VOAL

VOAL

Vera që vrau akullnajat zvicerane

September 11, 2022
blank

Komentet

blank

Zvicër: CERN, CHUV dhe THERYQ bashkojnë forcat për një në radioterapi kundër kancerit për herë të parë në botë

CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire – Këshilli Evropian për Kërkime Bërthamore) me qendër në Gjenevë, Qendra Hospitalier Universitaire Vaudois (CHUV) dhe THERYQ (grupi ALCEN) kanë nënshkruar një marrëveshje për zhvillimin e një pajisjeje revolucionare radioterapie FLASH që do të përdorë elektrone me energji shumë të lartë (VHEE) për të trajtuar kanceret që janë rezistente ndaj trajtimeve konvencionale, me efekte anësore shumë të reduktuara. Pajisja është e para e këtij lloji. Bazuar në teknologjinë CERN, ai do të instalohet në CHUV kur të jetë gati.

 

Ky bashkëpunim është një shembull tjetër se si kërkimi themelor i kryer në CERN promovon zhvillimin e teknologjive të reja që transformojnë shoqërinë, veçanërisht përmes bashkëpunimit me partnerët kryesorë.

 

Pika e sotme paraqet një hap të rëndësishëm përpara. Marrëveshja trepalëshe mbulon zhvillimin, planifikimin, pajtueshmërinë rregullatore dhe ndërtimin e pajisjes së parë në botë të radioterapisë, e aftë për të trajtuar tumore të mëdha, të thella, duke përdorur teknikën FLASH. Pajisja do të përfshijë një përshpejtues kompakt linear të bazuar në teknologjinë CERN dhe do të prodhohet nga THERYQ, e cila është pjesë e divizionit të kujdesit shëndetësor të ALCEN.

 

Pajisja do të përdorë rreze elektronike me energji shumë të lartë prej 100 deri në 200 MeV, duke lejuar që të gjitha llojet e kancerit deri në një thellësi prej 20 cm të trajtohen duke përdorur teknikën FLASH. Kompaktësia e tij e lejon atë të përdoret në një mjedis spitalor. Përveç përfitimeve shëndetësore për pacientët, ai gjithashtu ka potencial për të ulur koston e trajtimit. Ai pritet të jetë funksional brenda dy viteve, me provat e para klinike të planifikuara për vitin 2025.

 

Terapia me rrezatim është një nga format kryesore të trajtimit të kancerit, së bashku me kimioterapinë, kirurgjinë dhe imunoterapinë. Aktualisht, një e treta e kancereve janë rezistente ndaj terapisë konvencionale me rrezatim. Pikërisht në këtë kontekst shefi i departamentit të onkologjisë së rrezatimit në CHUV, Profesor Jean Bourhis dhe ekipi i tij filluan metodën e radioterapisë FLASH, e cila ka dhënë rezultate mbresëlënëse në studimet paraklinike të kafshëve. THERYQ, një spinoff i PMB-ALCEN, ka mbështetur zhvillimin e terapisë FLASH që nga fillimi në 2013, veçanërisht përmes një partneriteti të gjatë me CHUV.

 

Teknologjia VHEE FLASH ka disa avantazhe përveç se është në gjendje të arrijë tumoret e thella. Elektronet me energji të lartë mund të fokusohen dhe orientohen në një mënyrë që është pothuajse e pamundur me rrezet X, dhe pajisjet e radioterapisë të bazuara në teknologjinë e përshpejtuesit të elektroneve të CERN-it do të jenë dukshëm më kompakte dhe më pak të kushtueshme se pajisjet aktuale të terapisë me bazë proton. CERN i është përgjigjur sfidës së prodhimit të një doze të lartë elektronesh me energji shumë të lartë në më pak se 100 milisekonda, siç kërkohet për radioterapi FLASH, duke projektuar një përshpejtues unik të bazuar në teknologjinë CLIC (Compact Linear Collider).

 

“Në CERN, pjesë e misionit tonë është transferimi i njohurive dhe ne punojmë në mënyrë aktive për të gjetur aplikacione për zbulimet tona jashtë fushës së fizikës së grimcave për të mirën e shoqërisë në përgjithësi. Ky bashkëpunim demonstron se si teknologjitë dhe ekspertiza e CERN-it, e kombinuar me partneritete të forta me ekspertë në fusha të tjera, mund të kenë një ndikim të vërtetë, “thotë Mike Lamont, Drejtor i CERN për Përshpejtuesit dhe Teknologjinë.

