VOAL

VOAL

MITET SERBE DHE SHUMËLLOJSHMËRIA E SHFAROSJEVE DHE FSHEHJA E TYRE NGA SERBIA – Përgatitur nga Abas Fejzullahi

January 12, 2022
blank

Komentet

blank

Në Gjenevë të Zvicrës shqiptarët festojnë:  GËZUAR 111 VJETORIN E PAVARËSISË!  Nga Nexhmije Mehmetaj

Dita e shumëpritur për të festuar 111 vjetorin e Pavarësisë erdhi me plot ngjyra gëzimi për mërgimtarët shqiptarë të Gjenevës. Të festosh 28 Nëntorin, festën e përbashkët të të gjithë shqiptarëve do të thotë është nder, respekt por edhe detyrë për gjithë luftëtarët e lirisë e pavarësisë të kombit tonë që derdhen gjak lumenj për të u çliruar nga pushtuesit shekullor të perandorisë otomane turke.

 

Më 2 nëntor Lidhja e Arsimtarëve dhe Prindërve Shqiptarë  “Naim Frashëri” së bashku me shoqatat tjera atdhetare të mërgimtarëve  shqiptarë që veprojnë në Gjenevë : “Ansambli Gëzuar” ,  “Rinia Kontakt”, “ Grupi Hareja” , “Komuniteti Shqiptar në Gjenevë”, “Zhegra” , “Studenti” kremtuan së bashku festën kombëtare 28 Nëntorin, në qytetin e bukur Les Avanchets.

Qindra shqiptarë u mblodhën së bashku me një entuziazëm të pa përshkruar për të kremtuar 111 Vjetorin e Pavarësisë së Shqipërisë. Fëmijët të shoqëruar nga prindërit, bashkatdhetarë të gjithë brezave, përfaqësues të ndryshëm, media vinin grupe – grupe dhe uronin njeri tjetrin: Gëzuar 111 Vjetori i Pavarësisë!

 

Të ftuarit që na nderojnë gjithnjë me praninë dhe mbështetjen e tyre ishin përfaqësues nga Konsullata e Republikës së Kosovës në Gjenevë, Teuta Agai ambasadorja e Maqedonisë V në OKB, kryetari i komunës Grand Saconnex, e të tjerë.

Programin e filloi kori i nxënësve me interpretimin e Himnit kombëtar, këngën solemne që i kushtohet atdheut, simbolit të kombit dhe Shqipërisë tonë.

Më pas takimin e hapi avokati Liburn Mehmetaj, kryetar i LAPSH si dhe përfaqësues i Këshillit organizativ të këtij manifestimi. Duke  i përshëndetur dhe falënderuar të pranishmit shtoi.- Flamuri shqiptar vezulloi më 28 nëntor 1443 në Krujën e Skënderbeut dhe më 28 Nëntor 1912 në Vlorën legjendare.   Të rrallë janë popujt që kanë një histori shumë të lashtë të simbolit kombëtar. Dhe ne shqiptarët jemi ata që e mbajmë këtë simbol në zemër dhe në shpirt. 28 Nëntori nuk ishte thjesht një akt i rëndësishëm, një datë historike. Kjo datë shënoi krijimin e shtetit shqiptar, një rrugëtimi të gjatë në të cilin është duke ecur dhe sot.  Një ditë e madhe si kjo evokon vlera. Ajo është vulosja e të arriturave si komb, është krenari kombëtare… Ai vazhdoi, foli edhe për rëndësinë e mësimit të gjuhës shqipe tek fëmijët e mërgimtarëve shqiptarë në Zvicër. LAPSH ka krijuar një fole të ngrohtë për komunitetin, këtu në Gjenevë çdo ditë e më shumë po shtohet numri i nxënësve, por presim që ky numër të rritet në vazhdimësi.  Një mbështetje e tillë gëzon dhe do ta gëzojë vlerësimin e komunitetit tonë -tha ai nder të tjera.

 

Më pas fjalën e mori znj Teuta Agai ambasadore nga Maqedonia V pranë OKB në Gjenevë, një personalitet i femrës shqiptare që foli më shumë se kurrë për atdhetarizëm dhe dashuri njerëzore. Kumbimi i fjalëve të saj drejtuar të pranishmëve mori një ngjyrim mjaft të fuqishëm. Rrugëtimi i saj në promovimin e vlerave kombëtare ishte tepër e vështirë si bijë e një familje të persekutuar. Ndër të tjera i porositi fëmijët shqiptarë që asnjë mos të mungojë nga shkolla shqipe. Shkolla është vatër e promovimit të vlerave tona kombëtare që nga historia e lashtë e deri në ditët e sotme…

 

E shtuna ishte një ditë e veçantë… aq më tepër në fytyrat e nxënësve të shkollës shqipe të Gjenevës, shihej gëzimi sidomos tek ata që ishin në programin festiv shkollor. Në poezitë që recituan dhe këngët që kënduan kishte shumë çiltërsi dhe dashuri për gjuhën e të parëve.  Kostumet popullore të fëmijëve, serioziteti me të cilën ata u paraqitën në skenë ishte një sukses i plotë.

 

Emocione të papërshkrueshme e kanë pushtuar sallën kur në skenë u ngjitën artistët e këngës shqipe bashkëshortët Shpejtim dhe Afërdita Krasniqi të shoqëruar nga djali i tyre Elioni, një familje e mrekullueshme, model nga Prizreni i Kosovës që me zemër ruan e kultivon muzikën shqiptare.

 

Aktivitete të larmishme dhe të arrira zhvilluan të gjitha grupet artistike e kulturore që ishin të pranishme.

