VOAL

VOAL

Pak ujë dhe më pak mallra në portet e Bazelit

August 12, 2022
blank

Komentet

blank

Ueli Maurer mund të pasohet nga Magdalena Martullo-Blocher

VOAL- Ueli Maurer njoftoi sot, të premten, dorëheqjen e tij nga Këshilli Federal pas 14 vitesh shërbim. Reagimet nuk vonuan dhe gjithashtu pyetet se kush do ta zërë vendin e tij.

Partia e tij, SVP, e falënderoi atë në një deklaratë sot për angazhimin e tij “të palodhur”, veçanërisht sa i përket ushtrisë dhe financave federale.

Aftësia për të kontrolluar financat federale, e cila u vlerësua edhe nga radikalët liberalë në komunikatën e tyre, në të cilën ata gjithashtu njohin – si dhe Aleancës së Qendrës – të drejtën e SVP-së për të pasur dy vende në Këshillin Federal.

“Isha i befasuar, duhet ta pranoj, por mund ta kuptoj vendimin e Maurer-it, i cili ka qenë anëtar i Këshillit Federal për 14 vjet”, tha Guy Parmelin të enjten, duke deklaruar se ishte informuar për dorëheqjet e kolegëve të tij “një pak më herët”. “Ai mori vendimin e tij; është një nga privilegjet e këshilltarëve federalë të zgjedhin se kur të largohen,” shtoi ai.

Maurer është një person që ka “përvojë dhe intuitë fenomenale”, vazhdoi këshilltari federal i Vaud, duke dhënë shembullin e krizës së koronavirusit dhe shpejtësinë me të cilën u krijua sistemi i kreditimit Covid. “Kjo ishte falë tij”, ka saktësuar ai.

“Personalisht do të pendohem, por edhe gjithë Këshilli Federal”, ka përfunduar Parmelin, i cili është shprehur duke iu përgjigjur pyetjes së një gazetari gjatë konferencës për shtyp për ngritjen e një stafi ad hoc për energjinë.

Të gjelbërt po mendojnë për një kandidaturë

Nga ana e tyre, të Gjelbrit po shqyrtojnë paraqitjen e një kandidature në Këshillin Federal. “Kemi nevojë për rinovim”, ka pohuar në këtë kuptim partia, e cila do të vendosë më 18 tetor të ardhshëm në një seancë të jashtëzakonshme nëse do të dalë apo jo një kandidat.

Në një deklaratë të publikuar të premten vonë pasdite, të Gjelbrit – të cilët nuk janë pjesë e “formulës magjike” të Këshillit Federal – raportojnë fjalët e këshilltares kombëtare Berneze Aline Trede, e cila nuk beson se “qeveria ka qenë në gjendje të përballet më sfida të vështira, si ndryshimet klimatike dhe marrëdhëniet me Bashkimin Evropian”.

Pas përpjekjes së dështuar të të Gjelbërve, të cilët janë bërë forca e katërt më e madhe politike në vend, presidenti i partisë Balthasar Glättli tani dëshiron ta bëjë partinë e tij forcën e tretë politike më të madhe në Zvicër deri në vitin 2023.

Kush do ta zëvendësojë atë?

Sapo u njoftua dorëheqja e tij, ministrat totalë për të kërkuar një pasardhës të Ueli Maurer, me shumë gjasa një demokrat zvicerano-gjerman, janë larguar tashmë në Bernë. E vetmja gjë e sigurt për momentin është data e zgjedhjeve: 7 dhjetori.

Seksionet kantonale të SVP-së do të kenë kohë deri më 21 tetor për të dorëzuar kandidatët e tyre në komisionin përgjegjës për përzgjedhjen e kandidatëve të kualifikuar. Pas seancave të zakonshme, një listë me kandidatët e përzgjedhur do t’i përcillet drejtuesve të grupit parlamentar: afati përfundimtar është 11 nëntori. Vendimi do të shpallet më 18 nëntor.

Ndoshta një grua?

