VOAL

VOAL

Aforizma nga Donald Trump (Donald Tramp, 14 qershor 1946)

June 14, 2019
blank

Komentet

blank

Aforizma nga Jacqueline Kennedy (28 korrik 1929 – 19 maj 1994)

VOAL- Unë dua të jetoj jetën time, jo ta regjistroj atë.

Ka dy lloje femrash, ato që duan pushtet në botë dhe ato që duan pushtet në shtrat.

Një deve e bën një elefant të ndjehet si një avion reaktiv.

Tani, mendoj se duhet ta kisha ditur që ai ishte magjik gjatë gjithë kohës. Unë e dija – por duhet ta kisha marrë me mend se do të ishte e tepërt të kërkojmë që të plakemi dhe të shohim fëmijët tanë të rriten së bashku. Pra, tani, ai është një legjendë kur do të kishte preferuar të ishte një burrë.

I dashur Zot, të lutem kujdesu për shërbëtorin tënd John Fitzgerald Kennedy.

Unë nuk e kuptoj atë. Xheku do të shpenzojë çdo shumë parash për të blerë vota, por ai nuk do të investojë një mijë dollarë në një pikturë të bukur.

E vetmja rutinë e imja është aspak rutinë.

Unë jam grua mbi të gjitha.

Dua informacion minimal të dhënë me mirësjellje maksimale.

Edhe pse njerëzit mund të njihen mirë, ata mbajnë në zemrat e tyre emocionet e një njeriu të thjeshtë për momentet që janë më të rëndësishmet nga ato që njohim në tokë: lindja, martesa dhe vdekja.

A mund ta kuptojë dikush se si është të jetosh në Shtëpinë e Bardhë dhe më pas, papritur, të jetosh vetëm si e veja e Presidentit?/Elida Buçpapaj

 

blank

Aforizma nga Daniel Defoe (1660 – 1731)

VOAL- Është më mirë të kesh një luan në krye të një ushtrie delesh, sesa një dele në krye të një ushtrie luanësh.

Të gjithë njerëzit do të ishin tiranë po të mundnin.

E kam menduar shpesh si një nga zakonet më barbare në botë, duke na konsideruar si një vend të qytetëruar dhe të krishterë, që ua mohojmë grave avantazhet e të mësuarit.

Shpirti vendoset në trup si një diamant i vrazhdë dhe duhet të lëmohet, përndryshe shkëlqimi i tij nuk do të shfaqet kurrë.

Të gjitha pakënaqësitë tona për atë që duam duket se buronin nga mungesa e mirënjohjes për atë që kemi.

Nevoja e bën njeriun e ndershëm hajdut.

Më të mirët e njerëzve nuk mund të lënë pezull fatin e tyre: të mirët vdesin herët, dhe të këqijtë vdesin vonë.

Nuk është mëkat të mashtrosh djallin.

Të shqetësohesh kur je në vështirësi, do të thotë të dyfishosh hallin.

Krenaria është bashkëmoshatari i parë dhe presidenti i ferrit.

Ashtu si lakmia është rrënja e çdo të keqeje, edhe varfëria është më e keqja nga të gjitha kurthet.

Drejtësia është gjithmonë e dhunshme për palën dëmtuese, sepse çdo njeri sipas mendjes së tij është i pafajshëm.

Ai që është i pasur është i mençur./Elida Buçpapaj

 

 

 

 

 

blank

Aforizma nga Isaac Newton (Isak Njuton, 25 dhjetor 1642 – 31 mars 1727)

VOAL- Kam parë më larg se të tjerët, ngaqë kam qëndruar mbi supet e gjigantëve.

Unë mund të llogaris lëvizjen e trupave qiellorë, por jo çmendurinë e njerëzve.

Çfarë shkon lart duhet të zbresë.

Një objekt në lëvizje tenton të qëndrojë në lëvizje përgjatë një vije të drejtë nëse nuk vepron ndaj saj një forcë e jashtme.

Ashtu si një i verbër nuk ka asnjë ide për ngjyrat, ashtu edhe ne nuk e kemi idenë se si Zoti i gjithëditur i percepton dhe i kupton të gjitha gjërat.

Për mua nuk ka pasur kurrë një burim më të lartë nderi apo hopi tokësor sesa ai që lidhet me përparimet në shkencë.

Ne i konsiderojmë Shkrimet e Perëndisë si filozofinë më sublime.

Qendra e sistemit të botës është e palëvizshme.

A nuk janë rrezet e dritës trupa shumë të vegjël të emetuar nga substancat që shkëlqejnë?

Nëse një predhe do t’i hiqej forca e gravitetit, ajo nuk do të devijohej drejt tokës, por do të dilte në një vijë të drejtë në qiell dhe do ta bënte këtë me lëvizje uniforme, me kusht që të hiqej rezistenca e ajrit.

“Zoti” është një fjalë relative dhe ka respekt për shërbëtorët, dhe “Hyjnia” është sundimi i Zotit, jo mbi trupin e tij, siç imagjinojnë ata që e imagjinojnë Zotin si shpirtin e botës, por mbi shërbëtorët.

I njëjti ligj zbatohet në një sistem, të përbërë nga shumë trupa, si në një trup të vetëm, në lidhje me këmbënguljen e tyre në gjendjen e tyre të lëvizjes ose të pushimit. Sepse lëvizja progresive, qoftë e një trupi të vetëm apo e një sistemi të tërë trupash, gjithmonë duhet të vlerësohet nga lëvizja e qendrës së gravitetit.

E njëjta gjë duhet kuptuar për të gjithë trupat, të rrotulluar në çdo orbitë. Ata të gjithë përpiqen të tërhiqen nga qendrat e orbitave të tyre dhe po të mos ishte kundërshtimi i një force të kundërt që i frenon dhe i ndalon në orbitat e tyre, të cilat unë i quaj për këtë arsye Centripetal, do të fluturonin në linjat e drejta me një lëvizje uniforme.