 

Rreth CERN-it

CERN, Organizata Evropiane për Kërkime Bërthamore, është një nga laboratorët kryesorë në botë për fizikën e grimcave. Organizata ndodhet në kufirin franko-zviceran, me selinë e saj në Gjenevë. Shtetet Anëtare të saj janë: Austria, Belgjika, Bullgaria, Republika Çeke, Danimarka, Finlanda, Franca, Gjermania, Greqia, Hungaria, Izraeli, Italia, Holanda, Norvegjia, Polonia, Portugalia, Rumania, Serbia, Sllovakia, Spanja, Suedia, Zvicra dhe Mbretëria e Bashkuar. Qiproja, Estonia dhe Sllovenia janë shtete anëtare të asociuara në fazën paraprake të anëtarësimit. Kroacia, India, Letonia, Lituania, Pakistani, Turqia dhe Ukraina janë shtete anëtare të asociuara. Japonia dhe Shtetet e Bashkuara të Amerikës aktualisht kanë statusin e vëzhguesit, ashtu si Bashkimi Evropian dhe UNESCO. Statusi i vëzhguesit të Federatës Ruse dhe të JINR-së është pezulluar në përputhje me Rezolutat e Këshillit të CERN-it të 8 marsit 2022 dhe 25 marsit 2022, respektivisht./Përgatitën Elida Buçpapaj dhe Skënder Buçpapaj

blank

CHUV në Lozanë, një shpresë e re kundër kancerit

VOAL- CHUV në Lozanë do të mirëpresë një të parë botërore në fushën e luftës kundër kancerit. Një pajisje e re radioterapie, e konsideruar revolucionare, do të zhvillohet në bashkëpunim me CERN dhe kompaninë e teknologjisë mjekësore THERYQ. Të tre partnerët e bënë njoftimin të premten. Mjeti do të jetë funksional pas dy vitesh dhe testet e para klinike priten në vitin 2025.

Forma e re e trajtimit, e quajtur “Flash”, përdor rrezatim elektronik me energji shumë të lartë, me synimin për të luftuar kanceret më rezistente duke reduktuar efektet anësore. Rrezatimi reduktohet në një kohëzgjatje prej milisekondash dhe sulmon indet e sëmura duke kursyer ato të shëndetshme. Trajtimi thellë në trup, deri në 20 centimetra, favorizohet dhe mund të aplikohet për të gjitha llojet e kancerit.

Projekti u mundësua nga dhurimi i dy fondacioneve, në një total prej 25.8 milionë frangash. rsi-eb

blank

Zvicra do të ketë një astronaut të ri

 

VOAL- Zvicra do të ketë një astronaut të ri: është 33-vjeçari Marco Sieber nga Bienne (BE). Kjo u njoftua të mërkurën në Paris nga Agjencia Evropiane e Hapësirës (ESA).

33-vjeçari – me profesion mjek – është përzgjedhur nga mbi 22 mijë e 500 aplikime që ESA ka marrë muajt e fundit. Thirrja për përzgjedhjen e astronautëve u hap në mars 2021.

Astronautët e tjerë të përzgjedhur janë Sophie Adenot (Francë), Pablo Alvarez (Spanjë), Rosemarie Cougan (MB) dhe Raphaël Liégeois (Belgjikë).

Kandidatët e rinj të ESA do t’i bashkohen Qendrës Evropiane të Trajnimit të Astronautëve në Këln, Gjermani, për një trajnim bazë dymbëdhjetë mujor. Më vonë ata do të trajnohen për stacionin hapësinor dhe për misione specifike.

ESA ka përzgjedhur edhe astronautët me aftësi të kufizuara fizike. Për këtë rol u dorëzuan 275 aplikime.

Astronauti i parë dhe i vetëm zviceran deri sot është Claude Nicollier. rsi-eb

blank

Axpo: 1.5 miliardë franga për energjinë diellore

VOAL- Grupi energjetik Axpo ka njoftuar një investim prej rreth 1.5 miliardë frangash për të rritur prodhimin e energjisë diellore nga 0.2 në 1.2 gigavat deri në vitin 2030, duke mbuluar kështu nevojat vjetore të më shumë se 300,000 familjeve në Zvicër.

