VOAL

VOAL

Christoph Blocher do të marrë vetëm një pjesë të pensionit të vonuar

October 28, 2020

Komentet

Ignazio Cassis: Të mbahet konferencë paqeje për Ukrainën brenda verës në Zvicër

Këshilltari Federal Cassis e kërkoi këtë para OKB-së: një hap i parë drejt një armëpushimi realist

 

VOAL- Të premten, në bankat e OKB-së u kërkua të bisedohet për një “samit paqeje” mbi Ukrainën në Zvicër. Këshilltari Federal Ignazio Cassis foli drejtpërdrejt për këtë temë kur në Nju Jork, para Asamblesë së Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara, foli për një “konferencë të nivelit të lartë” që do të mbahet “deri në verë”.

Konferenca do të shënonte një hap të rëndësishëm drejt një paqeje të drejtë në Ukrainë. Një objektiv që kërkon një rrugë realiste të shtrirë në kohë dhe të shënuar nga disa emërime, sepse “një samit i rëndësishëm paqeje do të kërkojë disa faza”, deklaroi kreu i Departamentit Federal të Punëve të Jashtme.

Homologu i tij ukrainas Dmytro Kuleba këmbënguli gjithashtu në nevojën për një samit. Një rrethanë që do të lejonte një “qasje të drejtë dhe globale” ndaj paqes, por që kërkon edhe pjesëmarrjen e Kremlinit, këmbënguli ministri.

Zvicra, përmes këshilltarit federal, i kërkoi edhe një herë Rusisë që të tërheqë trupat e saj nga territori sovran ukrainas dhe të respektojë integritetin e saj territorial. Cassis më pas kujtoi pasojat e dëmshme të luftës, e cila kërcënon sigurinë bërthamore të rajonit.rsi-eb

Në një vit, 100 mijë të huaj të tjerë në Zvicër

Në fund të vitit 2023, 2.31 milionë banorë nuk kishin pasaportë zvicerane – Në 12 muaj 181.553 mbërritje dhe 75.291 largime

VOAL- Popullsia e huaj me banim të përhershëm në Zvicër vazhdon të rritet: në fund të vitit 2023, ishin saktësisht 2,313,217 persona që nuk kishin pasaportë zvicerane, me një rritje prej gati 100,000 njësi, sipas të dhënave të publikuara të enjten nga Sekretariati i Shtetit i Emigrimit (SEM).

Vitin e kaluar, specifikon SEM, 181,553 persona kanë emigruar në Zvicër, pjesa dërrmuese e të cilëve (71,9%) nga një vend anëtar i Bashkimit Evropian ose EFTA. Flukset hyrëse u rritën me 11.8% krahasuar me vitin 2022. Nga qytetarët e shteteve që i përkasin zonës BE/EFTA, 92,318 morën punësim afatgjatë: situata e favorshme ekonomike dhe rritja solide e punësimit në Zvicër janë shtytësi kryesor i imigrimit.

Në të njëjtën kohë nga Zvicra janë larguar 75.291 të huaj. Gjithashtu në këtë rast shumica (rreth dy të tretat) ishin shtetas të BE/EFTA. Nga kjo rezulton se në vitin 2023 imigrimi neto (d.m.th. diferenca midis imigrimit dhe emigracionit, duke përfshirë disa korrigjime statistikore) arriti në 98,851 njësi, një rritje prej 17,7%.

SEM kreu gjithashtu një analizë të të huajve që hynë në Zvicër 15 vjet më parë, në vitin 2009: 44% janë larguar që atëherë nga Konfederata, 33% tani kanë një leje qëndrimi dhe 15% kanë fituar ndërkohë shtetësinë zvicerane.rsi-eb

PEC press release: UKRAINE. The second anniversary of Russia’s full-scale invasion: professionalization of military journalism

PEC press release

 

 

UKRAINE. The second anniversary of Russia’s full-scale invasion: professionalization of military journalism, pressure on investigative journalists, and misinformation in Telegram – Press Emblem Campaign (PEC) welcomes a significant decrease in the number of casualties, condemns Russian disinformation and censorship in the occupied territories

 

report by Andrii Ianitsky, PEC representative in Ukraine

 

Kyiv (Ukraine), 20 February 2023.

 

  1. The professionalization of military journalismAccording to the Press Emblem Campaign, 38 media personnel have been killed during Russia’s war with Ukraine since February 24, 2022, but only 4 in 2023, a significant drop. They died while on editorial assignment, or as soldiers on the battlefield or from Russian missile attacks. Two have been killed by Ukrainian strikes. Dozens more journalists were wounded.