Nuk e di se çfarë mund t’i dukem botës, por për veten time më duket se kam qenë vetëm si një djalë që luan në breg, dhe dëfrehem herë pas here duke gjetur një guralec më të lëmuar ose një guaskë më të bukur se zakonisht, ndërsa i madhi oqeani i së vërtetës ishte i gjithë i pazbuluar para meje.

Për çdo veprim ka gjithmonë një kundërveprim të barabartë.

Unë kam një besim themelor te Bibla si Fjala e Perëndisë, e shkruar nga ata që u frymëzuan. Unë studioj Biblën çdo ditë.

Fuqitë e mia janë të zakonshme. Vetëm aplikimi im më sjell sukses.

Nëse i kam bërë ndonjë shërbim publikut, kjo është për shkak të mendimit tim ngulmues.

Ka shenja më të sigurta autenticiteti në Bibël sesa në çdo histori profane.

Graviteti mund t’i vërë planetët në lëvizje, por pa Fuqinë hyjnore, ai kurrë nuk mund t’i vërë ata në një lëvizje të tillë qarkulluese siç ka bërë për Diellin; dhe për këtë arsye, për këtë, si dhe për arsye të tjera, jam i detyruar t’ia atribuoj kornizën e këtij Sistemi një Agjenti inteligjent.

Zoti krijoi dhe qeveris botën në mënyrë të padukshme dhe na ka urdhëruar ta duam dhe ta adhurojmë atë dhe asnjë Zot tjetër; të nderojmë prindërit dhe zotërinjtë tanë dhe t’i duam fqinjët tanë si veten tonë; dhe të jemi përmbajtur, të drejtë dhe paqësorë, dhe të jemi të mëshirshëm edhe me kafshët e egra.

Sigurisht që nuk duhet të heqim dorë nga provat e eksperimenteve për hir të ëndrrave dhe trillimeve të kota të sajuara; as nuk duhet të tërhiqemi nga analogjia e Natyrës, e cila është zakon të jetë e thjeshtë dhe gjithmonë në bashkëtingëlluese me vetveten.

Krishti vjen si një hajdut natën dhe nuk na takon ne të dimë kohët dhe stinët që Perëndia ka vënë në gjoksin e tij.

Hëna graviton drejt tokës dhe nga forca e gravitetit tërhiqet vazhdimisht nga një lëvizje drejtvizore dhe mbahet në orbitën e saj.

Pse ka një trup në Sistemin tonë të kualifikuar për t’i dhënë dritë dhe nxehtësi të gjithë të tjerëve, nuk di asnjë arsye, por sepse Autori i Sistemit e konsideroi të përshtatshme; dhe pse ekziston vetëm një trup i këtij lloji, nuk di arsye, por sepse një ishte i mjaftueshëm për të ngrohur dhe ndriçuar të gjithë të tjerët.

Unë atje deklaroj se i dërgova njoftim për metodën time z. Leibnitz përpara se ai të më dërgonte njoftim për metodën e tij tek unë, dhe e lashë të bënte të duket se ai kishte gjetur metodën e tij përpara datës së letrës sime.

Infinitet, kur konsiderohen absolutisht pa asnjë ngushtim apo kufizim, nuk janë as të barabarta, as të pabarabarta, as nuk kanë ndonjë proporcion të caktuar njëra me tjetrën, dhe për këtë arsye, parimi që të gjitha infinitet janë të barabarta është i pasigurt.

Ne ndërtojmë shumë mure dhe jo mjaftueshëm ura.

Gjeniu është durimi.

Takti është arti për të vënë një pikë pa bërë një armik.

Të shpjegosh gjithë natyrën është një detyrë shumë e vështirë për çdo njeri apo edhe për çdo jetë të vetme. “Është shumë më mirë të bëni pak me siguri dhe të lini pjesën tjetër për të tjerët që vijnë pas jush.

Platoni është miku im; Aristoteli është miku im, por miku im më i madh është e vërteta.

Është rëndësia, jo numri i eksperimenteve që duhet marrë parasysh.

Në filozofinë eksperimentale, ne duhet t’i shikojmë propozimet e nxjerra nga induksioni i përgjithshëm nga fenomenet si të sakta ose pothuajse të vërteta, pavarësisht nga hipotezat e kundërta që mund të imagjinohen, derisa të ndodhin fenomene të tjera nga të cilat ato mund të bëhen më të sakta ose më të përgjegjshme ndaj përjashtimeve.

E kundërta me besimin ndaj perëndisë është ateizmi në profesion dhe idhujtaria në praktikë. Ateizmi është aq i pakuptimtë dhe i urryer për njerëzimin, sa nuk ka pasur kurrë shumë profesorë.

Gjithë shumëllojshmëria e objekteve të krijuara që përfaqësojnë rendin dhe jetën në univers mund të ndodhin vetëm nga arsyetimi i qëllimshëm i Krijuesit të tij origjinal, të cilin unë e quaj ‘I Madhi Zot’.

Hapësira absolute, në natyrën e saj, pa marrë parasysh asgjë të jashtme, mbetet gjithmonë e ngjashme dhe e palëvizshme. Hapësira relative është një dimension i lëvizshëm ose masë e hapësirave absolute, të cilën shqisat tona e përcaktojnë nga pozicioni i saj ndaj trupave dhe që merret në mënyrë vulgare për hapësirë të palëvizshme.

Nuk duhet të pranojmë më shumë shkaqe të gjërave natyrore sesa ato që janë të vërteta dhe të mjaftueshme për të shpjeguar pamjen e tyre.

Ashtu si sistemi i diellit, planetëve dhe kometave vihet në lëvizje nga forcat e gravitetit dhe pjesët e tij vazhdojnë në lëvizjet e tyre, ashtu edhe sistemet më të vogla të trupave duket se vihen në lëvizje nga forca të tjera dhe grimcat e tyre lëvizin në mënyrë të ndryshme në raport me njëri-tjetrin dhe, veçanërisht, nga forca elektrike.

