VOAL

VOAL

Please Wait ...
0%

Flamujt e Zvicrës ne Kosovë, reagojnë mediat serbe: Pamje shokuese në fshatin e lindjes së Shaqirit!

By | June 22, 2018

Komentet

Të gjitha paret i zhvat albinfo.ch – a ka albinfo.ch raport klientelist me politikën shqiptare ?! Nga Elida Buçpapaj

albinfo.ch është një portal që jeton me projekte, që në zanafillë. I krijuar në start me financim zviceran. Duke patur në bord ambasadorin e Kosovës në Zvicër, që në ngjizje krijoi raporte të varura dhe klienteliste me politikën shqiptare, çka do të vendoste edhe fatin e portalit, me një përmbajtje mediokër dhe larg formatit si funksionon shtypi i lirë dhe mediumet e informimit.

Albinfo.ch e përzgjedh lajmin, pastaj e bën copy and paste, nuk ka autorë-opinionistë që kritikojnë keqqeverisjen apo që përcjellin shqetësimet e komuniteteve dhe duket se e ka si objektiv nxjerrjen nga vemendja e opinionit publik të fokusit që duhet të ketë gazetaria profesioniste.

E megjithatë portali albinfo.ch ka përpirë miliona franga zvicerane deri sa u bë problem edhe në Parlamentin e Zvicrës.

Tani Zvicra nuk i jep më pare, megjithatë albinfo.ch e ka zgjeruar aktivitetin, duke u kthyer në PR të qeverive të Kosovës dhe Shqipërisë. Ka manopolin duke u organizuar takime në Zvicër. Natyrisht me pagesë. albinfo.ch dhe pala shqiptare këmbejnë interesat vetjake, në raporte të mirëfillta klienteliste dhe në dëm të interesit të publikut e po ashtu në dëm të interesave të diasporës, duke shpërdorur taksapaguesit dhe grantet që marrin nga organizmat Perëndimore!

Qeveritarët e Shqipërisë dhe Kosovës dhe zëdhënësit e  tyre në Zvicër i japin mbështetje morale dhe financiare albinfo.ch në dëm të interesave të komunitetit, sepse interesi i politikës shqiptare është dritëshkurtër e përcaktohet nga interesi i Njëshit. Armiqtë që krijon njëshi, sidomos kritikuesit e qeverisjes së tij, janë edhe të përfaqësive diplomatike të cilat, në vend që t’i ndikojnë uinitetit kombëtar, bëjnë gjithçka për ta dizintegruar komunitetin! Me ndihmën e klientëve të tyre!

Jo më kot Shqipëria dhe Kosova janë vende ku sistemi është i kalbur nga korrupsioni, klientelizmi, nepotizmi prej abuzimit të pushtetit politik.

Që në fillim albinfo.ch e mori në dorë Bashkim Iseni, ekspert i psikologjisë, por pa asnjë lidhje me gazetarinë dhe me asnjë lloj eksperience në këtë fushë, pa njohje profesionale të gjuhës shqipe dhe pa asnjë kontribut në komunitet.

Kjo lloj kategorie e qënieve njerëzore që përfitojnë qyl poste dhe pare kanë një urrejtje gratis për profesionistët, sepse e dinë shumë mirë se nuk mund t’i rezistojnë konkurencës free and fair. Kur vjen puna e të ardhurave për të jetuar, ata gjejnë rrugët më të lehta, që nuk kërkojnë lodhje por që cënojnë integritetin profesional, moral duke shkatërruar thelbin e shtypi të lirë që është pavarësia.

Në Konfederatën Helvetike sot edhe vetë gazetarët zviceranë me një formim të shkëlqyer dhe profesionalizëm shumë të lartë kanë probleme për vendin e punës, sepse interneti dhe konkurrenca e tregut të lirë ka ligjet e veta.

Më 21 korrik ishte botimi i fundit në letër i Le Matin, e përditëshmja frankofone me qendër në Lozanë, themeluar prej vitit 1893. Botimi do të vazhdojë online, por kjo iu ka kushtuar vendin e punës 36 gazetarëve zviceranë.

Po ashtu gazetarët e SDA/ATS – Agjensisë Telegrafike Zvicerane, profesionistë brilantë, poligliotë kanë qenë në grevë për një kohë të gjatë për shkak të një shkurtimi drastik të ekipit të gazetarëve.

E nënvizoj që në krye, flasim për gazetarë të kualifikuar, ndërsa albinfo.ch vijon të marrë pare duke i shkelur me këmbë ligjet e konkurencës, pa u djersitur dhe duke luftuar e injoruar gazetarët shqiptaro-zviceranë me aktivitet çerek shekullor në Zvicër, si autorë, shkrimtarë dhe profesionistë, të cilët përjetojnë ligjet e xhunglës jo nga Zvicra por nga mbështetësit e albinfo.ch.

Cilët janë mbështetësit e albinfo.ch ?

Shkurt: Qeveritë e Tiranës dhe Kosovës, që abuzojnë me pushtetin politik dhe paratë e taksapaguesave.

