VOAL

VOAL

Përfaqësuesja e futbollit iu bën vizitë Rojave Zvicerane në Vatikan

June 25, 2021
blank

Komentet

blank

Partia Socialiste me strategji për anëtarësimin e Zvicrës në Bashkimin Evropian

Dokumenti i miratuar sot do të shqyrtohet nga kongresi i partisë i planifikuar për në tetor

Këshilli i partisë, i mbledhur sot në Neuchâtel, mbështet një strategji që synon pranimin e Zvicrës në BE

 

VOAL- Këshilli partiak i PS-së zvicerane, i mbledhur sot, të premten në Neuchâtel, miratoi pothuajse njëzëri një dokument të brendshëm që mbështet një strategji që synon anëtarësimin e Zvicrës në Bashkimin Evropian. Fjalën e fundit do ta ketë kongresi i partisë që do të mblidhet në tetor.

“Kemi gjetur një zgjidhje. Është një strategji inteligjente dhe e realizueshme, por edhe me një peshë të fortë, një bazë vlerash për politikën europiane të partisë sonë”, komentoi Jon Pult, nënkryetar i PS-së dhe autor i dokumentit, duke shtuar se. ai beson se ato janë një rrugë kryesore që duhet ndjekur edhe për Zvicrën.

Projekti në fjalë është i ndarë në tri faza: e para parashikon një marrëveshje stabilizimi që rregullon pjesëmarrjen në programe si Erasmus dhe Horizon Europe; e dyta synon një marrëveshje ekonomike dhe bashkëpunimi për të adresuar çështjet institucionale të aksesit në treg; më në fund, nga viti 2027 do të duhet të fillojnë negociatat për anëtarësimin e Zvicrës në BE.

Por pse tani rinisni një debat që mbetet shumë shpërthyes? Jon Pult vë në pikëpyetje në këtë kuptim ndikimin e vendosur të pushtimit të Ukrainës. “Opinioni zviceran po ndryshon”, thotë politikani Graubünden “Kjo luftë imperialiste dhe ky agresion i paligjshëm i Putinit kundër një vendi të lirë, demokratik evropian si Ukraina” i bën njerëzit në Zvicër të reflektojnë edhe për faktin se “të qenit pjesë e këtij institucioni mbikombëtar që mbron vlerat e demokracisë, të shtetit ligjor, të të jetuarit së bashku në paqe, është një perspektivë tërheqëse për të ardhmen dhe një perspektivë e domosdoshme”.

Megjithatë, në shtëpinë socialiste u shfaqën ndjeshmëri të ndryshme për këtë temë. Ashtu si në rastin e PS-së së Ticino-s, e cila gjatë miratimit të dokumentit kërkoi të shqyrtohej situata specifike e rajoneve kufitare: me një prani të lartë të punëtorëve kufitarë dhe përballë fenomenit të hedhjes së pagave. Kjo kërkesë u pranua nga plenumi. “Eja Ticino”, vëren në këtë drejtim bashkëkryetarja e PS Ticino Laura Riget, “ne i kemi dhënë një po kritike këtij dokumenti, sepse mendojmë se është e rëndësishme që në parti të kemi diskutimin tonë për marrëdhëniet tona me BE-në. dhe në opinionin publik. Megjithatë mendojmë se është gjithashtu shumë e rëndësishme të nënvizojmë rëndësinë e forcimit të masave shoqëruese dhe garantimit të mbrojtjes së pagave të punëtorëve meshkuj dhe femra”.

Krahas qëndrimit të BE-së, Këshilli i Partisë PS miratoi edhe disa rezoluta. Thirrja e parë për kompensimin e plotë të rritjes aktuale të pensioneve AHV për vitin e ardhshëm: pa kundërmasa për koston e lartë të jetesës, theksohet, pensionistët mund të pësojnë një rënie të fuqisë blerëse me më shumë se 1000 franga në vitet 2021-2023. Rezoluta e dytë bën thirrje që të gjithë refugjatët në Zvicër të trajtohen në mënyrë të barabartë, pavarësisht nga origjina apo statusi social: ndërsa refugjatët nga Ukraina marrin menjëherë statusin e mbrojtjes S, shumica e atyre që vijnë nga realitete ndërluftuese si Afganistani ose Siria shpesh jetojnë me vite me një statuti i pranimit të përkohshëm, shpreh keqardhjen e Këshillit të PS, sipas të cilit kjo situatë duhet të ndryshojë. rsi-eb

blank

Universiteti i Lozanës: Musolinit nuk i revokohet “Doctor Honoris Causa”

 

VOAL- Universiteti i Lozanës nuk ka ndërmend të tërheqë doktoraturën e nderit (Honoris Causa) të dhënë Benito Musolinit në vitin 1937. Rektori Frédéric Herman e konfirmoi këtë në një intervistë të publikuar në faqen e internetit të universitetit. “Universiteti ka dështuar në misionin dhe vlerat e tij akademike të bazuara në respektin për individin dhe lirinë e mendimit”, shpjegon ai, por “në vend që ta mohojë apo anulojë këtë episod, që është pjesë e historisë së tij”, menaxhmenti” dëshiron që ajo të shërbejë si një paralajmërim i përhershëm për lëvizjet e mundshme ideologjike ndaj të cilave çdo person, institucion apo shoqëri është i ekspozuar në çdo kohë”.

