VOAL

VOAL

Please Wait ...
0%

INTELEKTUALËT… KËTA MENTORË QË NA EDUKOJNË DHE FRYMËZOJNË ME VEPRA – Nga Marjana Bulku

By | July 25, 2018

Komentet

31 TETOR 2020 KOMISIONI 5 TETOR 2019 VATRA ORGANIZON KUVENDIN E FEDERATES PANSHQIPTARE TE AMERIKES VATRA NE BRONX NEW YORK

New York
Komisioni VATRA 5 Tetor ashtu sic është deklaruar publikisht që në ditën e krijimit të tij do të zhvillojë punimet e Kuvendit të VATRES më 31 Tetor 2020 në Bronx New York në bazë të rregullave tradicionale të insitucionit te VATRES së Konicës, Kirkës dhe Nolit që u përdhosën nga ish Kryetari i Vatrës Dritan Mishto per 3 vjet dhe vazhduan të përdhoseshin nga Kuvendi i paligjëshëm i turpit që u zhvillua në mënyrë të paligjshme më Janar te 2019 në Michigan nga ata që ende ë mbajnë peng VATREN. Ky vendim u mor në mbledhjen e Komisionit VATRA 5 Tetor më 30 Shtator 2020 ne New York
Komisioni i VATRES 5 Tetor 2019 nuk njeh asnjë nga vendimet e Kuvendit të Turpit te Michiganit që jo vetëm ishte i paligjëshëm por shkaterroi strukturën institucionale 100 vjecare të VATRES duke krijuar zyra politike dhe kryetarë e nënkryetarë të panumërt , duke përjashtuar VATRANET qe i kanë shërbyer dhe i sherbejnë VATRES me dekada, duke zhdukur lirinë e mendimit në insitucionin e VATRES dhe duke kthyer gazetën Dielli, gazetën e Konices, Nolit dhe Kirkës në një gazetë të shpifjve dhe hipokrizisë që u bllokonte VATRANEVE të drejtën për të shprehur opinionet në të dhe u transformua në një gazetë të interesave personale të editorit dhe klikës që ai i shërben.
Kjo klikë që uzorpoi VATREN për 3 vjet nëpermjet një ish kryetari shkatërrues dhe përcarës dhe një Kuvendi të paligjëshm vazhdon ta kthejë VATREN në një bisht të politikës së korruptuar shqiptare duke zhdukur kështu pavarsinë e VATRES ndaj politkës.
Kuvendi i Federatës Panshqiptare që ishte planifikuar të zhvillohej më 25 prill 2020 në New York u shty për shkak te virusit Covid -19 që bllokoi gjithë botën. Në Kuvendin e 31 Tetor 2020 VATRA do ti kthehet traditës si një insitucion shqiptaro- amerikan ku sundon Kanunorja dhe jo dëshirat e klikave, mendimi ndryshe dhe jo shtypja e tij, fjala e lirë dhe jo fjala e dhunuar, e drejta dhe jo shpifja, pavarsia e insitucionit dhe jo servilizmi ndaj politikës së korruptuar dhe të dështuar shqiptare.
Komisioni VATRA 5 Tetor do tu dërgojë udhezimet e detajuara për Kuvendin dëgeve të VATRES i cili do ti pershtatet rregullave të Shtetit të New York në lidhje me konventat. Komisioni i VATRES 5 Tetor që është mbledhur cdo të shtune pa ndërprerje që nga dita e krijimit, ka punuar në platformën që do të udheheqë VATREN ne dekadën e dytë të shekullit 21 si dhe do të krijojë hapsira për të gjithë ata që duan ti shërbejnë cështjes për të mirën e kombit shqiptar.
v

Përmes Hanës i çojsha selam Kosovës…! – Nga Skënder Karaçica

Fletëza Jete

 

Shpëngulja e shqiptarëve nga toka e vet për në Anadoll të Turqisë ishte një nga ngjarjet historike më të dhimbshme të Kosovës.

Figura e Nënës Shqiptare është bërë protogoniste në shumë vepra letare,në analet historike,në film,në dramë dhe në fushat tjera të jetës.

Në botimet historike të popujve të Ballkanit përmes investimeve nga BE-ja dhe vendosja e Redaksisë në Selanikun Helen,me përfaqësuesit nga Kosova dy akademikët Jusuf Bajraktari dhe Frashër Demaj,që dështuan në dritën historike të çështjes shqiptare dhe në botimet historike ata afruan ,,matriale,,dosido pa u konsultuar me ASHAK-së dhe me Institutin e Historisë në Prishtinë.

Nëna Shqiptare edhe nga Anadolli,e kujtoi Kosovën dhe njerëzit e saj.Po flasim për figurën e Nënës Shqiptare,ndonëse në botimet e pesë librave në Selanik dhe Kosova,figura e saj shëmtohet dhe denigrohet deri në atë masë saqë akademikët tanë,nuk u bëri përshtypje ,,historia shekullore,,(sic!)e figurës së saj,që,në të gjitha ngjarjet historike deri më sot,ajo ka bartur mbi supet e veta peshën e rëndë të jetës nën robërinë shekullore.

Dhimbja shqiptare dhe Anadolli.Në shekullin e kaluar regjimi serb përmes shërnguljes së shqiptarëve dëshironte që të realizoj projektin shfarosës dhe toka e Kosova pa shqiptarë.
Këto ditë,në lagjet e shumëta shqiptare në Stamboll dhe Ankara,flisnin shqip dhe ëmbëlshqip Nëna Shqiptare tashti të moshuara në rikujtesën:Si e lamë Kosovën dhe si na priti Anadolli…!

