VOAL

VOAL

Carl Spitteler i vetmi zviceran që mori çmimin Nobel për letërsi

May 7, 2019

Komentet

Nisma popullore “Ruajtja e neutralitetit zviceran” mbledh mbi 132 mijë nënshkrime

Mbi 132,000 nënshkrime i janë dorëzuar Kancelarisë Federale në Bernë në mbështetje të nismës së promovuar për të kërkuar që Zvicra të mos bashkohet me asnjë aleancë ushtarake.

VOAL – Mbi 132 000 nënshkrime të vërtetuara në mbështetje të nismës popullore “Ruajtja e neutralitetit zviceran” u dorëzuan në Kancelarinë Federale në Bernë të enjten. Prandaj, iniciativa, e cila kërkon një kthim në neutralitet të plotë, duhet të jetë e suksesshme (100,000 nënshkrime u deshën).

Ky është një numër që “kapërcen pritshmëritë”, siç nënvizohet nga komisioni promovues në një shënim të sotëm. Dhe kjo pasqyron suksesin e propozimit në mesin e popullatës, e cila, duke nënshkruar, donte t’u dërgonte një sinjal të fortë autoriteteve: neutraliteti i Zvicrës duhet të mbetet në qendër të politikës së jashtme, të brendshme dhe të sigurisë.

Nisma kërkon që Konfederata të mos bashkohet me asnjë aleancë ushtarake ose mbrojtëse, përveç rastit të një sulmi të drejtpërdrejtë kundër vendit. Ajo gjithashtu dëshiron që Berna të heqë dorë nga sanksionet kundër shteteve ndërluftuese. Stërvitja me partnerë të huaj do të mbetej e lejuar dhe detyrimet ndaj OKB-së nuk do të prekeshin. rsi-eb

Konferenca e paqes për Ukrainën do të mbahet në qershor në Bürgenstock të Zvicrës

Presidentja e Konfederatës Viola Ahmerd ishte angazhuar për organizimin e samitit në Zvicër pas vizitës së presidentit ukrainas Zelensky janarin e kaluar.

Këshilli Federal konfirmon se samiti ndërkombëtar do të zhvillohet buzë liqenit të Lucernës

VOAL- Pas javësh spekulimesh, ka ardhur konfirmimi. Konferenca e nivelit të lartë për paqen në Ukrainë do të mbahet në Bürgenstock në Kantonin Nidwalden, ndoshta më 15 dhe 16 qershor. Këtë e bëri të ditur Këshilli Federal të mërkurën.

Presidentja e Konfederatës Viola Ahmerd ishte angazhuar për organizimin e samitit në Zvicër pas vizitës së presidentit ukrainas Volodymyr Zelensky janarin e kaluar. Pas një faze fillestare eksploruese, Berna zhvilloi bisedime me vendet e G7, BE-në dhe përfaqësuesit e Jugut Global, duke përfshirë Kinën, Indinë, Afrikën e Jugut, Brazilin, Etiopinë dhe Arabinë Saudite, dhe konstatoi se kishte konsensus të mjaftueshëm ndërkombëtar për të filluar një proces paqeje.

Konferenca – në të cilën Moska nuk ka ndërmend të marrë pjesë, siç kanë deklaruar vazhdimisht disa burime zyrtare – do të ofrojë një platformë për një dialog të nivelit të lartë mbi mënyrat e mundshme për të arritur një paqe gjithëpërfshirëse, të drejtë dhe të qëndrueshme për Ukrainën, bazuar në të drejtën ndërkombëtare dhe mbi Kartën e Kombeve të Bashkuara. Për më tepër, do të vendoset një udhërrëfyes konkret për pjesëmarrjen e Rusisë në paqe, thuhet në një deklaratë.

Këshilli Federal “është i vetëdijshëm për të panjohurat që vijnë deri në qershor, por në bazë të traditës së gjatë diplomatike të Zvicrës dhe reagimeve inkurajuese të marra gjatë fazës eksploruese, ai beson se është përgjegjësia e tij të kontribuojë në procesin e paqes në Ukrainë”.

