VOAL

VOAL

Please Wait ...
0%

Zbulohet blofi i Putinit në Siri: Ushtria ruse nuk guxoi të “ngrinte as gishtin” ndaj SHBA-së

By | April 15, 2018
blank

Komentet

blank

Biden paralajmëron Putinin që të mos pushtojë Ukrainën

Presidenti i Shteteve të Bashkuara të Amerikës, Joe Biden të premten u betua se do ta bëjë “shumë, shumë të vështirë” për presidentin rus, Vladimir Putin që të ndërmarrë aksion ushtarak në Ukrainë.

Biden ka thënë se administrata e tij është duke i ndërmarrë një varg iniciativash gjithëpërfshirëse për të ndaluar agresionin rus.

Presidenti i ofroi një paralajmërim të matur Putinit mes shqetësimit në rritje për një grumbullim trupash ruse në kufirin ukrainas dhe retorikës gjithnjë e më luftarake nga Kremlini.

“Unë po i bëj bashkë atë që besoj se do të jenë një set i masave gjithëpërfshirëse dhe me kuptim për ta bërë shumë, shumë të vështirë për z.Putin që të vazhdojë dhe të bëjë atë që njerëzit po frikësohen se do ta bëjë”, i tha Biden gazetarëve.

Ka shenja se Shtëpia e Bardhë dhe Kremlini janë duke aranzhuar një takim javën e ardhshme në mes të Biden dhe Putin.

Këshilltari për Punë të Jashtme i Putinit, Yuri Ushakov i tha gazetarëve të premten se aranzhimet janë bërë që Putin dhe Biden të kenë një thirrje telefonike në ditët në vazhdim. Rusët kanë thënë se një datë është caktuar por nuk kanë pranuar ta zbulojnë këtë datë.

Biden nuk ka dhënë detaje se çfarë veprimesh është duke menduar të ndërmarrë. Por Ministri i Punëve të Jashtme i Rusisë, Sergey Lavrov, që u takua të mërkurën (1 dhjetor) me Sekretarin e Shtetit të SHBA-së, Antony Blinken, tha se SHBA ka kërcënuar me sanksione të reja.

Ai nuk ka zbuluar sanksionet potenciale por tha se tentimet e SHBA-së nuk do të jenë efektive.

“Nëse sanksionet e reja nga “ferri” do të vijnë, ne do të përgjigjemi”, tha Lavrov.

Dallime të thella u shpërfaqën në takimin Blinken-Lavror, ku zyrtari rus tha se Perëndimi “po luan me zjarr” kur po i mohon Rusisë të drejtë vendimi në zgjerim të mëtutjeshëm të NATO-s për shtetet e tjera të ish-Bashkimit Sovjetik.

Presidenti ukrainas, Volodymyr ka kërkuar që Ukraina t’i bashkohet NATO-s, pasi kjo aleancë ka bërë këtë premtim por ende nuk nuk ka vendosur një afat. rel

blank

The PEC Award 2021 goes to Indian Journalist Nava Thakuria

-PEC press release (French after English)

 

Geneva, 30 November 2021 (PEC) – The Press Emblem Campaign (PEC)  rewards Indian journalist Nava Thakuria for his relentless initiatives to safeguard the rights of media persons in the south Asian country and defending the press freedom in the region with an exemplary commitment.

The Guwahati-based working journalist has been awarded on 30 November 2021 remotely as it was difficult for him to reach Geneva because of the Covid-19 restrictions.

“It is the first time that the PEC rewards a journalist from India, the second most populous country of the world. India has a strong democracy and a vibrant press. Last year however, a record number of 15 journalists were killed in India and six more this year. Journalists are targeted documenting abuses, corruption, criminal activities,” stressed the PEC Secretary-General Blaise Lempen.

In 2021, the media fraternity in India was the most affected by the novel coronavirus along with Brazil. The PEC award also wants to pay tribute to some 300 journalists who died throughout India with Covid-19 complications.

“Receiving the PEC award is a great honour and represents a strong incentive to continue my work. I now feel more responsible for my colleagues in the media fraternity. At the same time, I greatly
appreciate this award which draws attention to the situation of journalists in my country,” Nava Thakuria said from Guwahati.

 

“Journalism, be it print, electronic or digital, remains a hazardous job in India. Media persons are not duly paid here and often they face threats from both the government and non-state actors including the goons. This year, the Covid-19 has impacted severely upon the media industry in India”, he added.

 

Besides his home country, Nava Thakuria has also taken the pain to document the media crisis in Myanmar and reported the detention of over 120 journalists after the military coup in February.

 

A graduate from Assam Engineering College, but preferred to be a professional journalist, Nava Thakuria contributes to various newspapers of India along with several media outlets based in the different parts of the world.

Created in the Swiss city of Geneva in 2004 by a group of journalists, PEC the global media safety and rights body with the consultative status at the United Nations, is devoted to strengthening the legal protection and safety of journalists around the world. Since 2009, it has been awarding its annual prize to an individual or an organization, who works for the protection of journalists and the press freedom on the ground.

