VOAL

VOAL

Please Wait ...
0%

Më 18 nëntor 1307 Vilhelm Teli, heroi kombëtar i Zvicrës, u dënua të qëllonte me shigjetë mollën mbi kokën e të birit

By | November 18, 2019

Komentet

Tregtia me Internet. E-Commerce: Hollanda lë pas Zvicrën

Sipas një renditjeje të OKB, Hollanda e kalon Zvicrën në renditjen botërore të vendeve te pergatitura për tregtinë me internet.
Vlerësimi i lëshuar të martën , më 3 dhjetor 2019, merr parasysh mundësinë e përdorimit të serverave të sigurt për Internetin, besueshmërinë e infrastrukturës dhe shërbimeve postare.
Zvicra është vendi i dytë më i përgatitur në botë për tregtinë elektronike. Ajo fiton një gradë, por mbetet prapa Hollandës, sipas një indeksi të lëshuar të martën në Gjenevë nga OKB.
Sidoqoftë, për sa i përket xhiros globale, Zvicra nuk është një nga dhjetë përfituesit kryesorë të 3900 miliardë dollarëve (rreth 3858 miliardë franga), sipas shifrave të publikuara disa muaj më parë. Vlerësimi i publikuar të martën, i cili përfshin të dhënat e vitit 2017, merr në konsideratë qasjen në serverë të sigurt për Internetin, besueshmërinë e infrastrukturës dhe shërbimeve postare ose pjesën e popullsisë që aktivizoi një llogari dixhitale me një institucion financiar
Nga më shumë se 150 vende të analizuara në total nga Konferenca e Kombeve të Bashkuara për Tregtinë dhe Zhvillimin (UNCTAD), vetëm dy nuk janë europiane në dhjetë të parat. Singapori tërhiqet nga vendi 2 në 3 dhe Australia është e 10-ta. Zelanda e Re është jashtë dhjetë të parave, së bashku me Islandën dhe Suedinë. Ata janë zëvendësuar nga Finlanda, Gjermania dhe Australia.
Në fund të renditjes
UNCTAD dëshiron të dhëna më të mira, ndërsa një takim i parë i një grupi pune të agjencisë së OKB për tregtinë elektronike u mbajt të martën në Gjenevë. Vendet më të varfëra janë ndër 18 nga 20 shtetet e fundit. Ky indeks tregon se sa i rëndësishëm është “hendeku” midis vendeve të zhvilluara dhe atyre në zhvillim, thotë drejtori i UNCTAD, përgjegjës për këto çështje, Shamika N. Sirimanne.
Në pesë vende europiane, mbi 80% e përdoruesve të Internetit blejnë në internet. Ato janë rreth tetë herë më të vogla në shumicën e vendeve të varfëra ose me të ardhura të mesme të ulëta. Z. Sirimanne thërret “urgjentisht” për t’i ndihmuar këto shtete në krijimin e infrastrukturës. (Ps / NXP)

Çfarë lloj kapitalizmi duam vërtet? – Përgatitur nga Alfred Papuçiu

Klaus Schwab është themeluesi dhe kryetari ekzekutiv i Forumit Ekonomik Botëror, me qendër në Gjenevë, por që mbledhjen vjetore ku marrin pjesë presidentë, Kryeministra, biznesmenë nga e gjithe bota e zhvillon në Davos, po në Zvicër. Në një fjalë të tij më 2 dhjetor 2019, ai ka dhënë disa mendime tepër të vlefshme për ekonomitë e vendeve europiane, botërore, duke përfshirë edhe të vendeve të tilla, si Shqipëria dhe Kosova që aspirojnë të futen në Europën e Brukselit. Prandaj mendova t’ ia paraqes lexuesit shqiptar.
Çfarë lloj kapitalizmi duam vërtet? Kjo është ndoshta një nga çështjet kryesore të kohës sonë, shprehet Klaus Schwab. Kjo është një çështje të cilës duhet t’i përgjigjemi me shkathtësi nëse duam që sistemi ynë ekonomik të jetë i zbatueshëm për brezat e ardhshëm.
Ekzistojnë tre modele. E para është “kapitalizmi aksionar”, i cili e konsideron ndjekjen e fitimit si qëllimin kryesor të kompanive. Eshtë bërë një referencë për shumë shoqëri perëndimore. E dyta është “kapitalizmi shtetëror”. Ky model i beson Shtetit detyrën e vendosjes së orientimit ekonomik të vendit. Një model që ka frymëzuar kryesisht tregjet në zhvillim.
Sidoqoftë, do të preferoja të avokoja për një alternative të tretë, atë të “kapitalizmit të palëve të interesuara”, domethënë një “kapitalizëm të interesuar”. Një model që e shtrova për herë të parë gjysmë shekulli më parë. Ai i sheh kompanitë si depo të shoqërisë dhe mishëron përgjigjen më të mirë ndaj sfidave të sotme sociale dhe mjedisore.
Shkëputni ekonominë reale
Kapitalizmi i aksionarëve ka mbizotëruar një pjesë të madhe të historisë së fundit ekonomike. Në kulmin e saj, qindra miliona njerëz në mbarë botën kanë përparuar. Sidoqoftë, aq shpesh, ana e rrëmujës së monedhës ekzistonte. Kapitalizmi i aksionarëve ka lënë pas dore faktin që një kompani është një organizatë fitimprurëse, sigurisht, por edhe një entitet shoqëror. Ky keqkuptim, i kombinuar me nxitjen e sektorit financiar për rezultate afatshkurtra, ka bërë që kapitalizmi i aksionarëve të shkëputet gjithnjë e më shumë nga ekonomia reale. Shumë prej nesh tani e kuptojnë se kjo formë e kapitalizmit nuk është më e qëndrueshme.

Si rezultat, kapitalizmi i palëve të interesuara po fiton terren. Një përparim, i cili në të vërtetë është simboli i kulminacionit të një procesi të gjatë. Unë e përshkrova për herë të parë konceptin në 1971 dhe krijova Forumin Ekonomik Botëror, për të ndihmuar udhëheqësit e biznesit dhe liderët politikë ta zbatojnë atë. Tani e tutje, aktorët e rinj do të vendosen – më në fund – në tryezën e “palëve të interesuara”. Tryeza e Rrumbullakët e Biznesit, një nga grupet më me ndikim të lobeve amerikane, ka favorizuar veçanërisht kapitalizmin e aktorëve. Për më tepër, investimi i ndikimit, siç duhet të quhet, po merr rëndësi. Ai lejon investitorët të barazojnë kthimet mjedisore dhe shoqërore me kthimet financiare.
Krijimi i vlerës së përbashkët
Ne duhet ta shfrytëzojmë këtë mundësi për të konsoliduar pozicionin mbizotërues të kapitalizmit të palëve të interesuara. Një mënyrë për ta bërë këtë është të paraqisni një Manifest të ri Davos me një parullë: Kompanitë duhet të paguajnë pjesën e tyre të drejtë të taksave. Ata gjithashtu duhet të demonstrojnë tolerancë zero për korrupsionin. Më në fund, ata duhet të respektojnë kushtet e drejta të konkurrencës, edhe kur ato funksionojnë në një “ekonomi platforme”.
Por bizneset gjithashtu do të kenë nevojë për masa të reja dhe një qëllim të ri. Si mund të dukeshin ato?
Pagat duhet të jenë më në përputhje me krijimin e vlerës së përbashkët afatgjatë
Së pari, krijimi i një indeksi që mat “krijimin e vlerës së përbashkët” duket i arsyeshëm. Qëllimi? Të arrini në mënyrë më efektive qëllimet “mjedisore, sociale dhe qeverisëse” (ESG). Një iniciativë në këtë drejtim tashmë është duke u zhvilluar, e mbështetur nga firmat e kontabilitetit Big Four, si dhe nga presidenti i Këshillit të Biznesit Ndërkombëtar, Banka e Amerikës dhe CEO i tij, Brian Moynihan.
Masa e dytë që duhet të rregullohet është kompensimi ekzekutiv. Me modelin e ri të kapitalizmit të palëve të interesuara, pagat duhet të jenë më në përputhje me krijimin e vlerës së përbashkët afatgjatë.
Prandaj, drejtuesit e biznesit kanë një mundësi madhore. Duke i dhënë kuptim konkret kapitalizmit të palëve të interesuara, ata mund të tejkalojnë detyrën e tyre ligjore dhe t’u përgjigjen nevojave të qara të një kompanie që vazhdon të thërrasë.
Përgatitur nga Alfred Papuçiu me njoftimet e gazetës zvicerane « Le Temps » Koha

Zvicra, shpikja e nje Kombi Nga Alfred Papuçiu

Gazetari André Crettenand boton një libër të bukur për vendin e tij të vogël, Zvicrën. Së shpejti ai do dalë në shqip për lexuesin tonë në Kosovë, Shqipëri, Zvicër dhe kudo në Diasporë.

