VOAL

Please Wait ...
0%

Princ Leka II në një intervistë për shtypin austriak përshëndet lirimin e Ramush Haradinajt

Sot Prince Leka II dha një intervistë për shtypin Austriak Intervista fliste mbi lidhjet historike që ka populli Shqiptar me atë Austriak dhe pyetje të ndryshme aktuale mbi realitetin politik.

Princ Leka II pershendeti lirimin e z Ramush Haradinaj , foli mbi rolin që luan familja Mbretërore mbi promovimin e vlerave Shqiptare , si alternativa më e saktë për zhvillimin dhe unifikim e kombit Shqiptar

Në foto Princ Leka II gjatë intervistët per shtypin Austria.

Papunësia nxit të rinjtë shqiptarë të emigrojnë në Greqi

Drejtoria Vendore për Kufirin dhe Emigracionin në Gjirokastër, një rreth kufitar me Greqinë, tha kësaj jave se referoi në Prokurori materialet për një 28vjeçar nga Burreli, të riatdhesuar nga Greqia në Pikën kufitare të Kakavijës. I riu shqiptar e kishte kaluar kufirin grek pa dokumente pasi ishte kapur nga rojet greke të kufirit dhe qëndroi gati 11 ditë në paraburgim duke pritur që autobuzi i policisë greke të mbushej me emigrantë të tjerë të paligjshëm për t`u nisur drejt kufirit shqiptar. Raste të tilla të referimit në prokurori janë gati të përditshme në rajonet policore kufitare të Korçës, Gjirokastrës dhe Sarandës zonat nga ku shqiptarët kalojnë kufirin grek në mënyrë të paligjshme drejt Greqisë. Sipas Raportit mbi gjendjen e kriminalitetit në vend për vitin 2016 të Prokurorisë shqiptare u vu re një tendenca në rritje e procedimeve të regjistruara për veprën penale “Kalimi i paligjshëm i kufirit shtetëror” prej 64,7 % në krahasim me vitin 2015. Prokuroria regjistroi 648 çështje të tilla nga 429 që ishin regjistruar në vitin 2015 ndërkohë që 341 të pandehur u dënuan me penalitete të lehta nga gjykata përgjatë vitit 2016 nga 246 që ishin dënuar në vitin 2015. Numri i çështjeve të regjistruara “për kalim të paligjshëm të kufirit” ka ardhur gjithnjë e në rritje në këto vitet e fundit dhe kjo lidhet me krizën ekonomike që po kalon Shqipëria dhe me një synim sidomos të të rinjve për të emigruar. Sipas raportit të Prokurorisë shqiptare në vitin 2013 ishin regjistruar 116 çështje për këtë vepër penale, në vitin 2013 ishin regjistruar 84 , ndërsa në vitin 2014 ishin regjistruar 207. Në vitin 2015 numri i çështjeve për kalim të paligjshëm të kufirit shkoi në 360 dhe në vitin 2016 shkoi në 648 çështje nga të cilat u proceduan 593. Sipas Raportit të Prokurorisë shqiptare numri më i madh i procedimeve të regjistruara për këtë vepër penale është në Prokurorinë e shkallës së parë Tiranë, që përbën 32 % të numrit total të procedimeve në shkallë vendi. Burimet zyrtare pohojnë se në Prokurorinë e shkallës së parë Gjirokastër është regjistruar 16 % e numrit total të procedimeve në shkallë vendi, në Prokurorinë Sarandë është regjistruar 15 % e numrit total të procedimeve në shkallë vendi, në Prokurorinë Korçë është regjistruar 13 % e numrit total të procedimeve në shkallë vendi.

Raporti policor grek: rritje e emigrantëve të paligjshëm nga Shqipëria

Një raport i policisë greke flet se përgjatë vitit 2016 u bllokuan në territorin grek 11,333 shtetas shqiptarë pa dokumente pjesa më e madhe e të cilëve janë riatdhesuar në Shqipëri pas qëndrimit edhe me ditë në qelitë greke të paraburgimit. Të rinjtë shqiptarë vijojnë të emigrojnë në Greqi pa dokumente qëndrimi duke shfrytëzuar rrjetet e trafikut me shpresën për një punësim sezonal. Për nga numri i lartë i emigrimit shqiptarët renditen në Greqi pas refugjatëve nga Siria, Iraku, Pakistani, Afganistani dhe Afrika. Sipas Raportit Vjetor të Policisë greke mbi Kriminalitetin për vitin 2016, të rinjtë shqiptarë janë aktivë edhe në rrjetet e organizimit të trafikut të paligjshëm. Sipas të dhënave të policisë greke përgjatë vitit 2016 u arrestuan 111 shqiptarë për këtë vepër penale. Sipas të dhënave policore greke në jo pak raste trafiku i emigrantëve të paligjshëm shqiptarë njeh bashkëpunime në grupe kriminale të cilat kombinojnë këto forma të kalimit të kufirt edhe me aktivitete të tjera kriminale në kufi. Ndër këto aktivitete mbetet përhapur trafiku i lëndëve narkotike apo i refugjatëve nga vendet e Afrikës së Veriut dhe Lindjes së Mesme që depërtojnë në Shqipëri.

Shqiptarët në Greqi: një histori dëbimesh

Një Studim i sapopublikuar i Qendrës për Demokraci dhe Pajtim në Evropën Juglindore i përgatitur nga një ekip hulumtues profesorësh në Universitetin e Selanikut vlerëson se gjatë dekadës 2006-2015 u dëbuan nga Greqia rreth 175,000 emigrantë, shumica shqiptarë. Sipas studimit “Aspektet e emigracionit shqiptar në Greqi (Selanik 2017) “ deri në vitin 2011 shqiptarët përbënin rreth 50% të hyrjeve të parregullta në Greqi , ndërsa nga viti 2012 deri në vitin 2015 ishin shtetasit nga Siria, Iraku dhe Afganistani që përbënin rreth 80% të refugjatëve të paligjshëm. Studimi vlerëson se “në kufirin shqiptaro-grek në vitin 2007 ishin ndaluar 42.897 refugjatë shqiptarë, ndërkohë që në vitin 2014 ky numër ra në 4957. Por sipas të dhënave më të fundit si shqiptare dhe greke dy vitet e fundit kanë treguar një rritje të lartë të emigrantëve shqiptarë që kalojnë pa dokumente qëndrimi në Greqi dhe rrjedhimisht edhe të riatdhesimit të tyre nga autoritete greke.Nga hetimet e policisë greke ka rezultuar se emigrantët u paguajnë rrjeteve të trafikut nga 1.000 deri në 3.000 dollarë amerikanë ndërsa në jo pak raste nuk mungojnë edhe udhëtimet me ditë të tëra të emigrantëve shqiptarë në kufirin e gjelbër për të depërtuar në Greqi. Emigrantët që ndjekin këtë rrugë të paligjshme emigrimi drejt Greqisë e kanë të pamundur t`u vërtetojnë autoriteteve greke në kufi se mund të udhëtojnë për qëllime turistike në Greqi dhe të përfitonin kështu hyrjen e lirë sipas Marrëveshjes së Liberalizimit të Vizave të Shqipërisë me vendet e BE-së. Zona të tëra në Jug dhe Juglindje të Shqipërisë janë braktisur dhe në fshatrat e vegjël vitin e shkuar kultivimi i marijuanës ishte aktiviteti më i përhapur për punësim të të rinjve.

Papunësia në Greqi dhe statusi i vështirë i shqiptarëve nuk e ka ndalur emigrimin

Sipas të dhënave të Ministrisë së Brendshme greke të publikuara Nëntorin e vitit të shkuar mbi emigracionin e ligjshëm në Greqi, numri i emigrantëve të ligjshëm në këtë vend është 577.359 persona. Sipas të dhënave zyrtare greke komuniteti më i madh është ai emigrantëve shqiptarë që përbën 69% të emigrantëve ligjorë në Greqi, me 401.402 emigrantë. Sipas të dhënave zyrtare greke papunësia i ka prekur emigrantët më shumë se vendasit për shkak të thellimit të krizës ekonomike, vendeve të punës të pasigurta dhe të paguara pak. Shkalla e përgjithshme e papunësisë në Greqi sipas statistikave zyrtare ishte në vitin 2013 mesatarisht 28%, por 24% ishte e ndarë për grekët dhe 40.3% për të huajt. Gjatë periudhës 2008-2013 numri i personave të siguruar ishte ulur me 13.6% për grekët, por ishte rritur me 43% për shqiptarët dhe kjo më së shumti për të përfituar prej tyre statusin e qëndrimit ku nevojiten rreth 150 ditë në vit për sigurimet e detyruara. Të dhënat greke tregojnë se deri në vitin 2007 emigrantët shqiptarë në Greqi dërguan në Shqipëri rreth 500 milionë euro, (gati 9% të PBB të vendit), ndërsa rreth 20.000 prej tyre themeluar bizneset e tyre në Greqi. Në shtatë vitet e krizës rreth 75,000 emigrantë që punonin e jetonin prej vitesh në Greqi u kthyen në Shqipëri, por jo pak u detyruan të riktheheshin në Greqi prej vështirësive të integrimit sidomos në tregun shqiptar të punës. Në këtë komunitet të madh emigrantësh shqiptarë në Greqi me mjaft problematika jetese dhe qëndrimi emigrantët e paligjshëm që udhëtojnë rishtas e kanë të vështirë të përfitojnë status të rregullt qëndrimi. Ata mbështeten kryesisht tek të afërm të tyre apo punëdhënës grekë për të siguruar punësim sezonal, sidomos në bujqësi, blektori dhe vjelje agrumesh dhe pas një periudhe disa mujore rikthehen në Shqipëri për të mbajtur gjallë familjet. Me shpresën se një vit më vonë do të udhëtojnë sërish nga zonat ndërkufitare pyjore apo duke u paguar trafikantëve shuma të mëdha të hollash.

Kuvendi kapërcen pa kandidat raundin e tretë për zgjedhjen e presidentit të ri

Parlamenti shqiptar zhvilloi në mesditë seancën për zgjedhjen e presidentit të Republikës në raundin e tretë.

Komisioni parlamentar i ligjeve bëri të ditur se as këtë raund nuk ishte paraqitur asnjë kandidat, sipas afateve ligjore.

Kryetari i grupit parlamentar të PS-së, Gramoz Ruçi, tha se grupi parlamentar socialist u dakordësua pa asnjë rezervë për të pritur opozitën.

“Sot dogjëm raundin e tretë, edhe pse i kemi votat për ta zgjedhur presidentin qysh në raundin e parë.

U dhamë gjithë kohën opozitës për të propozuar kandidatë sa më të pranuar, por ata nuk erdhën” – tha zoti Ruçi.

Ai theksoi me tone kritike ndaj kryetarit të parlamentit dhe njëkohësisht drejtues i LSI-së, se PS i ka 71 votat dhe mund ta zgjedhë presidentin e ri edhe pa votat e LSI-së.

“Ne kërkojmë që raundi tjetër të caktohet sa më parë për të zgjedhur presidentin dhe nëse votat nuk arrihen për këtë, atëherë le të shkojmë në zgjedhje të parakohshme sipas Kushtetutës” – tha zoti Ruçi.

Ai tha se zoti Meta, anoi nga opozita dhe kë​mbë​nguli pë​r bisedime me opozitë​n, ndaj dhe nga Gjermania erdhi një​ zotë​ri i nderuar me një​ status të​ trefishtë​, por as kjo nuk ndryshoi asgjë​ në​ që​ndrimet e opozitë​s. Madje në​ bisedime u bë​në​ edhe kë​rkesa që​ në​ Gjermani dhe as në​ ndonjë​ vend tjetë​r demokratik nuk do të​ ishin të​ zakonshme.

“U bë maksimumi vetëm që të plotësoheshin ankimet e opozitës, e cila, si në futboll, edhe kërkon penallti edhe e do portën pa portier. Tani dialogu me opozitën ka mbaruar. Ne nuk duam të përdorim forcën e kartonave, por procesi duhet të shkojë përpara” – tha zoti Ruçi.

Në sallën e Kuvendit ishin vetëm deputetët e shumicës. Opozita vazhdon të qëndrojë jashtë parlamentit.

Edhe dy raundet e para u ezauruan pa ndonjë kandidat.

Meta kritika ndaj qëndrimit të PD: po barazon dialogun me ultimatumin

Kryetari i parlamentit Ilir Meta, dhe njëkohësisht aleati kryesor i socialistëve të kryeministrit Edi Rama tha mbrëmë se opozitës i janë bërë mjaft oferta dhe se ajo duhet të tregojë vullnet që të përfshihet në procesin e zgjedhjeve. Ai bëri këto komente në përfundim të takimit me partitë parlamentare ku Partia demokratike dhe forcat e tjera në opozitë nuk morën pjesë. Zoti Meta deklaroi se është për të ardhur keq që opozita barazon dialogun me ultimatumin

Dështimi i përpjekjeve të dy eurodeputetëve David McAllister dhe Knut Fleckenstein, për të ndërmjetësuar zgjidhjen e krizës politike por dhe bojkotimi që opozita i bëri mbrëmë takimit të thirrur prej tij me partitë parlamentare, duket se nuk kanë kaluar pa lënë gjurmë edhe mbi kryetarin e parlamentit Ilir Meta. Ishte ai që propozoi ndërhyrjen e Partisë Popullore europiane, grupimit të qendrës së djathtë ku bën pjesë dhe Partia Demokratike. Dhe zoti McAllister është zëvendëspresident i PPE-së. Gjatë gjithë kohës, zoti Meta ka qenë njeriu që në rradhët e shumicës, ka shmangur mbylljen e kanaleve të komunikimit me opozitën, duke qenë madje më kritik me aleatin e tij socialist, kryeministrin Edi Rama.

Ndërsa mbrëmë, ndonëse duke ruajtur sërish tonet e moderuara, ai u shpreh se “është për të ardhur keq që opozita barazon dialogun me ultimatumin”. Kryetari i parlamentit kujtoi se “falë përpjekjeve të bëra edhe nga partnerët ndërkombëtar, por edhe falë përpjekjeve të bëra edhe nga unë, edhe si Kryetar Kuvendit edhe si Kryetar i Lëvizjes Socialiste për Integrim, janë bërë disa hapa të rëndësishëm përpara nga ana e mazhorancës aktuale, për të krijuar një klimë sa më konstruktive dhe mirëbesimi. Por – theksoi ai – kuptohet që opozita ka një axhendë të sajën politike, që për fat jo të mirë nuk po i shërben këtij procesi dhe që nuk besoj se do t’i shërbejë edhe vetë opozitës”.

Shumica ra dakort me propozimet e bëra nga dy eurodeputetët si një mundësi për kapërcimin e krizës. Disa prej këtyre propozimeve, ishin avancuar më parë dhe nga zoti Meta. Por kryetari i opozitës Lulzim Basha këmbënguli në çështjen e qeverisë teknike. “Mendoj që i janë bërë mjaft oferta Partisë Demokratike, por edhe PD duhet të tregojë vullnet që të përfshihet në këtë proces”, tha zoti Meta, ndërsa nënvizoi se “qeveria teknike nuk është diçka që mund të përcaktohet në mënyrë të njëanshme dhe në rast se çdo përpjekje synon apo personalizohet thjesht tek një apo edhe disa individë, atëherë humbasim fokusin nga standardet që ka nevojë Shqipëria, që ka nevojë qytetarët shqiptarë dhe nuk ndihmojmë zgjidhjen dhe dialogun”.

Kreu i parlamentit madje ironizoi qëndrimin e opozitës e cila sipas tij, duket se shqetësohet më shumë se si të mbetet jashtë zgjedhjeve të 18 qershorit. “Ka një shqetësim nga opozita se mos bëhet ndonjë ndryshim që mund t’i krijojë afate të reja opozitës që të regjistrohet në zgjedhje dhe është shumë e shqetësuar për këtë opozita se mos kjo do të cilësohet si një problem edhe nga raporti i ardhshëm i burokratëve të ODIHR-it, por nuk e shqetëson në fakt opozitën që në këtë mënyrë do t’i mohohej mundësia opozitës që të regjistrohet në zgjedhje”.

Kryetari i parlamentit megjithatë nënvizoi se “fakti që nuk kemi arritur një marrëveshje tregon që këto përpjekje nuk janë shteruar”, ndonëse hapësirat sa vijnë e ngushtohen. E djathta duket e vendosur në rrugën e nisur. Edhe mbrëmë në përfundim të takimit mes kryetarit demokrat Basha dhe aleatëve të tij, u shpërnda një deklaratë në emër të koalicionit opozitar ku “konfirmohet vendosmëria për të mos lejuar votim fasadë të diktuar nga krimi dhe droga, duke nisur nga Kavaja. Në funksion të këtij vendimi, të gjitha partitë politike anëtare të koalicionit pozitar, rikonfirmuan angazhimin masiv politik dhe popullor për mosbindje civile. E vetmja zgjidhje për krizën politike në vend është krjimi pa vonesë i qeverisë teknike dhe dhënia e mandatit për krijimin e kushteve për zgjedhje të lira e të ndershme”, thekson deklarata e partive të opozitës.

Opozita ngre shtabin e mosbindjes civile për Kavajën: S’ka zgjedhje

Opozita ka dalë me një deklaratë të përbashkët pas mbledhjes që zhvilloi sot kreu i PD-së me aleatët e saj në selinë blu.

Pas mbledhjes dhe pas vendosjes së bojkotit të tryezës së Metës për zgjidhjen e krizës, opozita ka dalë në një deklaratë të përbashkët që thotë se do të përhskallëzojë aksionin e saj politik.

Ky pershkallezim nis me Kavajen, ku do te kete mosbindje civile.

DEKLARATA

Koalicioni Opozitar vendosi sot njëzëri përshkallëzimin e aksionit politik të opozitës, për të mos lejuar diktatin e krimit e të drogës me mbështetje qeveritare mbi votën e qytetarëve.

Koalicioni opozitar konfirmoi vendosmërinë për të mos lejuar votim fasadë të diktuar nga krimi dhe droga, duke nisur nga Kavaja.

Në funksion të këtij vendimi, të gjitha partitë politike anëtare të Koalicionit Opozitar, rikonfirmuan angazhimin masiv politik dhe popullor për mosbindje civile. Në kuadër të organizimit të mosbindjes civile dhe moslejimit të një procesi fasade elektoral, u miratua ngritja e shtabit koordinues të opozitës së bashkuar për bashkërendimin e aksionit popullor.

Po ashtu, Koalicioni i bashkuar Opozitar, dënoi dhe hodhi poshtë përpjekjet për tryeza fasadë me qëllim manipulimin e njëanshëm të Kodit Zgjedhor dhe klonimin e koalicioneve dhe opozitave fasadë në shërbim të narkoqeverisjes.

E vetmja zgjidhje për krizën politike në vend është krjimi pa vonesë i qeverisë teknike dhe dhënia e mandatit për krijimin e kushteve për zgjedhje të lira e të ndershme.

Koalicioni opozitar shpreh mirënjohjen për qëndresën e qindra-mijë qytetarëve në mbrojtje të lirisë dhe të drejtës themelore të votës së lirë dhe u bën thirrje qytetarëve shqiptarë për bashkimin më të madh popullor kundër krimit dhe drogës në pushtet. Fitorja i takon popullit të bashkuar për një Republikë të Re të Demokracisë, Lirisë dhe Drejtësisë së vërtetë.​

Vrasja e dyfishtë, dyshime se vajzat nxorën në pritë Dalipajn

Pas identifikimit të dy vajzave me të cilat u takuan për herë të fundit para atentatit, Juxhin Dauti dhe Ervin Dalipaj, hetuesit kanë sekuestruar telefonat celularë të tyre.

Burime të News 24 thonë se ka dyshime se ato mund t’i kenë sjellë në pritë dy viktimat. Hetimet përfshijnë çdo thirrje telefonike të kryer prej tyre, para e pas vrasjes, por kështu edhe qelizat e thirrjeve të mëparshme.

Të njetjat burie saktësojnë se janë sekuestruar e pritet zbardhja e tabulateve telefonike të dy viktimave, për të kuptuar se cilët persona kanë qenë në dijeni të lëvizjes së tyre.

Edhe pse ka pasur kamera sigurie, pronari i pikës së servisit të automjeteve ka deklaruar për prokurorët e çështjes se nuk ka server, dhe nuk ka regjistruar asgjë në lidhje me atë çfarë ngjau jashtë dyerve të autoservisit rreth 200 metra larg prej tij. Nga marrja në pyetje e një prej punonjësve të servisit u zbulua identiteti i vajzave që u panë në shoqërinë e dy viktimave.

