VOAL

VOAL

Kush është Hansjörg Wyss?

May 1, 2022
blank

Komentet

blank

Re artificiale mbi Zyrih

VOAL- Në zemër të Zyrihut, në gjashtë metra lartësi, qëndron një nebulizator i madh në formën e një unaze alumini. I vendosur në Turbinenplatz, një nga sheshet më të mëdha në qytet, ky objekt synon të përhapë një mjegull freskuese për të ulur temperaturën me disa gradë gjatë ditëve më të nxehta dhe më të thata.

Duke lëshuar pika të vogla që nuk lagin kalimtarët, ndihmon për të moderuar këtë ishull të nxehtë që ndodhet në lagjen moderne, të çimentuar të Zyrihut perëndimor. Autoritetet e kanë inauguruar sot, të martën.

Instalimi është pjesë e projektit pilot “Alto Zürrus”, i nisur sot, i cili synon të prezantojë masa efektive për uljen e nxehtësisë në zona të ndryshme të qytetit. Kjo re artificiale eksperimentale do të qëndrojë aktive për dy vitet e ardhshme, deri në shtator 2024. Nisma i shtohet mbjelljes së fundit të pemëve në sheshin gri të lagjes së modës Züri West, e cila kishte të njëjtin synim. rsi-eb

blank

Lugano: Konferencë e nevojshme për të mos zhvendosur vëmendjen nga Ukraina

VOAL- Lufta në Ukrainë vazhdon të tërbohet dhe njeriu pyet veten se si do të jetë kur armët më në fund të heshtin. Si do të rindërtohet një vend i shkatërruar? Kjo është pyetja qendrore e konferencës së Luganos, por çfarë i duhet Ukrainës dhe çfarë mund të arrijë? A ka vërtet nevojë Ukraina për një konferencë rindërtimi në mes të një lufte?

Po, sipas Benno Zogg, studiues i lartë në Qendrën për Studime të Sigurisë në ETH Cyrih. Nevojat më urgjente, shpjegon ai, janë “padyshim ndihma humanitare”. Nevojat bazë, si ushqimi, uji por edhe rryma dhe “kjo është e mundur vetëm me ndihmë afatgjatë”. Një temë që do të trajtohet edhe në Lugano pasi bëhet fjalë për “projekte me një horizont kohor prej vitesh apo edhe dekadash”. Ndër shqetësimet e Kievit, thekson studiuesi, “është edhe fakti që vëmendja e Perëndimit nuk kalon në kontekste të tjera, duke lënë në hije nevojën për të rindërtuar Ukrainën”.

Në Lugano, nga nesër do të diskutojmë se si mund të bëhet ky rindërtim. Luftimet, megjithatë, vazhdojnë: prandaj është e vështirë të gjesh zgjidhje konkrete dhe të qëndrueshme, por angazhimi për t’i kërkuar ato është i nevojshëm.

“Lufta është ende në vazhdim: çdo deklaratë që do të lëshohet në Lugano nuk mund të mos jetë shumë e përgjithshme. – shton Zogg – Për shembull, do të thuhet se ne duam një rindërtim të qëndrueshëm, pa korrupsion dhe transparent. Përveç kësaj, disa vende dhe donatorë do të tregojnë se në cilët sektorë do të operojnë. Për shembull, Zvicra mund të angazhohet për ndërmarrjet e vogla dhe të mesme ose për trajnimin profesional”.

Shifrat e sakta të parave nuk duhet të bëhen të ditura, por rindërtimi pa fonde nuk është i mundur. Përgjegjësia për dëmet, thotë studiuesi i ETH, “bie mbi Rusinë, e cila nuk merr pjesë në konferencë, por që në fakt duhet të paguajë për gjithçka që po ndodh në Ukrainë. Megjithatë, ka shumë pengesa politike dhe ligjore; Vendet perëndimore janë të bindura se duhet të ndërhyjnë, por mund të thonë vetëm në mënyrë të paqartë se çfarë do të bëjnë”. Sa për paratë, “askush nuk do të vendosë shifrat e marra”, përfundon Benno Zogg. rsi-eb

 

blank

Mbreti Roger kthehet në qendër të Wimbledon

VOAL- Roger Federer është kthyer në fushë në Wimbledon. Ndonëse jo me veshjen e zakonshme të bardhë, bazelasi mori pjesë në turneun prestigjioz me rastin e ceremonisë së kremtimit të njëqindvjetorit të Center Court – Gjykatës së Qendrës. Zvicerani, me tetë titujt e tij në meritë në tokën e Londrës, hyri në fund të paradës së kampionëve dhe u prit nga një brohorimë e madhe dhe një ovacion i madh nga publiku i pranishëm.

