VOAL

VOAL

Please Wait ...
0%

Flora Selfo: “E pafalshme, komunizmi na vodhi edhe jetën”! – Nga Moza Boletini

By | January 6, 2019
2 Comments
  • author avatar
    Anonymous 1 week ago Reply

    Histori sa e dhimbshme aq edhe domethenese per familjen e mikeshes time me te shtrenjte Floresha Selfo.Flora me zgjuarsine ,dliresine dhe mikpritjen ka bere per vete dhjetra familje ne New Jork.Flora te uroj me shpirt pleqeri te bardhe dhe te lumtur.E di je krenare per rrenjet e tua dhe ne per ty

  • author avatar
    Violeta Nani 6 days ago Reply

    Flora ,e bukur ,kur kalonte rrugëve të Elbasanit,nuk mund të rrije pa kthyer kokën,…në atë ecje me trupin drejtë ndjehesh krenaria për atë që ishte për prejardhjen nga patriotë të masakruar…nga injoranca…Rrofsh e gëzofsh Flora,qava kur lexova…e mësova…por shumë vonë

Komentet

Regjimi serb nëpër histori, Daçiç këndon për Putinin! – Nga Skënder Karaçica

E kohës

Nëpër vite dhe ora e shekujve,regjimi serb në Beograd,për qëllimet e veta(politike)ka bërë pajada gëzime për të tjerët…

Në kulmin e ëndrrës patriotike të gënjeshtërs(sipas D.Çosiç),historia na tregon se si regjimi serb përmes vajzave të bukura të Serbisë dhe,përtej kësaj ata ia ngulnin syrin dhëndurve nëpër Evropë dhe Moskë…!

Për të parë më ngat ,,orën e historisë serbe,,na ra në sy ,,diplomacia,,e Ivica Daçiç(ministër i jashtëm i Serbisë),që në shenjë të miqësisë këndoi dy këngë të njohura ruse para Carit të Rusisë,Vladmir Putin në Beograd(sic!).

Serbët këndojnë dhe bëjnë dhëndurë me vajzat dhe me motrat serbe,kur e kur duhen në plan të parë qëllimet e veta ndaj të tjerëve në Ballkan dhe ndaj shqiptarëve dhe Kosovës!

Daçiçi këndoi në Beograd risisht,por shteti i Kosovës dhe populli shqiptar (1999) u ndanë njëherë e përgjithmonë…

Kënga pa pentragrom të Rusisë!Kënga e Daçiçit rusisht mbeti me pak duartrokitje,ndonëse Cari i Rusisë,Vladimir Putin e priste të marrë çekun e qeverisë për pastrimin e borxheve …

Kënga mbeti vetëm kënga rusisht që pakkush e kuptoi mesazhin e saj në Beograd dhe në Ballkan…!

Çikago,më 19 janar 2019

Në Amerikë dhe liria e gjuhëve tjera – Nga Skënder Karaçica

 

Në Maqedoni u bënë(disa)ndryshime të Kushtetutës përmes amendamenteve për ,,pagëzimin,, e emrit të ri:Republika e Maqedonisë Veriore.

Për popullin maqedon u bë avancimi kushtetues në një shkallë më të lartë kombëtare,kryeministri Zaev e tha zëshëm se tashti jemi me identitet kombëtar të popullit tonë dhe të gjuhës (zyrtare)maqedone.

Populli shqiptar mbeti në pozitën e njëjetë kushtetuese(pakicë kombëtare dhe jo shtetformues)!Gjuha Shqipe me një ,,zyrtarizim,,me përmasën e quditshme deri në shkallë të paradoksit:me përqindje 20%(!).

Në Amerikë në vendin më demokraci dhe liri njerëzore,e drejta e gjuhëve tjera të popujve që jetojnë në këtë fidanishte të demokracisë me tiparet e vlerave universale,në të gjitha bizneset që veprojnë në Çikago,mbishkrimet pos në gjuhën angleze,mund të shihen të shkruara në gjuhët tjera si në kinezishte,arabisht,shqip,serbisht,gjermane,etjerë e etjerë!

