VOAL

VOAL

Please Wait ...
0%

Zvicra tërheq personelin nga kryeqyteti afgan

By | August 14, 2021
blank

Komentet

blank

Shtetet mblidhen të hënën në Zvicër për masat kundër pandemive të ardhshme

Shtete nga pjesë të ndryshme të botës do të takohen të hënën për të diskutuar rreth hartimit të mundshëm të një traktati për pandemi, në të cilin do të përcaktoheshin masat për menaxhimin e krizave të ardhshme.

Takimi treditor në selinë e Organizatës Botërore të Shëndetësisë në Gjenevë vjen në kohën kur planeti është ende i rrethuar nga pandemia, gati dy vjet pas regjistrimit të rasteve të para, shkruan France24, transmeton Gazeta Express.

Çrregullimi ekonomik dhe miliona jetët e humbura janë nxitur thirrje për mbrojtje të re ndërkombëtare, e cila do të ishte mjaftueshëm e fuqishme për të parandaluar përsëritje të fatkeqësive të tilla.

“Do të kemi më shumë pandemi në të ardhmen. Pyetja nuk është nëse, por kur”, tha Jaouad Mahjour, asistent i drejtorit të përgjithshëm të OBSh-së për përgatitje për emergjenca.

Asambleja Botërore e Shëndetësisë – organ vendimmarrës i OBSh-së, i përbërë nga 194 shtete – do të mbajë një sesion të pashembullt e të posaçëm për ta shqyrtuar zhvillimin e një traktati të ri për përgatitjen dhe reagimin në rast pandemie.

Takimi do të duhej të përfundonte me një rezolutë, në të cilën do të përcaktohej rruga që duhet të ndiqet. Rezultati i dëshirueshëm – qoftë traktat apo ndonjë formulim tjetër – do të vijë vetëm më vonë, ndoshta deri në vitin 2024.

blank

Covid- Zvicra voton të dielën heqjen e kufizimeve, ndërsa rastet rriten 40% deri në 50% çdo javë

Të dielën, Zvicra voton për të hequr qafe disa kufizime ndaj Covid në tërësi.

Që nga fillimi i pandemisë, qeveria zvicerane ka kryer një akt të ndërlikuar balancues, duke u përpjekur të vendosë masa për të kontrolluar përhapjen e Covid-it, duke i qëndruar ende besnike sistemit të demokracisë së drejtpërdrejtë të Zvicrës, në të cilin qeveria ka pak fuqi formale dhe njerëzit kanë fjalën e fundit.

Me pak  se dy të tretat e popullsisë të vaksinuar plotësisht, zviceranët kanë një nga normat më të ulëta të vaksinimit në Evropën Perëndimore.

Tani, infeksionet Covid-19 po rriten në mënyrë eksponenciale, me numrat e rasteve që rriten me 40% në 50% çdo javë. Pra, a po planifikon ministri i shëndetësisë kufizime të reja, si Gjermania fqinje, apo edhe ta bëjë të detyrueshëm vaksinimin, si Austria? Jo pak nga ajo.

Vaksinimi ka qenë prej kohësh një çështje e ndjeshme, veçanërisht në Zvicrën gjermanishtfolëse. Besimi se imuniteti natyror është çuar më së miri në një rënie të vaksinimeve të fruthit në fëmijëri që shkaktoi një rritje të rasteve të fruthit në të gjithë Evropën.

Ndërkohë, në komunitetet alpine, një krenari historike për pavarësinë e tyre e rrënjosur, thonë disa, në kohën kur fshatrat malore shkëputeshin nga bota çdo dimër, do të thotë se ka rezistencë ndaj qeverisë që lëshon urdhra. bw

blank

Njerëzit në Evropë duan më shumë demokraci zvicerane !

Landsgemeinde (asambleja politike kantonale në ajër të hapur) është një formë primitive e demokracisë zvicerane dhe është e vetmja e këtij lloji në mbarë botën. Ajo zhvillohet në kantonet Glarus (në foto) dhe Appenzell Innerrhoden. Samuel Trümpy

Vështirë se ndonjë vend tjetër është aq i kënaqur me politikën e tij sa Zvicra. Shtetet fqinje e shohin Konfederatën si një model demokracie për Bashkimin Evropian, sipas një sondazhi.