Qëndrimi erdhi pasi grupi i punës i ngarkuar me vlerësimin e çështjes në vitin 2020 arriti në përfundimin se dhënia e titullit diktatorit ishte “një gabim i rëndë”, por pa propozuar revokimin e tij. Dokumenti i hartuar nga përfaqësuesit e shtatë fakulteteve, të ndihmuar nga ekspertë të jashtëm, kërkon miratimin e 4 masave për trajtimin e incidentit dhe thellimin e kërkimit mbi fashizmin. rsi-eb

blank

Zvicër: Ndryshon strategjia e hekurudhave

VOAL- Pas vitesh fokusimi në trafikun në distanca të gjata dhe eliminimit të problemeve të kapacitetit, Këshilli Federal ka vendosur të riorientojë strategjinë hekurudhore. Risia u njoftua të mërkurën në Bernë nga këshilltarja federale Simonetta Sommaruga e cila prezantoi perspektivën e “Hekurudhat 2050” të hedhur për konsultim.

Fazat e ardhshme të zgjerimit, u nënvizua, do të synojnë kryesisht përmirësimin e ofertës në distanca të shkurtra dhe të mesme, për shembull duke rritur lidhjet në rrjetin rajonal ekspres dhe duke përmirësuar stacionet periferike. Përmirësime specifike janë planifikuar për trafikun në distanca të gjata dhe të mallrave.

Qeveria vendosi gjithashtu të përfundojë tunelin bazë të Lötschberg duke e pajisur atë me dy shina. Ajo ndër të tjera do të shmangë mbylljen e plotë të saj për 8 muaj. Kostot shtesë të këtij dhe projekteve të tjera (si tuneli Zimmerberg dhe kryqëzimi i Gjenevës) do të kërkojnë ndarjen e 720 milionëve shtesë. rsi-eb

blank

Zvicër: Sommaruga viziton hidrocentralin e ri në Nante de Drance

VOAL- Këshilltarja Federale Simonetta Sommaruga vizitoi të shtunën hidrocentralin Nante de Drance në Finhaut, Valais, i cili më në fund duhet të hyjë në punë më 1 korrik pas 14 vitesh punë dhe kosto prej rreth 2 miliardë frangash.

Hidrocentrali ndodhet në 600 metra thellësi midis liqeneve artificiale të Vieux-Emosson dhe Emosson dhe përdor diferencën prej 300 metrash në lartësi midis dy pellgjeve për të gjeneruar energji.

Impianti, i cili do të inaugurohet në shtator, do të duhet të gjenerojë rreth 2.5 miliardë kilovat orë energji në vit. Ai “do të luajë një rol thelbësor në stabilizimin e rrjetit të energjisë elektrike zvicerane dhe evropiane”, nënvizoi Nant de Drance SA në një deklaratë. rsi-eb

blank

Këshilli i CERN-it deklaron synimin e tij për të përfunduar marrëveshjet e bashkëpunimit me Rusinë dhe Bjellorusinë në datën e skadimit të tyre më 2024

 

 

Deklarata e Këshillit të CERN:

 

Në mbledhjen e tij të 208-të dje, Këshilli i CERN-it përsëriti denoncimin e tij për vazhdimin e pushtimit të paligjshëm ushtarak të Ukrainës nga Federata Ruse me përfshirjen e Republikës së Bjellorusisë, e cila ka rezultuar në një krizë të gjerë humanitare dhe humbje të konsiderueshme jetësh. CERN u krijua pas Luftës së Dytë Botërore për të bashkuar kombet dhe njerëzit për ndjekjen paqësore të shkencës. Shtetet Anëtare kujtuan se vlerat thelbësore të Organizatës kanë qenë gjithmonë të bazuara në bashkëpunimin shkencor përtej kufijve si një shtytës për paqen dhe theksuan se agresioni i një vendi kundër një vendi tjetër bie ndesh me këto vlera.

 

Këshilli deklaroi se synon të përfundojë Marrëveshjet e Bashkëpunimit Ndërkombëtar të CERN-it (ICA) me Federatën Ruse dhe Republikën e Bjellorusisë në datat e tyre të skadimit në vitin 2024. Megjithatë, situata do të vazhdojë të monitorohet me kujdes dhe Këshilli është i gatshëm të ndërmarrë çdo Vendim të mëtejshëm në dritën e zhvillimeve në Ukrainë.

 

Marrëveshjet e bashkëpunimit ndërkombëtar të CERN-it, ICA-t, zakonisht zgjasin për pesë vjet dhe rinovohen në heshtje për të njëjtën periudhë, përveç rastit kur njëra palë i jep palës tjetër një njoftim me shkrim për përfundimin të paktën gjashtë muaj përpara datës së rinovimit. ICA me Federatën Ruse skadon në dhjetor 2024, ajo me Republikën e Bjellorusisë në qershor 2024.