“Përsosmëria është e pranishme në këtë vend”. Në librin e tij të vogël, nga numri i faqeve, me titull “Zvicra. Shpikja e një kombi “, André Crettenand shkruan me plot elozhe për origjinën e tij. Ky ish gazetar i “L’Hebdo” dhe TSR, ish drejtor i informacionit në TV5 Monde në Paris, aktualisht Drejtor i marrëdhënieve ndërkombëtare në Televizionin zviceran, është autori i një “deshifrimi” të Konfederatës, në koleksionin « shpirti i popujve », në Botimet Nevicata, të drejtuar nga Richard Werly, korrespondent i përhershëm në Paris për “Le Temps”. Çdo vëllim në këtë mënyrë kërkon të gjurmojë rrënjët kulturore dhe fetare të vendeve që nganjëherë humbën në mjegullat e globalizimit. Në një numër të vogël faqesh, André Crettenand tregon më tepër se 500 vite të historisë të Zvicrës.

Kam lexuar shumë libra për arritjet e këtij vendi të vogël, gjatë tre dekadave të jetës sime në Zvicër që e kam përshkruar disa herë, me sipërfaqe afro dyfishi i vendit tonë që Rilindasit tanë e kanë menduar edhe për Shqipërinë tonë, por edhe për Kosovën martire. Por ju them të drejtën se ky libër më ka bërë të mendoj edhe për Kombin tonë që ka vlera dhe pasuri natyrore shumë më tepër se Zvicra, një bregdet të virgjër, në një pjesë të territorit të saj, dhe njerëz punëtorë dhe paqedashës, apo edhe në Kosovë me njerëz liridashës dhe krenarë. Prandaj u nisa për udhë dhe vendosa ta përkthej në shqip, këtë libër të përkryer, të një gazetari të njohur zviceran.

Biseduam së fundi, pranë ndërtesës së Televizionit zviceran në Gjenevë, më shumë se një orë sëbashku me gazetarin e njohur, André Crettenand, tepër komunikues dhe i thjeshtë. Ai më theksoi se mendimi për hartimin e librit i kishte ardhur kur punonte në Paris, tek TV 5, pasi po të ishte në Gjenevë në atë kohë, nuk do ta kishte ndërtuar, ashtu si e ka paraqitur. Atij i pëlqen vendi i tij dhe njerëzit punëtorë që e përbëjnë, një vend, ku edhe shumë nacionalitete të tjerë, si edhe shqiptarë të shumtë, janë banorë të saj dhe japin ndihmesën e tyre të çmuar për përparimin e saj. Ai preferon t’i flas thjesht me emër, André, dhe më thekson se ka përmendur disa herë në libër dhe shkrimtarin e madh, Viktor Hugo që e ka përshkruar Zvicrën anë e mbanë dhe ka shkruar me nota të bukura për të. Ai thotë se shembulli i Zvicrës është unik dhe kur i them se Rilindasit tanë donin që Shqipëria të bëhej si Zvicra, buzëqesh dhe thekson se çdo vend ka karakteristikat e veta, duke përfshirë edhe Shqipërinë dhe Kosovën, për të cilat ka lexuar dhe i njeh edhe nëpërmjet shkrimtarit të shquar, Ismail Kadaré, apo bisedave që kemi shkëmbyer bashkë. Falenderon dhe gazetën « Bota Sot » që ka botuar një shkrim dinjitoz për librin e tij. Shkrimin e tij në shqip unë ja përktheva edhe në frëngjisht dhe më thotë se do ta ruaj me kujdes në bibliotekën e tij. Shpreh kënaqësinë e veçantë që libri do botohet edhe në shqip, krahas gjuhës gjermane dhe angleze që po përgatitet.

Libri fillon me historinë e Vilhelm Tell, mitit themelues të Zvicrës, dhe përfundon me homo alpinus, një popull i begatë, shumë gjuhësh dhe i përbërë nga shumë kultura, duke përfshirë edhe rreth 200 mijë shqiptarë, që ndjek në 2016 rrugën e tij drejt përsosjes. Gjatë përshkrimit të tij, André Crettenand lëkundet mes lavdërimit dhe kritikave rreth këtij shteti pothuajse tepër të begatshëm për të qenë i sinqertë, shumë pak i njohur për të qenë i vlefshëm dhe tepër i qetë dhe i lumtur për të ekzistuar. Ai druhet pak kur flet për vendin e tij kaq bukur, sidomos, për një ndjenjë krenarie që si një zviceran i mirë na mëson të përmbahemi . Por modestia e lexuesit zhduket nga ndjenja e saktësisë së një Zvicre, të treguar nga një prej bijve të saj. Një libër për ta kuptuar zviceranët, duke u kujtuar atyre që jetojnë atje, përse ndihen aq mirë dhe ata që kanë ikur pse duan të kthehen. Ashtu si autori i librit, tek i cili ne ndjejmë një nostalgji të ëmbël për këtë vend të privilegjuar që “nuk është zvarritur në fatkeqësitë e botës”. Një vend nga i cili duhet të marrë shembull edhe Kombi ynë. Po të shkosh në muzeun « Alimentarium » në Lozanë sheh me syte e tu, rrugën e vështirë të Zvicrës dhe zviceranëve, që sot janë shembull në tërë botën për përkushtimin e tyre dhe arritjet e shumta në fusha të ndryshme të jetës, në marrëdhëniet e shkëlqyera me fqinjët, edhe pa bërë pjesë në Bashkimin Europin, apo edhe më tej me vendet e tjera të botës, duke përfshirë edhe SHBA.
Këtu më poshtë po japim disa pjesë të librit për lexuesit tanë.
________________________________________
André Crettenand, “Zvicër. Shpikja e një kombi “, Ed. Nevicata,

Parathënie

Pse Zvicra?

Gjithçka fillon nga një lojë mizore. Një gjykatës, përfaqësues i Habsburgëve dënon një malësor rebel. Ky është i detyruar të qëllojë një shigjetë mbi një mollë të vendosur në kokën e të birit. Ushtrim i rrezikshëm. Ndërkaq, burri e pranon sfidën. Dhe ja del mbanë. Por ai ka fshehur një shigjetë tjetër. I detyruar të jape shpjegim mbi shigjetën e fshehur, ai pranon se ajo ishte ruajtur për gjykatësin, në rast fatkeqësie. Më vonë, malësori e vret gjykatësin e mbrapshtë.

Lind legjenda e Vilhelm Telit. Ajo do të kalojë shekuj, do të frymëzojë poetët, do të mahnitë zviceranët. Kurajo, zotësi, dëshirë për pavarësi, revoltë kundër fuqive, personazhi Tel u pajis me të gjitha cilësitë, duke i dhënë Zvicrës legjendën e praruar, për të cilën ajo u bë krenare. Një legjendë që kapërceu larminë e gjuhëve, territoreve dhe feve. Sot, historianët thonë se Vilhelm Teli nuk ka ekzistuar kurrë. Pa dyshim. Të paktën, legjenda ka patur efektet e saj : »Si koka e prerë e Orfeut, mitologjia vazhdon të flasë, edhe pas vdekjes së tij, edhe me kalimin e kohës ». Ne jemi të të njëjtit brum si dhe ëndrrat, thotë Shekspiri.
Përsosmëria ndodhet në këtë vend. Peisazhet janë të përkryer. Qytetet kanë një pastërti të habitshme, fshatrat të zbukuruar me lule, rrugët të rregullta. Dëbora çdo vit është e pranishme dhe ndriçon vendin. Banorët e saj flasin të gjitha gjuhët, ata u përkasin kulturave të ndryshme, jetojnë në një harmoni të përkryer. Një mekanizëm politik i gjetur u jep mundësi minoriteteve që të nxjerrin në pah të drejtat e tyre. Qeveria ka një stabilitet të dalluar. Populli vendos për gjithçka, në sajë të demokracisë të drejtpërdrejtë. Cilësi që hasen në fushën ekonomike. Zvicra zë vendet e para në botë për shpikjet. Me të vërtetë nuk ka papunësi. Ka pak konflikte sociale. Me përjashtim të disa grindavecëve kritikues, Zvicra është e njëzëshme. Gjendja është idilike. Ose më mirë, këtë duan të mbajnë mend për atë, sikur përsosmëria mbizotëron ndaj çdo kritike. Gjetiu, gjithmonë është më keq. Përsosmëria dhe e veçanta. Zviceranët e zonës gjermane kanë shpikur një fjalë për ta shprehur këtë : Sonderfall. Ai përmbledh si neutralitetin, sistemin politik dhe mbarëvajtjen ekonomike. Pa dyshim, asnjë vend nuk ka trumpetuar aq shumë se ai është « i veçantë », ndryshe nga të tjerët dhe për këtë arsye duhet lënë i qetë. Një rast i veçantë në botë, një model përsosmërie, por që asnjeri nuk e bën të vetin. Ndoshta është frika e një lumturie që do të dilte shqetësuese. Kështu, Orson Welles flet për Zvicrën në filmin e tij « Njeriu i Tretë » : « Gjatë 30 viteve në Itali nën Borgia, ata patën luftë, terror, vrasje dhe masakra, por gjithashtu është Mikelanxhelo, Leonadro da Vinci dhe Rilindja. Në Zvicër, ata kanë patur 500 vite të një dashurie vëllazërore, demokracie dhe paqeje, dhe çfarë solli kjo? Ja ku është.