Shpresoj të kem qenë në gjendje të përfaqësoj mirë sportin tonë gjatë viteve dhe të jem në gjendje të kthehem për të garuar në Wimbledon për herë të fundit.

“Kam pasur fatin të luaj shumë ndeshje në këtë fushë dhe është e çuditshme të jem këtu në një rol tjetër – foli 40-vjeçari – një nga pikat kryesore të këtij turneu është padyshim hyrja ime në vitin 2001 me Pete Sampras, çka frymëzoi shumë njerëz dhe padyshim fitorja ime e parë në 2003 kundër Mark Philippoussis”. rsi-eb

 

blank

Më 2 korrik 1778 u nda nga jeta iluministi i madh Jean-Jacques Rousseau, i quajtur ‘Filozofi i Gjenevës’

Jean-Jacques Rousseau (shqip. Zhan Zhak Ruso) (Gjenevë, 28 qershor 1712 – Ermenonville, 2 korrik 1778) ka qenë një shkrimtar, filozof e muzikant zviceran frankofon. Filozofia politike e tij frymëzoi Iluminizmin në Francë dhe Evropë, mendimet e tij ndikuan gjithashtu në Revolucionin Frëng dhe zhvillimin e përgjithshëm të politikës dhe mendimit pedagogjik modern.

Zhan Zhak Ruso konsideronte se te gjithë njerzit, për nga natyra, janë të barabartë. Sipas Rusos pushteti i përket popullit dhe ai duhet të vendosë për mënyrën e qeverisjes së vendit. Ai ishte për heqjen e mbretërisë dhe vendosjen e republikës.

Nuk mund të ketë atdhetarizëm pa liri, liri pa virtyt, virtyt pa qytetar; krijoni qytetarin dhe keni çdo gjë që iu nevojitet; pa atë ju keni asgjë, përveçse skllevër që nga sundimtari e deri poshtë.Rusoi e zhvilloi karierën e tij gjatë iluminizmit françez, në epokëm e arsyes, e cila ne Francën e shekullit të tetëmbëdhjetë dominohej nga Volteri (1694-1778), Monteskie (1689-1755), Didero (1713-1784), Kadorcet (1730-1794), Holbah dhe të tjerë, të cilët njiheshin si filozofët e asaj kohe.

Këta burra ishin zërat disidentë të kohës, të cilët ndryshuan mënyrat tradicionale të mendimit për fenë, qeverinë dhe moralin. Duke besuar se arsyetimi njerëzor është drejtuesi më i sigurt i fatit të njeriut, ata theksonin se, “arsyetimi është për filozofinë, ndërkohë që lutjet janë për të krishterët”. Kjo është tema e Enciklopedisë (1751-1780) së shquar të Dideroit dhe Dalamberit, e cila përmbante idetë më thelbësore të filozofëve, dhe që në vitin 1780 arriti në 35 volume.

Pikërisht në këtë klimë të gjallë intelektuale, Rusoi hyri me një autoritet të pabesueshëm. Me gjithë arsimimin e pakët formal, që kishte marrë, ai paraqiti një sere idesh rreth natyrës njerëzore me një force të tillë, saqë mendimi I tij, së fundi, mbizotëroi mbi mendimet më mbresëlënëse të kohës.

Zhan Zhak Ruso lindi në Gjenevë, më 1712. E ëma I vdiq pak ditë pas lindjes së tij dhe I ati, një arëbërës, e la atë në moshën dhjetëvjeçare nën kujdesin e tezes, e cila dhe e rriti. Mbas qëndrimit dy vjet në konvikt, për të cilën thoshte ai më pas, në veprën e tij Rrëfimet- Më mësuan atje të gjitha mbeturinat e panevojshme që ka fituar emrin arsim, atë e tërhoqi përsëri tezja e tij dhe kështu në moshën 12 vjeçarte, arsimimit të tij formal I erdhi fundi. Mbasi punoi një kohë të shkurtër si çirak në gdhendjen e orëve, ai e la Gjenevën dhe shëtiti nga njëri vend në tjetrin, duke takuar njerëz të ndryshëm, të cilët e ndihmuan atë, që të jetonte dhe e drejtuan tek disa bemires të fuqishëm.

