VOAL

VOAL

JU FLET KOSOVA E LIRË- Nga MSc. AGIM ALIÇKAJ

October 4, 2022
blank

Komentet

blank

Elfi Agushi synim të vetëm pati çlirimin e Kosovës- Nga ARIF EJUPI

Të jesh përkrah një veprimtari kryengritës, të paluhatur dhe me moral të lartë si Elfi Agushi, do të thotë të jesh në anën e ideatorëve të mëvetësisë së Kosovës, si: Jusuf e Bardhosh Gërvalla, Kadri Zeka, Rexhep Malaj, Zijah Shemsiu, Nuhi Berisha, Afrim Zhitita, Fahri Fazliu, Ali Ajeti, Afrim Vata etj.

Elfiu, nga të gjithë mërgimtarët tanë në Zvicër, njihet si njeriu i përjetimeve dhe ngjarjeve të bujshme. Ai edhe pse vetëm me tetëvjeçare të kryer me kohë luftoi padrejtësinë dhe pushtimin sllavo-komunist.

Përgjatë gjysmëshekulli asnjë çast s’pushoi së vepruari. Kreu detyra të shumëta, dhe me mjaft përgjegjësi, në dobi të çështjes sonë kombëtare.

Meqë, pati migruar shumë i rinj në Gjenevë të Zvicrës, së bashku me Kadri Zekën, Shyqeri Ukshinin, Kadri Abdullahun, Ejup Ahmetin, Jakup Halimin, Selman Kllokoqin, Enver e Zahide Abdullahun, Adem Islamin, vëllezërit Januz e Qamil Salihu, Ilaz Bajramin, Ismet Rashitin, Gafurr Çalajn dhe Shabi Hajdinin, dhe pse të përcjellur çdo hap nga UDB- ja, jugosllave dhe bashkëpunëtorët e saj, me 25 tetor të vitit 1981, në“Vieille ville du Geneve” hapin Klubin Kulturor “Ikballe Prishtina “, emër ky i bashkëshortes së ideologut dhe patriotit të njohur Hasan Prishtina. Ky propozim mbi emrin kishte dal nga veprimtari i ndjerë Kadri Zeka, që më vonë ishte pëlqyer edhe nga strukturat e tjera të Këshillit iniciues.

Ambasada jugosllave në Bernë të Zvicrës, me Konsullatën e saj të Përgjithshme në Gjenevë, me të gjitha mjetet mundohet që të pezullojnë punën e këtij Klubi të vetëm shqiptar.

Përfaqësuesit diplomatikë të Jugosllavisë, më qëllim të paralizimit të punës së këtij Klubi, sajojnë gënjeshtra nga më të ulëtat ndaj shqiptarëve.

Ata para organeve shtetërore të Zvicrës, shqiptarët i paraqesin si pakicë e padëgjuar në ish- Jugosllavi, dhe si një grup njerëzish problematikë e të paintegruar në shoqërinë jugosllave.

Me gjithë rrezikun për jetën kjo celulë e parë mërgimtarësh atdhetar nuk zmbrapset nga lufta mbi të vërtetën dhe origjinën e popullit shqiptar të Kosovës.

Duke parë rezistencën e këtyre veprimtarëve të devotshëm dhe trima përfaqësuesit e shtetit jugosllav zbusin qëndrimin e tyre.

Ata legalizimin e punës së Klubit, e kushtëzojnë me zëvendësimin e emrit nga Ikballe Prishtina, me ndonjë emër tjetër të komunistëve jugosllavë.

Xhafer Shatri (i burgosur politik që, më 4 shkurt 1982, kishte ikur nga Burgu i Prishtinës dhe kishte ardhur në strehim politik në Gjenevë të Zvicrës) bashkë me kryesinë e Klubit dhe me anëtarësinë, një gjë të tillë e kishin kundërshtuar kategorikisht.

Pas vrasjes me atentat të vëllezërve Jusuf e Bardhosh Gërvalla, dhe Kadri Zeka, nga UDB- ja jugosllave, edhe pse në rrethana tepër të vështira, u themelua Lëvizja për Republikën Shqiptare në Jugosllavi, si bashkim i tri organizatave ilegale të deriatëhershme.

Në mars të vitit 1983,organi i LRSHJ-së, “Zëri i Kosovës “filloi të redaktohet dhe të shtypet në Gjenevë.

Xhafer Shatri ishte kryeredaktor deri në janar të vitit 1985,kur për shkak të mospajtimeve të brendshme dha dorëheqje nga Redaksia e Zërit të Kosovës, dhe u largua nga LRSHJ.

Ndërkaq, përcjelljen e organit të Lëvizjes në Kosovë e bëjnë në mënyrë klandestine dhe me shumë rreziqe veprimtarët e guximshëm, Zijah Shemsiu, Nuhi Berisha, Sami Kurteshi, Salih Basha, Zahir Kamberi, Fahredin Tafallari, Elfi Agushi, Shyqeri Ukshini, Hasan Malaj, Ejup Ahmeti, Jakup Halimi,etj.

Brezi i të mërguarve i viteve shtatëdhjetë dhe nëntëdhjetë e njeh z.Elfi Agushi edhe si njeriun që kërkoi dritë e dije për të gjithë të rinjtë shqiptarë.

Elfiu, duke ndarë shumëherë një pjesë të të hollave nga paga e tij ndihmoi edhe Lëvizjet studentore të Universitetit të Kosovës, të cilat nëpërmjet demonstratave dhe peticioneve të ndryshme kërkonin liri dhe të drejta të barabarta me serbët, kroatët, sllovenët, malazezët e maqedonasit.

Mospërfillja e kërkesave të shqiptarëve nga Federata e ish- Jugosllavisë, e revolton aq shumë Elfiun,i cili nga ky moment me të gjitha forcat lufton për shkëputjen e Kosovës, nga sundimi sllavo- komunist.

Në lidhje të ngushta veprimi me rininë studentore të Universitetit të Kosovës, ai pati shpërndarë ilegalisht edhe revistat “Bashkimi” “Lajmëtari i Lirisë” “Liria“ dhe “Zëri i Kosovës “të cilat dritën e botimit e shihnin falë punës së palodhshme të tribunëve të njohur popullor Jusuf e Bardhosh Gërvalla dhe Kadri Zeka.

blank

Nëpërmjet këtyre revistave i bëhej thirrje e drejtpërdrejtë popullit shqiptar për kryengritje ndaj pushtimit të egër jugosllav.

Edhe në vitet e mëvonshme Elfi Agushi, do të jetë nga të parët që parezervë do të mbështesë krijimin e një fondi të posaçëm për studentët e dalluar të trojeve shqiptare.

Ky fond iniciativë e zotit Asllan Gjinovci, u pati mundësuar studimet disa studentëve nga Kosova dhe Shqipëria, në Fakultete të ndryshme të Universitetit të Gjenevës.