Nuk bëhet Historia me gjykime të mira. Nuk ka stacione metrosh me emra të bujshëm betejash. Nuk ka kremtime të madhërishme, parakalime në bulevardet e mëdha. Zvicra ka shpikur orën tingëlluese në shtëpi.

Ajo e mbylli orën në një kuti prej druri, e zotëroi siç ndoqi fatin e vet : në mënyrë të pandalshme.

Kështu që zviceranët ditën të tregojnë historinë e tyre të praruar. Atë të një populli të vogël të guximshëm që arrin të mbijetojë në një natyrë të vështirë, shpesh vetëm në një mjedis perandorish, dukatesh dhe mbretërimesh ziliqare. Të një vendi punëdashës, të shkathët, të shpejtë, shpikës. Atje ku të tjerët mbështeten tek një e kaluar e lavdishme, pallatesh me afreske, katedralesh gotike, gërmadhash antike, monumentesh përrallore, Zvicra ka investuar tek peisazhi dhe mirëqënia. Zviceranët janë të ndërgjegjshëm se jetojnë në një vend të dashur nga perënditë. Po ata janë modestë, disi të mjaftueshme, nga ata që e njohin sekretin. Zvicra nuk ka qënë prirur nga prozelitizmi i Francës revolucionare, e vendosur për të përhapur dritën tek i gjithë planeti. Ajo e di që është një model, ajo e di që të tjerët e dijnë, pra ajo nuk ka nevojë të mburret shumë.

Ndoshta kjo histori e mjaftueshmërisë të të ardhurave ka lindur në Marignan. Disfatë e paharruar e zviceranëve që deri atëhere terrorizonin ushtritë e të gjithë dinastive europiane. « Ndëshkuesit e mbretërve » u ndëshkuan edhe vete. Historianët hahen mbi rëndësinë e ngjarjes dhe rolin që ka luajtur kjo disfatë në përfytyrimin zviceran. Kremtimi i 500 viteve të betejës, në 2015 solli një polemikë të madhe. Njëra palë gjykonte se neutraliteti zviceran ishte frymëzuar nga ngjarjet italiane, të tjerët mendonin se kjo disfatë nuk e kishte dobësuar shpirtin luftarak të zviceranëve dhe as nuk kishte kontribuar në tërheqjen e përgjithshme të vendit.

Megjithatë unë mendoj se ngjarja ndikon në psiqikën kolektive dhe nëse atëhere nuk pati pasojat e shpresuara të një disfate absolute, ajo shërbeu më vonë si simbol. Një popull i mbyllur në vetvete, i gatshëm të eksportojë aftësinë e tij- do të jenë mercenarët- por duke zgjedhur për çdo rast- Kongresi i Vjenës i 1815- statukuonë se sa çdo zgjerim të territorit. Një popull, siç thotë Regis Debray në librin e tij Urimi i kufinjve, « është një çështje mitesh dhe formash. Kërkohen një legjendë dhe një hartë ». Legjenda, ishte Teli, harta, qe ky « vend i vogël ».

Midis Veriut të zotë dhe Jugut që kërkon të shijojë kënaqësi materiale, Zvicra mori nga pak nga të gjithë. Mund të thuhet se ajo ka « zemrën franceze dhe kokën gjermane », siç thoshte filozofi Feuerbach, që kërkonte një përkufizim të një mendimtari ideal. Por këtu mendimtari është punëtori me përvojë të madhe.

Për Zvicrën nuk është dëgjuar të flitet shumë që nga fillimi i shekullit të gjashtëmbëdhjetë. Ajo tërhiqej në kohën e duhur nga një gjendje e vështirë, por nuk përcaktonte rregullat. Ajo nuk ishte një mbretëri, ajo nuk ushqente të ishte një përfituese e famshme dhe e pangopur, ajo nuk ndërtonte një perandori. Tek « Zotërit e Greqisë », helenisti nga Lozana, Andre Bonnard thotë :” Mjerr njeriu shumë i lumtur ». Lumturia e plotë dhe pa fund është një grackë apo një vegim. Asnjë njeri nuk ka të drejtë për lumturinë absolute, privilegjin hyjnor ».

Zvicra është një vend i qetë dhe gjithmonë i mundshëm për mërgatë, që nuk ka mjerim por megjithatë e ndërlikuar, e shqetësuar. Sypatrembur, por egoistë nga kujdesi i tepruar, të aftë për më të mirën por dhe më të keqen, për arritje të shkëlqyera . Zviceranët nuk kanë patur fatkeqësitë e botës. Dhe megjithatë kanë shpikur frika bashkëkohore: një sulm i papritur atomik, pushtim i njoftuar nga Lindja, luftë kimike. Jo se këto rreziqe nuk kanë egzistuar, por zviceranët janë të përgatitur me kujdes të tepruar. Vlerësohet më mirë qetësia kur shmang katastrofën. Të Vjetërit e përcaktonin në këtë mënyrë epikurizmin –arritjen e lumturisë. : të gëzosh lumturinë e të egzistuarit në siguri në breg, kur furtuna fillon në det të hapur. Pra fillimisht Zvicra është ky vend i qetësisë. Ajo ka frymëzuar më tepër poema se sa tragjedi. Në brigjet e Lemanit janë vendosur kompozitori Paderevski në Morzhe, shkrimtari Vladimir Nabokov në Montrë. Atje, Stravinsky kompozoi Ardhja e pranverës. Çarli Shaplini u vendos në Vevei. ” Në buzë të Lemanit, Stendali, Michelet, Ruskin dhe Tolstoi e ndjenë më të butë ardhjen e Lumturisë, të Poezisë dhe të Bukurisë…”. Dhe në kohë të tjera ishin Huhuenotët të përzënë nga Franca, Germaine de Stael që iku nga Napoleoni, Lenini që përgatiti kthimin në Rusi. Pak kohë më parë, David Bowie.

Kjo i ka magjepsur romantikët. Viktor Hugo e përshkoi Zvicrën në 1839. Ai hartoi një raport të plotë lidhur me udhëtimet e tij helvetike qe e çuan nga Bazeli në Vevei. Ai përfshin në tekstin e tij vizatime, skica. Ai shënon, komenton. Në fillim, e frymëzon Rini i madhërishëm, pastaj Alpet, më në fund liqeni. “ Liqeni më guduliste këmbët. Ishte një qetësi e madhe në këtë natyrë të madhe. Ishte diçka madhështore dhe e butë.

Një çerek ore më vonë, varka ishte zhdukur, afshi i liqenit ishte qetësuar, qyteti ishte në gjumë.

“Helvétia është një mit . Zvicra është një markë. Por si u krijua si vend, i populluar nga tetë milionë banorë, krenarë, megjithë ndryshimet e tyre, me flamurin e tyre me Kryqin e Bardhë që njihet kudo ? Dhe si arrin ajo të mbetet aq e begatë, duke qëndruar me vetmohim, jashtë Bashkimit Europian që e rrethon ? Që nga brigjet e liqenit Leman deri tek fusha e Grütlit, në lartësitë e Zvicrës qëndrore, deri tek luginat e Valesë, të rëpira deri në kufinjtë italofone të Tessin. Identiteti i Zvicrës kudo është ngritur në virtut. Por kujdes. Kjo lumturi e të qënit zviceran, shpesh e karikaturizuar nga ata që e vëzhgojnë nga jashtë me zili, gjithashtu meriton një diagnozë kërkuese ».

 

Më 18 nëntor 1307 Vilhelm Teli, heroi kombëtar i Zvicrës, u dënua të qëllonte me shigjetë mollën mbi kokën e të birit

VOAL – Vilhelm Teli (Wilhelm Tell) ishte një hero legjendar Zviceran, i cili duhe të ketë jetuar nga fundi i shekullit trembëdhjetë e në shekullin e katërmbëdhjetë dhe ekzistenca e vërtetë historike e të cilit është ende çështje e papërcaktuar.

Vilhelm Teli është heroi kombëtar i Zvicrës. Miti ose realiteti i një qyteti të vogël në zemër të Evropës, Tel dhe legjenda e tij mesjetare janë të njohura në të gjithë botën.

