VOAL

VOAL

Please Wait ...
0%

Koalicioni i mbi 40 shoqatave shqiptaro-amerikane i dërgojnë letër Trumpit: Mos e lejoni ndarjen e Kosovës! (shqip dhe anglisht)

By | May 22, 2020
4 Comments
 • author avatar
  Aleko 6 months ago Reply

  Nuk ke cfare ti shtosh keasj letrederguar presidentit te SHBA dhe institucioneve te tjera amerikane: ajoeshte nje leter serjoze ambicioze shkruar me shume culture dhe stil ne parashtrimin e te gjitha problemeve,
  qe lidhen me situaten aspak optimiste te dialogut Kosove-

  serbi,, si dhe mjafte probleme

  te tjera qe lidhen me sigurine dhe progresin ekonomik e politik te shtetit te kosoves dhe me gjere,.duke dhene dhe mjafte rekomandime te rendesishme per te ndihmuar ne gjetjen e nje zgjidhje adekuare e te qendrushme afat gjate midis dy vendeve..Ajo qe do te doja te shtoja eshte , qe per vete rendesin qe mbarte kejo leter , do te ishte mire te njihej dhe ne instutucionet e BE, si dhe presidentit Te Frances Makron dhe kancelares se Gjermanise Merkel..Do te desheronim qe ne kete list shoqatash shqipetaro amerikane te ishte dhe shoqata Shqipetaro Amerikane e Klevelandit…FLM..

 • author avatar
  Arber Muzaka 6 months ago Reply

  ******* TASKA REZULTATDHENSE 100% NDAJ MALLRAVE SERBE NE DARDANI, DUHET TE VAZHDOJE, PAVARESISHT NDERRIMIT TE QEVERIVE NE DARDANI ********* –
  ——— The result-producing Dardania’s 100% Tariff against Serb goods MUST STAND, regardless rotation of governments in Dardania ———
  Note:
  Mr. Richard Grenell (US President Special Representative/Envoy for Dardania), the solution is simple and straightforward: ask and demand from the Serb government to recognize Dardania’s sovereignty and independence without any prerequisites.

  Instead of applying Mafia style pressure on Dardania (the victim) to remove the said legitimate tariff, it’s time for you to play the ball in the Serb government (the aggressor and war criminal) court, now, not Dardania’s through undue and illegal political pressure.
  It appears that you Mr. Grenell, represent directly or indirectly interests of the Serb lobby in the US, and not the US Government and Congress official doctrine (established by US Presidents Wilson, Clinton and Bush) on Dardania.

  As the President Trump’s special Envoy, you Mr. Grenell, by demanding from Serb government to recognize Dardania, without any pre-conditions, as a sovereign and independent country- you would at the same time dispel all the rumors and opinions in the US political system, that Mr. Trump is a Putin Russian mole in the US government.
  ———————————————————————–
  Z. Kurti:
  Taksa 100% ndaj mallrave Serbe ne Kosove, ishte nje fillim shume i mire pozitiv. Rezultatet e saj po duken qarte cdo dite e me shume, ne forcimin e figures se shtetit te Dardanise/Kosoves ne arenen nderkombetare dhe dobesimin progresiv te Serbise ne marredhenie direkt me Kosoven dhe me Europen.
  Mallrat e Serbise qe nuk mund kurrsesi te konkurojne ne tregun Europian e ate boteror per shkak te cilesise se tyre te dobet per keto tregje, po i ngelen stok Serbise – duke i shkaktuar keshtu deme progresive te medha ne financat e saj.
  Pervec se ne Kosove keto mallra me pare, nuk shiteshin asgjekund ne Europe e bote, pra Kosova ishte ne nje mase te madhe, “tregu shpetues” i Serbise per prodhuesit dhe ekonomine e saj qe hynte ne tregun Dardan/Kosovar me mallra “dumping” (i.e. mallra jo te konkurrueshme ne gjendje te lire ne nje treg te caktuar, por te subvensionuara nga qeveria nepermjet uljes artificiale te cmimit te ketyre mallrave nen cmimin e tregut – per te care nje treg te caktuar dhe per te falimentuar mallrat dhe prodhuesit vendas te atij tregu).
  Kjo takse, po ashtu i ka hequr Serbise, rreth 1 miliarde ne vit valute te forte nderkombetare (Euron), qe me pare Serbia e perfitonte nga tregu i Dardanise.
  Kete valute te humbur, Serbia se merr dot nga asnje vend fqinj i saj – se asnje nga keto vende nuk operon me Euro, pervec se Dardanise.
  E shikoni pra sa i rendesishem e vital eshte per Serbine tregu Dardan i mallrave.

  Po ashtu, flitet qe Zj. Mogherini ishte pjese e mafias Italiane me lidhje te forta me mafian Serbe. Eshte pikerisht kjo mafie qe e “drejtonte” Zj. Mogherini te “insistonte” per heqjen e takses – e sidomos krimi i organizuar Serb ne veri te Kosoves qe tani po perjeton humbje te medha nga kjo takse.
  Ka dyshime te arsyeshme se edhe Z. Rama, Z. Baton Haxhiu, e Z. Thaci mund te jene te implikuar edhe ata, ne kete skeme te kordinuar. Eshte koha per te treguar edhe me tej se Kosova nenkupton qe eshte nje shtet qe “mbaron/kryen punen” (“it means business”), e nuk mund te shtyhet andej ketej (“it cannot be pushed around”).
  Po ashtu kundershtimi i juaj Z. Kurti, per Minishngenin Ballkanik eshte plotesisht i drejte dhe i bazuar ne fakte dhe politike analitike (koncept qe Rama as qe e njeh se cfare eshte).
  Me tej, tani ka ardhur koha te merren hapa te tjere drejt trupezimit (konsolidimit) te metejshem te shtetesise se Kosoves:
  1.
  Ti ndalohet hyrja kategorike ne Kosove cdo udheheqesi Serb qe mohon krimet kunder njerezimit, krimet e luftes dhe holokaustin e Serbise kunder Shqiptareve ne Kosove – njelloj sic ben SHBA dhe Izraeli sot me cdo pjesmarres te Rajhut Nazist ne luften e dyte boterore, apo cdo personi dhe qe mohon holokaustin Nazist ne Europe e kunder Hebrejve. Te njejtet (ne Serbi) nuk duhet te konsiderohen nga Qeveria e Dardanise si perfaqesues te Qeverise Serbe dhe duhet tu ndalohet cdo kontakt me Qeverine e Dardanise si dhe tu ndalohet pjesmarrja ne cfaredo lloj bisedimesh apo tryezash lidhur me Dardanine/Kosoven.
  2.
  Ti ndalohet hyrja kategorike ne Dardani/Kosove cdo udheheqesi Serb qe ka kryer direkt ose indirekt krime lufte dhe krime kunder njerezimit ne Kosove – apo ka dhene ndihmesen e tij direkte ose indirekte ne keto krime si dhe ne fushaten e spastrimit etnik dhe holokaustit Serb kunder Shqiptareve ne Dardani/Kosove. Presidenti Vucic do ishte i pari ne kete liste – si ish krahu i djathte dhe minister i propagandes ne qeverine e Miloshevicit gjate luftes ne Kosove (pra me fjale te tjera, Vucic ishte “Gebels-i” i Miloshevicit). Te njejtet, nuk duhet te konsiderohen nga Qeveria e Dardanise si perfaqesues te Qeverise Serbe dhe duhet tu ndalohet cdo kontakt me Qeverine e Dardanise si dhe tu ndalohet pjesmarrja ne cfaredo lloj bisedimesh apo tryezash lidhur me Dardanine/Kosoven.
  3.
  Ti ndalohet hyrja kategorike ne Dardani/Kosove cdo udheheqesi Serb apo individi Serb qe pengon apo punon per pengimin e njohjes nga dhe anetaresimit te Dardanise/Kosoves ne organizatat nderkombetare dhe Kombet e Bashkuara. Te njejtet, nuk duhet te konsiderohen nga Qeveria e Dardanise si perfaqesues te Qeverise Serbe dhe duhet tu ndalohet cdo kontakt me Qeverine e Dardanise si dhe tu ndalohet pjesmarrja ne cfaredo lloj bisedimesh apo tryezash lidhur me Dardanine/Kosoven.
  4.
  Ti ngrien pasurite e patundshme dhe monetare ne Kosove te njejteve nga pikat 1, 2 dhe 3.
  5.
  Ti ndalohet cdo lloj investimi apo tregtie te gjitha kompanive Serbe (private dhe shteterore) ne Dardani/Kosove.
  6.
  Te ngrihet sa me pare Gjykata Nderkombetare per Krime te Luftes, Krime kunder Njerezimit dhe Holokaustit te Serbise ne Kosove. Kjo duhet te jete nje gjykate e ngjashme me ate te Nurembergut ne Gjermani, pas luftes se dyte boterore.
  7.
  Ti hiqet me vendim gjykate nderkombetare e drejta per mbajtje te cdo forme te ushtrise dhe forcave te armatosura Serbise, ashtu sic u be me Gjermanine Naziste dhe Japonine pas luftes se dyte boterore. Te carmatoset plotesisht Serbia dhe te vihet nen mbikqyrjen e nje komisioni nderkombetar kunder riarmatimit te Serbise.
  8.
  Ti kerkohet Serbise, qasje pa kushte dhe pa kufizim te organeve te specializuara hetuese Dardane/Kosovare dhe Nderkombetare ne vendet e dyshuara si varre masive ne Serbi, ku jane groposur Shqiptaret e e zhdukur/te pagjetur, masakruar dhe vrare masivisht nga Serbia ne Kosove gjate zbatimit te holokaustit dhe krimeve te luftes e krimeve kunder njerezimit ne Kosove ne vitet 1999 dhe me pare. Shpenzimet e plota per tere keto hetime ti paguaje Serbia nje-me-nje dhe kokeulur – nen mbikqyrjen e nje komisioni Dardan/Kosovar dhe Nderkombetar.
  9.
  Ti kerkohet Serbise te paguaje tere shpenzimet per kthimin masiv dhe pa kushte te Shqiptareve te shperngulur me force gjate vitit 1999 nga veriu i Dardanise/Kosoves.
  10.
  Ti kerkohet Serbise, si pale e mundur ne lufte, te paguaje nje-me-nje, tere demshperblimet e luftes qe ajo shkaktoi ne Dardani/Kosove, si dhe te demshperbleje tere familjet Shqiptare te te vrareve dhe masakruarve nga Serbia ne Kosove gjate luftes se fundit e me pare.
  Keto demshperblime e reparacione shkojne deri 450 bilione dollare qe Serbia duhet ti paguaje menjehere e koke-ulur Dardanise.
  11.
  Lufta ne Kosove, u mbyll me marreveshjen e Kumanoves – qe ishte nje fare armpushimi dhe marreveshje per terheqje nga Dardania/Kosova e ushtrise Serbe dhe ndalimin e luftimeve, por jo nje Traktat Paqeje ku Serbia te shpallej ligjerisht pale e mundur ne lufte dhe katerciperisht fajtore per luften dhe krimet e kryera prej saj, dhe te firmoste kete Traktat Paqeje dhe Dorezimin pa kushte.
  Ti kerkohet Serbise dhe aktoreve nderkombetare te behet pikerisht kjo – nenshkrimi i nje Traktati Paqeje ku Serbia te shpallet ligjerisht pale e mundur ne lufte dhe katerciperisht fajtore per luften dhe krimet e kryera prej saj, dhe te firmose kete Traktat Paqeje dhe Dorezimin pa kushte, duke marre keshtu persiper edhe cdemtimin e plote ne cdo aspekt te pales tjeter viktime dhe fituese te luftes – qe jane Ushtria Clirimtare e Dardanise/Kosoves, populli dhe qeveria legjitime e Dardanise/Kosoves, te ndihmuara nga aleatet e saj qe ishin: Qeveria e Republikes se Shqiperise, ushtria e Shqiperise, vendet e NATO’s dhe ushtria e NATO’s. Me Traktatin e Paqes, te behet edhe njohja zyrtare e Dardanise si shte i pavaruar, nga Serbia e mundur dhe dorezuar pa kushte.

