VOAL

VOAL

Please Wait ...
0%

Çfarë po ndodh me cilësinë e vajit të ullirit në Itali dhe Spanjë

By | May 10, 2019

Komentet

Përse njerëzit merren me thashetheme? Ka një shpjegim shkencor për këtë!

Njerëzit shpenzojnë mesatarisht 52 minuta në ditë duke bërë thashetheme.

Këtë e thotë një studim i kohëve të fundit, të cilit i referohet AgroWeb.org

Thashethemet Janë Të Nevojshme Për Mbijetesë

Kjo jo domosdoshmërisht është diçka e keqe, sipas psikologëve.

Ata e përkufizojnë thashethemin si një instinkt bazë i njeriut sepse njeriu është formuar i tillë të qëndrojë e të jetojë në grup dhe të varet prej tij për mbijetesë.

Në vazhdën e këtij përkufizimi, njeriu -sipas psikologëve- ka dëshirë dhe nevojë që të marrë sa më shumë informacion për njerëzit që e rrethojnë.

Është dëshirë dhe nevojë, për faktin se njeriu do të dijë tek kush duhet të ketë besim dhe jo, kush është i mirë dhe kush është i keq, kush i bindet rregullave dhe kush i shkel ato, kush mund të jetë i qëndrueshëm në miqësi e kush jo.

Mbi të gjitha, ka të bëjë me nevojën për të zbuluar jo vetëm personalitetin, por edhe këndvështrimin e tjetrit.

Grupet ku bën pjesë njeriu janë:

  • Familja, tek e cila presim dhe marrim dashuri dhe ngrohtësi,
  • Miqtë nga të cilët marrim shoqëri dhe komunikim,
  • Punëdhënësi, i cili na jep para dhe nëse jemi me fat edhe na ofron siguracion shëndetësor e ditë pushimi,

Ndaj nëse për shembull nëna të thotë se babai ka mbetur pa punë, atëherë do të dish se ke nevojë për të gjetur një mënyrë për të paguar qeranë e faturat.

Nëse kolegu të informon se punëdhënësi ka ndërmend të bëjë shkurtime në kompani, ti duhet të përgatitesh të gjesh një burim tjetër për mbijetesë.

Si na ndihmojnë thashethemet

Thënë shkoqur, thashethemi është mënyra se si njeriu arrin të mbijetojë në këtë botë të egër.

Thashethemi nuk na ofron më shumë informacion për personin për të cilin po flitet, por edhe për personin që flet.

Nëse jeni të kujdesshëm dhe të vëmendshëm,mund të merrni informacion jo vetëm për personin e interesit por edhe për bashkëbiseduesin dhe karakterin e tij.

Pavarësisht nevojës për mbijetesë, thashethemet janë shpesh të këqija dhe dashakeqe, dhe përbëjnë mënyrën më të mirë për të ndarë informacion dhe për të përzgjedhur grupin më të mirë shoqëror tek i cili mund të besojmë plotësisht, ose diçka e tillë./AgroWeb.org

Ullinjtë shekullorë të Shqipërisë – Pema frutore e lashtësisë

Në vendin tonë ka shumë zakone të hershme që janë trashëguar edhe në ditët tona, të cilat lidhen pikërisht me këtë pemë frutore.

Ulliri në Shqipëri është mjaft i vjetër, aq sa dhe në vendet e tjera të Mesdheut. Kjo pemë ka vendin dhe rëndësinë e saj në kulturën dhe artin popullor.

Fjala ulli, në shqip rrjedh nga emri ullastër. Pema e këtij fruti paraqitet me dy forma të ndryshme: i egër  dhe i kultivuar.

Në vendin tonë ka shumë zakone të hershme që janë trashëguar edhe në ditët tona, të cilat lidhen pikërisht me këtë pemë frutore.

Sipas të dhënave që AgroWeb.org ka gjetur, në duvakun e nuses vendoset një kurorë me degëza ulliri të lidhura bashkë me gjurmish.

Diçka e tillë simbolizonte bekimin për lumturi dhe begati për familjen e re që sapo ishte formuar.

Por historia me këtë pemë është akoma edhe më e lashtë.

Fidani i Parë i Ullirit Në Shqipëri

Arkeologët shqiptarë kanë zbuluar detaje të cilat vërtetojnë lidhjen e ngushtë që kjo pemë kishte në kulturën tonë.

Flitet se fidanët e parë në territorin Ilir kanë ardhur nga fisi i Molosëve.

Ata e përhapën kulturën e kultivimit të ullirit dhe prodhimit të vajit deri në Shkodrën e sotëme.

Ky shkëmbim erdhi si pasojë e tregtisë së vazhdueshme që Molosët bënin me fiset Ilire përmes portit të Apolonisë, Vlorës dhe Durrësit.