Sipas legjendës, Vilhelm Teli lindi dhe jetoi në Bürglen në Kantonin e Urit, afër masivit Gotthard. Teli, babai i një familjeje, një gjahtar i aftë i harkut, shkoi në kryeqytetin rajonal Altdorf më 18 nëntor 1307. Ndërsa kaloi në sheshin publik, ai injoroi kapelën perandorake që Albrecht Gessler, administratori lokal i Habsburgëve, i kishte bashkangjitur shtëpisë së ankandit, disa muaj më parë. Kapela, simbol i autoritetit perandorak, duhej të respektohej absolutisht nga kushdo që kalonte. Ata që nuk u përkulën rrezikuan konfiskimin e pasurisë apo edhe vdekjen. Meqenëse Tel nuk e kishte nderuar kapelen e tij, e gjeti veten në telashe. Të nesërmen ai u suall në shesh; para të gjithëve ai duhej të justifikonte veprimin e tij.

Në këmbim të jetës së tij, përmbaruesi Gessler i imponoi atij provën e mollës, e cila, e vendosur mbi kokën e djalit të tij të vogël Gualtier, duhej të përshkohej nga shigjeta e harkut të tij. Prova kaloi me sukses, por në rast se diçka do të kishte shkuar keq, Vilhelmi kishte fshehur një shigjetë të dytë nën xhaketë, gati për tiranin. Kjo i kushtoi Vilhelm Telit lirinë e tij: ai u arrestua dhe u dërgua me varkë në burgun Küssnacht.

Papritur shpërtheu një stuhi në Liqenin e Lucernës dhe rojet e burgut e liruan Telin, një lundrues i shkathët, që mund t’i shpëtonte ata nga stuhia. Duke mbërritur në afërsi të bregut, në gjysmën e rrugës midis Altdorf dhe Brunnen, Tel u hodh nga anija në breg me një kërcim dhe, me një goditje të fuqishme, e dërgoi anijen përsëri në detin e hapur. Në ditën e tretë, afër Küssnachtit, i fshehur pas një peme në anët e “Via Cava” që të çon nga Gotthard në Zyrih, Teli u hakmuar duke vrarë Gesslerin.

Sipas traditës, më 1 gusht 1308 u bë çlirimi i Zvicrës së atëherëshme. Populli, pasi mësoi për veprat e Telit, u ngrit dhe rrethoi kështjellat dhe ndoqi sundimtarët nga tokat e tyre përgjithmonë. Për më tepër, shigjetari thuhet se ka marrë pjesë në betejën e Morgartenit përkrah kantoneve të themeluese të Konfederatës (Uri, Schwyz dhe Unterwalden), e cila përfundoi me fitoren kundër Habsburgëve më 1315. Vilhelm Teli jetoi me respekt dhe admirim të njerëzve deri në verë të vitit 1354, kur, për shkak të një stuhie, heroi zviceran sakrifikoi jetën e tij për të ndihmuar një fëmijë të rrëmbyer nga përroi i Schächen në përmbytje.

Referenca e parë për heroin legjendar shfaqet në një dorëshkrim të vitit 1470, Librin e Bardhë të Sarnenit, të përpiluar nga kalorësi i famshëm provincial Hans Schriber, i cili kishte mbledhur kronika dhe të dhëna historike në Konfederatën Zvicerane. Një burim tjetër për legjendën është Kënga e Themelimit të Konfederatës, e kompozuar nga një poet anonim dhe botuar për herë të parë më 1545, e cila rrëfen lindjen e Konfederatës Zvicerane dhe citon fatin e Vilhelm Telit, i cili, sipas këtij burimi, ishte mbytur në Liqenin e Lucernës nga Gessleri i lig. Por vepra më e plotë që paraqet historinë e Telit është Chronicon helveticum i vitit 1550, nga historiani Aegidius Tschudi. Historiani saktëson se Tel është mbytur në vitin 1354, jo sepse ai vrau sundimtarin, por për të shpëtuar një fëmijë që ra në ujërat e ftohta të lumit Schächen. Episodi është përshkruar gjithashtu në një afresk të vitit 1582 të ruajtur në kishën e Bürglenit, fshatit ku ai lindi.

Personalitete të rëndësishme artistike kanë kontribuar në bërjen e famshme të figurës së Vilhelm Telit. Midis tyre, i pari i të gjithëve, shkrimtari dhe poeti gjerman Friedrich Schiller i përshkroi veprat heroike në dramën homonime (Wilhelm Tell, 1804). Nga drama e Schiller-it, më 1829 Gioachino Rossini kompozoi operën Vilhelm Tel. Kjo operë ishte shumë e rëndësishme për Zvicrën dhe Zviceranët; prova e kësaj është fakti që klaksonët e autopostaleve të vjetra binin sipas melodisë me të cilën fillonte opera.

Një ri-interpretim i vetëm i mitit të Vilhelm Telit (Wilhelm Tell für die Schule) është shkruar më 1971 nga Max Frisch, një ese e shkurtër e ndërtuar mbi një përzierje interesante të filologjisë dhe ironisë, në të cilën rikrijohet historia e heroit kombëtar zviceran, por duke vënë në qendër të veprës sundimtarët Habsburgë dhe paaftësinë e tyre për të kuptuar botën e njerëzve malësorë, kokëfortë dhe të heshtur mes të cilëve ai ndodhet./Elida Buçpapaj

KËNGA E RRUGICAVE – Poezi nga FABIO PUSTERLA – Përktheu SKËNDER BUÇPAPAJ

Ishin rrugicat

humbur në barin e livadheve,

humbur në këneta ose mes gurëve.

Ishin pak ngjyra

të zbërdhylta mes gurëve.

Ishte dega e thyer

që gjuante si një hark, dhe fieri

në njëfarë vendi përkulej mbi një pellg.

Ishin shenja të zbehta të hapave tanë.

 

Ishin, poshtë gurëve, gozhda, una zjarri,

një merimangë, ishin teha të mprehur, peizazhe kalldrëmesh.

Ishte një fytyrë e njohur

tek zvarritej pluhurit, që hapat

e kthenin prapa.

Humbur në ditët e shkuara

ishin fushat e zeza.

 

Zvicra kujton 100 vjetorin e Dinastisë Knie, familjes cirk

VOAL – Dinastia Knie ka arritur moshën njëqind vjeç. Një synim historik, ai i familjes cirk, i cili gjithashtu do të festohet me një film dokumentar të prodhuar nga PRG. Falë kësaj pune, do të ritregohen ngjarjet dhe piketat e Knies, e cila me këtë rast ka përgatitur edhe një turne të organizuar shkëlqyeshëm.

Tifozët zviceranë mund të shijojnë shfaqjet e vëna në skenë.  Sekreti i suksesit të tyre, shpjegoi Fredy Junior Knie: “Ne kemi respektuar gjithmonë publikun, i cili kurrë nuk duhet të zhgënjehet. Thelbesore është që gjithmonë të ruhet cilësia më e lartë”.

Në San Mamete, me Morris. In Memoriam – Poezi nga FABIO PUSTERLA – Përktheu SKËNDER BUÇPAPAJ

Les dieux ont toujours soif,

n’en ont jamais assez.

George Brassens

 

Është e shtuna e të shtunave, në verë,

dhe dita është thuajse e ëmbël, këtu në bregliqen.

Vetëm një valëz, pra, ose një pëshpërima e një drite

në rrjedhën e turbullt të kujtimeve,

të risjell mes nesh, Dante, duke të thirrur

nga koha jote e dikurshme. Psikopat,

paranoiak, thoshte njëherë ajo figurë e bukur

e mësuesit: katërmbëdhjetë?

pesëmbëdhjetë vjeç?

Por prapa shpine lije një rrugë të gjatë

Kështu grumbulloheshin makthet,

plagët, lëndimet. Pastaj erdhi vorbulla

e tradhtive dhe revoleve, keqkuptimi

për shkak të biletës së hyrjes, vdekja

të cilën askush ndoshta nuk e donte, pikërisht fundi

më absurd, me formën dhe buzëqeshjen

e një laku. Por më herët, shumë më herët

plagosja, në fjalët

dhe në gjestet: zotërime të pakufishme

hithrash. Dhe shfaqet në fund

vetëm një çështje fati: kush e ka pasur

e kush jo. Xhuzepja, Armandoja,

Luçija nga ballkoni, në Balernë,

ai me pushkë, në bodrum, e shumë të tjerë

miq të humbur, të cilët tani i kujtojmë me ankth.

E marramendje, gjithashtu: shtegu kalonte andej.

Ajri frymëmerret, shijohet. E di për lulevilet.

Më 10 tetor 1901 lindi skulptori i shquar zviceran Alberto Giacometti

VOAL – Një skulptor i famshëm për figurat e tij njerëzore, Alberto Giacometti lindi më 10 tetor 1901 në Borgonovo (Zvicër) në mes të Val Bregaglia, nga Giovanni, një piktor neo-impresionist dhe mësuesi i tij i parë, dhe Annetta Stampa. Më vonë ai do të marrë pjesë në Ecole des Beaux-Arts dhe Ecole des Arts et Metiers në Gjenevë.

