VOAL

VOAL

Please Wait ...
0%

“Drekat në restorante luksoze”, Pëllumb Xhufi: Si Greqia dhe Serbia financojnë media e politikanë shqiptarë-(E PLOTE)

By | October 30, 2018
blank

Komentet

blank

Intervista – Rashiti: Situatë e paqartë drejt përmbylljes së konfliktit Kosovë-Serbi

Bekim Bislimi

Ndonëse janë bërë dhjetë vjet që nga fillimi i dialogut, është situatë shumë e paqartë se nga shkon ky proces i përmbylljes së konfliktit Kosovë-Serbi, thotë një intervistë për Radion Evropa e Lirë, Naim Rashiti, drejtor i Grupit të Ballkanit për Politika. Sipas tij, pozicionet e palëve janë skajshmërish të kundërta ndërkaq Bashkimi Evropian nuk ka asgjë në tavolinë që mund t’u ofrojë palëve.

Çështja kryesore në ridizajnim të qasjes ndaj dialogut për Qeverinë e tanishme të Kosovës, sipas tij është se a do të ketë progres në të dhe a do të ecë dialogu. Rashiti thekson se në qoftë se Serbia i hapë arkivat për të pagjeturit, ashtu siç është paralajmëruar, kjo do të ishte shumë domethënëse dhe do të ndërtonte premisa shumë të fuqishme për dialog.

Duke komentuar nismën Ballkani i Hapur, ai thotë që Shtetet e Bashkuara nuk janë kundër kësaj nisme, por jo edhe që domosdo e mbështesin atë.

Moratoriumin mbi çështjet e njohjeve dhe anëtarësimit në mekanizma ndërkombëtarë, për të cilin SHBA-ja i ka inkurajuar Kosovën dhe Serbinë që ta vazhdojnë, Rashiti e sheh si instrument për intensifikimit të dialogut.

Dialogu i paformësuar dhe pa substancë

Radio Evropa e Lirë: Pas takimit të fundit, më 8 shtator, ndërmjet delegacioneve të Kosovës dhe Serbisë në bisedimet në Bruksel, zyrtarë të BE-së që ndërmjetësojnë dialogun ndërmjet Kosovës dhe Serbisë, kanë deklaruar se pozicionet e palëve në një sërë çështjesh vazhdojnë të jenë të largëta. Në fazën e tanishme, a është procesi i dialogut në vendnumëro?

Naim Rashiti: Procesi i dialogut është në vendnumëro për kohë të gjatë. Edhe në qeverisjen e (ish-kryeministrit Avdullah) Hotit, kur filloi dialogu, meqë kishte një pajtim për një kornizë të re, shpejt hasi në qorrsokak, për faktin se u hapën temat e vështira për Kosovën dhe të paqarta për palën tjetër apo temat që nuk e definonin qartë dialogun. Edhe tani, me Qeverinë e re të (kryeministrit Albin) Kurtit, përtej problemit të kornizës së dialogut të paqartë, kemi pozicione të paqarta, të padefinuara të Qeverisë Kurti edhe të Serbisë, por kemi edhe të Bashkimit Evropian apo faktorit ndërkombëtar. Në veçanti, nëse flasim për Qeverinë e Kosovës, natyrisht, pas shumë vitesh opozitë ndaj një procesi të tillë, ka për një përcaktim për të ndryshuar qasjen në dialog, për të ndërtuar tërësisht një frymë tjetër të dialogut dhe parametra tjerë të dialogut. Se a do t’ia arrijë, mbetet të shohim, nuk e dimë. Por, ky është qëndrimi dhe pozicioni politik i qeverisë.

Megjithatë, mund të themi që dhjetë vjet pas dialogut, pas ndryshimit të qeverive të ndryshme, ndryshimeve politike, jemi në situatë shumë të paqartë se nga shkon procesi i dialogut dhe përmbylljes së konfliktit Kosovë-Serbi. Me një Serbi, e cila gjithnjë e më shumë bëhet agresive, me një Kosovë të papërcaktuar se si duhet ta mbyllim këtë proces dhe me BE-në, e cila nuk ka asgjë në tavolinë për njërën apo palën tjetër, në veçanti për Kosovën. Kështu që, përkundër investimit të madh që bëhet, dialogu është ende jo i formësuar për të ditur rrugëtimin e tij apo edhe për të ditur kornizën përfundimtare.

Radio Evropa e Lirë: Takimi ndërmjet kryeministrit të Kosovës, Albin Kurti dhe presidentit të Serbisë, Aleksandar Vuçiq, ishte paralajmëruar si i mundshëm për këtë muaj, por tashmë është thënë që nuk do të mbahet. A shihni disponim të palëve për ta vazhduar dialogun më seriozisht apo kjo që po ndodhë deri më tash është sa për sy e faqe?

Naim Rashiti: Tani, nuk mund të themi sa për sy e faqe apo për të plotësuar metodologjinë e mbajtjes së takimeve. Më shumë ka paqartësi në qëndrime dhe pozicione, si dhe nuk ka substancë në dialog. Nuk ka asnjë element të pajtueshëm në mes palëve për t’u ulur në tavolinë. Në momentet që nuk ka pajtim apo ka mospajtime të mëdha, siç ka ndodhur në takimet e fundit, tensionet vetëm sa rriten. Derisa të ndërtohet një kornizë, një proces i pajtueshëm, se me cilat tema do të diskutohet, me çfarë dinamike do të diskutohen ato, me çfarë kornize do të formësohen ato tema, nuk e besoj që do të kemi ndonjë takim përmbajtësor ndërmjet liderëve të të dy vendeve.

Korniza e domosdoshme e dialogut

Radio Evropa e Lirë: Megjithatë, ajo kornizë duhet të iniciohet nga dikush…

Naim Rashiti: Herën e kaluar, në Qeverinë Hoti, patëm një kornizë të lehtësuar nga (i dërguari i BE-së për dialogun Kosovë-Serbi, Miroslav) Lajçak dhe në kuadër të Samitit të Berlinit që u mbajt me dy liderët, (presidenti francez, Emmanuel) Macron dhe zonja (kancelare e Gjermanisë, Angela) Merkel, me të dy liderët e Kosovës. Aty kishte një përcaktim të kornizës sa për të ndërtuar dialogun, për të krijuar parakushtet për dialog, por nuk zgjati shumë. Tani nuk kemi. Unë mendoj që përpjekja duhet të bëhet në këtë pikë, që duke kuptuar se Qeveria Kurti ka qëndrime relativisht ndryshe nga qeveritë e kaluara për dialogun, megjithatë duhet të ulet së bashku me faktorët ndërkombëtarë, me kryeqendrat kryesore, që të përcaktojnë një kornizë të dialogut për më tutje. Derisa nuk kemi diçka të tillë, nuk e besoj që mund të kemi një dialog shumë dinamik.

Duke mos i ditur detajet e takimeve apo detajet e tyre, megjithatë mendoj që shkuarja në takime pa agjenda për të cilat ekziston pajtimi, vetëm sa do të shkaktojë dëm. Nëse është e pamundur që të kemi një kornizë për përmbyllje të procesit, atëherë duhet të shohim se çfarë është e mundur. Sidomos nga aspekti human dhe nga aspekti i interesave dhe përfitimit të qytetarëve, gjë që është proklamuar shumë fuqishëm nga qeveria e kryeministrit Kurti, se do të bëhet një dialog, si një koncept i të bërit dialog për të lehtësuar jetën e qytetarëve ose zgjidhjen e probleme të qytetarëve. Ndoshta edhe aty ka elemente ku mund të ulen palët dhe t’i zgjidhin problemet. Për shembull, menaxhimi i përbashkët i kufirit (IBM), kufijtë, targat, të pagjeturit dhe elemente të tjera që reflektojnë pozitivisht te qytetarët. Dhe, gjithnjë në bashkëpunim të ngushtë ose në përpjekje për të bashkëpunuar ngushtë me BE-në, të gjenden se cilat janë modalitetet, me të cilat Kosova do të negocionte me Serbinë dhe që përfitimet të ishin të drejtpërdrejta edhe në drejtim të zgjidhjes së tensioneve dhe problemeve me Serbinë, por edhe në drejtim të BE-së.

“Kurti po e zbaton atë që ka thënë”

Radio Evropa e Lirë: Si e shihni dhe vlerësoni qasjen e kryeministrit Kurti në dialogun me Serbinë dhe cila mund të jenë kahja e procesit, marrë parasysh qëndrimet e tij?

Naim Rashiti: Kryeministri Kurti vjen nga një opozitarizëm i fuqishëm ndaj këtij procesi dhe ai po e zbaton atë që e ka thënë, në pjesën kryesore, sesa i përket dialogut nuk do ta bëjë atë siç është bërë më herët dhe nuk do të ketë qasje ndaj dialogut siç është bërë më herët, por do të ketë riaranzhim të temave, të qasjes, e kështu me radhë.

Kemi parë që edhe qeveritë e kaluara e kanë bërë këtë. Kur ka nisur dialogu me ish-kryeministrin (Hashim) Thaçi, shumë njerëz nuk janë pajtuar me metodologjinë e atij dialogu. Pastaj edhe me zotin (ish –kryeministrin Isa) Mustafa. Pastaj edhe me zotin Thaçi kur kaloi nga dialogu teknik në dialogun politik për një marrëveshje gjithëpërfshirëse, e cila do të përfshinte kompromise të mëdha të të dy palëve dhe kështu me radhë. Pastaj pamë një qasje tjetër të ish-kryeministrit (Ramush) Haradinaj.

Ideja është që ne kemi ngecur gjatë tërë procesit, jo me fajin tonë tërësisht, por me definicionin që i kemi dhënë dialogut dhe kemi ngecur në avancimin e këtyre qasjeve dhe agjendave që i kemi ndërtuar. Çështja kryesore në këtë ridizajnim të qasjes ndaj dialogut dhe ripërkufizim të qasjes ndaj dialogut për qeverinë e tanishme është se a do të ketë progres në të dhe a do të ecë dialogu. Ndryshimin e qasjes dhe ndërtimin e një qasje të re, nëse nuk ka progres në dialog dhe nuk i arrihen qëllimet e Kosovës për ta ripozicionuar veten në raport me Serbinë dhe në raport me BE-në, atëherë pas një ose dy vjetësh do të trajtojmë ngjashëm me qasjet që kishim edhe më herët.

Hapja e arkivave për të pagjeturit ndërton premisa të fuqishme për dialogun

Radio Evropa e Lirë: Në takimin e fundit të dy delegacioneve të Kosovës dhe Serbisë, pala serbe ka shprehur pajtimin – të paktën kështu ka thënë zëvendëskryeministri i Kosovës, Besnik Bislimi – për hapjen e të gjitha arkivave në drejtim të zbardhjes së fatit të personave të pagjetur. Sipas jush, sa mund të jetë kjo e realizueshme marrë parasysh që deri më tash pala serbe nuk e ka bërë këtë?

Naim Rashiti: Tani, unë në i di detajet. Nuk e di çka ka ndodhur në këto takime, nuk i di përgatitjet që janë bërë dhe a ka pasur ndonjë progres. Edhe Qeveria Hoti, por edhe ish-presidenti Thaçi e kanë pasur në parim një pajtim me Serbinë për t’i hapur arkivat, që çështja të pagjeturve të fillojë të zgjidhet. Bile, ka qenë një segment i definuar mirë që të ketë arbitrazh, një rol ndërmjetësues i arbitrit, siç është BE-ja, që të lehtësojë dhe në një farë forme të jetë mekanizëm i fuqishëm. Nuk e di se e kujt është kjo marrëveshje pajtimi, a kemi riformulim të marrëveshjeve të kaluara apo kemi përkufizim të ri në mes palëve. Por, po të ndodhte, do të ishte shumë domethënëse, sepse është një prej çështjeve më të ndjeshme, do të ndërtonte premisa shumë të fuqishme për dialog, do t’i ulte tensionet, do të shprehte vullnetin dhe gatishmërinë e palëve për dialog dhe do të ishte në linjë me atë që e ka proklamuar kryeministri (Kurti) për t’i zgjidhur problemet e qytetarëve. Pra, nëse zbatohet. Janë bërë përpjekje të vazhdueshme me Serbinë që kjo të zbatohet. Besoj që Kosova, jo vetëm në raport me dialogun, por duhet të mobilizojë edhe mbështetjen në kuadër të BE-së për të shtyrë përpara këtë temë.

Mënyra më e mirë për t’i dëshmuar faktorit ndërkombëtar, për ta mobilizuar mbështetjen ndërkombëtare, për ta mobilizuar presionin ndaj Serbisë, do të ishte që Kosova, krahas këtij procesi, të marrë pjesë në mënyrë aktive për të gjitha temat, për të ndërtuar procesin e qartë drejt përmbylljes së dialogut. Pra, të vijmë në situatën ku ky formulim i pajtuar – nëse bëhet i pajtuar apo në çdo situatë që bëhet i pajtuar – të futet në dokumentet e BE-së si kriter në raport me Serbinë. Në momentin që futet diçka e tillë, siç është edhe Kapitulli 35 (përfshin të gjithë procesin e normalizimit të marrëdhënieve të Serbisë me Kosovën), si dhe të shohim një përkufizim se Serbia është pajtuar për t’i hapur arkivat, ndërkaq që Raporti i Progresit do ta monitorojë Serbinë çdo vit, do të kemi pastaj një instrument legal të BE-së përtej formatit të dialogut, për ta monitoruar Serbinë.

Asociacioni, “guri i rëndë në proces të dialogut”

Radio Evropa e Lirë: Pala serbe vazhdon të insistojë në çështjen e formimit të Asociacionit të komunave me shumicë serbe në Kosovë. A po i shmanget pala e Kosovës kësaj teme dhe a mendoni se megjithatë kjo çështje nuk do të mund të anashkalohet?

Naim Rashiti: Tani kemi një situatë shumë të vështirë sa i përket Asociacionit. Kemi një konsensus të zgjeruar për të mos e bërë Asociacionin, së paku jo në formatin për të cilin është pajtimi dhe së paku, por së paku, në formatin e një procesi të dinamikës së ngadalshme. Serbia insiston me çdo kusht që Asociacioni të bëhet tash dhe jo në përmbyllje të dialogut, sepse do të provojë që ta zgjerojë Asociacionin gjatë rrugëtimit të përmbylljes së dialogut. Ndërsa, Kosova, eventualisht – ndonëse qëndrimet e politikës janë shumë të paqarta – do ta zbatojë Asociacionin si pjesë të marrëveshjes finale ndërmjet dy vendeve. Është situata më e vështirë, më e paqartë, për faktin që nuk kemi qëndrime politike të qarta dhe ka mbetur si një guri i rëndë në proces të dialogut e që në fakt, në mënyrën si ka ardhur dhe si është politizuar, më shumë është bërë pengesë për Kosovën sesa zgjidhje e problemeve për të.

SHBA-ja jo domosdo e mbështet Ballkanin e Hapur

Radio Evropa e Lirë: Nisma e quajtur Ballkani i Hapur që më herët quhej mini-Shengen, është kundërshtuar nga Qeveria aktuale e Kosovës. Në çfarë pozicioni e vë Kosovën ky kundërshtim përballë vendeve të rajonit që janë pjesë e kësaj nisme, por edhe përballë partnerëve ndërkombëtarë?

Naim Rashiti: Është e qartë si kristali se po të kishin filluar negociatat (me BE-në) Shqipëria dhe Maqedonia e Veriut nuk do të kishim Ballkan të Hapur. Tani, vendet, të cilat u tradhtuan në njëfarë forme nga ky proces, po provojnë të gjejnë veten, të krijojnë agjenda që së paku të ruajnë dinamikën e procesit.

Ballkani i hapur apo mini-Shengeni ka rrjedhur si iniciativë e mëhershme, në mungesë të progresit të agjendave tjera dhe mbi të cilën, administrata e kaluar (e Shteteve të Bashkuara të Amerikës) kishte ndërtuar pjesëmarrjen, përkrahjen, për faktin e përfshirjes së saj në Marrëveshjen e Uashingtonit. Përgjatë rrugës, kaloi në mbështetje të saj, si një përpjekje për të lehtësuar tensionet ndërmjet vendeve të Ballkanit dhe në veçanti ndërmjet Kosovës dhe Serbisë. Por, BE-ja, në parim, ishte kundër si dhe të gjitha vendet e saj, në parim, ishin kundër.

Edhe administrata e re e SHBA-së, për faktin se i mbështet fuqishëm proceset e BE-së, jo domosdo e mbështet një proces të tillë. Nuk e kundërshton, por nuk është në vijën e ish-administratës së kaluar. Prandaj, do të shohim edhe tash me vizitën e zonjës (kancelares gjermane, Angela) Merkel në Tiranë, që fokusi do të jetë tregu i përbashkët i Ballkanit Perëndimor, agjendë e cila prapë ishte ndërtuar për t’iu kundërvënë mini-Shengenit, në një periudhë kur paraqiste kundërthënie ndërmjet agjendave të ndryshme. Fokusi i BE-së dhe i të gjitha agjendave do të jetë tregu i përbashkët në Ballkanin Perëndimor. Megjithatë, asnjë nga këto agjenda nuk do të ecin, nëse nuk ka vullnet politik të vendeve.

Kot është Ballkani i Hapur sepse korrupsioni, kontrolli i elitave politike në Serbi e në Shqipëri do ta bëjë të pamundur heqjen e barrierave kufitare, sepse janë burim për ta.

Pastaj, fakti që vendet tjera nuk marrin pjesë, kjo mbetet iniciativë gjysmake dhe do të jetë pa efekt për rajonin. Do të bëhen përpjekje për t’iu kthyer një agjende të përbashkët, por qeveritë e Ballkanit Perëndimor janë aq të dobëta në bashkëpunimin rajonal dhe të pakoordinuara, sa që efektet e tyre do të mbeten shumë për të dëshiruar apo minimal. Pra, në njëfarë forme, vetëm agjendë politike e elitave dhe kaq.

Tani, Kosova është edhe më keq, sepse ka një qasje joaktive, regresive dhe shumë pasive në raport me agjendat rajonale dhe nuk ka qëndrim politik për këto agjenda apo iniciativa rajonale. Këtu mbetet Kosova shumë e cunguar. Bashkëpunimi rajonal, duke mos qenë asnjëherë si kompensim i zgjidhjes së problemeve bilaterale – sepse ky është problemi kryesor i Kosovës me Serbinë dhe Bosnjë e Hercegovinën dhe jo bashkëpunimi rajonal – paralel me procesin e dialogut, Kosova duhet t’i intensifikojë përpjekjet për nismat rajonale, sepse është një instrument i rritjes së prezencës së saj në rajon. Në veçanti, është një instrument i forcimit të agjendave rajonale që kanë të bëjnë edhe me Bashkimin Evropian. Më pak e zëshme në rajon Kosova, më pak e zëshme në agjendat evropiane.

Radio Evropa e Lirë: Departamenti amerikan i Shtetit e inkurajoi Kosovën dhe Serbinë, që të vazhdojnë me moratoriumin mbi çështjet e njohjes dhe anëtarësimit në mekanizma ndërkombëtarë, që ishte pjesë e marrëveshjes së 4 shtatorit të vitit të kaluar në Uashington. A shihni shenja se palët mund ta vazhdojnë këtë moratorium, marrë parasysh që zyrtarë të lartë të Qeverisë së Kosovës tashmë kanë deklaruar se këtij moratoriumi i ka skaduar afati më 4 shtator?

Moratoriumi si instrument për intensifikim të dialogut

Naim Rashiti: Ka një keqkuptim për moratoriumin. Në kohën kur është bërë marrëveshja është presupozuar se do të ketë dialog intensiv dhe në 12 muajt, 16 muajt apo 20 muajt vijues do të ketë marrëveshje finale. Marrëveshja e Uashingtonit ka qenë si një hyrje në marrëveshjen finale, e ndërtuar si koncept. Moratoriumi ka qenë për të krijuar disa parakushte që palët të angazhohen në dialog dhe të mos e dëmtojnë qëndrimet e njëra-tjetrës. Do të thotë, moratoriumi është instrument i intensifikimit të dialogut. Thirrjet e fundit të administratës amerikane nuk kanë për qëllim të ruajnë thelbin apo t’i mbesin besnik marrëveshjes së 4 shtatorit, por kanë qëllim që të investojnë në dialog, në përputhje me letrat e SHBA-së ,që kanë ardhur vazhdimisht dhe kështu me radhë. Ky duhet të jetë mesazhi kryesor, pra, ‘mos u merrni me agjendat tjera, fokusohuni në dialog dhe provoni sa më shpejt ta përshpejtoni dialogun.

Çështje tjetër që është e paqartë është se moratoriumi ka qenë për anëtarësim në organizata, për shkak se edhe ashtu Kosova ishte në një situatë të rëndë dhe është në situatë të rëndë dhe ka pak parametra pozitiv për t’u anëtarësuar në organizata ndërkombëtare. Por, jo në aspektin e njohjeve bilaterale. Për këtë Izraeli ishte përjashtim, sepse është çështje bilaterale. Pra, një vend i caktuar nesër vendos ta njohë Kosovën dhe kaq. Kosova me diplomacinë e saj inteligjente do të duhej të vazhdonte të lobonte, të rriste mbështetjen, mirëkuptimin nga vendet që ta njihnin. Moratoriumi ka të bëjë me INTERPOL-in, me UNESCO-n dhe organizata të ngjashme, të cilat vazhdimisht kanë sjellë tensione në kohët e fundit.