Liri, Liri! Janë kërkesat e demonstruesve përfshijnë dorëheqjen e ministrit të shëndetësisë Alain Berset. Postera dhe këngë denoncojnë “diktaturën e koronavirusit”, një protestë e ngritur edhe nga Partia popullore Zvicerane (SVP), partia më e madhe federale.

Dikush mund të mendojë se kjo është një situatë dramatike për politikën zvicerane e bazuar në stabilitet dhe harmoni. Megjithatë, qeveria vazhdon të gëzojë shumë besim te popullata. Ashtu si në vitet e mëparshme, në vitin 2020, vit i pandemisë, në asnjë vend tjetër të Organizatës për Bashkëpunim dhe Zhvillim Ekonomik (OECD) nuk ka përqindja e njerëzve që kanë thënë se i besojnë qeverisë së tyre në parim ishte aq e lartë.

“Kënaqësia në Zvicër është gjithashtu qartë e pranishme në lidhje me politikën e koronavirusit”, vëren politologu Urs Bieri, bashkëdrejtor i institutit kërkimor të sondazheve gfs.bern. “Vërtet ka një pakënaqësi të madhe dhe të dukshme në disa grupe, por kjo nuk shkakton një krizë sistematike”.

Së bashku me grupin e tij kërkimor, Bieri studioi nivelin e kënaqësisë me politikën në Zvicër dhe vendet fqinje, duke intervistuar 1000 njerëz në Konfederatë, Gjermani, Austri, Itali dhe Francë.

Ndërkohë që sondazhi në Zvicër u fokusua në sistemin politik kombëtar, anketa e kryer nga vendet fqinje u fokusua në kënaqësinë me BE-në. Përsëri, rezultatet tregojnë se njerëzit në Zvicër janë më të kënaqur me politikën sesa ata në vendet fqinje.

90% e të rriturve që jetojnë në Zvicër janë mjaft ose shumë të kënaqur me sistemin politik zviceran. Në vendet fqinje, nga ana tjetër, vetëm 50% e të intervistuarve janë të kënaqur me sistemin politik të BE-së.

Kënaqësi falë demokracisë së drejtpërdrejtë

Niveli i kënaqësisë në Zvicër është vazhdimisht i lartë. Në veçanti, 93% e personave të pyetur janë mjaft ose shumë të kënaqur me mundësinë e pjesëmarrjes në vendime politike. Liria e shprehjes, zgjedhjet legjislative dhe liria për të demonstruar për shkaqe politike kontribuojnë gjithashtu në kënaqësinë e përgjithshme me politikën. “Nga të gjitha mjetet e pjesëmarrjes, demokracia e drejtpërdrejtë konsiderohet veçanërisht e rëndësishme”, thekson Bieri.

Në vendet fqinje me Zvicrën, mundësitë për pjesëmarrje vlerësohen dukshëm më keq. Vetëm 48% e popullsisë rezidente i konsideron të kënaqshme.

Por deri në çfarë mase sistemi politik i Zvicrës mund të krahasohet me një asociacion shtetesh siç është BE-ja? “Të dy sistemet nuk mund të krahasohen drejtpërdrejt, por efekti i demokracisë në jetë dhe në jetën e përditshme mund”, shpjegon Bieri. Qëllimi i sondazhit nuk është të gjykojë se cili sistem politik është më i mirë, por të shihet se si sistemet e tjera i zgjidhin problemet dhe të mësojnë prej tyre.

Vendet fqinje duan demokraci të drejtpërdrejtë sipas modelit zviceran

Njerëzit e intervistuar në vendet fqinje argumentojnë se BE-ja mund të mësojë shumë nga Zvicra. Qoftë zgjedhja e qeverisë apo parlamentit, federalizmi apo liria e shprehjes, Zvicra priret të perceptohet si superiore ndaj BE-së.