Pas përfundimit të suksesshëm të këtij aksioni z.Agushi,dha kontribut me vlerë të veçantë edhe në formimin e Nëndegës së LDK-së, në Gjenevë.

Duke e konsideruar këtë Parti si Lëvizje gjithëpopullore vetëm gjatë një vikendi të fundmajit 1990,ai pati pajisur me libreza mbi dyqind anëtarë.

Elfi Agushi, sot 76 vjeç ishte edhe në ballë të “Fondit gjithëkombëtar “të themeluar më 12 tetor të vitit 1991.

Në xhirollogarinë e këtij Fondi që i parapriu edhe krijimit të Fondit të zyrtarizuar të Republikës së Kosovës, vetëm në kantonin e Gjenevës, u tubuan 285mijë e 248 franga zvicerane.

Që nga janari i vitit 1992,secili mërgimtarë e kishte obligim moral dhe kombëtar që në Fondin e Republikës së Kosovës, të njohur ndryshe edhe si Fondi Bukoshi , të ndajë si kontribut mujor 3% të të ardhurave personale.

Elfi Agushi, jo vetëm që kontribuoi me të holla, por ishte edhe njëri nga anëtarët më aktiv të Kryesisë së këtij Fondi, deri në mbylljen e tij.

Një gjë që më ka bërë përshtypje të jashtëzakonshme nga puna e përbashkët me Elfiun, ishte gjakftohtësia dhe vendosmëria e tij për ta çuar çdo nismë deri në fund.

Ai edhe indiferentëve e pesimistëve më të mëdhenj ua kthente besimin, duke u garantuar që pavarësimi i Kosovës, nga Serbia, do të ndodhë patjetër.

Si një segment tjetër jetik të shqiptarëve jashtë atdheut Elfiu,e konsideronte edhe ruajtën e gjuhës dhe kulturës së vendit të origjinës.

Ai, në shtator të vitit 1995,të gjithë prindërve u kishte bërë thirrje që t’i angazhojnë fëmijët e tyre në Shkollën Shqipe të Gjenevës.

Madje, në këtë periudhë kur unë po bëja punën e mësimdhënësit në Shkollën Shqipe të Mësimit Plotësues në “Ecole du Mail “dhe në “Ecole Onex -Parc” të Gjenevës, z.Agushi,pati dhënë shembullin konkret duke i sjellur në shkollën shqipe, tri vajzat e kushëririt të tij të parë Rrustem Agushi.

Në një interval të shkurtër kohor motrat Shqipe, Shkurte dhe Zahide Agushi, jo vetëm që përvetësuan gjuhën e nënës, por u bënë edhe pjesë e programeve tona kulture.

I edukuar në frymën që skamnori dhe hallexhiu duhet ndihmuar në ditë kritike Elfiu, gjatë Luftës së fundit në Kosovë, së bashku me mërgimtarët Miftar Abdullahu, Adem Çerkini, Violeta Reka, Faruk Osmani, Nexhmedin Ilazi, Mirsada Sheshivari, Xhelal Idrizi, Banush Bakolli, Sabedin Fazliu,dhe Muharrem Zymberi, udhëhoqën me mjaft sukses shoqatën bamirëse “Nënë Tereza “të Gjenevës.

Ata, nëpërmjet kësaj shoqate kanë dërguar ndihma të konsiderueshme në ushqime e veshmbathje në Maqedoni, Shqipëri dhe Vuthaj të Plavës dhe Gucisë, për të zbutur sadopak gjendjen e rëndë të të shpërngulurve me dhunë nga Kosova.

Kjo ekip e vyeshme humanitarësh nëpërmjet z.Elfi Agushi, pati dërguar edhe në Sarajevë të Bosnjës dhe Hercegovinës, njëzet e dy tonë barëra, ushqime dhe veshmbathje .
Si dhe kur u takua Elfi Agushi, me guerilasit e parë të UÇK- së.

Elfiu, qëkur ishte fëmijë e mbante në zemër pjesën tjetër të Atdheut- Shqipërinë, e Kastriotëve.

Historinë e vërtetë të popullit të tij ai e kishte mësuar nga xhaxhai i tij Agush Agushi, nën autoritetin e të cilit edhe ishte rritur. Elfiu ishte djalë i vetëm i Salih dhe Zymrije Limani Agushi.

Atij ende pa i mbushur tre muaj të plotë çetniko- partizanët serbë ia likuiduan pa gjurmë babain Salihun, së bashku me një grup shokësh nga Drenica.

Pas rënjës së diktaturës dhe komunizmit kursimet e punës së tij të 30 viteve në Zvicër, Elfiu kishte vendosur t’i investoj në Tiranë, në qytetin e ëndrrave të rinisë së tij.

Ai më 1993,në Rrugën e Brigadave blen një lokal afarist me diku 150m2. Meqenëse nuk posedonte shtetësinë shqiptare atë e kalon në pronësi të z.Ismet Hajrullahu.

Fatmir Shefqet Humolli, afarist i njohur nga Lupçi i Poshtëm i Llapit, që ishte edhe pjesë e celulave të para të UÇK- së,këtë lokal e merr me qera nga z. Ismet Hajrullahu.

Me përkeqësimin e gjendjes në Kosovë z.Humolli,këtë objekt afarist e kthen në strehimore të atyre të rinjve që vinin nga Kosova në Shqipëri për armatim.

Këtu deri në zgjidhjen e çështjes së banimit qëndronin edhe ata që ishin të keqtrajtuar dhe të përndjekur nga regjimi fashist i Millosheviqit.

Fatmiri i njohur për korrektësinë çdoherë ishte i përpiktë në kryerjen e detyrimeve ndaj z. Ismet Hajrullahu,të cilin deri vonë e njihte si pronar të vërtetë të objektit.

Ai, ndërkohë,njoftohet edhe me Elfiun me të cilin krijon raporte plotësisht miqësore. Edhe pas 27 vjetëve miqësia e z. Agushi me z. Fatmir Humolli, vazhdon.

Elfiu,me plotë sinqeritet pohon që Fatmirin e konsideron si njërin nga miqtë e tij më të mirë.

Bisedat me te edhe pse emocionuese e bëjnë krenar. Ai, në Fatmirin sheh të gjithë ata djem e ato vajza që i dolën zot Kosovës, në ditët më kritike.
Andaj, vlerësimi i Elfiut, përputhet me pjesën dërrmuese të atyre që e njohin Fatmirin, prej vitesh.

Fatmiri, qëkur ishte nxënës i Shkollës së Mesme, si pjesëmarrës i demonstratave të vitit 1981,qe dënuar me shumë vite burgimi të rëndë nga regjimi komunist i ish- Jugosllavisë.