Por, Kosova duhet ta bëjë pjesën e vet. Politika e jashtme të vazhdojë lobimin për njohje, qeveria, politika institucionale dhe politika përfaqësuese, të vazhdojnë investimin në dialog. Gjithashtu, që agjendat evropiane të intensifikohen, pra, cilado, ERA 2, zbatimi i MSA-së, bashkëpunimi bilateral me vendet tjera, sepse jemi në një situatë ku Kosova shihet me shumë skepticizëm nga vendet e BE-së si e pafuqishme për t’u marrë me agjendat e saj të shtetndërtimit.

blank

Intervista e plotë – Eksperti gjerman: SHBA po gabon në Shqipëri si në Afganistan. Basha është këshilluar keq

Largimi i ish-kryetarit të Partisë Demokratike, Sali Berisha nga grupi parlamentar ka sjellë reagime të shumta. Për disa ishte i nevojshëm, ndërsa për disa të tjerë ishte me probleme.

Dyzimi për këtë çështje duket se do të vazhdojë gjatë, por edhe rrjedha politike tashmë do të marrë një drejtim tjetër. Disa analistë shqiptarë kanë shfaqur mundësinë e zgjedhjeve të reja në vend, por edhe mundësinë e një bashkëpunimi të madh midis PD-PS.

I këtij mendimi është edhe eksperti gjerman pranë CDU-së, Martin Henze. I pranishëm dhe vëshgues i mprehtë i jetës politike shqiptare, Z. Henze vëren me shqetësim angazhimin e faktorit ndërkombëtar, e cila në shumë raste sjell edhe probleme.

Më poshtë intervista e plotë:

Zoti Henze, ju jeni një nga ekspertët më të mirë të huaj për Ballkanin dhe një mik i Shqipërisë. Çfarë mendoni për përjashtimin e Sali Berishës, i cili u zgjodh më 25 prill 2021?

Përgjigja ka një perspektivë ndërkombëtare dhe kombëtare dhe nuk është e lehtë të përgjigjesh.

E kuptoj, le të fillojmë me perspektivën kombëtare.

Procedurat e dëbimit nga partia dhe grupi do të (duhet) të ekzistojnë gjithmonë, kudo në botë. Si rregull, partitë më të reja dhe grupet parlamentare “të tyre” preken më shumë sesa ato të krijuara, sepse duhet të punojnë më shumë për të strukturuar profilin e tyre në aspektin e çështjeve dhe personelit. Megjithatë, në Shqipëri, me PD -në, është një situatë tjetër. Tani bëhet fjalë për personin që e çoi Shqipërinë në bashkësinë e qytetërimeve perëndimore. Një person me pikat e forta dhe të dobëta, por edhe një patriot që ka qëndruar gjithmonë në anën e popullit shqiptar dhe të Perëndimit. Në parlamentin shqiptar, grupet parlamentare janë të domosdoshme për jetën kushtetuese dhe në të njëjtën kohë janë institucionet që përcaktojnë parlamentin dhe garantohen me kushtetutë e drejta për të marrë pjesë në përmbushjen e detyrave të parlamentit shqiptar. Ata organizojnë aktivitetet parlamentare bazuar në ndarjen e punës dhe sigurojnë aftësinë e parlamentit për të funksionuar, mbi të gjitha duke kombinuar opinionet në një mënyrë që lejon shumicën. Mundësia e formimit të një grupi parlamentar dhe punës ndryshon fushëveprimin e veprimit të deputetit individual në mënyrë të papërfillshme. Formimi dhe pjesëmarrja në një grup parlamentar ka një rëndësi të madhe në ushtrimin e mandatit si deputet. PD u paraqit për zgjedhje më 25 prill 2021 me një listë homogjene, z. Berisha është në listë dhe kështu është zgjedhur nga sovrani si deputet i PD, në këtë drejtim ai është gjithashtu një anëtar i grupit parlamentar të PD, ai nuk mund të përjashtohet ashtu. Formimi i një grupi parlamentar bazohet në ushtrimin e mandatit falas të garantuar për secilin deputet individual, jo për partinë. Kjo përfshin të drejtën për të formuar një grup me deputetë të tjerë dhe për të qëndruar së bashku me ta, si dhe të drejtën e anëtarëve të tjerë të grupit për të përjashtuar një deputet individual nga radhët e tyre. E drejta e deputetit shqiptar për status dhe e drejta që rezulton për të formuar një grup parlamentar janë arsyeja dhe kufiri i vendimit të grupit parlamentar për përjashtimin e një prej anëtarëve të tij. Nga interesat e mbrojtura me kushtetutë të grupit parlamentar dhe funksioni i tij për një funksionim efektiv parlamentar, lind një kufi kushtetues për të drejtat e individëve deputetë.

Sipas kësaj, përjashtimi i një grupi parlamentar presupozon një procedurë që plotëson kërkesat minimale të sundimit të ligjit dhe një vendim të asamblesë së grupit parlamentar të PD në parlamentin shqiptar që është i lirë nga arbitrariteti. Kjo nuk është çështje e PD -së si parti; që është për shkak të statusit kushtetues të mandatit parlamentar. Prandaj, pyetja është nëse kreu i PD -së, si kreu i PD -së, mori vendimin, apo si udhëheqës i partisë parlamentare. Nëse ai do të merrte vendimin e përjashtimit si drejtues partie, vendimi do të ishte shumë i paligjshëm. Nëse ai do të merrte vendimin si drejtues i grupit parlamentar, megjithëse nuk e di nëse ai ishte zgjedhur tashmë si drejtues i grupit parlamentar, atëherë vendimi do të ishte gjithashtu i paligjshëm, sepse vendimi kërkon një vendim të shumicës së të gjithë grupit parlamentar.

Pra, a po ju kuptoj drejt, vendimi i kreut të PD për të përjashtuar deputetin Berisha është i paligjshëm?

Në fakt, vendimi është me të meta të mëdha dhe nuk plotëson standardin minimal të një vendimi ligjor. Jam shumë i irrituar. Një procedurë e tillë nuk i përshtatet një partie që është anëtare e Partive Popullore Evropiane. Asnjë udhëheqës partie në Evropë nuk do të sillej kështu.

Unë e kuptoj dhe arsyetimin, z. Basha deklaron se vendimi është marrë sepse z. Berisha i është refuzuar hyrja në SHBA

Siç thashë, tashmë në baza formale vendimi i kryetarit të PD -së është i paligjshëm, vetëm kjo mjafton, por edhe materialisht kam dyshimet e mia. Për t’u përjashtuar nga një grup parlamentar, duhet të ketë një arsye të kualifikuar – “(veçanërisht) të rëndësishme” -. Ky është gjithmonë rasti nëse niveli minimal i marrëveshjes politike i nevojshëm për një formim kuptimplotë të opinionit dhe punës së grupit parlamentar mungon, ose nëse anëtari i grupit parlamentar ka prishur marrëdhënien e besimit në një mënyrë aq të qëndrueshme sa anëtarët e tjerë të grupit nuk mund të pritet më që të vazhdojnë punën së bashku, ose nëse një anëtar i grupit parlamentar i ka shkaktuar dëmtim të përhershëm imazhit publik të grupit përmes sjelljes së tij ose saj dhe kështu ka dëmtuar ndikimin e jashtëm të grupit dhe të tij aftësia për të punuar. Përjashtimi i grupit nuk është një masë ndëshkuese, por në fund një akt i vetëmbrojtjes për të ruajtur punën efektive politike të grupit. Nëse deputeti e ka dëmtuar qëllimisht dhe me qëllim grupin parlamentar është pra i parëndësishëm. Tani, e kuptova që z. Basha ishte i mendimit se akuzat për korrupsion nga SHBA kundër zotit Berisha janë serioze, që do të thotë se ai duhet të ketë detaje dhe se përderisa ato nuk janë sqaruar, bashkëpunim i mëtejshëm nga z. Berisha do të dëmtonte imazhin e jashtëm të grupit parlamentar të PD dhe do ta bënte të pamundur bashkëpunimin me SHBA. Ky mund të jetë një argument, por i takon grupit parlamentar ta kontrollojë dhe sqarojë atë. Mandati falas zbatohet edhe në Shqipëri, dhe grupi parlamentar duhet të vendosë për përjashtimin, jo vetëm z. Basha. Duket se ai ishte keq -këshilluar masivisht nga njerëzit e tij në këtë çështje. Ai duhet të ndahet nga këta këshilltarë. Siç thashë, nuk është vendim partie, ka nevojë për një vendim të grupit. Diçka e ndryshme vlen vetëm nëse ai Berisha do të përjashtohet nga partia, por Basha e ka mohuar këtë shprehje.

Çfarë do të thotë paligjshmëria e komunikimit të zotit Basha?

Pasoja është se nuk ka përjashtim të zotit Berisha, që mund të vendoset vetëm nga grupi parlamentar. Ata janë të lirë të vendosin me kë dhe në çfarë kushtesh duan të bashkojnë forcat, por edhe nëse duan të qëndrojnë së bashku. Tani do të ishte e nevojshme që grupi parlamentar të konsultohej me këtë opinion të zotit Basha në ditët në vijim dhe të merrte një vendim, mocioni duhet të vërtetohet nga kreu i partisë dhe vendimi i grupit parlamentar duhet të justifikohet. Në veçanti, vlerësimi nëse dhe me çfarë dendësie faktesh ekziston tashmë një shqetësim i marrëdhënies së besimit brenda grupit parlamentar të PD -së ose dëmtim i imazhit të tij publik varet nga idetë dhe vlerësimet e grupeve të brendshme. Megjithatë, meqenëse grupet parlamentare janë një pjesë thelbësore e parlamentit shqiptar, përjashtimi i një grupi parlamentar nuk mund të lihet në diskrecionin e plotë të grupit parlamentar. Në përgjithësi, ka arsye të mira për të kërkuar një procedurë që plotëson standardet minimale ligjore dhe një vendim pa arbitraritet.

Vendosja e një ndalimi privat për të hyrë në SHBA sigurisht që nuk është bazë për përjashtim; parimi i ‘in dubio pro reo’ vlen gjithmonë. Deri më sot, ambasadorja amerikane nuk e ka vërtetuar mendimin e saj për Berishën.

Sidoqoftë, tani është shfaqur një problem më i gjerë

Cila?

Një drejtues partie demokratike që merr një vendim, duke anashkaluar kushtetutën shqiptare dhe të drejtat e grupit parlamentar dhe organeve të vetë partisë, është sjellje shumë problematike dhe tregon se udhëheqësi ishte nën presion.

Nga kush?

Nga ambasadorja amerikane në Tiranë. Ajo vetë e ka komentuar këtë disa herë dhe ka formuluar pritjet e saj. Rastësisht, ajo gjithashtu ka ndërmarrë veprime të ngjashme kundër partisë në pushtet të Ramës. Kjo është e papranueshme në të dy rastet. Si organizohen partitë, me kë, në Shqipëri është çështje e partisë në pushtet dhe partisë opozitare, jo e Ambasadës Amerikane në Tiranë.

Por çfarë nuk shkon me këtë?

Është një shkelje elementare e Kartës së OKB -së. SHBA nuk mund të kërkojë sundimin e ligjit dhe demokracinë nga qeveria shqiptare dhe opozita shqiptare dhe në të njëjtën frymë të mos respektojë rregullat më themelore të vetë ligjit ndërkombëtar dhe më pas të vendosë nën presion të drejtpërdrejtë udhëheqësin e një partie pro-perëndimore, që është shtrëngim i papranueshëm. Ambasadorja amerikane nuk ka asnjë ndërhyrje në punët e brendshme të një shteti apo partie. Ku do të përfundojmë nëse 160 shtetet e tjera në botë gjithashtu shikojnë listat e partive në Shqipëri dhe bëjnë sugjerimet e tyre për njerëzit dhe nëse sugjerimet nuk ndiqen, nxjerrin ndalime hyrjeje. Ose çfarë do të thoshte Uashingtoni nëse bashkësia ndërkombëtare ndërhyn publikisht në hartimin e listave të kandidatëve dhe emërimeve të personelit në ministri ose tani kërkon fajësimin e deputetëve republikanë dhe Trumpit të cilët inicuan një grusht shteti kushtetues në janar dhe nëse kjo nuk ndodh, vendos ndalimet e hyrjes. Për të parandaluar këtë kaos, ekziston një sistem i bazuar në rregulla, ne e quajmë ligj ndërkombëtar, dhe të gjithë duhet t’i përmbahen, përfshirë edhe Ambasadorin e SHBA Tiranë. SHBA po bën të njëjtat gabime në Shqipëri siç bëri në Afganistan, mbështet një ekzekutiv të korruptuar, përgëzon zgjedhjet parlamentare të manipuluara masivisht dhe në një moment, si në të kaluarën, ata do të largohen nga vendi pas rënies së bashkësisë shtetërore dhe atëherë ne evropianëve do të na duhet t’i marrim përsëri copat. Rastësisht, jam i befasuar që palët aktualisht po merren me gjëra të tilla.

Çfarë propozojnë ata?

Situata në Shqipëri tani është e tillë që as partia në pushtet nuk ka legjitimitetin e vetëm për të udhëhequr qeverinë për shkak të zgjedhjeve të paligjshme në 25 Prill 2021. Kjo në fakt do të thotë zgjedhje të reja në vetvete. Sipas kushtetutës, një parti jolegjitime nuk mund të formojë një qeveri. Është shkelje e parimit demokratik të kushtetutës shqiptare. Problemi është se Shqipëria po përballet me mega-probleme të vërteta. Buxheti i shtetit është në një rrëmujë masive, strukturore, pjesërisht për shkak të korrupsionit të ekzekutivit Rama dhe mungesës së plotë të planifikimit. Ekonomia është shembur dhe gjithnjë e më shumë shqiptarë të rinj, të kualifikuar po emigrojnë; familjeve të tyre u mungojnë, por edhe ekonomia. Nuk ka ligj zgjedhor demokratik dhe zgjedhjet parlamentare të 2017/2021 u manipuluan masivisht dhe në mënyrë gjithëpërfshirëse. Ata që janë përgjegjës politikisht nuk kanë legjitimitet. Covid 19 nuk mposhtet në Shqipëri, mutantët po përhapen masivisht, vala e 4 -të do të shpërthejë në Shqipëri më së voni në tetor dhe do të pushtojë sistemin. Shumë shqiptarë janë larguar nga vendi dhe shumë më tepër shqiptarë tani duan të largohen. Politikanët duhet të reagojnë ndaj këtyre problemeve strukturore së bashku, kështu që nuk është më çështje të kesh të drejtë, domethënë zoti Rama ose zoti Basha të kenë të drejtë, dhe diskutimi i përjetshëm dhe debatet pa përfundim se kush ka të drejtë tani. Kjo nuk ka çuar në asgjë në Shqipëri vitet e fundit, është shkatërruese dhe nuk është novatore. Shtoji kësaj ndërhyrjen irrituese të ambasadores amerikane. Ai vetëm e përshkallëzon kaosin më tej. A doni që unë t’ju them se cili është problemi themelor në Shqipëri?

Po me thuaj?

Problemi themelor në Shqipëri është se politika, por edhe përfaqësuesit e BE -së dhe SHBA -së në komunikim, por për fat të keq edhe në analizën e situatës, gjithmonë dalin më shumë nga dëshirat sesa nga faktet dhe tani disa njerëz po përpiqen t’i neutralizojnë këto gabime me mjete të sundimit të ligjit, në mënyrë që ata vetë të mund të përparojnë në zhvillimin e tyre profesional, është aq e thjeshtë sa kaq. Por ju lutem më lejoni të them një gjë. Kjo nuk është një pyetje e drejtpërdrejtë. Por pyetja ka qenë në mendjen time për ca kohë. Cila dhe ku është e ardhmja e Shqipërisë. Ne mund të gjejmë një model në Shqipëri që ka shumë tërheqje dhe perspektivë, dhe unë tashmë kam vënë në dukje disa mundësi. Por kjo do të thotë gjithashtu një ndryshim thelbësor i mendjes dhe guximit. Një model shqiptar në të cilin ne nuk përqendrohemi njëqind për qind në fitim ose njëqind për qind në çështjet sociale, një model në të cilin vendosim kuriozitetin para sigurisë absolute dhe kështu krijojmë një mjedis për njerëzit që duan të bëjnë diçka të re në Shqipëri. Një zhvillim në të cilin ne e vendosim mendimin para propagandës dhe faktet para ëndrrave. Një shoqëri që e vendos kombin para egoizmit të individit. Pastaj mund të vijë përsëri koha kur emrat dhe kompanitë të kthehen në Shqipëri, pas së cilës rrugët dhe shtëpitë mund të ndërtohen përsëri. Por për ta bërë këtë, duhet të fillosh diku në Shqipëri, dhe të gjithë në Shqipëri duket se e kanë shumë të vështirë të fillojnë. Në vend të kësaj, ne e shtyjmë topin drejt politikës, partitë politike e shtyjnë topin drejt njëra -tjetrës, partitë kundërshtarët e shtyjnë topin drejt njëri -tjetrit, ambasadat e shtyjnë topin drejt palëve, palët e shtyjnë topin drejt ambasadave ose gjithçkaje e shtyn topin drejt ekonomisë, në mënyrë që me çdo kusht të parandalohet të shikosh me ndershmëri në pasqyrë dhe të na tregosh të gjithëve se ne të gjithë duhet të marrim pjesë këtu në Shqipëri. Vetëm në këtë mënyrë gjithçka do të jetë e mundur në Shqipëri dhe vetëm në këtë mënyrë ju në Shqipëri mund të bëheni përsëri një vend tërheqës për të rinjtë shqiptarë dhe për shumë shqiptarë, në mbarë botën, duke arritur kështu mbrojtje, lumturi dhe kështu një të ardhme për familjet shqiptare. Dhe vetëm në këtë mënyrë ju mund të përmirësoni cilësinë e jetës në Shqipëri – sipas mendimit tim, kjo duhet të jetë vërtet në interes të të gjithë shqiptarëve.

Çfarë mendoni se rrjedh nga kjo?

Ky diskutim i pakuptimtë për personin Berisha dhe të tjerët duhet të ndalet. Shqiptarët nuk janë në situatën luksoze për të pasur kohë për lojëra. Sidoqoftë, partitë kryesore politike duhet të punojnë së bashku, mendjet më të mira në vend, për të përcaktuar mundësitë e kombit dhe për t’u përqëndruar në to. Në këtë situatë emergjente në të cilën Shqipëria për fat të keq ndodhet, kjo mund të bëhet vetëm në një qeveri të përbashkët kalimtare, në një koalicion të madh për një periudhë të kufizuar kohore, situata në Shqipëri është shumë serioze, nuk ka më kohë për lojëra të mëtejshme mes qeverisë dhe opozitës, është koha për një koalicion të madh mes partisë në pushtet dhe PD, emërim të barabartë në të gjitha postet kryesore, një ndryshim vjetor në pozicionin e kryeministrit. Përkufizimi i qartë i objektivave dhe një angazhim i qartë për zgjidhjen e mosmarrëveshjeve. Është koha për të parë jo hijet e së kaluarës, por dritën, të ardhmen. Vetëm ju mund të ecni përpara shpejt, por së bashku do të shkoni larg./Shekulli.com/

blank

Vlera universale e mesazhit dhe figurës së Nënë Terezës

Pesë vjet pas shenjtërimit dhe 24 vjet pas vdekjes, Nënë Tereza vazhdon të kujtohet për rolin e saj në Kishën Katolike dhe në ndihmë të të varfërve. Teologia Ines Murzaku thotë për Zërin e Amerikës se vlerat e nobelistes së paqes me origjinë shqiptare dhe shenjtores katolike, janë universale dhe kjo është arsyeja që tingëllojnë gjithmonë aktuale. Kolegia Keida Kostrecu bisedoi me prof. Murzakun, drejtore e programit të studimeve katolike në Universitetin Seton Hall në Nju Xhersi.

Zëri i Amerikës: Profesore Murzaku, u bënë pesë vjet nga shenjtërimi i Nënë Terezës, ndërkohë që është edhe përvjetori i vdekjes së saj. Si e kujtojmë sot Nënë Terezën?

Prof. Ines Murzaku: Nënë Tereza ngelet një figurë shumë e madhe, një figurë universale, një figurë e cila gjithmonë të jep një mesazh për të marrë dhe për ta aplikuar. Dhe në këto vjet që nga 1997 kur Nënë Tereza vdiq, prapë figura e saj vetëm ngrihet, vetëm bëhet më universale.


Zëri i Amerikës: Çfarë e bën kaq universal mesazhin e saj dhe figurën e saj megjithëse bota ka ndryshuar jashtë mase. Duket se ato thënie që i njihen Nënë Terezës dhe misioni dhe vepra e saj, janë po aq të freskëta sot, megjithë këtë ndryshim të madh të botës.

Prof. Ines Murzaku: Përgjigjia është e thjeshtë dhe e ndërlikuar. E thjeshtë është se Nënë Tereza është një figurë universale dhe trashëgimia e saj është një trashëgimi universale. Pse? Sepse Nënë Tereza qëndroi dhe mbrojti vlerat universale, si për shembull mbrojtjen e të drejtave të njeriut, mbrojtjen e dinjitetit të çdo njeriu dhe këto janë disa të drejta fondamentale, thelbësore. Për veprimtarinë e saj në mbrojtje të këtyre vlerave universale, Nënë Tereza është vlerësuar shumë. Për shembull, në Uashington, në Katedralen e Madhe të Uashingtonit, janë disa figura, disa buste, që janë si ikona të mbrojtjes së të drejtave universale. Një nga këto buste, është edhe busti i Nënë Terezës, e gdhendur në gur që do të qendrojë atje për shumë kohë.

Zëri i Amerikës: Profesore Murzaku, një nga shprehjet më të njohura të Nënë Terezës, e shpreh më së miri sesi e quan ajo veten, pikërisht ajo shprehje ku ajo thotë me gjak jam shqiptare, me fe jam katolike, por unë i përkas gjithë botës. Çfarë do të thotë kjo për atë që ajo përfaqëson për origjinën e saj, për kishën dhe fenë të cilës i kushtoi jetën dhe për botën të cilës ajo i shërbeu.