Si sot me kujtohet,thotë një Nënë Shqiptare(me prejardhje nga Drenica)se kur malli me mbulonte shpirtin,kur dilte Hana në qiell unë dilsha në oborr të shtëpisë dhe i thojsha:Oj Hanë,kur të kaloni përmbi Kosovë,m`i bani të fala Drenicës e Kosovës…!,,.

Kjo është Nëna Shqiptare në Anadoll të Turqisë,që është dashtë të jetë pjesë e analeve të historisë (shpërngulja shqiptare)në shekullin e kaluar në botimet e veçante historike në Redaksinë e Selanikut Helen!

Çikago,tetor të motit 2020

Pse mandati i tretë për Edi Ramën? – Nga Skënder Karaçica

Shqipëria në dritën e zgjedhjeve

 

Në takimin e rregullt të Ansamblesë së Përgjithshme të PS-së në Tiranë,ku shumica e pjesëmarrësve ishin të rinj e të reja shqiptarë,kryetari i kësaj partie Edi Rama e kërkoi edhe mandatin e tretë për të udhëhequr Shqipërinë.

Pas ndryshimeve të sistemit komunist dhe fillimi i epokës së re demokatike në Shqipëri,për këto tridhjetë vjet në tranzcion e kemi klasën e njejtë politike(Ilir Meta,Edia Rama,Lulzim Basha,Fatmir Mediu dhe Sali Berisha).

Qëndrimi kaq i gjatë në politikë të këtyre figurave,kujtoj se i kanë bërë dëmë rrugës së tipareve të demokracisë dhe të avancimit të pushtetit me standardet e njohura të shtetit ligjor dhe të participimit të vlerave të popullit shqiptar me popujt tjerë në Evropë dhe në botë.

Për këtë arsye,sot e kësaj dite,shqiptarët mbetën të izoluar mes mureve të Ballkanit,ndonëse politika e përqarë për pushtet në hapësirën kombëtare në Shqipëri dhe në Kosovë,kanë bërë që të presim kur të bjerë zilja e Brukselit për lëvizje të lirë dhe në familjen e gjerë evropiane.

Ndonëse kryetari Edi Rama në Tiranë në takimin e Ansamblesë së Përgjithshme të PS-së kërkonte për vete mandatin e tretë,atëherë pse nuk u bë më racional që,mendatin e tretë të marrë brezi i ri dhe i shkolluar shqiptar në selinë e kësaj partie në Tiranë?

Edi Rama,mos kërkoni për vete mandatin e tretë,por ua jep në dorë relacione të reja të epokës për brezin e ri shqiptar që do të udhëheqin Shqipërinë tonë…!

Edi Rama,është koha për një rrafsh të ri të politikës shqiptare!

Çikago,tetor të motit 2020

Republika e Kosovës përballë Serbisë – Nga Skënder Karaçica

 

Asociacioni i komunave serbe,jo me kompetencë ekezekutive (Njëfarë Srbska Republika)!

Asociacioni si formë organizative në fushat e gjithmbarshme të jetës i kemi veneruar nga afër në Amerikë,por jo me kompetenca ekzekutive ashtu siç po pretendon regjimi antishqiptar në Beograd të prirë nga pioneri i kryekriminelit Sllobodan Millosheviq,kryetari aktual i shtetit serb Aleksandër Vuçiq.

Në Kosovë kemi Asociacionin e komunave me shumicë shqiptare,por ato nuk kanë kompetenca ekzekutive,ato janë në vete formë organizative për të afirmuar vlerat e demokracisë në relacionet e pushtetit lokla,ashtu siç shkruan në aktet e një forme të Konventës së BE-së lidhur me afirmimin për pushtetin lokal sa më afër qytetarëve.

Atëherë edhe asociacioni i komunave më ,,shumicë serbe,,termë ky i papranuar dhe deri në fund provokativ dhe i njohur me shumë të tjera karshi për (dofarë të drejtash për serbet)që nuk kanë asnjë pakicë tjetër në Evropë,ndonëse siç dihet Kushtetuta e Republikës së Kosovës,si akti kyresor i këtij shteti të ri,është një nga kushtetutat më moderne në truallin e BE-së dhe,në rrjedhat e saj të aktit më të lartë juridik paraqet para botës të drejtat fundamentale me standarde më të larta për pakicën serbe në Kosovë,që,përmes ligjeve në parim ajo afron të drejta të vlerave të demokracisë dhe të lirive të njeriut,si akund tjetër në botë.

Do të ishte mirë që pakica serbe (jo më me privilegje)të ,,popullit hyjnor,,(sic!),që regjimet serbe në Beograd i gatuanin kundër shqiptarëve dhe Kosovës,asociacioni i tyre që nuk ka ndonjë vlerë(shtetërore)të mendojnë dhe të jenë më racional të sillen konformë ligjeve të shtetit të Kosovës,e jo këmbët në këtë shtet të lirë,e kokën në Beograd.

