VOAL

VOAL

Please Wait ...
0%

Aforizma nga John Locke (Xhon Lok, 29 gusht 1632 – 28 tetor 1704)

By | August 29, 2021
blank

Komentet

blank

Aforizma nga Michelle Obama ( 17 janar 1964)

VOAL – Ju nuk mund të keni gjithmonë një jetë komode dhe nuk do të jeni gjithmonë në gjendje t’i zgjidhni të gjitha problemet e botës menjëherë, por kurrë mos e nënvlerësoni rëndësinë që mund të keni sepse historia na ka treguar se guximi mund të jetë ngjitës.

Këtu në Amerikë, ne nuk i lëmë dallimet tona të na ndajnë. Jo ketu. Sepse ne e dimë se madhështia jonë vjen kur vlerësojmë pikat e forta të njëri-tjetrit, kur mësojmë nga njëri-tjetri, kur mbështetemi tek njëri-tjetri, sepse në këtë vend, nuk ka qenë kurrë secili për vete. Jo, ne jemi të gjithë bashkë. Ne kemi qenë gjithmonë.

Ju kurrë nuk duhet t’i shihni sfidat tuaja si një disavantazh. Në vend të kësaj, është e rëndësishme që ju të kuptoni se përvoja juaj e përballjes dhe tejkalimit të fatkeqësive është në fakt një nga avantazhet tuaja më të mëdha.

Një nga mësimet me të cilat u rrita ishte të qëndroj gjithmonë besnik ndaj vetes dhe të mos lejoj kurrë që ajo që dikush tjetër thotë të më shpërqendrojë nga qëllimet e mia. Dhe kështu kur dëgjoj për sulme negative dhe false, me të vërtetë nuk investoj asnjë energji në to, sepse e di kush jam.

Nuk jam ndjerë kurrë më e sigurt në vetvete, më e qartë se kush jam si grua. Por unë jam duke menduar vazhdimisht për shëndetin tim dhe duke u siguruar që jam duke ngrënë siç duhet, duke u ushtruar dhe duke parë dhimbjet dhe shqetësimet. Unë dua të jem vërtet kështu edhe 80-90-vjeçare.

Ne jemi një komb i themeluar si një qortim ndaj tiranisë. Një komb revolucionarësh që refuzuan sundimin sovran nga larg. Më dëgjoni – ne jemi një komb që thotë na i jep ne masat tuaja të lodhura, të varfëra, të grumbulluara që dëshirojnë të marrin frymë të lirë. Një komb i ndërtuar mbi dallimet tona, i udhëhequr nga besimi se të gjithë jemi krijuar të barabartë.

Le të jemi shumë të qartë: Burrat e fortë – meshkujt që janë vërtet model – nuk kanë nevojë t’i nënçmojnë gratë për ta bërë veten të ndihen të fuqishëm. Njerëzit që janë vërtet të fortë i ngrenë të tjerët lart. Njerëzit që janë vërtet të fuqishëm bashkojnë të tjerët.

Ju duhet të votoni, votoni, votoni, votoni. Kjo dhe vetëm kjo është mënyra se si ne ecim përpara. Kështu bëjmë progres për veten dhe për vendin tonë.

Një nga gjërat që kuptova është se nëse nuk merrni kontrollin mbi kohën dhe jetën tuaj, njerëzit e tjerë do ta gllabërojnë atë. Nëse nuk i jepni përparësi vetes, filloni vazhdimisht të bini gjithnjë e më poshtë në listën tuaj, fëmijët tuaj bien gjithnjë e më poshtë në listën tuaj.

Të gjithë këta të rinj kanë një lloj potenciali në vete. Dhe nëse nuk investojmë në ata si komb, pavarësisht se nga vijnë apo çfarë ngjyre janë, nëse nuk investojmë në ata, ne humbasim.

Talenti dhe përpjekja, të kombinuara me prejardhjet dhe përvojat tona të ndryshme jetësore, kanë qenë gjithmonë gjaku i gjeniut tonë të veçantë amerikan. 

Zgjohem çdo mëngjes në një shtëpi që është ndërtuar nga skllevërit dhe shikoj vajzat e mia – dy vajza të reja të zeza të bukura dhe inteligjente – duke luajtur me qentë e tyre në lëndinën e Shtëpisë së Bardhë. Dhe për shkak të Hillary Clinton-it, vajzat e mia dhe të gjithë djemtë dhe vajzat tona, tani e marrin si të mirëqenë që një grua mund të jetë presidente e Shteteve të Bashkuara.

Unë kam parë sesi liderët sundojnë nëpërmjet frikësimit. Udhëheqësit që demonizojnë dhe çnjerëzojnë grupe të tëra njerëzish shpesh e bëjnë këtë sepse nuk kanë asgjë tjetër për të ofruar. Dhe kam parë sesi zvogëlohen vendet që mbytin zërat dhe shpërfillin potencialin e qytetarëve të tyre: sesi janë më pak vitalë, më pak shpresëdhënës, më pak të lirë.

Dhe unë vij këtu si një vajzë, e rritur në anën jugore të Çikagos – nga një baba që ishte një nëpunës i qytetit dhe një nënë që rrinte në shtëpi me mua dhe vëllain tim.

