VOAL

VOAL

LDSHM është kundër çdo marrëveshjeje që bëhet për të ardhmen e IRJM pa zgjidhjen e statusit shtetformues të shqiptarëve

August 11, 2018

Komentet

Ph.D. GENT IMERAJ i Universitetit “EPOKA” në SHQIPËRI, që po bën “Epokë” në JAPONI për Inteligjencë Artificiale (AI) e Teknologji Bio-medicinale, i Ftuar Nderi në “TAKIMI i MADH i PRISHTINËS” Nga Rali LURA – Tiranë

 

Gent Imeraj vjen nga qyteti i Shkodrës.

Duke qene bir i dy prindërve model, Petrit dhe Admira IMERAJ, që në moshë të re, ka ushqyer një pasion për natyrën dhe shkencën. Falë rezulteteve te larta (mësime olimpiada), në vitin 2016, Bashkia Shkodër i akordon titullin: “Nderi i qytetit të Shkodres” .

Në moshën 18 vjeçare, ai u certifikua si udhërrëfyesi më i ri turistik për rajonin e Veriut, që e çoi atë në majat madhështore të Alpeve Shqiptare. E ndërkohë, ai ndiqte studimet e larta në fushën e Inxhinierisë Elektronike dhe Komunikimit Dixhital në Universitetin “Epoka”.

Genti ka dhënë një kontribut të çmuar për komunitetin nëpërmjet punës së tij me shoqëritë civile, si administrator i rrjetit “Aleancën e Alpeve Shqiptare”. Ai ka hartuar dhe zbatuar një sërë projektesh që synonin mbrojtjen dhe përmirësimin e natyrës duke ndërthurur njohuritë

teknologike që merrte me studimet e tij. Panelist dhe pjesëmarrës në takime të rëndësishme botërore (Parlamenti Europian Rural, Takimi Global i Partneritetit Malor etj.), Genti ka qenë gjithmonë i vëmendshëm për të mësuar mbi trendet botërore, ndërkohë që përfaqësonte Shqipërinë në rolin e një ambasadori të ri të natyrës dhe shkencës.

Genti ka qenë bashkautor në krijimin e materialeve promovuese të natyrës që e rrethon; Qasja LEADER në zonat Rurale. Ndër publikimet e tij, vlen të përmendet ai mbi Smart Villages – implementimi i teknologjisë Gjeohapësinore në shtigjet e Alpeve Shqiptare.

Genti ka përfunduar studimet Master në fushën e Inxhinierisë Elektronike dhe Komunikimit Dixhital.

Gjatë studimeve ai ka bërë punë kërkimore për krijimin e prototipeve në bio-teknologji, si pjesë e partneriteteve botërore të mbështetura nga fondet e novacionit “HORIZON 2020”.

Në vitin 2022, ai u titullua fitues i bursës prestigjioze MEXT, një dëshmi e aftësisë së tij akademike dhe përkushtimit shembullore për avancimin e njohurive shkencore. Genti ka fituar mundësinë për të vazhduar studimet e larta për Doktoraturë, në Universitetin “Hosei University” në Tokio, Japoni.

Tashmë në vitin e dytë të studimeve për Ph.D, në Inteligjencë Artificiale (AI) dhe Teknologji Bio-medicinale.

Genti vazhdon të sfidojë kufijtë e inovacionit dhe të japë kontribute domethënëse në fushën e tij .

Doktor i Shkencave dhe një Alpinist i vërtetë!

Ph.D. Gent Imeraj i Universitetit “Epoka” në Shqipëri, që po bën “Epokë” në Japoni për Inteligjencë Artificiale (AI) e Teknologjisë Bio-medicinale, është i Ftuar Nderi në “Takimi i Madh i Prishtinës” i 27 prillit 2024, Takim PanShqiptar- NdërBallkanik- EuroAtlantik, me tematikë: Histori- Identitet- Integrim, që do të mbahet në “Emerald Hotel” me pesë yje në magjistralen Prishtinë-Ferizaj, me mbi 600 pjesmarrës nga Republika e Kosovës, Shqipëria, Maqedonia e Veriut, Mali i Zi, Republika e Serbisë (Lugina e Preshevës e Sanxhak) dhe RF e Bosnje-Hercegovinës, nga Europa, Amerika, Australia, Kanadaja, Azia , Afika, Argjentina, etj.

 

Ph.D. Gent Imeraj është i përzgjedhur nga Universiteti “Epoka” në Tiranë (Shqipëri) si një nga studentët e shquar pasuniversitar doktorant, për të marrë pjesë në “Takimi i Madh i Prishtinës”, ku Këshilli Kombëtar Organizativ i Takimit do ta nderojnë me Mirënjohje/Cmim të vecantë.

“Takimi i Madh i Prishtinës, 2024” e ka në Programin/Platformën e tij, e ka një nga katër pjesët/pikat e tij kryesore edhe “Takimin e Studentëve të Botës Digjitale në Ballkanin Perëndimor”, ku personalitete të kohës/erës digjitale si studenti doktorant në Japoni, Gent Imeraj, janë nderi e krenaria e këtij Takimi, janë Shqipëria që po Vjen në hapësirat dhe lartësitë e Shek. XXI.

 

Kryeministri Kurti takoi e bashkëbisedoi me mërgatën tonë në Irlandë

 

 

Dublin, 1 mars 2024

 

Me të filluar vizitën e tij të parë zyrtare në Irlandë, Kryeministri i Republikës së Kosovës, Albin Kurti, takoi e bashkëbisedoi me mërgatën tonë.

Ky takim i parë me diasporën tonë atje, u karakterizua nga diskutime për shtetin tonë, për të tashmen e të ardhmen.

