VOAL

VOAL

Zvicra në kërkim të një vaksine kundër lisë së majmunëve

May 23, 2022
blank

Komentet

blank

Verë e ngarkuar me punë për Qeverinë Zvicerane

VOAL- Anëtarët e Këshillit Federal do të përfitojnë nga javët e verës pa seanca qeveritare për të shijuar disa pushime, kryesisht në Zvicër. Megjithatë, në axhendën e ministrave nuk do të mungojnë emërimet zyrtare.

Për shembull, Presidenti i Konfederatës Ignazio Cassis do të marrë pjesë në Konferencën e 10-të të Rishikimit të Traktatit të Mospërhapjes së Armëve Bërthamore në Nju Jork, nga 2 deri më 4 gusht. Ministri i Jashtëm më pas do ta kalojë kohën e lirë në Ticino.

Gjithashtu jashtë vendit për këshilltaren tjetër federale liberal-radikale Karin Keller-Sutter. Në muajin korrik, ajo do të marrë pjesë në një takim të ministrave të Brendshëm të zonës Shengen në Pragë, kryeqyteti i Republikës Çeke, ndërsa sangallezja ka planifikuar t’i kalojë pushimet me miqtë dhe familjarët.

Guy Parmelin do të jetë në një ditë pune katër-ditore në Afrikën e Jugut këtë javë. Ministri i Ekonomisë do të qëndrojë në shtëpi për festat e fundvitit, por planifikon të informohet rregullisht për të gjitha dosjet e nxehta; para së gjithash për vështirësitë në prokurim dhe atë për konfliktin ukrainas.

Nga ana e saj, Simonetta Sommaruga do të angazhohet mes 7 dhe 19 korrikut në takime me homologët e saj evropianë në Bazel, Pragë dhe Berlin. Diskutimet do të fokusohen në çështje që lidhen me mjedisin dhe energjinë. Ministrja socialiste më vonë do të pushojë disa ditë në Zvicër, për të shëtitur dhe ndjekur koncerte.

Viola Amherd është e vetmja që planifikon një udhëtim jashtë kufijve kombëtarë. Për pjesën tjetër do të qëndrojë në Zvicër, duke i lejuar vetes disa ekskursione në këmbë ose me biçikletë. Në vendlindje do të qëndrojë edhe Alain Berset, i cili ka në plan të gëzojë familjen. Planet e pushimeve të Ueli Maurer nga ana tjetër ishin top sekret dhe ai nuk i bëri të ditura duke i konsideruar si çështje private. E sigurt është se data 1 gusht është logjikisht e rrethuar me të kuqe në axhendën e anëtarëve të Qeverisë. Shumica prej tyre do të udhëtojnë në të gjithë vendin për të marrë pjesë në festimet tradicionale të Ditës Kombëtare. rsi-eb

blank

Deklarata e Luganos: Shtatë Parimet

Ignazio Cassis në fund të konferencës ilustroi kriteret themelore të Deklaratës

 

VOAL- “Principi di Lugano”, ose “Parimet e Luganos”, ja rezultati i Konferencës për rindërtimin e Ukrainës më 4 dhe 5 korrik 2022. Presidenti i Konfederatës, Ignazio Cassis, i ilustroi sot, të martën, duke mbyllur konferencë në Palazzo dei Congressi.

“Deklarata e Luganos” fokusohet veçanërisht në shtatë parime, të fokusuara në reformat strukturore të Ukrainës të nevojshme për të krijuar një shtet gjithëpërfshirës, ​​të barabartë, demokratik dhe të ligjshëm. Kjo do të bazohet në respektimin e të drejtave njerëzore, sociale dhe kulturore. Për më tepër, duhet të garantohet niveli më i lartë i transparencës në mënyrën se si do të përdoren fondet e rindërtimit dhe aksesi i plotë në to nga të gjithë aktorët socialë dhe ekonomikë, pa përjashtim: barazia dhe përfshirja duhet të jenë fjalët kryesore.
Më në detaje:

1. Partneritet

Procesi i rindërtimit do të jetë në duart e autoriteteve ukrainase, por me mbështetjen dhe bashkëpunimin e partnerëve ndërkombëtarë

Ecuria e planit të rindërtimit, si dhe përdorimi korrekt i fondeve të akorduara do të verifikohen përmes vlerësimeve të rregullta.

2. Reformat

Plani i rindërtimit synon të përshpejtojë dhe thellojë arritjen e objektivave të reformës ukrainase në përputhje me atë që kërkohet për t’u bërë një shtet anëtar i Bashkimit Evropian

3. Transparenca, llogaridhënia dhe sundimi i ligjit

Plani i rindërtimit të Ukrainës duhet të jetë transparent dhe i përgjegjshëm ndaj popullit ukrainas. Sundimi i ligjit do të duhet të forcohet në mënyrë strukturore dhe të çrrënjoset korrupsioni sistemik. Të gjitha fondet e alokuara do të duhet të ndahen në mënyrë të drejtë dhe transparente.

4. Pjesëmarrja demokratike

Procesi i rindërtimit duhet të jetë rezultat i një përpjekjeje kolektive nga i gjithë populli ukrainas dhe i bazuar në pjesëmarrjen demokratike të të gjithë ukrainasve, përfshirë ata që janë aktualisht jashtë vendit për shkak të konfliktit. Për më tepër, do të duhet të mundësojë krijimin e një sistemi efikas të vetëqeverisjes lokale dhe decentralizimit shtetëror.

5. Bashkëpunim në të gjitha nivelet

Procesi i rindërtimit duhet të lehtësojë bashkëpunimin midis aktorëve kombëtarë dhe ndërkombëtarë ukrainas, duke përfshirë sektorin privat, aktorët e shoqërisë civile, akademikët dhe të gjithë aktorët vendorë.

6. Barazia gjinore dhe përfshirja sociale

Procesi i rindërtimit duhet të jetë gjithëpërfshirës dhe të sigurojë barazinë gjinore, si dhe respektimin e të drejtave njerëzore, ekonomike, kulturore dhe sociale.

