VOAL

VOAL

Padi ndaj Marine Le Pen, publikoi fotografi të ISIS-it

March 1, 2018

Komentet

Shqipëri, 24 të arrestuar për trafik emigrantësh, mes tyre biznesmenë e policë

VOA

Prokuroria e Posaçme kundër Krimit të organizuar dhe Korrupsionit njoftuan goditjen e dy grupeve që organizonin trafikun e emigrantëve nga Azia Jugore, kryesisht nga Bangladeshi, drejt vendeve të Bashkimit europian, duke përfshirë Shqipërinë si vend tranzit. Të paktën 22 persona u arrestuan ndërsa për dy të tjerë është dhënë masa e “detyrimit për paraqitje”. Dy të tjerë janë në kërkim. Mes tyre rezultojnë 11 sipërmarrës, dhe 4 punonjës policie.

Sipas Drejtorit të Përgjithshëm të Policisë Mehmet Rrumbullaku “hetimet kishin nisur pasi gjatë vitit 2023, nga struktura të ndryshme të Policisë së Shtetit, ishte konstatuar rritja e numrit të të huajve, të pajisur me leje qendrimi dhe leje pune, të kapur në tentativë për t’u larguar drejt vendeve të tjera”.

Skema e ngritur, përdorte si mbulesë disa agjenci ndërmjetësimi e agjensi punësimi si dhe sipërmarrje tregtare, të cilat i tërhiqnin të huajt me leje të rregullta qëndrimi dhe pune në Shqipëri. “Agjencitë e ndërmjetësimit të punësimit, në bashkëpunim me shoqëri tregtare me objekt veprimtarie kryesisht fasonerie, me seli në Vlorë dhe në Durrës, kanë kryer aplikime për leje unike pune dhe më pas për pajisje me vizë të tipit “D”, për shtetas të huaj. Këto procedura janë kryer në mënyrë fiktive, pasi qëllimi nuk ka qenë punësimi i tyre, por pajisja me vizë, në mënyrë që ata të mund të hynin lirshëm në territorin Shqiptar, për t’u larguar më pas, në mënyrë të paligjshme drejt vendeve të Bashkimit Evropian”, shpjegoi Prokuroria e Posaçme, duke shtuar se “gjatë aplikimeve për punësim dhe për vizë, janë paraqitur kontrata qeraje fiktive banimi, çertifikata profesionale dhe njohjes të gjuhëve të huaja të falsifikuara, dhe me ardhjen e këtyre shtetasve në Shqipëri, ata nuk kanë kryer deklarimin e tyre si punonjës, apo e kanë kryer këtë deklarim vetëm për pak kohë për të shmangur dyshimet”.

Grupet e trafikantëve, të cilat dyshohet të kenë lidhje me grupe të tjera jashtë vendit, kujdeseshin për të gjithë elementët e trafikut, që nga aplikimi i të huajve deri të pritja në aeroport apo dhe akomodimi e deri te përcjellja e tyre në kufijtë e vendit, për të vijuar udhëtimin drejt vendeve të BE-së, dhe për këtë, migrantët paguanin 5 mijë euro, sipas policisë. “Janë identifikuar dhe grumbulluar prova për administratorët e agjencive të ndërmjetësimit dhe ato pritëse të punësimit, personat pritës të tyre në Aeroportin e Rinasit, vendin e qëndrimit të tyre, personat transportues të tyre dhe destinacionin përfundimtar të tyre, i cili në disa raste ka rezultuar dukshëm që ka qenë në drejtim të Kukësit për në Kosovë e Serbi”, bëri të ditur Prokuroria e Posaçme.

Punonjësit e Policisë të përfshirë në këtë aktivitet, ndihmonin pajisjen me viza për migrantët dhe kalimin e tyre pa problem në aeroportin ndërkombëtar Nënë Tereza, ku ata mbërrinin kryesisht me fluturime nga Emiratet e Bashkuara. “Gjatë hetimit janë mbledhur prova për punonjës të policisë të Departamentit të Kufirit dhe Migracionit pranë Drejtorisë së Përgjithshme të Policisë së Shtetit, në nivel qëndror dhe rajonal, të cilët kanë lehtësuar dhe ndihmuar grupin kriminal në procedurat për pajisje me vizë të tipit “D”, kundrejt përfitimit material, apo në mosdokumentimit dhe raportimit gjatë kontrolleve që duhej të ushtronin gjatë detyrës së tyre, si dhe për punonjës policie të Komisariatit të Policisë Rinas, të cilët për shkak të detyrës së tyre kanë pranuar përfitime të parregullta në formën e transfertave monetare nga grupi kriminal”, njoftoi Prokuroria e Posaçme.

Nga kontrollet e ushtruara përgjatë operacionit të policisë, ku u angazhua një numër i madh forcash, u sekuestruan, përveç disa armëve dhe dokumentash të ndryshme, edhe vlera të larta monetare që arrinin në më shumë se 1 milion euro.

Shqipëria konsiderohet pjesë e “Rrugës ballkanike” që migrantët, kryesisht nga Lindja e Mesme përshkojnë për të mbërritur ilegalisht në vendet e Bashkimit europian. Gjatë viti të shkuar, numri i migrantëve të paregullt erdhi duke u ulur në më pak se nëntë mijë, ndikuar nga rënia e kalimeve përmes Ballkanit perëndimor.

Sipas Agjencisë europiane të Ruajtjes së Kufijve, FRONTEX prurja e mirantëve të parregullt në Ballkanin Perëndimor gjatë vitit 2023 ishte 31 përqind më e ulët krahasuar me vitin 2022 . Frontex është prej vitit 2019, pjesë e patrullimit të kufirit shqiptaro grek me policinë kufitare shqipatre me rrreth 162 efektivë.