Kryeministri Kurti theksoi se diaspora jonë janë ambasadorët tanë më të mirë, që shpërfaqin atë se çfarë përfaqëson Kosova, vlerat unike dhe zellin e punës. U trajtuan në hollësi programet, planet e objektivat e Qeverisë, të cilat synojnë kthimin e trurit dhe bashkatdhetarëve tanë në atdhe.

Diaspora ka kontribuar e vijon të kontribuojë për Kosovën, dhe si Qeveri e kemi obligim që ta vendosim mërgatën në pozicion më të volitshëm e të eksplorojmë format e mundësitë për bashkëpunim. Mes shumë iniciativash, kryeministri përmendi edhe Fondin Sovran.

Duke shprehur ngazëllimin e mirënjohjen e thellë për të gjithë pjesëmarrësit, për diasporën tonë dhe për dashurinë e tyre për Kosovën, kryeministri Kurti i falënderoi ata për bisedat e frytshme e produktive.- Zyra e Kryeministrit

Kryeministri Kurti mori pjesë në pritjen e organizuar në shënim të 16-vjetorit të Pavarësisë së Kosovës në Ambasadën e Kosovës në Londër

 

 

Kryeministri i Republikës së Kosovës, Albin Kurti, mori pjesë mbrëmë në pritjen zyrtare me rastin e shënimit të 16-vjetorit të Pavarësisë së Kosovës të organizuar nga Ambasada e Republikës së Kosovës në Londër.

 

Aty, në një ceremoni solemne, me të ftuar të shumtë nga kori diplomatik, autoritete qeveritare dhe përfaqësues të organizatave të ndryshme ndërkombëtare të akredituara në Londër, si dhe bashkatdhetarë tanë, në ambientet e “The Royal Horseguards”, kryeministri Kurti pati një fjalë rasti.

 

Ai tha se Londra është një vend i shkëlqyeshëm për të festuar pavarësinë e Kosovës, duke qenë  kryeqyteti i një vendi mik e partner dhe mbështetës i palëkundur i pavarësisë sonë.

 

“Në mesin e thirrjeve të fuqishme për të ndaluar gjenocidin në Kosovë, Mbretëria e Bashkuar ishte njëri ndër zërat më të lartë dhe më të fortë. Në vitin 1999, mbështetja për ndërhyrjen e NATO-s në Kosovë ishte më larta në përqindje në mesin e britanikëve se në çdo vend tjetër të NATO-s”, tha kryeministri Kurti.

 

Fjalë mirëseardhëse në këtë ceremoni, pati edhe Ambasadori i Republikës së Kosovës në Londër, Ilir Kapiti i cili foli për rolin e misionit diplomatik të Kosovës në Londër, lidhjet mes Kosovës dhe Mbretërisë së Bashkuar si dhe avancimin e mëtejmë të bashkëpunimit ndërmjet Kosovës dhe Mbretërisë së Bashkuar.

 

Të pranishmëve iu drejtua edhe Ambasadori i emëruar i Mbretërisë së Bashkuar në Republikën e Kosovës, Jonathan Hargreaves.- Zyra e Kryeministrit

Shifrat e Eurostat: Shqipëria 1.2 miliardë euro remitanca vitin e kaluar, 9.2% e prodhimit kombëtar

Të dhënat e Eurostat tregojnë se vlera e remitancave që hynë në Shqipëri vitin e kaluar arriti nivelin më të lartë të dekadës së fundit.

Sipas Eurostat, remitancat arritën vlerën e më shumë se 1.2 miliardë eurove, në rritje me 5.8% krahasuar me një vit më parë. Vlera e raportuar nga Eurostat u referohet remitancave të matura si dërgesa apo transferta personale dhe të ardhurave të punonjësve nga puna jashtë vendit.

Punësimi jashtë vendit përfshin punësimin sezonal, atë afatshkurtër si dhe të ardhurat e punonjësve ndërkufitarë apo në distancë.

Megjithatë, Shqipëria është poshtë mesatares së rajonit të Ballkanit Perëndimor, për sa i përket peshës që remitancat kanë kundrejt ekonomisë së vendit. Për vitin 2022, mesatarja e vlerës së remitancave kundrejt Prodhimit të Brendshëm Bruto për vendet e Ballkanit Perëndimor ishte pranë nivelit të 10.5% (matur si mesatare e thjeshtë e raportit për 6 vendet e rajonit)

Të dhënat krahasuese të Eurostat tregojnë se vendi me varësinë më të madhe nga remitancat në Rajon ngelet Kosova. Për vitin 2022, remitancat përbënin 17.2% të Prodhimit të Brendshëm Bruto të vendit. Vijon Mali i Zi, me 13.3%, i ndjekur nga Bosnjë-Hercegovina, me 10.2%. Shqipëria renditet në vendin e katërt, me një vlerë remitancash sa 9.2% e PBB-së së vendit.

Vijon me diferencë të ngushtë Serbia, në masën e 9% të PBB-së, ndërsa mbyll renditjen Maqedonia e Veriut, me 3.4% të PBB-së.

Vlerësohet se burimi kryesor i remitancave për Shqipërinë dhe vendet e tjera të Rajonit janë vendet e Bashkimit Europian. Të dhënat e Eurostat tregojnë që Bashkimi Europian është një burim shumë i madh dërgesash për vendet jashtë Unionit.

Vitin e kaluar, transfertat personale nga BE drejt vendeve jashtë BE-së arritën në më shumë se 43.5 miliardë euro, në rritje për të gjashtin vit radhazi vit radhazi, me 14% më shumë krahasuar me vitin 2021.

Vala e re e emigrimit e dekadës së fundit i ka dhënë shtysë një cikli të ri të rritjes të remitancave, që ngelen një burim i rëndësishëm për të ardhurat e familjeve shqiptare dhe një zë me peshë të konsiderueshme në bilancin e pagesave të vendit.

