VOAL

Please Wait ...
0%

Lukë Frrokaj, Kryetari i PSHDK-së Bern jep dorëheqjen pas koalicionit në Kosovë të PSHDK-së me PDK

By | May 17, 2017

Komentet

“I dashur mik!… Përzemërsisht”, libër nga Prof. dr. Basil Shader – Nga Nexhmije Mehmetaj

Një libër me vlera për miqësinë shqiptare – zvicerane

 

Prof dr Basil Schader, një personalitet i shquar zviceran, Mik i madh i Shqipërisë dhe i Kosovës, i gjithë shqiptarëve, ndër të tjera njohës i didaktikës metodiste, mësimdhënës, drejtues i projekteve arsimore, autor librash, përkthyes letrar i shqipes dhe hartues tekstesh për nevojat e mësimit plotësues shqip në Zvicër, po edhe për mësimin e shqipes në shkollat e Kosovës, si studiues i shquar dhe i përkushtuar në fushën e sociolinguistikës që lidhet me problemet dygjuhësore, i njohur përmes mjaft botimeve e ndihmesave pedagogjike, ndryshe nga më parë doli para lexuesve me një libër me kujtime për mikun e tij shkrimtarin e njohur nga Kosova Arif Demolli. Në fakt libri është një letërkëmbim elektronik mes prof Schaderit dhe shkrimtarit Arif Demolli. Në vitin 2009 zoti Basil ka filluar të përkthej romanin “Të gjallët dhe të vdekurit e një fëmijërie “e shkrimtarit Demolli si rezultat i punës së shkëlqyer libri vjen para lexuesit zviceran. Dhe, qysh atëherë, ata janë bërë edhe miq të dashur, kanë shkuar edhe në shtëpi tek njëri tjetri, herë në shtëpinë e zotit Arif Demolli në Prishtinë e në fshatin Murrizaj të Prishtinës, por dhe zoti Schader i ka pritur së bashku me bashkëshorten zonjën Erica disa herë në shtëpinë e tij në Zvicër, duke konkurruar mrekullisht me bujarinë e mikpritjen e tij zvicerane që sipas z. Arifi na e kalon mikpritjen shqiptare. Albanologu zviceran këtë veprimtari me mikun e tij nuk e ka parë thjesht në rrafshin personal, por e ka lidhur me gjuhën shqipe me sqarimin e fjalëve dhe frazeologjive të shqipes gjatë përkthimit. “I dashur mik….. Përzemërsisht “ një libër me vlera për miqësinë shqiptare zvicerane, fisnikëria dhe dashuria e përshkruajnë fillim e mbarim këtë libër-letërkëmbim.

Miqësia e çiltër përshkruhet edhe nga ana e shkrimtarit Arif Demolli kur ishte gjallë në intervistën datë, 20.10.2010 (www.zemrashqiptare.net)
Këto ditë del nga shtypi romani juaj “Të gjallët dhe të vdekurit e një fëmijërie “ i përkthyer në gjermanisht nga albanologu zviceran Basil Shader si ndiheni tash?
Arif Demolli: Mirë, por jam në një moshë kur nuk mund të jem më entuziast. Nga natyra, nuk gëzohem shumë për asgjë. Mirëpo nuk do të isha i sinqertë të mos e pranoja se më ka ardhur shumë mirë që zotit Basil Shader, si një joshqiptar, pa më njohur fare, i ka pëlqyer romani im dhe ka shfaqur dëshirën të më njihte dhe ta përkthente. Kështu ky roman na ka ofruar shumë, jemi bërë miq të jashtëzakonshëm… Duhet të them se ai ka bërë një punë kolosale, sepse romani ka një begati të tillë gjuhësore, ka një fond aq të madh fjalësh e shprehjesh frazeologjike, të cilat po dalin me të madhe për çdo ditë nga përdorimi i përditshëm, me një fjalë, po vdesin para hundëve tona. Shumë prej tyre nuk mund të gjenden në asnjë fjalor as njëgjuhësh, as dygjuhësh. Përkthimi i këtij libri ishte një aventurë e vërtetë, së cilës besoj se zoti Basil Shadër i ka rënë në fund me shumë sukses. I lumtë! Zoti ia shpërbleftë punën që ka bërë dhe po bënë për gjuhën dhe për kulturën tonë!”
Mësuesi, shkrimtari dhe gazetari Arif Demolli i lindur më 2 maj 1949 në fshatin Murrizaj, të Prishtinës vdiq në Prishtinë, më 6 mars 2017. Ai ka shkruar kryesisht prozë, për fëmijë e për të rritur, la mbi 30 vepra letrare. Për romanin “Të gjallët dhe të vdekurit e një fëmijërie” mori Çmimin “Pjetër Bogdani” të Shoqatës së Shkrimtarëve të Kosovës. Ai mori vlerësime edhe për veprat tjera. Veprat e tij janë ribotuar edhe në Tiranë.
Zoti Schader realizoi këtë libër pikërisht në shenjë përkujtimi e nderimi të veprës dhe figurës së tij.
Libri është prezantuar në Seminarin e13-të për mësimdhënës të mësimit plotësues të gjuhës shqipe, organizuar nga dy Ministritë e Arsimit e Shqipërisë dhe Kosovës, mbajtur në Gjakovë /1-4 gusht 2017/, është shpërndarë falas.

Nexhmije Mehmetaj

Sherr me armë mes shqiptarëve në Zvicër, njëri plagoset rëndë

Një ditë më parë, një sëri të shtënash tronditën lagjen Charmilles të Gjenevës. Një person ka qëlluar në rrugë disa herë në drejtim të një njeriu i cili ka mbetur i plagosur rëndë, tha RTS (Radio televizioni zviceran) në faqen e vet të internetit të shtunën.

Sipas informatave, që të dy ishin kosovarë. Tribune de Genève shkruan se policia kishte marrë shumë thirrje për ngjarjen e ndodhur ne hapesirë publike. Një i dyshuar u arrestua pas pak në zonë. Viktima, e prekur me plumb në gjoks, është dërguar në një gjendje të rëndë në spital, por jeta e tij nuk është në rrezik. “Një forcë e madhe policore është vendosur në zonë”, dëshmojnë edhe shumë qytetarë.

