VOAL

VOAL

Please Wait ...
0%

Konstelacionet Shqiptare, diktatori Edi Rama dhe Liria! Nga Elida Buçpapaj

By | February 24, 2020
blank

Komentet

blank

PËR FESTËN E FLAMURIT & PAVARËSISË URIMET E BISHZ JANË, ME KËRKESË E POROSI, PËR SHQIPTARËT NË PËRGJITHËSI E PËR POLITIKANËT SHQIPTARË NË VEÇANTI, TË NJËJTA SIÇ JANË EDHE NË KËTË FOTOGRAFI

PËR FESTËN E FLAMURIT & PAVARËSISË

 URIMET E BISHZ JANË, ME KËRKESË E POROSI, PËR SHQIPTARËT NË PËRGJITHËSI E PËR POLITIKANËT SHQIPTARË NË VEÇANTI, TË NJËJTA SIÇ JANË  EDHE NË KËTË FOTOGRAFI

 

blank

blank

BISHZ- FONDI PËR BOTIMIN DHE PËRKTHIMIN E LIBRAVE TË VEÇANTA ME TË DHËNA PËR KULTURË DHE HISTORI FALËNDERON

BISHZ- FONDI PËR BOTIMIN DHE PËRKTHIMIN E LIBRAVE TË VEÇANTA ME TË DHËNA PËR KULTURË DHE HISTORI FALËNDERON

blank

blank

blank

blank

blank

blank

Në Horgen të Zvicrës përkujtohet jeta dhe vepra e inxh.Nazmi Peci-Boletini – Nga ARIF EJUPI

Në qytezën e bukur dhe turistike Horgen të Zvicrës, me rastin e njëvjetorit të vdekjes nga familjarë, shokë dhe e miq të shumtë është përkujtuar inxh. Nazmi Peci-Boletini.

Nazmiu,me të diplomuar në Fakultetin e gjeoshkencave në Mitrovicë,punësohet në Kombinatin Xehtaro Metarlugjik “Trepça”në Stantërg,i njohur kudo me pasuritë e tij nëntokësore.

Nazmiu,tamam me përgatitje të duhur dhe si kuadër i rrallë në gjigantin”Trepça”kryen detyra me mjaft përgjegjësi.

Ai duke e ditur që puna e minatorit është nga punët më të mundimshme,me secilin nga ata tregohet i afërt dhe i përzemërt.

Çdo kërkesë dhe hall të tyre e dëgjon me vëmendje,dhe e shqyrton me korrektësi.

Andaj,nga të gjithë minatorët e Trepçës,më vonë të njohur edhe si heronjtë e nëntokës,kontributi dhe puna e Nazmiut,vlerësohet lartë.

Në rast se prekeshin apo cenoheshin interesat e kombit të tij,ai çdoherë vihej në mbrojtje të tyre,duke u treguar i rreptë dhe i pathyeshëm.

Në shkurt të vitit 1989, Nazmiu është nga të parët që nënshkruan Apelin e 215 intelektualëve të Kosovës.

Nëpërmjet këtij peticioni kërkohej ndalja e dhunës dhe diskriminimit të shqiptarëve autoktonë,nga ana e regjimit fashist të Jugosllavisë,në shpërbërje,veçanërisht të Serbisë.

Zaten,kjo merret si shkas dhe menjëherë pas këtij akti të guximshëm dhe burrëror inxh.Nazmi Peci-Boletini,izolohet në burgun famëkeq të Leskovcit dhe Beogradit.

Atje së bashku me atdhetarë e intelektualë si;Xheladin Rekaliu,akademik Rexhep Ismajli, Muhamet Shatri, Kolë M.Berisha,ish-kryetar i Kuvendit të Republikës së Kosovës,etj,përjetojnë tmerrin.

Sigurisht për shkak të së kaluarës së tyre patriotike të fundit nga këto burgje ishin liruar Xheladin Rekaliu,organizator i demonstratave të vitit 1968,dhe Nazmi Peci-Boletini,po ashtu i njohur me veprimtarinë e tij,në dobi të Kosovës.

Ata regjimi komunist i Jugosllavisë i kishte burgosur dhe izoluar edhe më herët. Mirëpo,si Xhela ashtu edhe Nazi,asnjëherë nuk e kishin ndërprerë aktivitetin e tyre kombëtar.

Nga torturat dhe vuajtjet e përjetuara këtyre dy atdhetarëve dhe intelektualëve të dalluar,u ishte rrënuar edhe shëndeti.

Ferrin nëpër të cilin kaluan këta atdhetarë në këto burgje në librin e tij“Ditari i një Izolanti”e përshkruan edhe Kolë M.Berisha,shok dhome me Rekaliun dhe Pecin.

Pas lirimit nga burgu Nazmiu,migron në Zvicër. Ai më 24 prill 1990,në Cyrih,së bashku me një grup veprimtarësh mërgimtarë themelojnë Degën e LDK-së.

Në këtë subjekt të rëndësishëm politik funksionin e nënkryetarit të LDK-së,dega në Zvicër,do ta kryejë me shumë sukses inxh.Nazmi Peci Boletini,kurse atë të kryetarit kolegu i tij Mr.Shaip Latifi.

Ai po ashtu do të jetë edhe në ballë të Fondit Humanitar Gjithëkombëtar,i cili shumë shpejt shndërrohet në Fond të rregullt të Republikës së Kosovës.

Në krye të këtij Fondi,Nazmiu,do të qëndrojë deri në vitin1993,kur Këshilli i Përgjithshëm i këtij institucioni të karakterit humanitar,në një nga mbledhjet e tij të mbajtura në Cyrih të Zvicrës,në këtë pozitë do ta emërojë aktivistin dhe të burgosurin e ndërgjegjes sonë kombëtare Gani Ukë Hoxha,me punë dhe qëndrim të përhershëm në Lugano të Zvicrës.

Në komunikim të drejtpërdrejtë me zotin, Hoxha,mësojmë;që pas zyrtarizmit të tij në këtë detyrë,ai brenda tre-katër ditëve merr edhe Aktvendimin,e nënshkruar nga Mr.Isa Mustafa,atëherë Ministër i Financave të Republikës së Kosovës,në ekzil.

Po ashtu Hoxha,çmon lartë angazhimin e paraardhësit të tij,inxh.Nazmi Peci-Boletini,duke thënë që ai është liruar nga ky funksion për arsye personale,dhe fare-fare nuk kemi të bëjmë me kurrfarë shkarkimi,siç mendojnë disa.

Sidoqoftë,inxh.Nazmi Peci-Boletini,nuk ishte nga ata që kërkonte poste. Ai vepronte aty ku kishte më së tepërmi nevojë.

Ai njihte punën e gjithsecilit që orvatej për të vënë qoftë edhe një guri të vetëm në themelet e shtetësisë së Kosovës.

Bashkëpunëtorët e tij të ngushtë në mërgim;Shaip Latifi, Shefqet Dibrani, Xhelal Molliqaj, Isa Maliqi, Jusuf Demaj, Hysen Shehu, Shaqir Shala, Qamil Çekaj dhe Skënder Tolaj,në këtë tubim kushtuar jetës dhe veprës së veprimtarit inxh.Nazmi Peci-Boletini,shpalosën kujtime të shumta,nga veprimtaria me te.

Në shenjë respekti jetës dhe veprës së inxh.Nazmi Peci-Boletini,enkas nga Prishtina,edhe pse kohë pandemie,e me shumë procedura në këtë përvjetor kishte ardhur Mr.Shaip Latifi.

Ai punën e palodhshme të Nazmiut,në dobi të Atdheut,e vlerëson lartë. Sipas z.Latifit,puna në ekip me inxh.Nazmi Peci-Boletini,ishte nderë dhe kënaqësi e veçantë.

Ndërkaq,shkrimtari dhe publicisti Shefqet Dibrani,po ashtu shumë i afërt me Nazmiun,jep idenë që të gjitha shkrimet dhe materialet e ruajtura nga ai të qitën në letër.

Në mënyrë që brezat e ardhshëm të dinë se kush ishte inxh.Nazmi Peci-Boletini,zoti, Dibrani propozoi edhe përgatitjen e një Monografie,në të cilën do të përfshihej i gjithë aktiviteti profesional dhe kombëtar i Nazmiut.

Në këtë tubim përkujtimor rrëfime nga jeta dhe vepra e inxh.Nazmi Peci-Boletini,prezantuan edhe katër fëmijët e tij;Fisniku,Kreshniku, Arianiti dhe Lindita.

Rrëfimet e tyre aq sa ishin krenare ishin edhe emocionuese. Kujtime nga njohja dhe bisedat me Nazmiun evokoi edhe dhëndëri i tij,Dr.Astrit Neziraj.

Ai tha;”Edhe pse isha njohur vonë me Nazmiun,ruaj kujtime të shumta,dhe mjaft mbresëlënëse,nga ndejat me te.

Dr.Neziraj thotë që porosi e vazhdueshme e Nazmiut,ishte ajo që të rinjtë shqiptarë në mërgim të plotësohen profesionalisht,me kryerjen e studimeve në Fakultete dhe Shkolla të Larta,të Zvicrës,dhe të vendeve të tjera të Evropës Perëndimore.

