore, shumë migrantë pa dokumente përfundojnë duke paguar shuma të mëdha parash për kontrabanduesit, ashtu që t’i dërgojnë në kufirin amerikan.

Në vitet e fundit është raportuar për disa raste kur emigrantët kanë vdekur në rrugë e sipër, mirëpo asnjë nuk i ngjan këtij të fundit.

Klima në San Antonio është e ngrohtë në muajt e verës.

Në ditën e incidentit, ky qytet ka regjistruar temperaturë prej 39.4 gradësh Celsius.

Përgatiti: Krenare Cubolli

Janusz Bugajski: Moska vret civilë në mes të Evropës- vrasjet masive nga Beogradi në BH&Kosovë sollën ndërhyrjen e NATO-s

blank

Pas sulmit me raketa të Moskës në qendrën tregëtare në Kremenchuk të mbushur me plot civilë dhe një tweet-i nga Kyiv Independent që përcjell deklaratën e presidentit Zelensky ka reaguar me një tweet Janusz Bugajski

“Moska vret civilë në mes të Evropës. Në vitet 1990, vrasjet masive të civilëve nga Beogradi në BH dhe Kosovë çuan në ndërhyrjen e drejtpërdrejtë të NATO-s.”

 

 

“Kyiv Independent @KyivIndependent · 3 orë ⚡️ Zelensky: “Rusia godet qendrën tregtare në Kremenchuk, ndërsa mbi mijëra njerëz brenda.” “Mall është në zjarr, zjarrfikësit po përpiqen të shuajnë zjarrin, numri i viktimave është i pamundur të imagjinohet”, tha Presidenti Volodymyr Zelensky. Volodymyr Zelensky/Telegram”

‘Shqipëria në rrezik’ – Berisha: Protesta do jetë epike! Kjo qeveri nuk e meriton të jetë në pushtet as një ditë të vetme

blank

‘Shqipëria në rrezik’ – Berisha: Protesta do jetë epike! Kjo qeveri nuk e meriton të jetë në pushtet as një ditë të vetme

 

Kryetari demokrat, Sali Berisha, foli në konferencën e organizuar për promovimin e librit ‘Shqipëria në rrezik’ nga shoqëria civile.

“Ky libër është një homazh për kauzat dhe aktivistët e shoqërisë civile, i kanë promovuar dhe mbrojtur këto kauza.

Por nga ana tjetër, është edhe një mesazh-thirrje për të gjithë shqiptarët, të bashkohen me këto kauza të drejta.

Kauza, të cilat kanë një emërues të përbashkët, mbrojtjen e lirive të shqiptarëve.

Është një nderim dhe homazh gjithashtu për të gjithë ata që nesër do mbushin bulevardin në një protestë epike, do thosha unë, në një protestë të një rëndësie jetike për Shqipërinë, pasi siç del çdo orë dhe çdo ditë, Edi Rama dhe ekipi i tij abuzon me liritë, me financat, me qenien, me dinjitetin e qytetarëve shqiptarë.

Temperaturat janë të larta, por më e lartë është edhe urrejtja popullore për këtë dhunues të kauzave të lirive. Gjithçka lidhet me liritë e qytetarëve shqiptarë,” tha Berisha.

Megaskandali i inceneratorëve/ Berisha: Mafia qeveritare përdori të moshuarit për të vjedhur 60 mln euro

Kryetari demokrat, Sali Berisha, u ndal në fjalën e tij gjatë promovimit të librit ‘Shqipëria në rrezik’ edhe te megaskandali i inceneratorëve.

“Qytetarët janë njohur tashmë me mënyrën më të paimagjinueshme të vjedhjes së parave të thesarit të shtetit, duke shpallur biznesmenë njerëz të moshuar në azile, njerëz të cilëve u kanë vjedhur kartat e identitetit, njerëz që nuk kanë asnjë lidhje, por kanë vetëm një fat, mafia qeveritare e djegësave ka vendosur t’i përdorur ata për të vjedhur 60 milionë euro.

Ndërkohë qytetarëve që përballen me rritje të papërmbajtshme të çmimeve, nuk u kompensohet një qindarkë e vetme. E pamë në parlament që qindra milionë euro të fituara nga rritja e çmimeve, të marra nga xhepat e qytetarëve, nuk iu kthyen atyre, por u ndanë me oligarkët.

Shohim që në këtë periudhë krize të madhe, Edi Rama nuk njeh kufi në vjedhjet e tij. Çon te Zoto-Mërtiri, te ushtarët e vet të hajnisë, në aferën e djegësave, çdo ditë nga 80 mijë euro, për të treguar karakterin qesharak të hetimit që zhvillohet sot ndaj kësaj afere.

Kemi të bëjmë me një person, për të cilin qytetarët shqiptarë nuk ekzistojnë, ose ekzistojnë për t’u vjedhur dhe mashtruar.

Këto përgjigje do i japë protesta nesër dhe në vazhdim,” tha Berisha.

Berisha: Protesta duhet të jetë magnet për shoqërinë e heshtur, Rama nuk njeh kufi në vjedhje

Kryetari demokrat, tha në promovimin e librit ‘Shqipëria në rrezik’ se protesta e 7 korrikut duhet të jetë një magnet për shoqërinë e heshtur.

“Entuziazmi është shumë i madh, pakënaqësia është e pakufishme. Le të bëjmë gjithçka për të protestuar protestën tonë në një magnet për shoqërinë e heshtur shqiptare.

Për atë shoqëri që ndjek me dëshpërim të madh këto zhvillime, por që duhet të vendosë të reagojë dhe të heqë dorë nga pasiviteti.

Duhet të ngrihemi për t’i thënë këtij autokrati se kohërat i ke të numëruara,” tha Berisha.

“Ne do të ecim të pandalshëm në këtë rrugë, sepse kjo qeveri nuk e meriton të jetë në pushtet as edhe një ditë të vetme”.