The award had earlier gone to Mexican journalist Carmen Aristegui in 2020. On the previous year, the PEC rewarded the Afghanistan Journalists Center director Ahmad Quraishi, whereas in
2018 the award went to the family of Daphne Caruana Galizia (who was murdered in Malta in October 2017).

 

More info, speeches on: www.pressemblem.ch

 

 

 

 

 

 

Le Prix PEC 2021 est décerné au journaliste indien Nava Thakuria

 

Genève, 30 novembre 2021 (PEC) – La Presse Emblème Campagne (PEC) a récompensé mardi le journaliste indien Nava Thakuria pour ses efforts continus afin de sauvegarder les droits des travailleurs des médias dans le pays d’Asie du Sud et de préserver la liberté de la presse dans la région avec un engagement exemplaire.

 

Le journaliste basé à Guwahati (nord-est de l’Inde) a été récompensé le 30 novembre 2021 à distance car il lui était difficile de rejoindre Genève en raison des restrictions liées au Covid-19.

 

« C’est la première fois que le PEC récompense un journaliste indien, le deuxième pays le plus peuplé du monde. L’Inde a une forte démocratie et une presse dynamique. L’année dernière cependant, un nombre record de 15 journalistes ont été tués en Inde, et six de plus cette année. Les journalistes sont ciblés parce qu’ils documentent les abus, la corruption, les activités criminelles », a affirmé le Secrétaire général de la PEC Blaise Lempen.

 

Cette année, la communauté médiatique en Inde a été l’une des plus touchées par le nouveau coronavirus avec celle du Brésil. Le Prix PEC 2021 veut aussi rendre hommage aux quelque  300 journalistes morts dans toute l’Inde avec des complications de la Covid-19.

 

« Recevoir le prix PEC est un grand honneur et représente une forte incitation à continuer mon travail. Je me sens maintenant plus responsable de mes collègues des médias. En même temps, j’ai grandement apprécié ce prix qui attire l’attention sur la situation des journalistes de mon pays », a déclaré Nava Thakuria depuis Guwahati.

 

« Le journalisme, qu’il soit imprimé, électronique ou numérique, reste un travail dangereux

en Inde, les journalistes ne sont pas correctement payés et sont souvent menacés à la fois par des

acteurs gouvernementaux et non étatiques, y compris des hommes de main. Cette année, la Covid-19 a en outre eu un impact sévère sur l’industrie des médias en Inde », a-t-il ajouté.

Nava Thakuria a également dénoncé la répression des médias au Myanmar et documenté la détention de plus de 120 journalistes après le coup d’État militaire de février.

 

Diplômé de la Faculté d’ingénieur de l’Assam, mais ayant préféré devenir journaliste professionnel, Nava Thakuria contribue à divers journaux indiens ainsi qu’à plusieurs médias basés dans différentes parties du monde.

 

Créée à Genève en 2004 par un groupe de journalistes, la PEC a pour objectif de renforcer la protection et la sécurité des journalistes dans le monde. Depuis 2009, elle décerne son prix annuel à un individu ou une organisation, qui œuvre pour la protection des journalistes et de la liberté de la presse sur le terrain.

 

Le prix a réconpensé l’an dernier la journaliste mexicaine Carmen Aristegui. En 2019, il a honoré Ahmad Quraishi, directeur du Centre des journalistes afghans, alors qu’en 2018 le prix est allé à la famille de Daphne Caruana Galizia (assassinée à Malte en octobre 2017).

 

Plus d’infos, discours sur : www.pressemblem.ch

blank

Mbretëria e Bashkuar emëron të Dërguarin e Posaçëm për Ballkanin Perëndimor

Kryeministri i Britanisë së Madhe, Boris Johnson, ka emëruar të dërguarin e posaçëm për Ballkanin Perëndimor si pjesë e angazhimit të vazhdueshëm të Mbretërisë së Bashkuar për zhvillimin dhe prosperitetin e rajonit.

Stuart Peach do ta marrë detyrën e re pasi të ketë dhënë dorëheqje nga detyra e Kryetarit të Komisionit Ushtarak të NATO-s, një rol të cilin e mban prej vitit 2018. Më parë ai ka shërbyer edhe si Shef i Shtabit të Mbrojtjes së Mbretërisë së Bashkuar.

“Si i Dërguar i Posaçëm i Kryeministrit, Stuart Peach do të punojë me liderët e Ballkanit Perëndimor, me të tjerët në rajon, dhe aleatët në SHBA dhe Evropë, për të mbështetur dhe përforcuar stabilitetin rajonal. Puna e tij do të përfshijë gjithashtu promovimin e institucioneve të forta demokratike dhe shoqërive të hapura, duke favorizuar luftën ndaj krimit të organizuar dhe sfidat e tjera të përbashkëta të sigurisë, si dhe inkurajimin e zgjidhjes së çështjeve të trashëguara, si krimet e luftës dhe personat e zhdukur”, thuhet në njoftimin e ambasadës së Britanisë së Madhe në Prishtinë.