Ndër mundësitë e ndryshme është edhe ajo që partia të paraqesë të paktën një kandidaturë femër. Ndër gratë që mund të aspirojnë të zënë një vend në qeveri është Magdalena Martullo-Blocher, vajza sipërmarrëse e ish-këshilltarit federal Christoph Blocher.

Një profil i mirëpërcaktuar që mund të mos i pëlqejë shumëkujt, edhe duke marrë parasysh përvojën në ekzekutivin e babait, i cili nuk u rizgjodh edhe për shkak se nuk ishte shumë kolegjial. Martullo-Blocher, megjithatë, tashmë është shprehur se nuk është e interesuar për këtë pozicion.

Krahas Martullo-Blocher përmendet emri i ish-këshilltares kombëtare të Zyrihut, Natalie Rickli, tashmë në këshillin shtetëror përgjegjës për shëndetësinë. Vendi i origjinës, Zyrihu, sigurisht që paraqet një avantazh, pasi ky është kantoni “fener” i vendit, i përjashtuar rrallë nga dhoma e kontrollit.

Ndër kandidatët e tjerë përmenden edhe emrat e këshilltareve kombëtare Esther Friedli (SG) ose Diana Gutjahr nga Thurgau. Céline Amaudruz (GE) duket jashtë loje, pasi tashmë ka një demokrat Romand në ekzekutiv, pikërisht Guy Parmelin. Zvicra italiane do të qëndrojë në dritare për shkak të pranisë së Ignazio Cassis (PLR) në mesin e shtatë “burrave të mençur”.

SVP në çdo rast mund të zgjedhë të paraqesë një listë tërësisht meshkujsh, pasi tre gra tashmë janë në Këshillin Federal. Në mesin e kandidatëve të mundshëm është edhe kryetari i grupit parlamentar Thomas Aeschi (ZG). Një ekonomist me përvojë, 43 vjeç, në vitin 2015 u mund nga Guy Parmelin.

Ndër kandidatët e mundshëm janë edhe këshilltari kombëtar Gregor Rutz i Zyrihut, ish-sekretar i përgjithshëm i partisë, si dhe Schaffhausen Thomas Hurter apo ish-presidenti i partisë, Toni Brunner, i cili është tërhequr nga politika federale disa vite më parë. Kandidimi i deputetit të Zyrihut Roger Köppel, gazetar dhe redaktor i Weltwoche, do të ishte një surprizë, por ai vështirë se do ta linte “krijesën” e tij për prangat e Bernës federale.

Partitë e tjera nuk duhet të paraqesin kandidatë edhe pse të Gjelbërit kanë pretenduar një vend në qeveri prej disa vitesh duke pasur parasysh rritjen e konsensusit në 10 vitet e fundit. Me shumë mundësi, megjithatë, ekologët do të duhet të presin zgjedhjet e vitit të ardhshëm për të qenë në gjendje të paraqesin një ose një kandidat, me shpresën për të arritur një rezultat të mirë.

Sa i përket vetë Maurer-it, gjatë konferencës për shtyp ai deklaroi se nuk ka ndërmend të përzihet në këto çështje, por nuk do të mungojë të thotë fjalën e tij për çështjet më të rëndësishme. Lidhur me një kandidat të mundshëm, i linduri në Zyrih theksoi se gjithmonë ka punuar mirë me femrat, duke emëruar vetë ai disa prej tyre në poste me përgjegjësi, edhe nëse kompetenca është e para. rsi-Elida Buçpapaj

blank

Këshilli Federal i Zvicrës: Të mbrohemi nga kërcënimet atomike

VOAL- Kërcënimet bërthamore të shprehura nga Vladimir Putin në lidhje me luftën në Ukrainë nuk e lënë indiferent Këshillin Federal: në rast të një kërcënimi ose përdorimi të armëve bërthamore, Shtabi i Përgjithshëm i Sjelljes Strategjike të Konfederatës (SMCSC) do të aktivizohet për të garantuar një mbrojtje të shpejtë dhe efektive.