Kryeministri belg konfirmon eliminimin e rrjeteve ruse të ndërhyrjes aktive në Evropë

VOAL- Kryeministri De Croo specifikon se shërbimet sekrete të vendit të tij dhe çeke kanë shtypur aktivitetet e Moskës që synojnë zgjedhjen e më shumë pro-rusëve në Parlamentin Evropian dhe forcimin e narrativës së Kremlinit.
“Prokurori ynë federal ka nisur një hetim” mbi rrjetet e propagandës ruse të shkatërruara nga shërbimet e inteligjencës belge dhe çeke, “që bazohet në një raport të deklasifikuar që shërbimet tona e kanë bërë publike”.

Këtë e ka shpjeguar kryeministri belg Alexander De Croo, i cili ditët e fundit kishte denoncuar ndërhyrjen ruse në lidhje me eurodeputetë të ndryshëm. “Shërbimet sekrete belge kanë konfirmuar ekzistencën e rrjeteve reale të ndërhyrjes ruse me aktivitete në disa vende evropiane dhe gjithashtu në Belgjikë,” shpjegoi ai.

“Sipas shërbimeve tona, objektivat e Moskës janë shumë të qarta, domethënë të kontribuojë në zgjedhjen e “numrit më të madh të kandidatëve pro-rusë në Parlamentin Evropian dhe të forcojë narrativën pro-ruse në këto institucione”, shtoi ai. De Croo, duke specifikuar më tej: “Mbështetja e dobësuar evropiane për Ukrainën i shërben Moskës në fushën e betejës dhe ky është qëllimi i vërtetë i asaj që është zbuluar javët e fundit”. rsi-eb

PACE spring session: opinion on the application by Kosovo* to join the Council of Europe, Alexei Navalny’s death and the need to counter Vladimir Putin’s regime

A debate on the application by Kosovo* for membership of the Council of Europe, and vote on a draft opinion, will be a highlight of the spring session of the Parliamentary Assembly of the Council of Europe (PACE), taking place in Strasbourg on 15-19 April 2024.

There will also be a joint debate on “Alexei Navalny’s death and the need to counter Vladimir Putin’s totalitarian regime and its war on democracy”, and on “the arbitrary detention of Vladimir Kara-Murza and the systematic persecution of anti-war protestors in Russia and Belarus”, together with a third report proposing targeted sanctions against the individuals involved in Mr Kara-Murza’s detention, conviction and earlier poisoning.

The Assembly is also due to discuss support for the reconstruction of Ukraine, including a proposal to use frozen Russian state assets for this purpose, with the participation of the Chairman of Ukraine’s Verkhovna Rada Ruslan Stefanchuk.

An urgent debate concerning the “draft Framework Convention on Artificial Intelligence, Human Rights, Democracy and the Rule of Law” has been requested – the Assembly is due to give its statutory Opinion on this new Council of Europe draft treaty – as well as a current affairs debate on “the role of the Council of Europe in preventing a humanitarian catastrophe in Gaza”.

Personalities due to address the Assembly include HSH Hereditary Prince Alois von und zu Liechtenstein, and the Deputy Prime Minister and Foreign Minister of the Republic of Moldova Mihail Popşoi. Liechtenstein Foreign Minister Dominique Hasler will present the communication from the Committee of Ministers in the framework of Liechtenstein’s Presidency of the Council of Europe. Council of Europe Secretary General Marija Pejčinovic Burić will hold her usual question time.

Other debates foreseen include the freedom of expression and assembly of LGBTI people in Europe, and a joint debate on “mainstreaming the human right to a safe, clean, healthy and sustainable environment” and on Council of Europe strategies for healthy seas and oceans.

The parliamentarians will also discuss the protection of children against online violence, and hold a joint debate on the relationship between the majority and the opposition in a democracy, and on good practice in referendums.

Finally, the Assembly will debate the honouring of obligations and commitments by Albania – including a proposal to end the full monitoring of this member state.

The Assembly will adopt its final agenda on the first day of the session.

* All reference to Kosovo, whether to the territory, institutions or population, shall be understood in full compliance with UN Security Council Resolution 1244 and without prejudice to the status of Kosovo.

Special session page

***

Note to editors

Due to ongoing renovation work in the debating chamber of the Palais de l’Europe, the plenary sittings are held in the debating chamber of the European Parliament.

All committee activities and meetings, as well as all side events, will take place in the Palais de l’Europe premises, as will all media-related activities (press room, interviews, press briefings, MediaBox, etc.)

Practical information

Press accreditation: please fill in this accreditation form. More details here, or contact the Council of Europe Communications Directorate via [email protected].

Website: the agenda, documents, voting results, speakers lists, video recordings of each sitting (in English and in the original languages), as well as the verbatim record of each sitting (in English, French, German and Italian), are available on the special session page. News items on all debates appear on the Assembly’s home page.

Webcast: the session is webcast live (in French, English, German, Italian and Spanish) on PACE’s website. Each sitting is also streamed live via the Assembly’s YouTube channel in original languages, scrollable in mid-stream, and a recording made available immediately after it ends.

Video clips: an online tool allows video clips from plenary sessions to be swiftly edited and downloaded.

Social media: follow the Assembly’s official accounts via X (#PACEspring2024) and Facebook.

Contact: PACE Communication Division, tel. +33 3 88 41 31 93, [email protected].