Për këto mbishkrime në gjuhët tjera në Çikago,nuk e pengon askënd këndej pari,madje institucionet e shtetit amerikanë pa ndonjë hezitim apo shkarje tjera,sikundër jemi mësuar tash e një shekull nga boshti pansllvistë në Ballkan(Beograd,Shkup,
Podgoricë dhe Athinë)që ndaj popullit shqiptar dhe Gjuhës Shqipe si një nga gjuhët më të vjetra në Evropë,të dalin me përmasën e dofarë ligjeve deri në shkallën e gjenocidit në mes të popujve liridashës së Evropës(!).

Këtu është Amerika!Këtu është Amerika e lirë për njerëzit e lirë dhe për gjuhët e lira të popujve që kanë ardhur për të jetuar e punuar në tokën e bekuar!

Maqedonia duhet të marrë shembull vlerat e lirisë,të demokracisë dhe vlerat e saj universale për njerëzit e lirë që jetojnë në Amerikë!

Jo Gjuha Shqipe për popullin shqiptar në Maqedoni,me përmasën e ,,ligjit,,me përqindje 20%(!).

Çikago,më 17 janar 2019

Gjuha shqipe në Maqedoni me përqindje 20%…(!) – Nga Skënder Karaçica

Si shihet atdheu nga larg

Gjuha shqipe në hapësirën etnike shqiptare në Maqedoni,me ligjet e shtetit dhe të ,,lirive të njeriut,,apo më qartë të konventës për gjuhët e popujve,u bë gati-gati ,,zyrtare,,por me peshojën politike 20%….20% për shqiptarët që jetojnë në tokën e vet etnike.

Kush e shpiku këtë të ,,drejtë demokratike,,për popullin shqiptar në Maqedoni,që gjuha shqipe e lashtë një nga më të vjetrat në Evropë.të marrë trajtën dhje shenjën e pakicës dhe të ketë të drejtën të flitet e të shkruhet vetëm me shenjën e ,,ligjit,,20% aty ku jetojnë mbi 20% të popullit shqiptar që e flasin gjuhën e tyre kombëtare(sic!).

Kjo është e drejtë,,demokratike,,?Kjo është vlera universale e demokracisë dhe gjuhët e popujve(shqiptar)në Maqedoni…?!Gjuha ,,maqedone,,tashti me ligjet e reja u bë zonja e parë zyrtare në Maqedoni,ndërsa Gjuha Shqipe me shenjën e pakicës aty ku jetojnë më shumë se 20% e popullit(shqiptar)në një mjedis mund të flasin e të shkruajnë ,,zyrtarisht,,gjuhën e tyre…(sic!).

Kush e shpiku këtë të drejtë,,demokratike,,për popullin shqiptar në Maqedoni për gjuhën shqipe të lashtë dhe shenjë e identitetit kombëtar një nga më të vjetrat në Evropë..?!

Gjuha ,,maqedone,,u bë si gjuhë vetëm pas Luftës së Dytë Botërore me ato katër-pesë fjalët që i gjetën në rrethin e Velesit dhe u bë ,,fjalori,,dhe u bë,,sintaksa,,e gjuhës maqedone që sot ia bën me gisht gjuhës së lashtë shqipe:rri më poshtë e fol e shkruaj vetëm më të drejtën,,demokratike
20%…..20%…….20%…….(sic!).

Edhe Zoti e di të flasë Gjuhën Shqipe!

Çikago,15 janar 2019

Pse nuk thuhet e vërteta: Shqiptarët nuk fituan asgjë me amandamentin për ndryshimin e emrit Republika e Maqedonisë Veriore – Nga Skënder Karaçica

Sy me sy ne lajmin

Pse nuk thuhet e vërteta: Shqiptarët në Maqedoni nuk fituan asgjë në dritën e miratimit të amandamentit për ndryshimin e emrit Republika e Maqedonisë Veriore

Pas mbledhjes së parlamentit të Maqedonisë në të cilën u miratua amandamenti në dritën e ndryshimit të emrit Republika e Maqedonisë së Veriore,Ali Ahmeti dhe Bujar Osmani në paraqitjet e tyre për opinionin shqiptar,kanë dalur jashtë të dhënave dhe realitetit se në ndryshimin e emrit të ri të këtij shteti,kanë fituar dhe janë ngritur në një shkallë të lartë kushtetuese të identitetit kombëtar dhe të gjuhës zyrtare maqedone.

