VOAL

VOAL

Presidenti Trump emëron gjykatësen Amy Coney Barrett për në Gjykatën e Lartë

September 27, 2020
blank

Komentet

blank

FBI, Departamenti i Drejtësisë ndjekin në mënyrë rutinë keqpërdorimin e dokumenteve të klasifikuara

VOA/Jeff Seldin

UASHINGTON – Zyrtarët federalë po thonë pak deri tani për kontrollin e FBI-së të së hënës në shtëpinë e ish-presidentit Donald Trump në Mar-a-Lago në Florida, por zoti Trump dhe një nga djemtë e tij kanë thënë se veprimi është pjesë e një hetimi për heqjen nga zoti Trump të dokumentave zyrtare nga Shtëpia e Bardhë.

Ndërsa një kontroll i tillë i banesës së një ish-presidenti amerikan është i paprecedentë, hetimet për heqjen ose mbajtjen e paligjshme të informacionit të klasifikuar, janë më të zakonshme.

Persona të tjerë që janë ndjekur penalisht dhe që kanë pranuar fajësinë ose janë dënuar përfshijnë punonjës të Departamentit të Mbrojtjes, kontraktorë të mbrojtjes dhe punonjës ose kontraktorë të FBI-së, CIA-s dhe Agjencisë së Sigurisë Kombëtare.

Më poshtë është një listë e disa rasteve të njohura:

blank

Prill 2005 – Ish-këshilltari i sigurisë kombëtare, Sandy Berger u shpall fajtor për heqjen e vetëdijshme të dokumenteve të klasifikuara nga Administrata Kombëtare e Arkivave dhe Regjistrimeve. Zoti Berger pranoi se kishte fshehur dhe hequr pesë kopje të një dokumenti të klasifikuar nga Arkivat në shtator dhe tetor të vitit 2003.

Zoti Berger pranoi gjithashtu fshehjen dhe heqjen e shënimeve të shkruara me dorë në kundërshtim me politikën e Arkivave. Në shtator të vitit 2005, zoti Berger u urdhërua të paguante një gjobë prej 50,000 dollarësh dhe të mos kishte leje të sigurisë për tre vjet.

Mars 2013 – Nënkoloneli në pension Benjamin Pierce Bishop u arrestua në Hawaii dhe u akuzua për mbajtje të paligjshme të dokumenteve në lidhje me mbrojtjen kombëtare dhe komunikim të qëllimshëm të informacionit të mbrojtjes kombëtare tek një person që nuk kishte të drejtë të merrte një informacion të tillë. Dokumentet e gjykatës pretendonin se zoti Bishopi, i cili punonte për një kontraktues të mbrojtjes, kishte 12 dokumente që përmbanin informacion të klasifikuar në rezidencën e tij. Më tej, dokumentet pretendojnë se zoti Bishop ia komunikoi me dashje atë informacion një gruaje 27-vjeçare kineze me të cilën ai kishte një lidhje.

Zoti Bishop u shpall fajtor në mars të vitit 2014. Ai u dënua me më shumë se shtatë vjet burg dhe tre vjet lirim të mbikëqyrur.

blank

Mars 2015 – Gjenerali në pension i ushtrisë amerikane David Petraeus, ish-drejtor i CIA-s, u shpall fajtor për akuzën e heqjes dhe mbajtjes së paautorizuar të materialit të klasifikuar. Akuza pasoi zbulimet se zoti Petraeus ndau disa nga materialet me biografen dhe të dashurën e tij.

Zoti Petraeus u dënua me dy vjet burg me kusht dhe një gjobë prej 100,000 dollarësh.

Korrik 2015 – Rezervisti i Marinës amerikane, Bryan Nishimura, u dënua me dy vjet burgim me kusht dhe 7,500 dollarë gjobë pasi u shpall fajtor për shkarkimin dhe ruajtjen e dokumenteve të klasifikuara nga periudha e dislokimit të tij në Afganistan në 2007-2008 në pajisjet e tij personale. Në një kontroll në shtëpinë e tij në maj të vitit 2012-ës u gjetën materiale të shumta të klasifikuara, si në formate digjitale ashtu edhe në ato të shtypura.

Gusht 2016 – Ish-kontraktori i Agjencisë Kombëtare të Sigurisë, Harold Martin, u arrestua për atë që prokurorët federalë e përshkruan si një vjedhje të informacionit top-sekret të qeverisë që ishte “marrë në një shkallë të gjerë dhe një kohëzgjatje shumë vjeçare”.

Sipas një deklarate nga Departamenti i Drejtësisë, zoti Martin u padit në shkurt të vitit 2017 me akuzën e vjedhjes dhe mbajtjes së dokumentave të klasifikuara dhe materialeve të tjera. Departamenti më tej pretendoi se zoti Martin “vodhi dhe mbajti” dokumente shumë sekrete gjatë një periudhe 20 vjeçare, duke i mbajtur ato në shtëpinë e tij dhe në automjetin e tij.

Sipas aktakuzës, dokumentet e vjedhura dhe të mbajtura nga zoti Martin përmbanin informacione të planifikimit të Agjecisë së Sigurisë Kombëtare dhe informacion mbi objektivat e grumbullimit së inteligjencës. Dokumentet e tjera, nga Komanda Kibernetike e SHBA-së, përmbanin informacion mbi aftësitë ushtarake të SHBA-së, disa për t’u përdorur në operacione specifike dhe dokumente për boshllëqet në aftësitë kibernetike të SHBA-së.

Harold Martin u shpall fajtor për ruajtjen e qëllimshme të informacionit të mbrojtjes kombëtare në mars 2019. Në korrik 2019, zoti Martin u dënua me nëntë vjet burg, pasuar nga tre vjet lirim të mbikëqyrur.

Janar 2017 – Ish-kontraktori i mbrojtjes dhe marinsi Weldon Marshall u arrestua për mbajtjen e paligjshme të informacionit të klasifikuar, të ruajtur në disqe kompakte dhe disqe kompjuterike që ai mbante në shtëpinë e tij në Teksas. Informacioni përfshinte dokumente të klasifikuara nga koha e tij me Marinën e SHBA dhe nga koha e tij si kontraktor i mbrojtjes në Afganistan.

Zoti Marshall u shpall fajtor në mars 2018. Ai u dënua në qershor 2018 me më shumë se tre vjet burg, i ndjekur nga një vit lirim i mbikëqyrur.

Janar 2018 – Ish-oficeri i CIA-s Jerry Chun Shing Lee, i njohur gjithashtu si Zhen Cheng Li, u arrestua me akuzën e ruajtjes së paligjshme të informacionit të mbrojtjes kombëtare. Prokurorët pretenduan se Lee, ndërsa qëndronte në hotele në Hawaii dhe Virxhinia, kishte në posedim dy libra të vegjël që përmbanin shënime të shkruara me dorë që përfshinin emrat e vërtetë dhe numrat e telefonit të agjentëve dhe punonjësve të fshehtë të CIA-s, shënime operacionale nga takimet e agjentëve, vendndodhjet e takimeve operacionale dhe vendndodhjet e objekteve të fshehta.

Zoti Lee u padit në maj 2018 për dy akuza për mbajtje të paligjshme të dokumenteve në lidhje me mbrojtjen kombëtare, si dhe një akuzë për komplot për t’i dhënë informacione të mbrojtjes kombëtare një qeverie të huaj.

Lee u deklarua fajtor dhe u dënua në nëntor 2019 me 19 vjet burg për komplot për të komunikuar, shpërndarë dhe transmetuar informacione të mbrojtjes kombëtare tek Kina.