 

Është e pamundur që t’i fiksosh të gjithë, por një gjë është e sigurt:

I gjithë aktiviteti u shoqërua me këngë patriotike, nën sfondin kuq e zi, sollën kulturën burimore para shikuesve të shumtë, që u shoqëruan gjatë me duar trokitje.

Në ketë mes që i pranishëm edhe këngëtari i mirënjohur Nimon Mushkolaj.

 

Z. Nasuf Nuhiu kryetari i shoqatës Komunitetit Shqiptar të Gjenevës, pati një fjalë rasti, vlerësoi suksesin e studentëve shqiptar dhe shpërndau nga një Mirënjohje.

Në ketë eveniment plotë emocione vallëzuan dhe kënduan e na treguan sa mirë është kur bashkohesh nën tingujt e gjuhës shqipe.

 

Në fund pjesëmarrësit e shumtë bënin foto me njeri tjetrin, takoheshin me emocion dhe dashuri duke u larguar me mbresa nga më të mirat për këtë veprimtari  të shkëlqyer  e të përkushtuar në nderim të 28 Nëntorit – Dita e Pavarësisë së Shqipërisë.

blank

blank

SHKOLLA E MËSIMIT PLOTËSUES TË GJUHËS SHQIPE NJË PASURI E PAMOHUSHME PËR FËMIJËT NË MËRGIM  Nga Nexhmije Mehmetaj

Një e veçantë e shqiptarëve që jetojnë në Zvicër është  Shkolla e Mësimit Plotësues të gjuhës shqipe organizuara nga Lidhja e Arsimtarëve dhe Prindërve Shqiptarë ”Naim Frashëri” e cila ka një traditë mbi 30 vjeçare.

Qëllimi i shkollës ishte dhe mbetet që breznitë të ruajnë identitetin e tyre, sidomos gjuhën shqipe dhe trashëgiminë etno-kulturore.

Gjatë gjithë viteve mësim plotësues shqip pati luhatjet e veta. Këto luhatje janë ndikuar nga shumë faktor e kryesisht nga mos vijueshmëria e mësimit prej një numri të konsiderueshëm fëmijësh.

Gjuha shqipe dhe të folurit shqip, njëkohësisht është edhe një mjet i identitetit kombëtar. Një fëmijë në moshën shkollore, që di shqip, kur është në mërgim e ruan edhe identitetin. Nëse nuk e njeh gjuhën shqipe, si mund të quhet shqiptar? Pra identitetin ia kanë humbur prindërit, që nuk flasin shqip me fëmijë dhe nuk i çojnë ata në mësimin plotësues shqip. Bashkë me gjuhën i kanë humbur fëmijës edhe mundësitë për të mësuar më mirë në shkollën e vendit pritës.

Në kushtet e mërgimit roli i mësimit të gjuhës amtare në shkollë për zhvillimin gjuhësor të një fëmije dhe për suksesin shkollor është mjaftë i njohur.

Realisht fëmijët në mërgim jetojnë me dy gjuhë. Shqip në shtëpi dhe gjermanisht apo frëngjisht . ..në shkollë.  Fëmijët përvojën e parë gjuhësore të shqipes të mësuar nga prindërit me të hyrë në shkollën publike në një farë mënyre ndërpritet sepse fillojnë mësimin e një gjuhe tjetër të vendit pritës. Është me rëndësi që fëmijët të shkojnë në shkollën plotësues të gjuhës shqipe sepse aty përkrahet më tej zhvillimi i gjuhës amtare. Në asnjë mënyrë mësimi plotësues nuk është pengesë dhe nuk duhet të ndërpritet sepse ka pasoja, jo vetëm për zotërimin e gjuhës amtare por edhe për mësimin e të nxënit e gjuhës së dytë. Fëmijët përjetojnë dygjuhësinë duhet të zhvillohen e pasurohen të dyja gjuhët. Disa fëmijë e përballojnë lehtë këtë thyerje gjuhësore por tek disa lindin probleme gjuhësore.

Lidhur me mësimin plotësues në gjuhën shqipe duhet të kihet parasysh rëndësia e saj për:

1.Zhvillimin e kompetencës gjuhësor dhe aftësitë kognitive : Në shkollë bëhet përvetësimi i gjuhës amtare, si në strukturën gramatikore, të fjalorit dhe drejtshkrimit.

Të folurit e fëmijëve bëhet më i kuptueshëm si me prindër dhe me rrethin familjar. Ata arrijnë aftësi të mira në shkrim dhe lexim. Gjuha e fëmijëve një gjuhë e folur nga prindërit arrin të bëhet një gjuhë e shkruar. Gjuha dialektore e folur në shtëpi, kalon në procesin e ngritjes në gjuhë standarde, fëmijët arrijnë të lexojnë tekste në gjuhën letrare dhe të dallojnë nga dialekti. Njohuritë e mira të shqipes dhe një gjuhe tjetër krijohet dygjuhësia.

2. Zhvillimin e vetëdijes për rrënjët dhe identitetin kombëtar: Mësimi plotësues i gjuhës shqipe ndihmon fëmijët të ndjehen të lidhur me origjinën dhe trashëgiminë e tyre. Kjo lidhje me rrënjët mund të ndihmojë në krijimin e një identiteti të fortë social e kulturor.

