VOAL

VOAL

Please Wait ...
0%

Video – Shqiptari rrihet e kërcënohet me vdekje nga pronarët maqedonas në sy të policëve

By | August 1, 2017

Komentet

NATO fton Maqedoninë të nisë negociatat e anëtarësimit

Takimi i NATO-s në Bruksel, 11 korrik 2018.

NATO e ftoi zyrtarisht Maqedoninë të nisë bisedimet për anëtarësim në aleancën veriatlantike.

Ftesa u bë pas një takimi në Bruksel të krerëve të 29 shteteve anëtare.

Ajo vjen pasi Maqedonia ka zgjidhur një kontest shumëvjeçar me Greqinë, për emrin e saj.

Perspektiva e Maqedonisë në NATO ka zemëruar Rusinë, e cila për kohë të gjatë ka kundërshtuar zgjerimin e aleancës në lindje.

Sipas disa njoftimeve në media, të mërkurën, Greqia do të dëbojë dy diplomatë rusë, nën dyshimet se kanë bërë përpjekje për të dëmtuar marrëveshjen që Greqia ka arritur me Maqedoninë.

Në baza vjetore rreth një miliard euro nga diaspora hyjnë në Maqedoni

SHKUP – Maqedonia si shtet ka traditë të gjatë të shpërnguljes së popullsisë në vendet e ndryshme të botës, ku njerëzit emigrojnë për arsye të ndryshme, por më së shumti për shkaqe ekonomike.

Në shumë vende të botës jetojnë njerëz me origjinë nga Republika e Maqedonisë, të cilët lidhjet e tyre familjare, tradicionale dhe kulturore i mbajnë me vendin e tyre të origjinës.

Edmond Ademi është ministër pa resor në Qeverinë e Republikës së Maqedonisë përgjegjës për diasporën. Në një bisedë me Anadolu Agency (AA), ai foli për rëndësinë e diasporës, nevojat dhe problemet e tyre, por edhe për aktivitetet që ai si ministër dhe qeveria i zbatojnë për lidhjen e diasporës me vendin, jo vetëm në aspektin kulturor, por edhe në atë ekonomik.

Siç theksoi ministri Ademi, nuk ka të dhëna konkrete statistikore se sa të shpërngulur nga Maqedonia gjenden në vende të caktuara, ka informacione të ndryshme, por, siç thotë ai, diaspora e Maqedonisë kryesisht jeton në disa vende evropiane, duke përfshirë Gjermaninë, Zvicrën, Italinë, Austrinë dhe Suedinë, ndërsa në vendet e tjera evropiane gjendet në numër më të vogël, kurse në kontinente të tjera, në Kanada, SHBA dhe Australi gjithashtu jeton numër i madh i personave me origjinë nga Maqedonia.

Qasja institucionale për zgjidhjen e problemeve të diasporës

Ministri Ademi theksoi se për herë të parë një qeveri në Maqedoni emëroi ministër përgjegjës për diasporën prej kur u formua qeveria e re më shumë se një vit më parë, ndërsa në këtë mënyrë ka filluar bashkëpunimi me organizatat e diasporës, por edhe drejtpërdrejt me njerëzit.

Nga bisedimet me diasporën, Ademi thotë se nevojat më të zakonshme të diasporës janë të natyrës administrative.

“Nevojat më të shpeshta janë çështje administrative, qoftë nxjerrje dokumentesh, pasaportash dhe gjëra të tjera, por edhe mbështetje për aktivitetet në pjesën e aktiviteteve kulturore dhe arsimore, mësimi i gjuhës së tyre amtare… Sigurisht, këtu në konceptin ekonomik rreth investimeve, nevojat janë të ndryshme në varësi nga shteti në shtet, por në përgjithësi ajo që mund të konkludohet është se në 25 vitet e kaluara, por në radhë të parë brenda 11 viteve, një pjesë e diasporës ishte abuzuar për qëllime politike dhe partiake për zgjedhjet dhe nuk ka pasur qasje institucionale për zgjidhjen e problemeve të tyre”, thotë Ademi, duke shtuar se pas një viti të detyrës së tij si ministër janë duke e formësuar procesin e bashkëpunimit me diasporën, por shpjegon se duhet ende punë dhe përpjekje që kjo të jetë në nivelin e duhur.

Veprimet e përbashkëta të Diasporës

Ademi thotë se në Maqedoni dhe në diasporë, qytetarët me prejardhje nga ky vend janë të ndarë sipas përkatësisë etnike, por ai theksoi se do të donte të shihte një bashkëpunim më të madh ndërmjet diasporës, ndërmjet të gjithë qytetarëve me origjinë nga Maqedonia, pavarësisht nga përkatësia etnike.

Duke i treguar përvojat e tij, Ademi thotë se ka qytete dhe vende ku diaspora vepron bashkërisht dhe ka bashkëpunim, por thotë se këto janë vetëm disa raste.

“Ndarjet në Maqedoni në 27 vitet e fundit në baza etnike kanë reflektuar edhe jashtë, ndoshta më shumë se brenda, por ende në diasporë ka njerëz nga dy bashkësitë më të mëdha etnike në Maqedoni dhe bashkësitë më të vogla me origjinë nga Maqedonia, të cilat bashkëpunojnë në projekte dhe aktivitete të ndryshme, kështu që edhe tani në diasporë kemi edhe organizatë që është multietnike, Forumi për Maqedoni Demokratike në të cilin ka anëtarë maqedonas, shqiptarë, turq, serbë dhe romë, dhe unë besoj se dalëngadalë, koncepti që e kemi brenda si qeveri për të ndërtuar një shoqëri të barabartë për të gjithë, do të mund të reflektohet edhe në diasporë”, shprehet Ademi.