Nazmiu,mendonte që vetëm të ngritur e të arsimuar mund ta prezantojmë ashtu si duhet Kosovën,gjithandej globit.

Në mënyrë që të nderohen shokët dhe miqtë e shumtë e të ndjerit inxh.Nazmi Peci Boletini,bashkëshortja e tij Bukurije Peci,dhe fëmijët e saj,në fund të këtij takimi shtruan një aperitiv me pije dhe meze.

Me gjithë dhembjen e madhe për vdekjen relativisht të hershme të Nazmiut,të gjithë në ndarje premtuan që miqësia me këtë familje të arsimuar dhe bujare do të mbetet e përjetshme.

Ky premtim i rrit shpresat edhe më shumë,ngase më 26 tetor 2021,Shqfqet Dibrani,shok dhe bashkëpunëtor i ngushtë i inxh.Nazmi Peci-Boletini,e kishte njomë me lule varrin e tij.

Po ashtu Dibrani kishte vizituar edhe vëllazëritë e Nazmiut në Mitrovicë të Republikës së Kosovës.

Me këtë rast atij,në këtë familje të njohur atdhetarësh iu ofrua pritje e ngrohtë.

Kurse,në emër të familjes për vizitën e bërë falënderoi Nezir Peci-Boletini,i vëllai i Nazmiut.

Ruajtja e miqësive dhe njohja e punës së njëri-tjetrit,janë nga virtytet më të vlershme të njeriut!

 

ARIF  EJUPI

blank

LAPSH “NAIM FRASHËRI” NË ZVICËR FESTË TË MADHE NË NDERIM TË 30 VJETORIT TË MËSIMIT PLOTËSUES TË GJUHËS SHQIPE Nga Nexhmije Mehmetaj

Lidhja e Arsimtarëve dhe Prindërve Shqiptarë “Naim Frashëri” në Zvicër të dielën më 14 nëntor në Kütingen të Kantonit Argaut, organizoi një festë të madhe në nderim të 30 vjetorit të shkollës shqipe të mësimit plotësues e cila mblodhi pedagogë, mësues, prindër, nxënës, miq dhe bashkatdhetarë.

Në një ambient të zbukuruar me flamuj kombëtar dhe zviceranë si dhe pankarta kushtuar 30 vjetorit të kësaj shkolle, përfaqësuesit pjesëmarrës të 14 kantoneve ku zhvillohet mësimi shqip, të shoqëruar nga tingujt e këngës shqipe, parakalimi i fëmijëve me rroba kombëtare,  duartrokitjet e nxënësve të shkollës sonë në orën 14.00 hapën festën.

Emocione kishte sidomos nxënësja Janina Isufi që me përkushtim e deri në përsosmëri këndoi Himnin e flamurit. Më pas u interpretua edhe himni i Republikës së Kosovës.

Mikpritës i këtij evenimenti ishte Këshilli Kantonal i Argaut, nën kujdesin e veçantë të Riza Demaj – kryetar dhe zotit Adem Osmani.

Në festën e bukur, erdhën për të përgëzuar jubileun e shkollës shqipe disa personalitete të njohur nga Kosova si: Ministrja e Arsimit, Shkencës, Teknologjisë dhe Inovacionit, Arbërie Nagavci, Prof. Meriman Braha ish koordinator i parë dhe themeluesi i Shkollave Shqipe të pavarura të mësimit plotësues në Zvicër dhe vende tjera më mërgatë si dhe Ambasadori i Republikës së Kosovës në Zvicër, Sami Ukelli.

Me respekt e nderim figurave të shquara zvicerane që kanë mbështetur mësimdhënien e gjuhës shqipe të mësimit plotësues në forma të ndryshme, edhe me këtë rast prania e tyre na nderoi duke mbajtur edhe nga një fjalë rasti si: Zonja Michaela Brühlmeier zëvendës drejtoreshë e Arsimit në Kantonin Aargau, zoti Markus Truniger ish-udhëheqës i Sektorit të pedagogjisë ndërkulturore në Zyrih, zoti Fritz Weber – ish-ministër i Arsimit në kantonin e Glarusit, zonja Maya Hauser udhëheqëse e sektorit për arsim dhe kulturë në Glarus, zonja Carmen Suter, kryerare e komunës Suhr të Argaut.

Albanologu dhe pedagogu zviceran Prof. Dr. Basil Shader i cili së bashku me bashkëshorten e tij znj. Erica Bauhofer – Shader njëherit janë edhe anëtarë nderi të LAPSH-it. Kontributi i profesor Shaderit është një ndihmesë shumë çmuar në mbarëvajtjen e mësimdhënies së mësimit plotësues të gjuhës shqipe në Zvicër. Ai i pasionuar dhe tërë dinjitet foli për vlerat dhe rëndësinë që ka mësimi plotësues për fëmijët shqiptarë, për shqetësimet e mos përfshirjes së gjithë fëmijëve në mësimin plotësues duke theksuar “ Fajin e kanë autoritetet zvicerane që nuk e kanë futur mësimin e shqipes dhe gjuhëve tjera të komuniteteve me prejardhje të huaj në planet e financimit”.

Kujtoi projektet që ka udhëhequr në përkrahje të mësimit shqip, qysh nga viti 1995 kur botoi tekstin e parë “Shqip” në bashkautorësi, pastaj projektin Tekstet shkollore (2008- 2012) për fëmijët e diasporës shqiptare për tri nivelet (19 tekste) në bashkëpunim me MASH e Kosovës, projektin Doracak didaktik për mësimdhënës sipas 6 fushave didaktike, projekte për seminaret e shumta me mësimdhënës për ngritjen e cilësisë së mësimit shqip etj..

Ministrja Arbërie Nagavci ndër të tjera foli me mirënjohje dhe nderim për organizimin e LAPSH si bartës të mësimit shqip dhe përcolli një urim nga zemra për të gjithë mësueset/it, që lanë gjurmët e para në formimin dhe organizimin e mësimit shqip që me misionin e tyre fisnik lartësojnë çdo ditë e më shumë emrin e shqiptarëve në mërgim.

Kryetari i LAPSH Nexhat Maloku, mësues që nga themelimi, paraqiti për disa minuta historinë e organizimit të Shkollës shqipe nën drejtimin e Lidhjes së Arsimtarëve dhe Prindërve Shqiptarë, rrugën e vështirë e plotë sfida të shkollës shqipe, falënderoj drejtuesit e Këshillave Kantonale, mësuesit dhe mësueset, për punën e përkushtuar e me pasion në mësimdhënie si dhe rezultatet e arritura.

Zëra të gëzueshëm, vjersha, valle e këngë fëminore i dhanë hijeshi festës. Çaste solemne dhe mallëngjyese. Rreth 30 nxënës morën pjesë në programin shkollor festiv, në sytë e tyre rrezatonte dritë lumturie se recituan, vallëzuan, kënduan në gjuhën e tyre amtare. Të përgatitur nga stafi i mësuesve mjaftë të përkushtuar. Më të dalluarit padyshim ishin nxënësit e mësuese plotë zell e dashuri Ida Jashari, Bernë.

Festën e mbushën me ngjyra gëzimi Shoqëritë Kulturo Artistike si: SHKA “Dardania” që vepron në Winterthur, SHKA “Rilindja “ në Cyrih dhe zëri i bukur këngëtares të njohur Gentjana Tafili, njëkohësisht mësuese e LAPSH.

Pjesë e veçantë e programit ishte promovimi i Librit jubilar “30 vjet shkolla shqipe e mësimit plotësues në Zvicër (1990- 2020).

LAPSH është një vlerë që ka arritur në saje të përpjekjeve të palodhura të anëtarëve të saj të përkushtuar të krijojë historinë e shkollës shqipe të mësimit plotësues që nisi më 20 shtator 1990 në Kantonin Glarus për të hapur krahët tash e 30 vjet nëpër shumë kantone zvicerane.

Dëshira deri në përkushtim e mësuesve, pa njohje zyrtare nga ana e Ministrisë së Arsimit të Kosovës, pamarrëvesheje midis dy shteteve Kosovë – Zvicër për të u institucionalizuar mësimin shqip, për të ardhmen e tij lë shumë për të dëshiruar. Përballë heshtjes shtetërore aktualisht shkolla shqipe përballet me probleme mjaftë të mprehta.

Pjesa përmbyllëse e programit ishte dhënia e mirënjohjeve për veprimtarë dhe mësimdhënës të dalluar .

Programi është moderuar shumë bukur nga mësuesja Mirela Duka-Xoxi dhe Ramadan Morina.