3.Zhvillimin e dygjuhësisë (bilinguizmi):  

Kur një nxënës di gjuhën shqipe për të komunikuar e shkruar dhe njëkohësisht ka mësuar gjuhën e shkollës, kjo dukuri është bilinguizëm. Fëmijët identifikohen si dygjuhësh, me dy gjuhë dhe dy kultura. Ata zhvillojnë dhe përdorin dy gjuhë të ndryshme në komunikimin e tyre të përditshëm. Shqip në mjedisin familjar dhe jashtë shprehin në gjuhën e shkollës. Këto dy gjuhë mund të jenë të ndryshme në nivelin fonologjik, leksikor, gramatikor dhe pragmatik por fëmijët i identifikojnë dhe ndajnë gjuhët. Ata zhvillojnë kompetenca në të dyja gjuhët në mënyrë të ngjashme me fëmijët që flasin vetëm një gjuhë. 

4.Zhvillimin e mundësisë për karrierë:

Në një treg pune ndërkombëtar dhe të ndërthurur, njohja e më shumë se një gjuhe është një avantazh. Ndonëse shqipja nuk është një gjuhë globale, njohja e saj mund të hapë mundësi në fusha të ndryshme si diplomacia, tregtia, turizmi, arsimi dhe shumë fusha të tjera ku njohja e kulturave dhe gjuhëve të ndryshme është një pasuri.

5.Zhvillimin dhe pasurimin kulturor. Njohja e gjuhës shqipe do të lejojë fëmijët të shijojnë letërsinë, muzikën, kinemanë dhe artin shqiptar në gjuhën origjinale. Kjo është një mundësi për të thelluar njohuritë dhe për të shijuar bukuritë e kulturës shqiptare.

6.Rritja e lidhjeve familjare: Nëse brezi i vjetër i familjes flasin shqip, mësimi i gjuhës do të ndihmojë fëmijët të komunikojnë më lehtësisht me gjyshër, halla, xhaxha dhe të afërmit e tjerë. Kjo ndihmon në forcimin e lidhjeve familjare dhe ruajtjen e traditave.

7.Pasuri sociale dhe emocionale: Mësimi i gjuhës së parë ndihmon fëmijët të ndjehen pjesë e një komuniteti më të madh dhe të ndjehen krenarë për origjinën e tyre. Kjo mund të ndihmojë në zhvillimin e vetëvlerësimit dhe ndjenjave pozitive ndaj vetvetes.

Bazuar në përvojat e hidhura, sjelljen indiferente ndaj gjuhës shqipe, nënvlerësimin,  mosinteresimin për kultivimin e saj, mos ndjekjen e mësimit në shkollat shqipe nga shumica e nxënësve shqiptar, mund të thuhet se pjesa dërmuese e bashkatdhetarëve tanë nuk janë sa duhet të  vetëdijshëm për pasojat e moskujdesit të tyre ndaj gjuhës amtare dhe ndaj zhvillimit të natyrshëm të personalitetit të fëmijëve të tyre.

Gjuha si pasuri e pakontestueshme duhet të kuptohet e të pranohet si e tillë prej të gjithë shqiptarëve, dhe si e tillë t’u lihet trashëgim atyre që i duam më shumë, atyre që i vlerësojmë si pasurinë tonë më të madhe, pra fëmijëve.

Qëllimi i këtij artikull është ngritja e zërit kundër lënies pas dore dhe përbuzjes së gjuhës amtare shqipe prej vet shqiptarëve në mërgim.

 

Gjenevë, 19.11. 2023                             Nexhmije Mehmetaj

blank

Mbrëmje speciale, quajeni Xhaka i rekordeve, gati të hyjë në historinë e futbollit të Zvicrës me numrin e paraqitjeve

Ndeshja e mbrëmjes së sotme mes Izraelit dhe Zvicrës nuk do jetë thjeshtë një takim futbolli për një lojtar. Bëhet fjalë për mesfushorin me origjinë shqiptare, Granit Xhaka, i cili është gati për të shkruar historinë në fletoren e rekordeve në tokën zvicerane.

Me prezencën në Pancho Arena (Felcsút), Xhaka regjistron sfidën e 119-të me fanellën helvete. Një shifër e jashtëzakonshme, e natyrisht historike… 31-vjeçari numëron deri tani 118 ndeshje me këtë përfaqësuese, ku ka shënuar 14 gola. Më parë, Xhaka ka luajtur për të rinjtë.

Kontributi i dhënë gjatë këtyre viteve ka qenë i madh. Vlen të theksohet se pavarësisht situatës, ndërrimit të trajnerëve, Xhaka mbetet një futbollist, vendi titullar i të cilit nuk diskutohet asnjëherë.bw

blank

Zvicër, policët tronditen: Një gjarpër mbi 2 metra në makinën e dy shqiptarëve

Gjatë një kontrolli të policisë zvicerane gjatë natës, patrulla e urgjencës ka mbetur të habitur. Në bagazhin e një makine kishte një piton tigër 2.5 metra të gjatë në një kuti polisteroli.

Skena e krimit në Oberwil: Një patrullë policie vëren një automjet të dyshimtë. Është mëngjesi i së enjtes, pak para orës 3 të natës, shkruan Zuger Zeitung.

Makina, e cila u pikas në kantonin Zug, u ndalua dhe u kontrolluan pasagjerët.

Sipas policisë së Zug-ut, në makinë ndodheshin katër persona: një kosovar 27-vjeçar, një kosovar 31-vjeçar, një francez 18-vjeçar dhe një zviceran 20-vjeçar.

Policia ka kontrolluar automjetin. Një sasi e vogël lënde narkotike u gjet dhe një kuti e madhe e mbyllur në bagazh.

Brenda: Një gjarpër i madh. Më saktësisht: një piton tigër që është afërsisht 2.5 metra i gjatë dhe peshonte rreth 15 kilogramë.