Sipas disa dëshmitarëve, mbajtësi i revoles një 52-vjeçar, synonte qartë viktimën që ishte 43 vjeç. Duket se të dy burrat kanë qenë në konflikt për një kohë të gjatë, sipas burimeve tona. Për rastin në fjale është hapur një hetim, i cili i êshtë besuar Brigadës Penale, nën drejtimin e Prokurorit Publik, shkruan albinfo.ch.

Nis përsëri viti i ri shkollor për mësimin e Gjuhës Shqipe – Nga Nexhmije Mehmetaj, mësuese në Kantonin Jura

Lidhja e Arsimtarëve dhe Prindërve Shqiptarë “Naim Frashëri” në Zvicër vazhdon me vendosmëri mbështetjen e komunitetit shqiptar për organizimin e mësimit të gjuhës shqipe tek fëmijët e mërgimtarëve. Shkolla shqipe hapi dyert, diku më 14 gusht diku më 1 shtator përsëri filloi viti i ri shkollor 2017 -2018 për të vazhduar mësimin në gjuhën e nënës. Mësueset dhe mësuesit e kësaj shkolle i ftojnë fëmijët shqiptarë të marrin njohuri të reja përmes gjuhës  shqipe, mbi gjuhën, historinë, gjeografinë, artin dhe kulturën shqiptare.

Në faqen e internetit www.lapsh.ch  kryetari i LAPSH-it Nexhat Maloku dhe mësues pranë kësaj shoqate u ka dërguar urimet më të përzemërta fëmijëve dhe prindërve për nisjen e këtij viti të ri shkollor. Thekson edhe rëndësinë e mësimit të gjuhës shqipe tek fëmijët tanë si dhe përkushtimin e punës mësimore që bëhet nga mësuesit/et.

Në Kantonin Jura Shkolla shqipe vazhdon përpjekjet e saj dhe mundohet të mbaj të gjallë dëshirën e fëmijëve për të mësuar shqip. Dita e parë e mësimit 1 shtator (në Delemont) ishte një ditë e cila shpalosi aq bukur mbresat që iu lanë fëmijëve pushimet në Atdhe, shëtitjet në vendet e tyre të dashura, njohjet e reja që kishin bërë, lojërat e këngët e reja që kishin mësuar. Veprimtaria vazhdoi me njohjen e teksteve shkollore që na i dërgon për çdo vit Ministria e Diasporës (Kosovë), dhënien e fletoreve që na jep falas drejtoria e shkollës zvicerane. Gjithashtu më e bukur ishte kur nxënësit vendosën fotografinë e Skënderbeut në faqen e parë të fletores së tyre.

Në ketë pikë dua të përmend përpjekjet që bëjnë edhe mësueset tjera të  përkushtuara dhe më të reja pranë LAPSH-it. Pyetje: Kur ishte dita e parë e mësimit shqip në këtë viti shkollor? Si është pjesëmarrja e fëmijëve në këto shkolla? Cili është mesazhi juaj për prindër shqiptarë?

Mësuesja Fitnete Balaj në Argau

Fitnete Balaj, mësuese në Kantonin Aargau. Vit i ri shkollor ka filluar më 14 gusht në fshatin Menziken. Ndonëse pak fëmijë u ulën në bankat e shkollës së mësimit plotësues në krahasim me numrin e madh të fëmijëve shqiptarë në ketë komunë (përbërja 32.04 % fëmijë zviceranë – gjermanisht folës dhe 31.40 % shqipfolës, % e mbetur janë nacionalitete tjera). Do të mundohem të kalojmë sa më këndshëm, duke ua mësuar fëmijëve si të shkruajnë dhe lexojnë në gjuhën e të parëve tanë duke shkruar me shkronjat tona saktë e bukur. Rëndësia e mësimit të gjuhës amtare për veç ruajtjes së identitet ka rëndësi edhe për suksesin shkollor të fëmijës. Pedagogu dhe albanologu i njohur zviceran dr dr Basil Schader në studimet e tij thotë:”Fëmijët qe ndjekin mësimin plotësues të gjuhës shqipe  janë më suksesshëm edhe në mësimin e rregullt”. Shpresoj që edhe prindërit shqiptarë do të ndërgjegjësohen për rëndësinë e mësimit të gjuhës shqipe, aty ku janë hapur shkolla mos të mungojnë fëmijët. Shfrytëzoj rastin t’i lutem Qeverive Shqiptare, që mos të na lënë vetëm në rrugën e mundimshme të ruajtjes dhe zhvillimit të gjuhës shqipe larg atdheut.

Mësuesja Shqipe Çallaku në Friburg

Shqipe Çallaku, mësuese në Friburg. Si është pjesëmarrja e fëmijëve në Shkollën shqipe?

Në bashkëpunim me prindër dhe në përkrahje të institucioneve vendore arritëm që në janar të vitit 2017 të hapim dy klasë në Dydingenit  dhe në Shmitenit. 

Pas këtij suksesi edhe ketë fillim viti shkollor kemi shënuar rritje të nxënësve që duan të mësojnë gjuhën shqipe. Natyrisht që ky numër nuk është ai që dëshirojmë, duke pasur parasysh numrin e madh të shqiptarëve që jetojnë këtu. Ne në vazhdimësi po punojmë shumë që t’i informojmë prindërit edhe t’u tregojmë qëllimin dhe vlerat që ka Shkolla shqipe, në formimin e identitetit dy-kulturor të fëmijës shqiptar dhe në ruajtjen dhe zhvillimin e gjuhës dhe kulturës sonë të lashtë e të pasur.

Cilat janë problemet e juaja në këtë fillim të vitit shkollor?

Të them të drejtën, problemet janë të shumta, por ajo që më së tepërmi e rëndon dhe e vështirëson punën tonë, është mungesa e teksteve shkollore. Një sfidë e cila na ka ndjekur edhe në vitin e kaluar shkollor, fatkeqësisht po vazhdon edhe këtë vit. Tekstet kuptova që i sjellin nga Kosova por sikur të arrinin me kohë kishte me qenë më mirë.