Në tetorin e 2016 Leonard Komani, gazetar nga Prishtina e denonconte albinfo.ch dhe një tjetër shoqatë “si grantezhvatës nga diaspora”, ku albinfo.ch kishte zhvatur rreth 100 mijë Euro nga Fondacioni Kosovar për Shoqëri Civile (KCSF) që financohet nga donatorë Perëndimorë, kryesisht ambasada dhe zyra për zhvillim me qëllim zhvillimin e gazetarisë në Kosovë! Por paret me destinacion gazetarët në Kosovë i rrëmben albinfo.ch sepse paskish patur në plan të realizonte portrete “të thukta” individësh nëpër Zvicër, Kosovë, Danimarkë, Suedi etj!

Po përse Fondacioni Kosovar për Shoqërinë Civile i jep albinfo.ch 100 mijë Euro? A nuk paska gazetarë në Kosovë që me 100 mijë Euro të sjellin portretet e 120 figurave që veprojnë në diasporë?

Natyrisht që ka, por përse Fondacioni Kosovar për Shoqërinë Civile i jep albinfo.ch 100 mijë Euro ?

Sepse Fondacioni Kosovar për Shoqërinë Civile është nën tutelën e Hashim Thaçit dhe paret e grantet shkojnë atje ku do Hashim Thaçi, dmth jo tek gazetarët e Kosovës, por tek albinfo.ch!

Fondacione të tilla motra edhe në Tiranë po ashtu kontrollohen nga njerëz të afërt të Edi Ramës dhe paret shkojnë atje ku do Edi Rama!

Për shërbime politike klienteliste kryeministri i Shqipërisë e (sh)nderoi veten dhe albinfo.ch me trofeun “Shqiponja e Artë”!

Ne dëm të informimit, fjalës dhe shtypit të lirë, duke e bërë edhe diasporën një copy paste të asaj që ndodh në Shqipëri e Kosovë!

Sepse në Shqipëri e Kosovë është koha e artë për abuzuesit e pushtetit!

Koha e artë është edhe për albinfo.ch, që përveç gazetarisë skarco, tani ka marrë monopolin dhe merret me promovimin e politikanëve shqiptarë nga Shqipëria dhe Kosova në Zvicër.

Përmes albinfo.ch kalojnë të gjithë politikanët skarco shqiptarë që vizitojnë Zvicrën, Erion Veliaj, Pandeli Majko, të cilët në mënyrë arrogante dhe abuzive nuk ndërmarrin asnjë kontakt as me komunitetin dhe as me gazetarët shqiptarë nga shteti amë në Zvicër!

Dhe ndërsa gazetarët zviceranë përjetojnë vështirësi konkrete, sikur janë shkurtimet në SDA/ATS  apo mbyllja e gazetës 125 vjeçare le Matin, albinfo.ch prodhon mall skarco duke e shitur gratis, prodhon vetëm për të shpenzuar para, pa asnjë lloj përfitim komuniteti!

Dhe kjo histori zgjat prej themelimit të saj. Për çdo javë albinfo.ch boton të përjavëshme me shpenzime plus dhe prapë pyetja lind: prej nga dalin këto pare?

Në mes të shtatorit, albinfo.ch nxori në qarkullim si botues revistën për turizmin në Shqipëri “Shqipëria përtej bregdetit”, me paret e kujt?

 

(Nesër:Albinfo.ch publikon në faqet e revistës për turizmin “Shqipëria përtej bregdetit” reklamë dy faqe për shoqëri fantazma pa asnjë aktivitet në Zvicër –

Pasnesër: Nga kush u pagua albinfo.ch për revistën kushtuar turizmit të Shqipërisë “Shqipëria përtej bregdetit” që ka filluar ta shpërndajë gratis prej muajit shtator nëpër shoqata dhe ambasadat e konsullatat shqiptare në Zvicër?)

 

“Shqipëria përtej bregdetit”, në fokus të numrit special të albinfo.ch

 

Me “Turizmin përtej bregdetit” është menduar ajo pjesa, shpesh e anashkaluar e turizmit, që padrejtësisht “mbulohet” nga “invazioni” masiv drejt detit. Ky numër është realizuar me mbështetje nga “RISI Albania”

 

Doli nga shtypi numri më i ri, 4, për vitin 2018 i magazinës albinfo.ch. Bëhet fjalë për një numër special, pjesa tematike e të cilit i kushtohet në tërësi turizmit të qëndrueshëm në Shqipëri. Nuk është hera e parë që albinfo.ch i kushton botimet e saj zhvillimit të turizmit në Shqipëri dhe në Kosovë por e veçanta e numrit aktual është se ai është fokusuar në turizmin “përtej bregdetit”, siç është dhe motoja e konceptit të këtij botimi luksoz dhe me numër të dyfishuar të faqeve.