 

Monday 15 April 2024

Doc. 15960 (Report on credentials) Examination of credentials of representatives and substitutes Doc. 15959 (Progress report) Activities of the Assembly’s Bureau and Standing Committee (26 January – 15 April 2024) Doc. 15959 Add. 2 (Progress report) Election of Judges to the European Court of Human Rights Doc. 15946 (Report) Relationship between the parliamentary majority and the opposition in a democracy Doc. 15940 (Report) Promoting the revised Code of Good Practice on Referendums

Tuesday 16 April 2024

Doc. 15938 (Communication) Election of judges to the European Court of Human Rights List and curricula vitae of candidates submitted by the Government of Ireland Doc. 15959 Add. 2 (Progress report) Election of Judges to the European Court of Human Rights Doc. 15949 (Communication) Election of judges to the European Court of Human Rights List and curricula vitae of candidates submitted by the Government of Latvia Doc. 15924 (Communication) Election of judges to the European Court of Human Rights List and curricula vitae of candidates submitted by the Government of Liechtenstein Doc. 15932 (Report) Support for the reconstruction of Ukraine Doc. 15941 (Committee Opinion) Support for the reconstruction of Ukraine Doc. 15958 (Report) Application by Kosovo* for membership of the Council of Europe Doc. 15957 (Request for an opinion) Transmission by the Committee of Ministers to the Parliamentary Assembly for consultation of the letter of 12 May 2022 addressed to the Secretary General of the Council of Europe, in accordance with Statutory Resolution (51) 30

Wednesday 17 April 2024

Doc. 15939 (Report) Sanctions against persons on the “Kara-Murza list” Doc. 15953 (Report) Freedom of expression and assembly of LGBTI people in Europe Doc. 15950 (Report) The honouring of obligations and commitments by Albania

Thursday 18 April 2024

Doc. 15955 (Report) Mainstreaming the human right to a safe, clean, healthy and sustainable environment with the Reykjavik process Doc. 15956 (Report) Towards Council of Europe strategies for healthy seas and oceans to counter the climate crisis Doc. 15951 (Request for an opinion) Draft Framework Convention on artificial intelligence, human rights, democracy and the rule of law Doc. 15947 (Report) Post-monitoring dialogue with Bulgaria

Friday 19 April 2024

Doc. 15954 (Report) The protection of children against online violence Doc. 15871 (Report) Strengthening a youth perspective in the work of the Parliamentary Assembly Doc. 15872 (Committee Opinion) Strengthening a youth perspective in the work of the Parliamentary Assembly

 

https://pace.coe.int/en/pages/session-202404

Manovrat ligjore të BE-së për t’i mbajtur figurat ruse në listën e zezë

Rikard Jozwiak

Regjimi i sanksioneve i Bashkimit Evropian kundër Rusisë ka qenë goxha i luhatshëm në javët e fundit – në veçanti lista e entiteteve dhe njerëzve të cilëve blloku ua ngriu asetet dhe ua pezulloi vizat prej se Moska e nisi pushtimin e plotë të Ukrainës dy vjet më parë.

Aktualisht, 2.177 njerëz dhe entitete janë në listën e zezë – që është rekord për masat ndëshkuese të Brukselit. Dhe, derisa blloku po e shqyrton mundësinë se a të shtojë më shumë emra këtë pranverë në një rund tjetër sanksionesh, tre persona u hoqën nga lista në fillim të marsit, kur ajo u ripërtëri, siç është zakon çdo gjashtë muaj, me vendim unanim të 27 vendeve anëtare të BE-së.

Derisa ky është një numër i vogël në një skemë të madhe gjërash, individët e larguar nga lista ishin goxha të rëndësishëm – bashkëthemeluesi i gjigantit rus të internetit Yandez Arkady Volozh, biznesmeni Sergey Mndoinats dhe Jozef Hambalek, një shtetas sllovak dhe kryetar i klubit nacionalist rus të motoçiklistëve “Ujqit e Natës” në Evropë.

Hambalek ishte shtetasi i parë i Bashkimit Evropian që u fut në listën e zezë më 2022, derisa disa individë në listën e zezë kishin pasaportë të BE-së përveç shtetësisë së tyre ruse.

Kur të vijë koha për përditësimin e listës së plotë, gjasat janë të mëdha që më shumë emra të hiqen, për shkak të tre vendimeve së fundmi të gjykatës së përgjithshme të BE-së në Luksemburg, e cila i dha një goditje të madhe politikës së BE-së për sanksionet.

Më 20 mars, gjykata vendosi që Nikita Mazepin, dikur ngasës i Formula 1 dhe i biri i oligarkut rus, Dmitry Mazepin, duhet të hiqet nga lista e zezë.

BE-ja ka ngulur këmbë se Dmitry Mazepin është pjesë e rrethit të ngushtë të presidentit rus, Vladimir Putin, dhe se ai ka mbështetur veprime që ia kanë minuar integritetin territorial Ukrainës. Gjykata e BE-së i mbështeti arsyet e Brukselit për këtë përmes një vendimi historik. Por, kur bëhet fjalë për Nikita Mazepin, gjykata theksoi se BE-ja ka dështuar të japë ndonjë dëshmi për ndonjë lidhje mes babait dhe të birit përveç atyre familjare, dhe kjo nuk mjaftoi për të vendosur masa kufizuese ndaj këtij të fundit.

Dhe pastaj, më 10 prill, gjykata në Luksemburg ia dha goditjen e radhës ligjore Brukselit kur mori vendim që Petr Aven dhe Mikhail Fridman, që të dy aksionarë të mëdhenj në njërin prej institucioneve më të mëdha financiare të Rusisë, Alfa Bank, duhet të hiqen nga lisa e zezë gjithashtu.

Gjykatësit thanë se mund të ketë “një shkallë të afërsisë” mes Aven dhe Fridman në njërën anë dhe Putinit apo rrethit të tij në anën tjetër, por shtuan se BE-ja kishte dështuar të demonstronte se dyshja kishte mbështetur veprime dhe politika që e minojnë pavarësinë e Ukrainës, apo nëse ata kishin ofruar mbështetje financiare apo materiale për ta destabilizuar vendin.

