VOAL

VOAL

Nënë Tereza shenjtërohet

September 4, 2016

Komentet

Shqipëri- Ethet e turizmit a rrezikohet të kthehen në një bumerang

“Maldivet e Europës” (Ksamili) që u bënë fytyra turistike pozitive e Shqipërisë në media dhe rrjete sociale tri vitet e fundit, po bëhen edhe destinacioni më i kritikuar. Promovimi “falas” duket se mund të kthehet në bumerang për imazhin e përgjithshëm turistik, nëse nuk merret nën kontroll. Suksesi i papritur turistik i vendit në tre vitet e fundit duhet të kishte nxitur qeverinë që të kishte zgjidhur ngërçet me infrastrukturën, trafikun dhe plotësimin e ofertës turistike me Shqipërinë në të gjitha dimensionet e saj. Operatorët turistikë pranojnë se Shqipëria ofron sot raportin më të mirë cilësi/çmim, por ritmi i ngadaltë në zgjidhjen e problematikave dhe krijimi i modeleve negative (edhe pse të izoluara) mund të vërë në pikëpyetje qëndrueshmërinë afatgjatë. Të huajt që hynë në Shqipëri deri në fund të qershorit ishin 4.5 milionë. Në raport me 6-mujorin e një viti më parë, ky numër është rritur me 34 për qind, duke konfirmuar edhe një herë rritjen e dukshme në turizëm të Shqipërisë si destinacion.

Vendi ynë vijon të mbetet trend në rrjete sociale, ku duhet thënë se shumica e përshtypjeve janë pozitive, por nuk po mungojnë as ato që Shqipërinë nuk e shohin si destinacionin që prisnin. I marketuar fort si një vend me çmime të lira, duket se udhëtarët me buxhet të ulët e kanë gjetur sidomos pjesën më jugore të vendit “të shtrenjtë”.

Në këtë miks përshtypjesh mbetet e paqartë se në cilin kah do të anojë peshorja në fund të këtij sezoni dhe a do të vijojë të njohë kulme të reja dhe të njëjtin ritëm rritjeje numri i turistëve.

Operatorë turistikë në vend nuk mendojnë se efekti i çmimeve që po bëjnë xhiron në rrjete sociale mund të kthehet në bumerang të menjëhershëm.

Shqipëria, sipas tyre, vijon të jetë oferta më e mirë në raportin çmim/cilësi krahasuar me të gjitha vendet e rajonit.

Frika reale për sektorin lidhet me zhvillimin kuturu që ka sektori, me pamundësinë për t’ju përgjigjur me infrastrukturë flukseve turistike, trafikut, një promovimi bazë që është lënë në dorën e rrjeteve sociale dhe që nuk përçon te turisti ofertën reale të Shqipërisë.

Një zhvillim i tillë kaotik e ka edhe qëndrueshmërinë në pikëpyetje në afatgjatë, ndaj për këtë kërkohet reagim i shpejtë.

Ksamili, shembulli më i mirë i një modeli që po zhvillohet keq

Për të tretin vit radhazi, Ksamili është epiqendra turistike e vendit. Por teksa në dy vitet e shkuara, përshtypjet kanë qenë më pozitive, por gjithmonë me tendencë përkeqësimi, duket se këtë vit pakënaqësia është më e theksuar.

Vlerësimi për destinacionin në TripAdvisor ka rënë në 2.5 nga 5 që është maksimumi dhe duhet thënë se vlerësimet e këtij viti janë kryesisht negative. Turistët janë të mahnitur me natyrën dhe detin, por të shokuar me çmimet dhe dendësinë e shezloneve në bregdet.

Bizneset, të nxitura nga fluksi i turistëve, kanë nxituar të investojnë në struktura cilësore teksa edhe kërkesa në vetvete ka ndikuar te çmimet. “Maldivet e Europës”, që u bënë “fytyra” turistike e Shqipërisë, duket se janë në një pikë kthese e cila kërkon reflektim.

“Ksamili që është shembulli më i mirë që mund të japësh për modelin më të keq për mënyrën sesi po ndikon turizmi masiv.

Mund të bëjë bujë dhe ka sjellë numra të mëdhenj turistësh, por nuk e ka të sigurt qëndrueshmërinë”, – shprehet Roland Palushi, administrator i “EcoTour”, një agjenci që ka aktivitet në gjithë Shqipërinë me turistë të huaj.

Sipas tij, ecuria e mirë e shifrave tregon se ka interes për Shqipërinë, por duhet të jemi të kujdesshëm pasi destinacioni po shkon gradualisht në çmimet e konkurrentëve të fortë duke na vënë në disavantazh. “Personalisht më duket se nga ekonomike dhe e imazhit është mirë për momentin dhe na ka sjellë fluks.

Por ideja është që me çmimet për të cilat thuhet se mbetemi poshtë mesatares së rajonit, mendoj se po i afrohen Greqisë. Kjo e fundit në nivelin e destinacionit turistik është e fortë.

Shërbimi është shumë i mirë sepse ka traditë të gjatë shërbimi dhe shqetësimi im është që ky turizmi i masës dhe bregdetit do na kthehet në bumerang, sepse paraja e shpejtë të denatyron dhe nuk je më vetvetja. Do të humbë mikpritja dhe buzëqeshja që kemi tipar, duke shtuar këtu rritjen e çmimeve”, – pohon ai.

Nga trafiku tek infrastruktura dhe informacioni, çfarë e dëmton turizmin

Thuajse çdo vit para sezoni, akse të reja rrugore apo rikonstruksione arnash në rrugë ekzistuese zënë vend në fjalimet e përfaqësuesve të qeverisë dhe sërish çdo vit, radhët e trafikut nuk mungojnë në segmente të ndryshme.

Ngërçi që vendi ka me infrastrukturën ka bërë që shpesh destinacione turistike të mos hyjnë me kontrata garancie, për shkak të trafikut që krijohet siç është Shëngjini, teksa zona e Golemit, Ksamili dhe Saranda mbyten nga trafiku në mes të vapës.

