VOAL

VOAL

Please Wait ...
0%

COOPERAZIONE SVIZZERA CON L’EUROPA DELL’EST. CONFERENZA ANNUALE 2015

By | May 24, 2015

Komentet

Edukimi i fëmijëve bëhet në familje dhe shkolla jo në xhami! Nga Elida Buçpapaj

Ju ftoj që t’i shihni këto foto dhe këta fëmijë, këto vajza të vogla të veshura me soj hixhabi (hijab).

Ku janë bërë këto foto sipas mendjes tuaj?

Në Iran, Arabinë Saudite?

Përgjigjen po e jap unë.

Ata janë fëmijët tanë, emrat i kanë Erblina, Diella, Shkumbin, Tomorr, Vesa, Shqiponjë dhe janë pjesa e gjeneratës të re të komunitetit shqiptar në Zvicër, të cilët në vend të gjuhës shqipe, mësojnë arabisht;

Skandaloze apo jo!

Ata fëmijë të fiksuar në foto kanë lindur në Zvicër, në një vend sekular, që respekton besimin me kushtetutë, por që, në jetën publike të vendit, besimi i takon tërësisht sferës private, ndërsa ato vajza të vogla shqiptare që posa kanë filluar pubertetin apo jetën e bukur të adoleshencës janë të detyruara të mbajnë veshje të imponuar nga feja dhe flokët e tyre të bukura prej fëmije t’i lidhin me shami!

Ka një trend shumë alarmant. Ndërsa shkollat shqipe në Zvicër po zbrazen nga fëmijët e komunitetit shqiptar, po shtohet frekuentimi i tyre nëpër xhamitë shqiptare, frekuentim që nis prej moshës minorene.

Një mendje diabolike po i orienton prindërit e komunitetit shqiptar që t’i çojnë fëmijët e tyre të nxejnë mësime të fesë dhe t’i binden rregullave të saj, kur vetë zviceranët i binden dhe respektojnë ligjet e Kushtetutës së vendit të tyre.

Besimi fetar në kushtetutën e Zvicrës është zgjedhje e lirë, por pa cënuar laicitetin dhe sekularitetin e Konfederatës Helvetike. Seicili beson, pa prishur lirinë e besimit të tjetrit, por në respekt të rregullave të një vendi të emancipuar dhe modern.

Dikur Zvicra ishte pothuaj e gjitha me besim krisitian, ndërsa sot në përbërjen e saj ka edhe një komunitet mysliman, që mendohet se shkon rreth 700 mijë. Ky komunitet, pjesë e të cilit është edhe komuniteti mysliman shqiptar, erdhi në Zvicër, jo si etnitet fetar, por si emigrantë, në kërkim të strehës, të sigurisë, punës dhe dinjitetit. Dikur prindërit e këtyre fëmijëve, që sot i çojnë nëpër imamë, ishin njerëz pa asnjë bazë ekonomike, në mëshirë të fatit, të larguar nga vendi i prejardhjes pasi aty nuk kishte asnjë shpresë. Në Zvicër nuk u diktoi askush që të ndryshonin fenë, përkundrazi sistemi u krijoi kushte që ata të gjallnojnë, të bëjnë një jetë me dinjitet dhe begati, të krijojnë familjen e të integrohen si pjestarë të shoqërisë në jetën e vendit.

Të gjithë fëmijët zviceranë vishen me rroba të zakonshme, ndërsa ka fëmijë shqiptarë që vishen me hixhabë, duke u dalluar si etnitet fetar në një vend sekular!

Kur kemi ardhur në Zvicër më 1992 dhe vendosur këtu prej fillimvitit 1996, komuniteti shqiptar jepte 3% të pagave për të mbajtur institucionet paralele të Kosovës dhe po ashtu për të financuar arsimin pasi krimineli Milosheviç i mbylli të gjitha shkollat shqipe, në të gjitha nivelet deri edhe Universitetin e Prishtinës.  Prej asaj kohe u krijua edhe LAPSH-i, Lidhja e Arsimtarëve dhe Prindërve Shqiptarë në Zvicër dhe në të gjithë Konfederatën u hapën shkollat e gjuhës shqipe, që frekuentoheshin nga fëmijët shqiptarë.

Deri sa ishte gjallë Ibrahim Rugova, komuniteti shqiptar në Zvicër kishte një orientim thellësisht Perëndimor dhe vizioni i tij pati si kauzë lirinë, pavarësinë e shtetit të Kosovës dhe po ashtu i kontribuonte edukimit të brezit të ri, duke u krijuar kushte që fëmijët të mësonin gjuhën amëtare, historinë dhe kulturën.