Të dhënat e Bankës së Shqipërisë tregojnë se rritja e remitancave ka vazhduar edhe gjatë pjesës së parë të vitit 2023. Për 9-mujorin, dërgesat e emigrantëve dhe të ardhurat nga puna arritën në 1.05 miliardë euro, në rritje me 16.3% krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar./Monitor

VIDEO- Fuqia vendimmarrëse dhe pavarësia, ëndrra e realizuar e Hana Qerimit

Die Morina van Uijtregt
Dëshira e fortë për pavarësi ekonomike dhe fuqi vendimmarrëse e përcolli Hana Qerimin gjatë rritjes. Cila ishte ëndrra e saj? Si përfundoi në bashkëthemeluese të një shkolle digjitale, që më pas u shtri edhe në më shumë se 20 shtete? Si është jeta e një gruaje dhe nëne në ndërmarrësi? Cili është motivi që, pavarësisht sfidave, e bën të suksesshme? Hana ndan rrugëtimin e saj për Libertas. (Realizimi: Ekrem Fazliu, Rrahman Osmani dhe Ibrahim Berisha)

“Adoleshentët shqiptarë u bashkohen me dëshirë bandave të drogës”- Gazeta britanike zbulon: Ata shkojnë qëllimisht në burg për të…

Adoleshentët shqiptarë hyjnë fshehurazi në Britaninë e Madhe dhe bashkohen me bandat e drogës me qëllim që të dërgohen në burg dhe të ndihmojnë kërkesën e tyre për azil, zbulon tabloidi “MailOnline”.

Të rinjtë e dëshpëruar sipas medias britanik po përfundojnë në disa kafene që përdoren si mbulesë për aktivitete të paligjshme nga bandat si ajo Hellbanianz dhe shume shpejt rekrutohen për të punuar në fermat e kanabisit ose për të shpërndarë drogë në pronat e Britanisë. Të vëzhguar nga afër nga bandat, adoleshentët punojnë për të shlyer borxhin e tyre ndaj kontrabandistëve të njerëzve përpara se të dërgojnë para në shtëpi.

Nëse kapen nga policia, burrat përfundojnë në burg sepse avokatët e mafies përdorin një boshllëk ligjor për të bllokuar deportimin në Shqipëri duke pretenduar se ishin viktima të skllavërisë moderne, ka pohuar një ekspert i bandës. Zbulimi vjen pasi shqiptarët përbëjnë përqindjen më të madhe të mbërritjeve në Britaninë e Madhe nga vetëm një vend me varka të vogla me 28% vitin e kaluar, që barazohet me 12,561 persona.

Bandat shqiptare kanë kapur kontrollin e ekonomisë së kokainës në Mbretërinë e Bashkuar gjatë 20 viteve të fundit pasi kanë krijuar një aleancë me kartelet e drogës në Amerikën Latine. Midis tyre, është edhe banda Hellbanianz e vendosur në pronën Gascoigne në Barking, në Londrën Lindore. Grupi famëkeq nxjerr në pah pasurinë e tyre duke ndarë video në mediat sociale të makinave të tyre sportive flash, bizhuterive dhe tufa parash.

 

Arrogantë dhe pa frikë nga policia, gangsterët e maskuar të Hellbanianz-it madje shpërndanë video muzikore që tregonin automjete të blinduara të pajisura me mitralozë të rëndë që parakalonin rreth një banese në Londër. Anëtarët e bandës së drogës pozojnë të gëzuar në burgjet e qeta britanike me tuta stilistike me grafite ‘Hellbanianz’ ose ‘HB’ të skalitura në muret e qelive të tyre.

Gazetari shqiptar dhe eksperti i bandave Muhamed Veliu tha për MailOnline se gangsterët në MB bëhen modele për të rinjtë e varfër në vendin e tyre të lindjes.

Por e tillë është nevoja për para – bandat nuk kanë nevojë as të rekrutojnë emigrantët e paligjshëm sapo të mbërrijnë në qytetet dhe qytezat tona.

Ai tha: ‘Të rinjtë shqiptarë mbërrijnë në Britaninë e Madhe për të fituar para të shpejta dhe për të shlyer borxhin që bëjnë gjatë kalimit. Ata shkojnë në kafene [shqiptare] dhe lidhen me organizatorët e fermave të kanabisit ose tregtarët e drogës për të shitur kokainë. Ata janë të gatshëm të bëhen fermerë kanabisi për të shlyer borxhin shpejt dhe për të fituar para të mira për t’i kthyer në shtëpi.

“Ata nuk kanë leje për të punuar në MB dhe nuk mund të punojnë në kantiere ndërtimi sepse do të ndalohen për mungesën e dokumenteve të sakta – kështu që kjo është mënyra më e shpejtë për të fituar para. “Bandat nuk shkojnë për t’i rekrutojnë ata – adoleshentët vijnë tek ata sepse janë të dëshpëruar”.

Ai tha: “Kur fermat e kanabisit zbulohen nga policia, bandat dërgojnë avokatët e tyre për të monitoruar procesin e intervistimit. Pra, në shumicën e rasteve ata këshillohen të pranojnë fajësinë për të marrë një dënim më të ulët.

“Në të njëjtën kohë, avokatët u thonë klientëve të kërkojnë azil dhe thonë se janë viktimë e skllavërisë moderne. Ata pranojnë fajin menjëherë, por më pas kërkojnë azil për të bllokuar deportimin si viktimë. Kjo është arsyeja pse ne e kemi parë komunitetin shqiptar si numrin më të madh të kërkesave për azil sipas Aktit të Skllavërisë Moderne”, citon gazeta.bw

“Epidemia e fermave të kanabisit”, “The Telegraph”: 101 shqiptarë në burg në tre muajit e fundit në Britani

Gazeta prestigjioze britanike “The Telegraph” i ka kushtuar një artikull shqiptarëve të akuzuar  për trafik të lëndëve narkotike në Britani.