Prof. Ines Murzaku: Prapë është ai universalizmi i Nënë Terezës. Mesazhi i saj është universal, që nuk i përket vetëm Shqipërisë, apo neve shqiptarëve, por i përket gjithë botës. Por edhe mësimet e Nënë Terezës janë mësime universale, mësime shumë të zbatueshme. Për shembull, një rast tjetër që ka ndodhur në gusht. Në 12 Gusht OKB-ja ka nxjerrë një pullë ku është Nënë Tereza, me një mesazh shumë të thjeshtë, por shumë të thellë. Në atë mesazh thuhet: “Jo të gjithë ne, mund të bëjmë gjëra të mëdha, por ne mund të bëjmë gjëra të vogla me dashuri të madhe”. Ky është një mësim universal që mund ta zbatojë si një shqiptar, si një immigrant, si një i papunë…Pra janë vlera universale dhe mësime universale për të cilat Nënë Tereza akoma është një figurë së cilës i referohemi. Nënë Tereza është një dhuratë e këtij kombi të vogël botës dhe këtij globalizmi dhe universalizmi për të cilën Nënë Tereza është një pjesë shumë e vyeshme, shumë e vlefshme.

Zëri i Amerikës: Bota është në një pozicion shumë të vështirë, përfshirë një pandemi që po zgjat, përfshirë njerëz që kanë rënë në varfëri dhe më shumë se më parë, kriza të gjithanshme, kam parasysh këtu edhe krizën e fundit në Afganistan, ku shumë njerëz po vuajnë tani. Në këto kushte sfidash të mëdha, çfarë duhet pasur parasysh nga ato mësime të saj, të Nënë Terezës?

Prof. Ines Murzaku: Misioni i Nënë Terezës vazhdon edhe në Afganistan, meqë përmende Afganistanin. Katër nga motrat e Nënë Terezës sapo u kthyen në Itali nga Afganistani, sepse ato ishin atje, kishin një prezencë atje, duke u shërbyer perfesrikëve, duke u shërbyer fëmijëve që kishin aftësi të kufizuara. Nënë Tereza dhe misioni i saj universal dhe mesazhi i saj universal. Ajo nuk fliste për të varfrit, apo si në rastin e Afganistanit për këto fëmijë me aftësi të kufizuara, por ajo bëhej një me këta fëmijë, me të varfrit dhe ky është një mesazh shumë universal, por edhe që të bën të mendosh, sepse shumë njerëz japin të ardhura për shembull, japin ndihma këtyre vendeve, por Nënë Tereza ishte një grua e aksionit, një grua që bënte. Kishte një plan, por e bënte e realizonte.

Zëri i Amerikës: Mënyra modeste se si ajo e kryente misionin e vet, është si antidotë përballë si të thuash asaj arrogancës së politikës, të pjesëve të ndryshme të elitave në botë, por gjithashtu përçon edhe mesazhin që ndryshimi i vërtet ndoshta vjen pikërisht nga njerëz që janë modestë dhe të thjeshtë. A është kjo diçka për të cilën njerëzit duhen rikujtuar herë pas here?

Prof. Ines Murzaku: Unë them se gjëja e parë është se Nënë Tereza ishte një grua e fortë, me një mesazh shumë të qartë, por me një vizion që ajo e artikulonte shumë thjesht, pa llafollogji, por me thjeshtësi, me përultësi, por me vepra dhe ky është ndryshimi i Nënë Terezës nga të tjerët. Është një figurë që diti të përballojë kritikat, sepse Nënë Tereza u bë një figurë e madhe dhe sigurisht ka njerëz, kishte dhe ka njerëz që e kritikojnë Nënë Terezën, e krtikojnë vizionin e saj. Ajo me atë humilitetin, përulshmërinë e saj, mundi t’i përballojë edhe kritikat, por jo me llafollogji, nuk donte polemika llafollogjike, që të çojnë asgjëkundi. Por ajo iu përgjigj kritikave me veprim. Mund të them që ishte një grua shumë e përmbajtur, një grua që kishte dhuntinë të dëgjonte dhe shumë pak njerëz e kanë atë dhunti. Shumë e komunikueshme, shumë e përmbajtur. Fliste me sy. Një aspekt tjetër i Nënë Terezës që mua më bën shumë përshtypje nga ana teologjike, është që Nënë Tereza nuk ishte një person që kishte grada shkencore në teologji, ne teologët mësojmç shumë nga Nënë Tereza, nga teologjia e Nënë Terezës. Pse? Sepse ajo ishte një teologji aktive dhe Nënë Tereza mishëronte të gjitha virtytet teologjike që janë besimi, shpresa, dashuria. Gjithë misioni i saj ishte i bazuar në këto virtyte teologjike.

Zëri i Amerikës: Nënë Tereza kishte gjithashtu edhe një aftësi të veçantë për të krijuar koalicione, për të çuar përpara misionin e saj, për të arritur ato synime që ajo donte apo jo?

Prof. Ines Murzaku: Nënë Tereza mund të quhet edhe nëna e paqes. Në sa vende në botë Nënë Tereza ishte ambasadorja e paqes? Papa Gjon Pali i Dytë i ka thënë Nënë Terezës, që “të lutem unë do të të çoj ty, në vendet ku unë nuk shkoj dot”. Pse? Nënë Tereza nuk donte publicitetin, nuk donte këtë jetën që të takohej me personalitete, por ajo e bëri atë. Pse? Për paqe, për të vendosur paqe përmes njerëzve dhe mund të themi, një paqe sipas Nënë Terezës, që fillonte me një gjë shumë të thjeshtë, me buzëqeshjen.

Zëri i Amerikës: Dhe si po i shënon Kisha Katolike këto ditë që përkojnë pikërisht me shenjtërimin e saj dhe përvjetorin e vdekjes?

Prof. Ines Murzaku: Ka shumë veprimtari në Kishën Katolike për Nënë Terezën, në Kosovë goxha celebrime për Nënë Terezën. Gjithashtu edhe OKB-ja i celebroi këto dy festa të mëdha të Nënë Terezës me pullën, por edhe në botën katolike ke celebrime, ka celebrime liturgjike, ka konferenca për Nënë Terezën. Nënë Tereza pra qëndron një figurë shumë e madhe, shumë universale, një nënë! Është një nënë që gjithmonë afron dhe do të vazhdojë të afrojë. Dhe për katolikët është gjithashtu një nënë shenjte. Për ne shqiptarët ne e dimë sa e shtrenjtë është nëna dhe Nënë Tereza është nënë, shenjte. Për ne nënat janë shenjte, kështuqë Nënë Tereza me të vëretë edhe për nënat shqiptare, është një model.

blank

Parid Turdiu flet për partinë e re dhe shton: Establishmenti ose do të punojë bashkë ose do rrezohet si pushteti i Afganistanit, i kalbur nga korrupsioni! Intervistoi: Elida Buçpapaj

Pyetje: Çfare temash jane esenciale në politiken tënde?
Parid Turdiu: Demokracia liberale, Drejtesia sociale, Identiteti kombtar

Pyetje: Pse e mbrojte Berishen?
Parid Turdiu: Se i ka kryer demokracise foshnjore shqiptare nje sherbim te madh: ka thyer (me shume se nje here) mitin e pathyeshmerise se partise (ish) komuniste ne pushtet.

Per me teper, si administrator, e mori vendin ne germadhat e shtetit enverist, pa buke, uje e drita, te terrorizuar nga bandat, me njerezit qe iknin nga vendi si te çmendur dhe dorezoi nje shtet te rregullt, me te ardhura te mesme, anetar te NATO-S, te porsavizituar nga presidenti i USA i cili njohu pavaresine e Kosoves. Ndertoi Rrugen e Kombit, kordonin umbilikal te Kosoves.

Pyetje: Personalisht Berisha i beri keto?
Parid Turdiu: Partia Demokratike i beri, por ai ishte kreu. Ne histori, kreut i ngelet lavdia e suksesit dhe pergjegjesia e deshtimit. Nuk eshte e sakte, por ky eshte zakoni.

Pyetje: Nuk ka pasur difekte Berisha?
Parid Turdiu: Krishti ka thene “ai qe eshte pa mekat le te hedhe gurin e pare”. Une kam natyre … pozitiviste; kujtoj me shume te mirat e njerezve.

Pyetje: Cili ka qene reagimi ne rrjetet sociale?
Parid Turdiu: Eshte nje patronazhiste e cila me flet vazhdimisht ne Inbox; e ka detyre partie. Kur une nuk dal ne FB, puff me flet ajo, rregullisht, si sahat: “He, ku je, çfare po ben, çfare planesh ke, do vish ne Shqiperi, do futesh ne politike?” Me shkruajti “ti me siguri je ne biznes me çunin e Berishes”.

Haha, quhet projeksion; ngaqe bejne vete korrupsione nuk mund te konceptojne nje opinion personal, te pavarur, te zhveshur nga interesi. Ne fakt nuk njoh personalisht asnje nga familja Berisha; nuk i kam takuar asnjehere, Doktorin e njoh vetem nga media.

Une i perkas 40 perqindshit te paperfaqesuar, diskriminuar, persekutuar, deklasuar, perbuzur si me-pak-se-njeri, si shtetas i dores se dyte, gjate sundimit te partise komuniste, sot PS. Kam qene personalisht i persekutuar, jo gjyshi, si mund thone te djathtet e sotem. Partia Demokratike na perfaqesoi. (ndonese jo ne menyre te persosur. Por persosmeria nuk egziston. Genjen vehten po te presesh per drejtesi utopike.) Berisha ishte kreu i PD. Kete une e vleresoj, se nuk jam mosmirenjohes, as tradhetar.

Nje tjeter reagim ishte nga disa qe une i quaj “djathna” (konservatore injorante). Psh dikush, qe as e njoh, as me njeh, tha per mua “eshte i paftyre”. Me mbrojten disa njerez qe me njohin personalisht. Per t’i pershendetur mbrojtesit e mij dhe kastiguar djathnat, shkruajta keto vargje:

Spiat e Sigurimit u bënë më katolikë se Papa.
Ne psikologji quhet projeksion:
I shari të shan; i lavdëruari te lavdëron.
Disa zhvillojne obsesione te semura per dike qe nuk ua var.
Mund ta kete fajin edhe vapa.
Siç nuk di dhia ç’eshte tagjia;
nuk di harbuti ç’eshte zotnia.

Pyetje: Ç’mendim keni per km Rama?
Parid Turdiu: Pa dyshim nje individ shume i talentuar: i pjell mendja, ka guxim, di te manipuloje natyren njerezore, di te beje reklame. Eshte veshtire te kesh sukses, prandaj respektoj suksesin. Por si km nuk me perfaqeson mua: vlerat e mija, kulturen time, grupin tim social-identitar. Per me teper, treguesit objektive te gjendjes se vendit nuk jane permiresuar. Per me teper, motori i demokracise/antikorrupsionit eshte rrotacioni.

Pyetje: Je i Partise Demokratike?
Parid Turdiu: Jo, jam i Partise se Qendres, e cila eshte antiestablishment.
PD dhe PS jane establishmenti: kane pergjegjesi te perbashket per gjendjen e vendit; punojne me te njejtet oligarke dhe bose te mediave, kane cross-pollination te kuadrit, kreret e tyre jane komshinj ne njejtat blloqe ekskluzive, etj. Shkurt bejne pjese ne te njejten kaste politike, te pasuruar ne rremujen e tranzicionit. Une nuk bej pjese aty. Pse te futem, – te ndaj njollat e tyre, pa ndare perfitimet?! (Haha, u shpreha ne menyre cinike, por ideja eshte e qarte).

Ka dy rruge: Ky establishment te merret vesh mes vedit, per te punuar bashke, per permiresimin e vendit, ose do rrezohet si pushteti i Afganistanit, i kalbur nga korrupsioni.

Tani PD duhet te futet ne kuvend, bile edhe ne qeveri, per ta reformuar sistemin nga brenda, duke gjeneruar kerkim llogarie, transparence, tension kreativ, dyfishim talenti. Eshte e pashendetshme qe nje parti pushteti te rrije kaq gjate jashte pushtetit.

Pyetje: Cilat jane tezat e Partise se Qendres?
Parid Turdiu: Mungon nje parti qytetare, moderne, “apolitike”, e fokusuar ne te ardhmen dhe rezultatet. PD ka koka te thjeshta. PS ka mashtrusa.

Dy çeshtjet me te rendesishme jane antikorrupsioni dhe bashkimi i kombit, por ketyre u jane futur ambasada amerikane dhe partite e medha. Nuk mund te jene fushe veprimi pjellore per nje parti krejt te re.

Partia e Qendres, fillimisht, nuk mund te jete parti pushteti. Besoj se duhet perqendrohet ne beteja te percaktuara ngushte, por te dobishme, per te kalitur politikisht njerezit dhe organizaten, si psh:

Votimi i diaspores (online); Mbrojtja e ambientit; Varferia feminore

Pyetje: Ç’mendim ke per aktualitete, si adoptimi homoseksual, femicidi dhe Ezani?
Parid Turdiu: PQ kerkon ringjallje te vlerave, por ne menyre bashkekohore.

Familja homoseksuale eshte “vlere e familjes”. Jam per lejimin e adoptimit nga martesat homoseksuale. Rendesi paresore ketu ka interesi i femijes. Eshte fjala per femije qe nuk kane prinder. Pa dyshim qe nje familje e mire homoseksuale i rrit femijet me mire se nje familje e keqe heteroseksuale.

Ketyre fatzinjve te çmendur, qe po vrasin femra, apo shoket e vet per motive te dobta u duhet ngulitur ne koke me edukim (dhe ndeshkim) se arma eshte per te mbrojtur lirine e atdheut, jo per te vrare persona qe nuk te pelqejne ty momentalisht.

Ne lidhje me Ezanin: Shqiperia eshte nje vend i vogel, i ngjeshur me fe te ndryshme. Duhen mbajtur kembet brenda jorganit tend, pa bezdisur njerezit jo-fetare apo te feve te tjera. Ulni volumin e altoparlantit. Kjo vlen edhe per kembanat e kishave.

Une jam me origjine myslimane, jo praktikant. Para 10 vjetesh isha ndoshta i pari qe kam mbrojtur myslimanet ne rrjetet sociale, – kishin turp qe ishin myslimane; bile shpika cilesimin “mysliman vet’urryes”. Disa provokatore na shanin “turq”.

Duhet pasur kujdes per te mos fyer myslimanet, se jane hiper-sensitive, se ka 150 vjet qe keqtrajtohen ne trojet tona, nga fqinjet. Nga ana tjeter myslimanet duhet te kene kujdes mos ta teperojne me fanatizem, se pastaj e drejta kalon ne krahun tjeter.

Tradita shqiptare eshte nje fe e lehte, qofte per myslimanet, edhe per te krishteret. Shqiptaret njiheshin si fetarisht-liberale. Te ruajme e ringjallim traditat tona te mira.

Pyetje: Kur do regjistrohet PQ?
Parid Turdiu: Kismet, kur te jete gati: kur te kete mbledhur nje numer njerezish te merituar. Pandemia nuk ndihmon. Vendi eshte i kapur: ata qe nuk jane PS, jane PD, se njerezit futen ne politike per te perfituar. Prandaj partite e vogla kane deshtuar, perveç ndonje partie me baze fshati a kushurinjsh. Disa politikane te njohur, pasi kane humbur garen per pushtet ne partite e medha, kane krijuar parti te vogla, oportuniste, para zgjedhjeve. Nuk ka funksionuar.

PQ synon te jete nje parti e vertete, me baze ideore. Kjo kerkon kohe. Si ka thene Krishti, “shkoni neper bote dhe mbillni faren”.

Pyetje: Ç’mendim keni per performancen e Presidentit Biden ne lidhje me Afganistanin?
Parid Turdiu: Procesin e armepushimit me Talibanin e filloi Trump dhe mire beri; duhej mbyllur lufta 20 vjeçare. Biden ndodhej para alternatives, te rifillonte lufta, apo te hiqte trupat. Trupat amerikane mund te iknin shume kollaj, pa i marre bashkepunetoret e tyre afgane. (Trump nuk donte t’i merrte.) Kur merr afganet ndryshon puna, se sulen mijera veta me pamje te njejte. Ku mund te dihet kush nuk ka ardhur per te vene bombe? Evakuimi i afganeve e veshtiresoi jashtezakonisht procesin, por Biden eshte njeri i mire dhe nuk i braktisi afganet. Ne kete çast jane evakuar 110 mije veta. Vetem USA mund ta beje nje gje te tille, ne bote!

Pyetje: Si eshte motra jote, Silva?
Parid Turdiu: Me 5 shtator ka ditëlindjen. Kjo date shenon edhe 40 vjetorin e fejeses-ne-tentative me S. Shehun. Qe nje ngjarje pak-ditore, por qe nuk na shqitet dot, – akoma ma permendin mua.

Une isha nje spektator, ndonese nga afer. Politikisht, ne familjen tone, u perceptua si mbyllje e luftes se klasave, me pranimin e Enverit, i cili po pergatitej t’ia linte stafeten Mehmetit.

Lufta e klasave kishte 40 vjet. Asgje nuk zgjat pergjithmone. Lufta mbyllet me paqe (ose shfarosje fizike te pales se mundur.) Aktualisht USA po ben paqe me Talibanin. Ne e perjetuam si paqe, por momentalisht u gabuam dhe paguam nje çmim te shtrenjte, per nje qellim te mire.

Sidoqofte ishim ne krahun e duhur te historise, se paqja shpejt erdhi. Fati i pak njerezve ka kontribuar aq shume ne renien e enverizmit, sa i Silves.

West Palm Beach, 27 gusht, 1:30 PM

Intervistoi: Elida Buçpapaj

blank

Intervista – Rina Amiri: Ekziston kultura e kërcënimit dhe frikës nga talebanët dhe ajo është reale

Një eksperte për çështjet e Afganistanit thotë se me ardhjen e talebanëve në pushtet, të drejtat dhe përparimet e bëra gjatë 20 viteve të luftës së Shteteve të Bashkuara atje, po fashiten. Rina Amiri me Qendrën për Bashkëpunim Ndërkombëtar në Universitetin e Nju Jorkut thotë se talebanët po përdorin një taktikë strategjike të komunikimit për Perëndimin që është ndryshe nga realiteti në terren. Në një intervistë me kolegen Rudina Dervishi, zonja Amiri e cila ka shërbyer si këshilltare e lartë e përfaqësuesit amerikan për Afganistanin dhe Pakistanin në administratën Obama, flet për të ardhmen e pasigurtë të vendit që mund të shkojë drejt një lufte civile.

Zëri i Amerikës: Doja të merrja mendimin tuaj për atë që po ndodh në Afganistan. Sa e shqetësuar jeni për atë që po ndodh dhe çfarë po dëgjoni nga njerëzit në terren?

Rina Amiri: Jam shumë e shqetësuar. Ka një nivel të jashtëzakonshëm frike mes njerëzve me të cilët flas. Është sikur një perde e errët të ketë rënë mbi vendin brenda natës. Ajo që më trondit kur flas me njerëzit, qofshin aktivistë, gazetarë, gra apo juristë, është se ata mendojnë se të drejtat e tyre u zhdukën brenda natës. Ekziston kultura e kërcënimit dhe frikës nga talebanët dhe ajo është reale. Ka një nivel të jashtëzakonshëm pasigurie dhe ankthi për të ardhmen.

Zëri i Amerikës: Retorika e përdorur nga talebanët është se gjërat do të jenë ndryshe këtë herë. Çfarë mund të presim kur bëhet fjalë për të drejtat e njeriut dhe të drejtat e grave? A mund të besohen talebanët?

Rina Amiri

Rina Amiri

Rina Amiri: Do të doja t’i besoja. Si çdo afgane, dua t’i besoj sepse ata janë një forcë tani që kanë në dorë qeverinë. Ka patur një përpjekje, veçanërisht nga ana e grave afgane dhe shoqërisë civile për t’i angazhuar ata gjatë rrjedhës së disa viteve për të provuar të vlerësohej shkalla me të cilën ata mund të kishin ndryshuar perspektivën e tyre dhe kishte njëfarë shprese. Por mendoj se ajo që i ka shkatërruar ato shpresa është fakti se ka pasur një qasje sistematike nga talebanët në lidhje me gratë dhe aktivistët e të drejtave të njeriut. Ndërsa kanë marrë territore, ata kanë marrë në pyetje gratë dhe anëtarët e shoqërisë civile. Ata kanë krijuar një kulturë të vërtetë frike. Ata kanë lista me emrat e tyre. Hyjnë në shtëpi, u kontrollojnë materialet e tyre, kontrollojnë celularët. Pra, po bëjnë gjithçka si më parë, por në një mënyrë shumë më të ashpër dhe sistematike. Në të njëjtën kohë janë duke thënë gjëra shumë pozitive, por ato nuk po materializohen në terren.

Zëri i Amerikës: Pra i shihni të përgatitur për të shkuar pas një grupi të caktuar, atyre që janë më të arsimuara, apo jo?

Rina Amiri: Po. Ata i kanë vënë në shënjestër këta njerëz sepse, këto gra dhe aktiviste nuk e kanë bërë këtë punë vetëm 20 vitet e fundit. Ato i kanë kushtuar jetën aktivizmit dhe kanë një vizion dhe një ëndërr për Afganistanin. Ato nuk duan të largohen. Ato donin të besonin se talebanët do të ishin një parti me të cilën mund të punonin. Por mënyra se si talebanët janë sjellë në të gjithë vendin, i ka tmerruar. Ndërsa talebanët përparuan duke marrë territore, ata përdorën fjalime të hartuara për mediat perëndimore. Ata duan t’ju bindin se kanë ndryshuar. Pra, mendoj se ata po frikësojnë popullatën ndërsa thonë gjëra që Perëndimi dëshiron të dëgjojë. Ata kanë një ndërmarrje strategjike komunikimi shumë të sofistikuar. Komunikimi strategjik është mjeti i dytë pas armëve për sa i përket fuqisë së tyre. Me llogaritë e tyre në Twitter, Facebook dhe shtyp, ata kanë bërë një punë shumë të mirë. Janë rehabilituar plotësisht me Perëndimin. Tani po shihen si aktorë të respektuar dhe ndërsa kishin tre vende që i njohën në vitet ’90, tani komuniteti ndërkombëtar po u jep mbështetje të plotë.