  12.
  Te njejtat masa (pikat 1-11) dhe ne te njejten kohe (duke perfshire edhe taksen 100% per mallrat Serbe) duhet te aplikoje edhe qeveria e Shqiperise kundrejt Serbise, ne mbeshtetje te plote per Dardanine/Kosoven. Keshtu keto masa te kombinuara nga ate dy vendet, do te kene efekt maksimal ne Serbi dhe ne ndryshimin e sjelljes se Serbise ndaj Dardanise/Kosoves.
  Vetem kur te jene plotesuar keto kushte paraprake dhe te logjikshme, mund Dardania te hyje ne bisedime ne kushte realisht te barabarta me Serbine, per njohje reciproke dhe per ceshtje te tjera te dy vendeve te pavaruara.
  Shenim: Taksa 100% duhet te aplikohet edhe per mallrat Greke qe me “dumping” nga qeveria Greke kane “mbytur” tregut Shqiptar sidomos ate ne jug te Shqiperise – duke shkaktuar falimentimit artificial te shume prodhuesve dhe fermereve Shqiptare ne jug te Shqiperise. Kjo si rrjedhim ka shkaktuar pengimin e konkurrences se lire ne tregun Shqiptar, dhe po mbyt lindjen dhe zhvillimin natyral te sipermarrjeve Shqiptare dhe nje tregu te shendoshe Shqiptar e produkteve qe vijne me nje treg te tille te shendoshe e te lire ne Shqiperi.

  Kjo takse duhet kategorikisht kunder Greqise edhe per faktin se Greqia eshte ne gjendje lufte me Shqiperine – dhe refuzon ne menyre te vazhdueshme per me shume se 70 vjet ta heqe Ligjin e Gjendjes se Luftes me Shqiperine.

  Nismetaret e Strategjise se Re – Tirane, Shkurt 2020. ==========================================================

 • author avatar
  Gjergj Araniti 6 months ago Reply

  JA PROGRAMI I SHTATEMBEDHJETE PIKAVE (per hyrjen e Dardanise/Kosoves ne OKB, edhe pa njohjen nga Serbia):

  — Pjesa e pare ——-

  1. Me votim te lire dhe plebishitar te hiqet kuota artificiale e perfaqesimit te minoriteteve ne Parlamentin e Dardanise (Kosoves), dhe minoritetet te perfaqesohen realisht ne Parlament me perqindjen e popullsise qe realisht kane ne Kosove. Asnje vend demokratik dhe “multietnik” ne bote nuk e ka kete marrezi ne Parlamentin e tyre, perfshire SHBA, Gjermanine, Rusine dhe vete Serbine. Nese SHBA dhe Rusia do te aplikonin kete marrezi si ne Kosove, SHBA kurre nuk do te behej e pavarur nga Perandoria Britanike dhe Rusia kurre nuk do te funksiononte per te marre edhe nje vendim te vetem fare te thjeshte ne Parlament/Duma. Po ashtu edhe SHBA sot kurre nuk do te mundin te funksiononin per te marre edhe nje vendim te vetem te thjeshte ne Kongresin e Senatin Amerikan. Nese ka ndonje shtet nga komuniteti ndekombetar qe konteston kete hap legjitim te Dardanise (Kosoves), te bisedohet ne menyre bilaterale me shtetin perkates dhe te mos leshohet pe apo te mos kete terheqje, por me dipllomaci te bisedohet por te mos hiqet dore nga qellimi.
  2. Me votim te lire dhe plebishitar te hiqet vetoja bllokuese e minoriteteve ne Parlamentin e Dardanise (Kosoves), dhe minoritetet te respektojne vullnetin e shumices si ne cdo shtet demokratik te Europes dhe ne SHBA. Kete marrezi te votes bllokuese te minoriteteve ne Parlament, se ka asnje shtet “multietnik” I botes duke filluar nga SHBA, Gjermania, Rusia e vete Serbia. Nese ka ndonje shtet nga komuniteti ndekombetar qe konteston kete hap legjitim te Dardanise (Kosoves), te bisedohet ne menyre bilaterale me shtetin perkates dhe te mos leshohet pe apo te mos kete terheqje, por me dipllomaci te bisedohet por te mos hiqet dore nga qellimi. Te hiqet me ligj gjuha Serbe si gjuhe zyrtare ne Dardani (Kosove) – meqenese Serbet ne Dardani (Kosove) perbejne me pak se 3 % te popullsise ne Kosove – ne nje kohe kur Shqiptaret ne Serbi perbejne me shume se 35% te popullsise se Serbi por nuk kane Shqipen si gjuhe zyrtare ne Serbi.
  3. Te merren masat te menjehershme per kthim masiv te Shqiptareve te debuar nga shtepite dhe trojet e tyre ne Mitrovicen veriore dhe ne tere Dardanine (Kosoven) veriore, duke perfshire edhe programe nxitese (nje shembull eshte Izraeli lidhur rivendosjen dhe ripopullimin ne zonat ku ata jane debuar nga Arabet me pare ne Izraelin e sotem). Ti kerkohet demshperblim Frances (si dhe te kerkohet denimi i saj nga nje gjykate nderkombetare per pjesmarrje dhe si ndihmese direkte ne spastrim etnik) – Franca e beri kete krim lufte nepermjet bllokimit ne pabesi te futjes se UCK ne veri te Kosoves ne 1999 – gje qe kontriboi direkt ne masakrat dhe spastrimin etnik te veriut te Dardanise (Kosoves) nga forcat Serbe me 1999, duke shkaktuar permbysjen e menjehershme te raportit etnik te popullsise ne favor te Serbeve ne ate pjese te Dardanise (Kosoves).
  4. Ti kerkohet Serbise me force dhe vendosmeri te gjithe demshperblimet e luftes per demet kolosale qe ka shkaktuar ne Dardani (Kosove) ne njerez dhe deme materiale. Keto demshperblime shkojne deri 450 bilione dollare sot. Ti hiqet e drejta Serbise te kete dhe te mbaje ushtri, ashtu sic u veprua me Gjermanine e Japonine pas luftes se dyte boterore. Ne Serbi te vendoset nje ekip ushtarak mbikqyres i Kombeve te Bashkuara dhe NATO-s, qe te mbikqyre dhe vezhgoje qe Serbia nuk krijon apo mban ushtri fshehtas apo terthorazi.
  5. Te procedohen ne gjygj nderkombetar tere kriminelet e luftes te Serbise qe kane kryer krime kunder njerezimit dhe krime te llahtarshme lufte ne Dardani (Kosove), dhe te mos negociohet deri sa keta (perfshire edhe Vucic) te mos nxirren e denohen para nje gjykate nderkombetare te pavarur, dhe nje gjykatete Kosoves. Respektivisht, te kene te drejte organet e Dardanise (Kosoves) te ndjekin e arrestojne kudo ne bote kriminelet Serbe te luftes e ti nxjerrin para gjykates speciale ne Dardani (Kosove) – sic kishte te drejte Izraeli pas luftes se dyte boterore te ndiqte e arrestonte kudo ne bote nazistet qe kishin kryer krime kunder Izraeliteve me holocaust.
  6. Te krijohet Ushtria e rregullt, Marina Luftarake dhe Aviacioni Ushtarak i Dardanise (Kosoves) menjehere dhe pa negocim. Te shpallet Ushtria e Dardanise (Kosoves) si pasardhesja e natyrshme e UCK-se, dhe te terhiqet mbrapsht dhe te anullohet vendimi inferior per shperberjen e UCK. Vendimi i meparshem inferior te korrigjohet, dhe te shpallet qe Ushtria e sotme e Dardanise (Kosoves) eshte vazhdimesi e UCK-se.
  7. Ti kerkohet Serbise te jape tere te drejtat (sic i kane Serbet e Dardanise) per Shqiptaret e Medvegjes (duke nxitur me programe nxitese edhe rikthimin e tere Shqiptaret e debuar qe atje). E njejta edhe per Bujanovcin, Presheven, Sanxhakun (ne Sanxhak 90% e popullsise atje jane Shqiptare te mbulur rrejshem si “Boshnjake apo Muslimane”), dhe ne tere fshatrat Shqiptare ne rrethinat e Beogradit (te cilet nga frika deklarohen si “Kroate katolike” ne keto fshatra Shqiptare), dhe kudo ne Serbi ku ka Shqiptare.
  Po ashtu edhe tere femijeve te lindur nga nena Shqiptare me burra Serb qe sot po behen ne mase me vajza nga Shqiperia qe martohen ne Serbi (per nje arsye apo tjeter). Keta femije te lindur me nene Shqiptare dhe keto nena Shqiptare duhet te gezojne tere te drejtat per shkollen Shqipe, kulture, emrat dhe tere te drejtat te tjera kombetare ne Serbi. Vajzat Shqiptare nuk jane kavje per qellimet raciale Serbe per te riperteritur racen Serbe sot ne Serbine qe po shkon ne renie (sic e kane planifikuar politikanet Serb ne Beograd). Per me teper, numri i pergjithshem i Shqiptareve te banojne aktualisht ne Serbi eshte shume me i madh sesa numri i Serbeve qe jetojne ne Dardani (Kosove) – e gjithe keta Shqiptare duhet te kene te drejta te plota ne cdo drejtim te mundshem.
  ———– Fundi i pjeses se pare —————-
  Zoterinj: Strategjia eshte e drejtperdrejte,
  JA PROGRAMI I SHTATEMBEDHJETE PIKAVE (per hyrjen e Dardanise/Kosoves ne OKB, edhe pa njohjen nga Serbia):