Maj 2018 – Ish-kontraktori i CIA-s Reynaldo Regis u shpall fajtor për akuzën e heqjes dhe mbajtjen e paautorizuar të materialeve të klasifikuara, si dhe për dhënien e deklaratave të rreme për oficerët federalë të zbatimit të ligjit. Prokurorët thanë se gjatë kohës së tij në CIA, zoti Reyes kreu kërkime të paautorizuara në bazat e të dhënave të klasifikuara dhe kopjoi informacionin në dhjetëra fletore, të cilat më pas i mori në shtëpi.

Në nëntor 2018, Reyes u dënua me 90 ditë burg. Avokati i tij më vonë i tha agjencisë Associated Press dhe mediave të tjera se klienti i tij “nuk kishte asnjë qëllim. Ishte thjesht një gabim”.

Gusht 2019 – Ish-punonjësja e Agjencisë Kombëtare të Sigurisë (NSA) Elizabeth Jo Shirley u arrestua në Mexico City nën akuzën e rrëmbimit të fëmijës së saj 6 vjeçare dhe më vonë u akuzua për mbajtjen e dokumenteve sekrete në pajisjet e saj elektronike, si në Meksikë ashtu edhe disa të ruajtura në shtëpinë e saj në Virxhinia Perëndimore.

Prokurorët argumentuan gjithashtu se zonja Shirley kërkoi t’i ofronte informacionin qeverisë ruse. Në korrik 2020, zonja Shirley u shpall fajtore për akuzën e mbajtjes së qëllimshme të informacionit të mbrojtjes kombëtare dhe për një akuzë për rrëmbim ndërkombëtar. Ajo u dënua në janar të vitit 2021 me më shumë se tetë vjet burg për mbajtje të qëllimshme të informacionit të mbrojtjes kombëtare. Ajo u dënua gjithashtu me tre vjet burg për akuzën e rrëmbimit.

Qershor 2020 – Hetuesit kryen një kontroll në shtëpinë në Hawaii të Asia Janay Lavarello, një punonjëse e Departamentit amerikan të Mbrojtjes, pas kthimit të saj nga një detyrë e përkohshme në Ambasadën e SHBA në Manila. Hetuesit gjetën dokumente, shkrime dhe shënime të shumta të klasifikuara në lidhje me mbrojtjen kombëtare apo marrëdhëniet me jashtë dhe thanë se dokumentet – që u panë për herë të parë nga të ftuarit në një darkë të organizuar nga zonja Lavarello – nuk ishin transportuar me zarfa të sigurisë diplomatike, siç kërkohej.

Zonja Lavarello u deklarua fajtore për heqjen me vetëdije të informacionit të klasifikuar në korrik 2021. Ajo u dënua në shkurt 2022 me tre muaj burg dhe 5,500 dollarë gjobë.

Maj 2021 – Kendra Kingsbury, një punonjëse në divizionin e FBI-së në Kansas City, u padit me dy akuza për mbajtje të paautorizuar të dokumenteve në lidhje me mbrojtjen kombëtare. Dokumentet e gjykatës argumentojnë se zonja Kingsbury mori materiale të ndjeshme dhe dokumente të klasifikuara nga vendi i saj i punës për një periudhë prej më shumë se 12 vjetësh dhe i mbajti në shtëpinë e saj. Një nga dokumentet përfshinte informacione për anëtarët e al-Kaidës në Afrikë, përfshi ato të një bashkëpunëtori të dyshuar të themeluesit të al-Kaidës, Osama bin Laden.

blank

SHBA akuzon një anëtar të Gardës Revolucionare të Iranit për komplot për të vrarë John Boltonin

VOA/Marrë nga Reuters

Departamenti i Drejtësisë i Shteteve të Bashkuara njoftoi të mërkurën se ka ngritur akuza ndaj një anëtari të forcave elitë të Gardës Revolucionare të Iranit për një komplot për të vrarë ish- këshilltarin e sigurisë kombëtare John Bolton. Zoti Bolton ishte këshilltar i ish-presidentit Donald Trump.

Shtetasi iranian Shahram Poursafi, i njohur gjithashtu si Mehdi Rezayi, “u përpoq t’u paguante disa individëve në Shtetet e Bashkuara 300,000 dollarë për të kryer vrasjen në Uashington ose në Maryland”, tha Departamenti i Drejtësisë.

Shtetasi iranian Shahram Poursafi, që SHBA e akuzon për një komplot për të vrarë ish- këshilltarin e sigurisë kombëtare John Bolton.

Shtetasi iranian Shahram Poursafi, që SHBA e akuzon për një komplot për të vrarë ish- këshilltarin e sigurisë kombëtare John Bolton.

Departamenti i Drejtësisë tha se ka të ngjarë që Poursafi të ishte motivuar për të vrarë zotin Bolton si hakmarrje për vdekjen e Qassem Soleimanit, një komandant i Gardës Revolucionare Islamike të Iranit të vrarë në një sulm me dron të SHBA-së në janar 2020.

Sipas kallëzimit penal, Poursafi i kërkoi një banori amerikan të identifikuar vetëm si “Individi A” të bënte fotografi të zotit Bolton, me pretendimin se fotot i duheshin për një libër.

Banori i Shteteve të Bashkuara më pas e prezantoi Poursafin me një informator të fshehtë të qeverisë, i cili mund t’i bënte fotografitë për një çmim të caktuar.

Hetuesit thanë se një muaj më pas, Poursafi e kontaktoi informatorin në një aplikacion ku dërgohen mesazhe të koduara dhe i ofroi personit 250,000 dollarë për të angazhuar dikë për të “eliminuar” zotin Bolton. Kjo shumë më pas u rrit deri në 300,000 dollarë.

Në një deklaratë të publikuar në rrjetin social, Twitter të mërkurën, zoti Bolton e falënderoi Departamentin e Drejtësisë për masat e ndërmarra.

“Nuk mund të thuhet shumë publikisht tani, por një gjë është e padiskutueshme: Sundimtarët e Iranit janë gënjeshtarë, terroristë dhe armiq të Shteteve të Bashkuara”, tha ai.

blank

Trump do të merret në pyetje nga Prokurori i Përgjithshëm, cilat janë problemet ligjore me të cilat po përballet ish-presidenti

Ish-presidenti Donald Trump do të përballet me marrjen në pyetje nën betim nga zyra e Prokurorit të Përgjithshëm të Nju Jorkut të mërkurën, një pikë kthese vendimtare kjo në hetimin civil të nisur mbi praktikat e tij të biznesit.

Trump është munduar për muaj të tërë të shmangë dhënien e një dëshmie, e cila mund të ndikojë në rezultatin e hetimit për ish-presidentin dhe biznesin e tij familjar të pasurive të paluajtshme, Organizata Trump.

Një “luftë” e vërtetë ka nisur mes Trump dhe mbështetësve të tij dhe autoriteteve nga ana tjetër.
E gjitha nisi kur agjentët e FBI kontrolluan rezidencën e zotit Trump në Palm Beach, ngjarje kjo e cila nuk ka precedentë në historinë e shtetit amerikan.

blank

 

Ngjarja:

blank

Edhe pse ka një vit e gjysmë tashmë që nuk është më në pushtet, çështjet ligjore që lidhen me kohën e tij në detyrë ende paraqesin një rrezik për ish-presidentin.