“The Telegraph” e ka quajtur këtë fenomen si ‘epidemi e fermave të kanabisit”. Në shkrim bëhet e ditur se  vetëm në tre muajt e fundit, 101 shqiptarë janë dënuar me burg.

 

 Shkrimi i plotë:

Një “epidemi” e fermave të kanabisit ka çuar në një rritje të numrit të shqiptarëve të burgosur.

 

Më shumë se 100 emigrantë të paligjshëm shqiptarë janë dënuar me më shumë se 300 vjet burg në vetëm tre muaj pasi u rekrutuan nga bandat e krimit të organizuar për t’i shërbyer numrit në rritje të shpejtë të fermave të kanabisit.

Shumë nga emigrantët e paligjshëm u rekrutuan nga bandat pasi një goditje e qeverisë ndaj punës së ekonomisë së zezë e bëri të vështirë për ta gjetjen e punës. Ministrat kanë trefishuar gjobat për bosët që punësojnë emigrantë të paligjshëm deri në 60,000 paund për punëtor.

Një operacion policor që synonte fermat e kanabisit këtë verë përfshiu gjithashtu oficerë që kapën deri në 130 milionë paund bimë kanabisi dhe arrestuan pothuajse 1000 persona. Më shumë se 180,000 bimë janë zbuluar në bastisjet në Angli dhe Uells.

Në pesë vitet e fundit, bandat shqiptare kanë marrë drejtimin e kultivimit të kanabisit, duke uzurpuar vietnamezët duke importuar ekspertizën e tyre hidroponike në rritjen e bimëve në Shqipëri në Britani dhe duke përdorur emigrantët e paligjshëm si “kopshtarë”.

Numri i shqiptarëve që kaluan Kanalin në vitin 2022 me varka të vogla u rrit në 12301 nga 800 në 2021, më shumë se një e katërta e 45755 mbërritjeve totale.

Mes të burgosurve këtë verë ishte Nard Nidri, 34 vjeç, i cili hyri ilegalisht në Britani verën e kaluar dhe jetoi në Birmingham dhe më pas u transferua në Swansea ku punoi në një lavazh makinash përpara se të rekrutohej për një fermë kanabisi.

Ai ishte një nga katër “kopshtarët” e burgosur për një total prej gjashtë vjetësh në gusht, pasi policia i arrestoi ata në një pronë në Neath, në Uellsin jugor, ku dy dhoma dhe papafingo ishin përshtatur dhe izoluar për të rritur bimë me vlerë rrugore prej 85,000 paund.

Duke i dënuar ata, gjykatësi Geraint Walters tha se fermat e kanabisit që drejtoheshin nga bandat kriminale shqiptare kishin arritur “nivele epidemike” dhe sipas gjykimit të tij, “ishin kthyer në një industri”.

Ai sugjeroi që autoritetet duhet të shikojnë sektorin e banesave me qira, duke vënë në dukje se ndërsa të ashtuquajturit “fermerë” të kanabisit shpesh paraqiteshin në gjykatë, pronarët dhe të tjerët që merrnin para nga qiraja e pronave që përdoreshin për operacionet në rritje, rrallë e bënin këtë.

Shqiptarë të tjerë kanë punuar për bandat për të shlyer borxhet. Artenis Shehu, 20 vjeç, u burgos për një vit pasi punoi në një fermë kanabisi në Norfolk Broads për të pastruar atë që ai pretendonte se ishte një borxh prej 2500 £ që kishte me një bandë krimi të organizuar për të paguar një operacion mjekësor për babain e tij.

Gjykatësi Andrew Shaw i tha Shehut se operacioni i kanabisit prej 225,000 £ ishte një “organizim i sofistikuar” i cili kishte “të gjitha shenjat” e “krim të organizuar serioz”.

Bandat shqiptare u zhvendosën në kanabis sepse ishte “me rrezik shumë, shumë të ulët”, rezultuan një fitim i mirë për shkak të kërkesës së lartë – britanikët konsumuan 240 ton drogë me vlerë 2.4 miliardë paund në 2021 – dhe nuk kërkon transport të rrezikshëm ndërkufitar sepse ajo është rritur në shtëpi, sipas Agjencisë Kombëtare të Krimit (NCA).

Këtë javë, James Cleverly, Sekretari i Brendshëm, nënshkroi një marrëveshje të re me Shqipërinë për të mbështetur marrëveshjen e shpejtë të dëbimit dhe kundër imigracionit.bw

Parada me makina luksoze dhe fishekzjarrë- Mijëra shqiptarë ‘zbarkuan’ në rrugët e Londrës për të festuar Pavarësinë, disa të arrestuar

Teksa mijëra shqiptarë zbarkuan në rrugët e Londrës Qendrore për të festuar ditën e Pavarësisë, duke hedhur fishekzjarrë dhe shishe, disa prej tyre janë arrestuar nga policia. Rrugët rreth Westminsterit u bllokuan nga turma që valëvitnin flamuj shqiptarë dhe ndiznin fishekzjarrë, me Audi, Mercedes dhe makina sportive të konvertueshme duke u parë duke lëvizur në trotuar dhe duke i rënë borive.

Daily Mail shkruan se disa njerëz u panë duke valëvitur flamuj teksa qëndronin nëpër çatitë e automjeteve në lëvizje, ndërsa qarkullimi i rregullt në përpjekje për të kaluar nëpër kryeqytet u ndal pasi tubimi shkaktoi mbylljen e rrugëve.