  —- Pjesa e dyte ——
  8. Te ngrihet padi nderkombetare per racizem, diskriminim ne shkalle nderkombetare kunder popullit Shqiptar te Dardanise (Kosoves) dhe qeverise se ligjshme te Dardanise (Kosoves), ne gjykatat nderkombetare kunder Rusise dhe Kines qe bllokojne aprovimin e tanishem si anetare me te drejta te plota ne Kombet e Bashkuara te Dardanise (Kosoves). Se me pranimet shumice qe Dardania (Kosova) ka sot (116 vende, nga 192 qe kane Kombet e Bashkuara), ne baze te procedures ne fuqi te Kombeve te Bashkuara, Dardania (Kosova) I ka te gjitha mundesite te pranohet ne Kombet e Bashkuara, por vetem vetoja ne Keshillin e Sigurimit te Kines dhe Rusise e pengon kete proces. Mosnjohjet nga disa vende te tjera te treta (perfshi edhe Serbine), nuk ka peshe ne kete procedure pranimi nga Kombet e Bashkuara. Shembull eshte Izraeli, qe edhe perkunder faktit qe edhe sot e kesaj dite nuk eshte njohur e nuk njihet akoma nga me shume se 30 shtete te botes (perfshi edhe shtete fqinje te Izraelit), Izraeli eshte anetar me te drejta te plota ne Kombet e Bashkuara.
  9. Te organizohen demonstrata te fuqishme te perditshme para tere ambasadave te vendeve qe nuk e kane njohur Dardanine (Kosoven) deri me sot, ne tere vendet e Europes dhe ne SHBA. Te behen peticione ne keto qeveri papushim nga intelektualet, dhe tere Shqiptaret kudo qe jane ne bote, individualisht dhe ne kuader te organizatave te ndryshme Shqiptare ne Europe dhe SHBA. Te kerkojne dhe te dalin intelektualet Shqiptare kudo ku kane mundesi e te flasim e te japin intervista e biseda programore e konsultative per kete ceshtje ne rrjetet kryesore televizive nderkombetare si CNN, CBS, MSNBC, Fox News, Dojce Velle, RAI, BBC World Service, TVSH, Albanian Broadcasting Corporation, Albanian TV in America, Canadian Broadcasting Corporation, etj.
  10. Te kerkohet dhe pranohet nje grup/ekip i zgjedhur intelektualesh dhe njerez te shquar ne fushat e veprimtarise se tyre Shqiptaro-Amerikane, nga Shqiperia vete dhe intelektuale Shqiptare nga Europa qe te sherbejne si ekip konsulent i qeverise se Dardanise (Kosoves) gjate gjithe ketij procesi te tanishem vendimtar te bisedimeve mes Dardanise (Kosoves) e Serbise (te ndermjetesuara nga Komunitetit Europian) – bisedime qe jane edhe delikate dhe me presion psikologjik dhe emocional te jashtezakonshem, bile ky ekip intelektual edhe te udheheqe procesin ne momente te caktuara qe gjykohen si shume te veshtira dhe komplekse.
  11. Ti kerkohet me ngulm aleateve strategjike te Shqiperise dhe Kosoves (SHBA, Gjermanise, Britanise, Italise, Austrise, Zvicres, Bashkimi Europian) qe ne keto momente decisive per fatet e Dardanise (por edhe te Shqiperise) te tregojne peshen e tyre, te bejne me shume, dhe te vene ne levizje levat e shumta qe kane ne disponim per zgjidhjen e kesaj ceshtjeje. Shembull I ngjashem eshte SHBA-ja. SHBA ne fillimet saj te perpjekjeve per pavaresi u mbeshtet fuqishem tek Franca dhe vende te caktuara Europiane (Franca ishte furnizuesi me i madh i SHBA-ve me kredi e grante falas, si dhe me pajisje ushtarake ne mase) – sepse Amerika atehere (si Dardania sot) nuk kishte as ushtri, as para e financa, as njerez te trajnuar per te luftuar ushtrine e fuqishme te Perandorise Britanike (sepse ata qe u vendosen me se shumti ne Ameriken Veriore ne ate kohe ishin fermere dhe bujq me nje minimum shkollimi apo pa shkollim fare). Per me shume, flota luftarake e fuqishme Franceze u dislokua ne brigjet lindore te Amerikes ne ate kohe per ti ardhur ne ndihme konkrete ushtrise clirimtare te SHBA-ve ne perballimin e mbretit/zoteruesit te deteve sic quhej flota ushtarake Britanike ne ate kohe – se SHBA-te nuk kishin fare flote luftarake ne ate kohe (ashtu sic nuk kishte UCK-ja e Dardanise aviacion ushtarak ne luften per clirim me 1999-ten).
  12. Qeveria Shqiptare te behet me aktive ne zgjidhjen e kesaj ceshtje, me veprime konkrete dipllomatike dhe politike, si venia a sanksioneve Serbise, Rusise dhe Kines per mosnjohjen dhe pengimin e afirmimit te Dardanise (Kosoves) ne arenen nderkombetare. Nese SHBA e Komuniteti Europian i kane vene sanksione te ndryshme Serbise, Rusise dhe Kines per mosnjohjen e Dardanise (Kosoves), ku eshte qeveria Shqiptare dhe ajo e Dardanise me mundesite e veta?!
  13. Te merren ne mbikqyrje dypaleshe te gjitha institucionet fetare te besimit Kristian Ortodoks ne Dardani (Kosove), nga klerike Shqiptare dhe Serbe dhe te ndermerret procesi i ndergjegjesimit dhe deklarimit te lire te etnise se tyre te te gjithe Shqiptareve Ortodokse qe me force jane detyruar te deklarohen Serbe ne te kaluaren ne Dardani (Kosove) dhe ne Serbi. Te shpallen te gjitha institucionet e besimit Kristian Ortodoks ne Dardani (Kosove) si pasuri fetare dhe kulturore e Shqiptareve dhe Serbeve (kunder statukuose se tanishme qe me te padrejte dhe ne menyre diskriminuese i shpall tere institucionet e besimit Kristian Ortodoks ne Kosove si pasuri fetare e kulturore vetem te Serbeve) – si dhe te lejohen qe Shqiptaret e Serbet te ndjekin njeheraz pa dallim sherbimet fetare ne keto institucione (dhe jo vetem Serbet sic eshte tani).
  14. Ne preambulen e Kushtetutes se Dardanise (Kosoves), Shteti i Dardanise te shpallet si Shtet i Shqiptareve, por me te drejta per te gjithe minoritetet. Shtet multietnik e pa identitet sic eshte forrmuluar tani ne Kushtetute, per te zhdukur Shqiptaret si shumice – e per ta bere Dardanine (Kosoven) si shtet i te gjitheve por i asnjerit, nuk mund te kete. Flamuri i Dardanise (Kosoves) te behet ashtu sic deshen luftetaret e UCK-se dhe Presidenti Rugova – me shqiponjen dykrenore si symbol baze te tij. Po ashtu hymni kombetar i Dardanise (Kosoves) te jete nje hymn i shumices dhe me tekst qe te kete kuptim per shumicen ne Dardani (Kosove). Te hiqet gjuha Serbe si gjuhe e dyte zyrtare ne Dardani/Kosove – pasi as gjuha Shqipe nuk eshte gjuhe zyrtare ne Serbi, dhe se pakica Serbe ne Dardani/Kosove eshte vetem me pak se 2% e popullsise se Dardanise/Kosoves.
  Ne fund te dites luften titanike dhe clirimin e Dardanise (Kosoves) e beri shumica Shqiptare dhe jo pakicat – keto pakica ne shume raste edhe u bene me pushtuesit Serbe dhe kryen krime bashke me ta, apo qendruan te menjanuar nga lufta per lirine e Dardanise (Kosoves). Dardanine e cliroi UCK-ja – me mbeshtetjen e fuqishme tokesore te Ushtrise se Shqiperise dhe mbeshtetjen ajrore te NATO-s Mbeshtetja ajrore e NATO-s u be me lejen e qeverise dhe Ushtrise Shqiptare – sepse Ushtria Shqiptare kishte forca ajrore te mjaftueshme ne ate kohe per ta bere edhe mbeshtetjen ajrore, por NATO ju lut zyrtarisht qeverise Shqiptare qe NATO te bente rolin e mbeshtetjes ajrore, dhe qeveria Shqiptare ne mirebesim ja dha ate leje.
  15. Pasi te jene permbushur plotesisht gjithe keto kushte si me siper, ti kerkohet Serbise te nenshkruaje nje traktat paqeje me Dardanine (Kosoven), ku Serbia te dorezohet pa kushte (sepse ajo eshte pale e mundur ne lufte), dhe ta njohe Dardanine (Kosoven) Shtet te pavarur ne nje afat 6 mujor.
  16. Vetem pas njohjes nderkombetare dhe fitimit te nje ulseje nga Dardania (Kosova) ne Kombet e Bashkuara, mund te fillojne bisedime dhe dialog me Serbine per ceshtje dypaleshe qe i takojne vetem vendeve te pavaruara te njohura nderkombetarisht.
  17. Nese Kina dhe Rusia nuk e njohin pa kushte Dardanine (Kosoven) brenda 6 muajsh ne Keshillin e Sigurimit, te shpallet menjehere bashkimi i Dardanise (Kosoves) me Shqiperine, dhe te kerkohet me force perjashtimi i Serbise nga Kombet e Bashkuara dhe tere organizatat rrjedhese, si dhe ti kerkohet aleateve si SHBA, France, Gjermani, Austri, Itali, Britani, etj te revokojne menjehere e pa kthim nga ata, njohjen e Serbise si shtet i pavaruar.
  ================================ Fund ==============================

 • author avatar
  GHGGFF 6 months ago Reply

  ponuk ua ka fain amerika mo kaqola po e kemi ne vqe eb lejojme veten te na perdorin zagaret qe i votojme sa per serbet e greket jane trima ata vetem e zgjerojne teritorin e tyre ne paTRIOTET SHQIPO U FALIM TROJET TONA AKOMA NUK E KENI MARE VESH SE KUSH E KA FAIN CIAS AMERIKANE I ESHTE BERE TRURI HOT B BDAGS

Komentet

Analistët amerikanë: Vemendje e shtuar për Ballkanin nën administratën Biden

Bashkimi Evropian po përpiqet ta shfrytëzojë ardhjen së shpejti të administratës Biden për një fillim të ri në marrëdhëniet me Shtetet e Bashkuara, pas katër vjet tensionesh nën Presidentin Donald Trump.

Por çfarë ndryshimesh mund të shohim në marrëdhëniet e administratës së re me Evropën dhe në drejtim të çështjeve me të cilat përballet sot Ballkani Perëndimor?

Ilir Ikonomi i Zërit të Amerikës bisedoi me dy analistë në Uashington dhe përgatiti këtë material:

Udhëheqësit e Bashkimit Evropian shpresojnë se pas katër vite tensionesh nën Presidentin Donald Trump, marrëdhëniet me Shtetet e Bashkuara mund të njohin një frymë të re me administratën Biden.

Charles Kupchan, drejtor i studimeve për Evropën në Këshillin prestigjioz për Marrëdhëniet me Jashtë, ka punuar për një kohë të gjatë me zotin Biden në Shtëpinë e Bardhë dhe e ka shoqëruar atë shpesh gjatë vizitave në Evropë.

“Vetë Joe Bideni e ka kaluar një pjesë të mirë të karrierës i përqendruar te siguria evropiane dhe tek NATO-ja, ndryshe nga zoti Trump, i cili në thelb u tërhoq nga integrimi evropian. Prandaj, nuk ka dyshim se të gjithë në Evropë po marrin frymë të lehtësuar. Ndoshta jo të gjithë, sepse një pjesë kanë mbajtur marrëdhënie të mira me Presidentin Trump, por ata janë përjashtim,” thotë analisti.

Zoti Kupchan pret që ndryshimi më i madh që do të vihet re do të jetë së pari në atmosferën e marrëdhënieve:

“Do të ketë një mirëkuptim se SHBA janë kthyer në rolin e tyre tradicional si udhëheqëse e NATO-s. Së dyti, unë besoj se zoti Biden do ta zhbëjë vendimin e Presidentit Trump për të tërhequr trupat amerikane nga Gjermania.

Janusz Bugajski është studiues në Fondacionin Jamestown.

“Unë pres që nga administrata Biden të ketë më shumë angazhim dhe vazhdimësi ndaj marrëdhënieve ndëratlantike… Është mirë që t’i tregojmë edhe brezit më të ri, të rinjve që nuk e kuptojnë rëndësinë e NATO-s apo të marrëdhënieve ndëratlantike se Amerika nuk mund të veprojë e vetme. Përhapja e viruseve, e dezinformimit e luftës kibernetike, të gjitha këto kërcënime ndaj sigurisë ndërkombëtare kërkojnë një aleancë të fortë,” thotë zoti Bugajski.