Gjarpri është mirë

Zvarraniku u ekzaminua më pas nga një ekspert gjarpërinjsh në zyrat e policisë së Zugut dhe u çua në vend të sigurt.

Sipas policisë së Zugut, të katër personat kanë bërë deklarata të ndryshme për origjinën e gjarprit. Megjithatë, duke qenë se zotërimi i tij kërkon leje dhe një leje e tillë nuk disponohej, zvarraniku u transportua në një klinikë të specializuar për kafshë të tilla.

Sipas ekzaminimeve fillestare, gjarpri ishte në gjendje të mirë shëndetësore.

Nga hetimet e mëtejshme rezultoi se njëri prej burrave kishte me vete dy dokumente të rreme dhe tashmë 31-vjeçari do të mbajë përgjegjësi për këtë./SYRI.NET

ImageImage

blank

Familja shqiptare një burim thelbësor në ruajtjen e gjuhës shqipe në mërgim Nga Nexhmije Mehmetaj

Gjatë gjithë këtyre viteve në mërgatën shqiptare në Zvicër familja është burim mësimi apo mos mësimi i gjuhës shqipe tek fëmijët e tyre.

Për kundër faktit se në shumë kantone të Zvicrës janë hapur Shkolla shqipe me mësim plotësues të gjuhës shqipe, vihet re se pjesëmarrja e fëmijëve shqiptarë është e ulët. Pjesa dërrmuese e fëmijëve tanë nuk flasin shqip. Pa asnjë arsye shumë prindër flasin frëngjisht apo gjermanisht me fëmijët e tyre.

Roli i familjes emigrante në ruajtjen e gjuhës amtare është thelbësor dhe shpesh vendimtar. Familja është njësia e parë dhe më e rëndësishme sociale ku fëmijët mësojnë dhe zhvillojnë aftësitë e tyre të parë të komunikimit. Si të tillë, familjet emigrante kanë disa përgjegjësi dhe mundësi të veçanta për të mbajtur gjallë gjuhën amtare si:

1.

Komunikimi në shtëpi:

Prindërit dhe anëtarët e tjerë të familjes duhet të inkurajojnë dhe praktikojnë përdorimin e gjuhës amtare në shtëpi. Kjo përfshin bisedat e përditshme, leximin e përrallave, tregimin e historive të familjes dhe diskutimet për ngjarjet e ditës.

2.

Shkolla e mësimit plotësues të gjuhës shqipe:

Prindërit duhet të i dërgojnë fëmijët në shkollë ku mësimi zhvillohet në gjuhën shqipe, ku përvetësohen të katër shprehitë komunikuese gjuhësore: të dëgjuarit, të folurit, të lexuarit, të shkruarit.
Padyshim suksesi është më i dukshëm kur fëmijët fillojnë të përdorin elemente të gjuhës së shkruar dhe të lexojnë e zgjerojnë thesarin e tyre leksikor, zhvillojnë aftësitë e të shprehurit dhe nxënë gradualisht gjuhën shqipe e cila bëhet gjithnjë e më e rëndësishme, si në shkollë, ashtu edhe jashtë saj. Në mënyrë të theksuar forcohet edhe kompetenca e orientimit mes gjuhës standarde dhe dialektit. Gjithashtu mësimi shqip, frenon ndikimin e tepruar të huazimeve nga gjuhët e vendit pritës.

3.

Traditat dhe festat kulturore:

Festat dhe traditat janë një mënyrë e shkëlqyer për të lidhur gjuhën me aspekte të tjera të kulturës. Përgatitja e ushqimeve tradicionale, kremtimet e festave dhe ritualet e veçanta janë momente kur gjuha dhe kultura ndërthuren, duke i dhënë fëmijëve kujtime dhe përvoja të pasura.

4.

Librat dhe multimedial:

Prindërit duhet të sigurojnë libra, revista, filma dhe muzikë në gjuhën shqipe. Kjo i ekspozon fëmijët ndaj gjuhës në kontekste të ndryshme dhe i ndihmon ata të zhvillojnë aftësi të leximit dhe të dëgjimit.

5.

Teknologjia dhe mediat sociale:

Përdorimi i teknologjisë dhe mediave sociale mund të jetë një mjet i fuqishëm për të ruajtur gjuhën. Komunikimi me familjen dhe miqtë përmes telefonatave, aplikacioneve të mesazheve dhe platformave sociale ndihmon në praktikën e gjuhës në një mënyrë të natyrshme dhe të përditshme.

6.

Vlerësimi dhe përkrahja:

Është e rëndësishme që prindërit të vlerësojnë dhe të përkrahin përpjekjet e fëmijëve të tyre në mësimin dhe përdorimin e gjuhës. Përkrahja emocionale dhe motivimi mund të bëjnë një ndryshim të madh në suksesin e fëmijës.

Përfundimisht, familjet shqiptare janë burimi kryesor dhe mbështetësit më të mëdhenj në ruajtjen e gjuhës amtare. Ato krijojnë një bazë të fortë për trashëgiminë kulturore dhe gjuhësore që do të kultivojnë tek brezi i ri.

Nexhmije Mehmetaj

blank

Mësimi fetar që iu imponohet fëmijëve shqiptarë në Zvicër Nga Nexhmije Mehmetaj

Mësimi fetar që iu imponohet fëmijëve ​

Mësimi fetar që iu imponohet fëmijëve shqiptarë nga hoxhallarët në Zvicër Shqiptarët e diasporës shqiptare në Zvicër kanë qenë kurdoherë në ballin e lëvizjeve përparimtare të atdheut. Kur u çlirua Kosova kjo përvojë i shërbeu atyre si dëshmi për integrim në shoqërinë zvicerane ku vendosen të punojnë dhe të jetojnë.

