VOAL

VOAL

Please Wait ...
0%

Mali i Bardhë- Gjërat që nuk i dinit mbi Çatinë e Europës

By | August 10, 2021
blank

Komentet

blank

KORI I TË VDEKURVE – Poezi nga CONRAD FERDINAND MEYER – Përktheu SKËNDER BUÇPAPAJ

Ne të vdekurit, të vdekurit jemi ushtri më e fortë
Se jeni ju në det, se jeni ju në tokë!
I lëruam me mund e me durim ne arat,
Ju tundni drapërit që të korrni farat,
Dhe çfarë ne mbaruam dhe çfarë nisëm dikur
Mbush botën me qilimat që ne i patëm thurë,
Dhe gjithë dashuritë tona, beteja dhe urrejtje
Ende trokasin tash në venat tuaja vdekëse,
Me ligjet që zbuluam, rregullat, parimet
Janë të lidhura në tokë gjithandej ndryshimet,
Dhe këngët tona, poezitë dhe tablotë
skalitur ne dikur ndriçojnë sot në botë,
Për qëllimet njerëzore jemi ende në kërkim –
Ndaj nder e vetëmohim për ne! Se jemi pa mbarim!

blank

Zvicër: Lauresha është zogu i vitit 2022

VOAL – BirdLife Switzerland e ka cilësuar laureshën si zogun e vitit 2022. Me ngjyrë kafe dhe me peshë nga 30 deri në 45 gramë, ky zog ka gjallëruar fshatin zviceran për shekuj me këngën karakteristike.

Në dekadat e fundit, megjithatë, prania e saj është zvogëluar ndjeshëm për shkak të natyrës gjithnjë e më intensive të bujqësisë, nënvizon shoqata ornitologjike në një shënim të publikuar të enjten.

Prandaj, lauresha përfaqëson mirë rënien e specieve të ndryshme të lidhura me zonat rurale dhe thekson, thotë BirdLife, nevojën për një riorientim urgjent të politikës bujqësore. rsi-eb

blank

Pandemia mbetet shqetësimi kryesor i zviceranëve

VOAL – Koronavirusi mbetet shqetësimi kryesor i zviceranëve: 2 nga 5 persona e përmendën atë si një nga 5 shqetësimet kryesore (39% e të anketuarve, vitin e kaluar ishte 51%). Përafërsisht me të njëjtat përqindje vijojnë ndryshimet klimatike dhe provizionet për pension. Barometri i Credit Suisse e zbulon këtë.

Për herë të parë, nënvizon deklarata, janë tre shqetësimet kryesore në krye të renditjes. Kjo pasohet nga marrëdhëniet me BE-në (33%), rritja e kostove shëndetësore dhe çmimet e sigurimit shëndetësor (25%). Të huajt dhe azilkërkuesit janë në vendin e gjashtë dhe të shtatë.

Ndryshimi i vërtetë, apo thjesht një trend?

Përqindja e atyre që e shohin papunësinë si problem ka rënë ndjeshëm në 14%. “Shqetësimet klasike si papunësia apo emigrimi duket se zbehen ngadalë në plan të dytë. Çështjet që përqendrohen në drejtësinë sociale po fitojnë vrull,” tha Cloé Jans nga instituti gfs.bern, cituar në njoftimin për shtyp, duke shtuar se pyetja nga pyetja bëni vetes nëse është një ndryshim thelbësor apo thjesht një fenomen i modës. Jans thekson se prirja ka të ngjarë të vazhdojë për çështje si mjedisi dhe barazia, pasi këto janë vlera të vendosura mirë, veçanërisht tek brezi i ri.

Rezerva për federalizmin

Ashtu si në vitin e kaluar, gati dy të tretat e të anketuarve (65%) e konsiderojnë situatën e tyre ekonomike si “të mirë” ose “shumë të mirë”. Tre të katërtat besojnë se të paktën do të jenë në gjendje të ruajnë situatën e tyre. Përqindja e atyre që presin një përkeqësim të situatës së tyre ekonomike është rikthyer në nivelin para pandemisë prej 10%.