Berisha: Objektivi i protestës së 7 korrikut dhe protestave të tjera do jetë largimi i Edi Ramës

Kryetari demokrat, Sali Berisha, tha në fund të promovimit të librit ‘Shqipëria në rrezik’, se protesta ka objektiv largimin e Edi Ramës.

“Ju garantoj që zërat tuaj, kauzat tuaja janë kauza të drejta, të cilat do marrin përgjigjen më të merituar me largimin e Edi Ramës dhe të qeverisë së tij.

Natyrisht, largimi i kësaj qeverie është hapi i parë, jetik dhe i domosdoshëm për të rikthyer në Shqipëri ligjin, liritë dhe për të zhbërë padrejtësitë evidente, të qarta ndaj qytetarëve.

Ju siguroj se për ne, prapa çdo kauze qëndron një liri e dhunuar, pavarësisht grupit apo përmasave të grupit që është prekur prej saj.

Konsiderojmë jetike banesën, shtëpinë dhe një dhunim antikushtetues, antiligjor në përputhje me këtë do mbajmë qëndrimet tona.

Por unë mendoj se protesta është rruga, është mënyra për t’i hapur rrugë zhbërjes së padrejtësive.

Të gjithë viktimat e arbitraritetit dhe të korrupsionit, duhet të bashkohen nesër me ne në protestë.

Nesër është një ditë e veçantë, shumë e veçantë. E thatë qartë që kauzat janë të shumta, janë të dhimbshme. Janë ulëritëse.

Por monizmi i plotë është shkaku themelor i tyre. Ndaj dhe ne zgjidhjen e këtyre kauzave, e gjejmë me largimin e kësaj qeverie nga pushteti.

Dorëheqja dhe largimi i qeverisë së Edi Ramës është objektivi kryesor, është qëllimi më i madh i protestës së 7 korrikut dhe protestave që do vijnë më pas të popullit opozitar,” tha Berisha.

Protesta/ Zbulohet fletëpalosja e PD: 7×7 arsye bëjnë 49 dhe jo 42! Boll më me kauza të shitura!

Një ditë para protestës së thirrur nga kreu i Partisë Demokratike, Sali Berisha, është zbuluar edhe fletëpalosja e PD.

Siç mund ta shihni, fletëpalosja e PD nis me fjalët “Shqipëria në rrezik! Mos thuaj: Ç’më duhet mua?”

Ndërkohë, siç shihet në fletë, ironizohet edhe ish-kreu i PD, Lulzim Basha, teksa shkruhet se “7×7 arsye bëjnë 49 (dhe jo 42)! Boll më me kauza të shitura!”.

blank

Protesta/ Berisha fton qytetarët dhe paralajmëron: Mos provokoni! Rama të mendojë dorëheqjen

Kryetari demokrat, Sali Berisha, dha një prononcim për mediat pas përfundimit të promovimit të librit ‘Shqipëria në rrezik’.

“Sot u promovua ky libër, si manifest i kauzave të drejta, i kauzave të dhunuara të qytetarëve shqiptarë, kauzave të cilat janë një thirrje për ccdo shqiptar të bashkohet nesër në protestën e 7 korrikut për të kërkuar dorëheqjen dhe largimin e Edi Ramës dhe qeverisë së tij nga pushteti.

Situata është jashtëzakonisht e ndezur, pakënaqësia dhe urrejtja për këtë qeveri ka rrokur qiellin.

Pandjeshmëria e saj është gjithashtu po kaq e madhe.

Mos të harrojmë se një kauzë të drejtë, asgjë nuk mund ta mposhtë.

Ndaj shfrytëzoj këtë rast, për të ftuar ccdo qytetar të këtij vendi, të kontribuojë me praninë e tij në suksesin e protestës.

Paralajmëroj, paralajmëroj të gjithë llojet e policive se ccdo presion, ccdo qëndrim, ccdo përpjekje për të intimiduar, për të dhunuar, për të penguar popullin opozitar, do të regjistrohet dhe do marrë ndëshkim personal të merituar ligjor.

Paralajmëroj të mos provokojnë protestuesit. Është e vërtetë që vapa dhe temperaturat janë të larta, por më të larta janë temperaturat e brendshme të njerëzve që vijnë të protestojnë ndaj këtij regjimi.

Nesër pra është një ditë e madhe. Nesër është një ditë frymëzimi. Një ditë beteje e vërtetë.

Opozita zbret në shesh si opozitë e vërtetë pas kaq vitesh. Edi Rama është i ftuar të mendojë dorëheqjen e tij sa më parë,” tha Berisha.

Berisha u përgjigjet pyetjeve: Skenari i protestës është i qartë! Përshëndes Renis Gjokën dhe Big Bastën

Kryetari demokrat, Sali Berisha, iu përgjigj pyetjeve të gazetarëve në lidhje me protestën e nesërme. Pas promovimit të librit ‘Shqipëria në rrezik’, Berisha dha një prononcim për mediat:

Pyetje: Z.Berisha, në lidhje me agjendën, do të niseni nga selia blu? Dhe nëse keni biseduar me kryetarët e degëve, sa do të jetë numri i protestuesve nesër?

Sali Berisha: Më lejoni të përshëndes para jush autorët e himnit të protestës së 7 korrikut, Renis Gjokën dhe Big Bastën. Të cilët me një pasion dhe me kreativitet i dhanë protestës barrakudën e saj.

Pyetje: Cilët do të jenë skenarët e protestës së nesërme? Do tentohet hyrja në Kryeministri? Sa do të jenë numri i pjesëmarrësve?

Sali Berisha: Pjesëmarrësit kam një numër që do të jetë një protestë gjigante, masive, por që të më kërkoni numër të saktë mua, mos gaboni, se dy gjëra nuk merrni kurrë nga unë, përqindje, parashikime në përqindje dhe numër.