Më 1921, pas një fëmijërie thelbësisht të lumtur, ai u transferua në Romë për të studiuar mjeshtrit e mëdhenj të së kaluarës. Anëtarët e familjes e lehtësojnë atë në të gjitha mënyrat e impresionuar nga talenti i tij i madh, i manifestuar plotësisht në një moshë të re (është i famshëm një portret i nënës së tij i bërë me plastelinë gjatë viteve të shkollës së mesme).

Gjatë studimeve të vetmuara ai u bë i apasionuar pas punës së Tintoretto dhe Giotto të cilët e frymëzuan me idenë e krijimit të një arti të lirë nga intelektualizmi, që synonte – anasjelltas – në origjinën e tij primitive apo edhe primitive. Në këtë periudhë interesi i tij për antropologjinë është i fortë, në këtë të ngjashme me shumë nga bashkëkohësit e tij (Pablo Picasso mbi të gjitha).

Më 1922 u vendos në Paris për të ndjekur kurset e skulptorit Antoine Bourdelle, duke eksperimentuar pjesërisht me metodën Kubiste. Siç mund ta imagjinoni, jeta e një artisti të ndërgjegjshëm dhe avangard si Giacometti nuk mund të jetë e lehtë, aq shumë sa që, pasi hapi një studio me vëllanë e tij Diego (i cili më vonë do të bëhet asistent i tij deri në vdekjen e tij) , për të jetuar, ai nuk përton të dizajnojë mobilje.

Giacometti në hulumtimin e tij të pandërprerë nuk mund të anashkalojë Surealizmin e ri, dhe në fakt ndan me disa prej bashkatdhetarëve të tij që banojnë në kryeqytetin francez simpatitë për këtë lëvizje.

Nga viti 1927 ai filloi të ekspozojë skulpturat e tij të para surrealiste në Salon des Tuileries. Suksesi më në fund troket në derën e tij, duke i dhënë mundësinë për të hyrë në një turne më prestigjioz, i cili i lejon atij të hyjë në kontakt me personalitete të jashtëzakonshme artistike si: Arp, Mirò, Ernst dhe Picasso ose shkrimtarë si Prévert, Aragon, Eluard, Georges Bataille etj. Queneau. Ndër të tjera, një partneritet i fortë lindi me Breton, themeluesin e lëvizjes surrealiste, për të cilën ai shkruan dhe vizaton në revistën “Surrealizmi në shërbim të revolucionit”.

Por Giacometti ndjen gjithashtu nevojën për t’u rikthyer në temën e “ngjashmërisë absolute” dhe, pas vdekjes së babait të tij në 1933, përfundon një periudhë e re e praktikës. Nga 1935 deri në 1940 ai u përqëndrua në studimin e kokës, duke filluar nga pamja, selia e mendimit. Ai gjithashtu përpiqet të tërheqë figura të tëra, në një përpjekje për të kapur identitetin e qenieve njerëzore individuale me një shikim të vetëm. Në këtë periudhë ai afrohet me Picasso dhe Beckett, dhe vendos një dialog me Jean-Paul Sartre që shpesh do të ndikojë në veprat e të dyve. Ai i kaloi vitet e Luftës së Dytë Botërore në Gjenevë.

Më 1946 u kthye në Paris dhe gjeti vëllain e tij Diego, duke u futur në një fazë të re artistike gjatë së cilës statujat u zgjatën dhe gjymtyrët e tyre u shtrinë në një hapësirë ​​që përmbante dhe përfundoi ato.

Në vitin 1962 ai mori çmimin e Madh për skulpturën në Bienalen e Venecias.

Vitet e fundit janë përplot me aktivitete frenetike dhe një vazhdim i ekspozitave të shkëlqyera në të gjithë Evropën. Megjithëse i sëmurë rëndë ai shkoi në New York në vitin 1965 për ekspozitën e tij në Muzeun e Artit Modern. Si punimin e tij të fundit ai përgatiti tekstin për librin “Paris pa fund”, një sekuencë prej 150 litografish në të cilat rrjedhin kujtimet e të gjitha vendeve të jetuara .

Ai u nda nga jeta më 11 janar 1966; varri i tij është në vendlindjen e tij në Borgonovo, afër prindërve të tij.

Një nga skulpturat e tij prej bronzi, “L’homme qui marche I” (Njeriu në këmbë), u shit në ankandin e Sotheby në fillim të shkurtit 2010 për rreth 75 milion euro: është çmimi më i lart në botë i paguar për një vepër arti./Elida Buçpapaj

Peizazh – Poezi nga FABIO PUSTERLA – Përktheu SKËNDER BUÇPAPAJ

Këtu bie shi për ditë të tëra, nganjëherë edhe me muaj.

Gurët janë të zes nga rrebeshet,

shtigjet të rënda.

 

Buzë kanaleve:

fultere, teneqe të zeza. Një valixhe

e katramuar.

 

Një fill vaji pikon

mbi zall. Sipër: beton.

Nëse e rrëmih tokën: lyshtëra,

tulla të cifluara, dhëmbë lepuri.

 

Mund të presësh zhurma njerëzore,

hapa, topa tenisi. Zëra rastësorë.

Çdo copëz është e pranishme, ndonëse e padobishme.

 

Duke qenë zbrazëtirë këtu ka vend për të gjithë,

e ajo pakgjë që është, më mirë të mos ishte.

Edhe binarët janë mrekullisht vendnumëro,

edhe hardhucat të palëvizshme, vagonët

të harruar.

 

E pastaj koteci i pulave. Gjërat pa histori.

Ose jashtë. Një karrocë dore

që nuk ka rrota. Një pus. Një kalbësirë e thatë

që nuk ka fund. Emri i një marroku:

Luixhino. Pupla brenda rrjetës së pulave.

Vrima brenda rrjetës. Intriga të thyera.

Kjo që ju nuk e quani mizori.

 

Unë jam ky: asgjë.

Dua atë që jam, fortësisht.

Dhe fjalët: askush tani nuk m’i vjedh dot.

 

Revista zvicerane: Shqipëria “Kina e vogël e kuqe Europës”, me 25 mijë policë, fëmijët informatorë të Sigurimit, priftërinj fshesaxhinj!!

Dashnor Kaloçi/ Memorie.al publikon artikullin e plotë të gazetares zvicerane, Claire Hollingworth, e cila në vjeshtën e vitit 1969 erdhi e kamufluar si turiste në Shqipëri dhe shëtiti për disa ditë nga veriu në jug të vendit tonë. Shkrimi i saj, i botuar në një nga revistat e agjencisë “Argus Internacional de la Presse” në 1 tetor të atij viti, i cili ishte tejet diskretitues dhe që i bënte një radiografi të plotë regjimit komunist në Shqipëri, iu dërgua menjëherë Ministrisë së Punëve të Jashtme në Tiranë nga ana e ambasadës sonë të akredituar në Bernë. Dhe shënimi i shefit të kabinetit të sekretarit të Komitetit Qendror të PPSH-së, Ilo Kodra, i cili në shkresën zyrtare ka shënuar: “Shkrimin e asaj të poshtrës e pa shoku Ramiz dhe nuk bëri asnjë vërejtje”

 