Gjatë kësaj kohe ai lexoi libra dhe zhvilloi aftësi tjera në muzikë. Më pas ai filloi endjet nëpër Francë, ku u gjend nën kujdesin e një gruaje fisnike, Mme. De Warrens, e cila ngulmoi në arsimimin e tij të mëtejshëm dhe u përpoq t’i gjente një punë.

Puna e tij më e qëndrueshme ishte kopjimi i notave muzikore, megjithëse një farë kohe ai punoi si tutor i fëmijëve të M. De Mably, i cili ishte kryetar i Lionit. Më vonë u bë sekretar i ambasadorit francez në Venecia. Ai ishte një fëmijë i shkëlqyer, i cili mësoi shumë herët të lexonte. Në moshën dymbëdhjetë vjeçare, Rusoi lexoi një pjesë nga veprat e klasikëve si Platon, Virgil, Horac, Montaine, Paskal dhe Volter, të cilët, me larminë e ideve të tyre, ndikuan fuqishëm në imagjinatën e tij. Nga Lioni ai shkoi në Paris, i pajisur me një sërë letrash prezantuese nga familja Mably, ku ai punoi.

Kjo e ndihmoi atë që të takonte disa nga njerëzit më të shquar të kryeqytetit të Europës. Këtu ai mbeti i mahnitur nga kontrasti i fisnikëve të pasur me artizanat e djersitur, nga madhëesia e katedraleve, me idetë heretike të Volterit, me hareme e sallone dhe skena tragjike të lagjeve të varfëra.

Megjithëse ai takoi shumë njerëz të shquar, duke përfshirë dhe Dideron dhe filloi të ngjiste me shpejtësi shkallët e shoqërisë së lartë franceze, brenda vetes ai ruajti, veçanërisht me gratë, pasojat e vegjëlisë. Më 1746 ai krijoi një lidhje të gjatë me një sherbetore të paarsimuar, Therese Levasseur, me të cilën përfundimisht u martua më 1768. Karriera letrare e Rusoit filloi me esenë e tij Debat për artet dhe shkencën (1750), e cila ishte më vone dhe fituese çmimi.

Me një forcë të madhe emocionale, këtu, ai këmbëngul se morali është i korruptuar nga zëvendësimi i besimit me shkencën, nga ndjeshmëria artistike, nga imoralja në letërsi dhe nga vendosja e ndjenjave mbi logjikën. Kjo ese e bëri Rusoin menjëherë të famshëm, gjë që e çoi Dideronë të thoshte se ai kurrë nuk kishte parë një shembull të tillë suksesi. Më pas ai vazhdoi më 1752, me operetën Le Devin du Village, e cila u shfaq përpara mbretit dhe elitës së tij dhe më pas paraqiti komedinë Narcisi, të luajtur nga komedia franceze.

Dy vepra të rëndësishme u shfaqën më 1755 ” Debat” për origjinën e pabarazisë ndërmjet njerëzve dhe a është ajo e autorizuar nga ligji natyror? dhe së dyti” Një debat për Ekonominë politike” , e cila u botua në Enciklopedi.

Më 1761, Rusoi botoi një histori dashurie, Juli ose Helioza e re, e cila u bë një nga romanet më të shquara të shekullit XVIII.

Libri i tij “Emili ose mbi edukaten” ,i botuar më 1762, veper kjo që njihet edhe si “Kushtetuta e Çlirimit të fëmijës”. Ofroi një propozim të guximshëm për një arritje të re në arsim dhe gjithashtu përmbante një pjesë provokative tek Rrëfimet e besimit të Savoyard Vicarit, e cila ishte një kritikë ndaj institucioneve fetare, të cilat përkrahnin rëndësinë e besimit për njerëzimin. Në të njejtin vit ai publikoi veprën e tij më të famshme, Kontrata Sociale, në të cilën ai kërkoi të përshkruante kalimin nga primitivizmi në shoqëritë civile dhe ti përgjigjej pyetjes pse ligjet e kësaj shoqërie, të cilët qeverisin njerëzit janë legjitime.