Policia Metropolitane konfirmoi se arrestoi shumë njerëz pasi disa njerëz hodhën fishekzjarrë drejt turmës, ndërsa të tjerë dyshohet se hodhën shishe drejt oficerëve. Policia lëshoi një urdhër shpërndarjeje në rrugët e Londrës qendrore, duke u dhënë oficerëve më shumë fuqi për t’i detyruar njerëzit të largohen nga zona ose t’i ndalojnë nëse refuzojnë.

Policia më vonë vlerësoi se ‘rreth 1000 njerëz’ ishin mbledhur në rrugën Belvedere për të marrë pjesë në këtë tubim si pjesë e demonstratës, me mbylljen e rrugës midis York Road dhe Concert Hall Approach.bw

Shqiptarë nga gjithë bota mblidhen në Paradën kuqezi

Jetmira Delia-Kaci

Shqiptarë nga gjithë bota parakaluan në bulevardin “Dëshmorët e Kombit” në Tiranë për nder të 28 Nëntorit – Ditës së Pavarësisë së Shqipërisë.

Me nismën e shoqatës “Rrënjët shqiptare”, me seli në SHBA, Parada kuqezi – me këngë e valle të trashëguara brez pas brezi – u organizua për herë të parë në kryeqytetin shqiptar.

Bora Zukali, i lindur në Turqi, por me prejardhje shqiptare, ishte në mesin e mijëra të pranishmëve.

“Në çdo festë, ne, shqiptarët e Stambollit, mblidhemi së bashku, në mënyrë që fëmijëve dhe brezave që vijnë t’ua lëmë këtë trashëgimi të madhe – gjuhën, traditat, zakonet tona”, tha ai për Radion Evropa e Lirë.

Bora Zukali, shqiptar i lindur në Stamboll.

Bora Zukali, shqiptar i lindur në Stamboll.

Me një shqipe të pastër, ai tregoi se familja e tij është vendosur në Turqi nga viti 1952. Tha se, viteve të fundit, e viziton shpesh Shqipërinë dhe se një ditë mendon të jetojë aty.

“Këtë e kam diskutuar në familje… Do të duhet të presim edhe pak sa të më rriten fëmijët që duan të studiojnë në vende të ndryshme evropiane dhe dua të kthehem”, tha Zukali, kryetar i shoqatës “Vatra” në Turqi.

Pamje nga parakalimi në tiranë.

Pamje nga parakalimi në tiranë.

Paradës i priu “Skënderbeu” – një i ri nga Tirana, i veshur si heroi kombëtar i Shqipërisë.

“Është krenari që unë performoj me këtë përkrenare të Skënderbeut, i cili ishte ndër të parët që e ngriti flamurin”, u shpreh Shkëlzen Brahaj.

Shkëlzen Braha i veshur si heroi kombëtar, Skënderbeu.

Shkëlzen Braha i veshur si heroi kombëtar, Skënderbeu.

Në Paradë parakaluan grupe nga SHBA-ja, Australia dhe mbarë diaspora shqiptare.

Të pranishëm ishin edhe rreth 180 arbëreshë të Italisë, që me shekuj kanë ruajtur gjuhën dhe traditat shqiptare.

“Është shumë emocionuese të jem sot këtu. Kam dashur gjithnjë ta vizitoj Shqipërinë, për të cilën kemi dëgjuar aq shumë nga të parët tanë… Na kanë mësuar arbërisht, na kanë mësuar zakonet… Festat kombëtare i kemi festuar gjithmonë”, tha arbëreshi Michele Cangale.

Arbëreshi Michele Cangale duke festuar 28 Nëntorin në Tiranë.

Arbëreshi Michele Cangale duke festuar 28 Nëntorin në Tiranë.

Mes grupit të arbëreshëve ishte edhe Nikoleta Panajoti.

“Jetoj në Krotone, në Kalabri, prej 30 vjetësh. Atje ka një dëshirë të madhe për të ruajtur gjuhën dhe traditat [shqiptare]. Unë punoj atje me fëmijët pikërisht për këtë qëllim – për t’ua mësuar gjuhën, këngët, vallet… Atje ruhen gatimet e hershme, edhe meshat mbahen në gjuhën arbëreshe. Është emocion të kthehem në Tiranë, por sigurisht jetën tashmë e kam ndërtuar atje”, tha Panajoti.

Nikoleta Panajoti.

Nikoleta Panajoti.

Mbi 150 grupe në paradë ishin nga trevat shqiptare në rajonin e Ballkanit.

Bedrana Duka tash e 25 vjet jeton në SHBA. Ajo ka shkuar atje në moshën 17-vjeçare nga Maqedonia e Veriut.

“Është bukur të mblidhemi të gjithë shqiptarët, sepse i dimë sakrificat që kanë bërë të parët tanë. Kemi mësuar fshehtas historinë tonë në bankat e shkollave në Maqedoninë e Veriut. Ndaj, kisha dëshirë t’i sillja fëmijët këtu. Jetojmë në Nju Jork, fëmijëve ua trashëgojmë gjuhën dhe traditat. Krejt gatimet i kemi tradicionale…”, rrëfeu Duka.

Bedrana Duka nga Maqedonia e Veriut dhe jeton në SHBA, duke festuar 28 Nëntorin në Tiranë.

Bedrana Duka nga Maqedonia e Veriut dhe jeton në SHBA, duke festuar 28 Nëntorin në Tiranë.

Këtë 28 nëntor u shënua 111-vjetori i pavarësisë së Shqipërisë. Presidenti shqiptar, Bajram Begaj, e cilësoi atë si festën më të bukur të të gjithë shqiptarëve.

“Sot jemi shtet i pavarur në sajë të mençurisë, guximit dhe vendosmërisë së patriotëve shqiptarë 111 vjet më parë, në emër të dashurisë për atdheun dhe kombin, në emër të dashurisë për këtë flamur, në emër të lirisë”, shkroi Begaj në llogarinë e tij në Facebook.