Përgjegjës për realizimin do të jetë Departamenti Federal i Mbrojtjes, Mbrojtjes Civile dhe Sportit. Detyrat përfshijnë analizën e vazhdueshme të situatës, në mënyrë që masat e nevojshme të zbatohen në kohën e duhur, si dhe koordinimin e planifikimit të kredive afatshkurtra, afatmesme dhe afatgjata, në bashkëpunim të ngushtë me kompetentët.

Në vlerësimin e saj aktual të situatës, Këshili Federal beson se nuk ka gjasa që, në lidhje me luftën në Ukrainë, Rusia të përdorë armë bërthamore ose që një aksident bërthamor të shkaktohet qëllimisht. Nëse një ngjarje bërthamore do të ndodhte megjithatë në Ukrainë, ajo do të përfaqësonte një krizë të shkallës dhe kompleksitetit të madh dhe me urgjencë të veçantë për sa i përket kohës. Për të siguruar një reagim të shpejtë dhe efektiv, Këshilli Federal përcakton organizatën e krizës dhe organet e saj kompetente.

Prandaj, qeveria federale ka autorizuar Departamentin Federal të Mbrojtjes, Mbrojtjes Civile dhe Sportit të përdorë Stafin Federal të Mbrojtjes Civile (SMFP) si Staf të Sjelljes Strategjike të Konfederatës në rast të një ngjarjeje bërthamore ose një ngjarje të tillë. rsi-eb

blank

Pika e kthesës së Bankës Kombëtare të Zvicrës, tani shet valuta

VOAL- Duke braktisur interesin negativ, Banka Kombëtare e Zvicrës po bën një tjetër përparim. Pas shumë vitesh që merrej me tregje dhe me blerje – madje masive – valutash, që synojnë dobësimin e frangut, SNB tani po vepron në frontin e kundërt: ajo shet.

Sipas një statistike të publikuar sot, banka qendrore ka shitur monedhat për 5 milionë franga në tremujorin e dytë. Një shumë minimale, por domethënëse, duke pasur parasysh se blerjet e fundit ishin ende 5.7 miliardë franga (gjysma e parë 2022) dhe 12.6 miliardë (tremujori i fundit 2021). Ndërhyrjet arritën në 21 miliardë për gjithë vitin e kaluar dhe madje 110 miliardë në 2020.

SNB nuk e sheh më frangun zviceran si shumë të lartë. Një orientim që u konfirmua më 22 shtator, me përfundimin e epokës së interesit negativ, me kalimin e normës udhëzuese nga -0.25% në +0.50%. rsi-eb

blank

Ministrja zvicerane bën përgjegjëse Serbinë për flukset e refugjatëve nga Lindja

 

VOAL- Edhe pa marrë parasysh refugjatët ukrainas, emigrimi në vendet evropiane dhe në Zvicër është në rritje: në fund të gushtit, tashmë janë regjistruar 23,755 hyrje të paligjshme, shumë më tepër se në të gjithë vitin 2020 dhe gjithë vitin 2021. Rritja ka ndodhur veçanërisht gjatë verës, këshilltarja federale Karin Keller Sutter vuri në dukje të mërkurën në Zyrih.

“Pas pandemisë, flukset emigratore u rritën, veçanërisht në rrugën ballkanike. – tha kreu i Departamentit të Drejtësisë dhe Policisë – Kjo për faktin se udhëtimi ndërmjet një vendi në tjetrin është më i lehtë. Në Zvicër kërkesat për azil janë rritur me gati 50% krahasuar me një vit më parë”.

Kështu, Konfederata ka rënë dakord për një plan veprimi me Austrinë, e cila ka vendosur të rivendosë kontrollet sistematike kufitare me Sllovakinë, siç bën tashmë me Hungarinë dhe Slloveninë.

Për më tepër – së bashku me Gjermaninë, Kroacinë dhe Slloveninë – të dy vendet do t’i shkruajnë Komisionit Evropian për të kërkuar që disa shtete – si Serbia – të ndryshojnë politikën e tyre të vizave. Hapja ndaj qytetarëve indianë, për shembull, e cila po shkakton këtë bum në ardhje.