Në këtë shkrim po botojmë të plotë artikullin e revistës zvicerane “Argus”, të titulluar “Shqipëria, Kina e vogël e kuqe në Europë”. Artikulli në fjalë i datës 1.10.1969 i bën një “radiografi” të plotë gjendjes politike, ekonomike, dhe sociale të Shqipërisë së viteve ’60-të. Revista zvicerane specifikon dhe njëkohësisht godet rëndë realitetin e hidhur të regjimit komunist shqiptar të atyre viteve dhe veçanërisht të sistemit social, që ai regjim ndërtoi me aq bujë. Në këtë artikull bie në sy fakti që në të gjitha komentet e bëra nga gazetarja zvicerane me origjinë britanike, Claire Hollingworth, përmendet fakti i “Përdorjes në mënyrë brutale” të popullit shqiptar nga policia sekrete, e quajtur ndryshe edhe Sigurimi i Shtetit. Një tjetër aspekt interesant i cituar në këtë shkrim nga Claire Hollingworth është padyshim edhe jetesa tejet e vështirë, kushtet e vështira të punës dhe gjendjes ekonomike në të cilën jetonin shqiptarët si dhe mënyra e pabesueshme se si ata po i përballonin të gjitha këto vështirësi. Titulli domethënës “Shqipëria, Kina e vogël e kuqe në Europë” tregon në mënyrë të qartë karakterin represiv të regjimit të Enver Hoxhës, i cili ishte i ndikuar nga Revolucionit Kulturor Proletar, që kishte nisur në Republikën Popullore të Kinës dhe që ishte adoptuar e zbatuar me brutalitetin më të madh nga politika e Tiranës zyrtare anembanë Shqipërisë. Njëkohësisht në artikullin në fjalë tregohen qartë përpjekjet e vazhdueshme dhe të dhimbshme të popullit shqiptar për t’iu përshtatur me vështirësi kinezërimit të çdo aspekti të jetës politike, ekonomike, kulturore dhe sociale shqiptare. Por rëndom siç ndodhte në ato vite, qeveria shqiptare e shikonte me përbuzje dhe e injoronte këtë artikull të revistës zvicerane si dhe të gjithë artikujt e tjerë, duke i etiketuar si joreale dhe të pavërteta, pasi Shqipëria socialiste konsiderohej me pompozitet si “fanar ndriçues në brigjet e Adriatikut”. Ky shkrim i botuar në pamfletin politik dhe satirik zviceran “Argus”, tregon qartë se si regjimi komunist i Enver Hoxhës tentonte me çdo kusht që t’a paraqiste Shqipërinë në botë si një vend liberal, me një zhvillim të hatashëm ekonomik, si dhe një parajsë sociale për të gjithë shqiptarët. Por ky artikull, i parë me sytë e një gazetareje perëndimore, nuk do të ishte gjë tjetër, veçse një përcaktim tejet i saktë për gjendjen e mjeruar të Shqipërisë së atyre viteve. Ky artikull u monitorua në kohë nga ambasada shqiptare në Bernë, e cila ia dërgoi Ministrisë së Jashtme në Tiranë, duke e kthyer botimin e tij në një “problem” me rëndësi diplomatike dhe shtetërore. Por si gjithmonë Tirana zyrtare duhej t’i injoronte dhe t’i tejkalonte pa zhurmë dhe pa bujë këto artikuj bombastikë, pasi shqiptarët nuk duhej kurrsesi të merrnin vesh për komentet e bëra të botës perëndimore rreth komunizmit shqiptar. Por ky artikull nuk do të ishte i vetmi, pasi përgjatë gjithë periudhës së “Luftës së Ftohtë”, të shumta do të ishin artikujt dhe komentet e shkruara nëpër revistat dhe gazetat e ndryshme europiane dhe botërore në drejtim të gjendjes së mjeruar politiko-ekonomike që do të kalonte Shqipëria e Enver Hoxhës deri në rënien përfundimtare të sistemit diktatorial komunist shqiptar në vitin 1991. ( Nëntitut janë redaksionalë, por të shkëputur integralisht nga artikulli I revistës zvicerane, “Argus”)

ARTIKULLI I PLOTE I GAZETARES ZVICERANE “ARGUS”
         Revista zvicerane
(Përkthim) Kina e vogël e kuqe në Evropë

“Në Shqipëri ku puna kryesore është 100 për qind puna e krahut, ku kishat dhe xhamitë janë ilegale dhe fëmijët veprojnë si informatorë të policisë së fshehtë.
Tirana, kryeqyteti i Shqipërisë është i vetmi post i përparuar i Kinës në Europë, në Perëndim, është një qytet i shkretë. Nuk ka trafik dhe ndonjë makinë e rrallë zyrtare është e vetmja lëvizje në rrugën e re dhe të gjerë, që pret qytetin e vjetër ku formon pjesën e vjetër impozante karshi pallatit të kulturës, faltore lokale komuniste.
Në çdo mur shkruhet për veprat e Presidentit Enver Hoxha, Mao Ce Dunit dhe për Revolucionin e lavdishëm. Për mungesë argëtimi, grupe të ndryshme njerëzish mblidhen këtu çdo mbrëmje për të bërë muhabet dhe njëkohësisht dëgjojnë me vëmendje nga altoparlantët, lajmet ndërkombëtare dhe lajmet e vendit.

Burrat flasin gojë më gojë, se kanë frikë të ankohen për konditat e sotme dhe flasin me nostalgji për të kaluarën, bile edhe në familje e me miqtë, sepse puna e tyre, shtëpitë, pushimet, bile biçikletat që ata ëndërrojnë të blejnë gjatë pesëvjeçarit, janë të shkruara në dosjet e policisë sekrete. Para dy vjetësh, mjekrat u ndaluan dhe çdo kishë e xhami u mbyll përfundimisht. Ndërsa fytyrat u rruan me hidhërim, të rinjtë në mënyrë të pandershme dhe në shenjë hakmarrjeje përdhunuan çdo vend varri dhe i zëvendësuan ato me kujtimet e luftës, duke vënë në to yllin e kuq. Me teori, kishat dhe xhamitë e bukura ruhen nga shteti komunist si monumente kulture, por me dy përjashtime, ose merren nga ushtria dhe bëhen kazerma e nevojtore, ose shkatërrohen plotësisht.

“Enveri u tremb në ’67-ën, se mos rusët rimerrnin bazën”

Klikën sundonjëse shqiptare e kapi paniku kur flota ruse hyri në Mesdhe në vitin 1967, sepse ata besonin se Bashkimi Sovjetik do të orvatej të ripushtonte Bazën Ushtarake Detare që ata patën ndërtuar në Sazan, një ishull në hyrje të portit të Vlorës-para se të ndodhte përçarja midis Moskës dhe Tiranës e kur Enver Hoxha u bashkua me Pekinin. Në të vërtetë ekzistonte frika që rusët ta pushtonin me forcë. Kjo shkaktoi që dy vjetët e fundit të shtohej dhuna dhe tirania, sepse anëtarët e tjerë të Byrosë mendonin se pushteti rus ishte humbje e pushtetit, privilegjeve dhe ndoshta e jetës së tyre.

Diplomatët kinezë, që janë më pak të afruar se të huajt se sa zyrtarët shqiptarë duken të shqetësuar. Kjo për arsye ushtarake edhe psikologjike, për të mbajtur bazën e tyre të vetme në Perëndim. Kontrolli nga ana e kinezëve në hyrje të Adriatikut, siç besojnë ata, është një kundërmasë për Italinë dhe vendet e NATO-s, ashtu siç është për rusët e Marshallin Tito. Kur udhëheqësi jugosllav do lejë pushtetin, sipas pikëpamjes së tyre, do të bëhet shumë e rëndësishme nga ana strategjike. Për më tepër, Shqipëria është një bazë e rëndësishme për transmetimin e lajmeve dhe propagandës së Mao Ce Dunit, për zemrën e Evropës dhe Afrikës, si dhe një terren tërheqës dhe i përshtatshëm me male të larta dhe me plazhe për përgatitjen dhe stërvitjen e rinisë komuniste të këtyre rajoneve. Kur kinezët vendosën një vit më parë të përkrahnin Hoxhën dhe ta ndihmojnë atë për të mbajtur kontrollin e Shqipërisë, ata shpallën planin e fundit pesëvjeçar dhe paraqitën një program të gjerë të industrializimit. Filluan të ndërtojnë një seri hidrocentralesh dhe eksportet e tyre drejtojnë ndërtimin e digave, rrugëve, lidhjeve hekurudhore, stacione të radarit dhe radios, baza të raketave dhe poligone, për të cilat ushtria shqiptare u siguron krahë pune të ndihmuar nga civilë, që drejtojnë këto projekte. Betoni prodhohet në fabrika të blera në Bllokun Lindor, shufrat e hekurit që përdoren dhe tubat janë të prodhimit rus e polak, ose çek. Kinezët janë me fat se puset e vajgurit në Shqipëri prodhojnë një milion ton naftë dhe asfalt për asfaltimin e rrugëve të reja.

Zonat malore dhe sidomos në pjesën jugore të vendit, të shpyllëzuara nga italianët, tani kinezët po i shkatërrojnë plotësisht. Para se të ndodhte kjo, popullsia është larguar nga zonat malore ku kishte jetuar në shekuj në fshatrat të fortifikuara dhe në çifligje, duke u marrë me banditizëm ose me luftë guerile.
  “Fëmijve në shkollë u mësohet të raportojnë çdo gjë”

Milje të tëra kodra të tarracuara nuk kultivohen më, fshatrat e shkatërruar e mbështesin faktin se ushtria i detyron fshatarët të punojnë në fabrika të thjeshta. Plus 25.000 policëve të fshehtë, ka edhe një grup burrash dhe grash, që punojnë me ta në ndërtimet civile dhe në forcat e mbrojtjes, si dhe fëmijët përdoren në mënyrë të djallëzuar për të bërë terror, që nga mosha 5-6 vjeç, kur ata shkojnë në shkolla për herë të parë, atyre u mësohet të dëgjojnë dhe të raportojnë çdo gjë që dëgjojnë në shtëpi dhe në rrugë dhe që nuk është në favor të Presidentit Enver Hoxha apo Mao Ce Dunit. Gjithashtu, u mësohet të recitojnë deklaratat banale të udhëheqësve, ashtu siç recitojnë fëmijët angleze vargjet fetare.

