VOAL

VOAL

Tre “zviceranë” në Parlamentin Italian

September 27, 2022

Komentet

Sot në Zvicër votohet! Nga Elida Buçpapaj

Sot ditë e diel. Në Zvicër votohet.

Por në mëngjesin e vonë askush nuk e kish prishur gjumin. Qyteza jonë ende flinte të mblidhte energji për javën që do të nisë nesër.

Të flesh në ditën e zgjedhjeve, pa ndryshuar ritualin, nuk do të thotë se qytetarët këtu nuk janë të përgjegjshëm për detyrimin e tyre kushtetutes. Tashmë ky detyrim përgjithësisht është kryer.

Votohet për dy iniciativa popullore që kanë lidhje me pensionet e pleqërisë dhe dy votime në nivel bashkiak.

Iniciativa e parë me sloganin «Für ein besseres Leben im Alter», “Për një jetë më të mirë në pleqëri” kërkon votim për të drejtën e pensionit të 13-të AHV. Kjo nismë u dorëzua nga Federata Zvicerane e Sindikatave në maj 2021. Këshilli Federal dhe Parlamenti rekomandojnë refuzimin e nismës. Kjo iniciativë ose nismë popullore pati si shkas pasojat e inflacionit që ka rritur çmimet, ulur fuqinë blerëse. Ndërkohë janë rritur blerësit nga Zvicra nëpër supermerkatot e shteteve limitrofe Gjermani, Francë dhe Itali.

Sindikatat bëjnë thirrje që kjo iniciativë të votohet “pro”. Nëse kjo nismë do të kalojë sot, do të ketë një kosto prej rreth 5 miliardë franga zvicerane në vit dhe do të hyjë në fuqi më 2026.

Iniciativa e dytë me nismëtarë të rinjtë liberalë radikalë synon të rrisë moshën e pensionit për burrat dhe gratë në 66 vjeç, nga 65 vjeç për burrat dhe 64 për gratë (pensioni i grave do të shkojë në 65 në vitin 2025).

Një muaj më parë, sikur ndodh rëndom, në kutitë e postës Bashkia shpërndau zarfat tek të gjithë qytetarët me të drejtë vote. Ishin dy zarfa. Një për zgjedhjet e reja në këshillin e qytetit dhe zarfi tjetër për dy iniciativat popullore dhe një votim për këshillin bashkiak. Kësaj here u votua në rang konfederate dhe të bashkisë. Zvicra ka një sistem politik të ndërtuar në tre nivele, atë të konfederatës, të kantoneve dhe të bashkive. Në zarfa gjeje gjithçka që duhej: broshurat sqaruese me qendrimet e qeverisë, fletëpalosje, listat e kandidatëve sipas partive, zarfat e vogla me fletën e votimit për dy iniciativat, fleta me emrin dhe firmën dhe lista bosh me 7 kandidatë që priste të mbushej me dorë me propozimet nga secili votues. Votat numërohen nga administrata në bashki, partitë nuk afrohen.

I njëjti zarf që sillte dokumentacionin do të kthehej me postë B të paguar, prandaj këshillohej që hapja të bëhej me kujdes pa e dëmtuar zarfin.

Zarfat kthehen me postë ose hidhen direkt në kutinë e Bashkisë së qytezës dhe kështu shkon në rang konfederate.

Ndonjë i vonuar mund të shkojë të votojë edhe sot direkt.

Por kur dolëm për xhiron e mëngjesit rreth orës dhjetë, qyteti ende flinte.

Tashmë fati i këtyre dy inicitivave popullore është vendosur, po ashtu edhe të zgjedhurit për këshillin e qytetit dhe pjesërisht atë bashkiak.Rezultatin e ka vendosur sovrani.

Duke parë këtë proces zgjedhor që shkon “vaj”sikur gjithë të tjerët këtu në Zvicër, pa kontestime, ku rezultati jepet menjëherë posa mbyllen kutitë e votimit, vendi i referendumeve dhe iniciativave popullore, me një sistem demokratik unik, demokraci direkte, që nuk e favorizon kultin e liderit apo të individit, ku këshilltarët e Konfederatës, dmth anëtarët e qeverisë përdorin trenat dhe udhëtojnë pa skorta, ne zviceranëve me rrënjë shqiptare mendja na rreh për Atdheun e Shqipeve, Shqipërinë, e cila ka mbetur si një Republikë Banane me një sistem zgjedhor që i ka kthyer në feudalë kryetarët e partive. Se vendosin ata cilët do të jenë të zgjedhurit e tyre të zemrës në listat e votimeve për në Parlamentin paçavër apo ministrat e korruptuar në qeveri.

Edvin Rama, që në mënyrë pompoze pret e përcjell samite si furrtar amator simitesh, është kryeministri i një vendi që po shpopullohet në mënyrë drastike nga rinia, i gatshëm ta kthejë Shqipërinë në një burg për refugjatë të papranuar nga Bashkimi Europian, si konçesion me politikanët e BE për të zgjatur pushtetin. Për tri mandate në pushtet, janë larguar 1 milionë shqiptarë! Dhe është duke përgatitur mandatin e katërt, ndërsa mban të fshehur rezultatet e censusit që tregon se në Shqipëri kanë mbetur 1.4 milionë shqiptarë.

Protestat dhe presioni i BE-së e SHBA  e detyruan edhe aleatin e tij Aleksandër Vuçiç, një lider autokrat me një background nga koha e regjimit kriminal të Milosheviçit,  të rishpallë zgjedhjet e reja pas manipulimit të zgjedhjeve më të fundit.

Largimi i Vuçiqit është në prag të derës.

Po në Shqipëri si do të bëhet!

A do të reformojë faktori politik sistemin zgjedhor që kërkon edhe ndryshime të Kushtetutës?

Apo në zgjedhjet e 2025 që po trokasin në derë do të përsëritet horrori zgjedhor, me numërime tribale votash që zgjasin me javë dhe, në fund, me zgjedhje të vjedhura dhe lideri ballkanik në shoqërinë e Aleksandër Soros do të organizojë samite te tjera për rrëzimin e sistemit demokratik në të gjithë Ballkanin!

E pra, Zvicra ka qenë gjithnjë model për Rilindasit!

Ata të vërtetët!

Kjo është ora që njeh vitet e brishta për 400 vitet e ardhshme

Shpikësi është me origjinë nga Graubyndeni, Mario Scarpatetti: “Është diçka e veçantë, sepse është tërësisht mekanike. Ndërkohë që bota jonë po bëhet gjithnjë e më dixhitale dhe elektronike.”