Skënder Karaçica

Në stilin e lojës: Kush zgjohet më herët në mëngjes! Pse Elmi Berisha po e keqpërdor derën e ,,VATRËS,,? – Nga Skënder Karaçica

Në vend të reagimit
Kohëve të fundit po dalin disa përsona të diaspiorës shqiptare në Amerikë dhe në stilin e lojës:Kush zgjohet më herët në mëngjes dhe po vrapojnë pas kapuçit të madh dhe në vetën e parë,,Unë kam bërë e kam punuar për çështjen shqiptare,,(sic!)dhe vrap tek titujt dhe mirënjohjet…(sic!).
Kjo që po ndodhë është për të adhur keq!Figurën e Elmi Berishës në Nju Jork dhe në përgjithësi pakkush e njeh në rrethet e diasporës shqiptare në Amerikë!Ky njeri është  veçse një veprimtar i thjeshtë që nuk ka bërë asgjë më shumë se sa të tjerët në rrethet e diasporës shqiptare në Amerikë.
Kjo që po ndodhë me Elmi Berishën është për të adhur keq.Pse kaq shumë yryshet e tij për ,,karierë politike,,(sic!)kur dihet se në Amerikë ka me dhjetra e qindra burra e gra shqiptarë nga trojet tona etnike,që kanë bërë shumë për çështjen kombëtare dhe për pjesën më të dhimbshme të atdheut për Kosovën dhe zërin e saj të kryengritjeve kundër regjimeve antishqiptare të Serbisë.Kur i doli ,,hise,,Elmi Berishës përmes ,,Vatrës,,si amblema jonë kombëtare në Amerikë,që të marrë udhë si i pari i saj dhe yryshet e tij për të grabitur sa më shumë tituj dhe mirënjohje që,dorën në zemër nuk ka bërë asgjë më shumë se sa të tjerët.Madje,ky veprimtar i thjeshtë që si biznes e kishte një piceri në Nju Jork dhe për shkallën e tij profesionale ,,shkencore,,as që mund të bëhet fjalë,universiteti ,,Laurasi,,në Vlorë i akordon titullin,,Honoris Causa,,(sic!)dhe përzgjidhet si ligjërues i këtij tempulli të dijes(sic!).
Kjo është e tepërt për Elmi Beishën!Ky njeri po e theksojmë sërish tash sa kohë po vrapon pas kapuçit të madh dhe nuk është larg koha kur ky veprimtar i thjeshtë vraponte pas zgjedhjeve komunale në Kosovë dhe kishte për synim që të bëhej kyetar i qytetit të Pejës(sic!).Ndërkaq nuk dihet se si erdhi në derën e ,,VATRËS,,dhe posa e hapi derën e saj historike kombëtare me seli në Nju Jork e ,,shpaloi platformën,,për të marrë udhën e karierës së tij përsonale e më pak për të mos thënë fare për ndonjë ,,projekt,,kombëtar…!Kjo po shihet nga të gjitha anët se Elmi Berisha ua ka zënë udhën të tjerëve që kanë bërë shumë dhe më shumë se ai në krah të çështjes shqiptare në Ballkan dhe për lirinë e Kosovës.
Elmi Berisha me suitën e tij nga dera e ,,VATRËS,,ia kanë humbur dhe e kanë lënë në ,,harresë,,tërë veprimtarinë tridhejtëvjeqare të LQSHA-së Joe DioGuardi,i cili në detyrën e tij si kongresmenë dhe më vonë si i vetmi njeri lobues i çështjes shqiptare i doli ballë makinerisë fashiste të Serbisë me kryekriminelin S.Millosheviq përmes Kongresit dhe  dhe Senatit  amerikanë në Washington.Arbëreshi e jo Elmi Berisha e as ,,VATRA,,nuk patën mundësinë që të shkojnë deri në Gjyaktën Ndërkombëtare në Hagë që të ballafaqohen me kryekriminelin e Serbisë S.Millosheviq.
Pse Elmi Berisha po e keqpërdor angazhimet e qindra burrave dhe grave shqiptare dhe LQSHA-së dhe tashti del sheshit e rrah gjoksin si pari dhe i mbrami në aktivitetet kombëtare në Amerikë.Pse ky njeri dhe disa të tjerë që po vrapojnë pas kapuçit të madh nuk e panë asnjëherë të udhës dhe në nderim të aktivitetit të arbëreshit Joe DioGuardi të thonë një fjalë të vetme:Një Mirënjohje për JOE DIOGUARDIN!
Për fund në këtë (në vend të reagimti)po theksojmë se Elmi Berisha e ka zënë vendin e huaj tek ,,VATRA,,dhe nuk dihet as sot se si erdhi tek dera e saj dhe,tevona e shihni sa shpejt na u bë ,,fugurë e madhe,,(sic!),ndonëse ai ishte dhe është veçse një veprimtar i thjeshtë i diasporës shqiptare në Amerikë!
Elmi Berisha zbrit në tokë dhe mendo pak se me sjelljet për ,,karierë politike,,në derën e ,,VATRËS,,nuk e keni të gjatë as udhën e synimet tuaja,që,në emrin e saj dhe tek dera e saj historike nuk keni (hise)për të zënë hapësirën shqiptare…!

U nda nga jeta në Çikago Ismail Kashtanjeva, veprimtar i çështjes kombëtare ,,Lidhja Kosovare,, – Nga Skënder Karaçica

Sot në Çikag ka vdekur Ismail Kashtanjeva(1937-2020),veprimtar  i çështjes kombëtare ,,Lidhja Kosovare,,dhe një nga krahët e fortë të diasporës shqiptare në Amerikë.Për shkak të padrejtësive historike të regjimit të Serbisë ndaj shqiptarëve dhe Kosovës,Ismail Kashtanjeva i riu  nga Ferizaj,në vitin 1963 mori udhën e mërgimit për të kaluar kendej Atlantikut në Amerikën e largët.