Krahas gjuhëve të vendit pritës shqiptarët vijojnë të mbajnë e ta përdorin edhe gjuhën shqipe, mbeten të lidhur me etnitetin e krenarinë shqiptare tradicionale dhe ngre zërin për njohjen e fisnikërisë dhe të vlerave të saj kulturore dhe gjuhësore.

Për brezin e dytë të mërgimtarëve qysh në vitet ’90 -të u hapën Shkollat e mësimit plotësues të gjuhës shqipe.

Pas disa vitesh një pjesë tjetër e emigracionit pranoj edhe aspektet negative të jetës së vendlindjes. Në vend që të hapin qendra për kulturën amtare shqiptare të dhënë pas fesë kanë themeluar po thuajse në çdo cep të Zvicrës të ashtuquajtura; Qendra islame shqiptare, Xhami islame shqiptare, Bashkësi islame shqiptare, duke u mbyllur nga të tjerët.

Nuk po hyjë se kush i themeloj, kush i trajnon hoxhallarët, kush i paguan?

Në këto xhami pa asnjë pengesë organizojnë edhe “mësime fetare” për fëmijët dhe rininë tonë!!

Mësimi bëhet në të shumtën e rasteve në stilin ndarës sipas gjinisë. Vogëlushet e gjora qe në moshën më të njomë fëmijërisë janë të detyruara të mbulojnë kokën me mbulesë. Siç shihet fëmijët përjetojnë disa rregulla që nuk ekzistojnë në shoqërinë ku jetojnë. Se çfarë përjetimesh ndiejnë ata në ketë mjedis e proces ndëshkues e të imponuar nga hoxhallarët.

Fëmijët gjatë ditëve të javës përjetojnë lirinë në shkollat demokratike zvicerane kurse gjatë fundjavës, prindërit i dërgojnë nëpër xhami për të mësuar lutje arabisht.

Në këto xhami nuk mësohet për kulturën shqiptare, nuk mësohet si duhet dashur atdheu, si shkruhet e lexohet në gjuhën e nënës në gjuhën shqipe.

Dërgimi i fëmijëve nëpër xhami për edukatë fetare bëhet nga prindërit dhe nuk i kuptoj pse i ndëshkojnë fëmijët dhe veten me humbje kohe për një kulturë të huaj e të largët që nuk është e jona.

Derisa në Zvicër mbrohen me ligj të drejtat e fëmijëve, të drejtat e fëmijëve tanë shkelen nga kleri islam.

Shikojeni këto fotografi. Nuk e besoni se janë shkrepur në Zvicër. Po. Janë fëmijët shqiptarë në xhaminë e Aarburgut (Argau), në vend që të ulen në bankat e klasës plotësuese për të përvetësuar gjermanishten gjuhën e vendit ku jetojnë sa më mirë sepse është nevojë për suksesin shkollor ose për të mësuar germat e bukura të gjuhës shqipe… Gishtat e vegjël ndjekin germat e arabishtes krejtësisht e parëndësishme për jetën e tyre. Sa turp!

Për këto xhami që flasin e luten arabisht që as vet ata nuk dinë çfarë thonë, kujdeset më së shumti Bashkësia Islame e Kosovës e cila zhvillon edhe aktivitet nëpër Zvicër.

Vetëm gjatë vitit 2023 këto xhami u vizituan mbi dhjetëra herë nga delegacione të BIK, ndërsa Shkollat shqipe të mësimit plotësues nuk u vizituan asnjëherë nga askush, as nga Ministria e Diasporës e as nga Ministria e Arsimit të Republikës e Kosovës.

Shkëpusim nga aktiviteti i tyre: “Më 11 shkurt 2023, drejtori i Diasporës në Bashkësinë Islame të Kosovës, Ekrem ef. Simnica, qëndroi në Zvicër, ku mori pjesë në tribunën fetare, të organizuar nga Bashkësia Islame “El-Hidaje” në St. Gallen, me moton “Të gjithë për një xhami të re, për breza të tërë!”. Në manifestim morën pjesë përfaqësues nga Kosova, Shqipëria, Turqia, Kroacia, imamë, kryetarë, anëtarë e …” https://bislame.net

Presim me padurim ditën kur prindërit do të ndërgjegjësohen dhe më asnjë fëmijë shqiptar mos të shkel pragun e këtyre xhamive, ku zhvillohet kultura shkombëtarizuese.

Nisma e “Lëvizjes të braktisim islamin “, mbajtur në Deçan më 24 tetor 2023, është jo vetëm një kërkesë e argumentuar shkencërisht, por, edhe një nevojë e ngutshme kombëtare vështruar metodat shkombëtarizuese të klerit islam politik që me aktivitetin mjeran përmes xhamive çdo ditë e më shumë rrënon kulturën e kombit tonë shqiptar si në atdhe ashtu edhe në diasporë.