Zoti Kupchan nuk pret që presidenti i ardhshëm Biden të veprojë me shpejtësi përsa i përket marrëdhënieve me Evropën:

“Duhet të kuptojmë se zoti Biden, të paktën në vitin e parë do jetë mjaft i përqendruar në çështjet e brendshme, si pandemia, rihapja e ekonomisë. Por mendoj se ka gjithashtu rëndësi që edhe Evropa të bëjë lëshime në marrëdhëniet me zotin Biden, duke u treguar e gatshme për të bërë më shumë, për shembull duke shpenzuar më shumë për mbrojtjen.”

Por sa i rëndësishëm do të jetë Ballkani Perëndimor në politikat e administratëssë ardhshme?

“Mendoj se ndryshe nga shumë politikanë që të them të drejtën nuk e dinë se ku bie Ballkani, Joe Bideni gjen gjithnjë kohë për Ballkanin. Kur punoja me të në Shtëpinë e Bardhë, ai ishte gjithnjë i gatshëm të shkonte atje dhe fliste vazhdimisht në telefon me udhëheqësit e rajonit….” shpjegon Kupchan.

Sipas tij, Ballkani mori vemendje gjatë administratës Trump, pjesërisht sepse ambasadori Richard Grenell u angazhua shumë për përmirësimin e marrëdhënieve mes Beogradit dhe Prishtinës. “Pra, jo se rajoni u la mënjanë, por mendoj se do të shohim një theks më të qëndrueshëm nga Departamenti i Shtetit dhe në një farë mase nga Shtëpia e Bardhë për Ballkanin, sepse ka shumë punë të papërfunduara,” thotë zoti Kupchan.

Sipas analistit Bugajski, u takon vetë vendeve të Ballkanit Perëndimor që të realizojnë reformat brenda tyre, por ka shumë rëndësi që Shtetet e Bashkuara t’i inkurajojnë këto vende:

“Mendoj se ka patur shumë njerëz, që duke u nisur nga politikat e administratës Trump kanë thënë: Ndoshta Bashkimi Evropian nuk është aq me rëndësi sa e mendonim, sepse administrata Trump nuk po punon ngushtë me evropianët. Mendoj se një rianagzhim i zotit Biden ndaj BE-së do të ndihmojë vendet që kërkojnë të anëtarësohen dhe do të bindë shumicën e politikanëve në këto vende që t’i hyjnë punës për të plotësuar kushtet e anëtarësimit.”

Zoti Charles Kupchan thotë se solidariteti më i madh Amerikë-Evropë që pritet të shihet me ardhjen e administratës së re, do të ndikojë për mirë në normalizimin mes Beogradit dhe Prishtinës:

“Në një farë mënyre ka patur një rivalitet për Ballkanin mes administratës Trump dhe Bashkimit Evropian, sidomos sa i përket dialogut mes Beogradit dhe Prishtinës. Do të shihni se Uashingtoni do të punojë shumë më nga afër me Brukselin dhe me kryeqytetet evropiane për të sjellë më tepër qëndrueshmëri në Ballkan.”

Zoti Kupchan beson se do të ketë një rikthim në situatën kur Amerika do të përdorë si diplomacinë personale ashtu edhe peshën diplomatike për ta shtyrë rajonin në drejtimin e duhur.

VOA: Zgjedhjet, kritika të forta të Venecias për mënyrën e ndryshimeve Kushtetuese në Shqipëri

Komisioni i Venecias shprehu kritika të forta ndaj shumicës për mënyrën se si u veprua me ndryshimet kushtetuese që prekin zgjedhjet, të miratuara në fund të muajit korrik nga parlamenti, ndërsa vlerëson se ato nuk mund të konsiderohen ndryshime thelbësore që cënojnë parimin e stabilitetit të ligjit zgjedhor.

Komisioni u vë në lëvizje pas një kërkese urgjente të presidentit Ilir Meta. Në draft opinionin, të cilin ekspertët e Venecias e kanë hartuar në bashkëpunim me ODIHR-in, të dyja institucionet shprehen “të keqardhura që procedura për miratimin e ndryshimeve në Kushtetutë si dhe të Ligjit Nr. 118 ishte jashtëzakonisht e nxituar. Një konsultim i gjerë ndërmjet aktorëve politikë dhe organizatave joqeveritare, duke siguruar afatet e duhura, duhet të kishte ndodhur para ndryshimit të këtyre dokumenteve themelore”, vë në dukje opinioni paraprak.

Sipas Komisionit dhe ODIHR-it “ndryshimet kushtetuese u bënë në kundërshtim me rregullat më themelore të procesit legjislativ demokratik, edhe nëse supozohet se objekti i ndryshimeve ishte diskutuar më parë me opozitën parlamentare”. Sipas variantit paraprak “demokracia e qeverisur nga shteti i ligjit, nuk ka të bëjë vetëm me respektimin formal të procedurave që lejojnë shumicën të qeverisë, por gjithashtu me diskutimin dhe me një shkëmbim kuptimplotë të pikëpamjeve midis shumicës dhe opozitës”.

Komisioni nënvizon se ka vlerësuar përputhjen e ndryshimeve më standartet ndërkombëtare dhe jor kushtetuetshmërinë e tyre, pasi “kjo duhet të jetë detyra e Gjykatës Kushtetuese sapo të bëhet përsëri funksionale”. Ndonëse shpjegon se “situata e pakëndshme në lidhje me Gjykatën Kushtetuese nuk duhet të çojë në ndalimin e plotë të çdo aktiviteti legjislativ”, në opinionin paraprak theksohet se “në mungesë të një Gjykate Kushtetuese, të gjitha autoritetet duhet të sigurojnë, në një mënyrë shumë të kujdesshme, pajtueshmërinë me Kushtetutën, të procedurës që ndjekin, si dhe të teksteve që ata propozojnë për miratim dhe që eventualisht miratojnë”.

Komisioni i Venecias dhe ODIHR-i, vërejnë se “ndryshimet legjislative në lidhje me institucionet kryesore shoqërore dhe politike, të tilla si ligjet zgjedhore, duhet të bëhen pas një procesi gjithëpërfshirës që përfshin publikun e gjerë. Kjo vlen akoma më shumë për ndryshimet kushtetuese, të cilt nuk duhen bërë me nxitim, por “vetëm pas diskutimeve publike të gjera, të hapura dhe të lira “, duke përfshirë “forca të ndryshme politike, organizata joqeveritare dhe shoqata të qytetarëve, botën akademike dhe mediat”, si dhe duke parashikuar “ afate të përshtatshme”. Procedura zyrtare në Parlament ishte jashtëzakonisht e shkurtër (rreth një javë), dhe i tërë procesi nga prezantimi i nismës deri në miratimin e saj zgjati vetëm një muaj. Nuk ka standarde ndërkombëtare për sa kohë duhet të zgjasë procedura në Parlament, por ajo duhet të garantojë një diskutim publik në thelb të ndryshimeve”. Komisioni madje vëren se “ndryshimet hynë në fuqi pasi Presidenti kishte shpallur datën e zgjedhjeve, domethënë pas hapjes së procesit zgjedhor”.

Ndryshimet kushtetuese prekën ndër të tjera formulën e koalicioneve, pragun zgjedhor si dhe shmangën listat e mbyllur duke ofruar një formulë të komplikuar për lista të hapura. Ndërsa kujton se stabiliteti i ligjit zgjedhor, është thelbësor për të garantuar besimin në procesin zgjedhor, komisioni analizon dhe ndërhyrjet e bëra.

“Ndërsa amendamentet kushtetuese ndryshuan rregullat për caktimin e zonave elektorale, ato nuk u prekën me Kodin zgjedhor. Stabiliteti i ligjit zgjedhor nuk është vënë në diskutim në këtë fushë. Komisioni i Venecias dhe ODIHR rekomandojnë fuqimisht që të mos ndryshohet caktimi i kufijve të zonave elektorale para zgjedhjeve të ardhshme, sepse kjo do të ishte në shkelje të qartë të parimit të stabilitetit të ligjit zgjedhor”, vë në dukje opinioni paraprak.

Sa i përket futjes së listave pjesërisht të hapura, sipas Komisionit dhe ODIHR-i “është e vështirë të parashikosh efektin” e tyre. Ndërsa efektet e saj duhet të vlerësohen, duket se kjo risi nuk duhet të konsiderohet si një ndryshim thelbësor”. Të njejtin vlerësim Komisioni jep dhe për ndryshimin e pragut, dhe vendosjen e një niveli 1 përqind në nivel kombëtar.

Për Komisionin e Venecias, shmangia e koalicioneve në formën sipas së cilës kishin funksionuar më parë “mund të duket si themelor. Nuk ka gjasa që kjo të çojë në ndryshime, në caktimin e një numri të madh mandatesh. Sidoqoftë, në një garë të ngushtë elektorale, ndryshime të tilla mund të jenë vendimtare për marrjen e shumicës së vendeve në Parlament”. Në vlerësimin e ekspertëve të Komisionit dhe ODIHR-it “është e dyshimtë që ndryshimet në rregullat për koalicionet siç parashikohen në versionin e mëparshëm të Kodit mund të konsiderohen si një ndryshim thelbësor”.

Opinioni i jep përgjigje gjithashtu pikëpyetjeve të ngritura mbi legjimitetin e parlamentit për të ndërmarrë ndërhyrje të tilla, duke qenë se ai nuk funksionon me numrin e plotë të deputetëve, për shkak të braktisjes së mandateve nga opozita. “Komisioni i Venecias dhe ODIHR janë të mendimit se fakti që parlamenti nuk është i përbërë nga numri i plotë i anëtarëve, nuk është në vetvete problematike, sa i përket standarteve ndërkombëtare, duke qenë se vepron në linjë me kuorumin e përcaktuar nga Kushtetuta”.

Në opinionin paraprak, jepen një sërë rekomandimesh që duhen mbajtur parasysh përpara se të zhvillohen zgjedhjet, por dhe për periudhën e mëpasshme.

LVI – 2020 VITI I AT GJERGJ FISHTËS – HAFIZ ALI KRAJA (TARI) NË VORRIMIN E AT GJERGJ FISHTËS – Përgatiti për botim Fritz RADOVANI

LVI – 2020 VITI I AT GJERGJ FISHTËS – HAFIZ ALI KRAJA (TARI) NË VORRIMIN E AT GJERGJ FISHTËS – Përgatiti për botim Fritz RADOVANI

HAFIZ ALI KRAJA (TARI) NË VORRIMIN E AT GJERGJ FISHTËS

Fjalimi i Hafi Ali Krajës (Tari) në vorrimin e At Gjergj Fishtës:

Sot në Istog u përurua Kompleksi Memorial “Ibrahim Rugova”, në ditëlindjen e 76 të Presidentit (Fotot)

Sot në Istog u përurua Kompleksi Memorial “Ibrahim Rugova”, në ditëlindjen e 76 të Presidentit.

Në ceremoninë e përurimit të Kompleksit Memorial “Ibrahim Rugova”, ishin të pranishëm Kryeministri Avdullah Hoti, kryetari i Istogut, Haki Rugova, vajza e ish-Presidentit, Teuta Rugova, si dhe zyrtarë tjerë të Lidhjes Demokratike të Kosovës.