Të gjithë duhet të përfitojnë nga procesi i rindërtimit dhe askush nuk duhet të përjashtohet. Pabarazitë do të duhet të reduktohen.

7. Qëndrueshmëria

Plani do të duhet të rindërtojë një Ukrainë të qëndrueshme, në përputhje me Axhendën 2030 për zhvillim të qëndrueshëm dhe me parimet e Marrëveshjes së Parisit, duke integruar dimensionin mjedisor së bashku me atë social dhe ekonomik si dhe atë të tranzicionit të gjelbër. rsi-eb

blank

Prezantohet “Deklarata e Luganos”

Deklarata e Luganos

U prezantua dokumenti përfundimtar i Konferencës së Rimëkëmbjes së Ukrainës: shtatë pika kryesore – Cassis: “Vlerat themelore dhe të qëndrueshme”

 

VOAL- Deklarata e Luganos është gati. Dokumenti u prezantua sot në mëngjes në Pallatin e Kongresit nga Presidenti i Konfederatës Ignazio Cassis dhe kryeministri ukrainas Denys Smihal.

“Këtu në Lugano – tha Cassis – ne kemi nisur një proces të rimëkëmbjes së Ukrainës në nivel ndërkombëtar dhe kemi vendosur parimet që qëndrojnë në themel të kësaj rimëkëmbjeje. Unë shoh vlera themelore dhe të qëndrueshme në këtë dokument. Ajo që kemi arritur është e konsoliduar në Deklaratën e Luganos”.

Cassis më pas shpjegoi se gjithçka fokusohet në “Shtatë Parimet e Luganos”, të cilat shënojnë fillimin e një procesi të gjatë rimëkëmbjeje, duke përcaktuar kriteret dhe metodat dhe duke e lidhur rimëkëmbjen me reformat e nevojshme. Presidenti i Konfederatës shqyrtoi shkurtimisht këto pika, të cilat kanë të bëjnë me partneritetet, reformat, transparencën dhe luftën kundër korrupsionit, pjesëmarrjen demokratike, angazhimin e aktorëve të shumtë ndërkombëtarë dhe vendorë, vëmendjen dhe përfshirjen e minoriteteve dhe, në fund, qëndrueshmërinë (mjedisore dhe ekonomike) të të gjithë procesit. Në fund, Cassis falënderoi edhe Britaninë e Madhe, e cila “e mirëpriti dëshmitarin” për konferencën e radhës të këtij lloji.

Rindërtimi: nevojat sot

Lidhur me rindërtimin fizik, kryeministri ukrainas Denys Smihal prezantoi dje (e hënë) një plan prej 750 miliardë dollarësh. Sot (e martë) në fazat përfundimtare të konferencës së Luganos, duke paraqitur dokumentin përfundimtar, Smihal falënderoi Ignazio Cassis dhe Ursula Von Der Leyen “për mbështetjen e vendit tonë dhe organizimin e kësaj konference”. Smihal më pas shpjegoi se “harta e rrugës” për rindërtimin e paraqitur dje u njoh si dokumenti kryesor për rindërtimin: “Të gjithë e dimë se është një dokument ‘i hapur’ dhe se mund të modifikohet dhe përshtatet ende me zhvillimin e situatës, por është ende fillimi i një rrugëtimi të gjatë. Sot të gjithë pjesëmarrësit në këtë konferencë mbështetën krijimin e platformës për zbatimin e këtij plani, plan për të cilin do të fillojmë të punojmë sot”, përfundoi Smihal, i cili shpresoi që vitin e ardhshëm, në Britaninë e Madhe, të mos flasim aq shumë për planin. por për rezultatet e saj të para. rsi-eb

blank

Natë me mot të keq në Zvicër

VOAL- Të hënën pasdite dhe më pas natën e së martës, Zvicra u godit nga stuhi të tjera të forta. Emmental dhe Bernese Oberland u prekën veçanërisht nga shirat e rrëmbyeshëm. Në Zvicrën qendrore, disa lumenj kanë thyer brigjet e tyre. Në Kriens (LU), për shembull, rrugët u përmbytën nga vërshimi i disa përrenjve, ndërsa në kantonin e Bernës, në rajonin Thun, pati stuhi të forta breshëri.

Për shkak të një stuhie të dhunshme, lumi Emme u fry me shpejtësi në pak minuta dhe mbajti shumë materiale në rrjedhën e tij, kështu që, siç raportuan disa gazeta zvicerane-gjermane, një hotel në Schangnau (BE) u përmbyt plotësisht. Sipas informacioneve aktuale nga policia kantonale e Bernes, nuk ka të lënduar, punimet restauruese janë duke u zhvilluar dhe për momentin është ende e pamundur të përcaktohet sasia totale e dëmeve të shkaktuara nga kjo valë moti i keq.

Pasojat e motit të keq në bujqësi

Një rrëshqitje dheu shpërtheu në Vaduz, kryeqyteti i Lihtenshtajnit. Pjerrësia e pjerrët në një zonë me popullsi të rrallë ka fshirë pemët dhe ka sjellë masa të konsiderueshme balte dhe mbeturinash në rrjedhën e poshtme. Qeveria e Lihtenshtajnit më pas deklaroi se aktualisht nuk ka asnjë rrezik për popullatën. rsi-eb

blank

Lugano: në origjinën e një Konference

Presidenti i Konfederatës Ignazio Cassis këtu, në hapjen e Konferencës së Luganos, me kryeministrin ukrainas Denys Shmyhal

Si arritëm në konferencën për Ukrainën që po zhvillohet në brigjet e Ceresio? URC, nxitja e saj për reforma dhe riorientimi i objektivave pas pushtimit rus

 

VOAL- Si arritëm në Konferencën për Ukrainën që po zhvillohet në Lugano? Ndryshe nga sa mund të mendohet, kjo nuk është një konferencë e thirrur në vazhdën e ngjarjeve dramatike që vazhdojnë të shkatërrojnë Ukrainën. Përkundrazi, ajo kishte kohë që ishte në axhendën ndërkombëtare dhe në kuadër të konferencave të nivelit të lartë që në pesë vitet e fundit janë organizuar dhe fokusuar në të ardhmen e këtij vendi.