Pyetje: Cili do të jetë skenari i protestës?

Sali Berisha: Skenari i protestës është i qartë, betejë për lirinë dhe kundër padrejtësive të mëdha me të cilat përballen këta qytetarë.

Pyetje: Zoti Berisha, në këtë protestë ju do të udhëhiqni, apo do të udhëhiqeni?

Sali Berisha: Të gjitha opsionet janë të mundshme, plotësisht, edhe të udhëheq edhe të më udhëheqin.

Pyetje: Të nesërmen e protestës…?

Sali Berisha: Beteja vazhdon. Nuk ka të ndalur!

syri.net

 

 

Çfarë ndodhi që Holanda ndryshoi qëndrim? – Nga IRENA BEQIRAJ

blank

Tek dëgjon kryeministrin holandez, i cili në 2020, në Samitin e Sofjes, ishte kacafytur deri fizikisht me Liderin Ndërkombëtar të Ballkanit Perëndimor, pyetja lind – çfarë ndryshimi rrënjësor ka ndodhur në Shqipëri që Holanda ndryshoi qëndrim?

Reformat?

A është ulur krimi ndër shqiptarë në Holandë?

A mos ndoshta historia e vajzës holandeze që la Holandën për të jetuar në Shqipëri plot diell e zbuti kryeministrin holandez, i cili duhet thenë, e shikonte gjithë adhurim Reformatorin?!

Apo zbulimi i Shell i cili është financues 100% në bllokun 4 në Shpirag, sjell përfitime për Holandën? (Shell është kompania më  rëndësishme holandeze me prani në Shqipëri).

Pyetje e veshtirë?

Aspak!

Mjafton t’i hedhim një sy historisë!

Historia mizorisht na kujton që Shqipëria u bë pjesë e Lidhjes së Kombeve në Dhjetor të vitit 1920. Studimet e huaja tregojnë se në  këmbim të kësaj pjesëmarrje, qeveria dha në vazhdim me koncension:

1) tek  D’Arcy Exploration & Co. Ltd., një degë e Anglo-Persian Oil Co,  33,642 hektarë për shfrytëzim ne zonat naftëmbajtëse në Berat dhe Durrës.

2) 47,213 hektarë për shfrytëzim iu dhanë komapanisë së Ferrovie dello Stato, në Vlorë dhe Berat.

3) Tek SIMSA (Società Italiana Miniere di Selenizza), u dhanë për shfrytëzim 2,140 hektarë. SIMSA, fillimisht operonte në fushën e bitumit, dhe ishte një ndër kompanitë që kishin qenë objekt i ndërhyrjes diplomatike italiane në kohën e negociatave të para me Zogun  për ndihmën italiane të vitit 1925.

(4)  Ferrovie dello Stato po ashtu kishte perfituar 116.825 hektare për eksplorim në Berat, Durrës dhe Vlorë.

(5) Nuk mungoi prania franceze përmes (Crédit Général du Pétrole), me një sipërfaqe prej 118,193 hektarë për kërkime.

Deri në vitin 1932, qeveria shqiptare kishte dhënë 5 koncensione për shfrytëzimin e zonave naftëmbajtese. Mjaftoi një vit vështirësish ekonomike edhe politike dhe ne vitin 1933 numri i koncesioneve u trefishua për “përkrahësit në arenën ndërkombëtare”, në 15.

Fushat e naftës në të cilat u zhvilluan impiantet e reja të shpimit, ishin ato të Devollit dhe Patosit (i cili ishte përdorur nga britanikët, deri në atë kohë).

Interesant është fakti që në vitin 1936 Italia llogariste si import të saj (pra si produkt italian) naftën që nxirrte në Shqipëri. Në vitin 1936, 407 ton naftë shqiptare raportohej si import i Italisë dhe në shtator 1943, prodhimi total italian në Shqipëri ishte rreth 470,000 ton.

E pra, historia na qesëndis! Uaaaaa po ne paskërkemi 100 vjet që drejtohemi nga lidera që me plot gojën mund të konsiderohen brand-e ndërkombëtare! Po, po strategë, që përkrahjen politike ndërkombëtare, të cilën e shesin si arritje të tyre e kanë blerë shtrenjtë, duke e shkëmbyer në tavolinat e bisedimeve pasurinë e shqiptarëve. Ndërsa shqiptarët, në varfëri vrasin vëllai vëllanë për gardhin.

Fundja, drekë falas nuk ka!

Si themi ne në këto raste? Faleminderit kryeministrit holandez për mbështetjen. Jemi të lumtur që ke mbetur i kënaqur me marrëveshjen i ndërsa këtij tonit “Marrsh nga ditët tona”!

Le t’ja marrim një kënge që ju këndoftë zemra!

Vetëm ju lutem jo më polifonike, se na e nxorrët polifoninë nga qejfi krejt! Si thoni për një me lahutë apo serenatë korcare? Edhe një jare shkodrane për holandezin nuk do ishte keq!

Nesër më 6 korrik Fronti i Shpëtimit të Shqipërisë tek Tirana International Hotel në orën 11:00

blank

Nesër më 6 korrik Fronti i Shpëtimit të Shqipërisë tek Tirana International Hotel në orën 11:00

 

blank

Rama: Në Shqipëri është zbuluar naftë dhe gaz natyror

blank
Gresa Kraja

Kryeministri i Shqipërisë, Edi Rama, ka deklaruar të martën që një kompani ndërkombëtare ka zbuluar rishtas në territorin e Shqipërisë sasi të mëdha nafte dhe gazi natyror, gjetje që ai ka pretenduar do të ndryshojnë ekonominë shqiptare dhe të ardhmen energjetike të Evropës.

Gjatë një vizite në Holandë ku po takon investitorë holandezë, Rama ka thënë se kompania multinacionale Shell, që është njëra nga kompanitë më të mëdha naftësjellëse globale e që po hulumton burimet potenciale të këtyre resurseve natyrore përgjatë bregdetit shqiptar, ka bërë “një zbulim shumë të rëndësishëm” në Shqipëri.