“Mbi 80% e këtyre njerëzve mbërrijnë në Austri me ndihmën e kontrabandistëve. Por fillimisht ata zbarkojnë në Beograd dhe më pas vazhdojnë udhëtimin e tyre për në Austri falë këtyre kriminelëve. – deklaron Gerhard Karner, ministër i Brendshëm austriak – ne shohim brutalitetin e këtyre kontrabandistëve çdo ditë. Tashmë ka pasur vdekje mes emigrantëve”.

Problemi ka të bëjë edhe me Zvicrën: “Politika e vizave e Serbisë dhe e shteteve të tjera të Ballkanit duhet të përafrohet me atë të zonës Shengen. Nuk është e pranueshme të hysh lirisht në zonën Shengen në këtë mënyrë”.

Është e pamundur të parashikohet nëse do të rreshtohen. Në fakt, ka nga ata që hipotezojnë se këto flukse migratore janë të drejtuara qëllimisht drejt Evropës për të sjellë destabilizimin social dhe fërkimet midis shteteve. Dhe se Rusia qëndron edhe pas këtij plani. rsi-eb

blank

Zvicra qëndron në elitën e futbollit

Çekia mposhtet, Zvicra në grupin e parë për kualifikueset e Euro 2024

 

VOAL – Ashtu si në tri edicionet e para, edhe Zvicra do të luajë në Ligën A të Ligës së Kombeve në të katërtin në histori. Kombëtarja ka arritur sigurinë brenda mureve miqësore të kybunpark, ku mundi një Çeki që mbërriti në St. Gallen me dëshirë të madhe për të luajtur letrat e tyre 2-1 në ndeshjen direkte. Kështu Rodriguez mundi të festonte paraqitjen e tij të 100-të me një fitore të shkëlqyer, e cila përveç rëndësisë jetike në kompeticion, do t’i lejojë djemtë e Yakin të shfaqen në grupin e parë të shortit për kualifikueset e Euro 2024.

Pa Akanji të skualifikuar dhe me Embolon ende të vendosur si sulmues qendror, zviceranët rrezikuan tri herë të kapitullojnë në 20’të e parë të lojës. Xhaka, në ditëlindjen e tij të 30-të, dhe shokët e tij, megjithatë, u rritën me kalimin e kohës dhe në vitin 73 “vendosën një-dy me Freulerin, të kapur në zonë nga një kryq i saktë i Shaqirit, dhe Embolo, i zoti për të gjetur këndin e ulët nga afërsia e zonës. Mysafirët, të cilët goditën edhe dy trarë në pjesën e parë, nuk u dorëzuan dhe pak para pushimit përgjysmuan diferencën me Schick.

Pjesa e dytë filloi me të dyja skuadrat gati për të luajtur hapur. Rasti i parë i madh për vendasit ra në kokën e Embolos, por ai u ndal nga zëvendësuesi i Vaclik, i cili doli i dëmtuar. Një pakujdesi e Elvedit në zonë ishte më pas në origjinën e një penalltie për çekët, por Sommer mori sërish karrigen duke hipnotizuar Soucek. Zviceranët, në mesin e të cilëve debutuan të rinjtë Amdouni dhe Jashari, më në fund i kanë fituar tri pikët dhe tashmë mund të përqendrohen plotësisht në Botërorin e Katarit.rsi-eb

blank

Zvicër: Bëhen të detyrueshme panelet diellore në të gjitha ndërtesat e mëdha

Nga e shtuna panelet diellore do të jenë të detyrueshme për ndërtesat e reja që zënë një sipërfaqe prej mbi 300 m2

 

VOAL- Instalimi i paneleve fotovoltaike në ndërtesat e reja të mëdha nga e shtuna e ardhshme, sipas të gjitha gjasave, do të jetë i detyrueshëm: Këshilli i Shteteve sot, të martën, në fakt është i lidhur në heshtje me Kombëtaren për të gjitha pikat ende të pazgjidhura në lidhje me atë që është përcaktuar si “mësymja diellore”. Nuk ka ende një miratim të klauzolës së urgjencës, e cila megjithatë duket të jetë asgjë më shumë se një formalitet i thjeshtë.