Ne shqiptarët si një popull i lashtë evropian nuk duhet të kërkojmë tjetër gjë përpos të realizojmë porosinë e Rilindësit të shquar Pashko Vasa se “ Feja e shqiptarit është shqiptaria”!

blank blank blank blank blank blank

Gjenevë, 31.10.2023 Nexhmije Mehmetaj

blank

Bislimi dhe Zeqiri përfshihen në Kombëtaren zvicerane

Vargas dhe Okafor u detyruan të tërhiqen nga Bjellorusia për shkak të problemeve fizike

 

VOAL- Pas shtyrjes së ndeshjes në Izrael, Zvicra nis sot zyrtarisht kampin e saj stërvitor në përgatitje për ndeshjen me Bjellorusinë. Në vend të Vargas dhe Okafor, trajneri Murat Yakin thirri mesfushorin e Luganos, Uran Bislimi dhe sulmuesin Andi Zeqiri. rsi-eb

blank

Xherdan Shaqiri shkëlqen me dopjetë kundër skuadrës së Messit

Inter Miami kthehet në skuadër e zakonshme kur nuk luan Lionel Messi.

Skuadra nga Florida pësoi humbjen e 16-të sezonale në MLS dhe sheh t’i shuhen shpresat për pjesëmarrjen në “play-off” pas përfundimit të kohës së rregullt.

Disfata 4-1 erdhi në fushën e Chicago Fire, ku shkëlqeu me dygolësh Xherdan Shaqiri.

Pesë gola dhe pesë asiste për futbollistin shqiptar, që fatkeqësisht nuk pati mundësinë të kishte përballë në fushë “yllin” argjentinas, që vazhdon të qëndrojë në infermieri për arsye dëmtimi.

Shaqiri e zhbllokoi rezultatin në fillim të pjesës së dytë, me një goditje të saktë brenda zonës, ku u ndodh krejtësisht i lirë.

Vetëm katër minuta më vonë, Martinez i Inter Miamit ktheu baraspeshën në rezultatit, por ky finalizim vlejti vetëm për statistikë, pasi vendësit shënuan edhe tre gola të tjerë me Haile-Selassie dhe Shaqirin, që e mbyllën sfidën me nga një dygolësh.

 

Chicago Fire, me 40 pikë të grumbulluara, ndodhet në zonën “play-off”, por edhe një sforcim në takimet e fundit të sezonit të rregullt për ta ruajtur këtë pozicion.

blank

Zvicër-Kosovë do të luhet në stadiumin me 38 mijë tifozë, pritet dyndje shqiptarësh

Kosova rikthehet në fushë gjatë muajit tetor, me dy përballjet e eliminatoreve të Euro 2024: kundër Andorrës në transfertë (12) dhe Izraelit në “Fadil Vokrri” (15).

“Dardanët” në Grupin I renditen në vendin e parafundit me vetëm 4 pikë të grumbulluara në 6 takime.

Kosova i mbyll eliminatoret me dy sfidat e muajit nëntor ndaj Zvicrës jashtë fushe dhe me Bjellorusinë në kryeqytet, Prishtinë.

Dueli emocionues kundër kombëtares helvete do të zhvillohet në qytetin e Bazelit (18 nëntor) sipas njoftimit të FFK-së (Federata e Futbollit të Kosovës).

Saktësisht në stadiumin “St. Jakob-Park”, që ka një kapacitet prej 38.512 tifozësh.

Aty ku skuadra e Primoz Glihas do të mbështetet nga shumë shqiptarë.

Ndeshja Zvicër-Kosovë, është programuar të zhvillohet në datën 18 nëntor, duke nisur prej orës 20:45.

Shitja e biletave do të fillojë prej datës 20 tetor.

blank

Firmoset marrëveshja me Zvicrën: Nga 1 tetori qytetarët gëzojnë përfitim të plotë të kontributeve në të dyja vendet

Kryeministri Edi Rama ka njoftuar se nga 1 tetori do të hyjë në fuqi Marrëveshja për Sigurimet Shoqërore mes Shqipërisë dhe Zvicrës.

Lajmi u bë i ditur përmes një postimi në rrjetet sociale, teksa Rama shprehet se qytetarët e të dy vendeve kanë të drejtën të gëzojnë përfitimet e plota të kontributeve.

Ai shtoi se së shpejti do të ratifikohet edhe marrëveshja me Italinë. Marrëveshja për Sigurimet Shoqërore me Shqipërinë u miratua nga parlamenti zviceran më 8 dhjetor 2022.bw

blank

Rënia e rreshterit Afrim Bunjaku, sa sjell dhembje aq ngjall shpresë dhe besim që Policia e Kosovës, do të jetë në hap me policitë më të përgatitura të Perëndimit