“Lidhur me këtë të fundit, Mbretëria e Bashkuar do të vazhdojë gjithashtu të udhëheqë punën për avancimin e barazisë gjinore dhe zbatimin e Iniciativës për Parandalimin e Dhunës Seksuale në Konflikt. Në Bosnje dhe Hercegovinë, puna e Stuart Peach do të mbështesë atë të Përfaqësuesit të Lartë ndërkombëtar, Christian Schmidt, i cili vazhdon të ketë mbështetjen e plotë të Britanisë. Për Serbinë dhe Kosovën, ai do të punojë me partnerët ndërkombëtarë në mbështetje të dialogut Serbi-Kosovë, të ndërmjetësuar nga Bashkimi Evropian”, thekson tutje komunikata.

“Mbretëria e Bashkuar është thellësisht e përkushtuar ndaj sigurisë në Evropë. Ballkani Perëndimor po përjeton kërcënimin më të madh për stabilitetin dhe sigurinë në më shumë se dy dekada. Ne kemi përgjegjësinë të bëjmë gjithçka që mundemi për të ruajtur sukseset e arritura përmes paqes dhe dialogut – nuk mund të lejojmë asnjë kthim në dhunën dhe ndasitë e së kaluarës. Përvoja dhe ekspertiza e gjerë e Sir Stuart Peach do të përforcojë përpjekjet ndërkombëtare për të mbrojtur paqen dhe për të promovuar integrimin euroatlantik në këtë rajon kyç.”, ka deklaruar Boris Johnson.

Për Bosnje dhe Hercegovinën, Përfaqësuesi i Lartë ka paralajmëruar se vendi po përballet me kërcënimin më të madh ekzistencial të periudhës së pasluftës dhe se ka një perspektivë reale për ndarje dhe konflikt të mëtejshëm. Së bashku me partnerët ndërkombëtarë, Mbretëria e Bashkuar po punon për të luftuar çdo kërcënim ndaj stabilitetit në përputhje me Marrëveshjen e Paqes së Dejtonit, e cila ka qenë në themel të 26 viteve përparim të fituar me vështirësi në Bosnje dhe Hercegovinë.

“Mbretëria e Bashkuar po ndihmon gjithashtu në përgjigjen ndaj sfidave të tjera rajonale, duke përfshirë mbështetjen e normalizimit të marrëdhënieve midis Serbisë dhe Kosovës, dhe luftën ndaj grupeve të krimit të organizuar. Mbretëria e Bashkuar do të luaj një rol të rëndësishëm, duke punuar ngushtë me qeveritë e Rajonit dhe partnerët ndërkombëtarë”, thuhet tutje në njoftim.

“Emërimi i Sir Stuart Peach është një demonstrim i qartë i përkushtimit të Britanisë për Ballkanin Perëndimor dhe për mbrojtjen dhe promovimin e lirisë dhe demokracisë në rajon. Mirëpres thellimin e lidhjeve ekonomike dhe të sigurisë me Ballkanin Perëndimor si dhe punën së bashku për të penguar aktorët keqdashës. Sir Stuart Peach do të luajë një rol kyç në këtë drejtim.”, ka deklaruar ministrja e Jashtme, Liz Truss.

Situata politike në Ballkanin Perëndimor është diskutuar në takimin e Ministrave të Jashtëm të NATO-s në Riga, si dhe në takimin e Ministrave të Jashtëm të G7-s në Liverpool./Express/

blank

Putini paralajmëron Perëndimin: vendosja e trupave të Natos në Ukrainë, vijë e kuqe për Moskën

VOA

MOSKË (AP) – Presidenti rus Vladimir Putin paralajmëroi ashpër NATO-n kundër vendosjes së trupave dhe armëve të saj në Ukrainë të martën, duke thënë se ajo përbën një vijë të kuqe për Rusinë dhe se do të shkaktonte një përgjigje të fortë.

Duke komentuar për shqetësimet e vendeve perëndimore rreth synimit të supozuar të Rusisë për të pushtuar Ukrainën, ai tha se Moska është po aq e shqetësuar për stërvitjet e NATO-s pranë kufijve të saj.

Duke folur me pjesëmarrësit e një forumi për investimet në internet, Presidenti rus tha se zgjerimi i NATO-s drejt lindjes ka kërcënuar interesat thelbësore të sigurisë së Moskës. Ai shprehu shqetësimin se NATO-ja mund të përdorë përfundimisht territorin ukrainas për të vendosur raketa të afta për të arritur qendrat e komandës ruse në vetëm pesë minuta.

