VOAL

VOAL

Në hetimet për bosin e fundit të Cosa Nostras bashkëpunoi edhe Zvicra

January 16, 2023

Komentet

Në kozmos, duke kërcyer- Një robot i ri, i zhvilluar në Politeknikun e Zyrihut

Është i aftë ta bëjë këtë dhe mund të përdoret për eksplorimin e ardhshëm të asteroidëve dhe hënave.

VOAL- Studiuesit në Institutin Federal të Teknologjisë në Zyrih (ETHZ) kanë zhvilluar SpaceHopper, një robot që lëviz duke kërcyer. Kjo pajisje mund të përdoret në të ardhmen për të eksploruar trupa qiellorë si asteroidë dhe hëna.

Falë lëvizjeve të tij kërcyese, ETHZ tregon në një shënim të publikuar sot, të enjten, roboti mund të lëvizë edhe në vende me gravitet shumë të ulët. Shkencëtarët kanë testuar tashmë funksionalitetin e tij në gravitetin zero në një fluturim parabolik të Agjencisë Evropiane të Hapësirës (ESA).

Burime të vlefshme minerale mund të gjenden në asteroide dhe hëna, të cilat njerëzimi mund t’i shfrytëzojë në të ardhmen. Për më tepër, eksplorimi i këtyre trupave qiellorë mund të sigurojë informacion mbi origjinën e universit.rsi-eb

Malet lëvizin në Graubünden të Zvicrës

“Një e treta e kantonit është e paqëndrueshme” sipas Andreas Huwiler, kreu i sektorit të rreziqeve natyrore dhe ndërtimeve mbrojtëse.

VOAL- Rrëshqitja e dheut e Brienz-it, më e fundit në kohë, gurët që rrotullohen në luginën në Felsberg ose rrëshqitja e dheut Bondo në verën e vitit 2017. Këto janë vetëm disa nga ngjarjet natyrore që kanë bërë bujë vitet e fundit. Megjithatë, mali po lëviz edhe në pjesë të tjera të Graubünden (Graubynden): “Nëse shikojmë hartën mund të themi se rreth një e treta e kantonit është e paqëndrueshme” konfirmon Andreas Huwiler, kreu i sektorit të rreziqeve natyrore dhe ndërtimeve mbrojtëse të zyrës kantonale.

Duke folur për sigurinë, ka vende të ndryshme në rrezik. Brienz para së gjithash, por edhe në Val Lumnezia ka një sipërfaqe të gjerë të paqëndrueshme dhe një situatë e ngjashme është regjistruar edhe në rajonin e Heinzenberg. Duke u zhvendosur në Engadine pastaj, atje është muri Brattas.

Shkalla e rrezikut të një zone vlerësohet duke marrë në konsideratë “produktin midis rrezikut dhe dëmit të mundshëm që ky i fundit mund të shkaktojë”, shpjegon Huwiler. Këtyre duhet shtuar, për shembull, shqetësimin që mund të krijojë mbyllja e një rruge dhe sasia e njerëzve të prekur.

Ka mënyra të ndryshme për të reduktuar rreziqet: ju mund të monitoroni zonën e prekur nga lëvizjet, të instaloni struktura të tilla si rrjeta mbrojtëse kundër shkëmbinjve që bien ose të ndërtoni pellgje izolimi. Andreas Huwiler, megjithatë, nënvizon se më e rëndësishmja mbeten “vëzhgimet e drejtpërdrejta të rojtarëve të pyllit ose nga popullsia, me pak fjalë, nga ata që njohin, jetojnë dhe lëvizin në zonë”. rsi-eb

Zvicër: Diga Sambukos do të lartësohet edhe 15 metra

Diga Sambukos do të lartësohet edhe 15 metra; kjo është pjesë e 15 projekteve për të përmirësuar centralet ekzistuese depozituese