Në total policia dyshon se drejt mjetit është qëlluar me një breshëri prej 50 plumbash automatiku, nga të cilat 32 kanë prekur trupat e viktimave. Në drejtim të mjetit ka qenë Juxhin Dauti, ndërsa në trupin e pajetë të Ervin Dalipajt u gjet një armë tip pistoletë, dhe policia po heton për të mësuar nëse është përdorur gjatë sulmit. Në xhepat e dy viktimave janë gjetur një shumë prej 7000 eurosh, 5000 nga të cilat i kishte Ervin Dalipaj dhe 2000, 27-vjeçari Juxhin Dauti. Mësohet gjithashtu se automjeti i viktimave është marrë pak ditë më parë me qira në një koncesionar.

Janë rreth 18 persona të shoqëruar deri tani për ngjarjen,ndërsa Dy janë pistat ku janë fokusuar hetimet e policisë për vrasjen e dyfishtë, ajo e konflikteve të kaluarës kriminale të 39-vjeçarit Ervin Dalipaj si dhe pista e hakmarrjes. Nuk përjashtohet nga hetimi edhe e kaluara e Juxhin Dautit.

Nis takimi i Bashës me aleatët, ja çfarë po diskutojnë

Ka nisur takimi i kreut të Partisë Demokratike Lulzim Basha, me aleatët në selinë blu. Ky takim po mbahet një orë përpara takimit që ka thirrur Meta, për tu mbledhur të gjitha partitë politike te Kryesia e Kuvendit.

Ata pritet te diskutojne nese do te marrin pjese ose jo ne takimin e ores 19:00 ne Kryesine e Kuvendit.

Pas ftesës së Metës, Basha mbledhje me aleatët në orën 18:00

Pas ftesës së Metës, Basha ka thirrur në një takim aleatët. Ky takim mes tyre  do te mbahet ne oren 18:00, ne seline blu.

Takimi mes tyre do të zhvillohet një ore perpara takimit qe ka kerkuar Meta me te gjitha partite ne Kryesine e Kuvendit.

Mësohet se gjatë kësaj mbledhje Basha dhe aleatët e tij do të vendosin nëse PD do të marrë pjesë në tryezën e thirrur nga Meta, vendim të cilin do ta bëjë publik në përfundim të këtij takimi.

Kryedemokrati pritet që të diskutojë me aleatët mbi situatën politike në vend, si do t’i informojë mbi takimet e zhvilluara një ditë më parë me negociatorët e BE.

Basha fjalim pas dështimit të negociatave: Javën tjetër nisim mosbindjen civile

Basha tha nga çadra e lirisë se negociatat dështuan sepse Rama nuk pranoi kushtin e qeverisë teknike që sipas tij do të realizojë zgjedhjet e lira dhe të ndershme.

“Negociatat dështuan, sepse Rama refuzon që të lirojë karrigen e tij kryeministrore”, tha Basha pas takimit me Berishën.

Basha tha se Rama i vendosi nje kusht te turpshem. “Na u vendos nje kusht i turpshem: voto vetingun qe te luftojme drogen”, tha Basha.

FJALA E PLOTE

Ata erdhën sot në Shqipëri dhe nuk kursyen përpjekjet për të gjetur një zgjidhje reale të krizës politike që ka mbërthyer vendin. Për fat të keq përpjekja e dy ndërmjetësuesve nuk pati sukses. Kjo sepse Rama refuzon qeverinë teknike të zgjedhjeve të lira si zgjidhjen e vetme por edhe si zgjidhjen e ndershme për të krijuar kushte për zgjedhje të lira dhe të ndershme duke zbatuar ligjin për dekriminalizimin, duke larguar kriminelët, duke larguar paratë e drogës si kërcënim për qytetarët dhe duke garantuar reformën zgjedhore sipas OSBE-ODIHR përfshirë votimin dhe numërimin elektronik.

Ky refuzim ka për bazë frikën e Ramës për të lëshuar karrigen dhe garancitë që përmes karriges kryeministrore i ka dhënë krimit të organizuar dhe narkokartelit në narkorepublikën që ka ndërtuar me duart e tij. PD ka rënë dakord me një numër të madh propozimesh të natyrës teknike të cilat do ndihmonin për të përshpjetuar procesin e dekriminalizimit dhe për të luftuar drogën. Por opozita nuk mund të pranojë që këto detyra që Rama me vetëdije nuk i kreu gjatë kohës që ishte në qeverisje, do të mund ti bëjë ato në katër javë që i kanë mbetur të mandatit të tij. Asnjë mundësi, asnjë mendje e shëndoshë smund të pranojë që njeriu që shkaktoi kriminalizimin e Shqipërisë do jetë përgjigjja për këto probleme në katër javë. Kushti për zgjedhje të lira dhe të ndershme mbetet qeveria teknike me mandat popullor për të luftuar drogën, për të nxjerrë jashtë institucioneve kriminelët.

Dua të denoncoj dhe dënoj aktin e turpshëm të kondicionimit të luftës kundër drogës dhe dekriminalizimit me gjoja votën për vettingun. Kjo nuk është çështje ‘ose dekriminalizim dhe drogë’, ‘ose vetting’. PD angazhohet që me një qeveri teknike të zbatohet plotësisht ligji i dekriminalizimit, të luftohet droga, të krijohen kushtet për zgjedhje të lira dhe të nisë pa vonesë zbatimi i vettingut sipas marrëveshjes së 22 korrikut. Rama nuk do as zgjedhje të lira dhe as vetting të vërtetë sepse i trembet demokracisë dhe drejtësisë të vërtetë.

Do ketë përballë të gjithë qytetarët e ndershëm shqiptarë. Ne nuk pranojmë zgjedhje fasadë, as vetting fasadë të diktuar nga Rama dhe interesat e tij kriminale. Jemi të vendosur të vazhdojmë pa kthim betejën për zgjedhje të lira dhe të ndershme. Le të bëhemi gati, shembulli i kësaj lëvizje të paprecedentë frymëzon sot çdo shqiptar dhe miqtë e Shqipërisë demokratike. Të vendosur do vazhdojmë qëndresën tonë në këtë monument të lirisë. Javën e ardhshme do nisim përshkallëzimin e mosbindjes civile anë e mbanë Shqipërisë për ti treguar Ramës se koha kur në Shqipëri bëheshin votime por jo zgjedhje ka marrë fund njëherë e mirë. Nuk do ketë më kurrë pushtet pa opozitë.

Artan Hoxha: “Ardian Çipa i afërt me Tahirin, u shkarkua se mblidhte të dhëna për një forcë politike”

Gazetari Artan Hoxha ka thënë sot në “News24” se shkarkimi i Ardian Çipës lidhet me pastrimin e Policisë nga punonjësit e afërm me Saimir Tahirin.

Sipas Hoxhës, Ardian Çipa bën pjesë në ata drejtues të Policisë së Shtetit që sipas tij po mbledhin të dhëna për “një forcë politike”.

Këtë Hoxha nuk e ka specifikuar se cila forcë politike ishte. Ndërkohë, Çipa tha sot në një prononcim për GSH.al se lajmi i shkarkimit është i vërtetë, por nuk përmendi detaje se përse ka ardhur kjo lëvizje.

Detaje: Ervin Dalipaj u qëllua 50 herë, ja sa plumba e kapën në trup


“Panorama” zbulon detaje të tjera nga atentati që i mori jetën ish-shefit të krimit ekonomik në Policinë e Tiranës, Ervin Dalipaj dhe Juxhin Dautajt ditën e sotme në Sukth.

Kështu, burime të gazetës brenda Policisë thonë se në vendin e ngjarjes janë gjetur deri tani 50 gëzhoja.

Ndërsa sipas ekspertizës mjekoligjore, kanë qënë plot 20 plumba ato që kanë kapur trupin e Ervin Dalipajt, duke e lënë të vrarë në vend.

I pari që është qëlluar ka qenë Dalipaj, i cili po drejtorte edhe automjetin. Ai ka marrë plumba në kraharor më së shumti.

Identifikohet viktima e dytë në vrasjen e ndodhur në Durrës

Një ekzekutim mafioz ka ndodhur mesditën e sotme, ku dy persona kanë mbetur të vdekur.

Ngjarja e rëndë ka ndodhur në zonën e Sukthit, ku persona ende të paidentifikuar kanë qëlluar me breshëri në drejtim të një makine me të cilën po udhëtonin dy perona.

Njëri nga viktimat, Ervin Dalipaj, është një emër i njohur, pasi ka qenë në kërkim kërkim ndërkombëtar për të dëshmuar për ekzekutimin e Gazmend Çollakut.

Ndërsa, bashkë më të mbeti i vdekur edhe shoku i tij Xhino Dautaj.

Policia ka mbërritur në vendin e ngjarjes ku janë marrë në pyetje edhe dëshmitarët, që mund të kenë parë vrasjen.

Ervin Dalipaj duhej të paraqitej sot në orën 12:30 në Gjykatë për ekzekutimin e Çollakut

Sot në orën 12:30, “Panorama” mëson se do te mbahej seanca e radhës për Ervin Dalipajn dhe Denis Shtrazen tek Krimet e Renda, te akuzuar për vrasjen e Gazmend Çollakut. Ky i fundit eshte vrare me 6 janar te 2016.

 

Ndërsa më herë u bë e ditur se Ervin Dalipaj është ekzekutuar në një atentatet të dyfishtë në afërsi të Sukthit.

Por në mungesë të Dalipajt kjo seancë është shtyrë. Te Krimet e Renda ende nuk ishin ezauruar te gjitha procedurat e njoftimit per te pandehurit qe kane mase “arrest ne burg” ne mungese, raporton gazetari i ‘Panoramës” Armand Bajramaj. 

Vrasja e Dalipajt, Artan Hoxha: Autorët të përpiktë, i zunë në befasi viktimat

Gazetari Artan Hoxha në një lidhje telefonike me News24, ka dhënë disa sqarime në lidhje me vrasjen e dyfishtë të ndodhur mesditën e sotme në autostradën Tiranë-Durrës, pranë mbikalimit të Sukthit, ku mes tyre ish-Shefi i Krimeve në Tiranë, Ervin Dalipaj.

 

Hoxha tha se autorët kanë qenë të përpiktë dhe se kanë zbuluar lëvizjet e viktimave.

“Autorët kanë qenë të përpiktë, kanë zbuluar lëvizjet e tyre që kanë qenë në kërkim. Që nga 2016 pas vrasjes së Gamzend Çollakut, ka qenë në kërkim nga policia. Dalipaj është akuzuar si bashkëpunëtor por gjithnjë ka thënë në media se nuk ka lidhje me ngjarjen.  Vrasja ka ndodhur në korsinë nga Tirana në Durrës, e kanë goditur kur nuk e prinsin. Policia duhet të bllokojë të gjitha rrugët që lidhin dy qytetet, për të bërë të mundur kapjen e autorit. Mos zbardhja e çështjes së vitit të 2016, solli këtë ngjarje ditën e sotme. Policia ka bllokuar edhe rrugët dytësore,” tha Hoxha.

Ervin Dalipaj dhe Xhino Dautaj u qëlluan për vdekje teksa ecnin me makinë në autostradë nga një tjetër makinë në ecje.

Dokumente – Kush është Ervin Dalipaj, ish shefi i krimeve në Tiranë që arrestoi babanë e Saimir Tahirit

Ish-efektivi i Policisë, Ervin Dalipaj, i cili është shpallur në kërkim si bashkautor i vrasjes së Gazmend Çollakut është personi që i vuri prangat babait të ministrit Saimir Tahiri në vitin 2013, nën akuzën e kontrabandës së medikamenteve.

Babai i ministrit, Bashkim Tahiri, së bashku me dy persona të tjerë, u arrestua më 25 mars të vitit 2013 për kontrabandë ilaçesh.

Në atë kohë, Ervin Dalipaj ishte shef i Sektorit Kundër Krimit Ekonomik në Drejtorinë e Policisë Tiranë dhe në atë kohë drejtonte hetimet ndaj babait të Saimir Tahirit, duke çuar në arrestimin e tij. Megjithatë, disa javë më vonë, babai i Tahirit u lirua nga të gjitha akuzat.

Sektori ekonomik
Deklarata e Policisë per arrestimin e Bashkim Tahirit

Dosja e Prokurorisë per vrasjen e Gazmend Collakut

Prokuroria për Krime të Rënda ka dërguar për gjykim shtetasit Denis Shtraza dhe Ervin Dalipaj, për këtë ngjarje, të akuzuar për veprat penale “Rrembimin ose mbajtjen peng te personit“ e paraprirë ose e shoqëruar me tortura fizikike dhe kur është shkaktuar vdekja e tij”, e kryer ne bashkpunim, “Prodhimit dhe mbajtjes pa leje te armeve luftarake” dhe “Mbajtje pa të drejtë të uniformës”   të parashikuara nga nenet 109/3, 25, 278/5 dhe 247  te Kodit Penal.

Këta dy shtetas akuzohen se, së bashku me dy persona të tjerë ende të paidentifikuar, në dt. 06.0.2016 kanë rrëmbyer dhe vrarë shtetasin Gazmend (Laert) Çollaku.

Fillimisht dy të dyshuarit janë shoqëruar menjëherë pas ngjarjes nga Policia Gjyqësore, por më pas janë lënë të lirë.

Në vijim të hetimeve, Prokuroria ka siguruar prova të mjaftueshme për të ngritur akuzë ndaj këtyre dy shtetasve dhe mori miratimin e Gjykatës për Krime të Rënda për arrestimin e tyre. Deri në përfundim të hetimit, nën arrest ka qenë vetëm i pandehuri Denis Shtraza. Ndërsa i pandehuri tjetër, Ervin Dalipaj nuk është gjetur ende.

Në mënyrë të përmbledhur, Prokuroria për Krime të Rënda ka arritur në këtë përfundim, bazuar në sa më poshtë:

foto nga rindertimi i vrasjes
foto nga rindertimi i vrasjes

– kur midis shtetasve Denzi Shtraza dhe Lart Çollaku egziston një konflikt, pasi ka dyshime se ky i fudnit ka tentuar të vrasë Denizin në vitin 2013;

– kur dy shtetasit nën hetim Ervin Dalipaj dhe Deniz Shtraza janë shoqëruar nga policia vetëm 3-4 orë pas rrëmbimit dhe vrasjes së shtetasit Lart Çollaku me mjejtin tip Benz Ml, me ngjyre te zeze me targa AA671MZ, në pronësi të Ervinit, ku janë gjetur gjurmë gjaku të njëjta me ato që janë gjetur në vendgjarje dhe në rrobat e viktimës;

– kur ky mjet në datën 06/01/2016 është përdorur vetëm nga shtetasi nën hetim Ervin Dalipaj dhe në orët e pasditës dhe mbrëmjes së kësaj ditë kanë qënë vetëm me shtetasin nën hetim Deniz Shtraza;

– kur të dy shtetasit nën hetim pranojnë që gjatë datës 06/01/2016 në orët e pasdites dhe mbrëmjes kanë qëndruar së bashku por në deklarimet e tyre kanë kontradita të qarta dhe të shumta lidhur me oraret e takimit dhe lëvizjes, vendet e ku kanë shkuar dhe me cilët janë takuar në Tiranë, të parsyeshme për veprime të kryera vetëm disa orë para deklarimit;

– kur të dy shtetasit nën hetim deklarojnë se nuk kanë asnjë dijeni se të kujt janë 9 aparatet celularë të gjendur në mjetin e Ervinit, ne xhepin e deres së pasagjerit ku ka qënë duke qëndruar Denizi;

Denis Shtraza dje në gjyq
Denis Shtraza në gjyq

Rezulton i provuar fakti se në bagazhin e mjetit në pronësi të shtetasit nën hetim Ervin Dalipaj ku ka qënë të paktën dhe shtetasi nën hetim Deniz Shtraza është vendosur dhe më pas është vrarë shtetasi Lart Çollaku.

Pra rezultoi e provuar se shtetasit nën hetim Ervin Dalipaj dhe Deniz Shtraza në bashkëpunim midis tyre dhe në bashkëpunim dhe me dy persona të tjerë, ende të paidentifikuar, kanë rrëmbyer shtetasin Laert (Gazmend) Çollaku, e kanë lidhur në këmbë dhe duar me fasheta të zeza, e kanë transportuar si fillim me një mjet tip Audi, per ne fshatin Murqin te Krujes dhe e kanë vrarë me armë zjarri, duke konsumuar në këtë mënyrë veprën penale të “Rrembimin ose mbajtjen peng te personit“ e paraprirë ose e shoqëruar me tortura fizikike dhe kur është shkaktuar vdekja e tij”, e kryer ne bashkpunim dhe “Prodhimit dhe mbajtjes pa leje te armeve luftarake”,  të parashikuara nga nenet 109/3, 25 e 278/5  te Kodit Penal.

Po ashtu shtetasit nën hetim Ervin Dalipaj në datën 06/01/2016 reth orës 23 :40 kur është shoqëruar nga Policia e Durrësit i është gjetur dhe sekuestruar një një dokument me nr. xxxxx i lëshuar nga Drejtoria e Policisë Tiranë dhe një stemë metalike me mbishkrimin « Policia » të cilat i mabte pa lejën e organeve kopetente.  Ky shtetas ka qënë punonjës i policisë nga viti 2000 deri në vitin 2012 kur është liruar.  Në këtë mënyrë ka kansumuar veprën penale të « Mbajtjes pa të drejtë të uniformës », parashikuar nga neni 247 i Kodit Penal.

Shkarkohet Ardian Çipa, Drejtor i Policisë për Sektorin e Krimeve

Burime zyrtare nga Ministria e Brendshme, konfirmojnë për “BalkanWeb” shkarkimin nga detyra të Drejtorit të Policisë për Sektorin e Krimeve në Policinë e Shtetit, Ardian Çipa.

Të njëjtat burime saktësojnë për “BalkanWeb” se shkarkimin nga detyra i ka komunikuar zyrtarisht vetë Drejtori i Përgjithshëm i Policisë së Shtetit, Haki Çako.

Çako e ka thirrur dje në zyrë Çipën dhe pas një takimi mbi 30 minuta mbi bilancin e  punës i ka komunikuar edhe largimin nga detyra.
Pritet që Çipa të mos largohet përfundimisht nga rradhët e Policisë pasi Çako i ka propozuar një post në sektorin për mbrojten e dëshmitarëve.

Gjatë ditës së djeshem, Çako ka zhvilluar takime edhe me disa drejtorë qarqesh të cilët kanë qenë problematikë në përballimin e situatës së kanabisit.

Burime të pakonfirmuara pohojnë për “BalkanWeb” se do të ketë shkarkime edhe në rradhët e drejtorëve të policisë në qarqe.

Pak para protestës së PD me bllokim rrugësh Rama e jep këtë mesazh

Kryemninistri Edi Rama e ka nisur ditën e sotme me një tjetër mesazh për ndjekësit e tij në Facebook.

 

Nuk dihet në është rastësi, por fotoja dhe mesazhi që ka zgjedhur Rama sot, nuk duket fare pa lidhje me aktualitetin, ditë kur opozita ka njoftuar protestën e saj me bllokim të trafikut në rrugët e vendit.

Postimi i Rames 

MIRËMËNGJES

Dhe ju uroj një ditë të mbarë me këtë imazh të një prej “engjëjve mbrojtës” të rregullit në rrugët e vendit. Ermela Lika, pasi ka kryer me rezultate të shkëlqyera Akademinë e rilindur të Sigurisë është bërë pjesë e #PolicisëQëDuam bashkë me 888 gratë dhe vajzat me gradë, të cilat i janë bashkuar forcave të rendit tre vitet e fundit.

Mirënjohje dhe respekt për çdo punonjës të Policisë së Shtetit, që me përkushtimin dhe profesionalizimin e saj apo të tij, ka bërë të mundur kthimin e besimit të qytetarëve tek uniformat blu.