Ditët e fundit të Rusoit ishin të trishtueshme, pasi shëndeti i tij po keqësohej, në një kohë kur ai vuante edhe nga një paranojë e theksuar.

Gjithashtu librat e tij u kritikuan disa herë si nga kisha ashtu edhe nga shtetit, dhe ata hapën fjalën se Rusoi duhej të arrestohej dhe duhej te sillej në burgun Concierge, në Pallatin e Drejtësisë. Kështu që, ai u arratis dhe në këtë kohë pranoi ftesën e David Hjumit për ti bërë vizitë atij në Angli ku kaloi gjashtë muaj. Ai u kthye në Francë i bindur se armiqtë e tij kishin pushuar së shpifuri për të.

Kur i treguan se Volteri kishte vdekur, ai tha:”Jetët tona ishin të lidhura ngushtë me njëra tjetrën. Unë nuk do të jetoj shumë pas tij!!”. Wikipedia

blank

Zyrih: Alkooli online, kallëzim penal ndaj Coop dhe Denner

VOAL- Dega e Zyrihut e Kryqit Blu ngriti një kallëzim penal kundër Coop dhe Denner për shitjen në internet të alkoolit për të miturit dhe verës ose birrës për të rinjtë nën moshën 16 vjeç.

Në fakt, testet e blerjeve online kanë treguar se në përgjithësi porositja e alkoolit nga të miturit nuk pengohet.

Organizata kundër alkoolizmit konfirmoi një lajm të raportuar nga SRF dhe faqja online NZZ të premten për Keystone-ATS. Në testet e blerjeve të kryera nga Fondacioni Zviceran i Varësisë, më shumë se 90% e adoleshentëve pjesëmarrës ishin në gjendje të porosisnin alkool, përfshirë pijet alkoolike, një normë shumë më e lartë se testet në dyqan.

Një problem që nuk prek drejtpërdrejt Migros, i cili kohët e fundit vendosi të ruajë ndalimin total të shitjeve në dyqanet e tij, por e bën këtë në mënyrë indirekte pasi Denner kontrollohet nga kompania portokalli M. rsi-eb

blank

007-ët zviceranë: Lufta ka tronditur sigurinë

Christian Dussey, drejtor i NDB

Konflikti, theksohet në raportin e Shërbimit të Veprimtarive Informative, do të ketë pasoja afatgjata në politikën kombëtare dhe ndërkombëtare – Radikalizimi: “Kërcënim i lartë”

 

VOAL- Pushtimi rus i Ukrainës ka prishur rendin zviceran dhe evropian në fushën e sigurisë dhe lufta do të ketë pasoja afatgjata në politikën kombëtare dhe ndërkombëtare: kjo është ajo që del nga raporti i Shërbimit Informativ të Konfederatës (NDB). shërbimi inteligjent zviceran, i prezantuar sot, të hënën.

“Ndryshim epokal”, plus shpenzimet e mbrojtjes

“Ne jemi dëshmitarë të një ndryshimi të detit,” shkroi ministrja e Mbrojtjes Viola Amherd në preambulën e raportit. Konflikti detyron Evropën dhe Zvicrën të rimendojnë politikën e sigurisë. E izoluar, e dobësuar nga pikëpamja ushtarake dhe ekonomike, Rusia do të jetë një lojtar i vështirë dhe i rrezikshëm në vitet e ardhshme.

Finlanda dhe Suedia kanë aplikuar për anëtarësim në NATO dhe shtetet evropiane po përgatiten të rrisin masivisht shpenzimet e tyre për mbrojtjen. Buxheti i ushtrisë zvicerane do të ndjekë këtë trend, thuhet në raportin e NDB.

Përqendrohuni në sigurinë ushqimore

Konflikti në Ukrainë rrezikon sigurinë ushqimore në shkallë botërore, kujton NDB, duke cituar Organizatën e Kombeve të Bashkuara për Ushqimin dhe Bujqësinë (FAO). Mungesa e ushqimit mund të kërcënojë ekzistencën e disa popullsive, por edhe të gjenerojë paqëndrueshmëri të disa qeverive.