Tani, është e rëndësishme të kujtohet se Nikita Mazepin, Aven dhe Fridman mbeten nën sanksione të BE-së. Si ka mundësi? Së pari, BE-ja mund të ankohet ndaj vendimit të gjykatës brenda një kohe prej dy muajve e dhjetë ditëve. Por, Brukseli po përdor edhe njëfarë manovre ligjore në regjimin e sanksioneve për t’i mbajtur ata në listën e zezë.

BE-ja argumenton se vendimet për tre burrat në fjalë e mbulojnë vetëm periudhën prej kur ata u futën në listën e zezë në shkurt 2022 deri në mars 2023. Prej atëherë, BE-ja e ka ripërtërirë listën e sanksioneve, përfshirë me emrat e të treve, në shtator 2023 dhe, së fundmi, muajin e kaluar.

Sipas BE-së, këto ripërtëritje janë më shumë se thjesht teknike; në fakt, ato prodhojnë lista të reja çdo gjashtë muaj, pasi disa emra shtohen dhe disa të tjerë hiqen.

Në këtë mënyrë, BE-ja po i detyron njerëzit e sanksionuar t’i sfidojnë përditësimet më të fundit të listës së sanksioneve në Gjykatën Evropiane të Drejtësisë. Këto ankesa ligjore marrin kohë, dhe ripërtëritjet gjashtëmujore në mars dhe shtator vijnë zakonisht më shpejt sesa vendimet e drejtësisë në Luksemburg, që nënkupton se BE-ja shpesh ia del të jetë një hap përpara.

Kështu, për shembull, BE-ja ia doli ta mbante ish-presidentin ukrainas, Viktor Yanukovych, në listën e zezë në një regjim tjetër të sanksioneve të BE-së, që ka të bëjë me përvetësimin e fondeve shtetërore të Ukrainës, deri në vitin 2022, edhe pse ai e kishte fituar rastin e parë në gjykatën e BE-së më 2019 dhe pastaj i kishte shënuar edhe dy fitore të tjera ligjore në dy vjetët që pasuan.

Kjo kohë shtesë që Brukseli po ia blen vetes mund t’ia mundësojë atij të paraqesë dëshmi shtesë para gjykatës. Kështu ndodhi me Violetta Prigozhina, nënën e oligarkut dhe mercenarit të ndjerë rus, Yevgeny Prigozhin.

Në mars 2023, ajo u bë personi i parë që e fiton betejën ligjore ndaj sanksioneve të BE-së kundër Rusisë në Gjykatën Evropiane të Drejtësisë, por blloku, sipas burimeve brenda rastit, ia doli të paraqesë hollësi shtesë, dhe ajo ka mbetur e sanksionuar prej asaj dite.

Deri më sot, 115 raste janë dorëzuar në gjykatën e BE-së për heqjen e njerëzve apo kompanive nga lista e sanksioneve – shpesh ato janë dorëzuar nga biznesmenë të pasur rusë, por të sanksionuar, të cilët kanë shpenzuar shuma të larta parash në avokatë evropianë për rastet e tyre.

Deri tani, BE-ja i ka “fituar” 33 dhe i ka humbur vetëm tetë raste, megjithëse tre rastet e humbura së fundmi mund ta vendosin një precedent dhe mund të rezultojnë në goditje të tjera ligjore për BE-në në muajt në vazhdim, kur priten vendime për raste të ngjashme.

Në fund, se a do të hiqen nga lista kjo treshe dhe mbase të tjerë në shtator, mbetet vendim politik. Hungaria, pothuajse sa herë që ndodh ripërtëritja e listave, tenton ta shfrytëzojë sa më shumë veton për ta ndryshuar tërë listën duke kërkuar që disa emra të hiqen nga ajo.

Në të kaluarën, BE-ja ia ka dalë ta sigurojë zgjatjen gjashtëmujore duke pranuar të largojë njerëz, shërbimi ligjor i të cilëve shënjohej si i “dobët” për shkak të provave të pamjaftueshme.

Vjeshtën e kaluar, për shembull, dy biznesmenë më pak të njohur rusë, Aleksandr Shulgin dhe Frakhad Akhmedov, u hoqën nga lista.

Por, duke e parë që Budapesti ka kërkuar më herët që Aven, Fridman dhe Nikita Mazepin të hiqen nga lista, ai pritet ta bëjë kërkesën e njëjtë përsëri së shpejti, posaçërisht duke e ditur se ata tani mbështeten edhe nga vetë vendimi i gjykatës së BE-së për këtë çështje. Radio Evropa e Lirë

Përgatiti: Ekrem Idrizi

Macron: Të përmbushet marrëveshja për normalizimin e marrëdhënieve Kosovë – Serbi

VOA

Presidenti francez Emmanuel Macron, tha të hënën se vendi i tij synon të sigurohet që marrëveshja për normalizimin e marrëdhënieve Kosovë – Serbi, e arritur vitin e kaluar në Bruksel dhe në Ohër, do të përmbushet. Ky normalizim, tha ai. “është një zotim për qëndrueshmërinë e rajonit dhe të kontinentit tonë”.

Presidenti Macron i bëri këto komente në një konferencë shtypi me presidentin e Serbisë, Aleksandar Vuçiç, para një takimi në Paris ku të hënën në mbrëmje do të diskutojnë rreth mbrojtjes dhe sigurisë evropiane, marrëdhënieve dypalëshe në këto fusha si dhe procesin e normalizimit Kosovë – Serbi, që është kusht për integrimet evropiane të të dyja palëve.

“Ndërsa agresioni rus në Ukrainës ka hyrë në vitin e tretë, ne kemi hyrë në një epokë të re që është ajo e ribashkimit të vazhdueshëm të Evropës sonë. Integrimi i Serbisë është në interesin tonë të përbashkët. Nuk është një proces i imponuar, është zgjedhje sovrane e Serbisë. Është zgjedhja për të ecur lirisht drejt një modeli që na lejon të mbrojmë më mirë sovranitetin tonë së bashku dhe jam i bindur se Serbia ka një rol të rëndësishëm për të luajtur në forcimin e autonomisë strategjike të Bashkimit Evropian”, tha presidenti francez, duke theksuar se Serbia duhet “të harmonizojë qëndrimet e saj me BE-në”.