Ndërkohë një tjetër hipotezë thotë se kanë qenë Pellazgët të cilët jetonin në afërsi të Athinës të cilët nisën kultivimin e kësaj peme.

Në shumë nga dokumentet e vjetër historike, tregohet se në territoret ku tani shtrihet Shqipëria, bujqësia ishte një nga shtyllat e ekonomisë.

Sipas të dhënave ku AgroWeb.org bazohet, ullishtet dhe vreshtat kanë qenë dy nga aktivitetet kryesore.

Ullinjtë Shekullorë Shqiptar

Arkeologët shqiptarë kanë identifikuar se ullishtet në territoret shqiptare kanë ekzistuar që 12.000 vite para Erës Sonë.

Ndërkohë që gjurmët e gjetura të mullinjve të vajit në Amantia apo Bylis, datojnë që 300-350 vite para Erës Sonë.

Në vend rezulton se është i përhapur kultivimi i ullirit olea europaea L. sativa.

1-            Ulliri i Tufinës. (Pronë e Qefaliajve). Mosha 2000-2500 vjet.

2-            Ulliri Pulazeqin. Moshë afërsisht 2000 vjeç. Gjendet në Vlorë

3-            Ulliri Kallmet kokërr-vogël.  Gjendet në fshatin Kallmet të Lezhës. Vlerësohet me moshë mbi 1200vjet.

4-            Ulliri i zi i Tujanit.  Pemë e vlerësuar mbi 2500 vjet

5-            Lashtraku i Grizhës.  Gjendet në Gruemirë të Malësisë së madhe. Vlerësohet me moshë mbi 2000  vjet.

Furnizimi me ujë në Shqipëri – Çfarë pritet të ndodhë

Këto statistika tregojnë për një problem të thellë i cili ka mbetur i pandryshueshëm që nga viti 2013.

Problemet me furnizimin e ujit janë ende prezente në shumë nga qytetet e qarqeve të Shqipërisë.

Lajme të shumta të cilat raportojnë orët e zgjatura pa ujë janë bërë një realitet i përditshëm.

Sipas të dhënave që janë bërë publike nga Ministria e Infrastrukturës, tregojnë se furnizimi aktual i vendit me ujë shkon deri në 12 orë.

Kjo shifër vetëm për qytetet e mëdha, nëse flasim për fshatrat larg qendrave, rezultati ulet në tri orë.

Këto statistika tregojnë për një problem të thellë i cili ka mbetur i pandryshueshëm që nga viti 2013.

Pra për shtatë vitet e fundit nuk ka patur asnjë përmirësim për shkak të mungesës së investimeve në këtë sektor.

Në të gjithë vendin janë funksionale vetëm shtatë shoqëri të Ujësjellës-Kanalizimeve që furnizojnë familjet me ujë.

Investimet e Reja Për Furnizimin Me Ujë

Sipas të dhënave të Top Channel, për periudhën 2020-2030 Shqipëria ka nevojë saktësisht për 1 miliardë e 496 milionë euro investime, ose mesatarisht 150 milionë euro në vit.

Shqipëria duhet të investojë të paktën 1 miliardë e gjysmë euro në 10 vitet e ardhshme për të përmirësuar furnizimin me ujë dhe rrjetin kombëtar të kanalizimit.

Të dhënat janë bërë publike në strategjinë Kombëtare të sektorit ujësjellës kanalizimi, të përpiluar nga Ministria e Infrastrukturës.

Në strategjinë paraardhëse qeveria kishte vënë si objektiv që në vitin 2017, Shqipëria të furnizohej mesatarisht me 20 orë ujë në ditë.

Por ky objektiv ka dështuar për shkak të mungesës së investimeve.

Në strategji qeveria nënvizon se aktualisht 67 për qind e ujit që hidhet në rrjet humbet dhe nuk tarifohet duke mos sjellë të ardhura.

Synimi i strategjisë është që përmes investimeve, pjesa e ujit pa të ardhura të ulet deri në 40% brenda vitit 2030, ndërkohë që furnizimi me ujë të jetë mbi 20 orë në ditë në të gjithë territorin e vendit./AgroWeb.org

Trendi i rradhës në Internet – Çfarë është aplikacioni TikTok?

TikTok është një aplikacion për shpërndarjen e videove në internet dhe zotërohet nga një kompani kineze.

Diçka po zien në botën e internetit.

Bëhet fjalë për aplikacionin TikTok që po shkarkohet dhe përdoret me ritme të shpejta në mbarë botën, nga fëmijë e të rritur, duke ngjallur shqetësime për një mjedis toksik në botën e internetit.