Delemont, 16.11. 2021 Nexhmije Mehmetaj

blank

blank

blank blank

Profesor Basil Schader

blank

Z.Markus Truniger ish-udhëheqës i Sektorit të pedagogjisë ndërkulturore në Zyrih

blank

 

blank

Kryetari i LAPSH Nexhat Malokublank

blank

blank blank blank blank

Pamja e Librit jubilar botuar me rastin e 30 vjetorit të themelimit të shkollës ës së mësimit plotësues

blank

 

blank

blank

blankblank

blankblank

 

blank

Reagimi i Shaqirit pasi Zvicra e siguroi pjesëmarrjen në Kupën e Botës

Xherdan Shaqiri ka thënë se Zvicra e kishte ndier se do të mund ta siguronte automatikisht pjesëmarrjen në Kupën e Botës 2022 para kampiones së Evropës, Italisë.

Zvicra e mundi bindshëm 4:0 Bullgarinë të hënën në Lucernë për të shkuar direkt në Botërorin e Katarit si fituese e Grupit C, e ndihmuar edhe nga dështimi i Italisë për ta mposhtur Irlandën Veriore në duelin tjetër të grupit, raporton Gazeta Express.

Kombëtarja helvetike dhe kampionia e Evropës u futën në xhiron e fundit kualifikuese me pikë të barabarta në krye të grupit.

Italia u ndal me barazim pa gola nga Irlanda Veriore dhe kjo i dha mundësi Zvicrës së Shaqirit ta fitojë grupin me 18 pikë të mbledhura, dy më shumë se italianët.

Italia do të luajë në play-off në mars për një vend në Botëror.

Duke folur pas ndeshjes, Shaqiri tha: “Kualifikimi ishte synimi ynë. Ne e dinim se kishim mundësi. E uroj ekipin për punën e bërë gjatë kësaj fushate.”

Ai shtoi: “Duhet ta falënderojmë Murin (trajnerin Murat Yakin), sepse nuk ka qenë e lehtë për të t’i ndjekë hapat e Vlados (Vladimir Petkovicit). Patëm shumë mungesa, do të doja që ata të ishin këtu sot. I përshëndes të gjithë, Granitin (Xhakën) Breel”.

Anësori i Lyonit me prejardhje nga Kosova i ndihmoi Zvicrës ta sigurojë kualifikimin në Botëror, duke kontribuar me një gol dhe pesë asiste.

Ai asistoi te goli i parë i Zvicrës kundër Bullgarisë, i shënuar nga Okafar, dhe u zgjodh lojtari i ndeshjes për paraqitjen e mirë si një lider i vërtetë me shiritin e kapitenit në krah, në mungesë të Granit Xhakës.

blank

Debutim i suksesshëm i Imerit në kombëtaren e Zvicrës – Nga ARIF EJUPI

Në ndeshjen e mbrëmshme Itali-Zvicër 1:1, të zhvilluar në stadiumin “Olimpico di Roma”të Romës, e vlershme për Botërorin“Katar 2022,” përveç Xherdan Shaqirit, të aktivizuar në pjesën e dytë kanë qenë edhe futbollistët Kastriot Imeri dhe Andi Zeqiri, me origjinë nga Peja, gjegjësisht Ferizaj, i Republikës së Kosovës.

Imeri mesfushor i FC ”Servette” të Gjenevës, që është edhe kapiten në shpresat U-21 të Zvicrës, në ekipin e parë të helvetikëve kundër Italisë, është aktivizuar në minutën e 69 të lojës, duke e zëvendësuar sulmuesin Renato Steffen.

Kurse kah fundi i lojës selektori i Zvicrës, Murat Yakin, i ka dhënë shansin edhe Andi Zeqirit, qendërsulmues tek FC.”Augsburg”i Gjermanisë.

Zeqiri po të ishte pak më i kujdesshëm fare lehtë ka mundur të shënojë për Zvicrën, në minutat shtesë të lojës.

Mirëpo, gjuajtjen e tij të plogët e ka devijuar jashtë vijës fundore të fushës, Leonardo Bonucci, mbrojtës i azurëve.

Në anën tjetër Yann Sommer, portier i helvetikëve edhe mbrëmë ka bërë ndalje të shkëlqyera të topit, duke dëshmuar se vërtetë është njëri nga portierët më të mirë në Evropë.

Zvicra ka kaluar në avantazh 1 me 0,që në minutën e 11 të pjesës së parë të lojës. Gjuajtja tejet e fortë dhe precize e Silvan Widmer,e ka zënë të shtangur portierin italian Donnarumma.

Mirëpo,gëzimi i zviceraneve është shuar në minutën e 36,kur nga një rrëmujë e krijuar para portës së Sommer,ka shënuar Giovanni Di Lorenzo,duke barazuar shifrat në 1 me 1.

Lojtari më fatkeq i kësaj mbrëmje sportive ishte mesfushori italian Jorge Luiz Frullo-Fino,i njohur me shkurtesën Jorgniho.

Ai penalltinë e akorduar nga gjyqtari kryesor i këtij takimi M.Taylor,në minutën e 90,në favor të italianëve e ka huqur,duke e çuar topin lartë mbi transversalen e portierit zviceran Sommer.

Pas përfundimit të kësaj ndeshjes Pierre Poullier,gazetar sporti në”Radio Televizion Suisse”kanal i Zvicrës,frëngjishtfolëse ka marrë edhe mendimin e Imerit,përkitazi me këtë takim,me raste të shumta shënimi për të dyja palët.

Imeri,është shprehur mjaft i kënaqur që ka qenë pjesë e kombëtares së Zvicrës,në futboll.

Sipas tij skuadra zvicerane edhe pse me shumë mungesa në formacion bëri lojë të shkëlqyeshme.

Për çfarë ngjashëm mendon edhe tifozëria e shumtë e kuq e bardhëve gjithandej Zvicrës.

 

ARIF EJUPI

blank

Në mesin e futbollistëve të përzgjedhur të Zvicrës edhe Kastriot Imeri – Nga ARIF EJUPI

Selektori i kombëtares zvicerane në futboll Murat Yakin,për ndeshjen kundër Italisë, që do zhvillohet më 12 nëntor 2021 në Romë, dhe në atë kundër Bullgarisë, që luhet pas tre ditëve në stadiumin “Swissporarena” të Lucernës, ka ftuar edhe mesfushorin e FC.“Servette” të Gjenevës, Kastriot  Imeri.

Këto dy ndeshje do të jenë vendimtare për Zvicrën, e cila si pjesëmarrëse e Grupit C, është shumë afër realizimit të qëllimit që të jetë pjesë e botërorit “Katar 2022.” Siç dihet vendin e parë në këtë grup e ndajnë Italia dhe Zvicra, me nga 14 pikë të tubuara.

Bullgaria si e treta në tabelën e klasifikimit me 8 pikë,mund të shpresoj në kualifikim vetëm nëse ndodhin befasi të papritura.

Ndërkaq, Irlanda e Veriut dhe Lituania, me nga 3 pikë i kanë të shuara shpresat për të qenë në këtë ngjarje të madhe të futbollit.

Zvicra si kundër Italisë ashtu edhe Bullgarisë, do të luajë mjaft e hendikepuar, ngase në ndihmë nuk mund t’i vijnë lojtarët e lënduar si kapiteni, Granit Xhaka, Breel Embolo; Haris Seferoviq, Gregor Kobel, Nico Elvedi, Cristian Fassnacht, mbase edhe Denis Zakaria, i prekur nga një inflamacion gastrik.

Këto mungesa të shumta të lojtarëve të lënduar do të jenë një rast ideal që në këto dy ndeshje përkrah Xherdan Shaqirit dhe Andi Zeqirit, të luaj edhe djaloshi 21 vjeç Kastriot Imeri, me origjinë nga Peja e Republikës së Kosovës.

Patjetër duhet theksuar që Imeri është lojtarë aktiv dhe kapiten në U-21, apo ndryshe i njohur si ekipi i shpresave të Zvicrës.

Këtë të rinj me status të futbollistit profesionit te FC.”Servette”i Gjenevës, e dallojnë nga të tjerët shumë cilësi.

Ai është mjaft i lëvizshëm,gjë që i jep gjallëri sulmit, Gjithashtu disponon me aftësi të paimagjinueshme për të manovruar me topin në çdo situatë.

Pastaj,mesfushën e mban të balancuar për mrekulli,e sulmin nga të dy krahët e furnizon me top me shumë precizitet.

Po ashtu, Kastri që bashkëlojtarët dhe adhuruesit e FC.”Servette “e thërrasin shkurtas nga respekti, di edhe të shënoj.

Ai gjatë këtij Kampionati për skuadrën gjeneviane anëtare e Super League të Zvicrës, ka realizuar 4 gola të bukur.

Në suksesin e Kastriotit merita të mëdha ka dhe prindi i tij Aliu, i cili e ka përkrahur parezervë që nga fëmijëria.

Ai edhe sot është kudo pas tij. Kur, Kastri e kërkon vlerësimin e Aliut, rreth ndeshjeve të zhvilluara dhe lojës së e tij, përherë përgjigjia është e njëjtë “Mundesh edhe më i mirë!”

Imeri, idol i ka futbollistët e mesfushës si Andres Iniesta Lijan, ish-reprezentues i Spanjës, dhe njëri nga lojtarët më të mirë të Barcelonës.

Ai, e pëlqen shumë edhe Granit Xhakën, i cili në këto dy ndeshje fatkeqësisht do të mungojë, për shkak të një lëndimi serioz, të pësuar kohë më parë kundër Manchester-City.