Muret e një shkolle pashë se ishin mbushur me piktura humoristike të spiunëve “nazistë”. “Nazistë”, përdoret si një fjalë për njerëzit e Perëndimit, që nuk janë komunistë dhe që duan të fotografojnë uzinat dhe tanket. Fëmijët janë mësuar të venë duart para operave të lenteve të aparateve fotografikë dhe ta rrethojnë “nazistin” duke e kërcënuar deri sa të vijë policia.

Siç e di unë, fëmijët i ekzagjerojnë udhëzimet duke pështyrë dhe duke hedhur gurë, domate dhe vezë të prishura ndaj ndonjë të huaji të pafat.
Filatelia kombëtare në vendlindjen e Hoxhës, ku turistëve u lejohet të bëjnë fotografi, unë u ndoqa nga një grup prej 50 fëmijësh.

“Priftërinjtë me 3-4 gjuhë të huaja, fshesaxhinj, murgeshat në lavanderi”

Komunistët kanë diçka të përbashkët me doktrinën myslimane, e cila e quan diçka të turpshme marrjen në fotografi të qenieve njerëzore, prandaj s’ka dyshim që të gjithë njerëzit kanë frikë të fotografohen. Drejtimi kryesor këtë është 100 për qind puna e krahut. Ish-priftërinjtë që dinë nga 3-4 gjuhë të huaja, janë bërë fshesaxhinj, ndërsa murgeshat me diplome Infermiere, i gjen duke pastruar dërrasat ose në lavanderi dhe ndonjë ditë shkojnë si punëtore te ndonjë grua e sëmurë e ndonjërit nga anëtarët e Byrosë Politike.

Burrat dhe gratë nuk mund të ndryshojnë punën e tyre, gratë janë të detyruara të punojnë tre muaj pas lindjes së tyre. Punonjësit e fermave zakonisht rrojnë në qytete dhe sillen në punë me makina të vjetra të markës ruse. Pjesa më e madhe e mjeteve bujqësore është e prodhimit të vjetër italian dhe 90 për qind e plugimit dhe e punëve të tjera bëhen me kuaj, mushka dhe gomerë. Shirja e të lashtave behet si 300 vjet më parë, ashtu siç i kemi parë në pikturat e varreve egjiptiane.

Kombinati i tekstilit është i ndriçuar mirë dhe me ventilatorë, por maqineritë janë blerë para pesë vjetëve në Bashkimin Sovjetik, Gjermaninë Lindore dhe në Kinë. Ato janë tamam si makineritë që janë përdorur në Lankaster në vitin 1920, 1/3 e këtyre makinerive rrinë kot për shkak të pjesëve të këmbimit dhe mekanikës së kualifikuar.

“Nuk lejohen libra dhe revista të huaja, ka 5 mijë kinezë”

Si oficerët e policisë sekrete, ashtu edhe ata të kontrollit rrugor, përdorin motoçikleta me shenjën Nr. 1, ndërsa më pak se 2 për qind të 1300 punëtorëve përdorin biçikleta me shenjën Nr. 2. Asnjë libër apo gazetë e huaj nuk lejohet në këtë vend, me përjashtim të atyre kineze, të tjera nuk lejohen. Gjithashtu, është i ndaluar dhe dëgjimi i stacioneve të radiove të huaja. Asnjë shqiptar nuk lejohet të flasë me të huajt pa qenë prezent shoqëruesi dhe çdo i huaj, që largohet nga hoteli ku banon, ndiqet dhe vazhdimisht ndalohet dhe i thuhet të kthehet. Mund të flasësh në telefon me Pekinin, por është e ndaluar të flasësh me Italinë dhe Europën. Kinezët që përdorin makina të prodhimit të ri rus, udhëtojnë zakonisht në grupe pre 4-5 vetash dhe besoj se në këtë vend ka 4000-5000 kinezë.
Është e “çuditshme”, një grua plakë me tha: “Unë tani duhet të lutem që të më çlirojnë rusët, sepse unë e di se nuk kemi shpresë për ndihmë nga Perëndimi”.

(Ky është përkthimi i një cope gazete).
Tiranë më 1.10.1969
SHENIMI I ILO KODRES, SEKRETARIT TE RAMIZ ALISE
Shokut Ramiz

Letra përcjellëse e këtyre gazetave të prera është nga agjencia zvicerane “Argus”, “Argus Internacional de la Presse S.A., e shërbimit për gazetat e huaja me përmbajtje politike, ekonomike, letrare, teknike, shkencore etj.
Bashkëngjitur kjo agjenci dërgon një artikull të botuar nga një e poshtër, që paska ardhur si turist në vendin tonë. Artikulli që bashkëngjitet, mbushur plot shpifje, titullohet “Në Shqipëri ku puna kryesore është 100 për qind puna e krahut, ku kishat dhe xhamitë janë ilegale dhe fëmijët veprojnë si informatorë të policisë së fshehtë”.

Shënim
E pa shoku Ramiz dhe nuk bëri vërejte
Nga shoku Ilo më dt. 14.10.1969

Memorie.al

Më 6 tetor 1887 lindi arkitekti gjenial zviceran Le Corbusier

VOAL – Charles-Edouard Jeanneret (i cili më vonë supozoi, duke kujtuar paraardhësit nga babai, emrin e artit Le Corbusier), lindi në 6 tetor 1887 në La Chaux-de-Fonds, Zvicër, ku studioi në shkollën e artit, duke u orientuar atëherë, me këshillën e mësuesit të tij Charles L’Esplattenier, drejt arkitekturës (por, përveç që ishte arkitekt, ai ishte gjithashtu një planifikues, piktor, skulptor, urbanist dhe shkrimtar).

Në moshën katërmbëdhjetë vjeç, ai u regjistrua në Shkollën e Arteve të qytetit të tij të lindjes dhe kur u bë tetëmbëdhjetë vjeç ai ndërtoi shtëpinë e tij të parë. Nga viti 1906 deri më 1914 ai udhëtoi në shumë vende evropiane, duke qëndruar kryesisht në Vjenë, ku ra në kontakt me qarqet vjeneze të Sesionit, dhe në Berlin, ku, në studion e Peter Beherens, ai u takua me Gropius dhe Mies Van der Rohe. Duke vizituar qytetet kryesore italiane, ai vizaton një skicë të bollshme të arkitekturës së të kaluarës me shënime dhe shënime mbi materialet, ngjyrat, format. Kjo i lejon atij të përvetësojë një prejardhje kulturore që i ka rrënjët në të kaluarën dhe të nxjerrë në pah pasionin e tij për arkitekturën, përkundër faktit se ai kurrë nuk ka përfunduar studime të rregullta në këtë fushë.

Vetëm rreth vitit 1920 ai filloi me të vërtetë të punojë si arkitekt. Gjatë mësimit ai punoi në Berlin dhe më pas në Paris, ku do të ketë mundësinë të thellojë interesin e tij për pikturën moderne.

Fillimisht ai punoi në studion e Auguste Perret (deri më 1922), pastaj me Pierre Jeanneret ai hapi studion e tij të arkitekturës mitike në Paris, e vendosur në 35 Rue de Sèvres. Në të njëjtën periudhë, ai themeloi revistën me A. Ozenfant dhe Dermèe “Avant-garde. L’Esprite noveau”. Pothuajse menjëherë kundërshtuar nga akademikët për stilin e tij të supozuar revolucionar, ai njihet më pas në të gjithë botën, duke lënë një gjurmë të pashlyeshme dhe të thellë në konceptet moderne arkitekturore dhe urbanistike. Problemi themelor me të cilin përballet arkitekti ka një aspekt të dyfishtë: nga njëra anë organizimi i hapësirës urbane, në mënyrë që qyteti të mund të strehojë lehtësisht masat e mëdha të punëtorëve të të gjitha niveleve shoqërore, të lidhura me aktivitetet bashkëkohore, nga ana tjetër të ndërtojë ndërtesa në gjendje të plotësojnë nevojat e jetës kolektive dhe individuale të atyre masave të njëjta.

Sistemi i tij i projektimit, pra, bazohet në përdorimin e sistemeve racionale, me forma dhe forma jashtëzakonisht të thjeshta, sipas parimeve të “Funksionalizmit”. Për më tepër, shumë metoda të reja inxhinierike u prezantuan nga Le Corbusier. Kulmi i sheshtë me kopsht të varur, për shembull, paraqet një kontribut të rëndësishëm të arkitekturës: formohet nga një hapësirë ​​e madhe e vendosur në brigjet e rërës, me shtimin e sipërfaqeve të mëdha të gjelbërta të vendosura poshtë shtëpisë. Në eksperimentimin e tij të palodhshëm ai arrin të prekë edhe ekstremitetet e kundërta në një larmi gjuhësh plastike, siç dëshmohet nga vilat La Roche-Jeanneret dhe Savoye (1929/31),), “the d’abitation Combined” of Marseilles (1947/52 ), Kapela e Notre-Dame-Du-Haut në majë të një kodre me pamje nga fshati Ronchamp (1950/54), manastir i Dominikanëve La Tourette, La Maison De L’homme në Zyrih dhe Spitali i Venecias.