VOAL- Digës Sambuco do t’i shtohen 15 metra. Lartësia, siç lexojmë sot, të hënën, në një shënim të Departamentit të Tokave, është pjesë e 15 projekteve për përmirësimin e centraleve ekzistuese të depozitimit të vlerësuara premtuese nga pikëpamja energjetike dhe e qëndrueshme nga peizazhi dhe profili mjedisor në Konfederatë. Deklarata e Tryezës së Rrumbullakët të Energjisë së Hidrocentraleve e nënshkruar në vitin 2021 nga Departamenti Federal i Mjedisit, Transportit, Energjisë dhe Komunikacioneve, nga përfaqësues të kantoneve, si dhe shoqatat mjedisore, Federata Zvicerane e Peshkimit dhe shoqatat aktive në sektorin e energjisë.

Këto projekte pritet të rrisin prodhimin e energjisë dimërore deri në 2TWh/vit deri në vitin 2040. Projekti i digës në veçanti do të ndihmojë në arritjen e synimit për rritjen e sigurisë së furnizimit me energji elektrike me një prodhim shtesë dimëror prej 46 GWh/vit. rsi-eb

Zvicër: Stacioni Ornitologjik në Sempach mbush 100 vjet

Në vitin 1924 u themelua një kullë vëzhgimi në Kantonin e Lucernës, e cila me kalimin e kohës u zhvillua për të kuptuar avifaunën lokale dhe për të ruajtur biodiversitetin.

VOAL- Stacioni Ornitologjik Zviceran u themelua 100 vjet më parë, me inaugurimin e një kulle vëzhgimi pranë Sempach (LU). Me rastin e përvjetorit, Presidentja e Konfederatës Viola Amherd bëri homazhe për zogjtë si “ambasadorë të biodiversitetit” të shtunën.

Trajtimi i kujdesshëm i natyrës në fund të fundit na shërben edhe ne njerëzve, citohet të ketë thënë Presidentja e Konfederatës në një deklaratë në Sempach. “Biodiversiteti është i rëndësishëm për Këshillin Federal, por në Zvicër është nën presion,” shtoi ajo. Këtë na e vërtetojnë zogjtë. Ata janë ambasadorët e biodiversitetit tonë”. Nga 200 lloje shpendësh që folezojnë në Zvicër, 40% janë të kërcënuar, nënvizoi presidentja e Konfederatës.

“Angazhimi ynë aktiv është i nevojshëm, nga njëra anë në të gjitha nivelet politike dhe nga ana tjetër në atë shoqëror. Sukseset e Stacionit Ornitologjik tregojnë se puna e tij është efektive”, shtoi kreu i Departamentit Federal të Mbrojtjes, Mbrojtjes Civile dhe Sportit.

Qendra e zileve

Ajo që filloi si një qendër kumbimi në shtëpinë e një ornitologu të pasionuar në Sempach është zhvilluar gjatë 100 viteve të fundit në një “zëdhënës të madh për zogjtë”. Stacioni zviceran i shpendëve në Sempach ka ndjekur pa u lodhur qëllimin për të kuptuar avifaunën lokale dhe për të ruajtur diversitetin e saj për brezat e ardhshëm.rsi-eb

Popullsia zvicerane vazhdon të rritet

Në vitin 2023 numri i të huajve në Zvicër arriti në 2.42 milionë, ose 27.0% e popullsisë

Rritje prej 1.6% në 2023: tejkaluar 8.96 milionë banorë – Rritja në të gjitha kantonet, më e ngadalta në Ticino dhe Appenzell Innerrhoden (+1.0%)

VOAL- Gjithnjë e më shumë njerëz jetojnë në Zvicër: në vitin 2023 popullsia me banim të përhershëm u rrit me 1.6% krahasuar me një vit më parë, duke tejkaluar 8.96 milionë banorë. Kështu ka bërë të ditur sot Enti Federal i Statistikave (FSO). Rritja e popullsisë e regjistruar vitin e kaluar është pothuajse dy herë më e lartë se ajo e vitit 2022 (+0,9%) dhe është më e rëndësishmja që nga fillimi i viteve 1960, specifikon FSO.