Pavarësisht përdorimit masiv, ka shumë njerëz që po t’i pyesësh se çfarë është TikTok-u, nuk dinë çfarë të thonë për të.

 Çfarë Është Aplikacioni TikTok?

TikTok është një aplikacion për shpërndarjen e videove në internet dhe zotërohet nga një kompani kineze.

Përdoruesit e saj mund të xhirojnë video, të montojnë dhe të ndajnë me të tjerët fragmente 15 sekondëshe të ditës së tyre.

Këto fragmente mund të pasurohen me filtra, muzikë, animacione, efekte speciale e shumë më tepër.

Si në çdo aplikacion apo platformë tjetër, përdoruesit mund të ndjekin njëri tjetrin, të pëlqejnë postimet apo të shkruajnë komente.

TikTok është i përshtatshëm për sistemet iOS dhe Android.

Thënë shkoqur, TikTok ka ardhur në jetët tona për ta bërë rrjetin social më argëtues.

Si Ndryshon TikTok nga Aplikacionet e Tjera

Vitin e shkuar, TikTok kishte 400 milionë përdorues aktivë, ndërsa tani ky numër ka shkuar në gjysëm miliardë.

Vlera në treg e kompanisë është 75 miliardë.

Ky aplikacion kombinon fuqinë e inteligjencës artificiale me telefonin celular në përpjekje për të revolucionizuar mënyrën se si njerëzit përpunojnë dhe marrin informacion.

Praktikisht, TikTok synon tu japë përdoruesve vetëm atë që duan.

Grupmosha që e përdor më shumë këtë aplikacion janë 20 vjeçarët, megjithatë, ai ka gjetur mbështetjen e shumë njerëzve të famshëm të Hollivudit.

A Rrezikohen Fëmijët Nga Ky Aplikacion?

Qëllimi i aplikacionit është argëtimi. Megjithatë, duke marrë në konsideratë faktin se miliona përdorues të tij janë fëmijë, prindërit duhet të tregojnë kujdes.

Gjasat që ky aplikacion të krijojë një ambient toksik për fëmijët janë të mëdha, sepse ata mund të përballen me komente negative nga të tjerët.

Prindërit mund të ndërhyjnë tek veçoritë e privacisë tek aplikacioni dhe të ndalojnë ndërveprimin e fëmijëve të tyre me njerëz të caktuar, ose të bllokojnë komentet që janë të papërshtatshme./AgroWeb.org

Rritja e sëmundjeve kronike, BB: Në Shqipëri 93.1% e popullsisë të prekur

Pavarësisht rritjes së jetëgjatësisë, rritja e sëmundjeve kronike dhe jo të transmetueshme është shndërruar në një kërcënim global. Çdo vit në të gjithë globin, 15 milion njerëz vdesin para moshës 70 vjeç nga këto sëmundje të cilat përfshijnë sëmundje kardiovaskulare, kancere, diabeti dhe mbipesha, citon Banka Botërore në një studim të fundit.

Sipas të dhënave të vendosura në dispozicion, BB bën me dije se 93.1% e shqiptarëve janë të riskuar nga këto sëmundje, një shifër e lartë vihet re në të gjithë rajonin. Serbia sakaq ka 94.6 %, Maqedonia 95.3%, Maqedonia 95%, Bosnja e Hercegovina 94.5%

Në Greqi preken 86.2% e popullsisë.
Sëmundjet kronike dhe jo të transmetueshme janë bërë një shqetësim në rritje në të gjitha vendet, pavarësisht nivelit të të ardhurave.

“Një nga mënyrat më efektive për të adresuar sëmundjet që nuk mund të transmetohen është të grumbullohen investime në kujdes shëndetësor të përballueshëm, me cilësi të përballueshme”, thotë raporti i BB. “Kjo ka kuptim si nga këndvështrimi shëndetësor, ashtu edhe nga ai ekonomik. Vendosja e më shumë burimeve në vijën e parë për të zbuluar dhe trajtuar kushtet herët, përpara se ato të bëhen më serioze, shpëton jetë, përmirëson rezultatet e shëndetit, zvogëlon kostot e kujdesit shëndetësor dhe forcon gatishmërinë për shpërthim.”

Shumë vende në të gjithë globin tani vuajnë nga ajo që quhet “barrë e dyfishtë e kequshqyerjes” – nivele të larta të urisë së fëmijëve dhe rritje të shpejtë të niveleve të mbipeshes, duke kompromentuar më tej kapitalin e tyre njerëzor.