Gjithashtu do të theksoja edhe mungesën e përkrahjes nga ana e Institucioneve të Republikës së Kosovës. Shteti ynë duhet të kuptojë që jemi një forcë e madhe dhe që meritojmë interesimin e tij. Ajo që kërkohet prej tij është institucionalizimi i shkollës me mësim plotësues të gjuhës shqipe.

Çfarë mesazhi do të përcillni tek prindërit shqiptar?

Të nderuar prindër

Ju e keni mundësinë që të përkraheni fëmijët tuaj të mësojnë gjuhën amtare shqipe në shkollë. Me këtë mësim ata do të flasin lirshëm me ju dhe me rrethin familjar, kur të rritën do të jenë krenar me ju do të dinë prej nga kanë ardhur këtu dhe do të dinë më tepër për kulturën dhe historinë kombëtare. Kjo do ndihmë e juaj do të ju shërbejë atyre edhe në integrimin e tyre në shoqërinë pritëse. Fëmijët duke ditur mirë gjuhën shqipe do ta mësojnë më lehtë e më mirë gjuhën e shkollës.

Në të kundërtën, do të jetë e dhimbshme kur nipërit dhe mbesat tuaja nuk do të  dinë të lexojnë dhe shkruajnë shqip. Koha ecën shpejtë dhe ajo nuk kthehet më. Andaj është e rëndësishme të ecim me kohën dhe të kultivojmë vlerat tona kombëtare.

 

 

 

Delemont, 17.09.2017                                    Nexhmije Mehmetaj, mësuese në Kantonin Jura

Këmbë e duar me pranga, dy shqiptarët dënohen në Zvicër, bënë mbi 78 vjedhje

Kanë kryer 78 vjedhje, një grabitje dhe krime të tjera. Të martën, dy shqiptare te Kosovës janë dënuar në Gjykatën e Qarkut në Wil (St.Gallen), njëri me 7 dhe tjetri me 5 vite burg.

 

Procesi gjatë javës së kaluar është zhvilluar nën masa të rrepta sigurie. Të akuzuarit ishin sjellë në ndërtesën e gjykatës, të lidhur me pranga në duar dhe në këmbë, shkruan tagblatt.ch.

Si pjesëtarë të një bande  prej 6 vjedhësish, ata janë autorë të një serie të gjatë vjedhjes, të kryera në vitet 2013 dhe 2014 në vende të ndryshme të regjionit të Zvicrës lindore. Ata kryesisht kishin sulmuar seli të kompanive dhe objekte komunale. Shpeshherë kishin vjedhur kasaforta, të cilët, ose i kishin hapur në vendin e vjedhjes ose i kishin transportuar.

Vlera e gjësendeve të shtrenjta që ata kishin vjedhur arrin në disa qindra mijë franga. Për kryerjen e krimeve, banda ka përvetësuar edhe automjete dhe tabela regjistrimi të ndryshme. Njërën nga makinat e përdorura, ata e kanë djegur në një pyll afër Sirnach-ut.

Në maj të vitit 2013, dy personat tashmë të dënuar, kishin hyrë dhunshëm në një shtëpi në Hinterthurgau. Me atë rast i kishin lidhur me rripa tre djem të moshës së mitur dhe kishin vjedhur një trezor, stoli dhe gjëra tjera me vlerë. Në vitin 2014 policia i kishte arrestuar tre veta nga kjo bandë në St. Gallen. Njëri ishte arratisur nga burgu në vitin 2915 ndërsa dy të tjerët janë ata që janë përgjigjur të martën para gjykatës . Të dy kanë qenë të dënuar edhe më parë dhe kanë udhëtuar ilegalisht në Zvicër për të kryer deliktet e përmendura.

Prokuroria ka vlerësuar se banda është jashtëzakonisht e stërvitur dhe “vepron profesionalisht” por në të njëjtën kohë edhe në mënyrë të pavëmendshme dhe shkatërruese.

Pas arrestimit, të dy kosovarët e kanë pranuar pjesërisht veprën e tyre dhe kjo ua ka zbutur atyre dënimin.

Të dy të dënuarit ishin shprehur se kanë vjedhur nga mungesa e parave. Njëri prej tyre, gjatë qëndrimit në burg ka lëshuar mjekrën, transmeton albinfo.ch. Sipas mbrojtësit, ai për këtë arsye është vënë në dyshim se është ithtar i islamit radikal. Por, ai e kishte hedhur poshtë këtë akuzë, duke thënë se ishte vetëm një mysliman besimtar. Prokurori ka kërkuar tetë vjet dhe gjashtë vjet e gjysmë burg për dy të auzuarit ndërsa avokatët, për katër gjegjësisht tre vjet burg. Trupi gjykues vendosur për shtatë dhe 5 vjet heqje lirie. Dy të dënuarit mbahen në burg që nga mesi i vitit 2014.

Albanologu zviceran Basil Schader nderohet me „Çmimi i Nderit“ – Nga Nexhmije Mehmetaj-mësuese në Zvicër, Jura

Valon Murati nderon Schaderin  me “çmimi i nderit”

Ditën e enjte më 3 gusht 2017, në Prishtinë, Ministri i Diasporës Valon Murati në emër të Qeverisë së Republikës së Kosovës dhe dikasterit që ai drejton i ndau çmimin e nderit albanologut zviceran Prof dr Basil Schader.

Profesor Schader është vlerësuar me këtë titull të lartë me motivacionin: Një ndër albanologët më të shquar me një veprimtari të gjerë shkencore që përmes një pune plot pasion dhe profesionalizëm, për më shumë se njëzetë vjet ka dhënë një kontribut të çmuar në promovimin e kulturës shqiptare, gjuhës, letërsisë dhe për mbështetjen e parezervë të Shkollës Shqipe të Mësimit Plotësues, jo vetëm në Zvicër.