Lëvizjet e kometave janë jashtëzakonisht të rregullta dhe ato respektojnë të njëjtat ligje si lëvizjet e planetëve, por ato ndryshojnë nga lëvizjet e vorbullave në çdo të veçantë dhe shpesh janë në kundërshtim me to./ELIDA BUÇPAPAJ

 

 

 

 

blank

AFORIZMA NGA THOMAS AQUINAS (Tomas Akuini, 1225-1274)

VOAL – Asgjë në këtë botë nuk meriton të çmohet sa miqësia e vërtetë.

Ai që beson, nuk ka nevojë për shpjegime. Atij që nuk beson, nuk mund t’i shpjegosh asgjë.

Pikëllimi mund të lehtësohet me një gjumë të mirë, një dush dhe një gotë verë.

Njeriu nuk mund të jetojë pa gëzim; prandaj kur ai është i privuar nga gëzimet e vërteta shpirtërore, e ka të nevojshme të jetë i varur nga kënaqësitë fizike.

Gjërat që duam na tregojnë ne se kush jemi.

Dashuria merr atje ku dija lë.

Besimi ka të bëjë më gjëra që nuk i kemi parë dhe shpresa me gjëra që nuk i kemi në dorë.

Miqësia është burimi i kënaqësive të mëdha, dhe pa miq edhe zbavitjet më të mëdha bëhen të mërzitshme.

Njeriu nuk duhet t’i konsiderojë të vetat zotërimet materiale, po si diçka të zakonshme për të gjithë, kështu që t’i ndajë ato pa ngurim me të tjerët kur ata janë në nevojë.

Si mund të jetojmë ne në harmoni? Së pari, kemi nevojë të dimë se të gjithë ne jemi çmendurisht në dashuri me të njëjtin Zot.

Si është e mundur që jetojnë në kaq harmoni miliarda yje – kur shumë njerëz nuk mund të mos  deklarojnë luftë në mendjet e tyre ndaj dikujt që ata njohin.

Nëse qëlllimi kryesor i një kapiteni është ruajtja e anijes së tij, ai duhet ta mbajë atë në port gjithmonë.

Të pajtohesh me të këqijat që ia ke bërë vetes është një shenjë e përkryerjes, por të pajtohesh me të këqijat që ua ke bërë të tjerëve është një shenjë e papërkryerjes, madje një mëkat i mirëfilltë.

Më mirë të ndriçosh se të shkëlqesh, t’iu shpalosësh të tjerëve të vërtetat e qarta është më mirë se t’i soditësh ato.

Për shkak të kushteve të ndryshme të njerëzve, ndodh që disa veprime janë virtuoze tek disa njerëz, po aq të pajtueshme e të përshtatshme për ta, ndërsa të njëjtat veprime janë imorale për të tjerët, sa të papërshtatshme dhe të papajtueshme për ta.

Tri gjëra janë të nevojshme për shpëtimin e njeriut: të dijë se çfarë ai duhet të besojë; të dijë se çfarë ai duhet të dëshirojë; dhe të dijë se çfarë ai duhet të bëjë.

Njeriu është i lirë deri në kufijtë e arsyes.

Për shkak se filozofia lind nga kureshtja, një filozof është i prirur të jetë dashnor i miteve dhe poezive.

Poetët dhe filozofët janë njëlloj sa i përket habitjes.

Dashuria është një nyje nëpërmjet së cilës një tjetër është lidhur me mua dhe është brohoritur nga unë.

Ne nuk mund të kemi dije të plotë menjëherë. Ne duhet të fillojmë nga besimi; pastaj ne mund ta udhëheqim veten drejt dijes.

Dashuria duhet të triumfojë ndaj urrejtjes, dhe asgjë nuk urrehet pa qenë kundër një gjëje të përshtatshme që është dashuruar nga ne. Kështu që çdo urrejtje shkaktohet nga dashuria.

E mira mund të ekzistojë pa të keqen, ndërsa e keqja nuk mund të ekzistojë pa të mirën.

Të gjitha përpjekjet e një mendjeje njerëzore nuk mund ta shterojnë thelbin e një fluturimi të vetëm.

Lumturia sigurohet nëpërmjet virtytit; është një e mirë që arrihet nëpërmjet dëshirës së vetë njeriut.

Drejtësia është një gjykim i mendjes lidhur me atë se çfarë do të bënte njeriu në rrethana me të cilat ai do të përballej.

Nga natyra të gjithë njerëzit janë barabar të lirtë, por jo në të tjera dhunti.

Ligji; një urdhëresë e arsyes për të mirën e përbashkët, bërë ngaai që kujdeset për bashkësinë.

Përkryerja e virtytit moral nuk i përjashton në tërësi pasionet, por i rregullon ato.

Manifestimi më i lartë i jetës është ky: që një qenie njerëzore i qeveris veprimet e tij. Një gjë që është gjithmonë subjekt i drejtuar prej dikujt tjetër është diçka e vdekur.

Arsyeja në njeriun është si Zoti në botë.

Ngaqë ne nuk mund të dimë çfarë është Zoti, por vetëm çfarë nuk është Ai, ne nuk mund të themi se si është Ai, por vetëm si nuk është Ai.

Akti ynë kryesor i trimërisë është t’i durojmë dhe përballojmë rreziqet me këmbëngulje se sa t’i sulmojmë ato.

Teologët e konsiderojnë mëkatin kryesisht si një fyerja ndaj Zotit; filozofët e moralit e konsiderojnë si të kundërtën e arsyes.

Habia është dëshirë për njohje.

Shkenca morale është më e zonja kur merret me miqësinë se me drejtësinë.

Shumica e njerëzve duke se jetojnë sipas nuhatjes dhe jo sipas arsyes.

Shija e artistit nuk qëndron tek dëshira me të cilën shkon të punojë, por në shkëlqimin e punëve që prodhon.

Çdo gjë që merret, merret sipas natyrës së marrësit.

E gjitha çfarë është e vërtetë, nga kushdo që mund të jetë thënë, e ka zanafillën tek Shpirti.

Jo çdo gjë që është më e vështirë, është më e merituar.