Zhvillimi i një turizmi që kërkon të dalë nga zona “ekonomike” drejt një stadi më të lartë dhe që paguhet më shtrenjtë, kërkon si fillim lehtësimin e aksesit, diçka që pavarësisht viteve dhe investimeve, Shqipëria nuk po arrin dot ta zgjidhë.

“Shqetësimet më të mëdha, Shqipëria sot gjatë sezonit veror në plazh i ka me trafikun. Duhet parë si do të ndikojnë akset e reja Thumanë-Kashar dhe Llogoraja.

Ne duam turizmin e kroçerave, por një kroçerë që mund të vijë në Sarandë ka 3 mijë turistë dhe me trafikun që krijohet, si do t’i çosh në Butrint.

Do bllokosh jetën e qytetit dhe do t’i shoqërosh me polici? Flitet për zgjerim të rrugës së Ksamilit, por as ajo nuk zgjidh gjë. Duhet të organizohet transporti publik.

Duhet të nxitet përdorimi i mjeteve me kapacitet të lartë dhe të vendosen orare kufizuese, sepse në të kundërt është e pamundur”, – nënvizon Besnik Vathi, operator turistik i “ATHS”.

Nga ana tjetër, problem sipas tij mbetet promovimi i paorientuar që i bëhet vendit, duke e lënë atë në gjendje të lirë. Një marketim i tillë nuk ka objektiva të qarta e për rrjedhojë, edhe efektet nuk i ka të plota.

“Ne nuk duhet të biem pre e promovimit falas. Duhet të marrim në kontroll dhe të orientojmë turistët ku duam ne. Shoh Ministrinë e Turizmit dhe Agjencinë Kombëtare të Turizmit që marrin ‘reels’ të italianëve dhe i shpërndajnë.

Në një kohë kur ti si ministri dhe agjenci i ke kapacitetet dhe mundësitë të prodhosh produktin tënd të promovimit në rrjete sociale për atë lloj turizmi dhe destinacioni që ti do. Pra, të promovosh histori, kulturë, kulinarinë në të gjitha format, që përqafohen nga turistët dhe të mos biesh pre e promovimit falas.

Kjo ishte një fazë e parë kur Shqipëria kishte nevojë të konfirmohej si destinacion, por sot që e ke këtë, je në një moment tjetër”, – thekson Vathi. Një tjetër element është edhe informacioni i paorganizuar që orienton turistin.

Shqipëria, paketë më të plotë për të ruajtur qëndrueshmërinë

Shqipëria po vizitohet nga Veriu në Jug për natyrën, kulturën, kulinarinë, por sidomos në verë për rërën dhe detin. Turizmi masiv që po vërshon në shifra, është një model që nuk ka qëndrueshmëri afatgjatë nëse nuk e pasuron ofertën tënde me elemente shtesë.

Kjo për rrjedhojë mund të sjellë më shumë të ardhura të shpenzuara për turist, por edhe shtrirje gjithëvjetore të turizmit. Roland Palushi shprehet se deti dhe rëra janë padyshim një ofertë joshëse, që kanë zgjuar interesin, por turizmi i qëndrueshëm është te kombinimi i kësaj oferte me turizmin e aventurës dhe zonave rurale.

Njëra kompenson tjetrën në ditë të këqija, ose forcojnë ofertën si destinacion në total, ndaj në këtë këndvështrim ai shprehet se qeveria duhet ta shohë seriozisht promovimin e Shqipërisë tjetër edhe si një formë për të ndalur braktisjen e zonave rurale, që është kthyer në problem real.

“Mendoj se duhet të nisin sa më shpejt projektet për zonat malore. E para të mos boshatisen se po ikin të gjithë, por edhe për të krijuar një ekuilibër midis një imazhi që mund të prishet dhe një imazhi më të konsoliduar.

Turistët tanë e vënë re diferencën kur kalon nga zonat malore, që është me energji dhe ndjesi pozitive në një zonë në bregdet, ku kjo ka humbur dhe je thjesht në një marrëdhënie biznesi”, – shprehet z.Palushi.

Sipas Besnik Vathit, Shqipëria duket se ka hequr dorë nga pjesëmarrja në panaire, duke u mjaftuar me suksesin që po përjeton aktualisht.

Ky angazhim i ulët për të tërhequr tregje të reja që paguajnë përtej detit dhe rërës dhe që shtrijnë efektin në ekonomi nuk është rruga e duhur për të pasur një turizëm të qëndrueshëm.

“Dikur kemi marrë pjesë në 30-40 panaire, tani vetë, në 2-3 të tillë. Pse? Apo s’kemi nevojë? Jo, kemi nevojë, sepse duhet të promovosh vendin, të promovosh turizmin në gjithë gjerësinë e tij.

Është e nevojshme të tërheqim dhe vende të reja që për nga numri dhe cilësia janë gjeneruesit më të mëdhenj të turizmit në botë.

Ne nuk promovojmë për të tërhequr vende gjeneruese të turizmit në botë, nuk promovojmë në vendet jashtë Europës, ku nuk të sjellin thjesht turistë por vizitorë që paguajnë dhe konsumojnë kulturën, pra që janë përtej detit dhe kjo e shpërndan efektin në ekonomi”, – nënvizon ai. /Monitor/

UNESCO: Shqipëria të shmangë me çdo kusht menaxhimin e fragmentuar të Butrintit

Butrinti
VOA/Raimond Kola

UNESCO nuk pritet ta listojë këtë vit Butrintin në Trashëgiminë Kulturore në Rrezik por u kërkon autoriteteve shqiptare të shmangin me çdo kusht menaxhimin e fragmentuar dhe të sqarojnë me urgjencë kufijtë e pronës.

Projektvendimi që do të shqyrtohet në asamblenë e UNESCO-s që mbahet në Indi u kërkon autoriteteve shqiptare të dorëzojnë një hartë të kufijve të pronës së Butrintit, të cilët janë ndryshuar dy vjet më parë nga qeveria shqiptare pa miratimin e UNESCO-s.