 

Kontrolli i fundit i Byrosë Federale të Hetimeve (FBI) në shtëpinë e 76-vjeçarit në Florida, ka përqendruar vëmendjen në trajtimin e dokumenteve zyrtare nga ana e tij kur ishte president.

 

Dy hetime penale po vazhdojnë: një për ndërhyrje të mundshme në zgjedhje dhe një tjetër për krime të dyshuara financiare, raporton BBC.

 

Ndërkohë, një hetim politik po vazhdon rreth akuzave penale për rolin e tij në sulmin e Kongresit më 6 janar të vitit 2021.

 

Ndërsa Trump mendon të rikandidojë për president në vitin 2024, këto rastet ligjore mund t’i japin fund ambicive të ish- presidentit.

blank

Të dhënat e Shtëpisë së Bardhë

Kur Trump u largua nga Shtëpia e Bardhë, ai mori shumë dokumente me vete në resortin Mar-a-Lago në Florida.
Sipas ligjit të të dhënave presidenciale, marrja e dokumenteve zyrtare mund të përbëjë vepër penale.

Avokatja e tij, Christina Bobb, i tha NBC News se disa letra ishin sekuestruar, megjithatë FBI dhe departamenti i drejtësisë ende nuk kanë komentuar.

Në muajin shkurt, Arkivi Kombëtar tha se kishte marrë 15 kuti me letra në Mar-a-Lago, të cilat Trumpi duhet t’i kishte dorëzuar kur u largua nga Shtëpia e Bardhë.

Agjencia më vonë i tha Kongresit se kutitë përfshinin artikuj të shënuar si “informacion i klasifikuar” të sigurisë kombëtare.

Por Trump pretendoi se qeveria nuk gjeti asgjë dhe se demokratët ishin thjesht në kërkim të mashtrimit të tyre të ardhshëm.

“Mbajtja e të dhënave u mundëson presidentëve të mbahen përgjegjës për veprimet e tyre në detyrë”, thotë historiani presidencial Lindsay Chervinsky.

Por zbatimi i aktit të Regjistrimeve Presidenciale është “i ndërlikuar”, thotë ajo, sepse ligji kërkon “vullnetin e mirë” të presidentëve për të ruajtur të dhënat e tyre.

6 janari në Capitol Hill

Trump akuzohet për nxitjen e një “kryengritjeje” kur mbështetësit plaçkitën ndërtesën e Kapitolit, ndërsa anëtarët e Kongresit certifikuan fitoren zgjedhore të Joe Biden më 6 janar të vitit 2021.

Për javë më parë, ai bëri pretendime të pabaza për mashtrime zgjedhore, të cilat i përsëriti në një tubim në National Mall në Uashington DC pak para trazirave.

Menjëherë pas kësaj, Trump u shpall i pafajshëm në një gjyq politik në Senatin e kontrolluar nga republikanët dhe mbështetësit shpallën fitoren. Por kjo nuk ishte fundi i saj.

Në korrik të vitit të kaluar, demokratë dhe disa politikanë republikanë formuan një komitet të 6 janarit, i cili po shqyrton në detaje veprimet e Trumpit. Ajo ka marrë mijëra komunikime të bëra nga dhe në Shtëpinë e Bardhë.

Deri më tani, seancat dëgjimore publike të komitetit kanë gjeneruar një sërë akuzash, duke përfshirë dëshminë e ndihmësve dhe këshilltarëve të vetë Trumpit se ai e dinte se pretendimet për mashtrim zgjedhor ishin të pavërteta – dhe se hapat që po ndërmerr për të përmbysur rezultatet ishin të paligjshme.

Natyrisht, ekziston një ndryshim kryesor midis këtyre seancave dhe një gjyqit penal – Trump dhe mbështetësit e tij nuk kanë pasur mundësi të ofrojnë mbrojtjen e tyre.

Ndërsa komiteti nuk ka kompetenca ligjore për të ndjekur penalisht Trumpin, ai mund të zgjedhë t’i dërgojë akuzat penale Prokurorit të Përgjithshëm Merrick Garland.

Akuzat e mundshme përfshijnë pengimin e numërimit të votave në Kongres dhe komplotin për të mashtruar SHBA-në duke përmbysur rezultatet e zgjedhjeve, të cilat të dyja mund të dënohen me gjoba ose me burg.

Megjithatë, asnjë ish-president nuk është ndjekur penalisht. Seancat e mëtejshme publike do të mbahen në shtator ndërsa hetimi vazhdon.

Ndërhyrje në zgjedhje

Disa ditë para sulmit në Kongres, zyrtari më i lartë i zgjedhjeve në shtetin e Georgias mori një telefonatë të pazakontë.

“Unë thjesht dua të gjej 11,780 vota”, tha i shqetësuar Sekretari Republikan i Shtetit të Georgias, Brad Raffensperger.

Votat do t’i kishin dhënë Trumpit fitoren në shtetin kyç të vitit 2020. Duke pretenduar për mashtrim zgjedhor të pabazuar, Trump sugjeroi se një rezultat i tillë mund të ishte i mundur nëse Raffensperger mund të “rishqyrtojë” rezultatin.

11,780 votat nuk u gjetën kurrë. “Ne besojmë se numrat tanë janë të saktë”, tha Raffensperger.
Kryeprokurori i qarkut Fulton të Georgias, Fani Ëillis, nisi një hetim mbi krimet e mundshme të zgjedhjeve shtetërore, të dënueshme me gjobë ose me burgim.

Trump e sheh rastin si një “gjueti shtrigash”, por thirrja ndaj Raffensperger mund të jetë një “deklaratë inkriminuese”, tha Barbara McQuade, një profesoreshë e drejtësisë në Universitetin e Michiganit.

Prokurorët do të duhet të provojnë përtej dyshimit të arsyeshëm se Trump e dinte se veprimet ishin mashtruese.

(BalkanWeb)

blank

Mike Pence: Ndaj shqetësimin e miliona Amerikanëve – Në historinë e Amerikës asnjë ish President i SHBA nuk ka qenë subjekt bastisjeje !

Pas msymjes të FBI në shtëpinë e ish Presidentit të SHBA Donald Trump në Mar-a-Lago në Florida ka reaguar me një Tweet në Twitter  ish zvPresidenti i SHBA Mike Pence i cili e quan të paprecedentë një ndërhyrje të tillë të pa ndodhur kurrë më parë në historinë e SHBA. Po e sjellim si më poshtë reagimin e Mike Pence:

Unë ndaj shqetësimin e thellë të miliona amerikanëve për kontrollin e paprecedentë të rezidencës personale të Presidentit Trump. Asnjë ish-President i Shteteve të Bashkuara nuk ka qenë subjekt i një bastisjeje të rezidencës së tyre personale në historinë amerikane.

blank

 

 

blank

Kongresi mund të kërkojë taksat e Trumpit

VOAL- Duke konfirmuar një vendim të gjyqtarëve të shkallës së parë, Gjykata Federale e Apelit e Distriktit të Kolumbias vendosi që Komiteti i Financave i Kongresit të SHBA-së ka të drejtë të kërkojë nga Departamenti i Thesarit të dhëna mbi taksat e paguara nga ish-Presidenti Donald Trump dhe Departamenti ka një detyrim t’i dorëzojë ato. U refuzuan ankesat e avokatëve të Trumpit se kërkesa tejkalonte kompetencat hetimore të legjislativit.