Në këtë numër prezantojmë shumë reportazhe të zhvilluara në vendin e ngjarjes, nga njohës të shquar të fushës së turizmit në Shqipëri. Po ashtu fjalën e tyre kompetente për revistën e kanë thënë edhe personalitete të rëndësishme nga jeta politike, kulturore e turistike e Shqipërisë dhe Zvicrës.

Me “Turizmin përtej bregdetit” është menduar ajo pjesa, shpesh e anashkaluar e turizmit, që padrejtësisht “mbulohet” nga “invazioni” masiv drejt detit. Dihet se, sidomos kur kemi të bëjmë me Shqipërinë, bregdeti, pa të drejtë, identifikohet madje si i vetmi “turizëm i mirëfilltë” që ofron ky vend. Pikërisht për të sfiduar këtë mendësi, redaksia e albinfo.ch me mbështetjen e projektit zviceran “RISI Albania”, në numrin aktual të revistës ka bërë përpjekje që të tregojë se sa e pasur është oferta turistike e Shqipërisë “përtej bregdetit”, pra ajo e hinterlandit të saj. Këtu përfshihet në radhë të parë turizmi malor që më së shumti identifikohet me alpinizmin, “Hiking”-un ose ecjen malore.

Në Shqipëri tashmë janë bërë pjesë e guidave mjaft serioze evropiane e botërore pikat turistike si Thethi e Valbona në veri, ndërsa edhe shumë perla të këtij lloji presin të dëshmohen para turistëve të jashtëm me bukuritë e tyre.

Veç turizmit malor, Shqipëria ofron edhe turizëm kulturor që para turistëve të huaj shpaloset në pamjen e qyteteve me arkitekturë interesante dhe vendgërmimeve arkeologjike që impresionojnë me kulturën antike që rrezatojnë. Prandaj turizmi kulturor ka pjesën e tij të merituar në numrin që po prezantojmë.

Turizmi kulinarik është sigurisht ende në margjina të asaj që në Shqipëri kuptohet me konceptin turizëm. Albinfo.ch përmes shkrimeve të saj në numrin më të ri ka hedhur dritë edhe mbi këtë segment të turizmit që kërkon promovim më të fuqishëm kur dihet se Shqipëria ka çfarë të ofrojë edhe në këtë aspekt.

Magazina albinfo.ch, si zakonisht, mund të gjendet (gratis) në të gjitha pikat që frekuentohen nga shqiptarët në Zvicër, si në përfaqësitë diplomatike të Kosovës e të Shqipërisë në Zvicër, qendrat dhe klubet kulturore, lokalet tregtare, hoteliere, qendrat fetare etj. Por, ky numër special, me një tirazh të shumëfishuar, do të shpërndahet edhe në përfaqësi të shumta diplomatike të Zvicrës dhe në qendra tjera me rëndësi ku promovohet turizmi shqiptar, gjithandej në botë.

Marrë nga albinfo.ch

Gjendet i pajetë në makinë, viktima është një 18-vjeçar shqiptar. Detajet e para

Nje i ri shqiptar eshte gjetur i pajete prane nje makine. Ngjarja ka ndodhur ne nje vend pushimi prane magjistrales A1 ne Basserdorf ZH, te Zvicres. Mediat e huaja bejne me dije se viktima eshte nje 18-vjecar shqiptar, por ende nuk ka te dhena per identitetin e tij.

 

Ai ndodhej pranë një veturë të dëmtuar, duke hedhur dyshimet e para për një vdekje ne aksident, por pritet ende ekspertiza dhe hetimet policore.

Ngjarja është raportuar dje ne mesdite, nderkohe qe eshte para nga persona qe udhetonin ne kete zone. Policia lokale beri me dije se trupi i pajete ndodhej në anën e djathtë të automjetit ne vendin e pasagjerit, nderkohe qe dera ishte e hapur.  Automjeti ishte i markës Kia, ngjyra e zezë dhe me targa të Bernës.

“Arsyet e vdekjes janë akoma të paqarta,” thonë nga policia. “Grupi hetimor po heton çështjen në të gjitha drejtimet.” Policia nderkohe eshte vene ne kerkim te dëshmitarëve.

PANORAMA

Berna dhe Europa përballë barbarisë së një kryeministri të lajthitur! Nga Elida Buçpapaj

Kur shteti shqiptar merr rolin e rrënuesit, kush ndihet shqiptar dhe qytetar i Europës duhet të ngrihet të ndalë barbarinë e barbarit.

 

 

BE-ja e ka shpallur 2018, “Viti Europian i Trashëgimisë Kulturore”. Europa identifikohet me vlerat e saj që lidhen me kulturën. Pas periudhës së errët të Mesjetës, Europa u ringjall me Rilindjen kulturore.

Edi Rama e përdori termin e Rilindjes si demagogji trushplarëse me efekte populiste, duke shpërdorur pushtetin politik për të çrrënjosur identitetin kombëtar shqiptar nga Atdheu, trojet shqiptare dhe Europa.