Konferenca e parë e Reformës së Ukrainës (URC) në fakt u mbajt në Vilnius, Lituani, në korrik 2017. Pasuan konferencat e organizuara në Kopenhagë (qershor 2018) dhe Toronto (korrik 2019). URC-ja e katërt ishte planifikuar të zhvillohej sërish në Vilnius, në vitin 2020, por u shty për vitin e ardhshëm për shkak të pasojave të krizës pandemike. Me mbylljen e edicionit 2021, Ignazio Cassis mori zyrtarisht presidencën e URC-së në emër të Zvicrës.

Në qendër të botimeve të mëparshme, siç tregonte emërtimi origjinal i Konferencës, ishin reformat e brendshme që Ukraina, tashmë shumë përpara pushtimit rus, ndërmori të zbatonte në nivel politik, ekonomik dhe social për t’iu afruar modeleve evropiane. Ka fusha të ndryshme veprimi: si shëndetësia, bankat, arsimi, energjia, lufta kundër korrupsionit dhe decentralizimi. Deri më tani, rruga e këtyre reformave ka rezultuar të jetë me gunga në disa raste: ngjarje të tilla si aneksimi rus i Krimesë, konfliktet e armatosura që shpërthyen në lindje të vendit dhe sigurisht ndikimi i pandemisë, kanë komplikuar. atë. Por në fund, shkalla e progresit të bërë deri tani ndihmoi që BE-ja, më 23 qershor të kaluar, t’i jepte Ukrainës statusin e vendit kandidat për hyrje në Bashkim.

Rreth dhjetë ditë para Konferencës së Luganos, BE i caktoi zyrtarisht Ukrainës statusin e vendit kandidat për hyrje në Bashkim. Këtu Ursula von der Leyen, Presidentja e Komisionit Evropian, u përshëndet dje nga Ignazio Cassis me mbërritjen e tij në brigjet e Ceresio

 

Lufta e nisur nga Rusia mund të pasohej vetëm nga një riorientim i domosdoshëm i qëllimeve të Konferencës: theksi, në Lugano, përqendrohet në sfidat që do të lidhen me rindërtimin e vendit (konferenca tani quhet Konferenca e Rimëkëmbjes së Ukrainës ) dhe për të mbështetur në këtë kuptim komunitetin ndërkombëtar: prioritetet, metodat dhe parimet që lidhen me procesin e rindërtimit janë në qendër të punës. Por, dosja e reformave, pavarësisht ndryshimit të kursit, nuk ka kaluar tërësisht në alternativë: në Lugano, në fakt, diskutohet edhe për ato që në Ukrainë mund të zbatoheshin edhe në rrethanat aktuale.

Aleks Ricordi-EB

blank

Aeroporti i Zyrihut është gati për verën

Midis 80 000 dhe 90 000 pasagjerë priten fundjavën e ardhshme. Dhe nuk pritet asnjë shqetësim: aeroporti ka staf të mjaftueshëm

VOAL- Aeroporti i Zyrihut është gati të përballojë fluksin e udhëtarëve që nisen për pushimet verore. Kështu lexohet në një deklaratë të lëshuar sot, të hënën, nga Flughafen Zürich. Në fakt, aeroporti nuk do të përballej me mungesë stafi. Dhe prandaj po përgatitet për nisjet e verës: vetëm për fundjavën e ardhshme priten nga 80,000 deri në 90,000 pasagjerë.

Megjithatë, disa vonesa mund të ndodhin për shkak të mungesës së stafit në aeroportet e tjera evropiane. Një situatë që mund të ketë pasoja në aeroportin e Klotenit, thotë kompania ende. Megjithatë, menaxherët sigurojnë se po punojnë me kapacitet të plotë për të minimizuar këto shqetësime.

Megjithatë, në sektorin e aviacionit, mungesa e personelit mbetet një çështje aktuale. Linja ajrore zvicerane, për shembull, kohët e fundit njoftoi anulimin e qindra fluturimeve si për verën ashtu edhe për muajt në vijim. Arsyeja? Vetëm mungesa e stafit. Problemi prek edhe ekuipazhin tokësor.

Për të reduktuar çdo shqetësim dhe vonesë, udhëtarët mund të bëjnë gjithashtu pjesën e tyre, thekson Flughafen Zürich. Si? Duke informuar në kohë për kërkesat e hyrjes në vendin e destinacionit dhe dokumentacionin e kërkuar për check-in. Dokumentacioni që zakonisht mund të ngarkohet në platformën e linjës ajrore direkt nga shtëpia. Rekomandohet gjithashtu përdorimi i check-in-it në internet dhe printimi i etiketës së bagazhit në shtëpi.

Si gjithmonë, udhëtarëve u rekomandohet të arrijnë në aeroport deri në tre orë para kohës së nisjes së fluturimit. Në sfera të caktuara kohore, aeroporti regjistron një numër pasagjerësh të krahasueshëm me atë të periudhës para pandemisë, me problemet e pritjes pasuese, thuhet në shënim.
Nisja për në Spanjë dhe Shtetet e Bashkuara

Por cilat janë destinacionet më të njohura për udhëtarët që nisen nga aeroporti i Zyrihut? Këto janë Spanja, Shtetet e Bashkuara, Gjermania, Italia, Mbretëria e Bashkuar, Turqia, Greqia dhe Portugalia.

Ne ende nuk fluturojmë si para pandemisë

Pavarësisht etjes për udhëtime, aeroporti i Zyrihut nuk i ka arritur ende nivelet para Covid. Por ai vazhdon të rritet: majin e kaluar (këto janë të dhënat më të fundit të disponueshme në lidhje me udhëtarët) aeroporti u përdor nga 1.9 milion pasagjerë, pothuajse një e treta më pak se përpara pandemisë. Megjithatë, udhëtarët janë rritur ndjeshëm krahasuar me të njëjtin muaj të një viti më parë.