Operacioni synon të kontribuojë në një furnizim të qëndrueshëm dhe të sigurt, veçanërisht gjatë dimrit, sipas një njoftimi për shtyp të kompanisë. Një investim i madh që u mundësua nga lehtësimi i ndërtimit të impianteve në male dhe nga çmimet e larta në tregun e energjisë elektrike.

Në fund të shtatorit, Parlamenti i dha dritën jeshile një ligji urgjent në favor të strukturave të mëdha në Alpe.Axpo gjithashtu synon të fokusohet në panelet diellore të instaluara në çatitë e ndërtesave në pllajë. rsi-eb

blank

Zvicra është vendi më inovativ në botë, por si është në frontin e dixhitalizimit?

 

Miniserialet e lajmeve të përpiqen ta kuptojnë

 

Zvicra është kampione e inovacionit, por në frontin e dixhitalizimit ka ende disa hapa për të bërë, veçanërisht në fushën e administratës publike. Fajin e ka edhe mungesa e identitetit dixhital, pas “jo”-së popullore në votime në mars të vitit të kaluar. Megjithatë, disa kantone po lëvizin, siç thotë Fabio Storni në fazën e parë të rrugëtimit drejt dixhitalizimit të jetës në Zvicër. Destinacioni Solothurn, ku u emërua Mister i parë i dixhitalizimit të Zvicrës.

Dixhitalizimi, Solothurn dëshiron të jetë në ballë

Nëse administrata duhet të arrijë pak, dixhitalizimi është në vend të kësaj pjesë e rutinës së përditshme të jetës sonë dhe jo vetëm sepse kemi një smartphone në xhep (dhe gjithnjë e më shpesh dhe për një kohë të gjatë në dorë). Makinat tona janë gjithashtu gjithnjë e më dixhitale dhe tani janë gati për të vozitur vetë. Në Zvicër nuk lejohet ende, por Europa tashmë lejon (në kushte të caktuara) të heqësh duart nga timoni. Ngasja autonome, megjithatë, ngre gjithashtu pyetje të rëndësishme ligjore: kush do të jetë përgjegjës në rast aksidentesh në të ardhmen? Kjo është një nga temat që trajton Massimo Isotta në kontributin e tij.

Ne jemi një vend inovativ dhe një vend alpin, pra me rreziqe të larta që lidhen me morfologjinë e territorit. Dhe pikërisht për të parandaluar këto rreziqe, dixhitalizimi mund të na ndihmojë. Në Graubünden, detektorët e vendosur në rrjetat mbrojtëse që shohin hekurudhën Retiane në Brusio tani bëjnë të mundur monitorimin e rënies së materialit në kohë reale dhe gjithashtu dhënien e shumë informacioneve të tjera. Sistemi u dërgon automatikisht një mesazh përgjegjësve kur ndodh diçka. Në reportazhin e Annalisa De Vecchi-t, megjithatë, ka edhe një çështje të rëndësishme kur bëhet fjalë për dixhitalizimin, ajo e mbrojtjes së të dhënave.

Dixhitalizimi dhe mbrojtja e territorit

Një udhëtim i vogël në dixhitalizimin e jetës sonë që na tregon se si Zvicra nuk është aq e keqe në këtë fushë. Ne kemi aftësitë dhe vullnetin për të vazhduar rrugën e dixhitalizimit, por pa u nxituar, sepse populli e ka bërë të qartë: mbrojtja e të dhënave dhe siguria ligjore janë parime të rëndësishme për ne. rsi-eb

blank

Dronët fluturojnë nga Lugano në Zyrih

VOAL- Transporti i mostrave mjekësore në qiejt e Luganos falë dronëve do të ndalet nga fillimi i vitit të ardhshëm. Swiss Post, e cila e menaxhoi për 7 vjet biznesin, i cili pas përqendrimit të departamenteve mjekësore në Civic nuk ishte më fitimprurës, ia shiti kompanisë amerikane Matternet, një kompani që ndërton dronët.

Themeluesi i saj Andreas Raptopoulos ka një qëllim ambicioz, shumë të madh për Luganon: një rrjet shpërndarjeje të objekteve shëndetësore që mbulojnë një qytet të madh. Dhe për ta arritur atë, ai do të duhet të lëvizë në veri të Alpeve për të krijuar rrjetin më të madh të dërgesave në botë në Zyrih.