Me vdekjen e Rugovës, komuniteti shqiptar në Zvicer është futur në qorrsokak. Për shkak të ndikimit shumë negativ që vjen prej politikave të Shqipërisë, Kosovës dhe Maqedonisë, përfaqësitë diplomatike të së cilave në vend që të jenë unifikuese, përmes urave kulturore dhe gjuhësore, kthehen në instrumenta imponuese dhe përçarëse.

Përpara 3 dekadave në Zvicër nuk kishte xhami shqiptare. Në dhjetëvjetëshin e fundit numëri i xhamive ka arritur 85 dhe tendenca është në rritje. Ndërsa shkollat shqipe në zbritje. Ndërtimi i xhamive apo blerja e objekteve të kultit kanë kushtruar qindra milionë franga, të cilat mund të ishin investuar për shkollat shqipe, mediat, jetën kulturore dhe  artistike në të mirë të interesit të komunitetit dhe sidomos brezit të ri.

Nëse komuniteti shqiptar në Zvicër do të vijonte një zhvillim normal të shkollës shqipe, për 30 vjet rrugëtim, shkolla shqipe dhe mësimi shqip do të duhej të ishte i përhapur në çdo komunë dhe frekuentimi do të duhej të vinte gjithmonë në rritje. Vetë Zvicra është e interesuar duke vënë në dipozicion objektet e mësimit dhe dhpesh herë edhe ka financuar vetë.

Por një dorë e zezë i orienton prindërit e fëmijëve shqiptarë jo drejt shkollave shqipe, por nga xhamitë, jo në gjirin e universit të dijeve dhe të mësuesave, por tek klerikë të cilët i referohen fesë sikur të jetë ligj, kur ligjet janë të vendosura me Kushtetutë.

Kur kam biseduar me mësuesit e LAPSH-i, ata pohojnë faktet rëqethëse me zemër të plagosur, por nuk kanë fuqi të ndikojnë në komunitet; ndërsa përfaqësitë diplomatike shqiptare edhe pse kanë marrë sinjale të qarta nga shteti zviceran bëjnë shejtanin indiferent. Dhe dihet se indiferentët marrin anën e regresit sepse vetëm kështu mund ta përçajnë komunitetin në interes të tyre.

Kjo është situata e e një pjese të brezit të ri të komunitetit shqiptar në Zvicër, (uroj të jetë sa më e vogël) që rrezikon të marrë një orientim dhe formim fetar.

Imamët shqiptarë në Zvicër e (sh)përdorin Kushtetutën zvicerane dhe abuzojnë në lirinë fetare, së pari se shqiptarët si komb nuk kanë as formim fetar dhe nuk vijnë nga shtete teokratike dhe së dyti, unë nuk besoj që në Kushtetutën e Zvicrës ka ndonjë klauzolë ku të lejohet që në moshën minorene apo pa arritur moshën madhore edukata dhe veshjet fetare. Imamët shqiptarë në Zvicër u imponojnë fëmijëve rregullat islame, jo vetëm brenda objekteve të kultit, por edhe jashtë tyre, duke krijuar barriera në integrimin e tyre në jetën sociale, pasi vajzat janë të detyruara të mbajnë hixhabë.

Unë mendoj se kushtetutshmëria e shtetit sekular zviceran cënohet edhe në faktin se zgjedhjen fetare njeriu e bën në moshë madhore, kur vendos se cilës fe i përket, të jetë monoteist, politeist apo ateist. Dërgimi i fëmijëve nëpër xhami dhe imamë për t’u edukuar me fe dhe mësuar arabisht bëhet nga prindërit, çka duket edhe si shkelje e lirive të individit, pasi fëmijëve u imponohet rregulla, që nuk i ka shoqëria ku jetojnë, që për ta i marrin të tjerët dhe jo ata vetë.

Nga ana e tij, shteti zviceran është shumë i kujdeshëm dhe vigjilent për të mbajtur nën kontroll situatën. Kur rrezikon të dalë jashtë kontrollit veprojnë mekanizmat demokratike, sikur janë referendumet dhe iniciativat që nëse marrin shumicën e votave kanë fuqi ekzekutive ligjore.

Sikur është vepruar në kantonet e Tiçinos dhe Sant Gallen ku prej disa vitesh është ndaluar me ligj mbajtja e burkës dhe nikab-it.