Zyra për bashkëpunim me diasporën në komunat e Maqedonisë

Nga takimet me diasporën, Ademi tregon se problemi i parë me të cilin ata përballen është se kur vijnë për të kryer ndonjë çështje administrative dhe burokratike, ata hasin në mungesë të informacionit se ku duhet të drejtohen për një çështje të caktuar. Prandaj, Ademi thekson nevojën për të hapur zyra për bashkëpunim me diasporën në komunat e Republikës së Maqedonisë.

Të udhëhequr nga përvoja e vendeve në të cilat ata jetojnë, njerëzit nga diaspora shpesh u drejtohen komunave në të cilat janë të vendosur, sepse komuna është si një qendër për të gjitha aktivitetet të cilat duhet t’i kryejnë, andaj, siç thotë Ademi, kanë konsideruar se do të ishte mirë të ketë zyra për diasporën, në kuadër të të cilave ata mund të marrin informacione të sakta, se cila çështje ose problem ekziston në institucionin e caktuar, në mënyrë që të mos të humbin kohë duke bredhur nëpër institucione dhe sportele, por t’u mundësohet që pjesën më të madhe të kohës ta kalojnë me të dashurit e tyre, në vend që kohën e qëndrimit ta kalojnë nëpër procedura burokratike në vend.

Në këtë kontekst, shpjegon ministri përgjegjës për diasporën, Manuali për të Shpërngulurit të cilin së fundmi e ka promovuar Agjencia e Emigrimit e Maqedonisë është me dobi të madhe për diasporën dhe përmban informata të dobishme për të cilat ata kanë nevojë.

“Një nga aktivitetet që kemi pasur është promovimi i Manualit. Ai është projekt i Agjencisë së Emigrimit, me pyetje dhe përgjigje specifike, rreth asaj se në cilin institucion mund të nxjerrin dokumente të caktuara, disa indormacione praktike se ku duhet paraqitur kur të vijnë në Maqedoni dhe informata praktike që do të jenë të dobishme për ta kur të mbërrijnë në vend”, shpjegoi Ademi.

Nga marrëveshja politike e partive varet se si do të jetë modeli i zgjedhjeve

Lidhur me ndryshimin e sistemit zgjedhor dhe rolin e diasporës në proceset politike në vend, ministri Ademi thotë:

“Ligji zgjedhor parashikon mundësinë që diaspora të votojë, kjo ndodhi për herë të parë në vitin 2011, në vitin 2014 dhe tani në vitin 2016, dhe mundësia ngelet e tillë, që diaspora të votojë, ndërsa para së gjithash bëhet fjalë për ata që kanë shtetësi të Republikës së Maqedonisë. Se a do të votojë në një zonë të veçantë jashtë, siç është tani 6+1, por votat do të rrjedhin në numrin e përgjithshëm të votave këtu në Maqedoni, kjo do të varet shumë nga marrëveshja politike mes partive politike për ndryshimet në sistemin zgjedhor, ndërsa ne si parti qeverisëse dhe si qeveri jemi të angazhuar për një zonë zgjedhore, në vend të gjashtë zonave, kështu që edhe nëse diaspora voton, ato vota do të rrjedhin në numrin total këtu në Maqedoni”.

Ai thekson se e drejta e votës për personat që jetojnë në diasporë dhe që kanë shtetësinë e Republikës së Maqedonisë mbetet, por mbetet të shihet se si do të vendosin partitë politike, a do të mbetet si më parë me gjashtë njësi zgjedhore në Maqedoni dhe një jashtë vendit për diasporën, ose Maqedonia do të jetë një zonë zgjedhore.

Marrëveshja për zgjidhjen e kontestit rreth emrit midis Maqedonisë dhe Greqisë dhe për partneritet strategjik shkaktoi reagime të ndryshme te qytetarët në Maqedoni, por edhe në diasporë. Ademi thekson se një pjesë e diasporës nuk e pranuan këtë marrëveshje dhe atë e shprehën publikisht, por ka një pjesë të diasporës të cilët marrëveshjen e shohin si hap pozitiv për Maqedoninë, sepse, siç thotë ai, ajo marrëveshje hap rrugën për në BE dhe NATO, që janë qëllime stretegjike për Maqedoninë.

“Në vet procesin e anëtarësimit në NATO dhe BE, absolutisht diaspora në këtë proces mund të luajë një rol të rëndësishëm në lobimin dhe proceset e brendshme. Për mua do të ishte mjaft atipike, të jetoni në një vend anëtar në NATO dhe BE, ndërsa të jeni kundër që vendi juaj i origjinës të bëhet anëtare në këto organizata. Mendoj se marrëveshja me Greqinë është një hap i madh përpara, plotësisht është i mbrojtur identiteti, gjuha dhe kultura maqedonase. Diaspora maksimalisht duhet ta përdorë këtë moment dhe në drejtim pozivtiv në mënyrë që Maqedonia të mund edhe më shpejtë të ecë përpara”, tha Ademi dhe shtoi se qytetarët në referendum do të kenë mundësinë që personalisht të shprehen për Marrëveshjen me Greqinë.

Ai shtoi se Ligji aktual për referendumin nuk parashikon që për diasporën të ketë vendvotime, përkatësisht ata që kanë shtetësi maqedonase kanë të drejtë të votojnë, por për të shfrytëzuar këtë të drejtë ata duhet të vijnë në Maqedoni.

Ligji aktual për referendumin, thotë Ademi, nuk parashikon hapjen e qendrave të votimit ashtu siç është rasti në zgjedhjet parlamentare dhe presidenciale. Ai shpjegon se nëse ka ndryshime në këtë seksion, publiku do të informohet në kohën e duhur.