Nëse besimi në politikë ishte rritur në fillim të pandemisë, ai tani po bie sërish: 63% i besojnë Këshillit Federal, një rënie prej 5 pikë përqindjeje. Besimi në parlament dhe administratë gjithashtu u ul.

Në përgjithësi, sondazhi i jep sistemit politik një vlerësim të lartë: 57% besojnë se Zvicra po përballet me pandeminë më mirë se vendet e tjera. Megjithatë, zviceranët bëhen kritikë kur është fjala për detajet: 63% duan që Konfederata të ketë më shumë fuqi në rast krize sesa kantonet. Gjithashtu, 55% e cilësuan menaxhimin e krizës në valën e dytë vjeshtën e kaluar si joadekuat.

Për të zbatuar Barometrin e Shqetësimit 2021, instituti gsf.bern intervistoi 1,722 njerëz nga e gjithë Zvicra midis korrikut dhe gushtit. Marzhi i gabimit është plus ose minus 2.3 pikë përqindjeje. rsi-eb

blank

Për herë të parë një grua zgjidhet kryetare e Komitetit Ndërkombëtar të Kryqit të Kuq

VOAL – Për herë të parë në historinë gati 160-vjeçare të Komitetit Ndërkombëtar të Kryqit të Kuq, një grua do të marrë frenat e organizatës. Mirjana Spoljaric Egger në fakt do të jetë presidentja e tij duke filluar nga 1 tetori i vitit të ardhshëm

KNKK-ja e zyrtarizoi sot, të enjten. Ambasadorja zvicerane u emërua në krye nga kuvendi, organi suprem i institucionit humanitar. Mirjana Spoljaric Egger do të zëvendësojë Peter Maurer, i cili drejtoi Komitetin për 10 vjet. “Është një nder i madh dhe një përgjegjësi e madhe”, deklaroi e zgjedhura, duke premtuar se do të mbrojë vlerat morale të KNKK-së dhe do të “paraqesë nevojat e më të cenuarve”.

Aktualisht nënsekretare e OKB-së dhe përgjegjëse për Evropën e Programit të Zhvillimit (UNDP), Mirjana Spoljaric Egger është një nga personalitetet zvicerane aktualisht më të profilizuara në Kombet e Bashkuara. Më parë, ajo ka mbajtur poste të ndryshme për Departamentin Federal të Punëve të Jashtme (FDFA). rsi-eb

blank

Hebrejtë spanjollë të Stambollit – Reportazh nga Radio Svizzera Italiana

Të dëbuar nga Ferdinandi i Aragonit, të mirëpritur nga Sulltan Bajaziti II, ata kanë jetuar për 529 vjet në brigjet e Bosforit ku ende flasin latinisht.

 

Më 2 gusht 1492, në mesnatë, hyri në fuqi dekreti i dëbimit të të gjithë qytetarëve hebrenj të Spanjës dhe Portugalisë. Dekreti u nënshkrua në pallatin Alhambra në Granada nga mbretërit katolikë Isabella e Castile dhe Ferdinand i Aragonit. Hebrenjtë e dëbuar nga Gadishulli Iberik quheshin Sefardi, nga emri Sefarad toponimi biblik që në traditën hebraike identifikon Spanjën. Historiografia e shumicës konsideron se rreth 120 mijë hebrenj kanë lënë shtëpitë, tokat dhe të gjitha pasuritë e tyre, duke marrë me vete – kështu thuhet – vetëm çelësat e shtëpisë, me shpresën se një ditë do të kthehen.

Shumica e të dëbuarve u drejtuan për në Evropën Lindore, duke gjetur strehim kryesisht në kryeqytetet e mëdha të Perandorisë Osmane. Një legjendë tregon se Sulltan Bajaziti II, duke hapur dyert e Konstandinopojës për Sefardimët, urdhëroi ambasadorin e tij të falënderonte mbretin Ferdinand, i cili, duke dëbuar hebrenjtë nga Spanja, kishte varfëruar mbretërinë e tij për të pasuruar mbretërinë e tij.