Zëri i Amerikës: A mendoni se talebanët do të njihen zyrtarisht nga Shtetet e Bashkuara?

Rina Amiri: Ka fotografi të zyrtarëve të lartë amerikanë që përqafohen me ta. Pra, po, kjo nuk ka qënë e fshehur për sytë dhe publikun afgan. Shtetet e Bashkuara kanë kërkuar të distancohen nga qeveria e mëparshme afgane dhe të përqafojnë talebanët haptazi.

blank

Zëri i Amerikës: Çfarë mendoni se do të ndodhë me brezin e ri të vajzave, që janë rritur gjatë këtyre 20 viteve pa praninë e talibanëve? A mendoni se përfitimet që kanë gëzuar gratë afgane do të zhduken?

Rina Amiri: Ka një frikë të madhe. Gjashtëdhjetë e pesë për qind e popullsisë në Afganistan janë të rinj, që nuk janë rritur nën regjimit taleban. Është njësoj sikur një forcë të vijë në vendin tuaj apo kudo në Perëndim dhe papritmas të heq të gjitha të drejtat tuaja dhe të vendos një ideologji të huaj. Kështu është për këta të rinj. Ata janë të tmerruar. Janë rritur në një kulturë të hapur dhe papritmas e gjithë kjo po zhduket si për burrat ashtu edhe për gratë, por sigurisht shumë më keq për gratë. Kam dëgjuar nga familjet që u është dashur t’u thonë vajzave të tyre të vogla se ndoshta nuk mund të shkojnë më në shkollë ose vajzave më të mëdha se do të duhet të veshin burka. Dua të theksoj se burka nuk është gjëja më e keqe në këtë histori, por jeta e tyre po ndryshon brenda natës dhe kjo është ajo që të thyen zemrën – është shkatërrimi i ëndrrave dhe shpresave të të rinjve në të gjithë vendin dhe ka shumë pak gjëra që janë më tragjike se kjo.

Zëri i Amerikës: Dhe çfarë ndikimi mendoni se kanë Shtetet e Bashkuara mbi talebanët për t’i bërë ata të respektojnë të drejtat e grave dhe të drejtat e vajzave?

Rina Amiri: Fatkeqësisht, Shtetet e Bashkuara dhe Perëndimi kanë hequr dorë nga shumë mekanizma gjatë dy viteve të fundit. SHBA-ja dhe Perëndimi e ndryshuan strategjinë e tyre mbi të drejtat e grave sepse për ta gjëja më e rëndësishme ishte largimi – hartimi i një strategjie daljeje -dhe në atë strategji, për të drejtat e grave, përparësia ndryshoi nga ‘të drejtave e grave janë një çështje e rëndësishme’ në atë se ‘u takon afganëve vendas të marrin vendime në lidhje me një çështje të brendshme. Kjo u pa nga shumë gra afgane si një gjuhë e koduar për të thënë se të drejtat e grave do t’i mbanin të lidhura Shtetet e Bashkuara në Afganistan. Kjo është një tradhti e vërtetë për to sepse pas 11 shtatorit SHBA dhe partnerët e koalicionit shkuan në Afganistan dhe të drejtat e grave u përdorën si flamur për të justifikuar ndërhyrjen e Perëndimit, për të mbrojtur gratë nga talebanët. Tani ata sapo i vunë gratë nën regjimin taleban pasi luftuan aq shumë gjatë 20 viteve të fundit për të bërë përparim për të drejtat e tyre. Ata kanë thyer shpresat dhe ëndrrat e afganëve. Bota mban përgjegjësi për këtë. Ka një bashkëfajësi për këtë. Kështu që mendoj se ka gjithashtu një përgjegjësi nga ana e Shteteve të Bashkuara dhe bashkësisë ndërkombëtare tani për të identifikuar mënyrat për të mbështetur gratë brenda vendit, si dhe gratë në diasporë që do të vazhdojnë të luftojnë për të drejtat e tyre. Ekziston dhe është detyrë e Shteteve të Bashkuara dhe Perëndimit të monitorojnë dhe të mbajnë talebanët përgjegjës për mbrojtjen e të drejtave të popullsisë, duke përdorin sanksione të targetuara kundër talibanëve, së pari duke mos e njohur qeverinë e tyre në këto kushte dhe duke tërhequr këtë mbështetjeje diplomatike që Perëndimi po i jep një grupi që nuk ka vepruar në mënyrë kuptimplotë për të mbështetur të drejtat e popullatës dhe veçanërisht ato të grave.

Zëri i Amerikës: Vende si Shqipëria, Kosova dhe Maqedonia e Veriut që kanë rënë dakord të marrin një numër afganësh të rrezikuar. A jeni befasuar që këto vende të vogla kanë ofruar të ndihmojnë ndërsa vende të tjera nuk po bëjnë të njëjtën gjë?

Rina Amiri: Jam shumë mirënjohëse para së gjithash sepse është absolutisht situatë urgjente. Dhe këta janë njerëz që kanë vlerat që i duhen një vendi. Ata përqafojnë demokracinë, të drejtat e njeriut, të drejtat e grave dhe janë kampionët e asaj që shumë prej nesh duan të shohin për shoqëritë në nivel global. Jam e habitur? Jo sepse mendoj se ka shumë bujari dhe shumë ndjeshmëri në vendet e vogla. Jam e zhgënjyer nga vendet më të mëdha perëndimore, të gjithë ata që kanë një përgjegjësi për situatën ku ndodhet Afganistani tani dhe të cilët gjithashtu kanë një rol për të luajtur në parandalimin e shkeljeve të mëtejshme të të drejtave të këtyre njerëzve që nuk kanë ku të shkojnë.

Një ushtarak amerikan luan në kitarë për fëmijët afganë të evakuuar në bazën amerikane në Ramstein, Gjermani

Një ushtarak amerikan luan në kitarë për fëmijët afganë të evakuuar në bazën amerikane në Ramstein, Gjermani

Zëri i Amerikës: Duket se Shtetet e Bashkuara ishin të bindura për t’u tërhequr nga Afganistani dhe kjo mbështetej në opinionin publik. A mendoni se opinioni publik po ndryshon tani që amerikanët janë duke parë këto skena nga Kabuli dhe e gjithë media po raporton për këtë tërheqje kaotike?

Rina Amiri: Unë e sfidoj argumentin se kjo tërheqje bazohej në mbështetjen e publikut amerikan. Nuk mendoj se administrata, qoftë kjo administratë, apo administrata Trump, bëri një përpjekje për të bindur, apo për t’u shpjeguar amerikanëve se si do të ishte ky operacion. Numri i trupave ishte zvogëluar deri në 2500, dhe kjo nuk ishte një force luftuese. Ishte një force këshilluese që ndihmonte në terren, ndante informacione të inteligjencës dhe ishte në thelb atje për të siguruar mbështetje për Forcat Afgane të Sigurisë Kombëtare që po kryenin luftimet. Kjo nuk përbënte ndonjë problem për publikun amerikan dhe kishte një angazhim për të ruajtur fitoret e arritura. Pra, ky ishte një vendim i marrë që nuk mendoj se është i lidhur me atë që publiku amerikan dëshiron. Sigurisht që nuk e dëgjoj këtë kur flas me amerikanët në të gjithë vendin, që thonë se ne kemi qenë në atë vend për 20 vjet tani. SHBA po largohet me talebanët më të fortë. Më parë ata kontrollonin 96 përqind, tani kontrollojnë 100 përqind të vendit. Na thanë se në 20 vitet e fundit një nga gjërat që kemi arritur me gjakun e kaq shumë ushtarëve janë të mirat për shoqërinë afgane, dhe kjo po zhduket brenda natës. Mendoj se administrata amerikane duhet të ketë parasysh se duhet të japë llogari për atë që ka lënë pas. Nëse largohesh nga Afganistani dhe qytetarëve u hiqen të drejtat e tyre ashtu siç u janë hequr, (nuk ka pse ta mbulojmë këtë fakt, të drejtat e tyre janë zhdukur brenda natës, janë marrë, janë rrëmbyer). Çfarë mund t’u thonë për këtë qytetarëve amerikanë dhe tatimpaguesve – çfarë keni bërë gjatë 20 viteve të fundit dhe për çfarë ishte ky investim? Mendoj se duhet të mbrohen fitimet e arritura sepse ky është një investim që është shumë i denjë dhe që duhet të japë rezultate.

Zëri i Amerikës: Si e shihni më tej përfshirjen e Shteteve të Bashkuara në Afganistan?

Rina Amiri: Ajo që shpresoj të shoh është që Shtetet e Bashkuara të vazhdojnë të qëndrojnë të përfshira në mënyrë diplomatike. Shtetet e Bashkuara duhet të vazhdojnë të sigurojnë mbështetje si financiare ashtu edhe humanitare. Ekziston një krizë e madhe humanitare që po shfaqet në Afganistan dhe Shtetet e Bashkuara, edhe pse influenca e tyre është zvogëluar ndjeshëm, kanë ende shumë fuqi dhe kanë një rol për të luajtur. Do të doja që Shtetet e Bashkuara të luajnë një rol të fortë në mbështetjen e rajonit dhe zhvillimin e një mekanizmi për të siguruar që në Afganistan të ketë stabilitet. Kam frikë nga talebanët, por kam frikë edhe më shumë nga një luftë civile.

Ekziston një mundësi vërtet e madhe, që vendi të shkojë në këtë drejtim. Nëse kjo ndodh, niveli i shkatërrimit do të jetë i madh. Numri i refugjatëve do të jenë katastrofik dhe ata do të jenë në oborrin e Evropës. Ekstremizmi dhe terrorizmi do të dalin nga vendet e rajonit dhe do të bëhet më i fuqishëm. Ka shumë arsye që Shtetet e Bashkuara dhe bashkësia ndërkombëtare të vazhdojnë të investojnë në Afganistan. Nuk është vetëm një përgjegjësi morale, por është një nevojë strategjike për ta bërë një gjë të tillë.

blank

Intervista – Kosova do të strehojë rreth 2 000 afganë

Ministri i Punëve të Brendshme, Xhelal Sveçla gjatë mbledhjes së qeverisë të mbajtur më 25 gusht 2021.

Arton Konushevci

Rreth 2.000 shtetas afganë pritet të vijnë në Kosovë. Kështu bëri të ditur ministri i Punëve të Brendshme në Qeverinë e Kosovës, Xhelal Sveçla.

Në një intervistë për Radion Evropa e Lirë, Sveçla tha për ardhjen e afganëve, institucionet e Kosovës po koordinohen rregullisht me aleatët amerikanë në Afganistan, NATO e në Kosovë.

Sveçla tha po ashtu se qëndrimi i personave që do të vijnë nga Afganistani nuk do të jetë i gjatë dhe siç u shpreh ai, Kosova mund t’iu ofrojë atyre mbrojtje të përkohshme në kohëzgjatje prej një viti.

Radio Evropa e Lirë: Zoti Sveçla, në Kosovë pritet që të vijnë një numër i shtetasve nga Afganistani. A dihet se sa persona do të strehohen në Kosovë?

Xhelal Sveçla: Ne jemi duke biseduar me partnerët tanë për të parë nevojat e afganëve për strehim dhe pastaj për të kalkuluar edhe potencialin apo mundësitë e shtetit të Kosovës për t’i strehuar ata.

Numri për të cilin po flasim, dhe gjithmonë po flasim për strehim të përkohshëm, është diku rreth 2.000.

Radio Evropa e Lirë: A dihet se kur përafërsisht do të vijnë ata në Kosovë?

Xhelal Sveçla: Është çështje e organizimit e të gjithë këtij procesi të evakuimit të shtetasve afganë nga aeroporti i Kabulit për te vendet treta dhe pastaj te ne në Republikën e Kosovës. Është çështje organizative, është një aktivitet jashtëzakonisht i madh logjistik i ushtrisë amerikane, por edhe gjithë aleatëve të tjerë të NATO-s, dhe prandaj nuk kemi një orë, ditë, datë të përcaktuar saktë.

Ne jemi në dispozicion, jemi në kontakt të vazhdueshëm, qoftë me zyrtarët këtu, qoftë me zyrtarët e shtetit amerikan në Amerikë dhe në vendngjarje, por edhe me bashkëpunëtorë të tjerë të shteteve të tjera.

Radio Evropa e Lirë: Ministër Sveçla, ku do të vendosen të ardhurit. Është thënë se në Qendrën e Studentëve nuk do të vendosen. Ku atëherë?

Xhelal Sveçla: Janë disa lokacione të cilat janë duke u shqyrtuar. Për një arsye apo tjetër, ne jemi duke bërë vlerësimet e nevojshme bashkë me partnerët tanë dhe në momentin e parë kur do të vendoset, do të njoftohet publiku.

Radio Evropa e Lirë: A dihet se për çfarë periudhe kohore ata do të qëndrojnë në Kosovë?

Xhelal Sveçla: Ne na është thënë se ky proces nuk do zgjasë në kohë. Megjithatë, sipas ligjit, mbrojtje të përkohshme ne mund të ofrojmë deri në një vit.

Radio Evropa e Lirë: Ata persona të cilët do të vijnë, a do të vijnë së bashku me familjet e tyre?

Xhelal Sveçla: Po flasim për të gjithë si numër. Do të vijnë të gjithë ata, të cilët, sipas vlerësimit të aleatëve tanë, janë eksponentë të rrezikuar së bashku familjet e tyre, do të gjejnë strehim edhe në Kosovë si në shumë shtete gjithandej globit.

Radio Evropa e Lirë: Personat që do të vijnë në Kosovë a do t’iu nënshtrohen ndonjë procesi të verifikimit?

Xhelal Sveçla: Patjetër që ata do t’iu nënshtrohen procesit të verifikimit. Janë disa shkallë të verifikimit nëpër të cilat ata do të kalojnë, qoftë nga bashkëpunëtorët tanë, aleatët tanë, qoftë edhe nga shteti i Kosovës. Absolutisht që po, edhe Kosova do të bëjë një verifikim.

blank

Intervista – Arben Hajrullahu: Forcimi i sovranitetit të Kosovës garanton integrimin e gjithë rajonit

VOA

Profesori i shkencave politike në Universitetin e Prishtinës, Arben Hajrullahu, tha në një intervistë me Zërin e Amerikës se forcimi i sovranitetit të Kosovës, do të garantonte jo vetëm proceset integruese të saj, por edhe gjithë rajonit dhe do të siguronte edhe përparimin e Serbisë. Zoti Hajrullahu është një nga autorët e raportit të Qendrës Wilson, me seli në Shtetet e Bashkuara që publikoi të mërkurën një raport me temën Konsolidimi i sovranitetit të Kosovës: pse ka rëndësi dhe çfarë duhet bërë? Raporti parasheh veprimet që duhet të ndërmerren nga perëndimi si dhe Kosova e Serbia për të zgjidhur mosmarrëveshjet ndërmjet të dyja vendeve dhe për forcimin e sovranitetit të Kosovës, që sipas raportit, duhet të jetë pjesë thelbësore e strategjisë amerikane dhe evropiane për integrimin euro-atlantik të Ballkanit Perëndimor.

Zëri i Amerikës: Zoti Hajrullahu, në raportin tuaj thuhet se tani ekziston një mundësi unike për të zgjidhur mosmarrëveshjet ndërmjet Kosovës dhe Serbisë, meqë në Prishtinë është një qeveri me një shumicë të fortë parlamentare. Megjithatë gjatë kontakteve të para të drejtpërdrejta në mes të kryeministrit Albin Kurti dhe presidentit Aleksandër Vuçiç, nuk pati ndonjë përparim e madje duket se situata është tensionuar edhe më tej. Si mund të arrihet sipas jush një zgjidhje?

Arben Hajrullahu: Zgjidhja që do të mund të arrihej është elaboruar bukur në hollësi e me veprime shumë të qarta, meqë raporti është shkruar dhe publikuar pas një kohe goxha të gjatë e cila është bërë në kuadër të qendrës Wilson me seli në Washington. Për lexuesit tuaj vetëm dy fjalë për qendrën Wilson e cila ka një reputacion të lartë si dhe është një qendër bipartiatike, pra që të dy krahët e politikës në Amerikë kanë një konsideratë të posaçme për qendrën në fjalë, e cila ka botuar raportin. Është punuar shumë gjatë nga një grup i madh i njerëzve, njohës e profesorë amerikanë e evropianë, studiues të çështjeve të Ballkanit dhe janë ngërthyer të gjitha rekomandimet. Njëra nga çështjet kryesore që thuhet në raport është se ka një mundësi vërtetë shumë të mirë që Ballkani e me këtë dhe Kosova të ecin përpara.

Zëri i Amerikës: Por si mund të arrihet zbutja e tensioneve që është parë tashmë ndërmjet dy udhëheqësve, edhe me një qeveri me kaq shumë mbështetje?

Arben Hajrullahu: E para; mbështetja e qeverisë në Kosovë është shumë e madhe dhe gjithpopullore, pra ka një shumicë të qartë. E dyta, se si mund të arrihet është duke forcuar sovranitetin e Kosovës si dhe duke ndërmarrë hapa të nevojshëm që Kosova të bëhet pjesë, së pari e paktit veri-atlantik, anëtare e plotë e NATO-s dhe në qoftë se kjo vërtetë do të hasë në kundërshti nga vendet anëtare të NATO-s që ende nuk e njohin sovranitetin e Kosovës, atëherë propozohet që të ketë pakte dypalëshe ndërmjet shteteve njohëse dhe Kosovës për mbrojtjen dhe forcimin e sovranitetit të Kosovës.

Zëri i Amerikës: Në raport thuhet se Kosova nuk duhet të lejojë që asociacioni i komunave me shumicë serbe të ketë autoritet ekzekutiv. Beogradi nga ana tjetër ngul këmbë që asociacioni ta ketë këtë fuqi. Komuniteti ndërkombëtar duket se po e rritë trysninë ndaj Kosovës për të vënë në zbatim marrëveshjen në fjalë që ka nënshkruar për asociacionin e komunave serbe por që Gjykata Kushtetuese e Kosovës e ka bllokuar tashmë. Çështja e asociacionit duket se po kthehet në një pikë të nxehtë, prandaj a është i mundur kompromisi për të?

Arben Hajrullahu: Kompromiset Kosova i ka bërë, të gjitha janë të paketuara dhe propozuara nga i deleguari i Kombeve të Bashkuara, Martti Ahtisaari. Komunitetet pakicë në Kosovë gëzojnë të drejta të pashembullta në Evropë e përtej. Serbia gjithmonë e luan rolin e të pakënaqurës, madje shpesh herë krijohet përshtypja se për aq sa ekziston Kosova – në çdo formë ajo do të jetë e pakënaqur, por kjo nuk është çështje. Çështja është se si të forcohet një shtet funksional, sovran i Kosovës i cili është i bazuar në të drejtën dhe ka një qasje integruese për të gjitha komunitetet pavarësisht nga përkatësia etnike, fetare apo tjetër. Vetëm një shtet i tillë do të garantonte faktikisht edhe përcaktimin e integrimit edhe të Kosovës edhe të gjithë rajonit si dhe ecjen përpara edhe të vet Serbisë. Pra, problemi nuk është Kosova, problemi është Serbia e në këtë rast ne edhe si Kosovë por edhe të gjithë aleatët, duke filluar nga Shtetet e Bashkuara të Amerikës e vendet tjera perëndimore duhet që t’i shtyjmë proceset përpara.

Zëri i Amerikës: Atëherë sa vullnet transatlantik ka për një përkushtim të ripërtërirë ndaj konsolidimit të sovranitetit të Kosovës dhe shndërrimit të saj, siç keni thënë, si pjesë qendrore e strategjisë amerikane dhe evropiane për integrimin e Ballkanit Perëndimor?

Arben Hajrullahu: Unë besoj se nëse Kosova arrin në mënyrë të mirë dhe të duhur t’i kryejë detyrat e shtëpisë, ta forcojë shtetin ligjor, të vazhdojë me luftimin e korrupsionit, të ketë një qasje integruese ndaj të gjithë njerëzve, shtetasve të vet si dhe që të komunikojë në mënyrën e duhur me aleatët për çështjet dhe problemet me të cilat përballet, besoj se ka një gatishmëri shumë të madhe edhe në perëndim, qoftë në Washington apo në Bruksel apo qendrat tjera, që të arrihet përparim dhe Kosova të jetë një nga shtetet normale, siç janë edhe shtetet tjera anëtare të paktit veri-atlantik dhe me perspektivë që të integrohet një ditë edhe në Bashkimin Evropian.

Zëri i Amerikës: Zoti Hajrullahu, Serbia bashkë me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut hodhën një nismë për atë që është quajtur mini-shengeni ballkanik e që tani po quhet Ballkani i hapur. Kosova refuzon të bëhet pjesë e kësaj nisme, si e shihni ju këtë qëndrim të Prishtinës zyrtare?