Prandaj, Zvicra duhet të shqetësohet për sigurinë e furnizimit, ndërsa menaxhon fluksin e refugjatëve dhe sulmet kibernetike. Konflikti ka gjithashtu pasoja ekonomike, thekson raporti.
Më shumë spiunazh dhe krim në internet

Zviceranët “007”, në raportin e tyre, sqarojnë gjithashtu se lufta në Ukrainë ka shkaktuar edhe rritje të rasteve të spiunazhit dhe krimit online. Disa shtete evropiane kanë dëbuar oficerët e inteligjencës ruse. Moska mund të forcojë anëtarësimin e saj në shtetet që nuk kanë kryer dëbime, si Zvicra dhe në veçanti Gjeneva ndërkombëtare.

Pandemia dhe radikalizimi

Në raportin e saj, NDB është rikthyer gjithashtu për të trajtuar një temë që kishte mbajtur stolin vitin e kaluar: atë të pandemisë dhe radikalizimit, duke nënvizuar megjithatë se forcimi i ekstremizmit të dhunshëm duhet të zbehet me përfundimin e krizës.

Në vitin 2021, 202 episode të dhunshme janë vërejtur në ekstremizmin e majtë dhe 38 në ekstremizmin e krahut të djathtë. Krahasuar me atë të lidhur me Covid-19, ekstremizmi i majtë dhe i djathtë duhet të forcohen. Dhuna pritet të rritet veçanërisht në lidhje me përplasjet mes dy blloqeve.

Për NDB, kërcënimi terrorist në Zvicër mbetet i lartë. Skenari më i mundshëm është aktualisht ai i një akti dhune të kryer nga një autor i izoluar i frymëzuar nga xhihadizmi.
Rivalitete strategjike në nivel ndërkombëtar

Konflikti në Evropën Lindore dhe pandemia e koronavirusit kanë rezultuar në një forcimin e tendencave ekzistuese të politikave të sigurisë. Rendi botëror tashmë është shënuar nga rivaliteti strategjik midis Shteteve të Bashkuara dhe Kinës.

Partneriteti antiperëndimor midis Kinës dhe Rusisë është bërë më i ngushtë. Fenomeni mund të përkeqësohet me pushtimin e Ukrainës më 24 shkurt 2022.

Sipas NDB, bota është e ndarë në dy sfera ndikimi, njëra amerikane dhe tjetra kineze. Përgjigjet e përbashkëta ndaj sfidave globale si terrorizmi, përhapja bërthamore, pandemitë ose ndryshimet klimatike janë gjithnjë e më të vështira për shkak të rivaliteteve midis dy blloqeve.

Shtetet perëndimore janë të vetëdijshme për varësinë e tyre nga Kina dhe sanksionet aktuale kundër Rusisë do të zvogëlojnë më tej marrëdhëniet midis Perëndimit dhe bllokut ruso-kinez, vëren NDB. rsi-eb

blank

NZZ am Sonntag: Në Zvicër numri i fëmijëve po rritet, duhen edhe 200 ndërtesa shkollore

VOAL- Në Zvicër, numri i fëmijëve të moshës shkollore është vazhdimisht në rritje. Prandaj, ka gjasa që së shpejti të tejkalohen një milion nxënës. Megjithatë, kjo rritje është e shpërndarë në mënyrë të pabarabartë.

Qytetet dhe komunitetet periferike me shumë shërbime janë veçanërisht të lidhura me familjet, sepse ato zakonisht ofrojnë gjithashtu kujdes të mirë për fëmijët. Përveç mungesës aktuale të mësuesve, ka edhe disa vështirësi në identifikimin e hapësirave të reja shkollore. Situata do të vazhdojë të përkeqësohet.

Falë një studimi nga Eckhaus, NZZ am Sonntag shqyrton temën dhe vëren se në 10 vitet e ardhshme do të jetë e nevojshme të krijohet hapësirë ​​për një total prej rreth 3000 klasash. Kjo nënkupton nevojën për rreth 200 ndërtesa të reja të shkollave të mesme dhe fillore, si dhe 250 çerdhe të reja. Kërkesa aktuale shtesë ka të ngjarë të jetë edhe më e lartë pasi shkollat ​​gjithnjë e më shumë duhet të ofrojnë shërbime të tilla si mensa dhe lloje të ndryshme ndihme. rsi-eb

blank

Partia Socialiste me strategji për anëtarësimin e Zvicrës në Bashkimin Evropian

Dokumenti i miratuar sot do të shqyrtohet nga kongresi i partisë i planifikuar për në tetor