Gjatë periudhës në shqyrtim, popullsia u rrit në të gjitha kantonet: ndryshimi më i madh u vu re në Valais (+2,4%), Schaffhausen dhe Aargau (të dyja +2,2%), ndërsa rritja më e vogël u regjistrua në Jura (+0,9%). , në Neuchâtel, Ticino dhe Appenzell Innerrhoden (secila me +1,0%).

Emigracioni në rritje

Emigrimi – pas një ngadalësimi gjatë viteve të pandemisë – rifilloi në vitin 2022 dhe vazhdoi të rritet vitin e kaluar.

Në fund të vitit 2023, u zbuluan 263.800 imigrime (22.100 persona me kombësi zvicerane dhe 241.700 persona të huaj), e barabartë me një progresion prej 38.2% krahasuar me vitin 2022. 53.100 raste kishin të bënin me persona me status të mbrojtjes S nga Ukraina (d.m.th. 1% nga 2). gjithsej personat emigrantë).

Nga ana tjetër, emigrimet kanë rënë lehtë: janë regjistruar 121.600 (nga të cilat 30.700 zviceranë dhe 90.900 të huaj), ose 0.5% më pak se një vit më parë. Rrjedhimisht, bilanci migrator, pra diferenca midis imigrimit dhe emigrimit, gjithashtu u rrit, duke shkuar nga 68,800 në 2022 në 142,300 në 2023 (+106,9%).

Regjistroni bilancin migrator

Ky bilanc i lartë është përgjegjës për rreth 95% të rritjes së popullsisë të vërejtur në 2023 (krahasuar me 90% në 2022). Ky është migrimi më i lartë neto i regjistruar ndonjëherë në Zvicër. Duke përjashtuar njerëzit nga Ukraina, do të kishte qenë 89,200 njerëz, ose 29.6% më shumë se në 2022.

Gjatë vitit 2023, më pak zviceranë u larguan nga vendi sesa në vitin 2022 (-1.8%), ndërsa më shumë njerëz u kthyen (+1.4%). Imigrimet e personave me kombësi të huaj janë rritur ndjeshëm krahasuar me një vit më parë (+43,0%), ndërsa emigrimet kanë mbetur të qëndrueshme (0,0%). Prandaj, në vitin 2023, bilanci i përkohshëm i migracionit ishte pozitiv për të huajt (+150,800) dhe negativ për ata me kombësi zvicerane (-8600).

Kontributi i Ukrainës

FSO thekson se nëse njerëzit nga Ukraina nuk do të ishin marrë parasysh, rritja e popullsisë do të ishte 1.0%. Në vitin 2022 ishin 62.700. Personat me status S të cilët janë ende në Zvicër një vit pas mbërritjes së tyre kontribuojnë fuqishëm në rritjen e bilancit të përkohshëm migrator të regjistruar për vitin 2023. Më shumë se një e treta (37.3%) e këtij bilanc është në fakt për shkak të kalimit të tyre nga jo-përhershëm popullsia rezidente në atë të përhershme.

Lëvizjet emigruese drejt Zvicrës të shtetasve të një vendi të BE-së ose EFTA-s përbëjnë pjesën më të madhe të emigrimit neto (44.9%). Mes tyre, pjesa e luanit u takon gjermanëve, francezëve dhe italianëve.

1/4 e popullsisë është e huaj

Në vitin 2023, numri i të huajve që banonin përgjithmonë në Zvicër kishte arritur përkohësisht në 2.42 milionë, ose 27.0% e popullsisë me banim të përhershëm. FSO vëren se popullsia e huaj po rritet më shpejt se ajo e shtetasve zviceranë (+5.2% kundrejt +0.4%).

Ndërmjet viteve 2022 dhe 2023, rritja e popullsisë së huaj u dyfishua, nga 2.3 në 5.2%. Nëse nuk do të merreshin parasysh njerëzit nga Ukraina, rritja e popullsisë së huaj do të ishte 2.9%.