Kështu duket shtatorja e Rugovës që u përurua sot në Istog:

Kompleksi “Ibrahim Rugova” në Istog ka kushtuar 350 mijë euro. Kuvendi i Kosovës kishte ndarë 200 mijë euro, ndërkaq Komuna e Istogut 150 mijë./GazetaExpress/

Gjykata e Lartë e Pensilvanisë hedh poshtë padinë që sfidonte zgjedhjet

Marrë nga Associated Press

Gjykata më e lartë e Pensilvanisë të shtunën në mbrëmje hodhi poshtë një urdhër të një gjykate më të ulët që kishte ndaluar shtetin të çertifikonte dhjetëra gara të zgjedhjeve të 3 nëntorit në padinë e fundit të depozituar nga republikanët që po përpiqen të sfidojnë fitoren e Presidentit të zgjedhur Joe Biden në këtë shtet vendimtar.

Gjykata e Lartë e këtij shteti, në një vendim njëzëri, hodhi poshtë urdhrin tre ditor, duke thënë se padia ishte ngritur muaj pas skadimit të një afati kohor të ligjit njëvjeçar të Pensilvanisë për votimin me postë që lejonte sfidat ndaj tij.

Gjyqtarët gjithashtu vunë në dukje atë që e quajtën kërkesë të tepruar në padi që gjithë procesi zgjedhjor të rrëzohej në mënyrë retroaktive.

“Ata nuk kanë arritur të argumentojnë që qoftë edhe një fletë votimi e vetme me postë është hedhur ose numëruar në mënyrë të manipuluar”, shkruante shkroi gjykatësi David Wecht në opinionin e përbashkët.

Prokurori i Përgjithshëm i Shtetit, demokrati Josh Shapiro, e quajti vendimin e gjykatës “një tjetër fitore për demokracinë.”

Presidenti Donald Trump dhe avokati i tij, Rudy Giuliani, ndërkohë, kanë pretenduar në mënyrë të përsëritur dhe të pabazë se demokratët falsifikuan fletëvotimet me postë për të vjedhur fitoren nga zoti Trump. Zoti Biden fitoi ndaj zotit Trump me më shumë se 80,000 vota në Pensilvani, një shtet që presidenti e kishte fituar në vitin 2016.

Padia që ishte paraqitur para një jave nga anëtari republikan i Kongresit Mike Kelly i Pensilvanisë veriperëndimore, pretendonte se ligjin për votimin me postë i shtetit ishte antikushtetues.

Kelly dhe paditësit e tjerë republikanë kishin kërkuar që të zhvlerësoheshin 2.5 milionë fletëvotimet me postë dërguara sipas ligjit – shumica e tyre nga demokratë – ose të anuloheshin rezultatet e zgjedhjeve dhe të udhëzohej legjislatura me shumicë republikane e shtetit, të përcaktonte elektorët e kolegjit presidencial të Pensilvanisë.

Në çdo rast, kjo kërkesë – që ligjvënësit e shtetit të zgjedhin delegatët e kolegjit elektoral të Pensilvanisë – bie ndesh me një ligj shtetëror gati një shekullor që parashikon se është vota popullore ajo që përcakton fuqinë për të zgjedhur, shkruan gjykatësi Wecht.

Megjithëse dy republikanët e gjykatës së lartë u bashkuan me pesë demokratët në kundërshtimin ndaj propozimeve në padi, ata u ndanë nga demokratët kur sugjeruan se pretendimi themelor i padisë – që ligji i shtetit për votimin me postë, mund të shkelte kushtetutën – ia vlen të konsiderohet.

Gjykatësja, Patricia McCullough, e zgjedhur si republikane në vitin 2009, kishte lëshuar urdhrin të mërkurën për ndalimin e çertifikimit të votave të çdo gare të mbetur, përfshirë ato për Kongresin.

Kjo nuk dukej se pati ndikim në garën presidenciale pasi një ditë më parë, guvernatori Tom Wolf, një demokrat, kishte çertifikuar zotin Biden si fitues të zgjedhjeve presidenciale në Pensilvani.

Zoti Wolf menjëherë apeloi vendimin e zotit McCullough në Gjykatën e Lartë të shtetit, duke thënë se nuk kishte asnjë “justifikim të arsyeshëm” për të.

Hedhja poshtë e padisë vjen pasi republikanët kanë humbur një sfidë ligjore të paraqitur në gjykatat shtetërore dhe federale në Pensilvani nga fushata e zotit Trump dhe aleatët e saj republikanë.

Të premten, një gjykatë federale e apelit në Filadelfia refuzoi tërësisht përpjekjen e fundit të fushatës së zotit Trump për të sfiduar rezultatet e zgjedhjeve të shtetit.

Në atë proces gjyqësor, fushata e Trump ishte ankuar se vëzhguesit e saj nuk ishin në gjendje të kontrollonin fletëvotimet me postë ndërsa po përpunoheshin në dy bastione demokrate, Filadelfia dhe qarkun Alegeno, që përfshin Pitsburgun.

Avokatët Presidentit Trump premtuan të apelojnë në Gjykatën e Lartë pavarësisht vlerësimit të gjyqtarëve se “pretendimet e fushatës nuk kanë asnjë meritë”.

zëri i amerikës

LV – 2020 VITI I AT GJERGJ FISHTËS – Frank Shkreli: Gjergj Fishta dhe komunizmi – Përgatiti për botim Fritz RADOVANI

LV – 2020 VITI I AT GJERGJ FISHTËS – Frank Shkreli: Gjergj Fishta dhe komunizmi – Përgatiti për botim Fritz RADOVANI

Frank Shkreli: Gjergj Fishta dhe komunizmi

At Gjergj Fishta, françeskani, edukuesi, poeti, atdhetari, politikani, rilindësi, përkthyesi dhe Shkrimtari i Kombit Shqiptar

Humbje miliardëshe, ndihmë milionëshe

Luljeta Krasniqi – Veseli

Nga rreth 1 miliard euro humbje sa vlerësohet se shënuan bizneset në Kosovë gjatë pandemisë me COVID-19, Qeveria e Kosovës, deri tani, i ndihmoi ata me vetëm rreth 150 milionë euro.

Në pakon emergjente të Qeverisë së Kosovës në vlerë prej rreth 180 milionë eurosh, bizneset gëzuan një mbështetje financiare prej mbi 60 milionë euro.

Me këto mjete ishte paraparë mbulimi i shpenzimeve të pagave mujore të punonjësve në vlerë prej 170 eurosh për 2 muaj, subvencioni i qirasë deri në 50 për qind të vlerës e të tjera.

Ndërkaq, nga Fondi për Rimëkëmbje Ekonomike i Qeverisë së Kosovës, i cili kap vlerën e më shumë se 350 milionë eurove, u ndanë 60 milionë euro për biznese, në bazë të listës së numrit të punëtorëve.

Nga kjo shumë përfituan rreth 36 mijë biznese me më shumë 200 mijë të punësuar. Bizneset kanë përfituar nga 290 euro për secilin punëtor të punësuar.

Humbjet ekonomike që nuk u kompensuan

Por, krahasuar me ndihmën që ka dhënë shteti për bizneset, humbjet janë shumë herë më të mëdha.

Vetëm, sipas të dhënave të fundit të Administratës Tatimore të Kosovës, bizneset në Kosovë kanë pasur afër 1 miliard euro më pak qarkullim gjatë periudhës së pandemisë, krahasuar me vitin e kaluar.

Të hyrat e aktiviteteve ekonomike që u prekën më së shumti nga pandemia COVID -19, sipas një hulumtimi të bërë nga Instituti për Hulumtime të Avancuara GAP është industria e ndërtimit, pasuar nga tregtia, transporti, akomodimi dhe gastronomi.

Zhvillimet e pafavorshme në ekonomi janë reflektuar edhe në të hyrat buxhetore, ku sipas Ministrisë së Financave në Qeverinë e Kosovës deri në fundin e vitit 2020, do të ketë rreth 300 milionë euro më pak të hyra për buxhetin e Kosovës.

Ndihmë për të mbijetuar

Humbjet e bizneseve në Kosovë nisën që nga vendosja e masave të para për parandalimin e përhapjes së koronavirusit më 13 mars, atëherë kur edhe u shënuan rastet e para me koronavirus në Kosovë.

Për këta tetë muaj bizneset deklaruan për humbje të mëdha.

Përfaqësuesit e Odës Ekonomike të Kosovës, Odës Ekonomike Amerikane, Aleancës Kosovare e Biznesit, Odës së Afarizimit dhe shumë organizata tjera ekonomike kërkuan ndihmë nga qeveria për bizneset, por, që ndihma që shteti ndau, u vlerësua se nuk ishte e mjaftueshme.

Përveç ndihmës, e cila ishte e pamjaftueshme, autoritetet e Kosovës dështuan edhe të miratojnë Projektligjin për rimëkëmbje ekonomike, që ka për qëllim t’i ndihmojë bizneset që kanë pasur humbje nga pandemia COVID-19.

Ky projektligj, pas gjashtë dështimesh për miratim në Kuvendin e Kosovës, ka arritur të miratohet vetëm në lexim të parë më 13 korrik.

Në këtë Projektligj, është paraparë që “Fondi Kreditor Garantues i Kosovës, (FKGK) të autorizohet që të lëshojë garanci kreditore me përqindje të mbulesës nga 50 deri në 80 për qind”. Gjithashtu, kontribut-paguesit mund t’i tërheqin 10 për qind të kursimeve pensionale në Fondin e Kursimeve Pensionale të Kosovës.

Komuniteti i biznesit paralajmëroi krizë financiare te bizneset deri te falimentimi i tyre, nëse nuk miratohet ky ligj dhe bizneset nuk ndihmohen nga shteti.

Pandemia mbylli biznese

Gjatë periudhës shkurt – tetor, sipas të dhënave të Agjencisë për Regjistrim të Bizneseve në Kosovë, janë mbyllur 761 biznese, të cilat kanë pasur të punësuar 1,316 punëtorë.

Numri më i madh i bizneseve zyrtarisht të mbyllura kanë punuar në sektorin e tregtisë me shumicë dhe pakicë, pasuar nga industria përpunuese, hoteleria dhe akomodimi. Në listën e bizneseve të mbyllura figurojnë edhe biznese në fushën e ndërtimit, informimit dhe komunikimit dhe sektorë të tjerë.

Por, numri i bizneseve të mbyllura u konsiderua të jetë më i lartë nga Oda e Afarizmit të Kosovës. Sipas të dhënave të kësaj organizate jo të gjitha bizneset, të cilat kanë shuar aktivitetin e tyre gjatë pandemisë, kanë filluar procedurat e mbylljes.

“Numri i bizneseve që sot nuk po funksionojnë janë me mijëra”, pati thënë për Radion Evropa e Lirë, drejtori i kësaj shoqatë Skender Krasniqi.

Papunësia shënoi rritje

Niveli i papunësisë është rritur gjatë periudhës së pandemisë. Masat për parandalimin e koronavirusit ndikuan që shumë biznese të reduktojnë numrin e të punësuarve.

Numri i saktë i personave që kanë humbur vendin e punës nuk dihet, por Oda e Ekonomike e Kosovës dhe ajo e Afarizmit kanë thënë se kemi të bëjmë me rreth 30 mijë të punësuar që gjatë pandemisë mund të kenë humbur vendin e punës.