Unë dua një president që do t’u mësojë fëmijëve tanë se të gjithë në këtë vend kanë rëndësi, një president që beson vërtet në vizionin që themeluesit tanë parashtruan gjithë ato vite më parë se ne të gjithë jemi krijuar të barabartë, secili pjesë e dashur e historisë së madhe amerikane./Elida Buçpapaj

 

blank

Aforizma nga Konrad Adenauer (5 janar 1876 – 19 prill 1967)

VOAL – Duke pasur parasysh faktin se Zoti e kufizoi inteligjencën e njeriut, duket e padrejtë që Ai nuk e kufizoi edhe marrëzinë e tij.

Vetëm viçat më budallenj zgjedhin kasapin e tyre.

Historia është shuma totale e gjërave që mund të ishin shmangur.

Lëkura e trashë është një dhuratë nga Zoti.

Kennedy gatoi çorbën që Johnson duhej të hante.

Një metodë e pagabueshme për të pajtuar një tigër është të lejosh veten tënde të gllabërohet.

Rasti i rrallë kur i pushtuari është shumë i kënaqur me pushtuesin.

Të gjitha pjesët e trupit të njeriut lodhen përfundimisht – përveç gjuhës.

Arti i politikës konsiston në njohjen e saktë se kur është e nevojshme të godasësh një kundërshtar paksa poshtë brezit./Elida Buçpapaj

 

blank

Aforizma nga Edmund Burke (12 janar 1729 – 9 korrik 1797)

VOAL – E vetmja gjë e nevojshme për triumfin e së keqes është që njerëzit e mirë të mos bëjnë asgjë.

Bukuria është premtimi i lumturisë.

Rendi i mirë është themeli i të gjitha gjërave.

Ligjet e këqija janë lloji më i keq i tiranisë.

Bukuria në ankth është bukuria më prekëse.

Asgjë nuk rezulton të jetë aq shtypëse dhe e padrejtë sa një qeveri e dobët.

Lajka korrupton edhe marrësin, edhe atë që jep.

Faktet janë për mendjen çfarë është ushqimi për trupin.

Tregtia e lirë nuk bazohet në dobi, por në drejtësi.

Sa më i madh të jetë pushteti, aq më i rrezikshëm është abuzimi.

Durimi ynë do të arrijë më shumë se forca jonë.

Por epoka e kalorësisë ka ikur. Ajo e sofistëve, ekonomistëve dhe kalkulatorëve ka pasur sukses; dhe lavdia e Evropës është shuar përgjithmonë.

Njerëzit e shtypur nga ligjet, nuk kanë asnjë shpresë veçse t’i shmangen pushtetit. Nëse ligjet janë armiqtë e tyre, ata do të jenë armiq të ligjit; dhe ata që kanë më shumë për të shpresuar dhe asgjë për të humbur do të jenë gjithmonë të rrezikshëm.

Sa herë që bëhet një ndarje midis lirisë dhe drejtësisë, për mendimin tim asnjëra nuk është e sigurt.

Arsimi është mbrojtja e lirë e kombeve.

Kur liderët zgjedhin të bëjnë veten ofertues në një ankand popullariteti, talentet e tyre, në ndërtimin e shtetit, nuk do të jenë të dobishme. Ata do të bëhen lajkatarë në vend që të jenë ligjvënës; instrumente, jo udhërrëfyes, të njerëzve.

Ai që lufton kundër nesh, na i forcon nervat dhe mpreh aftësitë tona. Antagonisti ynë është ndihmësi ynë.

Ka një kufi për pasionet e burrave kur ata veprojnë nga ndjenjat; por asnjë kur janë nën ndikimin e imagjinatës.

Feja është në thelb arti dhe teoria e ribërjes së njeriut. Njeriu nuk është një krijim i përfunduar.

Efekti i lirisë për individët është se ata mund të bëjnë atë që duan: ne duhet të shohim se çfarë do t’iu pëlqejë atyre të bëjnë, përpara se të rrezikojmë urimet.

Askush nuk bëri një gabim më të madh se ai që nuk bëri asgjë sepse mund të bënte vetëm pak.

Kur njerëzit e këqij kombinohen, të mirët duhet të shoqërohen; përndryshe ata do të bien një nga një, një sakrificë e pamëshirshme në një luftë të përçmuar.

Njerëzit kurrë nuk heqin dorë nga liritë e tyre, por vetëm nën një iluzion.

Asnjëherë mos u dëshpëroni, por nëse e bëni këtë, punoni me dëshpërim.

Për të na bërë ta duam vendin tonë, vendi ynë duhet të jetë i bukur.

Mes një populli përgjithësisht të korruptuar, liria nuk mund të ekzistojë gjatë.

Të gjithë duhet t’i bindemi ligjit të madh të ndryshimit. Është ligji më i fuqishëm i natyrës.

Skllavëria është një farë e keqe që rritet në çdo tokë.

Zakonet na pajtojnë me gjithçka.

Asnjëherë nuk mund ta planifikosh të ardhmen nga e kaluara.

Asnjë pasion nuk ia grabit mendjes të gjitha fuqitë e veprimit dhe të arsyetimit aq efektivisht sa frika.

Të lexosh pa reflektuar është si të hash pa e tretur.