“Shfaqja e kërcënimeve të tilla përbën një “vijë të kuqe” për ne,” tha Putini. “Shpresoj që logjika dhe përgjegjësia për vendet e tyre dhe komunitetin global përfundimisht do të mbizotërojë”.

Ai shtoi se Moska është e detyruar të kundërshtojë kërcënimet në rritje duke zhvilluar armë të reja hipersonike.

“Çfarë duhet të bëjmë?” tha Putini. “Ne do të duhet të zhvillojmë diçka të ngjashme për të vënë në shënjestër ata që na kërcënojnë. Dhe ne mund ta bëjmë këtë edhe tani”.

Presidenti rus tha se një raketë e re hipersonike që do të jetë në dispozicion të marinës ruse në fillim të vitit të ardhshëm do të jetë në gjendje të arrijë objektivat në kohë të përshtatshme.

“Do të duheshin gjithashtu vetëm pesë minuta për të arritur tek ata që lëshojnë urdhra”, tha Putin.

Raketa fluturuese hipersonike Zircon, e aftë të fluturojë nëntë herë sa shpejtësia e zërit në një rreze prej 1000 kilometrash, i është nënshtruar një sërë provash, më e fundi të hënën.

blank

Gati 200 milionë fëmijë në mbarë botën jetojnë në zonat më vdekjeprurëse të luftës

Londër

Afërsisht 200 milionë fëmijë në botë janë në rrezik të bëhen fëmijë ushtarë në zonat më vdekjeprurëse të luftës, transmeton Anadolu Agency (AA).

Në raportin e publikuar nga organizata ndërkombëtare e ndihmës Save the Children, thuhet se në vitin 2020, afër 337 milionë fëmijë ndodheshin në zonat nën kontrollin e grupeve të armatosura dhe forcave qeveritare që rekrutonin fëmijë.

Në raport theksohet se rreth 200 milionë prej tyre jetojnë në zonat më vdekjeprurëse të luftës në botë dhe ky numër është rritur me 20 për qind krahasuar me një vit më parë.

Në raport rekomandohet që autorët e shkeljeve të rënda të mbahen përgjegjës për të ndalur “këtë luftë kundër fëmijëve” dhe për të siguruar që fëmijët të kenë akses në arsim për t’i mbrojtur ata nga rekrutimi i detyruar.

Drejtoresha e Save the Children, Inger Ashing, në deklaratën e saj për këtë temë, tha se pavarësisht pandemisë së koronavirusit të ri (COVID-19) dhe thirrjes globale për armëpushim të Kombeve të Bashkuara, është e tmerrshme që më shumë se kurrë kaq fëmijë jetojnë në zonat më vdekjeprurëse të luftës dhe se këta fëmijë janë në rrezik për t’u rekrutuar, plagosur apo vrarë.

Duke theksuar se miliona fëmijë nuk mund të shkojnë në shkollë dhe nuk mund të shohin asgjë përveç luftës, Ashing tha: “Kjo është një njollë për komunitetin ndërkombëtar”.

blank

Jack Dorsey jep dorëheqje nga pozita udhëheqëse e rrjetit social Twitter

 

Shefi i rrjetit social Twitter, Jack Dorsey, ka njoftuar se do të heqë dorë nga pozita udhëheqëse e kompanisë, të cilën e ka themeluar më 2006.

Zyrtari për teknologji në këtë kompani, Parag Agrawal do të drejtojë tani e tutje kompaninë.

Dorsey, 45-vjeçar, ka thënë se ka vendosur të largohet për shkak të fuqisë që ka Agrawal në drejtim të rrjetit social, i cili përdoret nga rreth 200 milionë persona në ditë.

“Jam shumë i mërzitur, por edhe i lumtur”, ka thënë ai në një letër drejtuar punëtorëve.

“Nuk ka shumë kompani që kanë arritur në këtë nivel”, ka thënë ai, duke shtuar se vendimi për t’u larguar është marrë nga vetë ai.

Sipas revistës, Forbes, pasuria e tij kap vlerën e 11 miliardë dollarëve.

Vendimi për largimin e Dorseyt do të zbatohet menjëherë, ndonëse ai do të mbetet pjesë e bordit derisa t’i skadojë mandati vitin e ardhshëm.

Agrawal, në anën tjetër, ka studiuar në Universitetin Stanford dhe Institutin Indian për Teknologji në Bombej. rel

blank

Barbados bëhet republika më e re në botë

Pamje nga ceremonia e shndërrimit të Barbadosit në republikë.

RFE/RL

Barbadosi e ka larguar zyrtarisht Mbretëreshën britanike, Elizabeta II nga pozita e udhëheqëses së shtetit dhe është bërë republika më e re në botë.

Në një ceremoni të zhvilluar në kryeqytetin Brixhtaun, Dama Sandra Mason është betuar si presidente.

Princi i Uellsit, Charles dhe këngëtarja e Barbadosit, Rihanna, kanë marrë pjesë në këtë ceremoni, e cila është zhvilluar në përvjetorin e 55-të të pavarësisë.