Sefardi i Stambollit, një prani që bëri histori

523 vjet pas dekretit të dëbimit të ndërmarrë prej sovranëve katolikë, pra në vitin 2015, parlamenti spanjoll miratoi projektligjin që u jepte shtetësinë pasardhësve sefardi të hebrenjve të dëbuar në shekullin e 15-të, duke rilidhur zyrtarisht lidhjen e tyre me tokën e të parëve të tyre, pavarësisht nga vendbanimi në spanjisht. territor dhe pa hequr dorë nga shtetësia e mëparshme.

Işıl Emanuel, gazetari turk i Şalom – një e përjavshme hebraike që botohet në Stamboll çdo të mërkurë në turqisht, por me një insert në latinisht (gjuha e lashtë judeo-spanjolle) – ka bërë një kërkesë zyrtare dhe ka marrë nënshtetësinë, në bazë të dokumentuar origjinën Sefardi. Së bashku me të, një pakicë e vogël hebrenjsh spanjollë, “qytetarë të Kostandinopojës” dhe për rrjedhojë turq, mbajnë gjallë një kulturë shekullore që kremton një traditë të pasur muzikore dhe gastronomike rreth të folmes së saj.

Italo Rondinella/voal.ch-eb

blank

Më 14 nëntor 1493 lindi Paracelsus, mjek, alkimist, astrolog dhe shkencëtar i famshëm zviceran

VOAL – Philippus Aureolus Theophrastus Bombastus von Hohenheim, i njohur më mirë thjesht si Paracelsus ose Paracelsus, lindi në Einsiedeln, Zvicër, më 14 nëntor 1493. Mjek, alkimist dhe astrolog, shkencëtar, ai ishte në fakt një eksperimentues i diskutueshëm me një personalitet të jashtëzakonshëm . Emri Paracelsus i detyrohet vetes së tij, duke treguar, gjithashtu, një shenjë të vlerësimit të lartë që ai kishte për veten e tij, duke qenë i barabartë me shtatin e tij në krahasim me Aulus Cornelius Celsus, natyralist romak dhe ekspert në artet mjekësore. “Para”, siç dihet, në greqisht do të thotë “menjëherë”, “afër”.

Krenar, mburracak, i akuzuar për imoralitet dhe ndonjëherë edhe për ateizëm, nga emri i tij i vërtetë Bombastus, thonë disa ekspertë, britanikët do të kishin shpikur termin “bombastik”, duke treguar pikërisht një person plot me veten, arrogant, që i di të gjitha. Në fushën e tij, Paracelsus konsiderohet si një nga figurat më domethënëse të Rilindjes Evropiane, botanisti i parë sistematik.

Metoda e tij e hetimit parashikon gjithashtu atë Eksperimentale, e cila do të ishte zhvilluar plotësisht vetëm në vitet 1600, nga Galileo Galilei dhe studiues të tjerë evropianë. Ai shmang të gjitha paragjykimet dhe skemat e kohës, teorizon format e mjekësisë dhe vë në praktikë disa nga intuitat e tij. Katër elementëve të Aristotelit, prej shekujsh shuma e çdo studimi në lidhje me materien, Paracelsus u shton një teori që parashikon, përveç parimeve të kripës, squfurit dhe merkurit, edhe praninë e shpirtrave të natyrës në formimin dhe ndryshimet e materies.

Në kundërshtim me mjekësinë tradicionale, ajo i jep jetë disiplinës së iatrokimisë, bazuar në përdorimin e mineraleve si kurë për sëmundje të caktuara. Atij ia detyrojmë termin zink, i studiuar dhe i pagëzuar si “zincum”. Ai është ndër të parët që sistematizoi përdorimin e opiumit në disa terapi, duke përdorur tableta që ai pagëzoi “laudanum”. Disa thonë se ai madje arriti të ngjizte jetën in vitro. Veprat e tij shpesh të ndaluara u botuan të gjitha pas vdekjes.