Një analizë e thelluar e Qendrës së Trashëgimisë Botërore dhe një projktvendim i Komitetit të UNESCOS që do të mblidhet në Indi këtë muaj nuk parashikojnë që të listojnë këtë vit Butrintin në Trashëgiminë në Rrezik, por u kërkohet autoriteteve shqiptare” të shmangin me çdo kusht menaxhimin e fragmentuar dhe të sqarojnë me urgjencë kufijtë e pronës”.

UNESCO thotë në analizën e zhvillimeve të fundit lidhur me Butrintin se Plani i Menaxhimit përfshin themelimin e Fondacionit për menaxhimin e ardhshëm të zonës A3, që njihet si qyteti antik për një periudhë kalimtare.

“ Është për të ardhur keq thuhet në analizën e UNESCOS , që ky proces mund të rezultojë në një mjedis menaxhimi të fragmentuar, pasi seksionet A3 nuk mbulojnë të gjithë pronën. Kjo duhet të shmanget me çdo kusht”, vlerëson UNESCO.

UNESCO thotë se duke marrë parasysh që Plani i Menaxhimit të Butrintit është miratuar nga qeveria shqiptare në vitin 2020 dhe se periudha e tranzicionit ka përfunduar, Komiteti mund të ftojë Shqipërinë të ndërmarrë një rishikim afatmesëm të zbatimit të tij bazuar në kuadrin monitorues”.

Një tjetër qëndrim në analizën e fundit të UNESCO-s shprehet ndaj kufijve të Butrintit ku kërkohen sqarime urgjente.

“Kërkohen sqarime urgjente sesi do të menaxhohen seksionet e pronës që nuk mbulohen nga përcaktimi A3 dhe administrohen nga Fondacioni Menaxhimit të Butrintit dhe se si do të sigurohet ruajta në këto zona”, thuhet në analizën e UNESCO-s.

“Kjo është veçanërisht urgjente në kontekstin aktual, duke qenë se misioni UNESCO-s konfirmoi se në janar 2022, rreth 600 ha u tërhoqën nga Parku Kombëtar pranë Ksamilit, ku në atë kohë ishte në ndërtim e sipër një kompleks rezidencial turistik.Kjo sipërfaqe shtrihet brenda zonës tampon të pronës siç është miratuar në 2007 nga UNESCO dhe një pjesë e vogël e pronës gjithashtu mund të jetë shkelur nga ndryshimi kufijve , thotë UNESCO.

“Është për të ardhur keq që është ende në pritje sqarimi i kufijve të pronës dhe zonës së saj tampon, që pritet që prej datës 15 shkurt 2023″, thotë UNESCO në analizën për Butrintin.

Edhe projekt- vendimi që do ti paraqitet Komitetit të Trashëgimisë Botërore në sesionin e 46 që mbahet në Indi këtë muaj bazohet mbi analizën e Qendrës Botërore të Trashëgimisë.

Në projekt vendim thuhet se “po punohet për të siguruar që Ministria e Ekonomisë, Inovacionit dhe Kulturës të ketë mbikëqyrjen e të gjithë pronës së Trashëgimisë Botërore pasi menaxhimi i Zonës A3, t’i transferohet Fondacionit të Menaxhimit të Butrintit deri në tetor 2024”.

Në projekt vendim UNESCO thotë se “ mirëpret punën e vazhdueshme për të siguruar që Ministria e sapo krijuar e Ekonomisë, Kulturës dhe Inovacionit të mbajë mbikëqyrjen e të gjithë Pronës së Trashëgimisë Botërore”.

Projekt vendimi thekson “se për të arritur një menaxhim dhe llogaridhënie efektive, prona e Trashëgimisë Botërore dhe zona e saj tampon duhet të menaxhohen në mënyrë të koordinuar dhe në tërësi.”

UNESCO në projekt vendimin e saj thotë se “kërkon për më tepër që Shqipëria të japë sqarime për Qendrën e Trashëgimisë Botërore mbi rregulloret aktuale mbrojtëse dhe përdorimet e përcaktuara për të gjitha zonat e Parkut Kombëtar në lidhje me mbrojtjen e pronës së Trashëgimisë Botërore dhe funksionin e zonës tampon, dhe mbi mënyrën se si regjimet e ndryshme të menaxhimit do të harmonizohen për të shmangur fragmentimin”.

Në projekt vendim Komiteti i Trashëgimisë Botërore “shpreh keqardhje që qartësimi i kufijve të pronës dhe zonës së saj tampon është ende në pritje dhe i kërkon Shqipërisë që të paraqesë, si çështje prioritare, një hartë të qartë dhe të saktë që tregon kufirin e pronës së Trashëgimisë Botërore dhe kufirin e zonës tampon që Qendra e Trashëgimisë Botërore ta marrë në shqyrtim”.

Lidhur me dokumentet e UNESCO-s, Ministria e Ekonomisë, Kulturës dhe Inovacionit tha përmes një deklarate se e gjen projekt-vendimin dhe raportin analitik si shumë objektiv dhe tërësisht korrekt.

Por MEK nuk dha sqarime përse autoritete shqiptare nuk po e dorëzojnë hartën e kufijve të rinj të Butrintit në UNESCO dhe si do të arrihet ligjërisht autoriteti i kësaj Ministrie në gjithë Parkun Kombëtar të Butritnit, kur një pjesë e tij që njihet si qyteti antik do të jetë nën administrim të një organizate joftimprurëse për dhjetë vite.

Autoritetet qeveritare shqiptare ndërmorën kohët e fundit takime intensive me drejtues të Unescos të cilat shihen nga analistët e pavarur si një përpjekje për të zbutur qëndrimet e ashpra të UNESCO-s që u refletuan në një raport të një misioni monitorimi tetorin e vitit të shkuar lidhur me Butrintin.

Raporti u bë publik nga Zëri i Amerikës pasi autoritetet shqiptare nuk dhanë miratimin që UNESCO ta publikonte raportin në faqen zyrtare.