Ne vlerësojmë se çdo gjë që të thuash për profesor Schaderin është gjithmonë pak përballë veprës së tij. Ndaj, sot kur po nderojmë prof Basil Schaderin, po ndihemi krenar dhe po reflektojmë për historinë e Shkollës shqipe me mësim plotësues në Zvicër, historinë  në fund të shekullit të kaluar dhe fillimit të shekullit të ri. Historia e përpjekjes dhe veprimtarisë sonë për ta ruajtur, zhvilluar dhe përcjell gjuhën shqipe tek brezi i ri edhe larg atdheut, profesor Schader, renditet si një shtyllë e fuqishme që lartësojnë vlerat e mësuesit dhe të shkollës.

Albanologu Schader hartoi tekstin e parë „Shqip“ (1995), më pastaj fjalorin shqip-gjermanisht, përkthej romane nga letërsia shqiptare në gjermanisht, në vitin 2003 mbron doktoraturën në Tiranë në fushën e sociolinguistikës „Gjuha shqipe në kontakt me gjermanishtën në Zvicër“.

Ai nuk rresht…« si një mësues i mirë i shqipes » konceptoi (2008/2012) dhe realizoi projektin madhor „Tekste shqip për diasporën“, në vitin 2016, hartoi Udhëzuesin për mësimin plotësues në gjuhën amtare – doracaku Bazat dhe arsyet – pikat e forta të pedagogjisë aktuale dhe 5 fletore me nxitje didktike.Ky material didaktik shtroi para mësimdhënësve një vizion të ri për formim dhe ngritje profesionale.Me ndihmën e Doracakut mësuesit kanë pranuar strategji të reja të mësimdhënies, metoda e teknika të panjohura më parë prej tyre, duke u larguar nga praktika tradicionale të vjetruara dhe të pa efektshme. Mbi dhjetra Seminare trajnuese për ngritje profesionale u ndoqen nga mësimdhënës të MP. Nisen të hidhen hapa për një mësim aktual, cilësor dhe modern. Gjithë kjo punë është realizuar përmes një projekti madhor i udhëhequr nga një person, nga prof dr dr Basil Shader në bashkëpunim me Ministrinë e Arsimit të Republikës së Kosovës.

Albanologu Schader me punën e tij të palodhur ka krijuar marrëdhënie arsimore dhe të pandërprera mes kulturës shqiptare dhe zvicerane.

 

Prishtinë, 05.08.2017               Nexhmije Mehmetaj-mësuese në Zvicër, Jura

NË SHENJË NDERIMI DHE PËRKUJTIMI PËR TË PAHARRUARIN AGIM MEHMETI – Nga ABAS FEJZULLAHI

 

1955-03-10 – 2015-08-03

Ish-zëvendës Ministër i parë i Ministrisë së Mbrojtjes së Republikës së Kosovës gjatë luftës dhe zëvendës komandant i Shtabit të Përgjithshëm të FARK-ut

 

Sot mbushen 2 vite që u nda nga jeta AGIM MEHMETI, zëvendësministër i parë i Ministrisë së Mbrojtjes së Republikës së Kosovës gjatë luftës dhe zëvendës komandant i Shtabit të Përgjithshëm i FARK-ut, ku dhimbja dhe krenarija gërshetohen s`bashku në çdo përvjetor.

 

          Dhimbja është e arsyeshme dhe njerëzore, për mungesen e tij që ndihet në veçanti në mesin e familjarëve, por edhe në mesin e shokëve dhe bashkëpunëtorëve të cilët patën fatin ta njohin dhe bashkëpunojnë në drejtimin profesional.

 

Krenaria, përherë është e do të jetë e pranishme si tek familjarët që ruajn kujtimet më të mira për jeten dhe vepren e tij, si te shokët dhe bashkëpunëtorët, që patën rastin e fatbardhësisë ta njohin e të bashkëpunojnë në drejtimin profesional si oficer madhor në MMRK dhe zëvendës komandant i Shtabit të Përgjithshëm i FARK-ut.

 

Nderimet dhe kujtimet janë të pa ndashme në kohë dhe hapësirë, lidhur me jetën dhe veprën e oficerit madhor të FARK-ut  AGIM MEHMETIT, që tani më, pushon në amshim, si nga ana  e familjarëve, shokëve dhe bashkëpunëtorëve.

 

Nderimt, u dëshmuan me rastin e pjesëmarrësve për ta përcjellur në amshim dhe me rastin e ngushëllimeve si nga atdheu dhe nga kurbeti qoft me prani e tyre fizike, që ishinë masovike, qoft përms ngushëllimeve të përcjelluara me shkrim.

          Kujtimet, janë të ndryshme dhe vetanake, varësisht nga afërsia dhe veprimtaria në çfardo drejtimi që kanë pasur qoft familjar, shoqëror, institucional e profesional .

          NJOHJA DHE KUJTIMET E PA HARRUARA

         Ishin, kohë të pa kohë në vitin 1994 në Tiranë, ku pata rastin e fatbardhësisë të njoftohemi me Agim Mehmetin dhe Jahir Hysenin, oficer madhor, të cilët vinin shpesh nga Zvicëra dhe interesoheshin lidhur me rrjedhat dhe përgatitjet e MMRK brenda vendi pra lidhur me organizimet e MT (Mbrojtjes Teritoriale) në R.K. Ndërsa Agim Çela, oficer, aso kohe ishte me banim në Tiranë, kishim takime e biseda të vazdueshme deri sa shkoi tek vllezërit në Gjermani, pastaj gjatë luftës u vra në betejen e Rahovecit, tani hero i Kosovës.

Rrjedhat dhe ngjarjet që zhvilloheshin në Shqipëri gjatë qëndrimit tonë ishin të ndërlikuara dhe jo aq të përshtatshme, herë herë edhe të dëmshme lidhur me rrjedhatë dhe ngjarjet që zhvilloheshin në Kosovë.  .

Baskëpunimin me Agim Mehmetin e vazhduam pastaj edhe me kalimin tim në Zvicër, ku përmes Agimit u njftuam dhe bashkëpunuam me Ministrin e parë të Ministrisë së Mbrojtjes së R.K  kolonel Ahmet Krasniqin, ku kemi kujtime  të veçanta e të pa harruara sa në drejtimin profesional dhe të veçanta në kohë dhe hapësirë.