Përsëri, demokracia e drejtpërdrejtë është veçanërisht e rëndësishme. 77% e atyre që kanë marrë pjesë në sondazh në vendet fqinje janë pak a shumë pro që BE-ja të ndjek modelin zviceran për mundësinë e votimit të ligjeve apo ndryshimeve kushtetuese. 75% duan të jenë në gjendje të ndihmojnë në formimin e politikës së BE-së me iniciativa dhe referendume, siç ndodh në Zvicër.

“Kënaqësia në Zvicër është gjithashtu qartë e pranishme në lidhje me politikën e koronavirusit”.

Pra, a do të ketë së shpejti një reformë politike të BE-së sipas modelit zviceran? “Anketa tregon opinionin e popullatës dhe perceptimin e tyre për jetën e përditshme. Kufizimet politike nuk luajnë asnjë rol”, thekson Bieri.

Studiuesi thekson se “Zvicra është rritur falë sistemit të saj politik për një periudhë të gjatë kohore, ndonjëherë edhe përmes presionit të jashtëm, si në rastin e të drejtës së votës së grave”. Zvicra ka pasur një kohë të gjatë për të mësuar se si të menaxhojë demokracinë e drejtpërdrejtë. “Kjo është një nga arsyet pse futja e demokracisë brenda natës nuk do të funksiononte kudo.”

Bieri u befasua pak nga vlerësimi lajkatar për Zvicrën nga ata që jetojnë në vendet fqinje: “Sigurisht që ka aspekte të Zvicrës që kritikohen shpesh, si mungesa e transparencës në financimin e partive apo përfshirja joadekuate e minoriteteve… Por e gjithë kjo. nuk perceptohet në të njëjtën mënyrë në vendet fqinje”.

t që ka aspekte të Zvicrës që kritikohen shpesh, si mungesa e transparencës në financimin e partive apo përfshirja joadekuate e minoriteteve… Por e gjithë kjo. nuk perceptohet në të njëjtën mënyrë në vendet fqinje”./swissinfo.ch/eb

 

blank

Pagat në Zvicër nuk janë aq të larta sa duken

Nëse jeni bankier, zyrtar i lartë ose CEO i huaj në Zvicër, me siguri do të jetoni rehat me një pagë gjashtëshifrore. Shumë të tjerë kanë paga që mund të duken të larta jashtë vendit, por në Zvicër nuk është domosdoshmërisht kështu.

Me një pagë mesatare prej 6538 frangash në muaj, nuk është çudi që Zvicra konsiderohet si një nga vendet më tërheqëse për të punuar. Pagat mesatare në shumë profesione janë më të larta se në vendet e tjera. Për shembull, një mësuese kopshti në Zvicër fiton rreth 4900 franga, ndërsa në Shtetet e Bashkuara duhet të pajtohet me rreth 2400 franga.

Një shitës fiton rreth 4400 franga dhe një murator i kualifikuar me mbi katër vjet përvojë 5500 franga. Në vende të tjera, këto punë paguhen pak më shumë se paga minimale. Por nëse të ardhurat janë të larta në Zvicër, edhe shpenzimet janë të larta.

Kur zbriten kontributet e detyrueshme (për fondin e pensioneve dhe sigurimin e papunësisë apo aksidentit) dhe qiraja, rroga nuk duket më aq e bollshme. Dhe ndryshe nga shumë vende të tjera, taksat dhe sigurimet shëndetësore nuk zbriten automatikisht nga paga juaj në Zvicër.

Nëse shtoni kostot e transportit, të cilat përfaqësojnë mesatarisht 8% të të ardhurave bruto, disa nga shërbimet më të shtrenjta në botë të kujdesit për fëmijët dhe një mori produktesh të shtrenjta (duke filluar nga ushqimi) që e bëjnë Zvicrën një “ishull me çmime të larta” , atëherë rroga duket edhe më e ulët.