Shumë është bërë. Ende më shumë mbetet për t’u bërë. Por edhe shumë ka për të humbur nëse ndalemi sot. Prandaj përpara për #ShqipërinëQëDuam me #Shtet#Punë#Mirëqenie

ÇADRA E LIRISË: LANDA KUNDRAVEPRUESE NDAJ VIRUSIT KOMUNIST! – Nga BESIM NDREGJONI

Francezët kan një shprehje: “Nuk ndërtohet mbi boshllëk!’’ periudha 26 vjeçare pluraliste tregoi se vendi i jonë nuk vuni themelet e shëndosha  për nji shtet shqiptar  të së drejtës , dhe nji shoqëri demokratike fuksionale. Në këto ditë të protestës dy mujore të shqiptarve ndërmend më sillet çdo ditë historia e një patrioti shqiptar Ziso Vangjeli i cili besoi në “komunizma”. Plaku Ziso Vangjeli  ishte shkolluar në Amerikë dhe  gjatë luftës kishte zbarkuar në Normandi si oficer amerikan. Historian  dhe ushtarak  punoi në Paris pastaj kthehet në një klub kulturor dhe ju dha të kthehej në Shqipëri. Sëmundja e dashurisë për atdhe. Sipas bisedimeve paraprake do të punonte si pedagog . Ja fali shtetit shqiptar  gjithë biblotekën e tijë. Por përfundon në burg. Dhe në sallën e gjygjit ai nuk do të i përgjigjiej akuzës së  prokurorit komunist por do të ligjëronte një mesazh për të ardhmen e shqiptarve:- Kur të bjerë” komunizma”, -tha se do të bjerë “patjetër”  ne do të vuajmë më pas  me dekada  prej hibridit. Komunistët janë të sofistikuar në politikën e kuadrit. Bijtë e të kuqve do të vijojne etërit. Ajo përzjerje  zelli dhe inati, here i fshehtë e here i hapur  për etërit e kuq  që spatën fuqi  dhe mend të ishin të pëjetshëm, do të i bëjnë më dinakë dhe më të liq. Nga kundërshtarë e tyre  që i urrejnë për vdekje, do të u  vjedhin idetë , projektet dhe deri sloganet e do të i propogandojnë më mizorishtë  për ti vënë  ato në jetë, gjoja si amanete.. (Shifni sloganet e  “Rilindjes” sot “Për një Shqipëri europiane” etj slogane propagandistike .)  dhe do të kërkojnë me çdo çmim zhdukjen e zotërve  të këtyre ideve. Do të kërkojnë  pushtet të pamerituar  si trashgimtarë , si zanatçinj të kuq, dhe kundërshtarët do ti durojnë sa për sfond.  Do të kërkojnë të bëhen  ata pronarë  dhe që të mbrohen  do të bëjnë atë politikë që etërit e tyre  e rroposën  ose e luftuan  gjithë jetën si bolshevikë të trashë. Kundërshtarët e të kuqve  në Shqipëri ç’kanë mbetur  pas kasaphanave  dhe të rinjtë që do të dalin , janë pa përvojë dhe kështu do të sundojnë te ne hibridi. Gjatë, mjaftë gjatë.  Hibridët janë si monstrat. E për të luftuar ato duhet qënë si ata. Do të jetë më keq ca  kohë e njerzit  do të mendojnë diktaturën si zgjidhje. Burg i detyruar . Liri e detyruar.  Kaos dhe llum. Pra pas denimit  me burg populli do të denohet me liri qorre. Liria qorre është denim. Se  ne  nuk do të dime  ç’t’i bëjmë asaj si një gjeje të tepërt.  Do ta përdhunojmë si barbarët. Unë nuk do të jem atëhere . Ju do të jeni: Mbahe mend  dhe kujtojmë. Ske ç’bën jo. Veç kujtojmë  mua plakun. Nuk jam unë njeri, kundër komunistëve, jane komunistët kundra njeriut. Kështu përfundon fjalën e mbrotjes në gjygjin komuniste Ziso Vangjeli. E këtë ligjëratë plaku i urtë  profesori, historian,  dhe ushtaraku i mire e bëri para gjysëm shekulli. Dhe që vertetohet sot,  si para 50 viteve  kur e shqiptoi në sallën e gjygjit plaku i urtë. Ky ka qënë trashëgimi që na la komunizmi në vendin tone, nga i cili do të ndërtohej Shqipëria e re  demokratike;  e plagët e hapuna nga “diktatura e proletariatit” mbeten të hapuna , dhe na ndjekin  kamba –kambës. Kjo “tragjedi e pameritueme”  u dyfishue  nga mungesa  e traditës demokratike në vendin tone… larg  nga Europa. Mbas 26  vjet “tranzicioni” që akoma vazhdon, duket sikur kemi arritë pikën ma të ulët në qeverisjen e vendit, dhe kemi ra në nji pellg imoraliteti që kërcënon me u revelue “i pashërim”. Kemi shkelë pragun pa kthesë të humbjes së besimit në “njeriun”; nuk besojmë njeri, nuk përfillim njeri, përpiqemi të varrosim tjetrin në përpjekje me ngritë veten tonë…. Ashtë krijue nji atmosferë e sëmurë në shoqëninë tonë shqiptare. “Diçka qelbet në Danimarkë”, deklaronte Hamleti. E përpara  kësaj shurdhmërie a duhet të heshtim? Sot atdheu i jonë vajton  për një udhëheqje serioze, fisnike  e thellësishtë demokratike, me rrënjë të thella  në traditat e kombit tone. Revolta e shqiptarve në këtë 64 ditësh  jep kuptimin filozofik e praktik të kuptojmë se një rend publik demokratik dhe i qëndrushëm kërkon kryesishtë :“pushtet” dhe “moralitet”. Ne shqiptarët nuk duhet të i lejojmë vetes  të fundosemi në humnerën e shprehejes :”tani është vonë”  dhe flas për ata shqiptarë që nuk e ndjejne veten fajtorë.  Cadra e lirisë, është ndenje  pafajsie  që krijon revoltën , akt guximtar  që sjell lirinë. Misioni i votës së lirë asht një përgjegjesi  e paevitueshme  për botën ku jetojmë. Këtu lind shpresa  për një nji jetë që nuk është skllavëri,. Së bashku, të gjithë ngrihemi nalt e fitojmë betejën morale: shpresën për të gjithë ata që kërkojnë lirinë, pa lejue që fitorja e përbashkët të kthehet   në tragjeditë tona individuale , si në komunizëm. Sot shqiptarët janë të djegun  për liri e demokraci.  Shqiptarët janë të sigurtë që, nëse e tashmja është  në  duar  të oligarkëve të  pseudopushtetit  në Shqipëri, e ardhmja i takon  lirisë dhe demokracisë, republikës së re për të gjithë. Kjo andërr nuk shuhet dhe do të bëhet realitet. Ejani në vete, o shqiptarë! ( Faik Konica)

Basha: Dy investitorë rusë te ABI BANK, në Bord është gruaja e Edi Ramës

Kreu i PD-së, Lulzim Basha ka folur sot për një komplot ekonomik në vend dhe ka thënë se gruaja e kryeministrit Rama është suport i fuqishëm i një banke në vend.

Sipas tij ABI BANK, ka në përbërjen e tij dy investitorë rusë, të pasurive të patundshme si dhe në Bord, gruan e kreut të qeverisë, Linda Rama.

“Ka një bankë të çuditshme në Shqipëri që quhet ABI BANK. Ka zhage e zhage. ABI BANK ka për aksionerë dy investitorë të privatizimeve në Rusi në vitet ’90 që kanë regjistruar fondet e tyre në Ishujt Kejmen. E dini çfarë janë Ishujt Kejmen? Janë parajsat e pastrimit të parave. Pikërisht kompania mëmë e ABI BANK në Tiranë është regjistruar në Ishujt Kejmen. Kush është në Bordin e kësaj banke? Është bashkëshortja e kryeministrit shqiptar. Është edhe një ish ministër federal i Gjermanisë dhe sot ndër lobistët kryesorë të Edi Ramës në Berlin. Këta janë bë bordin e një banke të themeluar nga investitorë në Rusi që paratë e tyre i kanë çuar në parajsat fiskale, ku kryesisht hetimet e vendeve demokratike janë për pastrim parash”, tha Basha.

Sipas tij “interesat e Republikës së Vjetër nuk i mban dot një zhage, nuk i mban dot vetëm Taulanti në krahë. Këto zhaget e mëdha kanë nevojë për banka. Fermeri thotë ska lekë, i riu thotë ska lekë. Ku janë lekët? Në zhaget dhe bankat e Republikës së Vjetër.  Po të jenë të pastër këta të Abi Bank, do hapin gjyq kundër meje. Pse nuk hapin gjyq kundër meje? Komploti ekonomik kundër shqiptarëve dhe fasada e këtij komploti që është teatri politik që është Parlamenti dhe Qeveria janë të tmerruara nga kjo lëvizje popullore dhe nga ajo që ju qytetarët e bashkuar keni vendosur: nuk do ketë më votime moniste, por zgjedhje të lira dhe të ndershme”.

Presidenti nga Populli

“Dje kishin nxjerrë të gjorin Gramoz për të thënë që nuk e zgjedhim dot Presidentin nga populli se nuk ka kohë dhe nuk ndryshojmë dot kushtetutën. Kohë për të vjedhur kanë, por për të ndryshuar kushtetutën, nuk kanë. Para 10 vitesh Rama kërcënoi se nuk do hynte në zgjedhje nëse nuk ndryshohej kushtetuta dhe ligji që çdo votues të kishte me vete certifikatën e lindjes. U ndryshua kushtetuta, iu dha kjo garanci”, u shpreh Basha.

Skafi në Ishëm

“Kush nuk sheh drogën dhe krimin ose është i papërgjegjshëm, ose i Zhages vjen me paratë e drogës, paratë e korrupsionit, drogës që vazhdon të vërshojë me tonelata drejt Europës dhe ku këta bëjnë vetë shfaqje. Në grykëderdhjen e Ishmit ka tre ditë që ka ngecur në llucë skafi i Habilajve me drogë. E di policia, e di ministri i Brendshëm, sepse Habilajt janë kumbarët e vërtetë të kësaj qeverie. As mediat nuk flasin për këtë. Nuk guxojnë të çojnë kameran, të bëjnë një filmim fshehurazi. Ç’bën ky skaf tre ditë më llucën e Ishmit? Kush e ka? E ka shteti i Edi Ramës”, u shpreh Basha.

Protesta

Një orë bllokim kombëtar është një sakrificë e vogël. Jemi të vendosur dhe thellësisht paqësorë. Bashkohemi të bllokojmë të keqen që ti hapim rrugë të mirës për çdo shqiptar dhe çdo shqiptare, duke iu kthyer qytetarëve të drejtën për votë të lirë dhe të ndershme. Le të bashkohemi nesër në orën 11-12 për ti thënë ndal krimit, ndal drogës, ndal korrupsionit”.

Shefit të krimeve i gjenden 66 mijë euro fatura, ja si merrte ryshfet

“Panorama” zbardh detaje nga hetimi për shefin e krimeve në Komisariatin nr. 2 në Tiranë, i cili hetohet për ryshfet.

Sipas Prokurorisë, atij i janë gjetur fatura me vlerë mbi 66 mijë eurosh. Në fakt ka dyshime se këto janë para ryshfeti që ai i maskonte sikur vinin si fitime të një aktiviteti privat me shit-blerje automjetesh.

Pak ditë pas komunikimit të masës së sigurisë arrest shtëpie për ish-shefin e krimeve të komisariatit nr.2, në Tiranë, Dritan Metani, prokuroria dhe Shërbimi i çështjeve të Brendshme dhe Ankesave, kanë zbardhur disa detaje të hetimit.

Hetimi ka zbuluar se Metani vartësi i tij, Gojart Bushi, kishin marrë takime me pronarët e dy lokaleve në kryeqytet.

Dy sipërmarrësit kishin ngritur tenda pa leje në territorin që kontrollonin Metani e Bushi dhe gjatë hetimeve kanë pohuar se kanë pasur kontakte me dy drejtuesit e policisë.

Pas hetimeve të kryera janë ngritur dyshime se Metani e Bushi i kishin lejuar qëllimisht tendat në kundërshtim me ligjin.

DOSJA

Në datën 19.12.2016 Prokuroria pranë Gjykatës së Shkallës së Parë Tiranë ka regjistruar proçedimin penal nr.9791 të vitit 2016.Ky proçedim penal ka filluar për dyshime rreth konsumimit të veprës penale “Korrupsion pasiv i funksionarit publik” parashikuar nga neni 259 i K.Penal. Ky proçedim penal është referuar nga Policia Gjyqësore e Sh.Ç.B.A.Në qendër të këtij referimi të veprës penale eshte veprimtaria e drejtuesit të Policisë Kriminale në Komisariatin e Policisë Nr.2 shtetasit Dritan Metani dhe vartësit të tij Gojart Bushi.

Sh.Ç.B.A ka referuar dy raste ku shtetasit Gojart Bushi e Dritan Metani kanë evidentuar punime të dyshuara si të jashtligjshme në fushën e ndërtimit dhe me konkretisht “ngritje e tendave te jashtme”. Këto punime janë evidentuar në Lokalet “MOMO” dhe “HOUSE MAKADOR” në Rrugën “Astrit Balluku”.Kësisoj Prokuroria ka kryer hetime duke pyetur shtetasit E. D. administrator I lokal MOMO dhe shtetasin K. B. administrator I lokalit HOUSE MAKADOR.

Shtetasi E. D. ka shpjeguar disa gjëra themelore për hetimin;

 1. Pranoi qe fotot e kryera nga shërbimet e Sh.Ç.B.A. ishin të lokalit të tij dhe të punimeve që po kryheshin atje.
 2. Ai shpjegon se në lokalin e tij I ka evidentuar këto punime nje punonjës I policisë pa emer.
 3. Punonjësi i Policisë e ka adresuar për zgjidhje te shtetasi Dritan Metani.
 4. Shtetasi E. D. ka marrë takim personal me shtetasin Dritan Metani në ambjentet e Komisariatit të Policisë nr.2.
 5. Dritan Metani i parashtroi faktin se sipas mendimit të tij veprimet e E. D. ishin veprime të natyrës penale.

Shtetasi K. B. ka ka shpjeguar disa gjëra themelore për hetimin.

 1. Pranoi qe fotot e kryera nga shërbimet e Sh.Ç.B.A. ishin të lokalit të tij dhe të punimeve që po kryheshin atje.
 2. Ai shpjegon se në lokalin e tij I ka evidentuar këto punime punonjësi I policisë Gojart Bushi.
 3. Punonjësi i Policisë Gojart Bushi e ka adresuar për zgjidhje te shtetasi Dritan Metani.
 4. Shtetasi K. B. ka marrë takim personal me shtetasin Dritan Metani në ambjentet e Komisariatit të Policisë nr.2.
 5. Dritan Metani i parashtroi faktin se sipas mendimit të tij veprimet e K. B. ishin veprime të natyrës penale.

Prokuroria ka hetuar në regjistrat e saj të veprave penale dhe ka evidentuar se ndaj shtetasit K. B. nuk ka asnjë referim të veprës penale në vitin 2016 dhe ndaj shtetasit E. D. ka vetëm një referim të veprës penale për konsumim të nenit 199/a të K.Penal ku referimi kishte të bënte me punime të brendshme hidrosanitare dhe elektrike dhe jo për ngritje tende si në rastin konkret.

Sikurse shihet është e provuar se shtetasi Dritan Metani ka marrë kontakt me dy pronarë lokalesh,ku te pakten njeri prej tyre eshte adresuar nga Gojart Bushi për tek Dritan Metan,dhe ky i fundit ju ka atribuar atyre pretendime se kishin kryer vepër penale sipas nenit 199/a të K.Penal.Në vijim megjithëse ka patur këtë mendim procedurial prej tij se aktet ishin veper penale nuk është kryer referim proçedurial të këtyre akteve të dyshuara si vepra penale.

Pasi Gjykata lejoi kontrollin e banesës dhe ambjenteve te punës së shtetasve Dritan Metani dhe Gojart Bushi si dhe të regjistrave të hyrjes së shtetasve në Komisariatin e Policisë nr.2 rezultuan dy fakte të rëndësishme për hetimin;

 1. a)Në periudhën kohore 01.08.2016-10.03.2017 në Komisariatin e Policisë nr.2 kanë hyrë dhe janë regjistruar shtetasit E. D. dhe K. B. Ata janë pritur nga shtetasi Dritan Metani ndërkohë që në regjistrin e veprave penale të Prokurorisë Tiranë nuk ka asnjë referim penal për ta.Ndërkohë ndërtimet që ata kanë kryer pranë lokaleve të tyre janë të natyrës që kërkojnë deklaratë paraprake e më pas leje nga organi kompetent sipas V.K.M. Nr.408 datë 13.05.2015. Mungesa e deklaratës paraprake dhe e lejes nga organi kompetent bëjnë që situata të jetë me dyshime penale dhe e pareferuar në prokurori(organ i cili ka kompetencen te vendose mosfillim apo jo) nga O.P.Gj Dritan Metani.
 2. b)Në banesën e Dritan Metanit janë gjetur dy grup aktyesh juridike:

–         Akte juridike që kishin të bënin me huadhënie në shifrat 23.000 Euro, 6000 Euro,1200 Euro, 15.000 Euro, 21.000 Euro. Këto veprime juridike janë kryer në një periudhë të shkurtër kohore çka ngre dyshimin se kjo është vijë sjellje e Dritan Metanit dhe jo rastësi. Ky fakt ngre dyshimin për konsumim të nenit 170/c të K.penal, pra kryerje e veprimtarisë bankare të kredidhënies pa liçensë.

–         Në katër akte juridike shtetasi Dritan Metani shfaqet si shit-blerës automjetesh duke ngritur dyshimin për konsumim të veprës penale 170/ç të K.Penal pasi Dritan Metani shet e blen sende prej të cilave nxjerr përfitime fshehtazi nga zyrat shtetërore.

Për një hetim të plote dhe shterues duhet që shtetasi Dritan Metani të mos kontaktojë gjatë hetimit me shtetasit të cilëve iu ka dhënë hua në mënyrë që hetimi të përcaktojë pa dyshim nëse Dritan Metani merrte interesa nga huatë që jepte apo jo.Për të realizuar këtë qëllim dhe duke mbajtur parasysh per veprat penale sipas neneve 248, 170/c dhe 170/ç të K.Penal për të cilat dyshohet Dritan Metani,masa e sigurisë më e përshtatshme është ajo e arrestit të shtëpisë me detyrimin që Dritan Metani të mos takojë shtetas të tjerë përveç familjarëve që janë në çertifikatën e familjes.

Në lidhje me shtetasin Gojart Bushi duhet mbajtur parasysh se ai ka ndikim më të vogël në ngjarje për shkak të hierarkisë në raport me Dritan Metanin dhe me pamundësinë e tij për vendimarrje,e për një hetim të qetë dhe shterues për të përcaktuar pozitën e Gojart Bushit do të ishte e mjaftueshme pezullimi i ti nga detyra në mënyrë që të mos kishte peshën e funksionarit të shtetit në raport me dëshmitarët E. D. e K. B.

Policia urdhër qytetarëve: Mos merrni pjesë në protestën e PD-së, rrezikoni burgun

Qeveria e drejtuar nga Edi Rama, ministria e Brendshme dhe Policia e Shtetit kanë paralajmëruar dhunë në protestën e nesërme të organizuar nga Partia Demokratike.

 

Me anë të një deklarate për median, zv/drejtori i Policisë së Shtetit, Altin Qato është shprehur se nuk do të lejojë bllokimin e rrugëve, ndërsa ka deklaruar disa herë duke bërë thirrje që qytetarët të mos marrin pjesë në protestën e organizuar nga opozita.

Njoftimi i plotë i Policisë së Shtetit

Partia Demokratike e Shqipërisë ka lajmëruar se në datën 24 Prill, ditën e hënë, do të zhvillojë një protestë publike, e cila do të shoqërohet me bllokimin e disa rrugëve kryesore kombëtare.

Të nderuar qytetarë,

Policia e Shtetit njofton se nuk ka dhënë lejen për zhvillimin e kësaj proteste. Ky vendim i Policisë së Shtetit është në përputhje të plotë me nenin 8 të Ligjit nr. 8773, datë 23.04.2001 “Për tubimet” i cili përcakton se: “Kur ka arsye të motivuar se zhvillimi i një tubimi në një shesh ose vendkalim publik përbën një rrezik real për sigurinë kombëtare, sigurinë publike, parandalimin e krimit, mbrojtjen e shëndetit ose të moralit ose mbrojtjen e lirive dhe të drejtave të të tjerëve dhe ky rrezik nuk mund të ndalohet me masa më pak shtrënguese, shefi i komisariatit të policisë mund të ndalojë zhvillimin e  tubimit ose të vendosë për kohën  dhe vendin e  zhvillimit të tubimit.” Zhvillimi i protestave apo edhe i tubimeve të tjera në rrugët kryesore kombëtare, duke bërë bllokimin e lëvizjes së njerëzve dhe mallrave, përbën një cënim të rëndë të rendit publik.

Asnjë shkak ligjor dhe asnjë motiv tjetër me interes publik nuk e justifikon zhvillimin e kësaj proteste në këtë mënyrë. Zhvillimi i kësaj proteste cënon rëndë rendin dhe sigurinë publike dhe po ashtu qartësisht ajo dëmton interesat e qytetarëve. Ndaj Policia e Shtetit ju bën thirrje të gjithë qytetarëve të mos marrin pjesë në këtë protestë të paligjshme dhe me rrezik të madh për rendin dhe sigurinë.

Policia e Shtetit është plotësisht e ndërgjegjshme për detyrimin që ka për të siguruar mbarëvajtjen e çdo proteste paqësore, e cila nuk cënon interesat publike, por ajo nuk do të tolerojë aspak, këdo që me veprimet e tij shkel ligjin në lidhje me tubimet dhe manifestimet. Policia e Shtetit ju bën thirrje qytetarëve të mos bien pre e thirrjeve që synojnë kaos, konflikt, destabilizim, ashtu sikundër u bën thirrje të mos i bashkohen manifestimeve të paligjshme që cënojnë lirinë e qytetarëve të tjerë dhe të drejtën e tyre për të qarkulluar lirshëm.