Për punën përgatitore të ngjarjes, do të krijohet një grup pune i Departamentit Federal të Punëve të Jashtme (EDA) i kryesuar nga ambasadori Gabriel Lüchinger dhe një grup drejtues ndërdepartamental i kryesuar nga Këshilltari Federal Ignazio Cassis. Task Forca do të jetë përgjegjëse për aspekte të politikës së sigurisë dhe logjistikës, në bashkëpunim të ngushtë me ushtrinë, autoritetet federale dhe autoritetet kantonale të Nidwalden, Lucernë dhe Zyrih.

Presidenti i SHBA Joe Biden gjithashtu mund të marrë pjesë

Presidenti i SHBA Joe Biden mund të marrë pjesë gjithashtu në konferencën e paqes për Ukrainën në Zvicër në mes të qershorit. Këtë e raporton NZZ.

Sipas thashethemeve, priten liderë nga 80-100 vende të Evropës, Afrikës, Amerikës Latine dhe Lindjes së Mesme. Biden mund të udhëtojë në brigjet e liqenit të Lucernit pas samitit të liderëve të G7 në Itali të planifikuar për 13-15 qershor.rsi-eb

Pesë miliardë nga Berna për të mbështetur Kievin

Kjo u vendos nga Këshilli Federal, i cili planifikoi të ndajë fondet në disa faza deri në vitin 2036. Rreth tre miliardë tashmë janë disbursuar

Zvicra synon të mbështesë Ukrainën duke ndarë një shumë globale prej pesë miliardë frangash deri në vitin 2036. Kështu vendosi të mërkurën Këshilli Federal. Për të marrë parasysh situatën e tensionuar financiare, ky kontribut do të disbursohet në disa faza.

VOAL- Deri në vitin 2028, fondet për mbështetjen e Ukrainës (1.5 miliardë) do të tërhiqen nga buxheti i Bashkëpunimit Ndërkombëtar (IC) pas marrjes së pëlqimit të Parlamentit. Për fazën ndërmjet 2029 dhe 2036, qeveria synon të vlerësojë edhe burime të tjera financimi (përveç IK-së) për të mbuluar 3.5 miliardë të mbetura, specifikon një shënim i qeverisë.

Gjatë takimit, Këshilli Federal udhëzoi gjithashtu Departamentin Federal të Punëve të Jashtme (EDA) dhe Departamentin Federal të Çështjeve Ekonomike, Arsimit dhe Kërkimit (EAER) që të zhvillojnë një program të përbashkët kombëtar për Ukrainën, me mekanizma për kontroll ad hoc.

Objektivi i tij do të jetë të sigurojë mbështetje të synuar dhe efektive duke u orientuar në shtatë parimet e vendosura në konferencën e Luganos: 1) partneriteti, 2) reformat, 3) transparenca, llogaridhënia dhe sundimi i ligjit, 4) pjesëmarrja demokratike, 5) multi- angazhimi i palëve të interesuara, 6) barazia gjinore dhe përfshirja, 7) qëndrueshmëria.

FDFA do të duhet gjithashtu të përcaktojë – së bashku me EAER-in dhe departamentet përkatëse – një organizatë për menaxhimin strategjik të programit kombëtar nëpërmjet krijimit të një grupi drejtues ndërdepartamental të udhëhequr nga një delegat i Këshillit Federal për Ukrainën, subjekt i miratimit të vetë Ekzekutivi.
Deri më tani janë ndarë tre miliardë franga

Që nga fillimi i luftës në Ukrainë në shkurt 2022, Konfederata ka punuar për të përmbushur nevojat humanitare të popullsisë dhe për të mbështetur zhvillimin ekonomik, si dhe rindërtimin afatgjatë të vendit. Për këto dhe masa të tjera në favor të popullsisë ukrainase të plagosur nga lufta, Konfederata deri më tani ka ndarë rreth tre miliardë.

Nga këto, pothuajse 425 milionë vijnë nga buxheti i Bashkëpunimit Ndërkombëtar dhe afërsisht 2.5 miliardë nga Sekretariati Shtetëror për Migracionin (SEM), i cili i përdori ato për të mirëpritur dhe mbështetur njerëzit që përfitojnë nga statusi i mbrojtjes S në Zvicër.