Nëse komandojmë pasurinë tonë, do të jemi të pasur dhe të lirë; nëse na urdhëron pasuria jonë, me të vërtetë jemi të varfër.

Nuk është ajo që më thotë një avokat që mund të bëj; por atë që më thotë njerëzia, arsyeja dhe drejtësia duhet të bëj.

Por çfarë është liria pa urtësi dhe pa virtyt? Është më e madhja nga të gjitha të këqijat e mundshme; sepse është marrëzi, ves dhe çmenduri, pa kursim ose kufizim.

Supersticioni është feja e mendjeve të dobëta.

Ekziston vetëm një ligj për të gjithë, domethënë ai ligj që rregullon të gjithë ligjin, ligji i Krijuesit tonë, ligji i njerëzimit, i drejtësisë, i barazisë – ligji i natyrës dhe i kombeve.

Emocioni i parë dhe më i thjeshtë që zbulojmë në mendjen e njeriut është kurioziteti.

E gjithë qeveria, në të vërtetë çdo përfitim dhe kënaqësi njerëzore, çdo virtyt dhe çdo veprim i matur, bazohet në kompromis dhe shkëmbim.

Ajo që e ndan njeriun nga Zoti, e ndan edhe njeriun nga njeriu.

Duke gërryer një digë, edhe një mi mund të mbyt një komb.

Rrethanat i japin në realitet çdo parimi politik ngjyrën dalluese dhe efektin diskriminues. Rrethanat janë ato që e bëjnë çdo skemë civile dhe politike të dobishme ose të dëmshme për njerëzimin.

Kursimi bazohet në parimin që të gjitha pasuritë kanë kufij.

Ai që ngatërron të mirën me të keqen është armik i së mirës.

Tiranët rrallë duan pretekste.

Pasioni për famën: Një pasion i cili është instinkti i të gjithë shpirtrave të mëdhenj./Elida Buçpapaj

 

blank

Aforizma nga Thomas Stearns Eliot (26 shtator 1888 – 4 janar 1965)

VOAL – Poezia nuk është një çlirim i emocioneve, por një arratisje nga emocionet; nuk është shprehje e personalitetit, por ikje nga personaliteti. Por, sigurisht, vetëm ata që kanë personalitet dhe emocione e dinë se çfarë do të thotë të duash të shpëtosh nga këto gjëra.

Kështu errësira do të jetë dritë dhe qetësia valle.

Të gjitha të vërtetat domethënëse janë të vërteta private. Ndërsa bëhen publike, ato pushojnë së qeni të vërteta; ato bëhen fakte, ose në rastin më të mirë, pjesë e karakterit publik; ose në rastin më të keq, fjalë kyçe.

Përparimi i një artisti është një vetëflijim i vazhdueshëm, një zhdukje e vazhdueshme e personalitetit.

Unë e kam matur jetën time me lugë kafeje.

Njerëzimi nuk mund të përballojë shumë realitet.

Nuk ka metodë tjetër veçse të jesh shumë inteligjent.

Unë do t’ju tregoj frikën në një grusht pluhur.

Është e çuditshme që fjalët janë kaq të pamjaftueshme. Megjithatë, si astmatiku që lufton për frymë, ashtu edhe i dashuri duhet të luftojë për fjalë.

Në fillimin tim është fundi im.

Televizioni është një mjet argëtimi që lejon miliona njerëz të dëgjojnë të njëjtën shaka në të njëjtën kohë, dhe megjithatë të mbeten të vetmuar.

Biznesi sot konsiston në bindjen e turmave.

Ku është jeta që kemi humbur duke jetuar? Ku është urtësia që kemi humbur në dije? Ku është njohuria që kemi humbur në informacion?

Poezia e vërtetë mund të komunikojë para se të kuptohet.

Shtëpia është vendi ku njeriu fillon.

Ankthi është punë e bërë me dorë.

Nuk është e mençur të shkelësh rregullat derisa të dish t’i zbatosh ato.

I thashë shpirtit tim, rri i qetë dhe prit pa shpresë, sepse shpresa do të ishte shpresë për gjënë e gabuar.

Gjysma e dëmit që bëhet në këtë botë është për shkak të njerëzve që duan të ndihen të rëndësishëm. Ata nuk kanë për qëllim të bëjnë dëm. Por dëmi nuk u intereson atyre.

Gjëja e fundit që zbulon njeriu në kompozimin e një vepre është se çfarë duhet vënë të parën.

Vetëm në botën e objekteve kemi kohën, hapësirën dhe vetveten.

Njerëzit të cilëve nuk u ka ndodhur asgjë nuk mund ta kuptojnë parëndësinë e ngjarjeve.

Poezia duhet të ndihmojë, jo vetëm për të rafinuar gjuhën e kohës, por për ta parandaluar atë që të ndryshojë shumë shpejt.

Nuk ka asnjë këndvështrim absolut nga i cili mund të ndahen dhe etiketohen përfundimisht realja dhe idealja.

Vetëm ata që rrezikojnë të shkojnë shumë larg mund të zbulojnë se sa larg mund të shkohet.

Kjo është mënyra se si bota përfundon, jo me një zhurmë, por një pëshpërimë.