Pjesë e brumit të kësaj familje të përjetësuar në historinë tonë të lavdishme janë edhe motër e vëlla Ylfete dhe Mentor Humolli, që ranë në altarin e lirisë më 1shkurt 1990,përkatësisht 19 maj 1999 në Betejën e Koshares.

Elfiu,ndihet i nderuar që më 1995 në Tiranë, e kishte takuar edhe themeluesin e celulave të para të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, heroin Zahir Qerim Pajaziti.

Me Elfiun, që ia kushtoi jetën çlirimit të Kosovës, duhet të jetë krenare jo vetëm Anamorava, por e gjithë Kosova!

Idealizmi i tij dhe puna plot rreziqe le të merret model nga ne, dhe brezat e ardhshëm!

blank

FESTË E MADHE NË DITËN E 28 NËNTORIT- DITA E PAVARËSISËS SË SHQIPËRISË NË GJENEVË

 

Të shtunën më 26 nëntor 2022 shoqatat e mërgimtarëve shqiptarë Lidhja e Arsimtarëve dhe Prindërve Shqiptarë (LAPSH) “Naim Frashëri”, Komuniteti Shqiptar në Gjenevë , Ansambli “Gëzuar ” dhe Rinia Kontakt organizuan një festë të madhe në mjediset e Sallës së Festave në Avanchets të Gjenevës.

Në këtë pjesëmarrje të gjerë të mërgimtarëve të të gjithë brezave të vjetër e të rinj, si dhe të prindërve, të nxënësve, mësuesve, të ftuarve, miqve e të dashamirësve mbi 600 vetë u mblodhën për të festuar së bashku 28 Nëntorin – Ditën e Pavarësisë së Shqipërisë, me këtë ditë u vunë themelet e shtetit të pavarur të Shqipërisë, nga sundimi 5 shekullor turk-osman, prandaj edhe është dita më e rëndësishme e gjithë kombit shqiptar.

Drejtuesja e programit artistik, Afërdita Krasniqi po bën gati fillimin e festës nuk ka se si të mos i thotë dy fjalë zemre përpara bashkatdhetarëve, përpara prindërve që janë të lidhur kaq shumë me fëmijët dhe shkollën e tyre, përpara vogëlushëve që janë lodhur e munduar aq shumë për të sjellë në këtë ditë tërë gëzimin e botës së tyre të vogël, por që pretendon të bëhet e madhe dhe e gjerë sa dashuria e tyre për mëmëdheun.

Me dekor kuq e zi, zbukuruar me flamuj dhe veshje enkas për këtë ditë të madhe, nxënësit e shkollës shqipe hapën programin festiv me Himnin e Flamurit. Më pastaj kënduan këngët patriotike: Kënga e Alfabetit, Për mëmëdhenë , Ty flamur të duam shumë. Të përgatitura nga mësueset e përkushtuara Lumnije Emini, Brikena Osmani, Hyrije Kurteshi, Fatime Bllaca, Hana Bilalli dhe mësuesi Alban Kryeziu.
Në fytyrat e fëmijëve shihej gëzimi sidomos një dritë lumturie rrezaton tek Olta dhe Priami që gjetën guximin të përshëndesin të pranishmit së bashku me dy ish-nxënëset e shkollës shqipe që treguan programin e mbrëmjes me seriozitet të shkëlqyeshëm: Rozana Bekiri dhe Anisa Ibrahimi.

Mirëseardhjen në këtë ditë të bukur, në ketë festë të paharruar na e uron znj. Afërdita Krasniqi, kryetare e shoqatës Komuniteti Shqiptar në Gjenevë. Ndër të tjera theksoi Festa 28 Nëntorit është një ditë e shënuar dhe e bekuar jo vetëm për Shqipërinë, por edhe për të gjithë shqiptarët kudo që jetojnë. E nga zemra jonë del urimi: “Gëzuar 110 vjetorin e Pavarësisë”.
Të ftuar dhe të pranishëm në festë qenë:

Fitore Mehmeti Konsulle e Republikës së Kosovës në Gjenevë
Thierry Apotheloz Këshilltar i shtetit (Gjenevë)
Claire De Goumoëns Përfaqësuese e departamentit të arsimit
Monique Othenin-Girard Ish-përgjegjëse e Zyrës së Integrimit
Anne Hiltpold Këshilltare administrative (komuna Carouge)
Carole-Anne Kast Kryetare e komunës (Onex)
Ornella Enhas Kryetare e komunës (Versoix)
Mathias Buschbeck Këshilltar administrativ (komuna Vernier)
Xavier Magnin Këshilltar administrativ (komuna Plan-les-Ouates)

Një fjalë përshëndetëse pati Znj Fitore Mehmeti, përfaqësuese zyrtare në Konsullatën e Republikës së Kosovës në Gjenevë.

Fjalën hyrëse e mbajti kryetari i LAPSH-ës për Zvicër dhe KK Gjenevë Liburn Mehmetaj i cili përshëndeti të pranishmit dhe praninë e miqve të nderuar zviceranë.

Ai theksoi arritjet e shkollës shqipe në Gjenevë dhe falënderoi për kontribut të shquar mësueset dhe mësuesit si drejtues në edukimin e brezave të komunitetit tonë dhe prindërit për kontributin e vazhdueshëm që po përcjellin gjuhën dhe kulturën shqiptare tek fëmijët e tyre edhe pse larg atdheut. Ai pasqyroi rëndësinë e kësaj ngjarjeje të madhe e cila në fakt që një proces që u kurorëzua me pavarësinë e Shqipërisë.

Ndër të tjera në gjuhën frënge u shpreh: ” Jemi shumë të lumtur kur mirëpresim këtë vit përfaqësues të autoriteteve shtetërore për të festuar me ne pavarësinë e Shqipërisë. Shqiptarët në Gjenevë patën shumë fat. Mundësi për të gjetur një pritje të ngrohtë, një popullsi mikpritëse dhe me autoritete dashamirëse. Duke qenë se kam jetuar në disa kantone anembanë Zvicrës, nuk kam parë kurrë një komunitet kaq të organizuar si shqiptarët e Gjenevës me një numër kaq të madh shoqatash. Shqiptarët në Gjenevë ndihen të mirëpritur, të dëgjuar, të mbështetur dhe mbi të gjitha të LIRË. Ndoshta nuk ka fjalë më të shtrenjta për shqiptarët se fjala LIRI. Liri për t’u mbledhur, për të kënduar, për të vallëzuar, për të festuar, për folur dhe mësuar shqip, liri për të ndërmarrë dhe për të gjallëruar në Gjenevën shumëkulturore dhe pluraliste. Të gjithë këtu, mendoj se ndihen shqiptarë, por edhe Gjenevas….”
Në fund gjithashtu falënderoj të gjithë ata kontribuues dhe përkrahës brenda bashkësisë shqiptare në Gjenevë që bënë të mundur realizimin e kësaj mbrëmje madhështore pa asnjë çmim, me punë vullnetare një bashkëpunim i frytshëm.