Arben Hajruallahu: Çështja është shumë më komplekse e që vetëm sqarohet duke thënë që Kosova po refuzon të jetë pjesë e nismave rajonale për bashkëpunim e të tjera. Kosova nuk ka refuzuar dhe nuk refuzon që të bëhet bashkë me shtete tjera në nisma rajonale, mirëpo Kosova refuzon që të bëhet pjesë si jo e barabartë. Në rastin kur Serbia do ta njihte Kosovën si palë të barabartë, si shtet sovran, unë nuk e besoj që do të kishte asnjë problem të kësaj natyre. Sidoqoftë, nismat e tilla janë vetëm duplifikim si dhe pak a shumë siç duket përdoren nga qeveritarë të caktuar për ta shpërqendruar vëmendjen. Ekziston procesi i Berlinit i cili duhet të shtyhet përpara si dhe të arrihet përparim, mirëpo përparimi mund të arrihet, dhe kjo është edhe njëra nga pohimet kryesore edhe të vet raportit, vetëm ndërmjet palëve të barabarta e në këtë rast në momentin kur Serbia do ta njohë sovranitetin e Kosovës e që mendoj do të hapte perspektivë shumë të mirë për të gjitha vendet e rajonit.

blank

Kosta Grillo: Thoma Gëllçi abuzime pa fund në krye të RTSH, në 5 vjet plaçkiti paratë e shqiptarëve !

Më kërcënoi me jetë dhe iku si frikacak në SHBA

 

Ikona e gazetarisë sportive dhe komentatori i njohur sportiv, Kosta Grillo ka folur pa dorashka rreth një konflikti të nisur disa vite më parë mes tij dhe ish-drejtorit të Radio Televizionit Shqiptar, Thoma Gëllçi, i cili ka degjeneruar në kërcënimin me jetë të Grillos. Ky i fundit pak ditë më parë është kërcënuar me jetë nga njerëz pranë Gëllçit dhe i ndodhur në mes të kësaj vorbulle të paprecedentë, emblema e RTSH-së, zoti Grillo iu drejtua dyerve të Policisë së Shtetit, ku ka bërë një denoncim në lidhje me kërcënimin ndaj tij. Por për të mësuar më shumë rreth kësaj ngjarje tepër të rëndë, gazeta, foli me gazetarin e njohur Grillo. Gjatë një interviste për gazetën “SOT”, akuzoi ish-drejtorin e Radio Televizionit Shqiptar, Thoma Gëllçi se ka abuzuar pa fund në krye të RTSH dhe se sipas tij, në 5 vjet plaçkiti paratë e shqiptarëve. Po ashtu, ai ka zbuluar edhe detaje se si u kërcënua me jetë nga zoti Gëllci që më pas, siç thotë gazetari i njohur, iku si frikacak në SHBA.

-Zoti Grillo, ju keni dhjetëra vite si komentator futbolli dhe jeni një nga emblemat e RTSH. Por pak javë më parë në media ka qarkulluar një lajm që ju jeni kërcënuar me jetë nga ish-drejtori i RTSH, Thoma Gëllçi. Mund të na thoni si qëndron e vërteta?

Kosta Grillo: Shiko unë kam qenë njeriu që kam publikuar dhe botuar në të gjithë shtypin dhe portalet shqiptare për bëmat, shkeljet, vjedhjet, korrupsionin e plaçkitjen që ish-drejtori Thoma Gëllçi i ka bërë RTSH se gjatë drejtimit të tij dhe shpërdorimit pamasë të parave të popullit dhe taksapaguesve të vendit tonë. Për këtë arsye çomleku se kështu i thërras unë ose paçe-pilafi që i ka qejf shumë ai kusar kishte vendosur që të rikandidonte për drejtor të RTSH. Se në zgjedhjet e shtatorit plus që nuk lëshonte as karrigen edhe pse i kishte përfunduar mandati dhe duke parë se unë isha i vetmi që i isha kundërvënë me fakte e të vërteta në opinionin publik vuri një person që u paraqit si vëllai i ish-drejtoreshës së burimeve njerëzore më duket, të cilën se njoh fare dhe nuk kam asnjë lidhje apo armiqësi me të, e quajtur Yllka Gjollesha… Personi në fjalë që emrin s’ma tha, por mesa di unë ka qenë përfitues i disa punimeve në RTSH në bashkëpunim me Thoma Gëllçin… Ai më telefonoi një mbrëmje dhe më tha se unë jam dibran dhe ne i presim drutë shkurt (dibranet) duhet të mos shkruash dhe të botosh asgjë kundër motrës sime (që unë s’kam shkruar a botuar kurrë kundër saj), por edhe kundër ish-drejtorit sepse do kisha probleme. Menjëherë vajta në Rajonin Nr 2 të kryeqytetit dhe bëra padi zyrtare kundër Gëllçit dhe personit pa emër të cilit i kisha vetëm nr e telefonit me të cilin më mori.

-Ju keni marrë një telefonatë. Pse pretendoni se pas personit që ju ka telefonuar fshihet Gëllçi?

Kosta Grillo: Unë u binda që pas telefonatës ishte Thoma Gëllçi sepse i thashë telefonuesit që unë me Yllkën, motrën tuaj s’kisha as njohje as kisha problem me të kurrë se në 2018-ën kur u largova nga RTSH. Ajo s’kishte ekzistuar dhe s’kisha pse të kisha probleme me të duke qenë se s’më kishte bërë gjë mua… unë se njihja fare…bile i thashë me ço çfarë kam postuar kundër saj… dhe personi nga ana tjetër e tel më tha po ja edhe kundër Thomait, etj. Mos guxo të publikosh e botosh gjë. Kështu që sigurisht Thoma Gëllci ose Çomja i RTSH-së ishte padyshim kërcënuesi.

-Ju keni bërë dhe një denoncim në polici. Ka ndonjë zhvillim deri tani?

Kosta Grillo: Bëra padinë te një zonjë që më priti shumë mirë në Polici, por që nga ajo ditë e deri më sot nuk kam asnjë lloj njoftimi si privatisht apo zyrtarisht… Natyrisht do i pres dhe pak… Pastaj do u drejtohem ambasadave të USA-s dhe gjithë të tjerave që janë të akredituara në vendin tonë si edhe në instanca ndërkombëtare.

-Vetë Gëllçi ka reaguar dhe e ka mohuar, madje dhe ju ka ironizuar. Keni një koment për qëndrimin e tij?

Kosta Grillo: Çomleku të nesërmen e padisë sime i lajmëruar nga të tijtë u nis urgjentisht për në USA ku edhe jeton bashkë me familjen e tij… dhe duke qenë i pacipë, kusar dhe mashtrues njëkohësisht nxori një status që deklaronte se mua smë njihte dhe ai ishte në USA prej disa ditësh… gjë që nuk është e vërtetë sepse sistemi TIMS dhe njerëzit që e çuan në aeroport me urgjencë që t’i shmangej skandalit e kanë treguar ditën e largimit të tij që përkojnë me një ditë pas padisë sime dhe jo në atë që pretendon ai.

– Në viti 2018 juve ju larguan nga RTSH në mos gaboj. Pse ky vendim i ish-drejtorit Gëllçi?

Kosta Grillo: Ja pra pyetja juaj ishte një përgënjeshtrim i ironisë së Çomlekpaçepilafit në statusin e tij që gjasme mua s’më njihte dhe unë kurrë nuk kisha punuar në RTSH. Hajdut me çizme ka një të drejtë. Unë nga 1991 kurrë nuk kam marrë rrogë në RTSH deri në 2018, por kam punuar vetëm me honorar me tepër honorifik jo shumë parash që s’më kanë takuar… Pra paguhesha vetëm për 90 minuta, ndërsa Çome hajduti në 4/5 vjet e plaçkiti RTSH-në duke vjedhur e gllabëruar lekët e shqiptarëve. Gjithsesi ai duke i kryer vjedhjet dhe plaçkitjet së bashku me Pano Xhixhon një ish-notar dhe një ish-drejtues i një gazete bastesh dhe ë drejtonte në atë periudhe sportin në RTSH mbase nuk deshën të më kishin mua nëpër këmbë plus që Pano Xhixho solli nga rruga një njeriun e tij të afërt, i cili as në Radio Delvina s’kishte komentuar ndonjëherë në jetën e tij duke më luftuar mua…

-Ç’mund të na thoni për situatën në RTSH kur ky institucion drejtohej nga Thoma Gëllçi?

Kosta Grillo: Pra Thomai dhe Pano dyshja e pandarë gjatë 24 orëve arritën të kryejnë shumë vjedhje së bashku, por skandalin më të madh e kryen me blerjen e së drejtës së transmetimit të një ndeshjeje të Champions League që nga muaji shtator… Skandal që edhe unë e publikova, por edhe zoti Taulant Balla e ngriti në Kuvendin e Shqipërisë… Flitet për shifra skandaloze që taksapaguesit shqiptarë do u vidhet pa masë në sezonin e ri… Gjë që nëse nuk e ndalojnë sot e më tutje, kryetari i ri këshillit drejtues të RTSH-së, zoti Leka Bungo apo drejtori i komanduar i RTSH-së zoti Martin Leka atëherë unë do ta depozitoj në SPAK… Jam në pritje të reagimit të tyre. Ky ishte vetëm një fakt i vetëm, por Kontrolli i Lartë i Shtetit i ka kapur shkelje e skandale të panumërta të ish-drejtorit Thoma Gëllçit dhe për këtë arsye njerëzit që e sollën nga USA në Tiranë i thanë ik andej nga ke ardhur se ndryshe do përfundosh në SPAK… Prandaj edhe kusari me çizme pa u zbardhur dita… ia mbathi si nje qen i rrahur. Unë i shkruajta në statusin e vet që ai e fshiu… Hajde shkojmë të 2 në RTSH dhe të shohim se si ty do të të pështyjnë 90/100 e punonjësve, të cilët bënë festë kur u largua ai… Ndërsa mua që të gjithë në RTSH më respektojnë dhe më përgëzojnë mua për luftën e drejtë që kam bërë dhe do të vazhdoj ta bëj deri në fund.

-Juve ju hoqën nga puna dhe siç pretendoni pa të drejtë. A e ktheu Gëllçi RTSH në një vend qokash e punësimesh nepotike?

Kosta Grillo: Unë eci natë e ditë me këmbë nëpër Tiranë e në të gjithë Shqipërinë dhe kurdoherë ndjej dashurinë e respektin që kanë njerëzit për mua… Zërin ta njohim fytyrën jo… sepse unë kurrë nuk e shfrytëzova për interesin tim personal pasionin dhe dashurinë që kam për komentin dhe po të shkoni në financat e RTSH-së e të shikoni se sa lekë kam përfituar nga kjo punë… do më quani të çmendur… Qysh nga viti 1991 deri në 2018… shkoni ju lutem e vërtetoheni… Në ndeshjet jashtë Shqipërie të Kombëtares që kam komentuar kam paguar nga xhepi im sepse dietat janë 40/50 usd në ditë. A e imagjinoni ju se si mund të kalosh një ditë jashtë Shqipërie me kaq lekë??? Por unë jam i privilegjuar sepse siç thashë kam komentuar me shpirt e zemër gjatë gjithë karrierës sime televizive…

Intervistoi: Rigels Seliman

blank

Intervista e plotë – Eksperti gjerman: Covid-19 nuk është mundur, vala e 4-t do të shpërthejë në Shqipëri në gusht/shtator

“Ju tregoj turizmin shqiptar në kohën e koronas”/ Eksperti gjerman: Covid-19 nuk është mundur, vala e 4-të do të shpërthejë në Shqipëri në gusht/shtator

Publikuar më 14.07.2021 nga Erjon Dervishi

Turizmi shqiptar në kohën e COVID-19 është duke kaluar momente të vështira. Për ekspertin e lartë të çështjeve ekonomike dhe sociale pranë CDU/CSU, Martin Henze, situata pandemike në Shqipëri do të marrë një godite të rëndë në muajt gusht/shtator të këtij viti.

Ndoshta duket si një parashikim ogurzi, por për Z. Henze është mirë që Shqipëria të jetë e përgatitur. Të gjitha masat që po merren nga autoritetet shtetërore nuk janë të mjaftueshme. Për Z. Henze ekzistojnë gjashtë problemtaika të mëdha në vend, të cilat janë shtjelluar në intervistë, ku më kryesorja është rreziku i përhapjes së një vale të katërt të virusit në vend.

Intervista e plotë:

Martin Henze, ju jeni një nga njohësit më të mirë të Ballkanit dhe keni udhëtuar nëpër Shqipëri në javët e fundit, nga veriu në jug, duke takuar natyrën, njerëzit dhe sipërmarrës të ndryshëm, si dhe shkencëtarët, duke u ulur me ta, madje duke filluar për të mësuar gjuhën shqipe.

Po kështu është, ju nuk mund ta kuptoni një vend pa e ditur pak gjuhën, por, gjithashtu, unë bëra shumë miq të rinj.

Dhe ata gjithashtu kanë shprehur përvojat e tyre pozitive në Shqipëri në mediat sociale, por gjithashtu theksuan se shumë shqiptarë po largohen nga vendi për shkak të mungesës së perspektivave ekonomike dhe demokratike dhe se diçka duhet të ndryshojë edhe për këtë arsye.

Me të vërtetë. Shqipëria ka burime interesante dhe shqiptarët nuk janë vetëm një popull i dashur, mikpritës që kujdesen shumë për të mbrojtur familjen e tyre, jo, ata gjithashtu kanë një sens humori. Një anekdotë shqiptare më vjen në mendje për problemin kryesor të Shqipërisë, unë citoj traditën që një fermer shumë i vjetër shqiptar në malet e veriut të Shqipërisë më tha disa ditë më parë pas disa gotave raki në shtëpi: “Dy Shqiptarët vijnë para Zotit. Zoti u thotë atyre: Ju keni një dëshirë që unë do t’ju plotësoj. Mirë, thotë një shqiptar, uroj një lopë. Mirë thotë shqiptari i dytë, Zot, të uroj ta marrësh lopën nga miku im. Ne të gjithë qeshëm me zemër dhe me zë të lartë më pas, por, me të vërtetë, kjo anekdotë përshkruan në një mënyrë të mrekullueshme dilemën në të cilën elitat në Shqipëri gjejnë vetveten.

Ju keni udhëtuar në malet shqiptare në jug dhe në veri, keni qenë në Kosovë, keni ndenjur me shumë shqiptarë, të pasur dhe të varfër, keni ngrënë dhe biseduar me ta, si do të jetë turizmi i së ardhmes në Shqiperia? A do të jetë ndonjëherë siç ishte apo viti 2020/2021 do të shënojë një pikë kthese?

Së pari, më duhet të përgëzoj shqiptarët për atdheun e tyre. Është një vend i bukur, me rajone dhe njerëz shumë të ndryshëm. Shqipëria ka potencialin të bëhet Zvicra e Ballkanit. Me siguri do të marr me vete shumë nga përshtypjet dhe informacionet. Njerëzit nga BE duhet të vijnë në Shqipëri dhe të shohin vendin dhe kulturën dhe të investojnë këtu. Vetëm kushtet duhet të ndryshojnë rrënjësisht.

Turizmi nuk do të jetë më i njëjti. Por kjo nuk lidhet vetëm me krizën e koronës. Kriza vepron vetëm si një përshpejtues. Ka pasur zhvillime më parë – në çështjet e mbrojtjes së mjedisit dhe qëndrueshmërisë ekonomike, për shembull – që kanë vënë në pikëpyetje turizmin masiv ndërkombëtarisht. Ne duhet t’i përshtatemi kësaj në Shqipëri dhe të zhvillojmë përgjigje dhe strategji të përshtatshme.

Për më tepër, ka zhvillime politike dhe ekonomike në Shqipëri. Pas zgjedhjeve në prill 2021, edhe më shumë dhe fatkeqësisht njerëzit më inteligjentë në Shqipëri do të largohen nga vendi, nëse nuk ndryshon diçka themelore. Kjo është bërë shumë e qartë për mua në shumë biseda me sipërmarrësit dhe njerëzit në Shqipëri ditët e fundit.

Disa vende dhe rajone jetojnë pak a shumë nga turizmi në Shqipëri, a nuk duhet të bëjnë gjithçka për ta bërë atë si më parë?

Ne duhet të hedhim një vështrim nga afër se kush përfiton me të vërtetë nga turizmi ndërkombëtarisht dhe kombëtarisht.

Investimet në Shqipëri nuk thonë asgjë për efektin neto. Kjo pasi të ardhurat zakonisht kompensohen nga kosto të larta në infrastrukturë, shpesh të financuara nga taksapaguesit shqiptarë të cilët vështirë se marrin ndonjë gjë prej saj. Nëse do të ishte ashtu siç komunikon propaganda, nuk do të kishte pasur papunësi dhe asnjë eksod masiv në 8 vitet e fundit, por e kundërta.

Këtë mund ta shohim shumë mirë në Shqipëri, e cila kërkon sukses ekonomik në turizëm. Kryesisht, janë disa kompani që fitojnë me të vërtetë, jo ofruesit e shërbimeve, d.m.th. ata që ofrojnë shërbimin, siç janë pronarët dhe restoratorët e hotelit, mjeshtrit, punonjësit. Edhe këtu, diçka duhet të ndryshojë në Shqipëri, klasa e mesme duhet të rritet ndjeshëm në Shqipëri, kjo përfshin zanatçinjtë e vegjël, restauratorin ose familjen që drejtojnë hotele të vegjël ose prodhuesit e perimeve dhe mishit të freskët. Ata kanë produkte fantastike, qoftë perime, djathë, fruta, por edhe verë.

Në çfarë mënyre?

Shumë vende kanë ndërtuar kapacitete shumë të mëdha në vitet e fundit që mund të mbushen vetëm me paketë turistësh. Operatorët e mëdhenj të turizmit përcaktojnë çmimet, kontrollojnë flukset turistike dhe përfitojnë nga një infrastrukturë që tatimpaguesit kanë financuar. Ne mund ta shohim këtë shumë mirë me anijet e mëdha të lundrimit, për shembull.

Shumica e parave të turistëve qëndrojnë në vendet ku bazohen operatorët turistikë ose në anijet e mëdha sepse marrin pjesën më të madhe të ‘byrekut’.

Kur dikush thotë se vendet si Spanja, Greqia ose Turqia mund të jenë të lumtur që turistët gjermanë shpenzojnë para atje, duhet shtuar: Dhe turistët janë me fat që pushojnë atje kaq lirë, në kurriz të taksapaguesve spanjollë, grekë dhe turq.

Prandaj, Shqipëria duhet të bëjë më mirë dhe mundet. Konceptet që kemi zhvilluar me Partinë Demokratike për Shqipërinë kanë potencialin për të organizuar një hap të madh për Shqipërinë në vitet e ardhshme.

Çfarë do të thuash?

Zhvillimi ekonomik, posaçërisht i turizmit, mund të kontrollohet vetëm nëse sjellim ekspertë nga ministritë individuale dhe nga ekonomia së bashku në një ekip, kjo është mënyra e vetme për ta bërë këtë, i orientuar nga projekti dhe Kryeministri i ardhshëm Basha duhet ta vendosë këtë detyrë direkt nën zonën e tij të përgjegjësisë në mënyrë që veprimet të mund të ndërmerren shpejt dhe në mënyrë efektive.

Ka shumë vende në Shqipëri që vizitohen nga turistët në pranverë, verë, por praktikisht janë shkëputur nga bota e jashtme në 2020/2021. Banorët do të kenë vërejtur se si e kanë përballuar këtë. Situata është shumë e rëndë. Ne kemi nevojë urgjente për koncepte të shëndosha të turizmit për rajonet dhe kapitalin përkatës për të siguruar një nxitës për zhvillimin atje. Por gjithashtu duhet të zhvillohet një lloj i ri vetëbesimi, ngecja për 8 vjet e politikës së turizmit që mungon në Shqipëri duhet të hiqet, mjafton më shumë. Kjo do të ketë një ndikim të qëndrueshëm në negociatat me operatorët turistikë ndërkombëtarë.

A nuk keni përshtypjen se njerëzit në Evropë janë të uritur për udhëtime si kurrë më parë dhe se endacakën po rriten?

Po, unë e shoh kështu. Turizmi nuk është opsional ose i tepërt. Një udhëtim është diçka që mund ta anuloni nëse keni pak para, por dëshira për të udhëtuar është praktikisht e vjetër sa njerëzimi dhe shumë njerëz nuk kanë udhëtuar për më shumë se një vit. Turizmi nuk është vetëm një biznes, por një fenomen shoqëror, një arritje kulturore dhe ka shumë efekte pozitive. Është një sektor që urgjentisht duhet të zgjerohet dhe optimizohet në Shqipëri. Fatkeqësisht, qeveria aktuale Rama ka arritur pak, vetëm shikoni rezultatet.

Kjo vlen edhe për pasuritë kulturore. Në sektorët kulturorë, qoftë në tokë apo në ujë, mund të shikohet politika e dështuar sikur përmes një lupë, pasuritë e rëndësishme kulturore kombëtare të klasës 1 dhe 2 po kalbëzohen dhe prishen. Këto pasuri kulturore do të ishin një magnet i vërtetë për turizmin e nivelit të lartë nga Evropa Veriore.

Dhe çfarë duhet të bëhet?

Ne nuk duhet të kemi koncepte lineare, por duhet të zbatojmë një politikë të re në shumë vende, paralelisht. Për shembull, ne duhet të zbatojmë një program 1000 kulme, një subvencion të synuar prej 50-80% të kostove totale, deri në një tavan fiks, për rinovimin e kulmeve dhe statikave të shtëpive të listuara në kategorinë 1 në Shqipëri. Kjo mbështetje do të shoqërohet me një detyrim për të siguruar që rehabilitimi i mbetur i ndërtesës, i përcaktuar paraprakisht me autoritetin e mbrojtjes së monumenteve, të kryhet gjithashtu. Për më tepër, duhet të ketë një komponent tatimor – në Gjermani, për shembull, ne kemi pasur përvojë shumë të mirë me një kredi tatimore që arrin në 10% të kostove totale të investimeve për ndërtesat e listuara. Një masë shumë efektive. Taksa nuk është një instrument për të gjeneruar të ardhura të shtetit, jo, taksat janë një instrument për të drejtuar, për të koordinuar. Me një taksë, shteti përpiqet të parandalojë ose neutralizojë zhvillime të caktuara. Ashtu siç duam të bëjmë tani në BE me taksën e Co2. Pra, ne duhet të ulim taksat nëse duam të promovojmë diçka.