Të gjithë ata që do të marrin përsipër t’u shkojnë pas politikanëve të kujtdo subjekti politik për të cënuar rendin publik, penguar qarkullimin e lirë të njerëzve e të mallrave, dëmtuar bashkëjetesën shoqërore dhe ekonominë e bizneseve, do të përballen me ligjin. Në përputhje me parashikimet e nenit 21 të ligjit nr.8773, datë 23.04.2001 ”Për tubimet” Policia e Shtetit do të regjistrojë çdo shtetas dhe çdo automjet që i vihet në dispozicion një manifestimi të tillë dhe bashkë me provat përkatëse do t’i paraqesë organit të Prokurorisë kallzimin penal përkatës.

Kodi Penal, përkatësisht neni 262 dhe 274 të tij sanksionojnë dënime të rënda deri me burgim për ata shtetas që marrin pjesë në manifestime të paligjshme dhe/ose prishin rendin dhe qetësinë publike. Organizatorët dhe udhëheqësit e këtyre manifestimeve të paligjshme duhet të kuptojnë dhe të kenë përgjegjshmëri politike dhe qytetare për pasojat që mundet të vijnë. Do të jenë ata përgjegjësit ligjorë për çdo pasojë të ardhur si rrjedhojë e prishjes së rendit publik dhe/ose destabilizimit të tij.

Policia e Shtetit sjell gjithashtu në vëmendje që zhvillimi i manifestimeve të paligjshme mundet të shfrytëzohet edhe nga elementë kriminal me qëllime të caktuara për të krijuar destabilitet. Ndaj ju bën thirrje qytetarëve që të shmangin pjesëmarrjen në aktivitete të tilla të paligjshme, të jenë vigjilentë dhe të vetëdijshëm për vendndodhjen e tyre, si dhe të tregojnë kujdes  të madh, nëse gjenden pranë këtyre tubimeve të paligjshme.

Policia e Shtetit ka gjithë të drejtën ligjore, si dhe zotëron të gjithë kapacitetet për të mos lejuar cënimin e interesit të qytetarëve dhe për të vënë përpara përgjegjësisë këdo shkelës të ligjit në këtë rast. Policia e Shtetit gjithashtu, siç ka dëshmuar në gjithë këto vite, është plotësisht e aftë për të përmbushur detyrimin ligjor si garante e zhvillimit të çdo tubimi paqësor kudo dhe nga kushdo.

Gjyshi im vuajti në kampet naziste, im atë në burgjet komuniste, ne në kalvarin e tranzicionit kriminal! Nga Ajtanga Lubonja

Babain e ndoqa burgjeve per 11 vjet rrjesht…

e adhuronja, ishte tip autoritar…

po zemren e kish te madhe dhe ju bente mire njerezve!

Kur shkonim ne burg me mamane dhe tek prisnim ta sillnin ne takim…peshperisnim:

“O Zot e gjejme mire me shendet kete rradhe…!

Ay burre me nje trup atleti, qe nuk u ndal kurre se beri fiskulture,

aty ne burg u shperbe, u dobesua, faqet ju bene grope…

vetem mustaqet nuk i hoqi kurre!

Pasi çmalleshim e pyeste per te gjithe…

edhe per macen qe dilte e priste ne rrugice e cila pas 1 muaji qe e arrestuan babain,

ajo ngordhi!

Po atij nuk ja thame kurre!

Pra pasi benim çmalljen,

ay na thesh “duhan e kafe me keni sjelle”!

Duhanin e pinte me llulle…i ruaj llullat e tij(oh sa mall kam baba)!

Dobesia e tij na linte pa gjume,

ne i shpinim sa te hante 2-3 dite….

Kur doli nga burgu e filloi te merrte veten dalengadale…

e pyeta “si ishte ushqimi atje baba”?

Ay verejti vetullat, lemoi mustaqet dhe peshperiti “MATHAUZEN”!

I jati kish vuajtur ne kampet e perqendrimit nazist,

babai im ne kampet e komunizmit …

ne në kalvarin e tranzicionit kriminal

sepse unë vazhdoj e bëj jetë qeni!

Im gjysh dhe im atë mbijetuan, po te dy interesant vdiqen ne te njejten moshe 72 vjeç…

une dua dhe dy vjet te mbush moshen e tyre,

po edhe une do marr me vete kujtime te tmereshme qe ndodhen dhe po ndodhin me jeten time e te familjes time!

Pasi publikova shtepine konvikt ku jetoj….perserita kerkesen “pse s’po na jepen demshperblimet e te persekutuarve”!

Ja u kam thene se kemi marrë vetëm 1 kest!

Dhe me vjen ne inbox nje shenim “Zonje, qeveria po ben kalkulimeve sa kane konsumuar ushqim te burgosuri,

po bejne llogari, konsumimin e bazes materiale…çarcafë, batanije dhe te gjitha keto do zbritet nga shuma e demshperblimit!”

U LLAHTARISA!

Sikur te ndodhe edhe kjo, te varim nga nje gure ne qafe e ne det!

S’ka gjë më kriminale të llogarisin letyrat qe hanin ne burg….7 gr vaj ne dite dmth 200 gr ne muaj, çfare fshihej me fshese neper magazina groshe, oriz, makarona(te perzjera me miza, kakerdhi ja u gatuanin te burgosurve!

DIKTATUREN THAME SE E PERMBYSEM,TANI DO FUQIZOJME SADIZMIN!!!

Por Sadizëm është baraz me Diktaturë!

Presidenti Nishani bën vizitë private në Mekë, i shoqëruar nga djali i tij

Presidenti i vendit Bujar Nishani ka shkuar në një vizitë private në Mekë i shoqëruar dhe nga djali i tij.

Në foton që serviret nga newsbomb.al, presidenti shfaqet duke u falur. Ulur në karrige, i shoqëruar nga dikush tjetër, ai ka ndjekur ritualin e faljes. Ndoshta është një gjest i pazakontë për një president. Presidenti është duke u falur në Mesxhidi Nebevij pranë Ravza-I Mutahara dhe Huxhre i Saadet gjatë Namazit. Eshtë pikërisht xhamia e Pejgamberit në Medine.

Kreu i shtetit i shoqëruar nga një pjesë e stafit të tij, gjendet në Arabinë Saudite prej dy ditësh në një vizitë në vendin e shenjtë të muslimanëve në Mekë dhe Medine.

Nishani e bën këtë vizitë private bashkë me bashkëshorten e tij, e cila në njihet si një besimtare e devotshme. Gjatë vizitës në Mekë dhe Medine, Nishani ka vizituar Xhaminë e Shenjtë të profetit Muhamed dhe ka kryer ritualin e Umras në Mekë.

Gjatë vizitës ai është pritur nga autoritetet më të larta të Mbretërisë së Arabisë Saudite. Kjo vizitë është nga të fundit që presidenti i Shqipërisë i bën në postin e drejtuesit më të lartë të shtetit shqiptar.

Prej pas periudhës së rënies së diktaturës, shumë politikanë të niveleve të ndryshme kanë vizituar Qabenë për t’iu nënshtruar Zotit si besimtarë të devotshëm. /NEWSBOMB.AL/

Ja ku jeton Ajtanga Lubonja! E keni zili? Populli uron: Kështu i pafsha gjithë politikanët e Shqipërisë!

Ajtanga Lubonja ka 26 vjet që jeton në një dhomë të mjerë në Qytetin Studenti. Ajo vjen nga klasa e të persekutuarve. Deri tani, në moshën 69 vjeçare ajo dhe familja e saj nuk janë shdëmtuar për vitet e tyre të persekutimit dhe burgosjes të babait. Kanë marrë vetëm një këst.

Përse nuk ka marrë banesë Ajtanga Lubonja ?

Sikur morën gjithë politikanët e Tiranës apartamente që i blenë me nga 100 $ ?

Të mos flasim pastaj për apartamentet dhe vilat e reja që arrijnë vlera me qindra mijë Euro ?

A rrinë dot politikanët e Tiranës pa marrë rrogën mujore, që e kanë 20 herë më të lartë sa pensioni i Ajtangës ?

Pensioni i Ajtangës është 158 mijë lekë, nga të cilat duhet të paguajë ilaçet rreth 100 mijë lekë në muaj. Po çfarë i mbetet pastaj Ajtangës për të jetuar?

Po i duhet të paguajë edhe energjinë elektrike që për këtë dhomë ferr varion nga 52 mijë  deri në 120 mijë lekë në muaj ?

A jetojnë dot politikanët e Tiranës me të ardhurat pa të ardhura që jeton Ajtanga për çdo muaj ?

Po ku ka diktatorë më të mëdhenj se klasa politike e Tiranës!

Ata e shtypin popullin përmes diktaturës të varfërisë!

Prandaj ai vend ka marrë fund dhe shkaktarët e kësaj katrahure dihet që janë politikanët e Tiranës!

Populli i uron me mallkimin: I pafshim të jetojnë në vuajtje si jeton Ajtanga Lubonja. Dhe sikur ajo janë me qindra mijë shqiptarë dhe familje shqiptare!

Kur të jetojnë si Ajtanga, ta provojnë të paktën një muaj, dhe sikur ajo, sot janë të paktën 600 mijë pensionistë që jetojnë me nga 100 Euro në muaj, atëhere do ta kuptojnë vuajtjen e popullit.

Por atëherë do të jetë vonë!/Voal

 

 

Eurodeputetët në Tiranë: Frikë nga dhuna pas thirrjeve të Bashës

Faqja zyrtare e Brukselit, Eureporter, shkruan se BE është e frikësuar nga shpërthimi i dhunës në rrugët e Tiranës, nga protestuesit e PD-së.

“Frika e dhunës përpara vizitës së delegacionit të  MEP (Anëtarët e Parlamentit Europian) në Shqipëri”, thuhet në titullin e shkrimit, që ka për autor Martin Banks.  Në shkrim thuhet se opozita refuzon të marrë pjesë në zgjedhjet e 18 qershorit nëse Rama nuk largohet dhe nuk formohet qeveria teknike, por nga ana tjetër Mogherini është ndër ata që kanë shprehur shqetësim rreth bojkotit, duke shprehur keqardhje për mos regjistrimin në proces.  “Ligjbërësit e opozitës po refuzojnë të marrin pjesë në zgjedhjet e 18 qershorit nëse kryeministri Edi Rama nuk largohet dhe një qeveri teknike është formuar për të udhëhequr vendin në ditën e zgjedhjeve.

Por Mogherini është ndër ata që kanë shprehur shqetësim rreth bojkotit, me zyrtaren italiane që e përshkruan këtë dhe refuzimin e opozitës për t’u regjistruar për të marrë pjesë në zgjedhje, si “keqardhje”, thuhet në shkrim. Më tej, shkrimi vazhdon se ndërhyrja e përfaqësueses së lartë vjen në një sfond tensionesh në rritje në vendin tone. Banks shkruan se ekziston një frikë për shpërthimin e një dhune të re në rrugët e Tiranës.

Frikë, e cila përforcohet edhe nga deklaratat e forta të Bashës për goditje me grushta e çarje gomash, si dhe precedentët e mëparshëm në zgjedhjet e 2013 dhe 21 janari.

“Ndërhyrja e saj vjen në mes të një sfondi të tensioneve në rritje në vend.

Të hënën, ditën që negociuesit e Parlamentit Evropian pritet të mbërrijnë në Tiranë, opozita e Shqipërisë thotë se do të bllokojë rrugët e vendit si pjesë e fushatës së saj dy mujore për të pasur një kabinet teknik, të vendosur për të qeverisur deri në zgjedhjet parlamentare në qershor. Ekziston frika në rritje se delegacioni i Parlamentit Europian do të përkojë me një shpërthim të ri të dhunës në rrugët e Tiranës. Frika e tillë është ushqyer më tej nga komentet e fundit të paraqitura nga mbështetësit e tij nga Basha, duke përfshirë edhe atë që thotë: ‘A doni luftë? Luftë do të ketë”, thuhet në shkrim.

“Që nga mesi i muajit shkurt, mbështetësit e opozitës të kryesuar nga Partia Demokratike kanë bllokuar bulevardin kryesor në Tiranë dhe organizuan demostrata para zyrës së kryeministrit Edi Rama. Reforma gjyqësore e miratuar unanimisht vitin e kaluar dhe e përgatitur me ndihmën e ekspertëve të BE dhe SHBA, është penguar nga bojkoti i opozitës” e përfundon Martin Banks shkrimin e tij.

Zëri i Amerikës pyet ministrin Bushati: Pse paguani para për lobim tek Trumpi kur jeni në qeveri?

Gjatë javëve të fundit, Partia Socialiste ka nënshkruar marrëveshje me një zyrë lobimi në Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

Ministri i Jashtëm Ditmir Bushati, i cili po zhvillon një vizitë në SHBA, është pyetur nga Zëri i Amerikës përse PS paguan për lobim tek administrata e Donald Trump, kur është në qeveri.

Zëri i Amerikës: Ju zoti ministër keni qenë gjatë administratës së re amerikane dy herë në Uashington. Pra keni kontakte dhe akses të konsiderueshëm, tek administrata amerikane. Megjithatë sikurse parti të tjera ajo Demokratike dhe LSI-ja edhe Partia Socialiste ka nënshkruar marrëveshje për të zhvilluar lobizëm në Shtetet e Bashkuara. Pse është e nevojshme kjo kur ju e keni tashmë këtë akses?

Ditmir Bushati: Kam përshtypjen që kjo është një praktikë që e ndjekin shumë parti në botë për të patur një përfaqësim më të mirë, për t’i kanalizuar pikëpamjet e tyre në Uashington, kur dihet që Uashigtoni është qendra kryesore e politikëbërjes sot për sot në botë. Përsa i përket raporteve të qeverisë shqiptare me atë amerikane mund të them që partneriteti strategjik ndërmjet nesh do të vijojë të thellohet dhe dua t’ju siguroj që në një të ardhme të afërt ne do të kemi zhvillime në këtë drejtim dhe kontakte në nivele më të larta me administratën e re amerikane.

DEMOKRATËT DHE OPOZITA E BASHKUAR DO TË ZBARKOJNË NE KAVAJË SI DIKUR ALEATËT NË NORMANDI ME OPERACIONIN “OVERLOT” – Nga AZGAN HAKLAJ

 

Historia e Luftës së Dytë Botërore po përseritet në Shqipēri. Në Atdheun e perëndive Ilire, të perëndorëve të mëdhenj,Dioklicianit, Konstandinit Justinianit ,të kryezotëve të betejave, të Aleksandrit të Madh apo Lekës siç e thërrasin në gjuhën vllaznore dhe të thjeshtë shqiptarët, të Pirros dhe Gjergj Kastriotit.

Atdheun e engjëllit qē pushtoj qiejt Shenjtorës Nanë Terezës po përplasen dy botë.

Ashtu siç zbarkuan miliona ushtarë në Normandi të Francēs për të çliruar Evropën nga tirania e Hitlerit, sot pas shtatë dekadash nga ajo ngjarje madhështore e historisë, në Shqipërinë e vogël, por fisnike dhe liridashëse qindra- mijra shqiptarë të rreshtuar nën flamurin kombëtar, të Partisë Demokratike dhe aleatëve të saj do të zbarkojnë triumfalisht nëpër rrugët dhe sheshet e Shqipërisë duke filluar me 7 Maj në Kavajë për të çliruar Atdheun e tyre nga karrikatura më e shëmtuar e Hitlerit Edi Rama.

Ky referendum popullor që do të ngadhnjejë më 7 maj në Kavajë në vendin simbol të demokracisë është sinjifikativ për faktin se na ndan vetëm dy ditë nga 9 Maji kur mbarē bota kremton çdo vit fitoren mbi fashizmin.

Aristoteli i madh na ka lanë një maksimë: Do ta them të vërtetën troç edhe sikur të gjithë të jenē kundër sajë sepse shpejt të gjithë do ta përqafojnë këtë të vërtet. E kam mik Platonin, por më shumë tē vërtetën, shprehej filozofi i madh. E vërteta më bën të lire, na thotë Seneka.
U mbushën dy muaj në çadrën e lirisë që Partia Demokratike dhe Opozita e Bashkuar e udhëhequr nga korifeu i saj Lulzim Basha po shpalosin një të vërtet të madhe e shumë dimensionale por dhe të dhimbshme tashmē të mbështetur masivisht nga populli shqiptar që e demonstroj me marshimin solemn në sheshin Skënderbej.

Njëzeri, në mënyrë unanime i tha Edi Ramës: Boll më, ik.

Mbi 60 ditë në Shtëpinë e Lirisë po përplasen dy botē, e Ardhmja me të Ahkuaren, Vyrtyti me Vesin, Demokracia me Autokracinë , Republika e Re, që po vjen, me Republikēn e Vjetër – që po jep shpirt.

Qëndrestarët e paepur në Protestën më të gjatë në histori po kërkojnë të vendosur të mbjellin e të konsolidojnë institucionin e votës së lirë, si gurthemel të Republikës së Re.

Kjo kauzë e shtrenjtë dhe e shenjtë e opozitës së mbështetur nga shumica e shqiptarëve do të kurorëzohet me çdo çmim.

Teksa po shkruaj këtë opinion mu kujtua një letërkëmbim i baballarëve të kombit amerikan, Medisonit, Hamiltonit, Xhafersonit, dyqind e kusur vjet më pare: Jemi mbledhur një ansambël perëndishë që po projektojmë të ardhmen e Amerikës.

Pikërisht kjo Çadër sot ka një mision të shenjtë: të hedhë themelet e Republikës së Re nëpërmjet institucionalizimit një herë e përgjithmonë të votës së lirë.

Dhe kjo arrihet me njē Qeveri Teknike me mandat kushtetues që do të realizojë Zgjedhje të Lira dhe të Ndershme me Shanse të Barabarta konkurimi para verdiktit të sovranit.

Mirepo në çastet e fundit të agonisë dhe të qëndresës së tij të çmendur Edi Rama zgjodhi të trumbetojë me propogandën e tij shurdhuese avokatinë e ministrit të Jashtëm gjerman me emrin biblik Gabriel dhe znj. Mogerini, përfaqsuesve të dy kombeve që nëpërmjet boshtit Romë-Berlin-Tokio, trekëndeshit të zi i shkaktuan botës 100.000 viktima në Luftën e Dytë Botërore.

Z. Gabriel dhe znj Mogerini, kombi i të cilës Italia bashkëjeton prej dekadash me mafjen më të organizuar, më të tmerrshme, më gjakatare në histori, na thanë dy fraza shkurt të padenja për dy kombe si Gjermania e Frederekut të Madh, Otos së Perendorisë së Shenjtë Romake, Bismarkut, arkitektit të realpolitikës, Italia e Garibaldit e Françesko Krispit me gjak shqiptar që sëbashku me Francën e Shumanit, djepin e revolucionit dhe filozofisë Liri- Barazi- Vllazri jenē trinia dhe lokomativa dhe shpresa e shtëpisë sonë të perbashkët: Bashkimi Evropian.

Ata me një gjuhë të akullt dhe arkaike sikur tē vinte nga epoka skllavopronare i thanë opozitës dhe popullit që i mbështet: Nuk ju kuptojmē çfarë doni! Dilni nga Çadra! Votoni ligjet që ju thotë Rama! Shkoni në zgjedhje se ne ju vëzhgojmē!

Pra shkurt dhe qartë varjani në qafë mëlçitë ujkut.

Zotëria i Berlinit dhe znj. e Romēs po t’i kishin thirrur kujtesës historike të kombeve të tyre nuk do të guxonin për t’u treguar aq arrogant, të njëanshëm dhe të paduruar, pa e dëgjuar akoma udhëheqesin e Opozitēs sē Bashkuar z. Lulzim Basha për të shprehur publikisht, pa asnjë sens diplomatik mirësjelljeje e respekti ndaj qytetarëve shqiptarë përkrahjen për z Rama.

Gabrieli e Mogerini mund të simpatizojnë personalisht z. Rama deri në marrëzi për ekstravagancën e tij, për biseksualitetin e tij politik dhe moral, për lukun e tij alla Versaçe, për ngjyrat e ndezura të këmishave e kostumeve, të kravatave ylberore të blera me paratë e taksapaguesve shqiptarë, ta simpatizojnë edhe për të gjitha të zezat që i ka sjellur me qeverisjen e tij autokratike, plutokratike duke institucionalizuar krimin në pushtet.

E theksoj deri këtu është çështje simpatie personale.