Është paradoksale dhe papërgjegjësi kombëtare e Ali Ahmetit,i cili në cilësinë e ,,liderit,,të BDI-së në paraqitjen e tij në gazetën(,,Koha Ditore,,më datën 13 janar 2019)thekson një të dhënë të vjetër që i ka kaluar koha lidhur me Marrëveshjen e Ohrit,që,sipas tij qenkësh ,,futur,,në Preambulën e Kushtetutës së Maqedonisë(sic!),edhe njëherë dëshmon se shqiptarët,,janë shtetformues,,(sic!)në Maqedoni.

Në parlamentin e Maqedonisë nuk është thënë asnjë fjalë për Marrëveshjen Kornizë të Ohrit dhe as që ka zënë vend në Kushtetutën e këtij vendi për ,,pozitën kushtetuese shtetformues,,të shqiptarëve.Kjo është më shumë se një akt i mashtrimit dhe propagandë politike e BDI-së.

Shqiptarët edhe në këto ndryshime nuk e kanë marrë të drejtën kombëtare në Maqedoni,që të jenë në shkallën e avancimit kushtetuese(shtetformues),por edhe në të ardhmen populli shqiptar do të trajtohet me kodet ligjore (pakicë kombëtare)me shenjen e pozitës për minoritetet tjera në këtë shtet me një demokraci të brishtë.

Ali Ahmeti nuk e tha të vërtetën për shqiptarët dhe pozita e tyre kushtetuese në Maqedoni,kur ata janë dhe do të jenë në pozitën e shkallës së pakicës kombëtare dhe jo shtetformues(!).

Ali Ahmeti dilni para popullit shqiptar në hapësirën etnike në Maqedoni dhe thuajeni të vërtetën për pozitën (sot)të popullit shqiptar sipas Kushtetutës?!

Ndërsa,zv.kryeministri Bujar Osmani nga partia e BDI-së në koalicion me paertinë e Zaevit,ka dalur me një paraqitje kuturu dhe e pamatur,kur ai bën thirrje që Kosova dhe Serbia të marrin shembull Marrëveshjen e Prespës Greqi-Maqedoni lidhur me ,,pagëzimin, e emrit të ri Republika e Maqedonisë Veriore.
Në paraqitjen e tij z.Osmani nuk tha asgjë për aktualitetin politik në Maqedoni pas miratimit të amandamentit për ndryshimin e emrit dhe pozita kushtetuese e popullit shqiptar,por më shumë lëshoj mjegullat e ditës se çfarë do të bëhet shqiptarët si popull i dytë shumicë kombëtare në Maqedoni,me ndryshimet e Kushtetutës aktuale,ai nuk e tha asnjë fjalë të vetme(!).

Shembulli i marrëveshjes Greqi-Maqedoni nuk i bën nder dialogut të vështirë dhe krejt ndryshe Kosovë-Serbi z.Bujar Osmani!

Skënder Karaçica

E diela me Mitrush Kutelin – Edhe unë jam patriot! – Nga Skënder Karaçica

 

…Nuk kam dashur të dal e ta bëj fora,po ja që e solli puna e zamani.Doli i biri i botës në gazetë edhe lëvdoi veten se është patriot kombëtar i zjarrtë dhe për mua nuk tha një fjalë!

*      *     *

Dale,more zotni.dale,se edhe na hamë bukë e pimë raki me meze!

*     *      *

Kur u bë,mor zotni,Shqipëria Republikë Kombëtare më 1925,unë kam thirrur i pari majë ballkani të prefekturës ku ish mbledhur mileti pa brekë.Populli kreshnik pa brekë!Rroftë Republika shqiptare!Rroftë Presidenti!

*     *      *

Kam hequr pastaj edhe një telegram urimi në emrin e popullit pa brekë e pa misër dhe kam marrë përgjigje.Këtë përgjigje e kam vënë në xhep si hajmali e më ka hyrë në punë shumë herë kur kam pas ngatërresa me kontrabandat e me të dhjetat që nuk i kam paguar,si patriot kombëtar që jam.

*      *      *

Kur u mërzitë bota me republikë-se e mirë është jahnia,po nuk hahet çdo ditë…-mblodha pëseri miletin edhe thirra:Popull kreshnik!Isaf,bre,me republikë!Ne frëng nuk jemi,po shqiptarë,bre!