Vitin e Trashëgimisë Kulturore Europiane, Edi Rama, lakeu i tij Erion Veliaj, bashkë me formacionin e tyre politik e kanë shpallur vitin e rrënimit të Teatrit Kombëtar, një monument me vlerë historike, kulturore, kombëtare dhe identitare.

Duke qenë jashtë BE-së, shqiptarët unifikohen si europianë me Europën për nga vlerat identitare, ndërsa nga ndjeshmëria kombëtare paraqiten si barbarë, sepse heshtin ndaj barbarive të një kryeministri të çmendur që do të rrafshojë gjithçka që lidhet me trashëgiminë genetike të shqiptarëve.

Trashëgimia kulturore është e lidhur me gjithçka që ka të bëjë me identitetin tonë kombëtar duke nisur nga gjuha, letërsia, arti, tradita deri tek kulinaria, si vlera kombëtare identitare dhe europiane njëkohësisht.

Detyrë e çdo shteti europian është të promovojë vlerat kulturore identitare. Italianët, për shembull, e festojnë Vitin e Kulturës Europiane, duke kujtuar 150 vjetorin e largimit nga kjo botë të autorit të Berberit të Seviljes, kompozitorit Giacomo Rossini, me edicionin e 40-të Festivalit të Teatrove të Anconës etj. etj, ndërsa ne shqiptarët, duke pritur me ankth në çdo çast një kryeministër të lajthitur, i ndjekur nga langonjtë e tij që t’i venë kazmën ose tritolin Teatrit Kombëtar, monument i trashëgimisë kulturore shqiptare dhe europiane njëkohësisht.

Kur shteti shqiptar merr rolin e rrënuesit, kush ndihet shqiptar dhe qytetar i Europës duhet të ngrihet të ndalë barbarinë e barbarit.

Motoja e Vitit të Kulturës Europiane shpallur nga BE është:” Trashëgimia jonë kulturore: ku e shkuara takohet me të ardhmen.”

Që do të thotë se pa të shkuar kulturore nuk ka të ardhme as kombëtare dhe as europiane, çka e kthen në emergjencë kombëtare nxjerrjen nga skena politike të barbarit që synon të shembë skenën ku aktruan korifejtë e Teatrit Kombëtar shqiptar.

Të gjitha pretekstet e tjera janë inskenime të kryeministrit dhe palaços të oborrit, në lidhje me gjoja “shkaqet teknike se përse Teatri Kombëtar duhet të rrënohet”.

Arkiteti Maks Velo doli publikisht dhe i rrëzoi pretendimet e oborrit të palaçove të kryeministrit vandal.

Unë po ju sjell një aktualitet zviceran, se si reagon një shtet me mendësi europiane ndaj thesareve të trashëgimise kulturore, ndryshe nga çmendina e shtetit shqiptar.

Në kuadrin e mbrojtjes së identitetit kulturor europian, në Bernë ka nisur rikonstruktimi i Kazinosë Kulturore, jo si vend i pokerit, por si vlerë kombetare.

Kur është ndërtuar 110 vjet më parë, kjo ndërtetë kishte destinacion t’iu kthente muzikantëve dhe orkestrës sinfonike selinë e humbur prej ndërtimit të Pallatit Federal. Dhe këtë funksion e ka mbajtur gjithmonë. Kjo ndërtesë lidhet me memorien kulturore, me aktivitete të jetës publike të qytetit, me jetën koncertore deri tek vlerat kulinare të restaurantit e në fund edhe me sallën e lojrave. Prandaj është pjesë e trashëgimisë dhe si e tillë mbrohet e konservohet nga shteti. Dhe pikë!

Në 110 vjet jetë Kazinoja Kulturore e Bernës iu është nënshtruar 25 restaurimeve të pjesëshme, ndërsa është hera e parë që do t’i bëhet një restaurim i përgjithshëm për t’iu kthyer formës origjinale të kohës kur u ndërtua për së pari, por me standartet teknike të shekullit XXI e përtej.

Po të kishin mentalitetin e barbarit Edi Rama, Berna dhe qytetarët e saj e kishte shembur Kazinonë, edhe urat magjike, edhe arkitekturën tradicionale të qytetit me pretekstin se “janë të vjetra”për të ndërtuar në vend të tyre rrokaqielle si produkte të pareve të pista informale.

Por Berna ka vizion europian. Edhe qytetarët e saj. Prandaj e rikonstruktojnë Kazinon Kulturore të kryeqytetit, me shkëlqimin e së shkuarës për t’i dhënë dritë e ndriçim të ardhmes.

Rikonstruksioni i Kazinosë Kultorore të Bernës ka nisur në verën e 2017 dhe do të zgjasë dy vjet, me një kosto 74 milionë franga, por me vlerë identitare qindra e qindra miliarda franga.

Rihabja bëhet në shtatorin e 2019 padyshim me njē koncert madhështor të orkestrës sinfonike në kujtim të 110 viteve të shkuara dhe si mirëseardhje e shekujve që vinë.

Edhe senatori i përjetshëm italian Renzo Piano, arkitekti i Urës të re të Gjenovës tha se “Ura do të jetojë një mijë vjet, jo si metaforë”, por si vlerë e identitetit kulturor të civilizimit europian.