Po bien kambanat e alarmit dhe ka ardhur koha që komuniteti shqiptar në Zvicër të organizojë forcat e veta, për t’u orientuar drejt rrjedhave që përkojnë me sistemin që ka Zvicra, shtet që e mbaron me kushtetutë plurikulturalizmin, dmth që inkurajon dijen dhe kulturën e komuniteteve.

Mos harrojmë se feja e shqiptarit, sipas Vaso Pashës është shqiptaria! Të mos harrojmë, poetin e Rilindjes, Naim Frashëri, që na ka lënë amanet se vetëm drita nga dija e diturisë përpara do të na shpjerë; mos harrojmë se orientimi i shqiptarëve është Perëndimi dhe vlerat e humanizmit.

Mos harrojmë se Zvicra na mikpriti, na dha strehë e dinjitet, na krijoi kushte për integrim dhe zhvillim, na bëri pjesën e saj, sepse pjesa më e madhe e komunitetit shqiptar është e natyralizuar dhe ne e kemi detyrë të respektojmë kodin e rregullave e mikpritësit!

Por mos harrojmë kryesoren se fëmijëve u kemi borxh t’i edukojmë e t’i shkollojmë si qytetarë të ndershëm, në një shoqëri të lirë me sistem demokratik. Gjeneratat e reja nuk kanë orientim fetar, sikur nuk kemi as ne prindërit e tyre. Gjeneratave të reja u takon e ardhmja, progresi, sepse janë të ndriçuara nga dija dhe vetëdija si qytetarë të një shoqërie Perëndimore që do ta ndryshojnë botën për më mirë dhe kurrësesi ta kthejnë pas.

 

Policia zvicerane dyshon se dy “hidraulikë rusë” në Davos ishin spiunë

Policia në Zvicër dyshon se dy rusë, të cilët kanë hetuar pesë muaj më parë në Davos kanë qenë agjentë rusë të inteligjencës, është thënë në një raport të së përditshmes zvicerane, Tages-Anzeiger.

Në artikull citohen zyrtarë policorë dhe ata federalë të kenë thënë se të dy burrat kanë pasur pasaporta diplomatike dhe kanë qenë në fazën fillestare të operacionit të spiunimit rus.

Ambasada ruse në Bernë i ka thënë BBC-së, se gazeta është duke tentuar të “krijojë një skandal nga asgjë”, teksa po mbahet Forumi Ekomonik Botëror, në të cilin po marrin pjesë figura të larta politike dhe biznesore.

Sipas gazetës, policia është alarmuar për qëndrimin trejavor të të dy burrave në hapësirat luksoze të Davosit në gusht të vitit të kaluar.

Kur u janë afruar, një prej rusëve ka pretenduar se është hidraulik, ndonëse të dy kishin pasaporta diplomatike.

“Ka qenë kontroll i rregullt. Të dy burrat kanë pasur pasaporta diplomatike ruse mirëpo nuk kanë qenë të regjistruar zyrtarisht si diplomatë në Zvicër”, ka thënë Anita Senti, zëdhënëse për policinë e kantonit, Graubynden.

Mirëpo zëdhënësi i ambasadës ruse, Stanislav Smirnov ka thënë se nuk kanë pranuar asnjë informacion për këtë gjë nga autoritetet zvicerane.

“Nuk ka të dhëna të spiunimit”, ka thënë mes tjerash ai.

Shërbimet zvicerane të sigurisë kanë vërejtur aktivitet të shtuar të inteligjencës ruse në shtetin e tyre gjatë viteve të fundit.

Në raportin e Shërbimit Federal të Inteligjencës zvicerane më 2018, është thënë se një në katër diplomatë rusë në Zvicër është spiun. rel

Trumpi do t’i bashkohet nismës për një trilion pemë

Presidenti i Shteteve të Bashkuara, Donald Trump, tha se SHBA-ja do t’i bashkohet nismës për një trilion pemë, të ndërmarrë në Forumin Ekonomik Botëror, në Davos të Zvicrës.

Trump i bëri komentet në hapje të Forumit, i cili po shoqërohet me thirrjet e aktivistëve për të ndërmarrë më shumë hapa për luftimin e ndryshimeve klimatike.

Me planin e shpallur, një trilion drunj duhet të mbillen këtë dekadë me kontributet financiare të bizneseve, qeverive dhe filantropëve.