Posa erdhi në Amerikë,Isamajli iu bashkua lëvizjes kombëtare të diasporës shqiptare në Amerikë ,,Lidhja Kosovare,,me shumë veprimtarë të trevave tona etnike në kërkim të lirisë dhe të pavarësisë së Kosovës si dhe zgjidhja e drejtë shqiptare në Ballkan,ku fqinjët grabitqarë me nidhmën e fuqive të mëdha morën pjesë të tokave shqiptare duke rrudhur hartën e atdheut(Shqipërisë Etnike).

Restoranti i tij ,,Tween Eagle,,në Çikago thuhet në kronikat e kohës ka qenë një vend takimi për veprimtarët shqiptarë në shtetin e Illinoisit,ku bënin programin për aktivitetet dhe organizimin e demonstratave kundër regjimit fashit të Serbisë dhe ambrellës ish-Jugosllavisë.

Për këto vite të jetës së Ismail Kashtanjevës thuhet se ai kishte ruajtur kujtimet e brezit të tij që merrnin udhën e mërgimit,që,sipas të dhënave nga ditari i jetës ai shpeshherë thoshte se,,dikur në Kosovë,një njeri që merrte udhën  për në Amerikë,e shpallnin të humbur përgjithmonë,,!Kështu iu ndodhi me vëllazërit Ismail dhe Sedaledin Kashtanjeva prej Amerikës shkonin lajme të ndryshme se dy vëllazërit Kashtanjave kanë ,,vdekur në luftën e Vietnamit,,!Dhe për këtë lajm të dhimbjes në Ferizaj thuhet në kujtimet e Ismajlit ishte pas hapur e pamja.Mezi arritëm që të kthejmë të vëretën se dy vëllazërit jemi të gjallë dhe po punojmë për të tubuar dollarët dhe ndihma për familjen tonë në Ferizaj.

Ismail Kashtanjva i dëshironte shumë udhëtimet e tij.Në vitin 1970 ai mori udhë për në Kosovë me anije dhe nëpër valët e Atalantikut që zgjati dymbëdhjetë ditë.E pa nga afër Ferizajin e tij dhe për shumë vjet deri në ditën e sotme,ai mbeti në tokën e Amerikës me të mirat matriale,por si thoshte shpeshherë,me zemër të thyer se tërë jetën e kalova kendej detit dhe me mall për njerëzit dhe tokën time të Kosovës.

Ismail Kashtanjeva do të kujtohet nga Komuniteti Shqiptaro-Amerikan dhe shumë shoqata tjera kombëtare në Çikago si një nga veprimtarët dhe krah i fortë i çështjes kombëtare dhe për lirinë e Kosovës.Lamtumirë Ismail Kashtanjeva,thonë bashkohnikët e tij të udhës kombëtare në Çikago!

Skënder Karaçica

Artisti i shquar Saimir Strati me dhjetë Guinnesse sjell portretin e Ruben Diaz Jr. me guacka deti

voal.ch – Artisti i shquar i mozaikëve Saimir Strati ka krijuar me guaska deti portretin e kryetarit të bashkisë të Bronx, në New York Ruben Diaz Jr.

Zoti Diaz është një figurë shumë e dashur për komunitetin shqiptaro-amerikan që jeton në Bronx, një nga pesë lagjet e New Yorkut me rreth 1.5 milionë banorë.

Ai është po ashtu një adhurues i Shenjtores shqiptare Nënë Tereza. Një rrugë në Bronx mban tashmë emrin e Nënë Terezës.

Ndërsa Saimir Strati është Artisti i shquar i mozaikëve, i nderuar me 10 Guinness-e, diçka shumë e rrallë.

Ai i punon kryeveprat e tij me guaska, me gozhda, me tela hekuri me dimensione gjigande që kërkojnë një punë titanike.

Saimir Strati ka lindur në Tiranë, 1966.

Ai filloi karrierën e tij duke bërë restaurime të mozaikëve në Shqipëri në disa vende arkeologjike të Bylisit, Amantia dhe Apoloni.

Është një anëtar i Shoqatës Britanike të Mozaikut Modern.

NJë nga kryeveprat e Saimir Stratit është portreti i Nënë Terezës, në një formë të veçantë.

Portreti është i vendosur në Muzeun e Kosovës, me kapëse teli, në një dimension prej 10 metra katrorë.

“Dikur kam parë në televizor shpërngulje masive të refugjatëve nga Lindja e Mesme dhe nga lufta. Diku në një qytet të Evropës kishte disa tela me gjemba që i pengonin. Dhe, aty mendova se vetëm Nena Terezë mund t’i shpëtonte këta njerëz”.

“Atëherë u bë ideja ime për ta bërë Nënën Terezë dhe materiali tashmë ishte gjetur, pra për të punuar diçka me tel.”, thotë Saimiri për veprën e tij.

Sot po i sjellim lexuesve portretin e  kryetarit të bashkisë të Bronx, Ruben Diaz Jr, si shenjë mirënjohje e komunitetit shqiptaro-amerikan për mbështetjen që kryetari i bashkisë të Bronx u jep.

Vepra është e dimensioneve 50×70.