Serbia një vend kandidat për anëtarësim në BE, është i vetmi vend evropian që nuk u është bashkuar sanksioneve kundër Moskës për shkak të agresionit të saj në Ukrainë, në radhë të parë për shkak të mbështetjes së Kremlinit për pretendimet e Beogradit mbi Kosovën.

Presidenti Macron tha se është thelbësore që përgjegjësit për sulmin në Banjskë që ndodhi vjeshtën e kaluar, të vihen para drejtësisë. Me 24 shtator të vitit të kaluar, një grup serbësh të armatosur sulmoi policinë e Kosovës në Banjskë të Zveçanit në veri të Kosovës, duke vrarë një oficer policie.

Kosova akuzoi Serbinë për organizmin e sulmit, të cilin e mori përsipër Milan Radoiçiç, ish nënkryetar i Listës Serbe, partisë kryesore të serbëve në Kosovë që është themeluar dhe mbështetet nga Beogradi.

“Ne duhet të bëjmë gjithçka që është e mundur për t’u siguruar që një tragjedi e tillë të mos ndodhë më”, tha presidenti Macron, duke theksuar se duhen më shumë veprime “për të tejkaluar tensionet e krijuara nga vendimet e marra së fundi nga Kosova lidhur me transferet financiare, veçanërisht pasi autoritetet e Kosovës po bëjnë përparim, në përputhje me zotimet e marra për themelimin e Asociacionit të komunave me shumicë serbe por edhe me aspiratat e tyre për t’u anëtarësuar në Këshillin e Evropës”.

Presidenti serb Vuçiç, tha se çështja e anëtarësimit të Kosovës në këtë mekanizëm është një nga temat e diskutimeve në Paris. Ditë më parë ai urdhëroi qeverinë e tij të themelojë një grup punues për të penguar anëtarësimin e Kosovës në Këshillin e Evropës, ndonëse me marrëveshjen e vitit të kaluar palët zotohen të mos e pengojnë njëra tjetrën në proceset integruese.

Ai shprehu mospajtimin me presidentin Macron i cili tha se të dyja palët kanë bërë hapa për zbatimin e marrëveshjes, duke akuzuar Prishtinën për mosrespektim të saj.

“Ata organizuan zgjedhje ku dolën vetëm 3.4 për qind e votuesve. Prandaj jam dakord me dëshirën tuaj për riorganizimin e zgjedhjeve të reja, por ato janë duke mos i lënë të ndodhin ende. Nga ana tjetër kryen shpronësime në veriun e Kosovës për të vendosur policët e tyre, ushtarët e tyre, ndonëse nuk kanë të drejtë ta bëjnë këtë. Sot ende nuk kemi përgjigje se pse disa njerëzit qëlluan fëmijët tanë vetëm sepse mbanin një pemë tradicionale të Krishtlindjes. Sot flasim vetëm për incidentin në Banjskë, por askush nuk e trajton çështjen e mbijetesës së popullit serb në veri të Kosovës”, tha presidenti serb.

Para takimit presidenti serb tha se do të diskutojë një gamë çështjesh me presidentin Macron, përfshirë inteligjencën artificiale, energjinë bërthamore dhe bashkëpunimin në fushën e mbrojtjes me synimin për të blerë 12 avionë luftarakë francez, Rafale.

Të dy presidentët diskutuan edhe për situatën në Bosnjë dhe shqetësimet perëndimore me veprimet e udhëheqësit të Republikës Serbe, Milorad Dodik i cili është zotuar të vazhdojë të dobësojë vendin e dërmuar nga lufta deri në copëtimin e tij.

Më herët të hënën, sekretari i përgjithshëm i NATO-s Jens Stoltenberg i cili priti në Bruksel udhëheqësin e presidencës boshnjake Denis Beciroviç, shprehu shqetësimin e tij për veprimtaritë ndarëse të Milorad Dodikut, duke i cilësuar ato “të pamatura dhe të rrezikshme”.

Një politikan pro rus, Milorad Dodik, i cili më parë ka bërë thirrje për shkëputjen e entitetit të tij dhe bashkimin me Serbinë, është nën sanksionet e Shteteve të Bashkuara dhe Mbretërisë së Bashkuar.

Zelensky: Ukraina do ta humbë luftën nëse nuk e ndihmon Kongresi amerikan

Presidenti ukrainas, Volodymyr Zelensky, ka thënë të dielën se Ukraina do ta humbë luftën kundër Rusisë, nëse Kongresi amerikan nuk e miraton një paketë të madhe të ndihmës ushtarake, teksa forcat ruse e rrisin prezencën në vijën e frontit.

Ushtria ukrainase e ka pranuar se luftimet rreth vijës së frontit në qytetin Çasiv Jar janë “të vështira”, mirëpo forcat janë duke rezistuar.

Ukraina vazhdon të kërkojë ndihmë urgjente prej Shteteve të Bashkuara, sidomos për paketën e propozuar në vlerë të 60 miliardë dollarëve, e cila është bllokuar që disa muaj nga republikanët në Kongres.

“Është e nevojshme që specifikisht t’i tregojmë Kongresit që nëse Kongresi nuk i ndihmon Ukrainës, Ukraina do ta humbë luftën”, ka thënë Zelensky përmes një video-incizimi.

Do të jetë e “vështirë” për Ukrainën “të mbijetojë pa ndihmë”, ka thënë Zelensky.

“Nëse Ukraina humb luftën, shtetet tjera do të sulmohen”.

Rusia i ka rritur sulmet në Çasiv Jar teksa teton të rrisë territorin nën kontrollin e saj.