Rreth një miliard euro nga diaspora hyjnë në Maqedoni

Roli i diasporës në kushtet e ekonomisë në vend është me rëndësi të madhe, thotë ministri Ademi, duke shpjeguar se qeveria ka bërë përpjekje për të mbështetur investimet që vijnë nga diaspora.

“Segmenti ekonomik po ashtu është shumë i rëndësishëm dhe në atë pjesë nga ajo që zyrtarisht ekziston në Bankën Popullore, në baza vjetore rreth 460-500 milion euro hyjnë zyrtarisht, përmes atyre kanaleve bankare apo transferi i parave. Megjithatë, jozyrtarisht, numrat arrijnë edhe deri në një miliardë, që është një kapital mjaft i madh që hyn në Republikën e Maqedonisë”, thekson Ademi.

Ministri maqedonas i angazhuar për diasporën bën të ditur se që moti Qeveria e Maqedonisë si mbështetje të proceseve të investimeve ka sjellur edhe Ligjin për mbështetje të investimeve, të cilin Kuvendi e miratoi, dhe për herë të parë përveç investitorëve të huaj dhe vendas të cilët do të marrin mbështetje nga shteti në varësi të investimeve, edhe investitorët e diasporës janë vendosur veçmas.

Ademi shpjegon se ekziston edhe neni në Ligjn për mbështetje të investimeve (neni 33), ku investimet nga diaspora do të marrin një mbështetje shtesë prej dhjetë për qind nga shteti dhe kjo është një mbështetje specifike dhe e drejtëpërdrejtë e investitorëve nga diaspora drejt avancimit ekonomik të shtetit.

Bashkëpunimi me organizatat e diasporës

Lidhur me bashkëpunimin dhe kontaktet me organizatat e diasporës me origjinë nga Maqedonia në vendet e huaja, Ademi thotë se kudo që ai të shkojë gjatë vizitave, ka krijuar një sistem dhe ka takime me institucionet e shtetit në mënyrë që t’i sjellë nevojat dhe porositë e diasporës.

“Unë realizoj takime dhe me organizatat maqedonase edhe me ato shqiptare nga Maqedonia që jetojnë atje. Me Diasporën e Bashkuar të Maqedonisë (OMD) kam pasur mjaft takime dhe kontakte, komunikojmë. Megjithatë, pas Ligjit mbi gjuhët, OMD vendosi të ndërpresë komunikimin me qeverinë dhe që atëherë komunikim formal nuk kemi pasur”, tha Ademi.

I pyetur në lidhje me qendrat kulturore të Maqedonisë në vendet e huaja, ministri Ademi thekson se ka mungesë të qendrave kulturore dhe se parashikohet që në të ardhmen të ketë më shumë institucione të tilla.

“Absolutisht ka mungesë të qendrave kulturore. Tani për tani ka tre, në New York, në Sofje dhe në Stamboll. Në përputhje me Strategjinë Kombëtare të Ministrisë së Kulturës, ndër të tjera parashikohet hapja e qendrave kulturore në qytete të tjera, të tillë si në Zagreb, Ljubljanë dhe ndoshta edhe në disa qytete tjera. Nevoja për hapjen e qendrave kulturore është e rëndësishme dhe kuptohet se si qeveri do të angazhohemi të hapim qendra të tilla në ato vende dhe në ato qytete ku koncentrimi i njerëzve tanë që jetojnë atje është më i madh”, thekson Ademi.

Regjistrimi duhet të shihet si një operacion statistikor, jo si një operacion politik

Lidhur me rëndësinë e kryerjes së regjistrimit të popullsisë në Maqedoni, ministri Ademi thekson se regjistrimi është i rëndësishëm në shumë aspekte.

“Për fat të keq, regjistrimi në Maqedoni në përgjithësi është parë si një operacion politik, ndërsa duhet të shihet një një operacion statistikor. Në kuptim, është dokument i rëndësishëm jo vetëm sa popullsi kemi, por regjistrimi paraqet drejtimin e lëvizjes së vendit dhe zhvillimit të vendit në shumë fusha, por për shkak të llogaritjeve të tilla në vitin 2011 dështoi. Ajo që është me rëndësi për ne është të punojmë në këtë drejtim, me metodologjinë e EUROSTAT-it, që regjistrimi të jetë pa asnjë ndikim partiak dhe dëshirave të dikujt. Unë besoj se në atë pjesë, kur të krijohet metodologjia, do të dihet saktësisht se kush janë ato njësi statistikore që do të regjistrohen në regjistrimin e popullsisë që do të mbahet në vitin 2020”, deklaron Ademi.

Ftesë nga Qeveria e Turqisë për të vizituar diasporën nga Maqedonia

Ai thekson se Maqedonia ka diasporën e saj edhe në Turqi dhe bën të ditur se nga qeveria turke është ftuar për të organizuar takime me diasporën nga Maqedonia që jeton në këtë vend.

“Maqedonia dhe Turqia janë dy vende miqësore për një kohë të gjatë. Turqia është një mbështetës i madh i Maqedonisë në të gjitha proceset dhe e dimë se ka një pjesë të madhe të brezave, qytetarëve të Maqedonisë, që jetojnë dhe punojnë në Turqi. Jo shumë më herët, dy ose tre javë më parë, kisha një ftesë nga qeveria turke për të vizituar Turqinë dhe për të organizuar takime me diasporën tonë”, thekson Ademi, duke shprehur shpresë se do të realizojë vizitën që të shihet edhe me njerëz zyrtar të Qeverisë së Turqisë dhe me organizatat e qytetarëve të Maqedonisë që jetojnë dhe punojnë atje.