VOAL- Dje ishte 29 shkurti, dita “ekstra” e vitit 2024, ajo që e gjejmë në kalendar çdo 4 vjet. Një mundësi për të folur për një orë shumë të veçantë që njeh – automatikisht – vitet e brishta. Dhe do ta bëjë këtë për katër shekujt e ardhshëm. Shpikja erdhi nga një orëpunues nga Graubynden. Një shpikje që është shpërblyer disa herë dhe që ai vetë donte ta patentonte. Modelja, për momentin, është ende unike, por së shpejti do të ketë shoqëri.

Të jesh orëndreqës është një punë që kërkon saktësi në të qindtën e milimetrit. Mario Scarpatetti e di mirë këtë, pasi të gjitha pjesët e tij i formëson me dorë, me ndihmën e makinerive të cilësisë së mirë. Duke ndërtuar gjithçka në mënyrë artizanale, i jepet një karakter i caktuar mekanizmit të orës. Është firma e orëndreqësit, sepse vetëm ai dallon dallimet e vogla, të dhëna pikërisht nga mjeshtëria.

Elementi i çelikut i përgatitur në atelienë në Parsonz është vetëm një nga mbi 500 pjesët e shpikjes së 32-vjeçares: i ashtuquajturi kalendar i përhershëm, pra një orë që mund të ndjekë në mënyrë të pavarur kalimin e muajve. Orët luksoze tashmë e bëjnë këtë. Por ajo që zhvilloi Mario Scarpatetti arrin të njohë vitet e brishtë për 4 shekujt e ardhshëm. “Tashmë gjatë stërvitjes sime isha magjepsur nga mekanika e kalendarëve të përhershëm, të cilët deri tani njohin vetëm vitet e brishta të një shekulli të caktuar. Kështu që pyesja veten nëse nuk do të ishte e mundur t’i përpunoja ato, në mënyrë që ata të njihnin vitet e brishtë të çdo shekulli dhe mijëvjeçari, “thotë Scarpatetti.

Ora e parë dhe deri tani e vetme e pajisur me këtë kalendar të përhershëm është ekspozuar në Buchs në kantonin St. Gallen. Mekanika drejtohet nga një kuarc rozë 21 kilogramësh nga Valposchiavo. Çdo 45 ditë rimbushet manualisht. Scarpatetti-t iu deshën 1000 orë për ta ndërtuar atë.

Sonte ora do të lëvizë automatikisht në 1 Mars. Goditja nxitet nga një rrotë e dhëmbëzuar, së cilës i duhen 400 vjet për të bërë një revolucion të plotë dhe vendos, çdo shkurt, nëse jemi në një vit të brishtë.

Ora shekullore e Mario Scarpatettit do të ketë gjithashtu nevojë për mirëmbajtje. Prandaj, në të ardhmen do të jetë e nevojshme që kjo njohuri të transmetohet. “Për katërqind vjet ora ime do të jetë diçka e veçantë, sepse është tërësisht mekanike. Ndërkohë që bota jonë po bëhet gjithnjë e më dixhitale dhe elektronike”, nënvizon Scarpatetti.

Shpikja artizanale e orëpunuesit do të vazhdojë të vëzhgojë ndryshimet e kësaj bote në shekujt e ardhshëm, duke shënuar çdo sekondë të vetme.rsi-eb

Më 2024 bëhen 170 vjet prej kur treni i parë udhëtoi në Zvicër- Përgatitën Elida Buçpapaj dhe Skënder Buçpapaj

Për ndërtimin dhe funksionimin e binarëve të parë në Zvicër, kompania hekurudhore duhej të respektonte një listë shumë të detajuar të detyrimeve. Ilustrimi: Marco Heer

Më 15 qershor 1844, treni i parë u nis në territorin zviceran, jo midis Badenit dhe Zyrihut, por në një segment rreth dy kilometra të gjatë midis kufirit francez dhe qytetit të Bazelit.

Pyetjes “ku dhe kur u nis treni i parë në Zvicër dhe si quhej?”, një pjesëmarrës në kuic me siguri do t’i përgjigjej: “Spanisch-Brötli-Bahn nga Badeni në Zyrih në 1847”. Por a është vërtet kështu? Përgjigja sigurisht që do të pranohej, por, për ata që e dinë, ajo është vetëm pjesërisht e saktë. Spanisch-Brötli-Bahn ishte sigurisht linja e parë hekurudhore që kalonte tërësisht në territorin zviceran, por jo hekurudha e parë në Zvicër.

Për të gjetur përgjigjen e saktë, le të largohemi nga stacioni historik i Badenit dhe të lëvizim rreth 50 kilometra në perëndim, në drejtim të Bazelit, madje disa vite mbrapa në kohë. Deri në vitin 1840, vendet fqinje kishin ndërtuar dhe operuar disa qindra kilometra shina. Në Zvicër, sipërmarrësit kishin identifikuar potencialin e madh ekonomik të hekurudhës dhe prezantuan projektet e para, por gjithçka ishte ende në zhvillim e sipër.

Në fakt, armiqësia e përgjithshme midis kantoneve, e cila kulmoi më 1847 me Luftën e Sonderbundit, u përshkua nga mosmarrëveshjet se ku duheshin hedhur binarët. Nuk kishte ende një shtet federal të aftë për të arbitruar konfliktet dhe për të sjellë projekte që përfshijnë shumë kantone në një përfundim të suksesshëm.

Detaje të një harte të hekurudhës Strasburg-Bazel nga viti 1840. Hekurudha zvicerane ende mungon. Bibliothèque de l’EPFZ

Nga vjeshta 1840, segmentet e linjës së parë midis Strasburgut dhe Saint-Louis u vunë në shërbim në veri të Bazelit. Në qershor 1843, Këshilli i Madh i Bazelit vendosi të zgjerojë hekurudhën, ndërtimi i së cilës kishte ndaluar në kufi, në Bazel, duke ia atribuar koncesionin kompanisë hekurudhore Strasburg-Bazel (Compagnie du chemin de fer de Strasbourg à Bâle).