Kjo ngarkesë e dyfishtë përkthehet në ndryshime në strukturat e familjes, pasi anëtarët e familjes, veçanërisht gratë, bëhen kujdestarët ‘de fakto’ për të moshuarit. Për më tepër, njerëzit e varfër përjetojnë një pjesë më të madhe të problemit pasi janë më të prekshëm nga goditjet shëndetësore dhe ekonomike, nënvizon Banka.
Sëmundjet kronike dhe jo të transmetueshme parashikohet të rriten deri në vitin 2030, pavarësisht ndryshimit të mënyrës së jetesës, popullsisë së plakjes dhe një urbanizimi në rritje. Ndërsa vendet pësojnë rritje ekonomike dhe ndryshime të sistemit ushqimor, po kështu tundimi i njerëzve për të konsumuar ushqime jo të shëndetshme dhe ushtrime vihet re në nivele më të ulëta.

Duke mësuar nga shembuj të suksesshëm të vendit, Banka Botërore ka identifikuar gjithashtu një seri ndërhyrjesh premtuese siç është etiketimi i detyrueshëm i ushqimeve të përpunuara; arsimim i konsumatorit; politika të forta fiskale, siç janë taksimi i ushqimeve jo të shëndetshme; investime në programet e hershme të ushqimit të fëmijërisë; dhe dizajn të përmirësuar urbanistik, siç janë shesh lojërash nëpër shkolla dhe shtigje për ecje dhe biçikletë./Monitor

Udhërrëfyesi me 9 hapa për një jetesë të mençur

Hapat bazë dhe më të rëndësishëm të një jetese të zgjuar janë të thjeshtë dhe nuk kërkojnë shumë mund, siç do ta kuptoni duke lexuar më poshtë.

Të jetosh në mënyrë të zgjuar tingëllon si një mision i vështirë dhe i papërshtatshëm me mundësitë e shumë njerëzve.

Megjithatë, pavarësisht se një stil i zgjuar jetese, duket sikur është i përshtatshëm vetëm për njerëz që kanë mjete financiare, është krejt e kundërta.

Hapat bazë dhe më të rëndësishëm të një jetese të zgjuar janë të thjeshtë dhe nuk kërkojnë shumë mund, siç do ta kuptoni duke lexuar më poshtë.

Fike Dritën

Shpërdorimi i energjisë elektrike është e kundërta e jetesës së mençur.

Mos lini dritat ndezur kot e më kot e mos shpenzoni elektricitet kur nuk është e nevojshme.

Ha Më Pak Mish

Ndërgjegjësimi për ushqimin qëndron në zemër të një qasje më ambientaliste ndaj jetës. Hap i rëndësishëm është kufizimi i konsumit të mishit. Kësisoj do të zvogëloni ndjeshëm gjurmën tuaj individuale të karbonit.

Mos Hidh Ushqim

Mos e shpërdoroni ushqimin. Jo vetëm që po hidhni në kosh paratë tuaja, por edhe po dëmtoni ambientin.

Kufizo Plastikën

Plastika ka gjetur vend në të gjitha skutat e jetës tonë, por ajo është e dëmshme për shëndetin dhe planetin.

Në vend të qeses plastike, merrni torbat dhe mos e teproni me shishet plastike të ujit, të cilat mund t’i ricikloni.

Përdor Ndriçimin Led

Llampat me ndriçim LED janë tepër efikase në kursimin e energjisë,

Për më tepër, ato ofrojnë një ndriçim të personalizuar që u përshtatet shijeve dhe nevojave të ambientit.

Izolimi i Shtëpisë

Pasja e një sistemi të mirë izolimi është thelbësore për një stil të mençur jetese.

Jo vetëm që nuk do të ndosni dhe ngrohni ambientin ku jetoni,  por edhe do të kurseni në faturën elektrike.

Mos Përdor Makinën

Nëse mund të ecni në këmbë, t’i jepni biçikletës apo të shfrytëzoni transportin publik, atëherë mos e përdorni makinën e mos ndikoni në emetimin e karbonit në atmosferë.

Rriti Perimet Vetë

Kopshtaria dhe mbjellja e perimeve dhe frutave nuk është një mënyrë e mirë për të kursyer para por edhe për të zvogëluar gjurmën individuale të karbonit në atmosferë.

Mund ta nisni me disa vazo në ballkon dhe nuk do i ndaheni këtij aktiviteti.

Një tjetër mënyrë si të zvogëloni gjurmën e karbonit është që të mbillni pemë.

Produktet e Higjenës Dhe Të Pastrimit

Sigurohuni që të përdorni sa më pak produkte pastrimi dhe të higjenës personale që janë të mbushur me kimikate ose grimca plastike.

Sa i përket pastrimit, në vend të larësve industrialë mund të përdorni produkte natyrale siç është uthulla e mollës./AgroWeb.org

Të rejat që duhet të dini për aplikacionin e Facebook-ut, Messenger

Aplikacioni Messenger i Facebook-ut po transformohet në një platformë gjithëpërfshirëse plot me risi për përdoruesit e tij.