Çasiv Jar është më pak se 30 kilometra prej Kramatorskut, një zonë e rëndësishme hekurudhore dhe logjistike për ushtrinë ukrainase.

“Situata është e vështirë dhe e tensionuar”, ka thënë Oleg Kalashnikov, zëdhënës për brigadën ushtarake të angazhuar në atë zonë.

Republikanët konservatorë në Kongresin amerikan hezistojnë të miratojnë ndihmën ushtarake për Ukrainën, me arsyetimin se nevojiten reforma të thella për imigrimin në Shtetet e Bashkuara.

Presidenti amerikan, Joe Biden, në anën tjetër, e ka përmendur disa herë nevojën kritike për ta mbrojtur Ukrainën kundër pushtimit rus.

Lufta në Ukrainë ka nisur më 24 shkurt të vitit 2022.

Presidenti rus Vladimir Putin e quan luftën “operacion special ushtarak” për të çmilitarizuar Ukrainën.

Perëndimi është përgjigjur ndaj Rusisë, duke goditur ekonominë e këtij shteti me sanksione të ashpra.

Si pasojë e luftës kanë vdekur mijëra persona dhe miliona të tjerë janë zhvendosur nga shtëpitë e tyre.REL

Norvegjia mund të kthehet në superfuqi të NATO-s, planifikon dyfishimin e investimeve në ushtri

Norvegjia ka njoftuar një plan për pothuajse dyfishimin e shpenzimeve ushtarake gjatë 12 viteve të ardhshme. Duke u fokusuar në mbrojtjen e saj detare dhe ajrore, plani do ta bëjë Norvegjinë një nga shpenzuesit më të mëdhenj të NATO-s.

Qeveria norvegjeze do të investojë gjithsej 1.6 trilion krona (93 miliardë dollarë) në ushtrinë e saj nga tani deri në vitin 2036, tha ajo në një deklaratë të premten. Deri atëherë, buxheti i mbrojtjes i vendit do të jetë pothuajse dy herë më i madh se sot, i matur në vlerë reale.

Sipas një plani të paraqitur para ligjvënësve, Norvegjia do të shpenzojë 2.7% të PBB-së së saj për mbrojtjen deri në vitin 2036, nga 2% këtë vit.

Dokumenti bën thirrje për blerjen e një minimumi prej pesë fregatave të reja me aftësi luftarake kundër nëndetëseve, si dhe një minimum prej pesë nëndetëseve të reja. Ai gjithashtu bën thirrje për investime në dronët e mbikqyrjes dhe satelitët, dhe prokurimin e sistemeve të mbrojtjes ajrore me bazë tokësore.

“Norvegjia është një komb me interesa të konsiderueshme detare,” tha qeveria. “Kombinuar me afërsinë tonë të menjëhershme me forcën e nëndetëseve bërthamore të Rusisë, ruajtja e ndërgjegjësimit të situatës në Veriun e Lartë dhe në Atlantikun e Veriut është parësore.”bw

Dhjetëra mijëra njerëz protestojnë në Budapest kundër Viktor Orbanit

Dhjetëra mijëra qytetarë protestuan kundër Qeverisë së kryeministrit të Hungarisë, Viktor Orban, në qendër të Budapestit të shtunën.

Protesta u udhëhoq nga një avokat dikur i afërt me administratën, i cili së fundmi e krijoi një lëvizje politike për ta sfiduar kryeministrin.

Protestuesit marshuan drejt Parlamentit në motin e ngrohët pranveror, disa prej të cilëve duke brohoritur “ne nuk frikësohemi” dhe “Orban, jep dorëheqje!”

Shumë prej tyre ishin veshur me ngjyra kombëtare, kuq, bardh e gjelbër, ose bartnin flamuj kombëtarë, simbole që partia e Orbanit i ka përdorur si të vetat në dy dekadat e fundit.

“Këto janë ngjyrat kombëtare të Hungarisë, jo të Qeverisë”, tha 24-vjeçarja Lejla, e cila udhëtoi drejt Budapestit nga Sopron, një qytet në kufirin perëndimor të vendit.

Marshi u udhëhoq nga Peter Magyar, 43 vjeç, i cili dikur ishte i martuar me ish-ministren e Drejtësisë në Qeverinë e Orbanit, Judit Varga, dhe i cili synon ta sfidojë Orbanin me partinë e vet të re.

Magyar u bë shumë i njohur në shkurt, kur bëri komente tronditëse për punën e brendshme të Qeverisë. Ai e akuzoi Antal Roganin, ministrin i cili e udhëheq zyrën e Orbanit, se është në krye të një makine të propagandës së centralizuar.

Ai e publikoi gjithashtu edhe një incizim të një bisede me ish-bashkëshorten, ku ajo flet në hollësi për një tentim nga një ndihmës i lartë i shefit të kabinetit të Orbanit për të ndërhyrë në një rast ryshfeti. Prokurorët janë duke i hetuar deklaratat e tij.

Ky hetim po bëhet në një kohë të ndjeshme politikisht për Orbanin, pasi zgjedhjet parlamentare në Bashkim Evropian do të mbahen në qershor. Ky rast vjen po ashtu pas një skandali të abuzimit seksual që për pasojë kishte rrëzimin e dy aleatëve të tij të rëndësishme në politikë – ish-presidentin dhe Vargan – në shkurt.

Sipas një sondazhi nga Median, i publikuar në mars, 68 për qind të votuesve kanë dëgjuar se Magyar i është futur politikës dhe 13 për qind kanë thënë se ka mundësi që ata ta mbështesin partinë e tij.REL

Macron ia bën të qartë Vuçiçit: Pa normalizim me Kosovën, nuk do të ketë BE për Serbinë

Presidenti francez, Emmanuel Macron, i ka dhënë një mesazh të qartë homologut serb, Aleksandër Vuçiç, përpara se ta presë atë në Paris të hënën.