Megjithëse ishte vetëm dy kilometra në territorin zviceran nga 130 të linjës së Strasburgut, autoritetet e Bazelit hartuan një listë shumë shteruese detyrimesh që rregullonin detajet më të vogla, jo vetëm ndërtimin e hekurudhës dhe stacionit, por edhe kohën e shërbimit të dielave dhe ditëve të javës, tarifat dhe shumë më tepër.

Ekstrakt nga lista e detyrimeve “në lidhje me shtrirjen e linjës hekurudhore Strasburg-Bazel, nga Saint-Louis në qytetin e Bazelit”. Arkivat federale suisses

Çështja e ndërtimit të stacionit intra-muros apo ekstra-muros ishte gjithashtu shumë e diskutueshme brenda Këshillit të Bazelit, i cili kishte mendime kontradiktore për këtë çështje. Gazeta NZZ madje kishte frikë se një qytet zviceran do të kalonte “nën ngjyrat franceze” nëse një stacion francez do të ndërtohej brenda mureve të qytetit. Politikanët përfunduan duke i dhënë dritën jeshile zgjerimit me një shumicë të ngushtë, me kusht që të ndërtohej një portal bllokues në muret e qytetit për të mbyllur kalimin hekurudhor.


Mbërritja e trenit të parë në territorin zviceran, 15 qershor 1844. CFF Historik

Më 15 qershor 1844, pasi kaloi kufirin, treni i parë i transportuar nga lokomotiva me avull i quajtur “Napoleone” hyri në stacionin e përkohshëm të ndërtuar pranë qytetit. Një vit e gjysmë më vonë, më 11 dhjetor 1845, u festua përurimi i stacionit të parë zyrtar zviceran në vendin e Biozentrum-it aktual të Universitetit të Bazelit. Pesë trena kalonin itinerarin çdo ditë. Në mbrëmje, pas mbërritjes së trenit të fundit, ushtarët ulën grilën e hekurt të portalit, e cila u rihap herët në mëngjes.

Portali hekurudhor në muret e Bazelit. Staatsarchiv Basel-Stadt

Festimi i inaugurimit të stacionit të parë zviceran, Bazel, 11 dhjetor 1845. Ilustrim nga revista L’Illustré, Paris. Wikimedia

Një pjesë e madhe e kësaj rruge historike dhe stacionit nuk ekzistonin më në vitet 1860. Kur linja e re Basel – Liestal u hap, Schweizerische Centralbahngesellschaft vuri në shërbim një stacion të përkohshëm në lindje të qytetit. Stacioni qendror u hap në vitin 1860, ku ndodhet stacioni aktual FFS (Hekurudhat Federale Zvicerane), bëri të mundur lidhjen e linjës Basel-Liestal dhe linjës Alsasiane, duke e bërë stacionin e parë të tepërt.

U ndërtuan binarët nga qendra historike deri te stacioni aktual FFS dhe stacionet e vjetra u shkatërruan. Sot asgjë nuk është më nga këto ndërtesa plot histori.


Ekstrakt detajesh nga Malerischen Plan der Stadt Basel (Plani i qytetit të Bazelit) krijuar dhe botuar nga Friedrich Mähly në 1847. Vendi imponues i hekurudhës me portalin që shpon muret është riprodhuar në detaje. Bibliothèque Nationale Suisse

Duhet theksuar se, ndryshe nga trafiku rrugor, trenat qarkullojnë në të majtë dhe jo në të djathtë. Kjo veçori ka origjinë historike. Në të vërtetë, është në Angli që, duke filluar nga viti 1825, trafiku i lokomotivave me avull u rregullua nën ndikimin vendimtar të pionierit hekurudhor anglez George Stephenson (1781-1848). Aftësitë e tij ishin shumë të kërkuara në vende të tjera evropiane, të cilat përvetësuan, përveç drejtimit anglez të udhëtimit, edhe matësin 1.435 metra të propozuar nga Stephenson.

Pasi studioi anglisht dhe shkenca politike, Alexander Rechsteiner filloi të punojë për Muzeun Kombëtar të Zvicrës në departamentin e komunikimit. swissinfo.ch

Karnavalet e Bazelit nisin me “Morgestraich”

Që nga viti 2017, Karnavalet e Bazelit janë përfshirë në listën e UNESCO-s të trashëgimisë kulturore jomateriale të njerëzimit.

Në orën 4 të mëngjesit u fikën të gjitha dritat e qytetit për paradën tradicionale me fenerë të mëdhenj të ndriçuar.

VOAL- Karnavalet e Bazelit u hapën mëngjesin e sotëm në orën 4.00 me “Morgenstreich” tradicional. Të gjitha dritat në qytet u fikën dhe grupet e karnavaleve parakaluan nëpër rrugë nën zhurmën e tubave dhe daulleve, me fenerë të mëdhenj të ndezur.

Dhjetëra mijëra njerëz morën pjesë në manifestim. Që nga viti 2017, Karnavalet e Bazelit janë përfshirë në listën e UNESCO-s të trashëgimisë kulturore jomateriale të njerëzimit..

Shtypi kinez për vizitën e kryediplomatit zviceran

Lidhjet mes dy vendeve janë pozitive dhe përfaqësojnë “një forcë të rëndësishme për të udhëhequr botën në rrugën e duhur të globalizimit”.

VOAL- Partneriteti inovativ Kinë-Zvicër e çon botën në rrugën e duhur mes histerisë së reduktimit të rrezikut. Ky është titulli i Global Times, tabloidi shtetëror kinez në gjuhën angleze, në analizën e udhëtimit në Kinë të këshilltarit federal zviceran, Ignazio Cassis. Global Times thekson shumë shtrirjen e marrëdhënieve dypalëshe, duke argumentuar se lidhjet midis Kinës dhe Zvicrës përfaqësojnë “një forcë të rëndësishme në udhëheqjen e botës në rrugën e duhur të globalizimit”. Nuk mungojnë kritikat për strategjinë e “uljes së rrezikut” të ndjekur nga Bashkimi Evropian, e cila në këndvështrimin e Pekinit do të ishte një lloj “shkëputjeje e maskuar”. Kthehet edhe formula “guxoni të jeni i pari”, e përdorur nga ministri i Jashtëm Wang Yi gjatë dialogut strategjik me Cassis dhe pika qendrore e retorikës së Pekinit për marrëdhëniet me Bernën. Zvicra ishte në fakt një nga vendet e para perëndimore që filloi marrëdhëniet zyrtare diplomatike me Republikën Popullore të Kinës, tashmë në vitin 1950, disa muaj pas themelimit të saj më 1 tetor 1949. Wang dhe Global Times i kërkojnë Zvicrës të vazhdojë të promovojë këtë frymë të “guxojnë së pari” për të “eksploruar perspektiva të reja për marrëdhëniet dypalëshe”.