Para nisjes për në Romë, kombëtarja e Zvicrës dje dhe sot, ka ushtruar me intensitet të shtuar në stadiumin “Cornaredo”të Luganos.

Çuditërisht kësaj radhe në listën e trajnerit zvicerano-turk Murat Yakin, nuk figuron Albian Ajeti, anëtar i FC.”Celtic”të Glasgovit.

 

ARIF EJUPI

blank

Kolë Çetta – Mendime të Arta, poezi dhe tregime : Dy rrugë ka jeta njëra gënjeshter tjetra e vërteta

Autori i 18 veprave – Kolë Çetta – Mendime të Arta, poezi dhe tregime

Kolë Çetta vjen nga familja e të madhit Anton Çetta, shkrimtarit, profesorit të letërsisë dhe patriot të shquar shqiptar, i njohur për pajtimin e gjaqeve në Kosovë. Një tjetër anëtar i shquar i kësaj familje është Arben Çetta, me profesion mjek, i burgosur gjatë diktaturës komuniste në Shqipëri, por i respektuar nga i gjithë qyteti i Durrësit ku ushtroi profesionin dhe ku jetoi.

Dhe të jesh anëtar i kësaj Familje të madhe, patjetër duhet të dallohesh prej themeleve mbi të cilat kjo familje është ndërtuar, kultura, dija, dhe patriotizmi e shqiptarizmi.

Edhe z. Kolë Çetta dallohet për mendimet e tij të arta të botuara nëpër libra. Deri tani ia ka botuar 18 syresh, me fjalë të urta, me poezi dhe tregime.

Kolë Çetta lindi në Gjakovë, më 1939. Shkollimin fillor dhe të mesëm e kreu në vendlindje. Më 1987 vendoset në Zvicër, ku edhe punoi në ndërtimtari, por nuk iu nda kurrë librit dhe krijimtarisë. Prej vitit 2000 kur doli në pension z.Kolë Çetta jeton në Prizren dhe Zvicër.

Më poshtë po i sjelllim lexuesit fjalë të urta shkëputur nga librat dhe disa poezi, duke i uruar jetë të gjatë dhe frymëzim

* Sa mëkat është kur flet tradhtari për meritat e një luftetari

* Dukujt as lisi udhën nuk ia ndërpret,

Dukujt qimja e flokut i bëhet pengesë.

* Për mos ta mërzitur askënd,

Duroje edhe atë që të ka mërzitur pa vend

* Thonë se koha është flori,

Po vetëm nëse ajo shfrytëzohet në tërësi.

* Ai që të shtie të qeshësh lehtë,

Edhe më shpejt të bën të qash.

* Vula mbi vulë si ura mbi urë,

S’ka bazë të qëndruar .

* Mos u çudit me këtë botë,

Se të gjithë jemi pjesë e kësaj çudie.

* Në të njëjtin nivel që e urren i miri të

keqin ashtu e urren i keqi të mirin.

* Vetëm atëherë kur njerzit i njohin kulturat e njëritjetrit mund të kalojnë në të njëjtën urë.

* Sidoqoftë heret apo vonë tiranit tiran i thonë.

* Mëndja e thellë mbrohet nga rrënja, ndërsa ajo e lartë lëkundët nga maja.

* Kur gënjeshtra bëhet simbol e vërteta sukses nuk korrë.

* Dy rrugë ka jeta njëra gënjeshter tjetra e vërteta.

* Sa mëkat është kur flet tradhtari për meritat e një luftetari.

* Diellin pas bregu mos e kërko se ai nuk të nxeh kur ti do.

blank

Poezi

ZËRI I HESHTJES

Zëri i heshtjes flet me sy,
kuptoj unë e kupton ti.
Zëri i heshtjes pa stuhi,
e kall detin në thellësi.
Zëri i heshtjes trondit botën,
nëpër stinë e bren tokën.
Zëri i heshtjes në pafundësi,
pa vetveten s’ka me u zhbi.
Kole Çetta

In Memoriam (Adem Demaçi)

Në derë të burgut
u ndryshk dryni
në syt e tu
shkëlqente dielli
Vepra jote
fjalë e gjallë
ngriti në këmbë
popullin mbarë
Qysh në rini
u binde Adem
pa perkushtim
liria nuk vjen.
Kole Çetta 1990 Luzern
Kolë Çetta

PAK SHAKA,PAK PËRNJËMEND

Kah ja nisim ka ja mbajmë
Çka të lavdërojmë e të mos shajmë,
Po i prekim disa pika
Qe i do vet kritika.
Le të shkojmë në parlament
Ku nuk ruhen lopë as dhenë
Jo se aty ska lope as dhenë
Po ka njerëz besa plot mend.
Ulëse ka shumë edhe të thata
Po të ishin plot rritet shamata
Shprehen me fjale diktohen me dosje
Por ska gjë për vtëvendosje.
Thonë po e shtyjmë për tjeter here
Le të kalojë dimri të dalim në verë
Verës po i mundon ajo vapa e nxehtë
Shkojnë lakuriq e lahen në det.
Rreth e rotull po i shikon bota
Pa punuar lihet djerrinë toka
Populli kërkon veq drejtësi
Prej drinit të bardhë te drini i zi.
Kosova I ndërron ministrant shpesh
Ndoshta të mirin diku po e ndeshë
Koha ikën shpejtë ditët po kalojnë
Ndoshta njëri-tjetrin dhe do ta shalojmë
Shih para hundës po dalim te bregu
A jemi stërnipa ne nga Skënderbeuǃ
Po qoftë se edhe sot, mbetëm të pa fat
Sërish do tʼia nisim ne luftës me shpatë.
Nëpër parlamente kështu debatohet
Pa e shtyrë kohën asgjë nuk vlerësohet
Këto fjalë i shkrova që të mbesin kujtim
Që kurrë mos t’i themi të keqës Amin.
  • blank

Kolë Çetta në rrugën Anton Çetta, për të cilën shkruan: Kur gjërat e mira vinë spontanisht, atëher’ e veren se je i bekuar (rruga ime para shtëpisë sime)

blank

Vepra e piktorit të mirënjohur Sam Asllani “Cuca e Maleve” në galanë inauguruese të Operas të Kosovës

 

Voal.ch – Disa ditë më parë Kosova pati një ngjarje madhore në jetën e kulturës kombëtare.

U përurua Opera e Kosovës, me një shfaqje madhështore gala, ku morën pjesë emrat më të shquar të artistëve kosovarë që veprojnë me sukses në vend dhe nëpër skenat botërore.

Ky Altar i ri i kulturës i sapothemeluar e nisi koncertin gala me uverturën e operës “Goca e Kaçanikut ” nga kompozitori i shquar, Rauf Dhomi, e cila kishte si dekor skene veprën “Cuca e Maleve” të piktorit të mirënjohur Sam Asllani.

Kishte qenë regjisorja tashmë e ndjerë Burbuqe Berisha që e kishte ideuar dhe ia kishte kërkuar piktorit veprën e tij  “Cuca e Maleve” që të ishte si dekor gjatë ekzekutimit të  uverturës të operas “Goca e Kaçanikut” e kompozitorit të shquar kosovar, një kryevepër e operistikës shqiptare.

Sam Asllani ka lindur në Mitrovicë por jeton prej kohësh në Lausanne të Zvicrës, ku i është përkushtuar me shumë sukses pikturës, veprat e të cilit janë ekspozuar në shumë galeri arti në Zvicër, Itali dhe botë.

“Cuca e Maleve” e Sam Asllanit e përzgjedhur si dekor i uverturës të operas të kompozitorit të madh kosovar Rauf Dhomi është shtypur në 400 litografi, 380 kopje janë në pronësi të personaliteteve të shumta anë e mbanë botës.

Interesimi i theksuar për këtë pikturë dhe fama e saj e vetkuptueshme e bëjnë atë një vepër me vlerë të madhe, si nga simbolika veçanërisht e fortë, ashtu edhe nga teknika e përdorur, çka bëri të tërheqë vemendjen e artistëve kosovarë të cilët organizuan koncertin madhështor që të jetë si dekor i uverturës të operas të kompozitorit të famshëm kosovar Rauf Domi, “Goca e Kaçanikut” në shfaqjen gala ku u inaugurua Opera e Republikës së Kosovës./EB

 

blank

blank

Kompozitori Rauf Dhomi

blank

Regjisorja Burbuqe Berisha, që u nda nga jeta më 28 Tetor

blank blank

 

blank

LLOJET E SHFAROSJEVE (GJENOCIDEVE) NDAJ SHQIPTARËVE TË FSHEHURA NË KOHË DHE HAPËSIRË 1878-1999 – Nga Abas Fejzullahi

 

 

Në vend të hyrjes…

1.Pjesa e parë

             Njëra ndër sëmurjet e stërkequra me emërin URREJTJE, si sëmurje shumë e rrezikshme, deri tani e pa shëruar, ka qenë e pranishme tek njerëzit, është e pranishme dhe mundet me qenë edhe në të ardhmen !