Rënie e lindjeve

Paralelisht me rritjen demografike, prej disa vitesh vërehet një rënie e lindshmërisë. Në vitin 2023, numri mesatar i fëmijëve për grua ishte përkohësisht në 1.33, krahasuar me 1.39 në vitin 2022. Kjo është vlera më e ulët e vërejtur ndonjëherë. Në vitin 2023, Zvicra regjistroi 79,800 lindje të gjalla, 2,500 (3,1%) më pak se në vitin 2022. Shkalla e lindshmërisë ka qenë në një nivel të ulët për dy vjet (2023: 9,0 lindje për 1,000 banorë; 2022 : 9,4). Në shumicën e kantoneve ka pasur më pak lindje se në vitin 2022.

Vdekjet janë gjithashtu në rënie: në vitin 2023, 71,700 njerëz vdiqën në Zvicër, ose 2,800 (3,7%) më pak se në vitin 2022. Numri i vdekjeve të regjistruara në Zvicër i atribuohet kryesisht plakjes së popullsisë: l Në fakt, 88% e rasteve kanë të bëjnë me personat e moshës 65 vjeç e lart. Midis 2022 dhe 2023, jetëgjatësia në lindje u rrit nga 81.6 në 82.3 vjet për burrat dhe nga 85.4 në 85.9 vjet për gratë (të dhëna të përkohshme).

Së fundi, OSF-ja bën me dije se krahasuar me vitin 2022, si numri i martesave (37,500, -8,3%) dhe divorcet (15,500, -4,3%) janë ulur.rsi-eb

Një zyrë ndërlidhëse në Gjenevë për NATO-n?

Si Këshilli Federal ashtu edhe Aleanca Atlantike e kanë miratuar këtë skenar, sipas një dokumenti të Ushtrisë Zvicerane të publikuar nga Woz (Wochenzeitung).

VOAL- NATO pritet të hapë një zyrë ndërlidhëse në Gjenevë ndërkombëtare këtë vit. Si Këshilli Federal ashtu edhe Aleanca Atlantike e kanë miratuar këtë skenar, sipas një dokumenti të Ushtrisë Zvicerane të publikuar sot nga Woz (Wochenzeitung).

Një shënim i Shtabit të Përgjithshëm të Ushtrisë nga dhjetori i kaluar, i marrë nga e përjavshmja, thotë se qeveria, si shtet pritës, e miratoi parimin në nëntor. Aleanca dha dritën jeshile përfundimtare në dhjetor.

Nuk jepet një afat kohor për hapjen e zyrës, e cila nuk do të fokusohet në marrëdhëniet me Zvicrën, por do të punojë me Kombet e Bashkuara dhe organizatat ndërkombëtare, siç bën tashmë Aleanca në Nju Jork dhe Vjenë. Megjithatë, shënimi spekulon se zyra mund të hapet këtë vit. Ai do të bazohet në Qendrën për Politikat e Sigurisë në Gjenevë.

Në muajt e fundit, burime konvergjente kishin raportuar se diskutimet për zyrën e ndërlidhjes kishin vazhduar prej disa vitesh. Një nga anëtarët e Aleancës thuhet se e vonoi projektin për arsye financiare. Të njëjtat burime shtuan se vetëm një oficer ndërlidhës do të jetë aktiv në Gjenevë me organizatat ndërkombëtare. rsi-eb

Kënga tipike zvicerane, jodel, drejt UNESCO-s

Një këngëtar jodel

Kënga tipike zvicerane është kandidate për listën përfaqësuese të trashëgimisë kulturore jomateriale të njerëzimit

Jodel, një këngë tipike zvicerane, është kandidate për Listën Përfaqësuese të Trashëgimisë Kulturore Jomateriale të Njerëzimit. Nominimi është dorëzuar dhe duhet të vlerësohet nga UNESCO orej tani deri në fund të vitit 2025, tha sot Zyra Federale e Kulturës.

Është “një këngë që alternon regjistrat e zërit të gjoksit dhe zërit të kokës”, lexojmë në shënimin e sotëm. Ka dy lloje, ajo “natyrale” e kompozuar vetëm me melodi pa tekst dhe “kënga yodeling” e cila përfshin vargje tekstuale si dhe një refren yodeling pa fjalë.