Në mënyrë që një luftë të jetë e drejtë, tri gjëra janë të nevojshme. Së pari, autoriteti i sovranit. Së dyti, një kauzë e drejtë. Së treti, një qëllim plotësisht i drejtë.

Dija e Zotit është shkaku i gjërave. Sepse dija e Zotit është për të gjitha krijesat ajo çfarë dija e artistit është për gjërat e bëra nga arti i tij./ELIDA BUÇPAPAJ

blank

Gjarpni dhe njeriu Përktheu Denata Rroji

Rastësisht nji burrë i gjendun aty pari, pa nji gjarpën që kishte ra n ‘ zjarr dhe rrezikonte me u djegë.

Menjiherë vendosi me e nxjerrë nga aty ku po përpëlitej. Në veprim e sipër, sapo përpiqej me e shpëtu, kafsha e kafshoi duke i shkaktu dhimje torturuese.

Instiktivisht nga dhimja dhe e paprituna e reagimit të zvarranikut, burri e lshoi gjarpnin dhe ai ra pëmbi zjerm persëri.

Burri pasi mori shpejt vedin nga e trondituna dhe dhimbja, filloi me kerku perreth i shqetësum, derisa gjeti nji shufër metali per me e përdorë me nxjerrë gjarpnin nga zjarri, me ia shpëtu ” jetën”.

Nji i panjuhun, që po shikonte gjithë ngjarjen, iu afru burrit me kujdes dhe e pyti me kuriozitet: “Ai gjarpën të kafshoi.

Pse u përpoqe me ngulm me e rujt? ”

Burri iu përgjigj: “Natyra e gjarpnit asht me kafshu, por kjo nuk më ndryshon natyrën time, që asht me ndihmu. ”

Mos e ndryshoni natyrën tuj thjesht pse dikush ju damton.

Mos e hup zemrën tande të mirë…

marrë në web

blank

Aforizma nga René Descartes (31 mars 1596 – 11 shkurt 1560)

VOAL – Jam mësuar të fle dhe në ëndrra të imagjinoj të njëjtat gjëra që imagjinojnë të çmendurit kur janë zgjuar.

Nëse do të ishe një kërkues i vërtetë i së vërtetës, është e nevojshme që të paktën një herë në jetë të dyshosh, sa më shumë që të jetë e mundur, për të gjitha gjërat.

Kurdo që ndokush më ka fyer mua, unë jam përpjekur të ngre shpirtin tim aq lart sa që fyerja të mos e arrijë atë.

Një shtet qeveriset më mirë kur ka pak ligje, dhe ato ligje janë të mbikqyrura rreptësisht.

Unë mendoj; prandaj unë jam.

Dy veprimet e të kuptuarit tonë, intuita dhe deduksioni, vetëm mbi të cilat kemi thënë se duhet të mbështetemi në përvetësimin e njohurive.
Është e kujdesshme të mos kemi kurrë besim të plotë te ai me të cilin jemi mashtruar qoftë edhe një herë.
Parimi i parë ishte të mos pranoja kurrë një gjë si të vërtetë derisa ta dija si të tillë pa asnjë dyshim të vetëm.
Kur nuk është në fuqinë tonë të ndjekim atë që është e vërtetë, ne duhet të ndjekim atë që ka më shumë gjasa të jetë e vërtetë.
Shpresoj që pasardhësit do të më gjykojnë me dashamirësi, jo vetëm për gjërat që kam shpjeguar, por edhe për ato që i kam lënë qëllimisht për t’ua lënë të tjerëve kënaqësinë e zbulimit.
Mendjet më të mëdha janë të afta për veset më të mëdha si dhe për virtytet më të mëdha.
Nëse do të ishe një kërkues i vërtetë i së vërtetës, është e nevojshme që të paktën një herë në jetën tënde të dyshosh, sa të jetë e mundur, për të gjitha gjërat.
Çdo problem që zgjidhja bëhej rregull, i cili më pas shërbente për zgjidhjen e problemeve të tjera.
Unë me të vërtetë habitem kur mendoj se sa e dobët është mendja ime dhe sa e prirur për gabime.
Mendja e shëndoshë është gjëja më e përhapur në botë, sepse secili mendon se është aq i pajisur me të, saqë edhe ata që janë më të vështirë për t’u kënaqur në të gjitha çështjet e tjera, nuk e kanë zakon të dëshirojnë më shumë seç kanë tashmë. 
Shqisat mashtrojnë herë pas here dhe është e kujdesshme të mos u besojmë kurrë plotësisht atyre që na kanë mashtruar qoftë edhe një herë.
Gjithçka është e vetëkuptueshme.
Gëzimi iluziv shpesh vlen më shumë se pikëllimi i vërtetë.
Të udhëtosh është pothuajse si të flasësh me ata të shekujve të tjerë./Elida Buçpapaj

 

blank

Aforizma nga Salvador Dali ( 11 maj 1904- 23 janar 1989)

VOAL – Mos kini frikë nga përsosja – nuk do ta arrini kurrë atë.

Ekziston vetëm një ndryshim midis një të çmenduri dhe meje. I çmenduri mendon se është i shëndoshë. Unë e di që jam i çmendur.

Vizatimi është ndershmëria e artit. Nuk ka asnjë mundësi për mashtrim. Është ose i mirë ose i keq.

Gabimet janë pothuajse gjithmonë të një natyre të shenjtë. Asnjëherë mos u përpiqni t’i korrigjoni ato. Përkundrazi: racionalizojini, kuptoni plotësisht. Pas kësaj do të jetë e mundur që t’i sublimoni ato.

Çdo mëngjes kur zgjohem, përjetoj përsëri një kënaqësi supreme – atë të të qenit Salvador Dali.

Unë nuk pikturoj një portret që t’i ngjajë subjektit, përkundrazi njeriu rreket për t’u dukur si portreti i tij.

Të gjithë jemi të uritur dhe të etur për imazhe konkrete. Arti abstrakt duhet të ketë qenë i mirë për një gjë: t’i rikthejë virgjërinë e saktë artit figurativ.

Piktura është një pjesë pafundësisht e vogël e personalitetit tim.