Kjo është kuintesenca dhe logjika e një sistemi demokratik vlerash, që Edi Rama e mohon dhe e zëvendëson me barbarinë rrënuese dhe shkatërruese !

Prandaj duhet ta ndalim një orë e më parë!

 

PS Si gazetare denoncoj aktet barbare të një kryetari qeverie të papërgjegjshëm i cili i urren dhe shpërdor të gjithë mjetet e pushtetit për të luftuar përçuesit e fjalēs të lirë.

Stephane Henchoz: “Lojtarët shqiptarë, janë problemi i skuadrës përfaqësueses së Zvicrës”

Festimi me shqiponjë nga shqiptarët e Kombëtare së Zvicrës, Granit Xhaka dhe Xherdan Shaqiri, vijon ende të jetë në qendër të diskutimeve në përfaqësuesen zviceriane.

Pas festimit me shqiponjë në Botërorin Rusi 2018, FIFA vendosi të hapte një hetim, duke i dënuar të dy lojtarë, kjo çështje vazhdon të nxisë debate.

Dhe, pjesë e diskutimeve, kritikave dhe polemikave është bërë edhe ish-lojtari i kombëtares zvicerane, Stephane Henchoz.

Në një intervistë për të përditshmen “Blick”, ka thënë se helvetikët luajtën dobët në Rusi, sidomos ndaj Suedisë, duke e vënë gishtin te lojtarët me prejardhje shqiptare:

Granit Xhaka: “Besoj se Stephan Lichtsteiner nuk do të jetë më titullar, por tashmë problemi qëndron te fakti se kush duhet jetë kapiten. Mesa di unë në garë janë Yann Sommer dhe Granit Xhaka, por unë preferoj Sommer. Edhe pse Xhaka luan rregullisht me Arsenalin, jam i mendimit që kapiteni i Zvicrës duhet të jetë zviceran. Xhaka nuk na përfaqëson.

Ai nuk këndon himnin. Një person të tillë do ta godisja me shuplakë. Nëse Petkovic vendos që Xhaka të bëhet kapiten, atëherë do përballemi me një problem. Do ishte një nënvlerësim për Sommer, Schaar apo Lichtsteiner që kanë përfaqësuar Zvicrën tradicionalisht. Mendoj që as tifozët nuk do të ishin dakord.” “

Valon Behrami: “ Problemi me Behramin qëndron te fakti që Petkovic i kishte dhënë shumë pushtet. Nuk kuptohej se kush ishte trajneri”

Xherdan Shaqiri:  “Kemi të bëjmë me një lojtar që nuk e shfrytëzoi mundësinë te Bayern Munich. Pasi mbaronte stërvitjen, vizitonte  miqtë e tij në Zvicër. Pastaj kthehej në Mynih për dy orë e gjysmë, duke nënvlerësuar faktin që nëse udhëton me makinë  për dy orë e gjysmë, kjo gjë i dëmton muskujt e këmbëve. Fatkeqësi është kur të dëmton një kundërshtar, por jo kur nuk kujdeseni për trupin tuaj”.

Stéphane Henchoz ka luajtur ekipe të ndryshme si Xamax, Hamburger, Blackburn, Liverpool, Celtic, Ëigan, Blackburn. Me kombëtaren zvicerane është aktivizuar në 72 ndeshje.

Tërmet në Zvicër për “shqiponjat” dhe Behramin, bordi i federatës pranë shkarkimit

Shqiptarët bëhen protagonistë në futbollin zviceran dhe mund të sjellin brenda pak ditësh kolapsin e plotë të federatës së këtij vendi e cila nuk ka ditur të menaxhojë situatat me ta.

Festimet me shqiponjë hapën “kutinë e Pandorës” me deklaratat e sekretarit të përgjithshëm që vinte në dyshim besnikërinë e lojtarëve që kishin origjinë nga vendet e tjera.

“Vula” iu vu me përjashtimin absurd me një telefonatë të Behramit, rekordmen në përfaqësuese dhe në vitet e fundit një nga idhujt e tifozëve. Kjo ka sjellë kaos dhe tashmë të gjithë kërkojnë shkarkimin e bordit drejtues të federatës.

Në mediat zvicerane qarkullon që tani emri i presidenti të ri të federatës, një biznesmen i suksesshëm i cili në të kaluarën ka drejtuar Bazelin, Bernhard Hojsler.

Që nga viti 2012, deri në vitin 2017, ka qenë presidenti i Bazelit dhe në secilin prej këtyre viteve ka arritur ta shpallë kampion, duke e kthyer në superfuqinë e futbollit zviceran.

Sipas informacioneve nga Zvicra, ai është gati të marrë drejtimin e Federatës dhe ta rinovojë plotësisht, duke larguar figura si presidenti Gileron e sekretari Miesher të cilët janë akuzuar për keqmenaxhim, sidomos sa i përket situatës së fundit që kishte lidhje me futbollistët shqiptarë në përfaqësuese.