Maqedonia të mërkurën merr ftesë për anëtarësim në NATO

SHKUP – Të mërkurën më 11 korrik, në ditën e parë të Samitit të NATO-s në Bruksel, Republika e Maqedonisë do të marrë ftesë për t’iu bashkuar Aleancës Veri-Atlantike, deklaroi në një brifing me gazetarë koordinatori Kombëtar për NATO-n, Stevo Pendarovski, i shoqëruar nga ministrja e Mbrojtjes, Radmilla Shekerinska.

Ministrja Shekerinska u tha gazetarëve se Maqedonia është para një shansi historik për të përmirësuar gabimin nga 10 vjet më parë, nga Samiti në Bukuresht kur nuk mori anëtarësim, sepse siç tha, të qenurit jashtë Aleancës, i ka kushtuar shtrenjtë Maqedonisë, sidomos në plan të brendshëm sepse vendi u përball me një krizë institucionale dhe politike.

Ajo tha se shpreson që opozita të luaj në mënyrë konstruktive me zgjedhjen e anëtarëve të Komisionit Shtetëror të Zgjedhjeve (KSHZ) që do të duhet të organizojë referendumin për marrëveshjen me Greqinë, sepse siç tha, anëtarësimi në NATO është një përcaktim edhe i opozitës, e cila çdoherë është thirrur në referendum për çështjen e emrit.

Shekerinska shtoi më tej se momenti është shumë historik, sepse edhe në Greqi, kemi një shumicë parlamentare e cila përkrahë marrëveshjen për çështjen e emrit.

Pendarovski sqaroi se formulimi të cilin Maqedonia do ta marrë në ftesën për anëtarësim më 11 korrik, nuk do të dallojë fare me ato të Shqipërisë dhe Malit të Zi, ku thuhet se “NATO, fton shtetin respektiv të çel negociata për anëtarësim”, për çka më vonë, qeveria do të duhet t’i përgjigjet se është e vullnetit t’i bashkohet NATO-s.

Sipas tij, ftesa është një moment i rëndësishëm, pas çka vijon faza përfundimtare, që është ratifikimi i saj nga Parlamentet e vendeve anëtare të Aleancës, mirëpo “ndërkohë do të duhet të përmbushim detyrat e shtëpisë, që janë referendumi i suksesshëm dhe ndryshimet kushtetuese”.

Ministra e Mbrojtjes, Shekerinska, nuk pret bllokada shtesë, me sqarimin se për të marrë ftesë për anëtarësim, shteti aspirant do të duhet ta ketë pëlqimin e të gjitha 29-të shteteve anëtare të NATO-s, që në rastin e saj Maqedonia e ka. aa

Shkup: Dënohen sulmuesit e deputetit Ziadin Sela

Gjykata themelore në Shkup i dënoi me 80 vjet burg shtatë personat e akuzuar për tentim vrasje ndaj deputetit Ziadin Sela.

Gjykata thekson se të akuzuarit janë fajtorë për shkak se me vetëdije janë përpjekur që ta vrisnin deputetin Sela më 27 prill, 2017 kur kishin hyrë në hapsirat e parlamentit dhe ishin drejtuar kah qendra e konferencave të shtypit ku ndodhej deputeti.

Nikolla Vojminovski u dënua me 13 vjet e 6 muaj burg, Aleksandar Janevski Toshta me 13 vjet.

Këta dy, sipas verdiktit të gjykatës, e kanë tërhequr zotin Sela nga këndi ku ndodheshin ligjvënsit e tjerë, duke u mundësuar të akuzuarve të tjerë që ta godisnin të dëmtuarin.

“Veprën e rëndon edhe më tepër akti i Vojminovskit dhe Janevskit kundër një funksionari të zgjedhur i cili në atë kohë ndodhej në vendtin e tij të punës; Ata me vetëdije kishin hyrë në parlament dhe pa leje dhe pa kontroll lëviznin brenda këtij institucioni”, theksohet në aktvendimin e gjykatës.

Kire Gjeorgievski u dënua me 11 vjet burg. Ndërkaq, katër të tjerëve, Nikollçe Dimitrievskit, Andrej Micovit, Kosta Dellovit dhe Oliver Oshavkovskit iu caktuan nga 10 vjet e gjysëm burg.

Disa nga të akuzuarit e pritën me lot në sy vendimn e gjykatës.

Prokurori i lëndës, Darko Jakimovski propozoi që tashmë të dënuarve t’u vazhdohet masa e paraburgimit dhe arrestit shtëpiak deri në hyrjen në fuqi të vendimit për vuajtjen e dënimit me burg.

Ivanovi nuk e nënshkruan vendimin për ndryshimin e emrit të Maqedonisë

Presidenti maqedonas Gjorgje Ivanov ka bërë të ditur se nuk e nënshkruan vendimin e parlamentit për ratifikimin e marrëveshjes për ndryshimin e emrit të Maqedonisë.

“Nuk kam mandat që ta nënshkruaj vendimin. Një nga shtyllat e politikës sime të programit parazgjedhor ka qenë se nuk pranoj ndryshimin e Kushtetutës me qëllim ndryshimin e emrit kushtetues”, nënvizon Ivanov në një komunikatë të lëshuar nga zyra e tij.

Ai thekson më tej se nuk pranon ide as propozime të cilat “do ta rrezikonin identitetin kombëtar maqedonas, veçoritë e kombit maqedonas, gjuhën maqedonase dhe modelin maqedonas të bashkëjetesës”.

Z. Ivanov thotë se marrëveshja me Greqinë nuk ka bazë kushtetuese:

se ligji për ratifikimin e marrëveshjes nuk është në përputhje me nenet 51, 118 dhe 119 të Kushtetutës së Republikës së Maqedonisë.