 

https://edition.cnn.com/2017/03/23/europe/staple-mosaic-trnd/index.html

 

 

 

 

 

Kartolinat e shqiptaro-amerikanes që urdhëronte RBG

Rudina Dervishi

Mijëra amerikanë nderuan këto ditë Ruth Bader Ginsburg e cila vdiq në moshën 87 vjeçare duke mbyllur një mandat 27-vjeçar në gjykatën më të lartë të vendit. Statusi i saj si udhëheqëse e pakicës liberale të gjykatës, si dhe puna e saj për barazi ligjore për gratë dhe vajzat në të gjitha sferat e jetës, e bënë atë një ikonë kulturore të Amerikës. Një sipërmarrëse e re shqiptaro-amerikane e kujton atë nga një dimension disi më personal.

Xhensila Velencia e vendosi figurën e Ruth Bader Ginsburg-ut në kartolinat e kompanisë The Card Bureau qysh kur filloi biznesin e saj, e frymëzuar nga puna e gjykatëses për të drejtat e grave.

The Card Bureau RBG

The Card Bureau RBG

“Ajo ishte një shembull i jashtëzakonshëm për kaq shumë njerëz. Arsyeja që ne gratë sot kemi kaq të drejta është falë saj. Janë arritje që e bëjnë atë kaq frymëzuese. Për mua ajo ka shërbyer si një simboll për shpresë dhe drejtësi. E kam adhuruar gjithmonë. Kështu që thash ta përdor figurën e saj në kartolina dhe t’ua dërgoja njerëzve që ndoshta e pëlqenin si unë”.

Një ditë ajo merr një mesazh nga ndihmësja e gjykatëses Ginsburg në Gjykatën e Lartë, që siç shpjegon Xhensila, e gjeti të papërgatitur.

“Oh, mora një email ku më kërkohej të telefonoja zyrën e saj në Gjykatën e Lartë lidhur me kartolinat me portretin e saj. Më zuri paniku. Po shpresoja të mos e kisha ofenduar. Mendova ndoshta është e pakënaqur me kompozimin e kartolinave. Isha shumë nervoze kur i telefonova”.

Ndihmësja i tha se gjykatësja kishte marrë si dhuratë një nga kartolinat e saj, i kishte pëlqyer shumë dhe donte të porosiste disa për t’ua dërguar miqve dhe familjes.

“Pikë së pari, u lehtësova jashtë mase. Thash me vete, i krijova këto kartolina pa menduar se ajo do t’i shikonte ndonjëherë. Ishte një kënaqësi e jashtëzakonshme që Ruth Bader Ginsburg dinte për to dhe donte të porosiste”.

Gjykatësja i ktheu një nga kartolinat Xhensilës me një mbishkrim duke e falenderuar për punën e saj. Komunikimi me Ruth Bader Ginsburg erdhi në periudhën më vendimtare për të.

“Kisha dyshime në se duhet ta vazhdoja këtë biznes apo të kthehesha në profesionin tim si gazetare. Por kur mora miratimin e saj, më dha besimin për të vazhduar këtë rrugë. Është e mahnitshme sesi një njeri si Ginsburg që ka punuar kaq shumë në një nivel të gjerë për avancimin e grave, arriti të ishte kaq pranë meje në nivel individual për të më ndihmuar të përparoja”.

Ruth Bader Ginsburg porosiste kartolinat e saj gati dy herë në vit. Herën e fundit që porositi thotë Xhensila, ishte para dy muajsh. Një prej tyre mesa duket ishte për kolegun e saj, anëtarin e Gjykatës së Lartë Stephen Breyer i cili kishte ditëlindjen dy javë më parë.

Përveç kartolinës me mbishkrimin e saj Ruth Bader Ginsburg i dërgoi Xhenit edhe një kopje të librit të saj “My Own Words”, një gjest që Xhensila thotë se ishte momenti më i gëzuar në jetën e saj.

“U gëzova jashtë mase. Ajo ishte një shembull model për mua. Ndonjëherë takon njerëz të famshëm në jetë që ndoshta i ke menduar ndryshe dhe të zhgënjejnë kur i ke pranë. Por ajo ishte ashtu siç e mendonin njerëzit, dhe siç e kisha edhe unë në mendje”.

Në fillimet e biznesit të saj, kartolinat me simbolin e RBG-së ishin vështirë të shiteshin pasi njerëzit nuk dinin shumë për të.

“Isha në gjendje të shisja kartolinat e saj vetëm në DC, ndoshta pak në Nju Jork por jo më tutje. Ua tregoja dyqaneve dhe më thoshin – nuk e dimë kush është. Por sot ne shesim artikuj me figurën e saj në vende si Gjermania, Australia, Rusia. Pra fama e saj u përhap jo vetëm në mbarë vendin por edhe në pjesë të ndryshme të botës”.

Që nga vdekja e gjykatëses Ginsburg, shitjet e artikujve me simbolin RBG të kompanisë “The Card Bureau” janë rritur ndjeshëm, duke kaluar nga 60 apo 70 porosi në një ditë tipike, në 400 në ditë javën e kaluar.

Për të nderuar kujtimin e gjykatëses Ginsburg, Xhensila thotë se do të dhurojë gjysmën e fitimeve nga shitjet e produkteve të saj për Projektin për të Drejtat e Grave, të cilin gjykatësja Ginsburg e themeloi në vitin 1972 si avokate me Unionin Amerikan të Lirive Civile.