Largohet nga përfaqësuesja zvicerane edhe Blerim Xhemaili

VOAL – As Blerim Xhemaili nuk do të luajë më në ekipin përfaqësues. Sipas informacionit tonë, mesfushori i Bolonjës është një nga lojtarët që Vladimir Petkoviçi ka vendosur ta shkurtojë për të rinovuar radhët në kuadrin e kualifikueseve për evropianin dhe për Ligën e Kombeve. 32 vjeçari i është shtuar Valon Behramit, Gelson Fernandes dhe ndoshta Stephan Lichtsteinerit.

Futbollisti shqiptar që nga viti 2006 ka luajtur 69 ndeshje me fanelën zvicerane, duke bërë 10 gola. Ai ka marrë pjesë në tre Kupat e Botës (2006, ku nuk zbriti fare në fushë, 2014 dhe 2018) dhe Kampionatin Europian (2016). rsi

Petkoviçi e largon nga përfaqësuesja zvicerane, Behrami: Është një vendim tërësisht politik!

VOAL – Kapitulli i Valon Behramit me përfaqësuesen zvicerane mbyllet. Dhe mbyllet në mënyrën më të keqe të mundshme. Shqiptarit 33 vjeçar që ka luajtur për Zvicrën trembëdhjetë vjet (nga 10 tetori 2005 deri në sfidën kundër Suedisë në Botërorin e fundit), ia ka mbyllur përgjithnjë derën e pëfaqësuese trajneri Vladimir Petkoviç. “Ai më thirri në mesditë sot – shpjegoi lojtari në një intervistë ekskluzive me Armando Ceronin. – Mendova se ishte një thirrje mirësjellje e ndërkaqishte një thirrje për të ma mbyllur derën.”

 

Vendimi – absolutisht surprizë – i përzgjedhësit është pjesë e një plani më të gjerë për rindërtimin e skuadrës çka nënkupton një përjashtim fillestar të katër lojtarëve: Johan Djourou, Gelson Fernandes, Valon Behrami dhe, me sa duket, edhe Stephan Lichtsteiner. Në bazë të vendimit të Petkoviçit do të ishte roli në rritje i udhëheqësit (ndoshta i tepruar) i Behramit brenda ekipit. Një hipotezë që, megjithatë, mohohet nga Petroviçi. Prania e lojtarit të Udineses mund të ishte bërë e parehatshme dhe shumë e rëndë. “Kishte vite që mendoja për largimin tim, por pastaj u ndjeva protagonist i këtij grupi – vazhdon Behrami – Kjo është një zgjedhje politike, trajneri mund të thotë çfarëdo që ai dëshiron, por është padyshim një vendim politik, i marrë nga dikush që prej futbollit nuk di asgjë “.

Për Valonin – i cili pesë herë ishte edhe kapiten i ekipit përfaqësues, duke përfshirë ndeshjen e fundit – kështu mbyllet një aventurë e cila e pa atë me fanelën zvicerane në 83 raste, duke marrë pjesë në katër Kampionate Botëror (vetëm një në historinë zvicerane të futbollit) dhe 2 evropianë, duke shënuar edhe 2 gola: i paharruesh$em goli kundër Turqisë në vitin 2005 në praninë e tij të dytë dhe më pas kundër Sllovakisë në vitin 2008 në Lugano. rsi

Organizimi dhe konceptimi i Seminarit XIV Mbarëkombëtar – Në udhët e pedagogjisë së shkollave shqipe jashtë atdheut – Nga Nexhmije Mehmetaj

Prej 31 korrik deri më 3 gusht, në Tiranën e madhe e të bukur u mbajt Seminari XIV Mbarëkombëtar për mësues të mësimit plotësues të gjuhës shqipe jashtë atdheut. Seminari u realizua në kuadër të bashkëpunimit midis Ministrisë së Arsimit dhe të Shkencës të Shqipërisë dhe Ministrisë së Arsimit, Shkencës e Teknologjisë të Kosovës. Me këtë Seminar, përveç shumë punëtorëve shkencorë e arsimorë nga Tirana, Prishtina dhe më gjerë, ishin të pranishëm edhe 150 mësimdhënës/e nga Austria, Anglia, Gjermania, Italia, Greqia, Zvicra, Suedia, Finlanda etj. Në këto vende ka shkolla shqipe  të mësimit plotësues të gjuhës shqipe.

Hapja solemne e këtij Seminari të rëndësishëm u bë nga nxënësit e shkollës koreografike të Tiranës. Pas këtij programi të pranishmit i përshëndetën Ministrja Lindita Nikolla, Ministri për Diasporë i Shqipërisë, Pandeli Majko, kryetari i Bashkisë së Tiranës, Erion Veliaj dhe përfaqësues nga Kosova, Ministri Shyqyr Bytyqi, Arijan Daci etj.