Ndër të tjera, bota e yodeling-ut duhet të lidhet më mirë në të gjithë Zvicrën dhe të promovohen talentet e rinj. Shumica e 12,000 yodelers i përkasin njërit prej 780 grupeve të Shoqatës Federale të Jodlerëve.rsi-eb

Koha verore kthehet për Pashkë

 

VOAL- Në Pashkë, midis drekës tradicionale familjare dhe gjuetisë së vezëve me çokollatë, u desh gjithashtu të mbajmë mend për t’i rregulluar orët. Këtë vit, ora verore nisi natën ndërmjet të shtunës 30 dhe të dielës 31 mars dhe do të qëndrojë në fuqi deri më 27 tetor 2024, kur do t’i rikthehemi sërish kohës diellore.

Në bazë të këtij hapi – objekt diskutimesh të ndryshme me kalimin e kohës – është kursimi i energjisë, i cili gjithashtu përkthehet në kursime ekonomike dhe mjedisore. Edhe pse masa përfshin humbjen e një ore gjumi, ju lejon të përfitoni nga më shumë dritë në mbrëmje.

Kursimi i kohës së verës dhe energjisë

 

Megjithatë, ata që janë kundër saj paralajmërojnë për rreziqet e mundshme të kësaj zgjedhjeje. Lëvizja e akrepave përpara mund të shkaktojë pagjumësi dhe përkeqësim të përgjithshëm të cilësisë së gjumit, pasi prodhimi i melatoninës favorizohet nga errësira. Aftësia për t’u përshtatur me orarin e ri ndryshon nga personi në person dhe varet nga fleksibiliteti i ritmit personal gjumë-zgjim. Pushimi i vogël çon gjithashtu në përqendrim dhe performancë më të dobët në punë, lodhje më të madhe dhe çrregullime më të theksuara të humorit.

Zakonet tona ndryshojnë, por jo ato të kafshëve

Swiss Animal Protection (SAP) gjithashtu thekson se kafshët e egra, aktive në muzg ose natën, nuk marrin parasysh trafikun e makinave ose ndryshimet e kohës. Prandaj është përgjegjësi e drejtuesve të mjeteve që t’i kushtojnë vëmendje të veçantë gjatë drejtimit të automjetit, për të shmangur përplasjet e padëshiruara. Dhe në rast aksidenti është e nevojshme të njoftoni menjëherë policinë.

Diskutimet për rregullimin e kohës

Aktualisht, heqja e mundshme e ndryshimit sezonal të orës është një temë debati në shumë vende. Megjithatë, ende nuk janë marrë vendime përfundimtare në këtë drejtim, as në nivel të Bashkimit Evropian, as në nivel të shteteve anëtare të veçanta.

Në Zvicër, ora verore u miratua për herë të parë në vitin 1941, me synimin për të kursyer energji. Megjithatë, përfitimet e dëshiruara nuk u arritën dhe ajo u shfuqizua shpejt përpara se të rifutej përfundimisht më 1981.rsi-eb

Një igloo zviceran për të shpëtuar parisienët nga vapa dhe kaosi

Zvicra ofrohet në kryeqytetin francez si një rrugë shpëtimi nga kaosi i paralajmëruar i Lojërave Olimpike të kësaj vere – A do të funksionojë strategjia?

VOAL- Këto ditë, turizmi i Zvicrës po prezantohet para parizienëve në një mënyrë argëtuese, me një objektiv specifik: të tërheqë qytetarët në Zvicër, të cilët këtë verë duan të shpëtojnë nga kaosi i pashmangshëm i krijuar nga Olimpiada.