Gjykata Kushtetuese vendosi në prill me një rezultat të ngushtë 5 me 4 të anëtarëve të saj për rrëzimin e kërkesës së një grupi deputetësh të opozitës që kërkonin shfuqizimin e marrëveshjes për administrimin në Parkun Kombëtar të Butrintit.

Sipas marrëveshjes zona A3 e Parkut Kombëtar të Butrintit që njihet si qyteti antik do të administrohet për dhjetë vite nga një organizatë jofitimprurëse në formë Fondacioni krijuar nga ministria shqiptare e Kulturës dhe Fondacioni shqiptaro-amerikan për Zhvillimin (AADF).

Vrasja e Faton Hajrizit- Ministria e Jashtme thirrje qytetarëve të shmangin Serbinë si tranzit

Me gjithë thirrjen e Ministrisë së Punëve të Jashtme që të shmanget Serbia si vend transit, qytetarët vazhdojnë të shfrytëzojnë këtë shtet për të ardhur në Kosovë.

Sipas Qendrës Kombëtare për Menaxhimin Kufitar, pritjet në pikëkalimin kufitar në Merdar për të hyrë në Kosovë janë 1-orëshe, e në pikën tjetër me Serbinë, Dheu i Bardhë, 30 deri në 40 minuta.

Në pikëkalimet tjera kufitare, pritjet janë standarde, nga 5 deri në 10 minuta.

Të enjten, Ministria e Punëve të Jashtme u bëri thirrje qytetarëve të shmangin Serbinë si vend transit, pas rastit të vrasjes së një polici serb në Lloznicë. Sipas autoriteteve të Serbisë, dorasi është Faton Hajrizi, i arratisur nga burgu i Smrekonicës dy javë më parë. Po sipas autoriteteve të Serbisë, ai është vrarë gjatë së premtes në tentim për ta kapur atë. bw

Osmani, takim me shefen e re të diplomacisë së Bashkimit Evropian

Presidentja e vendit, Vjosa Osmani, në Samitin e Komunitetit Politik Evropian që po mbahet në Londër ka takuar edhe kryeministren e dorëhequr të Estonisë, Kaja Kallas, e cila së shpejti do të jetë shefja e politikës së jashtme të Bashkimit Evropian në fund të këtij viti.

“Gjithmonë kënaqësi biseda me kryeministren Kaja Kallas, këtë herë përgjatë Samitit EPC. Paqja dhe siguria e kontinentit evropian kërkojnë lidership të fuqishëm dhe të gatshëm, gjë që Kallas e ka demonstruar në mënyrë të jashtëzakonshme”, ka shkruar Osmani në platformën “X”.

Image

Osmani takohet me Macronin, flasin për integrimin e plotë të Kosovës në strukturat euroatlantike

Presidentja e Kosovës, Vjosa Osmani, është takuar me homologun e saj francez, Emmanuel Macron.

Këtë e ka bërë të ditur përmes një postimi në Facebook, ku zbuloi se me Macronin ka diskutuar mbi rëndësinë e ecjes përpara drejt integrimit të plotë të Kosovës në strukturat euroatlantike.

“Dje, me Presidentin Macron, diskutuam mbi rëndësinë e ecjes përpara drejt integrimit të plotë të Kosovës në strukturat euroatlantike, në partneritet me aleatët tanë dhe në dobi të të gjithë qytetarëve tanë, pa dallim”, ka shkruar e para e shtetit të Kosovës, njofton Klankosova.tv.

Takimi i dy presidentëve u bë në kuadër të Samitit të Komunitetit Politik Evropian i cili u mbaj në Britani. sn

Rreziku ndaj SHBA dhe ndaj Evropës nuk do të ndalet me Ukrainën, paralajmërojnë zyrtarët

Gjenerali Christopher Cavoli
VOA/Jeff Seldin

Përfundimi i luftës në Ukrainë mund të mos mjaftojë për t’i dhënë fund rrezikut në Evropë apo edhe në Shtetet e Bashkuara, mendojnë disa diplomatë të lartë evropianë, si dhe gjenerali më i lartë i forcave amerikane në Evropë.

Duke folur të enjten në Forumin e Sigurisë në Aspen, të Kolorados, zyrtarët e përshkruan luftën dhe mbështetjen e vendeve të tyre për Ukrainën si të natyrës ekzistenciale, por thanë se një fitore e Ukrainës përballë forcave pushtuese ruse do të ishte vetëm fillimi.

“Rezultati në terren do të ishte jashtëzakonisht, jashtëzakonisht i rëndësishëm”, tha gjenerali amerikan Christopher Cavoli, i cili drejton Komandën Qendrore Amerikane dhe shërben si Komandanti Suprem i Forcave Aleate në NATO.

“Por, nuk mund të kemi iluzione”, tha gjenerali Cavoli. “Në përfundim të konfliktit në Ukrainë, sido që të përfundojë, do të kemi një problem shumë, shumë të madh me Rusinë…”

“Do të kemi një situatë ku Rusia po ringre forcat e saj ushtarake, është e gjendur në kufijtë e NATO-s, është e udhëhequr nga pothuajse të njëjtët persona si tani, dhe është e bindur se ne jemi kundërshtari, dhe është shumë, shumë e zemëruar”, tha ai.

Këshilltari gjerman për çështjet e jashtme dhe të sigurisë, u tregua gjithashtu i drejtpërdrejtë.

Jens Plotner (marrë nga https://www.aspensecurityforum.org/)

Jens Plotner (marrë nga https://www.aspensecurityforum.org/)

“Me dëshirën e Putinit po hyjmë në një fazë konflikti të gjatë dhe të zgjatur me Rusinë”, i tha Jens Plotner audiencës në Aspen.

“Manifestimi i saj më përgjakshëm për momentin, është lufta në Ukrainë. Por, qartazi nuk është e vetmja”, tha zoti Plotner. “Kemi parë aktivitet hibrid në mbarë Evropën. Kemi parë aktivitet hibrid në Shtetet e Bashkuara. Kemi parë Rusinë të shtrihet drejt Afrikës. Kemi parë Rusinë të ripërtërijë lidhjet me Teheranin, madje edhe më keq, me Phenianin”.