Këshilli i partisë, i mbledhur sot në Neuchâtel, mbështet një strategji që synon pranimin e Zvicrës në BE

 

VOAL- Këshilli partiak i PS-së zvicerane, i mbledhur sot, të premten në Neuchâtel, miratoi pothuajse njëzëri një dokument të brendshëm që mbështet një strategji që synon anëtarësimin e Zvicrës në Bashkimin Evropian. Fjalën e fundit do ta ketë kongresi i partisë që do të mblidhet në tetor.

“Kemi gjetur një zgjidhje. Është një strategji inteligjente dhe e realizueshme, por edhe me një peshë të fortë, një bazë vlerash për politikën europiane të partisë sonë”, komentoi Jon Pult, nënkryetar i PS-së dhe autor i dokumentit, duke shtuar se. ai beson se ato janë një rrugë kryesore që duhet ndjekur edhe për Zvicrën.

Projekti në fjalë është i ndarë në tri faza: e para parashikon një marrëveshje stabilizimi që rregullon pjesëmarrjen në programe si Erasmus dhe Horizon Europe; e dyta synon një marrëveshje ekonomike dhe bashkëpunimi për të adresuar çështjet institucionale të aksesit në treg; më në fund, nga viti 2027 do të duhet të fillojnë negociatat për anëtarësimin e Zvicrës në BE.

Por pse tani rinisni një debat që mbetet shumë shpërthyes? Jon Pult vë në pikëpyetje në këtë kuptim ndikimin e vendosur të pushtimit të Ukrainës. “Opinioni zviceran po ndryshon”, thotë politikani Graubünden “Kjo luftë imperialiste dhe ky agresion i paligjshëm i Putinit kundër një vendi të lirë, demokratik evropian si Ukraina” i bën njerëzit në Zvicër të reflektojnë edhe për faktin se “të qenit pjesë e këtij institucioni mbikombëtar që mbron vlerat e demokracisë, të shtetit ligjor, të të jetuarit së bashku në paqe, është një perspektivë tërheqëse për të ardhmen dhe një perspektivë e domosdoshme”.

Megjithatë, në shtëpinë socialiste u shfaqën ndjeshmëri të ndryshme për këtë temë. Ashtu si në rastin e PS-së së Ticino-s, e cila gjatë miratimit të dokumentit kërkoi të shqyrtohej situata specifike e rajoneve kufitare: me një prani të lartë të punëtorëve kufitarë dhe përballë fenomenit të hedhjes së pagave. Kjo kërkesë u pranua nga plenumi. “Eja Ticino”, vëren në këtë drejtim bashkëkryetarja e PS Ticino Laura Riget, “ne i kemi dhënë një po kritike këtij dokumenti, sepse mendojmë se është e rëndësishme që në parti të kemi diskutimin tonë për marrëdhëniet tona me BE-në. dhe në opinionin publik. Megjithatë mendojmë se është gjithashtu shumë e rëndësishme të nënvizojmë rëndësinë e forcimit të masave shoqëruese dhe garantimit të mbrojtjes së pagave të punëtorëve meshkuj dhe femra”.

Krahas qëndrimit të BE-së, Këshilli i Partisë PS miratoi edhe disa rezoluta. Thirrja e parë për kompensimin e plotë të rritjes aktuale të pensioneve AHV për vitin e ardhshëm: pa kundërmasa për koston e lartë të jetesës, theksohet, pensionistët mund të pësojnë një rënie të fuqisë blerëse me më shumë se 1000 franga në vitet 2021-2023. Rezoluta e dytë bën thirrje që të gjithë refugjatët në Zvicër të trajtohen në mënyrë të barabartë, pavarësisht nga origjina apo statusi social: ndërsa refugjatët nga Ukraina marrin menjëherë statusin e mbrojtjes S, shumica e atyre që vijnë nga realitete ndërluftuese si Afganistani ose Siria shpesh jetojnë me vite me një statuti i pranimit të përkohshëm, shpreh keqardhjen e Këshillit të PS, sipas të cilit kjo situatë duhet të ndryshojë. rsi-eb

blank

Universiteti i Lozanës: Musolinit nuk i revokohet “Doctor Honoris Causa”