Qëllimi i ligjit të ri federal për këtë çështje është të sigurojë një furnizim afatshkurtër me energji elektrike gjatë sezonit të ftohtë, shpjegoi Élisabeth Baume-Schneider (PS/JU) në emër të komisionit.

Në seancat e kaluara, UDC-ja ka shprehur dyshime për urgjencën e këtij ligji, duke qenë se panelet e para diellore që do të vendosen sipas dispozitave të reja nuk do të jenë para dimrit 2023-2024. Megjithatë, vetëm pak demokratë kundërshtuan votimin e djeshëm në Kombëtare.

Shtysa për faturën erdhi nga impiantet e mëdha diellore të planifikuara në Gondo dhe Grengiols, në Valais të Epërm. Dje, Kombëtarja vendosi të fusë një dispozitë të veçantë në ligj që synon lehtësimin e ngritjes së digës Grimsel, në Bernese Oberland (vendim i ratifikuar sot nga shtetet). Kjo do të lejojë që projektet që janë bllokuar prej vitesh të nisin.

Kufizohet numri i ndërtesave që duhet të përmbushin detyrimin

Dhoma e Kantoneve kishte propozuar që në leximin e parë që të gjitha ndërtesat e reja ishin të detyruara të instalonin panele fotovoltaike në çati ose fasada, por dje – të hënën – Këshilli Kombëtar, duke dëgjuar frikën e pronarëve të shtëpive, vendosi të kufizojë kufizimin për ndërtesat që zënë një një sipërfaqe prej më shumë se 300 metra katrorë. Dhe sot shtetet janë rreshtuar me këtë version.

Megjithatë, kantonet do të jenë në gjendje të vendosin dispozita më të rrepta. Duhet të theksohet se Konfederata do të duhet gjithashtu të udhëheqë me shembull: të gjitha zonat e përshtatshme do të duhet të pajisen për prodhimin e energjisë diellore deri në vitin 2030.
Më e lehtë për të ndërtuar bimë të mëdha në male

Gjithashtu, projekti parashikon edhe lehtësira në ndërtimin e impianteve në shkallë të gjerë në male, të cilat prodhojnë të paktën 10 GWh, gjysma e të cilave në dimër. Këto instalime, siç kishin specifikuar fillimisht Shtetet, nuk duhet të ndërtohen në zona kënetore me rëndësi kombëtare. Megjithatë dje, Kombëtarja i shtriu këto përjashtime edhe për biotopet me rëndësi kombëtare dhe rezervat për shpendët ujorë dhe shtegtarë. Dhe sot Dhoma e Kantoneve ra dakord.rsi-Elida Buçpapaj

blank

Federer: “Ndoshta duhet të kisha ruajtur më shumë kujtime”

Intervista e fundit ekskluzive e Roger Federer me RSI si lojtar profesionist

 

VOAL- Tani me të vërtetë ka mbaruar. Roger Federer u tha lamtumirë garave dhe në mes të angazhimeve të Laver Cup ku luajti dyshe së bashku me mikun e tij të përjetshëm rivalin Rafael Nadal, gjeti një moment për një intervistë të fundit si tenist profesionist me RSI: “Mua më duhet pak më shumë praktikë nëse duam të flasim italisht. Tani do të kem kohë ta mësoj. Di disa fjalë më shumë për picën dhe makaronat, por dua që intervista jonë e fundit të jetë diçka e këndshme.”

I përkyer deri në fund, Maestro donte të ishte aq profesionist sa kishte qenë gjatë gjithë karrierës së tij, në një fushë që mund të ishte më e madhe: “Mendoj se isha unë që zgjodha tenisin. Më duhej të vendosja mes tenisit dhe futbollit. Do të kisha dashur të luaja futboll, por kuptova që lidhja me tenisin ishte më e fortë. Ishte vendimi i duhur, kam kaluar momente të mrekullueshme dhe kam takuar njerëz të mrekullueshëm ndër vite”.

Në nivel sportiv, muajt e fundit kanë qenë të vështirë, por kalova shumë më tepër kohë në shtëpi dhe ishte shumë mirë.