Ai vlerëson se marrëveshja e vë Maqedoninë në një pozitë të nënrenditur dhe të varur ndaj një shteti tjetër, përkatësisht ndaj Greqisë dhe kjo, sipas tij, “është e dënueshme me ligj prej më së paku pesë vjet burg për personin që e bën këtë vepër”.

Parlamenti i Maqedonisë para një jave e miratoi me 69 vota marrëveshjen e nënshkruar në rajonin e Prespës greke më 17 qershor nga ministrat e jashtëm të Greqisë dhe Maqedonisë, Nikos Kotzias dhe Nikolla Dimitrov në praninë e kryeministrave të dy vendeve fqinje dhe të zyrtarëve të lartë të Bashkimit Evropian dhe të OKB-së.

Pas këtij vendimi të presidentit maqedonas, parlamenti pritet ta miratojë për së dyti marrëveshjen, pa zhvilluar më debat dhe në një rast të tillë presidenti i vendit, sipas kushtetutës, detyrohet ta dekretojë vendimin.

Por Ivanov ka treguar edhe më parë se nuk i përfill detyrimet kushtetuese, siç ishte rasti me ligjin e gjuhëve që i mundësonte një shtrirje të gjerë përdorimit të gjuhës shqipe e që nuk mund të hyjë në fuqi pa nënshkrimin e presidentit.

Nga ana tjetër, drejtues shtetërorë me ndikim dhe të organizatave ndërkombëtare kanë uruar kryeministrat Zaev dhe Tsipras për marrëveshjen, e cila Republikës së Maqedonisë Veriore do t’i hapte rrugët e integrimit evropian dhe euro-atlantik.

Qeveria në Shkup planifikon që marrëveshjen me Greqinë për ndryshimin e emrit ta nxjerrë në referendum në fillim të vjeshtës. Më pas, parashihen të bëhen edhe ndryshime kushtetuese.

Stoltenberg: Në korrik vendimi për Maqedoninë, pranimi varet nga referendumi

Stoltenberg pret të arrihet një pëlqim që Maqedonia të ftohet për anëtarësim të plotë, megjithatë thotë se që kjo të ndodhë, do të duhet zbatimi plotë i marrëveshjes me Greqinë

SHKUP – Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s, Jens Stoltenberg deklaroi të hënën se pret nga liderët e shteteve të Aleancës, që në samitin e korrikut të marrin një vendim për fillim zyrtar të negociatave mbi anëtarësimin e plotë të Maqedonisë në NATO.

Stoltenberg pret të arrihet një pëlqim që Maqedonia të ftohet për anëtarësim të plotë, megjithatë thotë se që kjo të ndodhë, do të duhet zbatimi plotë i marrëveshjes me Greqinë, më saktësisht pranimi i marrëveshjes në referendumin e vjeshtës.

“Pres që krerët e shteteve dhe të qeverive, të dakordohen për negociatat për pranim, pastaj do të mund të ftojmë IRJ të Maqedonisë të bëhet anëtare e plotë, me kusht që Marrëveshja të finalizohet. Finalizimi do të thotë ratifikim i plotë, referendum dhe votim pozitiv”, tha Stoltenberg.

Ai shtoi se dështimi i referendumit, do të thotë që Maqedonia të mos marrë ftesë për anëtarësim në NATO.

“Nëse Marrëveshja nuk merr përkrahjen, nuk shoh një mundësi për vendin. Ky është një rast i veçantë që duhet të përqafohet”, tha Stoltenberg. aa

Shqiptarët në Maqedoni do t’i përgjigjen pozitivisht referendumit për emrin

SHKUP- Kreu i BDI-së Ali Ahmeti është i bindur se shqiptarët do t’i përgjigjen pozitivisht referendumit për çështjen e emrit të Maqedonisë, i cili sipas paralajmërimeve do të mbahet në vjeshtë. Ahmeti ka theksuar se zgjidhja e emrit është e një rëndësie të madhe, pasi në këtë mënyrë sigurohet ardhmëria e Maqedonisë.

“Unë mendoj që shqiptarët janë të përgjegjshëm, e dinë rëndësinë e kësaj çështje kaq të madhe të ardhmen e shqiptarëve të Maqedoni dhe vendit dhe do t’i përgjigjen pozitivisht referendumit, do të jenë pjesëmarrës, vulosës të një procesi jashtëzakonisht të rëndësishëm mbi të ardhmen mbi perspektivën, por edhe njëherë kontribuues të mëdhenj të paqes, stabilitetit dhe sigurisë dhe ardhmërinë e këtij vendi – tha Ali Ahmeti, kryetar i BDI-së.

Maqedonia me indeksin më të ulët të çmimeve në Evropë

Maqedonia është vendi me indeksin më të ulët të çmimeve në Evropë, ndërsa Islanda me nivelin më të lartë.

Instituti i Statistikave të Turqisë (TUIK) shpalosi rezultatet e Paritetit të Fuqisë Blerëse (PFB) për vitin e kaluar sipas indeksit të nivelit të çmimeve për shpenzimet e konsumit familjar.

Në rezultate janë përfshirë 28 shteteve të Bashkimit Evropian (BE), 3 shteteve të Shoqatës Evropiane për Tregti të Lirë (EFTA) (Zvicra, Islanda dhe Norvegjia), 5 shtete kandidate (Turqia, Maqedonia, Shqipëria, Mali i Zi dhe Serbia) si dhe një shtet kandidat potencial.

Hulumtimi i zbatuar në 37 vende tregon se me indeksin më të ulët të çmimeve prej 47 është Maqedonia, ndërsa me indeksin më lartë prej 166 është Islanda.