Por kur ke veshur kostumin e ministrit të Jashtëm Gjerman dhe fundin e Komisioneres për Politikë të Jashtme të Bashkimit Evropian. Ështe e papranueshme jo vetëm për Shqipërinë, por edhe për Gjermaninë dhe Italinë dy kombe mike të sotme, por dhe dy shtete pushtuese të Shqipërisë jo më larg së 70 vjet.

Ata duhet të dinë mirë vuajtjen e popullit shqiptarë nga Hitleri dhe Musolini.

Duhet të mendojnë se shqiptarët kanë përjetuar diktaturën më të egër në Evropë dhe se pjesë e makinerisë shtypëse e pushkatuese ka qenë babai dhe daja i Edi Ramës.

Shqiptarët janë krenarë që në luftën e dytë botërore çliruan Atdheun e tyre nga baballarët e gjyshët e Gabrielit dhe Mogerinit dhe u rreshtuan me fitimtarët.

Ajo ishte një betejë patriotike e një kombi të lashtë e fisnik frytet e të cilës i korrën dhe shijuan me të pabesë diktatori Hoxha dhe kori i korbave, oborrtarë të tij vampirë ku babai dhe daja i Edi Ramës ishin violina të para.

Biri kombit Gjerman dhe bija e kombit Italian që i dhanë botës kaq shumë gjeni por dhe idologjitë e shtetit nazist dhe fashist, koktejn më të hidhur në historinë e njerzimit na thanë troç: Nënshtrohuni!

Braktisni shtëpinë e lirisë, ëndrrën për një Republikë të Re të dalë nga vota e lirë. Ëndrrën për njē Shqipëri pa drogē, për një parlament pa bandit. Braktisni ëndrrën për një drejtësi të pavarur dhe shkoni urtë e butē si delet në vathë se bariu juaj do të jetë prapë Edi Rama.

Benjaminët e Ramës harrojnë se problemi i PD-së e Opozitës së Bashkuar nuk është thjesht Edi Rama, por filozofija e tij sunduese gjenetike.Të ishte vetëm i atij do ja kishte mbathur me kohë pa u menduar dy herë.

Qeveria e tij është një bandē mafjoze dhe Rama është thjesht kryetari i kupolës dhe po të ikë ai në vend të tij kurorëzohet kapoja i ri.

PD dhe Opozita e Bashkuar duan ta shkulin të keqen nga rrënja e kjo bëhet duke largur Ramën bashkë me bandën e tij kriminale në parlamentin e drejtuar nga Ponc Pilati Ilir Meta bashkëfajtorë njësoj me Ramën.

Opozita kërkon çlirimin e shtetit, parlamentit qeverisë,pushtetit vendor, shërbimit diplomatik, medias nga krimi dhe sigurimi i shtetit tentakulat e të cilëve e kanë mbërthyer prej 26 vjetësh shtetin e sē drejtës për tē cilin kemi ëndërruar.

Në Shqipëri thonë çudia më e madhe zgjat tre ditë. Gabrieli dhe Mogerini erdhën bënë detyrën ndaj mikut të tyre që është në grahmat e fundit në reanimacionin e spitalit të politikës i dhanë oksigjenin e fundit.

Tani është radha e shqiptarëve të ja heqin qesen e fundit të këtij oksigjeni që i sollën miqtë e tij të paguar dhe ta varrosin politikisht Ramën por bashkë me tē dhe dhimbjen tonë që na shkaktoj me vaje e kuje sipas traditēs së lashtë.

Shqiptarët e kanë zgjedh rrugën dhe prijësin e tyre z Lulzim Basha, simbol i Shqipërisë Evropiane që u ba barrikada e pakapërcyeshme e Ramës dhe kmerëve të kuq . Basha do të jetē gjenerali i operacionit të Ri “Overlot”.

Qindra- mijra shqiptarë do të vërshojnë në sheshet e Shqipërisë duke filluar nga Kavaja ashtu siç zbarkuan aleatët perëndimorë nē brigjet e Normandisë të udhëhequr nga Ajzenaueri i madh.

Shqiptarët janë tē vendosur të çlirojnë Atdheun e tyre nga njeriu bunkier Edi Rama e banda e tij politike.

Ju shpresoni se do ju mbështesë Evropa dhe se do të arrini një fitore si tē Pirros por ne nuk do ta lejojmë z Rama.

Me 18 qershor nuk do tē ketë zgjedhje me ju kryeministër.

Ky është pakti i shenjtë i besëlidhur mes popullit opozitarë tashmë shumicë dhe z Lulzim Basha të cilët kanë vendosur e janë betuar para familjes, flamurit , e vetë Zotit për ti dalë zot Atdheut lirisë dhe demokracisë.

Evropa që mendon Rama se e ka aleatë dhe do ta shpëtojë nga gremina është Evropë sipas modelit made in Rama ekziston vetëm në fantazinë e tij haluçinante.

Evropa e vërtet e që ne kemi parë është krejt ndryshe; Ministri i Financave të Francës dha dorëheqje sepse nuk justifikon dot një apartament me dy dhoma.

Ministri i brendshëm belg dha dorëheqje sepse një protestuese vdiq në duart e policisë nē demostratë, një minister transporti dha dorëheqje se u shemb një urë.

Kurse ju për një mandat katër vjeçarë keni shkatërruar shtetin e së drejtës, institucionet publike, policinë, arsimin shëndetsinë keni kthyer institucionet e shtetit inkubatorë krimi e laboratorē droge.

Si llupës i pangopur i pushtetit kërkon të blesh edhe fjalën e lirë, mediat e shkruara dhe vizive, portalet, diplomatët e korruptuar madje edhe zgjedhjet.

Por lideri i opozitës nē emër të ansamblit opozitar e të popullit shumicë që e mbështet e ka deklaruar solemnisht kurrrë nuk do të ndodhë.

Përpjekja juaj e dëshpēruar për tē rezistuar me çdo çmim edhe se tashmē edhe ti e ke tē qartë fundin politik na kujton Hitlerin në pranverēn e vitit 1946 kur ai i shpartalluar nga të gjitha frontet shpresonte ta shpëtonte mrekullia e Zotit.

Para disa ditësh ju na thatē Opozita ështē e lirë të vrasë vehten.

Ne po të themi je i lirë si Hitleri të zgjedhësh fundin tënd. Rama ik.

Tani nuk të shpëton as Zoti. Për Gabrielin dhe Mogerinin nuk bëhet fjalë.

Rama: S’ka kompromis për Vettingun

Kryeministri i Shqipërisë, Edi Rama i është përgjigjur po përmes rrjeteve sociale një statusi të mëhershëm të Lulzim Bashës në lidhje me Vettingun.

“Lulëzimi, paska dëgjuar sikur unë paskam ofruar sot në Kuvend kompromis për të shtyrë Vetingun! Në fakt e kundërta është vërtetë. Unë sot kam thënë që Vetingu për mua është kusht për çdo kompromis të mundshëm, për hyrjen jashtë afateve në zgjedhje të PD-së dhe kam shtuar se vetëm nëse të tjerët – nënkupto miqtë e partnerët tanë që e kanë Vetingun kusht për negocimin për anëtarësimin e Shqipërisë në BE – do të kërkonin fleksibilitet në emër të përfshirjes së PD në zgjedhje, atëherë e vetmja mundësi mund të ishte nëse PD do të pranonte ta votonte Vetingun, në seancën e parë të Parlamentit të ri”, shkruan Rama.

“Ne do të vazhdojmë me bukë dhe Çadra e Frikës nga Drejtësia le të vazhdojë me gurë. Durimi ynë do të soset vetëm kur të soset kufiri i fundëm i mundësisë për të hyrë të gjithë në zgjedhje. Domethënë deri ditën dhe orën e paraqitjes së emrave të skuadrave për betejën e 18 qershorit”, shton më tej Kryeministri, shkruan TCH.

“Nëse Lulëzimi dhe Çadra e Frikës nga drejtësia, mund ta vonojnë plotësimin e komisioneve të Vetingut dhe nisjen e punës së tyre, duke mos u paraqitur në punë deri në ditën e fundit të këtij Kuvendi, dita e parë e Kuvendit të Ri do të shënojë edhe fundin e kësaj pengmarrjeje të turpshme të drejtësisë!”, përfundon reagimi i Kryeministrit.

Kokëdhima: “Zgjidhja” do të kthehet në parti politike

“Zgjidhja” do të kthehet në parti politike. Duke folur përpara anëtarëve të PS-së dhe mbështetësve të lëvizjes ‘Zgjidhja” në Lushnjë, drejtuesi i lëvizjes Koço Kokëdhima, u shpreh se Rama punoi deri në fund për përçarjen e PS-së dhe për likuidimin politik të Kokëdhimës dhe të lëvizjes “Zgjidhja”.

“Deri në datën 29 prill ne do marrim vendimet. “Zgjidhja” do të kthehet në parti politike. Rama punoi deri në fund për përçarjen e PS-së dhe për likuidimin politik të Kokëdhimës dhe të “Zgjidhjes”.

Kokëdhima investoi gati 20 vjet pasuritë dhe gjithçka kishte për të mirën dhe bashkimin e të majtës, për fuqizimin dhe demokratizimin e Partisë Socialiste. Rama po e përçan përfundimisht PS-në, ndërsa unë lufova deri në fund për ta mbajtur atë të bashkuar. Historia do ta gjykojë Ramën si problemin dhe mua si zgjidhjen për të majtën dhe për Shqipërinë”-u shpreh Kokëdhima, i cili nisi në nëntorin e kaluar lëvizjen brenda PS-së për demokratizimin, shumimin dhe modernizimin e saj.

Kokëdhima u shpreh se lëvizja “Zgjidhja” i ofroi Ramës bashkëpunim për të qëndruar në Partinë Socialiste dhe për të shkuar të bashkuar në zgjedhje, por të gjitha ftesave, ai ju përgjigj me refuzim dhe me gjuhën e tij të drunjtë e të drurit, siç ndodhi me shkarkimin e Sadrit Danajt dhe të dhjetëra mbështetësve të tjerë të lëvizjes “Zgjidhja”.