Iniciativa synon t’i japë një impuls ripyllëzimit në mbarë botën, për të luftuar dioksidin e karbonit të tepërt në atmosferë, i cili, sipas shkencëtarëve, është përgjegjës për rritjen e temperaturave globale.

“Jam besimtar i madh i mjedisit. E dua ujin më të pastër dhe ajrin më të pastër”, tha Trump.

Trump iu adresua Forumit Ekonomik Botëror vetëm disa orë përpara se në Senatin e Shteteve të Bashkuara të nisë gjykimi i tij.

Trump akuzohet se i ka bërë presion Ukrainës për të hetuar një rival të tijin politik.

Dhoma e Përfaqësuesve e Shteteve të Bashkuara, e udhëhequr nga rivalët e tij demokratë, i ka ngritur akuzat formale kundër tij në muajin dhjetor. rel

Trump në Davos: SHBA, në mesin e një bumi ekonomik

Presidenti i SHBA Donald Trump përshëndeti arritjen e dy marrëveshjeve të mëdha tregtare dhe tha se amerikanët po “fitojnë përsëri si kurrë më parë”, ndërkohë që mbajti fjalimin e hapjes në Forumin Ekonomik Botëror në Davos të Zvicrës.

Fjalimi mbahet pak orë përpara se në Senatin e SHBA të fillojë në formën e plotë gjyqi rreth akuzave të ngritura nga demokratët e Dhomës së Përfaqësuesve që synojnë shkarkimin e tij.

Presidenti Trump bëri një përshkrim të atyre që i quajti fitore për punonjësit e shtresës së mesme dhe bizneset, përfshirë fazën e parë të një marrëveshjeje tregtare me Kinën dhe miratimin nga Senati të një marrëveshjeje të re tregtare me Kanadanë dhe Meksikën.

“Kur fola në këtë forum dy vjet më parë, ju thashë se kishim filluar rimëkëmbjen e madhe të Amerikës” tha Presidenti Trump. “Sot jam krenar të deklaroj se Shtetet e Bashkuara janë në mesin e një bumi ekonomik, të tillë që bota nuk ka parë kurrë më parë.”

Ai u bëri thirrje vendeve të tjera të ndjekin shembullin e tij dhe të çlirojnë qytetarët e tyre nga “burokracia shtypëse”.

Në agjendën e Presidentit Trump para kthimit në Uashington të martën pasdite ishin takimet me disa udhëheqës botërorë, mes të cilëve Presidenti i Irakut Barham Salih, Kryeministri pakistanez Imran Khan, Presidentja e Konfederatës Zvicerane Simonetta Sommaruga, Presidentja e Komisionit Evropian Ursula von der Leyen, si dhe presidenti i qeverisë rajonale të Kurdistanit, Nechirvan Barzani.

Në konferencën vjetore të Davosit janë ftuar më shumë se 3,000 pjesëmarrës, ndërkohë që numri i personelit ushtarak dhe policisë për masat e sigurisë arrin në 5,000.

Qindra protestues, disa të veshur me kostume të koalave për të rritur ndërgjegjësimin për zjarret shkatërruese në Australi, u drejtuan për në Davos duke marshuar përmes një shtegu malor dhe pastaj me tren, pasi autoritetet kanë ndaluar hyrjen në këmbë në këtë qytet alpin. Ata kërkojnë që udhëheqësit globalë në forum të tregohen më agresivë lidhur me ndryshimin e klimës.

Presidenti Trump foli gjithashtu mbi përqëndrimin te rritja ekonomike dhe kundërshtoi ata që i quajti “profetë të pesimizmit me parashikimet e tyre të apokalipsit”.

“Ata parashikuan një krizë të mbipopullimit në vitet ’60, uri masive në vitet ’70 dhe fundin e naftës në vitet 90. Këta alarmistë kërkojnë gjithmonë të njëjtën gjë: fuqi absolute për të dominuar, transformuar dhe kontrolluar çdo aspekt të jetës sonë. Ne nuk do t’i lejojmë kurrë socialistët radikalë të shkatërrojnë ekonominë tonë, vendin tonë ose të zhdukin lirinë tonë”, tha Presidenti Trump.

I pyetur për aktivisten e mjedisit Greta Thunberg, e cila do të hapte një debat për shmangien e një “apokalipsi klimatik” menjëherë pas fjalimit të Presidentit Trump, udhëheqësi amerikan tha se ishte njeri që besonte shumë te mjedisi dhe shtoi se dëshironte ajër dhe ujë të pastër. zëri i amerikës

Lushnjes iu kthye vajza e saj një herë e përgjithmonë

Lushnjes iu kthye vajza e saj një herë e përgjithmonë. Më e mira e të gjithave. Vaçe Zela!