Detyra e poetit nuk është të gjejë emocione të reja, por të përdorë ato të zakonshmet dhe, duke i shndërruar ato në poezi, të shprehë ndjenja që nuk janë aspak në emocionet aktuale.

Nuk besoj se njeriu rritet. Mendoj se ajo që ndodh herët në jetë është se në një moshë të caktuar njeriu qëndron në vend dhe ngec.

Poezia mund të na bëjë herë pas here pak më të vetëdijshëm për ndjenjat më të thella, të paemërtuara, të cilat formojnë nënshtresën e qenies sonë, në të cilën ne rrallë depërtojmë; sepse jeta jonë është kryesisht një evazion i vazhdueshëm ndaj vetvetes./Elida Buçpapaj

 

 

blank

Aforizma nga Isaac Asimov (Isak Asimov, 2 janar 1920 – 6 prill 1992)

VOAL – Është një kult i injorancës në Shtetet e Bashkuara dhe ka qenë gjithmonë. Lloji i anti-intelektualizmit ka qenë një fije e vazhdueshme që mbështjell jetën tonë politike dhe kulturore, e ushqyer nga nocioni i rremë se demokraci do të thotë se injoranca ime është po aq e mirë sa dituria jote.

Njerëzit që mendojnë se dinë gjithçka janë një bezdi e madhe për ata nga ne që dimë.

Subjektet individuale të fantashkencës mund të duken të parëndësishme si kurrë për kritikët dhe filozofët më të verbër të sotëm – por thelbi i trillimeve shkencore, esenca e tij është bërë vendimtare për shpëtimin tonë nëse duam të shpëtojmë fare.

Vetë-shkollimi është, besoj me vendosmëri, i vetmi lloj shkollimi që ekziston.

Shkrimtarët e trillimeve shkencore parashikojnë të pashmangshmen, dhe megjithëse problemet dhe katastrofat mund të jenë të pashmangshme, zgjidhjet nuk janë të tilla.

Dhe mbi të gjitha, mos mendo kurrë se nuk je mjaft i mirë. Njeriu nuk duhet ta mendojë kurrë këtë. Besimi im është se në jetë njerëzit do t’ju marrin sipas llogarisë tuaj.

Kreacionistët e bëjnë të tingëllojë sikur një ‘teori’ është diçka që e keni ëndërruar pasi keni qenë të dehur gjatë gjithë natës.

Kur lexoj për mënyrën se si po shkurtohen e shkurtohen fondet e bibliotekave, mund të mendoj vetëm se shoqëria amerikane ka gjetur një mënyrë më shumë për të shkatërruar veten.

Unë nuk besoj në pavdekësinë personale; e vetmja mënyrë që unë pres të kem një version të një gjëje të tillë është përmes librave të mi.

Dhuna është streha e fundit e të paaftëve.

Fraza më emocionuese për të dëgjuar në shkencë, ajo që paralajmëron zbulime të reja, nuk është ‘Eureka!’ por “Kjo është për të qeshur…”

Ekziston një dritë e vetme e shkencës dhe ta ndezësh atë kudo do të thotë të bësh dritë kudo.

Kurrë mos lejoni që ndjenja juaj e moralit të pengojë të bëni atë që është e drejtë.

Unë nuk besoj në një jetë të përtejme, kështu që nuk duhet ta kaloj tërë jetën duke i frikësuar ferrit, apo edhe më shumë nga parajsa. Pavarësisht nga torturat e ferrit, mendoj se mërzia e parajsës do të ishte edhe më e keqe.

Nuk pres të jetoj përgjithmonë, por kam ndërmend të qëndroj sa më gjatë që të jetë e mundur.

Një pjesë e panjerëzisë së kompjuterit është se, pasi programohet me kompetencë dhe funksionon pa probleme, është plotësisht i sinqertë.

Në luftë nuk vriten vetëm të gjallët.

Supozoni se ne jemi mjaft të mençur për të nxënë dhe për të ditur – dhe megjithatë jo aq të mençur për të kontrolluar mësimin dhe njohuritë tona, kështu që ne e përdorim atë për të shkatërruar veten? Edhe nëse është kështu, dija mbetet më e mirë se injoranca.

Aspekti më i trishtuar i jetës tani është se shkenca mbledh njohuri më shpejt sesa shoqëria mbledh mençuri.

Jeta është e këndshme. Vdekja është paqësore. Vetëm tranzicioni është i mundimshëm.

Njerëzimi ka yjet në të ardhmen e tij dhe kjo e ardhme është shumë e rëndës për t’u humbur nën barrën e marrëzisë së të miturve dhe besëtytnive injorante.

Të shkruash, për mua, është thjesht të mendosh me gishta.

Asnjë vendim i arsyeshëm nuk mund të merret më pa marrë parasysh jo vetëm botën siç është, por botën siç do të jetë.

Për të fyer dikë ne e quajmë atë ‘shtazor’. Për mizorinë dhe natyrën e qëllimshme, ‘njeriu’ mund të jetë fyerja më e madhe.

Një mendim delikat që zihet gabim mund të shkaktojë ende një kërkim të frytshëm që mund të përcaktojë të vërteta me vlerë të madhe.