Statistikat zyrtare tregojnë se familjet me të ardhura bruto mujore më pak se 5000 franga nuk mund të kursejnë para. Stagnimi i pagave, ndërkohë që kostoja e jetesës vazhdon të rritet, është një fenomen shqetësues. Pasojat janë veçanërisht të rënda për punëtorët me të ardhura të ulëta, të cilët zënë rreth 320,000 vende pune, ose rreth 12% të popullsisë aktive.

“Pagesat e sigurimit shëndetësor dhe qiratë po rriten, ndërsa pagat po rriten vetëm mesatarisht. Kjo është arsyeja pse kohët janë të vështira për klasën e mesme të ulët në Zvicër,” shpjegon profesori Robert Fluder i Universitetit të Bernës.

Gratë dhe emigrantët punësohen më shpesh në punë me pagë të ulët. Statistikat e fundit tregojnë se gjysma e të gjitha punëve me pagë të ulët janë të zëna nga banorë të huaj.

Në një vend të pasur si Zvicra, njerëzit me të ardhura të ulëta shpesh detyrohen të shpenzojnë shumë më tepër sesa duhet, gjë që e bën jetën mjaft të vështirë. Njerëzit me të ardhura të ulëta dhe të mesme janë gjithashtu në rrezik të rrëshqitjes në shkallët sociale./swissinfo.ch/eb

blank

Zvicër: Doza buster: Berna e rekomandon dozën e tretë mosha 16 vjeç për të luftuar valën e re të Covid-19

Vaksina: dritë jeshile për dozën përforcuese

Konfederata kishte porositur 5.3 milionë doza të vaksinës

Berna e rekomandon dozën etretë për të gjithë popullsinë që nga mosha 16 vjeç për të luftuar valën e re të Covid-19

Zyra Federale e Shëndetit Publik dhe Komisioni Federal për Vaksinimet vendosën sot, të premten, të rekomandojnë zyrtarisht dozën përforcuese të vaksinës Covid-19 për të gjithë popullatën nga 16 vjeç e lart. Deri më tani rekomandimi ishte i vlefshëm për ata mbi 65 vjeç.

“Në këtë mënyrë – thuhet në një deklaratë të përbashkët për shtyp – ne synojmë të forcojmë mbrojtjen individuale nga infeksioni dhe për këtë arsye të ndalojmë transmetimin dhe përhapjen e virusit në situatën aktuale epidemike”. Vaksinimi përforcues u është administruar më shumë se 350,000 njerëzve mbi moshën 65 vjeç dhe individëve më të rinj, veçanërisht në rrezik, të cilët kanë një rrezik shumë të lartë për t’u sëmurë rëndë. Këto kategori “duhet të vazhdojnë të kenë akses prioritar ndaj vaksinimit përforcues”, shton shënimi nga Zyra Federale e Shëndetit Publik.

Doza e tretë e vaksinës Moderna është miratuar për moshat 18 vjeç e lart

Po sot, e premte, Swissmedic autorizoi dozën përforcuese të vaksinës Moderna, duke filluar nga mosha 18 vjeç dhe gjithmonë gjashtë muaj pas dozës së dytë. Për “përforcuesin” Moderna indikohet administrimi i gjysmë doze krahasuar me dy të parat.

Efektet e padëshiruara: 10.386 raste të dyshuara të regjistruara

Nga ekzaminimi i kryer deri më tani nga Swissmedic për efektet e padëshiruara të vaksinave kundër Covid-19, janë shfaqur 10.386 raste të dyshuara të reaksioneve anësore. Shumica e njoftimeve, ose 6765 (65%) nuk janë klasifikuar si serioze, ndërsa 3650 (35%) janë deklaruar serioze, thekson në një shënim Instituti Zviceran për Produkte Terapeutike. Të prekurit janë mesatarisht 52.1 vjeç; në rastet e klasifikuara si serioze, mosha mesatare ishte 54.8 vjeç.

Në 159 raste të rënda, njerëzit vdiqën në intervale të ndryshme pas vaksinimit. Mosha mesatare është 79.7 vjeç. Pavarësisht një lidhjeje të përkohshme me vaksinimin, “në asnjë rast nuk ka asnjë provë konkrete që vaksinimi ishte shkaku i vdekjes”, specifikon Swissmedic.