Presidentja e Kosovës, Vjosa Osmani, tha se 28 Nëntori u kujton të gjithë shqiptarëve “çmimin e lartë për lirinë”.

Shqiptarë nga gjithë bota parakaluan në bulevardin “Dëshmorët e Kombit” në Tiranë për nder të 28 Nëntorit - Ditës së Pavarësisë së Shqipërisë.

Shqiptarë nga gjithë bota parakaluan në bulevardin “Dëshmorët e Kombit” në Tiranë për nder të 28 Nëntorit – Ditës së Pavarësisë së Shqipërisë.

VIDEO- Fjala e Presidentes së Kosovës, Vjosa Osmani, në Samitin III të Diasporës

Presidentja e Kosovës, Vjosa Osmani, ka publikuar fotot nga Samiti III i Diasporës që u mbajt në Tiranë me shënimin: “Shqiptarë nga të gjitha anët, me një mesazh të përbashkët: sukseset tona mbajnë vulën e mërgatës sonë!”

Në vijim, fjalimi i plotë i Presidentes Osmani.

I nderuar president Begaj, i nderuar kryeministër Rama, e nderuar kryetare e Kuvendit znj. Nikolla, i nderuar kryetari i Kuvendit të Maqedonisë së Veriut, z.Talat Xhaferi, Zëvendëskryeministra, ministra e përfaqësues nga Shqipëria, Kosova, Mali i Zi, Maqedonia e Veriut, Presheva, Medvegja, Bujanoci e treva të tjera shqiptare,t ë dashur vëllezër e motra,

Mërgata jonë është sublimim i përpjekjeve të gjata e të kahershme për liri, për pavarësi dhe për shtetndërtim.

Prandaj, jam jashtëzakonisht e nderuar që jam sot këtu në Tiranë, në qytetin, i cili na mbledhë zakonisht ne shqiptarëve kudo që jemi, aq më tepër në Samitin që I dedikohet mërgatës sonë, e cila vazhdon të jetë një katalizator i ndryshimit pozitiv kudo që jetojnë shqiptarët.

Mërgata shqiptare është simbol i qëndrueshmërisë, i forcës dhe shpirtit të palëkundur të popullit e të kombit tonë.

Gjatë historisë, shqiptarët, pa dëshirën e tyre, janë shpërndarë në mbarë globin, por gjithnjë duke mbajtur trashëgiminë tonë të pasur kulturore, traditat dhe identitetin e paepur shqiptar.

Nga ky cep i Evropës e deri në kontinentet më të largëta, shqiptarët kanë lënë gjurmë, duke u integruar e arritur suksese në shtetet në të cilat emigruan, por gjithnjë duke ruajtur themelet dhe rrënjët e tyre.

Mërgata jonë ka luajtur një rol të rëndësishëm në secilin shtet ku jeton dhe vepron, duke kontribuar me aftësitë, njohuritë dhe përkushtimin e palëkundur të punës në fushat e ndryshme.

Pavarësisht sfidave me të cilat është përballur, mërgata shqiptare ka mbetur thellësisht e lidhur me atdheun, duke i mbetur besnike rrënjëve.

Fati historik e treti nëpër botë një pjesë të njerëzve tanë, por lidhja e fuqishme me vendin e origjinës, respekti ndaj traditës, bëri që ata asnjëherë mos t’ia kthejnë shpinën atdheut, duke u bërë ura më e fuqishme lidhëse e shteteve tona me botën.

Nga Kosova, Shqipëria, Maqedonia e Veriut, Mali i Zi, Presheva, Medvegja e Bujanoci, mërgata jonë është një!

Përderisa jemi mbledhur sot të gjithë këtu mos të harrojmë se vëllezërit dhe motrat tona në Preshevë, Medvegjë dhe Bujanoc akoma përballen me diskriminim sistematik që rezulton edhe me spastrim etnik nëpërmjet mjeteve administrative. Si gjithnjë, u themi edhe sot ju nuk jeni vetëm! Të gjithë jemi bashkë me ju, të gjithë jemi bashkë me ju në mbrojtjen e të drejtave të shqiptarëve në Preshevë, Medvegjë e Bujanoc. Prandaj, edhe në këtë kauzë, në këtë kauzë për mbrojtjen e tyre duhet dhe do të jemi një.

Roli historik i mërgatës shqiptare është i jashtëzakonshëm. Përgjatë kohërave sfiduese, ata ishin dhe janë ambasadorë të kulturës sonë, avokatë dhe avokues të kauzave tona dhe përkrahës të vendosur të aspiratave tona kombëtare. Mërgata shqiptare, padyshim është shtylla e lëvizjes kombëtare për liri, e për pavarësi të shqiptarëve.

Solidariteti dhe mbështetja e tyre e palëkundur kanë qenë burim force për ne në rrugëtimin tonë drejt lirisë, pavarësisë e demokracisë por edhe drejt fuqizimit të shtetndërtimit e prosperitetit të popullit tonë.

Në vitet e tetëdhjeta e nëntëdhjeta mërgata jonë ishte zëri ynë në të gjitha qendrat e vendimmarrjes, nga Uashingtoni në Bruksel, nga Berlini në Paris, e në Romë e në shumë vende të tjera. Ishte zëri i fuqishëm i një populli të shtypur që synonte dhe luftonte për lirinë. Ishte mërgata jonë ajo që qëndroi në ballë të qëndresës sonë, luftës për mbijetesë dhe luftës për shtet të pavarur e sovran.

Por mbështetja e mërgatës nuk u ndal me kaq. Kontributi i saj prej dekadash e ka shndërruar atë edhe në një krah të fortë ekonomik të familjeve dhe shtetit të Kosovës.
Ky angazhim nuk u ndërpre asnjëherë.