Indeksi i nivelit të çmimeve tregon fuqinë blerëse të valutave kombëtare të vendeve në krahasim me kursin e këmbimit. Në rast se indeksi i nivelit të çmimeve të një vendi është mbi 100 atëherë ky vend konsiderohet si i “shtrenjtë” në mesataren e vendeve me të cilat krahasoshet, ndërsa nëse është më e ulët se 100 atëherë konsiderohet si i “lirë”. aa

Shkup, parlamenti ratifikon marrëveshjen për emrin

Parlamenti i Maqedonisë e ratifikoi marrëveshjen me Greqinë për ndryshimin e emrit. 69 ligjvënës që ishin të pranishëm në seancën plenare votuan pro, ndërsa opozita maqedonase e drejtuar nga VMRO-DPMNE e bojkotoi seancën.

Ky akt i ratifikimit i hap rrugën referendumit të paralajmëruar për në shtator ose tetor, ku qytetarët e Maqedonisë do të deklarohen nëse duan që emri i vendit të tyre të jetë “Republika e Maqedonisë së Veriut”.

Kryeministri Zoran Zaev, duke folur në parlament, tha se marrëveshja ruan identitetin e popullit maqedonas dhe gjuhën e tij dhe e quajti atë si arritjen më të mirë të mundshme për të dy vendet.

Para aktit të votimit, ai njoftoi deputetët se Këshilli Veriatlantik i Natos sapo kishte marrë vendim që ftesa për Maqedoninë të vihet në rend dite në samitin e pritshëm të Aleancës.

Në bazë të marrëveshjes, Greqia duhet ta njoftojë presidentin e Këshillit Evropian, se nuk ka çështje të hapura me vendin fqinj, duke dhënë njëkohësisht mbështetje për anëtarësimin e Maqedonisë (së Veriut) në Bashkimin Evropian dhe po ashtu ta njoftojë edhe Sekretarin e Përgjithshëm të NATO-s për mbështetjen greke të vendit fqinj për anëtarësim në NATO.

Pas ratifikimit, presidenti i Maqedonisë Gjorgje Ivanov ka një afat prej shtatë ditësh që ta dekretojë marrëveshjen; në të kundërtën, parlamenti detyrohet që për së dyti ta miratojë atë dhe kjo e detyron presidentin që të japë nënshkrimin e tij. Ivanov disa herë është prononcuar kundër marrëveshjes./Isak Ramadani

Shkup, qeveria miraton marrëveshjen për “Maqedoninë e Veriut”

Marrëveshja e nënshkruar me palën greke për emrin e ri të vendit sot është miratuar në unanimitet nga mbledhja e kabinetit maqedonas.

Tani pritet që projektligji për ratifikim të kalojë në Kuvend, për t’u votuar edhe atje gjatë një seance plenare.

Në njoftimin e qeverisë së Maqedonisë thuhet se ajo “ka shqyrtuar dhe aprovuar projektligjin për ratifikim të marrëveshjes përfundimtare për zgjidhjen e dallimeve, siç përshkruhet në Rezolutën e Këshillit të Kombeve të Bashkuara 817 (1993) dhe 845 (1993), ndërprerje të Kornizës Kohore të vitit 1995 dhe vendosjen e partneritetit strategjik ndërmjet palëve, me propozim të Ministrisë për Punët e Jashtme.”

Megjithatë, identiteti i komisionit kuvendor që do të kalojë leximin e parë të projektligjit për ratifikimin e emrit “Maqedonia e Veriut” mbetet i paqartë.

“Nuk ka dilema, komisionin e vendos kryetari i Kuvendit në bazë të projektligjit të dorëzuar, në pajtueshmëri me Rregulloren e Kuvendit”, ka deklaruar ndërkohë koordinatori i grupit parlamentar të LSDM-së, Tomislav Tuntev.

Përleshje në Shkup gjatë protestave kundër emrit të ri të Maqedonisë

Policia në Shkup hodhi gaz lotsjellës për të shpërndarë një grup demonstruesish që u hodhën të dielën në protestë kundër marrëveshjes me Greqinë për ndryshimin e emrit të republikës ish jugosllave në Republikën e Maqedonisë së Veriut.

Protestuesit që brohoritën “tradhti, tradhti”, e cilësuan “kapitulluese” marrëveshjen me Greqinë. Ata u përleshën në orët e mbrëmjes me policinë përballë ndërtesës së parlamentit.

Protesta gjatë ditës janë mbajtur edhe në qytetin e Manastirit, të organizuara nga partia opozitare VMRO – DPMNE. Udhëheqësi i saj, Hristijan Mickovski, tha se partia e tij asnjëherë nuk do të njohë marrëveshjen.

Greqia dhe Maqedonia, ose Maqedonia e Veriut, siç do të riemërohet së shpejti, e zgjodhën rajonin e Prespës për ta nënshkruar marrëveshjen që u jep fund mosmarrëveshjeve gati tridhjetëvjeçare rreth emrit të republikës ish-jugosllave.

Ceremonia me mjaft eufori, bashkoi veç zyrtarëve më të lartë qeveritarë të Shkupit dhe Athinës, edhe ata të Brukselit; Komisionarët Federica Mogherini dhe Johannes Hahn, si dhe zyrtarja e lartë e Kombeve të Bashkuara, Rosemary DiCarlo e ndërmjetësi Mattheë Nimetz kishin ardhur në fshatin e thellë Psarades të Prespës greke ku u nënshkrua marrëveshja e cilësuar nga shumëkush si historike.

Kryeministrat Alexis Tsipras dhe Zoran Zaev mbajtën fjalime me tone shpresëdhënëse për të ardhmen e fqinjësisë së dy popujve ballkanikë.

Kryeministri Tsipras shprehu mirënjohje për komisionarët dhe ndërmjetësin e bisedimeve të gjata për përkushtimin e tij.