Me këtë rast, ata falënderuan mësimdhënësit për kontributin e tyre të çmuar, angazhimin e palodhshëm ndër vite, për kultivimin e gjuhës shqipe, ruajtjen e traditës sonë kombëtare në mendjet e breznive tanë jashtë atdheut.

Qëlimi kryesor i këtij seminari ishte trajnimi i mësimdhënësve/eve në detyrën e tyre të rëndësishme e me kërkesa të larta, të japë ndihmesë për një cilësi më të lartë në mësimdhënie.

Sipas programit, gjatë seancave plenare u mbajtën ligjërata për për gjuhën standarde shqipe dhe dialektet e saj nga akademik Prof dr Gjovalin Shkurtaj. Veprimtaria 35 vjeçare e mësimit plotësues në landin e Saksonisë- Gjermani nga Vllaznim Haziri. Pastaj, për mësimdhënien dhe të nxënit, strategjitë e mësimdhënies, Kurrikula e mësimit plotësues të gjuhës shqipe, rëndësia dhe përparësit e mësimit interaktiv, orë mësimore model etj.

Në këtë seminar qenë të pranishëm edhe studiues të huaj, kontributi i të cilëve vlen të përmendet. Mjafton të përmendim edhe kontributin e albanologut të njohur zviceran prof dr dr Basil Schader, u prit me interesim të veçantë nga seminaristët. Ai ngjalli kureshtjen e pjesëmarrësve me paraqitjen e librit të tij didaktik “Rreth përdorimit të dialektit dhe gjuhës standarde” dhe prezantimin e uebfaqes http://hlt.cwd.gr me materiale multimediale didaktike për mësimin plotësues.

Seminarin e bëri edhe më të madhërishëm grupi i fëmijëve të Shkollës shqipe të Parmës (Itali) me paraqitjen e një pjesë të vallëzimit dhe disa recitime.

Risit për mësimin plotësues: Njehësimi i Kurrikulës së përbashkët të Mësimit Plotësues të gjuhës shqipe jashtë atdheut, krijimi i regjistrit të mësuesve të mësimit plotësues si edhe hartimi i certifikatave për nxënës që mbarojnë mësimin shqip.

Seminari kushtuar mësimit plotësues të gjuhës shqipe përbën një kontribut të vyer të dy ministrive, ashtu duke e vazhduar përvojën e viteve të mëparshme, për 13 seminaret e mëparshme të përbashkëta. Në seminar u përfaqësuan praktikat më të përshtatshme të didaktikës bashkohore. Mësuesit/et e shqipes që marrin pjesë në  seminaret trajnuese, shkëmbejnë përvojat e tyre, mësojnë nga njëri-tjetri, kualifikohen prej ligjëratave që mbahen, në fusha të mësimdhënies dhe të të nxënit. Bashkëbisedojnë e gjejnë zgjidhje për mjaft nga vështirësi që hasin në punën e tyre me fëmijët e mërgimtarëve.

Moderatorë të seminarit qenë Nuhi Gashi (MASHT) dhe Anila Ferizaj(MASR).

Dukuri që nuk duhet të përsëriten në seminare tjera; Disa prej pjesëmarrësve nuk ruanin qetësinë gjatë ligjëratave, nuk kishin vëmendjen e duhur gjatë seancave mësimore. Një sjellje tjetër e shëmtuar vërehej në restorante nga disa pjesëmarrës/e të cilët në rastet e ngrënies rezervonin karriget e restorantit për të tjerët që nuk ishin të pranishëm, shkaktonin pakënaqësi tek ata që ishin të pranishëm.

 

 

Teksti Nexhmije Mehmetaj, mësuese, Zvicër

Fotografitë Ismet Osdautaj (MASHT)

Katër shqiptarë në fushë, Zyrihu kryeson kampionatin zviceran

Skuadra e Zyrihut ka mposhtur ditën e sotme Grasshopersin me rezultatin 0-2, në takimin e vlefshëm për javën e dytë të kampionatit zviceran. Tek miqtë u aktivizuan plot 4 futbollistë shqiptarë, tre prej të cilëve e nisën titullarë. Bëhet fjalë për mesfushorët, Hekuran Kryeziu dhe Toni Domgjoni si dhe për mbrojtësin Marlind Kryeziu. Ndërsa futbollisti tjetër Benjamin Kololli u aktivizua në pjesën e dytë.

Marlind Kryeziu dhe Toni Domgjoni ishin 2 protagonistët në sfidën e sotme, teksa asistuan në golat e shënuara. Ndërkohë nuk mund të mungonin futbollistët shqiptarë edhe në radhët e Grasshopers. Mbrojtësi i Kombëtares shqiptare, Bujar Lika, i cili u aktivizua si titullar, doli i humbur nga kjo sfidën, ndërkohë që futbollisti tjetër shqiptar, që u aktivizua titullar, ishte Nebi Bajrami, i cili u ndëshkua me karton të verdhë.