Falë kontributit të mërgatës sonë u arrit të mbahej gjallë edhe sistemi paralel i arsimit, shëndetësisë dhe kulturës në vitet e nëntëdhjeta, në një kohë kur populli shqiptar në Kosovë po rrezikohej nga shfarosja.

Kjo mërgatë, mbi të gjitha bëri të mundur mbajtjen gjallë të idesë politike për lirinë dhe pavarësinë e vendit tonë, ngase secili mërgimtar, në fakt ishte një ambasador i Kosovës në përhapjen e të vërtetës dhe mbrojtjen e të drejtës sonë për liri e pavarësi.

Rrugëtimi i tyre është një me fatin e vendit, ndaj më 1997, kur lufta për lirinë e Kosovës mori hov, shumë të rinj e të reja nga mërgata iu bashkuan varganit të lirisë, duke u mobilizuar në Ushtrinë Çlirimtare të Kosovës, si mbrojtës të vendit tonë.

Në këtë mënyrë, mërgata jonë nuk e luajti vetëm rolin mbështetës për Kosovën, por u bë hisedare kryesore në procesin e lirisë dhe pavarësisë së vendit tonë.

Jusuf e Bardhosh Gërvalla, Kadri Zeka, Agim Ramadani, Sali Çekaj, ushtarët e batalionit Atlantiku, e shumë e shumë të tjerë, janë vetëm disa, vetëm disa nga heronjtë tanë, të cilët ranë në altarin e lirisë, duke qenë së pari aktivistë të çështjes kombëtare, si mërgatë në vendet ku jetuan dhe vepruan.

Por, nuk janë vetëm individët, ka edhe shumë shoqata, të cilat grumbullojnë shqiptarët në mërgatë e që kanë bërë punë të jashtëzakonshme, qoftë ne mesin e shqiptarëve të Amerikës, pastaj në Zvicër, Gjermani, Mbretëri të Bashkuar, e në shumë e shumë shtete të tjera të Evropës e të botës. Por, asgjë ndoshta nuk dëshmon më shumë lidhjen e fortë me rrënjët se sa arbëreshët tanë, të cilët ruajtën gjuhën e traditën për shekuj të tërë.

Pra, kontributi i mërgatës shqiptare në zhvillimin e atdheut është i pamatshëm.

Sot, nëpërmjet remitancave, investimeve, filantropisë dhe shkëmbimit të njohurive, mërgata jonë vazhdon të marrë pjesë aktive në përparimin ekonomik, social e kulturor të vendeve tona. Ata nuk janë vetëm qytetarë që jetojnë në dhe të huaj, por përbëjnë potencial të rëndësishëm për transformimin e shteteve tona nëpërmjet përvojës dhe ekspertizës së tyre.

Mërgata luan rol të rëndësishëm si agjente e ndryshimit dhe avokuese për zhvillim. Përvojat e tyre krijojnë një perspektivë unike për qeverisjen, çështjet sociale dhe politikat tona.

Në fakt, imazhi më i mirë i Kosovës janë pikërisht mërgata jonë. Njerëz punëtorë, atdhetarë që busullë orientimi e kanë vendin e tyre të prejardhjes, atdheun e tyre.
Sot, kemi shumë arsye të krenohemi si shqiptarë, sepse shumë figura nga mërgata jonë janë shndërruar në referenca botërore. Nga Dua Lipa, krenaria e vendit tonë e deri të Rita Ora e artistë të tjerë të mëdhenj, na kanë bërë vazhdimisht krenarë. Nga zëri magjik i Elbenita Kajtazit e Ramë Lahajt e deri te futbollistët tanë në ekipe të ndryshme botërore si Xhaka, Shaqiri, Muriqi, e shumë e shumë të tjerë, futbollistja jonë kampione Kosovare Asllani e shumë e shumë të tjerë në sporte të ndryshme…pavarësisht se ku kanë luajtur apo performuar, zemrat tona gjithnjë rrahin një me të tyret.

Të nderuar të pranishëm,

Mërgata jonë me shumë nisma ka dëshmuar shpirtin kreativ, duke themeluar, udhëhequr biznese, por edhe duke bartur mbi supe përgjegjësi në sferën e politikës dhe diplomacisë.

Mbështetja ekonomike që marrim nga mërgata është përcaktuese edhe për qëndrueshmërinë tonë ekonomike. Të dhënat nga Banka Qendrore e Kosovës tregojnë se trendi i remitencave për Kosovën vazhdon të rritet çdo vit. Pavarësisht kësaj të mire nga mërgata, ajo nuk është vetëm kontribut material për vendin. Është frymëzim, është frymëzim dhe përpjekje për një Kosovë më të mirë!

Shteti i Kosovës ka krijuar kushte të favorshme për investime nga mërgata, ndaj është me rëndësi që përvojën dhe kapitalin e tyre të mund ta investojnë edhe në atdheun e tyre. E me ndryshimet e fundit që i kemi bërë në Ligjin për Zgjedhjet e Përgjithshme, mërgata jonë më në fund do të ketë të drejtën të votojë edhe në ambasadat e konsullatat tona aty ku ata jetojnë. Duke njohur rolin e jashtëzakonshëm të mërgatës sonë edhe në demokratizimin e vendit tonë, realizimi sa më i lehtë e të drejtës në votë është esencial.

Prandaj, bashkërisht e çdo ditë secili prej nesh në mënyrën e tonë do ta bëjmë të mundshme një mjedis ku mërgata është jo vetëm e vlerësuar, por edhe e fuqizuar për të kontribuar edhe më tej në zhvillimin e shteteve tona.