Për fëmijërinë dhe rininë e Bombastus, pak dihet me siguri dhe burimet pothuajse gjithmonë nuk bien dakord për datat dhe vendet. Djali i Wilhelm von Hohenheim dhe i një shërbëtori kishtar, nga i cili duket se ka trashëguar shëmtinë fizike dhe për të cilin do të thuhet se ishte histerik, Paracelsus i ardhshëm rritet në një nga shtëpitë pranë manastirit të Unsere Liebe Frau, ndër stacionet e pushimit për pelegrinët në rrugën e tyre për në Santiago de Compostela.

Është sigurisht kalimi i tij, me të atin, rreth vitit 1502 në Carinthia, në Villach. Ashtu siç është e sigurt se elementet e para të kimisë dhe mjekësisë do t’i kishte mësuar nga babai i tij Wilhelm, i cili do të kishte qenë një mësues i madh i rendit teutonik, si dhe një doktor i mjekësisë në Universitetin e famshëm të Tübingen.

Pas mësimit të të atit, ai u takua me Tritemius-in, abatin e Spanheimit dhe kabalistin e madh, i njohur më mirë si Giovanni Tritemio, një studiues i kimisë dhe okultizmit, mësime të tjera që ai i futi te Bombastusi i ri.

Dihet pak për trajnimin universitar, përveç se ai u zhvillua midis viteve 1509 dhe 1515. Paracelsus kaloi nga një universitet në tjetrin, në mënyrën e studiuesve të mëdhenj të mesjetës. Ai e përbuz metodën e Sorbonës në Paris, e cila atëherë ishte mjaft popullore; merr nga viti 1511 Baccalaureate në Vjenë; ai endet nëpër universitete të ndryshme gjermane, nga Tubingen në Heidelberg, nga Wittenberg në Ingolstadt, në Mynih. Ai kalon dhe ndalon, për pak kohë, edhe në Universitetin e Ferrarës, ku merr një diplomë në mjekësi, ndoshta gjatë ose pak pas kalimit të matematikanit Nikolaus Koperniku.

Duket se rreth viteve 1920 ai ndodhet në Tirol për të studiuar minierat, një nga gjërat që i intereson më shumë dhe në të cilën ai angazhon shumë nga forcat e tij intelektuale. Shoqëron dhe analizon karakteristikat e mineraleve dhe sëmundjet e kontraktuara nga minatorët, me një avantazh shkencor modern. Ai gjithashtu punoi, pa pushim, si mjek ushtarak duke ndjekur disa ushtri evropiane, duke arritur deri në Suedi. Sipas tij – por prirja e tij për ekzagjerim dihet mirë – ai do t’i kishte shërbyer edhe ushtrive kineze dhe ruse, derisa të merrte disa sekrete shumë të rëndësishme nga Kahn.

Rreth vitit 1527 ai shëron Erasmusin e Roterdamit dhe Ecolampadio. Falë këtij rezultati dhe ndërhyrjes së tyre, ai arrin të marrë postin e dyfishtë të doktorit dhe mësuesit komunal në Universitetin e Bazelit. Sidoqoftë, përvoja nuk zgjat shumë. Gjatë mësimeve të tij Paracelsus i fton studentët e tij të djegin publikisht tekstet e Galenit dhe Avicenës. Sipas tij, secili zotëron brenda vetes aftësitë e nevojshme për të eksploruar botën; ajo që është thënë dhe teorizuar për shekuj me radhë do të ishte e gjitha për t’u hedhur, tani një material i vjetëruar dhe i pasaktë.

Vlerësimi fillestar në fushën akademike nuk zgjat shumë dhe madje studentët përfundojnë duke u dashuruar me të dhe heterodoksinë e tij të paskrupullt në çdo fushë. Problemi është se vitet e fundit Paracelsus ka kundërshtuar si mjekësinë tradicionale, ashtu edhe atë të renë që po lind në Itali dhe Francë. Më 1528, ai u detyrua të linte Universitetin dhe qytetin e Bazelit.

Më pas ai rifilloi bredhjet e tij dhe më 1530, u prit nga Baron von Stauff pranë Regensburgut. Këtu ai merr edhe lajmin se Këshilli Bashkiak i Nurembergut ka ndaluar disa nga botimet e tij.