Lërini armiqtë e mi të shqyejnë njëri-tjetrin.

Në vend që të përpiqemi me kokëfortësi të përdorim surrealizmin për qëllime përmbysjeje, është e nevojshme të përpiqemi ta bëjmë surrealizmin diçka të fortë, të plotë dhe klasike sa veprat e muzeve.

Inteligjenca pa ambicie është një zog pa krahë.

Termometri i suksesit është thjesht xhelozia e shpirtligjve.

Burri i parë që krahasoi faqet e një gruaje të re me një trëndafil ishte padyshim një poet; i pari që e përsëriti ishte ndoshta një idiot.

Të pëlqesh paratë si i pëlqej unë, nuk është asgjë më pak se misticizëm. Paraja është një lavdi.

Mos u mërzit për të qenë modern. Fatkeqësisht, është e vetmja gjë që, çfarëdo që të bëni, nuk mund ta shmangni.

Për të fituar një respekt në rritje dhe të qëndrueshëm në shoqëri, është një gjë e mirë, nëse posedoni talent të madh, që në fillim të rinisë tuaj t’i jepni një shqelm shumë të fortë anës së djathtë të shoqërisë që doni. Pas kësaj, bëhu snob.

Arti progresiv mund t’i ndihmojë njerëzit të mësojnë jo vetëm për forcat objektive që veprojnë në shoqërinë ku ata jetojnë, por edhe për karakterin intensivisht social të jetës së tyre të brendshme. Në fund të fundit, ajo mund t’i shtyjë njerëzit drejt emancipimit shoqëror.

Ata që nuk duan të imitojnë asgjë, nuk prodhojnë asgjë.

Dallimi midis kujtimeve të rreme dhe atyre të vërteta është i njëjtë si për bizhuteritë: janë gjithmonë falset ato që duken më reale, më të shkëlqyera.

Luftërat kurrë nuk kanë lënduar askënd përveç njerëzve që vdesin.

Unë kam mendim dalinian: e vetmja gjë nga e cila bota nuk do të ngopet kurrë është e egra.

Duhet të kujtojmë gjithmonë se revolucioni kinez nuk ishte një revolucion fshatar, por një revolucion i djathtë ekstrem.

Surrealizmi është shkatërrues, por shkatërron vetëm ato që i konsideron si pranga që kufizojnë vizionin tonë.

Ka disa ditë kur mendoj se do të vdes nga një mbidozë kënaqësie.

Në moshën gjashtë vjeçare doja të bëhesha kuzhinier. Në moshën shtatë vjeç doja të bëhesha Napoleoni. Dhe ambicia ime është rritur në mënyrë të qëndrueshme që atëherë.

Sekreti i ndikimit tim ka qenë gjithmonë se ai ka mbetur sekret.

Çfarë është një aparat televiziv për njeriun, të cilit i mbetet vetëm të mbyllë sytë për të parë zonat më të paarritshme të para dhe të papara, të cilit i mbetet vetëm të imagjinojë në mënyrë që të depërtojë nëpër mure dhe të bëjë që të gjithë Bagdadet planetare të ëndrrave të tij të ngrihen nga pluhuri. 
Shoqëritë demokratike janë të papërshtatshme për publikimin e zbulimeve të tilla tronditëse siç e kam zakon të bëj./Elida Buçpapaj

 

blank

Aforizma nga Federico Fellini ( 20 janar 1920 – 31 tetor 1993)

VOAL – Nëse ti shikon me sy të pafajshëm, gjithçka është hyjnore.

Të flasësh për ëndrra është si të flasësh për filma, pasi kinemaja përdor gjuhën e ëndrrave; vitet mund të kalojnë në një sekondë dhe ju mund të hidheni nga një vend në tjetrin. Është një gjuhë e krijuar nga imazhi. Dhe në kinemanë reale, çdo objekt dhe çdo dritë do të thotë diçka, si në një ëndërr.

Censura është reklamë e paguar nga qeveria.

Në ‘Roma’, doja të përçoja idenë se nën Romën e sotme është Roma e lashtë. Shumë afër. Unë jam gjithmonë i vetëdijshëm për këtë dhe kjo më emocionon. Imagjinoni të jeni në një bllokim trafiku në Coloseum! Roma është filmi më i mrekullueshëm në botë… Siç ndodhi me shumë nga idetë e mia filmike, ai u frymëzua nga një ëndërr.

Për njerëzit e brezit tim, shfaqja e filmave ishte me të vërtetë një dimension tjetër – sensual, i çuditshëm. Pa uniforma apo rite kolektive, por një vend ku djemtë e vegjël si unë mund të qeshnin dhe të ndjeheshin të lirë.

Kur nis një film, kam gjithmonë një skenar, por e ndryshoj çdo ditë. E fus në film atë që më ndodh atë ditë në imagjinatën sime. Ti fillon një udhëtim; e di se ku do të përfundojë, por jo çfarë do të ndodhë gjatë rrugës. Ti don të befasohesh.

Është më e lehtë të jesh besnik ndaj një restoranti sesa ndaj një gruaje.

Nuk ka fund. Nuk ka fillim. Ekziston vetëm pasioni i jetës.

I gjithë arti është autobiografik. Perla është autobiografia e guaskës.

Realizmi është një fjalë e keqe. Në njëfarë kuptimi, gjithçka është realiste. Nuk shoh asnjë kufi midis imagjinares dhe reales.

Fati është i shkruar në fytyrë.

Artisti është mediumi midis fantazive të tij dhe pjesës tjetër të botës.

Vetëm kur jam duke bërë punën time ndihem vërtet i gjallë.

Nuk kam nevojë për një producent. Më duhet vetëm një menaxher i mirë prodhimi. Më duhet vetëm një njeri që do të më japë para.

Përgjatë shekujve, që nga fillimi, jam i sigurt se burri e ka mbuluar fytyrën e gruas me maska. Megjithatë, ato janë maskat e tij, jo të sajat.

Mendoj se televizioni ka tradhtuar kuptimin e fjalës demokratike, duke i shtuar kaosin vizual konfuzionit të zërave. Çfarë roli ka heshtja në gjithë këtë zhurmë?