Të gjitha llojet e gabimeve kompjuterike po shfaqen tani. Do të habiteshit të dini numrin e mjekëve që pretendojnë se po trajtojnë burra shtatzënë.

Ndërkohë, frika nga katastrofa universale ra në nivelin më të ulët në të gjithë botën.

Nuk kam frikë nga kompjuterët. Kam frikë nga mungesa e tyre.

Është ndryshimi, ndryshimi i vazhdueshëm, ndryshimi i pashmangshëm, ai që është faktori dominues në shoqërinë e sotme. Asnjë vendim i arsyeshëm nuk mund të merret më pa marrë parasysh jo vetëm botën siç është, por botën siç do të jetë.

Kënaqësia e vërtetë është në zbulimin dhe jo në njohjen.

Nëse dituria mund të krijojë probleme, nuk mund t’i zgjidhim ato nëpërmjet injorancës.

Nëse doktori im do të më thoshte se kam vetëm gjashtë minuta jetë, nuk do të stepesha. Do të shkruaja pak më shpejt.

Unë nuk jam lexues i shpejtë. Unë jam një kuptues i shpejtë.

Unë shkruaj për të njëjtën arsye që marr frymë – sepse nëse nuk do ta bëja, do të vdisja.

Kishte lexuar shumë, po të merret parasysh jeta e tij e gjatë; por soditja e tij ishte shumë më tepër se leximi i tij. Ai kishte zakon të thoshte se nëse do të kishte lexuar aq shumë sa njerëzit e tjerë, nuk do të kishte ditur më shumë se njerëzit e tjerë./Elida Buçpapaj

 

 

 

 

blank

10 shprehje nga Xhovani Bokaço (Giovanni Boccaccio)

“Asgjë nuk është aq e pahijshme sa nuk mund t’i thuhet dikujt nëse përdor fjalët e duhura për ta shprehur.”

“Buza e puthur nuk e humb freskinë e saj, përkundrazi ripërtërihet ashtu si hëna.”
“Parajsa do të ishte vërtet parajsë nëse aty, të dashuruarve do t’u lejohej gjithë kënaqësia që kanë marrë në tokë”.

“Më mirë të rrish me djajtë: në gjashtë nga shtatë raste nuk dinë se çfarë duan”.

“Askush nuk do ta dijë kurrë dhe një mëkat i fshehur është gjysmë i falur “.

“Krijesa budallaqe, nuk e keni idenë se sa poshtërsi fshihet në një pamje aq të dlirë”.

“Nga gjithë gjurullditë e kësaj bote, vetëm varfëria nuk ndjell zili”.

“Bëni si themi ne jo si bëjmë ne”

“Gabimet e kryera në të kaluarën e largët është shumë më e lehtë t’i dënosh sesa t’i rregullosh.”

“Atje përmendën një thënie të famshme se shërbimi më i mirë që mund t’i bëhej Zotit qeknësh ta shpiesh djallin në ferr”

blank

Aforizma nga George Washington (Xhorxh Uashington, 22 shkurt 1732 – 14 dhjetor 1799)

VOAL – Nëse na hiqet liria e fjalës, atëherë memecë dhe të heshtur mund të na çojnë si delet në thertore.

Është shumë më mirë të jesh vetëm, sesa të jesh në shoqëri të keqe.

Të jesh i përgatitur për luftë është një nga mjetet më efektive për të ruajtur paqen.

E vërteta përfundimisht do të mbizotërojë aty ku ka dhimbje për ta nxjerrë në dritë.

Disiplina është shpirti i një ushtrie. I bën numrat e vegjël të frikshëm; siguron sukses për të dobëtit dhe respekt për të gjithë.

Liria, kur fillon të zërë rrënjë, është një bimë me rritje të shpejtë.

Është më mirë të mos ofroni asnjë justifikim sesa një justifikim të keq.

Shqetësimi është interesi që paguajnë ata që huazojnë telashe.

Miqësia e vërtetë është një bimë me rritje të ngadaltë dhe duhet t’iu nënshtrohet dhe t’iu rezistojë goditjeve të fatkeqësisë, përpara se të ketë të drejtën e emërtimit.

Jini të sjellshëm me të gjithë, por intimë me pak njerëz dhe lërini ata sa të sprovohen mirë përpara se t’u jepni besimin tuaj.

Shpresoj se do të kem qëndrueshmëri dhe virtyt të mjaftueshëm për të ruajtur atë që e konsideroj më të lakmueshëm nga të gjithë titujt, karakterin e një njeriu të ndershëm.

Le të ngremë një standard të cilin të mençurit dhe të ndershmit mund ta rregullojnë; pjesa tjetër është në duart e Zotit.

Pak njerëz kanë virtyt për t’i bërë ballë ofertuesit më të lartë.

Kushtetuta është udhërrëfyesi që nuk do ta braktis kurrë.

Praktika e marrë dhe e ligë e mallkimit dhe sharjes profane është një ves kaq i poshtër dhe i ulët sa çdo person me sens dhe karakter e urren dhe e përbuz atë.

Është afër koha e cila duhet të përcaktojë nëse amerikanët do të jenë njerëz të lirë apo skllevër.

Ne nuk duhet të kthejmë kokën pas nëse nuk do të nxjerrim mësime të dobishme nga gabimet e së shkuarës dhe për të përfituar nga përvoja e blerë shtrenjt.