Princi Charles ka folur për “mizorinë e tmerrshme të skllavërisë” me të cilën është përballur ky ishull i Karaibeve.

Kjo epokë e re për Barbadosin i jep fund ndikimit të Britanisë, duke përfshirë më shumë se 200 vjet kur ishulli ka qenë qendër për tregtinë transatlantike të skllevërve.

Mbretëresha Elizabetë ka shprehur“urimet më të mira” dhe “paqe e lumturi në të ardhmen”, duke thënë se ky komb ka “vend të veçantë” në zemrën e saj.

Barbados ka njoftuar një vit më parë se dëshiron të shndërrohet në republikë, mirëpo do të mbetet brenda vendeve të Commonwealth-it (bashkësia e mbi 50 shteteve, pothuajse që të gjitha ish-territore të Perandorisë britanike).

Më vonë është bërë e ditur se këngëtarja Rihanna do të shpallet heroinë kombëtare nga presidentja Mason.

Kjo artiste dhe grua biznesi, është shpallur më herët ambasadore nga vendlindja e saj më 2018.

“Shpresoj që do të vazhdoni të shkëlqeni si diamant dhe të nderoni kombin tuaj”, ka thënë kryeministrja, Mia Mottley, duke përdorur referencë për një nga këngët e Rihannas.

Barbados ka qenë një prej kolonive të para të skllevërve të Anglisë.

Skllavëria është ndaluar në Barbados më 1834 dhe shteti është bërë tërësisht i pavaruar më 1966.

blank

Rusia thotë se ka bërë provë të suksesshme me raketën hipersonike Zircon

Në një video të qarkulluar nga ministria ruse e mbrojtjes shfaqet lëshimi i raketës hipersonike Zircon (29 nëntor 2021)

AFP

MOSKË – Rusia njoftoi të hënën se ka zhvilluar një tjetër provë të suksesshme me raketën e saj hipersonike Zircon, ndërsa fuqitë botërore janë duke konkurruar për ta zhvilluar më tej këtë teknologji të re armatimi.

Rusia, Shtetet e Bashkuara, Franca dhe Kina po eksperimentojnë me këto raketa hipersonike që mendohet se arrijnë shpejtësi minimale prej të paktën 5 Mach.

Ministria ruse e mbrojtjes njoftoi se në kuadrin e testimit përfundimtar të raketave hipersonike, luftanija “Admiral Gorshkov” lëshoi një raketë Zircon drejt një objektivi në Detin Barents, në një distancë prej 400 kilometrash.

“Objektivi u godit”, tha ministria ruse, duke e përshkruar provën si të suksesshme.

Kjo lloj rakete u është nënshtruar disa testimeve rishtazi, pasi Rusia synon të pajisë luftanijet dhe nëndetëset me raketat Zircon.

Presidenti rus Putin e zbuloi zhvillimin e kësaj arme të re në një fjalim drejtuar vendit në shkurt 2019, duke thënë se mund të godasë objektiva në tokë dhe në det, me një rreze veprimi prej 1 mijë kilometrash dhe shpejtësi 9 Mach.

Kjo provë nga Rusia vjen pasi në perëndim u njoftua se një raketë hipersonike kineze u lëshua gjatë një fluturimi në muajin korrik dhe arriti mbi Detin e Kinës Jugore një shpejtësi mbi pesë herë më të lartë se shpejtësia e zërit.

Deri në atë moment, asnjë nga fuqitë botërore nuk kishte demonstruar një arritje të tillë me një raketë të lëshuar në fluturim e sipër.

Kina i mohoi njoftimet dhe tha se ishte një test rutinë i një paisjeje hapësinore të ripërdorshme.

Rusia ka thënë se po zhvillon disa sisteme armësh që shmangin sistemet ekzistuese të mbrojtjes, si p.sh. raketat ndërkontinentale Sarmat dhe raketat Burevestnik.

Ekspertët perëndimorë kanë arritur në përfundimin se një shpërthim vdekjeprurës në vitin 2019 në një objekt testimi në Rusinë veriore që shkaktoi një rritje të madhe në nivelin e rrezatimit në zonë, ka të bëjë me raketat Burevestnik, të cilat funksionojnë me energji bërthamore. VOA

blank

Mbretëria e Bashkuar do të ndalojë reklamimin e ndërhyrjeve kozmetike për nën 18-vjeçarët

RFE/RL

Reklamat për ndërhyrje kozmetike, që kanë për qëllim ndryshimin e pamjes së një personi, nuk do të mund të kenë cak personat nën moshën 18-vjeçare nga maji i vitit të ardhshëm, ka thënë një rregullator në Mbretëri të Bashkuar.

Rregullat e reja nënkuptojnë se kompanitë nuk do të mund të reklamojnë ndërhyrje kozmetike në programet televizive apo media tjera ku ka audiencë të madhe të kësaj moshe.