 

Këto masa pasojnë ato të miratuara tashmë në një mbledhje të jashtëzakonshme të Këshillit më 8 mars dhe në mbledhjen e rregullt të Këshillit më 25 mars. Këshilli ripohoi se të gjitha vendimet e marra deri sot, së bashku me veprimet e ndërmarra nga menaxhmenti, të cilat kanë pasur një ndikim të dukshëm në përfshirjen e Federatës Ruse dhe Republikës së Bjellorusisë në programin shkencor të Organizatës, mbeten në fuqi.

 

Këshilli vendosi gjithashtu të rishikojë bashkëpunimin e ardhshëm të CERN-it me Institutin e Përbashkët për Kërkime Bërthamore (JINR) shumë përpara skadimit të ICA-së aktuale në janar 2025.

 

Citim nga Fabiola Gianotti, Drejtoreshë e Përgjithshme e CERN:

“Vendimi i djeshëm i Këshillit konfirmon dënimin e fortë të pushtimit të Ukrainës nga Federata Ruse e ndihmuar nga Bjellorusia, duke lënë derën hapur për bashkëpunimin e vazhdueshëm shkencor nëse kushtet lejojnë në të ardhmen”, tha drejtoresha e përgjithshme Fabiola Gianotti.

 

Rreth CERN-it
CERN, Organizata Evropiane për Kërkime Bërthamore, është një nga laboratorët kryesorë në botë për fizikën e grimcave. Organizata ndodhet në kufirin franko-zviceran, me selinë e saj në Gjenevë. Shtetet Anëtare të saj janë: Austria, Belgjika, Bullgaria, Republika Çeke, Danimarka, Finlanda, Franca, Gjermania, Greqia, Hungaria, Izraeli, Italia, Holanda, Norvegjia, Polonia, Portugalia, Rumania, Serbia, Sllovakia, Spanja, Suedia, Zvicra dhe Mbretëria e Bashkuar. Qiproja, Estonia dhe Sllovenia janë shtete anëtare të asociuara në fazën paraprake të anëtarësimit. Kroacia, India, Letonia, Lituania, Pakistani, Turqia dhe Ukraina janë shtete anëtare të asociuara. Bashkimi Evropian, Japonia, JINR, Federata Ruse, UNESCO dhe Shtetet e Bashkuara të Amerikës kanë aktualisht statusin e vëzhguesit. Statusi i vëzhguesit të Federatës Ruse dhe të JINR-së është pezulluar në përputhje me Rezolutat e Këshillit të CERN-it të 8 marsit 2022 dhe 25 marsit 2022, respektivisht.

www.home.cern

Ndiqni CERN në:

Për më shumë informacion, ju lutemi kontaktoni:
Zyra e Shtypit e CERN-it
press@cern.ch
+41 22 767 34 32
+41 22 767 21 41
home.cern/press

blank

CERN Council declares its intention to terminate cooperation agreements with Russia and Belarus at their expiration dates in 2024

 

CERN Council declares its intention to terminate cooperation agreements with Russia and Belarus at their expiration dates in 2024

 

Statement by the CERN Council:

 

At its 208th meeting yesterday, the CERN Council reiterated its denunciation of the continuing illegal military invasion of Ukraine by the Russian Federation with the involvement of the Republic of Belarus, which has resulted in a widespread humanitarian crisis and significant loss of life. CERN was established in the aftermath of World War II to bring nations and people together for the peaceful pursuit of science. Member States recalled that the core values of the Organization have always been based upon scientific collaboration across borders as a driver for peace, and stressed that the aggression of one country against another runs counter to these values.

 

The Council declared that it intends to terminate CERN’s International Cooperation Agreements (ICAs) with the Russian Federation and the Republic of Belarus at their expiration dates in 2024. However, the situation will continue to be monitored carefully and the Council stands ready to take any further decision in the light of developments in Ukraine.

 

CERN’s International Cooperation Agreements, ICAs, normally run for five years, and are tacitly renewed for the same period unless a written notice of termination is provided by one party to the other at least six months prior to the renewal date. The ICA with the Russian Federation expires in December 2024, that with the Republic of Belarus in June 2024.

 

These measures follow those already adopted at an extraordinary meeting of the Council on 8 March, and at the Council’s regular meeting on 25 March. The Council reaffirmed that all decisions taken to date, along with the actions undertaken by the Management, which have had a marked impact on the involvement of the Russian Federation and the Republic of Belarus in the scientific programme of the Organization, remain in force.

 

The Council also decided to review CERN’s future cooperation with the Joint Institute for Nuclear Research (JINR) well in advance of the expiration of the current ICA in January 2025.

 

The full text of the Council’s resolutions can be found here.

Quote from Fabiola Gianotti, CERN Director-General:

“Yesterday’s Council’s decision confirms the strong condemnation of the invasion of Ukraine by the Russian Federation aided by Belarus, while leaving the door ajar for continued scientific collaboration should conditions allow in the future,” said Director-General Fabiola Gianotti.