Sipas ekspertëve të AgroWeb.org, kjo platformë përdoret nga rreth 1.3 miliardë njerëz çdo muaj.

Pavarësisht numrit të lartë të përdoruesve, akoma besohet se potenciali i plotë i platformës është pjesërisht i shfrytëzueshëm.

Që në momentin e prezantimit të aplikacionit, kompania Facebook ka punuar fort për ta bërë atë sa më miqësor me përdoruesin duke shtuar karakteristika të reja, lojëra dhe mënyra të përditësuara të shkrimit të një teksti.

Gjithçka Që Ju Ofron Aplikacioni i Messenger

Përvecc përdorimit miqësor në kompjuter dhe jo vetëm në telefona dhe tableta, Messenger ofron shumë mundësi të tjera.

Dërgoni Dhe Kërkoni Para

Facebook u lejon përdoruesve të tij të dërgojnë dhe të marrin para.

Ky aplikacion mundëson lidhjen me kartën e kreditit dhe tu dërgoni para miqve dhe familjarëve por edhe të pranoni prej tyre.

Për të bërë një gjë të tillë, regjistroni kartën tuaj të bankës duke u futur tek Profili > Pagesat > Shtoni Një Kartë të Re.

Për të kërkuar dhe dërguara para, klikoni tek butoni + në cepin e majtë në fund të faqes dhe futuni tek seksioni i Pagesave.

Kodi i Profilit

Në kohët e sotme, ju mund të shtoni miq të ri me një kod të vetëm.

Çdo profil përdoruesi në platformën e Facebook ka një kod unik.

Nëpërmjet këtij kodi të skanueshëm, ju mund të shtoni miq të rinj, por edhe të pranoni ose jo kërkesa të reja për miqësi.

Lojërat Më Argëtuese

Platforma Facebook e ka pasuruar aplikacionin e saj Messenger me lojëra të shumëta dhe mjaft argëtuese.

Ju mund të luani vetëm ose me miqtë tuaj direkt në Messenger.

Mjafton të zgjidhni butonin Games dhe të nisni lojën.

Biseda Sekrete

Nëse jeni të fiksuar pas privatsisë, atëherë mund të shfrytëzoni mundësinë e të pasurit biseda sekrete e të fshehura ndaj syve kureshtarë.

Bisedat e enkriptuara mbeten të fshehura jo vetëm nga autoritetet, por edhe nga vetë Facebook.

Në momentin e nisjes së një bisede, mund të klikoni butonin ‘Sekret’ në anën e sipërme në të djathtë të ekranit.

Bota e internetit dhe e platformave apo aplikacioneve të tilla është gjithë kohën në përditësim dhe ofron mundësi të pafundme argëtimi dhe informimi.

Si e ndikojnë trurin lajmet politike – Këshillat e Ekspertëve

Lajmet e ditës në vendin tonë janë të mbushura me politikë.

Çdo edicion lajmesh nis me një ose shumë politikanë që herë flasin qartë, e herë mes rreshtave për probleme që i takojnë ose jo qyetarit të thjeshtë.

Një studim i publikuar në revistën Plus One, ka analizuar pasojat fizike dhe emocionale të angazhimit qytetar në politikë nëpërmjet lajmeve.

Sipas studimit, njerëzit po humbasin gjumin dhe janë në ankth për shkak të politikës.

Si ndikohet organizmi?

Kevin Smith nga Universiteti i Nebraskës, i cili ka kryer studimin, thotë se politika ka një ndikim të fortë dhe negativ në mirëqenien mendore të njeriut.

Pas intervistave të 800 njerëzve që u përfshinë në studim, analistët zbuluan se 40 përqind e tyre ishin të stresuar prej politikës.

Studimi tregoi se në 20 përqind të rasteve, mosmarrëveshjet politike ishin shkaku i prishjes së shumë miqësive.

4 përqind e njerëzve të intervistuar pranuan se kishin ndjenja që i nxisnin drejt vetëvrasjes për shkak të politikës.

11.5 përqind e tyre thonë se kishin probleme shëndetësore prej saj.

31.8 përqind pranuan se televizionet, politika editoriale e të cilave binte ndesh me pikëpamjet e tyre politike, i bënte të ndiheshin si të çmendur.

“Politika ka një ndikim shumë negativ në jetët e njeriut. Mënyra se si njerëzit e perceptojnë politikën ndikon në jetët e tyre në një mënyrë shumë domethënëse dhe të fortë,” tha Smith.

Stresi është ulur këmbëkryq në jetët e njerëzve dhe ka një ndikim tejet të keq në jetët e tyre.