Ruth Bader Ginsburg varroset të martën në një ceremoni private në Varrezat Kombëtare të Arlingtonit. Fama e saj pritet të rritet ndërsa gratë do të vazhdojnë ta kujtojnë, për shumë të drejta që gëzojnë, falë punës së saj.

CONVERSATION WITH FORMER UN ALBANIAN DIPLOMAT AGIM NESHO – by Rafaela Prifti

The lasting effects of the economic cooperation between Kosova and Serbia, the significance and  implications for both countries, the impact of the Russia, China influence in the region, the very important task of the Albanian-American community now. 

Through the mediation of US President Donald Trump and Acting Director of National Intelligence Richard Grenell on September 4, in Washington, Kosova Prime Minister Avdullah Hoti and Serbian President Aleksandar Vučić agreed on economic cooperation. Since Serbia refuses to recognize Kosova’s independence, the parties did not sign any bilateral agreements but concluded separate deals with the United States. I conversed with Agim Nesho, the former Albanian diplomat in New York, who, for nearly a decade, served as Permanent Representative of Albania to the UN. He said that the meeting of September 4th brought Balkan affairs back into focus in the US. In his view, “it amounted to an important event rather than a round of negotiations intent on improving long-term relationships between two countries. The Economic Stabilization Agreement between Kosova and Serbia signed at the White House signifies a foreign affairs victory for the Trump administration more than an effort to address the issue of mutual recognition. Rather than projecting the diplomatic strategy implemented by the US, the summit was a high-level meeting pursued by the Balkan leaders.” Mr. Nesho noted that the normalization of relations between Kosova and Serbia was meant to be an act of mutual recognition of the two countries not a reframing of the issue. “The essence of the message by the presidential candidate Biden states that Kosovo should be an independent country, not a part of Serbia.” Agim Nesho, whose term as Albania’s Chief of UN Mission in New York coincided with time of the adoption of UN Resolution 1244, said “the position of Kosova has been set  by the United Nations Security Council Resolution 1244, adopted on 10 June 1999, after recalling resolutions 1160 (1998), 1199 (1998), 1203 (1998) and 1239 (1999). “This position was furthered by the processes that resulted in the independence of Kosova. It is a closed case as far as history is concerned! Serb nationalists’ insistence to revisit the case is fueled by the drive to give Serbia a win-win at Kosova’s detriment. They perpetrated a frozen conflict in Mitrovica as grounds for going into renegotiations by any means necessary. Through powerful lobby groups in the US, they put forth the idea of “border adjustments in the Balkans”. Unfortunately, the suggestion seemed to have been supported by some leaders in Albania and Kosova. Europe rejected it while John Bolton expressed approval in principle pending agreement by Kosova and Serbia. Soon after the proposal was discarded at Berlin talks, and the Balkan leaders demanded to have Washington as mediator, Ambassador Grenell stepped in. The initiators of the project approached him. Given the administration’s spotty strategic policy  in the region Ambassador Grenell had not assumed the role of the negotiator rather a pusher of the issue on Washington’s behalf. Therefore, rather than a solution for the region, the event of September 4th was a product of the Trump’s administration foreign policy. In terms of the criticism voiced by members of the Albanian American community about Grenell’s expertise on the region and his negotiating skills, Mr. Nesho said that “rather than being part of the US Foregn Service establishment, Ambassador Grenell is a loyalist of President Trump, who has considerable ability to negotiate matters of interest on behalf of the Administration, where he plays his part. He is proficient in serving the President and the Administration’s program of renegotiating issues in the face of the new global developments.”

In order to ask the next question about the potential consequences of the agreements for the region, I summarized the deal:

-Kosovo lifts bans on the supply of Serbian goods, guarantees the safety of the Serbian Orthodox Church, restrictions on the supply of Serbian communities, refrains from joining international organizations for a year, and renounces claims for the Gazivode reservoir and the hydroelectric power plant in the territory adjacent to Serbia.

-Serbia agrees to Kosovo joining its visa-free agreement with Albania and North Macedonia. Belgrade and Pristina resume transport links and, in exchange for Washington’s mediation, move their embassies in Israel from Tel Aviv to Jerusalem, recognize the Lebanese Shiite group Hezbollah as a terrorist organization, and refuse to use Chinese equipment for 5G mobile networks. In response, Israel will recognize the independence of Kosovo.

According to Mr. Nesho, “the economic cooperation between Kosova and Serbia started in 2011 as one of the conditions that Serbia has to satisfy, leading to recognizing Kosova, prior to accession with the EU. The world politics and international relations of 2016 reignited Serbia’s hopes to up its demands. Serbia’s initiative is backed by Russia that views the Serbia-Kosova conflict as a type of quid pro quo in settling its own issues in Georgia and Ukraine. Grasping the level of difficulty of reaching a political agreement mediated by Washington, Ambassador Grenell   focused on the economic deal between two countries. The States acted as a connecting link and guarantor of the agreements. Since the Kosova delegation was prepared for only one option, namely the mutual recognition, the Serbian side got the upper hand in terms of economic influence in the Balkans, as Kosova lifted bans on the supply of Serbian goods, renounced claims for the Gazivode reservoir and the hydroelectric power plant. Most damaging item is Kosova’s refraining from joining international organizations for a year.” Mr. Nesho cited reports and confirmations that item number 10 on a draft agreement covered the issue of mutual recognition. “As these things go, it was placed there to make Vucic feel good for scrapping it.” On the question of tariffs imposed by Haradinaj government, Mr. Nesho commented that although they do impact the economy, it might not be an effective tool in dealing with the troubling Serb nationalism.  “In my judgment, the administration’s engagement of Serbia dhe Kosova was important in securing the recognition of Jerusalem as the capital of Israel, and a second agreement between Israel and the United Arab Emirates. The letter signed by President Trump on September 4 reinforced this idea. The cooperation of the Arab countries with Israel could impact the influence of Iran, Russia, and Turkey in the Middle East.” I asked him to consider whether the implementation of the agreements may drive away the influence of Russia and China from Serbia and from the region. “Beginning in 2007, Serbia’s strategy has been to level the interest of the big powers: US, EU, Russia and China. Lately, it has seen an increase of economic activity with China, yet Serbia’s main priorities align with Russia, as its satellite in the Balkans,” said Mr. Nesho. He made the point that the Chinese investments will come into play in a later stage for Serbia’s expansion plans. “While the EU does not want to cultivate fractures in the West Balkans, the Rusia is currently investing in infrastructure, energy, defense and information technology. The interest is twofold: on one hand, the Balkans is useful  in reclaiming its powers and on the other, it holds the advantage of destabilizing the safety of Europe.”