 

               URREJTJA, si sëmurje e veçantë, mund të ket prejardhje shpirtërore apo trashëguese (psiqike-gjenetike) ka mundësi të zhvillohet e përoset në vazhdimsi nga rrethanat familjare dhe shoqërore varësisht se çfarë edukate është e pranishme si në drejtimin familjar e shoqëror..!

 

            URREJTJA, është shumë e rrezikshme për njeriun dhe shoqërin njerëzore, kur ushqehet dhe zhvillohet nga llojet e lakmive, tue u ndihmuar dhe përkrahur në vazhdimsi përmes veprimeve edukativo-arsimore të drejtuara nga institucionet e caktuara shtetërore dhe fetare..!

 

                              Me që urrejtja në vazhdimsi mund të rritet e shpërndahet përmes të gjitha mënyrave dhe llojeve të lakmive pa përjashtuar edhe llojet e hakmarrjeve, përmes propogandës, literaturës, shpifjeve, premtimeve, apo edhe urdhërave e mashtrimeve nga më të ndryshmet, për ta jetësuar qëllimin e përgatitur e planifikuar në thellësi e hollësi, për të kryer veprime të shëmtuara kriminale ndaj neriut, shoqërisë njerëzore-popullit i cili vëlerësohet si i urryer nga na e urryesit apo si pengesë për jetësimin e qëllimeve të planifikuara në kohë dhe hapësirë, jipen detyra dhe urdhëra që të kryhen mbytje, vrasje dhe shfarosje tue filluar nga njeriu si qënie njerëzore, familja, farefisi, shoqëria dhe populli i një vendi- krahine apo  shteti  nga ana e  urdhëdhënësit  si urryesi  dhe përgjegjësi kryesor ..!

 

          Prania e rrezikut është i pranishëm bashkë me veprimet e përhapjesë të llojeve të ndryshme të thash e themeve (e propogandave) të shëmtuara që bëhen, nga njerëz të caktuar e të pa njerëzishëm në vazhdimsi, që zanafillen mund ta ken që nga edukata në rrethin familjar dhe institucionet e ndryshme shtetërore dhe fetare, në mënyrë të hapur apo fshehur, në të gjitha mënyratë e mundshme… tue shtri në vazhdimsi ndikimin tek njerëzit e caktuar, tue shfrytzuar, politikën, besimet e ndryshme fetare, arsimin diplomacin, forcën ushtarake, policore dhe ideologjit e krijuara në kohë dhe hapësirë..!

 

          Shqiptarët në trojet e tyre vendore, në vazhdimsi kanë qenë të sulmuar e dëmtuar si në faktorin njerëzor e hapësinor (territorial) dhe ate ekonomik nga pushtues të ndryshem në periudha të ndryshme kohore..!

 

                               Në 200 vitet e fundit shqiptarët janë dëmtuar shumë në hapësiratë tokësore, ujore, qiellore(ajrore) nga pushtimet e Serbo-sllavëve, bullgarëve dhe grekëve, të cilët në kohë dhe hapësirë kanë kryer lloje të ndryshme të shfarosjeve (gjenocideve) në të gjitha drejtimet… që ende sot e kësaj dite si pranojnë përkundër të dhënave e dsëhmive të shumta… nga buriemet e ndryshme ndërkombëtare, vendore dhe të tyre..!

 

          Serbët, malazezët, maqedonasit dhe grekët, kanë kryer të gjitha llojet e shfarosjeve ndaj shqiptarëve në trojet e tyre historikisht vendore dhe sot e kësaj dite, jo vetëm që s’i pranojn shfarosjet e kryera në kohë dhe hapësirë, por përmes shpifjeve dhe gënjeshtrave të shumta e të përditëshme nga më të shëmtuarat, në shtyp dhe në hapësirat pamore të shumta elektronike në veçanti, shpërndarjen e librave me të njejtat përmbajtje si shtypi i përditshëm dhe llojet e propogandave tue përdorur diplomacin brenda dhe jashtë vendit, ndihmuar e përkrahur edhe nga Rusia në vazhdimsi..!

           BE i din shumë mirë të gjitha këto që u përmenden sipër dhe heshtë, se, Serbia si shtet pushtues në hapësirat ballkanike, është drejtuar dhe drejtohet nga KOS (Kishën Orthodokse Serbe) AU (Akademin Ushtarake) dhe ASHAS (Akademia e Shkencëave dhe Arteve të Serbisë) e cila ka kryer shumë lloje të shfarosjeve (gjenocideve) ndaj shqiptarëve sikurse edhe Greqia që ende mbajnë të pushtuara trojet shqiptare pothuajse të spastruara tërsisht nga shqiptarët Serbia mbanë Kosovën Lindore dhe Greqia  Çamërinë…!

 

                              Në vend që Serbia të dënohet e ndëshkohet nga BN (Bashkësia Ndërkombëtare) dhe BE (Bashkimi Europian) për të gjitha llojet e shfarosjeve (gjenocideve) në hapësirat Ballkanike ndaj shqiptarëve, boshnjakëve dhe kroatëve, Serbia lirohet nga këto përgjegjësi me Aktvendimin e Gjykatës së Hagës për shfarosjet e kryera në Srebrenicë e në mbarë Bosnjen ndaj boshnjakëve, aq më shëmtuar që vazhdojnë bashkëbisedimet me Serbinë kriminale pa u dënuar për krimet e kryera e pa paguar dëmet e luftës në të gjitha drejtimet, kështu që, Serbia parashtron në vazhdimsi kushte dhe kushtëzime për bisedime sikrse ajo të jetë e dëmtuara e jo kryerësi kryesor i krimeve të shëmtuara..!

 

                                Serbia në vazhdimsi ushtron ngacmime luftënxitëse, ndaj shqiptarëve në Kosovë, tue keqpërdorur pakicat ardhacake serbe në Kosovë, që shumica prej tyre kanë qenë pjesë e strukturave ushtarako-policore dhe paramilitare serbo-çetnike gjatë kryerjes së shfarosjeve (gjenocideve) në Kosovë në të gjitha periudhet e në veçanti gjatë kohës kur ka udhëhequr shfarosjen e shqiptarëve në Kosovë, kasapi e kryeçetniku i Ballkanit Sllobodan Millosheviqi..! 

 

           Edhe pse, pakica ardhacake serbe prej 2 deri 3% në Kosovë me Kushtetutën e Republikës së Kosovës me plotë lëshime dhe gabime, por e pranuar gjatë bisedimeve në Vien nga pala shqiptare me kërkesen e ndërmjetsuesëve nga BN dhe BE , gëzojnë më shumë të drejta në të gjitha drejtimet se 2% e pakicave tjera apo e 95% e shqiptarëve vendor, por e pa pranuar nga Serbia, pavarësia e Kosovës…!

 

    *  Pakica ardhacake serbe i ka vendet e siguruara në Kuvendin e Kosovës, që pakicat tjera s’e kanë. Pakica serbe në përgjithësi e në komunat veriore të Mitrovicës në veçanti, që nga viti 2000 s’paguajn rrymen e hargjuar dhe tatimet, si qytetarët e tjerë në tërë Kosovën, aq më shëmtuar pagesën e kanë bërë për ta institucionet e Kosovës nga taksapaguesit e Kosovës… por me fajin e politikuajve vendor dhe ndërkombëtar nga BN e BE që pa fije turpi këtë e quajn diskriminim pozitiv i pakicës ndaj shumicës shqiptare dhe pakicave tjera..!

 

          **     Përfaqësuesit serb Kuvendin e Kosovës i cakton Serbia të cilët haptas me veprime se njohin pavarësinë e Kosovës, paguhen nga taksapaguesit e Kosovës dhe janë e veprojn kundër pavarësisë së Kosovës, punojnë e veprojnë për Serbi, falë lëshimeve dhe gabimeve të qeveritarëve vendor dhe lëshimeve në Kushtetutën e Kosovës..!

 

        ***      KOS (Kisha Ortodokse Serbe) Popat serbë në bashkërendimin e veprimeve me ASHAS (Akademin e Shkencave dhe Arteve Serbe), AU (Akademin Ushtarake) me në krye udhëheqësin e tyre Sllobodan Millosheviqin, ushtruanë dhe jetësuan të gjitha llojet dhunës për shfarosjen e shqiptarëve në veçanti dhe të tjerëve jo serbe në përgjithësi gjatë viteve 1989-1999..!

 

            **** DËSHMIT NË VIJIM:

 

  • Gjatë kësaj periudhe 10 vjeçare në Kosovë, regjimi serb në krye me kryeçetnikun

Sllobodan Millosheviqin, për mes mbikqyrjes, kontrollit, dhe administrimit të dhunshëm ua mori me dhjetra hektar tokë pune shqiptarëve në Rrafshin e Dukagjinit (Deçan) gjëja tue u thirrur në Ligjin dhe Drejtësinë e Serbisë, ua dhuroj si pronë të pa luajtshme Manastirit të Deçanit që e drejtojnë dhe mbikqyrin popat serbë..!