 

Most journalists died in the first year of the war. Over time, the number of casualties decreased thanks to better organization of journalists’ work on the front lines, the localization of combat operations, and the professionalization of war journalism. Specially trained staff have been introduced in newsrooms to cover the progress of the war. These employees are now well-equipped, capable of providing first aid, and knowledgeable about the rules of conduct in combat zones.

 

The journalistic community is divided into those who regularly cover the war and those who have returned to the usual peaceful topics: economics, culture, and sports news.

 

The Ukrainian military’s approach to working with journalists has also improved. While in 2022 and early 2023, journalists often complained about the military, accusing them of having a selective approach to representatives of different news outlets, excessive bureaucracy, and constantly changing rules, now such complaints are fewer. In early 2024, the Armed Forces of Ukraine even made positive changes to the rules for journalists covering the war, extending the validity of accreditation cards from six months to one year.

 

  1. The new media law has yet to pose a problem for editorial work

 

Last year, we wrote that the new Ukrainian media law raised concerns and that it could be used to pressure journalists. Fortunately, our concerns have not been justified. The process of re-registering media according to the new media law is ongoing. For the first time in Ukraine, online media can register as media and thus gain greater legitimacy — in previous years, such publications were operating outside the law. Official media pages on social networks can also be registered to gain more trust from their readers.

 

Ukraine’s media law was one of seven conditions laid down by Brussels for fast-track EU-candidate status. The Parliament of Ukraine approved it at the end of 2022.

 

The new legislative changes have also relieved Ukrainian journalists of the obligation to coordinate interviews with their interviewees. Previously, such a requirement was contained in copyright laws.

 

At the same time, the issue with state and quasi-state media has not yet been resolved. In Ukraine, both the state and municipalities can have their own media outlets, and these publications are often not editorially independent, distort the advertising market, and compete with independent media in the labor market.

 

  1. Authorities are attempting to control the information space

 

The so-called Telethon continues to operate — the Unified News channel, which is run by several private companies and a public broadcaster. This channel broadcasts on multiple frequencies. “Unified News” was created immediately after the Russian invasion to mobilize Ukrainian society in the face of the threat of external aggression. Initially, it served such functions: providing the population with timely news and psychological support to Ukrainians. Over time, it became clear that the unified channel distorts reality in favor of the authorities. United News Channel is de facto controlled by the Ministry of Culture of Ukraine.

 

During the period from May 2022 to October 2023, trust in unified news decreased from 69% to 48%, according to data from a sociological survey by the Kyiv International Institute of Sociology (KIIS). And the viewership share decreased over the past year from approximately 13% to approximately 10% according to Nielsen company measurements.

At the same time, in 2022 three Ukrainian TV channels were taken off the air, allegedly due to links with former Ukrainian President Petro Poroshenko, an opponent of Volodymyr Zelensky. These TV channels continue to broadcast via satellite, the Internet, and cable networks, but their audience has declined markedly.

 

  1. Social media as a threat to the spread of misinformationAccording to USAID-Internews research, Ukrainians mostly read news on social networks, in particular, on the social network Telegram. And it is social networks that are becoming the main channel spreading Russian disinformation in Ukraine, WP writes, citing European intelligence.

 

Ukrainian intelligence also sees a threat from the social network Telegram. At the same time, it is impossible to ban the work of this social network. And it is not so much a question of the technical side of the issue — Ukraine has already banned the work of Russian social networks VKontakte, Odnoklassnik, and several Russian websites. However, this time many official Ukrainian authorities themselves are effectively using Telegram for their promo.

 

  1. Russian-occupied territories remain news deserts

 

The work of independent journalists in the occupied territories remains impossible. Russia has introduced a regime of strict censorship, and any manifestations of honest journalism are suppressed. The occupiers kill Ukrainian journalists, and arrest or deport them.

 

Occasionally, they organize fully controlled press tours for Western journalists to show the “normal life” of Ukrainians under occupation. For example, on January 29, 2024, a film crew from the German TV channel ZDF visited occupied Mariupol. The journalists were there in violation of Ukrainian law, through the territory, and with Russia’s permission. They devoted part of their report to retelling Russian propaganda narratives. This caused great anger among Ukrainian journalists and officials. The Ukrainian public broadcaster and the Foreign Ministry spokesperson stated the matter.