‘Emmanuel Macron do të pohojë, me këtë rast, lidhjen e tij dhe mbështetjen e plotë për integrimin europian të Serbisë dhe se normalizimi i marrëdhënieve me Kosovën është pjesë integrale e procesit të anëtarësimit në BE’, thuhet në një deklaratë të lëshuar nga pallati presidencial francez.

Media ‘Le Figaro’ shkruan se takimi mes Macron dhe Vuçiç në pallatin Elize do të nisën në orën 8 të mbrëmjes dhe më pas do të ketë një deklaratë të përbashkët për shtyp, e ndjekur nga një darkë mes tyre.

Gazeta franceze thekson se palët do të diskutojnë mbi integrimin europian të Serbisë dhe marrëdhëniet mes Beogradit dhe Prishtinës.

‘Të dy presidentët do të diskutojnë gjithashtu forcimin e bashkëpunimit dypalësh në fushat e mbrojtjes, energjisë, inovacionit dhe inteligjencës artificiale,’ njoftoi pallati Elize. /A2CNN

Bandat kriminale po depërtojnë në bizneset e ligjshme- raporti i Europol: Shqipëria ndër vendet e para për krimet në lidhje me pronën

VOA/Marrë nga Associated Press

Rrjetet kriminale në Bashkimin Evropian po depërtojnë në bizneset e ligjshme në të gjithë bllokun evropian duke u mbështetur te korrupsioni për të zhvilluar aktivitetet e tyre. Kjo është tabloja e zymtë që del nga një raport i publikuar të premten nga agjencia e BE-së për sundimin e ligjit. Sipas Drejtoreshës së EUROPOL-it, gjysma e qindra rrjeteve kriminale që janë identifikuar së fundmi “janë të përfshirë në trafik droge”, ndërsa kërkoi nga vendet anëtare të BE-së të ndihmojnë që t’i vënë këto grupe më mirë në shënjestër.

EUROPOL-i ka identifikuar 821 rrjete kriminale me rrezikshmëri të lartë. Sipas raportit të publikuar sot, këto rrjete, kanë më shumë se 25,000 anëtarë në të 27 vendet e Bashkimit Evropian. Sipas EUROPOL-it, 86% e rrjeteve kriminale më të rrezikshme janë në gjendje të depërtojnë në ekonominë e ligjshme për të fshehur aktivitetet e tyre dhe për të pastruar fitimet.

“Këto rrjete kriminale janë të afta të veprojnë në shumë vende në të njëjtën kohë. Ata janë aktivë në një sërë fushash kriminale, nga trafiku i drogës tek mashtrimi, krimi me prona, kontrabanda e emigrantëve ose trafikimi i qenieve njerëzore. Gjysma e tyre janë të përfshirë në trafik droge”, thotë Catherine De Bolle, Drejtoreshë Ekzekutive e EUROPOL-it.

Më shumë se 70% e këtyre rrjeteve përfshihen në korrupsion “për të lehtësuar veprimtarinë kriminale apo për të penguar zbatimin e ligjit ose procedurat gjyqësore. 68% e rrjeteve përdorin dhunën dhe frikësimin, tipari thelbësor i veprimtarisë së tyre”, thuhet në raport.

Europol-i thotë se të dhënat do të ndahen me agjencitë e zbatimit të ligjit në vendet anëtare të BE-së, të cilat duhet të ndihmojnë që t’i vënë kriminelët më mirë në shënjestër.

“Ne e kthyem të padukshmen në të dukshme dhe mesazhi për kriminelët është, nuk mund të fshiheni më. Ne do ta ndajmë këtë listë me shtetet anëtare që i kanë këto rrjete kriminale në territorin e tyre. Më pas, në përputhje me kuadrin ligjor të Europolit, vetë vendet do të vendosin me kë do ta ndajnë këtë informacion”, thotë Catherine De Bolle, Drejtoreshë Ekzekutive e Europol-it.

Vite më parë EUROPOL-i arriti të deshifrojë aplikacionin për mesazhe telefonike Sky – ECC, një mjet i preferuar komunikimi i trafikantëve të kokainës në Evropë. Pas kësaj, EUROPOL-i arriti të kap tonelata të llojeve të ndryshme të drogës dhe zbuloi një mori aktivitetesh kriminale të grupeve evropiane, përfshirë një mori arrestimesh që janë bërë në Shqipëri, Serbi, Mal të Zi dhe Bosnje si dhe në Ameriken Latine, në bashkëpunim me autoritetet atje.

“Kërcënimi është i madh dhe ne e shohim atë çdo ditë në vendet tona anëtare. Në Suedi vitin e kaluar, pati 350 të shtëna me armë zjarri. Së fundmi janë bërë 700 arrestime lidhur me bastisjet e drogës në Francë. Ne kemi parë se çfarë ndodhë në Belgjikë dhe vendet e tjera anëtare. Unë mendoj se raporti doli në kohën e duhur për rrjetet kriminale më të rrezikshme”, tha Ylva Johansson, Komisionere e BE-së për Çështje të Brendshme.

Në qytetin port Antwerpen të Belgjikës, hyrja kryesore për kartelet e kokainës të Amerikës Latine për në Evropë, dhuna e bandave ka qenë e përhapur prej vitesh.

Me përdorimin e drogës në rritje në të gjithë vendin, autoritetet federale thonë se trafikimi po depërton me shpejtësi në shoqëri.

Lituania do ta furnizojë Ukrainën me dronë sulmues

Një ushtar ukrainas duke lëshuar një dron kamikaz të llojit FPV, afër qytetit të Bahmutit në rajonin e Donjeckut. 12 dhjetor 2023.