Rreth këtyre viteve ai jetoi një moment mjaft interesant edhe në qytetin St. Gallen, në lindje të Zvicrës. Nga viti 1531, duket se atij i është besuar shëndeti i pronarit të burgut të qytetit Christian Studer për njëzet e shtatë javë. Për më tepër, gjatë qëndrimit të tij në St. Gallen, më 28 tetor 1531, mjeku do të kishte parë një ylber gjigant, i cili do të kishte të njëjtin drejtim nga i cili, dy muaj më parë, do të kishte ardhur kometa e njohur Halley. Mesazhi i ylberit, sipas Paracelsus, do të kishte qenë i një lloji shpëtimtar, ndryshe nga mosmarrëveshja e shpallur nga kometa.

Dihet pak për dekadën e fundit të jetës së tij, përveç faktit se ai do të kishte vazhduar të endet nga qyteti në qytet, duke mos pushuar kurrë së piri, ves i tij i papërmbajtshëm.

Paracelsus vdiq në Salzburg më 24 shtator 1541, sipas disa burimeve i vrarë, disa ditë pasi kishte diktuar testamentin e tij. Ai është varrosur në kishën e San Sebastianit. /Elida Buçpapaj

blank

Më 8 nëntor lindi në Zyrih psikiatri dhe psikanalisti i shquar zviceran Hermann Rorschach

VOAL – Hermann Rorschach (lindur më 8 nëntor 1884 në Zyrih, † 2 prill 1922 në Herisau) ishte një psikiatër dhe psikanalist zviceran frojdian. Ai zhvilloi një metodë të interpretimit të formës (“testi i njollosjes së bojës”), i cili u bë i njohur si testi Rorschach. Kjo përdoret edhe sot, ndër të tjera. si një ndihmë për ekzaminimet diferenciale diagnostike gjatë marrjes së anamnezës së tablove klinike psikopatologjike.

 

Hermann Rorschach (Herman Rorshah), i lindur në Zyrih në 1884, u rrit në Schaffhausen dhe ndoqi shkollën e kantonit në Schaffhausen. Fillimisht ai donte të bëhej artist. Në fund të fundit, ai studioi mjekësi në Zyrih me qëllim që të bëhej psikiatër. Ndër të tjera dëgjoi Leksione me Eugen Bleuler mbi psikiatrinë e përgjithshme dhe speciale si dhe në klinikën psikiatrike dhe me Carl Gustav Jung mbi psikopatologjinë e histerisë. Pas semestrave në Zyrih, Bernë dhe Berlin, Rorschach përfundoi studimet në vitin 1909 me ekzaminimin shtetëror mjekësor. Një vit më vonë ai u martua me kolegen e tij ruse Olga Stempelin, me të cilën pati dy fëmijë. Përpjekja për të krijuar një ekzistencë si një çift mjekësh në Rusi më 1913 dështoi. Pas kësaj ai punoi ndër të tjera në institucionet psikiatrike në Münsterlingen, Bernë (Waldau) dhe Herisau.

Për shumë vite interesi i tij kryesor ishte psikanaliza. Ai u bë ithtar i teknikës së re të atëhershme psikoanalitike në qarqet mjekësore në Zvicër. Në vitin 1919 u emërua nënkryetar i Shoqatës Zvicerane për Psikoanalizë. Vepra e tij Psychodiagnostik u botua në vitin 1921.

Pasi apendiciti u trajtua shumë vonë, ai vdiq më 2 prill 1922 në Herisau në moshën 37 vjeçare nga peritoniti.

Rorschach zbuloi veprën e Szymon Hens në vitin 1917, i cili studioi imagjinatën e subjekteve të tij duke përdorur kartat e bojës. Një vit më vonë ai filloi eksperimentet e tij me 15 pika të rastësishme boje. Sipas tij, përgjigjet subjektive bënë të mundur nxjerrjen e përfundimeve në lidhje me perceptimin, inteligjencën dhe karakteristikat emocionale të personave të ekzaminuar.