 

  • Ndërtuan kisha të reja serbe për pakicën ardhacake serbe në Kosvë edhe aty ku

Asnjëherë s’ka pasur serbë. Ndërtuan KOS (Kishën Ortodokse Serbe) në hapësirat e Universitetit në mes të Prishtinës, që sot e kësaj dite ekziston edhe pse s’ka pasur e s’ka besimtar serbë.!

 

           S’ka asnjë të dhnë që Serbia ka ndërtuar ndonjë kishë (KOS) në hapësirat e ndonjë shkolle apo Universiteti në territorin e Serbisë..!?

 

Përse, këte veprim e kanë bërë në kryeqendrën e Kosovës në Prishtinë..!?

Përgjegjet në vijim tregojnë edhe  qëllimin:

 

  • Këto veprime i kanë bërë e i bëjnë në vazhdimsi të organizuar me plane dhe programe

institucionale, të përgatitura mirë e të përcaktuar për qëllime dhe veprime sunduese, djallëzore dhe pushtuese, tue u thirrur e fshehur pas lutjeve ndaj Zotit e për qëllime djallzore dhe politike tue u thirrur në fe dhe në Zot, tue u paraqitur hyjnor e shenjëtor ndërsa në të vërtet kanë dëshmuar qysh se ekzistojnë se janë vet djalli, besa djalli do ua kishte lakmi për mashtrime, dredhi fshehjen e veprimeve çnjerëzore që i ka bërë dhe i bënë KOS dhe Serbia si shtet shfarosës (gjenocidial) ndaj shqiptarëve në veçanti dhe jo serbëve në përgjithësi..! 

 

  • Lutjet e ritet fetare serbe nëpër kisha në përgjithësi në Kosovë e në Prishtinë në kishën

e ndërtuar në hapësirat e Universitetit i kanë bërë dhe i bëjnë, për t’i ngacmuar e lënduar ndjenat e shqiptarëve, për varrët e dhimbjet ende të pa shëruara, varret e varrezat masive të shqitarëve vendor, që vet lloj i këtyre serbëve i kanë shkaktuar me qëllime dhe paramendime, për t’ua përkujtuar të gjitha llojet e dhunës e dhunimeve, dëbimeve dhe shfarosjeve që i kanë kryer, dhe për t’u treguar tani me dredhi si paqësor e besimtar se gjëja në kishë shkojn për t’u lutur në emër të Zotit e fesë të bindur se: Do të ketë kundërshtime dhe pengesa për jetësimin e qëllimeve të tyre djallëzore, të cilat i fshhin në emër të lutjeve e riteve fetare, që pastaj të paraqiten me ankesa para Serbisë fashiste e cila edhe për grip e për edhe nëse u bie serbëve në Kosovë i fajson shqiptarët e lëre më kur bëhet fjalë për pengesa për rite e lutje nëpër kisha, ato i rrit e stërmadhon siç e ka profesion, gjëja për vuajtjet e pakicës serbe në Kosovë që u bëhen nga shqiptarët vendor dhe këto sa qel e mshel sytë me ndihmen e Rusisë i paraqesin tek FN (Faktorët Ndërkombëtar) si në BE dhe në të gjitha nivelet diplomatike deri tek OKB, ku thirren mbledhe të shpejta për të analizuar gjendjen e rëndë të serbëve në  Kosovë..!

 

  • Për t’i paraqitur shqiptarët si fundamintalista islamik terrorista, dhunues e shkatrrues

e serbët si viktima edhe pse vet kanë me shkekuj urrejtjen si ushqim të përditshëm shpirtëror, udhëhiqen nga fundementalizmi shumë i rrezikshë i besimit dhe KOS dhe politika serbe që kanë djegur Arkivin e Bashësis Islame në Kosovë, kanë rrënuar 226 xhami vetëm gjatë periudhës 1989-1999, ushtria, policia dhe formacionet e shumta çetnike paramilitare serbe, të drejtuara e komanduara nga Shtabi kryesor i Luftës, me në krye kryeçetnikin Sllobodan Millosheviqin, nga Kosova me dhunë detyruan që të largohen një (1) miljon shqiptarë nga shtëpit e tyre , të cilatë u plaçkitën e u djegën, si edhe vet popullata u dëbuar me dhunë, janë dhunuar me dhjetra mijëra femra, mbi 1600 fëmijë janë vra e shëmtuar trupat e tyre (masakërur)mbi 315 njerzë të të gjitha moshave e gjinive janë  hedhr  nëpër puse, mbi 13000 civil të pa mbrojtur  të dy gjinive dhe të të gjitha moshave janë vrarë,  varrosur e zhvarrosur nëpër varre masive dhe bartur në Serbi e shumë edhe të djegur për t’i fshehur gjurmët e krimit..!

 

          BE i din të gjitha këto dhe jo vetem që heshtë, por në shumë raste u krijon hapësirë  veprimi, tue ba trysni ndaj institucioneve të Kosovës për bisedime ashtu siç don e kërkon  Serbia e cila vazhdimisht haptas  paraqet kushte dhe bënë kushtëzime mes tjerash thot: 

 

         Se Kosova e Metohia siç e quan Serbia, është pjesë e pandashme e Serbisë, këtë e kanë edhe në Kushtetuten e tyre dhe në vazhdimsi e përsërisin të gjithë udhëheqësit e Serbisë se: kurrë s’do ta njohim pavarësinë e Kosovës..!

 

          Në vijim trajtimi i temës në fjalë, ofron të dhëna e dëshmi nga burime të ndryshme vendore dhe të huaja për llojet e shfarosjeve ndaj shqiptarëve nga pushtuesit serb dhe fshehja e tyre..!

*

Dëshmi:

 Autori Branimir Anzuloviç në librin e tij me titull:”SERBIA  HYJNORE NGA MITI TE GJENOCIDI” NË 295 faqe, paraqet me të dhëna e dëshmi se kush ka qenë dhe kush është Saerbia dhe KOS(Kisha Ortodokse Serebe) në kohë dhe hapësirë.

 

* “Serbia Hyjnore” është miti mbizotërues kombëtar i serbëve… Në zanafillë, miti pati një funksion të dobishëm duke ndihmuar serbët që ta përballonin poshtërimin nga disfata dhe dominimin shekullor të një kulture të hauj. Megjithatë edhe kur në shekullin XIX u rifitua shtetësia, miti rujati fuqinë e vet, sepse e bartte premtimin se serbia do të ringjallej si një perandori e fuqishme..” fq.13

 

** “Kisha e serbëve, në lidhje tejet të ngushta me shtetin, dhe kombin e tyre, qysh moti e harroi Ungjillin dhe u përkushtua në çështje politike në një shkallë dukshëm më të madhe se secilado kishë tjetër e krishterë.” Fq. 15

___________________________________________________________________________________________________________________________

 

*Branimir Anzuloviç:  *”SERBIA  HYJNORE NGA MITI TE GJENOCIDI” fq. 13.  dhe  ** fq. 15

 

         Kur URREJTJA dhe propoganda e ushqejn dhe ndihmojnë njëra tjetrën për qëllimet e caktuara, ekziston rreziku që të keqpërdoren në kohë dhe hapësirë nga njeriu apo grup njerëzish, institucine të ndryshme shoqëror, shtetërore apo fetare, nga se elementet kryesore njerëzore, në vazhdimsi dobsohen dhe mbisundohen e mbikqyren nga elementet tjera të interesit,  por që kanë  mbikqyrje dhe mbajnë përgjegjësi për familje, farefisni e deri tek një krahinë apo shtet si organizim shoqëror, që thirren përherë në parime dhe rregulla njerëzore dhe shoqërore deri tek ato të besimeve fetare dhe rregullimeve të ndryshme shtetërore, që në rrethana dhe kushte të vlersuara si të përshtatshme veprojnë për jetësimin e qëllimeve të tyre, keqpërdoren për të shfarosur një familje, farefis në një rrethinë a krahinë me popullatën e banuar, për interesa vetanake apo farefisnore brenda përbrenda përkatësis biologjike dhe fetare të njejtës përkatësi, ndërsa, shumë më e rrezikshme është shfarosja në masë e një populli me përkatësi tjetër biologjike dhe kombëtare me besime apo ideologji tjera, sipas propogandës dhe programeve të përgatitura për t’ i jetsuar në praktikë kur vëlesrësojnë se mund t’i jetësojnë ato.. gjithnjë tue fshehur për aq sa munden të vërtetën apo tue tjetersuar e mos pranua ate bashkë me veprimet e tyre në kohë dhe hapësirë për llojet e shfarosjeve(gjenocideve) të kryera..! 

 

          Shqiptarët në trojet e tyre vendore, në vazhdimsi kanë qenë të sulmuar e të dëmtuar si në faktorin njerëzor dhe ate ekonomik dhe janë ende të rrezikuar nga të njejtit  pushtues ardhacak në hapësirat Ballkanike..!