 

The situation in the occupied territories is still being reported anonymously by individual journalists or citizen journalists who, for various reasons, cannot leave. Even in Crimea, which Russia seized ten years ago, there are still such brave people. They use all the measures of secrecy: encrypted communication channels, pseudonyms, and contacts only with trusted persons. It is also difficult for them to get paid for their work due to sanctions and lack of economic ties, but money is not the main motivation for such journalists.

 

Another part of the truth about life in the occupied territories can be obtained through critical analysis of propaganda messages from there, monitoring of Russian social media, and documents of the occupation administrations.

 

  1. Pressure on investigative journalists

 

Investigative journalism is strongly developed in Ukraine thanks to the support of Western grantors. A high-profile investigation by Bihus.info (named after its creator Denys Bihus) about theft in the army under former President Petro Poroshenko was one of the reasons for his defeat in the 2019 elections.

 

A series of publications about corruption in the army by another well-known investigative journalist, Yuriy Nikolov (NashiGroshi project and publications in Dzerkalo Tyzhnia), led to the resignation of Ukraine’s Defense Minister Oleksiy Reznikov in 2022. It was under President Volodymyr Zelenskyy and during a full-scale war with Russia.

 

At the beginning of 2024, both these journalists were attacked. The Security Service of Ukraine conducted surveillance, phone tapping, and covert video recordings to discredit Denys Bihus and his team. Additionally, unknown individuals intimidated Yuriy Nikolov and attempted to break into his apartment. Other Ukrainian media outlets are also facing pressure, mostly in the informational sphere via anonymous channels on Telegram.

 

The scandals involving Bihus and Nikolov have caused a wide resonance both within the country and abroad. Ambassadors from G7 countries personally met with both journalists. President Volodymyr Zelensky was forced to dismiss the head of the Security Service of Ukraine department that monitored the journalists. At the same time, in the case of Yuriy Nikolov, the police only arrested the perpetrators but not the instigators of the provocation.

 

It cannot be said yet that this is a consistent policy of President Volodymyr Zelensky. Rather, the above-mentioned facts are the result of initiatives by certain individuals within Zelensky’s circle who are involved in corruption and fear the results of journalistic investigations.

Andrii Ianitsky is a journalist now based in Lviv and PEC Representative in Ukraine ([email protected])

 

APES ngushëllime për ndarjen nga jeta të ish presidentit të Kryqit të Kuq

Asosacioni i Gazetarëve të Huaj në Zvicër dhe Lihtenshtajn përmes presidentit të saj Jean Musy shpreh ngushëllimet me rastin e ndarjes nga jeta të Cornelio Sommaruga, ish president i Kryqit të Kuq dhe një figurë shumë karizmatike që simbolizonte humanizmin e Zvicrës. Në vitin 2004 Cornelio Sommaruga ishte nderuar me Çmimin e Vitit që APES, që e ndan çdo vit për figurat me veprimtari të shquar.

Midis të tjerave në mesazhin e ngushëllimit shkruhet:

“APES shpreh keqardhjen tonë të thellë për vdekjen në moshën 91-vjeçare të Cornelio Sommaruga, laureatit të çmimit APES 2004. Sommaruga ishte një figurë udhëheqëse zvicerane si ish-president i Komitetit Ndërkombëtar të Kryqit të Kuq për 12 vjet përpara se të merrte përgjegjësinë tek e Qendra Ndërkombëtare Humanitare e Çminimit në Gjenevë (CIDHG). Ish-diplomati zviceran ishte karizmatik dhe kishte bindje të forta, duke simbolizuar Zvicrën humanitare në më të mirën e saj. Angazhimi i tij për të kërkuar zgjidhje në zonat e konfliktit shpesh korri rezultate konkrete për shkak të protagonistëve luftarakë që iu përgjigjën aftësive dhe shtatit të tij. APES dërgon ngushëllimet më të thella të komitetit tonë dhe të anëtarëve tanë për të gjithë familjen e tij, veçanërisht për djemtë e tij, Federico dhe Carlo Sommaruga. Jean Musy, President i APES”

 

*Fotografi nga arkivi i APES ku z.Sommaruga nderohej me Çmimin e nderit të shoqatës së gazetarëve të huaj më të vjetër me qendër në Gjenevë

Mäder: “Zvicra duhet të përgatitet për luftëra”

“Politika e sigurisë duhet të bazohet në realitet”, tha Sekretari i Shtetit për Politikat e Sigurisë

VOAL- Zvicra duhet të përgatitet për luftëra, edhe nëse mund të shpresojmë që ato të mos ndodhin kurrë. Kështu shprehet Sekretari i ri i Shtetit për Politikën e Sigurisë, Markus Mäder, në një intervistë të publikuar sot nga “SonngtagsBlick”.