Testi Rorschach bazohet në një tendencë njerëzore, të pretenduar nga Rorschach, për të projektuar interpretime dhe ndjenja mbi stimuj të paqartë, në këtë rast njollat ​​e bojës. Vëzhguesit me përvojë thuhet se janë në gjendje të përcaktojnë saktësisht tiparet dhe impulset personale më të thella të subjekteve të testimit. Rorschach publikoi rezultatet e studimeve të tij mbi 300 pacientë mendorë dhe 100 persona testues “normalë” në psikodiagnostikë. Metoda e tij që atëherë është përdorur si një mjet për vlerësimin dhe diagnostikimin psikologjik.

Testi Rorschach është i diskutueshëm. Përkrahësit e saj e shohin atë si një procedurë testimi me cilësi të lartë që lejon një vlerësim të thellë të personalitetit të përgjithshëm. Kritikët e tij e mbajnë provën kundër mungesës së besueshmërisë. Wikipedia/Elida Buçpapaj

blank

Në Universitetin e Zyrihut fosilet e lashta mund të admirohen si vepra arti

VOAL – Universiteti i Zyrihut ka krijuar një dhomë të veçantë thesari në muzeun e tij zoologjik dhe paleontologjik ku mund të admironi 50 fosile të paraqitura si vepra arti, të kompletuara me një titull. Fosilet, në fakt, janë dëshmi e çmuar e evolucionit të jetës në planet, por përveç vlerës së tyre shkencore, kanë edhe sharm të madh nga pikëpamja estetike.

Ndër veprat e natyrës që mund të admirohen, për shembull, ekziston një amonit që në shikim të parë mund të duket si një fotografi e një galaktike të largët. “Nëse e shikojmë Natyrën si një artist, kjo do të ishte një retrospektivë e punës së tij nga 550 milionë vitet e fundit,” shpjegon kuratori Dennis Hansen.

Fosilet iu dhanë Universitetit të Zyrihut si huazim i përhershëm nga paleontologu dhe koleksionisti privat, Hans-Jakob Siber. Disa kanë edhe një vlerë të madhe shkencore, por në këtë rast përmbahemi nga prezantimi i tyre si në një ekspozitë klasike të historisë natyrore.

“Kjo dhomë thesari është menduar si një portë për të emocionuar publikun dhe për ta çuar atë në botën e fosileve, në paleontologji, historinë e evolucionit dhe jetës në planet”, shton Hansen. rsi-eb

blank

Zvicër – Fshati Pestalozzi në 75 vjetorin e tij

Pas Luftës së Dytë Botërore u dha strehë jetimëve nga e gjithë Evropa dhe ende sot vazhdon në misionin e tij: edukimin për bashkëjetesë paqësore.

 

VOAL – Menjëherë pas Luftës së Dytë Botërore, fshati Pestalozzi lindi në Trogen, në kantonin e Appenzell. Në atë kohë strehonte fëmijë jetimë nga e gjithë Evropa. 75 vjet më vonë, institucioni po feston veten, megjithëse aktiviteti i tij ka ndryshuar thellësisht.

Fshati kushtuar pedagogut të madh zviceran Johann Heinrich Pestalozzi është i rrethuar nga gjelbërimi: 25 ndërtesa tani strehojnë klasa të ndryshme zvicerane, por edhe nga jashtë. Këto ditë janë edhe nxënësit e gjimnazit të Immensee. Jemi këtu për t’u zhytur në temat që janë të dashura për fshatin, tema që tregohen edhe në një ekspozitë për përvjetorin.

“Ne morëm pjesë në punëtori tematike, folëm për diskriminimin, punuam në marrëdhëniet shoqërore dhe madje bëmë DIY”, thotë Mael. “Ne u morëm me racizmin, mbrojtjen e kafshëve, të drejtat e njeriut dhe madje edhe mjedisin”, thekson Luca. “Të jesh bashkë për një javë ju lejon të zbuloni veten dhe të tjerët”, shpjegon Peter. “Jam i befasuar se sa shumë mund të mësoni të luani, nuk do ta prisja”, thotë Nadine.