 

         Ka mjaft të dhëna e dëshmi për llojet e shfarosjeve (gjenocideve)në masë, që pushtuesit sllavo-serb dhe grek, i kanë bërë sipas planeve dhe programeve të tyre dhe i kanë jetësuar ato, në hapësirat e trojeve vendore shqiptare të pushtuara, por gjithnjë janë përpjekur e shpeshëherë edhe me sukse, për t’i fshehur, zvogëluar, arsyetuar apo edhe për të mos i pranuar fare të gjitha llojet e shfarosjeve (gjenocideve) të kryera në masë, për shkatrrimin dhe zhbërjen e popullësisë shqiptare dhe bazës ekonomike, aq më shëmtuar kur veprimet e tyre çnjerëzore Serbia në veçanti, ua përshkruajn shqiptarëve dhe veten e tyre me të gjitha veprimet kriminale dhe llojet e shfarosjeve (gjenocideve)të kryera ndaj shqiptarëve, përhapin propogandë në të gjitha mënyratë, mjetet dhe format e mundshme që burim të pa shterrshem i kanë rrenat dhe mashtrimet kudo e kahdo si brenda vet Serbisë edhe në politikën e jashtme kudo në botë tue paraqitur veten si viktimë… e për fatin e keq  në të shumtën e rasteve kanë pasur dhe vazhdojnë të ken sukses dhe përkrahje sidomos nga Rusia e disa vende tjera…!

 

              Serbia në kohë dhe hapësirë ka kryer shumë lloje të shfarosjeve (gjenocideve) ndoaj popujve tjerë jo serb në hapësirat e Ballkanit përmes luftërave pushtuese që ka kryer në vazhdimsi që nga themelimi i shtetit serb, udhëhequr e këshilluar nga Kisha Ortodokse Serbe(KOS), si këshillëtar kryesor i të gjitha institucioneve shtetërore, në bashkëveprim të ndërsjelltë, ka qenë dhe ka mbetur ende fatkeqësia më e madhe njerëzore për të gjithë popujt që kufizohen me Serbinë shfarosëse (gjenocidiale), që s’janë të përkatësisë dhe besimit fetar  ortodokse serbe.

 

                       Me ndihmën dhe përkrhajen e Serbisë edhe sllavo-maqedonët dhe malazezët e kanë përkrahur e ndihmuar në vazhdimsi kryerjen e llojeve të shfarosjeve (gjenocideve) ndaj shqiptarëve në trojet e tyre të pushtuara.

 

         Edhe sot e kësaj dite Serbia ushtron llojet e shfarosjeve (gjenocideve) në mënyrë  të heshtur, tinzare ndaj shqiptarëve të Kosovës Lindore (Preshevë, Medvegjë e Bujanoc) që ende i mbanë të pushtuara me dijenin e BE dhe faktorëve tjerë ndërkombëtarë që heshtin dhe s’marrin masa kundër Serbisë e cila s’ka ndryshuar për dhunë e shfarosje qysh se është themeluar.. dhe vazhdimisht përdor pakicën serbe ardhacake në Kosovë për ngacmime dhe luftënxitje..!

 

 

        **  “Lidhja  e ngusht në mes KOS(Kishës Ortodokse Serbe) dhe shtetit  e kombit  daton që nga viti 1219 kur u themelua Kisha Shën Sava  e dinastisë Namanja”

 

 

 

 

        ** Branimir Anzuloviç:  “Serbija  Hynore Nga miti te gjenocidi ” . fq,39

           KOS (KISHA ORTODOKSE  SERBE) ka qenë dhe mbetet ende burimi kryesor për nxitjen e urrejtjes ndaj popujve tjerë jo serb dhe shkaktari i të gjitha luftërave pushtuese në hapësirat Ballkanike, popat serb përmes ligjëratave të tyre para besimtarëve serb me ligjeratat e tyre në rite e festa fetare ortodokse nëpër kisha e manastire (kryesisht në Kosovë dhe kudo në hapësirat e pushtuara Ballkanike) thirren në emër të Zotit, besimit e kishës se janë popull hyjnor dhe me të drejtën e tyre për pushtim e gjakderdhje..!

 

             Gënjeshtra e shoqëruar me propogandën e shfrenuar për të fshehur veprimet jo njerëzore në emër të  besimit ka qenë e pranishme në vazhdimsi tek ligjëruesit nëpër KOS udhëheqës e politikanë serb  dhe si sdëshmi kemi thirrjet çetnike në vitet 1990-ta, që i bënte psikiatri Ivan Rashkoviq, që për fatin e keq endej i lirë nëpër Kroaci e Bosnje, Slloveni me propogandimin e tij e deri në Vien të Austrisë (i cili është dashur të mbyllet në ndonjë spital psikiatrik të sigurisë së lartë bashkë me shumë udhëheqës fetar, shtetëror ushtarak e policor serb)..!

 

           Ky far soj i pa soj e i pa njerëzi Ivan Rashkoviqi, nëpër tubimet -mitingjet të ashtu qujtura aso kohe ( Jogurt mitingje në ish Jugosllavinë të cilën vet e vran e qan me lotë krokodili pa e lëshuar emrin e saj nga goja folës fetar, politik e ushtarak, por pas këtij emri YU fshiheshin qëllimet dhe synimet e krijimit të Serbisë së madhe për të sunduar e komanduar në tërë hapësirat e ish Jugosllavisë, ëndërr e përhershme e  (KOS),(AU)dhe (ASHAS) si dhe shumë organizata e klube të ndryshme shkrimtarësh e paramilitarësh çetnikësh organizuara gjithandej hapësirave të Jugosllavis aso kohe,tue folur e dhe propoganduar për vuajtjet serbe në Kosovë në veçanti e në Bosnje dhe  Kroaci e kudo gjëja në Jugosllavi dhe për padrejtësit  ndaj tyre dhe për lirin e tyre, ishte prpoganda e tij kryesore se: ”… serbët jan popull hyjnor “ kudo që është një varr apo një shtëpi serbi aty është Serbi..!

 

                                     Ndërsa psikiatri tjetër me emrin Radovan Karaxhiqi organizonte sipas marrëveshjes parapërgatitjet e çetnikëve serb vullnetar për t’u mobilizuar e komanduar për shfarosjen e boshnjakëve në Bosnje dhe të kroatve, sipas bashkëpunimit të ngushtë me kryeçetnikun serb e kryekomandantin  e të gjithë kriminelve Sllobodan Millosheviqin bashkë me Gjeneralin Ratko Mlladiq dhe me shumën oficer e ushtarak tjerë çetnik serbë… të rënduar në Gjykatën Ndërkombëtare të Hagës për krime kundër njerëzimit, për luftërat e shkaktuara  në hapësirat e ish Jugosllavisë, tue filluar nga viti 1990  fillimisht në Slloveni, ku pas humbjes së kësaj lufte, vazhduan në Kroaci dhe Bosnje ku kryen shfarosje dhe përfunuan me të gjitha llojet e shfarosjeve ndaj shqiptarëve në Kosovë në vitin 1999..!

 

                   Serbia e udhëhequr dhe komanduar nga Sllobodan Millosheviqi në hapësirat e ish Jugosllavisë  komandonte ushtrinë APJ (Armata Popullore Jugosllave) që drejtohej nga oficer e pushtetar serb… si dhe formacione të ndryshme policor, paramilitare çetnike serbe..! Politika serbe dhe udhëheqësit e tyre vazhdimisht propogandonin me të gjitha format dhe mjetet se janë për ruajtjen e Jugosllavisë (në realitet tinëz e pas shpines, vepronin ditë e natë për shkatrrimin e saj gjë që këtë qëllim e synim të Serbisë e kishin kuptuar siç thon të gjith po edhe zogjët e mallit, për tmerret dhe  shkatrrimet që i bëri Serbia në hapësirat e Jugosllavisë për ta  krijuar Serbinë e madhe, por  të fshehur pas emrit Jugosllavi, që vet ja bënë varrin, e vranë dhe e lëshuan në varr..!

                Të njejtën rrugë po e ndjekin sot popa e priftrinjë serb në Kosovë, Mal të Zi siç po dëshmojnë rrjedhat dhe veprimet e deri tanishme kanë të njejtën sëmurje qeveritar e pushtetar në Serbi e Bosnje të trashëguar (gjenetikisht) që nxisin urrejtje dhe luftë ndaj shqiptarëve në veçanti dhe marrjen e pushtetit në Mal të Zi përmes trazirave që organizon KOS e shtetit Serb që udhëheqet nga pasardhësit e kryekasapit çetnik Sllobodan Millosheviqit që sot drejtojn Serbin me në krye Aleksandër Vuçiçin , Ana Bernabiqin, Ivica Daçiqin, iça e viça të tjerë, por edhe me përkrahjen e Rusisë e cila në të gjitha periudhat  e ka përkrahur dhe po e përkrah Serbinë për të jetësuar planet e saja për daljen në Detin Adriatik, ku për fatin e keq të shqiptarëve qeveria e tanishme në Shqipëri po ia mundëson e hap  rrugët përmes planit të ashtuquajtur.”Ballkani i Hapur” që nuk dallon aspak nga të njejtat qëllime të ish Jugosllavisë ku Serbia në emer të saj vepronte për të jetësuar planin e Serbisë së Madhe…por me emër tjetër Jugosllavi..!