Fjala e plote e Koço Kokedhima ne Lushnje
Të gjithë e kemi ndjekur shkarkimin e Kryetarit të Qarkut Vlorë, Sadrit Danaj. Ajo është një ngjarje e shëmtuar, e paligjëshme dhe plot manipulime. Opinioni publik do t’i mbajë mend sjelljet e Gjiknurit që përdori edhe badigardët për të dhunuar e mposhtur qëndresën e Sadritit ndaj një procesi të falsifikuar zgjedhor. Feruz Bashon e panë të gjithë me zë e me figurë kur e fshehu në kanotieren e tij votën e pavlefshme për ta zëvendësuar më pas me një votë tjetër të vlefshme.
Për ta bërë këtë maskaradë, Rama e emëroi Feruz Bashon drejtor të OSHEE-së. Ky emërim ishte në vazhdën e emërimeve skandaloze të Ramës në administratë. Unë si deputet punova 3 vite me Feruzin. Ai mbante detyrën e kryetarit të PS-së për qytetin e Sarandës. Meqenëse për shkak të reformës ai do ikte nga drejtimi i PS-së, ne e përfshimë në listën e këshilltarëve të bashkisë së Sarandës në zgjedhjet vendore të vitit 2015.
Në kohën e qeverisë “Nano”, Feruz Basho kishte punuar drejtor i Pyjores. Në Sarandë qarkullonin shumë legjenda për bëmat e Feruzit me keca e qengja. Unë i konsiderova këto legjenda dhe nuk lejova që Feruzi të emërohej drejtor. Negociova me një kompani private dhe rregullova një punë të mirëpaguar për Feruzin. Bashkëshortja e Feruzit punon përgjegjëse në Institutin e Sigurimeve Shoqërore në Sarandë, ndërkohë që vajza e tij u punësua në vitin 2015 në Institutin e Sigurimeve të Kujdesit Shëndetësor në Tiranë.
Feruzi nuk duhej vendosur në shtet ku punonin edhe dy pjesëtarë të tjerë të familjes së tij, aq më shumë të vendosej drejtor OSHEE-je kur në gjithë jetën e tij ishtë marrë vetëm me kullota, me pyje, me dhi e me dhen.
Saranda nuk është një vend i humbur, është një vend ku ka specialistë e menaxherë të përgatitur edhe nga fusha e energjitikës. Por Ramës i duhej sjellja kamikaze e Feruzit për të falsifikuar procesin e votimit në Këshillin e Qarkut Vlorë dhe prandaj e vendosi drejtor në shtet. I bëj thirje prokurorisë së Vlorës të marrë të pandehur personat përgjegjës që manipuluan votimin për shkarkimin e Sadrit Danajt.
Sadrit Danaj u soll si shqiponjë. Ai, i vetëm, u përball për mbi 4 orë me një bandë pushtetarësh të skllavëruar dhe agresivë, servilë të kapur, frikacakë e pa personalitet. Sadriti tregoi një shembull frymëzues guximi e qytetarie për të gjithë popullin tonë të nëpërkëmbur. Të tillë janë anëtarët e Zgjidhjes. Ata nuk tremben, e marrin në sy rrezikun, nuk intimidohen, nuk thyhen dhe nuk tërhiqen përpara këtyre burracakëve të turpshëm të tiranisë së skamjes dhe korrupsionit. Zgjidhja është e vendosur për t’u ndeshur dhëmbë për dhëmbë me kundërshtarët dhe armiqtë e lirisë së popullit tonë, për të fituar mbi ata që kanë bërë e bëjnë gjithë këto vepra të rënda në dëm të interesave të popullit dhe të njerëzve tanë.
Unë dua ta siguroj Edi Ramën se nuk do t’i harrojmë asnjëherë dhe për asnjë çast arrogancën, brutalitetin dhe arbitraritetin që ushtroi paturpësisht mbi drejtuesit e “Zgjidhjes”, mbi Nertilën, Jolën, Irenën, Silvanën, Tedin, Arditin, Gjergjin, Brigelsin, Thomain, Klementinën, Marinelën, Eltonin, Sadritin e sa e sa të tjerë, të cilët i kërcënoi, i shantazhoi, i shpalli armiq të partisë, i shkarkoi nga funksionet dhe i pushoi nga puna. Këta janë luftëtarë të demokracisë. Këta kanë respekt për lirinë e tyre dhe për lirinë e popullit. Më kot përpiqen ta izolojnë “Zgjidhjen”. Ajo nuk izolohet. Mbështetësit e “Zgjidhjes” shtohen çdo ditë me qindra e me mijëra. Më kot përpiqen të na trembin. Ata e kanë lepurin në bark! Ata tremben nga idetë e “Zgjidhjes”! Dhe nuk e kanë gabim! Bëjnë mirë që tremben dhe tmerrohen nga platforma dhe shqiponjat e “Zgjidhjes”.
Në vitin 1991 në Shqipëri u vendos pluralizmi, por jo demokracia. Shqipëria nuk është një vend demokratik. Në këto 26 vite këtu është në fuqi partitokracia ose sundimi i kryetarëve. “Zgjidhja” do e shembë regjimin e partitokracisë! Do e shembë pushtetin e kryetarëve. Do të vendosë demokracinë dhe sundimin e popullit. “Zgjidhja” do të luftojë deri në fund për pastrimin e zgjedhjeve. Në këtë vend kryetarët nuk do të munden më të vjedhin, trafikojnë apo blejnë votat tona! Nuk do të jetë më si tani kur populli voton dhe kryetarët numërojnë votat. “Zgjidhja” do t’i reformojë partitë politike. Edhe Partinë Socialiste. Nuk do jetë më si tani që populli voton, kryetari zgjedh! Do t’ia marrim pushtetin abuziv kryetarit dhe do t’ua kthejmë socialistëve të bazës. Zgjidhja do ta rindërtojë të majtën në Shqipëri.
Janë këto motive të ndritura që i bëjnë anëtarët e “Zgjidhjes” që të jenë shqiponja! Shqiponjat e “Zgjidhjes” për lirinë e Shqipërisë. Shkurt, “Shqiponjat e Zgjidhjes”! Në solidaritet të thellë e të plotë me të gjithë shoqet dhe shokët tanë që janë goditur e persekutuar nga kjo qeveri, ju ftoj të bëjmë me duar simbolin e shqiponjës. Nderim e mirënjohje për Shqiponjat e Zgjidhjes! Shëmbulli i tyre na frymëzon, na trimëron dhe është një apel i fuqishëm për të gjithë të majtët dhe qytetarët e thjeshtë të Shqipërisë, që të mos frikësohen nga brutaliteti dhe represioni i qeverisë.
Zgjidhja nuk do të ndalet. Bashkohuni me “Zgjidhjen”! I ftoj të gjithë burrat dhe gratë e këtij vendi, të rinjtë e të rejat e universiteteve, shkollave, qyteteve dhe fshatrave që të bashkohen me ‘Zgjidhjen” dhe ta përmbysim rregjimin dhe klasën politike të korruptuar të Shqipërisë, të pastrojmë përçudnimin dhe kalbëzimin e sistemit tonë politik dhe të vendosim një demokraci kushtetuese të denjë për popullin tonë. Këta që drejtojnë prej 25 vitesh, të majtët e të djathtët, janë kusarë dhe rrënjëdalë. Ne nuk trembemi nga askush dhe nga asgjë. Ta ngrejmë popullin në këmbë. Të bashkuar si një trup i vetëm me popullin tonë, me nevojat dhe idealet e tij do ta thyejmë në mes kastën sunduese të këtij tranzicioni!
Është shumë e qartë se lidershipi i PS-së ka likuiduar dhe eleminuar çdo liri mendimi, shprehjeje dhe demokracie të brendshme në parti. Ky lidership, mori nën kontroll dhe drejtim një parti politike të mirëfilltë, të organizuar dhe me hapësira për mendimin ndryshe dhe debatin. Mori partinë më të mirë në vend dhe e ktheu në një bashkësi parapolitike, në një parti ku mendon, flet dhe vendos vetëm kryetari, pa asgjë të përbashkët me partitë e majta europiane, përveç dorës që shtërngon trëndafilin te simboli i PS-së, e ktheu PS-në në një parti antidemokratike. Rama e ktheu partinë në një bandë të inkriminuar. Asnjë armik i të majtës shqiptare nuk do ta bënte më mirë se Rama një plan për shkatërrimin e partisë më të rëndësishme politike në vend, Partisë Socialiste.
Lidershipi i Partisë Socialiste përjashtoi nga funksionet, si të gjithë drejtuesit e tjerë të “Zgjidhjes”, edhe mua, sepse nuk dëshiron që të lejojë asnjë liri për mendimin ndryshe dhe debatin në parti. Kurrë ndonjëherë nuk ka qenë në këtë derexhe Partia Socialiste.
Në emrin tuaj dhe të të gjithë anëtarëve të “Zgjidhjes”, në çdo fjalim u kam kujtuar drejtuesve të Partisë Socialiste se dora ime e bashkëpunimit qëndron e shtrirë. Këtë nuk e kemi bërë nga pozitat e të dobëtit. Nuk e kemi bërë as me hipokrizi. E kemi bërë me urtësi dhe sinqeritet për të ndihmuar përmirësimin e qeverisjes dhe Partinë Socialiste që të reformohej dhe të kapërcente situatën e rëndë në të cilën ndodhet.
Lidershipi i PS-së gjithmonë ka bërë të paditurin dhe ka thënë se nuk e di kush është apo ku është “Zgjidhja”. Nuk i ka parë akoma lidershipi i PS-së mijëra e mijëra, dhjetëra mijëra socialistët dhe qytetarët e thjeshtë të Shqipërisë që mbushin sallat e mitingjet tona. Ai na përjashtoi pa asnjë procedurë, pa asnjë letër, duke na mbyllur dyert e forumeve të partisë brutalisht e forcërisht, me badigardët dhe të fortët e qeverisë.
Ne i ofruam atij bashkëpunim për të qëndruar në Partinë Socialistë dhe për të shkuar të bashkuar në zgjedhje. Në fund të marsit i propozuam një platformë për asamblenë dhe kongresin e jashtëzakonshëm që do t’i hapte rrugën demokratizimit dhe kohezionit të brendshëm të Partisë Socialiste. Edhe gjatë këtij muaji i kërkuam të pranojë “Zgjidhjen” dhe të diskutojmë në një kongres pune një plan të jashtëzakonshëm reagimi mbi situatën e brendshme, krizën politike dhe përmirësimit rrënjësor të qeverisjes së vendit.
Të gjitha ftesave tona, Edi Rama ju përgjigj me refuzim dhe me gjuhën e tij të drunjtë e të drurit, siç e patë edhe në shkarkimin e Sadrit Danajt, me motivacionin se: “ti Sadrit nuk i pëlqen kryetarit të partisë”!
Përgjigjia e fundit refuzuese e Ramës për “Zgjidhjen” vjen me vendimin e tij që kongresi i Partisë Socialiste i 29 prillit nuk do jetë një kongres pune, por një spektakël për sukseset e qeverisë! Ai i shkoi deri në fund planit të tij për të na likuiduar politikisht, për të na larguar nga PS-ja dhe për të mos na llogaritur se jemi gjallë. Por ne jemi këtu! Jemi në këmbë! Jemi të fortë e të vendosur, më të fortë se kurrë! Jemi në krah të socialistëve dhe qytetatëve të thjeshtë të Shqipërisë.
E ftoj për herë të fundit Edi Ramën të mos e përçajë edhe një herë Partinë Socialiste. Ai duhet ta dijë se kjo çarje do të jetë me pasoja për zgjedhjet e ardhshme. Me “Zgjidhjen” po bashkohen çdo ditë të gjithë socialistët e vërtetë, qytetarët e vendit që duan një Shqipëri normale dhe një qeverisje për popullin, ata që duan ministra dhe kryeministra të pjekur, të zotë, të aftë e me kontribute, me integritet, të përgjegjshëm, të ndershëm dhe punëtorë.
Me “Zgjidhjen” do bashkohen ata që duan që në këtë vend të marrë fund manipulimi dhe vjedhja e zgjedhjeve. Ata që duan që kandidatët për deputetë, kryetarë bashkie, këshilltarë, president apo kryeministra t’i zgjedhë populli dhe baza e partive përmes primareve mikse. Ata që duan që në Partinë Socialiste të mos ketë vend vetëm për kryetarin dhe servilët e tij, që në këtë parti përfaqësuesit të mos i emërojë kryetari, por t’i zgjedhë baza. Ata që duan që në këtë vend të respektohen e të jenë të shenjta liria e opinioneve dhe e shprehjes, liria e konkurencës në ekonomi dhe në politikë, liria e mediave, liritë politike e njerëzore.
Duke e përçarë Partinë Socialiste, Edi Rama do të jetë i humburi më i madh. Me “Zgjidhjen” po vjen baza e partisë, po vijnë ata që janë krenarë për trashëgiminë e ndritur të së majtës shqiptare, ata që kanë respekt e nderim për luftën Nacional-Çlirimtare, për heronjtë, dëshmorët, familjet e dëshmorëve dhe veteranët e kësaj lufte, ata që janë krenarë për veteranët e rindërtimit të vendit të dalë nga lufta, për ish-ushtarakët dhe mbrojtësit e atdheut tonë në dekadat e shkuara.
Me Partinë Socialiste të Udhëheqjes do të mbeten vetëm klientët e pushtetit, të paaftët që kanë zënë vende e poste me lekë, me tarafe e pa meritë, të punësuarit e kryeministrit dhe ata që janë katapultuar në PS, por që nuk kanë asnjë lidhje me të majtën, të korruptuarit dhe bosët e hashashit. Ndërkohë është e qartë për të gjithë se “Zgjidhja” bëri gjithçka kishte në dorë për të mos u shkëputur nga PS-ja. Rama nuk na la asnjë shteg tjetër veçse të shkëputemi nga PS-ja. Çdo shqiptar dhe çdo i majtë e di shumë mirë se Edi Rama po e përçan Partinë Socialiste dhe po e detyron “Zgjidhjen” të shkëputet nga Partia Socialiste.
Deri në datën 29 prill ne do marrim vendimet. “Zgjidhja” do të kthehet në parti politike. Rama punoi deri në fund për përçarjen e PS-së dhe për likuidimin politik të Kokëdhimës dhe të “Zgjidhjes”. Kokëdhima investoi gati 20 vjet pasuritë dhe gjithçka kishte për të mirën dhe bashkimin e të majtës, për fuqizimin dhe demokratizimin e Partisë Socialiste. Rama po e përçan përfundimisht PS-në, ndërsa unë lufova deri në fund për ta mbajtur atë të bashkuar. Historia do ta gjykojë Ramën si problemin dhe mua si zgjidhjen për të majtën dhe për Shqipërinë. Për shumicën e plagëve të rënda të popullit tonë, të ekonomisë dhe të sistemit politik në Shqipëri. Çdo socialist dhe qytetar në Shqipëri do ja faturojë Ramës këtë përçarje të Partisë Socialiste, jo mua.
Deri sot Zgjidhja ka regjistruar në bazat e saj të të dhënave 15 mijë anëtarë. Në fund të muajit prill presim të kemi 20-25 mijë anëtarë. Në pak javë “Zgjidhja” do të jetë formacioni i katërt politik i vendit. Çdo anëtar I zgjidhjes do punojë për të rekrutuar një anëtar të ri jashtë lidhjeve të tij të gjakut. Ne nuk duam rekrutime formale. Anëtarët e Zgjidhjes janë misjonarë. Ata do zgjidhin situatën e vështirë që ka populli ynë. Ata do të ndryshojnë sistemin politik në Shqipëri, do thyajnë në mes partitokracinë dhe do vendosin Demokracinë kushtetuese, sundimin e ligjit, lirinë e konkurencës në ekonomi, politikë e kudo dhe do begatojnë vendin. Anëtarët e Zgjidhjes do I kthejnë popullit pushtetin e grabitur nga kryetarët!
Një antar i “Zgjidhjes” nuk është një numur, nuk është një vegël që e përdorin kryetarët dhe servilët e kryetarëve për pushtetin e tyre, nuk është as “një përdorimësh”, dhe as “shumë përdorimësh”! Një antar i zgjidhjes është një luftëtar i ndërgjegjshëm për ta shkulur nga rrënjët varfërinë, maskarallëkun dhe korrupsionin e pushtetarëve, arrogancën, paaftësinë dhe tutkunët e qeverisë, nëpërkëmbjen dhe përbuzjen ndaj njerëzve të thjeshtë.
Një anëtar i Zgjidhjes është vetë Zgjidhja. Ja pse ti je Zgjidhja! Unë jam Zgjidhja! Ne jemi Zgjidhja! I ftoj të gjithë anëtarët e Zgjidhjes kudo që janë të zhvillojë një rekrutim cilësor, të rekrutaojë në 10 ditët e ardhëshme një anëtar të ri të Zgjidhjes, një luftëtar të vendosur për kauzat tona të lirisë e përparimit! Kjo është fushata më e rëndësishme e Zgjidhjes për 10 ditët e fundit të prillit. Shtoi shqiponjat e Zgjidhjes me një shqiponjë të re.
Zgjidhja është platform politike më demokratike, është alternativa dhe programi politik që i duhet Shqipërisë për të dalë nga tranzicioni dhe për të përmbysur e përtërirë këtë klasë politike që vetëm na vjedh e na mashtron pa fund. I keni dëgjuar politikanët në këto vite se çfarë thonë? Çdo vit thonë se ekonomia u rit 3 për qind, 4 për qind, dy për qind etj. Këta janë vetëm mashtresa të paskrupullt. Në 10 vitet e fundit, nga viti 2006 e deri në sot në ballkanin përëndimor janë ritur vetëm 300 mijë vende pune. Vetëm dy shtete nuk kanë përfituar asnjë vend pune nga kjo ritje, vetëm Shqipëria dhe Bosnja.
Qeveritë tona na kanë dëndur me mashtrime. Të marrim edhe treguesin tjetër atë të ritjes ekonomike. Në këto vite ekonomia jonë është ritur vetëm në mashtrimet e qeverisë. Në vitin 2006 Shqipëria bëri 4203 dollarë të ardhura për frymë. Në vitin 2016 të ardhurat tona për frymë janë 4200 dollarë amerikanë. Qeveritë tona vetëm na manipulojnë. Këta pseftër janë të pandreqshëm. Populli ynë varfërohet, oligarkët e qeverisë pasurohen. Të fuqizojmë Zgjidhjen që ta përmbysim tiraninë e skamjes dhe korrupsionit. Çdo shqiponjë e Zgjidhjes të rekrutojë një anëtar të ri, të shtojë ushtrinë tonë të shqiponjave me një shqiponjë të re. Kam besim të palëkundur se ju do e plotësoni këtë detyrë të shenjtë që do e bëjë Zgjidhjen në pak kohë ndër forcën politike që do i japë tonin transformimeve të mëdha politike të muajve dhe viteve të ardhëshme në vend. Përpara se të mbushni formularin e anëtarit të ri, shpjegojini me durim 5 kushtet që duhet të plotësojë një anëtar i Zgjidhjes, 5 kushtet se si mund të bëhesh një shqiponjë e re e Zgjidhjes. Ky është vendimi më i rëndësishëm që po marrim sot për të gjithë anëtarët e Zgjidhjes në Shqipëri. Drejtuesit e strukturave tona në çdo nivel të planifikojnë këtë superaksion të këtyre 10 ditëve. Rroftë Zgjidhja! Rrofshin shqiponjat e Zgjidhjes!
Të dashur pjesëmarrës!
Kriza është tani e qartë dhe e plotë. Nuk e di se çdo të thonë drejtuesit e qeverisë tani. Për javë të tëra ata thoshin se Shqipëria s’ka krizë, PD ka krizë, Kriza e PD-së nuk është dhe nuk do kthehet në krizë politike për vendin. Pas kaq javësh këto deklarata është pak të thuhet se duken qesharake. Tani nuk ka dyshim askush se kemi një krizë të rëndësishme, zgjedhjet e 18 qershorit kanë rënë përfundimisht. Rama thoshte se në 18 qershor do bëhen zgjedhjet. Tani vetëm bufi e beson se zgjedhjet mund të bëhen përpara vjeshtës. Siç duken gjasat do të ndodhin të gjitha parashikimet dhe konkluzionet e përcaktimet që ka bërë “Zgjidhja”.
Të gjitha deklaratat e Ramës duket se kanë rënë në ujë dhe nuk rezistuan dot asnjë ditë. Ai e ka lënë në errësirë PS-në, pa vizion, pa strategji, pa plan. E transferoi iniciativën dhe kauzën për zgjedhjet e lira dhe të ndershme në duart e PD-së, duke e vënë në një pozitë shumë të ulët e të pamerituar morale e politike PS-në. Tani do të pranojë me siguri Reformën Zgjedhore, votimin elektronik dhe një paketë tjetër masash ligjore.
Ajo që nuk po e dëgjojmë akoma nga opozita është artikulimi i vullnetit që administrata zgjedhore të mos jetë më partiake. Të jesh komisioner apo numërues i PS-së apo PD-së është diçka me shumë rëndësi për personat në fjalë. Numëruesit dhe komisionerët kanë privilegje të veçanta në punësime dhe në përfitime të tjera nga pushteti përveç faktit se shumë përtej tyre tradicionalisht kanë nxjerrë edhe shumë përfitime të paligjshme duke bërë pazare me votat e pambrojtura të partive të vogla dhe të kandidatëve të pavarur.
Në zgjedhjet e vitit 2013 Feruz Basho kishte përfshirë në listat e komisionerëve të PS-së disa të fortë. Kur e kontrollova listën unë i hoqa këta persona të cilët ishin në fakt militantë socialistë prej vitesh. Pasi unë i zëvendësova, në mbrëmje vonë erdhën në grup dhe, pasi rrëzuan me shkelma derën e jashtme të selisë të PS-së, protestuan gjatë për t’u rivendosur në lista. Sigurisht që unë nuk bëra asnjë tërheqje. Komisionerët dhe numëruesit janë një barrë e rëndë për partitë politike, procesin zgjedhor dhe popullin shqiptar.
Në asnjë vend demokratik në botë nuk ndodh që dy apo 4 partitë e mëdha të numërojnë votat e partive të tjera. Komisionet e votimit duhet të jenë shtetërore dhe të ngrihen me gjykatës, prokurorë, noterë, avokatë, pedagogë të universiteteve, studentë të ekselencës të fakulteteve juridike etj. Votimi dhe numurimi elektronik krijon kushte që departizimi i administratës zgjedhore të bëhet me reformën zgjedhore të këtij viti. Kjo reformë do të kursejë edhe gjithë atë energji të pashembullt njerëzore që harxhohet me ditë e netë të tëra në qendrat e numërimit dhe ato skena të shëmtuara kur numëruesit ja shtrojnë me pula e me raki në tavolinat e numërimit!
Na duhet ta zgjidhim një herë e përgjithmonë çështjen e zgjedhjeve. Shqipëria meriton zgjedhje të lira e të ndershme me standarde si në çdo vend tjetër europian. Nuk duhet të dëgjohet më kënga e OSBE/ODIHR-it se zgjedhjet e radhës ishin me probleme, por të pranueshme. OSBE/ODIHR-i nuk e ka ndihmuar Shqipërinë ta zgjidhë këtë problem madhor të demokracisë që nuk e lë Shqipërinë të ngrejë kokë prej 20 vitesh. Data 18 qershor nuk ka ndonjë rëndësi shumë të madhe. Vendimtare është të bëjmë zgjedhje plotësisht të lira e të ndershme dhe të pakontestuara edhe po qe se na duhet t’i shtyjmë për në vjeshtë.
Dhe së fundi, dëshiroj t’ju drejtohem edhe një herë Lulzim Bashës dhe Edi Ramës që të kërkojnë ndjesë publike për krimet elektorale që kanë kryer ndër vite Partia Demoktratike dhe Partia Socialiste, të cilat, të dyja vjedhin, manipulojnë, blejnë dhe trafikojnë vota.
Në qershor të vitin 2013 i thirra në takim drejtuesit e Partisë Socialiste në Sarandë dhe ju kërkova që të përgatiteshin për të mbrojtur çdo votë nga vjedhja, manipulimi apo trafikimi. Feruzi më thotë aty për aty: Shef, mos u shqetëso për votat këtej. Mendoni për andej lart, nga Shqipëria e mesme dhe nga veriu ju se këtej poshtë nuk na i vjedhin dot ata të PD-së, këtej ju a vjedhim ne atyre. I mblodha gjithë drejtuesit, komisionerët dhe numëruesit dhe ju deklarova se po u prek një votë e aleatëve të koalicioni tonë, kjo është tradhëti ndaj koalicionit dhe ndaj Partisë Socialiste. Po u prek një votë e opozitës kjo do të konsiderohet si tradhëti ndaj Atdheut! Ja dolëm me shumë sforco të bënim një proces të ndershëm. Nuk dinim nga të ruheshim më parë.
Kriza aktuale nuk është thjeshtë krizë e Partisë Demokratike, është krizë e shkaktuar nga fakti se në Shqipëri nuk bëhen zgjedhje të lira e të ndershme. Prandaj kjo është krizë politike dhe institucionale e mirëfilltë me pasoja të rënda në jetën e vendit. Nga mënyra se si do zgjidhet kjo krizë do të varet paqja dhe stabiliteti afatgjatë e Shqipërisë. Duhet bërë ç’është e mundur që të zgjidhet një herë e përgjithmonë problemi i zgjedhjeve të lira e të ndershme, me standarde të njëjta si në demokracitë më të zhvilluara.
Reforma Zgjedhore është mëma e të gjitha reformave. Sot nuk ka asgjë më të rëndësishme në axhendën politike të vendit se sa reforma zgjedhore, pastrimi i zgjedhjeve dhe zgjidhja e krizës. PS-ja është duke e humbur shansin që të udhëhiqte procesin e reformës zgjedhore dhe ta çonte vendin në zgjedhje të lira e të ndershme.
Asnjë manovër nuk e zgjidh këtë krizë. Asnjë artificë nuk bën punë. Duhet konsensus me opozitën. Të bëhet reforma zgjedhore, të vendoset votimi dhe numërimi elektronik, të departizohet administrata zgjedhore, të përmirësohet legjislacioni për mbrojtjen e pastërtisë dhe integritetit të zgjedhjeve, të caktohet një datë e re e zgjedhjeve për në tetor dhe të vendoset një qeveri e të majtës së bashkuar që i jep besim opozitës. Me këtë kompromis opozita të kthehet në parlament dhe të vazhdojë puna për zgjedhjen e presidentit dhe për reformat e tjera.
Këto nuk duhen bërë për vetëm për dakordësi me Partinë Demokratike, as thjesht për të kapërcyer krizën e rëndësishme. Kjo formulë është artikuluar për herë të parë nga “Zgjidhja” si e vetmja mënyrë për t’i dhënë fund qeverisjes nga rregjimet e urryera hibride antidemokratike, antipopullore dhe antikombëtare që kanë sunduar vendin këto 26 vite dhe për t’i hapur popullit tonë rrugën e demokracisë, lirisë, prosperitetit dhe mirëqenies, për të ndërtuar përfundimisht shtetin modern në shqipëri.
Socialistët dhe qytetarët e thjeshtë nuk i duan zgjedhjet e manipuluara. Ata duan zgjedhje të lira e të ndershme. Ne e bëjmë këtë luftë për këta socialistë e qytetarë të thjeshtë dhe për faktin se pa zgjedhje të lira e të ndershme nuk do ketë as shtet modern shqiptar dhe as zhvillim. Por unë këtu dua të deklaroj se këtë luftë do e bëjmë me të njëjtën vendosmëri edhe në mbështetje të kërkesave të drejta të vëllezërve dhe motrave tona, anëtarë e simpatizantë të thjeshtë të Partisë Demokratike sepse jemi të sigurtë se ashtu si socialistët e ndershëm të bazës ata as nuk kanë përgjegjësi dhe as nuk kanë përfituar nga krimet elektorale të Partisë Demokratike në të shkuarën. Kërkesat e anëtarëve të thjeshtë të Partisë Demokratike për zgjedhje të lira e të ndershme janë të drejta dhe gëzojnë mbështetjen e socialistëve dhe të qytetarëve të thjeshtë të Shqipërisë, gëzojnë mbështetjen e anëtarëve të “Zgjidhjes”. “Zgjidhja” qëndron në pararojë të të gjitha formacioneve politike shqiptare që luftojnë për zgjedhje të lira e të ndershme. Mos u shqetësoni. Mos u manipuloni. Mos u turbulloni. Ka ardhur ora e ndryshimeve të mëdha. Po vjen koha e përmbysjeve të mëdha. Pas instalimit të zgjedhjeve të lira e të ndershme do shembim partitokracinë. Do i rrëzojmë dhe shembim pa mëshirë kryetarët që na përdorën, na mashtruan, na vodhën, na përbuzën, na shkelën, na prenë në besë e na rraskapitën në mjerim.

Strasburgu mbyll ’21 Janarin’, 109 mijë € dëmshpërblim familjarëve

Gjykata e Strasburgut ka pushuar dosjen e 21 janarit, të hapur prej familjarëve të viktimave që në vitin 2013.

Pushimi i çështjes ka ardhur pas tërheqjes së familjarëve të cilët pranuan kushtet e dëmshpërblimit të propozuara nga qeveria shqiptare. Në dhjetor të vitit 2016, Qeveria Shqiptare i dërgoi një letër Gjykatës së Strasburgut, ku i bënte me dije se ishte e gatshme të rihapte çështjen e 21 janarit, si dhe të negocionte me familjarët e viktimave masën përkatëse të dëmshpërblimit. Qeveria propozoi një dëmshpërblim prej 93,600 eurosh për familjarët e Ziver Veizit: përkatësisht, 39 mijë për bashkëshorten, 39 mijë për të birin, dhe 15,600 euro për të vëllain e viktimës Çaush Veizi.

Për Zabit Dedën, vëllain e një prej viktimave të tjera të 21 janarit qeveria ka propozuar një dëmshpërblim prej 15,600 eurosh. Në total, katër të afërmit janë dëmshpërblyer me 109 mijë euro, shifër edhe e pranuar prej tyre.  Në vendimin përfundimtar, Gjykata e Strasburgut, e konsideron çështjen si një marrëveshje mirëkuptimin mes palëve, shkak për të cilin nuk ka nevojë për një ekzaminim të mëtejshëm të padisë së të afërmve të 21 janarit, shkruan shqiptarja.com “Gjykata vlerëson se duke parë dakordësinë e paditësve me deklaratën e bërë nga qeveria, çështja duhet konsideruar si një marrëveshje me mirëkuptim mes palëve”, thekson vendimi përfundimtar i Strasburgut.

Ben Blushi: Ja pse Meta nuk hyn në koalicion me Ramën

Kreu i LIBRA-s, Ben Blushi ka shpjeguar sot arsyet që e pengojnë LSI-në, sipas tij, që të hyjë në koalicion me PS për zgjedhjet parlamentare të 18 qershorit. Në rubrikën “Opinion” në “News24”, deputeti Blushi tha se LSI i druhet një procesi zgjedhor në të cilin nuk merr pjesë PD, pasi në këtë mënyrë do të ishin automakisht të humbur.

 

Sipas Blushit, nëse PD nuk merr pjesë në zgjedhjet e 18 qershorit, atëherë LSI ose detyrohet të jetë opozita, ose nuk i duhet Rilindjes për qeverinë, pasi kjo e fundit do t’i ketë mandatet e nevojshme, që vijnë si rezultat i mospjesëmarrjes së PD në zgjedhje.

Pse mendoni ju se Meta do të bëhet president?