Unë gjithmonë drejtoj të njëjtin film. Nuk mund të dalloj njërin nga tjetri.

Puna ime ka qenë gjithmonë ajo që më justifikon jetën.

Një gjuhë tjetër është një vizion tjetër i jetës.

Marrëdhënia ime me trupin tim ka ndryshuar. E konsideroja si një shërbëtor që duhet të bindet, të funksionojë, të japë kënaqësi. Në sëmundje, kupton se nuk je shefi. Është e kundërta.

Asnjë kritik që shkruan për një film nuk mund të thotë më shumë se vetë filmi, ndonëse ata bëjnë çmos për të na bërë të mendojmë të kundërtën.

Unë nuk besoj në lirinë totale të artistit. I lënë vetëm, i lirë për të bërë gjithçka që i pëlqen, artisti përfundon duke mos bërë asgjë. Nëse ka një gjë që është e rrezikshme për një artist, është pikërisht kjo çështje e lirisë totale, pritjes për frymëzim dhe pjesa tjetër e saj.

Unë nuk jam ai lloj regjisor që ulet në një karrige duke pirë një puro duke folur me mikrofon me 10 asistentë. Më duhet të lëviz. Për të prekur. Për të vendosur një pikturë në një mur. Për të rregulluar një grup.

Nietzsche pohoi se gjenialiteti i tij ishte në vrimat e hundës dhe mendoj se ky është një vend shumë i shkëlqyer për gjenialitetin.

Paraja është kudo, por edhe poezia. Ajo që na mungon janë poetët.

Të gjithë artistët janë të barabartë kur janë vetvetja.

Një gjë e krijuar nuk është shpikur kurrë dhe nuk është kurrë e vërtetë: ajo është gjithmonë e përherë vetja.

Nëse bëni atë për të cilën keni lindur, mendoj se nuk do të plakeni kurrë./Elida Buçpapaj

 

 

 

blank

Aforizma nga Michelle Obama ( 17 janar 1964)

VOAL – Ju nuk mund të keni gjithmonë një jetë komode dhe nuk do të jeni gjithmonë në gjendje t’i zgjidhni të gjitha problemet e botës menjëherë, por kurrë mos e nënvlerësoni rëndësinë që mund të keni sepse historia na ka treguar se guximi mund të jetë ngjitës.

Këtu në Amerikë, ne nuk i lëmë dallimet tona të na ndajnë. Jo ketu. Sepse ne e dimë se madhështia jonë vjen kur vlerësojmë pikat e forta të njëri-tjetrit, kur mësojmë nga njëri-tjetri, kur mbështetemi tek njëri-tjetri, sepse në këtë vend, nuk ka qenë kurrë secili për vete. Jo, ne jemi të gjithë bashkë. Ne kemi qenë gjithmonë.

Ju kurrë nuk duhet t’i shihni sfidat tuaja si një disavantazh. Në vend të kësaj, është e rëndësishme që ju të kuptoni se përvoja juaj e përballjes dhe tejkalimit të fatkeqësive është në fakt një nga avantazhet tuaja më të mëdha.

Një nga mësimet me të cilat u rrita ishte të qëndroj gjithmonë besnik ndaj vetes dhe të mos lejoj kurrë që ajo që dikush tjetër thotë të më shpërqendrojë nga qëllimet e mia. Dhe kështu kur dëgjoj për sulme negative dhe false, me të vërtetë nuk investoj asnjë energji në to, sepse e di kush jam.

Nuk jam ndjerë kurrë më e sigurt në vetvete, më e qartë se kush jam si grua. Por unë jam duke menduar vazhdimisht për shëndetin tim dhe duke u siguruar që jam duke ngrënë siç duhet, duke u ushtruar dhe duke parë dhimbjet dhe shqetësimet. Unë dua të jem vërtet kështu edhe 80-90-vjeçare.

Ne jemi një komb i themeluar si një qortim ndaj tiranisë. Një komb revolucionarësh që refuzuan sundimin sovran nga larg. Më dëgjoni – ne jemi një komb që thotë na i jep ne masat tuaja të lodhura, të varfëra, të grumbulluara që dëshirojnë të marrin frymë të lirë. Një komb i ndërtuar mbi dallimet tona, i udhëhequr nga besimi se të gjithë jemi krijuar të barabartë.

Le të jemi shumë të qartë: Burrat e fortë – meshkujt që janë vërtet model – nuk kanë nevojë t’i nënçmojnë gratë për ta bërë veten të ndihen të fuqishëm. Njerëzit që janë vërtet të fortë i ngrenë të tjerët lart. Njerëzit që janë vërtet të fuqishëm bashkojnë të tjerët.

Ju duhet të votoni, votoni, votoni, votoni. Kjo dhe vetëm kjo është mënyra se si ne ecim përpara. Kështu bëjmë progres për veten dhe për vendin tonë.

Një nga gjërat që kuptova është se nëse nuk merrni kontrollin mbi kohën dhe jetën tuaj, njerëzit e tjerë do ta gllabërojnë atë. Nëse nuk i jepni përparësi vetes, filloni vazhdimisht të bini gjithnjë e më poshtë në listën tuaj, fëmijët tuaj bien gjithnjë e më poshtë në listën tuaj.

Të gjithë këta të rinj kanë një lloj potenciali në vete. Dhe nëse nuk investojmë në ata si komb, pavarësisht se nga vijnë apo çfarë ngjyre janë, nëse nuk investojmë në ata, ne humbasim.

Talenti dhe përpjekja, të kombinuara me prejardhjet dhe përvojat tona të ndryshme jetësore, kanë qenë gjithmonë gjaku i gjeniut tonë të veçantë amerikan. 

Zgjohem çdo mëngjes në një shtëpi që është ndërtuar nga skllevërit dhe shikoj vajzat e mia – dy vajza të reja të zeza të bukura dhe inteligjente – duke luajtur me qentë e tyre në lëndinën e Shtëpisë së Bardhë. Dhe për shkak të Hillary Clinton-it, vajzat e mia dhe të gjithë djemtë dhe vajzat tona, tani e marrin si të mirëqenë që një grua mund të jetë presidente e Shteteve të Bashkuara.