Zgjedhja ra mbi qytetin në Limmat edhe falë kuadrit ligjor zviceran në fushën e dronëve, të cilin Raptopoulos e konsideron më të avancuarin në botë, me rregullore që miratohen edhe nga vende të tjera.

Një mjedis dinamik që ushqen aspiratat e Matternet, me rrjete dërgimi me dron në të gjitha qytetet kryesore në të ardhmen, të gatshëm për të transportuar çdo lloj produkti.

blank

Reto Hänny është fitues i Çmimit të Madh të Zvicrës për Letërsinë 2022

VOAL – Shkrimtari Reto Hänny është fitues i fitues i Çmimit të Madh të Zvicrës për Letërsinë 2022.

Reto Hänny (lindur më 13 prill 1947 në Tschappina, Kantoni Graubünden) është një shkrimtar zviceran.

Hänny e kaloi fëmijërinë e tij në fermën malore të prindërve të tij. Pas shkollës fillore, ai ndoqi kolegjin e shkollimit të mësuesve në Chur, ku u përgatit si mësues i shkollës fillore. Ai e ushtroi këtë profesion për disa vite, pas së cilës ai ndërmori udhëtime të shumta në Evropë, Afrikën e Veriut dhe Lindjen e Afërt dhe të Mesme, duke kaluar kohë duke studiuar në Venecia, Amsterdam dhe rregullisht në Paris. Pasi punoi si artist në Stadttheater Chur, ai u transferua në Zyrih, ku filloi të studionte gjermanisht dhe etnologji në Universitetin e Zyrihut dhe në ETH Zyrih.

Në Ditët e Letërsisë Gjermane në Klagenfurt më 1994, ai fitoi çmimin Ingeborg Bachmann me tekstin e tij Guai. Dhe në vitin 2022 ai shpërblehet me çmimin më të rëndësishëm në Zvicër, Çmimin e Madh të Zvicrës për Letërsinë.

Reto Hänny është anëtar i Shoqatës së Autorëve Zviceranë. Ai jeton në Zollikon, Graubünden dhe Berlin.

blank

Emigrantët, situatë e pazakonshme në Zvicër

Edhe ata që mbrojnë interesat e refugjatëve pranojnë se duhen marrë masa të jashtëzakonshme

VOAL- Numri i emigrantëve po rritet në të gjithë Zvicrën dhe presioni po rritet gjithashtu në kufirin jugor, siç konfirmoi Ryan Pedevilla, kreu i seksionit të mbrojtjes ushtarake dhe civile të Kantonit të Ticino. Aq sa janë mbushur 50 vendet në qendrën Stabio dhe për të akomoduar qytetarët që kanë hyrë ilegalisht dhe në pritje të ripranimit në Itali, është hapur streha e mbrojtjes civile Vacallo.

Rregulli është që emigrantët të kalojnë vetëm një natë në këtë objekt, koha e kthimit të tyre tek autoritetet italiane. Por qendrat nëntokësore të mbrojtjes civile mund të përdoren gjithashtu për ata që kanë paraqitur zyrtarisht një kërkesë për azil, këtë e përsëriti këshilltarja federale Karin Keller-Sutter në NZZ. Akomodimi i një ushtari, thotë ai, mund të jetë i mjaftueshëm për një azilkërkues.

Këto qendra, nënvizon Miriam Behrens, drejtore e Organizatës Zviceriane të Ndihmës për Refugjatët, mund të hapen vetëm në raste urgjente, por ajo pranon se situata aktuale është me të vërtetë e jashtëzakonshme, me mbi 80,000 të ardhur në vit.

Sipas vlerësimeve të Ministres së Drejtësisë Karin Keller Sutter deri në fund të vitit 2022, do të jenë paraqitur gjithsej 24,000 kërkesa për azil, përveç 66,000 refugjatëve ukrainas me statutin S.

Në Ticino kërkohen 100 shtretër shtesë për azilkërkuesit, ndërkohë që rezervat për migrantët e parregullt tashmë ekzistojnë. rsi-eb

blank

Fotografi zviceran Frederik Buasona: ÇAMËRIA, SHQIPËRIA DHE KOSOVA NË VITIN 1913 (II)