Si pjesë e analizës së dëmeve dhe nevojave të bashkëfinancuar nga Zvicra, Banka Botërore vlerësoi se fondet e nevojshme për rindërtimin në Ukrainë arrijnë në 486 miliardë dollarë amerikanë (rreth 440 miliardë franga). Berna po mbështet tashmë projekte në vendin e pushtuar nga Rusia për të rivendosur infrastrukturën civile të shkatërruar në sektorët e energjisë elektrike, rrugëve dhe shëndetësisë.

Antarktidë- Shkencëtarët në garë me kohën për të rikuperuar gurët kozmikë

Alarmi i ngritur nga studiuesit nga WSL dhe ETH: “Ne duhet të përshpejtojmë rikuperimin e kësaj trashëgimie unike në Antarktik për të kuptuar origjinën e jetës në Tokë”

VOAL- Mbi 300 000 meteoritë shtrihen në akullin e Antarktidës. Por në të ardhmen do të ketë gjithnjë e më pak. Në fakt, çdo e dhjeta e një shkalle të ngrohjes globale bën që mijëra prej këtyre gurëve kozmikë të fundosen. Alarmi u ngrit nga studiues të Institutit Federal për Kërkimin e Pyjeve, Borës dhe Peizazhit (WSL) dhe ETH Politekniku i Zyrihut, duke rekomanduar promovimin e rikuperimit të këtyre “bartësve të një pasurie të paparë informacioni rreth sistemit tonë diellor”.

Një studim i ri, i publikuar të martën, tregon se për çdo të dhjetën e shkallës së rritjes së temperaturës globale të ajrit, 5000 deri në 12000 meteorë zhyten në shtresën e akullit. Deri në vitin 2050, rreth një e katërta e tyre nuk do të jenë më në sipërfaqen e akullit dhe deri në vitin 2100, sipas një skenari të fortë ngrohjeje, tre të katërtat mund të humbasin.

Pasoja është humbja e shumë njohurive, pasi këto janë objekte unike jashtëtokësore. “Ato japin informacion mbi origjinën e jetës në Tokë ose mbi formimin e hënës dhe trupave të tjerë qiellorë,” shpjegon glaciologu Daniel Farinotti nga WSL dhe ETH Zyrih, i cili mori pjesë në studim.

Në thelb është një garë me kohën. Sipas bashkautorit të studimit, glaciologut Harry Zekollari, gjithashtu aktiv në WSL dhe ETH, operacionet në akull duhet të përshpejtohen. “Aktualisht, pesë herë më shumë meteoritë po zhduken nga sipërfaqja e Antarktidës sesa po rikthehen”, thotë Zekollari. Nisma e shpresuar nga studiuesi është e ngjashme me atë që tashmë është duke u zhvilluar për mbledhjen e bërthamave të akullit nga akullnajat në zhdukje ose për marrjen e mostrave të shkëmbinjve koralorë përpara se ato të zhduken.

Por pse zhduken meteorët? Shpjegimi duhet kërkuar pjesërisht në ngjyrën e tyre të errët. “Edhe në temperatura shumë nën zero, meteoritët nxehen aq shumë në diell saqë mund të shkrijnë akullin direkt nën të. Falë këtij procesi, meteori krijon një zgavër në akull dhe me kalimin e kohës zhduket plotësisht”, shpjegon Veronica Tollenaar, bashkëautore aktive në Université libre de Bruxelles. Hulumtimi është më aktual se kurrë edhe në aspektin metodologjik, studiuesit në fakt kanë përdorur inteligjencën artificiale për të llogaritur humbjet e pritshme. rsi-eb

Zvicër: Vapa jonormale, është thjesht një episod

Mbi 28 gradë në Chur dhe 25 natën në Delémont, por kini kujdes që të mos ngatërroni ndryshimin klimatik (i cili ekziston, por matet mesatarisht) me episode individuale të pazakonta, shpjegon meteorologu Lorenzo Di Marco.

VOAL- Në Chur (që është në 550 metra mbi nivelin e detit), 28,5 gradë; në Delémont 25 gradë pas mesnate për shkak të erës së fortë, për disa orë. Këto janë disa nga matjet e temperaturës, tepër të pazakonta për fillimin e prillit, të kryera këtë fundjavë nga MeteoSwiss. Dhe sigurisht që nuk keni nevojë për MeteoSvizzera për t’ju thënë se ishte një fundjavë tepër e këndshme, nëse po i lexoni këto rreshta nga Zvicra italisht-folëse.