Kujtimet e njohjes dhe bashkëpunimit prej një periudhë 20 vjeçare, para, gjatë dhe pas luftës, është e pa mundur të përfshihen me një shkrim për të kujtuar e nderuar Agim Mehmetin me rastin e dy vjetorit të kalimit të tij në amshim, por jam i bindur se veprimtaria e tij atdhetare me kohë dhe në rrethana kur e vërteta do të del në sipërfaqe, dhe do të vlersohet drejt veprimtaria e tij  do të ketë me siguri vendin e tij në përjetësi dhe me këtë rastë, po i rikujtoj vetem disa  kujtime nga takimet tona pas lufte:

Vrasjen e kolonel Ahmet Krasniqit, zëvendës i të cilit ka qenë e ka përjetuar shumë rëndë dhe këte e ka paraqitur në veprën e tij: „E VËRTTA PËR FARK-un“  ku mes tjerash shkruan për tre vrasësit:

„…Pasi që u bashkuan që të tre, humbën diku në errësirë, duke mos ditur se çfarë errësire dhe çfarë dëmi i shkaktuan ata Kosovës dhe Shqipërisë.

Po ç`faj bëri ministri i ndjerë, pse atij iu mohua e drejta të jetojë?

A thua jemi popull kaq i mallkuar që nuk dimë tjetër veç të luftojmë në mes veti, duke dëshiruar që secili prej nesh të ketë pushtetin dhe fatin e të tjerëve në dorë.

Si të tillë që jemi a e meritojmë lirinë ?!

Hordhitë kriminale, pasi nuk u ngopën me vrasjen e parë të Ahmet Krasniqit, e bënë vrasjen e dytë, duke ia vënë një tullë betoni nën kokë në morgun e Tiranës, e fotografuan dhe atë fotografi e paraqiten në të gjitha mediat e botës si lajm. Vrasja e Ahmet Krasniqit më 21 shtator të vitit 1998 në Tiranë, shtyu hyrjen e brigadës së Sylejman Kollçakut dhe të brigadave të tjera në Kosovë.”

Në ndeje gjatë kujtimeve bisedonim edhe për takimet e tija dhe të mia, me kryetarin Dr.Ibrahim Rugovën në Tiranë etj përmbajtjen e bisedave. Ishte shumë interesant edhe rrëfimet e tij  lidhur me pengesat në Tiranë që pjesërisht edhe i ka paraqitur ne librin e tij. Poashtu bisedonim në drejtimin profesional i cili ka pasur njohuri dhe vlersime reale pa nguti dhe me gjakftohtësi. Shumë nga bisedat qe kanë qenë mes nesh apo edhe në pranin e kolonel Ahmet Krasniqit, me që të dy kanë ndërruar jetë, e ska pasur dëshmitarë tjetër, e kam pat ë arsyeshme të mos i paraqes, përveq atyre që Agim Mehmeti në çfardo forme ia ka përcjelurr të vllait Bajram Mehmetit poshtu epror ushtarak i organizuar në FARK-ut.

Më kujtohet  kur bëm përurimin e librit të Agim Mehmetit: „ E VËRTETA PËR FARK-un“ pyetjen të cilën ja parashtroi bashkëluftëtari i heroit Sali Çekaj z. Saim Tahiraj dhe përgjegjen e dhënë :

  1. Saim Tahiraj, e pyeti autorin: Në librin tuaj, në bazë të dëshmive me të dhëna e dokumente keni paraqitur rrjedhat e organizimit të Sistemit të Mbrojtjes në Kosovë qysh nga viti 1991 dhe krijimin e FARK-ut deri me vrasjen e Kolonel Ahmet Krasniqit… A do të vazhdoni me pjesën e dytë te librit, prej Vrasjes së Ahmet Krasniqite deri në përfundimin e luftës? Përgjigjja e autorit ishte e qartë. Po, do vazhdoj me dëshmi e fakte edhe pjesën e dytë të librit deri në përfundim…

 

Me që kujtimet janë të shumta siç e ceka edhe  më sipër për ti paraqitur ato në hollësi e thellsi, s`ka vend me këtë rast përkujtimi por si përfundim mund të themi me plotë bindjen se :

AGIM MEHMETI, me përvojën si epror dhe oficer madhor, ishte dhe do të mbetet në kujtesën e të gjithë atyre që patën fatin ta njohin, të bashkëpunojnë e veprojnë me të, si mësimdhënës, këshillues e bashkues, qofshin ato edhe rrethana e situata sado të rënda. Sepse qëllimi i tij ishte që të gjitha forcat ushtarake kudo në Kosovë të organizohen në mënyrë institucionale dhe profesionale, në përputhje me rregulla e komandë ushtarake, bazuar edhe në Kushtetutën e Kosovës e njohur si Kushtetuta e Kaçanikut.

Nderimet dhe kujtimet për të nderuarin Agim Mehmetin do të jenë të përhershme nga të gjithë ata që vlersojnë drejtë aftësit profesionale dhe veprimtarin atdhetare të tij.

Qoft i përjetshëm kujtimi dhe nderimi për jetën dhe veprën atdhetare të Agim Mehmetit

 

Abas Fejzullahi

2017-08-03

Operacion i madh në Zvicër, shkatërrohet banda shqiptare e drogës

Një operacion i madh policor është zhvilluar ditën e sotme në kantonin Graubynden, në Zvicër, ku është bërë e mundur shkatërrimi i një bande shqiptare të trafikut të drogës.

Mediat zvicerane bëjnë me dije se banda në fjalë përbëhej nga 10 shqiptarë të moshës prej 19 deri në 51 vjeç dhe një 55 vjeçar zviceran.

Mësohet se hetimet ndaj kësaj bande kishin nisur që në vitin 2006, ndërsa është finalizuar ditën sotme ku janë vënë në pranga 7 persona të kësaj bande, ndërsa janë shpallur në kërkim 3 të tjerë.

Po ashtu, mësohet se që nga nisja e hetimeve deri në operacionin e ditës së sotme janë sekuestruar 7 kg heroinë e 11 kg kokainë me vlerë tregu rreth 1 milionë franga zvicerane.