The former UN diplomat supports the view that Kosova’s strategic alliance and interest are with the United States and European integration. “As far as partnerships, Kosova should not be bothered by the reactions of Turkey and the Arab League.” On this point, Mr. Nesho argues that there are some sensitive items on the signed agreement such as the safety of the Serbian Orthodox Church. “It has been the position of the international community to defend Christian religion sites and symbols of faith. It is a huge mistake to refer to Kosova only as a country with a Muslim majority and not as a birthplace of one of the world’s greatest civilizations of Illyrians. To that point, Eleni (Flavia Julia Helena Augusta) who was of Albanian descent, known as the mother of Emperor Constantine the Great, was credited for building Chrsitian churches in Byzantium in the Eastern provinces that would cover today’s Serbia all the way to Israel. Albanians have embraced their rich heritage and live up to the values of  Western civilization,” commented Mr. Nesho.

Lastly, with regard to the Albanian-American community, he said that the role in advancing the relations between our countries is more important now than ever. Presently Mr. Nesho serves as President of the Albanian Council on Foregin Relations. “The community rose up to meet the challenge in the late 1990s for Kosova’s liberation and independence. It should pick up its efforts now. Should November 2020 bring a second term for the Trump administration, there might come a situation in which the Kosovo-Serbia conflict would be put before the great powers that are historically prone to compromise. It is the responsibility of the community to advocate actively so that the accomplishments of the administrations under President Clinton, President Bush  are not re-negotiated at Kosova’s expense.”

“In the end,” he said,  “I wish to thank all the friends of the Albanian-American community. I have had the fortune of knowing them and the privilege of their support as we joined forces to advance our national interests. I wish continued success to the President of Vatra, Elmi Berisha, for his outstanding contribution leading up to and in the days after Kosova’s conflict to promote and bolster the US support for the Republic of Kosova. Also, I wish to thank you, Rafaela for your work with the free and democratic media in Kosova.”

Kosova përballë diplomacisë së Richard Grenellit – Liqeni i Ujmanit e ka emrin e vet të Kosovës! – Nga Skënder Karaçica

 

Nuk e kemi të qartë pse kaq shpesh po e luan lojën me një entuziazëm, sikur çdo gjë është ,,zgjidhur,, drejtë dhe në favor të pavarësisë së Republikës së Kosovës (në aktin e të drejtës ndërkombëtare se nuk është thyer asnjë ligj i saj, thanë përmes këshillës në Gjykatën ndërkombëtare në Hagë).

Liqeni i Ujmanit është ndërtuar në tokën e Kosovës,me mjetët e akorduara financiare të Bankës për Zhvillim të Evropës në shumën prej 45 milionë dollarësh dhe është aset ekonomik i rëndësisë së veçantë për shtetin e Kosovës,që për pagesën e kësaj kredie financiare evropiane,garant i saj ka qenë (Këshilli Ekzekutiv i Kosovës)dhe kthimi i borxhit është bërë sipas kontratës përmes buxhetit të lemituar që e akordonte qeveria ish Jugosllave në Beograd(me një lehtësim për viset më pak të zhvilluar dhe për Kosovën).

Serbia nuk ka hise në hapësirën e shtetit të Kosovës dhe në pasurinë e ujërave të liqenit të Ujmanit në Mitrovicë,ndonëse afor 80% e liqenit është në hapësirën e shtetit të Kosovës dhe kjo duhet të mbyllet në këto bisedime si aset ekonomik (vetëm)i shtetit të Kosovës.Këtë duhet të ketë të qartë Richard Grenell dhe qeveria serbe në Beograd se tërë hapësirën e shtetit të Kosovës e garanton Kushtetua dhe Plani i Ahtisarit,që,përmes këtij plani është shpallur pavarësia e shtetit të lirë dhe sovran të Kosovës më 17 shkurt 2008.

Nuk ka kuptim që në kohën e fushatës zgjedhore në Amerikë,ku për mandatin e dytë po garon presidenti Donald Tramp(ia lejon mandatin e dytë Kushtetua) në kohën e bisedimeve Kosovë-Serbi,z.Grenell del me një propozim paksa në peshojë duke propozuar që liqeni i Ujmanit të pagëzohet ,,Donald Tramp,,!