Kërkesa për akses në të dhënat tatimore të Trumpit daton në vitin 2019 – kur Trumpi ishte ende në Shtëpinë e Bardhë – dhe u refuzua nga sekretari i atëhershëm i Thesarit, Steven Mnuchin. E përsëritur pas inaugurimit të Joe Bidenit, kërkesa u pranua nga ekzekutivi, por Trumpi e bllokoi atë duke ngritur një padi.

Ajo e Kongresit është vetëm një nga tentativat për të aksesuar të dhënat tatimore të ish-presidentit amerikan, të cilës Trumpi i është përgjigjur deri tani përmes të gjitha kanaleve ligjore, duke arritur në një çështje deri në Gjykatën e Lartë. Çështja e taksave është vetëm një nga mosmarrëveshjet e shumta ligjore me të cilat përballet ish-qiramarrësi i Shtëpisë së Bardhë këto ditë. rsi-eb

blank

Republikanët dënojnë kontrollin e pronës së ish-presidentit Trump nga FBI-ja

VOA/Ken Bredemeier

Kolegët republikanë të ish-presidentit amerikan Donald Trump dolën në mbrojtje të tij të martën, duke kërkuar shpjegime për kontrollin e FBI-së në shtëpinë e tij Mar-a-Lago në Florida, ku agjentët kërkuan dokumente të klasifikuara që ai i mori nga Shtëpia e Bardhë në fund të mandadit të tij në janar të vitit 2021.

Udhëheqësi i pakicës në Dhomën e Përfaqësuesve, Kevin McCarthy u zotua të hapë një hetim nëse republikanët marrin kontrollin e Dhomës së Përfaqësuesve nga demokratët në fillim të vitit të ardhshëm, që sondazhet sugjerojnë se është një mundësi e fortë politike.

“Kam parë mjaft”, tha ligjvënësi McCarthy në një postim në Twitter. “Departamenti i Drejtësisë ka arritur në një gjendje të patolerueshme politizimi. Pasi republikanët të marrin kontrollin e Dhomës së Përfaqësuesve, ne do të bëjmë një hetim të menjëhershme të këtij departamenti, do të ndjekim faktet dhe nuk do të lëmë gur pa lëvizur.”

Ai paralajmëroi Prokurorin e Përgjithshëm Merrick Garland, kreun e Departamentit të Drejtësisë, duke thënë “ruani dokumentet tuaja dhe hape kalendarin tuaj” për të dëshmuar në një hetim mbi këtë çështje.

Mike Pence, i cili shërbeu në postin e nënpresidentit në kohën kur Donald Trump ishte president, tha: “unë ndaj shqetësimin e thellë të miliona amerikanëve për kontrollin e paprecedentë të rezidencës personale të Presidentit Trump. Asnjë ish-president i Shteteve të Bashkuara nuk i është nënshtruar ndonjëherë një bastisjeje në rezidencën e tyre personale, në historinë e Amerikës”.

Zoti Pence tha se kontrolli i së hënës në pronën e zotit Trump në buzë të oqeanit Atlantik “minon besimin e publikut në sistemin tonë të drejtësisë dhe Prokurori i Përgjithshëm Garland duhet t’i japë llogari të plotë popullit amerikan se pse u ndërmor ky veprim dhe ai duhet ta bëjë këtë menjëherë”.

Ligjvënësit e tjerë republikanë e quajtën kontrollin një shpërdorim të pushtetit, megjithëse kontrolli ishte i autorizuar nga gjykata dhe ka të ngjarë të jetë miratuar në nivelet më të larta të Departamentit të Drejtësisë. Ende nuk dihet se çfarë roli ka luajtur prokurori Garland në këtë çështje.

Ligjvënësja konservatore Marjorie Taylor Greene shkruajti në Twitter “Anuloni fondet për FBI-në!”, duke përdorur të njejtat fjalë që disa ligjvënës liberalë përdorën për policinë në përgjigje të akuzave për përdorim të tepruar të forcës nga departamentet e policisë lokale kundër pakicave.

Gazetari konservator i kanalit Fox News, Sean Hannity, një aleat për një kohë të gjatë i zotit Trump, u tha miliona shikuesve të tij të hënën mbrëma se, “nëse jeni të lidhur me zotin Donald Trump në ndonjë mënyrë, bëni përgatitjet e duhura sepse ata do t’ju ndjekin me fuqinë e plotë të qeverisë federale.”

Ndërkohë, demokratët nuk bënë shumë komente mbi kontrollin e pronës së zotit Trump dhe Shtëpia e Bardhë tha se Presidenti Joe Biden nuk kishte njohuri paraprake për operacionin e FBI-së, i cili zgjati për orë të tëra.

Kryetarja e Dhomës së Përfaqësuesve Nancy Pelosi tha: “Ne besojmë në sundimin e ligjit. Asnjë person nuk është mbi ligjin, madje as presidenti i Shteteve të Bashkuara, as një ish-president i Shteteve të Bashkuara. “

Ndërkohë, ish-presidenti Trump e shfrytëzoi kontrollin e shtëpisë së tij si një shans për të mbledhur më shumë fonde për një kandidim të mundshëm presidencial në zgjedhjet e vitit 2024.

Në një mesazh me celularë dërguar mbështetësve të martën në mëngjes, Trump deklaroi “MAR-A-LAGO u bastis”. Ai tha: “Është koha që ÇDO PATRIOT të ngrihet kundër Gjuetisë së pakontrolluar të Shtrigave nga e Majta dhe kundër persekutimit politik të Presidentit Trump!”

Ai u kërkoi mbështetësve të kontribuonin me shuma mes 45 dhe 5,000 dollarësh.

Ish-presidenti Trump mund të zbulojë përmbajtjen e urdhrit për kontrollin e pronës së tij, por ende nuk e ka bërë këtë. Ai ia dorëzoi 15 kuti me materiale të ndryshme, disa prej tyre me dokumente sekrete, Administratës Kombëtare të Arkivave në janar, një vit pas largimit nga detyra.

Por FBI mori urdhrin e kontrollit për të kërkuar më shumë dokumente dhe mori më shumë materiale pasi kontrolloi zyrën e zotit Trump dhe hapi kasafortën e tij.

Akti i Regjistrit Presidencial, një ligj i vitit 1978 thotë se të gjitha të dhënat presidenciale janë në pronësi të publikut dhe duhet të transferohen automatikisht nën kujdestarinë e Adminstratës Kombëtare të Arkivave menjëherë pas largimit të Presidenti nga detyra. Të gjitha bibliotekat dhe muzetë presidenciale janë pjesë e Administratës Kombëtare të Arkivave, megjithëse ish-presidenti Trump nuk ka ndërtuar një objekt të tillë dhe ka treguar pak interes për ta bërë këtë.

Zoti Trump mund të përballet me akuza penale për mosdorëzimin e menjëhershëm të dokumenteve sekrete pas largimit nga detyra, megjithëse një veprim i tillë do të ishte një gjë e rrallë.

Ai gjithashtu përballet me një hetim për rolin e tij në nxitjen sulmit të 6 janarit 2021 në Kapitol, ndërsa ligjvënësit ishin mbledhur për të çertifikuar fitoren e demokratit Joe Biden në zgjedhjet presidenciale të vitit 2020 dhe për një skemë të disa prej avokatëve të tij për të zëvendësuar elektorët që mbështesnin zotin Biden me njerëz që mbështesnin zotin Trump.