Unë kam parë sesi liderët sundojnë nëpërmjet frikësimit. Udhëheqësit që demonizojnë dhe çnjerëzojnë grupe të tëra njerëzish shpesh e bëjnë këtë sepse nuk kanë asgjë tjetër për të ofruar. Dhe kam parë sesi zvogëlohen vendet që mbytin zërat dhe shpërfillin potencialin e qytetarëve të tyre: sesi janë më pak vitalë, më pak shpresëdhënës, më pak të lirë.

Dhe unë vij këtu si një vajzë, e rritur në anën jugore të Çikagos – nga një baba që ishte një nëpunës i qytetit dhe një nënë që rrinte në shtëpi me mua dhe vëllain tim.

Unë dua një president që do t’u mësojë fëmijëve tanë se të gjithë në këtë vend kanë rëndësi, një president që beson vërtet në vizionin që themeluesit tanë parashtruan gjithë ato vite më parë se ne të gjithë jemi krijuar të barabartë, secili pjesë e dashur e historisë së madhe amerikane./Elida Buçpapaj

 

blank

Aforizma nga Konrad Adenauer (5 janar 1876 – 19 prill 1967)

VOAL – Duke pasur parasysh faktin se Zoti e kufizoi inteligjencën e njeriut, duket e padrejtë që Ai nuk e kufizoi edhe marrëzinë e tij.

Vetëm viçat më budallenj zgjedhin kasapin e tyre.

Historia është shuma totale e gjërave që mund të ishin shmangur.

Lëkura e trashë është një dhuratë nga Zoti.

Kennedy gatoi çorbën që Johnson duhej të hante.

Një metodë e pagabueshme për të pajtuar një tigër është të lejosh veten tënde të gllabërohet.

Rasti i rrallë kur i pushtuari është shumë i kënaqur me pushtuesin.

Të gjitha pjesët e trupit të njeriut lodhen përfundimisht – përveç gjuhës.

Arti i politikës konsiston në njohjen e saktë se kur është e nevojshme të godasësh një kundërshtar paksa poshtë brezit./Elida Buçpapaj

 

blank

Aforizma nga Edmund Burke (12 janar 1729 – 9 korrik 1797)

VOAL – E vetmja gjë e nevojshme për triumfin e së keqes është që njerëzit e mirë të mos bëjnë asgjë.

Bukuria është premtimi i lumturisë.

Rendi i mirë është themeli i të gjitha gjërave.

Ligjet e këqija janë lloji më i keq i tiranisë.

Bukuria në ankth është bukuria më prekëse.

Asgjë nuk rezulton të jetë aq shtypëse dhe e padrejtë sa një qeveri e dobët.

Lajka korrupton edhe marrësin, edhe atë që jep.

Faktet janë për mendjen çfarë është ushqimi për trupin.

Tregtia e lirë nuk bazohet në dobi, por në drejtësi.

Sa më i madh të jetë pushteti, aq më i rrezikshëm është abuzimi.

Durimi ynë do të arrijë më shumë se forca jonë.

Por epoka e kalorësisë ka ikur. Ajo e sofistëve, ekonomistëve dhe kalkulatorëve ka pasur sukses; dhe lavdia e Evropës është shuar përgjithmonë.

Njerëzit e shtypur nga ligjet, nuk kanë asnjë shpresë veçse t’i shmangen pushtetit. Nëse ligjet janë armiqtë e tyre, ata do të jenë armiq të ligjit; dhe ata që kanë më shumë për të shpresuar dhe asgjë për të humbur do të jenë gjithmonë të rrezikshëm.

Sa herë që bëhet një ndarje midis lirisë dhe drejtësisë, për mendimin tim asnjëra nuk është e sigurt.

Arsimi është mbrojtja e lirë e kombeve.

Kur liderët zgjedhin të bëjnë veten ofertues në një ankand popullariteti, talentet e tyre, në ndërtimin e shtetit, nuk do të jenë të dobishme. Ata do të bëhen lajkatarë në vend që të jenë ligjvënës; instrumente, jo udhërrëfyes, të njerëzve.

Ai që lufton kundër nesh, na i forcon nervat dhe mpreh aftësitë tona. Antagonisti ynë është ndihmësi ynë.

Ka një kufi për pasionet e burrave kur ata veprojnë nga ndjenjat; por asnjë kur janë nën ndikimin e imagjinatës.

Feja është në thelb arti dhe teoria e ribërjes së njeriut. Njeriu nuk është një krijim i përfunduar.

Efekti i lirisë për individët është se ata mund të bëjnë atë që duan: ne duhet të shohim se çfarë do t’iu pëlqejë atyre të bëjnë, përpara se të rrezikojmë urimet.

Askush nuk bëri një gabim më të madh se ai që nuk bëri asgjë sepse mund të bënte vetëm pak.

Kur njerëzit e këqij kombinohen, të mirët duhet të shoqërohen; përndryshe ata do të bien një nga një, një sakrificë e pamëshirshme në një luftë të përçmuar.

Njerëzit kurrë nuk heqin dorë nga liritë e tyre, por vetëm nën një iluzion.

Asnjëherë mos u dëshpëroni, por nëse e bëni këtë, punoni me dëshpërim.

Për të na bërë ta duam vendin tonë, vendi ynë duhet të jetë i bukur.

Mes një populli përgjithësisht të korruptuar, liria nuk mund të ekzistojë gjatë.

Të gjithë duhet t’i bindemi ligjit të madh të ndryshimit. Është ligji më i fuqishëm i natyrës.

Skllavëria është një farë e keqe që rritet në çdo tokë.

Zakonet na pajtojnë me gjithçka.

Asnjëherë nuk mund ta planifikosh të ardhmen nga e kaluara.

Asnjë pasion nuk ia grabit mendjes të gjitha fuqitë e veprimit dhe të arsyetimit aq efektivisht sa frika.