*      *       *

Kurorën e Skënderbeut ia dhamë Viktor-beut,edhe na i mbushi xhepat me napolona.

(Botuar më 1943)

S.K.

Çikago,më 13 janar 2019

Baton Haxhiu përtej lajmit… – Nga Skënder Karaçica

E kohës

Nuk ka ditë që në mjetet e shkruara dhe elektronike në Prishtinë,Tiranë dhe Shkup të lakohet emri i Baton Haxhiut,për faktin se ai është (Këshilltar Politik) i kryeministrit shqiptar Edi Rama.

Dhe,jo vetëm kaq.Baton Haxhiu po luan në të gjitha letrat ,,politike,,në Kosovë dhe Shqipëri dhe,si thuhet është bërë njeriu që po ,,ndanë drejtësi,politikë,sugjerime,këshilla,,
për të tjerët herë në Prishtinë e herë në Tiranë.

Kujtoj se Haxhiu ka kaluar përtej lajmit…Ka kaluar nga Redaksia e lajmeve në ,,Klan Kosova,,dhe po i prinë valles politike me akordin ,,muzikor,,të neveritshëm që si gazetar nuk i takon të bëjë ,,politika të mëdha,,për Kosovën dhe Shqipërinë(sic!).

Rasti ka të bëjë me propozimet e tij për dy ministrat nga Kosova (Cakaj dhe Shahini)për qeverinë Edi Rama në Tiranë.

Pse në këtë valle politike i fut duart Baton Haxhiu dhe kush ia dha këtë të drejtë që në emër të shtetit të Kosovës dhe të institucioneve shtetërore të merret më ,,politikën e kuadrove,,për institucionet e shtetit shqiptar dhe të Tiranës zyrtare…?!

Kujtoj se më e drejtë dhe zyrtare do të ishte,sikundër qeveria shqiptare dhe Tirana zyrtare me qeverinë në Prishtinën zyrtare të bisedonin për mundësitë vërtetë të politikës kadrovike në parim e bashkëpunim,kur e kur qeveria Edi Rama nisi ndryshimet në kabinetin e saj dhe për propozimet e mundshme për kanditatët nga Kosova.

Kjo do të ishte punë e mirë dhe,në hapësirën e lajmit nuk do të lakohej emri i Baton Haxhiut dhe i njëjti më shumë do të ishte mirë që të shohim në Redaksinë ,,Klan Kosova,,e jo si përzgjedhës të,,politikës së kuadrove,,për qeverinë shqiptare në Tiranë,që ka ngritur në opinione hutinë se çfarë misioni paskësh Baton Haxhiu përtej lajmit…?!

Baton Haxhiu lene me një anë ,,bajrakun,, e kolovajzës politike në bulevardin e Prishtinës dhe mos na shqetësoni me ,,politikën e kuadrove,,që po i nxjerni nga xhepat dhe me prosinë e të tjerëve…!

Baton Haxhiu boll jeni halitur…!

Çikago,janar 2019

Kahe të zhvillimit të Amerikës – Nga Skënder Karaçica

 

Bisnesët e nisën punën me 2.50 dollar brenda javës e shihni se ku ka mbërri sot Amerika

Në shtypin amerikan kohë pas kohe,shohim e lexojmë artikuj të nduarnduart për vitet kur Amerika si vend i lirë e demokratik e nisi bisnesin dhe kahet e zhvillimit ekonomik.

Në faqet e gazetës,,Chicago Sun Times,,shkruante sot për historinë e kompanisë së aviacionit ,,Sauthwest CEO,,për Herb Kelleher,i cili ka vdekur e që njihet si njeriu i parë i kësaj kompanie të njohur në Amerikë dhe Çikago.

Për rrugëtimin nëpër vite,thuhet më tej në lajmin e kësaj gazete,njeriu i ,,Southwest CEO,,e kishte nisur punën për herë të parë me 2.50 centë brenda javës për të arritur më vonë në një kompani gjigante me tekonologjinë e aeroplanëve dhe të kapitalit ekonomik(dollarësh)!

Kjo është Amerika sot!Këtë lajm ia dedikojmë shtetit të Kosovës dhe botës së bisnesit dhe të kaheve të reja të zhvillimit ekonomik dhe tekniko-shkencor që duhen të merren bisneset shqiptare dhe Kosova.