“Kështu që mendoj se të gjitha këto janë pjesë e pamjes më të madhe, ekzistencën e së cilës duhet ta vëmë në dukje”, tha ai.

Zoti Plotner nuk pranoi të komentojë rreth njoftimit të bërë këtë muaj fillimisht nga kanali televiziv CNN, për një komplot rus për të vrarë drejtuesin e kompanisë Rheinmetall, një ndër kompanitë kryesore gjermane në industrinë ushtarake. Ai tha megjithatë se janë bërë arrestime dhe agjencitë e sigurisë të Gjermanisë janë në gjendje të lartë gatishmërie.

Logoja e kompanisë gjermane të industrisë së mbrojtjes, Rheinmetall

Logoja e kompanisë gjermane të industrisë së mbrojtjes, Rheinmetall

“E dimë se komplotet që kemi arritur të ndalim nuk kanë qenë të fundit”, tha ai.

Rusia ka mohuar çdo përfshirje në komplotin për të vrarë drejtuesin e kompanisë Rheinmetall, duke i hedhur poshtë këto njoftime si të rreme.

“Njoftime të tilla nuk mund të merren seriozisht”, tha zëdhënësi i Kremlinit, Dmitry Peskov.

Gjermania dhe vendet e tjera evropiane kanë ngritur gjithnjë e më shumë shqetësime rreth rrjeteve të lidhura me Rusinë që punojnë për të zvogëluar mbështetjen për Ukrainën.

Në prill, autoritetet gjermane arrestuan dy shtetas ruso-gjermanë me akuza për spiunazh, duke akuzuar se njëri prej tyre kishte rënë dakord të kryente sulme në objektet ushtarake amerikane për të sabotuar dërgimin e ndihmës ushtarake në Ukrainë.

Në fillim të këtij muaji, zyrtarët e inteligjencës amerikane pretenduan se Rusia po kërkon përsëri të ndërhyjë në zgjedhjet e ardhshme presidenciale amerikane me një përpjekje për të ndihmuar kandidatët që perceptohen si të favorshëm për Moskën, veçanërisht në lidhje me luftën në Ukrainë.

Kurti: Hapja e urës së Ibrit nuk është kundër askujt

Kryeministri i Kosovës, Albin Kurti, ka thënë të enjten se Qeveria e tij synon hapjen e urës kryesore mbi lumin Ibër, dhe që ai veprim nuk është kundër askujt.

Kurti i ka bërë këto deklarata një ditë pas takimit me ambasadorë të vendeve të QUINT-it në Kosovë, dhe shefin e zyrës së Bashkimit Evropian, me të cilët ka diskutuar për këtë çështje.

Në QUINT bëjnë pjesë Shtetet e Bashkuara, Mbretëria e Bashkuar, Gjermania, Franca dhe Italia.

“Askush nuk mund të thotë që kjo nuk është një gjë e mirë dhe e drejtë, por ne dëshirojmë që edhe të zbatohet ligji, edhe të respektohet liria e lëvizjes, por edhe të kemi paqe e siguri për të gjithë”, ka thënë Kurti në një konferencë për media.

Sipas Kurtit, hapja e urës i ndihmon të gjithë banorët e asaj zone, pa dallim etnie.

“I ndihmon si njerëzit në të dyja anët e Ibrit, gjithashtu edhe tregtinë, ekonominë, bashkëpunimin”.

Ai ka përmendur që para shumë vjetësh, zyrtarë të Bashkimit Evropian i janë referuar hapjes së urës në tërësi për qarkullim si “simbol i normalizimit”.

“Kundër askujt, por për të gjithë”, ka thënë mes tjerash Kurti, kur e ka përmendur nevojën e hapjes së urës.

Diskutimet për urën janë aktualizuar në muajt e fundit, pas thirrjeve në Kuvendin Komunal të Mitrovicës së Veriut që ura të hapet tërësisht për qarkullim.

Këtë komunë në veri të Kosovës e udhëheq Erden Atiq nga partia në pushtet, Lëvizja Vetëvendosje.

Kryetari i Kuvendit Komunal të Mitrovicës së Veriut, Nexhad Uglanin, pati thënë se zbatimi i vendimit për çështjen e urës u takon autoriteteve qendrore dhe institucioneve të sigurisë.

Zyrtarë të këtij Kuvendi, madje, patën thënë se hapja e urës është edhe nën juridiksion të Mitrovicës së Jugut dhe të misionit paqeruajtës të Organizatës së Traktatit të Atlantikut Verior (NATO) në Kosovë, KFOR.

Edhe zëvendësdrejtori i Policisë së Kosovës për rajonin e veriut, Veton Elshani, pati paralajmëruar në maj se ura “do të hapet shpejt”, dhe se po diskutohet me eprorët se si të bëhet kjo.

Faktori ndërkombëtar, në anën tjetër, po kërkon vazhdimisht të ketë koordinim mes të gjitha palëve të prekura që të mos përshkallëzohet situata.

Karabinierët italianë të KFOR-it kanë prani të përhershme mbi urën e Ibrit dhe kryejnë patrullime në rrethinë. Ura vëzhgohet edhe prej pjesëtarëve të Policisë së Kosovës.

Qeveria e Kosovës beson se liria e lëvizjes duhet të sigurohet në të gjithë territorin, por Serbia e konsideron hapjen e urës si “provokim”.

Shqiptarët në Mitrovicë të Jugut dhe serbët në Mitrovicë të Veriut – me të cilët ka biseduar më parë Radio Evropa e Lirë – janë të ndarë nëse ura duhet të hapet.

Për shqiptarët, hapja e urës do të ishte “gjë e mençur”, ndërsa për serbët vendim që rrit tensionet. REL

UGSHPD: NJË SHTET QË ËSHTË I FIKSUAR PAS NUMËRIMIT TË TURISTËVE DITORË (Mirë se vini në Republikën e Rilindjes Socialiste!)