Ligjet e bëra me pëlqim të përbashkët nuk duhet të shkelen nga individët.

Punoni për të mbajtur gjallë në gjoksin tuaj atë shkëndijë të vogël zjarri qiellor të quajtur ndërgjegje.

Pushteti arbitrar vendoset më lehtë mbi rrënojat e lirisë së abuzuar nga shthurjet.

Lumturia dhe detyra morale janë të lidhura në mënyrë të pandashme.

Dëshira ime e parë është të shoh këtë murtajë të njerëzimit, luftën, të dëbuar nga toka.

Dominimi alternativ i një fraksioni mbi një tjetër, i mprehur nga fryma e hakmarrjes, e natyrshme për përçarjen partiake, e cila në epoka dhe vende të ndryshme ka kryer tmerret më të rënda, është në vetvete një despotizëm i frikshëm. Por kjo çon në një despotizëm më zyrtar dhe të përhershëm.

Ruani mirëbesim dhe drejtësi ndaj të gjitha kombeve. Kultivoni paqen dhe harmoninë me të gjithë.

Lëre zemrën tënde të ndjejë vuajtjet dhe ankthin e të gjithëve dhe dora jote le të japë në raport me portofolin tënd.

Baza e sistemit tonë politik është e drejta e njerëzve për të bërë dhe për të ndryshuar kushtetutat e tyre të qeverisjes.

Kur morëm Ushtarin, nuk e lamë mënjanë Qytetarin.

Një ditë, duke ndjekur shembullin e Shteteve të Bashkuara të Amerikës, do të ketë një Shtetet e Bashkuara të Evropës.

Do të konsiderohet një xhelozi e padrejtë dhe e pamatur për t’i hequr një njeriu lirinë e tij natyrore me supozimin se ai mund ta abuzojë atë.

Nuk ka asgjë më të mirë sesa promovimi i shkencës dhe letërsisë. Dija është në çdo vend baza më e sigurt e lumturisë publike./Elida Buçpapaj

 

 

 

 

blank

Aforizma nga Rudyard Kipling (30 dhjetor 1865 – 18 janar 1936)

VOAL – Zoti nuk mund të ishte kudo, dhe për këtë arsye ai bëri nënat.


Të gjithë njerëzit si ne jemi ne, dhe të gjithë të tjerët janë Ata.


Individit i është dashur gjithmonë të luftojë për të mos u mbingarkuar nga fisi. Nëse e provoni, do të jeni shpesh të vetmuar dhe ndonjëherë të frikësuar. Por asnjë çmim nuk është shumë i lartë për të paguar për privilegjin e zotërimit të vetes.


Një grua është vetëm një grua, por një puro e mirë është një tym.


Asnjëherë mos shikoni prapa ose do të bini nga shkallët.


Unë kam goditur një qytet – një qytet të vërtetë – dhe e quajnë Çikago… Unë urgjentisht dëshiroj të mos e shoh më kurrë. Ajo është e banuar nga egërsirat.


Kopshtet nuk bëhen duke kënduar ‘Oh, sa bukur’ dhe duke u ulur nën hije.


Udhëton më shpejt ai që udhëton vetëm.


Për mëkatin që bëjnë dy nga dy duhet të paguajnë një nga një.


Nëse historia do të mësohej në formën e tregimeve, ajo nuk do të harrohej kurrë.


Është e zgjuar, por a është Art?


Ne kemi dyzet milionë arsye për dështim, por asnjë justifikim të vetëm.


Unë gjithmonë preferoj të besoj më të mirën e të gjithëve, kjo kursen shumë telashe.


Supozimi i një gruaje është shumë më i saktë se siguria e një burri.


Ai u mbështoll me citate – ashtu si një lypës do të mbështillej në purpurin e Perandorëve.


Azia nuk do të qytetërohet sipas metodave të Perëndimit. Ka shumë Azi dhe ajo është shumë e vjetër./Elida Buçpapaj

blank

Aforizma nga Freddie Mercury (5 shtator 1946 – 24 nëntor 1991)

VOAL – Ju mund të jeni gjithçka që dëshironi, thjesht transformojeni veten në atë që mendoni se mund të jeni.

Unë kurrë nuk mbaj para me vete, ashtu si Nëna Mbretëreshë. Më pëlqen të jem zuskë dhe më pëlqen të jem i rrethuar nga zuska. Unë jam kurva e muzikës!

Dua të konfirmoj se jam HIV pozitiv: kam SIDA. E kam parë të arsyeshme ta mbaj këtë informacion konfidencial deri tani për të mbrojtur privatësinë e atyre që më rrethojnë. Megjithatë, është koha që miqtë dhe fansat e mi në mbarë botën të dinë të vërtetën. Shpresoj që të gjithë të bashkohen me mua, mjekët e mi dhe ata në mbarë botën në luftën kundër kësaj sëmundjeje të tmerrshme.

[Deklaratë për shtyp, 23 nëntor 1991]

Një vit dashuri është më mirë se një jetë vetmi.
Një moment romantik në krahët tuaj/është si një yll që kalon në zemrën time.