Kjo është Amerika sot!

Çikago,më 8 janar 2019

VATRA MAKES A CASE FOR THE RECOGNITION OF KOSOVA TO THE APOSTOLIC NUNCIO OF ALBANIA By Rafaela PRIFTI

In his first visit at Vatra’s offices, the diplomatic representative of the Holy See to Albania, Archbishop Charles Brown was warmly received by several members of the Board and the Albanian-American community. On behalf of the Pan-Albanian Federation Vatra, President Dritan Mishto, expressed thanks for the efforts of the papal envoy to improve religious tolerance in Albania and pleaded with him to recognize Kosova’s independence.

Archbishop Brown, who is a native New Yorker and served as a priest in a Bronx parish in the late 1980s, served a full term as the Vatican’s Ambassador in Ireland prior to accepting the assignment of Pope Francis to be the Nuncio in Albania in March 2017. During the 1990s he did a lot of work with the Missionary sisters and Mother Teresa personally, which he regards as a spiritual introduction to his current assignment.

He spoke fondly about this year and a half in Albania, amidst efforts to know the people and learn the language. Indeed only a few weeks ago, the Archbishop celebrated Catholic mass in Albanian among the Albanian-American community in Washington DC. In his recent assignment, he said that the great discovery of “the preservation of some traditional values of family and respect in Albania that have really disappeared in many other places in the world” is worth-noting.

He added that he was with Pope Francis before this last Christmas in Rome, and while talking about Albania, his Holiness reminded him that Albania was the first country in Europe that he visited and “he wanted that to be a sign.” Among the reasons for the Pope’s appreciation for Albania, the apostolic nuncio noted the religious harmony that exists in the country which can be a model for other places and the history of persecution of the faith. Religious believers of different faiths suffered under the time of communism. And that is a great testimony of the triumph of faith over communist materialism. “So for those two reasons, I think Pope Francis has a very special love for Albania and that love is certainly been communicated in a big way to me.” With regard to the issue of Kosova, the papal nuncio reiterated that in the last year or little more than a year, both the Prime Minister and the President of Kosova have visited with the Pope. This is an important issue that we take very, very seriously, he said and opened the floor to questions, most of which focused on Kosova.

The successful developer with family origins from Peja, Harry Bajraktari raised the question of Kosova’s recognition by the Vatican and the establishing of diplomatic relations that positively encourage business and development in the country.

Zef Balaj of Vatra’s Executive Board pressed for some guidance on the issue of supporting the acceptance of Kosova by the Holy See, which carries significant weight in the diplomatic community.

In his response, Archbishop Brown expressed the desire of the Holy See to see a real resolution of the disputes between Serbia and Kosovo, as a condition towards moving forward with a number of issues including recognition. He admitted that at the present time, these are very difficult issues.

On the issue of inter-religious cooperation, the apostolic nuncio singled out the work of a committee of all heads of religious communities, which is very active and has issued joint letters on a number of issues. In the last year, the committee addressed various topics including European integration. When asked about his role, he answered that as the diplomatic link between the Holy See, the Vatican and the government of Albania, his task is to strengthen the relationship between the Vatican and the Catholic Church and the relationship between the Vatican and the government.

Responding to a question on the issue of properties confiscated by communism, he stated that it is a matter that affects the Catholic Church and other religious communities. On this sensitive topic, the Holy See supports and promotes the views of the Albanian Catholic Bishops. The church is not interested in displacing people to try to retain property. Aside from the restitution, there are problems of property title and ownership. The government is working on these complicated issues which are difficult to regulate, added the papal envoy. With regard to opportunities for the young people in Albania, Archbishop Brown said that they are immigrating and have a desire to emigrate in large numbers due to the economic situation. One of the elements certainly is corruption in various sectors of society that needs to be confronted and resolved. The reduction of corruption will produce a situation where there are more opportunities for young people. The government’s efforts to combat the problem of corruption are applauded and supported by the religious communities including the Catholic Church. He added that the European integration is linked to the question of corruption as the integration process moves forward that almost inevitably will require a reduction if not the elimination of corruption.