 

VOAL- Universiteti i Lozanës nuk ka ndërmend të tërheqë doktoraturën e nderit (Honoris Causa) të dhënë Benito Musolinit në vitin 1937. Rektori Frédéric Herman e konfirmoi këtë në një intervistë të publikuar në faqen e internetit të universitetit. “Universiteti ka dështuar në misionin dhe vlerat e tij akademike të bazuara në respektin për individin dhe lirinë e mendimit”, shpjegon ai, por “në vend që ta mohojë apo anulojë këtë episod, që është pjesë e historisë së tij”, menaxhmenti” dëshiron që ajo të shërbejë si një paralajmërim i përhershëm për lëvizjet e mundshme ideologjike ndaj të cilave çdo person, institucion apo shoqëri është i ekspozuar në çdo kohë”.

Qëndrimi erdhi pasi grupi i punës i ngarkuar me vlerësimin e çështjes në vitin 2020 arriti në përfundimin se dhënia e titullit diktatorit ishte “një gabim i rëndë”, por pa propozuar revokimin e tij. Dokumenti i hartuar nga përfaqësuesit e shtatë fakulteteve, të ndihmuar nga ekspertë të jashtëm, kërkon miratimin e 4 masave për trajtimin e incidentit dhe thellimin e kërkimit mbi fashizmin. rsi-eb

blank

Zvicër: Ndryshon strategjia e hekurudhave

VOAL- Pas vitesh fokusimi në trafikun në distanca të gjata dhe eliminimit të problemeve të kapacitetit, Këshilli Federal ka vendosur të riorientojë strategjinë hekurudhore. Risia u njoftua të mërkurën në Bernë nga këshilltarja federale Simonetta Sommaruga e cila prezantoi perspektivën e “Hekurudhat 2050” të hedhur për konsultim.

Fazat e ardhshme të zgjerimit, u nënvizua, do të synojnë kryesisht përmirësimin e ofertës në distanca të shkurtra dhe të mesme, për shembull duke rritur lidhjet në rrjetin rajonal ekspres dhe duke përmirësuar stacionet periferike. Përmirësime specifike janë planifikuar për trafikun në distanca të gjata dhe të mallrave.

Qeveria vendosi gjithashtu të përfundojë tunelin bazë të Lötschberg duke e pajisur atë me dy shina. Ajo ndër të tjera do të shmangë mbylljen e plotë të saj për 8 muaj. Kostot shtesë të këtij dhe projekteve të tjera (si tuneli Zimmerberg dhe kryqëzimi i Gjenevës) do të kërkojnë ndarjen e 720 milionëve shtesë. rsi-eb

blank

Zvicër: Sommaruga viziton hidrocentralin e ri në Nante de Drance

VOAL- Këshilltarja Federale Simonetta Sommaruga vizitoi të shtunën hidrocentralin Nante de Drance në Finhaut, Valais, i cili më në fund duhet të hyjë në punë më 1 korrik pas 14 vitesh punë dhe kosto prej rreth 2 miliardë frangash.

Hidrocentrali ndodhet në 600 metra thellësi midis liqeneve artificiale të Vieux-Emosson dhe Emosson dhe përdor diferencën prej 300 metrash në lartësi midis dy pellgjeve për të gjeneruar energji.

Impianti, i cili do të inaugurohet në shtator, do të duhet të gjenerojë rreth 2.5 miliardë kilovat orë energji në vit. Ai “do të luajë një rol thelbësor në stabilizimin e rrjetit të energjisë elektrike zvicerane dhe evropiane”, nënvizoi Nant de Drance SA në një deklaratë. rsi-eb

blank

Këshilli i CERN-it deklaron synimin e tij për të përfunduar marrëveshjet e bashkëpunimit me Rusinë dhe Bjellorusinë në datën e skadimit të tyre më 2024

 

 

Deklarata e Këshillit të CERN:

 

Në mbledhjen e tij të 208-të dje, Këshilli i CERN-it përsëriti denoncimin e tij për vazhdimin e pushtimit të paligjshëm ushtarak të Ukrainës nga Federata Ruse me përfshirjen e Republikës së Bjellorusisë, e cila ka rezultuar në një krizë të gjerë humanitare dhe humbje të konsiderueshme jetësh. CERN u krijua pas Luftës së Dytë Botërore për të bashkuar kombet dhe njerëzit për ndjekjen paqësore të shkencës. Shtetet Anëtare kujtuan se vlerat thelbësore të Organizatës kanë qenë gjithmonë të bazuara në bashkëpunimin shkencor përtej kufijve si një shtytës për paqen dhe theksuan se agresioni i një vendi kundër një vendi tjetër bie ndesh me këto vlera.