Urimet më të përzemërta na erdhën z. Matthias Buschbeck, një personalitet zviceran që krijon ura mes zviceranëve dhe shqiptarëve. Z. Buschdeck është përfaqësues i Komunës Vernier, aty e ka selinë LAPSH-ja në Gjenevë si dhe ku u mbajt festa e Flamurit. Këshilltari administrativ theksoj bashkëpunimin e mirë dhe rëndësinë e komunitetit shqiptar në Gjenevë, dhe u nda shumë i kënaqur si me mikpritjen ashtu dhe me programin.

Atmosferën e gëzueshme të gjithë të pranishmëve e nxiti këngëtarja e ftuar Evin Thana jo vetëm për nivelin lartë të interpretimit të këngës së vjetër shqiptare por edhe më mbresëlënës ishte shoqërimi nga orkestra e Prof Véronique Aeschimann m kitarë dhe Samuel Aeschimann me klarinetë.

Në respekt të punës të brezit të ri shqiptar i cili po korr suksese gjatë shkollimit në Zvicër z. Ali Mehmeti, sekretar në shoqatën Komuniteti Shqiptar në Gjenevë ndau mirënjohje për 40 studentë dhe studente që gjatë këtij viti jo vetëm nga Gjeneva kishin përfunduar studimet në shkallën Master në Gjenevë.

Emocione të papërshkrueshme e kanë pushtuar shikuesit kur në skenë u ngjitën grupi i këngëtarëve e valltarëve të grupit “Hareja” . Po ashtu valltaret e Ansamblit “Gëzuar” dhe Rinia Kontakt, shkëlqyen me paraqitjen e tyre kënduan dhe vallëzuan si artist të vërtetë. Koregrafe e ansamblit Gëzuar ishte Shota Fejza nga Kërçova. Ndërsa koreograf për Rinia Kontakt Eroll Rukovci.

Programi i pasur kulturo – artistik u ideuar dhe realizuar nga Afërdita Krasniqi. Respekt!

Në fund pjesëmarrësit e shumtë bënin fotografi me njeri tjetrin, takoheshin me emocion dhe dashuri duke u larguar me mbresa nga më të mirat për këtë aktivitet madhështor në nderim të 110 Vjetorit të Pavarësisë së Shqipërisë.

blank

blank blank blank blank blank blank blank

blankFotografitë u përgatitën profesionalisht nga Besarta Mehmetaj

Gjenevë 28. 11. 2022 Nexhmije Mehmetaj

blank

Përurimi i librit «365 ditë autiste» Nga Saime Isufi

Në ambientet e ambasadës së Republikës së Kosovës, të shtunën, më 12 nëntor, këshilli kantonal i LAPSH-ë në Bernë bëri përurimin e librit « 365 ditë autiste », të mësueses dhe pedagoges Mirela Duka-Xoxi.

Përurimi i librit të parë të koleges sonë, mësuese shumëvjeçare në mësimin plotësues, u bë në një atmosferë shumë të ngrohtë dhe miqësore.

Ambasadori i Republikës së Kosovës në Bernë, zoti Sami Ukelli përshëndeti autoren dhe të pranishmit për organizimin e kësaj ngjarjeje kulturore, duke premtuar se do të jetë gjithmonë mbështetje e LAPSH-së dhe e veprimtarisë së saj arsimore e kulturore.

Veton Dizdari, mësimdhënës shumëvjeçar dhe anëtar i këshillit kantonal, moderoi në mënyrë të shkëlqyer mbrëmjen, duke ua dhënë fjalën panelistëve, të pranishmëve dhe autores së librit.

Koordinatorja e LAPSH-së për kantonin e Bernës, përshëndeti të pranishmit për pjesëmarrje në këtë ngjarje të rëndësishme kulturore të LAPSH-së, njëkohësisht përgëzoi autoren për veprën e saj të parë, me dëshirën që kjo vepër të jetë nxitje për të vazhduar me vepra të tjera.

Pas koordiantores, fjalën e mori redaktori i librit, zoti Gani Bytyçi, i cili vlerësoi lart këtë vepër të veçantë të autores. Ndër të tjera Bytyçi theksoi se : « Gjatë punës me fëmijët autistë autorja ndjen, përjeton dhe emocionohet bashkë me ta… Ajo ndaj fëmijëve shpreh jo vetëm vëmendje e përkujdesje të skajshme, por shpreh edhe dashuri e shqetësim, dhembje e trishtim ».

Autorja e librit lexoi fragmentin : « Dita e parë e punës ». Pas saj, këngëtarja e mirënjohur e këngës shkodrane, zonja Gentjana Tafili lexoi recensionin e zonjës Denada Toçe, drejtuese ekzekutive dhe analiste e « Albanien Center ofAutism », Tiranë.

Pjesa tjetër vazhdoi me bashkëbisedim nëmes të autores dhe moderatorit rreth autizmit. Pyetjet ishin : « Kur jeni takuar për herë të parë me autizmin dhe a mund të na thoni diçka më tepër rreth tij, duke e ditur se rreth kësaj teme flitet shumë pak? » Atëherë autorja me Pawerpoint dha shpjegime në mënyrë profesionale rreth autizmit, si çrregullim i personalitetit të njeriut.

Pas këtij prezantimi profesional, zonja Tafili lexoi një fragment nga recensioni i shkrimtares Arjola Kondakçiu.

Në vijim, koordinatorja e LAPSH-së, zonja Saime Isufi, lexoi shkrimin rreth librit « Vështrim rreth librit me tregime « 365 ditë autiste ».

Moderatori, zoti Veton Dizdari lexoi më tutje recensionin e zonjës Dhimitra Malo, ish mësuese në gjimnazin « Sami Frashëri », në Tiranë.

Pas leximit të recensioneve e të pjesëve nga libri, për të pranishmit u hap biseda rreth librit. Rreth tij folën Hamzë Morina, ish mësues shumëvjeçar, duke vlerësuar lart librin dhe guximin e autores për trajtimin e një teme shumë të ndjeshme, siç ëshë autizmi. Përveç tij folën edhe zonja Nexhmije Ibrahimi, mësimdhënënëse dhe eksperte interkulturore ; zonja Teuta Kryeziu, kryetare e këshillit të prindërve në Ostermundigen. Duke vlerësuar lart rëndësinë e botimit të këtij libri, ajo theksoi se do të marrë disa nga këto libra dhe do t’ua shpërndajë prindërve shqiptarë me fëmijë autikë. Librin dhe punën e autores e vlerësuan lart edhe zonjat Esmeralda Hoxha dhe Ida Jashari, mësuese shumëvjeçare, e cila në emër të këshillit kantonal të LAPSH-së , i dhuroi lule autores.