Bringing the attention back to Kosova, the community activist Harry Bajraktari provided more context to the issue of recognition by the Holy See. He stated that the Serbian Orthodox Church continues to undermine the country alongside the Serbian government supported by their historic allies. In Albania, the Orthodox Church under the influence of the Greek clergy plays a divisive role. Although Albanians are in a great place presently, the undermining efforts coming from various directions are intensifying. While commending the leadership of the Church, he noted that resolving the issue of recognition will help diffuse the rising tensions calling upon the Pope to move this matter forward.

An honorary member of Vatra, Cezar Ndreu brought up to the Archbishop Brown a rare find: photocopied pages from a Benziger publication titled Our Lady of Good Counsel in Genazzano: A History of that Ancient Sanctuary and of the Wonderful Apparition and Miraculous Translation in 1467 of Our Lady’s Sacred Image, from Scutari to Genazzano

While looking at the pages carefully, the Vatican envoy commented with excitement about the history of the church. The selection from the 1888 publication was donated to the papal nuncio along with the November and December 2018 issues of the newspaper Dielli./ Dielli Newspaper

GAZETA”DIELLI” SHPALL KONKURS ME RASTIN E 110 VJETORIT – ARRIJNË DËRGESAT E PARA PËR KONKURSIN E GAZETËS “DIELLI

Njoftojmë lexuesit e Diellit se kanë nisë prurjet e para për Konkursin e hapur nga Gazeta “Dielli” me rastin e 110 vjetorit të saj. Konkuruesit e deritanishëm janë nga SHBA, Kosovë, Suedi dhe Itali. Ndërkohë është përcaktuar edhe Juria e Konkursit, e cila përbëhet nga gazetarë dhe studiues të njohur. Po ripublikojmë edhe një herë tekstin e shpalljes së KONKURSIT.

GAZETA”DIELLI” SHPALL KONKURS ME RASTIN E 110 VJETORIT

Nju Jork, 29 Dhjetor 2018 – Viti 2019 përkon me 110 vjetorin e daljes të numrit të parë të Gazetës Dielli. Si gazetë e shoqërisë Besa-Besën numri i parë i gazetës doli në Boston me 15 Shkurt 1909 me editor Fan S. Noli dhe menaxher George Konda(Gjonleka).

Nga tetori i vitit 1909, Editor u bë Faik Konica.

Pronare dhe themelonjëse e gazetës ishte Shoqata Besa-Besën, e cila qe krijuar që me 6 Janar 1907, duke patur si zyrtarë: Fan S. Noli-Kryetar; Goni Katundi-nën/Kryetar; Nini Fani Katundi-Sekretar; dhe anëtarë-(Pleq): John Gjoka, Mihal Panajot Katundi, Lazo Kozma, Nisi Konomi, dhe Lambi Josif.

Dielli, që zëvendësoi “Kombin” e Sotir Pecit,që u mbyll me 10 Janar 1909, ishte gazetë javore dhe e para e përditshme shqiptare më 1914 me Kostë Cekrezin Editor.

Në mbledhjen themeluese të Federatës Panshqiptare të Amerikës”VATRA” me 28 Prill 1912, gazeta Dielli u bë pronë e saj me editor Kristo Floqin dhe menaxher Kristo Kirkën.

Në Kuvendin e parë të Vatrës pas themelimit të 14 Korrikut 1912, Editor u bë sërish Faik Konica, i cili kishte dhe postin e sekretarit të Përgjithshëm të Vatrës.

Federata Panshqiptare e Amerikës VATRA do ta festojë 110 vjetorin e Gazetës me një sërë veprimtarish, që do të bëhen të njohura në ditët në vijim. Gazeta në përkujtim të këtij përvjetori , dhe në nderim të Editorëve të saj për 110 vite, shpall Konkursin për gazetarë e studiues.

Preferohen libra të rinj, që janë botuar gjatë vitit 2018 dhe përgjatë vitit 2019(deri me 31 mars 2019); esse(shqip dhe anglisht), artikuj studimorë, Kritikë letrare, analiza, portrete, Dossier, Fejtone, kushtuar Vatrës, gazetës Dielli dhe editorëve të saj ndër vite. Cmimet do të mbajën emrat e editorëve më të shquar të Diellit.

Konkursi mbyllet me 31 Mars 2019. Fituesit do të shpallen me 6 Prill.