 

About CERN
CERN, the European Organization for Nuclear Research, is one of the world’s leading laboratories for particle physics. The Organization is located on the French-Swiss border, with its headquarters in Geneva. Its Member States are: Austria, Belgium, Bulgaria, Czech Republic, Denmark, Finland, France, Germany, Greece, Hungary, Israel, Italy, Netherlands, Norway, Poland, Portugal, Romania, Serbia, Slovakia, Spain, Sweden, Switzerland and the United Kingdom. Cyprus, Estonia and Slovenia are Associate Member States in the pre-stage to Membership. Croatia, India, Latvia, Lithuania, Pakistan, Türkiye and Ukraine are Associate Member States. The European Union, Japan, JINR, the Russian Federation, UNESCO and the United States of America currently have Observer status. The Observer status of the Russian Federation and of JINR is suspended in accordance with the CERN Council Resolutions of 8 March 2022 and 25 March 2022, respectively.

www.home.cern

Follow CERN at:

For more information, please contact:
CERN Press Office
press@cern.ch
+41 22 767 34 32
+41 22 767 21 41
blank

Konkurrueshmëria, Zvicra e dyta në botë

Danimarka – në foto Kopenhagen – shkoi nga e treta në vendin e parë

 

VOAL- Zvicra nuk është më vendi më konkurrues në botë: Konfederata humbet një pozicion në renditjen e vitit 2022 të Institutit për Zhvillimin e Menaxhimit (IMD) në Lozanë dhe pasohet nga Danimarka, e cila ngjitet nga e treta në vendin e parë.

E treta është Singapori, e katërta është Suedia dhe e pesta është Hong Kongu. Dhjetë pozicionet e para plotësohen nga Holanda, Tajvani, Finlanda, Norvegjia dhe Shtetet e Bashkuara. Kina është e 17-ta. Sa i përket shteteve më afër Konfederatës, Gjermania është e 15-ta, Austria është e 20-ta, Franca e 28-ta dhe Italia e 41-ta. Renditja e kombeve të marra në konsideratë mbyllet nga Argjentina (62) dhe Venezuela (63).

Zvicra shkëlqen mbi të gjitha në kategoritë e efikasitetit të qeverisë dhe infrastrukturës, ku renditet e para. Nga ana tjetër, ajo ecën më pak mirë në sektorin e performancës ekonomike, në të cilën rrëshqiti nga vendi i shtatë në vendin e 30-të. Dy të tretat e indikacioneve bazohen në të dhënat e vitit 2021 dhe një e treta në informacione nga muajt e parë të 2022, që për rrjedhojë nuk përfshin ndikimin e luftës në Ukrainë.

Renditja, tashmë në edicionin e 34-të të këtij viti, është rezultat i kombinimit të qindra treguesve. Këto përfshijnë statistika, të tilla si papunësia, prodhimi i brendshëm bruto, shpenzimet shtetërore për shëndetësinë dhe trajnimin, por edhe vlerësimin e kohezionit social, korrupsionit dhe globalizimit. rsi-eb

blank

Ky aeroplan me energji diellore mund të qëndrojë në ajër për muaj të tërë

Në vitin 2016, një aeroplan me pamje të çuditshme, i mbuluar me më shumë se 17,000 panele diellore, i tregoi botës një pamje të së ardhmes së fluturimit. Me hapjen e krahëve të një Boeing 747, por që peshonte vetëm sa një SUV, ai rrotulloi Tokën pa përdorur asnjë pikë karburant.
I quajtur Solar Impulse 2, ishte ideja e eksploruesit zviceran Bertrand Piccard dhe inxhinierit zviceran Bertrand Borschberg, i ndërtuar për të shfaqur potencialin e energjisë së rinovueshme. Pas fluturimit të tij rekord , ai e kishte arritur qëllimin e tij – por tani po merr një frymë të re.
Në vitin 2019 ai u ble nga Skydweller Aero, një startup amerikano-spanjoll i cili synon ta kthejë avionin në “pseudo-satelitin” e parë komercialisht në botë, i aftë për të bërë punën e një sateliti orbital, por me më shumë fleksibilitet dhe më pak ndikim mjedisor.
“Një pseudo-satelit është një avion që qëndron lart, le të themi, pafundësisht,” thotë CEO i Skydweller, Robert Miller. “Kjo do të thotë 30, 60, 90 ditë — ndoshta një vit. Dhe si e tillë, ai mund të bëjë në thelb gjithçka që do të imagjinonit se mund të bëjë një satelit.” Kjo përfshin ofrimin e telekomunikacionit dhe imazhin e Tokës, si dhe reagimin ndaj fatkeqësive dhe monitorimin e burimeve natyrore.