Për muajin qershor disponohen të dhënat për lëvizjet ajrore, të cilat kanë mbetur pothuajse identike me ato të majit: me 19.555 ngritje dhe ulje, ka një rënie të lehtë për shkak të mbylljes së përkohshme të hapësirës ajrore që ndodhi në mes të muaji për shkak të një problemi me kompjuterin Skyguide. rsi-eb

blank

Në Lugano për të menduar për të ardhmen e Ukrainës

Hapet konferenca për rindërtimin e vendit, por përplasjet në terren vazhdojnë

VOAL- Hedhja e themeleve për rindërtimin e Ukrainës: ky është qëllimi i konferencës së Luganos, e cila nis sot, të hënën, dhe përfundon nesër në mbrëmje. Një mijë të ftuar morën pjesë në aktivitet, duke përfshirë delegacionin ukrainas të kryesuar nga kryeministri Denys Smihal, si dhe disa krerë qeverish, ministra, zëvendësministra dhe sekretarë të shtetit, përfaqësues të shoqërisë civile dhe organizatave të ndryshme ndërkombëtare. Në qytet, fjalë për fjalë i blinduar për këtë rast, pritet edhe ardhja e Presidentes së Komisionit Evropian Ursula Von der Leyen, ndërsa presidenti ukrainas Volodymyr Zelensky, i cili nuk është larguar nga Ukraina që nga fillimi i pushtimit rus, pritet të mbaj një fjalim të lidhur në videokonferencë.

Të martën, në përfundim të konferencës do të prezantohet “Deklarata e Luganos”, me rezultatet më të rëndësishme që dolën gjatë konferencës. Sipas disa analistëve, megjithatë, indikacionet që do të dalin do të jenë shumë të përgjithshme dhe ndoshta shifrat e parave nuk do të jepen ende. Megjithatë, ajo që duket qartë është se, pavarësisht se tema është ajo e rindërtimit, armët në Ukrainë nuk po bëjnë gjë tjetër veç heshtjes. Luftimet vazhdojnë kryesisht në Donbass, me rusët që pretendojnë se kanë marrë nën kontroll të gjithë rajonin e Luganskut. Përveç kësaj, raketat ditët e fundit kanë rënë edhe në rajonin e Odessa.

Volodymyr Zelensky: “Rindërtimi është urgjent. Ai do të shkojë paralelisht me reformat”

Presidenti ukrainas Volodymyr Zelensky iu drejtua të pranishmëve në Palazzo dei Congressi në Lugano përmes video-lidhjes, duke folur menjëherë pas Ignazio Cassis, i cili e falënderoi për organizimin e takimit. Nga Kievi ai kujtoi se konflikti i vazhdueshëm është një konflikt midis dy sistemeve: atij rus dhe atij perëndimor, ku vendi i tij ndihet pjesë integrale.

Ai ftoi të gjithë pjesëmarrësit e konferencës të mbështesin përpjekjet e vendit të tyre për të mbrojtur një mënyrë jetese. “Rindërtimi i Ukrainës do të jetë një mbështetje për paqen globale në botë. Ne mund të tregojmë se bota demokratike është më e fortë, se Evropa është më e fortë dhe se vlerat tona nuk mund të zbriten”, theksoi ai, duke iu drejtuar të gjithëve një ftesë për të shkuar në Ukrainë.

Procesi i rindërtimit, tha Volodymyr Zelensky, duhet të fillojë menjëherë dhe do të shkojë paralelisht me reformat. “Rindërtimi i Ukrainës do të bëhet një reformë e madhe”, tha presidenti ukrainas, duke theksuar se vendi i tij ka nevojë menjëherë për mbështetje për planet e tij për të furnizuar 1000 fshatrat e liruara dhe për të mbrojtur të drejtën e fëmijëve për të studiuar. Dhe në këtë kuptim, konferenca e Luganos “mund të jetë hapi i parë i madh drejt një fitoreje historike kundër Rusisë”.

Ignazio Cassis hapi Konferencën e Luganos: rindërtimi “i pandashëm” nga reformat kundër korrupsionit

Sipas Zvicrës, rindërtimi i Ukrainës nuk mund të bëhet pa reforma në fushën e korrupsionit dhe drejtësisë. Presidenti i Konfederatës Ignazio Cassis lëshoi ​​një paralajmërim të qartë të hënën në hapjen e konferencës së Luganos. Përpara përfaqësuesve të pothuajse 40 shteteve dhe 15 organizatave ndërkombëtare, këshilltari federal tha se rindërtimi dhe reformat “nuk janë në konkurrencë”. “Ato po përforcohen reciprokisht,” shtoi ai, duke bërë thirrje për përpjekje të vazhdueshme për të luftuar korrupsionin dhe për të siguruar funksionimin e gjyqësorit pavarësisht luftës. Takimi i Luganos duhet të çojë në “një proces politik efektiv”, shtoi Ignazio Cassis. Kjo duhet të përfshijë parimet dhe kriteret e qeverisjes për të siguruar ndihmën për Ukrainën dhe shpërndarjen e roleve ndërmjet Ukrainës, shteteve të tjera, institucioneve ndërkombëtare, sektorit privat dhe shoqërisë civile.

Presidenti i Konfederatës, duke bërë nderet e shtëpisë, tha se ishte i vetëdijshëm se dy ditët e konferencës nuk do të mjaftojnë. Megjithatë, parimet e Luganos që do të miratohen të martën do të japin një pamje më të qartë të procesit që do të nisë. Ai gjithashtu tha se “e kupton shumë mirë” se homologu i tij Volodymyr Zelensky nuk ishte në gjendje të merrte pjesë në udhëtim për shkak të situatës së sigurisë. “Akti i agresionit të Rusisë kundër Ukrainës na detyroi të bashkohemi”, këmbënguli presidenti i Konfederatës, duke bërë thirrje për një angazhim për rindërtim.

“Konferenca e Luganos është një hap themelor për të rënë dakord mbi parimet e përpjekjes ndërkombëtare të rindërtimit të Ukrainës. Presidenti Ignazio Cassis dhe unë mbështesim deklaratën e Luganos dhe presim miratimin e saj. Ukraina mund të llogarisë në mbështetjen tonë të vazhdueshme, për aq kohë sa të jetë e nevojshme. Presidentja e Komisionit Evropian Ursula von der Leyen tha në Twitter.