Së shpejti do të publikojmë edhe Jurinë, e cila tashmë është e përcaktuar dhe anëtarë të saj janë gazetarë.

Adresa ku dërgohen materialet:
Email: gazetadielli@gmail.com
Adresa e Postimit:
VATRA
2437 Southern BLVD
Bronx, NY 10458
USA

Ähnliches Foto

Fotografia e Dielli Vatra

Presidenti Trump i jep mirënjohje veprimtarit të njohur shqiptaro-amerikan Luan Bukolla

Presidenti Donald Trump i jep mirënjohje Veprimtarit të njohur Luan Bukolla.
Luan Bukolla me një aktivitet shumë të spikatur është Anëtari i Bordit të Lidhjes Qytetare Shqiptaro-Amerikane që vepron prej më tepër se çerek shekulli, si lobi më i njohur dhe më i rëndësishëm në SHBA.
Luan Bukolla vijon rrugën e babait të tij patriotit të shquar Sali Bukolla.
Voal.ch i dërgon urimet më të mira.
Ndërkohë vetë Luan Buklolla ka reaguar në rrjetin social në lidhje me çmimin që ka marrë nga Presidenti i 45-të i SHBA Donald Trump:

“Miqtë e mi te dashur,

Dua ta falenderoj Presidentin Trump për dhenien e ketij çmimi për mua, jam vertet i nderuar dhe mirenjohes ndaj tij, siç kam qenë çdohere.

Ne veçanti, me një mirënjohje te perzemert, dëshiroj të falënderoj Vellaun tim, Kongresistin e nderuar, Joseph DioGuardi, dhe zonjen e nderuar Shirley Cloyes, te cilet udheheqin Lidhjen Qytetare Shqiptaro-Amerikane, organizate kjo e vetmja Lobiste në SHBA, permes së ciles kam dhene kontribut vullnetar tash e tre dekada, gje që më ka mundesuar nominimin per këtë çmim! Me të vërtetë, unë jam i përulur para tyre.

Gjithashtu dua të shprehi mirënjohjen time per te nderuaren, Stacey Anderson, nga Instituti i Washingtonit per Studime dhe Marredhenje Nderkombetare, që e ka vërtetuar emerimin tim për këtë çmim.

Falemnderim i veçant kam edhe për mikun tim, Profesorin e nderuar Faton Bislimin, që e konsideroj vëlla e pjese të familjes, me te cilin kemi bërë shumë punë të përbashketa në angazhimet per çeshtjen tonë kombetare këtu në Amerikë.

Çmimin ia dedikoj Babës tim, te ndjerit, Sali Bukolla, që më rriti në New York me zemer e mendje te paster Shqiptare!

Ju falenderoj te gjithëve nga thellësia e zemres sime!

Me respekt,
Dashamiri juaj,

Luani”

Eliot Engel dhe shqiptarët në Ballkan – Nga Skënder Karaçica

 

E kohës

Eliot Engel është mik i shqiptarëve, por në nderim të miqësisë së përjetshme me Amerikën,Tirana dhe Prishtina zyrtare dhe subjektet politike shqiptare në Maqedoni,duhen të ndryshojnë vetën në rrafshet e reja politike dhe kombëtare…

Eliot Engel u zgjodh Kryesues për Politikë të Jashtme në Kongresin Amerikan(Washington)dhe kjo i gëzon popullin shqiptar në hapësirën e vet etnike në Ballkan dhe Diasporën Shqiptare në Amerikë.

Me mikun e shqiptrarëve Eliot Engel,në vitin 2019 do të nisë sërish epoka e re e thellimit të miqësisë shqiptaro-amerikane dhe me diasporën shqiptare në Amerikë.Karshi kësaj,ka ardhur koha që Tirana dhe Prishtina zyrtare si dhe subjektetet politike shqiptare në Maqedoni të rreshtohen në një rrafsh të ri politik dhe kombëtar,që përmes rrugëtimit të vlerave të demokracisë të ndryshojnë gjendjen e krijuar,që,për fatin jo të mirë miqtë tanë në Washington janë mërzitur me lajmin e keq dhe të përditshëm të dukurive që e dëmtojnë këto vlera të demokracisë(korrupsioni,nepotizmi,shpifjet,përqarjet e skajshme politike)nuk pritën mirë nga miqtë tanë amerikanë dhe nga vetë Eliot Engel.