“Sa më të përgatitur të jemi, aq më i madh është efekti parandalues”, shton Mäder, duke nënvizuar, pas pjesëmarrjes në konferencën e sigurisë në Mynih, se Zvicra duhet të forcojë kapacitetin e saj mbrojtës dhe të thellojë bashkëpunimin me partnerët e saj.

“Ka arsye për shqetësim në Evropë,” shton ai, duke vënë në dukje se Rusia është një kërcënim real dhe Zvicra duhet ta bazojë politikën e saj të sigurisë në realitet. Ajo duhet të përballet me një botë “që ekziston, jo në një botë që do të donim të kishim”, sipas Mäder.

Sipas tij, rreziku më i madh për Zvicrën është një rend botëror që nuk bazohet më në rregullat dhe respektimin e së drejtës ndërkombëtare, fushë në të cilën angazhohet Berna.

Ky angazhim u demonstrua edhe në mbështetje të konferencës së paqes në Ukrainë. Në mesin e janarit, ministrja e Mbrojtjes Viola Amherd njoftoi se Zvicra është e gatshme të organizojë një ngjarje të tillë. “Ne po përgatitemi, duke e ditur se kjo është një detyrë sfiduese,” përfundon Mäder.rsi-ebb

Zvicër: Grand Prix i Letërsisë shkon për autorin nga Aargau

KEYSTONE/© KEYSTONE / URS FLUEELER

Shkrimtari Klaus Merz nga kantoni Aargau është fituesi i Çmimit të Madh për Letërsinë Zvicerane për vitin 2024.

Çmimi Special për Përkthim shkon për Dorothea Trottenberg.

Janë nderuar gjithashtu shtatë autorë, duke përfshirë tre autorë frëngjishtfolës: Bessora, Jérémie Gindre dhe Ed Wige.

Introspeksioni dhe dendësia e gjuhës janë dy karakteristika të veprës së Klaus Merz, tani 79 vjeç, shpjegon Zyra Federale e Kulturës në një deklaratë për shtyp të enjten.

Që nga përmbledhja e tij e parë me poezi, Mit gesammelter Blindheit (me verbëri të mbledhur) (1967),

ai ka shkruar një vepër shumëplanëshe: poezi, prozë (tregime, tregime të shkurtra, novela të shkurtra dhe ese), drama, shfaqje radiofonike dhe libra për fëmijë.

 

Çmimi special i përkthimit

 

Dorothea Trottenberg, 67 vjeç, është një nga përkthyeset e pavarura më pjellore në Zvicrën gjermanishtfolëse.

Ajo shquhet për gamën e gjerë të regjistrave stilistikë që zotëron, nga romanet e shkëlqyera klasike të Gogolit, Turgenevit, Çehovit dhe Tolstoit, deri te tregimet bashkëkohore nga Elena Çizova dhe Maria Rybakova, proza eksperimentale e Sigismund Krzyzanowski dhe tekstet e goditura të Andrei Guelassimov.

Që nga viti 2005, ajo i është përkushtuar veprave të plota të Ivan Bunin. Dhjetë vëllimet e botuara deri më sot i kanë dhënë asaj një vend nderi mes përkthyesve të sotëm të gjuhës ruse.

Në vitin 2012, Dorothea Trottenberg u nderua me çmimin Paul Celan nga Fondi Letrar Gjerman, çmimi më i rëndësishëm i përkthimit në gjuhën gjermane.

/ SWI swissinfo.ch

Carl Spitteler i vetmi zviceran që mori çmimin Nobel për letërsi

Cikël poetik nga nobelisti zviceran Carl Spitteler- Përktheu Skënder Buçpapaj

Lara Gut-Behrami shfrytëzon më së miri rastin për të dalë në krye të Botës

VOAL- Në një borë shumë të butë, e cila i detyroi organizatorët të ngrinin vijën e finishit me katër porta për arsye sigurie, Lara Gut-Behrami shfrytëzoi në mënyrë perfekte mundësinë e parë për të lënë prapa të dëmtuarën Mikaela Shiffrin në klasifikimin e përgjithshëm. Kalorësja tiçinase, në fitoren e saj të 44-të në Kupën e Botës, fitoi të parën nga dy vrapimet e planifikuara në zbritje në qytetin Valais të Crans-Montana, duke e çuar kështu epërsinë e saj ndaj amerikanes në 105 pikë. 32-vjeçarja e ka vendosur veten në një pozicion të shkëlqyer edhe në renditjen e specialiteteve dhe pas garës së nesërme, në të cilën do të ndjekë dyfishin që ka arritur tashmë në vitin 2020, do të ketë mundësinë të shikojë me përçmim të gjithë kundërshtarët e saj.