Prej disa ditësh në mes të qytetit të Lushnjes është vendosur statuja e Vaça Zelës, ashtu si na është fiksuar, duke kënduar  “Moj Arbëri” dhe duke i rënë kitarës.

NJë vepër e mrekullueshme e skulptorit të talentuar Arben Bajo e ka portretizuar artisten me një vërtetësi të rrallë!

Në përurimin e saj në Lushnje kishin shkuar artistë të njohur, si Irma dhe Eranda Libohova, Sidrit Bejleri, Orgesa Zaimi e të tjerë.!

Nuk mungonte padyshim edhe vajza e vetme e Vaçes Zelës dhe Pjetër Rodiqit,  Irma Rodiqi, e cila përmallshëm në rrjetin social shpreh mirënjohjen dhe shkruan:

“Falemnderit Lushnja e shtrenjtë e nënës sime!”

Vaçja e donte pa kushte Lushnjen dhe Lushnja po ashtu!

Vendosja e statujës përkon me organizimet e rastit të 100-vjetorit të Kongresit të Lushnjës.

 

Presidentja zvicerane Sommaruga: “Bota është në flakë”

Presidentja e Konfederatës fton WEF (dhe botën) për të arritur rezultate reale në luftën kundër ndryshimit të klimës, duke kujtuar mësimet e natyrës

VOAL – Presidentja e Konfederatës Simonetta Sommaruga hapi punimet e Forumit Ekonomik Botëror Davos (WEF) të martën, duke theksuar sesi “bota është në zjarr, siç tha sekretari i përgjithshëm i KB dhe ajo që konfirmon atë që ka ndodhur në Amazon dhe që po ndodh akoma sot në Australi ” Ajo më pas prezantoi një video të shkurtër, në të cilën shihen koshere me mijëra bletë të zhvendosura në një “lokacion” të ri, megjithatë të ekspozuar ndaj kimikateve. Këto të fundit e pakësojnë numrin e bletëve, dhe e njëjta gjë ndodh diku tjetër, duke detyruar fermerët të kryejnë një pjalmim artificial të pamundur të bimëve.

Sipas Këshilltares Federale në krye të Departamentit Federal të Mjedisit, Transportit, Energjisë dhe Lidhjeve, kjo situatë ka “pasoja për të gjithë” dhe për speciet e tjera në veçanti, pasi ato nuk mund të bëjnë asgjë kundër dëshirës së njeriut. Në fakt, shpjegoi Sommaruga, “kur nevojat ekonomike konsiderohen superiore ndaj nevojave të kafshëve dhe natyrës” rreziku është serioz dhe “askush nuk mund të kufizohet në soditjen: duhet të veprojë për të mbrojtur biodiversitetin dhe klimën dhe të bëjë përpjekje konkrete për të ndaluar ngrohja globale “.

Dekania e ekzekutivit federal tha që ajo ishte “e shqetësuar” nga zhvillimi aktual i situatës globale të klimës. Prandaj ajo ftoi të kujtojnë mësimin e natyrës, sipas të cilit “çdo teprim nga njëra anë mund të shkaktojë një kundër-efekt edhe më të rrezikshëm nga ana tjetër”.

Simonetta Sommaruga e përmbylli fjalimin e saj duke theksuar nevojën për të “përdorur kohën këtu në Davos për të arritur rezultate konkrete”, në mënyrë që “të ndihmojmë vërtet zjarrfikësit kundër zjarreve” – ​​duke bërë gjithçka për të shmangur sidomos ata që do të vijnë.

ATS

Në Davos fillon Forumi i 50-të Ekonomik Botëror

Në Davos të Zvicrës ka filluar Forumi i 50-të Ekonomik Botëror (WEF) ku do të marrin pjesë rreth 3 mijë biznesmenë, politikanë, akademikë dhe përfaqësues të institucioneve të shoqërisë civile, raporton Anadolu Agency (AA).

Samiti i këtij viti i Forumit Ekonomik Botëror ku marrin pjesë politikanët më me ndikim të botës dhe përfaqësues kryesorë të botës së biznesit, filloi me temën “Palët e një bote harmonike dhe të qëndrueshme”.

Në Samitin e Davosit i cili këtë vit zhvillohet për herë të 50-të, marrin pjesë 3 mijë biznesmenë, politikanë, akademikë dhe përfaqësues të OJQ-ve nga 117 vende.