Në Zvicër, deri më tani janë administruar 11.7 milionë doza të vaksinës./rsi.ch/eb

blank

Omicron mutacioni i ri i koronavirusit – OBSH: varienti shqetësues

Organizata Botërore e Shëndetësisë reagoi zyrtarisht për variantin e ri të koronavirusit, që është pagëzuar me emrin Omicron. OBSH tha se mutacioni i ri i koronavirusit është një variant shqetësues.

Ky variant u raportua fillimisht në Afrikën e Jugut më 24 nëntor. Sipas BBC, ky variant është pikasur edhe në Botsvana, Hong Kong, Izrael dhe së fundmi edhe në Belgjikë.

OBSH tha të premten se të dhënat paraprake tregojnë se ky variant përbën rrezik të lartë ri-infektimi.

Disa vende evropiane kanë vendosur të ndalojnë ose të kufizojnë fluturimet me Afrikën e Jugut. Ekspertët thonë se varianti ka shkaktuar një shqetësim shumë të madh ndërkombëtar.

Sipas BBC, një zyrtar britanik tha se është varianti më domethënës i koronavirusit që është zbuluar deri më tani. Kurse një shkencëtar i Oksfordit tha se ky variant është një lajm i keq, por shtoi se nuk është fundi i botës.

Ekspertët kanë zbuluar 32 mutacione të ndryshme të proteinës ‘gjemb’ brenda këtij varianti, teksa versionet e mëparshme të COVID-it, Delta dhe Beta kishin pësuar deri në 3 mutacione./Rsi.ch/eb

blank

Në Zvicër 8032 raste dhe 12 viktima në 24 orë

VOAL – Në Zvicër janë regjistruar 8032 raste të reja me koronavirus brenda 24 orëve, një shifër mjaft e qëndrueshme krahasuar me ditën e djeshme (8042). Kështu ka bërë të ditur sot, të premten, Zyra Federale e Shëndetit Publik (BAG). Ka edhe 12 vdekje të tjera (dje ka pasur 27) dhe 106 shtrime të reja (88 të enjten). Të premten e një jave më parë, Konfederata njoftoi 6,169 infeksione të reja.

Në spitalet zvicerane, 1,110 persona janë shtruar në gjendje të rëndë të Covid-19, nga të cilët 190 në një njësi të kujdesit intensiv, që korrespondon me 22% të numrit të përgjithshëm të shtretërve të kujdesit intensiv. Norma totale e punësimit të këtyre departamenteve është 81.5%.

Rezultatet e 58,386 testeve janë transmetuar gjatë 24 orëve të fundit, sipas BAG. Norma e pozitivitetit është 13,76%. Në harkun kohor prej dy javësh, numri i përgjithshëm i infeksioneve ishte 75,843. Rastet për 100 mijë banorë në 14 ditët e fundit arritën në 870.82. Shkalla e riprodhimit, e cila është rreth dhjetë ditë pas shifrave të tjera, është 1.29.

Në Zvicër, 65.47% e njerëzve kanë marrë tashmë dy doza të vaksinës Covid-19. rsi-eb

blank

8042 raste dhe 27 viktima në Zvicër brenda 24 orëve

1049 persona janë shtruar tani në gjendje të rëndë me Covid-19

VOAL – 8042 raste të reja me koronavirus janë regjistruar në Zvicër brenda 24 orëve, njofton sot Zyra Federale e Shëndetit Publik (BAG). Ka edhe 27 të tjerë të vdekur dhe 88 shtrime të reja. Dje Konfederata njoftoi 8585 raste të reja dhe të enjten e kaluar 6’017.

Në spitalet zvicerane, 1049 persona janë shtruar tani në gjendje të rëndë me Covid-19, nga të cilët 184 në një njësi të kujdesit intensiv, që korrespondon me 21.1% të numrit total të shtretërve të kujdesit intensiv. Norma totale e punësimit të këtyre departamenteve është 77.9%.

