VOAL

VOAL

Kina: OBSH të hetojë origjinën e COVID-19 në të gjithë botën

July 13, 2020
blank

Komentet

blank

Kur blini ushqime – Çfarë duhet pasur parasysh patjetër

Në ditët e sotme konsumatorëve iu ofrohen qartazi shumë mundësi zgjedhjeje rreth produkteve ushqimore.

Shëtitja nëpër market për disa mund të jetë diçka argëtuese, por vjen një moment që mundësitë e shumta ju bëjnë shumë konfuz.

Kështu mund të përfundoni me një listë blerjesh të paparashikueshme dhe mbi të gjitha me produkte të cilat mund të jenë të shtrenjta dhe jo të shëndetshme.

Shpesh AgroWeb.org vë theksin tek mënyra e të ushqyerit, pasi siç tamshë e dini, një regjim i shëndetshëm ushqimor është shumë i rëndësishëm për të jetuar në një mendje dhe trup të shëndoshë.

Për këtë arsye, në këtë artikull kemi vendosur t’ju japim disa sugjerime rreth mënyrës se si mund të zgjidhni dhe të bilini produkte të shëndetshme, të sigurta për konsum dhe me një kosto të përballueshme.

Pasi kur bëhet fjalë për produtke që konsumohen në përditshmëri, sigurisht duhet të zgjidhni më të mirën.

Çfarë Duhet Të Keni Parasysh?

Së pari lexoni etiketat e produkteve, ato luajnë një rol të rëndësishëm, pasi ju informojnë në lidhje me vlerën ushqyese të produkteve, përbërësit, si dhe praninë e çdo alergjenti që mund të jetë kërcënues për jetën.

Një informacion i tillë është i dobishëm dhe mund t’ju ndihmojë të jeni më të vetëdijshëm rreth produktit që zgjidhni, por edhe ta krahasoni me produktet e ngjashme.

Gjithashtu, nëse paketimi ka një logo të dallueshme, një dizajn interesant, të qartë, qartësi në informacion dhe ka të gjithë informacionin e nevojshëm, kjo ju ndihmon të kuptoni vlerën e produktit.

Përpiquni të përfshini në regjimin tuaj ushqimir më tepër fara si kinoa, amaranth, susam, lini, hikër etj.

Këto kokrra të vogla janë të mbushura plot vlera ushqyese, ju mbajnë të ngopur për një kohë të gjatë dhe me to mund të përgatisni receta të ndryshme, duke kënaqur shijen tuaj në forma të shumta.

Drejtohuni tek produktet BIO, pasi janë të kontrolluara në bazë të një rregulloreje të mirëpërcaktuar.

Blini produkte të një cilësie të lartë, kështu do të jeni më të qetë duke ditur se këto produkte ju ofrojnë siguri më të lartë konsumi.

Nëse jeni intoleranë ndaj glutenit, laktozës apo përbërësve të tjerë, drejtohuni tek produktet që nuk i përmbajnë këto përbërës.

Ku mund t’i blini këto produkte?

Nëse po kërkoni një vend të vetëm i cili i përfshin të gjitha kategoritë e mësipërme dhe ju garanton cilësi dhe siguri ushqimore, AgroWeb.org sugjeron të vizitoni “Gourmania”.

Aty do të gjeni një larmishmëri produktesh si ato pa gluten, pa laktozë, lloje të ndryshme farash nga kompania Teuta, produkte italiane, makaronat Garofalo sipas standartit me të lartë IGP. Ku përfshihen jo vetëm makaronat, por edhe granola, museli, salca të ndryshme, oriz të arkës SCOTTI, vaj e reçel bio e deri tek erëzat dhe të gjitha llojet e miellit për të gatuar sa më shëndetshëm recetat tuaja.

Për më tepër në dyqan mund të blini bukë të llojeve të ndryshme edhe ushqime të cilat përgatiten çdo ditë të freskëta në dyqan, me përbërësit special që gjenden në dyqan.

Gourmania e gjeni në qendër të Tiranës në rrugën Abdyl Frashëri përballë Presidencës.

blank

Pasojat e ekspozimit të tepërt të fëmijëve në telefona

Krenare Cubolli

Fëmijë që nuk ushqehen pa telefona para vetes, që nuk shtrihen për të fjetur pa luajtur edhe një herë lojën e preferuar në telefon?

Këto dhe raste të ngjashme mund t’i keni parë apo dëgjuar të paktën një herë në jetë.

Ndonëse edhe Arjeta Berisha ka hasur në diçka të tillë, prapëseprapë ajo është ndier e detyruar që t’i pajisë dy fëmijët e saj me nga një tablet, pasi, sipas saj, ata kanë qenë të paragjykuar nga moshatarët e tyre për mosposedim të ndonjë pajisjeje teknologjike.

Megjithatë, vajza e saj, Dia, tetë vjeçe, dhe djali, Roni, shtatë vjeç, e kanë kohën e caktuar kur mund t’i përdorin këto pajisje teknologjike: një orë e gjysmë, eventualisht dy, përgjatë fundjavës.

Ajo ka treguar për Radion Evropa e Lirë se bashkë me bashkëshortin e saj, Ardin, kanë qasje të plotë në pajisjet e fëmijëve të tyre.

“E kemi rregull në familje që sa janë në shkollë, fëmijëve nuk u lejohet të përdorin tabletin, përveç të shtunave, apo të dielave, nga një orë e gjysmë apo dy në ditë. Gjatë pushimeve verore e kemi zgjatur orarin e përdorimit të tyre. Ata nuk mund të instalojnë, apo të shohin diçka pa miratimin tonë”, ka thënë Arjeta, e cila ka një punë me orar të plotë në një kompani në Prishtinë.

E pyetur se si ia ka dalë që të krijojë një sistem të tillë – marrë parasysh argumentet e prindërve se jeta është shumë dinamike dhe me plot angazhime ditore – ajo e ka përmendur si çelës angazhimin e fëmijëve në sa më shumë aktivitete.

“Fati im është që ata janë në qëndrim ditor dhe aty nuk kanë qasje në teknologji. Kanë detyra, unë i marr në shtëpi në orën 17:30, kur e përfundoj orarin e punës. Zakonisht i angazhoj diçka që të më ndihmojnë rreth punëve të shtëpisë, derisa përgatis diçka, që të shtrojmë tavolinën dhe aty i kalojmë dy orë të mira. Dy orë tjera i pyes se çfarë kanë bërë gjatë ditës. Mirëpo nuk do të thotë që çdo ditë e kemi këtë orar”, duke përmendur edhe ecjet në natyrë, sidomos gjatë verës.