Të dyja me të njëjtën kohë në vijën e finishit, në podium së bashku me Gut-Behramin ishin austriakja Cornelia Huetter dhe zvicerania Jasmine Flury, autore e një shfaqjeje shembullore para turmës vendase, të cilët mundën të gëzonin edhe për vendin e shtatë të Priska Nufer.rsi-eb

Zvicër: Frutat dhe perimet, Coop synon importet nga Shqipëria

Për të zgjidhur problemet e furnizimit, kompania është në proces të nënshkrimit të kontratave të reja me prodhuesit ballkanikë, të cilët do t’i bashkohen furnizuesve spanjollë në vështirësi.

Konsumi i madh i ujit është një problem i madh për Spanjën, prandaj distributori i madh zviceran ka kërkuar alternativa

VOAL- Coop po fokusohet tek Shqipëria si një vend i ri importues i frutave dhe perimeve për të zgjidhur problemet e furnizimit, veçanërisht nga Spanja. Këtë e ka treguar drejtori i përgjithshëm Philipp Wyss në një intervistë të publikuar sot nga gazetat Tamedia.

Domatet, kastravecat, kungujt, luleshtrydhet dhe mandarinat shqiptare do t’u shtohen atyre që vijnë nga Spanja. Kontratat me prodhuesit ballkanikë pritet të nënshkruhen këtë pranverë.

Konsumi i madh i ujit është një problem i madh për Spanjën, e cila po lufton me problemet e thatësirës në shumë zona, prandaj distributori i madh zviceran ka kërkuar alternativa. Greqia dhe Rumania janë gjithashtu opsione të mundshme. Një e treta e tokës bujqësore të Rumanisë është djerrë. “Megjithatë, për arsye historike, është e vështirë të merren pjesë të mëdha toke,” tha Wyss.

Rritje të çmimeve të lëndëve të para dhe disa produkteve

Në të njëjtën kohë, kompania pret rritje të çmimeve për disa produkte: “Për shkak të kostove shumë të larta të lëndëve të para, si kakao dhe përbërës të tjerë, do të rrisim disa çmime të produkteve që i përmbajnë. Aktualisht janë duke u zhvilluar negociata me furnitorët për të përmbushur kërkesat e tyre për çmime.” rsi-eb

Bertrand Piccard, Eksploruesi zviceran i teknologjisë së pastër drejt një aventure të re

Njihuni me Bertrand Piccard: një eksplorues zviceran, shpikës dhe kampion i teknologjisë së pastër.
Ai po fillon një aventurë të re: të fluturojë pa ndalesë rreth botës me një avion me . ✈️
♻️ Planifikuar për 2028 fluturimi #ClimateImpulse do të jetë një tjetër hap pionier që mund të revolucionarizojë të gjithë sektorin e aviacionit duke sjellë një epokë të re të teknologjisë se pastër dhe të qëndrueshme!
➡️ Mësoni më shumë për këtë projekt dhe si inovacioni dhe zgjidhjet e gjelbra mund ta bëjnë botën tonë më të qëndrueshme. /Burimi: Ambasada e Zvicrës Tiranë

 

Nga libri për Zvicrën – TAKIM ME BERTRAND PICCARD DHE ANDRE BORSCHBERG – HERONJTË E MILENARIT TË TRETË NGA ELIDA BUÇPAPAJ & SKËNDER BUÇPAPAJ

Lara Gut-Behrami sensacionale, fiton dhe fluturon në krye të Kupës së Botës

VOAL- E bujshme në Soldeu! Lara Gut-Behrami arriti një sukses të vërtetë duke fituar sllallomin gjigand Soldeu pas një rikthimi emocionues. Në fakt, e nënta pas vrapimit të parë, tiçinsja mundi konkurrenten me një test të dytë pothuajse perfekt, dëmtuar vetëm nga një gabim i madh në fund, i cili megjithatë nuk e pengoi skiatoren nga Comano të merrte në shtëpi jo vetëm suksesin e dytë radhazi në disiplinës por edhe kurorën e lideres së Kupës së Botës në përgjithësi,  duke i rrëmbyer Mikaela Shiffrinit 5 pikë.