Diferenca me fundjavën e Pashkëve nuk mund të ishte më e madhe dhe kjo ndikoi që fenomeni të bëhej i dukshëm. Dhe pastaj ajo rërë, që rrymat tropikale e kanë sjellë nga Saharaja e largët në xhamin e përparmë të makinave tona.

Por kini kujdes kur flisni për ndryshimet klimatike. Jo sepse kjo nuk ekziston, por sepse ndryshimi matet në terma afatgjatë, në mesatare ose në frekuencën e ngjarjeve ekstreme. Fjala e një meteorologu, ose më saktë e meteorologut Lorenzo Di Marco, intervistuar nga SEIDISERA.

Nëse nuk ju pëlqen vapa, mos u shqetësoni: mes të martës dhe të mërkurës rikthehemi në temperaturat më të zakonshme për sezonin: 12-13 gradë. Ose për ta thënë siç tha plaka: Prill, mos eja.

Sipërmarrësi socialist 54-vjeçar, me origjinë kurde, i bashkohet qeverisë së Bazelit

Është hera e parë për një shtetas zviceran të lindur nga emigracioni. Conradin Cramer (LDP) merr drejtimin e qeverisë

VOAL- Ish-këshilltari kombëtar socialist Mustafa Atici mundi Luca Urgesen të FDP në raundin e dytë të zgjedhjeve të pjesshme për qeverinë e qytetit të Bazelit, i cili u bë i domosdoshëm pasi Beat Jans hyri në Këshillin Federal. Atici mori 25,198 vota kundër 22,228 për Urgese, i cili u mbështet nga qendra e djathtë dhe SVP. Kështu PS ruan tri vendet e saj në Këshillin e Shtetit.

Sipërmarrës i restoranteve, i lindur në Turqi në vitin 1969, me origjinë kurde dhe besimi alevi, Atici mbërriti në Zvicër në vitin 1992 për të studiuar ekonomi. Zviceran i natyralizuar në vitin 2001, ai u zgjodh në ekipin kombëtar në vitin 2019. Ai është kryetar i lëvizjes së emigrantëve të PS-së. Është hera e parë që një shtetas zviceran me prejardhje emigranti hyn në qeverisjen e qytetit.

Presidenti i ri i qeverisë së Bazelit do të jetë Conradin Cramer (LDP), drejtor aktual i arsimit, në detyrë që nga viti 2017. Zgjedhja e tij u konsiderua praktikisht një formalitet. Është hera e parë që pozicioni shkon te eksponenti i një partie borgjeze. Raundi i parë u zhvillua më 3 mars dhe asnjë kandidat nuk kishte arritur shumicën absolute. rsi-eb

SVP depoziton firmat: “Jo Zvicër 10 milionëshe!”

 

Më shumë se 114 000 abonime të dorëzuara në Bernë në mbështetje të tekstit që synon të kufizojë emigracionin

SVP depozitoi sot 114,600 nënshkrime në Kancelarinë Federale në mbështetje të nismës së saj “Jo Zvicrës prej 10 milionësh!”.

VOAL- Emigracioni i pakontrolluar, pretendon partia, po e dëmton vendin. Niveli i lartë i mbështetjes për tekstin, thonë democentristët në një shënim, dëshmon se “popullsia kërkon urgjentisht” një emigrim të qëndrueshëm dhe të kontrolluar në mënyrë të pavarur për vendin.

Në 2 vitet e fundit më shumë se 180 mijë persona kanë emigruar në Zvicër me efekte shkatërruese për vendin, pretendon SVP, duke akuzuar partitë e tjera se nuk zbatojnë nenin kushtetues të miratuar në 2014 kundër emigracionit masiv. Sipas Marcel Dettling, presidenti i ri i partisë i zgjedhur për të zëvendësuar Marco Chiesa-n, SVPpërfaqëson pra “të vetmen parti që merr përsipër përgjegjësitë e saj”.