Rama ka deklaruar se kompania e përfshirë në hulumtim nuk ka dhënë shifra për publikun dhe Shell nuk është prononcuar për gjetjet e pretenduara në Shqipëri.

“Ata hezitojnë të flasin për shifra për momentin, por shenjat tregojnë se mund të jemi në fazën e një zbulimi shumë të rëndësishëm në tokë të gazit dhe naftës që jo vetëm do të ndikojë jashtë mase të ardhmen e vendit tonë, por në këto rrethana të caktuara do të luajë rol në të ardhmen energjetike të Evropës”, u shpreh ai.

Shqipëria dhe të gjitha vendet e rajonit të Ballkanit Perëndimor janë në krizë çmimesh pas lëkundjeve në treg për shkak të vështirësive me furnizim me naftë dhe gaz si pasojë e pushtimit rus në Ukrainë dhe sanksioneve të vëna nga shtetet e Bashkimit Evropian dhe NATO-s ndaj Rusisë.

Që nga fillimi i luftës në fund të muajit shkurt, Shqipëria i është bashkangjitur sanksioneve ndaj Rusisë.

Ndonëse shteti nuk ka varësi të drejtpërdrejtë nga gazi dhe nafta ruse, Shqipëria aktualisht nuk i përmbushë nevojat e saj energjetike, duke u detyruar që një sasi të konsiderueshme të energjisë ta importojë me çmime të larta nga bursat ndërkombëtare.

Kjo gjendje ka rënduar koston e jetesës në Shqipëri, një ndër shtetet me bruto prodhimin më të vogël në Evropë.

Sipas Bordit të Transparencës, çmimi i naftës në Shqipëri të martën është ngritur sërish në 252 lekë (2.14 €) për litër të naftës nga 243 lekë (2.07€) dhe 241 lekë (2.05 €) për litër të benzinës nga 235 lekë (2.00 €).

Rritja e vazhdueshme e kostos së jetës në Shqipëri, ku rroga mesatare është 490 euro dhe niveli i varfërisë sipas Bankës Botërore arrin në rreth 30 për qind të popullsisë, ka nxitur protesta në mbarë Shqipërinë.

Kryemadhi paralajmëron të tjera fakte për aferën e Inceneratorëve: SPAK duhet të thërrasë urgjent dhe ta kthejë nga Holanda kartë postale Edi Ramën

blank

TIRANË

Kryetarja e LSI-së Monika Kryemadhi paralajmëroi fakte të reja për aferën e inceneratorëve. Në një deklaratë për mediat një ditë pasi nxori emrat e 24 kompanive fiktive që kanë përfituar para nga buxheti i shtetit me aferën e inceneratorëve, Kryemadhi tha se bëhet fjalë për një krim financiar pasi janë grabitur paratë e buxhetit të shtetit.

“Siç janë këto fatura që janë për nja 4-5 mln lekë të reja, apo edhe më shumë, ka fatura pafund të Klodian Zotos, të Integrated, të Klodian Zotos që janë faturuar te këto 24 kompani fiktive që kanë bërë evazion fiskal që në fakt është krim financiar sepse janë grabitur paratë e buxhetit të shtetit. Janë grabitur para që kanë qenë mbështetje buxhetore për inceneratorët. Këtu do të jemi, do jemi përsëri prezent me fakte të reja, dokumente të reja”, tha kryetarja e LSI-së.

Ajo mohoi që SPAK të ketë thirrur dy të moshuarit Thanas Çani dhe Haxhire Gurakuqi për të dëshmuar, por tha se SPAK duhet të thërrasë urgjent dhe ta kthejë nga Holanda kryeministrin Edi Rama.

“Gazetarët të mos hedhin shashka sikur janë thirrur në SPAK pensionistët, se nuk janë thirrur sepse nuk e kemi dorëzuar ende padinë për këtë çështje. Bëhet për të shfokusuar vëmendjen. Po, SPAK duhet të thërrasë urgjent dhe ta kthejë nga Holanda kartë postale Edi Ramën dhe ta pyesë me ç’të drejtë ke vjedhur firmat e dy pensionistëve se nuk janë vetëm 2 pensionistë, do të mësoni akoma më shumë. Do të dalin që shumë firma fiktive të krijuara, pronarët e tyre nuk janë në dijeni të firmave të tyre që kanë krijuar. Iu është marrë karta e identitetit, iu është vjedhur karta e identitetit dhe janë kryer veprime të tjera. Megjithatë kjo është në dorë të SPAK-ut”, tha Kryemadhi. bw

 

Voal.ch: Kush ndihet shqiptar të jetë në shesh më 7/7/7 fizikisht ose me shpirt e me zemër!

blank

Është publikuar spoti zyrtar i protestës së 7 korrikut me apelitivin : “Zgjohu shqiptar” –  Mos thuaj “ç’më duhet mua!”

Nga ana e tyre botuesit e Voal.ch i bëjnë thirrje çdo shqiptari, pavarësisht bindjeve politike që të jetë në protestë më 7 korrik!

Protesta nuk lidhet me emrin apo rikthimin në pushtet të asnjë politikani aty,

sepse e gjithë elita politike na ka mashtruar për tri dekada,

por secili prej nesh duhet të jetë i ndërgjegjësuar, qoftë demokrat apo socialist se ky kryeministër rrezikon ekzistencën e Atdheut tonë, Shqipërisë!

Protesta nuk lidhet me emrin apo rikthimin në pushtet të asnjë politikani aty,

por me shtetin e së drejtës dhe valorizimin e votës së lirë, meritokracisë dhe kontributeve;

Protesta nuk lidhet me emrin apo rikthimin në pushtet të asnjë politikani aty,

por me emrin e fëmijëve tanë dhe të së ardhmes së Shqipërisë!