Një familje e fortë dhe e konsoliduar, një partnere, Mirka, shumë e pranishme për familjen dhe burrin e saj, padyshim më e izoluar me të gjithë botën mediatike që e rrethon: “Ne e ndamë këtë vendim. Në fillim të karrierës sime Mirka merrej me gazetarët, ajo menaxhonte intervistat. Unë nuk kisha as menaxher e as trajner. Ne ishim Mirka, shoqja ime, unë, prindërit e mi dhe një avokat. Kur u bëra numër një në botë në vitin 2004, m’u desh të refuzoja 90% kërkesave dhe ajo ishte vazhdimisht në pozicionin që duhej të thoshte jo me sa më mirë që të ishte e mundur. Në një moment isha unë që i thashë Mirkës ‘nuk ke pse të lëndosh më veten dhe gjëja më e mirë është të mos japësh shumë intervista. E gjen veten në një situatë ku duhet të shpjegoni pse i thatë po dikujt dhe jo dikujt tjetër. “Mirka nuk ka dhënë më intervista. E fundit ishte 15 ose 17 vjet më parë. Mendoj se ishte një vendimi i duhur, ndoshta jo për shkak të gazetarët, por për mua dhe për të ishte”.

Kur je personazh publik, gjithmonë duhet të shqetësohesh se çfarë mendojnë njerëzit për ty, nuk mund të mendosh se e gjithë kjo është e parëndësishme.

Mijëra orë stërvitje, një numër mbresëlënës ndeshjesh të luajtura në mbarë botën, por kur Federer mendon për reliket e mbledhura gjatë shumë viteve të karrierës – padyshim duke lënë jashtë kupat dhe trofetë – lista është mjaft e shkurtër: “Ata më dhanë golin e fusha e Wimbledon pas fitores 2009. Mendoj se ishte edhe menaxheri i fushave qe me pyeti nese e doja.Ne ate moment kisha mposhtur rekordin e Grand Slameve te fituara, kisha arritur ne 15. Ai eshte ne shtepi dhe nje dite do doja ta varja ne mur sepse ishte nje moment i rendesishem.Nuk kam mbajtur asnje kujtim tjeter nga fitoret e mia.Ndoshta duhet ta kisha bere sepse jane kujtime te mira.Po ta shikoj kete shishe me token e Lille, momentet e mira që lidhen me fitimin e Kupës të vijnë ndërmend Devis, ambienti i mrekullueshëm që ishte aty. Janë objekte që të bëjnë të kthehesh në të kaluarën dhe kujtimet janë të rëndësishme në jetë”.

Kam jetuar kaq shumë momente të privilegjuara me njerëz. Nga fansi që më tregoi për vuajtjet e tij, tek ata që kanë emrin apo fytyrën time të bërë tatuazh në trupin e tyre sepse i ndihmova të kalonin një moment të vështirë.

blank

Zvicra fiton në Spanjë

VOAL- Shkuarja në Zaragoza dhe gjetja e suksesit të dytë në histori kundër Spanjës nuk ishte aspak e sigurtë. Megjithatë, Zvicra iu paraqit Romaredasve me mentalitetin e duhur dhe falë rezultateve të Akanji dhe Embolo firmosi me kompaninë duke mposhtur 2-1 mikpritësit. Fitorja e sotme i lejoi zviceranëve të rrisin shanset e tyre për të mbetur në Ligën A të Ligës së Kombeve. Në fakt, kombëtarja do të luajë për shpëtim të martën në Sant Gallen kundër Çekisë.

Në fushë me Embolon në vend të Seferovicit në rolin e sulmuesit të parë, rossocrociati e nisën më mirë përballjen, duke shtypur lart dhe duke krijuar dy raste të mira në çerekun e parë. Mundësia e tretë rezultoi e mirë për Freuler dhe shokët e tij, të cilët pas goditjes nga këndi të mposhtur nga Vargas, kaluan në epërsi në minutën e 21′ me një goditje precize të Akanjit, në golin e parë me kombëtaren në 42 paraqitje. Fraksioni i parë përfundoi me një lajm të keq: i paralajmëruar për protesta, golashënuesi i ditës do të duhet të humbasë ndeshjen e rëndësishme ndaj Çekisë.