Përveç kësaj, Donald Trump po përballet me një hetim në shtetin jugor të Xhorxhias, ku i kërkoi një zyrtari të zgjedhjeve shtetërore që t’i “gjente” votat e mjaftueshme, më shumë se 11,000, që i duheshin për të përmbysur fitoren e zotit Biden në këtë shtet.

blank

FBI kontrolloi kasafortën e ish-presidentit- Djali i Trumpit: S’gjetën gjë

Ish-presidenti amerikan, Donald Trump njoftoi se shtëpia e tij në Florida është bastisur nga agjentët e FBI-së.

Sipas tij, agjentët kanë hapur edhe kasafortën në vilën e njohur si Mar-a-Lago.

Por në një intervistë, djali i tij, Eric Trump, tha se agjentët e FBI nuk kanë gjetur asgjë në kasafortë. Edhe një burim pranë Trump tha për CBS se agjentët e FBI janë larguar pa gjetur ndonjë gjë.

Ish-presidenti e ka quajtur këtë sulm të motivuar politikisht. Sipas Trump, ai ka për qëllim që të pengojë kandidimin e tij në zgjedhjet e vitit 2024.

Mendohet se qëllimi i aksionit ishte që të shqyrtohej nëse Trump ka marrë dokumente të klasifikuara nga u largua nga Shtëpia e Bardhë.

Trump ishte në Nju Jork kur ndodhi bastisja në shtëpinë e tij në Florida.

“Këto janë kohë të errëta për kombin tonë, pasi shtëpia ime e bukur, Mar-A-Lago në Palm Beach të Floridës, është aktualisht nën rrethim, po bastiset dhe kontrollohet nga një grup i madh agjentësh të FBI-së. Asgjë si kjo nuk ka ndodhur ndonjëherë, nuk i ka ndodhur më parë një presidenti të Shteteve të Bashkuara”, tha Trump.

syri.net

blank

Donald Trump thotë se FBI-ja po kryen kontroll në pronën e tij në Mar-a-Lago

VOA/Marrë nga Associated Press

UASHINGTON (AP) – Ish-presidenti Donald Trump tha në një deklaratë të gjatë të hënën se FBI-ja po kryente një kontroll në pronën e tij në Mar-a-Lago dhe pohoi se agjentët kishin thyer një kasafortë të tij. Një person me njohuri për çështjen tha se veprimi kishte të bënte me një hetim që kërkon të zbulojë nëse Donald Trumpi kishte marrë të dhëna të klasifikuara nga Shtëpia e Bardhë në rezidencën e tij në Florida.

Veprimi, të cilin FBI-ja dhe Departamenti i Drejtësisë nuk e konfirmuan menjëherë, shënon një përshkallëzim dramatik në ekzaminimin e kujdesshëm që forcat e zbatimit të ligjit po bëjnë ndaj Trumpit dhe vjen pasi ai ka lënë të kuptohet se mund të hyjë në një tjetër garë për president. Megjithëse urdhri për kontroll nuk sugjeron se akuzat penale janë të mundshme apo të pritshme, zyrtarët federalë që kërkojnë të marrin një urdhër të tillë duhet të demonstrojnë se kanë një shkak të dyshojnë se mund të ketë ndodhur një krim.

“Pas punës dhe bashkëpunimit me agjencitë përkatëse qeveritare, kjo bastisje e paparalajmëruar në shtëpinë time nuk ishte e nevojshme apo e përshtatshme”, tha zoti Trump në deklaratën e tij.

Ai shtoi: “Këto janë kohë të errëta për kombin tonë, pasi shtëpia ime e bukur, Mar-A-Lago në Palm Beach të Floridës, është aktualisht nën rrethim, po bastiset dhe kontrollohet nga një grup i madh agjentësh të FBI-së. Asgjë si kjo nuk ka ndodhur ndonjëherë, nuk i ka ndodhur më parë një presidenti të Shteteve të Bashkuara”.

Zëdhënësja e Departamentit të Drejtësisë, Dena Iverson nuk pranoi të komentojë mbi kontrollin, duke përfshirë pyetjen nëse Prokurori i Përgjithshëm Merrick Garland e kishte autorizuar personalisht urdhërin.

Një person në dijeni me çështjen, i cili foli në kushte anonimiteti pasi hetimi është në vazhdim, tha se kontrolli ndodhi më herët të hënën dhe agjentët po kërkonin gjithashtu të shihnin nëse Donald Trump kishte dokumenta presidenciale shtesë ose ndonjë dokument sekret në pronën e tij.

Departamenti i Drejtësisë ka hetuar praninë e të dhënave të klasifikuara brenda 15 kutive që u morën nga rezidenca Mar-a-Lago nga Administrata Kombëtare e Arkivave dhe Regjistrimeve në fillim të këtij viti. Arkivi më pas ia referoi çështjen Departamentit të Drejtësisë.

Ligji federal ndalon vendosjen e dokumentave të klasifikuara në vende të paautorizuara, megjithëse është e mundur që zoti Trump mund të përpiqet të argumentojë se, si president, ai ishte autoriteti përfundimtar i deklasifikimit.

Ka shumë ligje që rregullojnë informacionin e klasifikuar, duke përfshirë një ligj të dënueshëm deri në pesë vjet burg që e bën krim heqjen e të dhënave të tilla dhe mbajtjen e tyre në një vend të paautorizuar. Një ligj tjetër e bën krim keqpërdorimin e të dhënave të klasifikuara me dashje ose në një mënyrë jashtëzakonisht të pakujdesshme.

Hetimi nuk është e vetmja dhimbje koke ligjore me të cilën përballet Trumpi. Një hetim tjetër lidhur me përpjekjet e zotit Trump dhe aleatëve të tij për të zhbërë rezultatet e zgjedhjeve presidenciale të vitit 2020 dhe trazirat e 6 janarit 2021 në Kongres është intensifikuar gjithashtu në Uashington.

Një prokuror qarku në kontenë Fulton në shtetin Xhorxhia po heton nëse Donald Trumpi dhe bashkëpunëtorët e tij të ngushtë kërkuan të ndërhynin në zgjedhjet e atij shteti, të cilat u fituan nga demokrati Joe Biden.

blank

SHBA, 1 miliard dollarë ndihma të tjera ushtarake për Ukrainën

VOA/Marrë nga Reuters dhe AP

Administrata e Presidentit Biden njoftoi të hënën 1 miliard dollarë ndihmë të re ushtarake për Ukrainën, duke thënë se kjo do të jetë dërgesa më e madhe deri tani e raketave, municioneve dhe armëve të tjera që do të dërgohet direkt nga depot e Departamentit të Mbrojtjes tek forcat ukrainase.

Premtimi i Shteteve të Bashkuara për një dërgesë të re masive të armëve vjen pasi analistët paralajmëruan se Rusia po lëvizte trupat dhe pajisjet në drejtim të qyteteve që ndodhen në portet jugore për të shmangur një kundërofensivë të forcave ukrainase.

Ndihma përfshin raketa shtesë për Sistemet e Raketave të Artilerisë me Lëvizshmëri të Lartë, “HIMARS”, si dhe mijëra municione të tjera artilerie, sisteme mortajash, raketahedhës “Javelins” dhe pajisje të tjera. Komandantët ushtarakë dhe zyrtarë të tjerë amerikanë thonë se “HIMARS” dhe sistemet e tjera të artilerisë kanë qenë vendimtare në luftën e vazhdueshme të Ukrainës për të ndalur përparimin e Rusisë.

Njoftimi i fundit e çon ndihmën totale ushtarake të administratës së Presidentit Biden për Ukrainën në rreth 9 miliardë dollarë që kur trupat ruse filluan sulmin në fund të shkurtit.