Më e lirë dhe më e gjelbër

Përdorimi i një avioni për aplikime të tilla është më fleksibël dhe më i lirë, sepse satelitët janë të shtrenjtë për t’u ndërtuar dhe duhet të lëshohen në orbitë nëpërmjet një rakete, përgjithësisht të mundësuar nga lëndët djegëse fosile. Është gjithashtu më i qëndrueshëm, sepse satelitët kanë jetëgjatësi të kufizuar dhe përfundimisht çmontohen, duke shtuar shpesh problemin e mbeturinave hapësinore . Hulumtimet e fundit zbuluan se konstelacionet e mëdha të satelitëve mund të dëmtojnë shtresën e ozonit duke lëshuar kimikate ndërsa digjen kur rihyjnë në atmosferën e Tokës.

blank

Pasi bleu Solar Impulse 2, Skydweller kaloi muaj duke e modifikuar dhe e fluturoi sërish për herë të parë në nëntor 2020. Që atëherë, ka përfunduar 12 fluturime testuese, në motin me diell të Spanjës juglindore. “Ne jemi në procesin e shndërrimit të tij në një dron”, thotë Miller. “Piloti është ende atje për siguri, por ne tani kemi aftësinë për të fluturuar avionin plotësisht në mënyrë autonome.”

blank

Ngritjet dhe uljet ende trajtohen nga piloti, por Miller thotë se hapi tjetër është shtimi i sistemeve që do t’i bëjnë ato automatike. “Pas kësaj, ne mund ta heqim pilotin nga avioni. Jemi në procesin e fillimit të ndërtimit të një avioni të dytë që nuk ka fare kabinë,” shton ai. Heqja e pilotit dhe kabinës krijon hapësirë ​​për ngarkesa më të mëdha dhe është një hap i domosdoshëm për të lejuar aeroplanin të fluturojë për javë ose muaj (fluturimi më i gjatë i Solar Impulse 2 ishte pak më pak se pesë ditë).

Miller thotë se avioni mund të vendoset që në vitin 2023 dhe se ai beson se do të ketë një treg për një flotë prej mijëra. Kompanitë si Facebook dhe Google kanë testuar pseudo-satelitë në të kaluarën, por pa zhvilluar kurrë një produkt komercial.
“Sigurisht që do të ketë kërkesë në rritje për llojin e shërbimeve që ofron Skydweller,” thotë Jeremiah Gertler, një analist i aviacionit në kompaninë e analizës së tregut të hapësirës ajrore dhe mbrojtjes Teal Group. “Ndërsa të tjerët po ofrojnë zgjidhje të ngjashme dhe të ndryshme për misionet në lartësi të mëdha dhe të gjata, ka një avantazh të qartë për të qenë milingona e parë në piknik.”

 

Monitorimi i oqeaneve

Siç ishte rasti me satelitët, projekti po tërheq interesin e hershëm për aplikime qeveritare dhe ushtarake. Marina e SHBA-së ka investuar 5 milionë dollarë në Skydweller për të hetuar aftësinë e avionit për të kryer patrulla detare, për të cilat aktualisht përdor drone që thuhet se mund të fluturojnë jo më shumë se 30 orë, dhe Njësia e Inovacionit të Mbrojtjes – një organizatë e Mbrojtjes që kërkon teknologji në zhvillim për ushtria amerikane — i ka dhënë Skydweller një kontratë prej 14 milionë dollarësh. Miller, megjithatë, thotë se e sheh Skydweller si përfundimisht “shumë më komercial sesa i orientuar drejt qeverisë”.
Shumë nga aplikimet e tij të mundshme kanë përfitime mjedisore, duke përfshirë monitorimin e përdorimit të burimeve natyrore — për shembull, kërkimin e oqeanit për peshkim të paligjshëm ose për rrjedhjet e naftës nga operacionet e shpimit në det të thellë. “Ka mënyra për ta bërë këtë me sensorin në distancë nga një avion, por është jashtëzakonisht e vështirë ta bësh atë nga një satelit,” thotë Miller.

blankTelekomunikacioni ka të ngjarë të jetë një përdorim kyç për Skydweller, sepse përdorimi i avionit për të ofruar akses në internet ose celular mund të jetë ekonomikisht i qëndrueshëm aty ku nuk do të ishte infrastruktura satelitore ose tradicionale.
Nëntorin e kaluar, kompania njoftoi një partneritet me Telefonica, një nga ofruesit më të mëdhenj të rrjetit celular në botë, për të zhvilluar zgjidhje të lidhjes që mund të ofrojnë mbulim celular në rajone të pashërbyer ose të pashërbyer anembanë botës. Skydweller do të funksiononte si një “kullë celulare në qiell”, pa gjurmë fizike ose karboni. Ai gjithashtu mund të sigurojë infrastrukturë të përkohshme komunikimi në zonat e fatkeqësive.

 

Skydweller gjithashtu mund të ofrojë mbështetje ajrore gjatë operacioneve të kërkimit dhe shpëtimit, për shembull gjatë zjarreve në pyje, me fleksibilitetin për të qenë në gjendje të ngrihet nga aeroportet ekzistuese, të vendoset mijëra milje larg dhe të qëndrojë në ajër për muaj – pa emetim karboni. Ai është në gjendje të fluturojë natën me energji baterie, duke përdorur energjinë e ruajtur gjatë ditës.

blankSkydweller gjithashtu mund të ofrojë mbështetje ajrore gjatë operacioneve të kërkimit dhe shpëtimit, për shembull gjatë zjarreve në pyje, me fleksibilitetin për të qenë në gjendje të ngrihet nga aeroportet ekzistuese, të vendoset mijëra milje larg dhe të qëndrojë në ajër për muaj – pa emetim karboni. Ai është në gjendje të fluturojë natën me energji baterie, duke përdorur energjinë e ruajtur gjatë ditës. bw

blank

Anëtare e Këshillit të Sigurimit: çfarë ndryshon për Zvicrën?