Shikoni, me siguri e kuptoni se me çfarë kam të bëj. Unë e kam këtë gjë dhe me sa di nuk ka shërim dhe më ka mbetur vetëm pak kohë. Unë dua ta bëj këtë bisedë, dua ta vazhdoj jetën time pikërisht ashtu siç është, dua të bëj regjistrime, nuk dua që askush ta dijë dhe nuk dua që askush të flasë për këtë që tani e tutje. Kjo eshte e gjitha. [për anëtarët e Queen]

Unë nuk bëra asnjë përpjekje për t’u bërë mjeshtër kitare, sepse nuk mund t’i bija asaj mizerje kitarë.

Unë kurrë nuk e kam menduar veten si lider. Ndoshta, si personi më i rëndësishëm.

Unë jam vetvetja, e dini, vetëm unë. Herë herë jam shumë i çorganizuar, herë të tjera jam i organizuar dhe … jam vetvetja.

Kohët e fundit ka pasur shumë spekulime për një grup të caktuar të quajtur Queen … supozimet thonë … ata thonë se do të ndahemi, si mendoni? [turma bërtet, “Jo!”] Ata flasin nga këtu! [Dhe tregon fundshpinën.] Më falni, por unë do të them atë që dua … e dini se çfarë dua të them. Pra, harrojini ato thashetheme, ne do të jemi bashkë derisa … dreq … ne vdesim! Vazhdoj [duartrokitjet duke e nderprere]… Duhet t’ju them… vazhdoj te dua t’i le, por ata nuk do te me lene… gjithashtu mendoj se nuk jemi keq qe jemi kater Queen me kalimin e viteve. Si mendoni ju. Kjo është një këngë e re: Kush dëshiron të jetojë përgjithmonë./Elida Buçpapaj

blank

Aforizma nga Roald Dahl ( 13 shtator 1916 – 23 nëntor 1990)

VOAL – Një marrëzi e vogël herë pas here shijohet nga njerëzit më të mençur.

A predikuan një gjë dhe praktikuan një tjetër, këta njerëz të Perëndisë?
Linja mes qeshjes së zëshme dhe qarjes nga një fatkeqësi është shumë, shumë e hollë. Në rrugë sheh një djalë që rrëshqet në lëkurën e një bananeje dhe ju vrumbulloni nga e qeshura kur ai bie me në tokë me të pasmet e tij. Nëse duke e bërë këtë, papritmas e shihni se ai ka thyer një këmbë, shumë shpejt pushoni së qeshuri dhe nuk është shaka më.
Nëse librat e mi mund t’i ndihmojnë fëmijët të bëhen lexues, atëherë ndjej se kam arritur diçka të rëndësishme.
Një njeri është budalla sa të bëhet shkrimtar. Kompensimi i tij i vetëm është liria absolute.
Në ditët e sotme mund të shkosh kudo në botë për disa orë dhe asgjë nuk është përrallore më.
Dy orë shkrime të trillimeve e lënë këtë shkrimtar të shkretë plotësisht. Për këto dy orë ai ka qenë në një vend tjetër me njerëz krejtësisht të ndryshëm.
Një shkrimtar i trillimeve jeton në frikë. Çdo ditë e re kërkon ide të reja dhe ai kurrë nuk mund të jetë i sigurt nëse do t’i dalë me to apo jo.
Gjatë gjithë jetës sime në shkollë, unë u tmerrova nga fakti që mësuesit dhe djemtë e rritur lejoheshin të lëndonin me fjalë djem të tjerë, dhe ndonjëherë shumë rëndë.
Të gjithë fëmijët norvegjezë mësojnë të notojnë kur janë shumë të vegjël sepse nëse nuk di të notosh është e vështirë të gjesh një vend për t’u larë.
Babai im ishte një norvegjez i ardhur nga një qytet i vogël afër Oslos. Ai theu krahun në bërryl kur ishte 14 vjeç dhe ia amputuan atë.
Kur shkruani një libër, me njerëz të cilët me kafshët, nuk është mirë të kesh njerëz të zakonshëm, sepse ata nuk do t’i interesojnë fare lexuesit. Çdo shkrimtar në botë duhet të përdorë personazhet që kanë diçka interesante në to, dhe kjo është edhe më e vërtetë në librat për fëmijë./Elida Buçpapaj
blank

Aforizma nga Amy Winehouse (Emi Uajnhauz, 14 shtator 1983 – 23 korrik 2011)

VOAL – Çdo situatë e keqe është një këngë blues që pret të ndodhë.

Unë përkas i shkollës së mendimit sipas së cilës, nëse nuk mund të zgjidhni diçka për veten tuaj, askush nuk mund t’ju ndihmojë. Rehabilitimi është i shkëlqyeshëm për disa njerëz, por jo për të tjerët.

Nuk ka kuptim të thuash asgjë përveç së vërtetës.

Unë shkruaj këngë për gjëra që nuk mund t’i tejkaloj personalisht – dhe pasi i shkruaj ndihem më mirë.

Më pëlqejnë vajzat e rafinuara. Unë jam më shumë djalë sesa vajzë.

Nëse do të dëgjoja dikë tjetër të këndonte si unë, do ta blija me një rrahje zemre.

Tani mendoj se të shkosh në palestër është ilaçi më i mirë. Shkoj katër herë në javë dhe më jep gjallërinë që më duhet.