Shumë vende në Davos përfaqësohen në nivel presidencial dhe atë kryeministror.

Pritet që në samit të mbajnë fjalim presidenti amerikan Donald Trump, kancelarja gjermane Angela Merkel, kryeministri italian Giuseppe Conte, presidentja e Komisionit Evropian, Ursula von der Leyen dhe kryeministri spanjoll Pedro Sanchez.

Ndërkohë që Turqia do të përfaqësohet nga ministri i Jashtëm, Mevlüt Çavuşoğlu, ministri i Thesarit dhe Financave, Berat Albayrak, ministrja e Tregtisë, Ruhsar Pekcan dhe kreu i Bankës Qendrore, Murat Uysal.

Në takimet që do të zhvillohen në kuadër të samitit, do të diskutohen kryesisht temat për ndryshimet klimatike, ato tregtare, ekonomike dhe diplomatike.

Ambientalistët po zhvillojnë protesta në samitin ku masat intensive të sigurisë tërheqin vëmendjen.

Trump niset për në Davos para fillimit të gjykimit të tij për shkarkim në Senat

Washington

Presidenti i SHBA-ve, Donald Trump, është nisur për në Zvicër ku do të marrë pjesë në Forumin Ekonomik Botëror të Davosit, një ditë para fillimit të gjykimit për shkarkimin e tij në Senat, transmeton Anadolu Agency (AA).

Trump nuk do të jetë në Washington dy ditët e para të seancave të gjykimit në Senat.

Në një deklaratë me shkrim nga Shtëpia e Bardhë thuhet se Trump në Davos do të zhvillojë takime dypalëshe me presidentin irakian, Barham Salih, kryeministrin e Pakistanit, Imran Khan, kreun e Qeverisë Rajonale Kurde (KRG) të Irakut, Nechirvan Barzani, presidenten e Konfederatës Zviceriane, Simonetta Sommaruga, presidenten e Komisionit Evropian, Ursula von der Leyen dhe themeluesin e Forumit Ekonomik Botëror, Klaus Schwab.

Pritet që Trump të mbajë një fjalim në hapjen e sesionit në ditën e parë në Davos si dhe të bëjë vlerësime gjithëpërfshirëse lidhur me marrëdhëniet tregtare dhe ekonomike të SHBA-së me vendet pjesëmarrëse në samit.

Ndërkohë tërheq vëmendjen se Trumpi do të takohet edhe me presidentin irakian i cili pas tensioneve ushtarake me Iranin ka kërkuar largimin e ushtarëve amerikanë nga vendi.

Burimet e Shtëpisë së Bardhë njoftuan se Trump gjatë periudhës që do të qëndrojë në Davos do të jetë vazhdimisht në kontakt me ekipin e mbrojtjes në Senat dhe se do të ndjekë nga afër zhvillimet.

Thunberg udhëheq protestën për klimën në Zvicër

Aktivistja suedeze, Greta Thunberg, dhe një turmë prej rreth 10.000 protestuesish marshuan në qytetin zviceran të Lozanës, para se të shkojnë në Davos, javën e ardhshme, për të kërkuar nga liderët botërorë dhe ata të biznesit, të bëjnë më shumë për të luftuar krizën e klimës.

Në fillim të javës së ardhshme, në Davos të Zvicrës, mbahet Forumi Ekonomik Botëror.

Forumi organizohet çdo vit, në muajin janar, dhe në të marrin pjesë liderë politikë dhe ata biznesorë.

Thunberg, 17-vjeçare, e filloi vite më parë një lëvizje kundër ndryshimeve klimatike.

Fushata e saj ka marrë përmasa botërore.

“Për udhëheqësit botërorë dhe ata që janë në pushtet, unë do të doja të them se nuk keni parë asgjë akoma”, tha Thunberg, gjatë fjalimit në Lozanë.

Kjo është hera e dytë që Thunberg merr pjesë në Forumin e Davosit. Këtë vit, ajo do të jetë pjesë e dy paneleve të diskutimeve.

Qindra përkrahës të saj do të udhëtojnë përmes trenave drejt Davosit.

Mbledhja e këtij viti mbahet në sfondin e zjarreve që kanë përfshirë pjesë të mëdha të Australisë.

Derisa qeveria australiane ka refuzuar ta ndërlidhë këtë situatë me ndryshimet klimatike, megjithatë është shtuar shqetësimi i publikut për ngrohjen e planetit.