Pse ky propozim me një duartrokitje nga (Twinter)të z.Richard Grenell…?!Liqeni i Ujmanit e ka emrin e vet zyrtar tash e tridhjetë vjet të Kosovës!

Çikago,24 shtator 2020

Pse po faktorizohet kaq shumë Serbia? Pse në Beograd do të hapet Zyra Amerikane Ndërkombëtare? – Nga Skënder Karaçica


Në dritën e takimit në Washington Vuçiq-Hoti në praninë e presidentit Donald Tramp

Pse po faktorizohet kaq shumë Serbia? Pse në Beograd do të hapet Zyra Amerikane Ndërkombëtare që do të kordinoj kahet e zhvillimit të korproratave (DFC)? Çfarë ,,simbolike e paqes,,është rindërtimi i ndërtesës së Shtabit të Përgjithshëm të Ushtrisë së Serbisë dhe të Ministrisë së Mbrotjes e dëmtuar nga sulmet e Aleancës Ushtarake NATO,që,si dihet prej këtu bëheshin skenarët e logjistikës vrastare ndaj popujve jo serb? . Daçiq si pjesë e shtabit të S.Millosheviq dhe të skenarëve vrastar  të Serbsië ndaj ish-republikave  të Jugosllavisë dhe të gjenocidit ndaj shqiptarëve dhe Kosovës,Aleancën Ushtarake NATO ende pa u larguar  delegacioni amerikanë të prirë nga Richard Grenell nga Beogradi,ai nuk ngurroi që të thotë fjalën,,diplomatike,,se ishte agresore (!).Në marrëvshjen në Washington u hoq pika 10 ku flitej për njohjen  e ndërsjellë Serbi-Kosovë(sic!).Për tërë atmosferën e takimit shumpalësh në Washington,Serbia po feston fitorën e madhe historike,ku,sipas propagandës ata këtë fitore po i bëjnë duartrokitje në shenjë të 140-vjetorit  të bashkpunimit në mes të dyja vendeve Serbi-Amerikë.

Richard Grenell dhe as Washingtoni zyrtar kurrë nuk do të mund të ,,disiplinojnë,, Serbinë fashiste kur është në pyetje programi i saj kundër popullit shqiptar dhe Kosovës,përmes miteve të gënjshtrës patriotike sipas (babait të kombit serb)Dobrica Qosiq(!).

Shqiptarët dhe Kosova (1999) janë ndarë njëherë e përgjithmonë me Serbinë,që në asnjë rrethanë politike dhe me (ligjet diskrimunuese) të kohës nuk  e kanë njohur Serbinë e as Jugosllavinë për shtet të vetin(!).

Çikago,shtator të motit 2020

SULEJMAN GASHI, BELOVED COLLEAGUE AND FRIEND, PASSED AWAY AT 61 By Rafaela Prifti

 

A career journalist, a professional translator and a highly respected colleague, Sulejman Gashi passed away at 61. For those of us, who had the incredible fortune of knowing and working with him, there is a profound sense of loss. Vatra President Elmi Berisha expressed condolences to the Gashi family on behalf of the Executive Council, Board of Directors, branches and all members, describing Sulejman as an exemplary reporter, intelligent mind and a true patriot. His reporting career at TV Prishtina was interrupted, along with his Albanian colleagues, when the Serbian authorities shut down the medium in July 1990.

He and his family migrated to the United States. A year later, Sulejman Gashi was a founding journalist and editor of “Illyria”, the newspaper launched with two main commitments: independence for Kosova and democracy for Albania.

Through the end of 1990s, Mr. Gashi was a correspondent for Bujk, Kosova Information Center and other outlets. Throughout the war, his reporting stood out for its high standards of journalism. In 2001, when OSCE Mission established Radio Television Kosovo as an independent public service broadcaster, they reached out to media professionals with excellent credentials like Sulejman Gashi. He conducted live interviews with the highest government officials and international representatives earning the respect of all of them. Years later, he became US correspondent for Kosova national broadcaster, RTK.

Aside from his career in journalism, Sulejman Gashi was a US State Department Independent Contractor. His extraordinary command of English language won the respect and admiration of his colleagues. I was fortunate to meet him in a DOS language training workshop, which marked the beginning of a friendship that has shaped my life.

In 2016, while on assignment in Salt Lake City, Utah, he suffered a cardiac arrest and slipped into comma. Today, Drilon Gashi, surviving son, announced the passing of his father, stating that the burial will take place in his home country, Kosova:

“It is with great sorrow that we announce that our dearest loved one, Mr. Sulejman Gashi, passed away today on September 11, 2020. He fought very hard to recover from the difficult condition he sustained four years ago. Our loved one’s burial will take place in his country of origin, Kosova, which he loved very dearly. Sulejman Gashi lived a life and left a legacy of great significance for his family, his profession, his country and nation. In the coming days we will provide more information on the arrangements. We are very grateful for the respect and love that all have for our dearest loved one, Sulejman, but kindly request that we all collectively respect the public health measures in place due to the pandemic. We greatly appreciate your consideration of the our privacy in this very difficult time for our family and relatives.”

Today, messages of condolences are posted on social media by politicians, media executives, co-workers, friends and community leaders in Kosova and United States. After a few comforting words addressed to his family members earlier, I briefly communicated with former RTK colleagues, DOS interpreters and representatives of the Albanian-American community who join Dielli staff in being saddened by Sulejman Gashi’s departure. Vatra announcement about memorial service details to follow in the coming days.


Send this to a friend