“Në çdo fazë të këtij konflikti, ne kemi qenë të përqëndruar në përmbushjen e nevojave të forcave ukrainase, në varësi të kushteve në fushën e betejës”, tha Colin Kahl, nënsekretar i mbrojtjes për politikat, në njoftimin e ndihmës së re ushtarake për Ukrainën.

Deri më tani, ndihma më e madhe ushtarake për Kievin ishte njoftuar më 15 qershor dhe përfshinte rreth 1 miliard dollarë. Por kjo ndihmë përfshinte 350 milionë dollarë të autorizuar nga presidenti dhe 650 milionë dollarë të tjera që ishin në kuadër të Iniciativës së Ndihmës në fushën e Sigurisë për Ukrainën.

Ndërkohë, Agjencia Amerikane për Zhvillim Ndërkombëtar njoftoi të hënën se Shtetet e Bashkuara do të ofrojnë 4.5 miliardë dollarë shtesë për të mbështetur nevojat buxhetore të qeverisë së Ukrainës.

Financimi, i koordinuar me Departamentin amerikan të Thesarit përmes Bankës Botërore, do t’i shkojë qeverisë së Ukrainës në këste, duke filluar me një shumë prej 3 miliardë dollarësh që do të ndahet në gusht, tha Agjencia Amerikane për Zhvillim Ndërkombëtar.

Në katër muajt e fundit të luftës, Rusia është përqendruar në pushtimin e rajonit Donbasit në Ukrainën lindore, ku separatistët prorusë kanë kontrolluar dy zona, republika të vetëshpallura, në tetë vitet e fundit. Forcat ruse kanë bërë përparime graduale në këtë rajon ndërsa kanë vazhduar sulmet me raketa për të kufizuar lëvizjet e luftëtarëve ukrainas në zona të tjera të vendit.

blank

David Phillips i jep të drejtë Qeverisë së Kosovës për vendimet e fundit: Serbia ndikuar nga Rusia mund të provokojë konflikt të armatosur

Njohësi amerikan i çështjeve në Ballkan, David Phillips, ka thënë se tensionet e së dielës në veri të Kosovës nuk janë të fundit, ndërsa porositi Qeverinë të përgatitet për, siç tha, “operacionet e influencës malinje të Serbisë”. Në një intervistë për “Zeri.info”, Phillipsi, i cili është drejtor i Programit për Ndërtimin e Paqes dhe Drejtësisë në Institutin për Studimin e të Drejtave të Njeriut, foli edhe për faktin nëse ekziston rreziku i një konflikti të ri të armatosur në Kosovë dhe në rajon, në dritën e zhvillimeve të fundit dhe ndikimit të luftës së paprovokuar të Rusisë në Ukrainë, ndërsa parashikimi i tij ishte që Serbia mund të provokojë në të ardhmen një konflikt të armatosur në Kosovë. Ai i ka dhënë të drejtë Qeverisë së Kosovës për vendimet e fundit, ndërsa ka porositur se duhet të ketë një plan kombëtar për të kuptuar dhe trajtuar më mirë ankesat e serbëve të Kosovës, në mënyrë që të minojë përpjekjet e Serbisë dhe Rusisë për t’i radikalizuar dhe armatosur ata.
Zëri: Pas tensioneve në veri, Kosova ka shtyrë masën e reciprocitetit me Serbinë për çështjen e dokumenteve të udhëtimit. Si e parashikoni rrjedhën e situatës, mendoni se pas një muaji do të ketë sërish tensione?
David Phillips: Qeveria e Kosovës është brenda të drejtave të saj sovrane për të kërkuar që serbët etnikë që jetojnë në Kosovë të kalojnë nga targat serbe në targat kosovare. Ajo gjithashtu ka të drejtë të insistojë që të gjithë mbajtësit e ID-së dhe pasaportës serbe të marrin një dokument shtesë për të hyrë në Kosovë, ashtu siç duhet të bëjnë kosovarët për të hyrë në Serbi. Aktorët e jashtëm, si Rusia, po rrisin tensionet për të provokuar një konfrontim më të gjerë. SHBA-ja dhe palët e tjera ndërkombëtare duhet ta bëjnë të qartë se ndërhyrja e jashtme në punët e brendshme të Kosovës nuk do të tolerohet.
Zëri: Cili është rreziku i përshkallëzimit?
David Phillips: Nëse serbëve u duhet kohë që të përshtaten me realitetin e reciprocitetit, atëherë Qeveria e Kosovës mund t’i zbatojë vendimet me një ritëm më të ngadaltë. Qeveria mund ta shpërndajë situatën duke ngadalësuar zbatimin e vendimit për targat. Ngadalësimi i zbatimit nuk do të thotë se serbët kanë të drejtën e vetos mbi vendimet e Qeverisë. Vendimet duhet të zbatohen plotësisht në një kornizë kohore të arsyeshme.
Zëri: Cili është roli i Rusisë?
David Phillips: Dhuna propagandohet nga serbët nacionalistë të frymëzuar nga agresioni i Rusisë kundër Ukrainës. Një organ ndërkombëtar duhet të punojë me Qeverinë e Kosovës për të hetuar rolin e Rusisë në nxitjen e dhunës së fundit. Puna përmes serbëve të Kosovës është pjesë e librit të lojës së Putinit për të përdorur operacione të influencës malinje për të destabilizuar Kosovën.
Zëri: Si duhet të veprojë Kosova me kërcënimet e vazhdueshme ndaj rendit dhe ligjit nga strukturat në veri që mbështeten nga Beogradi?
David Phillips: Policia e Kosovës ka të drejtë të zbatojë vendimet e Qeverisë. Megjithatë, ekziston një alternativë që mund të shpërndajë tensionet. Mund të jetë më mirë nëse NATO-ja fillimisht zbaton vendimet për të shmangur përshkallëzimin e konfrontimit. Përfshirja e NATO-s do të ndihmonte në qetësimin e situatës. Kjo gjithashtu do të dërgonte një mesazh solidariteti midis Qeverisë së Kosovës dhe Aleancës. Dora e fshehur e Rusisë po punon për të minuar integrimin euroatlantik të Kosovës, duke përfshirë bashkëpunimin e saj me NATO-n.
Zëri: A e shtynë tensionet e fundit mundësinë e arritjes së shpejtë të një marrëveshjeje përfundimtare?
David Phillips: A kishte mundësi për një marrëveshje të shpejtë për njohje reciproke? Nxitja e dhunës me siguri e bën më të vështirë trajtimin e fushës së plotë të çështjeve dypalëshe në mënyrë të rregullt dhe pajtuese.
Zëri: A mendoni se ekziston rreziku i një konflikti të ri të armatosur në Kosovë dhe në rajon, në dritën e zhvillimeve të fundit dhe ndikimit të luftës së paprovokuar të Rusisë në Ukrainë?
David Phillips: Po, Qeveria e Kosovës duhet të përgatitet për operacionet e influencës malinje të Serbisë për të përfshirë një provokim të armatosur, duke përdorur serbët e Kosovës si përfaqësues të saj. SHBA-ja dhe palët e tjera ndërkombëtare duhet t’ia bëjnë të qartë Beogradit se ka një kosto për provokimet e tij.
Qeverisë së Kosovës i duhet një plan kombëtar për të kuptuar dhe trajtuar më mirë ankesat e serbëve të Kosovës në mënyrë që të minojë përpjekjet e Serbisë dhe Rusisë për t’i radikalizuar dhe armatosur ata. Në kuadër të forcimit të qeverisjes lokale, Qeveria duhet të iniciojë një sërë takimesh private dhe të tipit bashkiak për informim që synojnë zhvillimin e politikave dhe programeve që synojnë rritjen e harmonisë sociale. Thjesht, nisja e nismës do të kishte një efekt qetësues, duke forcuar marrëdhëniet dhe bashkëpunimin komunal në fusha të tilla si zhvillimi ekonomik, mjedisi dhe shërbimet, duke përfshirë arsimin dhe kujdesin shëndetësor.
blank