Nëse kulmet janë me defekt, kjo ka një efekt në të gjithë statikën e ndërtesave dhe e vetmja gjë që u mbetet atyre të bëjnë është shkatërrimi i tyre. Pasoja është se pasuritë e rëndësishme kulturore humbin, përse turistët duhet të vijnë akoma?

Efekti i një mase të tillë do të ishte jo vetëm ruajtja e këtyre pasurive kulturore, jo, ato gjithashtu mund të përdorin këto pasuri kulturore për industrinë e turizmit dhe sektorët e ndërtimit dhe shërbimeve në rajone gjithashtu do të marrin pjesë në një masë shumë të konsiderueshme në këtë stimul ekonomik dhe programin e rindërtimit.

Pasuritë ekzistuese kulturore duhet gjithashtu të shihen shumë më tepër në kontekstin e turizmit, të promovohen dhe të integrohen në ekonominë e turizmit. Pasuritë kulturore dhe ekonomia nuk janë në kundërshtim me njëra-tjetrën, ato mund të plotësojnë në mënyrë efektive njëra-tjetrën.

Por, siç është përmendur tashmë, ky është vetëm një modul, nga shumë koncepte të tjera, gjithashtu rrugët, autostradat dhe rinovimi i të gjithë sistemit hekurudhor në Shqipëri janë elementare, për zhvillimin e mëtejshëm të Shqipërisë.

Edhe para krizës së koronës, kishte ankesa se turizmi kishte arritur kufijtë e tij dhe duhej rregulluar më mirë, qoftë në Venecia, në Majorka apo në Pragë. Njerëzit kanë folur për turistikën shtesë për disa vjet tani.

Po, kjo është shumë kurioze: unë dhe kolegët e mi jemi marrë me këtë fenomen për dekada, pa shumë ndikim në shoqëri dhe media.

Pastaj një bloger e quan atë turistik të mbinatyrshëm dhe të gjithë hidhen mbi të. Mirësevini në botën e re të mediave sociale. Ky fenomen adresohet automatikisht nga kriza e koronës. Nuk duhet të ketë më turma të tilla masive, sepse kjo do të ishte e papranueshme nga pikëpamja shëndetësore dhe në fund të fundit do të shkatërrojë edhe peisazhet, kështu që gjithçka duhet të jetë pak më ekskluzive dhe me cilësi të lartë. Evropianët janë të gatshëm ta paguajnë atë dhe të kenë paratë.

Sidomos në qytetet e mëdha mund ta shihni shumë mirë këtë problem. Infrastruktura në Tiranë dhe qytete të tjera është mbingarkuar plotësisht nga trafiku i turistëve. Asnjë park makinash shumëkatëshe nuk do të ndihmojë. Koncepte të tjera inteligjente duhet të zhvillohen për rajonin. Kjo kërkon më shumë kompetencë për konceptet e zhvillimit të zgjuar. Ajo që po japin ministrat e qeverisë Rama është zbavitëse, por nuk ndihmon çështjen në fjalë.

Çfarë do të ndodhë me turizmin e lundrimit?

Do të ketë ndryshime të rëndësishme edhe këtu. Industria ka pasur vite shumë të mira, është e fortë financiarisht. Vetëm, do të ketë një rimendim edhe këtu. Tani që porti në Durrës po zhvillohet në një pikë për turizmin e lundrimit, Shqipëria po vrapon pas një zhvillimi që tashmë ka kaluar kulmin, qeveria Rama fatkeqësisht ka qenë në gjumë këtu për 8 vjet të gjata dhe themeli i zakonshëm strategjik po mungon. Ky projekt tregon shumë mirë se nuk janë sipërmarrësit në Shqipëri ata që dështojnë, por qeveria Rama, prishja e infrastrukturës dhe mungesa e zhvillimit rajonal të industrisë së turizmit.

Dhe anijet ndoshta do të jenë në gjendje të marrin më pak pasagjerë në të ardhmen.

Po, do të jetë kështu. Por industria është tepër inovative. Tashmë ka shumë eksperimente me robotët për të lehtësuar ose zëvendësuar stafin. Kabinat e brendshme janë të pajisura me ballkone virtuale për të qenë në gjendje t’i tregtojnë ato më mirë etj. Digjitalizimi, unë e quaj atë ‘Lundrim 4.0’, do të jetë në gjendje të thithë shumë. Gjithashtu duhet të jetë e qartë në Shqipëri se vendi vështirë se mund të fitojë para me turizmin e lundrimit. Biznesi kryesor është bërë në anije, gjithçka tjetër është thërrime të vogla që mund të fitohen, dhe infrastruktura është e ngarkuar në mënyrë të konsiderueshme në anën tjetër. Në thelb një biznes minus për Shqipërinë. Edhe ky zhvillim duhet të rregullohet në mënyrë profesionale në mënyrë që Shqipëria, por edhe sipërmarrësit që punojnë në Dures, të jenë më të lumtur.

Po në lidhje me turizmin nën shenjën Korona në Shqipëri?

Unë mendoj se kjo verë do të jetë pak më e suksesshme, ne do të shohim se çfarë do të ndodhë në javët në vijim. Problemi është se qeveria aktualisht nuk ka asnjë koncept se si do të merret me valën e 4-të në vjeshtë/dimër. Për më tepër, populli shqiptar është pajisur me vaksina nga Kina dhe Rusia, të cilat nga njëra anë nuk janë të çertifikuara dhe nga ana tjetër nuk janë aspak efektive dhe nuk kanë asnjë përgjigje fare ndaj mutantëve. Nevojitet edhe më shumë profesionalizëm këtu, Ministrja shqiptare e Shëndetësisë ka dështuar plotësisht.

Shqipëria ka zgjedhur një parlament të ri në 25 prill 2021, ju jeni i mendimit se ka pasur manipulime elektorale strukturore dhe masive dhe për këtë arsye një koalicion i madh i përkohshëm, ju e quani atë një qeveri të unitetit kombëtar, duhet të organizohet deri në zgjedhje të reja, pse?

Kjo është një pyetje komplekse që nuk mund të përgjigjet me një po ose jo të thjeshtë. Zgjedhjet e lira janë një element themelor i rendit tonë shoqëror demokratik. Politika është luftë e organizuar për pushtet. Në ditën e zgjedhjeve, pra, votuesit në shtetet demokratike kushtetuese vendosin për shpërndarjen e ardhshme të pushtetit. Sipas kushtetutës, liria dhe barazia para ligjit duhet të mbizotërojnë në demokracinë shqiptare. Përjashtohet një diktaturë, d.m.th. një autokraci. Çdo vendosje e një autokracie është një shkelje thelbësore e kushtetutës, e cila, nëse është e nevojshme, duhet të eliminohet nga e drejta e qytetarëve për vetëmbrojtje.

Në Shqipëri, megjithatë, duhet të jetë rasti që vetë njerëzit duhet të përcaktojnë në mënyrë paqësore se kush duhet t’i qeverisë ata në zgjedhjet e rregullta të përgjithshme. Ata duhet të kenë një zgjedhje midis palëve konkurruese. Kushdo që merr shumicën e votave elektorale do të vendosë – por vetëm për një periudhë të caktuar kohe. Për demokracinë është rregull vetëm për një kohë të kufizuar. Sipas kushtetutës shqiptare, sapo një parti të jetë në krye, ajo duhet të jetë në gjendje të votohet përsëri. Kjo kërkon një ligj zgjedhor demokratik të mbështetur në një standard ndërkombëtar dhe zgjedhje sipas parimeve demokratike.

Një ligj elektoral demokratik nuk ekziston në Shqipëri, siç e shohin SHBA/BE, kështu që qeveria Rama nuk mund dhe nuk do të votohet de facto jashtë zyrës tani ose në të ardhmen nëse diçka nuk ndryshon thelbësisht në Shqipëri. Të pretendosh të kundërtën do të thotë të gjykosh keq realitetin në Shqipëri.

Qeveria dhe parlamenti jofunksional nuk iu bindën marrëveshjes së ligjit zgjedhor të datës 05 qershor 2019, të vërtetuar nga përfaqësuesit e SHBA dhe BE, ata e prishën këtë marrëveshje 10 ditë më vonë.

Për më tepër, OSBE, Komisioni i Venecias dhe BE kanë marrë një qëndrim mbi ligjin zgjedhor dhe u desh të konkludonin se ky ligj zgjedhor nuk i plotëson standardet ndërkombëtare.

Në këtë drejtim, nuk kishte zgjedhje demokratike në Shqipëri për këto arsye formale, pasi nuk ka një ligj zgjedhor demokratik.

Për më tepër, kishte manipulime të përhapura strukturore dhe ad hoc të zgjedhjeve në Shqipëri. Dega ekzekutive është përpjekur masivisht të ushtrojë ndikim indirekt me grante monetare të situatës ndaj sovranit dhe komunave në Mars/Prill 2021, me përfshirjen e parave të ndihmës ndërkombëtare.

Me sa duket, partia në pushtet, në shkelje të ligjeve për mbrojtjen e të dhënave, përpiloi sasi masive të të dhënave shtetërore për kundërshtarët e saj zgjedhorë dhe i përdori ato për të manipuluar zgjedhjet. Shqiptarët nga jashtë u ndaluan të merrnin pjesë në zgjedhje, fletët e votimit dhe legjitimimi u falsifikuan. Mund të vazhdoja dhe vazhdoja për këto incidente, por do të shkonin shumë larg. Zgjedhjet nuk mund të përshkruhen si zgjedhje demokratike, madje as në mënyrën e kryerjes së tyre.

Për dy arsyet e përmendura më lart, zgjedhjet jo vetëm që janë të paligjshme nga pikëpamja jonë, por janë të pavlefshme. Pra, de jure, nuk ka asnjë rezultat zgjedhor.

Ky është një problem i veçantë politik dhe kushtetues dhe mund të zgjidhet në thelb vetëm nga një qeveri kalimtare e partive qeverisëse dhe opozitare, nëse shqiptarët ende duan të kenë një demokraci dhe një shtet kushtetues dhe akoma duan të bëhen anëtarë të BE.

Nëse jo, ata mund të shfuqizojnë zgjedhjet, një shtet i tillë ekzistonte në Shqipëri para vitit 1991, atëherë zgjedhjet në Shqipëri nuk do të kishin më nevojë të manipuloheshin, gjithçka do të ishte më pak e komplikuar, manipulimet kushtonin shumë para.

Pra, nuk ka më zgjedhje në Shqipëri?

Nuk dua të kuptohem kështu. Unë jam një demokrat konservator.

Shqipëria po përballet me pesë probleme themelore:

 1. Buxheti i shtetit është në një çekuilibër masiv, strukturor.
 1. Ekonomia është shembur; përveç kësaj, gjithnjë e më shumë të rinj, shqiptarë të mirëkualifikuar po emigrojnë; atyre u mungojnë familjet, por edhe ekonomia.
 1. Nuk ka asnjë ligj zgjedhor demokratik dhe zgjedhjet parlamentare 2017/2021 u manipuluan masivisht dhe gjerësisht.
 2. Covid 19 nuk është mundur në Shqipëri, mutantët po përhapen masivisht, vala e 4-të do të shpërthejë në Shqipëri më së voni në Gusht/Shtator dhe do të mbingarkojë sistemin.
 1. Shumë shqiptarë janë larguar nga vendi dhe shumë më tepër shqiptarë duan të largohen nga vendi tani.
 2. Shqipëria ka rënë në varësi të politikës së jashtme në një masë të madhe nën qeverinë Rama. Kjo është pjesërisht për shkak të situatës së shkretë ekonomike, por edhe për shkak të rritjes së krimit të bazuar në narkotikë. Vetëm anëtarësimi në BE do të mundësojë që Shqipëria të rimarrë sovranitetin e politikës së jashtme përmes strukturës së saj të bazuar në rregulla. Shqipëria duhet t’i përkasë shqiptarëve, është një shtet i pavarur dhe nuk ka pse u thuhet vazhdimisht nga ambasadorët se si të organizohet vendi.

Politika duhet të reagojë së bashku ndaj këtyre problemeve strukturore, kështu që nuk është më çështja të kesh të drejtë, d.m.th. Z. Rama ose Z. Basha të kesh të drejtë, dhe diskutimet e përjetshme dhe debatet pa përfundime se kush ka tani të drejtë. Kjo nuk ka sjellë asgjë në Shqipëri në vitet e fundit dhe nuk është inovative. Vetëm përshkallëzon kaosin.

A doni të ju tregoj cili është problemi themelor në Shqipëri?

Po me thuaj?

Problemi themelor në Shqipëri është se politikanët, por edhe përfaqësuesit e BE-së dhe SHBA-së, në komunikimin e tyre, por për fat të keq edhe në analizën e tyre të situatës, gjithmonë shkojnë më shumë nga dëshirat sesa nga faktet.

Duket se qeveria shqiptare beson gjithnjë e më shumë në propagandën e saj dhe përfaqësuesit e BE/SHBA besojnë të ashtuquajturat raportet e tyre të progresit, të cilat në thelb janë raporte dëshirash dhe nuk kanë asnjë lidhje me situatën reale në Shqipëri.

Përkundrazi, korrupsioni, trafiku i drogës, pastrimi i parave dhe trafikimi i qenieve njerëzore janë rritur ndjeshëm vitet e fundit dhe njerëzit janë larguar masivisht nga vendi për shkak të mungesës së perspektivave në Shqipëri.

Zgjedhjet në fund të fundit?

Sipas mendimit tonë, zgjedhjet demokratike janë garancia e suksesit për të ardhmen ekonomike dhe shoqërore të Shqipërisë.

Në teori, zgjedhjet legjitimojnë sundimin politik, ato kontrollojnë ata që janë në pushtet dhe garantojnë që politika të jetë e lidhur me mendimet e të qeverisurve. Qeveria mbetet e përgjegjshme politikisht para elektoratit përmes zgjedhjeve.

Për shkak të rregullsisë së zgjedhjeve të lira, sipas teorisë, politika gjithmonë duhet të faktorizojë në aspektin e sundimit për një periudhë kohe.

Liderët politikë, nëse duan të rizgjidhen, duhet të marrin parasysh formimin e mendimit dhe vullnetin e elektoratit. Kjo është e vërtetë pavarësisht nëse bilanci i pushtetit ndryshon ose jo si rezultat i kryqëzimeve në fletën e votimit.

Kështu, në teori, mundësitë e qytetarëve për të ndikuar në politikë janë më gjithëpërfshirëse dhe afatgjata se sa do të sugjeronte akti i shkurtër i votimit – me kusht që persona, parti dhe programe të ndryshme të jenë në të vërtetë për zgjedhje dhe të ekzistojë një ligj zgjedhor demokratik, si dhe zhvillohen zgjedhje demokratike.

Në demokracitë, partitë dhe politikanët reagojnë ndaj tendencave të opinionit publik dhe marrin parasysh pritjet dhe reagimet e atyre që i zgjodhën ato në vendimet e tyre.

Karl Popper e përshkroi me vend këtë lidhje: “Çdo qeveri që mund të shpëtojë ka një nxitje të fortë për t’u sjellë në një mënyrë të tillë që njerëzit të jenë të kënaqur me të. Dhe ky stimul bie kur qeveria e di që ju nuk mund ta heqni qafe atë kështu që lehtësisht”.

Ky stimul aktualisht mungon në Shqipëri, është një problem ekzistencial.

Në teori, qytetarët jo vetëm që vendosin për shpërndarjen e pushtetit politik për një periudhë të caktuar kohe, por ata gjithashtu e legjitimojnë atë.

Si rrjedhojë, qeverisja mund të jetë e ligjshme në Shqipëri nëse bazohet në një formë të pëlqimit nga të qeverisurit.

Zgjedhjet legjitimojnë sundimin politik, kontrollojnë ata që qeverisin dhe garantojnë që politika është e lidhur me mendimet e të qeverisurve. Qeveria mbetet e përgjegjshme politikisht para elektoratit përmes zgjedhjeve.

Zgjedhjet dhe demokracia janë të lidhura ngushtë: Pa zgjedhje demokratike për institucionet e pushtetit politik, nuk ka demokraci në Shqipëri në kuptimin themelor perëndimor.

Ajo që nënkuptohet me këtë është njohja e sundimit, e cila, megjithatë, kontrollohet nga ndarja e pushteteve, vlefshmëria e të drejtave të njeriut dhe mundësia që opozita të marrë pushtetin përmes zgjedhjeve të lira.

Akti i votimit është një pjesëmarrje aktive në procesin e vendimmarrjes politike. Kjo është ajo që mungon në zgjedhjet e 25 Prillit 2021, siç ishin në vitin 2017, në Shqipëri.

Çfarë do të thotë kjo për situatën aktuale politike?

Kuptimi themelor liberal perëndimor shprehet në demokracinë përfaqësuese. Kjo formë e demokracisë është shfaqur në një proces shekullor si urdhri i duhur për një shtet kushtetues demokratik. Baza e tij është teoria konkurruese e demokracisë. Kjo i referohet njohjes dhe legjitimitetit të interesave të ndryshëm në një komunitet politik.

Formimi i vullnetit dhe mendimit politik bëhet përmes shkëmbimit konfliktual të interesave heterogjenë në zgjedhje. Kjo është gjithashtu baza e BE-së dhe NATO-s.

Parakushti për këtë është që një minimum i bindjeve themelore të zakonshme ekzistojnë në shoqëri. Kjo përfshin njohjen e parimit të shumicës si bazë për vendimmarrje. Parimi i shumicës përshkruan një parim ligjor sipas të cilit një pakicë – domethënë ata që munden në një votë – duhet t’i nënshtrohen vendimit të shumicës. Megjithëse kjo kufizon vetëvendosjen e lirë të individëve, vendimet nuk mund të merreshin në një shoqëri pluraliste pa parimin e shumicës. Të mundurit pritet të respektojnë dhe njohin këtë vendim, nëse zgjedhjet ishin demokratike.

Parimi i shumicës qëndron gjithashtu në themel të ligjit zgjedhor shqiptar, i cili kërkon njohjen e shumicës politike.

Sidoqoftë, në mënyrë që të parandalohet që kjo të bëhet një tirani e shumicës që mbizotëron të drejtat e patjetërsueshme të njeriut, parimi i shumicës duhet të plotësohet me mbrojtjen e pakicave.

Vlefshmëria e rregullit të shumicës është e kushtëzuar nga respektimi i të drejtave të njeriut, i cili natyrisht përfshin një ligj zgjedhor demokratik dhe zgjedhje.

Sipas kuptimit të kushtetutës shqiptare, vendimet e shumicës janë të pranueshme vetëm nëse sigurohet e drejta e pakicës politike. Por me çfarë mjeti? Së pari, duke garantuar shanse të barabarta fillestare për të pohuar mendimin e tyre në konkurrencën politike, në zgjedhje.

Zgjedhjet janë të përshtatshme për këtë, sepse ato legjitimojnë rregullin vetëm për një kohë të kufizuar. Asnjë grupim nuk vendos rregullisht në përjetësi. Elementet demokratike të shumicës legjitimohen vetëm përmes zgjedhjeve demokratike.

Për demokracinë nuk është vetëm rregull për një periudhë të kufizuar kohore, por edhe rregull me pëlqimin e njerëzve. Populli shqiptar është bartës i pushtetit shtetëror. Sovraniteti popullor në këtë kontekst nënkupton një formë qeverisjeje të legjitimuar nga zgjedhjet me pëlqimin periodik të rregulluar me kushtetutë të popullit. Fatkeqësisht, kjo ka munguar që nga viti 2017.

Çfarë pason nga kjo, sipas mendimit të tyre?

Partitë kryesore politike duhet të punojnë së bashku, mendjet më të mira në vend, për të përcaktuar mundësitë e kombit dhe për t’i përqendruar ato. Në këtë situatë emergjente në të cilën ndodhet fatkeqësisht Shqipëria, kjo mund të bëhet vetëm në një qeveri të përkohshme të përbashkët për një periudhë të kufizuar kohore, situata në Shqipëri është shumë e rëndë, nuk ka më kohë për lojëra të mëtejshme midis qeverisë dhe opozitës, është koha për një koalicion të madh midis partisë në pushtet dhe PD. Është koha të mos shikojmë hijet e së kaluarës, por në dritë, në të ardhmen. Vetëm ju mund të ecni përpara shpejt, por së bashku do të shkoni shumë larg.

Përgatiti: Erjon Dervishi 

blank

Intervista e plotë në Le Monde: Albin Kurti tregon se ç’bisedoi me Makronin për Kosovën

Gazeta le monde e së shtunës pasdite ka botuar një intercistë të gazetarit të saj që mbulon Ballkanin Remy Urdin me kryeministrin e Kosovës Albin Kurti. Përgjigjet e Kurtit ishin interesante se ai fliste menjëherë pas fillimit të dialogut me presidentin serb Vuçiç dhe direkt pasi ka takuar shefin e shtetit francez Makron. E rëndësishme në këtë dialog, disa detaje të të cillit kanë dalë edhe në shtypin shqipfolës, por që Lapsi.al po e boton të plotë, është ideja e kryeministrit Kurti, për të mos dialoguar më për statusin e Kosovës, por për njohjen reciproke. Po ashtu interesant është fakti se gazetari e pranon që ka pasur një plan të administratës Trump për shkëmbim kufijsh por bashkëbiseduesi i tij e quan këtë kapitull të mbyllur. Kurti ka përsëritur edhe njëherë propozimin e bërë edhe në Bruksel që dy vendet të nënshkruajnë një “deklaratë paqeje” ku ata angazhohen të mos sulmojnë kurrë më ushtarakisht njëri tjetrin. Lajme të tjera nga intervista janë edhe ato se Franca ende është skeptike për liberalizimin e vizave dhe se në optikën e makron qëndron ende logjika që Serbisë i duhet bërë ndonjë lëshim për ta njohur Kosovën…

blank

Le Monde: Sapo keni takuar për herë të parë presidentin e Serbisë, Aleksandar Vuçiç, në Bruksel. Cila ishte përshtypja juaj? 

