Duke nisur nga dita e parë e vitit 2023, Kroacia do të bëhet vendi i fundit që do t’i bashkohet Eurozonës dhe zonës Shengen, një lëvizje që presidentja e Komisionit Evropian Ursula von der Leyen thotë se e bën Bashkimin Evropian më të fortë.

Nga e diela, vendi do t’i bashkohet një komuniteti prej 347 milionë evropianësh që përdorin euron në jetën e tyre të përditshme, tha von der Leyen në një deklaratë.

“Kjo është një arritje e madhe për Kroacinë. Një simbol i lidhjes së saj të thellë me BE dhe një moment simbolik për zonën e euros në tërësi.”

Ajo shtoi: “Është një moment krenarie për BE-në, Kroacinë dhe qytetarët e saj.”

Më shumë se gjysma e ATM-ve të vendit janë jashtë linje për t’i përgatitur për shpërndarjen e monedhës.

Kuna Kroate dhe Euro do të bashkëjetojnë për një periudhë të shkurtër kalimtare prej vetëm 14 ditësh.bw