Prandaj Voal.ch iu fton të mos t’i ndalim protestat deri sa vota e lirë të shprangosë sistemin nga deputetë skllavër të kryeministrit, nga ekonomia e zezë, mafia dhe antiligji  –

Protesta nuk lidhet me emrin apo rikthimin në pushtet të asnjë politikani aty,

por me restaurimin e sistemit demokratik me shanse të barabarta për të gjithë,

që nuk privilegjon bijtë, trashëgimtarët, klientët apo dashnoret e politikanëve

por që i gjendet pranë dhe i jep dorën duke treguar solidaritet të plotë

shtresave më të dobta, sikur janë fëmijët pa përkrahje dhe pensionistët!

William Faulkner thosh: “Kurrë mos kini frikë të ngrini zërin tuaj… Nëse njerëzit në mbarë rruzullin… do ta bënin këtë, do të ndryshonin botën.” 

Elie Wiesel thosh: “Ne gjithmonë duhet të mbajmë anë. Neutraliteti ndihmon shtypësin, kurrë viktimën. Heshtja inkurajon torturuesin, asnjëherë të torturuarin.”

Legjenda Bob Marley me hitin e tij madhështor simbol i protestës Get Up Stand Up, ngrinte në këmbë me miliona e miliona kur bënte apel: “Get up, stand up, Stand up for your rights. Get up, stand up, Don’t give up the fight.” ““Çohuni, ngrihuni, ngrihuni për të drejtat tuaja. Ngrihu, ngrihu, mos hiq dorë nga protesta.”

Voal.ch iu fton si vëllezër e motra, të një gjaku e të një gjuhe, që të ndjejmë dhimbje për Shqipërinë tonë, por sidomos për brezin e ri që është duke vuajtur një “spastrim etnik” modern!

“Kush ndihet shqiptar të jetë në shesh më 7 korrik në orën 7, fizikisht ose me shpirt e me zemër!

Dhe protesta të mos ndalet deri kur shqiptarët të jenë Sovranë të fatit të tyre dhe elita e re politike e zgjedhur me votë të lirë free and fair, jo me lista nga Njëshi, shërbëtore e Sovranit!

 

Botuesit e voal.ch

Elida Buçpapaj  Skënder Buçpapaj

 

 

7 korriku/ Berisha: Rama do largohet nga pushteti, nuk ka asnjë diskutim!

blank

Inceneratorët/ Berisha: Rama të dalë para drejtësisë! Të përfshirë Agaçi, Veliaj e Ahmetaj

Kreu i PD Sali Berisha deklaroi në emisionin ‘Çim Peka Live’ në Syri Tv se kryeministri Edi Rama duhet të shkojë para drejtësisë për aferën korruptive të inceneratorëve.

Berisha deklaroi se kjo është skandaloze dhe i përfshirë me Ramën është Ahmetaj, Veliaj dhe Engjëll Agaçi, Sekretari i Përgjithshëm i Kryeministrisë.

“Kjo ndodh vetëm e vetëm kur kryeministri vjedh, vjedh dhe vetëm vjedh. Kjo nuk është një aferë në Kukës, Gjirokastër apo Korçë, kjo është një aferë në establishmentin kryesor të shtetit, ky janë kryeministri, ministri i financave, dhe kryebashkiaku.

Paratë e shtetit, thesari përfundoi në fruta ekzotike, shkruhet për çdo gjë tjetër e jo për ato për të cilat jepen paratë. Kjo të çon te ministri i financave Ahmetaj, Veliaj dhe Edi Rama.

Tek pensionistja ne azil, që s’ka asnjë lidhje, e vërteta është se gjithçka ka një krye dhe ky është Edi Rama, Engjell Agaçi, Veliaj dhe Arben Ahmetaj.”-tha Berisha.

Berisha: Rama, tellall i Beogradit që po destabilizon rajonin! Do e rrëzoj nga qeveria

Kreu i Partisë Demokratike Sali Berisha i ftuar në emisionin ‘Çim Peka Live’ teksa komentoi aferën korruptive të inceneratorëve, tha se do bëjë gjithçka që Rama të mos ‘mbijetojë’ më në krye të qeverisë.

Kreu i selisë blu u shpreh se Rama synon vetëm vjedhjen dhe pasurimin e zyrtarëve të tij duke varfëruar kështu qytetarët shqiptarë.

Nga një seri zhvillimesh dramatike, të cilat de fakto kanë rrëzuar Kushtetutën e vendit, kanë rikthyer monizmin e plotë i cili është i papajtueshëm me demokracinë dhe demokracia në kushte monizmi nuk ekziston, i cili në çdo vendim që merr vjedh pasuritë publike, buxhetin e shtetit, pasuron nomeklaturën e tij dhe varfëron qytetarët shqiptar.

Rama është bërë tellall kryesor i Beogradit në Europë, është bërë faktor destabiliteti në rajon me Ballkanin e Hapur, është vetëm Ballkan i Hapur për krimin, drogën, hegjemoninë serbe. Ka mbështetjen e Lavrov dhe George Soros.”-tha Berisha.

7 korriku/ Berisha: Rama do largohet nga pushteti, nuk ka asnjë diskutim!

Çfarë pret Sali Berisha nga protesta e 7 korrikut?

Kryetari i PD, Sali Berisha i ftuar në Çim Peka Live, u shpreh se largimi i Edi Ramës nga pushteti do të ndodhë, pasi keqqeverisja e tij ka tejkaluar çdo limit.

“Sali Berisha dhe të gjithë demokratët dhe populli opozitar, shoqëria civile inaugurojnë fillimin e ndryshimit të madh. Inaugurojnë një stinë të nxehtë e cila mbyllet me fitoren e tyre. Rezultati do të jetë absolut, largimi i Edi Ramës nga pushteti, kjo nuk ka asnjë diskutim. Mund të jetë më i shpejtë, mund të jetë pak më i ngadaltë, por largimi është i sigurt dhe i pashmangshëm. Edi Rama do të marrë fatin që meriton. Edi Rama ka tejkaluar në abuzimet e tij çdo lloj kufiri dhe limiti”, u shpreh Berisha.