Aty përfshihen intervenimet në gjinj, bark, qerpikë, hundë, dhe riformësim të fytyrës.

Në ndalesë përfshihen edhe injektimet në lëkurë, trajtimet me laserë të ndryshëm apo produkte për zbardhje të dhëmbëve.

Ky vendim është marrë pas disa konsultimeve, meqë ka pasur shqetësime për rrezik potencial të reklamimit të intervenimeve te personat në moshë të re.

Këto reklama kanë pasur rrezik të shkaktojnë presion për pamjen fizike, probleme të shëndetit mendor, si dhe rrezik për komplikime gjatë ndërhyrjeve.

Komiteti për Praktika të Reklamimit, ka thënë se të dhënat e mbledhura kanë ofruar “pamje edhe më të qartë” se fëmijët dhe të rinjtë janë të cenueshëm ndaj presionit për pamjen fizike dhe kjo gjë mund të ketë ndikim në vetëbesimin e tyre, si dhe shëndetin mendor.

blank

NASA nis mision për t’i ndryshuar kahjen një asteroidi

Anija kozmike, Falcon 9 duke u nisur në Hapësirë. Fotografi nga arkivi.

Agjencia amerikane e Hapësirës (NASA) ka lansuar një satelit të dizajnuar për t’u përplasur me një asterioid, me qëllim të ndryshimit të kahjes së tij.

Ky testim është duke u kryer për të parë nëse strategjia do të funksionojë në rast nevoje.

Misioni DART i NASA-s, synon të vë në pah se sa e vështirë që është të pengohet përplasja e një guri të madh hapësinor me planetin Tokë.

Në kuadër të misionit, sateliti do të përplaset me asteroidin e quajtur Dimorphos, për të kuptuar sa shpejt mund t’i ndryshohet kahja.

Kjo përplasje pritet të realizohet në tetor të vitit 2022.

“Asteroidi Dimorphos, jemi duke ardhur te ti”, ka thënë NASA përmes një postimi në Twitter pas lansimit.
Hëna e plotë në muajin tetor në Shkup.
Lexoni edhe këtë:
Kthimi i NASA-s në Hënë shtyhet për një vit

Ky mision realizohet me anijen kozmike Falcon 9, të prodhuar nga kompania SpaceX e miliarderit, Elon Musk.

Anija kozmike është nisur në Hapësirë në orët e para të mëngjesit nga Kalifornia.

“Ne jemi duke tentuar të mësojmë si të shmangin një kërcënim”, ka thënë shkencëtari i NASA-s, Thomas Zuburchen, duke komentuar projektin në vlerë të 330 milionë dollarëve, njëherësh të parin e këtij lloji.

Dimorphos është asteroid që, sipas NASA-s, nuk përbën kërcënim për Tokën.

Sipas kësaj Agjencie, ky mision nuk rrezikon planetin Tokë. rel

blank

A është Putini thjesht duke kërcënuar apo po përgatitet për luftë?

Jamie Dettmer

Kërcënim apo përgatitje për luftë? Zyrtarët dhe analistët perëndimorë mbeten të ndarë në domëthënien që ka dislokimi i trupave ushtarake ruse përgjatë kufirit të saj me Ukrainën. Rusia vendosi rreth 100,000 trupa në fillim të këtij viti dhe tha se lëvizja ishte e përkohshme dhe vetëm për stërvitje.

Por shumica e trupave ushtarake ka mbetur aty. Kohët e fundit sipas zyrtarëve perëndimorë dhe ukrainas, janë shtuar edhe njësi të forcave speciale elitë, shpesh fshehurazi brenda natës. Kjo ka shkaktuar alarm në rritje në Kiev dhe në Perëndim.

Gjenerali Kyrylo Budanov, Shefi i Agjencisë së Zbulimit Ushtarak të Ukrainës, i dha edhe më shumë zë shqetësimeve kur i tha gazetës amerikane “Military Times”, se dyshon se Kremlini po përgatitet për një ofensivë të gjerë që do të ndodhë në fillim të vitit të ardhshëm, ndoshta nga fundi i janarit.

Sipas zotit Budanov, kjo ka të ngjarë të përfshijë sulme ajrore, bombardime me artileri dhe tanke në Ukrainën lindore dhe sulme nga deti në qytetet portuale të Ukrainës, Odessa dhe Mariupol. Një inkursion më i vogël mund të kryehet përmes vendit aleat të Moskës, Bjellorusisë, shtoi zoti Budanov.

Por përpara se të ndërmerrte këtë hap, Rusia do të rriste luftën psikologjike dhe fushatat e dezinformimit, tashmë në zhvillim, të projektuar për të destabilizuar Ukrainën tha ai.

Ata duan të nxisin trazira, përmes protestash e takimesh ku të tregojnë se njerëzit janë kundër qeverisë”, tha ai.