Në këtë sfidë pati minuta edhe për sulmuesin e rikthyer nga Evertoni, Shani Tarashaj, por pa arritur të lerë gjurmë. Në 2 javët e para, Zyrih kryeson kampionatin me pikë të plota. Skuadra e shqiptarëve do të ndeshet në sfidën e radhës me kampionët në fuqi të Jang Bojsit. Për sa i përket sfidës tjetër të luajtur sot mes Ksamaks dhe Bazelit, përfundoi me rezultatin 1-1. Ish-mbrojtësi i Partizanit, i cili aktivizohet në radhët e Ksamaks, e ndoqi ndeshjen nga stoli. Ndërkohë futbollisti me origjinë shqiptare i Bazelit, Albian Ajeti, nuk arriti të shënonte në këtë takim.

SEMINARI XIV MBARËKOMBËTAR PËR MËSIMIN PLOTËSUES TË GJUHËS SHQIPE NË DIASPORË – Nga NEXHMIJE MEHMETAJ

 

Prej 31 korrik deri më 3 gusht, në Tiranë do të mbahet Seminari për mësimdhënës/se të mësimit plotësues të gjuhës shqipe. 2018 është viti i katërmbëdhjetë i organizimit të këtij aktiviteti që vazhdon të jetë i mirëpritur nga të gjithë pjesëmarrësit.

Është koha dhe vendi ku të gjithë mësuesit/et që zhvillojnë mësimin plotësues të gjuhës shqipe presin të ndajnë mes tyre përvojat interesante, përkushtimin dhe frytet që kanë korrur nga puna me fëmijët shqiptarë jashtë atdheut.

 

Përmirësimi i cilësisë së mësimit plotësues të gjuhës shqipe mbetet kryefjala e çdo takimi.

Gjetja e formave, e rrugëve dhe e mënyrave më të mira të mësimit të gjuhës shqipe të historisë dhe të kulturës shqipe në grup-mosha dhe nivele të ndryshme fëmijësh është një sfidë për të gjithë mësuesit që kanë marrë përsipër të kryejnë këtë mision sa fisnik dhe integrues.

Për vetë natyrën e zhvillimit të mësimit plotësues të gjuhës shqipe, shpesh ky është një

proces që shoqërohet me vështirësi të natyrave nga më të ndryshmet, si: mospërkrahja e mësimit shqip nga shumica e fëmijëve shqiptarë, mossigurimi i klasave me fëmijë të të njëjtës moshë, vështirësi në përparimin e nxënësve si rezultat i përdorimit të dy a më shumë gjuhëve. Kjo kërkon nga mësimdhënësit aftësi të lartë didaktike si edhe aftësi për të diferencuar nxënësit në klasë.

Seminari që tashmë  është tradicional, organizohet në bashkëpunim Ministria e Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë e Kosovës dhe Ministria e Arsimit e Shqipërisë, ka për qëllim përkrahjen e mësimdhënësve në punën e tyre të rëndësishme.

Temë bosht e seminarit është mësimdhënia “Gjuha shqipe standarde dhe dialektet e saj” nga Prof. dr. Gjovalin Shkurtaj dhe “Rreth përdorimit të dialektit dhe të gjuhës standarde”, prezantim i doracakut autorial dhe udhëzime për punën me të nga Prof. dr. dr. Basil Schader.

Prof. dr.dr. Basil Schader, prezantimi i uebfaqes http://hlt.cwd.gr/ me materiale multimediale didaktike për mësimin plotësues.

Prezantim i dokumentit “Kurrikula e mësimit plotësues të gjuhës shqipe dhe kulturës shqiptare në diasporë e në mërgatë” Nuhi Gashi,  Erida Koleci.

Gjithashtu do të zhvillohen edhe tema tjera të mësimdhënies më e dukshme është figura historike e Skënderbeut – si përfaqësues i përkushtimit ndaj atdheut.

Sipas programit informativ në këtë Seminar, përveç punëtorëve shkencorë e kulturor nga vendi dhe jashtë do të marrë pjesë një numër i madh i mësimdhënësve nga Greqia (40), Italia (32), Suedia (25), Gjermania (20), Zvicra (12) Austri (9) Britani e Madhe (8) etj.

Prishtinë, 24.07. 2018                                            Nexhmije Mehmetaj, mësuese, Zvicër

Tjetër talent shqiptar në Zvicër, njihuni me 19-vjeçarin që u bë pjesë e formacionit të javës

Një tjetër talent shqiptar duket se do të lëri gjurmë në kampionatin zviceran. Bëhet fjalë për 19-vjeçarin Ton Domgjoni i cili ka arritir të shkëlqejë me ekipin e tij Zyrih. Lojtari me origjinë shqiptare ka dhënë një asist në fitoren 2-1 të ekipit të tij Zyrih përballë Tun.

Por nuk ishte vetëm ai asist që ai dha por edhe loja shumë e qëndrueshme e 19-vjeçarit në mesfushë duke ndërprerë mjaft aksione dhe duke bërë disa hapje të bukura loje. Nga kjo paraqitje lojtari ka përfunduar menjëherë në formacionin më të mirë të javës sipas “Blick”.