China Daily fokusohet në nisjen e mundshme zyrtare të negociatave për përditësimin dhe zgjerimin e marrëveshjes së tregtisë së lirë, duke argumentuar se një marrëveshje mund të arrihet në vitin 2025, me rastin e 75-vjetorit të marrëdhënieve diplomatike midis dy vendeve. Analistët kinezë të cituar nga Global Times argumentojnë se marrëveshja mund të “shtyjë Bashkimin Evropian të rivlerësojë ngrirjen e mëparshme të marrëveshjeve të investimeve me Kinën, të rishikojë tendencat e saj proteksioniste dhe politizimin negativ që vërehet aktualisht në marrëdhëniet e Evropës me Kinën”. Sipas rrëfimit të mediave kineze, marrëdhëniet midis Kinës dhe Zvicrës kanë shërbyer në të kaluarën si një pionier për marrëdhëniet midis Kinës dhe Evropës. Dhe ata mund të jenë akoma të tillë në një moment vështirësie të madhe. Lavdërimi i qëndrimit zviceran duhet të lexohet në kontrast me kritikat për praktikat e miratuara nga BE në aspektin tregtar, por edhe për mungesën e pretenduar të “autonomisë strategjike” në politikën e jashtme, me G7 të përshkruar si një “instrument i hegjemonia amerikane”. Në vend të kësaj, media kineze vlerëson “neutralitetin” e Zvicrës, duke pretenduar se vizita e Cassis tregon se në Evropë “ka vende me pozicione të ndryshme dhe që dëshirojnë të forcojnë bashkëpunimin me Kinën”.

The People’s Daily, organi zyrtar në gjuhën kineze i Partisë Komuniste, i dha hapësirë ​​në faqen e parë të së mërkurës 7 shkurt takimit midis Cassis dhe zëvendëspresidentit Han Zheng. Si gjithmonë, toni këtu është më zyrtar. Më shumë hapësirë ​​për propozime, më pak për kritika indirekte ndaj BE-së. “Kina është e gatshme të bashkëpunojë me Zvicrën për të promovuar zhvillimin e sistemit të qeverisjes globale në një drejtim më të drejtë dhe më të arsyeshëm me synimin e ndërtimit të një komuniteti me një të ardhme të përbashkët”, thuhet në raport, duke iu referuar qartë konceptit të presidentit Xi Jinping. “Njerëzimi me një të ardhme të përbashkët”. Një parim që gjen gjithnjë e më shumë hapësirë ​​në retorikën e Pekinit.

Megjithatë, në të përditshmen People’s Daily të enjten më 8 shkurt, cikli i tretë i dialogut strategjik midis Cassis dhe Wang është vendosur në faqen 3. Faqja e parë në fakt dominohet nga lajme të ndryshme në lidhje me Xi. Raporti i takimit i është besuar raportit të agjencisë shtetërore të lajmeve Xinhua, ku ndër të tjera përmendet viti i kulturës dhe turizmit Kinë-Zvicër dhe përjashtimi i vizave për pasaportat zvicerane. Në këmbim, thotë ai, qytetarët kinezë do të kenë “lehtësi më të madhe për të marrë viza” për Zvicrën.

Kërkesa e Cassis drejtuar Kinës për të marrë pjesë në konferencën e paqes për Ukrainën komentohet nga Global Times, e cila e komenton ftesën si një njohje të rolit ndërkombëtar të Pekinit: “Zvicra është e etur të ketë Kinën në tryezë, duke pasur parasysh ndikimin e saj në globale. çështjet e sigurisë. Ai gjithashtu shpreson të përdorë pjesëmarrjen e Kinës për të bindur Rusinë të marrë pjesë.” Megjithatë, Kina i kushton rëndësi të madhe parimit të saj të mosndërhyrjes në punët e brendshme të vendeve të tjera dhe neutralitetit të supozuar përballë krizave ndërkombëtare, të cilat, sipas Pekinit, e lidhin atë me Zvicrën. Kjo është arsyeja pse, në konferencën e paqes, Global Times shton: “Kina nuk ka gjasa të pranojë të marrë pjesë nëse nuk janë të pranishëm edhe Ukraina dhe Rusia. Përndryshe, forumit do t’i mungonte drejtësia.”rsi-eb

Zvicër: Energjia e erës u fuqizua nga stuhitë

 

Në vitin 2023, impiantet zvicerane vendosën një rekord prej 169 milionë kilovat orë, veçanërisht falë erërave të forta vjeshtën e kaluar.

VOAL- Me 169 milionë kilovat orë, energjia e erës e prodhuar në Zvicër mbuloi nevojat e pothuajse 153,000 njerëzve në vitin 2023. Është një rekord i ri, siç bëri të ditur sot (e mërkurë) shoqata Suisse Eole. Krahasuar me një vit më parë, termocentralet kanë prodhuar 12.5% ​​më shumë energji elektrike.

Rezultati i atribuohet veçanërisht stuhive që goditën Zvicrën vjeshtën e kaluar, me erëra të forta që gjeneruan kulmin e prodhimit. Ferma e erës Peuchapatte në kantonin Jura, për shembull, vendosi një rekord të ri të të gjitha kohërave prej 17.1 milion kilovat orë, duke prodhuar 43% më shumë se sa pritej.

“Turbinat me erë janë të afta të prodhojnë energji me erëra deri në 150 kilometra në orë”, shpjegon Lionel Perret, drejtor i Suisse Eole, cituar në një shënim. Dhe ai thekson se fillimi i vitit 2024 ishte gjithashtu “me erë jashtëzakonisht”. Për më tepër, duke marrë parasysh që gjashtë turbina janë lidhur në rrjet në Sainte-Croix (VD), prodhimi rekord pritet përsëri këtë vit.rsi-eb

Muzeu i FIFA-s në Zyrih kremton tetëvjetorin, me rekordin 273 000 vizitorë të arritur më 2023- Përgatitën Elida Buçpapaj dhe Skënder Buçpapaj

Muzeu i FIFA-s, në qytetin e Zyrihut, përballë selisë qendrore të Federatës Botërore të Futbollit, e kremton tetëvjetorin e tij më 28 shkurt, me një rekord të vërtetë vizitorësh. Më 2023  shtëpia e historisë dhe kulturës ndërkombëtare të futbollit, arriti një moment historik të ri, duke mirëpritur 273 000 vizitorë, numri më i lartë që nga hapja e tij në Zyrih tetë vjet më parë. 350 000 vizitorë të tjerë në internet eksploruan ekspozitat dixhitale të muzeut, ndërsa gjashtë milionë fansa në mbarë botën u angazhuan me përmbajtjen kulturore dhe edukative të muzeut gjatë gjithë vitit.