Sipas BAG, gjatë 24 orëve të fundit janë transmetuar rezultatet e 56.275 testeve. Norma e pozitivitetit është 14.29%. Në harkun kohor prej dy javësh, numri i përgjithshëm i infeksioneve ishte 71,775. Rastet për 100 mijë banorë në 14 ditët e fundit arritën në 824.11. Shkalla e riprodhimit, e cila është rreth dhjetë ditë pas shifrave të tjera, është 1.34. Sa më i madh të jetë numri, aq më shpejt përhapet epidemia: për t’u mbajtur nën kontroll, kujton BAG, shkalla duhet të jetë më e vogël se 1.rsi-eb

blank

8585 raste dhe 17 viktima në Zvicër 24 orët e fundit

VOAL – Janë konstatuar 8585 infeksione të tjera me koronavirus në Zvicër në 24 orët e fundit. Shifra shënon një rritje të mprehtë në baza ditore, duke pasur parasysh se dje, të martën, janë shqyrtuar 6354 infeksione në shkallë vendi.

Të dhënat më të fundit të disponueshme nga Zyra Federale e Shëndetit Publik (BAG) tregojnë gjithashtu 17 vdekje të tjera të shkaktuara nga sëmundja. Pra janë 103 shtrime të reja në spital për shkak të fillimit të Covid-19.

Rezultatet e 56,160 testeve janë transmetuar gjithashtu nga dje deri sot, me një normë pozitive prej gati 15.3%. Aktualisht janë 35.044 persona në izolim. Ata që ranë në kontakt me ta dhe për pasojë i janë nënshtruar karantinës janë 24335.

Një konferencë për shtyp e ministrit të Shëndetësisë Alain Berset është planifikuar për në 15.15 në Bernë për zhvillimin e situatës epidemiologjike. rsi-eb

blank

Zvicër: 6 354 raste, 18 viktima, 95 shtrime 24 orët e fundit

VOAL – Rritet presioni mbi spitalet zvicerane për shkak të Covid-19. Të martën, Zyra Federale e Shëndetit Publik njoftoi se brenda 24 orëve janë regjistruar edhe 95 shtrime të tjera. Aktualisht janë 945 pacientë të shtruar për shkak të sëmundjes (+33 krahasuar me të hënën), 174 prej tyre në reparte të terapisë intensive. Numri i pacientëve u rrit me një të tretën brenda një jave. Brenda një dite u raportuan 18 vdekje.

Për momentin, kapaciteti i mbetur i spitaleve në Zvicër është rreth 20%.

Ndërkohë vijon edhe tendenca drejt rritjes së infeksioneve. U shfaqën edhe 6’354 të tjera, duke e çuar mesataren ditore të llogaritur gjatë 7 ditëve në pothuajse 5’400 me një rritje prej 51% krahasuar me 16 nëntorin. Gjatë 24 orëve të fundit janë transmetuar rezultatet e 40’864 testimeve, me një normë pozitive prej 15,55%.

Numrat po rriten edhe në Zvicër

Shkalla e riprodhimit, e cila është rreth dhjetë ditë pas të dhënave të tjera, është 1.34. Incidenca në 14 ditë pritet në 722.14 raste për 100 mijë banorë, duke e vendosur Zvicrën ndër vendet evropiane ku virusi qarkullon më shumë. rsi-eb

 

blank

Zvicra 14 590 raste dhe 18 viktima në fundjavë

VOAL – Trendi i rritjes së infeksioneve dhe shtrimeve në spital në Zvicër ka vazhduar edhe gjatë fundjavës. Në 72 orë, Zyra Federale e Shëndetit Publik regjistroi 14,590 pozitivë, 156 shtrime në spital dhe 18 vdekje. Numri i personave që kanë vdekur nga Covid-19 që nga fillimi i pandemisë është rritur kështu në 11,017.

Situata në spitale është gjithnjë e më delikate. Janë 912 pacientë të shtruar (shifër e paprecedentë që nga fillimi i majit të kaluar, në fazën e fundit të valës së dytë) me 166 pacientë në nevojë për kujdes intensiv.