 
Që turizmi po ja merr të gjitha energjitë qeverisë së Rilindjes Socialiste, kjo tashmë nuk ka asnjë dyshim. Vetëm në dy vitet e fundit po flitet dhe zhurmohet ditë e natë me shifrat e lodhëshme; 10 milion turistë në 2023-shin dhe 14 milion në 2024-ën. Ky është motivi i çdo dite dhe rreth tij të ndjekura nga mediat sillen i gjithë kabineti i kryeministrit Rama me detyra për infrastrukturën dhe energjinë, turizmin dhe mjedisin, shëndetësinë,  ministrrinë e brendëshme dhe të mbrojtjes. Këto dy të fundit edhe për shkak të stinës së nxehtë u duhet të kujdesen me forca të shumëfishuara për shkak jo vetëm të fluksit të automjeteve dhe të njerëzve me destinacion pushimet, por për më tepër se sezoni nga mbingarkesa e protestatve masive që mbahen në kryeqytet aq sa edhe me zjarret që shpërthejnë në natyrë dhe në fushat e mbledhjes së mbeturinave urbane. Mungesa e energjisë dhe e ujit, çmimet e produkteve ushqimore, ndotja e natyrës përgjithësisht po kthehen në problematikat kryesore të vështirësisë së jetës së shqiptarëve dhe e vizitorëve ditorë dhe afatshkurtër të turizmit. E gjithë kjo situatë tregon për një mospërgatitje serioze, paqendrueshmëri edhe në pikat ku kjo qeverisje pretendon se ka investuar me miliona euro dhe rezultati vetëm i muajit Korrik 2024, po tregon se plazhet në jug janë bosh ose frekuentohen fare pak për shkak të çmimeve dhe nga ana tjetër treguesit e shëndetit të ajrit dhe të ujit, përveç ndërprerjeve të herë pas hershme të furnizimeve me ujë dhe energji ndodhin në qytete dhe fshatra ku banojnë dhe punojnë pa menduar për pushime qindramijë shqiptarë.
Kjo tabllo e përgjithshme zbulohet nga ankimimet dhe kërkesat e përditshme që drejtojnë shtetasit shqiptarë, por ende askush nuk i dëgjon dhe ua zgjidh shqetësimet dhe problemet madje ato nuk përfillen dhe zvogëlohen sepse qeveria përmes propagandës i godet shtetasit e vet me shifrat e turizmit dhe të imazhit që këta vizitorë disa ditor e përcjellin në mbarë botën. Në këtë kuptim turizmi dhe shifra 14 milion vizitorë për këtë vit mban fiksimin dhe pushtimin ideologjik të mendjes dhe të propagandës së Rilindjes Socialiste.
Vetëm nga një vëzhgim i njoftimeve dhe lajmeve zyrtare që përcjell ATSH-ja çdo ditë, kemi monitoruar mënyrën e propagandës për turizmin ku peizazhi i natyrës, bregdeti, qendrat dhe qytetet muzeale të Shqipërisë ofrohen sa nga artikujt e gazetave prestigjoze të huaja deri tek shkrepjet e celularëve dhe videot e porositura nga kryeministri dhe mundësisht çdo ministre dhe ministër i kabinetit të tij. Kësht propaganda kontrrollon, ndërton një perceptim të gabuar për shqiptarët brenda vendit dhe në diasporë se vendlindja e tyre është më tërheqësja në rajon, zbulim i ri i kontinentit e të tjera krahasime të fryra që arrijnë në marrëzi.
Sot kemi mbërritur në marrëzinë e shifrave sa që është zor t’i ndalësh edhe sikur të kërkosh ekspertizë serioze të ekonomistëve. Të konsumuar nga numërimet nga çdo tra, porte dhe nga aeroporti i Rinasit, çdo javë sajohen lajme dhe vëzhgime të reja. Një i fundit ishte numurimi i 20 mijë kalimtarëve nga Pika veriore kufitare e Murriqanit. Ilustrimi ishte aq i kujdesur sa që imazhet bëhen gënjyese dhe mashtruese deri në atë shkallë sa kjo shifër për fluksin e lëvizjes së lirë hyrje-dalje nga një pikë kufitare pë njerëz dhe automjete me qëllim tregëtinë, mallrat, tregun e punës dhe sigurisht vizitorë, shitet e gjitha si shifra që do të plotësojë numrin e 14 milionë “turistëve” (Mbi 20 mijë qytetarë kaluan në pikën kufitare të Murriqanit gjatë 24 orëve). Ky është një titull goditës i ATSH dhe ashtu siç përmendet, ai është i përditshëm në format e trajtimit për çdo pikë të kalimit kufitar veç se Murriqani të befason me imazhin dhe me paraqitjen e kërkesave të ngjyrave të ideologjisë së sëmurë të qeverisë Rama. 
Për vite me rradhë premtimet e punëve dhe e projekteve të mëdha kanë treguar se përfundojnë me shpërdorime dhe me korrupsion, ndërsa mbulimi i tyre bëhet fare thjeshtë sepse është pushteti i qeverisjes nga njëra anë dhe nga ana tjetër ngjyra lejla e ideologjisë dhe e propagandës. Pika kufitare e Murriqanit në kontaktin e parë ta lë një shije të tillë. Simbolet shtetërore apo  veçoritë dalluese kombëtare të krahinës dhe zonës me histori dhe tradita po maskohen dhe mbulohen me furçën e ngjyrës lejla. Kjo shije është ushqyer prej vitesh dhe për një shqiptar diaspore kur shkel pas shumë kohësh tokën e atdheut të vet, kupton se vendlindja ka pësuar ndryshime, një transformim të sforcuar ideologjik sa që “mikpritja” duket se të ngatërron edhe me ftesën dhe duket sikur thotë: “Mirë se vini në Republikën e Rilindjes Socialiste!”.
Numërimi i hyrje-daljes së qytetarëve, i shtetasve, i vizitorëve dhe i kalimtarëve vazhdon të numërohet dhe e gjithë lëvizja e lirë e njerëzve në fund të sezonit do të rrumbullakoset me shifrën 14 milion turistë, një rekord i ri i qeverisë.
 