Në përmbyllje këngëtarja e mirënjohur Gentjana Tafili e bëri edhe më të bukur atmoesferën e mbrëmjes së shkëlqyer përuruese, me dy këngët të bukura shkodrane.

Krejt në fund, moderatori falënderoi firmën “Isoltec GmBH”, me drejtues Gjergj Duka, për aperon e shtruar për këtë rast.

Zonja Mirela Duka-Xoxi, në shenjë falënderimi për librin, dedikuar publikut shqipfolës, pranoi shumë lule nga nxënësit e saj dhe shumë të pranishëm në përurim.

Të pranishmit, gjatë aperos, patëm mundësinë të furnizoheshin me librin, autografin e autores dhe të takoheshin e të bisedonin mes tyre.

Ishte një përurim ndër më të bukurit, i cili do të mbetet në mbamendjen e të pranishmëve.

Koleges sonë i uroj suksese pa fund në punën e saj krijuese për librat e radhës !

blank

blank

 

blank blankblank

blank

Onufri sjell në Panairin e Librit “Tirana 2022” edhe dy vëllimet e reja poetike nga Elida Buçpapaj dhe Skënder Buçpapaj

Prej 16 deri më 20 Nëntor mbahet në Pallatin e Kongreseve edicioni i 25-të i Panairit të Librit “Tirana 2022”, që organizohet nga Shoqata e Botuesve Shqiptarë.

Shtëpia Botuese e mirënjohur Onufri, një nga më të mirat në trevat shqiptare sjell në këtë panair mbi tridhjetë libra dhe autorë.

Midis tyre Onufri sjell  edhe dy vëllimet e reja poetike nga poetët Skënder Buçpapaj dhe Elida Buçpapaj.

Libri i Skënder Buçpapajt titullohet Dielli i shumëfishtë, ndërsa i Elida Buçpapajt Of-shaj.

Prej vitit 2012 Onufri është botuesi i librave të çiftit Buçpapaj.

Është shumë vendimtare për krijuesit kur gjejnë botuesin e zemrës.

Skënder Buçpapaj dhe Elida Buçpapaj i shprehin falenderimet dhe mirënjohjen e tyre Botuesit të Onufrit Bujar Hudhri dhe Drejtores të botimeve Onufri Enxhi Hudhri.

Në numrin e sotshëm të ExLibris gazetë letrare artistike e Onufrit paraqiten cikle poetike të dy poetëve shkëputur nga librat e sapobotuar.

Ndërsa dy vëllimet poetike të sapobotuara Dielli i Shumëfishtë dhe Of-shaj gjatë Panairit të Librit i gjeni tek Stenda e Onufri. Më pas do t’i gjeni në librarinë Onufri.

 

blank

 

blank blank

blank

blank

SHHK “Salih Çekaj” nderi dhe krenaria jonë kombëtare – Nga Florim Zeqa  

 

Shoqata Kulturore Humanitare “Salih Çekaj“ më 12.11.2022, në Büron afër Lucernës (Zvicër), në 13 vjetorin e themelimit të saj, në mënyrë madhështore organizoi manifestimin tradicional të Darkës së Lamës, të kësaj tradite të lashtë Iliro-Dardane.

 

Vazhdimësi e një krenarie kombëtare

 

Në 13 vjetorin e themelimit, Shoqata Humanitare dhe Kulturore “Salih Çekaj” në Zvicër, në vigjilje të 110 vjetorit të Pavarësisë së Shqipërisë, manifestimin tradicional të “Darkës së Lamës” e mbajti në një ambient impozant, të ngrohtë dhe vëllazëror, me një pjesëmarrje enorme të bashkatdhetarëve të ardhur nga të gjitha anët e shtetit zviceran, nga Gjermania, Italia, etj.

Sikurse herave të tjera, edhe kësaj radhe, salla e madhe në Büron ishte tepër e ngusht për pjesëmarrjen masive të mërgimtarëve të ardhur në këtë aktivitet kulturor nga të gjitha kantonet e Zvicrës dhe shteteve përreth.

Pas intonimit të himnit kombëtarë, moderatori i kësaj mbrëmje, sekretari i shoqatës z.Qamil Çekaj e hapi manifestimin me përshendetjen e zakonshme, duke ju uruar mirëseardhje të gjithë pjesëmarrësve dhe mysafirëve të këtij aktiviteti tradicional.

Në mënyrë të veçantë moderatori i përshendeti mysafirët; Florim Zeqa (Gazetarë dhe Analist politik nga Italia), Kolonel Xhavit Sadrijaj (Atashe i parë i Republikës së Kosovës në Evropë, i ardhur enkas për këtë mbrëmje nga Berlini), Osman Ferizi (Kryetar i Degës së LDK-së në Gjermani, Gazmend Dashi (Kryetar i Shoqatës “Salih Çekaj” në Gjermani) dhe Idriz Zeqiraj (Publicist dhe veprimtar nga Gjermania).

Prezent në këtë aktivitet ishin edhe eprorët e Forcave të Armatosura të Republikës së Kosovës (FARK); Skënder Budakova, Zymer Tahiraj dhe Islam Sadiki.

Pjesëmarrës në këtë aktivitet ishin edhe familjarët e Heroit Salih Çekaj nga Shtutgarti i Gjermanisë, të cilët me prezencën e tyre e madhështuan Darkën e Lamës në Büron.

blank

Humanitet dhe atdhedashuri në vepër

 

Më pas, moderatori për një fjalë rasti e ftoi në skenë kryetarin e SH.H.“Salih Çekaj“, z. Xhemajl Haxhiu, i cili pas përshendetjes së të pranishmëve dhe mysafirëve, falenderoj,të gjitha nënat dhe motra tona që përgaditën ushqimet tradicionale enkas për Darkën e Lamës.

Kryetari Haxhiu i falenderoj të gjithë kontributdhënësit, donatorët dhe antarësinë e gjërë të shoqatës për ndihmat e pakursyera në shërbim të bashkatdhetarëve në Kosovë dhe trojet tjera etnike.

Raporti vjetor i punës së shoqatës, i prezantuar nga arkëtari Lushi Mulaj e dëshmoi humanitetin dhe atdhedashurinë në vepër të drejtuesve, antarësisë së gjërë dhe donatorëve të rregulltë pranë kësaj shoqate.

Për të mos u ndalur veç e veç dhe në secilin rast që e prezantoj arkëtari Lushi Mulaj, SHHK “Salih Çekaj” ka ndihmuar për shërimin e të sëmuarëve, ndërtimin e shtëpive dhe blerjen e banesave për të pastrehët, ka ndihmuar studentët, ka ndihmuar të prekurit nga tërmeti në Shqipëri dhe secilin rast social që i është paraqitur.

Shuma e përgjithshme mjeteve të grumbulluara e arrinë totalin prej 98.957,80 Fr- dhe 177.075 Euro.