Kurti: Ky ishte takimi i parë për një dialog në të ardhmen. Nuk ishte i lehtë, por konstruktiv. Kam insistuar që asgjë të mos fshihet nën qilim, pra që çështja e njohjes reciproke mes Kosovës dhe Serbisë duhet të adresohet me sinqeritet. Të gjithëve na duhet kjo njohje reciproke. Vuçiç u përgjigj duke thënë se kurrë nuk do ta njohë Kosovën.

Mospranimi i realitetit në njërën anë, apo e vërteta në anën tjetër, vijnë nga e njëjta logjikë. Serbia duhet të distancohet nga koha e Millosheviçit, i cili e nisi aparteid dhe përfundoi me gjenocid në Kosovë. Liderët e Serbisë duhet të ndahen nga trashëgimia e Millosheviçit.

Pavarësia e Kosovës është 13-vjeçare. Nuk mund të kemi diskutime siç kemi bërë para vitit 2008. Që nga vendimi i Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë më 2010, i cili validitoi faktin se deklarata e pavarësisë së Kosovës nuk e ka shkelur ligjin ndërkombëtar, ky debat është mbyllur. Nuk do ta diskutoj statusin e Kosovës, është çështje e zgjidhur. E vetmja çështje sot është marrëdhënia mes Kosovës dhe Serbisë. Vuçiçi duhet ta kuptojë këtë. Vuçiçi ende e konsideron Kosovën territor të cilin Serbia një ditë duhet ta rikthejë, pa marrë në konsideratë popullin dhe qytetarët e saj. Serbia duhet të përballet me të kaluarën dhe të bëhet më demokratike.

Konkretisht, si mundet të ecë përpara dialogu ndërmjet Kosovës
dhe Serbisë ?

Në Bruksel, unë bëra katër propozime. I pari Ishte reciprociteti i të drejtave të pakicave serbe dhe shqiptare në secilin
nga vendet. E dyta një “deklaratë paqeje” ku dy vendet angazhohen të mos sulmojnë kurrë më ushtarakisht njëri tjetrin, veçanërisht në një kohë kur Beogradi po blen armë në Rusi; por Vuçiç menjëherë refuzoi. E treta është të bëjmë cështjen
e të zhdukurve në luftë një përparësi Dhe e katërta është për të shkuar drejt një marrëveshjeje rajonale të tregtisë së lirë.

Ky dialog serbo-kosovar zhvillohet nën kujdesin e Bashkimi Evropian. Ndërsa nga ana amerikane, administrata e Trump, më parë  dëshironte shkëmbime teritoresh midis Serbisë dhe Kosovës, a shihni ndonjë ndryshim diplomatik që prej asaj zgjedhjes së Joe Biden?

Zgjedhja e Presidentit Biden është një sinjal shumë pozitiv. Së pari, Joe Biden u bë udhëheqësi i social demokratëve në botë dhe kjo është shumë pozitive. Unë besoj se administrata amerikane nuk e ka marrë asnjëherë shumë seriozisht atë cfarë donte të bënte z. Trump në këndvështrim diplomatik. Historia absurde e shkëmbimit të territoreve ka mbaruar. Le të mos flasim më për të.

Si shkoi takimi juaj i parë me Emmanuel Macron?

Ne diskutuam çështje bilaterale në fushat e sigurisë, kulturës, të Frankofonisë. Unë nga ana ime, insistova në  problemin e liberalizimit të i vizave për qytetarët e kosovës, tre vjet pas dritës jeshile dhuruar nga Bashkimi Evropian, dhe ndërkohë që ka pasur një rënie drastike të emigracionit. Parisi mbetet skeptik.

Shpresoj që kjo vizitë do të ndihmojë për të kapërcyer skepticizmin e Francës. Unë insistova në nevojën e marrëdhënieve shumë të forta ekonomike bilaterale me Francën.

Diplomatikisht, i kam kërkuar presidentit Macron që ta lidhë njohjen e ardhshme të Kosovës nga Serbia me pranimin e Kosovës në Kombet e Bashkuara, sepse këto dy subjekte, në këndvështrimin tim nuk duhet të ndahen. Z. Macron më pyeti se cfarë është e gatshme të lëshojë Kosova për Serbinë në këmbim të njohjes.  Por pyetja e vërtetë është tjetër: kur do të jetë Serbia e gatshme të njohë Kosovën? Mendoj se duhet ti japim fund taktikës së dhënies gjithmonë më shumë Serbisë, pa e kënaqur dot kurrë në këmbim.

Intervistë e gazetarit Remy Ourdan e botuar në të përditshmen që mban datën e së dielës 27 qershor/ Përgatiti Lapsi.al 

blank

Edmond Budina vlerësoi se shembja e Teatrit ishte një akt mafiozo-skandaloz – Rama ka 20 vjet që lufton për të shembur Teatrin

Regjisori Edmond Budina, i ftuar në emisionin “A Show” në “Syri Tv” deklaroi se kryeministri Rama ka 20 vjet që lufton për të shembur Teatrin dhe se kjo është psikopatia më e madhe në vend.

“Unë bashkohem me faktin se ka psikopati në këtë vend. Kryeministri ka 20 vjet që lufton për të shembur ndërtesën e Teatrit. Nuk ka psikopati më të madhe sa të luftosh për të shembur një ndërtesë që ka vlerë shumë të madhe. Vendimi i GJK është historik për Shqipërinë. Ne do të shohim nëse drejtësia do të funksionojë apo jo.

Nëse Teatri do ngrihet ashtu siç ishte dhe ku ishte, mendoj se drejtësia do funksionte. Nëse GJK merr vendim pro nesh, do kishim dritë në fund të tunelit. Ajo që ka ndodhur me teatrin ishte e tmerrshme. Dosjet për teatrin në GJK janë voluminoze. Ata e njohin deri në qelizë çështjen e teatrit e uroj që Kushtetuesja të marrë vendim pozitiv. Është e tmerrshme ta mendosh që teatri u shemb në katër të mëngjesit, në kohë pandemie”, tha Budina.

Edmond Budina vlerësoi se shembja e Teatrit ishte një akt mafiozo-skandaloz.

“Ne si Aleancë, por edhe Presidenca kemi paraqitur prova të mëdha, e Teatri u shkatërrua në mënyrë skandaloze. Shembja e teatrit ishte skandalozo-mafioz. Neve nuk do të ndalemi, si Aleancë për Mbrojtjen e Teatrit. Do ta çojmë deri në gjykata ndërkombëtare, nëse GJK merr vendim kundër popullit dhe ligjit. Në shembjen e Teatrit ka një shkelje të rëndë të ligjit dhe të të drejtave të njeriut, do shkojmë në instanca ndërkombëtare.

Urojmë që SPAK të lëvizë, sepse vetëm na kanë thirrur e nuk kanë bërë gjë. Edhe opozitës mund t’i ngjallet shpresa që gjërat në vend mund të ndryshojnë, edhe qytetarëve. Është e rëndësishme shpresa për të ardhmen, që Shqipëria nuk duhet të braktiset”, u shpreh Budina.

Në fund, Budina foli edhe për Korçën, vendi nga ku ka origjinën, duke thënë se ndan kujtime shumë të bukura nga qyteti jug-lindor i vendit tonë.

“Liqeni i Pogradecit është quajtur edhe liqeni i dritës, për të mos folur për Korçën, që është qytet që e dua shumë atë. Im gjysh për shembull bënte katër punë për të mbajtur familjen. Korçarët e kanë në gen punën. Ajo që sjell përparimin, zhvillimin e qytetarinë është puna. Korça është i vetmi qytet në Shqipëri që ka qytetarinë në gen”, tha regjisori Budina.

blank

Flet Etrita Ibrahimi, Vajza e “Artistit të Popullit” Feim Ibrahimi rrëfen për miqësinë me Agollin, Kadarenë, Arapin, Spahiun, Tish Daijan, kompozitorët dhe këngëtarët

E intervistoi Albert Zholi

 

Flet Etrita Ibrahimi, Vajza e “Artistit të Popullit” Feim Ibrahimi rrëfen për miqësinë me Agollin, Kadarenë, Arapin, Spahiun, Tish Daijan, kompozitorët dhe këngëtarët. Momentet e vështira në vitin 1992 kur Feimin dhe bashkëshorten i hoqën nga puna.

Flet Etrita Ibrahimi, vajza e “Artistit të Popullit” Feim Ibrahimi: Tish Daija, dhe Prof. Albert Paparisto, ishin ata qё e ndihmuan nё thellimin e dijeve tё tij muzikore

– Momentet mё tё vёshtira kanё qenё kur, nё vitin 1992, e hoqёn nga puna padrejtёsisht, bashkë me nënën

Gjyshi ishte njё nga mekanikёt e shoferёt e parё tё Gjirokastrёs, kur u kthye nga Amerika ku  punoi tek “Ford”-i

-Miqtë  e tij në fushën e letërsisë ishin Dritёro Agolli, Ismail Kadare, Fatos Arapi, Ali Podrimje, Xhevahir Spahiu

-Mbante miqësi me Agim Prodani, Shpёtim Kushta, Aleksandёr Peçi, Piro Milkani, Kujtim Çashku, Agron Aliaj, dirigjentёt: Mustafa Krantja, Rifat Teqja, Ermir Krantja, Ferdinand Deda; Prof. Ibrahim Madhin, Vaçe Zelёn, Gaqo Çakon…

– Babai im Feimi ishte autoritar, por jo i i rreptё

– Nuk erdhi kurrë në shkollë, nuk ndikoi kurrë tek mësuesit

– Porosia e babait: Tё vetmet zgjidhje pёr tё jetuar bukur, janё studimi dhe puna e vazhdueshme

-Më fliste me respekt për mësuesit e gjimnazit Durrës, Qemal Xhomo, Mark Dema, Anton Deda, Luigj Franja, Preng Kaçinari, Reshat Konçi

blank

Gazeta Telegraf

Feim Ibrahimi (Gjirokastër, 20 tetor 1935 – Torino, 2 gusht 1997) ka qenë ndër kompozitorët më të njohur të Shqipërisë. Praktikisht autodidakt në fillimet e veta, ai ishte i pari kompozitor shqiptar me peshë që studioi në mënyrë ekskluzive brenda vendit, duke u regjistruar në vitin 1962 në Konservatorin e sapokrijuar të Tiranës, ku studioi nën drejtimin e Tish Daisë deri në 1966. Pas kësaj, ai dha mësim në degën e kompozicionit, kontrapunkt dhe harmoni, në Konservator (1966–73), e më pas mbajti postin e nëndrejtorit të Institutit të Lartë të Arteve, organizmi mëmë i Konservatorit (1973–1977). Posti i tij më i lartë ishte ai i Sekretarit për Muzikën në Lidhjen e Shkrimtarëve dhe Artistëve të Shqipërisë (1977–1991); më vonë ishte edhe Drejtor i Pergjithshëm i Teatrit të Operas dhe Baletit, Tiranë (1991–92). Nga viti 1992 deri sa u largua nga jeta, ishte profesor i teorisë dhe kompozicionit në Konservatorin e Tiranës. Në këtë intervistë vajza e tij sjell para lexuesit, jetën veprën, arritjet, pengjet, situatat e vështira që ka kaluar në jetë.

 • Me origjinë nga Gjirokastra e gurtë, çfarë kishte brenda Feimit nga ky qytet plot histori dhe kulturdashës? A e kujtonte ai atё në bisedat tuaja dhe çfarë vlerësimi i bënte?

Babai im u lind nё Gjirokastёr, mё 20 tetor 1935 dhe, nё tё vёrtetё, jo vetёm origjina e tij ishte nga qyteti i gurtё, por edhe prindёrit, ai dhe e gjithё familja e tij, ishte gjirokastrite. Nga qyteti i tij i lindjes, ai trashёgoi traditat, zakonet e saj, tё cilat gjyshёrit e mi, i ruajtёn gjatё tё gjithё jetёs sё tyre. Siç thotё edhe vetё ai, nё shёnimet e tij: “Kam lindur nё Gjirokastёr, nga prindёr gjirokastritё, por nuk kam jetuar atje, pёr arsye se babai, njё vit pas lindjes sime, familjen e tёrhoqi me banim nё Durrёs, ku kishte filluar tregtinё me kohё. Kёshtu qё nga Gjirokastra nuk kam asgjё tё veçantё. Por shpirtin, mentalitetin e zakonet e saj, i kam nga familja e prindёrit, tё cilёt, me gjithё kohёn e gjatё nё Durrёs, deri nё fund tё jetёs sё tyre, nuk ndryshuan asgjё gjirokastrite brenda familjes; çdo gjё tё origjinёs sё tyre, ata e ruajtёn me fanatizёm tё plotё. Mё kujtohet qё shpesh nёna, qё, sipas zakonit tё Jugut, ne, fёmijёt e thёrritnim “nanà”, deri nga vitet e fundit, thoshte: “Ç’pate, mor derёzi, qё na prure nё Durrёs?” “Derёziu”, ishte babai. Ai ishte vizionuar, sigurisht, qё e hodhi njё hap tё tillё. Duke qenё se ishte njё nga mekanikёt e shoferёt e parё tё Gjirokastrёs, mbasi kishte shkuar nё Amerikё i ri fare, ku punoi nё furrat e shkrirjes sё ‘Ford’-it, e kuptoi qartё se, Gjirokastra e vogёl, me prapambetjen e saj, nё njё zonё disi tё thellё, nuk kishte asnjё perspektivё zhvillimi. Prandaj la shtёpinё e garazhin nё Gjirokastёr dhe u vendos nё Durrёs. Nё Durrёs dhe jo nё Tiranё, sepse ai mendjen e kishte nga Perёndimi e, Italia ishte pesё hapa larg, nё anёn tjetёr tё Adriatikut. Ai e dinte qё deti u jepte hapёsira ambicieve e qёllimeve tё tij pёr tё bёrё tregti me Evropёn.”

blank

 • Feim Ibrahimi, një personalitet i muzikës shqiptare, si e kujtoni ju babanë tuaj në vitet e fëmijërisë, në shkollë të mesme dhe të lartë, pra në tre etapat më të rëndësishme tuajat jetësore?

Babai im, si pёr çdo fёmijё tjetёr, ishte nё radhё tё parё prindi im dhe pёr sa kohё isha e vogёl, nuk e ndjeja mbi supet e mia peshёn e personalitetit tё tij artistik. Sigurisht jam mbrujtur me tingujt e pianos sё tij dhe muzika qё ai ka kompozuar, sot pёr mua ёshtё mё e thjeshta pёr t’u luajtur, sado e vёshtirё tё jetё ajo. Por atёherё nuk kuptoja ende rёndёsinё e figurёs sё tij, jashtё mureve tё shtёpisё. Pёr mua ishte thjesht babi…ai qё luante me mua e qё hera-herёs mё thёrriste “qerratinkё” Ai qё, kur mё merrte nё krahё, arrinte tё mё tregonte sa e madhe ishte bota e tij. Ai qё, kur mё qortonte, edhe pse momentalisht mёrzitesha, mё linte tё kuptoja se ka disa parime nё jetё, tё cilat nuk mund tё shkelen kurrё, nёse objektivi yt ёshtё tё jesh i aftё dhe njёkohёsisht i ndershёm.

Gjatё adoleshencёs sime, ai ishte udhёheqёsi i rrugёtimit tim personal dhe artistik. Tashmё, edhe unё e kisha filluar rrugёn e artit dhe ai ishte mentori mё i mirё, qё çdokush nga ne, mund tё dëshirojё pёr veten e tij. Studimet e larta unё nuk i kam ndjekur nё Shqipёri dhe mё ёshtё dashur tё shkёputem herёt nga babai dhe mamaja ime, megjithatё ata ishin gjithmonё tё pranishёm nё jetёn time dhe natyrisht, udhёzimet dhe fjalёt e tyre mё ndiqnin edhe jashtё kufirit.

blank

 • A ishte i rreptë ai me ju dhe në kohën e lirë, si ishin marrëdhëniet tuaja?

Babai im ishte autoritar, por jo i i rreptё. Nё fakt, unё nuk mendoj se kam qenё fёmijё problematik dhe ndoshta edukimi im nuk ka qenё shumё i vёshtirё pёr tё. Natyrisht, ai dhe mamaja ime kishin disa rregulla tё sjelljes brenda dhe jashtё familjes, tё cilat duheshin respektuar dhe unё them se i kam zbatuar. Sigurisht, hera-herёs edhe unё kisha dёshirat e mia, ato tё njё adoleshenteje, tё cilat jo gjithmonё pёrkonin me ato tё babait tim, por nё pёrgjithёsi mundohesha tё mos krijoja askund probleme, sepse, ndёrkohё, mbi supet e mia kishte filluar tё peshonte shumё edhe emri i tij. Nuk doja kurrsesi qё tё prishja imazhin e familjes sonё. Kohёn e tij tё lirё, ai ia kushtonte gjithmonё familjes: mamasё, gjyshes sime dhe mua. Krijonte, me aq sa kishte mundёsi, gjithmonё momente relaksi dhe shёtitjesh nё Tiranё apo nё vende tё ndryshme tё Shqipёrisё. Ato ishin momente tepёr tё bukura pёr ne. Duke qenё familjar i pёrsosur, bёnte ç’ishte e mundur pёr t’u ndier tё gjithё mirё. Ka ndodhur qё edhe kur i duhej tё shkonte pёr aktivitete pune nё qytete tё tjera, na merrte edhe me vete, vetёm e vetёm qё tё ishim tё gjithё bashkё. Prindёrit e mi ishin shumё tё lidhur me njёri-tjetrin, kishin njё harmoni tё pёrkryer, çka e bёnte mё tё bukur kohёn qё ne pёrjetonim tё tre bashkё. Feim Ibrahimi ishte mikpritёs i shkёlqyer, prandaj dera jonё ishte gjithmonё e hapur pёr tё afёrmit dhe miqtё tanё. Netёt e kaluara me tё gjithё ata qё bёnin pjesё nё rrethin tonё familjar e shoqёror, kanё qenё njё kohё tjetёr e lirё, e shpenzuar tepёr bukur. Nga ato mbrёmje kam mёsuar ç’do tё thotё tё jesh njeri i kulturuar dhe tё duash e tё respektosh tё tjerёt.

 • Sa ka ndikuar babai  në formimin tuaj intelektual? Ndërhynte tek mësuesit dhe çfarë ju sugjeronte për të ardhmen tuaj?

Siç pёrmenda edhe mё sipёr, babai im ka qenё udhёheqёsi im kryesor e kjo, sigurisht, ka ndikuar nё formimin tim personal dhe artistik. Pa frikё mund tё them se ai ka lёnё gjurmёn kryesore nё jetёn time, sepse edhe unё sot, mundohem tё transmetoj atё çka ai mё mёsoi gjatё tё gjithё kohёs qё ishte me ne, tek im bir. Babai im ishte autoritar, por jo i i rreptё Pёrkundrazi, mё ka nxitur gjithmonё tё mёsoj e tё studioj edhe mё tepёr nga sa mё kёrkohej. Nё fakt, mё duket, se as nuk kishte pse tё ndёrhynte diku pёr mua, pasi unё kam qenё shumё e rregullt dhe e pёrpiktё nё gjithçka qё kishte tё bёnte me shkollёn dhe me formimin tim kulturor. Kjo falё karakterit tim, por sidomos falё shembullit tё pёrsosur nё familjen time: dy prindёr si Vera dhe Feim Ibrahimi. Mendoj se problemi i vёrtetё nuk ёshtё mbarimi i njё shkolle… Ajo mbarohet, nё njё mёnyre apo njё tjetёr, me ose pa ndёrhyrje… Pёr mua, problemi serioz ёshtё se çfarё ndodh kur ti e mbaron shkollёn pa dijet e duhura, pa fituar aftёsitё pёr tё kryer njё punё! Dhe çfarё ndodh nё jetёn tёnde kur nuk mundesh tё bёsh asgjё, sepse ti vetё nuk ia ke dhёnё vetes kёtё mundёsi…?!  Pikёrisht kёtu qёndron orientimi i atit tim pёr tё ardhmen time: Tё vetmet zgjidhje pёr tё jetuar bukur, janё studimi dhe puna e vazhdueshme. Çdo gjё tjetёr mё pas rrjedh vetё…!

blank

 • Cilët kanë qenë profesorët e tij dhe si ua përcillte juve kujtimet për ata?

Profesorёt e babait tim ka qenё tё shumtё, por nё formimin e plotё tё tij, kanё ndikuar profesorёt qё ka pasur nё gjimnazin e Durrёsit, si Prof. Qemal Xhomo, Mark Dema, Anton Deda, Luigj Franja, Preng Kaçinari, Reshat Konçi etj. Nuk mund tё le pa pёrmendur kёtu Sulejman Gjavorin, i cili organizonte mёsimet dhe aktivitetet nё Shtёpinё e Pionierёve nё Durrёs. Babi e pёrmendte shpesh, sepse ishte ai qё e futi nё botёn e muzikёs dhe i krijoi mundёsinё tё çmonte fuqinё dhe bukurinё e saj. Mё pas, Prof. Tish Daija, profesori i tij i kompozicionit, dhe Prof. Albert Paparisto, ishin ata qё ndihmuan nё thellimin e dijeve tё tij muzikore, nё Institutin e Lartё tё Arteve (sot Universiteti i Arteve). Prof. Tishi, qё ditёn kur e pёrzgjodhi nё Durrёs pёr tё vazhduar studimet nё konservator (u hap pёr herё tё parё nё Shqipёri, nё vitin 1961), do tё ishte gjithmonё i pranishёm nё jetёn e babait tim. Ai, jo vetёm ishte profesori i tij por, mё pas, ata do tё ishin kolegё dhe miq shumё tё mirё. Madje, edhe familjet tona e zhvilluan dhe e ruajtёn deri nё fund miqёsinё e tyre krejt tё veçantё.