Thomas Aeschi, udhëheqës i grupit të SVP-së në Parlament, vëren se përpara votimit për lëvizjen e lirë që u zhvillua në maj 2000, qeveria kishte siguruar që vetëm 8 000 deri në 10 000 njerëz të tjerë do të mbërrinin në Zvicër çdo vit. rsi-eb

Zermatt, mes viktimave të ortekut një 15-vjeçar amerikan

Një burrë dhe një grua, ende të paidentifikuar, vdiqën nën ortek – Lëndime të rënda për një 20-vjeçar zviceran

 

VOAL- Dy burra vdiqën nga orteku i së hënës në Zermatt në Valais, duke përfshirë një amerikan 15-vjeçar. Viktima e tretë është një grua, ende e paidentifikuar. I plagosuri është një shtetas zviceran 20-vjeçar, njoftoi të martën policia kantonale.

Orteku ndodhi jashtë pistës së skive Riffelberg pak para orës 14:00. Në vendngjarje ka nisur menjëherë një operacion i gjerë kërkimi.

Katër persona u nxorën nga masa e borës, tre prej të cilëve vdiqën, tha policia të martën. Skiatori i katërt, 20-vjeçari zviceran, është plagosur rëndë dhe është shtruar në spital.

Kërkimet u pezulluan të hënën në mbrëmje. Prokuroria e Valais ka hapur një hetim për zbardhjen e shkaqeve që shkaktuan ortekun.rsi-eb

180 000 tonë Sahara mbi Zvicër

Rrymat e forta jugore kanë transportuar një sasi të jashtëzakonshme pluhuri ranor nga Afrika, duke lyer qiellin, peizazhet… dhe makinat me ngjyrë të verdhë.

VOAL- Të premten pasdite, një sasi e jashtëzakonshme pluhuri ranor u përhap në të gjithë Zvicrën: sipas modeleve të parashikimit të SRF Meteo, territori do të kishte marrë ekuivalentin e 180 000 tonë pluhur. Këtë e ka bërë të ditur meteorologu zvicerano-gjerman Roman Brogli.

Sipas ekspertit, shifra është çuditërisht e lartë dhe duhet shpjeguar me një fluks veçanërisht të fortë të rrymave jugore, të cilat, nga veriu i Afrikës, shpërthejnë në Zvicër. Ngjarje të ngjashme kanë ndodhur tashmë në gjerësitë tona, por, shpjegon ai, sasitë e regjistruara ishin dukshëm më të ulëta, rreth gjysma.

 

Rënia e pluhurit ka një efekt estetik karakteristik, duke vendosur një filtër të verdhë të dallueshëm në qiell, peizazh dhe karrocat e makinave, siç do ta kenë verifikuar shumë shoferë. Ndërsa rrotullohet nëpër ajër, pluhuri reflekton dhe shpërndan një pjesë të dritës së diellit, duke e bërë horizontin të verdhë dhe duke intensifikuar lindjet dhe perëndimet e diellit.

Grimcat e rërës në ajër përbëjnë një pengesë për parashikimet e motit, duke përfaqësuar një faktor pasigurie. Për fushat, megjithatë, ato janë një ilaç, pasi mineralet janë një pleh i mirë. Në dëborë, megjithatë, pluhuri mund të pengojë skijimin.

Shkretëtira e Saharasë është burimi më i madh i pluhurit mineral dhe çliron nga 60 deri në 200 milionë tonë në vit. Ndërsa grimcat më të mëdha bien shpejt në tokë, ato më të voglat mund të transportohen mijëra kilometra dhe të arrijnë në të gjithë Evropën. Ngjarjet e pluhurit të Saharasë kontribuojnë ndjeshëm në ndotjen e aerosoleve në pranverë dhe vjeshtë.