Numri i qytetareve të regjistruar si të papunë në Agjencinë e Punësimit, shënoi rritje në këtë periudhë. Sipas të dhënave të APK-së numri total i të regjistruarve si të papunë deri në korrik është mbi 180 mijë.

Papunësia në Kosovë në vitin 2019 ishte 25.7 për qind.

Ekonomia e Kosovës, rënie në rreth 7.2 për qind

Sipas parashikimeve të Bankës Qendrore te Kosovës, ekonomia e vendit këtë vit pritet të shënojë rënie prej rreth 7.2 për qind si rezultat i masave për parandalimin e përhapjes së COVID-19, të cilat ndikuan negativisht në pothuajse të gjitha aktivitetet ekonomike në vend.

Ndërkohë, raportet e BQK-së vënë në pah se sistemi bankar i Kosovës është mjaft mirë i kapitalizuar dhe likuid.

Bankat komerciale në Kosovë, sipas të dhënave të BQK-së, vazhdojnë të kreditojnë ekonominë e Kosovës.

Gjithsej kreditë në muajin gusht 2020, sipas BQK-së, janë në shumën prej 3.02 miliardë eurove, duke vazhduar trendin e rritjes edhe gjatë këtij viti, me një rritje vjetore prej 7.6 për qind.

GAP: Bankat do të reduktojnë dhënien e kredive

Instituti GAP në hulumtimin e tij thotë se vazhdimi i kredidhënies është i domosdoshëm në mënyrë që të mundësohet stimulimi i konsumit të ekonomive familjare dhe investimet në sektorin privat.

Megjithatë, sipas GAP-it, në muajt në vijim kur pritet që gjendja e sektorit privat të vështirësohet edhe më tutje, fakti se bankat komerciale janë likuide dhe me kapital të lartë mund të jetë i pamjaftueshëm për të vazhduar kreditimi.

Bankat mund të vlerësojnë se ekziston një ambient i rrezikshëm për ofrim të kredive të reja dhe si rezultat të reduktojnë kreditë e reja edhe më shumë.

Në këtë situatë, GAP sugjeron që Fondi Kosovar për Garanci Kreditore mund të luajë një rol kyç në marrjen përsipër të një pjese të rrezikut dhe të mundësojë vazhdimin e kredidhënies. Fonde të ngjajshme u treguan efektive në shumë vende të botës gjatë krizës globale financiare.

Pavarësisht ndalesave nga Serbia, në Luginën e Preshevës valoi flamuri kombëtar

Në komunën e Preshevës edhe pse është i ndaluar nga Serbia sot dita u zbardh me flamurin kombëtar ndërkohë në Bujanoc i pari i komunës Nagip Arifi pasi nderoi flamurin në zyrën e tij, e vendosi edhe në ndërtesën e komunës.

Përfaqësuesit e veteranëve të luftës së UÇPMB’së sot bën homazhe te varrezat e dëshmorëve ndërkohë e nderuan edhe spiralen e dëshmorëve tek vendi i lapidarit q forcat serbe e hoqën dhunshëm.

Flamuri u vendos edhe në godinën e Këshillit Nacionalshqiptar.

Për nder të Ditës së Flamurit Shqiprim Musliu zëvendëskryetar i komunës në Bujanoc me bashkëpunëtorë kanë mbjell në Dobrosin 28 fidanë që simbolizojnë 28 dëshmorët e UÇPMBS’së.

Ndërsa flamuri kombëtar shqiptar është i sanksionuar me ligj në Serbi, shqiptarët asnjëherë nuk e kanë përfill ligjin dhe këtë ditë të madhe e kanë festuar me flamur.

Ndërkohë gjithnjë janë dënuar dhe vazhdojnë dënimet për flamur në gjykatat serbe./rtk

Intervistë- Shaip Kamberi: Nuk frikësohem, edhe pse jetoj në shtetin që u përfshi në vrasjen e kryeministrit të vet

A janë të gatshëm njëmend serbët për luftë? Pse e vendosi flamurin e Shqipërisë e jo atë të Kosovës në Kuvendin e Serbisë? Çfarë komentesh mori prej serbëve pas fjalimit të tij kundër Vuçiqit? A frikësohet se mund të ketë atentat ndaj tij në Serbi? Në një intervistë për Gazetën Express, flet Shaip Kamberi, shqiptari nga Tërnovci i Madh, që është opozitari i vetëm i pushtetit të Vuçiqit në Kuvendin e Serbisë.

Në Kuvendin e Serbisë, që duket si një tjetër objekt në pronësi të presidentit serb, Aleksandër Vuçiq, është vetëm një zë ndryshe.

Fjalimi, që konsiderohet prej më të fuqishmëve në kuvendet e shteteve ballkanike, e ka autor Shaip Kamberin. Në seancën e fundit në Kuvendin e Serbisë, ai vendosi një flamur kuqezi para vetes. Me këtë, ai tregon se ka një kauzë para vetes, që dëshiron ta arrijë përmes kuvendit serb.

Kamberi thotë se nuk është naiv të mendojë se Serbia do të ndryshojë me Vuçiqin në krye, por ai do ta vazhdojë misionin e tij.

Intervista e plotë e Kamberit dhënë Gazetës Express:

Që ta nisim nga seanca e fundit në Kuvendin e Serbisë. Mediat serbe raportuan se z. Daçiq ju ka thënë juve se është i lumtur që e morët flamurin kuqezi, e jo atë të Kosovës. Pse, në fakt, flamuri i Shqipërisë dhe jo i flamuri i Kosovës?

Sh. Kamberi: Daçiqi vazhdon të paraqitet se kinse nuk e ka problem Republikën e Shqipërisë dhe shqiptarët si komb, por shtetin e Kosovës. Por z.Daçiq e demanton më së miri z.Daçiq. Është shumica aktuale parlamentare, ku bëjnë pjesë edhe deputetët e partisë së tij qeveritare, që e mban në fuqi ligjin aktual për minoritete, i cili e ndalon përdorimin e simboleve kombëtare që janë identike me ato të shteteve tjera. Pra, sipas këtij ligji, simbolet kombëtare shqiptare trajtohen si të Republikës së Shqipërisë, e jo të Republikës së Kosovës. Andaj, nëse z.Daçiq qenka i lumtur se paskam vendosur flamurin kuqezi e jo atë të Kosovës, atëherë pse nuk e inicon ndryshimin e ligjit aktual për minoritete, sipas modelit të Kosovës, Maqedonisë së Veriut dhe Malit të zi, që mundëson përdorimin e ligjshëm të flamurit të Republikës së Serbisë në Graçanicë, Kumanovë dhe Kotor? Ky ndryshim i ligjit do ta legalizonte flamurin kuqezi në Serbi, e jo atë të Kosovës (që edhe ashtu nuk do të mund të legalizohej si simbol kombëtar i ndonjë pakice që do të deklarohej kosovare, përderisa Beogradi nuk e njeh pavarësinë e Kosovës).

Kamberi në  Kuvendin e Serbisë 

A mendoni se iniciativat dhe kërkesat tuaja do të lënë shenja të pushteti serb?

Sh. Kamberi: Si Shef i Grupit Parlamentar “Lugina e Bashkuar-SDA Sanxhak”, që është e vetmja opozitë parlamentare në Serbi, detyra ime është t’i përfaqësoj zërat progresivë opozitarë, përfshirë ata të qytetarëve të Luginës së Preshevës dhe të Sanxhakut. Nuk kam dilema se pushteti aktual në Serbi është autoritar dhe se nuk ka shpresa demokratizuese me këtë establishment. Dhe nuk jam naiv me menduar se ne do ta ndryshojmë Serbinë. Por, kjo nuk nënkupton se duhet të pasivizohemi duke u vetizoluar dhe duke u viktimizuar në periferi. Përkundrazi. Është arsye dhe motiv shtesë për veprim, organizim, angazhim dhe përfshirje. Nëse ju kujtohet, kishte zëra që deklaronin se pjesëmarrja jonë në zgjedhjet parlamentare (të cilat i bojkotoi opozita e sotme jashtëparlamentare në Beograd dhe që po dëshmon fatkeqësisht edhe sot se nuk është alternativë progresive ndaj pushtetit aktual në Serbi) ishte në funksion të legjitimimit të pushtetit autoritar të Aleksandër Vuçiqit. Por, veprimi ynë në parlamentin e Serbisë po e dëshmon të kundërtën. Kjo i ka befasuar pozitivisht edhe pesimistët më të mëdhenj. Përfaqësimi në çdo parlament varet nga politika që ndjek. Duket se po arrijmë sipas mundësive tona ta shpërfaqim të vërtetën për pushtetin e sotëm në Serbi. Aq më tepër që pati filluar të krijohet një përshtypje e rreme edhe në nivel ndërkombëtar, se Serbia po demokratizohet.

Si është të jeni opozita e vetme parlamentare e pushtetit të z.Vuçiq, që konsiderohet se përmbush të gjitha kushtet për t’u cilësuar si autokrat?

Sh. Kamberi: Kjo flet më së miri se ku është katandisur Serbia e z.Vuçiq. Edhe Millosheviqi kishte opozitë brenda hemisferës parlamentare. Paramendoni, në Serbinë e sotme nuk ka vend në parlament as për esktremistët e djathtë të Vojisllav Sheshelit, sepse sheshelistët janë integruar në partinë-shtet të Vuçiqit.

Pas fjalimit tuaj të parë në Kuvendin e Serbisë pas formimit të Qeverisë, pati reagime të shumta. A keni marrë kërcënime? A jeni ndier në ndonjë moment i rrezikuar?

Sh. Kamberi: Nuk i kam konsideruar serioze mesazhet kërcënuese. Por më shumë më kanë bërë përshtypje mesazhet mbështetëse që kam marrë nga qytetarët e nacionalitetit serb, të cilët dëshmojnë se ndryshe nga pushteti, shoqëria serbe nuk është homogjene dhe ekziston një potencial demokratik që e dëshiron një Serbi tjetër nga ajo që përfaqëson pushteti i sotëm.

Fotografi nga seanca ne Kuvendin e Serbise

Zyrtarë të Bashkimit Evropian e lëvdonin znj. Bërnabiq për formimin e Qeverisë. Ne e kemi dëgjuar fjalimin tuaj, por çfarë do t’u thoshit evropianëve që e uruan kryeministren serbe? Në fjalimin tuaj patët thënë se kryeqendrat botërore e duan stabilokracinë para demokracisë…

Sh. Kamberi: Nuk jam befasuar. Autoritarizmat janë bërë problem sot edhe i vet Bashkimit Evropian. Jo pak vende të Bashkimit Evropian po zhyten çdo ditë e më shumë në pushtete (gjysëm)autoritare. Madje disa prej tyre po e bllokojnë edhe zgjerimin e Bashkimit Evropian në Ballkanin Perëndimor. Po jetojmë në një kohë ku po shumëzohen zërat edhe në kontinentin evropian që po i parapëlqejnë autoritarizmat, se kinse po mirëmbajnë më mirë stabilitet të brendshëm dhe marrëdhënie miqësore me fqinjët, duke zhvilluar njëkohësisht ekonomitë. Kjo frymë ka shkuar deri në pikën saqë nuk po paraqet problem as e djeshmja luftënxitëse e qeveritarëve, përderisa sigurojnë paqen e sotme, si në rastin e Serbisë. Prandaj, pushteti i sotëm i Serbisë është edhe reflektim i krizës së Bashkimit Evropian për nga perspektiva demokratike.

A frikësoheni se mund të ketë sulm apo atentat ndaj jush?