Frederik Buasona (Frédéric apo Fred Boissonnas, 1858-1946) ishte fotograf zviceran i cili lindi në një familje të njohur fotografësh në Gjenevë. Mbahet mend kryesisht për fotot e hershme artistike të Greqisë. Artin e fotografisë e mësoi nga i ati, Anri-Antoan Buasona (Henri-Antoine Boissonnas, 1833-1889), dhe studioi në Shtutgart dhe në Budapest. Buasona ishte magjepsur nga Greqia dhe në periudhën 1907-1913 udhëtoi në tokën helene pothuajse çdo vit, duke bërë mijëra fotografi. Udhëtimi në rajon në vitin 1913 me historianin zviceran të artit Daniel Bo-Bovi (Daniel Baud-Bovy, 1870-1958) ishte veçanërisht i frytshëm. Në vitin 1919 themeloi shtëpinë botuese Editions Boissannas dhe botoi gjithsej rreth 50 libra. Fotot e Buasonasë nga Greqia dhe jugu i Ballkanit u botuan ndër të tjera në vëllimet: L’image de la Grèce: l’Epire – berceau des Grecs (Imazhi i Greqisë: Epiri – djepi i grekëve), Gjenevë 1915, dhe L’image de la Serbie: le berceau des serbes (Imazhi i Serbisë: djepi i serbëve), Gjenevë 1919. Fotografitë e Greqisë, dhe në mënyrë të veçantë ato të Çamërisë në kohën e përfshirjes së saj në shtetin grek kanë jo vetëm rëndësi dokumentare, por edhe një vlerë të lartë artistike. Ky koleksion i fotografive të Fred Buasonasë është vetëm një pjesë e vogël e fotografive që ai bëri në Greqi dhe në jug të Ballkanit. (Robert Elsie)/Hejza
blank
blank
blank
blank
blank
blank

‘VALLJA E PIRROS’ dhe një shënim nga antropologu zviceran Eugène Pittard më 1921

Antropologu zviceran, Eugène Pittard, në vitin 1921, gjatë qëndrimit në Himarë, ishte mahnitur me Vallen e Pirros, interpretuar nga vendasit. Ai, me këtë rast, pos fotografisë, do të bëjë edhe këtë shënim: “Në shesh, vendasit kërcejnë vallen kombëtare, Pirriken, vallen e Pirros, kërcimi më i pëlqyer i shqiptarëve. Burrat mbahen dorë më dorë e njëri prej tyre i prin vargut, ndërsa tund shaminë. I hedhin hapat ngadalë, sikur po shtypin ndonjë armik të padukshëm, që shtrihet nën këmbët e tyre. Ndonjëherë ritmi merr vrull, kënga bëhet vajtim, apo piskamë fitoreje ose ironi therëse – këngë lufte a dashurie, dy temat e përjetshme që shprehen me theks thuajse të njëjtë, të ashpër, të errët, të hidhur…”/Hejza
blank

Fotografi zviceran Frederik Buasona: ÇAMËRIA, SHQIPËRIA DHE KOSOVA NË VITIN 1913

Frederik Buasona (Frédéric apo Fred Boissonnas, 1858-1946) ishte fotograf zviceran i cili lindi në një familje të njohur fotografësh në Gjenevë. Mbahet mend kryesisht për fotot e hershme artistike të Greqisë. Artin e fotografisë e mësoi nga i ati, Anri-Antoan Buasona (Henri-Antoine Boissonnas, 1833-1889), dhe studioi në Shtutgart dhe në Budapest. Buasona ishte magjepsur nga Greqia dhe në periudhën 1907-1913 udhëtoi në tokën helene pothuajse çdo vit, duke bërë mijëra fotografi. Udhëtimi në rajon në vitin 1913 me historianin zviceran të artit Daniel Bo-Bovi (Daniel Baud-Bovy, 1870-1958) ishte veçanërisht i frytshëm. Në vitin 1919 themeloi shtëpinë botuese Editions Boissannas dhe botoi gjithsej rreth 50 libra. Fotot e Buasonasë nga Greqia dhe jugu i Ballkanit u botuan ndër të tjera në vëllimet: L’image de la Grèce: l’Epire – berceau des Grecs (Imazhi i Greqisë: Epiri – djepi i grekëve), Gjenevë 1915, dhe L’image de la Serbie: le berceau des serbes (Imazhi i Serbisë: djepi i serbëve), Gjenevë 1919. Fotografitë e Greqisë, dhe në mënyrë të veçantë ato të Çamërisë në kohën e përfshirjes së saj në shtetin grek kanë jo vetëm rëndësi dokumentare, por edhe një vlerë të lartë artistike. Ky koleksion i fotografive të Fred Buasonasë është vetëm një pjesë e vogël e fotografive që ai bëri në Greqi dhe në jug të Ballkanit. (Robert Elsie) Hejza
blank
blank
blank
blank
blank
blank