Ndërsa, në operacionin e fundit policia bën me dije se ka sekuestruar dhe 19 mijë franga e rreth 1.7 kg substanca të përdorura për përgatitjen e drogës.

Nga hetimet e para bëhet e ditur se shqiptarët ishin në Zvicër me pretekstin si turistë, ndërsa për 3 shqiptarë është lëshuar urdhri i riatdhesimit drejt vendit tonë.

Zyrih: Ky shqiptar është heroi i ditës në qytetin ku ndodhi sulmi me sharrë, ja çka bëri

Sulmuesi me motosharrë, i cili pasi që kishte plagosur pesë persona, kishte mbajtur në ankth zviceranët për rreth 36 orë, është arrestuar falë një shqiptari.

Ka qenë njoftimi i bërë në polici nga Liman Kabashi, pronar i një picerie në Thalwil të Zyrihut ai që e ka orientuar policinë në “adresë” të saktë. Dhe për këtë shkruajnë sot mediat zvicerane si Blick.ch, 20 minuten etj.

“Ai kaloi rreth orës 17.30 në afërsi të picerisë. Fytyrën e tij e njoha menjëherë dhe menjëherë e kontaktova policinë” thotë Liman Kabashi, pronar i picerisë “Pipponi”.  Thalwili është një komunë plot 63 kilometra larg Schaffhausenit, ku ka ndodhur sulmi dhe ende nuk ka informata se si ka arritur Franz Vrousis deri aty.
“Ai kishte një çantë me vete dhe po shkonte drejt migrosit. Për t`u siguruar se ishte ai, unë e ndoqa nga pas. Ai dukej i përgjumur dhe i tërhequr në vete. Pastaj unë me whatsapp e njoftova një polic që e kam mik”.

Sidoqoftë, kapjes së sulmuesit me motosharrë i kanë paraprirë orë të gjata tensioni dhe frike që ka përjetuar popullata në regjionin e Schaffhausenit e më gjerë. Policia kishte bërë të gjitha përpjekjet e mundshme, duke mobilizuar veç tjerash edhe helikopterët për t`i rënë në gjurmë personit në fjalë.

Vrousis është i njohur si njeri nomad, që nuk është i paraqitur në asnjë komunë, transmeton albinfo.ch. Ai sipas njohurive të policisë, para kryerjes së aktit, qëndronte në pyjet në zonën kufitare në mes të Zvicrës dhe Gjermanisë.

I dyshuari ka qenë i dënuar dy herë më parë për shkelje të ligjit mbi armëmbajtje. Qytetarë nga lokalitete të ndryshme njoftojnë se bëhet fjalë për një person të mbyllur në vete dhe me sjellje agresive. Prej pak vitesh ai pas një aksidenti automobilistik kishte pësuar një traumë dhe jetonte i vetmuar, me pension invaliditeti.

Kushtet e reja, ç’duhet të dini për t’u pajisur me pasaportë zvicerane

Ndryshimi i pritshëm i Ligjit mbi Natyralizimin, i cili do të hyjë në fuqi nga një janari 2018 dhe pritet të ashpërsojë kriteret, ka bërë që në Zvicër të ketë një rritje rekorde të numrit të të huajve që kërkojnë pasaportën zvicerane.

Kështu, siç shkruan Nzz am Sonntag në gjashtë muajt e parë të këtij viti, pasaportën zvicerane e kanë fituar 20.581 persona. Ky numër është për shtatë për qind më i madh se ai në vitin 2016. Ndërkaq, për shkak të ndryshimit të përmendur të ligjit, pritet me të drejtë që sivjet të shënohet një rekord sa i përket pajisjes së të huajve me shtetësinë zvicerane, si rekord deri tani konsiderohet ai i arritur në vitin 2006, kur ishin natyralizuar 47.607 veta.

Efekti di të forcohet edhe më shumë nga fakti se qarqet e majta e kanë gjetur të nevojshme që të apelojnë te të gjithë të huajt që të bëjnë kërkesën menjëherë për pasaportë zvicerane, citohet deputeti nga FDP/PLR, Philip Müller. Ai me këtë rast ka parasysh veç tjerash edhe aksionin e kryebashkiakes së Zyrihut, socialdemokrates Corinne Mauch e cila u ka dërguar letra të huajve me lutjen që ata ta shfrytëzojnë periudhën e mbetur për të kërkuar natyralizimin, përcjell albinfo.ch. “Një aksion i panevojshëm. Ata të cilëve nuk u ka lindur vetë kjo ide, duket se nuk janë dhe aq shumë të motivuar për t`u bërë zviceranë”, mendon Müller.

Ngjashëm me zonjën Mauch, madje më parë se ajo, kishin vepruar edhe krerët e kantoneve si Gjeneva dhe Vaudi. Me sukses të plotë. Kështu në Vaud numri brenda gjashtë muajve është rritur për 45 për qind duke arritur në 4343 ndërsa në Gjenevë për 31%, në 2873.

Një rritje por më e matur, është regjistruar edhe në Kantonin e Zyrihut, rreth 4% duke arritur në 3235 brenda gjashtë muajve të parë të vitit. Drejtoresha për çështje të drejtësisë në nivel kantoni Jacqueline Fehr ka thënë se pret një rritje më të madhe gjatë muajve të vjeshtës.

Siç dihet tashmë, ligji i ri për natyralizimin si kusht për këtë akt ka pasjen e lejes së përhershme të qëndrimit (Viza C), për ndryshim nga ligji ende në fuqi, me të cilin shtetas zviceranë mund të bëhen edhe ata të huaj që kanë vizën B ose madje edhe F, me kusht që t`i kenë mbushur 12 vjet qëndrimi në Zvicër. Ligji i ri ndërkaq e mundëson këtë me 10 vite qëndrim (por me vizën C)

Aktakuzë kundër një shqiptari që i dërgoi me postë një granatë gazetës «Bota Sot»

14 vite pasi redaksia e gazetës «Bota Sot» mori një pako me një granatë të prodhimit rus, autoritetet zvicerane kanë arrestuar një person dhe kanë ngritur aktakuzë kundër tij. Ai dyshohet të jetë i afërt me krerë të ish-UÇK-së.