Prej njëzet vitesh, kurset për shkolla kanë qenë në qendër të aktiviteteve të fshatit Pestalozzi. Fillimisht, themeluesit donin t’u jepnin fëmijëve jetimë të Luftës së Dytë Botërore një shtëpi dhe një arsim. Mijëra vullnetarë u angazhuan falas, si në kantierin e ndërtimit, ashtu edhe duke mbledhur fonde për veprën e madhe: Zvicra, e kursyer nga shkatërrimi, donte t’u kthente një pjesë të pasurisë së saj të rinjve nga vendet më pak fat. Dhe kështu, që nga viti 1946, breza jetimësh kanë ardhur nga e gjithë Evropa dhe më pas edhe nga Tibeti, për të gjetur pak qetësi këtu. Dhe edhe sot mandati është i njëjtë: të edukohen për bashkëjetesë paqësore në Zvicër. Dhe prej disa dekadash edhe me projekte jashtë vendit, siç shpjegoi drejtuesja e programeve ndërkombëtare, Miriam Zampatti.

Në bodrumin e njërës prej këtyre shtëpive, breza të rinjsh kanë shkruar emrin e tyre. Edhe studentët e Immensee lënë përshëndetjet e tyre, duke i dhënë vazhdimësi historisë 75 vjeçare. rsi-eb

 

blank

Bazeli shënoi 550 vjetorin e Panairit të Vjeshtës

VOAL – Qyteti i Bazelit festoi të dielën në katedrale 550 vjetorin e Panairit të Vjeshtës në prani të Presidentit të Konfederatës Zvicerane Guy Parmelin. Këshilltari federal kujtoi se si në historinë e tij shumë të gjatë ngjarja u anulua vetëm pesë herë dhe gjithmonë për shkak të një epidemie.

Përveç edicionit të vitit të kaluar të anashkaluar për shkak të Covid, Parmelin tha në fjalën e tij, dy herë të tjera anulimi u shkaktua nga murtaja dhe një herë nga kolera dhe gripi spanjoll. Ministri  e përshkroi rikthimin e panairit si një shenjë shprese për normalizimin social dhe rimëkëmbjen ekonomike. Këshilltari Federal e mbylli fjalën e tij me një urim: “Kurrë të mos ketë vit pa Panairin Vjeshtor të Bazelit”.

blank

Parmelin në Bazel

Panairi u hap fundjavën e kaluar dhe gjatë javës së parë pati një sukses të madh me publikun, edhe falë motit të butë. Masat mbrojtëse, si kërkesa për të paraqitur një certifikatë Covid në vendet me oferta argëtimi, u pritën mirë dhe nuk e dëmtuan humorin e mirë, tha presidenti i ekzekutivit kantonal Beat Jans. rsi-eb

blank

Dita Helvetike në Dubai

Imazhi nga ajri i një vepre të artistit zviceran Saype në Dubai Expo

Promovimi i imazhit të Konfederatës arrin kulmin të premten në Expo 2020

 

VOAL – Expo 2020 në Dubai ka nisur që prej datës 1 tetor dhe është sot, e premte, që promovimi i imazhit të Konfederatës arrin kulmin, me një ditë kushtuar asaj.

Festimet, të cilat përfshijnë muzikë, ushqim, art, madje edhe një vizitë nga presidenti Guy Parmelin, u hapën nga ecësit në litar dhe akrobatët e Circus au Sommet.

“Të bashkoni mendjet”

Përkundër të gjitha gjasave, duket se është një ekspozitë rekord: mbi një milion e gjysmë vizitorë në muajin e parë, pothuajse 200,000 vetëm në pavijonin zviceran, i cili, së bashku me ata të Emirateve të Bashkuara Arabe, Arabisë Saudite, Indisë, Italisë. , Britania e Madhe, Kina dhe Shtetet e Bashkuara janë ndër më të njohurat dhe më të vizituarat.

blank

Presidenti i Konfederatës Parmelin në Dubai

 

“Të lidhim mendjet, të krijojmë të ardhmen” është tema qendrore e eventit, po ashtu në pavijonin zviceran.