Mërgatë e dashur, faleminderit për përkushtimin tuaj të palëkundur, faleminderit për përpjekjet tuaja të palodhura e mbi të gjitha për dashurinë e pakusht ndaj atdheut! Ndoshta nuk ua themi mjaftueshëm, por ne e kuptojmë mallin tuaj dhe sakrificën e gjithsecilit prej jush. Ne kurrë nuk do të ishim këtu ku jemi, sikur mos të ishit ju dhe mbështetja juaj.

Shteti i Kosovës, ëndrra e kamotshme e shumë brezave, mban edhe vulën tuaj!

Ju faleminderit!

Projektligji- Emigrantët që s’deklarojnë adresën e banimit brenda 6 muajve, nuk do të përfitojnë shërbime të gjendjes civile

Emigrantët me qëndrim të rregullt të pajisur me leje qëndrimi apo të pajisur me shtetësi të huaj që nuk deklarojnë adresën e banimit nuk do të përfitojnë shërbim nga gjendja civile.

Afati për deklarimin e të gjitha adresave të banesave në pronësi të tyre, duke përcaktuar vendbanimin e tij vendbanimin e tij është deri 6 muaj pas hyrjeve në fuqi të ndryshimeve ligjore. Ndryshimet janë propozuar nga Ministria e Brendshme në projektligjin “Për disa shtesa dhe ndryshime në ligjin nr.10129, datë 11.5.2009 “Për gjendjen civile”, të ndryshuar”” i publikuar te konsultimet publike.

Në relacion theksohet se ndryshimet rregullojnë procedurat dhe zgjidhin problematikën me deklarimin e rremë të regjistrimeve fillestare të emigrantëve në Shqipëri në kundërshtim me ligjin e vendeve të huaja.

Në fokus të ndryshimeve ligjore do të jetë edhe përmirësimi i një sërë procedurash të tjera të lidhura me gjendjen civile, si dokumentimi i lindjes së fëmijës, (këtu i referohen fëmijëve që lindin të vdekur), si dhe të proceduarve mëtejshme që duhet të ndjekin nëpunësit e gjendjes civile në bashki / njësi administrative gjatë lidhjes së martesës, si dhe për veprimet nga shërbimet konsullore.

Për sa i përket deklarimit të vendbanimit në nenin 4, të projektligjit parashikohet ndryshimi i dispozitës për nenin 14 të ligjit “Deklarimi i vendbanimit”, ku shprehimisht parashikohet detyrimi i shtetasve për deklarimin e adresës së çdo banese që kanë në pronësi brenda ose jashtë vendit, brenda 6 (gjashtë) muajve nga hyrja në fuqi e ligjit duke zgjedhur ndër to vendbanimin e tij.

Sipas këtij formulimi përcaktohet detyrimi i shtetasve për deklarimin e të gjitha adresave të banesave në pronësi të tyre, për të cilat duhet të përcaktojë vendbanimin e tij.

Sipas pikës 2 të dispozitës së propozuar përcaktohet se shërbimi i gjendjes civile do të ofrohet për shtetasit pasi të respektojnë detyrimin e mësipërm, duke parashikuar si kusht detyrimin për të deklaruar adresën e çdo banese në pronësi të tyre sipas ligjit për adresat.

Regjistrimi fillestar i vendbanimit sipas nenit 5 të projektligjit do të bëhet në zyrën e gjendjes civile të njësisë administrative që ka në juridiksion territorial banesën e deklaruar si vendbanim, duke përcaktuar njëkohësisht se shtetasi nuk mund të deklarojë më shumë se një vendbanim.

“Ky proces, i parashikuar për t’u kontrolluar më mirë i shërben zgjidhjes së problematikave të evidentuara për çështjet e adresave të shtetasve, që në raste të caktuara mund të rezultojnë të pavërteta, duke mos pasqyruar lidhjen reale të individit me territorin ku i ofrohen shërbimet publike, të cilat në vijimësi njoftojnë zyrën e gjendjes civile nëse konstatohet mosplotësim i standardeve dhe deklarim i rremë. Në vijimësi zyrat e gjendjes civile në bashki / njësi administrative vijojnë me refuzimin e kërkesës së shtetasit sipas arsyetimit përkatës”, theksohet në relacion.

Projektligji parashikon se do të jetë ministri që mbulon shërbimin e gjendjes civile për të nxjerrë mënyrën e aplikimit, rregullat për ndryshimin e vendbanimit dhe mënyrën e administrimit të dokumentacionit./Monitor

Evakuohen nga Gaza nëna shqiptare me 4 fëmijët e saj, ministri Hasani: Vijojmë procedurat për kthimin e tyre në Shqipëri

Ministri i Punëve të Jashtme, Igli Hasani ka bërë me dije se janë evakuuar nga Gaza 5 shqiptarët e parë, nëna me 4 fëmijët e saj.

Në një reagim në platformën X, ai bën me dije se aktualisht ata ndodhen në Egjipt, dhe se po kryhen procedurat që kthimin e tyre në Shqipëri.

Ministri Igli Hasani në platformën X:

Pas tre javësh përpjekjesh e vështirësish, më në fund shtetasit e parë shqiptarë, një nënë dhe 4 fëmijët e saj të mitur, sapo lanë territorin e Gazës.

Ata ndodhen tashmë të sigurt në Egjipt, ndërsa vijojmë proçedurat për kthimin e tyre sa më të shpejtë në Shqipëri.

Mirënjohje për autoritetet e Izraelit dhe Egjiptit për bashkëpunimin, për mbështetjen si dhe kolegëve të ambasadave shqiptare në Izrael dhe Egjipt për punën e mirë në këtë situatë e operacion kompleks.

Po punojmë ngushtë me autoritetet për kthimin e shpejtë e të sigurt të shtetasve të tjerë shqiptarë që ndodhen në Gaza.bw


Send this to a friend