Zoti Budanov paralajmëroi se nëse do të niste një sulm, ai do të ishte i përmasave më të mëdha krahasuar me inkursionet ruse që u vunë re që nga shpërthimi i konfliktit mes dy vendeve, në vitin 2014.

Agjencitë ukrainase të zbulimit publikuan një hartë ku detajoheshin përllogaritjet se si do të ndodhte pushtimi, me forcat ruse që hyjnë në vend nga veriu, lindja dhe jugu. Do të ishte një operacion shumë më tradicional, por më i përgjakshëm sesa pushtimi i Krimesë nga Rusia në vitin 2014. Zoti Budanov beson se qëllimi përfundimtar i Kremlinit është të rrëzojë administratën e Presidentit ukrainas Volodymyr Zelenskiy.

Ata duan ta bëjnë situatën brenda vendit (Ukrainës) gjithnjë e më të rrezikshme e të vështirë, si dhe të krijojnë kushtet që qeveria të ndryshojë”, tha ai. “Nëse nuk do ta arrijnë këtë gjë, atëherë punën e tyre do ta kryejnë trupat ushtarake“.

Komentet e zotit Budanov janë vetëm një pjesë e një spektri të shumtë opinionesh mbi synimet e udhëheqësit rus Vladimir Putin.

A është dislokimi i trupave një lojë provokuese që synon të nxisë Kievin dhe fuqitë perëndimore të bëjnë një lëvizje të gabuar, në një lojë shumë më të gjerë gjeopolitike?

Apo thjesht një shtirje e destinuar vetëm për provokim? A po punon Kremlini për atë që adhuruesit e shahut do ta quanin “Armagedon”, një lojë që synon të japë një rezultat vendimtar?

Zyrtarë të lartë amerikanë kanë paralajmëruar aleatët e NATO-s se Kremlini mund të jetë duke komplotuar për të kapur më shumë pjesë të Ukrainës, duke përsëritur aneksimin e Krimesë që ndodhi në vitin 2014.

Nuk jemi të qartë mbi qëllimet e Moskës, por ne njohim strategjinë e saj“, tha Sekretari i Shtetit Antony Blinken në fillim të këtij muaji. “Shqetësimi ynë është se Rusia mund të bëjë gabimin e rëndë duke u përpjekur të ripërsëritë atë që ndërmori në vitin 2014, kur dislokoi forca ushtarake përgjatë kufirit, kaloi në territorin sovran të Ukrainës dhe e bëri këtë, duke gënjyer se ishte provokuar”.

Kremlini tha të hënën se paralajmërimet tejet serioze për një rritje të numrit të trupave ushtarake ruse përgjatë kufirit, po përdoren për të justifikuar furnizimin e Ukrainës me armë të teknologjisë së lartë, përfshirë raketa antitank Javelin. Mes disa javë tensionesh të përshkallëzuara mes Rusisë dhe Ukrainës, zëdhënësi i Kremlinit Dmitry Peskov u tha gazetarëve në Moskë se: “Kievi po rrit gjithashtu numrin e trupava ushtarake dhe për këtë po ndihmohet. Kievi po furnizohet me një numër të konsiderueshëm armësh, përfshirë armë moderne të teknologjisë së lartë”.

Ai shtoi se: “numri i provokimeve po rritet ndjeshëm. Këto provokime po kryhen me armë që furnizohen nga vendet e NATO-s dhe ne po e vëzhgojmë këtë gjë me alarm të madh”.

Sipas zotit Peskov, Kievi po kërkon një mënyrë për të mposhtur rebelët separatistë pro-Moskës që pushtuan një pjesë të rajonit lindor të vendit, Donbasin, pasi Moska aneksoi Gadishullin e Krimesë në 2014.

Ukraina, Shtetet e Bashkuara dhe Bashkimi Evropian kanë akuzuar Rusinë për fabrikim të lajmeve se separatistët kanë marrë territore të reja, si dhe për dërgimin e trupave dhe armëve përtej kufirit për të mbështetur forcat rebele. Moska i ka hedhur poshtë këto pretendime.

Gjatë javëve të fundit, zyrtarët amerikanë kanë ndarë me aleatët evropianë informacione zbulimi, të cilat nënvizojnë se Moska është pranë fillimit të një goditjeje të shpejtë, e në shkallë të gjerë në Ukrainë nga disa pika gjeografike, sipas zyrtarëve evropianë që biseduan me Zërin e Amerikës. Zyrtarët amerikanë i thanë televizionit amerikan “Bloomberg News” të hënën se Moska kishte angazhuar gjithashtu me dhjetëra mijëra rezervistë, të cilët mund të përdoreshin për të siguruar territorin e pushtuar.

Por askush nuk thotë se një ofensivë nga ana e Rusisë është diçka e sigurt.

Nuk mund të flas për qëllimet e Rusisë. Ne nuk e dimë se çfarë janë duke planifikuar ata“, tha Sekretari Blinken në fillim të këtij muaji.