Një igloo e çuditshme aktualisht qëndron në sheshin e Gare de Lyon, në qendër të Parisit. Udhëtarët dhe kalimtarët ftohen të ndalojnë, të bëjnë një pushim dhe të vendosin syze të realitetit virtual për të udhëtuar nëpër mrekullitë e Konfederatës. Lajmi më pas u përcoll mes vizitorëve për të kuptuar nëse këtë verë ata do t’i dorëzohen vërtet sharmit zviceran.rsi-eb

Shtohen zviceranët që jetojnë jashtë vendit

Në foto Sardenja, një nga destinacionet më të njohura për pensionistët zviceranë

Gjithnjë e më shumë zviceranë në pension po jetojnë larg vendit të tyre dhe shumë po vendosin të shpërngulen në Evropë dhe Azi.

VOAL- Zvicra është një komb i emigrantëve. Të dhënat e fundit nga Enti Federal i Statistikave tregojnë se në vitin 2023 komuniteti zviceran jashtë vendit u rrit me 1.7% krahasuar me një vit më parë. Pothuajse dy të tretat jetojnë në Evropë.

Më shumë se një e katërta jetonte në Francë, raportoi të enjten Zyra Federale e Statistikave (BFS). Deri më 31 dhjetor 2023, 813 400 shtetas zviceranë ishin regjistruar në një përfaqësi jashtë vendit. Në vitin 2022, popullsia e Zvicrës jashtë vendit ishte rritur tashmë me 1.5%.

Komuniteti i emigrantëve u rrit më së shumti në Azi (3.1%), i ndjekur nga Evropa (1.9%), Oqeani (1.2%), Amerika e Veriut (1%), Amerika Latine dhe nga Karaibet (0.4%). Vetëm Afrika shënoi rënie, e barabartë me 0.2%.

Zyra Federale e Statistikave ua atribuon këtë prirje vetëm pjesërisht lëvizjeve migratore. Dallimi midis lindjeve dhe vdekjeve, si dhe natyralizimet, kontribuan në këtë. Dhe tri të katërtat e zviceranëve jashtë vendit kanë më shumë se një shtetësi.rsi-eb

 

Dhjetë qytete të reja shfaqen në Zvicër

Bashkimi (aglomerati) i komunave të Mels dhe Sargans (SG) i parë nga 1829 metra lartësi të majës Gonzen

Pamja e përditësuar e urbanizimit në Konfederatë tregon gjithashtu një rritje prej tre njësive në aglomerate që tani janë 52 – Vetëm 14% e popullsisë jeton në komunat rurale.

VOAL- Nëse malet tërheqin turistë, janë hapësirat urbane që banorët e Konfederatës pëlqejnë gjithnjë e më shumë. Kjo është ajo që doli të enjten nga një njoftim për shtyp nga Zyra Federale e Statistikave (Bundesamt für Statistik- BFS), sipas së cilës në vitin 2022 74% e popullsisë së Zvicrës jetonte në një nga 52 aglomeratet e vendit. Kjo përqindje mbetet pothuajse e pandryshuar në krahasim me fillimin e viteve 2010, ndërkohë që numri i aglomerateve është rritur me tri njësi. Numri i qyteteve po rritet gjithashtu, duke u rritur në 172, ose 10 më shumë.

6.6 milionë njerëz jetojnë në 52 aglomeratet e Zvicrës. Rreth gjysma (1 034) e 2 131 komunave zvicerane janë aglomerate. Njëmbëdhjetë janë ndërkufitare. Tri aglomeratet e reja janë ato të Burgdorf (BE), Mels-Sargans (SG) dhe Reinach (AG), specifikon BFS, duke shtuar se në përgjithësi vërehet një stabilitet relativ në nivelin e aglomerateve me pjesën e popullsisë që jeton atje (duke përjashtuar ajo në territore të huaja) pothuajse i pandryshuar në krahasim me dekadën e mëparshme (+1.4%).

Me të dhënat e fundit, 172 Bashki janë përcaktuar si “qytetet statistikore”, ose – siç u përmend – dhjetë më shumë se më parë. Ata bashkojnë 49% të popullsisë dhe 65% të vendeve të punës. Asnjë nga “qytetet statistikore” të përcaktuara më parë nuk është zhdukur. 14% e popullsisë jeton në komunat rurale.