Të lexosh pa reflektuar është si të hash pa e tretur.

Nëse komandojmë pasurinë tonë, do të jemi të pasur dhe të lirë; nëse na urdhëron pasuria jonë, me të vërtetë jemi të varfër.

Nuk është ajo që më thotë një avokat që mund të bëj; por atë që më thotë njerëzia, arsyeja dhe drejtësia duhet të bëj.

Por çfarë është liria pa urtësi dhe pa virtyt? Është më e madhja nga të gjitha të këqijat e mundshme; sepse është marrëzi, ves dhe çmenduri, pa kursim ose kufizim.

Supersticioni është feja e mendjeve të dobëta.

Ekziston vetëm një ligj për të gjithë, domethënë ai ligj që rregullon të gjithë ligjin, ligji i Krijuesit tonë, ligji i njerëzimit, i drejtësisë, i barazisë – ligji i natyrës dhe i kombeve.

Emocioni i parë dhe më i thjeshtë që zbulojmë në mendjen e njeriut është kurioziteti.

E gjithë qeveria, në të vërtetë çdo përfitim dhe kënaqësi njerëzore, çdo virtyt dhe çdo veprim i matur, bazohet në kompromis dhe shkëmbim.

Ajo që e ndan njeriun nga Zoti, e ndan edhe njeriun nga njeriu.

Duke gërryer një digë, edhe një mi mund të mbyt një komb.

Rrethanat i japin në realitet çdo parimi politik ngjyrën dalluese dhe efektin diskriminues. Rrethanat janë ato që e bëjnë çdo skemë civile dhe politike të dobishme ose të dëmshme për njerëzimin.

Kursimi bazohet në parimin që të gjitha pasuritë kanë kufij.

Ai që ngatërron të mirën me të keqen është armik i së mirës.

Tiranët rrallë duan pretekste.

Pasioni për famën: Një pasion i cili është instinkti i të gjithë shpirtrave të mëdhenj./Elida Buçpapaj

 

blank

Aforizma nga Thomas Stearns Eliot (26 shtator 1888 – 4 janar 1965)

VOAL – Poezia nuk është një çlirim i emocioneve, por një arratisje nga emocionet; nuk është shprehje e personalitetit, por ikje nga personaliteti. Por, sigurisht, vetëm ata që kanë personalitet dhe emocione e dinë se çfarë do të thotë të duash të shpëtosh nga këto gjëra.

Kështu errësira do të jetë dritë dhe qetësia valle.

Të gjitha të vërtetat domethënëse janë të vërteta private. Ndërsa bëhen publike, ato pushojnë së qeni të vërteta; ato bëhen fakte, ose në rastin më të mirë, pjesë e karakterit publik; ose në rastin më të keq, fjalë kyçe.

Përparimi i një artisti është një vetëflijim i vazhdueshëm, një zhdukje e vazhdueshme e personalitetit.

Unë e kam matur jetën time me lugë kafeje.

Njerëzimi nuk mund të përballojë shumë realitet.

Nuk ka metodë tjetër veçse të jesh shumë inteligjent.

Unë do t’ju tregoj frikën në një grusht pluhur.

Është e çuditshme që fjalët janë kaq të pamjaftueshme. Megjithatë, si astmatiku që lufton për frymë, ashtu edhe i dashuri duhet të luftojë për fjalë.

Në fillimin tim është fundi im.

Televizioni është një mjet argëtimi që lejon miliona njerëz të dëgjojnë të njëjtën shaka në të njëjtën kohë, dhe megjithatë të mbeten të vetmuar.

Biznesi sot konsiston në bindjen e turmave.

Ku është jeta që kemi humbur duke jetuar? Ku është urtësia që kemi humbur në dije? Ku është njohuria që kemi humbur në informacion?

Poezia e vërtetë mund të komunikojë para se të kuptohet.

Shtëpia është vendi ku njeriu fillon.

Ankthi është punë e bërë me dorë.

Nuk është e mençur të shkelësh rregullat derisa të dish t’i zbatosh ato.

I thashë shpirtit tim, rri i qetë dhe prit pa shpresë, sepse shpresa do të ishte shpresë për gjënë e gabuar.

Gjysma e dëmit që bëhet në këtë botë është për shkak të njerëzve që duan të ndihen të rëndësishëm. Ata nuk kanë për qëllim të bëjnë dëm. Por dëmi nuk u intereson atyre.

Gjëja e fundit që zbulon njeriu në kompozimin e një vepre është se çfarë duhet vënë të parën.

Vetëm në botën e objekteve kemi kohën, hapësirën dhe vetveten.

Njerëzit të cilëve nuk u ka ndodhur asgjë nuk mund ta kuptojnë parëndësinë e ngjarjeve.

Poezia duhet të ndihmojë, jo vetëm për të rafinuar gjuhën e kohës, por për ta parandaluar atë që të ndryshojë shumë shpejt.

Nuk ka asnjë këndvështrim absolut nga i cili mund të ndahen dhe etiketohen përfundimisht realja dhe idealja.

Vetëm ata që rrezikojnë të shkojnë shumë larg mund të zbulojnë se sa larg mund të shkohet.

Kjo është mënyra se si bota përfundon, jo me një zhurmë, por një pëshpërimë.

Detyra e poetit nuk është të gjejë emocione të reja, por të përdorë ato të zakonshmet dhe, duke i shndërruar ato në poezi, të shprehë ndjenja që nuk janë aspak në emocionet aktuale.

Nuk besoj se njeriu rritet. Mendoj se ajo që ndodh herët në jetë është se në një moshë të caktuar njeriu qëndron në vend dhe ngec.

Poezia mund të na bëjë herë pas here pak më të vetëdijshëm për ndjenjat më të thella, të paemërtuara, të cilat formojnë nënshtresën e qenies sonë, në të cilën ne rrallë depërtojmë; sepse jeta jonë është kryesisht një evazion i vazhdueshëm ndaj vetvetes./Elida Buçpapaj

 

 


Send this to a friend