Transparenca dhe llogaridhënja e drejtuesve para antarësisë së gjërë dhe donatorëve, paraqet çelësin e suksesit të kësaj shoqate me traditë 13 vjeçare të veprimtarisë humanitare dhe atdhetare. Ishin shifrat e mjeteve të grumbulluara dhe shpërndara financiare që e dëshmuan shpirtin human të bashkatdhetarëve të tubuar rreth shoqatës e cila me nder dhe krenari bartë emrin e kryeheroit kombëtar, intelektualit dhe komandantit të luftës çlirimtare në vijën institucionale të presidentit historik Ibrahim Rugova, të madhit Salih Çekaj.

Pas prezantimit të aspekteve financiare, gjegjësisht shumave të grumbulluara, arkëtari Lushi Mulaj falenderoj të gjithë donatorët dhe anëtarësinë e shoqatës.

Vlenë për të theksuar se ky është rezultat i një pune ekipore, i një uniteti dhe bashkrendimi të veprimeve të kryesisë me anëtarësinë shoqatës.

Njëherit, kjo ishte kënaqësi e veqantë e shpalosjes dhe shijimit të vlerave rugoviane, ashtu siq i shijuan veprimtarët e viteve të ’90-ta në Kosovë, ku secili ndante kafshatën e gojës me ata që kishin nevojë për ndihmë dhe përkujdesje vëllazërore.

 

Humanizmi dhe atdhedashuria ndjenja të thella shpirtërore

 

Të ndihmosh vëllëzërit e një gjaku është ndjenja më e thellë shpirtërore që mund të përjetojë një qenje njerëzore. Të lumtë ata që kanë privilegjin të shijojnë këtë ndjenjë kulmore në jetën e tyre.

Pas raportit financiar të përgatitur nga arkëtari i shoqatës Lushi Mulaj, moderatori për një fjalë rasti e ftoi analistin politik Florim Zeqa, i cili e vlerësoj me notat më të larta veprimtarinë humanitare dhe atdhetare të shoqatës më emblematike të mërgatës sonë, e cila me nderë dhe krenari e mbanë emrin e kryeheroit Salih Çekaj, veprimtarit dhe komandantit legjendar të vijës institucionale të luftës çlirimtare.

Pas analistit Zeqa, për një fjalë rasti u ftua edhe veprimtari Idriz Zeqiraj, i cili foli për historikun dhe simbolikën e Darkës së Lamës.

Më pas, me një monolog për Darkën e Lamës u paraqit edhe poeti Mentor Thaqi. Me të përfunduar monologu, moderatori Qamil Çekaj, njëherit sekretar i shoqatës “Salih Çekaj” vazhdoi me ndarjen e mirënjohjeve për donatorët dhe kontributdhënësit e rregulltë.

 

Darkë e begatë me gatime tradicionale

 

Pas pjesës së parë të programit muzikorë radha i erdhi momentit më kulmor i kësaj mbrëmje, ai i shtrimit të sofrës për “Darkën e Lamës” me ushqime të llojllojshme tradicionale nga të gjitha trevat dardane, të përgatitura nga nënat dhe motrat tona që sollën gatesa dhe ushqime të shijshme nga kuzhina jonë tradicionale.

Shtruarja e “Sofres Dardane” me të gjitha llojet e ushqimeve tradicionale, ishte meritë e familjeve atdhetare, grave, nënave dhe motrave tona dardane, të cilat edhe këtu në mërgim po e ruajnë me kujdes të veçantë dhe fanatizëm traditën e lashtë të gatimit të ushqimeve nga kuzhina tradicionale shqiptare.

 

Argëtim dhe kënaqësi shpirtërore

 

Pjesa e dytë e programit artistik fillojë me këngëtarët mirënjohur Sami e Avni Alimusaj, me kolazh të këngëve patriotike dhe popullore shqiptare, të shoqëruara me vallëzim të përbashkët të bashkatdhetarëve, vëllëzërve dhe motrave dardane.

Kur jemi tek pjesa muzikore, vlenë për të theksuar se ishte koinçidencë rasti ditëlindja e këngëtarit Avni Alimusaj, të cilit në mënyrë publike moderatori Qamil Çekaj i uroj shëndet dhe jetë të gjatë, vijimësi dhe suksese të pandalshme zërit të bukur prej bilbili të këngëtarit të mirënjohur dukagjinas me qëndrim në shtetin helvetik

 

Bashkimi i burrave rreth Sofres, simbolikë unifikimi i gjakut të pastër dardan

 

Bashkimi i grupit të burrave rreth Sofres së bekuar dardane, ishte simbolika e unifikimit të gjakut të pastër dardan, e bashkimit të shpirtërave dhe zemrave rreth vizionit rugovian.

Kësaj radhe, salla e madhe në Büron ishte tepër e ngushtë për pjesmarrjen masive të mërgimtarëve të ardhur në këtë aktivitet nga të gjitha kantonet e Zvicrës dhe shteteve përreth, si Gjermania, Italia, etj.

Progarmi muzikor me këngë e vallëzim të përbashkët vazhdoi deri pas orës 22.00, kur edhe u përcjellën mysafirët sipas zakoneve dhe traditave tona nga anëtarët e kryesisë së shoqatës “Salih Cekaj”.

SHHK ”Salih Çekaj” në Zvicër, me nder dhe krenari është duke mbajtur emrin e kryeheroit kombëtar, intelektualit të shquar, veprimtarit të orëve të para dhe komandantit të luftës çlirimtare në vijen institucionale të presidentit historik Dr.Ibrahim Rugova.

 

Sinonim uniteti dhe humanizmi në mërgatën tonë

 

Shoqata “Salih Çekaj” në Zvicër, gjegjësisht veprimtarët dhe anëtarësia e gjërë, me shpirtin e tyre human, me dashuri dhe solidaritet të lartë njerëzorë kanë hyrë në zemrat e çdo shqiptari. Me ndihmat e pakursyera humanitare ua kanë kthyer buzëqeshjen shumë familjeve shqiptare, ua kanë kthyer shpresën dhe besimin për jetë në trojet e tyre stërgjyshore.

Jo vetëm kaq, me punën vlerëmadhe dhe transparencën e plotë në veprime, shoqata “Salih Çekaj”, e ka fituar besimin e mërgatës edhe jashtë kufijve të shtetit zviceran, duke kaluar edhe përmasat e një shoqate, për të marrë keshtu formën e një institucioni të përgjegjshëm që kujdeset dhe ndihmon bashkatdhetarët në Kosovë dhe trojet etnike shqiptare, duke u bërë shëmbulli më i mirë i organizimit dhe sinonim i unitetit në mërgatën shqiptare.