 

Këshilli deklaroi se synon të përfundojë Marrëveshjet e Bashkëpunimit Ndërkombëtar të CERN-it (ICA) me Federatën Ruse dhe Republikën e Bjellorusisë në datat e tyre të skadimit në vitin 2024. Megjithatë, situata do të vazhdojë të monitorohet me kujdes dhe Këshilli është i gatshëm të ndërmarrë çdo Vendim të mëtejshëm në dritën e zhvillimeve në Ukrainë.

 

Marrëveshjet e bashkëpunimit ndërkombëtar të CERN-it, ICA-t, zakonisht zgjasin për pesë vjet dhe rinovohen në heshtje për të njëjtën periudhë, përveç rastit kur njëra palë i jep palës tjetër një njoftim me shkrim për përfundimin të paktën gjashtë muaj përpara datës së rinovimit. ICA me Federatën Ruse skadon në dhjetor 2024, ajo me Republikën e Bjellorusisë në qershor 2024.

 

Këto masa pasojnë ato të miratuara tashmë në një mbledhje të jashtëzakonshme të Këshillit më 8 mars dhe në mbledhjen e rregullt të Këshillit më 25 mars. Këshilli ripohoi se të gjitha vendimet e marra deri sot, së bashku me veprimet e ndërmarra nga menaxhmenti, të cilat kanë pasur një ndikim të dukshëm në përfshirjen e Federatës Ruse dhe Republikës së Bjellorusisë në programin shkencor të Organizatës, mbeten në fuqi.

 

Këshilli vendosi gjithashtu të rishikojë bashkëpunimin e ardhshëm të CERN-it me Institutin e Përbashkët për Kërkime Bërthamore (JINR) shumë përpara skadimit të ICA-së aktuale në janar 2025.

 

Citim nga Fabiola Gianotti, Drejtoreshë e Përgjithshme e CERN:

“Vendimi i djeshëm i Këshillit konfirmon dënimin e fortë të pushtimit të Ukrainës nga Federata Ruse e ndihmuar nga Bjellorusia, duke lënë derën hapur për bashkëpunimin e vazhdueshëm shkencor nëse kushtet lejojnë në të ardhmen”, tha drejtoresha e përgjithshme Fabiola Gianotti.

 

Rreth CERN-it
CERN, Organizata Evropiane për Kërkime Bërthamore, është një nga laboratorët kryesorë në botë për fizikën e grimcave. Organizata ndodhet në kufirin franko-zviceran, me selinë e saj në Gjenevë. Shtetet Anëtare të saj janë: Austria, Belgjika, Bullgaria, Republika Çeke, Danimarka, Finlanda, Franca, Gjermania, Greqia, Hungaria, Izraeli, Italia, Holanda, Norvegjia, Polonia, Portugalia, Rumania, Serbia, Sllovakia, Spanja, Suedia, Zvicra dhe Mbretëria e Bashkuar. Qiproja, Estonia dhe Sllovenia janë shtete anëtare të asociuara në fazën paraprake të anëtarësimit. Kroacia, India, Letonia, Lituania, Pakistani, Turqia dhe Ukraina janë shtete anëtare të asociuara. Bashkimi Evropian, Japonia, JINR, Federata Ruse, UNESCO dhe Shtetet e Bashkuara të Amerikës kanë aktualisht statusin e vëzhguesit. Statusi i vëzhguesit të Federatës Ruse dhe të JINR-së është pezulluar në përputhje me Rezolutat e Këshillit të CERN-it të 8 marsit 2022 dhe 25 marsit 2022, respektivisht.

www.home.cern

Ndiqni CERN në:

Për më shumë informacion, ju lutemi kontaktoni:
Zyra e Shtypit e CERN-it
press@cern.ch
+41 22 767 34 32
+41 22 767 21 41
home.cern/press


Send this to a friend