Me mbi nëntë milionë kilometra katrorë, Sahara është shkretëtira më e madhe e thatë në Tokë. Është sa madhësia e Shteteve të Bashkuara dhe shtrihet në Afrikë nga bregu i Atlantikut deri në bregun e Detit të Kuq.rsi-eb

Në Alpet zvicerane fryjnë erëra të fuqishme

Erëra të fuqishme 190 km/h janë regjistruar në Gütsch në kantonin Uri

Shfrime të forta të erës goditën Zvicrën qendrore – Mot i keq edhe në Zvicrën italiane: alarmi është ende në fuqi për Alto Ticino – Calanca në gatishmëri

VOAL- Të premten, një stuhi e madhe goditi zona të mëdha të Zvicrës me erëra të forta. Në kantonin e Urit, për shembull, një kulm prej 190 kilometrash në orë u regjistrua në stacionin e motit Gütsch (mbi Andermatt) në orët e vona të mbrëmjes. Këtë e ka bërë të ditur SRF Meteo.

Erërat e forta vërshuan edhe në fushat. Sipas asaj që u komunikua nga shërbimi meteorologjik Meteonews, shpejtësitë i kaluan 110 kilometra në orë edhe në Kantonin e Bernës, në Meiringen, dhe 100 në Altenrhein, në Kantonin e St. Gallenit. Stuhia detyroi disa teleferikë të mbyllen, si ato në Rigi Scheidegg dhe Pilatus në Zvicrën qendrore.

Gjatë të premtes moti i keq shkaktoi edhe të paktën një lëndim: një 60-vjeçare u godit nga çatia e një kampieri. Stuhia hoqi mbulesën nga spiranca e saj, duke bërë që ajo të bjerë mbi gruan, e cila më pas u shpëtua dhe u shtrua në spital nga REGA. Aksidenti, i cili i shkaktoi lëndime mesatare viktimës fatkeqe, ndodhi në një kamping në Appenzell Innerrhoden.

Së fundi, edhe në veri të Alpeve, vëmë re situatën e pasigurt të avullores historike “Simplon” e cila, e dëmtuar rëndë nga stuhia, rrezikoi të mbytet. Anija, për shkak të valëzimit të valëve, u rrëzua në skelën Cully, në Kantonin Vaud, duke vënë në rrezik stabilitetin e saj. Falë një ndërhyrjeje kërkuese dhe të gjatë të zjarrfikësve (që ka zgjatur deri në orët e vona të natës), ajo është stabilizuar më pas. Askush nuk u lëndua. RTS publikoi pamjet e para të ngjarjes.

Sipas një përditësimi të minutës së fundit (10.45) anija është liruar nga skela dhe po transportohet në portin e Ouchy, në Lozanë. Raporton RTS.

Sipas meteorologëve, stuhia e egër do të vazhdojë të egërsojë deri të hënën: faza më e fortë pritet të shtunën, në mesditë. Sipas parashikimeve të Meteoswizzera, në veri klima do të mbetet e butë dhe kryesisht e thatë, ndërsa në jug do të vazhdojë të bjerë shi herë pas here intensive.

Rreziqet në Zvicrën italisht-folëse

Reshjet do të vazhdojnë të karakterizojnë festat e Pashkëve në Zvicrën italisht-folëse: më shumë se 30 milimetra shi kanë rënë tashmë në Ticino veriore të premten dhe shira të mëtejshëm (me reshje gjithashtu të mëdha bore) kërcënojnë rajonin të paktën deri të hënën. MeteoSvizzera ka lëshuar një alarm 4 nga 5, që korrespondon me rrezik të fortë, për AltoTicino, pjesë e zonës Moesano, Bregaglia dhe Valposchiavo. Faza më intensive do të shoqërohet me shfrime të forta.

Val Calanca gjithmonë në gatishmëri: mbyllje e mundshme

Për shkak të reshjeve të dendura, rruga e luginës së Calancas midis udhëkryqit Castaneda dhe Bùseno mund të mbyllet përsëri. Në varësi të kushteve të motit, tranziti mund të ndalohet nga mbrëmja e Pashkëve për 24 orë. Informacioni i ri do të jepet të shtunën në orën 14:00.rsi-eb

Mirosllav Lajçak pritet të bëhet ambasador i BE-së në Zvicër

Në kuadër të rotacionit të madh në postet diplomatike të Bashkimit Evropian nëpër botë, Mirosllav Lajçak, që aktualisht është i dërguari i posaçëm i bllokut për dialogun Kosovë-Serbi, pritet të bëhet ambasador i BE-së në Zvicër.