32-vjeçarja, në triumfin e saj të 43-të në karrierë, la neozelandezen Alice Robinson pas saj me vetëm një të qindtën dhe amerikanen AJ Hurt, 0″15 pas. Sa i përket garueseve të tjera zvicerane të pranishme në ndeshjen e dytë, Camille Rast përfundoi në vendin e 15-të, ndërsa Simone Wild në pozitën e 26-të.rsi-eb

Ndahet nga jeta legjenda zvicerane e akrobacisë në litar Freddy Nock

Freddy Nock, i fotografuar këtu në vitin 2020, vendosi rekorde të shumta botërore gjatë karrierës së tij. Keystone

Artisti zviceran Freddy Nock ka vdekur në moshën 59-vjeçare.

 

VOAL- Të enjten, policia në kantonin Aargau konfirmoi raportet për vdekjen e Nock në mediat zvicerane, duke përfshirë gazetën Blick.

Një ditë më parë, policia kishte shkuar në shtëpinë e Nock, por tha se nuk po hetonte ndonjë krim të dhunshëm.

Freddy Nock vinte nga familja e cirkut Nock dhe arriti disa rekorde botërore me shfaqjet e tij në tela të lartë.

Këtë vit, Nock synonte të vendoste standarde të reja me një përpjekje për rekord botëror marifet me tela të lartë në një lartësi prej 5 000 deri në 10 000 metra mbi nivelin e detit.

Nock ishte në kërkim të “sfidës përfundimtare për trupin dhe mendjen” në marifetet e tij dhe vazhdimisht po i shtynte kufijtë gjithnjë e më tej, sipas faqes së tij të internetit.

Një gjyq kundër Nock shkaktoi mjaft bujë në media në nëntor 2020. Gjykata e Lartë e Aargau e liroi Nock-un nga akuza për tentativë për të vrarë me dashje gruan e tij. Gjykata e Zofingenit e kishte dënuar më parë me një dënim të pjesshëm me 2.5 vjet burg.

Gjatë seancave në gjykatën e rrethit dhe atë të lartë, u bë e qartë se Nock dhe gruaja e tij kishin një marrëdhënie të vështirë që karakterizohej edhe nga dhuna. Avokati mbrojtës i Nock foli për një “marrëdhënie toksike” dhe “një martesë të egër”. Policia është dashur të vizitojë shtëpinë e tij disa herë.

Gjykata e Lartë i dha atij 11,000 CHF gjobë dhe 12,000 CHF si kompensim për humbjen e fitimeve. Artistit iu anuluan disa shfaqje si rezultat i procedurave. swissinfo.ch

Policia e vret një iranian që mori dhjetëra pengje në një tren në Zvicër

Një tren kalon përmes stacionit ku një njeri i armatosur me një sëpatë dhe një thikë i mori 15 pengje në një tren në perëndim të Zvicrës, 8 shkurt 2024.

Policia zvicerane ka thënë se një azilkërkues iranian është vrarë nga oficerët, pasi kishte përdorur një thikë dhe një sëpatë për t’i marrë peng dhjetëra njerëz për disa orë në një tren në perëndim të Zvicrës.

Asnjëri nga udhëtarët nuk është lënduar, tha Policia.

Ai i mori pengjet mbrëmjen e së enjtes dhe Policia, e njoftuar nga udhëtarët, e bllokoi zonën derisa treni ishte ndaluar në qytetin Essert-sous-Champvert, në qarkun Vaud, tha Policia të premten.

Iraniani, i cili kishte folur në gjuhën angleze dhe persisht, kishte kërkuar që edhe drejtuesi i trenit t’i bashkohej 15 pengjeve.

Pas kati katër orëve prej se nisi incidenti, Policia u fut në tren dhe e eliminoi 32-vjeçarin, pasi u përpoq të negociojë me të përmes një përkthyesi.

Më shumë se 60 oficerë u përfshin në këtë rast.

“Pengjet u liruan shëndosh e mirë”, tha Policia në një komunikatë për media.

Vincent Derouand, zëdhënës i zyrës së prokurorit në Vaud, tha se është duke u zhvilluar një hetim për të mësuar se cilat ishin motivet e azilkërkuesit.rel


Send this to a friend