Berisha: Rama shpenzon 300 mijë € për një udhëtim me avion! Vjedh qytetarët, jeton me oligarkët

Kreu i Partisë Demokratike Sali Berisha i ftuar në emisionin ‘Çim Peka Live’ deklaroi se kryeministri Edi Rama s’ka asnjë grimcë dhembshurie ndaj njerëzve.

Kreu i selisë blu theksoi se Rama nuk mendon për bukën e gojës për të cilën vuajnë qytetarët, por bën udhëtime private me avion dhe kostot shkojnë deri në 300 mijë euro.

Ndër të tjera Sali Berisha tha se Edi Rama jeton me një grup oligarkësh e qeveritarësh që vjedhin së bashku paratë e qytetarëve.

E ka të zakonshme të thotë se në Shqipëri nuk vuan kush për kafshatën. I transformuar nga pushteti në një qenie, para 9 vitesh vraponte nga dyqani në dyqan dhe tregonte listat e ushqimeve në media.

Sot janë të trefishuara dhe sot thotë se në Shqipëri nuk ekziston problemi i kafshatës. Ky njeri i cili udhëton vetë me avion në dispozicion duke shpenzuar për një rrugë 300 mijë euro, në varësi nga distanca deklaron se ktu s’ka mungesa ilaçesh e ushqimesh.

Rama është i verbuar, jeton me një grup oligarkësh, grup qeveritarësh që vjedhin gjithë ditën së bashku.“-tha Berisha.

Berisha: Të gjithë deputetët e kanë derën e PD të hapur, t’i bashkohen 7 korrikut

Kreu i Partisë Demokratike Sali Berisha i ftuar në emisionin ‘Çim Peka Live’ në Syri Tv tha se dera e PD është e hapur për të gjithë deputetët ndërsa i bëri thirrje atyre t’i bashkohen protestës së 7 korrikut.

Teksa bëri një krahasim me Lulzim Bashën, Berisha tha se tani PD është opozita e vërtetë, një front për shpëtimin e Shqipërisë.

Sa i përket 7 korrikut, Berisha tha se do të jetë protesta më e madhe e zhvilluar ndonjëherë në vend.

Ndryshim si nata me ditën me Lulzim Bashën. Kjo protestë e 7 korrikut thirret nga një opozitë e vërtetë e cila ka vetëm një agjendë, lirinë e shqiptarëve.

Nuk i tërhiqemi agjendës. Së dyti, cila do jetë vazhdimësia, ka një front të shpëtimit të Shqipërisë që do përcaktojë agjendën por protesta e 7 korrikut është protesta e parë prej shumë e shumë vitesh e një opozite të vërtetë në Tiranë.

S’ka nevojë të tregoj se kush jam. Sa i përket deputetëve, protesta është e PD. Kush e ndjen veten deputet i PD, e ka të hapur derën, s’është protesta e Berishës.

Berisha është bashkuar me forca politike opozitare, shoqërinë civile, eksponentë të shoqërisë protestuese me një zë, front është ky.

Gabim nëse s’i lexojë gjërat siç i them, ka deklaruar se do krijoj një front, ndaj cilido që e merr ndryshe gabon.”-tha Berisha.

Njerëz pranë Bashës përfituan nga inceneratorët’! Berisha: Të ndëshkohen! Nga viti 2014…

Kryetari i PD, Sali Berisha komentoi në Çim Peka Live në Syri Tv akuzat e Monika Kryemadhit se zyrtarë pranë Lulzim Bashës kanë përfituar nga inceneratorët. 

Berisha tha se kushdo që ka shkelur ligjin, duhet të ndëshkohet me forcën e ligjit.

Lideri i opozitës kujtoi pengesat që io shkaktonte PD-ja, Abi Malltezit në denoncimin e aferës që sot e kësaj dite ka dalë në dritën e diellit.

Çim Peka: Zonja Kryemadhi tha se kanë përfituar nga inceneratorët zyrtarë pranë Bashës…

Sali Berisha: Të ndëshkohen me të gjithë forcën e ligjit cilido që ka shkelur ligjin. Një gjë di të sigurt, Abi Malltezi që nga viti 2014 e në vazhdim ka publikuar 298 statuse për këto afera. Ka gjetur rezistencë shumë të veçantë në PD për denoncimin e tyre. Ka ardhur këtu, ka shkuar në televizionet e tjera, por PD ka qenë jashtëzakonisht e mbyllur ndaj denoncimeve. Dhe ky për hir të së vërtetës nuk kishte dokumente që disponon sot LSI. E kishte kapur si mjedisor dhe kishte gjetur që gjithçka ishte bërë me negociata të mbyllura dhe vetëm një ditë ishin firmos 17 dokumente, çka ishin aktakuzë e qartë për qeverinë. Nuk ka disukutim që ata kanë mbyllur shumë gojë, Arben Ahmetaj, Edi Rama. Gugallja, Zoto, Mërtiri janë ushtarët e Engjëll Agaçit, Erion Veliajt, Edi Ramës, Arben Ahmetajt.

Çim Peka: Është fakt që kanë mbyllur edhe gojën e opozitës deri në 25 prillit të vitit të kaluar…

Sali Berisha: Në tërësi absolutisht, e di. Abi e ngrinte këtë problem vazhdimisht tek unë, ankohej, nuk i hapej rruga. Pastaj përgatiti padinë për në SPAK dhe ajo u dërgua.

Berisha: PD do mbetet pro amerikane! Kryetarin e kësaj partie e zgjodhën demokratët

Ish-kryeministri Sali Berisha tha në emisionin ‘Çim Peka Live’ në Syri Tv se Partia Demokratike do të mbetet një forcë politike pro amerikane.