“Duhen lejuar qytetarët e dy vendeve që ta perceptojnë pa paragjykime marrëveshjen”, tha zoti Tsipras, ndërsa shtoi se marrëveshja ndihmon zhvillimin e infrastrukturës midis dy vendeve dhe ndërtimin e mirëbesimit në përgjithësi në rajon.

“Kemi detyrë historike që ta vazhdojmë këtë rrugë dhe jam optimist se do të kemi sukses. Jam i bindur se dy popujt tanë do të bashkëpunojnë për stabilizimin e rajonit”, theksoi Tsipras, ndërsa bëri thirrje që edhe popujt e tjerë të marrin shembuj nga kjo marrëveshje për të lënë kështu mënjanë të kaluarën e hidhur.

“Fati i popujve dhe shteteve tona është shumetnik, siç është dhe në Evropë. Sfidat janë të shumta, por për kapërcimin e tyre duhet ta zhvillojmë bashkëpunimin rajonal dhe ndërkombëtar për të pasur një rrugë të përbashkët evropiane”, tha Tsipras.

“Me nënshkrimin e marrëveshjes përfundimtare për zgjidhjen e problemit të emrit dhe për partneritetin strategjik midis dy vendeve tona me të vërtetë kemi lëvizur malet,” u shpreh kryeministri maqedonas, Zoran Zaev.

Ai shtoi se ky akt solemn paraqet kurorëzimin e të gjitha përpjekjeve. Marrëveshja sjell nisma të cilat me siguri, sipas zotit Zaev sjellin një jetë më të mirë për qytetarët e dy vendeve fqinje.

Me Greqinë ndërtojmë miqësi dhe aleancë. Po ndërtohet një realitet i ri në rajon. Marrëveshja ua hapë rrugën lidhjeve më të fuqishme ekonomike, tha kryeministri maqedonas.

Zaev tha se dëshiron t’u dërgojë një mesazh kundërshtarëve të marrëveshjes në të dy vendet, me ç’rast vetëm një herë përdori fjalën maqedonas gjatë fjalimit 15 minutësh: duke thënë se shoqëria në këto dy shtete, ajo maqedonase dhe greke janë pjesë e vlerave të përbashkëta evropiane dhe njësoj e meritojnë paqen, sundimin e së drejtës dhe lirinë, koncept që kundërshton, siç tha, populizmin dhe frikën.

Nga Psaradesi, qeveritarët grekë dhe maqedonas me miqtë e tyre evropianë dhe ndërkombëtarë shkuan për drekë në Oteshevë të Prespës së Maqedonisë.

Por, marrëveshja e re ka hasur në kundërshti të shumta si në Shkup po ashtu edhe në Athinë, tek opozita e dy vendeve, të cilat e quajnë atë të dëmshme për popujt e tyre, ndërkohë që akuzojnë për tradhti qeveritë e vendeve të tyre.

Sidoqoftë, Maqedonia sipas shumë njohësve të rrethanave politike, del fituese duke e ruajtur identitetin dhe gjuhën si maqedonase, ndërkaq Greqia nuk humbet asgjë. Territori brenda saj merr garanci me marrëveshjen se fqinji verior, Maqedonia e Veriut nuk ka pretendime territoriale. Monumentet e ngritura viteve të fundit në Shkup, e që asociojnë në historinë dhe kulturën e lashtë greke nuk do të hiqen por do të cilësohen si monumente të trashëgimisë helene.

Maqedonia (e Veriut) mund të presë shumë shpejt ftesën për anëtarësim në NATO dhe hapjen e bisedimeve për integrim në Bashkimin Evropian, pasi parlamenti në Shkup ta ketë miratuar marrëveshjen me Greqinë./Isak Ramadani