Vrasja e policit të Republikës së Kosovës, z. AFRIM BUNJAKU, nga banda terroriste të Serbisë dhe plagosja e kolegut të tij Alban Rashiti, është pritur me zemërim e dhembje edhe në mbarë Diasporën shqiptare.
Kjo vepër kriminale me kryeprotagonistin e saj Aleksandër Vuçiq, është vepër e kulluar terroriste dhe e përgatitur në kancelaritë e Beogradit dhe Moskës.
Rusia e ka aneksuar Ukrainën me shpresë që do ta nënshtrojë shpejt e përgjithmonë . Mirëpo, këtu ajo gaboi rëndë . Burra e gra të Ukrainës duke luftuar dhëmbë me dhëmbë me rusët po u japin atyre leksione duke u shkaktuar humbje në njerëz e material.
Ushtarët rusë në Ushtrinë e tyre mobilizohen vetëm nën ndikim të alkoolit dhe drogave. Prandaj ata nuk e kanë idenë as ku shkojnë e as si veprojnë.
Rusët të“ ngopur”me luftëra me të gjitha mjetet po mundohen që flakët e kësaj lufte t ‘i bartin në Ballkan, nëpërmjet aleates së tyre Serbisë.
Aleksandër Vuçiq që në rrethana normale s’ ka merituar të udhëheq as edhe një fermë derrash e dosash, me kompetenca të pakufizuara si President i Serbisë po përpiqet që prapë t’ia vë flakën
Ballkanit.
Ai këtë s’ do ta arrinte sikur që Bashkësia Ndërkombëtare të kishte qasje më serioze ndaj trazirave të shkaktuara nga serbët në Mitrovicën e Veriut.
Radojçiq me radojçiqët tjerë sa herë është ndërsyer nga Vuçiq ka shkaktuar kaos në Mitrovicën e Veriut dhe ka lozur me kolonët serbë të Kosovës, si macja me miun.
Kohë më parë nga kriminelë e bredhacakë rrugësh të Serbisë u zhdëpën dajak e shufra hekuri ushtarët hungarezë dhe italianë, që vepronin në kuadër të KFOR-it, misioni në Kosovë.
Njërit prej policëve të rrahur hungarez është raportuar s’e i është amputuar këmba nga lëndimet e pësuara.
Në anën tjetër brenda territorit të Kosovës njësiti që merr shuma të majme parash nga Vuçiq, për ta mbajtur në tension të përhershëm këtë pjesë të vendit tonë, kidnapoi tre policë shqiptarë që
gjendeshin ato çaste në detyrë.
Kapo i këtyre vrasjeve dhe trazirave të njëpasnjëshme është Aleksandër Vuçiq, mbetje e kabinetit të kryekriminelit Millosheviq.
Vendet e Perëndimit me peshë në vendimmarrje si Franca, që paraqitet me shumë fytyra e di që edhe pas përfundimit të Luftës, qindra shqiptarë të Mitrovicës dhe fshatrave të saj, janë vrarë dhe
terrorizuar nga kriminelët serbë përpara syve të ushtarëve të saj.
Aleksandër Vuçiq nxënës i krykasapit Sllobodan Millosheviq, i dënuar për krime lufte hapur ka kërkuar shfarosjen e boshnjakëve në Bosnje e Hercegovinë.
Pala kosovare me trashëgimtarë të Millosheviqit si Vuçiq, Daçiq etj, që i kanë të zhytura duart deri në bërryla me gjak s’ është dashur në asnjë mënyrë të pranojë bisedime.
Vuçiq është ai që nga Mitrovica e Veriut i ka dëbuar qindra shqiptarë nga shtëpitë e tyre shekullore.
Ai ka ndërtuar me dhjetëra shtëpi të reja për të gjithë ata që pranojnë të vinë nga Serbia për të jetuar në Mitrovicë të Veriut.
Këtë praktikë fashiste Vuçiq e ka trashëguar nga paraardhësit e tij . Serbë lokal të komunës së Zveçanit disa herë kanë deklaruar që kërkesat e tyre për t’u vendosur në ato shtëpi janë refuzuar nga Beogradi.
Vuçiq ëndërron që me këto metoda sioniste ta rikolonizojë prapë Kosovën. Pas këtyre veprave që në të gjitha gjuhët e botës njihen si sulm diversant, terrorist, krim apo përpjekje për ripushtim të një vendi fqinjë siç është Kosova, Bashkësia Ndërkombëtare u shtor dhe po shtiret sikur të mos kishte ndodhur asgjë.
Ajo ndërmjetësues në bisedime me Serbinë ka caktuar Lajçak-un e Borell-in, vendet e të cilëve as që kanë në plan njohjen e Kosovës.
Ata që kanë sy e vesh, shohin që këta dy emisarë të caktuar nga Bashkësia Ndërkombëtare për ndërmjetësim në bisedime, jo që e dënojnë krimin serbë, por i mbajnë anën aktorit Vuçiq, që
vazhdimisht është në rolin e viktimës.
Ai mbrëmë me prononcimin e tij në Media na kujtoi serbin Gjorgje Martinoviq, kur me 1 maj të vitit 1985, i pati futur vetes në prapanicë shishen e vendosur në një hu.
Pas kësaj vepre të ndyrë dhe të padëgjuar pagrimë faji u rrahën dhe arrestuan qindra shqiptarë të komunës së Gjilanit.
Vuçiq duke qenë i përkëdhelur nga Borell e Lajçak dhe duke mos parë ndëshkimin e krimit prapë del në krye të valles ,ashtu siç doli pardje, kur terroristë serbë vranë rreshterin, Afrim Bunjaku dhe plagosën kolegun e tij Alban Rashiti.
Njohës të rrjedhave historike në Ballkan thonë që Kisha Ortodokse Serbe, në të gjitha periudhat e përkrahur nga Akademia e Shkencave dhe Arteve të Serbisë, ka qenë shkaktare e shpërthimit të
konflikteve dhe luftërave në Ballkan.
Ky konstatim i tyre është i saktë sepse akademikët si : Vasa Çubrilloviq, Jovan Cvejiq, Ivo Andriq e Dobrica Qosiq, janë baballarë të fashizmit që ndër serbë është shndërruar në sëmundje kronike.
Strategji të njëjtë me ta po zbaton edhe Vuçiq i cili Manastirin e Banjskës së Zveçanit të Republikës së Kosovës, e ka kthyer në çerdhe terroristësh serbë. Ai u ka varë në qafë daullen lugetëve të kishave serbe dhe kur t’i teket ua rrah si të dojë.
Vuçiqit për krime të reja në Kosovë është motivuar edhe nga loja dhe turpërimi i ushtarëve hungarezë e italianë, të rrahur brutalisht nga bandat serbe në qershor të këtij viti.
Çuditërisht vendet e të keqtrajtuarve qëndruan si pulat klloçkë mbi vezët, pa bërë as reagimin më të vogël ndaj Serbisë.
Rënia në detyrë e rreshterit, Afrim Bunjaku dhe plagosja e kolegut të tij Alban Rashiti, sa kanë lënduar zemrat tona aq edhe kanë kthyer besimin dhe shpresën që tani e tutje do të jemi zot të vetvetes.
Varri i rreshterit,AFRIM BUNJAKU , le të na shërbejë si vend ku mësohet Atdhedashuria dhe ruhet Identiteti ynë i mileniumeve me rrënjë pellazgo–dardane !
Lavdi jetës dhe veprës së rreshterit, AFRIM BUNJAKU !
ARIF EJUPI
blank