Ai theksoi se askush s’mund të caktojë kryetarin e Partisë Demokratike dhe deputetët e saj, pasi këtë e bëjnë vetëm demokratët.

“PD do të mbetet forcë politike pro amerikane. Askush s’mund të caktojë kryetarin e PD-së, dhe deputetët e saj.

Ky nuk është standardi i SHBA-së por i një grupi të caktuar që mori përgjigjen e merituar nga demokratët shqiptarë.”-tha Berisha.

syri.net

Berisha: Më 7 korrik zbres në shesh, qëllimi i vetëm për të rrëzuar monizmin e Ramës

blank

Kryetari i PD Sali Berisha ka zhvilluar këtë pasdite një bashkëbisedim me Forumin Rinor të Partisë Demokratike.

Kreu i selsië blu tha se më 7 korrik do të dalë në protestë me qëllimin e vetëm për të rrëzuar qeverinë e Ramës dhe për të dalë nga monizmi.

“Zbresim më 7 korrik në shesh. Zbres me qëllimin më të vendosur për të filluar një stinë të re në betejën e tyre për të dalë nga monizmi, në rrafshin politik.

Monizmi e liria, monizmi dhe demokracia janë të papajtueshme me njëra-tjetrën. Monizmi nuk pranon lirinë, nuk pranon demokracinë.

Ky zotëri që sot qeveris duke vjedhur me firmat e tij, me mafien e tij po iu ofron ju vetëm kanabisin, paratë e krimit, si shkëmbim për mohimin e votës, për mohimin e lirive.”-tha Berisha.

Belind Këlliçi: Më 7 korrik para Kryeministrisë, rinia do tregojë që është gjallë dhe më e fortë se kurrë!

Kryetari i Forumit Rinor të Partisë Demokratike, Belind Këlliçi deklaroi në takimin e të rinjve me kryedemokratin Sali Berisha, se të rinjtë do të jenë në protestën e 7 korrikut. 

Këlliçi tha se shpopullimi dhe afera e inceneratorëve po rrëmbejnë të ardhmen e shqiptarëve.

Kreu i FRPD tha se të rinjtë në datën 7 korrik do të japin mesazhin e fortë se rinia e këtij vendi është gjallë dhe më e fortë se kurrë.

Na keni mbështetur në 6 vite e gjysmë në çdo kauzë opozitare, në çdo protestë. Jam i bindur se sikundër keni shkëlqyer në çdo aktivitet, në çdo protestë, në çdo fushatë elektorale, ku keni qenë të parët për të bërë punën dhe të fundit për kërkesa, sërish edhe në 7 korrik, në orën 7 para Kryeministrisë do të jepni një mesazh se rinia e këtij vendi është gjallë, është më e fortë se kurrë dhe se Shqipërinë po, do ta bëjmë ne, do ta bëjmë si Europa, do ta bëjmë së bashku me Partinë Demokratike. Ju ftoj të protestojmë për një nga kauzat më madhore, për dëmin më të madh që po i ndodh vendit, shpopullimin. Por mbi të gjitha të protestojmë edhe kundër çdo afere korruptive që na ka rrëmbyer të ardhmen. Vetëm pak orë më parë, një rast skandaloz, dy të moshuar 94 dhe 95 vjeçar zotëronin një kompani prej 35 mln dollarësh ku pastroheshin paratë e inceneratorëve. Një aferë korruptive që rëndon xhepat e qytetarëve për 35 vitet e ardhshme”, u shpreh Këlliçi.

Berisha: PD ka në fokus të rinjtë, zëri juaj do dëgjohet! Ju mund ta bëni Shqipërinë

Kryetari i PD Sali Berisha ka zhvilluar këtë pasdite një bashkëbisedim me të rinjtë e Forumin Rinor të Partisë Demokratike.

Berisha garantoi të rinjtë se me programin e PD, zëri i tyre do të dëgjohet dhe do të lejohen të japin kontributin e tyre në çdo fushë.

“Në çdo fushë, të rinjtë do kenë zërin e tyre, përfaqësinë e tyre, do japin kontributin e tyre. Programi ynë do jetë ai program që synon që rinia shqiptare të kthejë të bëjë Shqipërinë. Ju garantoj për këtë.“-tha Berisha.

‘Nuk mbushi sheshet kur u vra Klodjan Rasha’/ Berisha: Opozita shuante revoltat. S’do ndodhë kurrë më!

ryetari i Partisë Demokratike, Sali Berisha u shpreh gjatë bashkëbisedimit me FRPD, se dy ishin faktorët që shuanin revoltat qytetare. 

Berisha fajëson opozitën se nuk mbushi sheshin as kur u vra i riu Klodjan Rasha, nga plumbat e policisë.

Kreu demokrat bëri përgjegjëse opozitën për dështimin e protestës së Astirit dhe Teatrit Kombëtar.

Berisha përmendi edhe një faktor të tretë, atë të grupeve të shoqërisë civile që nuk donin të politizonin kauzat për të cilat protestonin.

Ai tha se opozita do të protestojë gjithnjë, ndërsa grupet shoqërore dhe organizatat e ndryshme, janë të ftuara të marrin pjesë.

Dy faktorë u bënë zjarrfikës të revoltave qytetare. Faktori i parë ishte opozita, të themi të vërtetën. Nuk harroj kurrë qëndrimin e opozitës ndaj ekzekutimit në derë të shtëpisë së të riut Rasha. Në derë të shtëpisë, pas shpine, duken hyrë në shtëpinë e tij. Nuk mund të kishte forcë që të pengonte opozitën të mbushte sheshet. Janë një seri rastesh të tjera. Këto nuk do të përsëriten kurrë më. Edhe Astiri, një qëndresë qytetare heroike, 420 ditë. Mbështetje e kufizuar, e dorëzuar, e lokalizuar.