Klasifikimi bazohet në kritere specifike, si dendësia ose struktura ekonomike. Sipas tipologjisë së përditësuar urban-rural, 24% e bashkive janë urbane, 49% rurale dhe 27% e ndërmjetme. Bashkitë urbane, të cilat mbulojnë vetëm 17% të territorit, centralizojnë 65% të popullsisë dhe 76% të vendeve të punës. Bashkitë rurale, nga ana tjetër, zënë 57% të territorit, por presin vetëm 14% të popullsisë dhe 9% të vendeve të punës.rsi-eb

Perlë e Rivierës Zvicerane- Reportazh nga Elida Buçpapaj dhe Skënder Buçpapaj

© Peter Kenny

Caku i tretë dhe i fundit i këtij cikli të udhëtimit tonë me kolegët e APES (Shoqatën e Gazetarëve të Huaj në Zvicër dhe Lihtenshtajn, ku ne të dy jemi anëtarë nga më aktivët prej më shumë se 20 vitesh) është Hôtel du Léman, një nga perlat e Rivierës së Lemanit. Vetë Riviera e Lemanit është më e bukura e Rivierës Zvicerane. Ajo shtrihet në brigjet e Liqenit të Lemanit, i quajtur ndryshe Liqeni i Gjenevës, ngaqë fillon në zemër të qytetit të Gjenevës.

Po ta vështrosh në hartë, Liqeni i Lemanit ka formën e gjysmëhënës. Njëri cep i saj fillon në qytetin e Gjenevës, ndërsa tjetri cep mbaron në Villeneuve (Vilnëv).

Këtë zonë e ka vizituar më 14 shtator 1915 Mid’hat Frashëri (1880-1949), diplomat, shkrimtar (i njohur me pseudonimin Lumo Skëndo) dhe politikan shqiptar dhe e ka zbuluar për publikun shqiptar në një reportazh të gjatë të asaj kohe. Mid’hat Frashëri, një ndër bashkëkombasit tanë më të shëtitur, më të ditur e vizionarë, sapo e vështron, e quan Liqenin Leman “një ndër më të bukurit e dheut”. Ai rrëmbehet krejtësisht nga bukuria e liqenit dhe është menjëherë një poet i vërtetë:

“Në qoftë se malet kanë më tepër bukuri se fusha, edhe ujët ka më tepër poezi se malet; det ose liqen qoftë: ujët gjithmonë ka një tërheqje të veçantë. Ky liqen i hijshëm më duket si një det i vogël. Ujët është më i gjallë se dheu, ngjyrat e tij, temperamenti i tij ndërrojnë, herë vrenjtet, buçet, thërret, verdhet dhe nxihet; herë tjatër është i butë dhe i qetë, si sy i një foshnjeje që nuk ka bërë kurrë ndonjë faj.

Anë këtij liqeni mbështeten, shtrihen, vargosen fshatra të shumtë; mund të them se është një fshat i vetëm i paprerë, i pandarë, por me emra të ndryshëm. Të gjithë të këndshëm, të stolisur. Duket që janë fshatra për zbavitje, për dëfrime, për të ndërruar ajrin, klimën. Kuptohet se mijra e mijra njerëz vijnë që të shkojnë ca javë, ca kohë të qeta dhe të ëmbla. Hotelet e shumtë dhe të mëdhenj, pensionet e panumërt dëshmojnë për këtë.

… në të djathtë të udhës brigjet ngrihen mbi liqen; po brigje të butë ose, më mirë të themi, të zbutur prej njeriut, mbuluar me vreshta, asnjë pëllëmbë e papunuar, asnjë copë tokë lëndinë. Mbi brigjet ngrihen hotele, pyje. …shioh tramvajet dhe udhët e hekurta që ngrihen mbi brigje… Se Zvicra, tekdo ku është gjendur një vend i këndshëm, ka ngritur një hotel dhe kudo që ka hotele, vete edhe një tramvaj ose një tren.”