Presidenti rus Vladimir Putin ka uruar ushtarët që pushtuan rajonin e Luganskut, në Donbasin ukrainas, pas përleshjeve në Lysychansk ditët e fundit, të hënën. Gjatë një takimi me ministrin rus të mbrojtjes Sergei Shoigu ai deklaroi më tej se trupat që udhëhoqën ofensivën në Lugansk duhet të pushojnë dhe të forcojnë aftësitë e tyre. “Unë gjithashtu ju kërkoj që t’i jepni çmimet të gjithë ushtarakëve që janë dalluar në rrjedhën e këtyre armiqësive,” tha Putin.

“Rusia do të duhet të paguajë faturën”: intervistë me Presidentin e Parlamentit të Ukrainës Ruslan Stefantschuk, i cili ilustron për CSR procesin e planifikuar për rindërtimin dhe siguron që ai të jetë transparent, i kuptueshëm dhe i bazuar në besim.

“Rusia do të duhet të paguajë faturën”

Presidenti i Parlamentit të Ukrainës Ruslan Stefantschuk shpjegon procesin e planifikuar të rindërtimit për CSR dhe siguron se ai do të jetë transparent, i kuptueshëm dhe i bazuar në besim – “Procesi i deoligarkizimit ka filluar”

Një nga pluset e mëdha për të ardhmen e Ukrainës që do të diskutohet në Lugano ka të bëjë me dixhitalizimin e shërbimeve publike të vendit, në vazhdën e programit të nisur përpara pushtimit rus. “Ukraina do të jetë shteti dixhital më i avancuar në botë”, nënvizoi zëvendëskryeministri dhe ministri i Transformimit Dixhital Mykhailo Fedorov para mikrofonave të CSR.

$ 31-vjeçari thotë se është i sigurt se “dixhitalizimi nuk mund të ndalet me raketa dhe bomba”. Një siguri që duhet të konsiderohet edhe në “Deklarata e Luganos”, e cila do të tregojë rolin e burimeve dixhitale në rindërtimin e Ukrainës.

Mykhailo Fedorov: “Ukraina do të jetë shteti dixhital më i avancuar në botë”

Një delegacion i anëtarëve të parlamentit zviceran u takua në Lugano mëngjesin e sotëm me rreth pesëmbëdhjetë homologë ukrainas në margjinat e Konferencës për rindërtimin e Ukrainës. Delegacioni zviceran u kryesua nga presidentja e Këshillit Kombëtar Irène Kälin (Verdi / AG), ai ukrainas nga presidenti i Parlamentit Ruslan Stefanchuk, lexojmë sot në një postim në Twitter. Në qendër të takimit ishte roli i Parlamentit në rindërtimin e vendit të Evropës Lindore. Mbi një mijë pjesëmarrës priten në Lugano. Përveç Presidentit të Konfederatës Ignazio Cassis, do të jenë të pranishëm edhe këshilltarja federale Simonetta Sommaruga dhe kryetarja e Dhomës Popullore Irène Kälin.

 

Ai ishte ndër ardhjet më të pritura dhe rreth orës 11 mbërriti edhe Presidentja e Komisionit Evropian Ursula von der Leyen. Presidenti i Konfederatës Ignazio Cassis e priti atë në Villa Ciani. Më vonë, ndërsa autokolonat me të ftuarit e tjerë mbërritën në Palazzo dei Congressi, të dy patën një takim të shkurtër dypalësh.

 

Greenpeace bën thirrje për një të ardhme të gjelbër për Ukrainën

Një turbinë e rreme me erë për të kërkuar një rindërtim të Ukrainës nën flamurin e neutralitetit të klimës. Ky është aksioni i organizuar të hënën nga militantët e Greenpeace në Lugano, pak orë para fillimit të konferencës për rindërtimin e Ukrainës. Një aksion i konceptuar në bashkëpunim me mbi 45 organizata ukrainase, duke përfshirë Ecoaction me seli në Kiev.

“Arsyeja e shëndoshë dikton që Ukraina të mos rindërtojë infrastrukturën e saj sipas standardeve të vjetra sovjetike”, tha drejtoresha e Ecoaction Natalia Gozak. “Si një kandidat i mundshëm për anëtarësim në BE, qëllimi i Ukrainës duhet të jetë arritja e neutralitetit klimatik deri në vitin 2050”.

Organizata Public Eye, nga ana e saj, i bën thirrje Zvicrës që të ndalojë të gjitha format e financimit për presidentin rus Vladimir Putin.

 

“Gabimet nga Perëndimi, por përgjegjësia është e Rusisë”

Rusët mund të mësojnë në mënyrë të pavarur për pushtimin e Ukrainës nga ushtria e tyre, pavarësisht nga propaganda e Kremlinit. Kështu deklaroi ish-ambasadori i Zvicrës në Moskë, Yves Rossier, i cili shkoi në kryeqytetin rus në fillim të qershorit. Atmosfera ishte “e rëndë dhe e zymtë”, shpjegon diplomati në një intervistë të publikuar sot nga gazetat e grupit CH-Media. “Më thanë se nuk duhet të besojmë gjithçka që thuhet në Perëndim. Dhe mendoj se është e vërtetë”, shton Rossier. Ky i fundit thotë se nuk e ka perceptuar patriotizmin luftarak gjatë vizitës së tij të fundit në Moskë. “Unë nuk kam parë asnjë ‘Z'”, shkronja e përdorur nga ushtarët rusë në automjetet e tyre në Ukrainë. Nëse Perëndimi dhe Ukraina kanë bërë gabime, megjithatë “përgjegjësia për luftën i takon vetëm Rusisë. Kjo është e qartë”, nënvizon ish-ambasadori në Moskë. Por Rusia donte të ishte pjesë e NATO-s dhe BE-së, siguron ai. “Këto janë mundësi të humbura”.