Uashingtoni ka nevojë për një politikë realiste ndaj Rusisë Nga Janusz Bugajski

Fletorja e gazetarit: Brittney Griner mund të shkëmbehet me tregtarin famëkeq rus të armëve

Administratat e njëpasnjëshme të SHBA-së nuk kanë arritur të zhvillojnë një qasje efektive politike ndaj Rusisë. Vendimet nuk janë marrë vetëm nga realiteti i vështirë, por edhe nga mendimet e dëshiruara se Moska mund të bëhet një partner konstruktiv në zgjidhjen e problemeve ndërkombëtare.

Pas pushtimit në shkallë të plotë të Ukrainës, nevojitet urgjentisht një plan afatgjatë realist për t’u përballur me imperializmin rus dhe për të menaxhuar pasojat e dështimit të shtetit të saj të nxitur nga disfata ushtarake dhe një ekonomi e gjymtuar. Gjatë çdo administrate të SHBA-së, në mënyrë rutinore lëshohen raporte me ndikim nga ish-zyrtarë dhe ekspertë që propozojnë ose një zbutje të re ose “rivendosje” me Rusinë, ndjekjen e “stabilitetit strategjik” bazuar në bashkëpunimin në fusha të ngushta si kontrolli i armëve, ose thjesht “menaxhimi” si ballafaqimi dypalësh. Qasje të tilla jo vetëm që dështuan në transformimin e Rusisë në një partner të besueshëm, por ato në fakt i mundësuan Kremlinit të grumbullonte burime financiare në ndjekje të perandorisë.

Në vend që të përsërisë të njëjtat gabime strategjike, planifikimi i politikave duhet të përqendrohet në atë se si paqëndrueshmëria e krijuar nga lufta dhe sanksionet do të ndikojë në shtetin dhe politikën e jashtme të Rusisë. Strategjia e Sigurisë Kombëtare e SHBA-së e lëshuar në dhjetor 2017 pohoi se Rusia ishte një rival i madh që synonte të dobësonte ndikimin ndërkombëtar të Uashingtonit dhe të ndante Shtetet e Bashkuara nga aleatët e saj. Duke pasur parasysh këtë vlerësim të saktë gjeopolitik, ofensivat e Moskës duhet të kthehen mbrapsht jo vetëm duke armatosur Ukrainën për të çliruar të gjitha territoret e saj, por edhe duke kapitalizuar dobësitë e brendshme të Rusisë për të parandaluar agresionin e ardhshëm.

Një politikë realiste duhet të bazohet në një tregim të suksesit Perëndimor dhe jo në frikën e një kërcënimi rus.

Ushtria konvencionale e Rusisë ka demonstruar në Ukrainë se nuk i përshtatet SHBA-së apo NATO-s. Ankthi gjithëpërfshirës Perëndimor bazohet në zotërimin nga Rusia të arsenalit të dytë më të madh bërthamor. Supozimi i gabuar është se liderët e Rusisë janë të gatshëm të kryejnë vetëvrasje kombëtare në vend që të llogarisin se si të shpëtojnë të ardhmen e tyre politike dhe pasuritë ekonomike, pavarësisht nga fati i Rusisë. Me sa duket, presidenti Vladimir Putin kohët e fundit pranoi se askush nuk do të fitonte një luftë bërthamore, duke nënvlerësuar vërtetësinë e kërcënimeve të mëparshme të Kremlinit kundër NATO-s që paralizuan disa liderë perëndimorë.

Për më tepër, armët e shkatërrimit në masë të Rusisë mbrohen nga elementët më besnikë të forcave të sigurisë dhe ka shumë pak gjasa që të kapen nga rebelët dhe kryengritësit. Edhe në rast se disa shtete që dalin nga një Federatë Ruse në kolaps marrin kontrollin e armëve të tilla dhe, më e rëndësishmja është se ata nuk do të kenë asnjë arsye për të gjuajtur ato, ata nuk do të kenë asnjë arsye për të synuar ndonjë vend nga i cili do të kërkojnë mbështetje politike, njohje diplomatike, dhe ndihmë ekonomike. Përkundrazi, shtetet post-ruse ka të ngjarë të favorizojnë çarmatimin bërthamor për të ndihmuar në marrjen e mbështetjes ndërkombëtare, ashtu si Ukraina, Bjellorusia dhe Kazakistani pas shpërbërjes së Bashkimit Sovjetik.

Kështu, mbijetesa e regjimit të Putinit bazohet në nxitjen e frikës, pavarësisht nga politika aktuale Perëndimore. Për të kundërshtuar dezinformimin e Kremlinit, mbështetja e deklaruar hapur për pluralizmin, demokracinë, federalizmin, autonominë e dhjetëra republikave dhe rajoneve, dhe një gamë të gjerë të drejtash civile dhe etnike mund të ndihmojë në inkurajimin e qytetarëve në Rusi dhe të demonstrojë se ata nuk janë të izoluar në skenën botërore pavarësisht nga politikat shtypëse të Moskës.

Në fund të fundit, Perëndimi duhet të sigurojë që Rusia të jetë mjaftueshëm e topitur ushtarakisht dhe ekonomikisht, në mënyrë që të mos jetë më në gjendje të zhvillojë luftëra agresive kundër fqinjëve të saj. Një shtet i lodhur moskovit nën sanksione të ashpra ndërkombëtare të cilit ia kanë braktisur bazën e tij të burimeve në Siberi dhe territoret veriore, kur shteti të fillojë të shpërthejë, do të ketë aftësi të reduktuara rëndë për çdo politikë militariste.

 

Janusz Bugajski is a senior fellow at the Jamestown Foundation in Washington. His new book, Failed State: A Guide to Russia’s Rupture, has just been published.

 

https://www.washingtonexaminer.com/opinion/washington-needs-a-realistic-policy-toward-russia

blank

Escobar: Asociacioni nuk duhet të jetë shtet brenda shtetit

RFE/RL

I dërguari i Posaçëm i Shteteve të Bashkuara për Ballkanin Perëndimor, Gabriel Escobar, tha se krijimi i Asociacionit të komunave me shumicë serbe nuk duhet të jetë në kundërshtim me Kushtetutën e Kosovës, dhe të krijojë “shtet brenda shtetit”.

Gjatë një bashkëbisedimi me gazetarët, Escobar tha se qëndrimi i SHBA-së është që të zbatohen të gjitha marrëveshjet e arritura në kuadër të dialogut Kosovë-Serbi, por tha se duhet të ketë diskutim për çështjen e Asociacionit, që të mos bie ndesh me ligjet.

Gjatë këtij diskutimi ai foli edhe për situatën në rajon dhe përsëriti qëndrimin se “nuk do të ketë luftë në Bosnjë e Hercegovinë”.