 

Mirëpo jo secili fëmijë i nënshtrohet një regjimi të tillë.

Ndonëse në Kosovë nuk ka statistika të sakta se sa gjatë qëndrojnë fëmijët para ekraneve, fëmijë me telefona dhe pajisje tjera teknologjike i rastisim nëpër familje, ambiente të jashtme dhe incizime tjera në platformat sociale.

Diçka që dihet është se mbi 90 për qind e qytetarëve të Kosovës kanë qasje në internet në shtëpitë e tyre.

Kështu, Kosova është e para në rajon në këtë aspekt, por si duket edhe kjo gjë vjen me faturën e vet.

Përdorimi i telefonave apo pajisjeve tjera të mençura nga fëmijët nuk është sfidë vetëm në Kosovë.

Sidomos pas pandemisë së koronavirusit, kur koha nëpër telefona është imponuar edhe më shumë.

Organizata Botërore e Shëndetësisë nuk e rekomandon fare qasjen në pajisje teknologjike për fëmijët nën dy vjeç.

Për fëmijët e moshave 3-4 vjeç, ky institucion beson se një orë në ditë është e mjaftueshme.

Vështirësitë në përqendrim dhe komunikim

Psikologu, Dorjan Krasniqi, ka thënë për Radion Evropa e Lirë se ekspozimi i tepërt para pajisjeve teknologjike mund t’i lë fëmijët me mungesa në zhvillim.

“Shumica e skemave kognitive, ose lidhjeve mes neuroneve, krijohen nga zero deri në dy vjet, dhe nëse këtë kohë fëmija e kalon duke mos u stimuluar nga rrethi i tij që të zhvillohet, mirëpo kohën e kalon në telefon apo në pajisje tjera, kjo tregon që rrezikshmëria është më e madhe, sepse fëmija zhvillon vetëm ato aftësi që i sheh përmes telefonit, e socializimi nuk vjen shumë nga telefoni. Nga këto pajisje e marrim vetëm komunikimin pranues dhe jo atë ekspresiv, prandaj nuk është se fëmijët nxjerrin tinguj apo nxjerrin fjalë duke biseduar me telefonin”.

Vështirësitë në përqendrim dhe ato në komunikim janë në mesin e rreziqeve kyçe që përmend Krasniqi.

“Mund të kenë vështirësi në formimin e saktë të fjalëve dhe fjalive. Ndoshta do të bëhen të rritur që fjalitë do t’i kenë të shkurta, ose komunikimin do ta kenë të mangët.

Ai u sugjeron prindërve që përveç kufizimit të qasjes në pajisje të mençura, të shmangin ekspozimin në këto pajisje në orët e natës, për të shmangur gjumin jo të qetë të fëmijëve të tyre.

“Mekanizmat mbrojtës të prindërve shpesh na thonë se është e vështirë që fëmijëve t’iu ndalohet telefoni. Unë sugjeroj që fëmijëve t’iu kushtohet vëmendje se çfarë ata po shohin dhe çfarë orari kanë”.

Edhe sociologu, Artan Krasniqi beson se kontrolli përmbajtjesor e tejkalon për nga rëndësia kontrollin mbi baza kohore.

“Në këtë aspekt jam shumë i shqetësuar, sepse edukimi medial, në përgjithësi në Kosovë, lë shumë për të dëshiruar, në mënyrë që prindërit të kenë mundësi që të kenë kontroll përmbajtjesor të produkteve mediale që fëmijët i ndjekin në telefonat e mençur”.

Përgjatë një bisede të zhvilluar me Radion Evropa e Lirë, ai ka përmendur edhe rëndësinë që prindërit të jenë shembuj për fëmijët e tyre.

“Kur fëmijët janë të angazhuar bashkë me prindërit në aktivitete të ndryshme, as prindërit e as fëmijët nuk do të kenë kohë për pajisje teknologjike. Fëmijët janë qeniet që më së lehti i kopjojnë sjelljet e idolave të tyre. Në këtë rast, idolat e parë të fëmijëve janë prindërit e tyre dhe ata kopjojnë maksimalisht sjelljet, veprimet, gjestet, po edhe rutinën, të cilën e shohin te prindërit brenda shtëpisë. Nëse i lëmë për kohë të gjatë para telefonave, ata do të kopjojnë sjelljet e idolave që krijojnë brenda teknologjive, e që shpesh kanë përmbajtje të dhunshme”.

Rregulli 20-20-20

Po çfarë u ndodh syve gjatë gjithë këtë procesi?

Oftalmologu, Afrim Shabani, ka treguar për Radion Evropa e Lirë se mjekët janë të ndarë në dy qasje.

“Në grupin e parë thonë se ekrani nuk është se shkakton dëmtime të përhershme të syrit. Grupi tjetër thotë se emetimi i dritës nga ekrani, veçanërisht ‘spektri blu’ i dritës ndikon në disa dëmtime që ndonjëherë në mosha të shtyra mund të ndikojë në sëmundjen që njihet si degjenerim i makulës”.

Degjenerimi makular është gjendje mjekësore që mund të rezultojë me turbullim të shikimit apo përkeqësim gradual të shikimit.

I pyetur se cilit grup i takon ai, Shabani thotë se duhet bërë hulumtime të mëtejme për të parë si po ndikojnë pajisjet teknologjike në syrin e njeriut, mirëpo e pranon se mjekët e shohin që “ekspozimi i gjatë para ekranit shkakton te një numër i madh i njerëzve disa probleme, disa simptome që ne e dimë se po shkaktohen për shkak të qëndrimit të gjatë para ekranit, sidomos te fëmijët”.

Ai e konsideron të gabuar qasjen e disa prindërve që ua japin fëmijëve telefonin “që të ushqehen më mirë”.

“Përpara nuk kanë pasur telefona dhe fëmijët kanë ngrënë mirë. Prindërit e kanë gjetur një mënyrë shumë të gabuar për të mashtruar fëmijën që të marrë ushqimin përpara telefonit, sepse fëmija vetëm nis që të bëhet i varur nga telefoni. Këto pajisje të mençura krijojnë një sasi drite – spektrin blu – që është i dëmshëm për syrin”.