Lexim i gabuar në Maidan

Për më tepër, nuk duhet harruar këndvështrimi perëndimor për demonstratat në sheshin Maidan në vitin 2014, shton Rossier. “Këtu, leximi i Perëndimit ishte vërtet i gabuar.” Nuk ishte një revoltë kundër një autokrati, por pothuajse një luftë civile, vëren ai. Ukraina u detyrua më pas të zgjidhte mes Perëndimit dhe Rusisë. “Ngjarje të tilla shkatërrojnë një vend”. Ukraina, nga ana e saj, është përgjegjëse për moszbatimin e marrëveshjeve të Minskut pas aneksimit të Krimesë, sipas diplomatit zviceran. Por kjo nuk justifikon një sulm ushtarak ndaj një vendi tjetër, pranon Rossier. Gjatë qëndrimit të tij në Moskë, ambasadori zviceran është takuar disa herë me presidentin rus Vladimir Putin. “Dy-tri herë që munda të diskutoja me të, ai më dëgjoi dhe iu përgjigj pyetjeve të mia”. Takimet ishin “shumë të këndshme”.

Nuk ka kaos trafiku në qytet

Dita, të paktën në frontin e trafikut, në Lugano filloi një ditë më të mirë se ç’pritej. Deri më tani nuk ka pasur probleme të mëdha me trafikun, pavarësisht pajisjes së vendosur për të garantuar sigurinë në zonën midis Palazzo dei Congressi dhe Parco Ciani. Apelet e autoriteteve dhe ndoshta përdorimi i punës në distancë bënë të mundur shmangien e bllokimeve të trafikut, kolonave dhe trafikut. Edhe në autostradë dhe në kryqëzimin Lugano Nord, trafiku i udhëtarëve është i rrjedhshëm, pothuajse më i qetë se një mëngjes normal të së hënës.

Ngadalësime raportohen në disa seksione të A2, në drejtim të veriut, midis Chiasso dhe Lugano në jug, në autostradën Stabio-Mendrisio dhe në rrugën kryesore, nga Mendrisio në drejtim të Capolago, por edhe midis Ponte Tresa dhe Bioggio në drejtim të Luganos.

Vazhdojnë bombardimet në Ukrainën lindore

Ushtria ukrainase, të hënën në mëngjes, konfirmoi tërheqjen e saj nga Lyssytchansk, një qytet strategjik në lindje, pushtimi i të cilit ishte pretenduar tashmë dje, të dielën, nga Moska, e cila për këtë arsye pretendon të kontrollojë të gjithë rajonin e Luganskut.

Pas disa javësh luftimesh, pushtimi i Lyssytchansk, i cili kishte 95,000 banorë para luftës, i lejon Moskës të zbatojë planin e saj për të pushtuar të gjithë Donbasin, një zonë industriale kryesisht rusisht-folëse dhe pjesërisht rusisht-folëse e kontrolluar nga separatistët pro-rusë që nga ajo kohë. 2014. Kështu ushtria do të jetë në gjendje të përparojë drejt Slovianskut dhe Kramatorskut, 2 qytete të mëdha në rajon të cilat të dielën u goditën disa herë nga lëshimet e raketave ruse.

Një ngjarje për t’u ndjekur drejtpërdrejt në CSR

RSI do t’i kushtojë një mbulim të gjerë Konferencës së Rimëkëmbjes së Ukrainës në internet, në televizion dhe në radio në ngjarjet kanonike të informacionit, por edhe nëpërmjet disa transmetimeve të veçanta të informacionit.

Sot, e hënë 4 korrik, do të ketë një transmetim të drejtpërdrejtë në LA 1 dhe në transmetim (edhe në versionin e gjuhës së shenjave) nga ora 10.45 deri në 12.25 dhe nga ora 12.50 deri në 16 të drejtuar nga Alessia Caldelari, Alain Melchionda dhe Emiliano Bos me kontribute dhe lidhje nga Palazzo i Kongreseve të Luganos, por edhe nga Zvicra dhe pjesa tjetër e botës, për të bërë një bilanc të situatës në Ukrainë dhe balancave të reja ndërkombëtare të përshkruara nga lufta. Një lajm i veçantë 50-minutësh u transmetua të hënën në orën 20.00.

Rete Uno në vend të kësaj do të ofrojë një Modem të veçantë Lugano Caput mundi nga ora 8.10 deri në 9, një Millevoci special kushtuar konferencës nga ora 10.30 deri në orën 12.30 dhe lidhje të ndryshme gjatë pasdites Hyrja falas nga ora 13 deri në 16.

Nesër, e martë, 5 korrik, dita do të hapet me një tjetër modem special nga ora 8.10 deri në 9. E ndjekur nga Konferenca e drejtpërdrejtë për Reformën e Ukrainës (URC 2022) në LA 1 dhe në transmetim (edhe në versionin e gjuhës së shenjave) nga ora 10.30 deri në 13.15 dhe speciali Millevoci L’Ukraine në Lugano nga ora 10.30 në Rete Uno.

Ekipi editorial online do të garantojë përditësime të vazhdueshme në rsi.ch/news, faqet sociale RSINews, Teletext, HbbTV me kontribute origjinale të bëra nga një korrespondent i Konferencës.

“Konferenca e nevojshme për të mos zhvendosur vëmendjen”

Rëndësia e takimit të Luganos për rindërtimin e Ukrainës e analizuar nga studiuesi polak i Cyrihut Benno Zogg sipas të cilit në fund do të ketë deklarata të përgjithshme për modalitetet e ndërhyrjeve por nuk do të jepen shifra konkrete për angazhimet.

Delegacioni ukrainas i kryesuar nga kryeministri Denys Smihal

Kryeministri ukrainas Denys Smihal mbërriti në Ticino të dielën, duke udhëhequr një delegacion zyrtar prej mbi 60 personash. Presidenti i munguar Volodymyr Zelensky (ai duhet të flasë me videokonferencë) ai do të jetë përfaqësuesi më i lartë i Kievit në Lugano. Në krah të tij edhe shtatë ministra. Rreth 15 deputetë ukrainas do të takojnë një delegacion homologësh zviceranë, si dhe përfaqësues të shoqërisë civile dhe sektorit privat.