Presidenti i Konfederatës, Ignazio Cassis, në selinë e OKB-së në Nju Jork

Në pritje të anëtarësimit në Këshillin e Sigurimit, Konfederatës i hapen mundësi të reja – Mendimi i ekspertëve

 

VOAL- Mandati i Këshillit të Sigurimit të OKB-së për Zvicrën do të fillojë në janar. Megjithatë, një periudhë e përkohshme do të fillojë më 1 tetor: presidentët e organit ekzekutiv të OKB-së do të duhet t’i transmetojnë Konfederatës të gjitha dokumentet e rëndësishme mbi takimet, plus Zvicra do të jetë në gjendje të marrë pjesë në konsultimet me dyer të mbyllura të Këshillit si vëzhguese.

Më pas, nga 1 janari 2023, Konfederata do të ulet në Këshillin e Sigurimit për dy vjet, i cili përfshin 15 anëtarë: 5 të përhershëm (Kina, Franca, Rusia, Mbretëria e Bashkuar dhe Shtetet e Bashkuara) dhe 10 jo të përhershëm.

Në shumicën e rasteve, Berna do të përfaqësohet nga ambasadori i saj në Kombet e Bashkuara në Nju Jork, Pascale Baeriswyl. Sidoqoftë, këshilltarët federalë do të jenë gjithashtu në gjendje të shërbejnë në Këshill, veçanërisht gjatë dy presidencave zvicerane në maj 2023 dhe ndoshta përsëri në shtator 2024.

Çfarë është Këshilli i Sigurimit i OKB-së

Një çështje tjetër ka të bëjë me komitetet e Këshillit të Sigurimit: Zvicra duhet të dijë brenda disa muajsh se cilit do t’i bashkohet. Midis tyre janë komitetet e dedikuara për çështjen e sanksioneve, presidenca e të cilëve shpesh vendoset me marrëveshje të heshtur midis pesë anëtarëve të përhershëm. Me luftën në Ukrainë, këto organe kanë marrë një rezonancë të paparë.

Çfarë bën Këshilli i Sigurimit i OKB-së?

“Këshilli i Sigurimit është organi suprem i OKB-së, i cili ka dy fuqi kyçe dhe një qëllim, pikërisht atë të ruajtjes së paqes dhe sigurisë në botë. Për ta bërë këtë, ajo ka dy fuqi thelbësore: atë të përdorimit të forcës, një fuqi e tepruar, dhe atë të marrjes së vendimeve të detyrueshme për shtetet e veta anëtare, “shpjegon Vicent Chetail, nga Instituti i Diplomuar i Gjenevës.

“Teknikisht, çdo anëtar ka të drejtën e votës, por 5 anëtarët e përhershëm kanë të drejtën e vetos, e përdorur 210 herë që nga viti 1946, në shumicën e rasteve nga Rusia (rreth 120 herë) dhe më pas nga Shtetet e Bashkuara (82 herë) dy superfuqitë historike”, vëren ai.

Në këtë skenar, cili është roli i vendeve më të vogla? “Tashmë ka pasur një vendim historik të marrë në prillin e kaluar me iniciativën e të ashtuquajturës “pesë e vogël”, pesë të vogla, pjesë e të cilave është edhe Zvicra, që i jep Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së mundësinë për të diskutuar mbi përdorimin e vetos.  Por është e qartë se ka ende shumë për të bërë për të plotësuar mungesën e përfaqësimit, efektivitetit, transparencës dhe këtu Zvicra mund të luajë një rol të rëndësishëm”, përgjigjet Chetail.

A është hyrja e Zvicrës në Këshillin e Sigurimit të OKB-së një problem për neutralitetin? “Vendet e tjera neutrale kanë qenë pjesë e këshillit të sigurisë me një rol të rëndësishëm, si Austria, Norvegjia, Suedia, Irlanda, kështu që nuk mendoj se anëtarësimi në këshillin e sigurisë është i papajtueshëm me neutralitetin të paktën si dhe këshilli federal. e sajon”. rsi-eb

blank

Zvicra bëhet anëtare e Këshillit të Sigurimit të OKB-së

Zvicra i bashkohet Këshillit të Sigurimit të OKB-së: Ignazio Cassis në mbërritjen e tij në selinë e OKB-së në Nju Jork përpara seancës

VOAL- Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara në fakt ka votuar pro caktimit të Zvicrës së një vendi jo të përhershëm në Këshill, sot, të enjten, me 187 vota pro nga 190 të vlefshme. Për caktimin e mandatit kërkoheshin të paktën dy të tretat e votave. Presidenti i Konfederatës dhe kreu i diplomacisë zvicerane Ignazio Cassis mbërriti në selinë e OKB-së për votimin e rëndësishëm.