Shoqata Humanitare dhe Kulturore “Salih Çekaj” krahas ndihmave të pakursyera për bashkatdhetarët, në mënyrë të veçantë po e bënë edhe promovimin e vlerave të trashëgimisë kulturore siq është “Darka e Lamës”, e ripërtërirë për herë të parë nga ana e saj në diasporën shqiptare, festë kjo e lashtë iliro-dardane e cila ishte rikthyer në kujtesën tonë nga presidenti historik Ibrahim Rugova.

Si rezultat i kësaj, sot shoqata humanitare “Salih Çekaj” në Zvicër, konsiderohet shoqata më e organizuar dhe më unike, më humanitare dhe më emblematike në mbarë diasporën shqiptare.

Prandaj, nderi dhe respekti u takonë drejtuesve, aktivistëve, veprimtarëve, sponsorëve, donatorëve dhe anëtarësisë së gjërë, që e ngriten në piedestalin më të lartë shoqatën “Salih Çekaj” në Zvicër.

Në fund ia vlenë të theskojë kontributin vlerëmadh dhe shumëdimensional të themeltarit, të kryetarit të parë të shoqatës, z. Saim Tahiraj (bashkëluftëtar i kryeheroit të Kosovës, të madhit Salih Çekaj.

Zoti i bekoftë shpirtërat human të mërgatës sonë!

Zoti e shtoftë begatinë dhe rritën kontributit humanitar të SHHK “Sali Çekaj” në Zvicër!

 

P.S. Për fotografitë u përkujdes fotografi i shoqatës, z. Vesel Xhaferi

blank

Nga promovimi i librit i Mirela Duka Xoxi «365 ditë Autiste» LIBËR ME MOTIV KREJT TË VEÇANTË

 

Interesim për librin dhe për autizmin

Mbrëmë në lokalet e Ambasadës së Republikës së Kosovës në Bernë, para një publiku të shumtë në numër, u bë promovimi i librit “365 Ditë autiste” i autores Mirela Duka-Xoxi. Takimin e përshëndeti Ambasadori I Republikës së Kosovës në Zvicër, z. Sami Ukelli. Të pranishëm nga kjo Ambasadë ishin dhe konsullja, znj. Fexhrije Plaku dhe z. Gjenis Haxhimehmeti.

Për librin referuan redaktori i librit z. Gani Bytyçi, kryetarja e LAPSH-it për kantonin e Bernës, znj. Saime Isufi dhe znj. Gentjana Tafili lexoi fjalët e recensenteve të librit, znj. Arjola Kondakxhiut dhe znj. Donata Toçe.

Z.Bytyçi, pasi i bëri një parahyrje temës së trajtuar nga autorja (autizmit), temë kjo aq pak e njohur dhe aq e pranishme, vlerësoi se ky libër është i veçantë për disa arsye. Së pari libri është shkruar nga një nënë, por që shpreh shqetësimin e të gjitha nënave, që mund të kenë fëmijë me autizëm. Z. Bytyçi pastaj tha se “fëmijët me autizëm“ janë pengu i shoqërisë, ngase ajo nuk është e përgatitur për fenomenin, anipse ky e ka shoqëruar qenien njeri gjatë gjithë historisë së tij. Dhe shoqëria (sidomos) ajo shqiptare, nuk është e pargatitur as moralisht, as nga pikëpamja e mendësisë, as me literaturën e nevojshme për ata që janë në rrethin e fëmijëve të rënduar me autizëm, as me institucione përkatëse e profesionale të përkujdesjes ndaj kësaj kategorie. Znj. Saime Isufi, e cila, autores i shprehu gjithë konsideratën dhe urimet edhe në emër të organizatorit të takimit (LAPSH-it Kantonal), u angazhua gjithashtu për rëndësinë që ka botimi i këtij libri për prindërit, që kanë fëmijë me autizëm dhe të cilëve u mungon literaturë aq e nevojshme për tu përballur me këtë problem.

Autorja e librit, Mirela Duka Xoxi, për të pranishmit kishte përgatitur edhe një temë të shkurtër me pawerpoint lidhur me atë se ç‘ është autizmi, si manifestohet ai dhe si duhet reaguar në këto situata. Në fund ajo u shprehu falenderimet e saj të gjithë atyre që e kanë mbështetur për librin, si familjen, shtëpinë botuese, redaktorin, recensentët, si dhe punonjësit e Ambasadës së Republikës së Kosovës e të gjithë të tjerët. Takimin e moderoi z. Veton Dizdari ( ish mësues i LAPSH -it), i cili prezantoi dhe një biografi të shkurtër të autores së librit.

Në vazhdim u zhvillua një bashkëbisedim interesant për autizmin dhe librin, ku u shpreh një intersim i veçantë i publikut të pranishëm.

Një moment tepër prekës dhe mbresëlënës ishte falenderimi me buqeta lulesh nga nxënëset mësueses së tyre të dashur Mirela.

Kënaqësi për mbrëmjen ishte dhe përshëndetja nga Athina për autoren e librit, nga ish mësuesja e letërsisë në gjimnazin „Sami Frashëri“ në Tiranë.

Për ta përmbyllur takimin në mënyrën më të mirë, me këngën, u kujdes artistja e talentuar Gentjana Tafili, e cila me këngën e bukur qytetare shkodrane që solli aty, i dha kënaqësi gjithë publikut të pranishëm.

Në fund u shtrua një apero rasti me pije dhe ushqime tradicionale shqiptare sponsorizuar nga firma „ Isoltec“ me sipërmarrës z. Gjergj Duka.

Mbrëmja me biseda miqësore vazhdoi deri vonë.

blank

blank

blankblank

blank

Trajneri i Zvicrës: Jashari brohoriti nga gëzimi pasi e kuptoi që e ftova për Botëror

Selektori i Zvicrës, Murat Yakin i ka zbuluar momentet kur ia kumtoi Ardon Jasharit se do ta ftojë për Botërorin e Katarit.

20 vjeçari u përfshi në listën prej 26 futbollistëve “Helvetikë”, ndërsa është shqiptari i tretë që ftohet, krahas Xherdan Shaqirit e Granit Xhakës, shkruan “Gazeta Express”.

Trajneri zviceran thotë se futbollisti shqiptar nga Kumanova e meritoi ftesën pas paraqitjeve të këtij sezoni, ndërsa e sheh atë si të ardhme të kësaj Kombëtareje.

“Jashari e fitoi vendin në Kombëtare falë paraqitjeve të tij. Në fillim ishte i qetë, por më pas pati brohoritje”, ka treguar Yakin në konferencë për shtyp sot.