Nëse politika kontribuon në nivelet e stresit, atëherë padyshim pasojat e saj do të shtrihen përtej aspektit mendor dhe do të rrezikojnë seriozisht shëndetin.

Cilat Janë Organet Kryesore Që Preken Më Fort Nga Stresi  

Kur ndihemi të stresuar, nivelet e kortizolit rriten dhe mund të kompromentojnë funksionet e shumë sistemeve dhe organeve në trup.

 Zemra

Ndikimi emocional i stresit çrregullon rrahjet e zemrës dhe përbën rrezik për individët që përjetojnë aritmi.

Truri

Kur jemi të stresuar, nuk i shpëtojmë dot migrenës ose dhimbjeve të kokës. Stresi afatgjatë, ankthi dhe depresioni mund të shkaktojnë sklerozë ose sëmundjen e Alzheimerit.

Lëkura

Stresi mund të shkaktojë probleme madhore në lëkurë, duke nisur nga aknet, puçrat, psoriaza dhe pezmatim të lëkurës.

Stomaku

Stomaku është një organ shumë i ndjeshëm ndaj stresit.

Nëse përpiqeni ta ‘hani stresin me bukë’ ushqyesit e produkteve në pjatën tuaj nuk do të përputhen siç duhet.

Kur stresi godet, zorrët nuk përthithin ushqyesit. Ato nuk përcjellin oksigjen dhe gjaku qarkullon 4 herë më pak në pjesët e aparatit tretës.

Sistemi imunitar

Siç e dimë, sistemi imunitar e mbron organizmin nga trupat e huaj siç janë bakteret, viruset dhe qelizat e dëmshme.

Kur jemi të stresuar numri i limfociteve që gjenden në gjak ulet ndjeshëm. Rrjedhimisht na bëjnë një shënjestër më të lehtë ndaj infeksioneve. /AgroWeb.org

Çfarë gatuhej për mbretin Zog dhe receta e tij e preferuar

Nga përshkrimet e historianit Tomes, Mbreti Zog preferonte gatimet tradicionale.

Në librin kushtuar jetës dhe verpimtarisë së Ahmet Zogut, historiani Jason Tomes përshkruan ritualin e një ditë nga jeta e mbretit Zog duke përfshirë edhe gatimet e tij të preferuara.

Sipas të dhënave të publikuara në këtë libër, të cilit i referohet AgroWeb dëshmohet se Mbreti Zog kishte një ditë të gjatë pune, e cila niste herët në mëngjes në zyrën e tij, ku qendronte duke punuar deri edhe në 14 orë.

Ndaj dhe ushqimin shpesh herë ia çonin në zyrën e tij të punës.

Mesa duket, nga përshkrimet e historianit Tomes, Mbreti Zog preferonte gatimet tradicionale.

Kush kujdesej për gatimet e Mbretit Zog dhe çfarë preferonte ai

“Zogu thoshte se ngrihej në gjashtë të mëngjesit e shtrihej në mesnatë. Ai normalisht ishte në studion e tij të mbingrohur në orën tetë të mëngjesit dhe plani i tij i punës zgjatej në 14 orë në ditë.

Një poet zogist e perifrazoi në vargje, “lumi s’fle, deti s’fle, po ashtu nuk fle as mbreti” thuhet në librin e historianit Jason Tomes.

Në libër shkruhet mbi lidhjen e fortë të mbretit Zog me nënën e tij Sadije, me të cilën ai bënte shëtitje të gjata në kopshte dhe që gjithashtu kujdesej edhe për ushqimin e tij dhe recetat e preferuara.

Sipas përshkrimeve të historianit, Mbreti Zog konsumonte gatime tradicionale përfshirë byrekët, ku veçohet byreku me djathë dhe arra, perimet si specat, gatime si orizi me mish, apo edhe kompsotot me fruta të ndryshme.

Por pjata më e preferuar e Mbretit Zog sipas librit ishte ajo e Patëllxhanëve të mbushur. Një recetë tipke e gatuar brez pas brezi në kuzhinën shqiptare në të gjitha trevat.

“Ushqimi vinte nga pallati i nënës mbretëreshë në një kuti të mbyllur sepse ai kishte besim vetëm tek Sadija.

Zakonisht ushqimi përbëhej nga specat, oriz me mish, komposto frutash, djathë i bardhë, bukë e zezë dhe byrek me djathë e arra. Ushqimi i tij i preferuar ishin patëllxhanët e mbushur” citohet më tej në libër.

Në vitin 1928, Kryteari i Republikës Shqiptare Ahmet Zogu u shpall nga parlamenti Zog I, Mbret i Shqiptarëve.