Sh. Kamberi: Nuk frikësohem, sado që jetoj dhe veproj në një shtet që nuk e respekton ende institucionalisht dhe nuk e vlerëson ende shoqërisht, ish-kryeministrin e saj, të vrarë në një atentat me përfshirjen e strukturave shtetërore, pak pasi pati deklaruar se “çdo shtet ka mafian e tij, e në Serbi mafia ka shtetin e saj”.

Cili është komenti juaj në lidhje me deklaratat e z. Vuçiq dhe krahasimi i Kosovës me Nagorno-Karabakun, që u panë si kërcënim për luftë?

Sh. Kamberi: Një ‘spin’ për matje të opinionit publik në Serbi dhe në Kosovë, por sidomos të reagimit të kryeqendrave botërore, veçmas të Uashingtonit, ku po pritet marrja e pushtetit nga administrata e re, Biden. Ngjashëm me trenin “rus”, që ishte lansuar pak para marrjes së pushtetit të administratës Trump.

Në disa sondazhe që janë publikuar nga mediat në Serbi thuhet se 52 për qind e serbëve janë pro që të sulmohet Kosova e një përqindje e përafërt shprehin gatishmëri që personalisht të marrin pjesë në luftë. A e besoni se kjo është njëmend atmosfera në popullin serb? A jeton akoma fryma e Millosheviqit në Serbi?

Sh. Kamberi: Ndonëse ekziston ende një disponim i thellë anti-shqiptar dhe anti-Kosovë, nuk besoj personalisht se ka shumë disponim nga qytetarët në Serbi për një luftë të re, qoftë edhe në Kosovë. Shoqëria në Serbi është mjaft e lodhur nga tranzicioni tridhjetëvjeçar që i ka sjellur serbëve shumë trauma, regres dhe humbje njerëzore e materiale. Nëse shihni anketat, shumica e njerëzve që e votojnë Vuçiqin motivohen nga shpresa për zhvillim shoqëroro-ekonomik në përgjithësi, e jo për ndonjë “rifitim” të luftërave të humbura nga Millosheviqi. Pushteti autoritar i z.Vuçiq luan në disa karta. Për nevoja të jashtme paraqitet si paqebërës rajonal dhe faktor stabiliteti nën petkun e “reformatorëve liberalë pro-evropian”, ndërkaq për nevoja të brendshme paraqitet si “parti patriotike”, duke ushqyer viktimizimin e popullit serb përmes diskursit të njohur konspiracionist të mitologjisë nacionaliste. Kjo politikë skizofrenike po manipulon me ndjenjat shoqërore për nevoja të ruajtjes së pushtetit. Serbia e Vuçiqit është herë kopje e keqe e Serbisë së Millosheviqit, herë kopje e keqe e Serbisë së Gjingjiqit, herë kopje e keqe e Jugosllavisë së Tito-s.

Zyrtarë të lartë shtetërorë në Kosovë dhe Shqipëri, pas fjalimit tuaj, u krenuan me ju. A ndieni ju krenari për atë që kanë bërë udhëheqësit brenda dy shteteve shqiptare dhe për shqiptarët jashtë tyre?

Sh. Kamberi: Ndryshe nga vitet e fundit, po shprehet tashmë një interesim dhe një përkushtim më serioz nga Prishtina dhe Tirana zyrtare për Luginën e Preshevës. Por, nevojat janë të shumta dhe dinamikat mbeten të ngadalshme. E rëndësishme është të fillojë një bashkëpunim serioz institucional me rezultate konkrete, duke respektuar autonomitë politike përfaqësuese dhe vendimmarëse të palëve.

Ose, po ju pyesim, po të mbani një fjalim në Kuvendin e Kosovës dhe të Shqipërisë, a do të dukej si një 2aktakuzë” karshi pushteteve?

Sh. Kamberi: Nuk kisha thënë aktakuzë, por fjalim politik edhe kritik.

Osmani bën thirrje për forcim të lidhjeve mes Kosovës dhe Shqipërisë

Ushtruesja e detyrës së presidentit të Kosovës, Vjosa Osmani, ka bërë thirrje për forcim të lidhjeve mes Kosovës dhe Shqipërisë.

Përmes një telegrami dërguar presidentit të Shqipërisë, Ilir Meta, për nder të 28 Nëntorit, 108-vjetorit të shpalljes së pavarësisë së Shqipërisë, Osmani tha se flamuri kombëtar simbolizon ndjenjën e ekzistimit të kombit shqiptar.

“28 Nëntori shënon ditë krenarie e shprese për çdo shqiptar. Ajo na mbledh përreth së kaluarës sonë dhe shndërrohet në shtysë të fuqishme për ta jetësuar vizionin tonë. Prandaj, tash kur vizioni i brezave për liri është kurorëzuar edhe me pavarësinë e Kosovës, lidhjet shpirtërore ndërmjet dy shteteve tona duhet të forcohen”, thuhet në telegramin e Osmanit.

Osmani me tej thotë se si Kosova ashtu edhe Shqipëria janë shndërruar në faktorë paqeje dhe stabiliteti në rajon.

“Ato po ecin krahas njëra-tjetrës, si dy shtete sovrane, në procesin e integrimit evropian, duke e njohur dhe ndihmuar njëra-tjetrën”, thuhet në letrën e Osmanit, dërguar presidentit të Shqipërisë, Ilir Meta.

Këtë 28 nëntor Shqipëria shënon 108-vjetorin e shpalljes së pavarësisë.

Shqipëria shpalli pavarësinë në vitin 1912 në qytetin e Vlorës.

VOAL: Gëzuar, o shqiptarë! 28 Nëntori tjetër të na gjejë shëndosh e mirë dhe më të bashkuar se kurrë!

VOAL – 28 Nëntori 2020 na gjen ne shqiptarëve në përballje nga më të mëdhatë në historinë e kombit tonë, na gjen të tronditur nga humbjet njerëzore të shkaktuara nga pandemia, nga tëhuajtjet dhe vetmia që e shoqërojnë atë, të sfilitur nga qeverisjet e papërgjegjshme, nga skandalet e panumërta, nga korrupsionit dhe nga gangrenat e tjera gjithnjë e më kronike në jetën e kombit tonë dhe të shoqërisë sonë. Kjo ditë e shenjtë na e kujton se ne jemi vëllezër në gjak, në zemër, në shpirt, në flamur, jemi vëllezër që na bashkon fati historik, fati aktual dhe fati i së ardhmes në mënyrë të pandarë!

28 Nëntori, Dita e Flamurit, është një ditë e veçantë për shqiptarët në mbarë botën, sepse në këtë datë të vitit 1912 u shpall Pavaresia e Shqiperisë nga Ismail Qemaili në Vlorë.

Si çdo popull, edhe ne kemi kremten tonë kombëtare. Bile mund të themi se Dita Jonë e Madhe – 28 Nëntori, është diçka më shumë se një kremte kombëtare, «DITA E SHENJTË ARBËRORE». 28 Nëntori i parë arbëror ishte ai i vitit 1443, kur Kryeheroi Ynë, Gjergj Kastrioti – Skënderbeu, e ngriti për herë të parë në historinë e këtij kombi Flamurin me Shqiponjën Dykrenare dhe me yllin gjashtëcepësh në mes dy krenash, në Kalanë e Krujës, ku valoi plot 25 vjet. Gjergji, deri në vdekje luftoi me atë flamur në dorë dhe kurrë nuk diti për humbje. Ai flamur valoi i pamposhtur në Kalanë e Krujës dhe në kulla e kala të tjera arbërore, për 25 vjet, sa Kryeheroi Ynë udhëhoqi popullin dhe Shqipërinë.

Pas vdekjes së Tij (më 1468), pushtuesit otomanë depërtuan në të gjitha trojet arbërore dhe ia ndaluan valimin flamurit tonë. U dashtën edhe 444 vite pritje e vuajtje, tmerr e robëri nën atë pushtues, si dhe shumë ekzode e zbrazje masive të trojeve tona nga qeniet arbërore, derisa rifilloi sërisht valimi i Flamurit të Arbërit. T’i kemi parasysh arbëreshët, që ikën përterj detit, ose në veri (në Dalmaci), me qëndresën e tyre stoike dhe me ruajtjen fanatike të gjuhës, traditave dhe kulturës së të parëve. Qindra mijëra shqiptarë, duke mos mundur ta durojnë terrorin e pushtuesve, kishin ikur në shumë vende të botës – deri në Amerikë, Afrikë, Azi e deri në Australi.

Edhepse të mërguar, qeniet arbërore nuk ndejtën kurrë duarkryq, por gjithherë, në mënyra të ndryshme ishin të vënë në shërbim të kombit dhe të atdheut të braktisur nga dhuna e pushtuesve. Sidomos vlen të përmendet gjysma e parë e shekullit XIX, kur figurat e ndritura të kombit themeluan një lëvizje mbarëkombëtare, për të mbajtur gjallë shpirtin arbëror dhe për ta ndihmuar lirimin e atdheut nga pushtuesit. Kjo lëvizje, në historinë tonë, u regjistrua me germa ari dhe u quajt: Rilindja Kombëtare Shqiptare. Ndër rilindasit e parë duhet veçuar: Vëllezërit Frashëri, Jeronim De Radën, Jani Vreton dhe shumë të tjerë.

Në kohën kur gërshetimi joparimor i interesave ishte shtrirë në mbarë hapësirat ballkanike e më së rëndi rëndonte supet e popullit tonë, liderët e kombit filluan artikulimin e zëshëm të aspiratave të ligjshme kombëtare, për liri dhe pavarësi. Nën trysninë e fuqive të mëdha të kohës, në Kongresin e Berlinit të vitit 1878, Perandoria Osmane u detyrua t’ua njohë autonominë disa vendeve fqinje, si: Serbisë, Greqisë, Bullgarisë dhe Malit të Zi, gjë që nuk ndodhi edhe me Shqipërinë, që në vorbullën e interesave dhe të marrëveshjeve ruso-turke, mbeti ende nën kthetrat otomane.

Të ndaluar të marrin pjesë në Kongresin e Berlinit dhe të indinjuar thellë nga pazarllëqet që u bënë për copëtimin e tokave tona, krerët shqiptarë, të udhëhequr nga Abdyl Frashëri, Haxhi Ymer Prizreni, Pashko Vasa e të tjerë, më 10 Qershor 1978, në Prizren mbajtën Kuvendin Mbarëkombëtar dhe themeluan Lidhjen Shqiptare të Prizrenit, duke shpallur kështu autonominë e Shqipërisë. U bë edhe një kabinet qeveritar dhe u organizua një administratë mbarëkombëtare, mirëpo Turqia – e tërbuar nga ky akt i shqiptarëve, me “bekimin” dhe heshtjen edhe të fuqive të mëdha të kohës, me një fushatë shumë të egër ushtarake dhe me terror, pas tre vjetësh – më 1881 e shuajti Lidhjen e Prizrenit dhe autonominë shqiptare.

Shqiptarët nuk janë dorëzuar kurrë. Ata gjithmonë e luftonin pushtuesin dhe e forconin Lëvizjen Çlirimtare Kombëtare – me pushkë e me penë. Në vitin 1899, nën drejtimin e Haxhi Zekës, u mbajt në Pejë edhe nhjë kuvend i madh mbarëkombëtar, që historia e njeh si Lidhja e Dytë e Prizrenit. Në fillim të shekullit XX, Perandoria Osmane që shtrihej në tri kontinente (Azi, Europë dhe Afrikë) dhe e ndarë në 33 vilajete, katër nga të cilat ishin shqiptare, nga sulmet që nga të gjitha anët i bënin popujt liridashës, ishte dobësuar dukshëm. Njëri nga Vilajetet shqiptare ishte Vilajeti i Kosovës, me kryeqytet Shkupin, që përfshinte territoret e Dardanisë së dikurshme.