Shabani u sugjeron fëmijëve, por edhe të rriturve që të tentojnë të zbatojnë sa më shumë atë që njihet si rregulli 20 – 20 – 20.

“Kjo nënkupton që pas çdo 20 minutash, 20 sekonda na duhet të shohim më larg se 20 metra. Ky është pushim real për syrin”.

Oftalmologu Shabani i konsideron edhe shumë të rëndësishme kontrollet e rregullta të fëmijëve te mjeku i syve, apo kurdo që prindi vëren se fëmija mund të ketë ndonjë problem.

Përfitimet nga teknologjia?

Nëse në njërën anë ekzistojnë shqetësimet si: problemet e mundshme në nxënie, në shëndet të syve, mospërshtatjen në shoqëri dhe idetë e rreme që mund të krijojnë fëmijët për realitetin, duke u bazuar në lojërat virtuale, sociologu Krasniqi beson se fëmijët kanë edhe përfitime potenciale nga teknologjia.

“Te anët pozitive mund ta përmendim që fëmijët, megjithatë, duhet të përdorin pajisjet teknologjike, sepse kështu ata mbesin në hap me trendin, me kohën, me botën se çka ndodh. E ardhmja është teknologjia, këtë nuk e vëmë në diskutim. Po ashtu mund të përmendim edhe mësimin e gjuhëve të huaja, fëmijët sot shumë më herët flasin gjuhën angleze, apo ndonjë gjuhë tjetër, sepse e mësojnë atë përmes internetit. Ka linguistë që thonë se ata në këtë mënyrë e mësojnë gjuhën në mënyrë jo të duhur, por megjithatë, ajo mund të përmirësohet në të ardhmen. Janë edhe kontaktet kulturore, mësimi i gjërave të reja për botën. Jetojmë në periudhë të globalizimit, ku kontaktet janë shumë më të mundshme dhe më të shprehura”.

Cila është atëherë zgjidhja?

Për Arjetën, është disiplina.

E pyetur se si i bind fëmijët e saj për orarin e qasjes në tabletat e tyre, apo edhe përmbajtjen që mund ta kenë në këto pajisje, ajo ka përmendur bisedat e drejtpërdrejta me ta.

“Thjesht, ulem dhe ua sqaroj se një përmbajtje e caktuar është shumë e frikshme, që nuk është në rregull për zhvillimin e tyre, që nuk janë lojëra nga të cilat ata mund të mësojnë diçka, u them se më duken shumë të vegjël për to… e dinë që në momentin që u them jo, ajo është fjala e fundit. U ofroj sqarim, e kuptojnë dhe ndalen”.

blank

Mrekullitë e Tetorit – Guida e produkteve të muajit, si t’i zgjidhni dhe ruani

Boronicat dhe shegët janë një zgjedhje e shkëlqyer për organizmin.

Produktet e vjeshtës dhe veçanërisht të tetorit janë aq të ëmbla dhe të shëndetshme saqë është e vështirë të mos u ngulësh dhëmbët.

Që nga hurmat farëzeza apo ato më të buta tek mollët starkinge të Peshkopisë e Korçës, shija e të cilave nuk ka të krahasuar, deri tek shegët, patatet e reja apo fasulet.

Po, fasulet, ato të cilat nuk mungojnë kurrsesi në tryezën e shqiptarëve, duke u kthyer gati gati në një simbol të kuzhinës sonë.

Për të marrë më të mirën e vjeshtës, shihni guidën vjeshtore të AgroWeb.org me frutat dhe perimet e shijshme dhe tejet të shëndetshme.

Shegët

Shegët kërkojnë pak punë dhe shpesh bëhet një rrëmujë, por ato kokrrat e kuqe si rubin që dalin pasi kemi hapur në mënyrë aspak delikate shegën, ja vlejnë për shijen dhe vlerat e larta ushqyese.

Si t’i zgjidhni

Zgjidhni shegë, që peshojnë më shumë krahasuar me madhësinë, pasi janë dhe më të shijshmet. Mos u shqetësoni shumë për ngjyrën e tyre, pasi ato mund të jenë nga komplet të kuqe në një të kuqe të kafenjtë, pa ndikuar fare në cilësi. Gjithsesi zgjidhni shegë të cilat kanë një ngjyrë të fortë.

Si t’i ruani

Shegët duhet të futen në frigorifer, pasi mund të zgjasin tre deri në katër javë.

Pasi të keni nxjerrë kokrrat futini në një qese të mbyllur në mënyrë hermetike dhe vendosini në frigorifer tek ngrirja.

Këshilla shtesë

AgroWeb.org ju këshillon që për ta hapur shegën pa bërë rrëmujë, ndajeni lëvozhgën në katër pjesë, pastaj futeni frutin në një enë me ujë dhe ndani lëkurën, duke bërë që kokrrat të dalin menjëherë.

Mollët

Mollët janë për vjeshtën atë që nektarinat janë për verën. Mollët starkinge të Peshopisë apo të Korçës të ofrojnë një shije unike dhe më shumë vlera ushqyese.

Si t’i zgjidhni

Në këtë periudhë zgjidhni mollë të vogla, të forta dhe me lëkurë të shndritshme.

Si t’i ruani

Mollët duhet të ruhen në temperatura të ftohta, duke i vendosur në pjesën e poshtme të frigoriferit. Një qese plastike me vrima do të ishte zgjidhja më e mirë. Kjo pasi bën të mundur që të dalë lagështira ndërkohë që i mban mollët të freskëta.

Patatet

Patatet e reja kanë një rrugë shumë të shkurtër nga toka në treg, ndaj dhe për këtë arsye quhen të reja, pasi nuk kalojnë në procesin e ruajtjes.

Ato kanë një aromë dhe shije të veçantë. Zona e Shishtavecit në Kukës njihet për prodhimin e lartë dhe cilësor të patates.

Si t’i zgjidhni?

Mënyra e mirë që ju tregon që një patate është e re, është ta gërvishni lëkurën me gisht. Lëkura e saj është aq e butë sa do të hiqet menjëherë.

Si t’i ruani?

Patatet e reja mund t’i ruani në temperaturën e mjedisit, por nuk do të ruajnë freskinë aq gjatë sa patatet e vjetra. Nëse futen në frigorifer dhe ruhen për një kohë të gjatë, do të kenë një shije të ëmbël.

Fasulet

Si t’i zgjidhni

Zgjidhni fasule që janë të forma të plota sa më të bardha dhe të pastra të jenë aq më të mira janë.