Ai ndryshoi mbiemrin nga Zogolli në Zogu. Nëna e tij Sadije Toptani u shpall Nëna Mbretëreshë, kurse familjaret e tjerë morën titujt Princër dhe Princesha.

Skuqja e veshit – Shkaqet dhe trajtimi me metoda natyrale

 

Skuqja e veshit është një fenomen i shpeshtë tek të gjithë njerëzit.

Në terma popullore thuhet se kur njëri nga veshët të skuqet atëherë dikush është duke folur për ju. Por në të vërtetë, ky fenomen lidhet drejtpërdrejtë me të tjera shkaqe.

Në shumë raste, personat përjetojnë jo vetëm skuqje të veshit por edhe nxehtësi në pjesën e skuqur.

Në disa raste, ky fenomen zgjat për disa minuta por në raste të tjera edhe për orë të tëra.

Çfarë e shkakton skuqjen e veshit?

Ka disa faktorë që shkaktojnë skuqjen e veshit të cilët kryesisht kanë të bëjnë me:

Stresin dhe ankthin

Emocionet – gjatë një ataku prej panikut, nervozizmi dhe ankthi i injektojnë trupit disa lëndë kimike që rrisin presionin e gjakut duke shkaktuar edhe skuqjen apo nxehtësinë në njërin apo të dy veshët.

Ndryshime hormonale- problemet me tiroidet dhe të tjera probleme shëndetësore që ndikojnë në ndryshimet hormonale nxisin skuqjen e veshit.

Alkoli

Dehidratimi

Migrena – në këtë rast skuqja, nxehtësia por edhe dhimbja e veshëve shoqërohet edhe me dhimbje koke.

Skuqja e veshit shkaktohet edhe nga faktorë jo shëndetësorë si për shembull: 

Prekja apo kruarja e veshit

Moti ekstremisht i ftohtë por edhe ekstremisht i ngrohtë

Disa lëvizje si përtypja e shpeshtë, teshtima, kollitja, lëvizja e nofullave.

Krehja e flokëve apo edhe bërja e dushit etj

Metodat natyrale për trajtimin e skuqjes së veshit   

Ka disa mënyra shumë të thjeshta natyrale të cilat ndalojnë skuqjen e veshit dhe nivelin e lartë të nxehtësisë së tij.

Në këto raste, lani fytyrën dhe veshët me ujë të ftohtë.

Dehidratimi ndihmon gjithashtu tek skuqja e veshit ndaj në një rast të tillë pini 1 apo dy gota ujë.

Mos hani ushqime të shpejta të cilat përmbajnë toksina dhe yndyrna të shumta

Hani fruta dhe perime të pagatuara apo pini lëngje frutash dhe perimesh.

Hani arra, lajthi e bajame.

Përdorni për masazhimin e veshit vaj ulliri apo vaj rigoni.

Të gjitha këto metoda do t’ju ndihmojnë që të largoni sikletin e veshit të skuqur dhe nxehtësinë e tij krejt shpejt./AgroWeb.org

7 këshilla të Rëndësishme nga ISHP për mbajtjen nën kontroll të tensionit të gjakut

Sipas Institutit të Shëndetit Publik (ISHP), niveli i vdekshmërisë nga sëmundja ishemike e zemrës që i atribuohet tensionit të lartë të gjakut është dyfishuar në 20 vitet e fundit.

Të dhënat e Observatorit Global të Shëndetit të cituara nga revista Monitor e rendisin Shqipërinë në zonën e rrezikut mes vedeve me prevalencën më të lartë të hipertensionit në Evropë.

Të dhënat e këtij institucioni tregojnë se kjo sëmundje prek rreth 32 përqind të popullësisë së rritur në vend.

Ndërkohë, sipas Institutit të Shëndetit Publik (ISHP), niveli i vdekshmërisë nga sëmundja ishemike e zemrës që i atribuohet tensionit të lartë të gjakut është dyfishuar në 20 vitet e fundit.

Një ditë më parë, ISHP rekomandoi 7 këshilla të rëndësishme për mbajtjen nën kontroll të tensionit të gjakut, të cilat janë përsëritur edhe më herët nga ekspertët e AgroWeb.org

Këto këshilla janë të nevojshme sidomos tani kur rreziku i atakut në zemër dhe goditjes në tru është i lartë.

Humbni Në Peshë

Mbipesha rrit rrezikun e tensionit të lartë. Edhe një humbje e vogël në peshë mund të ndihmojë pasi sjell një ndryshim të madh në mbajtjen nën kontroll të tensionit dhe përmirësimin e shëndetit të zemrës.

Ushqehuni Shëndetshëm

ISHP rekomandon zbatimin e një regjimi të shëndetshëm mesdhetar.

Ky i fundit përqendrohet më shumë në ngrënien e shumë perimeve dhe frutave.