blank

Ignazio Cassis, foto këtu me delegacionin zviceran gjatë seancës së Asamblesë së Përgjithshme në Nju Jork

Konfederata, e cila paraqiti kandidaturën e saj në vitin 2011, po konkurronte për një nga vendet vakante të mbetura në Këshill për të ashtuquajturin WEOG, grupin rajonal të Evropës Perëndimore dhe shtete të tjera.

blank

vijon…

blank

Universiteti Politeknik i Zyrihut renditet ndër 10 më të mirët në botë

VOAL- Politekniku Federal i Zyrihut mbetet i vetmi universitet jo-anglishtfolës në mesin e 10 universiteteve më të mira në botë në renditjen e hartuar nga Quacquarelli Symonds, edhe nëse bie nga vendi i tetë në të nëntë.

Universiteti Politeknik i Lozanës ka humbur dy pozicione, nga vendi i 14-të në vendin e 16-të, dhe Universiteti i Zyrihut ka shkuar nga i 70-ti në të 83-tin. Të gjitha universitetet e tjera zvicerane janë nën renditjen e 100-të, me Universitetin e Zvicrës Italiane të qëndrueshme në vendin e 240-të.

Renditja dominohet sërish nga universitetet amerikane dhe britanike dhe për të njëmbëdhjetin vit radhazi Instituti i Teknologjisë në Masaçusets ka marrë kryesimin. rsi-eb

blank

OKB: Sot Zvicra pritet të anëtarësohet në Këshillin e Sigurimit

Votimi i pritshëm i Asamblesë së Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara është planifikuar për në mbrëmje

 

VOAL- Gati 20 vjet pas anëtarësimit në Kombet e Bashkuara, Zvicra po përgatitet për një hap të konsiderueshëm në cilësi për shkak të pranisë së saj në forumin më të madh në botë. Në fakt votimi i pritshëm për hyrjen e Konfederatës në Këshillin e Sigurimit të OKB-së është planifikuar për mbrëmjen e sotme, e enjte.

Asambleja e Përgjithshme, e cila aktualisht përfshin 193 vende, do të flasë drejtpërdrejt. Zvicra – kujtojmë – ka aplikuar së bashku me katër shtete të tjera – pikërisht Maltën, Japoninë, Mozambikun dhe Ekuadorin – për një vend jo të përhershëm në Këshillin e Sigurimit në periudhën dyvjeçare 2023-2024. Për caktimin e mandatit kërkohen dy të tretat e votave pro. Dhe perspektivat duken shumë solide, duke qenë se asnjë vend tjetër nuk konkurron drejtpërdrejt me Zvicrën: në fakt, përveç Konfederatës, vetëm Malta ka aplikuar për një nga dy vendet e Këshillit të mbetura bosh në të ashtuquajturin WEOG, grupi rajonal i Perëndimit, Evropës dhe të shteteve të tjera. Dy nga dy, pra. Dhe Zvicra, duke përjashtuar surprizat vërtet të pamundura, do t’i bashkohet Këshillit të Sigurimit nga 1 janari. Një mandat i parë historik dhe me peshë.

Funksionet e Këshillit të Sigurimit

Por cili është roli i këtij organi të OKB-së? Ku qëndron rëndësia e saj? Sipas Kartës së Kombeve të Bashkuara, ajo ka përgjegjësinë kryesore për ruajtjen e paqes dhe sigurisë ndërkombëtare. Në fakt, është Këshilli i Sigurimit ai që vëren shfaqjen e kërcënimeve për paqen ose aktet e agresionit. Prandaj i takon Këshillit t’u drejtohet palëve të përfshira për të zgjidhur mosmarrëveshjet në mënyrë paqësore, duke rekomanduar metodat e zgjidhjes që konsiderohen të përshtatshme. Por në raste të caktuara, nuk duhet harruar, Këshilli mund të vendosë sanksione apo edhe të autorizojë përdorimin e forcës për të ruajtur ose rivendosur paqen dhe sigurinë ndërkombëtare.

blank

Salla që pret mbledhjet e Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara

 

Këshilli i Sigurimit i OKB-së përfshin 5 vende anëtare të përhershme me të drejtë vetoje (Kina, Franca, Mbretëria e Bashkuar, Rusia dhe Shtetet e Bashkuara) dhe 10 anëtarë jo të përhershëm të cilët caktohen nga Asambleja e Përgjithshme për një periudhë 2-vjeçare. Funksionet dhe kompetencat e organit përfshijnë gjithashtu formulimin e planeve që synojnë rregullimin e armatimeve, zgjedhjen – së bashku me Asamblenë e Përgjithshme – të anëtarëve të Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë (CIG), ushtrimin e funksioneve të mbrojtjes së OKB-së. në fushat “strategjike” dhe rekomandimet drejtuar Asamblesë së Përgjithshme për emërimin e Sekretarit të Përgjithshëm të Kombeve të Bashkuara.