Qendra e Luganos është e arritshme për këmbësorët

Qendra e Luganos nuk do të jetë jashtë kufijve dhe të gjitha zonat do të jenë të aksesueshme për këmbësorët, siguroi Mauro Maggiulli, zëvendëskomandanti i policisë bashkiake të Luganos, duke shtuar se do të ofrohen alternativa për trafikun rrugor. rsi-eb

 

 

blank

Konferencë në Lugano për procesin e rindërtimit të Ukrainës

RFE/RL

Liderët nga dhjetëra shtete dhe organizata ndërkombëtare do të takohen më 4 korrik në Lugano të Zvicrës, në takimin që ka për qëllim të hartojë një udhërrëfyes për rindërtimin e Ukrainës, teksa Rusia po intensifikon sulmet e saj.

Në takimin dyditor në Lugano pritet të marrë pjesë edhe kryeministri ukrainas, Denys Shmyhal, dhe presidentja e Komisionit Evropian, Ursula von der Leyen.

Presidenti ukrainas, Volodymyr Zelensky, i cili do të marrë pjesë virtualisht në këtë takim, ka paralajmëruar se puna që i pret vetëm në zonat që tashmë i kanë çliruar, është “vërtetë kolosale”.

“Është e nevojshme jo vetëm që të riparojmë gjithçka që pushtuesit kanë shkatërruar, por po ashtu të krijojmë një themel të ri për jetën tonë: të sigurt, modern, të rehatshëm dhe të arritshëm”, tha ai gjatë një adresimi më 3 korrik.

“Pavarësisht se sa e vështirë mund të jetë për ne sot, ne duhet të kujtojmë se na pret e nesërmja”, theksoi Zelensky.

“Ukraina është një shtet i madh dhe ka pasur shumë shkatërrim… nuk mund ta nisni planifikimin dhe koordinimin për rindërtim aq shpejt sa kërkohet”, tha për Dpa, Markus Berndt, kreu i departamentit për aktivitete të jashtme në Bankën Evropian për Investime.

Sipas tij, Ukraina ka nevojë për ndihmë urgjente që të sigurohet se shërbimet bazike, siç janë furnizimet me ujë, rrjet të kanalizimit, qasje në internet dhe të sigurohet se ka stabilitet makroekonomik.

Ambasadori zviceran që është përgjegjës për konferencën, Simon Pidoux, tha se është herët të vlerësohen të gjitha nevojat e Ukrainës, por insistoi se takimi në Lugano duhet të ofrojë një “busull” për punën që duhet të bëhet në të ardhmen.

“Mendoj se përpjekja [për rindërtim] do të zgjasë me vite, në mos dekada”, tha ai.

Qindra miliarda euro do të kërkohen për të financuar rindërtimin e infrastrukturës së shkatërruar të Ukrainës.

Konferenca ishte planifikuar që të mbahej para se Rusia të niste pushtimin në shkallë të gjerë më 24 shkurt dhe fillimisht ishte paraparë që në këtë konferencë të diskutohej për reformat në Ukrainë, por më pas qëllimi u ndryshua dhe takimi tani do të përqendrohet në rindërtimin pas luftës.

Konferenca pritet të përmbyllet me një deklaratë të përbashkët: Deklaratën e Luganos.

blank

URC, kryeministri ukrainas mbërriti në Tiçino për Konferencën e Rindërtimit të Ukrainës

VOAL- Kryeministri ukrainas Denys Smihal ka mbërritur në Ticino për të marrë pjesë në konferencën për rindërtimin e Ukrainës (URC) që do të zhvillohet nesër (e hënë) dhe të martën në Lugano. Smihal zbarkoi në Agno, i mirëpritur nga presidenti i Konfederatës Ignazio Cassis, nga presidenti i Këshillit të Shtetit të Ticinos, Claudio Zali dhe nga kryebashkiaku Michele Foletti.

Ndryshe nga presidenti Volodymyr Zelensky, i cili nuk është larguar kurrë nga vendi dhe pritet të mbajë një fjalim me videokonferencë në URC, kryeministri kishte shkuar tashmë jashtë vendit në Shtetet e Bashkuara.

Smihal kryeson një delegacion prej mbi 60 personash; megjithatë, ministri i Jashtëm Dmitro Kuleba nuk duhet të jetë i pranishëm mes tyre, zyrtarisht për arsye shëndetësore, siç konfirmoi këtë mëngjes për RSI nga një zëdhënës.

Një mijë pjesëmarrës duhet të jenë në konferencë, por asnjë kryetar shteti. Presidentja e Komisionit Evropian Ursula Von der Leyen dhe disa krerë qeverish – përfshirë ata të Republikës Çeke, Lituanisë dhe Polonisë – duhet të mbërrijnë megjithatë në brigjet e Ceresio. Vendet e tjera ndërkaq do të dërgojnë zëvendësministra ose sekretarë të shtetit. rsi-eb

 

blank

Zvicër- Një Tilsiter me energji të pastër

Prodhohet në një baxho në kantonin Thurgau dhe është djathi i parë i këtij lloji në Zvicër

VOAL- Ekziston një aspekt që e bën prodhimin e djathit unik në Tilsit, në kantonin Thurgau. “Për të operuar makineritë e ndryshme ne kemi nevojë për energji dhe ne e prodhojmë këtë falë sistemeve tona biogaz dhe fotovoltaike. – shpjegon Otto Wartmann, pronar i bulmetit Tilsiter – Edhe uji i vluar që derdhet në bojler nxehet me nxehtësinë e mbeturinave të fabrikës së biomasës.

Energjia gjenerohet nga plehu i prodhuar nga kafshët. Pra, një qark i mbyllur, i cili lejon që bulmeti të funksionojë në mënyrë autonome. Për një vit, ajo prodhon gjithashtu djathin e parë neutral ndaj klimës në Zvicër.

“Ne gjithmonë përpiqemi të komunikojmë qartë se është prodhimi që nuk shkakton gazra serë. – shpjegon Wartmann – Për lëndën e parë, pra qumështin, po përpiqemi të reduktojmë sa më shumë emetimet. Por arritja në 0 ndoshta do të jetë e pamundur”.