Një metropol bregujor me pamje të mrekullueshme të Alpeve të mbuluara me borë në horizont, Zyrihu, i njohur si fuqia ekonomike e Zvicrës, si një ndër pesë qendrat financiare më të mëdha të botës, ai është edhe qendra kulturore e Zvicrës, duke ofruar një përzierje unike atraksionesh me më shumë se 20 muze, disa koleksione publike dhe mbi 100 galeri arti. Me qendrat e shumta kërkimore, universitetet dhe selitë e kompanive ndërkombëtare, rajoni i Zyrihut është pulsi i jetës shkencore dhe ekonomike të Zvicrës dhe ka reputacionin e një qendre kozmopolite, dinamike dhe të larmishme.

Krahas Lozanës, e konsideruar Kryeqytet Botëror Olimpik, ku ndodhen Komiteti Olimpik Ndërkombëtar, Muzeu i Lojërave Olimpike, Gjykata Ndërkombëtare e Sportit, Zyrihu është qyteti tjetër zviceran i rëndësisë ndërkombëtare, ku, përveç FIFA-s ka selinë  qendrore Federata Ndërkombëtare e Hokejit në Akull. Ndërsa në  qytete të tjera zvicerane: në Nyon është selia qendorr e Unionit të Shoqatave Evropiane të Futbollit (UEFA), në Tun është selia Federatës Ndërkombëtare të Skive, në Aigle është selia qendrore e Federatës Ndërkombëtare të Ciklizmit, në Bazel është selia qendrore e Federatës Ndërkombëtare të Hendbollit.

I shtrirë në një sipërfaqe prej 3 500 metrash katrorë në tri katet e poshtme të ndërtesës dhjetëkatëshe përballë stacionit hekurudhor të Zyrihut dhe Hotelit Ascot në pronësi të FIFA-s, Muzeu i FIFA-s ekspozon mbi një mijë objekte. Këto përfshijnë kujtime nga çdo Kupë Botërore e FIFA-s dhe Kupa Botërore e FIFA-s për femra, ku më i famshmi është Trofeu origjinal i Kupës së Botës FIFA. Në vitin 2017, muzeu u nominua për Çmimin Gjerman të Dizajnit.

Një bibliotekë që mund të vizitohet lirisht në katin e parë përmban më shumë se 7500 botime që kanë të bëjnë me fenomenin e futbollit. Muzeu ka gjithashtu një restorant me tarracë, një dyqan dhe një zonë seminari. Katet e sipërme të pallatit përdoren si apartamente dhe zyra.

“Ne jemi të kënaqur që jemi lidhur me një komunitet të gjerë të adhuruesve të futbollit dhe kulturës, si personalisht ashtu edhe përmes platformave tona dixhitale. Viti 2023 ishte shumë i suksesshëm në kryerjen e misionit dhe përgjegjësisë së Muzeut të FIFA-s për të ndarë magjinë e futbollit me të gjithë botën”, tha Drejtori Menaxhues Marco Fazzone. “Përveç ekspozitës sonë të përhershme, ne theksuam arritjet më të rëndësishme në futbollin e femrave, shfaqëm 211 kultura futbolli, eksploruam kryqëzimin e dizajnit dhe lojës së bukur, zgjeruam shtrirjen tonë globale dhe përqafuam inovacionin teknologjik. Rritja e numrit të vizitorëve, së bashku me rezonancën dhe rritjen tonë ndërkombëtare, nënvizon angazhimin tonë të palëkundur për të festuar dhe mbrojtur trashëgiminë dhe kulturën e futbollit në një shkallë të vërtetë globale.”

Programi i larmishëm i muzeut filloi në shkurt me ekspozitën e ftuar “Paolo Rossi, un Ragazzo d’oro”, në bashkëpunim me Fondacionin Paolo Rossi, duke ofruar një portretizimi intim të jetës dhe karrierës së shkëlqyer të legjendës së futbollit italian.

Ekspozita speciale “211 Kultura. One Game”, e cila eksploroi kulturat unike të futbollit të secilës prej 211 shoqatave anëtare të FIFA-s, përfundoi në gusht. Kjo u pasua nga “Designing the Beautiful Game”, një bashkëpunim me prestigjiozin The Design Museum në Londër, i cili u hap në tetor dhe do të zgjasë deri në pranverën e vitit 2024, duke u ofruar vizitorëve një perspektivë të freskët dhe frymëzuese që shqyrton marrëdhëniet midis futbollit dhe dizajnit përgjatë gjithë kohës duke ndriçuar historinë se si ka evoluar sporti.

Muzeu gjithashtu përqafoi sferën dixhitale me lançimin e përvojës së tij të parë të realitetit virtual. Duke përdorur teknologjinë më të fundit, përvoja i transporton vizitorët në atmosferën historike të Estadio Centenario gjatë inaugurimit të Kupës së Botës FIFA-s më 1930 dhe i çon ata në udhëtimin ikonik të SS Conte Verde, anijes që solli atë kohë Presidentin e FIFA-s Jules Rimet dhe ekipe nga Evropa dhe Brazili në Uruguai për turneun.

Muzeu ofron hyrje falas në ekspozitat e tij në Zyrih për klasat e shkollave nga e gjithë bota (kërkohet regjistrim paraprak), dhe më shumë se 7 000 fëmijë të moshës shkollore eksploruan programin edukativ të Muzeut FIFA më 2023.

Muzeu priti gjithashtu shfaqje publike të njohura të çdo ndeshjeje në Kupën e Botës të Femrave të FIFA-s në Australi dhe Zelandën e Re 2023.

Prezantuar nga Hyundai dhe ekspozuar në FIFA Fan Festival në Sydney/Gadigal’s Tumbalong Park, ekspozita speciale e Muzeut FIFA, “Calling the Shots: Faces of Women’s Football”, tërhoqi mbi 50 000 vizitorë në katër javë gjatë Kupës Botërore të FIFA-s për femra në Australi dhe Zelanda e Re 2023. Ekspozita pati në qendër individet që e bënë lojën e femrave atë që është sot dhe frymëzoi një brez të ri lojtaresh.