SHQIPTARËT NË MAQEDONI DUHET T’I KTHEHEN KËRKESËS PËR SHTETIN DY KOMBËSH Nga Jusuf BUXHOVI

Marrëveshja midis Greqisë dhe Maqedonas për emërtimin e shtetit “Maqedonia e Veriut” nga shqiptarët duhet të kushtëzohet me kërkesën për definimin e Maqedonisë shtet dy kombesh, pra të shqiptarëve dhe të maqedonasve. Pajtimi pa reagim do t’i ngarkonte me një qendrim antihistorik dhe antikombëtar
Marrëveshja e midis Greqisë dhe Maqedonisë për emërtimin e ri të shtetit nga ai i deritanishmi në “Maqedonia e Veriut”, ndonëse hoqi “frikën” e përligjjes së karakterit sllavo-maqedonas të shtetit që do ta kishte atributin “Maqedonia e Ilindenit”, megjithatë, edhe me këtë marrëveshje, me gjuhën zyrtare maqedone, simbolet dhe të tjerat, shteti ruan karakterin sllavo-maqedonas, ndërsa shqiptarët përfundimisht degradohen në pozitën e pakicës, paçka se me kozmetikën e Marrëveshjeve të Ohrit rreth gjuhës shqipe në përdorim zyrtar në vend të gjuhës zyrtare si dhe përfaqësimit në institucione, do të përpiqen që këtë ta shpjegojnë si gjendje “të barazisë”.
Pa hyrë në ato që kanë ndodhur gjatë dhjetë viteve të fundit si dhe mashtrimet që klasa politike shqiptare në pushtet me oreolin “e luftës” është munduar që opinionit t’ia shesë për “suksese”, pa përjashtuar këtu as luftën në vitin 2001, që nuk solli tjetër pos ndërrimin e një garniture në pushtet me tjetrën, megjithatë, gjendja e re kërkon që shqiptarët inferioritetin dhe vasalitetin e deritanishëm politik në ndaj maqedonasve ta kthejnë në një deponim politik, në mënyrë që. më në fund, të dëshmojnë subjektivitetin e tyre si etni historike dhe politike, që duhet ta thotë fjalën kryesore për shtetin e tyre, në vend se të hesht dhe të nëpërkëmbën.
Meqë, me marrëveshjen e tanishme midis Athinës dhe Shkupit, është paraparë që ndryshimet të kalojnë nëpër parlament dhe në referendum, shqiptarët duhet këtë ta shfrytëzojnë që emërtimi i Maqedonisë doemos të kushtëzohet me kërkesën për definimin e Maqedonisë shtet i dy kombeve të barabarta: shqiptarëve dhe maqedonasve, gjegjësisht maqedonasve dhe shqiptarëve. Tek e fundit, ky qëndrim është në përputhje me atë të UÇK-së të shkurtit të vitit 2001, ndonëse prej tij do të hiqet dorë me kumtesën 6 të Shtabit të Përgjithshëm të UÇK-së kur, pa një pa dy, do të kërkohet Maqedoni “demokratike e qytetarëve të barabartë”!
Rikthimi i kësaj kërkese, pra i karakterit të shtetit të Maqedonisë mbi parimin e dy kombeve të barabarta: shqiptar -maqedonas, gjegjësisht maqedonas-shqiptar, duhet të ndjek një rrugë legjitime, që do të thotë se nënkupton mbajtjen e një Kuvendi të Përgjithshëm Kombëtar, që do të thirrej nga një Këshill Nismëtar, ku do të merrnin pjesë deputetët shqiptarë në Parlamentin e Maqedonisë, përfaqësuesit e të gjitha partive politike të përfaqësuara në strukturat parlamentare dhe ato shtetërore, pastaj do të merrnin pjesë përfaqësuesit e institucioneve arsimore (universiteteve), ato shkencore (të instituteve) si dhe përfaqësuesit e besimeve (religjionit).
Kuvendi Kombëtar do të duhej të aprovonte vendimin për ridefinimin e Maqedonisë shtet të të dy kombeve të barabarta (shqiptar-maqedonas, gjegjësisht maqedonas–shqiptar) në përputhje me aprovimin e një Platforme Politike, në të cilën parashihet një Marrëveshje e re e të dy popujve për shtetin e përbashkët (Maqedoninë), e cila duhet të përcillet edhe me ndryshimet e duhura kushtetuese (preambula) dhe aktet tjera, ku parashihet edhe organizimi i strukturave të pushtetit mbi këto parime në të gjitha nivelet.
Këto qëndrime duhet t’i paraqiten faktorit ndërkombëtar, të arsyetuara nga aspekti historik, ai etnik, e mbi të gjitha nga ai shoqëror dhe politik, me ç’rast duhet të theksohet se ky është një kompromis i domosdoshëm që garanton shtetin e përbashkët me përkatësi perëndimore dhe frymë evropiane. Ndërsa, nga Shqipëria dhe Kosova, duhet të kërkohet mbështetje e plotë, në mënyrë që të mos shfaqen shpërputhjet si deri më tani, kur Tirana zyrtare vazhdimisht ka përkrahur qëndrimet e Shkupit (maqedonasve), ndërsa Prishtina ia ka mbajtur ison.
Platforma që do të aprovohej nga Kuvendi Kombëtar duhet t’i paraqitet Kuvendit të Maqedonisë dhe të mbrohet nga spektri i gjithëmbarshëm politik shqiptar në Kuvend dhe qeveri. Nëse do të refuzohej, atëherë, mbet që shqiptarët, të mos pajtohen të japin pëlqimin për këtë ndryshim dhe njëherësh t’u kthehen formave të tjera, kryesisht demokratike në përputhje me rrethanat, me të cilat Maqedonia do të vihej para sprovës ekzistenciale nga shkaku i injorimit të të drejtës së gjysmës popullatës që shteti i përbashkët të pasqyrojë edhe identitetin e tyre historik dhe etnik me rrënjët e thella nga antikiteti e deri te koha jonë.
Deponimi i faktorit politik shqiptar për ridefinimin e Maqedonisë në përputhje me të drejtën e tyre historike dhe jetësore në rrethanat e tanishme, kur është më se e qartë se Serbia, Bullgaria dhe Rusia, me demonstratat sllavo-maqedonase kundër këtij emërtimi, do të krijojnë rrethana për dështimin e tij, po edhe për kthimin e një gjendje krize në vend në mënyrë që të destabilizohet rajoni në përputhje me interesat e tyre, ka rëndësi të madhe, ngaqë çarqeve të jashtme antishqiptare po edhe miqve perëndimore (SHBA-ve dhe NATO-s të interesuara që me anën e kompromisit të emrit Maqedonia të përfshihet në NATO), u jepet një atu e fortë që atë ta mbajnë në jetë vetëm me vullnetin e shqiptarëve.
Ndonëse rikthimi i kërkesës për redifinimin e Maqedonisë shtet dy-kombesh, mund të mos pranohet nga klasa e tanishme politike shqiptare në pushtet, e cila u ka shërbyer interesave të politikës maqedonase, me arsyetimet se “nuk dëshirohet destabilizimi i Maqedonisë” nga shqiptarët, ngaqë kjo “u shkon për shtati interesave ruse në Ballkan” e të ngjashme, megjithatë, Këshilli Kombëtar nuk duhet të heq dorë prej saj. Duhet të gjenden format, që si nismë qytetare ose ndryshe t’i paraqitet Kuvendit të Maqedonisë dhe faktorit ndërkombëtarë. Kjo do të kishte rëndësi të madhe, ngaqë, pavarësisht sjelljes së papërgjegjshme të faktorit politik shqiptar shumanshëm të shantazhaur, shqiptarët nuk do të nënshkruanin kapitullimin para një çështje jetike për ardhmërinë e tyre.