Mid’hat Frashëri shkruan më tej se ky liqen i përngjan liqenit tonë të Ohrit, “po pakëz më i madh…. Volteri thotë se liqeni i Lemanit është më i bukuri liqen i dheut. Por edhe një udhëtar anglez që ka parë shumë vende, thotë se nuk ka parë kurrë liqen të bukur si ai i Ohrit, pra s’ka dyshim që Volteri s’do kish folur ashtu sikur të kishte qenë në Ohër a në Starovë.”

Liqeni i Lemanit, kur ne po e shikojmë prej lart, nga Hôtel du Léman, është i gjelbër dhe po aq i hijshëm, po aq i gjallë, po aq sy foshnje e po aq i pafajshëm, po aq frymëzues, po aq përtëritës sa kur e shikonte bashkëkombasi ynë i madh Mid’hat Frashëri rreth 1o9 vjet më parë, ndoshta disi më pak temperament se atëherë, disi më ëndërrues, disi më intim e disi më meditativ se atëherë. Një bardhësi të kthjellët, të dlirë e të pafajshme kanë edhe Alpet Zvicerane kundruall nesh. E dlirë, e kulluar, zbavitëse dhe çlodhëse është edhe e gjithë hapësira mes këtyre bukurive mahnitëse të natyrës zvicerane.

Nga presin dy zonja: Tiffany Duc, e komunikimit me mediat, dhe Lusi Wüthrich, koordinatore projekti. Hôtel du Léman është një nga përkryerjet e raporteve shpirtërore mes njeriut dhe e natyrës, një histori e bukur e harmonisë mes veprës së njeriut dhe veprës së natyrës. Është një perlë, ndër më perlat e Rivierës së Lemanit.

Zonjat na tregojnë se, në shekullin e 18-të një manastir i quajtur Saint-Laurent. Vizitorët ende mund të admirojnë qemerët dhe muret shumë të trasha të manastirit në Carnotzet. Më pas, historia është paksa e errët, por dihet se ishte një familje e ardhur nga Kanadaja që e bleu pronën në liqenin e Gjenevës rreth vitit 1920. Pronarja tjetër ishte zonja la Comtesse de Schneour. Më në fund, në vitin 1930, zonja ua shiti të gjithë pronën prej rreth 51 000 m2 kooperativave të konsumit (aktualisht Coop Suisse). Më 1965, Hôtel du Léman ndërmori zgjerimin, modernizimin e kuzhinës dhe dhomës së ngrënies, si dhe ndryshimin e funksionit të Villa Praz Verdan si një vartësi e Hotelit. Kompleksi mund të strehojë rreth njëqind klientë dhe të qëndrojë i hapur për publikun.

Gjatë verës, turistë nga e gjithë bota vijnë në Jongny për pushime me afate të ndryshme kohore. Nga vjeshta në pranverë, në Qendrën e Trajnimit Coop organizohen kurse, të destinuara si për punonjësit e tyre ashtu edhe për ata të organizatave private. Përballë kërkesës vazhdimisht në rritje nga kjo e fundit, Qendra duhej të modernizohej dhe zgjerohej edhe një herë. Në fund të viteve 1990, Villa Praz Verdan iu nënshtrua rinovimeve të mëdha. Aktualisht, një pjesë e ambienteve të saj janë marrë me qira nga Bâloise Assurances dhe Allianz Assurances, të cilët kanë krijuar qendrën e tyre të trajnimit atje. Në vitin 2011, për t’i dhënë një drejtim më të madh industrisë së hotelierisë dhe restoranteve, menaxhmenti vendosi të riemërtojë kompleksin “Hôtel du Léman and Seminar Center”.

Në prag të largimit, në përmbyllje të udhëtimit, ne duam të bëjmë foto. Nuk dimë cilin kënd magjepsës të zgjedhim më parë që ta kemi për sfond të këtij udhëtimi kaq mrekullues e mbresëlënës. Nuk dimë se kush më shumë na ka dehur: vera, mikpritja që gjetëm këtu, apo bukuria e rrallë e natyrës.


Send this to a friend