Si t’i ruani

Fasulet hyjnë tek produktet që mund t’i ruani për një kohë të gjatë. Mjafton që t’i vendosni në një vend të thatë dhe do të mund t’i ruani gjatë të gjithë vitit. Mund t’i ruani në një thes apo qese pëlhure.

Këshilla shtesë

Për t’i ulur kohën e zierjes, mund t’i vendosni fasulet një natë më parë në ujë që të zbuten dhe më pas mund t’i zieni, duke i shtuar qepë dhe zarzavate të tjera sipas shijes.

blank

Aroma e shiut është qetësuese 7 herë më shumë se ilaçet

Temperaturat po bien dhe shiu po fillon, mirëpo ju nuk duhet ta merrni si diçka negative. Mesa duket era e shiu ndikon në uljen e stresit si dhe në shumë përfitime tjera.

Shumë njerëz pëlqejnë të dëgjojnë shiun kur bie, po ashtu shumë njerëz e shohin shiun si diçka shumë qetësuese dhe romantike, ndërsa disa të tjerëve ju pëlqen era e shiut që kjo e fundit ka aftësinë të na qetësojë nervat.

Ndërsa, të ecni në shi mund të jetë një përvojë shumë e mirë për ju, që ndikon në relaksimin dhe shëndetin tuaj dhe qetëson mendjen tuaj, raporton “Natural Soulution Magazine”.

Era e shiut, po ashtu e ka edhe një emër që duhet Petrichor, emri iu është lënë pas dy shkencëtarëve Australianë në vitin 1960.

Kjo erë është e kombinuar me vajra që lirohen nga pemët, ozoni i krijuar kur rrufeja i ndan molekulat e azotit dhe oksigjenit të cilat shndërrohen në oksid nitrik.

Ditët me shi janë perfekte kur jeni të stresuar, kur nuk jeni në disponim dhe vetëm dëshironi të relaksoheni dhe ta shijoni momentin për një kohë.

Studiuesit nga Japonia kanë gjetur se aktiviteti fizik në ditët me shi ndikon të humbni peshë më shpejtë. Po ashtu, ata kanë gjetur se era e shiut ndikon në rifreskimin e mendjes tuaj si dhe ju ndihmon që problemet të i shihni në një prespektivë tjetër.

Le të shohim disa nga përfitimet e ecjes në shi:

1.Era e shiut freskon mendjen.
2.Ajri rreth nesh bëhet më i pastër kur bie shi për shkak se shiu thith pluhurin dhe mikrobet.
3.Aktivitetet fizike të kryera gjatë shiut djeg më shumë kalori për shkak të forcës shtesë të nevojshme për të kryer ushtrimin specifik, shkruan daily health post.
4.Uji i shiut është tipikisht alkalik, i cili është i shkëlqyeshëm për lëkurën dhe kokën tonë.
5.Për shkak se më pak njerëz dalin kur bie shi, kjo i bën rrugët dhe parqet më pak të populluara dhe na jep një hapësirë ​​më të hapur për të vrapuar, ecur dhe për të soditur ato që janë në mendjen tonë.
6.Ecja në shi mund të përmirësojë gjendjen shpirtërore të një personi, transmeton lajmi.net. Kjo e bën ecjen në shi një gjë të shkëlqyeshme kur ndjehesh në një udhëkryq dhe nuk je i sigurt për atë që duhet të bësh.
7.Deri në pikën e mëparshme, ecja në shi është gjithashtu e ditur t’i bëjë njerëzit më introspektivë pasi krijon një lloj “zhurme të bardhë” rreth tyre dhe u jep atyre kohë më shumë dhe më të mirë për të menduar për vendimet e tyre.

blank

Shkaqet pse njerëzit trishtohen pas pushimeve

Shkëputja nga puna i bën mirë trupit, trurit dhe shpirtit por kur pushimet mbarojnë, trishtimi duket se është i paevitueshëm.

Ekzaltimi kur marrim pushimet e verës është tërësisht i justifikueshëm dhe e mbush njeriun me shpresë dhe pozitivitet.

Shkëputja nga puna i bën mirë trupit, trurit dhe shpirtit por kur pushimet mbarojnë, trishtimi duket se është i paevitueshëm.

Nëse e keni vënë re, reagimet e njerëzve pasi mbarojnë pushimet janë të ndryshme e shpesh të pazakonta.

Megjithatë, këto reagime kanë një emërues të përbashkët: trishtimin.

Arsyet se përse ndodh kjo i gjeni më poshtë duke lexuar në këtë artikull të AgroWeb.org

Përse Njerëzit Trishtohen Pas Pushimeve

Kur marrim pushimet, jeta bëhet më e bukur e plot ngjyra. Ditët tona janë të mbushura me akvititete, njohje të reja, të qeshura dhe automatikisht ndihemi të rëndësishëm.

Ndryshimet në jetën sociale dhe rikthimi në boshllëkun e rutinës mund të shkaktojnë vetmi, mërzi dhe izolim.

Gjatë pushimeve, njerëzit kalojnë shumë kohë me familjen dhe jo gjithmonë kjo kohë është e mbushur me gaz e hare.

Ka shumë raste kur njerëzit zhgënjehen nga të afërmit dhe sjellja e tyre. Kjo mund të shkaktojë një trishtim dhe mërzi.

Në raste të tjera, gëzimi i të kaluarit kohë me familjen është aq i madh sa kur koha mbaron, njerëzit e kanë të pamundur të mos ndiejnë trishtim.

Pushimet kanë tendencën të ringjallin kujtime të dikujt që nuk është më në jetën tuaj, dhe një gjë e tillë rindez ndjesinë e humbjes dhe emocionet përkatëse të shoqëruara me të.

Njerëzit që preferojnë udhëtimet e largëta në pushime, ndihen të lodhur kur ato përfundojnë.

Largimi i lodhjes shoqërohet në mënyrë të pashmangshme me trishtimin.

Ekspertët thonë se gjatë pushimeve, njeriu nuk i reziston dot tundimit të të shijuarit të ushqimeve dhe pijeve të caktuara.

Me përfundimin e tyre, sundon ndjesia e fajit, dobësia emocionale dhe trishtimi.

Ka raste kur trishtimi transformohet në depresion të mirëfilltë.

Ekspertët këshillojnë që pas pushimeve të nisni aktivitetin fizik, të keni një jetë sociale sa më aktive dhe të mos merakoseni shumë për peshën e shtuar.