Radio Evropa e Lirë mëson nga burimet diplomatike se Lajçak do të nisë mandatin në kryeqytetin zviceran, Bernë, më 1 shtator të këtij viti.

Ende nuk dihet se kush do ta zëvendësojë Lajçakun në postin e të dërguarit të posaçëm për dialogun për normalizimin e raporteve mes Kosovës dhe Serbisë.

Para katër vjetësh, ish-ministri i Jashtëm i Sllovakisë, Lajçak ishte emëruar në këtë post. Mandati i tij përfundon në fund të gushtit.

Burimet evropiane thanë se posti i përfaqësuesit të posaçëm për dialogun do të vendoset më vonë, pas rotacionit të një numri të madh të ambasadorëve të BE-së nëpër botë.

Po ashtu duhet të vendoset se si do t’i qaset BE-ja në të ardhmen dialogut mes Kosovës dhe Serbisë. Gjithsesi, në BE do të ketë përpjekje që kjo të vendoset para 1 shtatorit në mënyrë që të mos ketë zbrazëti pas largimit të Lajçakut. Por, kjo të varet nga qasja që do të ketë përfaqësuesi i lartë i BE-së për politikë të jashtme dhe siguri, i cili do të pasojë në këtë post, Josep Borrellin.

Megjithatë, se kush do të jetë shefi i ri i diplomacisë evropiane dhe cila do të jetë qasje karshi dialogut Kosovë-Serbi, që BE-ja ndërmjetëson që nga viti 2011, do të vendoset pas zgjedhjeve evropiane të qershorit, nga të cilat do të zgjidhet edhe përbërja e re e Komisionit Evropian.

Të njëjtat burime i thanë REL-it se ambasadori aktual i BE-së në Estoni, Aivo Orav, është zgjedhur që të jetë shefi i ri i Zyrës së bllokut evropian në Kosovë. Ky post po ashtu ka rangun e përfaqësuesit të posaçëm të BE-së.

Kur të konfirmohet edhe zyrtarisht, Orav do ta zëvendësojë në këtë post në Prishtinë ambasadorin aktual, Tomas Szunyog.

Shefi i ardhshëm i zyrës së BE-së në Kosovë ka përvojë në rajonin e Ballkanit Perëndimor, pasi më herët ka shërbyer si shef i delegacionit të bllokut evropian në Maqedoninë e Veriut dhe në Mal të Zi.

Në kuadër të ndryshime, diplomati italian, Luigi Soreca, pritet të bëhet shef i delegacionit të BE-së në Sarajevë të Bosnje e Hercegovinës. Diplomati italian ka qenë ambasador i bllokut në Shqipëri.REL

Një grua drejton Universitetin Politeknik të Lozanës

Kjo është hera e parë që ndodh: Këshilli Federal emëroi Anna Fontcuberta i Morral si drejtuese të EPFL të mërkurën. Ai do të marrë detyrën më 1 janar 2025

VOAL- Për herë të parë, EPFL, Instituti Federal i Teknologjisë në Lozanë, do të drejtohet nga një grua. Të mërkurën, Këshilli Federal emëroi Anna Fontcuberta i Morral në rolin e presidentes së EPFL. Profesorja 49-vjeçare e shkencave dhe inxhinierisë së materialeve do të pasojë Martin Vetterlin më 1 janar 2025.

E emëruar për një mandat të rregullt katërvjeçar, Anna Fontcuberta i Morral është një studiuese e njohur që e ka bërë laboratorin e saj gjysmëpërçues një lider botëror në nanoteknologjinë e qëndrueshme, tha qeveria në një njoftim për shtyp. Mësimdhënësja, e cila ka shtetësi të dyfishtë zvicerane-spanjolle, është gjithashtu bashkëthemeluese e startup-it Aonex Technologies.

Si zëvendëspresidente e asociuar e EPFL, përgjegjëse për qendrat dhe platformat, ajo tashmë është e përfshirë në menaxhimin akademik të institucionit. Ai gjithashtu ka punuar për më shumë se tetë vjet për Fondacionin Kombëtar të Shkencës Zvicerane, në të cilin ka qenë anëtar i Komitetit Ekzekutiv që nga viti 2020.rsi-eb