Prindërit e mi e kuptuan shumë mirë se do të bëja çfarë të doja, dhe kjo ishte e duhura, me të vërtetë.

Unë nuk kam nevoja emocionale, vetëm fizike.

Unë jam më e lumtura me familjen time rreth meje.

E di që jam e talentuar, por nuk erdha në jetë për të kënduar. Unë erdha në jetë për të qenë grua, nënë dhe të kujdesesha për familjen time. Unë e dua atë që bëj, por jo gjithçka fillon dhe mbaron aty.

Jeta është e shkurtër. Çdo gjë mund të ndodhë, dhe zakonisht ndodh, kështu që nuk ka kuptim të rrish duke menduar për të gjitha nësetë, ndoshtat, potë dhe jotë.

Nëse do të vdisja nesër, do të isha një vajzë e lumtur./Elida Buçpapaj

 

blank

Aforizma nga John Locke (Xhon Lok, 29 gusht 1632 – 28 tetor 1704)

VOAL – E gjithë pasuria është produkt i punës.

Përmirësimi i të kuptuarit është për dy qëllime: së pari, rritja jonë e njohurive; së dyti, për të na mundësuar që t’ua japim atë njohuri të tjerëve.

Qëllimi i ligjit nuk është të shfuqizojë apo të frenojë, por të ruajë dhe zgjerojë lirinë. Sepse në të gjitha gjendjet e qenieve të krijuara të afta për ligj, ku nuk ka ligj, nuk ka liri.

Prindërit pyesin pse përrenjtë janë të hidhur, kur ata vetë e kanë helmuar burimin.

Ajo që ju shqetëson, ju zotëron.

I gjithë njerëzimi … duke qenë të gjithë të barabartë dhe të pavarur, askush nuk do të dëmtojë tjetrin në jetën, shëndetin, lirinë ose pronën e tij.

Qeveria nuk ka qëllim tjetër, veç ruajtjen e pronës.

Gardhi i vetëm ndaj botës është njohja e plotë e saj.

Njohuritë e askujt nuk mund të shkojnë përtej përvojës së tij.

Çdo njeri ka një pronë në personin e tij. Askush nuk ka të drejtë ndaj saj, përveç vetes.

Të ardhurat tona janë si këpucët tona; nëse janë shumë të vogla, na shtrëngojnë dhe na shkaktojnë shimbje; por nëse janë shumë të mëdha, ato na bëjnë të pengohemi dhe të rrëzohemi.

Është diçka tjetër nëse i thua një njeriu se ai është në gabim, dhe një gjë tjetër ta vësh atë në zotërim të së vërtetës.

Arsyeja pse njerëzit hyjnë në shoqëri është ruajtja e pronës së tyre.

Leximi e furnizon mendjen vetëm me materiale të dijes; është të menduarit që na bën atë që lexojmë.

Të duam fqinjin tonë si veten është një e vërtetë e tillë për rregullimin e shoqërisë njerëzore, saqë vetëm me këtë mund të përcaktohen të gjitha rastet në moralin shoqëror.

Guximi është roja dhe mbështetja e virtyteve të tjera.

Edukimi fillon të ndërtojë një zotëri, por leximi, shoqëria e mirë dhe reflektimi duhet ta përfundojnë së ndërtuari atë. 

Një mendje e shëndoshë në një trup të shëndoshë, është një përshkrim i shkurtër, por i plotë i një gjendjeje të lumtur në këtë Botë: ai që i ka këto të dyja, ka pak më shumë për të dëshiruar; dhe ai që dëshiron njërën prej tyre, do të jetë pak më mirë për çdo gjë tjetër.

Aty ku nuk ka pronë nuk ka padrejtësi.

Unë gjithmonë kam menduar se veprimet e njerëzve janë interpretuesit më të mirë të mendimeve të tyre.

Mendimet e reja dyshohen gjithmonë dhe zakonisht kundërshtohen, pa ndonjë arsye tjetër, por sepse ato nuk janë tashmë të zakonshme.

Gjërat e kësaj bote janë në një fluks kaq konstant, saqë asgjë nuk mbetet gjatë në të njëjtën gjendje.

Bibla është një nga bekimet më të mëdha të dhëna nga Zoti për fëmijët e njerëzve. Ajo ka Zotin për autor të saj; shpëtimin e ka për qëllim të saj dhe të vërtetën pa asnjë përzierje e ka për çështje të saj. Është e gjitha e pastër.

Ne jemi si kameleonë, marrim ngjyrën tonë dhe ngjyrën e karakterit tonë moral, nga ata që janë përreth nesh.

Disiplina e dëshirës është sfondi i karakterit.

Shpesh ka më shumë për të mësuar nga pyetjet e papritura të një fëmije sesa nga fjalimet e burrave.

Moda në pjesën më të madhe nuk është gjë tjetër veçse shfaqje e pasurive.

Një njeri i shkëlqyer, si metali i çmuar, është në çdo mënyrë i pandryshueshëm; Një zuzar, si anët e një peshoreje, është gjithmonë i ndryshëm, lart e poshtë./Elida Buçpapaj

 

 

 

 

 

 

 


blank
blank
Send this to a friend