Shkalla e riprodhimit të virusit është rritur lehtë në 1.33, shenjë se në ditët në vijim do të ketë një rritje të mëtejshme të infeksioneve që do të rrisë incidencën. Kjo në 14 ditë tani është 700 raste për 100,000 banorë. Përpara këtij hapi, Zvicra do të regjistrojë infeksionin e njëmiliontë të koronavirusit para fillimit të dhjetorit (955,800 janë shpallur deri tani).

Sipas BAG, gjatë 72 orëve të fundit janë transmetuar rezultatet e 112,865 testeve. Norma e pozitivitetit është 12.93%.

Numri i infeksioneve rritet me rreth 50% brenda një jave, ndërsa ai i të shtruarve me rreth 30%.

Aktualisht, mbi 50,000 njerëz janë të detyruar të qëndrojnë në shtëpi për shkak të koronavirusit: 30,915 persona në izolim dhe 21,176 kanë hyrë sepse kanë pasur kontakt me të infektuarit. rsi-eb

 

blank

Task Forca Federale: Të veprojmë shpejt, që të mos bëhemi si Austria

Didier Throne i Task Forcës Federale: “Vjena tani ka marrë masa drastike, të cilat në Zvicër nuk do të ishin të pranueshme, edhe pse efektive”

 

VOAL – Infeksionet po galopojnë në Austri, një vend që, ashtu si Zvicra, ka rreth 65% të njerëzve të vaksinuar, por ndërsa në Austri mbyllet, në Zvicër masat e tjera për frenimin e pandemisë janë të përjashtuara (për momentin). Duke krahasuar dy vendet, shohim se, pavarësisht shkallës së njëjtë të vaksinimit, kurba e pandemisë është shumë e ndryshme. Në Austri rastet janë pothuajse dyfish dhe ka shumë më tepër persona me Covid në terapi intensive. Dhe në krahasim me popullsinë, mesatarja e infeksioneve në javën e fundit ishte më shumë se trefish në Austri.

Si mund të shpjegohet ky dallim? – pyeti RSI një anëtar të Task Forcës Federale, Didier Trono, një virolog EPFL.

“Ka mundësi që infeksioni të ketë ardhur më herët në Austri nga vendet lindore, në krahasim me Zvicrën. Megjithatë, nëse krahasojmë incidencat e Austrisë me Zvicrën lindore apo qendrore, shohim se nuk ka dallime. Rastet janë pak a shumë në të njëjtën kohë, në të njëjtin nivel. Vetëm në Ticino, Romandie dhe Basel është situata më e mirë”, shpjegon ai.

Situata në Austri është gjithashtu më e keqe në spitale, me tri herë më shumë pacientë në terapi intensive për Covid sesa në Zvicër.

“Nëse marrim parasysh kurbat e incidencës, shohim se Zvicra ka një vonesë prej rreth dy javësh. Pra, nëse nuk bëjmë asgjë, rrezikojmë të gjendemi në të njëjtën situatë austriake për rreth pesëmbëdhjetë ditë,” thotë Trono.

Çfarë duhet bërë atëherë? A mund të jetë zgjidhja i ashtuquajturi 2G, që është një kalim për të vaksinuar dhe kuruar?

“2G mund t’i shtyjë ata që nuk e kanë bërë ende të vaksinohen. Por nuk është një zgjidhje e qëndrueshme. Ne kemi parë që në Austri zgjati treî ditë. Më pas zgjodhën një bllokim të përgjithshëm, kjo sepse është e vështirë për t’u zbatuar. Austria tani ka marrë masa drastike, të cilat në Zvicër nuk do të ishin të pranueshme, edhe nëse ishin efektive. Pra, kjo është çfarë mund të bëjmë në këtë rast”, përfundon virologu.

Këtë javë Konfederata i dha dritën jeshile dozës së tretë për të gjithë. Gjithsesi, prioritet kanë moshat mbi 65 vjeç dhe personat vulnerabël. rsi-eb


blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
Send this to a friend