Kandidatura zvicerane: pyetje dhe përgjigje të qeverisë

Prezantimi i kandidaturës zvicerane në Këshillin e Sigurimit daton në vitin 2011. Që atëherë, debati për këtë çështje sigurisht është bërë intensiv, duke nxjerrë në pah jo pak zëra kritikë apo kundërshtues të hapur siç është, mbi të gjitha, ai i Partisë Popullore. Por Parlamenti ka mbështetur gjithmonë qëndrimin e qeverisë: për herë të fundit marsin e kaluar, kur kombëtarja hodhi poshtë me një shumicë të madhe (125 vota kundër 56 dhe 8 abstenime) një mocion të demokratëve që synonte tërheqjen e kandidaturës.

Megjithatë, mbeten pyetje të ndryshme në lidhje me implikimet e këtij hapi për politikën e jashtme të Konfederatës. A është vërtet në përputhje hyrja në Këshillin e Sigurimit me parimin e neutralitetit? A nuk ka rrezik që, me pjesëmarrjen në Këshill, Zvicra të mund të gjendet e ekspozuar ndaj presionit të paprecedentë nga fuqitë e mëdha? Dhe pastaj, cili është kuptimi i këtij mandati në një organ ku 5 vende anëtare të përhershme, nëpërmjet vetos së tyre, mund të bllokojnë efektivisht, siç bëjnë tashmë, rezolutat dhe masat? Vetëm në muajt e fundit, konflikti në Ukrainë dhe vetoja e Rusisë kundër një rezolute që dënon agresionin e saj ushtarak, kanë nxjerrë në pah rëndësinë e çështjes.

blank

“Një plus për paqen” është slogani që lançoi kandidaturën e Zvicrës për në Këshillin e Sigurimit të OKB-së

Problemi është sigurisht një problem konkret. Por në këtë pikë Qeveria kujtoi gjithashtu se për miratimin e një rezolute duhen të paktën 9 vota pro, brenda Këshillit. Prandaj, vendet me të drejtën e vetos kanë një pozicion të favorshëm, por për qëllime të marrjes së vendimeve ato kanë nevojë edhe për mbështetjen e anëtarëve jo të përhershëm, të cilët në fakt shpesh luajnë një rol vendimtar. Nga ana tjetër, për sa i përket neutralitetit, Ekzekutivi nënvizon se disa herë në Këshillin e Sigurimit kanë marrë pjesë edhe vende të tjera neutrale dhe të paangazhuara, si Austria dhe Irlanda fqinje. Për më tepër, organi i OKB-së, i cili është përgjegjës për ruajtjen e paqes në botë, nuk mund të asimilohet me një palë në konflikt sipas ligjit të neutralitetit. Përsa i përket frikës nga presioni, Këshilli Federal vëren se përballja me pozicione konfliktuale është rendi në politikën e jashtme. Kështu Zvicra, e cila tashmë është thirrur të mbajë një qëndrim për dosje të ndryshme të ndjeshme brenda OSBE-së apo Këshillit të OKB-së për të Drejtat e Njeriut, kështu do të përfaqësojë edhe interesat dhe vlerat e saj të bazuara në Kushtetutë në Këshillin e Sigurimit dhe në të drejtën ndërkombëtare.

Si do të karakterizohet mandati i Zvicrës?

Më konkretisht, Ekzekutivi ka treguar tashmë një sërë prioritetesh tematike për mandatin që do të ushtrojë Zvicra: promovimi i paqes, mbrojtja e popullatës civile në skenarë të konfliktit të armatosur, angazhimi për sigurinë klimatike dhe forcimi i efikasitetit të vetë Këshillit. Për sa i përket rolit të Parlamentit, Këshilli Federal do të përfshijë komitetet e politikës së jashtme të Dhomave përmes raporteve periodike mbi iniciativat e Konfederatës. Kryetarët e komisioneve parlamentare do të konsultohen gjithashtu në rrethana veçanërisht të rëndësishme, si miratimi i regjimeve të reja të sanksioneve ose autorizimi i masave të shtrëngimit ushtarak.

blank

Në shenjën e angazhimit zviceran ndaj multilateralizmit: ngjyrat e Kombeve të Bashkuara të parashikuara në Pallatin Federal

 

Qeveria beson se me një vend në Këshill – i cili miraton dhjetëra rezoluta çdo vit – Konfederata do të jetë në gjendje të ndjekë më tej interesat e saj dhe angazhimin e saj të njohur për të mbështetur paqen, të drejtat e njeriut, multilateralizmin dhe ndihmën humanitare. Zvicra deri më tani ka qenë e pranishme në të gjitha organet kryesore të OKB-së. Tani është radha e Këshillit të Sigurimit. “Një përgjegjësi e madhe që jemi gati ta marrim me përulësi dhe entuziazëm”, vuri në dukje presidenti i Konfederatës Ignazio Cassis, duke nënvizuar se kandidatura paraqet një vazhdimësi logjike për punën e bërë nga Zvicra që nga hyrja e saj në organizatë.

Aleks Ricordi/rsi-eb

 


Send this to a friend