Unë nuk e kam thënë këtë gjë, sepse nuk e di. Por kam lexuar veprime amatoreske të Ramës dhe Metës. Dhe më keq se kaq, brutale dhe arbitrare. Këto janë në dëm të procesit. Raundi i parë i presidentit u dogj. Po kështu edhe raundi i sotëm u zgjodh. As solemnitet dhe prestigj nuk i dhanë këtij momenti. Kur një president zgjidhjet njëherë në 5 vite. As nuk shkova fare. Një shumicë që thotë se ka votat nuk ka aftësinë t’i japë prestigj çështjes së presidentit. Të prezantojnë një kandidat e t’ia paraqesin njerëzve. Jo se nuk kanë një kandidat, po kërkojnë këtë ta lidhin me krizën e zgjedhjeve, gjejnë argumenti banal se po presin opozitën. dhe në këtë mënyrë, heqim mundësinë që kërkesa e PD të bjerë. Nëse shkohet në zgjedhje të parakohshme s’ka vlerë kërkesa e PD. E gjithë kjo krizë është e brendshme në mazhorancë. Ato nuk po merren vesh për koalicionin. Kush i pengonte të regjistroheshin dje. Nëse i kërkojnë PD të respektojë kushtetutën dhe kodin zgjedhor, le ta respektojnë vetë. E kanë shkelur me konsensus ligjin. LSI druan, apo ka frikë të hyjë në zgjedhje në kushtet që PD nuk hyn, se është në opozitë vetë. Rilindja është më e madhe se LSI. Në kushtet ku mungon PD, mandatet e tyre do jenë më shumë. LSI druan se nëse hyn pa PD do të jetë vetë në opozitë, ose do të jetë totalisht e panevojshme se Rilindja do t’i ketë votat vetë.

Dimri me borë kthehet në Shqipëri, ja si do të jetë në ditët e ardhshme

Masat e ftohta ajrore rikthyen reshjet e borës gjatë mbrëmjes dhe mëngjesit të sotëm në zonat malore.

Reshjet do të jenë të pranishme me intensitet të ulët deri në mesditë, në verilindje dhe juglindje të vendit.

Sipas redaksisë së motit në Top Channel, kjo situatë meteorologjike u pasua nga rënie e ndjeshme e temperaturave ku sot termometri vlerën më të ulët e ka regjistruar me 0 gradë celcius në qytetin e Kukësit.

Përveç Kukësit, reshje ka pasur në disa fshatra të Bulqizës, në zonat e thella malore të Malësisë së Madhe dhe Shkodrës, ku në Qafë të Thorës, po në zonën e Thethit, ka prani më të madhe bore, madje raportohet për segmente në këtë aks që janë vështirë të kalohen.

Reshjet e borës janë rikthyer në rajonin juglindor të vendit. Në dy fshatrat malore, Dardhë dhe Voskopojë, trashësia e borës ka arritur deri në disa centimetra. Në Voskopojë, trashësia ka arritur në 5 cm, ndërsa janë duke vazhduar reshjet. Në Dardhë, bora ka arritur 15 cm. Po punohet për pastrimin e rrugës së Dardhës.

Në Elbasan, në lartësinë mbi 1 mijë metra, në fshatrat e Librazhdit ka pasur reshje të pakta dëbore. Dëborë raportohet  edhe në zona të Gjirokastrës.

Zbardhet pasuria e Alfred Pezës, nga aksionet bankare tek kredia në dollarë

Alfred Peza dhe bashkëshortja e tij Mirela Ndini gëzojnë një pasuri qindra milione lekë, para këto që ata pretendojnë se i kanë vënë falë punës së tyre disa vjeçare, ku njëri ka shërbyer në tregun mediatik dhe tjetri pjesë e aministratës së Ministrisë së Jashtme.

Hetimi i kryer nga Prokuroria ka nxjerrë zbuluar të gjithë asetet financiare të deputetit të PS Alfred Peza, ndërkohë që nga akti i ekspertimit kontabël, janë dhënë shifra shumë më të ulta nga ato që pretendon se ka deputeti Peza. Sipas ekspertit kontabël pasuria neto, e cila është diferenca mes totalit të pasurisë dhe detyrimeve, rezulton të jetë në shumën 135.088.522 lekë.

Diferenca mes aseteve neto dhe të ardhurave neto për periudhën deri në datën 31.12.2015 është 84.142.557 lekë (asete neto – të ardhura neto: 135.088.522 lekë – 50.945.965 lekë = 84.142.557 lekë). Pra shuma 84.142.557 lekë përfaqëson vlerën e aseteve në pronësi të shtetasve Alfred Peza dhe Mirela Ndini, e cila nuk justifikohet me burimet financiare të njohura dhe të dokumentuara në dosjen penale.Ky hetim ka nxjerë zbuluar dhe disa media të cilat nuk i kanë vënë në dispozicion prokurorisë dokumentat e kërkuara, për pagesat që kanë bërë për llogari të Alfred Pezës,gjatë kohës kur ishte kryeredaktor.

Dosja e prokurorisë e ekspertimi financiar
Nga aktet e administruara rezulton se Prokuroria e Përgjithshme, ka regjistruar procedimin penal Nr.1, në datën 15 shkurt 2017, për veprat penale “Fshehje e të ardhurave”, “Pastrim i produkteve të veprës penale”, “Refuzim për deklarim, mosdeklarim, fshehja ose deklarimi i rremë i pasurive”,në ngarkim të shtetasit Alfred Peza.Procedimi penal për këto vepra ka nisur kryesisht dhe ka si objekt hetimin e pasurisë së shtetasit Alfred Peza, deputet i Kuvendit të Shqipërisë, bashkëshortja e të cilit shtetasja Mirela Ndini rezulton të ketë blerë vlerën e aksioneve në masën 1 për qind, pranë një banke të nivelit të dytë në vlerën e 113.000.000 lekë, në datën 17 mars 2015. Kjo shumë të hollash, si vlerë blerjes së aksioneve, është paguar duke kryer transfertën bankare në llogarinë e bankës —– sh.a., nga —– Bank, në shumën prej 109.709.987 lekë dhe pjesa tjetër, në shumën prej 4.424.001 lekë, është kryer me veprimin pakësim depozite nga llogaria bankare e shtetases Mirela Ndini në këtë bankë. Referuar praktikës së marrë nga banka —- dhe dokumenteve të administruara në dosje rezulton se në datën 27 mars 2015, shtetasja Mirela Ndini ka deklaruar se me kontratën e blerjes së aksioneve, është bërë aksionere e Bankës —-, ajo ka blerë 1% të aksioneve të Bankës —- që i korrespondon një numri prej 523.638 aksione nga paketa e aksioneve të zotëruara nga shtetasi Aleksandër Pilo në vlerën 113.000.000 lekë. Burimi i të ardhurave është nga puna dhe kursimet në vite.

Në datën 28 shkurt 2017 është disponuar me urdhër për regjistrimin e emrit të personit që atribuohet vepra penale,duke marrë si person nën hetim shtetasin Alfred Peza, si i dyshuar për kryerjen e veprave penale “Fshehja e të ardhurave”, “Pastrim i produkteve të veprës penale”, “Refuzim për deklarim, mosdeklarim, fshehja ose deklarimi i rremë i pasurive”. Në kuadër të hetimeve është kryer marrja e deklarimeve të interesave private si subjekte të ILDKPKI-së të shtetasve Mirela Ndini dhe Alfred Peza.

Nga deklarimet rezulton se shtetasja Mirela Ndini ka qenë dy herë, në periudha të ndryshme kohore, subjekt i deklarimit pranë këtij institucioni si nëpunëse e lartë e Ministrisë së Transportit e Infrastrukturës dhe Ministrisë së Jashtme, ndërkohë shtetasi Alfred Peza është bërë subjekt i deklarimit pranë ILDKPKI-së duke qenë deputet i Kuvendit të Shqipërisë.Mbi hetimet e kryera është kërkuar konfirmim nga institucionet shtetërore, mediat e ndryshme në vend, duke përfshirë televizione, gazeta për të vënë në dispozicion të gjithë dokumentacionin që ata disponojnë dhe që lidhet kryesisht me punësimin e shtetasve Alfred Peza dhe Mirela Ndini, si dhe çdo lloj pagese tjetër që këta shtetas mund të kenë përfituar nga puna dhe shërbimet e tyre. Gjatë hetimit janë administruar si akte:

– Shkresë përpiluar nga Drejtoria e Burimeve Njerëzore të Gazetës “Shekulli”, nga e cila përftohet e dhëna se Alfred Peza, ka qenë kryeredaktor i Gazetës “Shekulli” në periudhën qershor 1998–janar 1999. Për këtë periudhë, gazeta nuk disponon listë-pagesa, për shkak të mbarimit të afatit dhjetëvjeçar për ruajtjen e tyre.
Shkresë përpiluar nga drejtori i gazetës “Koha Jonë”, në bazë të së cilës rezulton se për periudhën nga 11 maji i vitit 1991 deri në datën 3 mars 1997 arkiva dhe financa e gazetës “Koha Jonë” nuk zotëron asnjë dokument, pasi në datën 3 mars 1997, redaksia e gazetës “Koha Jonë” është djegur. Nga data 12 prill 1997 deri në mars 1998, kohë kur zoti Alfred Peza ka punuar në redaksi, një herë si kryeredaktor dhe një pjesë kohe si zëvendëskryeredaktor, arkivi i redaksisë së gazetës “Koha Jonë” nuk zotëron dokumente. Saktësisht dokumentet për pagën e Alfred Peza duhet të jenë në Zyrën e Sigurimeve Shoqërore Lezhë dhe Tiranë.

-Procesverbal për këqyrje dhe marrje prove, datë 23 janar 2017, nga i cili u përftua e dhëna se në Institutin e Sigurimeve Shoqërore është marrë praktika e tatimit të të ardhurave në burim për shtetasit Alfred Peza dhe shtetasen Mirela Ndini.

-Shkresë e vitit 2017, e Universitetit Europian të Tiranës, nga e cila përftohet e dhëna se Alfred Peza nuk ka qenë asnjëherë i punësuar pranë këtij institucioni, por ka pasur kontratë për kalim të drejtash pasurore të autorit, për botimin e veprës me titull “Ditari i 23 Qershorit”. Me Peza është nënshkruar kontrata e datës 1 tetor 2013 “Për kalim të drejtash pasurore të autorit”, në shumën 300.000 lekë neto dhe amendim i kësaj kontrate nënshkruar në datën 1 tetor 2014, në shumën prej 8.000 euro.
-Procesverbal për marrjen dhe këqyrjen e provës, nga i cili u përftua e dhëna se në televizionin “Vizion Plus” është marrë praktika e listë-pagesave të shtetasit Alfred Peza për periudhën prill 2001 – janar 2013.

-Procesverbal për marrjen dhe këqyrjen e provës,nga i cili u përftua e dhëna se në televizionin “Ora Neës” është marrë praktika e listë-pagesave të shtetasit Alfred Peza për periudhën mars 2007–dhjetor 2010.

-Shkresë nga e cila përftohet e dhëna në lidhje me pagën neto për shtetasin Alfred Peza, të përfituara nga shtetasi Alfred Peza, për periudhën shtator 2013–dhjetor 2016 si deputet në Kuvendin e Shqipërisë.

-Shkresë datë 7 prill 2017, nga e cila përftohet e dhëna në lidhje me të ardhurat e përfituara nga shtetasi Alfred Peza nga Fakulteti i Historisë dhe i Filologjisë, Departamenti i Gazetarisë, për vitin akademik 2006-2007.

-Shkresë në 21 shkurt 2017, nga e cila përftohet e dhëna në lidhje me pagën neto për periudhën 2006-2017 për shtetasen Mirela Ndini,si punonjëse pranë Ministrisë së Punëve të Jashtme.

-Shkresë,6 mras 2017,nga e cila rezultoi se gazetari Alfred Peza ka qenë i kontraktuar nga Instituti Shqiptar i Medias në vitin 2010 për kryerjen e katër dokumentarëve televizivë, pjesë e projektit të UNICEF-it. Totali i pagesës ka qenë 200.000 lekë, nga i cili janë zbritur detyrimet tatimore në masën 10 për qind.

-Shkresë datë 22 shkurt 2017, nga e cila u përftua e dhëna në lidhje me të ardhurat bruto për periudhën 6 gusht 2002– 16 maj 2006 për shtetasen Mirela Ndini,e cila ka ushtruar funksionet e Këshilltares së Ministrisë pranë Ministrisë së Transportit dhe Infrastrukturës.

-Procesverbal për marrjen dhe këqyrjen e provës, nga i cili u përftua e dhëna në lidhje me praktikën e marrë pranë Institutit të Sigurimeve Shoqërore për shtetasin Alfred Peza për periudhën janar 2012–korrik 2016 dhe shtetasen Mirela Ndini për periudhën dhjetor 2012–korrik 2016. Në kuadër të hetimeve është kërkuar informacion nga institucionet bankare në lidhje me transaksionet monetare, pagesat apo arkëtimet e kryera nga shtetasit Alfred Peza dhe Mirela Ndini.

Apartamenti dubleks
Në kuadër të hetimeve është kërkuar informacion nga Zyrat e Regjistrimeve të Pasurive të Paluajtshme dhe Drejtoria e Përgjithshme e Transporteve në lidhje me pasuritë e paluajtshme dhe të luajtshme, të cilat figurojnë të regjistruara në emër të shtetasve Alfred Peza dhe Mirela Ndini.
Me anë të shkresës datë 08.03.2017 është marrë në cilësinë e provës dosja civile Nr. 3228, Vendimi datë 21.04.2010 e Gjykatës së Rrethit Gjyqësor Tiranë dhe nëpërmjet procesverbalit për këqyrje dhe marrje prove u përftua e dhëna se në zyrën noteriale të Noteres Famtira Shehu është marrë si provë:“Praktika e prishjes së aktmarrëveshjes noteriale të shtetasve Aleksandër Pilo me Alfred Peza”; “Aktmarrëveshje noteriale Nr. 5325 Rep., datë 01.07.2004 të noteres Majlinda Lleshi”; “Kontratë noteriale në emër të shtetasve Aleksandër Pilo me shtetasen Mirela Ndini. Nga këto dokumente rezulton se shtetasja Mirela Ndini në datën 2010, po në të njëjtën datën që është anuluar kontrata e shtetasit Alfred Peza për të njëjtën pasuri,ka blerë nga shtetasi Aleksandër Pilo apartament dubleks me sipërfaqe ndërtimore 198 m2 dhe 48 m2 verandë.

Pronat e tjera
Në lidhje me këtë hetim janë marrë deklarime nga shtetasi Alfred Peza në datën 10 shkurt 2017,i pyetur në cilësinë e personit që tregon rrethana të dobishme për hetimin dhe në datën 7 prill 2017,në cilësinë e personit ndaj të cilit zhvillohen hetime. Edhe shtetasja Mirela Ndini në datën 16 shkurt 2017 është pyetur në cilësinë e personit që tregon rrethana të dobishme për hetimin.Me grumbullimin e të gjitha akteve të lartpërmendura, në datën 1 mars 2017 është disponuar nga organi i akuzës me vendim kryerja e një ekspertimi kontabël, nga një grup ekspertësh. Mbi pyetjet e drejtuara nga organi i akuzës është vënë në dispozicion akti i ekspertimit kontabël nga i cili njoftohen këto fakte: Në lidhje me vlerësimin në total të të gjitha pasurive të paluajtshme të shtetasve Alfred Peza dhe Mirela Ndini, bazuar në dokumentacionin që ndodhet në dosjen hetimore marrë nga Zyra e Regjistrimit të Pasurive të Paluajtshme, transaksioneve bankare të kryera nga ana e tyre që tregojnë veprimet juridike të kryera në lidhje me këto pasuri, ekspertët kanë konkluduar:

– Sipas shkresës datë 23 janar 2017 të ZVRPP Kavajë, rezulton se shtetasit Alfred Peza dhe Mirela Ndini, janë bashkëpronarë të pasurisë me Nr. 1/462,të ndodhur në zonën kadastrale 3101 Qerret, truall me sipërfaqe 383,6 m2,nga kjo–ndërtesë me sipërfaqe 71,6 m2 (godinë banimi me 2 kate, kati përdhes me sipërfaqe 71,6 m2 dhe kati i parë me sipërfaqe 87,07 m2, verandë me sipërfaqe 15,45 m2). Kjo pronë është fituar sipas kontratës së shitblerjes me Nr.9392 datë 21.10.2015 në shumën 50.000 euro. Konfirmohet transfertë bankare nga llogaria e shtetases Mirela Ndini nëpërmjet —- Bank,kalim sipas kontratës shuma 50.000 euro. Çmimi i blerjes 6.984.000 lekë (konvertuar në kursin e Bankës së Shqipërisë në datën 21.10.2015 –1 euro – 139,68 lekë).

– Sipas shkresës Nr. 750/1 Prot., datë 19.01.2017 dhe Nr. 230/1 Prot., datë 17.02.2017, të Ministrisë së Transportit dhe Infrastrukturës, rezulton që shtetasi Alfred Peza ka në pronësi mjetin me targë AA 737 ME, Mercedes Benz, tip 164, ML 320 CDI, prodhim i vitit 2007, që sipas kontratës së shitblerjes së automjetit datë 11 gusht 2015 është blerë me vlerën 12.000 euro, e konvertuar me kursin e datës së blerjes që i përket 139,45 lekë, vlera është 1.673.400 lekë.

-Kontratë shitblerje automjeti me Tirana Leasing sh.a., blerë nga shtetasja Mirela Ndini, automjeti i markës Benz, tipi B180 CDI, me targa TR1948T, viti i prodhimit 2009, me vlerë blerje 16.497 euro. Shtetasja Mirela Ndini ka depozituar në llogarinë e Tirana Leasing shumën prej 16.496 euro për blerjen e automjetit me targë TR1948T dhe nuk ka detyrim të pashlyer.

Në lidhje me transaksionet e kryera nëpërmjet bankave nga ana e këtyre shtetasve dhe përcaktimin e burimit të tyre, ekspertët kanë konkluduar se:
Te ardhurat nga paga e Fred Pezës
Në numrin e llogarisë bazë të —- Bank të shtetasit Alfred Peza për periudhën kohore 14.12.2007 – 03.11.2011, ka kaluar paga e shtetasit Alfred Peza dhe honoraret në vlerën 2.253.833 lekë për paga dhe honorare në vlerën 28.350 lekë.

-Në llogarinë bazë të ——Bank, rezulton se për shtetasin Alfred Peza, për periudhën nga data 17.02.2009 deri në datën 31.12.2015, në këtë llogari janë kryer transaksionet:

-Ka kaluar paga nga Ora Neës përkatësisht në datën 17.02.2009 dhe në datën 19.03.2009 gjithsej në vlerën 127.390 lekë

-Kanë kaluar të ardhura nga Media Vizion: paga në vlerën 10.100.000 lekë dhe dieta e honorare në shumën 20.000 lekë

-Kanë kaluar të ardhura nga Kuvendi paga në vlerën 3.144.229 lekë dhe dieta e honorare në shumën 2.298.824 lekë dhe e drejtë autori në vlerën 300.000 lekë. Gjendja në fund e kësaj llogarie mbetet në shumën 101.078.64 lekë.

Kredia 22 mijë USD
Në numrin e llogarisë së shtetasit Alfred Peza, në datën 11 janar 2000, ka marrë kredi në vlerën 22.000 USD, shumë të cilën e ka likuiduar në fund të vitit 2003. Bazuar në mandatarkëtimin e Bankës Amerikane, në datën 16 maj 2003, rezulton që shtetasi Alfred Peza ka derdhur shumën 15.050 USD. Në llogarinë në — Banks, rezulton se ka kaluar paga e shtetasit Alfred Peza në vlerën 87.397.51 lekë, kanë kaluar shuma nga UET. —-Bank në këtë llogari ka kaluar paga për muajt gusht 2007–tetor 2007 në vlerën 193.926 lekë për shtetasin Alfred Peza. Në numrin e llogarisë bankare të —-Bank të shtetases Mirela Ndini,për periudhën nga data 28 dhjetor 2005 deri në datën 15 dhjetor 2015, në këtë llogari janë kryer transaksionet në datën 28 dhjetor 2005 është derdhur dhe ka kaluar në llogarinë depozitë shuma 3.000.000 lekë, shumë e cila në datën 28 qershor 2006 ka përfituar interesa në vlerën 40.389.04 lekë.

Në datën 9 qershor 2006 është tërhequr nga shtetasja Mirela Ndini vlera 3.039.000 lekë. Në llogarinë rrjedhëse në bankën e nivelit të dytë, rezulton se nga shtetasja Mirela Ndini nga kjo llogari janë kryer transaksione të ndryshme gjatë periudhës 1 janar 2004–23 mars 2015. Në këtë llogari janë kredituar të ardhurat nga paga dhe shpërblime, dhe janë bërë derdhje Cash nga shtetasja Mirela ndini dhe transfertë bankare nga shtetasi Alfred Peza. Të ardhurat nga paga e shtetases Mirela Ndini janë në vlerën 3.818.978 lekë.