 • Kush ishin miqtë e tij më të mirë dhe si bashkëpunonte në fushën e muzikës me ta?

Duke qenё kompozitor dhe pёr pozicionin qё kishte, Feim Ibrahimi kishte tё bёnte me shumё artistё, prandaj dhe emrat janё tё panumёrt. Ndёr ata me tё cilёt ka bashkёpunuar, mund tё pёrmend:  mikun e tij tё shtrenjtё Dritёro Agolli, apo Ismail Kadarenё, Fatos Arapin, Ali Podrimjen, Xhevahir Spahiun; kompozitorёt dhe miqtё e tij shumё tё mirё nga Kosova: Fahri Beqiri, Rafet Rudi, Zeqirja Ballata; Agim Prodani, Prof. Shpёtim Kushta, Prof. Aleksandёr Peçi, Piro Milkani, Kujtim Çashku, Agron Aliaj, piktorin e shumёnjohur Naxhi Bakalli; dirigjentёt: Mustafa Krantja, Rifat Teqja, Ermir Krantja, Ferdinand Deda; Prof. Ibrahim Madhin, Prof. Margherita Kristidhin, Prof. Nora Çashkun, Vaçe Zelёn, Gaqo Çakon, Prof. Nestor Kraja etj., tё cilёt kanё qenё sё pari, miq tё tij dhe mё pas edhe bashkёpunёtorё tё shumё veprave e tё shumё veprimtarive.  Vёrtet, janё tё shumtё ata qё kanё punuar me tё, por janё po aq tё shumtё miqtё e fёmijёrisё dhe tё rinisё sё tij. Kёtu do tё veçoja aktorin e mirёnjohur Lutfi Hoxha, mik i pandarё dhe besnik i tё gjithё jetёs sё babait tim dhe i familjes sonё; dr. Enis Boletini, dr. Naum Theodhosi, Gjergj Vlashi, Esat Ypi, Petraq Ristani, Petraq Papai, Eqrem Basha, Vasil Andoni, Agim e Sirri Rroji, Prof. Sabaudin Zhuta miq tё tij tё vёrtetё deri nё momentin e fundit…!

 • Cila ka qenë dita më e bukur juaja në marrëdhëniet me babanë? Po dita më e vështirë?

E kam shumё tё vёshtirё tё pёrcaktoj se cila ka qenё dita mё e bukur, pasi kanё qenё aq tё shumta, sa nuk mund tё veçoj ndonjёrёn, por nёse vёrtet duhet tё pёrmend njёrёn prej tyre, ajo ёshtё dita e Koncertit pёr 60-vjetorin e tij, nё vitin 1995, ku unё luajta Koncertin n. 2 pёr Piano dhe Orkestёr, tё kompozuar nё vitin 1975 (interpretuar vetёm njё herё nga pianistja e mirёnjohur Margherita Kristidhi) dhe mё pas i censuruar pёr 20 vite…E gjithё kjo se, sipas kritikёve, ky koncert pёrshkohej nga misticizmi dhe tragjizmi… Ishte pёrgjegjёsi shumё e madhe pёr mua, qё vija pas studimeve nё konservatorin “Giuseppe Verdi” tё Torinos, pёr tё risjellё nё skenё, pas 20 vitesh, nё koncertin me vepra tё babait tim, njё vepёr madhore dhe tё vёshtirё si ajo… Tё pranishёm ishin intelektualё tё shquar, tё gjithё muzikantёt dhe artistёt mё tё mirё tё Tiranёs. Emocione tё mёdha e tё ngatёrruara! Fotografia, ku jam duke i dhёnё babit lulet, qё mё dhuruan nё fund, dhe ai pёrqafimi i tij i fiksuar aty, si urim pёr interpretimin tim, mё shoqёron kudo ku shkoj… Moment i paharruar pёr mua…! Ndёrsa dita mё e vёshtirё ka qenё, pa dyshim, ai momenti, kur unё, qё e kisha humbur prej disa ditёsh, realizova, mё nё fund, brenda vetes, gjendjen se nuk do tё mund tё telefonoja mё, nё shtёpinё tonё, nё Tiranё, tё dёgjoja zёrin e tij e tё thoja: “Ba’, jam Etri…!”.

 • Çfarë do veçosh nga virtytet e tij?

Feim Ibrahimi kishte shumё virtyte, por ajo qё unё çmoj mё tepёr tek ai, ёshtё ndershmёria e tij me tё gjithё, por sidomos me veten…ai nuk bёnte kompromise me askёnd dhe asgjё dhe nuk pranonte tё shkruante muzikё konvencionale, prandaj edhe veprat e tij kritikoheshin shpesh dhe disa herё censuroheshin gjithashtu. Ai gjithmonё thoshte: “Kur hyn nё ring, do tё pranosh edhe grushta” dhe kjo shprehje e ka shoqёruar tё gjithё jetёn…!

 • Në këndvështrimin tuaj, cila ka qenë dita më e vështirë e tij? Po më e bukura?

Ditё tё vёshtira babai im ka pasur shumё… Gjithçka prej veprave dhe mendёsisё sё tij artistike tё pёrparuar dhe jo vetёm… Megjithatё mendoj se momentet mё tё vёshtira kanё qenё kur, nё vitin 1992, e hoqёn nga puna padrejtёsisht. Me ndёrrimin e sistemit nё Shqipёri, mbetёn pa punё, si ai ashtu dhe mamaja ime… Mua, qё isha me studime nё Itali, mё prenё bursёn e shkollimit. Njё zgjedhje tё tillё, nuk kam arritur kurrё ta kuptoj, pasi im atё gjithё jetёn ishte pёrpjekur pёr çuarjen pёrpara tё muzikёs shqiptare. S’pati qenё kurrё as komunist dhe as nё shёrbim tё drejtpёrdrejtё tё politikёs, pёrkundrazi! Mjafton fakti qё ai, nga viti 1978, kishte filluar njё luftё tё mirёfilltё burokratike pёr ta anёtarёsuar Shqipёrinё nё UNESCO. Dhe ia doli, pas 13 vitesh, nё vitin 1991! Vёrtet, nuk arrij as ta konceptoj e jo mё ta kuptoj, si ёshtё e mundur qё ky artist tё flakej nё rrugё bashkё me familjen e tij!

Nё shёnimet e tij, shpesh kam gjetur mendime tё hedhura aty-kёtu, qё dёshmojnё pёr gjendjen e tij tё trazuar shpirtёrore nё ato vite…

“Nuk ma lodhi puna trupin, ma gёzoi shpirtin…thashethemet ma shkatёrruan , o njerёz, trupin dhe shpirtin”.

“Jam edhe s’jam?!…mёngjeseve ndryshe, mbrёmjeve ndryshe…! Kur jam, s’jam…ku s’jam, jam. Ndoshta jam e s’jam…  (Bёj sikur jam). Por mё shumё s’jam. Bёj sikur jam, edhe kur s’jam.”

“Thellё e mё thellё nёn Tokё trupi. Lart e mё lart nё Qiell shpirti. Mbi Tokё e nёn Qiell, veç hijes…asgjё e asaj qё ishte.”

Mё pyetёt edhe cila ka qenё dita mё e bukur e tij…! Pa dyshim dita kur unё erdha nё kёtё jetё…ai thoshte gjithmonё qё unё isha kryevepra e tij dhe ishte mё shumё se i lumtur pёr ekzistencёn time!

 • A u vlerësua si duhej Feim Ibrahimi në sistemin monist?

Pёrgjigjja pёr kёtё pyetje ёshtё paksa e vёshtirё, pasi shumё njerёz mendojnё qё absolutisht po! Sigurisht, pёrsa u pёrket posteve qё ai mbajti, pothuajse gjatё tё gjithё jetёs artistike, ishte shumё i vlerёsuar. Fillimisht ishte zv/drejtor i Institutit tё Lartё tё Arteve. Mё pas e emёruan nё postin mё tё lartё pёr njё muzikant, atё tё sekretarit tё Lidhjes sё Shkrimtarёve pёr sektorin e muzikёs, ku qёndroi pёr rreth 15 vite, deri nё vitin 1991. Po nё kёtё vit filloi drejtor i pёrgjithshёm i Teatrit tё Operёs dhe Baletit, prej ku e larguan nё vitin 1992. Po, e larguan, e larguan sepse anarkia kishte pushtuar Shqipёrinё e atyre viteve. Figurat e artistёve tё vёrtetё u shkelёn me kёmbё, sipas dёshirёs sё atyre qё tashmё kishin marrё nё dorё artin, sikurse edhe tё gjitha institucionet e tjera tё kёtij vendi. Artistikisht, nё pamje tё parё dukej i vlerёsuar… Veprat e tij gjithmonё merrnin çmime tё para, por si çdo medalje qё ka dy anё, edhe veprat pёrveç çmimeve qё merrnin, pothuajse gjithmonё shoqёroheshin me kritika tё forta (flas pёr veprat e pёrmasave tё mёdha). Tё famshmet “diskutime krijuese” ishin Shpata e Damokleut mbi kokёn e tij, e cila edhe mund tё pritej… Ne, brenda mureve tё shtёpisё, ishim gjithmonё nё ankth pёr atё qё mund tё na priste.

Sёrish mes letrave tё tij, kemi gjetur edhe kёto shёnime: “Vazhdimisht kam ndier nevojёn tё hedh shёnime nga ajo qё kam jetuar, sidomos 30 vitet e fundit, periudhё, e cila, natyrisht, ёshtё ajo kur u krijua e u formua personaliteti im si kompozitor. Ngjarjet qё kam kaluar, shumё vite tё shkuara, mё kanё tronditur; nё kohёn e tyre mё kanё krijuar vёshtirёsi dhe shqetёsime tё mёdha. Ato disa herё kanё qenё tё rrezikshme pёr mua, gruan, vajzёn time tё vetme dhe, pse jo, edhe pёr rrethin familjar: vёllanё, motrat, ndoshta edhe nipat dhe mbesat.

Ç’ishte ky fat pёr njё absurditet tё tillё? Ç’faj kishte gruaja, Vera, vajza, Etri, vogёlushe 5 apo 6-vjeçare, pse mund tё “gaboja” unё? Pse pёr njё tё ashtuquajtur “gabim ideologjik” nё krijimtarinё time, duhet tё kishte dy-tri-katёr e mё shumё dёnime: unё, gruaja, vajza etj etj. etj.”

– A ka pasur ndonjë takim me udhëheqësit e asaj kohe dhe çfarë ju ka treguar?

Po, ka pasur herё pas here takime me udhёheqёsit e asaj kohe, edhe me vetё Enver Hoxhёn, apo Haki Toskёn, Foto Çamin, Ramiz Alinё etj., por gjithmonё kanё qenё takime pune, nё grup dhe jo personale.

– Ju si fëmijë e tij, a ndiqni gjurmët e babait?

Unё kam ndjekur gjurmёt e tij, jo si kompozitore, por si pianiste koncertiste. Merrem gjithashtu edhe me dixhitalizimin dhe pёrhapjen e veprave tё Feim Ibrahimit; madje ky ёshtё edhe qёllimi pёr tё cilin, para pothuajse 11 vitesh, vendosa tё kthehem nё Shqipёri, bashkё me familjen time.

– Në kohën e lirë me se merrej dhe si i kishte marrëdhëniet me cigaren dhe pijet alkolike?

Koha e lirё e babait tim ka qenё shumё e kufizuar, pasi kur nuk ishte nё zyrё, ishte nё studion tonё, duke kompozuar…Kur ma linte mua pianon pёr tё studiuar (kishim orare tё ndara me njёri-tjetrin), ishte nё tavolinё duke orkestruar…ose duke shkruar esè, apo diskutime qё i duhej tё mbante nё takime tё ndryshme… Ishte duke lexuar libra filozofikё ose edhe thjesht, duke ndihmuar nё punёt e shtёpisё. Megjithatё nuk na kanё munguar ato momentet tona, edhe pas darke, kur i kishim mbaruar punёt e ditёs dhe dilnim tё tre pёr njё shёtitje nё bulevard. Nuk mungonin gjithashtu, siç e kam thёnё edhe mё lart, as edhe shёtitjet e herёpashershme nёpёr Shqipёri.

Mbrёmjet vona i kalonte kryesisht nё shoqёrinё e mikut tё tij Dritёro Agolli, qё bashkё me tё shoqen, Sadijen, vinin pas darke dhe kalonin orё tё tёra deri edhe pas mesnatte, duke biseduar pёr artin, letёrsinё, filozofinё, politikёn e gjithçka tjetёr. Shpesh u bashkoheshin edhe Kujtim e Nora Çashku, apo miq tё tjerё, si edhe tё afёrmit tanё mё tё ngushtё. Nё ato orё diskutimesh tё vyera, unё jam kulturuar ndoshta mё shumё se nё çdo shkollё tjetёr, qё kam bёrё gjatё jetёs sime. Hera-herёs kishim edhe miq tё huaj, tё cilёt vinin tё ftuar nga Lidhja e Shkrimtarёve. Pas darkave apo takimeve zyrtare, Dritёroi dhe babi, duke qenё se banonim ngjitur me hotel “Tirana”, i sillnin nё shtёpitё tona, qё i ndante vetёm njё kat, dhe kёshtu kalonim netё tё tjera tё paharrueshme, tё mbushura me dije pa fund! Im atё ishte shumё i kujdesshёm pёr shёndetin e tij… Cigaren e kishte pirё mjaft, pёr shumё vite, kur ishte i ri, por mё pas e kishte lёnё dhe nuk e piu mё deri nё fund tё jetёs. Pija ishte thjesht njё shoqёruese shumё “e ngadaltё” pёr atё. Duke qenё edhe kardiopatik, qё nё moshёn 43-vjeçare, pijes i rrinte larg, pёrgjithёsisht… Me njё gotё fare tё vogёl pёrpara, mund tё kalonte orё tё tёra bisedash dhe kёshtu ndjehej mirё. Nuk di ta kem parё ndonjёherё babain tim tё kalonte masёn qё i lejonte vetes, nё çdo gjё… Ishte njeri i matur nё gjithçka dhe kurrё nuk e shkelte kufirin pёr asgjё!

– Mund të na e përcillni thjesht kontributin themelor të Tij në krijimin dhe zhvillimin e muzikës në tërësi dhe në atë klasike shqiptare?

Sё pari, do tё thoja qё kontributi i Feim Ibrahimit nё muzikёn shqiptare, qёndron nё faktin se ai u pёrpoq me tё gjitha mёnyrat, duke rrezikuar edhe veten e tij, tё dilte nga kornizat e realizmit socialist. Ai theu tabutё e kёsaj epoke dhe pёr kёtё arsye ёshtё cilёsuar edhe nga kritika, si reformatori i muzikёs shqiptare. Mё tej, kontributi i tij shtrihet tek brezat, pasi ishte profesor i shumё prej artistёve tё sotёm dhe nё vitet kur punoi nё Lidhjen e Shkrimtarёve, u mundua tё ndihmonte sa mё shumё artistё duke u dhёnё atyre pianot qё vinin herё pas here nё Shqipёri, apo magnetofone e mjete tё tjera pune tё domosdoshme pёr njё muzikant.

Nga viti 1978, ai bёri njё punё ekzemplare pёr 13 vite rresht, qё muzika shqiptare tё anёtarёsohej nё UNESCO dhe mё nё fund ia doli. Gjithmonё pohonte se ai momenti kur mbajti fjalёn e tij falenderuese nё Bonn, nё Asamblene e Pergjithshme tё CIM-it, ishte momenti mё emocionues i tё gjithё karrierёs sё tij!

Feim Ibrahimi, me ndihmёn e mikes sonё anglese, June Emerson, nё vitin 1991 krijoi Festivalin e Muzikёs sё Re Shqiptare, festival qё aktivitetin e tij e ka vazhduar deri nё kohёt e sotme dhe qё u bё skena e muzikёs shqiptare pas viteve ’90.

Ati im, ёshtё i pari kompozitor shqiptar qё, nё vitin 1994, nё konservatorin “Mozarteum”, nё Salzburg, shkroi muzikё elektroakustike, njё zhanёr dhe njё teknikё krejtёsisht e palёvruar nё Shqipёri nё ato kohё. Vepra “De Profundis”, kushtuar viktimave te diktaturёs nё vёndin tonё, ka qenё e pranishme disa herё nё festivalet evropiane tё muzikёs elektroakustike.

Nё fakt, lista e kontributeve tё tij nё muzikёn shqiptare do tё ishte ende e gjatё, por hapёsira nuk ma lejon, kёshtu qё mendoj tё ndaloj kёtu…

– Cili ishte tipari i tij dallues në marrëdhëniet prind – fëmijë?

Kemi pasur njё marrёdhёnie klasike prind – fёmijё, ku dashuria dhe respekti kanё qenё nё maksimum. Im atё ishte sa autoritar, aq edhe hokatar, luante me mua, mё mёsonte pianon dhe muzikёn, interpretonim me 4 duar nё piano…

Nё tё vёrtetё, nuk mund ta pёrshkruaj me njё fjalё, sepse ai i kishte tё gjitha tiparet bashkё.

– Ka disa filma që Feimi ka realizuar muzikën, çfarë ju ka shprehur ai në këto raste? Cila është e veçanta e kësaj muzike?

Feim Ibrahimi ka shkruar muzikёn e tetё filmave, tё cilёt janё: “Ngadhёnjim mbi vdekjen”, “Kur zbardhi njё ditё”, “Pёrse bie kjo daulle”, “Ballё pёr ballё”, “Pylli i lirisё”, “Shembja e idhujve”, “Balada e Kurbinit” dhe “Tё Paftuarit”. Ai kishte njё konsideratё tё lartё pёr muzikёn e filmit dhe e kompozonte gjithmonё me shumё seriozitet. E vlerёsonte, as mё shumё e as mё pak, si njё muzikё tё mirёfilltё simfonike, prandaj edhe pёrdorte tё njёjtёn gjuhё kompozicionale. Shpeshherё, ndodhej nё sheshxhirimet e filmave, pёr ta jetuar vetё dramaturgjinё e tyre qё, mё pas, tё kompozonte muzikёn e duhur. Sipas tij, vetёm nё kёtё mёnyrё, muzika do tё pёrputhej mё sё miri me tё tёrё komponentёt filmikё.

– Po shkolla jonë e muzikës sot a është konkuruese në Evropë?

Mendoj qё shkolla jonё ka qenё tepёr konkuruese nё Evropё nё vitet ’80 – ’90. Niveli i instrumentistёve dhe i disa kompozitorёve, nuk ishte mё pak i denjё se ai i vendeve evropiane. Edhe unё vetё jam dёshmi e kёsaj: kur shkova pёr studime nё Itali, niveli ynё nuk ishte aspak mё poshtё atij italian, pёrkundrazi…!

Nё kohёt e sotme, arritjet e disa instrumentistёve dhe kёngёtarёve vazhdojnё tё jenё konkuruese. Shumё prej tyre fitojnё konkurse e bёjnё karrierё mjaft tё mirё jashtё kufijve shqiptarё. Jam e rezervuar pёrsa i pёrket kompozicionit, pasi ende nuk ёshtё nё nivelin e muzikёs kontemporane evropiane, e cila nё kёto vite ka pёrparuar me hapa tё stёrmёdhenj.

Fjalёn e kam pёr muzikёn serioze, pasi muzika e lehtё ka probleme shumё mё tё mёdha dhe ёshtё vite dritё larg muzikёs evropiane.

– Kishte ndonjё peng Feim Ibrahimi?

Sigurisht qё kishte… Edhe disa nga shёnimet e shkruara prej tij, tё cilat i kam sjellё kёtu mё sipёr, dёshmojnё mё sё miri pёr kёtё…! Pёr mё tepёr, ai vuante faktin qё nuk kishte mundur tё studionte jashtё kufijve shqiptarё, prandaj edhe shfrytёzonte çdo mundёsi qё i krijohej, pёr tё lexuar, studiuar e dёgjuar muzikё… Ishte i etur pёr kulturё evropiane; nuk reshti kurrё sё kёrkuari, madje nga çdo udhёtim pune jashtё shtetit, sillte partitura, disqe dhe libra studimorё tё autorёve botёrorё bashkёkohorё, tё cilat janё sot pjesё e arkivuar e bibliotekёs sё tij. Brenda tё gjitha mundёsive, krijonte takime me personalitete tё artit nё pёrgjithёsi dhe tё muzikёs, nё veçanti. Dёshmi janё letёrkёmbimet dhe dosja e kartvizitave tё lavdёrueshme.

Ai dёshironte njё Shqipёri evropiane, njё muzikё evropiane.

Peng i madh ishin veprat e tij tё kritikuara e hera-herёs tё ndaluara, muzika qё donte tё shkruante dhe qё vetё kolegёt, si edhe diktatura, e pengonin pёr ta bёrё…!

Pёr kёto arsye, edhe pengu im mё i madh ёshtё qё, nё kohёn kur mё nё fund ishte i lirё tё shkruante atё qё kishte dashur gjatё tё gjithё jetёs, babai im shkoi nё botёn e pёrtejme, pёr tё mos u kthyer mё, duke marrё kёshtu me vete tё gjitha dёshirat e tij shumё tё ёndёrruara, por tё paplotёsuara…

E intervistoi Albert Zholi


blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
Send this to a friend