Zvicër – Kur banimi në mal bëhet tërheqës

Nisma e bashkisë Monte, në Val di Muggio, konsiderohet si një “praktikë më e mirë” në udhëzuesin e ri për shtëpitë tërheqëse malore

Parmelin prezantoi një botim për komunat që inkurajon marrjen e përgjegjësisë së politikës së tyre të strehimit – “Është i rëndësishëm këshillimi me popullatën”

 

VOAL- Ministri i Ekonomisë Guy Parmelin prezantoi një libër udhëzues të hënën në Muzeun Alpin në Bernë që ofron këshilla dhe shembuj për t’i bërë shtëpitë në rajonet malore tërheqëse. Dokumenti është veçanërisht i destinuar për komunat dhe i inkurajon ato që të marrin përgjegjësinë aktive për politikën e tyre të strehimit.

Sfidat e ndryshme me të cilat përballen komunat zvicerane

Sfidat me të cilat përballen zona të ndryshme të Zvicrës janë të shumta dhe të ndryshme: nga shpopullimi rural i zonave më të largëta, tek mungesa e banesave të përballueshme në qendrat më turistike. “Udhëzuesi është i përshtatshëm për të gjitha këto situata të ndryshme,” tha Parmelin.

Komunitetet malore rekomandohen të shfrytëzojnë potencialin e bashkëpunimit rajonal. Drejtori i Zyrës Federale të Strehimit, Martin Tschiren vuri në dukje se “është e rëndësishme të konsultohet me popullatën, sepse ata e dinë më mirë se kushdo se çfarë kanë nevojë”. Një nga dymbëdhjetë shembujt e suksesshëm të përmendur në udhëzues ka të bëjë me fshatin Ernen, që ndodhet në Valais. Në këtë bashki, për të inkurajuar familjet e reja për të qëndruar, bashkia ka krijuar një kooperativë që ka ndërtuar shtëpi me qira të përballueshme, të përshtatura për nevojat e tyre. Në Amden, nga ana tjetër, në Kantonin e Valais, falë përkushtimit dhe bashkëpunimit të një kooperativë lokale, u ndërtua një rezidencë për të moshuarit që po përpiqeshin të gjenin strehim të përshtatshëm për nevojat e tyre, me efekt dytësor lirimin e shtëpive për familjet.

Përvoja pozitive edhe në Ticino dhe në Grisons

Ka edhe shembuj nga Tiçino dhe Graubynden. Në Monte, në luginën Muggio, popullsia u pyet se çfarë kishte nevojë dhe u krijuan zgjidhje të personalizuara për të plotësuar nevojat e shprehura nga qytetarët. Në veçanti, dyqani ushqimor lokal u rinovua për të ruajtur kontaktet sociale dhe u kryen ndërhyrje arkitekturore. E gjithë kjo ka bërë të mundur përmirësimin e cilësisë së jetës së banorëve vendas.

Në fshatin graubyndas Lantsch, çmimi i pasurive të paluajtshme është rritur vitet e fundit dhe disponueshmëria e banesave për vendasit është zvogëluar. Për të zgjidhur situatën, bashkia ka vendosur t’u lërë banorëve një tokë të madhe, me kusht që ata të angazhohen të jetojnë në fshat për të paktën 25 vjet. Kështu u ndërtua një kooperativë banesash.

Gjithashtu në Samedan, po në Graubynden, lindi një kooperativë, e drejtuar kryesisht për të rinjtë deri në 25 vjeç, për t’i ndihmuar ata të qëndrojnë në vend pasi të kenë përfunduar mësimin e tyre në vend që të largohen për të kërkuar pasurinë e tyre diku tjetër, duke pasur parasysh mungesën e banesa të ofruara në vend.

Ku të gjeni udhëzuesin

Udhëzuesi u botua së bashku nga Zyra Federale e Strehimit (FOAB) dhe Grupi Zviceran për Rajonet Malore (SAB) dhe mund të gjendet këtu.

http://www.sab.ch/fileadmin/user_upload/customers/sab/Dokumente/Publikationen_SAB/Pub_abJuli2020/It_Broschuere_Bundesamt_fuer_Wohnungswesen.pdf


Send this to a friend