Shumat e tjera në këtë llogari derdhur Cash dhe me transfertë bankare janë në vlerën 76.937.200 lekë për periudhën 2006-2012. Nga dokumentacioni i vënë në dispozicion rezulton se këto shuma kanë kaluar në depozita me afat me kontratat e depozitës me afat ku rezultojnë të hapura 14 të tilla, në datat: 08.02.2006, 29.06.2006, 21.06.2007, 21.06.2007, 28.12.2007, 08.02.2008, 23.06.2008, 26.06.2008, 30.06.2008, 18.02.2009, 29.12.2010, 16.02.2012, 20.07.2012, 20.07.2012, 20.07.2012, 20.07.2012. Në akt rezultojnë të pasqyruara edhe kërkesat për thyerje të depozitave.

Tetë transaksione për aksione në bankë
Në lidhje me blerjen e 1% të aksioneve në një bankë të nivelit të dytë rezulton se në datën 23 mars 2015 nga llogaria depozitë kanë kaluar vlerat: 4.636.771,08 lekë, 25.311.234,53 lekë, 4.944.432,79 lekë, 24.528.887,37 lekë, 16.965.250,20 lekë, 11.461.944,52 lekë, 7.701.816,15 lekë dhe 15.062.058,73 lekë, gjithsej në shumën 109.709.987,38 lekë, shumë e cila ka kaluar për blerje aksionesh në një bankë të nivelit të dytë. Nga një tjetër bankë, konfirmohet se shtetasja Mirela Ndini ka përfituar nga produktet e depozitave të ardhura bruto nga interesat në shumën 33.144.447 lekë.

Të ardhurat neto nga interesat bankare janë në shumën 29.829.999 lekë.Në bankën ku Ndini është aksionere rezulton se në llogari kanë kaluar paga e dieta nga Ministria e Jashtme për vitin 2009-2015 si dhe rezultojnë të kryera disa transferta (akt ekspertimi kontabël, f. 14-16, i cili ka qenë pasqyrim në f. 171, volumi 1). Në datën 25 mars 2015 janë transferuar nga llogaritë e tjera vlerat 109.709.987,38 lekë dhe 4.424.001,86 lekë dhe shuma prej 113.000.000 lekë janë paguar aksionet për në bankë.Në datën 3 nënëtor 2015 është transferuar në këtë llogari vlera 6.998.500 lekë me përshkrimin “kaluar sipas kontratës premtim shitje” transferuar “Debitim për çekun tuaj” në llogarinë e një shtetasi vlera 7.000.000 lekë.

Në numrin e llogarisë në euro, shtetasja Mirela Ndini ka kryer transaksionet: në datën 30 shtator 2015 ka derdhur në llogari shumën 30.023 euro dhe po në këtë datë shuma 50.000 euro i është transferuar me përshkrimin “kalim sipas kontratës Rep. 8707, Kol. 2795, datë 30.09.2015”.

Të ardhurat nga puna 18 vjeçare
Në lidhje me vlerën e të ardhurave të realizuara nga ana e shtetasve Alfred Peza dhe Mirela Ndini si rezultat i punësimit, ushtrimit të aktivitetit tregtar-administrator i kompanisë “Ora Neës” dhe çfarëdolloj shërbimi tjetër të kryer nga ana e tyre, është arritur në konkluzionin:Të ardhurat totale nga pagat dhe interesat bankare për këta shtetas janë 63.154.549 lekë, nga të cilat shuma prej 33.324.550 lekë përfshin të ardhurat nga paga dhe shuma prej 29.829.999 lekë të ardhurat nga interesat bankare.

Për periudhën 2003-2015 shpenzimi për konsumim familjar, i llogaritur sipas ekspertëve rezulton të jetë në total 10.433.124 lekë. Duke bërë krahasim me të ardhurat e siguruara nga ana e këtyre shtetasve si rezultat i aktivitetit të tyre tregtar me totalin e pasurive efektive në pronësi të tyre, konkludohet se totali i të ardhurave për periudhën 1997-2015 për shtetasit Alfred Peza dhe Mirela Ndini është në shumën 63.154.549 lekë. Pasuria totale në emër të shtetasve Alfred Peza dhe Mirela Ndini sipas dokumentacionit të vënë në dispozicion, konsiston në pasuri të paluajtshme,pasuri të luajtshme, likuiditete, pjesë në Kapital / Aksione. Gjendja e pasurisë neto, në datën 31.12.2015 paraqitet:

Pasuri të paluajtshme 18.045.557 lekë

Pasuri të luajtshme 3.939.288 lekë

Likuiditete në bankë 103.677 lekë

Aksione (1% —– sh.a.) 113.000.000 lekë.

Totali i të ardhurave të përfituara nga shtetasit Alfred Peza dhe Mirela Ndini deri në datën 31 dhjetor 2015 është 53.154.549 lekë, ndërsa pasuria neto gjendje në datën 31 dhjetor 2015 është 135.088.522 lekë. Mbi pyetjen se a ka përputhje mes të ardhurave të siguruara nga burimet e mundshme të ligjshme të krijimit të pasurive me vlerën efektive të tyre, ekspertët kanë konkluduar se:Nga të dhënat e pasqyruara rezulton se të ardhurat e krijuara nga marrëdhëniet e punës së shtetasve Alfred Peza dhe Mirela Ndini dhe nga interesat bankare të depozitave, deri në datën 31 dhjetor 2015 janë në shumën 63.154.549 lekë. Shpenzimet e kryera kanë rezultuar në total një vlerë prej 12.208.584 lekë (shpenzime konsumi familjar / detyrim për ushqim). Pra e ardhura neto rezulton të jetë 50.945.965 lekë. Pasuria neto, e cila është diferenca mes totalit të pasurisë dhe detyrimeve, rezulton të jetë në shumën 135.088.522 lekë. Diferenca mes aseteve neto dhe të ardhurave neto për periudhën deri në datën 31.12.2015 është 84.142.557 lekë (asete neto – të ardhura neto: 135.088.522 lekë – 50.945.965 lekë = 84.142.557 lekë). Pra shuma 84.142.557 lekë përfaqëson vlerën e aseteve në pronësi të shtetasve Alfred Peza dhe Mirela Ndini, e cila nuk justifikohet me burimet financiare të njohura dhe të dokumentuara në dosjen penale.

Ndërkohë rezulton se deri në datën 10 mars 2004 çifti ka pasur në pronësi
– Apartament 110 m2, zotëron 50%, Rr. “Frosina Plaku”, sipas deklaratës së shtetases Mirela Ndini. Çmimi i blerjes 5.000.000 lekë.

– Shtetasja Mirela Ndini në bashkëpronësi ka pasuri me nr. 29/55+1-10, pjesa takuese 3.157 lekë. Burim: Për blerjen e apartamentit rezulton të jetë marrë kredi bankare në shumën 22.000 USD, kredi e cila është paguar plotësisht deri në qershor 2003. Të ardhurat e përfituara për periudhën 1997-2003 janë në shumën 2.834.434 lekë.

Deri në datën 31.12.2004, rezulton të ketë në pronësi:
– Blerja apartamenti në datën 15.07.2004 në shumën 10.000.000 lekë: 60 milionë nga shitja e apartamentit të vjetër dhe 40 milionë me kursimet – vetëdeklaruar nga Mirela Ndini./Shqiptarja.com

Presidenti i ri, dështon votimi i parë – asnjë kandidaturë

Në Shqipëri parlamenti dështoi sonte të zgjidhte në votimin e parë, presidentin e ri të vendit.

Asnjë nga forcat politike nuk propozoi ndonjë kandidaturë.

“Raundi i parë i zgjedhjes së presidentit quhet i ezauruar. Kjo procedurë është shprehje e vullnetit, që të afrohet edhe opozita për një figurë konsensuale” – tha kryetari i parlamentit, Ilir Meta.

Kryeministri Edi Rama tha menjëherë pas seancës se “socialistët i kanë numrat për ta zgjedhur Presidentin e Republikës, por po mundohemi t’i japim një shans opozitës për të gjetur një figurë sa më shumë përfaqësuese dhe sa më shumë gjithëpërfshirëse”.

“Ne duam t’i japim atij institucion dinjitetin dhe autoritetin për të qëndruar mbi palët. Më mirë një president pak ditë më vonë se sa një president i zgjedhur në një sallë të boshatisur nga krahu i opozitës që nuk vjen në punë” – tha zoti Rama.

Fundjavën e shkuar shumica në pushtet deklaroi se nuk do të paraqiste asnjë emër e nuk do të mbështeste asnjë kandidaturë për president, në përpjekje për të dialoguar dhe për të kërkuar edhe konsensusin e opozitës, e cila ndërkohë ka bojkotuar parlamentin.

Sipas Kushtetutës shqiptare, për zgjedhjen e presidentit të vendit zhvillohen deri 5 raunde votimi.

Në tre të parat kërkohet një shumicë e cilësuar prej 84 votash, ndërsa në raundin e katërt dhe të pestë presidenti mund të zgjidhet dhe më shumicën e thjeshtë prej 70+1 deputetësh.

E majta, i ka edhe e vetme 84 votat e nevojshme për të zgjedhur kreun e ri të Shtetit në dy raundet e ardhshme. Votimi i radhës duhet të zhvillohet brenda 7 ditëve.

Spartak Ngjela: Dy alternativat për likuidimin e Lulzim Bashës dhe Sali Berishës

TIRANE– Avokati Spartak Ngjela teksa ka komentuar situatën politike në vend, pohoi se opozita ka gjetur rrugën e gabuar të vetëlikuidimit të saj.

Për këtë arsye sipas Ngjelës, kryetari i Partisë Demokratike, Lulzim Basha dhe Sali Berisha duhet të dorëhiqen.

Ngjela theksoi se ata duhet të zëvendësohen me lidership të ri dhe të papërlyer nga balta korruptive e pushtetit.

MESAZHI I NGJELËS
Asnjë rrugë nuk të çon dot në prishjen e zgjedhjeve:
as bojkotimi i procesit zgjedhor nga Partia Demokratike;
as destabilizimi i rendit shoqëror në Shqipëri nga krerët e çadrës.
Shqipëria nuk mund ta ndryshojë rrugën e saj antiruse në Ballkanin Perëndimor.
Pardje foli zv. kancelari gjerman Gabriel. Në, prima facie, ai tha se ishte kundër qëndrimit të opozitës.
Kurse Çadra hesht. Por politika e lartë perëndimore e deklaroi që “gjithçka dhe çdo akt i opozitës është frikë kundrejt Reformës në Drejtësi”.
Në fakt kjo është e vërteta, e cila ka krijuar opinionin e politikës perëndimore.Të njëjtën gjë do të thotë edhe politika e lartë amerikane këto ditë, patjetër.
Po opozita çdo të bëjë?
Në fakt opozita gjeti rrugën e gabuar të vetëlikuidimit të saj, dhe, pikerisht për këtë duhet te reformohet domosdoshmërisht.
Tani nuk ka më asnjë shpresë me këtë rrugë, por jane shtresat e saj shoqërore që nuk duhet ta vuajnë mungesën e përfaqësimit.
Politika amerikanë dhe europiano-perëndimore është e vendosur kundër korrupsionit.
Lidërshipi i ngushtë i Partisë Demokratike nuk ka më të ardhme politike në Shqipëri. Por jo Partia Demokratike.
Atëherë, cila është Rruga?
Duhet të japin menjëherë dorëheqjen Basha dhe Berisha e sekretarët; dhe të zgjidhet menjëherë lidershipi i ri i papërlyer nga balta korruptive e pushtetit.
Kjo është e vetmja rrugë politike favorizuese.
Por a ka kohë lidërshipi i ri për përgatitjen elektorale?
Kjo duhet parë. Por në fakt, edhe nëse nuk a ka atë aftësia, sepse ka me vete forcën politike të entuziazmit të reformimit të PD që i jep mundësinë politikë të barazimit të situatës elektorale.
Çdo rrugë tjetër është falimentim tërësor politik i Partisë Demokratike, sepse reforma shqiptare është ingredienti kryesor i gjeopolitikës amerikane dhe perëndimore në përgjithësi, në lidhje me Ballkanin Perëndimor. Lidërshipi i PD-së me shenja korruptive, ose do te likuidohet ndërkombëtarisht me anë të Reformës në Drejtësi, ose me zhvillimin e zgjedhjeve pa pjesëmarrjen e PD, akt ky, që për politikën perëndimore në veprim, është i barazvlefshëm me Reformën në Drejtësi.

Zbardhet pasuria e Ramës, ja sa fiton me të birin dhe gruan

Kryeministri Edi Rama ka deklaruar 1.2 milionë lekë të ardhura për vitin 2016 nga shitja e pikturave. Në formularin e deklarimit të pasurive, thuhet se kreu i Qeverisë ka pasur rrogë vjetore për 2016 në shumën 2 milionë lekë, ndërkohë që të ardhurat nga honorarët ishin 204 mijë lekë. Për një vit Rama ka shlyer 35 mijë euro të një kredie të marrë në vitin 2013 në shumën 80 mijë euro. Atij i kanë ngelur pa shlyer edhe 30 mijë euro.

Ndërsa bashkëshortja, Lindita Rama ka deklaruar pakësimin e një llogarie bankare me 600 mijë lekë, ndërsa të ardhurat nga paga dhe puna si eksperte i ka pasur 3.1 milionë lekë. Ajo ka deklaruar gjithashtu të ardhura nga qiraja e një apartamenti në shumën 2 milionë lekë si dhe të ardhura nga honorarë në shumën 814 mijë lekë.

Djali i kryeministrit Gregor Rama ka deklaruar shtesë llogarie 14 mijë euro. Të ardhurat e tij nga shitja e veprave të artit për vitin 2016 kanë qenë 25 mijë euro. Gregor Rama ka deklaruar te kategoria e detyrimeve dhe një kontratë qeraje 2 vjeçare, për të cilën duhet të paguajë 432 mijë lekë.

Pasuria e familjes Berisha, Argita të ardhura nga qiratë, Shkëlzeni nga shitblerjet

Fëmijët e kryeministrit Berisha kanë deklaruar shuma të mëdha kryesisht nga mësimdhënia dhe konsulenca juridike. Panorama Online ka siguruar sot deklarimin e pasurisë së familjes së ish kryeministrit Berisha për vitin 2016, ku si çdo vit tjetër kanë deklaruar pasurinë e tyre edhe Shkëlzeni dhe Argita Malltezi.

Ish kryeministri Berisha ka deklaruar një shtesë llogarie prej 1 milion lekë të reja, ndërkohë që pagën vjetore si deputet dhe shpërblimet e ka pasur 1.3 milionë lekë. Ndërsa të ardhurat nga ish pozicioni si kryeministër, Berisha i ka 647 mijë lekë.

Argita Malltezi, ndër të tjera ka deklaruar shtesa në katër llogari me 34 mijë euro, 15 mijë euro, 659 mijë lekë dhe 1.3 milion lekë. Të ardhurat nga rroga neto në fakultet për Argita Berishën kanë qenë 1 milion lekë, ndërsa të ardhurat nga mësimdhënia në fakultete private ishte 1.1 milion lekë. Ajo ka përfituar gjithashtu të ardhura nga qiratë në shumën 34 mijë euro si dhe honorarë dhe shpërblime në shumën 642 mijë lekë.

Shkëlzen Berisha ka deklaruar pakësimin e një llogarie me 174 mijë euro si dhe në një llogari në lekë, ka shtuar 2.1 milionë. Ai ka krijuar 600 mijë euro të ardhura nga shitja e një pasurie të paluajtshme. Në formularin e të ardhurave për vitin 2016, Shkëlzen Berisha ka deklaruar të ardhura nga konsulenca 3 milionë lekë, të ardhura nga punësimi 961 mijë lekë si dhe të ardhura nga qiraja 47.956 euro. Në ditët e fundit të 2016 ai ka mbyllur kredinë 252 mijë euro si dhe ka shlyer 12 mijë euro kredi të cilën e ka marrë për blerjen e një makine.

Meta dhe Kryemadhi shitën 4 apartamente, ja sa përfituan!

Kryetari i Kuvendit, Ilir Meta dhe bashkëshortja e tij, Monika Kryemadhi kanë shitur katër apartamente vitin e kaluar. Sipas deklarimit të pasurisë, të cilin po e publikon sot Panorama Online, rezulton se tre apartamente në total kapin shumën e 204 mijë eurove, ndërsa apartamenti tjetër 345 mijë euro, nga të cilat 100 mijë janë arkëtuar në vitin 2016, ndërsa 245 mijë në vitet e ardhshme. Por blerësi i këtij apartamenti ka marrë përsipër edhe shlyerjen e një kredie prej 155 mijë euro të familjes Meta. Të ardhurat e kreut të Kuvendit vitin e kaluar kanë qenë 1.9 milionë lekë, po aq sa të deputetes Kryemadh

Kuvendi miratoi dy komisionet ad hoc të reformës gjyqësore

Parlamenti në Tiranë miratoi në pak minuta mbrëmjen e të martës emrat e anëtarëve për dy komisione të përzgjedhjes paraprake për gjyqtarë dhe prokurorë, megjithë mungesën e deputetëve të opozitës.

Emrat e propozuar morën 82 votat e deputetëve të majtë në sallën e boshatisur nga krahu i djathtë, ndërsa kryeministri Edi Rama deklaroi se “vetingu është një proces pa kthim” dhe se në “këtë reformë nuk ka kthim pas”.

Zoti Rama shprehu zhgënjim për mungesën e Partisë Demokratike në këtë proces votimi, që, sipas tij, e afron Shqipërinë me Europën, edhe pse ajo nga fillimet ka kërkuar “E duam Shqipërinë si gjithë Europa”, ndërsa dhe tani po pengon integrimin, duke mos iu bashkuar reformës në drejtësi.

“Gjykatat do të kthehen nga pazar i gjësë së gjallë në institucione ku njerëzit janë të barabartë para ligjit. Opozita po thotë se Gjermania, BE-ja dhe SHBA-të janë të painformuar për zhvilimet. Ne kemi propozuar që partitë popullore europiane, aleate të PD-së, të na lehtësojnë komunikimin me opozitën. Kjo nuk është krizë politike, por krizë nervore e PD-së” – tha zoti Rama.

Opozita deklaroi më parë se ishte gati t’i bashkohej procesit të vetingut me kusht që 6 ligjet e këtij procesi të ktheheshin pas për rishikim.

Kryetari i PD-së, Lulzim Basha, tha dje pas takimeve me ministra të Holandës dhe Gjermanisë se e vetmja rrugë mbetet një qeveri teknike, me mandat politik për të luftuar drogën dhe paratë e drogës, për të zbatuar ligjin për dekriminalizimin dhe për të krijuar kushtet për zgjedhje të lira dhe të ndershme.

“Rama shkeli marrëveshjen e 21 korrikut për të miratuar 7 ligjet me konsensus. SHBA e detyruan për ligjin për të cilin ishin përgjegjës për SPAK-un dhe BKH-në, BE dështoi ta detyronte t’i përmbahej marrëveshjes” – tha zoti Basha.

Ai tha se 6 ligjet janë kaluar pa miratimin e opozitës sepse ajo u përjashtua nga Edi Rama me qëllim kapjen e drejtësisë.

Nis numërimi mbrapsht, çfarë do ndodhë nesër me koalicionin PS-LSI?

Data 19 Prill është afati i fundit i përcaktuar nga Kodi Zgjedhor për regjistrimin e koalicioneve për zgjedhjet e 18 Qershorit.

Partia Socialiste prej disa ditësh ka nisur negociatat me forcat e vogla politike që janë regjistruar ndërkohë në KQZ për të marrë pjesë në zgjedhjet e ardhshme.

Me shumë gjasa koalicioni i PS-së do të përbëhet nga më shumë se 35 parti politike.

Por problemi më i madh i partisë së Edi Ramës është se çfarë do të bëjë LSI-ja dhe PDIU-ja.

Zyrtarisht afati i regjistrimit të koalicioneve përfundon nesër në orën 23:59 minuta.

Kjo do të thotë që dita e nesërme do të jetë e gjatë për negociata mes PS-së, LSI-së, por edhe PDIU-së.

LSI-ja dhe PDIU kanë deklaruar se nuk mund të ketë zgjedhje pa opozitën, ndryshe nga PS-ja e cila është shprehur e vendosur për të mos u tërhequr nag 18 Qershori.

Se çfarë do të ndodhë me fatin e koalicionit të majtë, kjo pritet të vendoset nesër, vetëm pak orë pasi të jetë konsumuar në Kuvend raundi i parë i zgjedhjes së Presidentit.