Jashari kishte kontakte me zyrtarët e Federatës së Futbollit të Kosovës, por futbollisti nga Maqedonia e Veriut në fund vendosi për Zvicrën.

blank

Zvicër- Familja shqiptare i mbajti katër gra në skllavëri për vite, nis gjyqi i një 65-vjeçari dhe katër djemve të tij

Ka nisur gjyqi i një 65-vjeçari dhe katër djemve të tij në Moutier – Për vite me radhë ata do të kishin rrahur dhe ngujuar katër gratë në shtëpi

VOAL- Gjyqi i pesë burrave, një 65-vjeçari dhe djemve të tij, të akuzuar se kishin mbajtur katër gra në skllavëri për vite, filloi të hënën përpara Gjykatës Rajonale të Moutier (Kantoni i Bernës). Dënimi pritet më 24 nëntor.

blank

’20 minuten’ e Zvicrës publikon videon e “Herkulesit” Bujar Muli, mbajti 1530 kilogramë në trup

Bujar Muli, i njohur si “Herkulesi” nga Vushtrria ka deklaruar se thyer edhe një rekord botëror.

Muli ka mbajtur në pjesën e përparme të trupit 1530 kilogramë.

Videoja për thyerjen e këtij rekordi është publikuar nga gazeta zvicerane “20 Minuten”.

”Rekordi i cili ka qen me mbajt peshen 1483 kg ne Bot me ndihmen e Allahut une kom arrit me bo 1530 kg”. ka shkruar Muli.Express

Videon mund ta shikoni KËTU:

blank

Në 12 nëntor promovohet libri i Mirela Duka-Xoxi “365 ditë autiste”

Voal.ch njofton se LAPSH (Lidhja e Arsimtarëve dhe Prindërve Shqiptarë) “Naim Frashëri” në Zvicër në bashkëpunim me Ambasadën e Republikës së Kosovës në Bernë dhe me mbështetjen e firmës ”Isoltec“ iu fton në promovimin e librit të Mirela Duka-Xoxi “365 ditë autiste”.

Mirela Duka-Xoxi sjell eksperiencën e saj si mësuese në klasa me fëmijë autistë.

Takimi do të shoqërohet me këngë nga këngëtarja e talentuar shkodrane Gentjana Tafili.

Takimi do të mbahet në ambientet e Ambasadës së Republikës së Kosovës në Bernë.

Ju presim më 12 nëntor 2022, duke filluar nga ora 16.00.

M I R Ë S E V I N I!
Adresa:
Ambasada e Republikës së Kosovës
Zähringerstrasse 25
3012 Bernë

blank

Tërhiqet në moshën 27 vjeçare sulmuesi i kombëtares zvicerane

Sulmuesi Shani Tarashaj ka njoftuar se për shkak të disa dëmtimeve të marra dhe sëmundjeve është detyruar të heqë dorë nga karriera futbollistike në moshën 27-vjeçare.

Lojtari i Everton, i cili debutoi me kombëtaren e Zvicrës, moment që e konsideroi kryesor në karrierën e tij, tha se është mirënjohës që pavarësisht pengesave ka pasur një karrierë “plot ngjarje”.

“Do të doja të njoftoja se më është dashur të përfundoj karrierën time profesionale në futboll për shkak të disa dëmtimeve dhe sëmundjeve. Unë jam jashtëzakonisht mirënjohës që, pavarësisht nga shumë pengesa, mund të shikoj prapa në një karrierë plot ngjarje.

Në Grasshopper Club Zurich pata mundësinë të përjetoj një karrierë shumë të larmishme dhe të suksesshme të të rinjve dhe të festoj përparimin tim në futbollin profesionist. Lëvizja ime në klubin historik të Premierligës FC Everton, si dhe koha ime me klubin e Bundesligës Eintracht Frankfurt, nuk do të harrohet. Një tjetër moment kryesor i karrierës sime dhe një nder i madh ishte debutimi im në kombëtaren e Zvicrës dhe pjesëmarrja në Kampionatin Evropian 2016.

Do të doja të përfitoj nga ky rast për të falënderuar të gjithë ish-trajnerët dhe shokët e mi të skuadrës, miqtë e mi, menaxhmentin tim, familjen time dhe veçanërisht prindërit e mi për mbështetjen e tyre ndër vite!”, shkroi ai në rrjetet sociale.GSH

blank

I riu Rron Mazrekaj përfundoi me sukses studimet në Universitetin St Gallen

voal.ch – Në Zvicër, rinia shqiptare sot po afirmohet, duke mbushur Universitetet e Zvicrës.

Tre dekada më parë, numri i studentëve shqiptarë që studjonin nëpër Universitetet e Zvicrës ishte minimal, numëroheshin me gishta dhe shumica vinin nga Shqipëria, ndërsa sot e kemi për krenari të themi se rinia shqiptare në Zvicër masivisht ndjek edukimin e lartë dhe dallohet për suksese dhe arritje. Ata janë sekondos, por mrekullisht të integruar, janë zviceranë, ndërkohë nuk i harrojnë kurrë rrënjët nga vinë.

Njëri prej tyre është Rron Mazrekaj që posa u diplomua për ekonomi me Bachelor of Arts në HSG.

HSG është akronimi i Universitetit  St Gallen.

Universiteti i St. Gallenit ( Hochschule für Wirtschafts-, Rechts- und Sozialwissenschaften sowie Internationale Beziehungen (HSG) i krijuar më 1898 ndodhet në Rosenberg, mbi një kodër të vogël, në qytetin zviceran të St. Gallen.

Krahasuar me universitetet e tjera zvicerane, Universiteti i St. Gallen është një nga më të vegjlit, por fakulteti i tij i ekonomisë është më i madhi dhe me shumë reputacion në të gjithë zonën gjermanishtfolëse. Universiteti është publik dhe varet nga kantoni St. Gallen. HSG është pjesë e AACSB dhe EQUIS, ndër të tjera, si dhe e CEMS, PIM, APSIA dhe Internationale Bodensee-Hochschule.

Universiteti i St Gallenit është një nga më prestigjiozët e Europës. Në vitin 2021 u rendit në vendin e gjashtë në rrang Europe, në Zvicër është Universiteti kryesor i biznesit, nga bangat e të cilit kanë dalë plot emra të shquar.

Pikërisht fakultetin e ekonomisë përfundoi me sukses të plotë edhe Rron Mazrekaj, i cili tani do të vijojë masterin në të njëjtin universitet.

Voal.ch i uron Rron mazrekajt suksese të pafundme dhe po ashtu edhe të gjithë studentëve shqiptarë që po na e zbardhin faqen.

Ishte një herë e një kohë, jo shumë larg, kur komuniteti shqiptar përmendej veç si shembull i keq. Namin e keq na e hoqën së pari djemtë shqiptarë të përfshirë në kombëtaren e Zvicrës.

Dhe e mira nuk ndalet kur nëpër institucionet e dijes diplomohet dhe edukohet rinia shqiptare, si zviceranë dhe si shembull i diasporës shqiptare për t’u krenuar!

 

blank blank

 

 

 

 

 

 


Send this to a friend