Kjo shënoi ekspozitën e katërt në vend të Muzeut të FIFA-s në vendin pritës në Kupën e Botës FIFA ose Kupën e Botës FIFA për Femra, me ekspozita të mëparshme duke përfshirë “The History Makers” në Moskë në 2018, “The Women’s Game” në Paris më 2019 dhe “Qëllimet krijojnë histori” në Doha më 2022.

Në një lëvizje novatore, Muzeu FIFA zgjeroi shtrirjen e tij ndërkombëtare në vitin 2023 duke hapur ekspozitën e tij të parë të përhershme jashtë vendit. Në bashkëpunim me LEGENDS dhe me vendndodhje në kryeqytetin spanjoll të Madridit, përvoja i kushtohet historisë së Kupës së Botës FIFA dhe Kupës së Botës FIFA për Femra.

“Hapja e ekspozitës sonë të parë të përhershme jashtë Zyrihut ishte një moment historik i rëndësishëm për Muzeun FIFA – një hap vendimtar në strategjinë tonë globale që na lejon të ndajmë historinë, trashëgiminë dhe kulturën e futbollit me një audiencë edhe më të gjerë në mbarë botën”, tha Fazzone.

***

Ndonëse ndër muzetë më të rinj të qytetit, Muzeu i FIFA-s merr pjesë çdo vit në The Long Night of Museums ose Nata e Gjatë e Muzeve. Një veprimtari e themeluar më 2005, në kuadrin e Natës Evropiane e Muzeve, është një ngjarje kulturore në të cilën muzetë dhe institucionet kulturore mbeten të hapura deri në orët e vona të natës për t’u prezantuar me klientët e rinj të mundshëm. Vizitorëve u jepet një leje hyrjeje e përbashkët që u jep atyre mundësi për të bërë bizita në të gjitha ekspozitat si dhe iu siguron transport publik falas brenda zonës. Nata e Gjatë e Muzeve, Lange Nacht der Museen, u zhvillua për herë të parë në Berlin më 1997. Koncepti u prit shumë mirë. Në vitin 2005, Këshilli i Evropës, UNESCO dhe Këshilli Ndërkombëtar i Muzeve u bashkuan për të promovuar këtë ngjarje me synimin për të përmirësuar aksesin në kulturë. Nata e Gjatë e Muzeut zhvillohet të shtunën e tretë të majit. Së fundmi në vitin 2021, rreth 1200 muze në 120 qytete në të gjithë Evropën, si dhe vende të tjera, duke përfshirë Argjentinën dhe Filipinet, mirëpritën afro 2 milionë vizitorë në koleksionet e tyre.

Natyrisht, viti 2024, si vit i Evropianit të Futbollit, krijon pritshmëri për arritje më të mira edhe Muzeun e FIFA-s në Zyrih.

Zvicra: Shërbimi ushtarak jashtë vendit? Ndoshta në të ardhmen

Është një mundësi e ngritur nga raporti për forcimin e kapaciteteve mbrojtëse të ushtrisë, por baza ligjore aktualisht mungon

Konkretisht, raporti dëshiron të lejojë shërbimet arsimore edhe në terrene trajnimi në vendet fqinje ose në kontekstin e ushtrimeve shumëpalëshe

 

VOAL- Nëse deri tani shërbimi ushtarak ishte një mënyrë për shumë ushtarë të rinj për të zbuluar Konfederatën, në të ardhmen ai mund t’i çojë edhe jashtë vendit. Kjo është një nga mundësitë që shfaqet në raportin për forcimin e kapaciteteve mbrojtëse dhe thellimin e bashkëpunimit ndërkombëtar të ushtrisë, miratuar në seancën e sotme të Këshillit Federal.

Raporti paraqet masa konkrete për intensifikimin e bashkëpunimit shumëpalësh. Në veçanti, qeveria përmend pjesëmarrjen në stërvitjet e Paktit Atlantik, fillimisht me formacione të ushtarëve profesionistë, pastaj me milici. Për momentin, megjithatë, nuk ka asnjë bazë ligjore për ta bërë këtë: aktualisht, në fakt, nuk është e mundur të detyrohet personeli ushtarak zviceran të marrë pjesë në kurse jashtë vendit. Në çdo rast, specifikon Këshilli Federal, ushtrimet e përbashkëta do të kërkonin autorizim nga NATO.

Ekzekutivi gjithashtu dëshiron të ekzaminojë tranzitin e trupave të NATO-s përmes Zvicrës për stërvitje. Gjithashtu në këtë rast do të ishte e nevojshme një bazë ligjore, “në përputhje me neutralitetin”.rsi-eb

34% e zviceranëve nuk kanë përkatësi fetare

VOAL- Me një përqindje prej 34%, në Zvicër në vitin 2022 popullsia pa përkatësi fetare ka tejkaluar për herë të parë atë të besimeve katolike (32%). Ndërsa ky komunitet fetar, si ai i njerëzve të reformuar ungjillorë, ka rënë në mënyrë të vazhdueshme në vitet e fundit, që nga viti 2010 grupi pa përkatësi fetare është rritur me mbi 13 pikë përqindjeje dhe në kantonet Basel-Stadt dhe Neuchâtel përbën në fakt shumicën e Popullsisë.

Njerëzit pa përkatësi fetare janë mesatarisht mjaft të rinj; në fakt, në vitin 2022, në grupmoshën 25 deri në 34 vjeç, përqindja e tyre ishte 42%. Kjo është ajo që del nga rezultatet e fundit në lidhje me fetë, të marra nga sondazhi i Zyrës Federale të Statistikave (FSO).

Në vitin 2022, mbi një e treta (34%) e popullsisë së moshës 15 vjeç e lart nuk i përkiste më asnjë komuniteti fetar. Kështu, ky grup është bërë grupi më i madh në Zvicër për herë të parë, duke ia kaluar popullatës katolike, e cila, me 32%, përbën grupin e dytë më të madh, përpara anëtarëve të Kishës Ungjillore-Reformuar (21%) dhe atyre të tjerë. komunitetet fetare (13%), të cilat janë kryesisht komunitete të tjera të krishtera dhe islame (6% secila).