Këshilla e fundit, por jo nga rëndësia, është që të silleni mirë me veten, edhe nëse jeni të trishtuar.

E mira e të mirave është se trishtimi pas pushimeve nuk zgjat shumë./AgroWeb.org

blank

Mënyra e duhur e shtrimit të tryezës për çdo rast

Maja e thikës duhet të jetë në një drejtim me pjatën, ndërkohë që gota e ujit duhet të jetë përbri thikës.

Shtrimi i tryezës së ngrënies për vete apo për ndonjë rast të veçantë nxjerr në pah jo vetëm aftësitë organizative të amvisave, por edhe shijen e hollë.

Truket e shtrimit të tryezës për çdo rast do të mund t’i mësoni duke lexuar më poshtë në këtë artikull.

 Shtrimi Bazë i Tryezës

Sipas rregullit bazë të shtrimit të tryezës, pjata e ngrënies duhet të jetë e pozicionuar në qendër të vendit të ngrënies dhe gjithçka tjetër duhet vendosur rreth saj.

Në të majtë të pjatës duhet të jetë piruni ndërsa thika dhe luga duhet të pozicionohen në të djathtë.

Maja e thikës duhet të jetë në një drejtim me pjatën, ndërkohë që gota e ujit duhet të jetë përbri thikës.

Peceta duhet vendosur nën pirun ose mbi pjatë për një dekorim informal të tryezës.

Si Të Shtroni Tryezën Për Një Darkë Informale

Për një darkë informale, ndiqni rregullat bazë të shtrimit të tryezës, por duhet të shtoni edhe disa enë dhe pajisje të tjera.

Për shembull, nëse do të servirni sallatë, duhet të shtoni pirunin e sallatës që vendoset në të majtë të pirunit të darkës.

Nëse do të servirni supë, pjata e supës duhet vendosur sipër pjatës kryesore, ndërsa luga e supës, në të djathtë të lugës kryesore.

Gotat e ujit ose të verës duhen vendosur në anën e djathtë të pjatës.

Si Të Shtroni Tryezën Për Një Darkë Zyrtare

Shtrimi i tryezës për një darkë zyrtare nis me vendosjen e gotave të verës dhe të ujit përbri pjatës kryesore.

Lugët për supa, ëmbëlsira apo gjellëra duhen vendosur nën anën e djathtë bashkë me thikën.

Pirunjtë në anën e majtë.

Sipër pjatës kryesore mund të vendosni pecetën dhe sipër saj pjatën e supës.

Udhërrëfyesi i Një Gostie Perfekte

Nëse do të shtroni një gosti në shtëpinë tuaj, nxirrni mbulesat, pecetat dhe enët më të mira të kuzhinës.

Në mes të tryezës vendosni një vazo të vogël me lule por jo shumë të gjatë.

Përpara ngrënies, në dhomën e ndjenjes servirni antipasta dhe pije të ndryshme.

Përpara se të ftuarit të ulen në tryezë, sigurohuni që gotat janë të mbushura dhe buka është e ngrohtë dhe gati për servirje.

Në fillim servirni sallatën, pastroni enët e përdorura dhe më pas pjatat individuale.

Përpara servirjes së ëmbëlsirës, pastrojeni tryezën nga enët e ndotura dhe ato të përdorura.

Rregulli i fundit, por jo për nga rëndësia, është që të mos nisni larjen e enëve ndërkohë që të ftuarit janë akoma në tryezë./AgroWeb.org

blank

Përse gënjejmë më shumë nëpërmjet telefonit

Të gjithë gënjejnë. Nëse dikush pretendon të kundërtën, atëherë po gënjen veten.

Sipas studiuesve, njerëzit thonë gënjeshtra të paktën dy herë në ditë.

Fundja, gënjeshtra është art dhe ne e kemi të trashëguar brez pas brezi.

Sipas universitetit të Harvardit, gënjeshtra është tepër e lehtë në krahasim me mjetet e tjera të arritjes së pushtetit.

Thellë-thellë, gënjeshtra është një tregues zgjuarsie, thonë ekspertë të tjerë.

Njerëzit Gënjejmë Më Shumë Nëpërmjet Telefonit

Me avancimin e teknologjisë thënia e një gënjeshtre dhe përhapja e saj është bërë e shpejtë sa drita dhe e lehtë sa një pupël.

Njerëzit gënjejnë pa kokëçarje dhe tani e kanë më të lehtë me të gjitha këto mjete komunikimi që kemi në dispozicion.

Sipas një studimi të cilit i referohet AgroWeb.org, 11 përqind e mesazheve që dërgojnë njerëzit kanë në të një ose disa gënjeshtra.

Në bisedat telefonike, kryesisht mesazhet, njerëzit e kanë shumë më të lehtë të gënjejnë dhe këto gënjeshtra kanë të bëjnë me planet shoqërore, mashtrime të lehta,e të tjera si këto.

Për shembull nëse dikujt i shkruan që sapo ke dalë nga shtëpia, ndërkohë që nuk ke dalë as nga dushi, kjo është një gënjeshtër apo jo?

Nëse teknologjia të mundëson të gënjesh pa të brejtur ndërgjegja, keni harruar një aspekt të rëndësishëm.

Gënjeshtra i ka këmbët e shkurtra dhe me teknologjinë e sotme ajo zbulohet sa hap e mbyll sytë

Çdo fjalë që ne shkruajmë kur i dërgojmë një mesazh tjetrit mbetet si provë në të ardhmen dhe mund t’ju nxjerrë zbuluar.

Sidoqoftë, ekspertët thonë se nëpërmjet mesazheve, njerëzit munden të thonë lirisht gënjeshtra sepse mungon përballja ose kontakti sy më sy që të pengon të thuash një gënjeshtër aq lirisht.

Të gënjesh dikë ballë për ballë është e realizueshme gjithmonë por jo nëse tjetri di të lexojë gjuhën e trupit tënd  që në bisedat online është gjithnjë e fikur.

blank

Shtatë shenja që tregojnë se jeni më të zgjuar nga sa mendoni

Urtësia është aftësia për të përdorur inteligjencën, njohurinë dhe përvojën së bashku për të na ndihmuar të përballojmë dhe përshtatemi me situata të caktuara.

Disa shenja mund t’ju tregojnë se jeni më të zgjuar nga sa mendoni.