Një mesazh nga mësuesja e shqipes në mërgim Mimoza Qarreti-Elshani Nga Nexhmije Mehmetaj

Në ngulimet shqiptare në Zvicër « Lidhja e Arsimtareve dhe Prindërve Shqiptarë «Naim Frashëri» prej tri dekadash kaformuar rrjetin e shkollave të mësimit plotësues të gjuhës shqipe. Shkolla të mësimit plotësues të gjuhës shqipe ka në shumë kantone të Zvicrës.
Synimi i këtyre shkollave është që brezi i ri shqiptar të zotërojë  mirë gjuhën amtare në të folur, të lexuar, të shkruar, të njoh në
vija të përgjithshme letërsinë shqipe, historinë dhe gjeografinë e Shqipërisë, Kosovës e mbarë trojeve kombëtare, pasurinë shpirtërore e kulturore të trashëguar brez pas brezi.
Funksionimi dhe efektiviteti i këtyre shkollave merr një rendësi të madhe për shqiptarët e diasporës, krahas integrimit në
shoqërinë pritëse ata do të ruajnë dhe identitetin kombëtar për mes gjuhës shqipe.
Me rastin e fillimit të vitit të ri shkollor biseduam me Mimoza Qarreti-Elshani, mësuese e gjuhës shqipe për fëmijët
mërgimtarë në Llugano të Zvicrës.
1.
Mimoza ku i ka themelet e të parëve?
Mimoza Qarreti-Elshani: Unë kam lindur dhe rritur në Kosovë, kam përfunduar studimet në shkallën Master në gjeografi. Prej disa vitesh
jetoj dhe punoj në Zvicër.
2.
Në ç ‘vend mbahet mësimi shqip dhe a mendoni se prindërit po bëjnë ç ‘mos që fëmijët e tyre ta mësojnë gjuhën amtare shqipe?
Mimoza Qarreti-Elshan: Mësimi mbahet nê Scuola Media në Massagno dhe në Scuola media 1 në Bellinzona. Fatkeqësisht jo të gjithë prindërit e kuptojnë që zotërimi i gjuhës shqipe është i rëndësishëm për fëmijët e tyre. Kam rastisur në prindër për të cilët të folurit pastër shqip  nuk është aq i rëndësishëm, edhe nëse fëmijët e tyre nuk dinë ta dallojnë gjininë mashkullore dhe femërore ka pak rëndësi. Për disa prej tyre ka rëndësi që fëmijët e tyre të dinë mjaftueshëm vetëm të folurit në gjuhën shqipe duke mos llogaritur shprehitë tjera siç është të shkruarit dhe të
lexuarit. Fatmirësisht ka edhe të tillë të cilët bëjnë sakrifica dhe i mbështesin fëmijët e tyre.
Aktualisht kam të bëjë me prindër të mrekullueshëm dhe nxënës të shkëlqyer.
3.
Si e përjetuat ditën e parë të mësimit shqip? Cila është e veçanta e kësaj dite?
Mimoza Qarreti-Elshani: Është ndjenjë të cilën nuk mund ta përshkruaj me fjalë, por thjesht mund të them shumë e gëzuar dhe e plotësuar. Unë jap mësim dhe në shkollat zvicerane dhe pothuajse gjithmonë kam takuar nxënës me origjinë shqiptare. Pyetja e parë e cila më është bëre ka qenë: profesoreshë a mund të bisedoni në gjuhën shqipe dhe të na tregoni diçka për vendin tonë.
Unë e lumtur u tregoja shumë gjëra për atdheun tonë, dhe në ndërkohë që po bisedoja e mendoja: një ditë do të mësoj nxënësit shqiptarë, dhe fatmirësisht kjo ëndërr më është realizuar, prandaj jam e lumtur që tani e kam mundësinë të ua mësoj fëmijëve të bashkatdhetarëve tanë
gjuhën e ëmbël shqipe.
4.
Cilat janë sfidat e shkollës së mësimit plotësues të gjuhës shqipe në Lugano?
Mimoza Qarreti-Elshani: Shkolla jonë ka sfida të ndryshme, por me vullnetin dhe dëshirën jemi duke korrur sukses. Numri i nxënëseve dukshëm është rritur, por për hir të korrektësisë, duhet cekur që nuk kemi mbështetje financiare nga institucionet shtetërore, dhe kjo është një ndër sfidat me të cilat jemi duke u ballafaquar.
5.
Çfarë do t’i porositni prindërit shqiptarë?
Mimoza Qarreti-Elshani: Prindërit të përpiqen që fëmijët e tyre të dërgojnë në shkollën shqipe se shkolla për ta është hapur, për ta ruajtur dhe trashëguar gjuhën vendi i duhur është sidomos shkolla.  Mbi të gjitha mësimin e gjuhës shqipe e ka detyrim kombëtar çdo fëmijë shqiptar.
Gjenevë 19. 09.2023 Nexhmije Mehmetaj

Send this to a friend