Më 27 shtator 2002 në një postë të një lagjeje të Zürichut u dërgua një pako, mbi të cilën ishte shkruar se dërgesa ishte «zyrtare dhe konfidenciale». Si dërgues ishte shënuar adresa e një dyqani të verës në Adliswil, një fshat afër Zürichut. Pakoja, siç shkruan gazeta «Tages Anzeiger», përmbante një shishe verë, por edhe diçka tepër të rrezikshme: një granatë të prodhimit rus me fuqi të madhe shpërthyese dhe të përgatitur për eksplodim. Kështu kishte njoftuar atëbotë gazeta «Bota Sot», të cilës pakoja i ishte dërguar në adresën e redaksisë në Zürich. Pakoja, fatmirësisht, ishte hapur nga njëra anë dhe kështu ishte evituar prekja e mekanizmit që do të kishte shkaktuar shpërthimin e granatës dhe eventualisht lëndimin apo vrasjen e një apo më shumë njerëzeve.

Ky rast mbeti i pasqaruar për 14 vjet. Por, tani Prokuroria Federale e Zvicrës ka akuzuar një person të dyshuar për dërgimin e granatës. Ai është arrestuar në janar të këtij viti dhe ndërkohë gjendet në paraburgim në Zürich. Një pjesë e veprave për të cilat ngarkohet i akuzuari mund të parashkruhen në shtator, andaj Prokuroria Federale e Zvicrës po ngutet që procesi gjyqësor të fillojë sa më shpejt.

Kosovari, i cili, siç merret vesh nga njerëzit e afërt me rasin, ka jetuar në rrethinën e Zürichut, është akuzuar për përpjekje të shumëfishtë për vrasje. Mbi të rëndojnë edhe akuza të tjera: shkelje e ligjit të armëve dhe shkaktim i rrezikut me eksploziv dhe me qëllim kriminal, shkruan dialogplus.ch.

Pakoja ishte dërguar në adresën e redaksisë së «Bota Sot» në Bahnhofstrasse, njëra prej rrugëve më të njohura të Zürichut. Xhevdet Marzekaj, botues i «Bota Sot», e kishte hapur pakon në Küsnacht, ku jetonte motra e tij. Ai ka thënë se pas hapjes së pakos i kishin rënë në sy disa kabllo dhe e kishte njoftuar policinë.

Prokuroria Federale e Zvicrës thekson se po të shpërthente granata, ajo du t’ua merrte jetën së paku 4 personave, të cilët u gjendën në terracën e banesës në Küsnacht. Në banesë gjendeshin edhe shtatë persona të tjerë. Sipas aktakuzës të gjithë këta do të pësonin «lëndime të lehta deri vdekjeprurëse».

Mbi të akuzuarin dhe rrethanat e arrestimit të tij autoritetet zvicerane nuk japin detaje. Mazrekaj është obliguar nga Prokuroria Federale që për këtë rast të heshtë. Pas pranimit të pakos në vitin 2002 Mazrekaj i kishte thënë gazetës «Tages Anzeiger»: «Dyshojmë në strukturat kriminale në Kosovë, të cilët janë bërë të pushtetshme pas luftës».

Atëbotë gazeta «Bota Sot» shquhej për një stil agresiv gazetaresk dhe kësisoj kishte krijuar shumë armiq, sidomos në mesin e atyre që konsideroheshin «krahu i luftës». Kjo gazetë kishte atakuar ashpër sidomos Hashim Thaçin e Xhavit Halitin, por edhe Ramush Haradinajn. Ata akuzoheshin se qëndronin pas sulmeve kundër rivalëve politikë dhe se në luftë – sidomos Thaçi dhe Haliti – më shumë interesoheshin për marrjen e pushtetit në Kosovë se sa për luftimin e pushtimit serb. Me këtë interpretim «Bota Sot» ngjalli zemërimin e shumë politikanëve, të cilët pas vitit 1999 i ndërruan uniformat e UÇK-së me kostume të shtrenjta. Thaçi sot është president i Kosovës, Haliti është zgjedhur deputet, Haradinaj synon të bëhet kryeministër. Që të tre në vitet ’90 pjesërisht kanë jetuar në Zvicër. I akuzuari për dërgimin e granatës supozohet të jetë i afërt me krerë të ish-UÇK-së./Dialogplus.ch/

PS

Kryeredaktor i Bota Sot asaj kohe ishte Skënder Buçpapaj, ndërsa Elida Buçpapaj kontribuonte si redaktore kolumniste

Suksesi i voal.ch – Vetëm në faqen e Elida Buçpapajt mbi 1 milion “pëlqime”

Portali Zëri i Shqiptarëve – Voice of Albanians – www.voal.ch është portali më i klikuar në diasporën shqiptare, Zvicër, Europë, SHBA etc si dhe një nga më të mirët në rang kombëtar.

Kjo lexueshmëri dhe klikueshmëri i dedikohet profesionalizmit dhe angazhimit të dy botesve të saj, Skënder Buçpapajt dhe Elida Buçpapajt, të cilët kanë zgjedhur rrugën e mirinformimit të opinionit publik larg çdo ndikimi klientelist nga politika shqiptare.

Zëri i Shqiptarëve ka një lidhje shumë të fortë me rrjetin social  në Facebook, në faqet e dy botuesve si dhe në fanpage të Voal, ku shpërndahen çdo ditë shkrimet që boton ky portal.

Sipas njoftimit të Facebook, vetëm pëlqime – like faqja e profilit të Elida Buçpapajt ka marrë mbi një milion, që do të thotë se lexueshmëria dhe shikueshmëria është mbi 100-1000 herë më  e madhe.

Voal.ch dhe botuesit e saj Skënder Buçpapaj dhe Elida Buçpapaj falënderojnë dhe i shprehin mirënjohjen lexuesit dhe opinionit publik.