“Ne kemi qenë të qartë se palët janë pajtuar më herët për Asociacionin, prandaj duhet të diskutohet. Megjithatë, Asociacioni nuk duhet të ndërhyjë, nuk duhet të bie në kundërshtim me Kushtetutën e Kosovës, nuk duhet të krijojë probleme në funksionalitetin e Kosovës dhe nuk duhet të jetë shtet brenda një shteti”, deklaroi ai.

Escobar tha se ka modele të shumta evropiane, ku minoritetet mund të mbrojnë trashëgiminë e tyre kulturore dhe gjuhën amtare, por pa shkelur kornizën kushtetuese të vendit ku jetojmë.

“Ne duam të gjejmë disa prej këtyre shembujve, dhe ndoshta edhe t’i përdorim si udhëzues për të zbatuar Asociacionin. Prandaj, kam shpresë se mund t’i diskutojmë këto në Bruksel më vonë gjatë këtij muaji”, shtoi ai.

Çfarë parasheh Asociacioni?

Asociacioni i komunave me shumicë serbe parashikohet që të mbledhë rreth vetes dhjetë komuna në Kosovë të banuara me shumicë serbe: Mitrovicë e Veriut, Kllokot, Partesh, Ranillug, Graçanicë, Zveçan, Zubin Potok, Novobërdë, Leposaviq dhe Shtërpcë.

Sipas marrëveshjeve, Asociacioni ka për qëllim të përfaqësojë interesat kolektive të këtyre komunave, veçmas në fushën e arsimit, shëndetësisë, planifikimit urban dhe rural si dhe të ekonomisë.

Marrëveshja e vitit 2013 për Asociacionin thekson se ai do të krijohet me statut dhe strukturat e tij, mbi bazën e statutit të Asociacionit të komunave të Kosovës.

Po ashtu thuhet se Asociacioni do të ushtrojë edhe përgjegjësi të tjera shtesë, varësisht se si delegohen nga autoritetet qendrore dhe që do të ketë një rol përfaqësimi tek autoritetet qendrore.

Sipas marrëveshjes së vitit 2015 për parimet për krijimin e Asociacionit, objektivat kryesorë të Asociacionit janë: ushtron vështrimin e plotë për zhvillimin e ekonomisë lokale; ushtron vështrimin e plotë në fushën e arsimit; ushtron vështrimin e plotë për përmirësimin e shëndetësisë lokale primare e sekondare dhe përkujdesjen sociale; ushtron vështrimin e plotë për koordinimin e planifikimit urban dhe rural; aprovon masa për përmirësimin e kushteve lokale të jetesës për të kthyerit në Kosovë; zhvillon, koordinon, lehtëson aktivitete hulumtuese dhe zhvillimore; promovon, shpërndan, dhe avokon për çështjet me interes të përbashkët të anëtarëve të tij dhe i përfaqëson ata përfshirë tek autoritetet qendrore; vendos marrëdhënie dhe hyn në marrëveshje bashkëpunimi me asociacionet tjera të komunave, vendore dhe ndërkombëtare, etj.

Kosova dhe Serbia kanë arritur më 2013 Marrëveshjen për Asociacionin në kuadër të dialgout të ndërmjetësuar nga Bashkimi Evropian. Dy vjet më vonë, palët kanë nënshkruar Marrëveshjen mbi parimet e themelimit të Asociacionit.

Por, po atë vit, Gjykata Kushtetuese e Kosovës tha se disa pika të marrëveshjes nuk ishin në harmoni me aktin më të lartë juridik, dhe tha se ato mund të harmonizohen me ake nënligjore të Qeverisë.

Kryeministri i Kosovës, Albin Kurti, kundërshton një asociacion njëetnik, ndërkaq Serbia insiston në krijimin e tij.

Më 18 gusht, Kurti dhe presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, do të takohen në Bruksel për të vazhduar dialogun, dhe Escobar tha se shpreson që në këtë takim të flitet edhe për Asociacionin.

Escobar tha se për Shtetet e Bashkuara, çështja e Kosovës “nuk është çështje e hapur”, pasi Uashingtoni dëshiron që Kosova të njihet prej të gjitha shteteve të BE-së dhe të anëtarësohet në organizata ndërkombëtare.

Ai tha se SHBA-ja mbështet “plotësisht dialogun e lehtësuar nga BE-ja”.

“Ne besojmë se ka një zgjidhje të përhershme për çështjen e targave të makinave. Besoj se jemi afër zbatimit e udhërrëfyesit për energjinë në veri, jemi afër nënshkrimit të marrëveshjes për të pagjeturit dhe shpresoj që palët do ta nënshkruajnë këtë marrëveshje shumë shpejt. Dhe sikurse sekretari [amerikan i Shtetit, Antony]Blinken u tha presidentes [Vjosa Osmani] dhe [Albin Kurti] kryeministrit të Kosovës kur ishin në SHBA, ne duhet të nisim diskutimin për Asociacionin”, tha ai.

Duke folur për tensionet në veri, që erdhën si rezultat i dy vendimeve të Qeverisë së Kosovës, atë për dokumentet dhe targat serb, Escobar tha se mospajtimet për veriun duhet të zgjidhen përmes diplomacisë.

“Ajo që po ndodh në veriun e Kosovës në të vërtetë është çështje midis Kosovës dhe Serbisë, prandaj është urgjente që të dy liderët e dy shteteve të takohen në Bruksel në kuadër të dialogut të lehtësuar nga BE-ja dhe të tejkalojnë mospajtimet sa i përket veriut”, tha ai.

Më 31 korrik, serbët lokalë ngritën barrikada në veri të Kosovës, duke kundërshtuar dy vendime të Qeverisë së Kosovës.

Qeveria e Kosovës kishte paraparë që nga 1 gushti të zbatonte lëshimin e dokumenteve për hyrje-dalje për të gjithë shtetasit e Serbisë që hyjnë në territorin e Kosovës.

Këtë praktikë, Serbia e aplikon ndaj shtetasve të Kosovës qe 11 vjet.

Po ashtu nga 1 gushti ishte paraparë të niste procesi i riregjistrimit të makinave me targa me akronime të qyteteve të Kosovës – që lëshohen nga Serbia – e që Prishtina i konsideron të paligjshme.

Zbatimi i dy vendimeve është shtyrë për 1 shtator, pas ndërmjetësimi të SHBA-së dhe BE-së me qëllim të uljes së tensioneve.

Kosova dhe Serbia zhvillojnë diskutime në Bruksel nën ndërmjetësimin e BE-së, që nga viti 2011. Procesi i dialogut ka për synim normalizimin e plotë të raporteve.

Kosova kërkon që një marrëveshje përfundimtare të përfshijë njohjen reciproke, ndërkaq Serbia insiston në një zgjidhje kompromisi.

“S’ka luftë në Bosnjë”

I dërguari i SHBA-së foli edhe për situatën në rajon. Ai tha se në Bosnjë e Hercegovinë nuk do të ketë luftë, por paralajmëroi kundër retorikës nxitëse nga përfaqësuesit.

Ai tha se pret që ky shtet të mbajë zgjedhje të lira më vonë gjatë këtij viti.

Sa i përket Malit të Zi, tha se SHBA-ja përkrah çdo qeveri që përfaqëson vlerat e BE-së dhe është e përkushtuar për NATO.

Ndërkaq, Maqedonisë së Veriut dhe Shqipërisë u premtoi mbështetje në reforma që do të përshpejtonin rrugën e tyre drejt BE-së, pasi këto dy shtete hapën zyrtarisht negociatat për anëtarësim me bllokun evropian.


Send this to a friend