Teatri, histori turpi për opozitën, histori nderi për artistët dhe qytetarët që bënë qëndresën më të vendosur, dhe opoziota nuk gjente motive për të mbrojtur një simbol kombëtar siç ishte Teatri. I them këto se s’do përsëriten kurrë më. 

Ka patur edhe një faktor tjetër. Në disa raste ka patur grupe dhe të tjerë që nuk duan të na politizojnë. Ne nuk pyesim më për asgjë, ajo që është e drejtë… Jam këtu para jush për t’ju thënë të gjithë grupeve, organizatave e të tjera me radhë, se ne si demokratë do të dalim në shesh për çdo kauzë të drejtë. Nuk ka asgjë që na pengon. Ju jeni të mirëpritur të na bashkoheni, nuk doni? Ne do të dalim gjithnjë“, u shpreh Berisha.

syri.net

Kryemadhi: Inceneratori i Tiranës off shore! Rama truri i skemës korruptive, ja hapat si ka vepruar

blank

Kryetarja e LSI Monika Kryemadhi komentoi në emisionin ‘Task Force’ në Syri Tv skandalin me aferën korruptive të inceneratorëve. Kryemadhi tha se prej 9 muajsh kemi të bëjmë me një evazion fiskal.

Sipas saj, me inceneratorët e Fierit dhe Elbasanit, hapeshin kompanitë, merreshin paratë dhe më pas këto kompani mbylleshin.

Për inceneratorin e Tiranë Kryemadhi tha se inceneratori i Tiranës është offshore, ndërsa si trurin e skemës korruptive dhe fshejes së gjurmëve, akuzon kryeministrin Edi Rama.

“Korrupsioni i inceneratorit të Elbasanit dhe Fierit, hapeshin kompani, merreshin paratë, tërhiqeshin nga bankat e nivelit të dytë, mbylleshin kompanitë. Flagrante.

Sa i përket kësaj skeme, shumë më e vështirë, janë parë qindra miëjra fatura që janë analizuar. Inceneratori i Tiranës, është off shore.

Duket që pas inceneratorit të Elbasanit e Fierit, Rama është bërë truri i skemës financiare, për të menaxhuar e fshehur gjurmët e këtij operacioni financiar për të përgatitur periudhën e fushatës zgjedhore të 2021.

Unë jam e sigurt që koka e truri financiar i kësaj skeme, jo vetëm të evazionit fiskal dhe përdorimit të fondeve publike të buxhetit të shtetit, por është edhe truri i pastrimit të parave të drogës që përmes kompanive fiktive, kanë futur para të pisëta jashtë Shqipërisë.”-tha Kryemadhi.

Kryemadhi: Inceneratori i Tiranës off shore! Rama truri i skemës korruptive, ja hapat si ka vepruar

Kryetarja e LSI Monika Kryemadhi komentoi në emisionin ‘Task Force’ në Syri Tv skandalin me aferën korruptive të inceneratorëve. Kryemadhi tha se prej 9 muajsh kemi të bëjmë me një evazion fiskal.

Sipas saj, me inceneratorët e Fierit dhe Elbasanit, hapeshin kompanitë, merreshin paratë dhe më pas këto kompani mbylleshin.

Për inceneratorin e Tiranë Kryemadhi tha se inceneratori i Tiranës është offshore, ndërsa si trurin e skemës korruptive dhe fshejes së gjurmëve, akuzon kryeministrin Edi Rama.

“Korrupsioni i inceneratorit të Elbasanit dhe Fierit, hapeshin kompani, merreshin paratë, tërhiqeshin nga bankat e nivelit të dytë, mbylleshin kompanitë. Flagrante.

Sa i përket kësaj skeme, shumë më e vështirë, janë parë qindra miëjra fatura që janë analizuar. Inceneratori i Tiranës, është off shore.

Duket që pas inceneratorit të Elbasanit e Fierit, Rama është bërë truri i skemës financiare, për të menaxhuar e fshehur gjurmët e këtij operacioni financiar për të përgatitur periudhën e fushatës zgjedhore të 2021.

Unë jam e sigurt që koka e truri financiar i kësaj skeme, jo vetëm të evazionit fiskal dhe përdorimit të fondeve publike të buxhetit të shtetit, por është edhe truri i pastrimit të parave të drogës që përmes kompanive fiktive, kanë futur para të pisëta jashtë Shqipërisë.”-tha Kryemadhi.

Afera e inceneratorëve/ Kryemadhi: Ja skema si Rama po përdor të moshuarit për të nënshkruar kontratat

Kryetarja e LSI Monika Kryemadhi komentoi në emisionin ‘Task Force’ në Syri Tv aferën korruptive të inceneratorëve. Kryemadhi tha se kartat e identitetit të pensionistëve përdoren për të nënshkruar kontrata që bëhen milionerë, ndërkohë jetojnë në azil, pra të moshuarit përdoren.

Kryemadhi komentoi edhe rastin që denoncoi me 90-vjeçaren Haxhire Gurakuqi e cila figuron pronare e një kompanie 30 mln dollarë dhe që ka përfituar deri në 5 mln euro si punë e paguar nga inceneratorët.

Sipas Kryemadhit, Rama përdor të moshuarit përmes këtyre skemave ndërsa shtoi se SPAK është nën presionin e kryeministrit.

“Merren njerëz, u faturohen miliona euro. Problemi fillon te Ministria e Financave. Ose drejtësi e kapur, e pranoj që SPAK-u është nën presionin e Ramës e Veliajt.

Nëse bie Veliaj bie Edi Rama, asnjëri nuk e mban njëri-tjetrin. Skema e evazionit fiskal janë para të buxhetit të shtetit, për të pastruar paratë e drogës.

Rama merr 90-vjeçaren e bën pronare të 30 mln eurove e cila është pa shtëpi.”-tha Kryemadhi.

Send this to a friend