“Në Dubai, Zvicra dëshiron të befasojë – shpjegon Komisioneri i Përgjithshëm Manuel Salchli – Ne vendosëm një “qilim të kuq” me një fasadë plot pasqyra në mënyrë që njerëzit” të reflektojnë “, jo vetëm në pasqyra, por edhe për një të ardhme të qëndrueshme”.

blank

Pasqyrat e pavijonit zviceran

 

Hyrja në pavijonin zviceran është një përvojë shqisore befasuese. Nga dunat e shkretëtirës, ​​forma e jashtme të kujton atë të një tende beduinësh dhe duke kaluar një mjegull të dendur freskuese mbërrin në majë të maleve.

Të premten delegacioni zviceran do të vizitojë pavijonin e nikoqirëve, një shembull tjetër i “lidhjes”. Projekti, një vepër e jashtëzakonshme arkitekturore dhe inxhinierike e frymëzuar nga një skifteri fluturues, simbol i Emirateve, është nënshkruar nga arkitekti spanjoll-zviceran Santiago Calatrava.

Më pas muzika, ushqimi, kultura dhe arti, përfshirë pikturën e pamasë të biodegradueshme nga Saype, e cila u shfaq pikërisht sot në barin e një prej parqeve Expo. Dy duar që shtrëngohen, për të sjellë një simbol paqeje në Lindjen e Mesme, një rajon i shënuar nga konflikte të shumta. rsi-eb

blank

50 vjetori i votës së grave – Parlamenti Zviceran ngjyhet në violë

Është një nga ngjarjet që shënon 50-vjetorin e të drejtës së votës së grave.

VOAL – Dyqind gra të zgjedhura nga 12 mijë 1400 kandidatë të tjerë mblidhen duke filluar sot, të premten, dhe të shtunën në sallën e Këshillit Kombëtar për seancën e grave, organizuar me rastin e 50-vjetorit të të drejtës së votës së grave. Ata janë nga të gjitha rajonet gjuhësore, zvicerane dhe të huaja, nga mosha 17 deri në 70 vjeç dhe me profesion, fermerë, aktivistë, avokatë, restaurues ose mami. Asnjë prej tyre nuk është deputet i parlamentit federal, ndryshe nga 46 deputetë dhe “senatorë” në detyrë apo në pension, të cilët janë thirrur t’i mbështesin gjatë dy ditëve.

Tema qendrore në diskutim është ajo e barazisë gjinore. Pjesëmarrësit janë mbledhur tashmë në tetë komisione për të përpunuar propozime konkrete, që kanë të bëjnë me njohjen e punës së papaguar në fushën e kujdesit dhe kujdesit, luftën kundër dhunës gjinore, mjekësinë, dixhitalizimin, të drejtat popullore, shkencën. Për shembull, kërkohet vendosja e lejes prindërore, krijimi i një fondi për çerdhet dhe rritja e pensioneve të pensioneve, sepse sot shpesh janë më të ulëta se ato të burrave.

Në fund të debateve, kërkesat përfundimtare do të konkretizohen në peticionet drejtuar Kuvendit të vërtetë, i cili premton t’i marrë parasysh si ato që dalin nga seancat e rregullta të të rinjve dhe që shpesh, siç kujton qytetari i parë i Konfederata në vitin 2020 Isabelle Moret, shndërrohen në akte të zakonshme parlamentare.

Sesioni i grave 1991

Me kalimin e viteve, Legjislativi ka parë rritje të përfaqësimit të grave, nga më pak se 20% 30 vjet më parë në 42% sot në Shtëpinë e Popullit. Ndjeshmëria ndaj këtyre çështjeve është rritur gjithashtu – kujton Moret – edhe nëse synimi i vendosur nga seanca e parë e grave në 1991 nuk është arritur ende: ai i të pasurit 100 deputetë nën kupolën e Palazzo-s. Në zgjedhjet e fundit federale në 2019, 96 dolën, 84 në Kombëtare dhe 12 në Shtetet.

Sesioni organizohet nga “Aleanca F”, Komisioni Federal për Çështjet e Grave, Gratë Protestante në Zvicër, Unioni Zviceran i Grave Fshatare dhe Rurale, ombrella e shoqatës së bamirësisë së grave dhe Unioni katolik i Grave Zvicerane. rsi-eb


blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
Send this to a friend