Pjesa e dytë filloi me golin e barazimit të vendasve të firmosur nga Jordi Alba. Megjithatë, trupat e drejtuar nga Yakin nuk u dekurajuan dhe 4′ më vonë, në minutën e 59-të, ata përsëri ngritën kokë me shënimin e dhjetë të Embolos me Përfaqësuesen. Më pas Zvicrës iu desh të luftonte me thonj e me dhëmbë për të rrëmbyer tre pikët e lakmuara. rsi-eb

blank

Kujtimet e Federerit të ri- flet ai që ia mësoi tenisin

VOAL- Xhirimet e fundit të “King Roger” janë imazhe që kanë hyrë me të drejtë në historinë e tenisit. Në ditën e parë të epokës pa Federerin, gazetarët e RSI takuan atë i mësuan tenisin një Rogeri shumë të ri: Marco Bernasconi. Tani në pension, burri ka kaluar një jetë si mësues tenisi nëpër Alpe dhe në Ticino. Ai thotë se nuk i kujtohet të ketë pasur nxënës më të mirë se djali që ka trajnuar për klubin e Bazelit.

“Më vjen keq, por mendoj se ai doli në pension në kohën e duhur”, komenton Bernasconi i emocionuar, për fundin e karrierës së Federerit. E kujton si një djalë të talentuar, ndonjëherë pak kokëfortë, por sigurisht me ide shumë të qarta. Guximi i tij i madh bëri që të guxonte shumë gjatë karrierës dhe kjo sigurisht e dallonte nga sportistët e tjerë. Federer, tha mësuesi i tij, ka qenë gjithmonë shumë bujar, aq sa është vënë në dispozicion të tij në disa raste.

Marco Bernasconi sot i është përkushtuar artit, ndërsa javën e ardhshme do të ekspozojë punimet e tij në një ekspozitë në Breganzona. rsi-eb

blank

Një natë emocionale në Laver Cup

Roger Federer i dha fund karrierës së tij mes lotëve.

Ai zhvilloi një ndeshje lamtumirëse me Rafael Nadalin, në një natë emocionale në Laver Cup, transmeton Gazeta Express.

Federer mori një ovacion të gjatë pasi u largua nga fusha për herë të fundit pasi ai vendosi të pensionohet nga tenisi pas 25 vjetëve.

Zvicerani, i cili fitoi 20 tituj Grand Slam, konsiderohet si një nga lojtarët më të mirë në historinë e sportit të tenisit.

“Ka qenë një ditë e mrekullueshme. Jam i lumtur, jo i trishtuar. Ndihem mirë që jam këtu. Jam i lumtur që ia dola”, tha 41-vjeçari.

Zvicerani qau ndërsa përqafoi Nadalin dhe lojtarët e tjerë. Më pas emri i tij u brohorit nga mijëra tifozë në “O2 Arena” në Londër.

Nadal gjithashtu nuk i mbajti dot lotët. Spanjolli qau teksa ishte ulur përkrah Federerit, derisa dyshja dëgjonin këngëtaren britanike, Ellie Goulding, e cila e mbylli një natë të paharrueshme me një performancë të saj.

Federer dhe Nadal, rivalë për një kohë të gjatë në tenis, u bashkuan për të luajtur kundër dyshes amerikane, Jack Sock dhe Frances Tiafoe, në ngjarjen vjetore të ndeshjes mes Evropës dhe pjesës tjetër të botës. Fitore shënuan dyshja amerikane.

“Ka qenë udhëtim i përsosur. Do t’i bëja të gjitha përsëri”, tha Federer ndërsa u përpoq të mbante lotët gjatë fjalimit të tij në fushë.

I ndjekur nga gruaja e tij Mirka, katër fëmijët e tyre, plus prindërit e tij Robert dhe Lynette, çdo lëvizje e Federer u përshëndet me brohoritje që përmbanin një përzierje euforie dhe ndjeshmërie, raporton “BBC”.