16 Korrik, 2024

Unioni i Gazetarëve Shqiptarë Profesionistë të Diasporës (UGSHPD)

Verband Albanischer Berufsjournalisten der Diaspora (VABD)

Union of Professional Albanian Journalists of Diaspora (UPAJD)

L’Union des journalistes professionnels albanais de la diaspora (UJPAD)

Unione dei Giornalisti Professionisti Albanesi della Diaspora (UGPAD)

Kurti diskuton me QUINT-in për hapjen e urës mbi Ibër

Kryeministri i Kosovës, Albin Kurti, ka biseduar me ambasadorët e shteteve të QUINT-it dhe atë të Bashkimit Evropian për hapjen e urës mbi lumin Ibër për qarkullim edhe për vetura.

Në takimin e 17 korrikut, sipas njoftimit për media të lëshuar nga Zyra e Kurtit, në kuadër të informimit dhe koordinimit me partnerët ndërkombëtarë është trajtuar “rëndësia e bashkërendimit të veprimeve institucionale për hapjen e urës mbi lumin Ibër edhe për vetura, në mënyrë që të mundësohet liria e plotë e lëvizjes e cila i ndihmon qytetarët në të dy anët e urës, pa dallim”.

Sipas Qeverisë, hapje e urës mbi Ibër do t’i kontribuonte zhvillimit të ekonomisë dhe tregut “përmes lëvizjes më të lehtë të mallrave dhe kapitalit”.

Në QUINT bëjnë pjesë Shtetet e Bashkuara, Mbretëria e Bashkuar, Gjermania, Franca dhe Italia.

Në fund të majit, asamblistët e Lëvizjes Vetëvendosje në Komunën e Mitrovicës së Veriut kërkuan që të zbatohet vendimi për hapjen e urës kryesore mbi Ibër për trafik.

Kjo urë që nga viti 1999 e ndan Mitrovicën në pjesën jugore, të banuar me shumicë shqiptare, dhe atë veriore, të banuar me shumicë serbe.

Në prill të vitit 2023, Kuvendi Komunal i Mitrovicës së Veriut vendosi që ura të hapej edhe për trafik. Por, vendimi nuk është zbatuar ende.

Kjo komunë udhëhiqet nga Erden Atiq, i cili vjen nga Lëvizja Vetëvendosje – partia e kryeministrit të Kosovës, Albin Kurti.

Kundër zbatimit të vendimit për hapjen e urës mbi Ibër është shprehur Lista Serbe, partia kryesore e serbëve në Kosovë që gëzon mbështetjen e Beogradit.

Ndërkaq, Bashkimi Evropian, që ndërmjetëson dialogun për normalizim të raporteve mes Kosovës dhe Serbisë, ka deklaruar se çështja e urës mbi lumin Ibër duhet të zgjidhet në kuadër të dialogut në Bruksel.

“Hapja e urës është pjesë e dy marrëveshjeve. Por, përkundër përpjekjeve tona, kjo urë ka mbetur e mbyllur për trafik. Pasi kjo është pjesë e dialogut, gjithçka duhet të diskutohet dhe të vendoset në dialog me pjesëmarrjen e Kosovës dhe Serbisë”, deklaroi në fund të majit zëdhënësi i BE-së, Peter Stano.

Edhe misioni paqeruajtës i NATO-s në Kosovë, KFOR, ka kërkuar që çështja e hapjes së urës mbi Ibër të zgjidhet në kuadër të dialogut.

Karabinierët e KFOR-it kanë prezencë të përhershme në urën mbi lumin Ibër. REL

Osmani do të marrë pjesë në Samitin e Bashkësisë Politike Evropiane

Presidentja e Kosovës, Vjosa Osmani, do të marrë pjesë në Samitin e Bashkësisë Politike Evropiane, që mbahet në Mbretërinë e Bashkuar më 18 korrik.

Përmes një postimi në X, që më herët njihej si Twitter, Osmani tha se në samitin e katërt të Bashkësisë Politike Evropiane do të takohet me udhëheqësit nga kontinenti për të diskutuar për “zgjidhjet për çështjet kryesore që ndikojnë në sigurinë dhe prosperitetin e të gjithë qytetarëve tanë”.

“Ne po ashtu do të riafirmojmë angazhimin tonë për të forcuar aleancat e Kosovës dhe për ta afruar edhe më shumë shtetin tonë me institucionet euroatlantike”, shkroi ajo në X.

Bashkësia Politike Evropiane është shndërruar në forumin më të madh evropian, ku marrin pjesë më shumë se 50 liderë nga shtetet evropiane dhe nga organizatat evropiane.

Për Bashkimin Evropian, forcimi i Bashkësisë Politike Evropiane konsiderohet me rëndësi të veçantë. BE-ja dëshiron që ky forum të forcohet dhe ekzistenca e tij të mos vihet në dyshim. Blloku po ashtu e sheh këtë Bashkësi si mundësi për t’i përfshirë në debat për çështje të interesit të përbashkët edhe shtetet evropiane që ndajnë vlerat e përbashkëta, por që nuk janë shtete anëtare të BE-së.

Në Bashkësinë Politike Evropiane janë 44 vende. Kjo nismë është lancuar rreth dy vjet më parë.

Takimi i parë u zhvillua në Pragë në vitin 2022, kur Çekia kishte kryesimin e radhës së Bashkimit Evropian; i dyti në Kishinjev të Moldavisë në qershor të vitit 2023, ndërsa i treti në Granadë të Spanjës në tetor të vitit 2023.

Të gjitha vendet e Ballkanit Perëndimor janë pjesëmarrëse të rregullta në Bashkësinë Evropiane Politike, përfshirë Kosovën, pavarësisht se ky forum në të kaluarën u mbajt në dy shtete që nuk e njohin pavarësinë e Kosovës: Moldavi dhe Spanjë.