Në të njëjtin vit ai tregoi projektin e tij për një qytet për tre milion banorë në Salon d’Automne, i cili do të jetë një gur themeli për studimet e ardhshme urbane.

Një vit më pas ai botoi “Drejt një arkitekture”, libri më i rëndësishëm arkitekturor i gjysmës së parë të shekullit të kaluar, një manifest eksploziv në të cilin ai pretendon se angazhimi për rinovimin e arkitekturës mund të zëvendësojë revolucionin politik, mund të arrijë drejtësinë social. Libri trajton tre nga pesë pikat: pilotin, çatitë e kopshtit dhe dritaren e shiritit. Këtyre tre elementëve do t’i shtohen disa vjet më vonë fasada e lirë dhe plani i lirë. Ato janë “pesë pikat e një arkitekture të re” të famshme të aplikuara me qëllimin teorematik në një nga veprat më të rëndësishme të racionalizmit arkitektural, vilën Savoye në Poissy të vitit 1929.

Në vitin 1927 ai fitoi çmimin e parë në një konkurs ndërkombëtar të ideve për projektin e pallatit të Lidhjes së Kombeve në Gjenevë. Projekti asnjëherë nuk u realizua.

Në 1925-29 u zbatua projekti i tij për Centrosoyus (Ministria Qendrore e Planifikimit Ekonomik) në Moskë; në 1932 u ndërtua Konvikti Zviceran i Universitetit Cité në Paris. Më 1936 Le Corbusier projektoi selinë e Ministrisë së Arsimit të Brazilit në Rio de Janeiro.

Ndër projektet e planifikimit urban të zhvilluara nga Le Corbusier, vlen të përmenden ato të Algiers (filluar në 1930), të San Paolo, Rio de Janeiro, Buenos Aires, Barcelona (1933), Gjenevë, Stokholm, Antwerp dhe nga Nemour (1934).

Një nga projektet e tij për një muze të ri u realizua në Tokio në 1929.

Në ato vite, atëherë, ai shkroi një libër të rëndësishëm për problemet që lidhen me planifikimin e qytetit, La Ville Radiouse, i cili u botua në 1935.

Nuk do lënë jashtë vëmendjes prodhimi i tij jo rreptësisht arkitektonik, por më shumë i lidhur me dizajnin. Mobiljet e Le Corbusier, për shembull, të krijuara me bashkëpunimin e P. Jeanneret dhe C. Perriand, të ekspozuar në vitin 1929 në Salon d’automne në Paris, lënë vizitorët në mëdyshje, sepse ata dukej se dëshironin të përmirësonin një koncept mbi çdo një konsideratë tjetër: ajo e të qenurit shprehje konkrete e funksionit të tyre. E çarë është ulësja, nëse jo një objekt që përmbush detyrën e saj duke mirëpritur trupin e njeriut në një gjendje gjysmë të ngritur? Projektuesi përqendron veprimin e tij në konceptin e shërbimeve dhe nevojave për përdorim. Rreth strukturës më të thjeshtë, asaj të një tubi metalik të zgjedhur si mbështetës kryesor për objektin, janë të organizuar përbërësit themelorë të secilit lloj vendesh: struktura bëhet një kafaz i përmbajtjes ose një sistem mbështetës. Kjo pjesë e mobiljeve u konceptua si një mjet i përshtatshëm për të banuar si duhet hapësirat e ndërtuara për njeriun modern: ende sot, ato janë integruar në mënyrë të përkryer në habitatin e përditshëm, dhe kjo kryesisht për shkak të bindjes së Le Corbusier për të shprehur në konkretitetin e objektit dhe shërbimeve, vlera e re e propozuar nga binomi formë-funksion. Në këtë mënyrë, objekti, i zhveshur nga stoli i tij, rikuperon bukurinë e tij intime të pandreqshme, duke shprehur natyrën e tij në harmoninë e formës së re, të thjeshtë dhe thelbësore.

Më 1944 u kthye në atelierin e Parisit dhe më 1946 u transferua në New York ku u njoh përfundimisht gjeniu i tij novator.

Ai vdiq më 27 gusht 1965 në Roquebrune, në Rivierën Franceze.

Pesë pikat e shprehura në “Drejt një arkitekture”:

1. Pilotët. Zgjidhja e një problemi në një mënyrë shkencore do të thotë para së gjithash të dallosh elementet e tij. Në një ndërtesë, pjesët që mbajnë ngarkesën dhe ato që nuk mbajnë padyshim që mund të ndahen. Në vend të themeleve primitive, mbi të cilat mbështeteshin ndarjet në mur, betoni i armuar lejon përdorimin e themeleve të pikës dhe në vend të mureve të shtyllës. Pilotët heqin shtëpinë nga toka, hapësirat hiqen nga lagështia e tokës dhe kanë dritë dhe ajër. Zona e zënë nga ndërtesa mbetet në kopshtin që kalon nën shtëpi, kopshti është gjithashtu sipër shtëpisë, në çati.

2. Çatitë kopsht. Kulmi i sheshtë kërkon kryesisht një përdorim logjik për qëllime strehimi: çati-tarracë, çati-kopsht. Betoni kërkon mbrojtje nga goditja termike, për të siguruar jetë më të gjatë. Tarraca e çatisë gjithashtu plotëson këtë nevojë, duke miratuar një masë të veçantë mbrojtëse: rërë të mbuluar me pllaka të trashë çimentoje, me nyje të stivosur të mbjella me bar. Efekti i marrë dhe ai i një mase termorregulluese, rrënjët dhe rëra lejojnë që uji të filtrohet ngadalë. Kulmet e kopshtit bëhen të pasura: lule, shkurre dhe pemë, lëndinë. Në përgjithësi, për një qytet, çatitë e kopshtit nënkuptojnë shëlbimin e të gjitha sipërfaqeve të ndërtuara.

3. Plani i Lirë. Muret mbajtëse, duke filluar nga nëntoka, mbivendosen duke formuar katin përdhes dhe katet e tjera, deri në çati: bima është skllave. Sistemi i shtyllave mbart dyshemetë, pjesët vendosen sipas dëshirës sipas nevojës dhe asnjë dysheme nuk lidhet me tjetrën. Nuk ka më mure me ngarkesë, por vetëm membrana të ngurta sipas dëshirës, ​​gjë që rezulton në lirinë absolute të paraqitjes së bimës, e cila lejon një ekonomi të madhe me vëllim të ndërtuar dhe një përdorim rigoroz të çdo centimetri katror, ​​të cilat kompensojnë kostot më të larta të një konstruksioni betoni armatosur.

4. Fenetre En Longeur. Shtyllat formohen, me dyshemetë, drejtkëndësha boshe në fasadë, përmes së cilës drita dhe ajri hyjnë me bollëk. Dritarja shkon nga një shtyllë në tjetrën, dhe për këtë arsye do të jetë një dritare në gjatësi. Hapësirat ndriçohen në mënyrë të njëtrajtshme nga muri në mur. Betoni i përforcuar revolucionarizon historinë e dritares. Dritarja mund të shkojë nga njëra skaj i fasadës në tjetrën. Betoni i përforcuar ofron mundësinë e ndriçimit maksimal për herë të parë me dritaren e gjatësisë.

5. Fasada e Lirë. Meqenëse aeroplanët janë bërë për të respektuar shtyllat që mbajnë të gjithë fasadën, ajo lëviz jashtë respektit me strukturën. Prandaj humbet cilësinë mbështetëse, dhe dritaret mund të zgjaten në gjatësi sipas dëshirës, ​​pa lidhje të drejtpërdrejtë me nënndarjen e brendshme. Kështu fasada merr një konfigurim falas./Elida Buçpapaj

Anxhela qan sepse nuk di të flasë – Poezi nga FABIO PUSTERLA – Përktheu SKËNDER BUÇPAPAJ

Anxhela qan sepse nuk di të flasë,
sepse ajo nuk di asnjë gjuhë dhe ndihet memece,
e ndjen se një zinxhir e shtrëngon heshtjen e saj
në një shpërthim fytyrash, belbëzimi i saj
i një të kaluare që ajo mezi e njeh, mundim privat
që as nuk mund ta thuash
aq e zakonshme është, dhe e shurdhër. Megjithatë ajo flet,
megjithatë ajo e di se nuk mund të flasë.
Kjo është arsyeja pse ajo shpërthen në lotë në orën
e biologjisë, përpara dërrasës së zezë.