Luftërat çlirimtare, që plasën në të gjitha viset e pushtuara, i dhanë një goditje të rëndë “të sëmurit nga Bosfori”. Si pjellë e konçesioneve, që kishte fituar Serbia në Kongresin e Berlinit, në vorbullën e interesave, me marrëveshjen e fshehtë ruso-turke, kombit tonë i ishte imponuar edhe fronti verior, sepse shumë troje tona u pushtuan nga Serbia, që me sulme barbare deri në gjenocid i kishte detyruar të shpërngulen shumë shqiptarë nga trojet e tyre, që si rezultat pati spastrimin e mbi 700 vendbanimeve të Krahinës së Toplicës nga fara arbërore.

Në vitin 1908, e dobësuar shumë nga sulmet që i vinin nga të katër anët, Perandoria Osmane u detyrua të bëjë reforma dhe të lëshojë pe në shumëçka, në vendet e pushtuara. Xhonturqit, edhe nën trysninë e fuqive të mëdha të kohës, me këto reforma u kishin njohur disa të drejta popujve të pushtuar, përfshirë edhe shkollimin në gjuhën e tyre amtare dhe shprehjen e identitetit kulturor. Në nëntor të vitit 1908, nën drejtimin e At Gjergj Fishtës, në Manastir u mbajt Kongresi i Alfabetit, ku u njësua alfabeti i gjuhës shqipe. Në të gjitha viset shqiptare filloi organizimi i shkollave kombëtare.

Në vitin 1909, kur u organizua kryengritja e madhe e popullit arab kundër Turqisë, kur shpërthej edhe lufta e madhe italo-turke në Tripoli dhe kur plasën luftërat ballkanike, krerët e kombit filluan ta mobilizojnë edhe popullin tonë. Në pranverën e vitit 1910, Idriz Nikollë Seferi, bashkë me Dom Mikel Tarabulluzin, në zyrën famullitare në Stubëll të Karadakut, kishin hartuar planin e Luftës së Kaçanikut. Trimat e ardhur nga viset e Karadakut dhe të Moravës, nën udhëheqjen e Idriz Seferit dhe ata të ardhur nga Carraleva dhe nga viset tjera të Kosovës, nën udhëheqjen e Isë Boletinit, ishin bashkuar në Stagovë, prej nga futen në Grykën e Kaçanikut dhe i dërmojnë taborret e Turgut Pashës.

Lufta e Kaçanikut ishte fillimi i kryengritjes mbarëkombëtare për çlirim nga zgjedha pushtuese otomane, që në vitin 1911 – nën drejtimin e Dedë Gjo’ Lulit, ishte zgjeruar në Malësinë e Shkodrës dhe në krahinat fqinje, deri në Shqipërinë e Mesme, për t’u zgjeruar edhe në jug, kështuqë në vitin 1912 ishte përfshirë mbarë Shqipëria – nga Janina deri në Mitrovicë e nga Durrësi deri në Preshevë.

Tashmë vërehej qartë se Perandoria Osmane po kapitullonte, prandaj fuqitë e mëdha të kohës kishin filluar tregtimin mbi tokat që do të dilnin nga kthetrat otomane. Pamëshirësitë absurde kundrejt shqiptarëve, mbi tavolinat diplomatike, nuk kishin fund. Derisa Serbisë, Bullgarisë, Greqisë e Malit të Zi u ishte njohur pavarësia, më 17 tetor 1912 fuqitë e mëdha kishin vendosur që Shqipërisë t’i njihej një autonomi, ende nën varësi nga Turqia. Duke mos përballuar më turpet dhe absurdet diplomatike të fuqive të mëdha, krerët e kombit tonë, që me pushkë e me penë e kishin udhëhequr Lëvizjen Kombëtare Çlirimtare, kishin vendosur mbajtjen e një kuvendi mbarëkombëtar dhe shpalljen e pavarësisë së Shqipërisë.

Duke iu përgjighjur thirrjes së Ismail Qemalit, më 28 Nëntor 1912, në Vlorë ishin mbledhur krerët e të gjitha krahinave shqiptare: Luigj Gurakuqi, Sali Gjuka, Bedri Pejani, Rexhep Mitrovica, Vehbi Agolli, Dom Nikollë Kaçorri, Jani Minga. Avdi Toptani, Pandeli Cale, Llesh Nosi, Mid’hat Frashëri, Mehmet Tërralla, Hasan Hysen Budakova, Sherif Efendi Dibra, Hajdin Draga, Dhimitër Mborja, Dhimitër Zografi, Shefqet Taiu e shumë të tjerë. Për shkak të pengesave gjatë rrugës, Isë Boletini me mbi 10 mijë kalorës nga Kosova, kishte mbërritur vetëm të nesërmen.

Kuvendi Kombëtar i Vlorës shpalli Pavarësinë e Shqipërisë dhe zgjodhi Qeverinë e parë të Shtetit Shqiptar. Kryetar i Kuvendit e natyrisht edhe kryetar i parë i Qeverisë së shtetit Shqiptar, u zgjodh Ismail Qemali, i cili, kur po e ngriste Flamurin e qëndisur nga Marigona, në fjalën e Tij solemne, ndër të tjera ka thënë: “Fqinjtë tanë nuk duhet të gënjehen me lakmi, se shqiptari s’e duron robërinë. Historia e shekujve të kaluar e dëshmon këtë të vërtetë. Ky truall është atdheu ynë. Ne e kemi gjuhën tonë, zakonet tona, kulturën tonë. Ndaj, sot, të mbledhur në këtë kuvend të madh historik, ne shprehim para gjithë botës vullnetin e popullit tonë sovran”. Më shumë se një e treta e delegatëve të Kuvendit ishin nga viset e Kosovës. Pavarësia u shpall për të gjitha trojet shqiptare dhe ministrat u zgjodhën nga të gjitha krahinat shqiptare.

Megjithë ndërhyrjet e parreshtura diplomatike të Ismail Qemalit dhe të Qeverisë Shqiptare, në të gjitha institucionet e qarqeve ndërkombëtare, gjashtë fuqitë e mëdha të kohës, të involvuar në gërshetim interesash, kanë lejuar copëtimin e tokave shqiptare. Kështu, në konferencën e ambasadorëve në Londër, më 1913, pa përfillur luftën çlirimtare as vullnetin e popullit tonë, u morën vendime tragjike kundër Shqipërisë dhe shqiptarëve.

Më shumë se gjysma e toka tona iu dhuruan fqinjëve: Greqisë, Serbisë, Malit të Zi dhe Bullgarisë (sllavomaqedonasit në atë kohë nuk kishin identitet kombëtar, pra ishin bullgarë). Kështu, ambasadorët e gjashtë fuqive të mëdha të asaj kohe, kanë përligjur gjakderdhjen në Ballkan, duke lënë të hapura varrë që do të kullonin gjak gjatë gjithë shekullit XX. E njëjta gjë ndodhi edhe në vitin 1920, që për shkak të vendimeve të tilla, edhe pas Luftës së Parë Botërore, tokat tona mbetën të pushtuara nga vendet e përmendura. Me të drejtë, i Madhi At Gjergj Fishta e shan Europën e asaj kohe, duke e quajtur edhe kurvë: “Oj Zanë këndojmë, o të vajtojmë deshta me thanë…”.

28 Nëntori i tretë Shqiptar ndodhi në vitin 1944, kur Shqipëria u çlirua përfundimisht nga pushtuesit fashistë, mirëpo diplomacia ndërkombëtare, sërish na e la një Shqipëri të cunguar, duke njohur dhe përligjur edhe brenda shtetit shqiptar një diktaturë të egër komuniste, që shkatërroi edhe ato pak të arritura në rrafshin kombëtar – politik, ekonomik, kulturor… Ai regjim pushtuesve (grekërve, serbëve e sllavomaqedonasve), heshtas u lejonte dhunën e pandalshme mbi shqiptarët në trojet e tyre të pushtuara, deri në spastrime etnike e gjenocid.

28 Nëntori i vitit 1955, mu në kohën e gjenocidit rankoviqian mbi shqiptarët e Kosovës, në Prekaz të Drenicës lindi kryekomandantin Adem Jasharin, i cili do të niste Luftën Çlirimtare vendimtare, për t’u çliruar nga zgjedha serbiane. 28 Nëntori i vitit 1997 e shpalli botërisht Ushtrinë Çlirimtare të Kosovës. 28 Nëntori i vitit 2001, e solli me krenari, në qendrën e kryeqytetit të Kosovës, në Prishtinë, kryeheroin tonë Gjergj Kastriotin – Skënderbe, i cili edhe sot u jep zemër shqiptarëve dhe u garanton se një ditë të afërme do të jenë pronarë të ligjshëm të të gjitha tokave të tyre.

Në këtë festë të madhe, që sivjet po e kremtojmë edhe në shenjë të Vitit të Gjergj Kastriotit – Skënderbe, kryekalorësit të Europës!

Zoti e bekoftë Ditën Tonë të Shenjtë – 28 Nëntorin!

Zoti e bekoftë Shqipërinë dhe të gjitha tokat shqiptare jashtë kufijve të saj administrativë!

Zoti i bekoftë të gjitha qeniet arbërore!

Gëzuar!

Joe Biden letër shqiptarëve: Kurrë s’kam qenë kaq optimist për të ardhmen, do të shpëtojmë planetin!

Presidenti i zgjedhur i Shteteve të Bashkuara të Amerikës, Joe Biden, i ka shkruar një letër shoqatës kosovare “Miqtë e Amerikës”, me rastin e Ditës së Falënderimeve (Thanksgiving Day), që u festua një ditë më parë në SHBA.

Letra është publikuar nga kryetari i kësaj shoqate, Agim Rexhepi, ku Biden shprehet se dita e falënderimeve është një kohë e veçantë për Amerikën, për të reflektuar mbi atë që ka sjellë viti dhe për të menduar për atë që pritet përpara.

Letra:

Agim,

Dita e falënderimeve është një kohë e veçantë për Amerikën. Një kohë për të reflektuar mbi atë që ka sjellë viti dhe për të menduar për atë që pritet përpara.

Besimi, guximi, sakrifica, shërbimi ndaj vendit, shërbimi ndaj njëri-tjetrit dhe mirënjohja edhe përpara vuajtjeve, kanë qenë prej kohësh pjesë e asaj që do të thotë falënderimet në Amerikë.

Në fakt, unë kurrë nuk kam qenë më optimist për të ardhmen e Amerikës sesa jam tani.

Unë besoj se Shekulli 21 do të jetë një Shekull Amerikan.

Ne do të ndërtojmë një ekonomi që udhëheq botën.

Ne do ta udhëheqim botën me fuqinë e shembullit tonë – jo me shembullin e fuqisë sonë.

Ne do të udhëheqim botën për klimën dhe do të shpëtojmë planetin.

Ne do të gjejmë shërimin për kancerin, alzheimerin dhe diabetin.

Nga familja Biden tek e juaja, kudo dhe sido që të jeni duke festuar, ne ju urojmë një Falenderim të Gëzuar.

Zoti ju bekoftë.

Joe Biden


Send this to a friend