1. Ju jeni të rreptë me veten

Një nga gjërat që ju frustron më shumë është kur nuk mund të kuptoni diçka. Një kokë e zgjuar si ju shqetësohet kur has diçka që nuk është në gjendje ta kuptojë menjëherë. Pse është kështu? Sepse përndryshe ju i lidhni gjërat shumë lehtë, kështu që kur diçka nuk është aq e lehtë për ju, filloni të dyshoni në mendjen tuaj.

2. Jeni të vetëdijshëm për botën përreth jush

Njerëzit e zgjuar zakonisht janë shumë të vetëdijshëm për botën përreth tyre dhe këtë e tregojnë duke lexuar dhe shikuar rregullisht lajmet. Atyre u pëlqen të jenë të azhurnuar, edhe nëse kjo do të thotë thjesht të shfletoni lajmet në Twitter. Ata duan të dinë se çfarë po ndodh rreth tyre dhe të informohen për problemet që prekin vendin në të cilin jetojnë, por edhe botën. Edhe nëse është çështje me interes sipërfaqësor, ekziston.

3. Shpesh jeni keqkuptuar

Ndoshta sensi juaj i humorit është shumë i sofistikuar. Ndoshta fjalori juaj është shumë kompleks. Çfarëdo që të jetë, nuk është e pazakontë që njerëzit e zgjuar të keqkuptohen. Dhe nuk është faji juaj, është vetëm mënyra se si njerëzit e zgjuar kalojnë nëpër jetë. Për shkak të kësaj, ata vazhdimisht duhet t’u shpjegojnë të tjerëve atë që ata me të vërtetë mendojnë dhe në një farë mënyre të justifikojnë veten.

4. Keni miq të zgjuar

Njerëzit e zgjuar kanë tendencë të rrethojnë veten me njerëz të zgjuar. Pra, kush dëshiron të rrethohet nga njerëz që nuk i kuptojnë shakatë tuaja? Miqtë tuaj ju kuptojnë dhe mund të identifikohen me ju, që do të thotë se ju jeni po aq të zgjuar sa ata. Dhe meqenëse ata janë miqtë tuaj, ju keni një mendim të lartë për ta. Ata mendojnë për ju në të njëjtën mënyrë.

5. Ju keni pritshmëri të larta nga vetja

Njerëzit e zgjuar pritet të bëjnë gjëra të mëdha. Në shkollë, veçanërisht njerëzit e zgjuar janë më të avancuar se bashkëmoshatarët e tyre, kjo është arsyeja pse ata kanë plane dhe pritshmëri të mëdha në të ardhmen e tyre, pavarësisht nëse ndjekja e një fakulteti të caktuar apo një karriere e caktuar. Dhe çfarëdo qëllimi që ata vendosin për veten e tyre, ata presin ta arrijnë atë.

6. Adhuroni lojërat e bordit, enigmat dhe gjëegjëzat

Shumë njerëz të zgjuar kënaqen të jenë të zënë me lloje të ndryshme lojërash sepse nënkuptojnë se do të duhet të zbulojnë dhe kuptojnë diçka. Për shembull, shumë njerëz të zgjuar duan të mbushin fjalëkryqe, luajnë letra dhe lojëra tavoline. Aktivitete të tilla kërkojnë të menduarit dhe përqendrimin, i cili i përshtatet kokës së zgjuar sepse i stimulon ato në atë mënyrë.

7. Të tjerët ju kanë thënë se jeni të zgjuar

Shumica e njerëzve të zgjuar nuk duan ta mendojnë veten si të zgjuar. Ata e shohin atë si mburrje, edhe pse po deklarojnë vetëm një fakt. Pra, si e dini me siguri se jeni i zgjuar? Nga të tjerët që të thonë se je i zgjuar. Mendja tërheq shumë vëmendje, veçanërisht në mjedisin e biznesit dhe shkollës. Përqafoni kështu mendjen tuaj të madhe dhe kënaquni!/Burimi:TopChannel

blank

Çaj me Lule Vjollca – Aroma e mirë e shëndetit

Aftësitë shëruese të Vjollcës kanë fituar famë përgjatë gjithë historisë së njerëzimit. Studimet shkencore kanë zbuluar se lule Vjollca përmban flavonoidë, saponinë, alkaloidë, taninë dhe shumë substanca të tjera të dobishme për kurimin e disa sëmundjeve shëndetësore. Bima që përdoret kryesisht në mjekësinë popullore i përket familjes Viola Odorata, por të gjithë anëtarët e kësaj familje botanike luajnë një rol të dobishëm në mjekësinë alternative. Viola Odorata ka origjinën nga Evropa, por ajo është transformuar në një bimë natyrale e vendit tonë. Vjollcën e gjejmë kudo në natyrë në Shqipëri.

Çdo nuhatje e kësaj arome të sjell ndërmend kujtime nga më të bukurat. Çaji i Vjollcës ka gjetur përdorim që në epokën Viktoriane. Ky çaj është pirë kryesisht nga njerëzit me shije fine dhe të veçanta. Çaji i Vjollcës pihet kryesisht pasditeve, periudha kur njerëzit duan të lënë pas stresin dhe lodhjen e ditës. Nëse ju pëlqen aroma e Vjollcës, atëherë duhet të rezervoni për veten tuaj një pasdite në shoqërinë e këtij çaji të shijshëm. Më poshtë do të lexoni udhëzimet e AgroWeb.org për përgatitjen e çajit të shijshëm dhe aromatik të Vjollcës.

Përzgjedhja e luleve. Nëse i rrisni lulet vetë, mblidhini pas tharjes së vesës dhe përpara mesditës. Në këtë mënyrë, Vjollca do të ketë kohë të mjaftueshme për t’u tharë dhe për të çliruar vajrat esencialë.

Pastrimi i butë. Shkundini lehtë lulet për të hequr papastërtitë dhe insektet. Vendosini lulet në një kullesë dhe lajini me kujdes. Përdorni një letër kuzhine për t’i tharë.

Vendos kohën kur dëshiron të pish çajin e Vjollcës. Çajin mund ta pini menjëherë ose mund t’i ruani lulet për më vonë. Edhe në variantin e thatë, lulja e Vjollcës e ruan aromën e saj.

Si të përgatisni çajin me lulet e freskëta të Vjollcës
Zieni një filxhan me ujë. Shtoni 2-3 lugë çaji me lule të freskëta. Nëse përdorni çajnik, atëherë shtoni lule dhe ujë sipas racioneve. Lulet duhet të ziejnë për pesë minuta. Lëngun më pas mund ta kulloni dhe servirni.