Lituania tha se do ta furnizojë Ukrainën me rreth 3.000 dronë luftues, të cilët janë bërë kyç në luftën e Kievit kundër pushtimit rus. Po ashtu, Lituania tha më 5 prill se do të ndihmojë në ngritjen e tri qendrave për rikuperimin e ushtarëve ukrainas.

“Në një të ardhme të afërt, Lituania do të blejë rreth 3.000 dronë FPV – të prodhimit lituanez – për Ukrainën, në vlerë prej 2 milionë eurosh”, tha kryeministrja Ingrida Simonyte, gjatë një konference të përbashkët për media me homologun e saj ukrainas, Denys Shmygal.

Dërgesat e para të dronëve mund të bëhen gjatë këtij viti, tha Simonyte.

Lituania e ka furnizuar me ndihmë Ukrainën në vlerë prej mbi 1 milion eurosh që kur Moska nisi pushtimin e shtetit fqinj në shkurt të vitit 2022.

Ky shtet po ashtu ka kontribuar në krijimin e qendrave për rikuperimin e ushtarëve në Lviv, Dnipro dhe Zhitomir të Ukrainës.

Simonyte po ashtu i bëri thirrje Bashkimit Evropian që të nisë bisedimet e anëtarësimit të Kievit në bllok “sa më shpejt” dhe insistoi se Ukraina duhet t’i bashkohet aleancës ushtarake të NATO-s. REL

Dronë të teknologjisë së lartë hapin një epokë të re të luftës në Ukrainë

VOA/Yan Boechat

Që nga fillimi i agresionit rus ndaj Ukrainës, dronët kanë luajtur një rol të rëndësishëm në realizimin e misioneve të vëzhgimit dhe sulmeve me rreze të gjatë veprimi. Vitin e kaluar, Ukraina përdori një lloj të ri droni që po ndryshon mënyrën e betejës në vijën e parë të frontit. Korrespondenti i Zëri të Amerikës, Yan Boechat, njofton nga rajoni i Donbasit në Ukrainë, se droni që i krijon mundësi operatorit të shohë fushën e betejës sikur të ishte brenda mjetit fluturues, është kthyer në makth për ushtarët në të dy anët e fushës së betejës.

Ekipi mjekësor ushtarak ukrainas po stërvitet që të jetë edhe më i shpejtë dhe të evakuohet më me nxitim. Kjo është edhe më kritike, pasi të dyja palët po përdorin dronë që u mundësojnë operatorëve që të shohin sikur të ishin brenda mjetit të vogël fluturues me kosto të ulët dhe më vdekjeprurës. Këta dronë njihen ndryshe si FPV.

“Armiku po përdor një metodë të re; filloi rreth gjashtë muaj më parë, nëse jo më herët”, thotë një pjesëtar i forcave ukrainase.

Në pjesën jugore të Donbasit, ushtarët ukrainas po stërviten për të rritur shpejtësinë e veprimit, duke e ditur se dronët e rinj mund t’i ndjekin ata këmba-këmbës për t’i asgjësuar. Ata e kuptojnë se dislokimi i tyre i radhës në vijat e frontit mund të jetë i fundit.

“Një nga sfidat më të mëdha gjatë evakuimit është prania e dronëve FPV. Kjo çon shpesh në vonesa deri në 12 orë ose më shumë. Çdo vonesë rrezikon jetët”, thotë për Zërin e Amerikës një pjesëtar i forcave mjekësore ukrainase.

Dronët FPV janë të pajisur me kamera që transmetojnë pamje drejtpërdrejt në syzet speciale të operatorëve të tyre, të cilët e shohin fushën e betejës sikur të ishin brenda mjetit fluturues. Operatori e komandon dronin e pajisur me mjete shpërthyese, përmes një tableti dhe e përplas atë me objektivin.

Zyrtarët ukrainas i thanë Zërit të Amerikës se dronët kushtojnë rreth 300 dollarë. Dronët fluturojnë shumë ulët, duke e vështirësuar kapjen nga radarët, ndryshe nga dronët konvencionalë, të cilët gjurmohen lehtë dhe eliminohen lehtësisht nga njësitë kundërajrore.

Kostoja e ulët dhe efikasiteti i lartë ka bërë që këta dronë të përhapen gjerësisht që nga mesi i vitit 2023. Falë teknologjisë së avancuar të komunikimit dhe transmetimit të sinjalit, dronët godasin më ashpër dhe futen më thellë në territorin e armikut.

“Në skenë kanë dalë pajisje të ndryshme transmetimi, duke i rritur ndjeshëm kapacitetet e dronëve FPV. Kjo ka çuar në rritjen e efektshmërisë në fushën e betejës”, thotë komandanti i njësisë së dronëve.

Nga një dhomë e errët në thellësi të pyjeve të Donbasit, komandanti i njësitit drejton flotën e dronëve. Një operator ukrainas ka vënë në shënjestrën e dronit një automjet të blinduar rus dhe përplaset me të. Një dron tjetër gjurmon nga distanca për të konfirmuar rezultatin e sulmit.

Në dhomën tjetër, printerat 3D po prodhojnë pjesë plastike që do të montohen në motorët elektrikë të blerë në Kinë. Dhjetëra nga këta dronë dërgohen në vijat e para të frontit çdo ditë duke i shkaktuar dëme forcave ruse.

Dronët FPV mund të duken si lodra, por transportojnë bomba të afta për të shkatërruar pajisjet dhe gjymtuar personelin. Irina është specialiste në fushën e kompjuterave dhe pilote vullnetare që ka shkatërruar një numër të lartë të objektivave të armikut.

“Është një ndjenjë e çuditshme, sepse brenda automjeteve ka njerëz. Por ne po mbrojmë veten duke i eliminuar ata”, thotë operatorja ukrainase.

Ajo thotë se i pëlqejnë dronët por shpreson që lufta të përfundojë së shpejti dhe asaj të mos i duhet të përdorë më armë.


Send this to a friend