 

          Serbia në vazhdimsi përdor një thënie për të fshehur të vërtetën për humbjet e saja në luftë, tue filluar nga lufta e Kosovës më 1389 dhe i feston humbjet si fitor. Dëshmia në vijim:

 

 “ Serbia gjithnjë ka fituar në luftë dhe ka humbur në paqë…”  në vitet 1988 -1989 kjo thënie është përsëritur në tubime dhe mitingje që organizonte serbia, në veçanti nga udhëheqësi politik serb në Serbi Borisav Joviq. Nëse analizohet drejtë është e kundërta se: “ Serbia ka humur në luftë dhe ka fituar në paqë”. Lidhur me këtë ka mjaft të dhëna e dëshmi, sepse Serbia dhe serbët ndoshta janë i vetmi popull që humbjet i festojnë si fitore dhe këtë përmes gënjeshtrave që janë thesari dhe pasuria e tyre kombëtare më e madhe gjatë gjithë zhvillimeve dhe ngjarjeve qysh nga themelimi i shtetit  Serb e deri në ditët e sotme..! Të gjitha veprimet kriminale, llojet e shfarosjeve (gjenocideve) i ka fshehur dhe i fsheh në vazdimsi dhe ato ua përshkruan të dëmtuarëve(viktimave) , që vet Serbia i ka dëmtuar me shfarosje..!

 1.Dëshmia në vijim:

blank

  1. *** “Serbia në fillim të Frytorit(Shtatorit)1912-tës fshehtas erdhi grupi i oficerëve serbë që i printe koloneli i Shtabit tëushtrisë serbe, Dragutin Dimitrijevq –Apis, ku zhvilloi bisedime me Isa Boletinin dhe sipas raportit  të oficerëve serb nga këto biseda shqiptarët” e kishin mbajtur besen deri në fund, edhe pse shumica  e këtyre njerëzve një muaj  më vonë do të luftojë kundër udhtrisë serbe. Në lidhje me këtë takim dhe bisedë. Shkrimtarja angleze  Edith Durham do të shkruaj se  Isa Boletini atëhere u besoi naivisht oficerve serbë. Por, se Miss Edith Durham kishte  të drejtë do të tregojnë ngjarjet, të cilat do të pasojnë së shpejti.

Më 17 Frytor(Shtator) 1912, mbreti i Serbisë, Pjetri karagjorgjeviq , do t’i drejtohet me Proklamaten e luftës popullit serb, e cila do të botohet në gazetën “Politika” me 18  frytor(shtator). Në Proklamatë thuhet:” Ngjarjet më të reja  e kanë vënë prap në rend të ditës  zgjidhjen e fatit të Gadishullit  Ballkanik, kurse me këtë edhe fatin e Serbisë së Vjetër , të kësaj  nëne të lavdishme dhe të pikëlluar të Mbretërisë  sonë, ku  është thelbi i shtetit serb të mretërve dhe të perandorëve të vjetër , ku janë fronet e lavdishme nemanjiqe: Ras i Novi Pazarit, prishtina, Shkupi, Prizreni.

               Unë në emër të Zotit e kam urdhëruar ushtrinë Time që të niset në luftën e shenjtë për liri.

Ushtria ime , përveq rë krishterëve do të gjejë edhe shqiptarët, të krishterë e myslimanë, me të cilët  populli ynë jeton qe njëmijë e treqind vjet,duke ndarë me ta  të miren e të keqen. Ne të gjithë atyre ua sjellim lirinë, vëllazërimin, barazinë në çdo gjë me serbët. Serbija jonë  do ta sjellë edhe atje paqjen dhe përparimin e dëshiruar, ashtu si ua ka sjellë këtë edhe rretheve të çliruara më 1877-78: atje jetojnë qytetarët e lirë, të përparuar, të vetëdijshëm. Atë jetë do ta krijojmë edhe në brigjet e Llapit, të Sitnicës, të Ibrit, të Drinit, të Vardarit “.

  Mikel Ndreca 87  vjetë  terror dhe gjenocid shtetëror (1912-199)  fq. 10 & 11.

     

           E vërteta qëndron krejt ndryshe nga e gjithë kjo që u permend sipër me fjalë e premtime të mrekullueshe për liri e barazi për të gjithë  qytetarët që do të u siguroi Serbia..!

 

          Veprimet e ushtrisë serbe në Kosvë ndaj popullatës shqiptare ishin: Vrasje, dhunime, plaçkitje, djegje dhe dëbime nga trojet e tyre vendore.  Dëshmit në vijim vërtetojnë këtë:

 

 

***  Mikel Ndreca :  87  vjetë  terror dhe gjenocid shtetëror (1912-199)  fq. 10 & 11.

  • Serbia propogandonte liri e barazi për shqiptarët para se të pushtonte territoret e tyre etnike, pas pushtimeve u dëshmua se: Serbia kreu shfarosje(gjenocid) ndaj shqiptarëve vendor në trojet e tyre tue krye vrasje, dhunime, plaçkitje, djegje, dëbime nga trojet e tyre në vijim njëra nga shumë dëshmit tjera:
  • blank
  • blank

Siç po dëshmohet për veprimet e Serbisë në këto 200 vitet e fundit është vërejtur se kush e ka ndihmuar dhe kush po e ndihmon Serbinë në këtë politikë tue filluar prej KOS- popat, ushtria, policia paramilitar e çetnikët mbarë dhe partitë politike, pa i lënë anash edhe disa faktor ndërkombëtar të huaj..!

blank

Më 14 nëntor 2021 Lidhja e Arsimtarëve dhe Prindërve Shqiptarë «Naim Frashëri» Zvicër shënon 30 vjetorin

Lidhja e Arsimtarëve dhe Prindërve Shqiptarë «Naim Frashëri» Zvicër

 

Fton të jeni i pranishëm në manifestimin jubilar të 30-vjetorit të punës, i cili do të mbahet:

Të dielën, më 14 nëntor 2021                                      Vendi: Küttigen, kanton Aargau,                                           Hauptstrasse 39, 5024 Küttigen                                    duke filluar prej orës 14:00

Prania juaj në këtë manifestim qendror të LAPSH-së, në të cilin janë të ftuar përfaqësues të institucioneve tona shtetërore dhe atyre zvicerane si dhe aktivistë, prindër, mësuese e mësues, na nderon.

 

Vini re: Në manifestim mund të marrin pjesë vetëm personat që dëshmojnë me certifikatën e covid-19 se janë të vaksinuar si dhe ata që kanë bërë testin, i cili nuk duhet të jetë më i vjetër se 72 orë.  Fëmijët nën 16 vjet nuk kanë nevojë për certifikatë.

 

Në emër të LAPSH «Naim Frashëri» Zvicër

Nexhat Maloku, kryetar

blank

Federata zvicerane për xhaketën e UÇK-së: E papranueshme, por Shaqiri veproi në mënyrë shembullore

Federata e Futbollit e Zvicrës e ka quajtur të papranueshme dhe propagandë politike vendimin e një tifozi për t’ia vendosur Xherdan Shaqiri mbi supe një xhaketë me emblemë të ish Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës kur ai po fliste për media pas fitores së Zvicrës 2:0 kundër Irlandës Veriore të shtunën.

Por shtëpia e futbollit zviceran e ka lartësuar yllit e vet nga Kosova duke thënë se reagimi i Shaqirit – i cili e hoqi menjëherë nga supet xhaketën duke buzëqeshur – ishte shembullor, raporton Gazeta Express.

Shaqiri ishte duke folur për televizionin publik zviceran kur papritmas u shfaq një tifoz dhe ia vuri mbi shpatulla xhaketën e cila kishte simbole të dukshme të UÇK-së. 30-vjeçari qëndroi i qetë dhe duke buzëqeshur e largoi nga supet menjëherë xhaketën.

Në një reagim një ditë pas fitores së kombëtares helvetike në kualifikime për Kupën e Botës, SFV-ja e dënoi si të papranueshme veprimin e tifozit dhe e lartësoi Shaqirin.

Shaqiri i lindur në Gjilan  i ka bërë 97 paraqitje për Zvicrën në të gjitha garat, duke kontribuuar me 26 gola. Ai është golashënuesi më i mirë në historinë e Zvicrës në turne të mëdha (Botëror e Evropian) me 7 gola.

“Është e papranueshme që njerëzit duan t’i keqpërdorin stadiumet e futbollit dhe në këtë rast intervistën e një futbollisti pas ndeshjes për propagandë politike”, thuhet në reagimin e SFV-së.

“Xherdan Shaqiri reagoi në mënyrë shembullore, qëndroi i qetë dhe nuk iu kundërvë”, thuhet tutje në reagim.

Veprimi i tifozit të shtunën shkaktoi shumë polemika në Zvicër dhe i bëri mediat serbe të reagojnë duke kërkuar dënim nga UEFA për federatën zvicerane

Shaqiri u rikthye në Kombëtaren e Zvicrës dhe luajti 90 minuta në fitoren 2:0 ndaj Irlandës Veriore, pasi kishte munguar në tri ndeshjet e shtatorit.


blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
Send this to a friend