Çaj me lule të thata:

Thajini lulet për një javë. Klikoni këtu dhe lexoni këtë artikull të AgroWeb.org nëse dëshironi të lexoni më shumë për tharjen e luleve. Nëse nuk ju gjenden lule Vjollce, atëherë mund të blini lule të thata, organike dhe të pastra në dyqanet e produkteve organike.

Lulet e thata mund të ruhen në një enë të mbyllur me kapak. Zieni një filxhan me ujë dhe shtoni 1-2 lugë çaji me lule të thata. Nëse dëshironi më shumë çaj, atëherë dyfishoni sasitë e lartpërmendura.

Për zbukurim. Lulet e freskëta të Vjollcës mund t’i përdorni brenda për të zbukurar dhe ngjyrosur të dy çajrat.

Vlerat. Ky çaj i mrekullueshëm ka efekte të mira kundër bllokimit nga rrufa, vështirësive në frymëmarrje, bronkiteve, si edhe fytit të acaruar. Vjollca është lulja e zemrës, për vetë faktin se prej mijëra vitesh kjo lule është përdorur për të shëruar problemet e zemrës, jo vetëm ato fizike por edhe emocionale. Vjollca përmban rutinë që forcon kapilarët, parandalon mpiksjen e gjakut dhe shërben si anti inflamator. /AgroWeb.org

blank

Mynihu feston birrën

VOAL- Oktoberfesti i Mynihut u përurua të shtunën (sot), pasi u anulua për dy vjet radhazi për shkak të pandemisë Covid-19. I planifikuar deri më 3 tetor, festivali që tërhoqi mbi 5 milionë vizitorë deri në vitin 2019 do të zhvillohet pa asnjë kufizim shëndetësor.

Kthimi bëhet në një kontekst të rritjes së çmimeve të birrës: pushtimi rus i Ukrainës ka bërë që çmimet e lëndëve të para dhe të energjisë të rriten. Frekuentuesit e Oktoberfest-it e vunë re këtë menjëherë. Një litër bionde kushton rreth 13 euro, 15% më shumë.

Sipas traditës, kryebashkiaku i qytetit Dieter Reiter nisi festimet duke i ofruar turin e parë kreut të shtetit bavarez, Markus Soeder. rsi-eb

blank

15 enët që nuk duhet të mungojnë në kuzhinën tuaj

Do t’ju duhet një grup i plotë i lugëve matëse dhe dy grupe gotash matëse.

Siç mund ta imagjinoni hapi i parë drejt një vakti të shkëlqyer është të keni në kuzhinë paisjet e duhura.

Investimi në këto mjete do ta bëjë gatimin një aktivitet të këndshëm dhe të lehtë, të cilin e prisni me padurim. Për kërë arsye, sot AgroWeb.org ju njeh me mjetet më të nevojshme të kuzhinës.

Thika

Pa thikën e duhur, përgatitja e ushqimit mund të jetë e mundimshe.

Si fillim ju nevojiten vetëm tre të tilla: një thikë e dhëmbëzuar, një thikë 15 deri në 20cm e gjatë dhe një thikë e vogël.

Blini thikat më të mira që mundeni sepse ato do të zgjasin për shumë vite.

Mprehësja e thikës

Pasi të keni thikën e duhur, do t’ju duhet ta mbani atë të mprehtë. Prandaj hapi tjetër është të investoni në një mjet të tillë, i cili do t’ju ndihmojë ta përdorni thikën në potencialin e saj maksimal.

Dërrasa prerëse

Idealja është të keni dy dërrasa prerëse për ushqimet tuaja. Një për ushqimet e papërpunuara dhe një për ushqimet dhe produktet e gatuara, për të shmangur ndotjen gjatë gatimit.

Tasat

Një grup me 3 tasa prej çeliku inoksi që futen brenda njëri-tjetrit, përkthehet në  një kursim hapësire.

Ato janë të lirë, të gjithanshëm dhe do të zgjasin gjithë jetën.

Lugët dhe gotat matëse

Do t’ju duhet një grup i plotë i lugëve matëse dhe dy grupe gotash matëse. Një grup gotash duhet të jetë për matjen e lëngjeve dhe një grup lugësh për matjen e përbërësve të thatë.

Tiganët që nuk ngjisin

Tiganët që nuk ngjisin janë mjete të shkëlqyera për fillestarët. Mos përdorni kurrë vegla metalike në këto tiganë sepse nëse gërvishten sipërfaqet e tyre dëmtohen dhe fillojnë të ngjisin.

Një tigan i vogël dhe një i madh do të ishte perfektë si fillim.

Termometri

Gjetur në pothuajse çdo seksion mishi në supermarket ose me pajisje të tjera kuzhine, një termometër është thelbësor për t’u siguruar që mishi dhe shpendët të gatuhen në mënyrë të sigurt dhe sipas preferencës tuaj.

Enë të ndryshme si…

Të kesh një shumëllojshmëri enësh është e dobishme për të bërë receta të ndryshme. Nëse ju pëlqen të gatuani, enët si qëruesi i perimeve, lugët prej druri, çekiçi i mishit, luga me vrima, darët apo spatulat janë perfekte.

Kullesa

Variantet që kanë këmbë dhe ku mund të vendosni shumë makarona janë perfekte. Është gjithashtu e rëndësishme të siguroheni që kullesa do të përshtatet më së miri në lavamanin tuaj!

Tavat e pjekjes

Pavarësisht nëse piqni një tortë ose një pulë, është e rëndësishme të keni tavat e duhura për furrën tuaj.

Kontejnerët

Kontejnerët nuk janë vetëm për ruajtjen e ushqimeve të mbetura. Ato janë gjithashtu të dobishëm për të mbajtur çdo përbërës të papërdorur që mbetet nga përgatitja e një vakti.

Multikuker

Një mjet i përsosur nëse nuk keni kohë të gatuani por doni ta pëshpejtoni procesin dhe njëkohësisht të siguroheni se vakti do të jetë i shijshëm.

Sigurohuni që të blini një paisje me madhësinë që i përshtatet familjes tuaj.

Mikser dore elektrik

Shuëm receta këkojnë një të tillë pasi janë shumë të lehta dhe efikase.

Mikser

Të kesh një mikser është diçka e shkëlqyer për të përgatitur shumë pije, salca dhe çdo gjë që iu sugjeron receta.