Por zyrtarët shohin diçka ndryshe dhe më të ashpër këtë herë krahasuar me dislokimet e mëparshme të trupave ushtarake përgjatë kufirit të përbashkët Rusi-Ukrainë.

Ata po e lidhin atë me vendimin e Rusisë të muajit tetor dhe përsëri këtë muaj për të mos dërguar furnizime shtesë me gaz natyror në Evropë, duke përkeqësuar situatën energjetike. Po kështu një sinjal janë dhe përpjekjet e Kremlinit për të përfituar nga kriza e emigrantëve përgjatë kufirit Bjellorusi-Poloni, një situatë e stisur nga udhëheqësi i bjellorusisë Alexander Lukashenko, një aleat i Presidentit Putin.

Kombinimi i të trejave, dislokimit të trupave, kriza e emigrantëve dhe problemet e furnizimit me gaz të Evropës Perëndimore, ka tërhequr vëmendjen e fuqive perëndimore, duke i bindur ata se këtë herë mund të jetë ndryshe.

Rusia ka deklaruar se ka rezerva të mjaftueshme me gaz për të plotësuar nevojat evropiane për energji. Ajo mund dhe duhet të sigurojë furnizime shtesë përmes rrjetit ekzistues të tubacioneve, përfshirë Ukrainën. Dështimi në këtë drejtim kërcënon sigurinë energjetike evropiane dhe vë në pikëpyetje motivet e Rusisë për ndalimin e këtyre furnizimeve”, tha një zyrtar i Departamentit amerikan të Shtetit për “Zërin e Amerikës”.

Michael Kofman, drejtor i studimeve për Rusinë në Qendrën Amerikane mbi Analizat e Flotës Detare, vë në dyshim nëse e gjithë kjo është thjesht një truk i Vladimir Putinit, një tallje me Perëndimin për të parë se çfarë avantazhesh mund të sigurojë.

Nëse treguesi janë dislokimet e trupave ruse dhe diskursi politik, ato po kërcënojnë me një operacion të madh ushtarak”, shkruante ai në Twitter javën e kaluar. Zoti Kofman tha se është dyshues ndaj qasjes se zoti Putin “thjesht po luan me bllofin”.

Lidhur me hartën e publikuar nga agjencia ushtarake e zbulimit e Ukrainës, e cila përshkruan rrugët e mundshme të inkursionit rus, zoti Kofman shkruante në Twitter se: “Kjo është një pamje e kthjellët dhe mjaft e saktë e asaj që po konsiderohet të ndodhë. Ushtria ruse mund ta bëjë këtë”.

Krijimi i pasigurisë në lidhje me synimet e Kremlinit mund të jetë qëllimi kryesor i Vladimir Putinit, thotë David Kramer, i cili ka shërbyer si ndihmës sekretar i Shtetit gjatë administratës së Presidentit George W. Bush.

Të gjithë pyesin se çfarë do të bëjë Putini. Mendoj se atij i pëlqen kur shtrohet një pyetje e tillë“, thotë zoti Kramer.

Ai thotë se Kremlini lulëzon duke e vendosur në situatë të vështirë Perëndimin, duke qenë i paparashikueshëm.

Çështjet e pazgjidhura dhe të paqëndrueshme i shërbejnë interesit të tij si çdo gjë tjetër. Atij i pëlqen ta shohë Perëndimin duke u përpjekur të parashikojë se çfarë ka ndër mend të bëjë ai, dhe kjo nuk është saktësisht një mënyrë për krijuar një marrëdhënie të qëndrueshme e të parashikueshme. Atij nuk i pëlqen të injorohet. Ai mendon se përqëndrimi i SHBA-së tek Kina është disi një fyerje për të”, thotë zoti Kramer për “Zërin e Amerikës”.

Por zoti Kramer druhet se Putini po luan “kumar”. Dhe kjo, thotë ai, është një “gjë vërtet e rrezikshme”.

blank

Në Teheran në vitin 2020 nga ndotja e ajrit kanë vdekur 3.751 persona

Teheran

Ndotja e ajrit në Teheran, kryeqytetin e Iranit, ka shkaktuar vdekjen e 3.751 personave brenda një viti, transmeton Anadolu Agency (AA).

Kreu i Departamentit të Ajrit dhe Ndryshimeve Klimatike në Ministrinë e Shëndetësisë të Iranit, Abbas Shahsuni, ndau informacion për agjencinë e lajmeve studentore ISNA për problemet e shkaktuara nga ndotja e ajrit.

Duke theksuar se vitin e kaluar në Teheran humbën jetën 3.751 persona për shkak të ndotjes së ajrit, Shahsuni tha se ky problem ndodh çdo vit dhe se ligji për ajër të pastër nuk zbatohet.

Shahsuni tha se makinat e vjetra dhe me naftë, motoçikletat dhe karburantet e tjera janë ndotësit më të mëdhenj të ajrit në Teheran.​​​​​​​


blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
Send this to a friend