Dallime të mëdha midis kantoneve

Përqindja e njerëzve pa përkatësi fetare ndryshon shumë nga kantoni në kanton. Në kantonet Basel-Stadt (56%) dhe Neuchâtel (53%), për shembull, shumica e popullsisë nuk i përket asnjë komuniteti fetar, ndërsa në disa nga kantonet e Zvicrës qendrore, përkatësisht Nidwalden (24%). , Obwalden (22%) dhe Uri (19%), kjo përqindje është më pak se gjysma e dy të parëve të përmendur. Pjesa më e vogël gjendet në Kantonin Appenzell Innerrhoden (15%). Në përgjithësi, njerëzit pa përkatësi fetare janë më pak të përfaqësuar në zonat rurale të Zvicrës sesa në zonat urbane (28% kundrejt 36%).

Në Tiçino ka 179.705 katolikë dhe 83.525 pa fe. Në Graubynden ka 67.262 katolikë, 49.299 protestantë dhe 44.850 pa religjion.

Shpesh janë të rinjtë që nuk kanë përkatësi fetare

Popullsia pa përkatësi fetare është më e re se pjesa tjetër e popullsisë. Vetëm 16% e personave të moshës 75 vjeç e lart deklarojnë se nuk kanë besim fetar, ndërkohë që kjo përqindje rritet vazhdimisht me zvogëlimin e diapazonit të moshës (përveç moshave 15 deri në 24 vjeç). Përqindja më e lartë e njerëzve pa përkatësi fetare gjendet në grupmoshën 25 deri në 34 vjeç (42%). Në përgjithësi, në mesin e njerëzve që nuk i përkasin asnjë feje, meshkujt janë më shumë se femrat (36% kundrejt 31%).rsi-eb

Zvicër: Bashkëshortët e ardhshëm, kthim te mbiemri i dyfishtë

Mendimi pozitiv i Këshillit Federal për një nismë parlamentare të Komisionit të Çështjeve Ligjore të Këshillit Kombëtar

VOAL- Në të ardhmen duhet të jetë e mundur që bashkëshortët të zgjedhin një mbiemër të dyfishtë, një mundësi që duhet të shtrihet edhe tek fëmijët, pavarësisht nëse prindërit janë të martuar. Praktikisht bëhet fjalë për rikthimin në situatën para vitit 2013. Kështu mendon Këshilli Federal për një nismë parlamentare të zhvilluar në vitin 2021 nga Komisioni i Çështjeve Ligjore të Këshillit Kombëtar (CAG-N).

Që nga viti 2013, nënvizon sot një deklaratë e qeverisë, bashkëshortët duhet të vendosin në momentin e martesës nëse do të mbajnë mbiemrin apo do të zgjedhin një mbiemër martesor. Mbiemrat e dyfishtë nuk lejohen më. Ekziston vetëm mundësia për të zgjedhur një mbiemër jozyrtar të afinitetit. Fëmijët mund të marrin mbiemrin bashkëshortor ose mbiemrin e njërit prej dy prindërve, të zgjedhur si mbiemër të fëmijëve në momentin e martesës. Fëmijët e çifteve të pamartuara mbajnë mbiemrin e njërit prej prindërve të tyre.

Sipas ligjit aktual, nuk është e mundur që një çift i martuar ta shprehë këtë lidhje nëpërmjet mbiemrit, pa hequr dorë nga mbiemri aktual njëri prej bashkëshortëve. Për më tepër, vetëm prindërit e martuar mund të nxjerrin në pah botën e jashtme, nëpërmjet mbiemrit të tyre, lidhjen që i bashkon me fëmijët e tyre. Por realiteti social, sipas ekzekutivit, tregon se bashkëshortët shpesh duan të mbajnë mbiemrin. Në të njëjtën kohë, është e shpeshtë dëshira për të bërë të dukshme lidhjen mes bashkëshortëve dhe fëmijëve të tyre përmes mbiemrit. Për këtë arsye, CAG-N propozon që çiftet e martuara të mund të rikthehen të kenë mbiemër të dyfishtë, të përbërë nga mbiemrat e të dy bashkëshortëve, me ose pa vizë. Gjithashtu pritet që edhe fëmijët të mund të marrin mbiemër të dyfishtë, pavarësisht nëse prindërit e tyre janë të martuar apo mbajnë mbiemrin aktual.

Ndërsa miraton nismën e komisionit, Këshilli Federal megjithatë sugjeron thjeshtimin e dispozitave të reja ligjore dhe në të njëjtën kohë shqyrtimin e mundësive të reja për përbërjen e mbiemrit, p.sh. duke lënë secilin bashkëshort të vendosë rendin e mbiemrave në mbiemrin e dyfishtë.rsi-eb

Intervista- Ignazio Cassis flet në WEF mbi përpjekjet dhe parakushtet për një konferencë paqeje në Ukrainë

VOAL- Ignazio Cassis nuk është në gjendje të thotë nëse Rusia do të përfshihet, nëse materializohet, në një samit botëror për paqen në Ukrainë. “Gjithçka varet nga sa duan të përfshihen vendet me ndikim”, tha Këshilltari Federal në Davos sot, të mërkurën, në margjinat e punës së Forumit Ekonomik Botëror (WEF). Në çdo rast, siç mësuam dje, Konfederata është e gatshme të organizojë samitin nëse projekti kalon. Le të dëgjojmë konsideratat e ministrit të Jashtëm në mikrofonin e kolegut Alan Crameri.

Që nga mëngjesi i djeshëm zyrtarët e saj praktikisht kanë punuar për organizimin e kësaj konference të famshme paqeje për paqen e shpallur të hënën. A ka tashmë disa detaje, synime, ambicie?

Ja, ishin katër konferenca me zyrtarë të sigurisë kombëtare që përgatitën terrenin për të ndërmarrë një hap të mëtejshëm. Tani ne kemi vendosur të angazhohemi për të sqaruar se çfarë hapi të mëtejshëm drejt paqes është i mundur me Ukrainën. Ende nuk e dimë saktësisht se cila do të jetë rruga, por e dimë që së bashku duam të bëjmë gjithçka që është e mundur që të ketë një rrugë. Ky është vendimi që është marrë. Dhe që nga mëngjesi i djeshëm, siç e thatë me të drejtë, ne kemi punuar me zell. Unë vetë do të jem në Indi, në Kinë për të kërkuar aleanca të vendeve të rëndësishme, të fuqishme, të rëndësishme që kanë ende lidhje të forta me Rusinë.