Zgjidhni një mikser të fuqishëm dhe në madhësinë që ju mendoni se është e mjaftueshme.

Një tenxhere për zierjen me avull

Është shumë më e shpejtë sesa të përdorësh sobën dhe i  mban perimet të ngrohta për nnjë kohë të gjatë.

blank

Aminoacidet – thelbësore për organizëm të shëndetshëm

Ato janë të rëndësishme për rritjen e muskujve, rigjenerimin e indeve, formimin e lëkurës, flokëve dhe eshtrave etj.

Aminoacidet janë përbërësit themelorë të proteinave, një ndër lëndët më të rëndësishme ushqyese për trupin e njeriut.

Sinteza e hormoneve, enzimave dhe neurotransmetuesve, janë procese të cilat nuk do të zhvilloheshin pa praninë e aminoacideve.

Ato janë të rëndësishme për rritjen e muskujve, rigjenerimin e indeve, formimin e lëkurës, flokëve dhe eshtrave etj.

AgroWeb.org në këtë artikull ju njeh me 9 aminoacidet thelbësore për shëndetin dhe funksionin e tyre në organizëm.

Cilat janë aminoacidet thelbësore?

Ekzistojnë 20 lloje aminoacidesh, nga të cilat 11 prodhohen nga trupi ynë.

Aminoacidet thelbësore, njeriu i merr nga ushqimi që konsumon.

Kur një ushqim i ka të nëntë aminoacidet thelbësore, ai klasifikohet si ushqim me proteinë të plotë.

Ndërsa ushqimet që përmbajnë disa, por jo të gjitha aminoacidet thelbësore, quhen proteina jo të plota.

Aminoacidet thelbësore mund të gjenden tek ushqimet e pasura me proteina, qofshin ato me bazë shtazore ose bimore.

Burimet më tipike të këtyre aminoacideve janë proteinat shtazore si mishi, vezët dhe produktet e qumështit.

Edhe proteinat bimore përmbajnë aminoacide, por shumë prej tyre janë proteina jo të plota, këtu mund të përmendim arrat, farat, perimet dhe drithërat.

Megjithatë ka disa burime bimore të proteinave të plota, duke përfshirë kinoan, sojën dhe farat e kërpit.

Ekspertët shpjegojnë se nuk keni pse t’i konsumoni të gjitha aminoacidet thelbësore në një vakt për të korrur përfitimet.

Nëse regjimi juaj ushqimor është i larmishëm, trupi është në gjendje të marrë të gjitha aminoacidet e nevojshme gjatë ditës.

Si trupi i përdor aminoacidet

Secili nga nëntë aminoacidet thelbësore mëposhtë, shërben për funksione dhe role të ndryshme në trup.

Histidina

Histidina prodhon disa hormone dhe është e rëndësishme për funksionin normal të veshkave, sekretimin e stomakut dhe funksionin imunitar.

Fasulet, drithërat, makarona me grurë të plotë, janë disa nga burimet kryesore.

Izolucina

Ndihmon në shërimin e plagëve, detoksifikimin qelizor, mbështet sistemin imunitar dhe promovon sekretimin e shëndetshëm të hormoneve të ndryshme.

Është e rëndësishme për rregullimin e sheqerit në gjak dhe lufton lodhjen.

Burimet kryesore janë: thjerrëzat, arrorët, farat dhe fasulet.

Leucina

Leucina mbështet sintezën e proteinave dhe funksionet metabolike, duke përfshirë rregullimin e niveleve të sheqerit në gjak, prodhimin e hormoneve të rritjes, rritjen dhe riparimin e indeve të muskujve dhe kockave.

Ndihmon në parandalimin e prishjes së proteinave si përgjigje ndaj stresit ose traumës.

Zakonisht gjendet tek fasulet dhe kungujt.

Lizina

Ajo mbështet sintezën e proteinave, prodhimin e energjisë, hormoneve dhe enzimave.

Nxit funksionin imunitar, formimin e kolagjenit dhe ndihmon në thithjen e kalciumit.

Duke zvogëluar nivelet e përgjithshme të kortizolit, ndihmon gjithashtu me stresin dhe ankthin.

Ajo gjendet tek fasulet dhe bizelet.

Metionina

Ndihmon në detoksifikimin, riparimin dhe mbrojtjen e indeve dhe qelizave kundër ndotësve dhe plakjes.

Gjithashtu ndihmon në shpërbërjen e metaleve të rënda në mëlçi, për të ndërtuar ADN -në dhe vepron si një antioksidant.

Fasulet, drithërat, arrat braziliane dhe farat e susamit, janë disa nga burimet kryesore.

Fenilalanina

Fenilalanina ndihmon në krijimin e neurotransmetuesëve, lajmëtarëve kimikë që dërgojnë informacion tek qelizat nervore.

Ky aminoacid prodhon disa enzima, që ndihmojnë në krijimin e aminoacideve të tjera jo thelbësore.

Për shkak se këto molekula kontribuojnë në përgjigjen tonë ndaj stresit dhe ndjenjës së kënaqësisë, fenilalanina konsiderohet të ketë efekte të mundshme terapeutike për ankthin dhe depresionin.

Burimet më të mira janë : fasulet, farat e lulediellit dhe arrorët.

Threonina

Ajo luan rol në funksionin imunitar dhe në strukturën e proteinave të ndryshme që përbëjnë lëkurën dhe indet lidhëse, të tilla si kolagjeni dhe smalti i dhëmbëve.

Burimet kryesore janë: farat e lirit, arrorët, thjerrëzat, fasulet, bizelet dhe patatet e ëmbla.

Triptofani

Vepron si një pararendës i neurotransmetuesit serotoninë, i cili rregullon gjendjen shpirtërore, gjumin dhe oreksin.

Ju keni nevojë për këtë aminoacid për rritjen dhe zhvillimin e përgjithshëm, si dhe prodhimin e niacinës (vitamina B3), thonë ekspertët.

Tërshëra, arrorët, farat, fasulet dhe farat e lirit janë burimet kryesore.

Valina

Valina është e rëndësishme për stimulimin e rritjes, rigjenerimit të muskujve, si dhe prodhimit të energjisë.

Mund të ndihmojë në luftimin e lodhjes, ruajtjen e fuqisë mendore, kontrollin emocional, si edhe forcën e masës muskulore.

Kikirikët, kërpudhat, drithërat, fasulet, bizelet dhe tërshëra janë burimet kryesore.


Send this to a friend