Viti i kaluar, ishte i dyti më i nxehti në Tokë, që kur filluan regjistrimet e temperaturave, tha të mërkurën Organizata Botërore e Meteorologjike e Kombeve të Bashkuara (WMO).

Revista Time e ka shpallur aktivisten kundër ndryshimeve klimatike, Greta Thunberg, person të vitit 2019-të.

Thunberg ka qenë favorite për të fituar Çmimin Nobel për Paqe, mirëpo i njëjti është ndarë për kryeministrin e Etiopisë, Abiy Ahmed. rel

Bomba, mina e tritol, arrestohet në Zvicër i shumëkërkuari Glerian Hyseni

Një 43-vjeçar shqiptar, i shpallur në kërkim ndërkombëtar, është arrestuar në Zvicër dhe është ekstraduar drejt vendit tonë, ku do të vuajë dënimin.

Në pranga ka rënë shtetasi Glerian Hyseni, banues në Durrës, i dënuar me 6 vite burg, pasi akuzohet për “Mbajtja pa leje e bombave, minave ose lëndëve plasëse”.

Njoftimi i policisë:

Interpol Tirana

Një tjetër person i kërkuar ka rënë në pranga, falë bashkëpunimit të Interpol Tiranës me homologët.

Kapet në Zvicër dhe ekstradohet në Shqipëri 43-vjeçari i dënuar me 6 vite burg.

Nga specialistët e ZQK Interpol Tirana u bë ekstradimi nga Zvicra drejt vendit tonë, i shtetasit shqiptar Glerian Hyseni, 43 vjeç, banues në Durrës.

Ky shtetas ishte shpallur në kërkim ndërkombëtar, pasi Gjykata e Shkallës së Parë për Krimet e Rënda Tiranë e ka dënuar këtë shtetas me 6 vjet burg, për veprën penale “Mbajtja pa leje e bombave, minave ose lëndëve plasëse”, e kryer në sasi të mëdha, në bashkëpunim, më shumë se një herë.

PËRSHKRIM I PËRMBLEDHUR I NGJARJES:

Shtetasi Glerian Hyseni, në bashkëpunim me shtetasit Sh. Gj., A. M. dhe H. H., kundrejt pagesës dhe për qëllim fitimi arrinte të gjente sasi lëndësh plasëse që shpërthenin në distancë me anë të celularit, si dhe armë e municione të ndryshme luftarake.

(BalkanWeb)

Markus Leitner, i dërguari i Trumpit në Teheran Nga Kathrin Ammann e Balz Rigendinger

Voal.ch – Megjithë situatën e nderë që binte erë luftë, Shtetet e Bashkuara dhe Irani shkëmbyen lajme përmes ambasadës zvicerane në Teheran. Personi përgjegjës për të gjitha këto është Ambasadori Markus Leitner.

Kush është saktësisht ky njeri?

Për punën e Zvicrës si ‘postier’ midis Uashingtonit dhe Teheranit, kjo nuk do të thotë shumë. Kjo sepse Konfederata mund të përmbushë mandatin e saj si një ndërlidhëse e jashtme  vetëm nëse ka besim dhe konfidencialitet. Këtë javë, Departamenti Federal i Punëve të Jashtme (FDFA) në Bernë u kufizua në komunikimin se ekzistonte një shkëmbim mesazhesh midis dy vendeve armike.

Ambasadori aktual zviceran në Iran, Markus Leitner, siguron që profesionalizmi diplomatik po ruhet në këtë periudhë veçanërisht të tensionuar. Leitner e ka këtë detyrë në Teheran prej dy vjetësh.

Meqenëse Shtetet e Bashkuara u tërhoqën nga marrëveshja bërthamore e vitit 2018, puna nën mandatin e ndërmjetësit është rritur, tha Leitner shtatorin e kaluar në Neue Zürcher Zeitung. Ky angazhim zë deri në 50% të kohës së tij të punës. Për momentin ndoshta më shumë.

Në Twitter, Leitner ndonjëherë tregon veten me xhinse, pa kravatë dhe me këmishën e tij të hapur: një mospërfillje joformale, por jo pa dinamizëm. Në qarqet diplomatike zvicerane, ai gëzon një “reputacion të shkëlqyeshëm”, siç siguron një ish-diplomat. Leitner është 53 vjeç, ka studiuar ekonomi në Cyrih dhe është babai i dy fëmijëve të rritur.