Idenë për krijimin e saj e ka përmendur i pari presidenti i Francës, Emmanuel Macron, e pas tij edhe presidenti aktual i Këshillit Evropian, Charles Michel.

Bashkësia Politike Evropiane nuk është një organizatë formale, por shërben si forum, ku së paku një herë në vit liderët e 44 vendeve evropiane mblidhen dhe diskutojnë për çështje të interesit të përbashkët.

Kur ideja është përmendur për herë të parë, ka pasur edhe disa dyshime nëse kjo bashkësi do të shfrytëzohej si alternativë për zgjerimin e BE-së. Por, në BE kanë siguruar se Bashkësia Politike Evropiane, në asnjë mënyrë, nuk ka për qëllim ta zëvendësojë procesin e zgjerimit të BE-së, e as të bëjë gara me organizatat ekzistuese, strukturat apo proceset. REL

Tentoi të hidhej në lumin Buna me 4 fëmijët e mitur- Policia parandalon 27-vjeçaren

Policia e Shkodrës ka parandaluar një ngjarje të rëndë.

Sipas informacioneve, një 27-vjeçare ka tentuar që të hidhet në lumin Buna së bashku me 4 fëmijët e saj të mitur.

Policia thotë se pas një njoftimi rreth orës 14:15 një shtetase po tentonte të hidhej në lum së bashku me 4 të vegjlit e saj, të cilët janë të moshave 7, 5, 3 dhe 1 vjeç.

Teksa ngjarja u parandalua, policia ka shoqëruar në komisariat 27-vjeçaren së bashku me 4 fëmijët e mitur.

Teksa është ngritur një grup i posaçëm hetimor për të zbardhur detajet e ngjarjes.

Njoftimi i policisë:

Shkodër / Ndërhyrja e Policisë parandaloi një ngjarje të rëndë.

Tentoi të hidhej në lumin Buna, bashkë me 4 fëmijët e saj të mitur, falë ndërhyrjes së shpejtë nga patrulla e përgjithshme që patrullonte në zonë, pengohet 27-vjeçarja.

Menjëherë pas marrjes së njoftimit, rreth orës 14:15, se një shtetase po tentonte të hidhej në lumin Buna, bashkë me 4 fëmijët e saj, shërbimet e Policisë që patrullonin në zonë, kanë ndërhyrë duke penguar 27-vjeçaren, e cila po tentonte të hidhej në lumë, bashkë me 4 fëmijët e saj 7, 5, 3 dhe 1 vjeç.

27-vjeçarja dhe fëmijët e saj u shoqëruan në ambientet e Komisariatit të Policisë Shkodër.

Grupi hetimor vijon punën për sqarimin e rrethanave të rastit.

BB: Ndryshimet e klimës do t’i sjellin humbje Shqipërisë sa 15.7% e PBB-së, nivelet më të larta në rajon

Ndryshimet klimatike me temperatura ekstreme dhe përmbytje do të dëmtojnë ekonominë e vendeve të Ballkanit Perëndimor.

Raporti rajonal për Klimën dhe Zhvillimin në Vendet e Ballkanit Perëndimor (CCDR) i Grupit të Bankës Botërore, i cili u botua sot, thotë se së bashku, gjashtë ekonomitë e Ballkanit Perëndimor duhet të investojnë të paktën 37 miliard dollarë gjatë dhjetë viteve në vijim për një mbrojtje më të mirë të popujve dhe pasurive të tyre nga ndikimet dëmtuese dhe në përshkallëzim të ndryshimeve klimatike.

Bazuar në një analizë të tre rreziqeve – përmbytjet e lumenjve, thatësirat (përmes ndikimit në të mbjella) dhe stresi i nxehtësisë pritet ti shkaktojnë humbje për Shqipërinë, sa 15.7 e PBB deri në 2050.

Banka vlerëson se Humbjet e Shqipërisë janë më të mëdhatë në rajon, pasi mesatarja e vendeve të tjerë në Ballkanin Perëndimor janë sa një e treta e Shqipërisë.

Gjithashtu Serbia pritet të përjetojë dëmet të mëdha nga klima rreziqet n, e ndjekur nga Bosnja dhe Hercegovina. Përmbytjet pritet të shkaktojnë dëmin më të madh i PBB-së në të gjitha vendet, duke filluar nga rreth 15 për qind humbje në vitin 2050 PBB për Serbinë dhe rreth 3 për qind të humbjes së PBB-së për Maqedoninë e Veriut nën trendin e rritjes.

Ndikimi i thatësirës, i modeluar përmes ndikimit të saj në prodhimin e misrit dhe grurit, do të jetë më i vogël, duke qenë se këto kultura përbëjnë një pjesë të vogël të prodhimit bujqësor në shumicën e vendeve të BB-6, dhe pavarësisht faktit që thatësirat përgjithësisht konsiderohen si një rrezik i rëndësishëm klimatik.

Rritja më e lartë mund të kompensojë disa e dëme të pritshme në pjesën më të madhe të rajonit. Përjashtim bën Serbia, ku ka dëme më të mëdha nga përmbytjet

Tërmetet, edhe pse nuk janë rrezik për ndryshimin e klimës, vlerësohen dhe pritet të shkaktojnë dëme të konsiderueshme të prodhimit, duke pasur parasysh rreziqet historike sizmike në rajon.

Banka vlerëson se dëmet nga rreziqet klimatike mund të lehtësohen nëpërmjet investimeve të përshtatjes dhe ndërhyrjeve të hershme.

Modelimi i ndikimit të investimeve të përshtatjes për të tre rreziqet (përmbytjet e lumenjve, thatësirat nëpërmjet ndikimi në drithëra tregoi se investimet vjetore duhen të jenë mesatarisht 1.3 për qind të PBB-së në të gjithë rajonin për 2025-50 dhe ato mund të sjellë një përfitim mesatar vjetor prej 1.7 për qind të PBB-së./MONITOR


Send this to a friend