Projekti i qumështores Tilsit lindi në një kontekst shumë aktual, në të cilin flasim gjithnjë e më shpesh për qëndrueshmërinë dhe neutralitetin klimatik. Megjithatë, agronomi Gianluca Giuliani i bën vetes një pyetje: “A do të jetë në gjendje konsumatori ta lexojë saktë këtë etiketë? Prodhuesi e bëri atë në mënyrë korrekte dhe tha: Unë në procesin tim kam efekt zero, por në të gjithë zinxhirin e prodhimit për momentin nuk do të jetë ende kështu dhe do të jetë e vështirë të përcillet ky mesazh.”

Pavarësisht dyshimeve, sipas Giuliani, ideja e djathit neutral ndaj klimës shkon në drejtimin e duhur: “gjithnjë e më shumë fermerë por edhe përpunues, prandaj në thelb i gjithë zinxhiri agroushqimor deri tek shpërndarësit e mëdhenj po lëviz në këtë drejtim dhe po koordinohet gjithnjë e më shumë”.

Një interes i perceptuar edhe nga fabrika e djathit në Thurgau. Megjithatë, djathi me emetim zero nuk ka pasur ende një ndikim të madh në shitje.

“Duhet kohë për të prezantuar një produkt të ri. – komenton Wartmann – Edhe klientët duhet të kuptojnë se çfarë është, cilat janë avantazhet edhe për sa i përket çmimeve. Pasi kemi sqaruar këto pika, shpresojmë që shitjet të rriten”.

Dhe kjo do të varet nga konsumatorët dhe aftësia e tyre për të lëvizur midis etiketave të reja të ndryshme në produkte. rsi-eb

blank

Stuhi të forta mbi Zvicër

Rrufeja godet në zonën e Brissago (FB / Murat Kopkin)

Shirat u shoqëruan me rekord të erës: 129 km/h në Cimetta dhe 117 km/h në Lokarno.

Stuhi të forta goditën të gjithë Zvicrën gjatë natës mes të enjtes dhe të premtes. Veçanërisht të prekura janë Jura, Berna Oberland, Tiçino dhe Zvicra lindore. Fatmirësisht deri më tani nuk raportohet për dëme të konsiderueshme.

Në disa rajone, reshjet ishin shumë intensive. Në Lokarno (TI) ranë 21 mm shi në dhjetë minuta. Shirat u shoqëruan me erëra të stuhishme: rrëmbimet më të forta u regjistruan në Ticino, me 129 km/h në Cimetta (Cardada) dhe 117 km/h në Lokarno. Shpërthime rekord të erës siç kujton Meteoswissen në postimin e tij në Twitter.

Gjithashtu për shkak të shirave të dendur, një përrua shpërtheu brigjet e tij në kantonin Schwyz: rruga kryesore midis Pfäffikon dhe Freienbach është e mbyllur për trafikun, tregon policia kantonale. Breshër me një diametër prej 5 cm ranë në Burgdorf (BE), raportoi SRF Meteo. Stuhi breshëri janë raportuar gjithashtu në kantonin Jura dhe në Basel-Stadt.

Pasojat e motit të keq në bujqësi

Stuhitë i kanë paraprirë një fronti të ftohtë, i cili do të vazhdojë të përshkojë Zvicrën edhe sot e premte, duke sjellë rënie të theksuar të temperaturave në vend. Për ditën e sotme Meteosvizzera për jugun e Alpeve parashikon mbulesë të madhe vranësish në mëngjes me reshje të mëtejshme shiu apo stuhi, më të shpeshta përgjatë Alpeve.Në momente kthjellime të ndrojtura sidomos në Sottoceneri. Pasdite kthjellime më të gjera dhe kalim gradual në mot mjaft me diell dhe të thatë duke filluar nga Ticino dhe Moesano.

blank

Stuhi të forta mbi Zvicër

Rrufeja godet në zonën e Brissago

Shirat u shoqëruan me shpejtësi rekord të erës: 129 km/h në Cimetta dhe 117 km/h në Locarno.

 

VOAL- Stuhi të forta goditën të gjithë Zvicrën gjatë natës mes të enjtes dhe të premtes. Veçanërisht të prekura janë Jura, Bernese Oberland, Ticino dhe Zvicra lindore. Fatmirësisht deri tani nuk raportohet për dëme të konsiderueshme.

Në disa rajone, reshjet ishin shumë intensive. Në Lokarno (TI) ranë 21 mm shi në dhjetë minuta. Shirat u shoqëruan me erëra të stuhishme: shtrëngatat më të forta u regjistruan në Ticino, me 129 km/h në Cimetta (Cardada) dhe 117 km/h në Lokarno. Shpërthime rekord të erës siç kujton Meteoswissen në postimin e tij në Twitter.

Gjithashtu për shkak të shirave të dendur, një përrua shpërtheu brigjet e tij në kantonin Schwyz: rruga kryesore midis Pfäffikon dhe Freienbach është e mbyllur për trafikun, tregon policia kantonale. Breshër me një diametër prej 5 cm ranë në Burgdorf (BE), raportoi SRF Meteo. Stuhi breshëri janë raportuar gjithashtu në kantonin Jura dhe në Basel-Stadt.

Pasojat e motit të keq në bujqësi

Stuhitë i kanë paraprirë një fronti të ftohtë, i cili do të vazhdojë të përshkojë Zvicrën edhe sot e premte, duke sjellë rënie të theksuar të temperaturave në vend. Për ditën e sotme Meteosvizzera për jugun e Alpeve parashikon mbulesë të madhe vranësish në mëngjes me reshje të mëtejshme shiu apo stuhi, më të shpeshta përgjatë Alpeve.Në momente kthjellime të ndrojtura sidomos në Sottoceneri. Pasdite kthjellime më të gjera dhe kalim gradual në mot mjaft me diell dhe të thatë duke filluar nga Ticino dhe Moesano. rsi-eb


Send this to a friend