Ai ka njëzet e katër vjet në Departamentin Federal te Punëve të Jashtëme

Në 1996, ai filloi punë në DFPJ pasi më parë punoi në industri, tregti dhe financë. Fillimisht, ai u mor me luftën kundër trafikimit të diamantëve që synonin financimin e luftërave civile, duke e çliruar Zvicrën nga imazhi kryqëzues i diamanteve të përgjakshëm.

Pas detyrave jashtë vendit si në Afrikën e Jugut dhe Kili, në 2013 ai u emërua ambasador dhe u dërgua në Kajro në mes të krizës kombëtare që po destabilizonte vendin. “Pas një jave, unë ia dorëzova letrat kredenciale presidentit të atëhershëm Morsi. Dy javë më vonë ai u rrëzua,” tha Leitner. Gjatë demonstratave të mëdha ai kaloi netët në ambasadë, duke fjetur në një thes gjumi. Ekzistonte rreziku që rruga për në ambasadë të bllokohej.

I qetë dhe me nerva çeliku

Për Leitner, Kajro ishte një trampolinë. FDFPJ kërkonte një figurë me qëndrueshmëri të lartë fizike dhe psikologjike për pozicionin e ambasadorit në Teheran. Në Egjipt, Leitner ka demonstruar tiparet e duhura për të përballuar kriza. Ambasadorët duhet të jenë të arritshëm ditën dhe natën. Dhe në Teheran, Ambasada e Zvicrës duhet të tregojë një normalitet të caktuar nga jashtë pasi popullsia e kryeqytetit iranian e konsideron ambasadën zvicerane si një tregues: nëse nuk ka qetësi ose nëse braktiset, do të thotë se një sulm amerikan është i menjëhershëm, njerëzit besojnë .

Nervat e çelikut të Leitner u kërkuan gjithashtu në negociatat që arritën kulmin në shkëmbimin e të burgosurve midis Iranit dhe Shteteve të Bashkuara dhjetorin e kaluar. Markus Leitner “punoi pa u lodhur për lirimin e qytetarit amerikan”, do ta vlerësonte më vonë një anëtar i qeverisë amerikane.

Për momentin, Leitner është i paarritshëm me telefon për pyetje. Duke folur për punën e tij si ambasador, vitin e kaluar ai i tha Radio Zürisee se jeta në Iran është “më normale sesa mund ta imagjinoni nga jashtë. Në mbrëmje shkohet në restorante, bare dhe në Teheran lëvizet lehtë dhe shumë lirshëm “.

Këto ditë, megjithatë, ai nuk kalon shumë kohë në kafene. Situata mbetet e tensionuar. Për më tepër, Forumi Ekonomik Botëror (WEF) do të mbahet në Davos në dy javë, në të cilin Presidenti Trump me një delegacion nga Ministrin e Jashtëme e Iranit pritet të marrin pjesë.

Të dy palët do të duan të kuptojnë se si të lëvizin midis maleve zvicerane: duke shmangur apo duke u përpjekur të takohen? Një rast tipik për Markus Leitner, që do të thotë se ku ka kriza, atje është puna për të

Punë që ai e kalon edhe me një buzëqeshje./swissinfo.ch/Përkth.& përg.EB

Zviceranët kundër ligjit që heq mbrojtjen e ujkut

VOAL – Referendumi kundër modifikimit të ligjit të gjuetisë, i cili në veçanti heq mbrojtjen e ujkut, ishte shumë i suksesshëm: promovuesit kishin deri të enjten 16 janar të mblidhnin 50 000 nënshkrime, por sot, të hënën, ata i dorëzuan në Kancelarinë Federale 65 000 nënshkrime të çertifikuara nga Komunat.

Me rregullat e reja, juridiksioni do të transferohej në kantone dhe roli federal do të ishte vetëm këshillues. Mostrat mund të vriteshin në mënyrë parandaluese, edhe pa shkaktuar dëme, kujtojnë në një shënim të përbashkët Pro Natura, WWF, BirdLife, Gruppo Lupo Svizzera dhe zooschweiz. Para rregullimit të popullatës, madje nuk do të kërkohej të merren masa për mbrojtjen e kopeve. Interesat e gjahtarëve dhe fermerëve mbizotëruan në dy dhomat e Parlamentit në shtator, ankohen organizatat e mirëqenies së kafshëve. Për më tepër, rrëqebulli, çafkat gri, shqarthët dhe mjellmat mbretërore janë për momentin të sigurta, por Këshilli Federal mund të zgjasë listën e specieve të rregullueshme.