Këso kohe,në Maqedoni kanë nisur ndryshimet kushtetuese në frymën e Marrëveshjes së Prespës,që kanë të bëjnë me emrin Maqedonia Veriore.Pozita kushtetuese e popullit shqiptar në hapësirën etnike në Maqedoni që nga vitet 1945-2019 ka mbetur në margjinat e kohës dhe të politikës antishqiptare të regjimit sllavo-maqedonas në Shkup,në marfjinat e Kushtetutës (pakicë kombëtare dhe jo shtetformues)!

Në këto ndryshime kushtetuese,shqiptarët mos të mbesin vetëm si spektatorë të kohës,por në këtë rrafsh politik e kombëtare,çështja e (pa)zgjidhur shqiptare duhen të nisë në Shkup e tevona të marrë miratimin e duhur në Kongres dhe Senat dhe në segmentet e caktuara të shtetit mik amerikanë.

Zgjidhja e çështjes shqiptare në Maqedoni duhen të fillojë në Shkup!

Skënder Karaçica,
SHSHA-Çikago

6 dhjetor 2019

ÇMIMI AMERIKAN BOTUESIT R.TAFILAJ, MBËSHTETJE SHTETIT TË KOSOVËS DHE HISTORISË SË SAJ

Çmimi i Presidentit për Arritje Jetësore (President’s Lifetime Achievement Award) që iu dha Ramiz Tafilajt, drejtor i shtëpisë botuese “Jalifat Publishing” nga Houstoni, është shpërblimi më i lartë për vullnetarët në Shtetet e Bashkuara.

“Keni shërbyer si model i shpirtit amerikan. Orët e shumta të shërbimit tuaj kanë forcuar lidhjet e bashkëpunimit dhe besimin që afron njerëzit me njëri-tjetrin, ndërsa keni ndihmuar për të zgjidhur disa nga sfidat më të mëdha të kohës sonë, shkruan pos tjerash kyetari Trump.

Në të vërtetë , Z. Tafilaj u nderua veçanërisht për punën e jashtëzakonshme për shqiptaro-amerikanët dhe për punën e tij në çështjet shqiptare në Ballkan në lidhje me politikën amerikane në rajon, por ajo që e dalloi veprimtarinë e tij të palodhshme nga të tjerët në SHBA dhe këtij çmimi i jep një peshë të veçantë, është padyshim veprimtaria e tij botuese, me ç’rast, botimi i “Kosovës” në tetë vëllime si dhe përkthimi i saj, në tri vëllime në anglisht, paraqesin një të arritur të jashtëzakonshme, një punë pionieri, që i takon shtetit dhe institucioneve akademike. Me këtë rast duhet thënë se botimi në anglisht i “Kosovës” në vitin 2014, në saje të përkushtimit të madh të botuesit Tafilaj, si vepra e parë historiografike e një autori shqiptar e përmasave të tilla shkencore, jo vetëm që ka depërtuar në tregun amerikan të librit, por është futur në të gjitha institucionet shkencore dhe universitare amerikane dhe në Bibliotekën e Kongresit me statusin e literaturës për historiografinë e Europës Juglindore. Si e tillë, “Kosova” në tri libra, në anglisht, shfaqet si dëshmi historike për shtetin e Kosovës, por edhe për historinë shqiptare nga antikiteti deri te koha, e fokusuar te Dardania si epiqendër e saj etnike, shoqërore dhe politike, dëshmi kjo që kthen rëndësinë e shqiptarëve për qytetërimin antik si faktor të saj përbërës dhe njëherësh rrënon gënjeshtrën e propagandës serbomadhe për gjoja Kosovën “djep mesjetar të shtetit serb” dhe shqiptarët pa identitet kulturor dhe historik, të shpërndara prej tyre prej dy shekujsh, të cilave u ka munguar kundërpërgjigja e argumentuar shqiptare.

Andaj, çmimi amerikan botuesit Z.Tafilaj, paraqet një mbështetje të veçantë amerikane për shtetin e Kosovës, për të cilin ata kanë merita të mëdha si dhe për historinë e tij të shkruar si fundament mbi të cilin qëndron ai si realitet shoqëror dhe politik.