Për Rusinë mesazhi i tij është mjaft ambivalent. Nga njëra anë ai thotë se nuk është e mundur të arrihet paqja pa Rusinë. Në të njëjtën kohë, kjo nismë për një konferencë paqeje filloi nga Ukraina pa përfshirë Rusinë…

Nuk shoh asnjë ambivalencë, sepse deklarata ime është shumë e qartë: nuk do të ketë paqe pa Rusinë, sepse ata që gjuajnë janë armë ruse, ndaj duhet të pushojnë së qëlluari. Dhe vetëm Rusia mund ta vendosë këtë sot. Por si të arrihet deri në atë pikë? Ky udhëtim maturimi është i pavarur nga vendimi përfundimtar, i cili më pas do të jetë edhe përgjegjësia e Rusisë, por i ndihmon të gjitha vendet e botës të bashkojnë fjalorin e tyre dhe të kenë të njëjtën ide se ku duhet të shkojë udhëtimi.

Si e interpretoni, si e shihni qëndrimin e presidentit ukrainas, me të cilin ndër të tjera bëtë udhëtimin me tren nga Berna në Davos? Nga njëra anë ai ju kërkoi të organizoni një konferencë paqeje, nga ana tjetër fjalimi këtu në Forumin Ekonomik ishte mjaft luftarak, jo shumë pajtues…

Epo, sigurisht që nuk është Ukraina ajo që duhet të bëjë ndërmjetësimin. Ukraina ka interes të mbrojë interesat e saj në maksimum, ashtu si Rusia ka interes të mbrojë interesat e saj në maksimum. Pra, duhet të imagjinoni gjithmonë se është një komunikim lufte, nuk është një komunikim në kohë paqeje. Domethënë secila prej tyre përdor komunikimin si armë. Dhe me sa duket të gjithë përpiqen të kenë qartësi maksimale për atë që duan të arrijnë.

A ka ndonjë rrezik politik për Zvicrën në organizimin e kësaj konference paqeje?

Sigurisht që ka. Njëra do të ishte dështimi për të mobilizuar vendet e tjera. Kjo është arsyeja pse unë gjithashtu refuzova të caktoj një datë. Ne duam ta bëjmë sa më shpejt, por vetëm me kusht që të kemi një pjesëmarrje të fortë dhe të rëndësishme që i jep kuptim çdo gjëje. Nëse nuk provoni, nuk do të keni sukses. rsi-eb

Ish polici nga Zyrihu rrëfen: Kur Messina Denaro do të arrestohej në Zvicër

Një ish-polic rrëfen detajet e një operacioni të vitit 1996 për të kapur shefin e Cosa Nostra – Komandanti aktual i Guardia di Finanza, Andrea De Gennaro, gjithashtu mori pjesë.

VOAL- “Ishte dhjetori i vitit 1996 kur u thirra nga policia e Tiçinos. Më thanë se ishin dy oficerë të policisë financiare dhe një informator, të cilët dinin se ku ta gjenin Matteo Messina Denaro. Kështu mora në krye të dy oficerët për një operacion të rëndësishëm dhe urgjent. Bëhej fjalë për arrestimin e një mafioz të rangut të lartë në Zvicër”.

Folësi, i mbuluar nga anonimiteti, është një ish-polic nga Zyrihu, i cili në një dëshmi të jashtëzakonshme dhënë Falò për një hetim nga Maria Roselli dhe Gaetano Agueci, thotë se gati tridhjetë vjet më parë ai mori pjesë në një operacion shumë ambicioz policor, me synim që të fusin në duart e tyre askënd tjetër përveç shefit, tashmë një i arratisur në atë kohë.

Pak vite pas masakrave të Capaci dhe Via D’Amelio, ku vdiqën gjyqtarët Falcone dhe Borsellino, kumbari do të ishte gjetur më pas në Zvicër, ku tani po kërkohet thesari i tij.

Zona fillestare e kërkimit, vazhdon ish-polici, “ishte e përqendruar mes Waldshut dhe Constance sepse kishte pasur kalime të ndryshme me kufirin gjerman”. Megjithatë, pas disa ditësh, “informatori që drejtonte grupin u frikësua dhe papritmas filloi të ishte më pak bashkëpunues”. Vendi i fundit ku u raportua Messina Denaro ishte në Wettingen në Aargau, “por një hap larg kapjes, operacioni dështoi”.

Ish-polici, në atë kohë shef i njësisë për luftën kundër krimit të organizuar, shpjegon se çdo gjë e mban mend qartë: “Thashë me vete, do të ishte një dhuratë e bukur ta mbyllja vitin me një arrestim kaq të shkëlqyer”.

Më pas, gjithashtu mësoi Falò, nuk ishte askush tjetër veçse Andrea De Gennaro ai që shoqëroi informatorin në Zvicër në përpjekje për të kapur Matteo Messina Denaro, në atë kohë kreu i departamentit të komunikimit dhe marrëdhënieve me jashtë të Guardia di Finanza dhe tani komandant i përgjithshëm i Fiamme Gialle. Një zyrtar i lartë, pra, i cili ndërkohë ishte ngjitur në krye të kësaj policie, shenjë se plumbi ishte konkret dhe se kishte mbetur pak që kumbari të vihej në pranga.

Masakruesi i fundit

Matteo Messina Denaro, i njohur si Diabolik, zë kryefjalën si një nga autorët e masakrave që tronditën Siçilinë dhe gjithë Italinë midis viteve 92 dhe 93: bombat në Capaci dhe Via d’Amelio që çuan në vdekjen e gjyqtarëve Falcone. dhe Borsellino, Via dei Georgofili në Firence, bombat në Romë, vrasja e vogëlushit Giuseppe Di Matteo. Një listë tragjike e krimeve të egra – duke vulosur kapitullin më të errët në historinë e fundit të gadishullit.

Ai qëndroi i arratisur për tridhjetë vjet, deri në arrestimin e tij një vit më parë në Palermo, pranë klinikës private ku u trajtua për formën e rëndë të kancerit të zorrës së trashë që vuante. Ai vdiq në 25 shtatorin e kaluar, pas disa ditë agonie në spitalin e L’Aquila ku ishte shtruar, duke çuar në varrin e tij sekrete të cilat, nëse zbulohen, mund të prekin edhe nivelet më të larta të Republikës.rsi-eb


Send this to a friend