Familja iu bashkua atij në fushë më pas gjatë një festimi prekës, i cili dhuroi shumë më shumë lot dhe Federer u ngrit lart nga të tjerët.

blank

“Të gjithë janë këtu, djemtë dhe vajzat. Gruaja ime ka qenë kaq mbështetëse. Ajo mund të më kishte ndaluar shumë kohë më parë, por nuk e bëri. Ajo më mbajti dhe më lejoi të luaja, kështu që është e mrekullueshme – faleminderit”, deklaroi Roger Federer.

Karriera e Federerit në numra:

blank

blank

Mbreti Roger i jep lamtumirën tenisit mes emocioneve

Së bashku me rivalin e tij mikun Nadal në Kupën e Laverit, Federer u mund në ndeshjen e tij të fundit.

 

VOAL- Ishte një lamtumirë në emër të argëtimit – një shenjë e vërtetë e një atleti të paimitueshëm – ajo e Roger Federer në tenis. Në fushën e Laver Cup së bashku me rivalin e tij mik Rafael Nadal, renez dha më të mirën nga vetja, pavarësisht nga një gjendje fizike dukshëm jo e përsosur. Të përballur me dyshen e formuar nga Sock dhe Tiafoe, dyshja Fedal u dorëzua në super-tie-break me rezultatin 4-6 7-6 11/9 dhe nuk arriti të udhëheqë Evropën në 3-1 në krahasimin e përgjithshëm në pjesën tjetër. Bota (tani në 2-2). Për Mbretin Roger ishte ndeshja e 1750 dhe e fundit në karrierën e tij.

I pritur nga ngrohtësia e një O2 Arena të dërmuar nga emocionet, që i bënte jehonë dashurisë së gjithë botës për të këto ditë, Federer dukej se e shijoi mbrëmjen nga fillimi në fund, pa e shmangur në asnjë rast betejën në fushë. Pikërisht aty ku gjatë setit të parë ai ishte protagonist i një skene kurioze, në të cilën bëri që topi të kalonte në një hapësirë ​​shumë të ngushtë midis shtyllës mbështetëse të rrjetës dhe vetë rrjetës. Një goditje e tillë mbase nuk i ka ndodhur kurrë në të gjithë karrierën e tij. Një goditje e parregullt, por e mrekullueshme në thelbin e saj. E mrekullueshme si Roger Federer. rsi-eb

blank

Federer: 25 vjet më parë- hera e parë në top lista

VOAL- Ishte 22 shtatori i vitit 1997 kur emri i Roger Federer doli për herë të parë në renditjen e ATP-së. I riu nga Bazeli sapo kishte mbushur 16 vjeç në atë kohë dhe nuk e dinte ende se dy vjet më vonë do të ishte në top 100 dhe madje në dhjetëshen e parë në maj të vitit 2002. 25 vjet më vonë, 41-vjeçari ka sytë e botës mbi të. Në fakt, nesër në mbrëmje, në fushën e zezë të Laver Cup do të mbyllet një rreth. Në O2 Arena në Londër, heroi kombëtar do të luajë dyshe së bashku me rivalin dhe mikun historik Rafael Nadal që përfaqëson Team Europe kundër Jack Sock dhe Frances Tiafoe (Team World).

Një karrierë plot rekorde për atë që ngriti në qiell 20 Grand Slam. Nga shkurti 2004 deri në gusht 2008, Federer kaloi 237 javë radhazi në krye të renditjes botërore, por ai ishte gjithashtu numri një më i vjetër deri tani që ka zënë krye, me 36 vjet e 314 ditë, një tjetër rekord. Gjithmonë në fushë për të luftuar me të mëdhenjtë, Roger është lojtari me më shumë javë në top 3 (750), top 5 (859) dhe top 10 (968) dhe lista vazhdon e vazhdon. Vitet e fundit, megjithatë, dëmtimi i gjurit e ka futur në hendeqe, duke e bërë të luajë vetëm gjashtë turne që nga viti 2020, duke dalë kështu nga renditja botërore për herë të parë në qershor, kur ishte në vendin e 97-të. rsi-eb

 


Send this to a friend