Për më tepër, ISHP këshillon uljen e konsumit të yndyrnave të ngopura, mishit të kuq  dhe karbohidrateve si makarona dhe bukë.

Më Pak Kripë

ISHP rekomandon që të hani jo më shumë se 1.500 mg në ditë. Sipas ISHP-së ka një lidhje të fortë midis marrjes së tepërt të kripës dhe hipertensionit apo çrregullimeve të tjera metabolike.

Jo Duhanit

Pirja e duhanit dëmton shëndetin e mushkërive dhe rrit rrezikun e kancerit.

Megjithatë, pirja e duhanit është faktor rreziku për atakun në zemër dhe goditjet në tru.

Aktiviteti Fizik.

Instituti i Shëndetit Publik rekomandon sa më shumë aktivitet fizik gjatë çdo dite të javës.

Sipas ISHP-së 30 minuta aktivitet fizik për të paktën 3 ditë në javë, zvogëlon shanset e tensionit të lartë të gjakut, diabetit dhe ndihmon në mbajtjen nën kontroll të kolesterolit.

Larg Stresit

Niveli i stresit është një nga faktorët e rritjes së presionit të gjakut.

Rrjedhimisht, përqendrimi në gjërat pozitive ndikon pozitivisht në shëndetin tuaj, thotë ISHP.

Jini Të Rregullt Me Ilaçet

Për pacientët që kanë vështirësi në uljen e tensionit të gjakut përmes dietës dhe stërvitjes, ISHP nënvizon rëndësinë e marrjes së ilaçeve të tensionit në mënyrë shumë të rregullt. /AgroWeb.org

Mënyra e duhur e shtrimit të tryezës për çdo rast

Shtrimi i tryezës së ngrënies për vete apo për ndonjë rast të veçantë nxjerr në pah jo vetëm aftësitë organizative të amvisave por edhe shijen e hollë.

Truket e shtrimit të tryezës për çdo rast do të mund t’i mësoni duke lexuar më poshtë në këtë artikull.

 Shtrimi Bazë i Tryezës

Sipas rregullit bazë të shtrimit të tryezës, pjata e ngrënies duhet të jetë e pozicionuar në qendër të vendit të ngrënies dhe gjithçka tjetër duhet vendosur rreth saj.

Në të majtë të pjatës duhet të jetë piruni ndërsa thika dhe luga duhet të pozicionohen në të djathtë.

Maja e thikës duhet të jetë në një drejtim me pjatën, ndërkohë që gota e ujit duhet të jetë përbri thikës.

Peceta duhet vendosur nën pirun ose mbi pjatë për një dekorim informal të tryezës.

Si Të Shtroni Tryezën Për Një Darkë Informale

Për një darkë informale, ndiqni rregullat bazë të shtrimit të tryezës por duhet të shtoni edhe disa enë dhe pajisje të tjera.

Për shembull, nëse do të servirni sallatë, duhet të shtoni pirunin e sallatës që vendoset në të majtë të pirunit të darkës.

Nëse do të servirni supë, pjata e supës duhet vendosur sipër pjatës kryesore, ndërsa luga e supës, në të djathtë të lugës kryesore.

Gotat e ujit ose të verës duhen vendosur në anën e djathtë të pjatës.

Si Të Shtroni Tryezën Për Një Darkë Zyrtare

Shtrimi i tryezës për një darkë zyrtare nis me vendosjen e gotave të verës dhe të ujit përbri pjatës kryesore.

Lugët për supa, ëmbëlsira apo gjellëra duhen vendosur nën anën e djathtë bashkë me thikën.

Pirunjtë në anën e majtë.

Sipër pjatës kryesore mund të vendosni pecetën dhe sipër saj pjatën e supës.

Udhërrëfyesi i Një Gostie Perfekte

Nëse do të shtroni një gosti në shtëpinë tuaj, nxirrni mbulesat, pecetat dhe enët më të mira të kuzhinës.

Në mes të tryezës vendosni një vazo të vogël me lule por jo shumë të gjatë.

Përpara ngrënies, në dhomën e ndjenjes servirni antipasta dhe pije të ndryshme.

Përpara se të ftuarit të ulen në tryezë, sigurohuni që gotat janë të mbushura dhe buka është e ngrohtë dhe gati për servirje.

Në fillim servirni sallatën, pastroni enët e përdorura dhe më pas pjatat individuale.

Përpara servirjes së ëmbëlsirës, pastrojeni tryezën nga enët e ndotura dhe ato të përdorura.

Rregulli i fundit, por jo për nga rëndësia, është që të mos nisni larjen e enëve ndërkohë që të ftuarit janë akoma në tryezë./AgroWeb.org