Qëllimi i Voal.ch është transformimi i Shqipërisë dhe trojeve shqiptare në vende të shtetit të së drejtës, të integruara në NATO dhe BE, ku të mbretërojë shteti ligjor, shteti social dhe shanset e barabarta për një jetë të denjë për të gjithë qytetarët.

Voal.ch është një kritikuese e rreptë e klasës politike shqiptare që e sheh si shkaktaren kryesore të vuajtjeve dhe varfërisë të shqiptarëve, të cilët duke mos patur asnjë shans dhe perspektive jete marrin ikën nëpër rrugët e botës!

Dhe aktualisht pjesa më e madhe e kombit jeton në diasporë!

Voal.ch i fton lexuesit e saj që të vazhdojnë të na besojnë e të na lexojnë, sepse tek ne do të gjejnë mbrojtësit e së vërtetës, cilado qoftë ajo!

Dhe Voal.ch uron e dëshiron që të vijnë sa më shpejt ditë të mbara të lajmeve të mira, kur pas rrëmetit dhe tatëpjetës për kombin shqiptar të fillojë sa më shpejt ngritja, ngjitja, arritjet dhe sukseset !

SHPIRTNGUSHTËSIA E HUMËSVE DHE SHPIRTGJËRSIA E FITUESËVE NË ZJEDHJET E PARAKOHËSHME NË KOSOVË ME 2017-06-11! – Nga Abas Fejzullahi

Kudo në vendet demokratike gjatë pjesëmarrjes në garatë e organizuara që kanë të bëjnë lidhur me zgjedhjet e rregullta apo të parakohëshme  në nivele lokale apo qëndror,  ku nderohet vota dhe votuesi, humbësi në mënyrë të kulturuar e uron fituesin për fitoren.

Po çfarë ndodh në Kosovë ?

Udhëheqësit e partive që paraprakisht bëjnë marrëveshtje e pazare si gjithnjë njëri me tjetrin për pozita e për pushtet, lidhin bashkim e kumari me dy apo edhe 12 parti, për të hy e zënë ndonjë vend, në Kuvend a Qeveri… !

U bashkuan në dy grupacione kryesore PDK-AAK-NISMA dhe nja 9 satelit të tyre tjerë të vegjel llaskucësh që ju kanë bashkangjitur për të lëpirë ndonjë ashtë që do ta hedhin këta tre të pangopurit e bashkuar për interesa të tyre e jo të Kosovës në të cilën thirren, njashtu edhe bashkimi i grupacionit të dytë mes LDK- AKR dhe Alternativa..(me premtime e mashtrime, ndërskamca e tradhti në momente të caktuara ndaj njëri tjetrit siç u dëshmua prej vitit 2008 e deri tani nga të njejtit) dhe Lëvizja Vetëvendosja e vetme pa u zie e perzie me të përmendurit e provuar më parë, doli ky rezultat i zgjedhjeve sipas të dhënave  nga KQZ deri më datën 2017-06-12 na 99% të
votave të numruara.:

1.LËVIZJA VV, garuese e vetme, palidhur farë kumarie me tjera parti, dëshmoi se fitoi më së shumti vota si parti e vetme që do të thot e para në vend, me mbi 27% sipas të dhënave të KQZ , nga numrimi i 99% të votimeve.

Falë syqeltësisë së rinisë brenda dhe jashtë vendi (kurbetit) s`bashku me qytetarët e vetëdijsuar për ndryshime me votatë e tyre dhanë këto vendime, për ndryshime, por  edhe vërejtje dhe ndëshkime për ta që e kanë merituar kahere. Si në vijim :

2.PDK-AAK-NISMA dhe 9 partitë e vogëla (lypsarësh) për ndonjë vend a privilegjë në Kuvend nga ana e tri partive pakë më të mdhaja që dikur ishin një, përseri u bashkuan , pra  partit  e  bashkuara që thirren si krahu i luftës ( kuptohet që edhe e kanë bërë tue zhvilluar në nivelinë më të lartë keqpërdorimet, krimin e organizuar politik dhe ekonomik –(përjashto disa të cilët kanë qenë pjesëmarrës në luftë që dihet) që vet me gojën e tyre  kanë folur e thënë në Kuvendin e Kosovës, tue rëndue njëri tjetrin për gjitha që u thanë më sipër, (pasi që u ndanë e u përçanë, jo për interesatë e Kosovës, por të tyre )… filluan të Festojnë fitoren e tyre në sheshin Skënderbe në Prishtinë,  si fitues  në vendin e parë s`bashku 12 parti në bisht maçorri  qorr e sakat kah ta marrish  e me plotë gjynahe për veprat e bëra, si rrumullakë e sumull të gjithë grumbull ja dhanë emrin PAN, fituan 34 %, dhe ma përkujtonin manifestimin në Gazimestan të Millosheviqit që humbje e serbëve në në betejen e Kosovës e kremtojnë vazhdimisht si Fitore… !

Këta  thirren në fitore ashtu siç ua ka lënë amanet ish prijsi i tyre Hashim Thaçi se vetem këta kanë të drejtë ta formojnë qeverinë, kështu nugulin këmbë edhe tani dhe fillojn tërthorazi të përgatitin terrenin për kërcënime tue thirrë në të drejtatë e kryetarit të shtetit dhe kushtetut  e cila me nenet e saj dykuptimshe dhe te përshtatur kahere me qellime te caktuar  për  joqëndrueshmëri  se vetem partia qe ka shumicë  ka te drejtë gjithsesi të formoj qeverin edhe pse në realitet është pakicë me vota dhe kuvendarë në kuvend…etj…
Në të vërertetë s`kanë ndërgjegje, kulturë, guximin dhe përgjegjësi si njerëz e qytetar, ta pranojnë humbjen që e kanë merituar moti, por, populli ua bëri me dije se kush janë e çfarë kanë bërë deri më tani, pa ua kërkuar fare letërnjoftimin se kush jan e çfarë jan e si duken, sepse vet me veprimet e tyre gjatë qeverisjessi kurvendarë dhe pushshtetarë  treguan hapatas se kush janë… !

Kështu e ka demokracia, ku përkundër vështërsive dhe pengesave vie në shprehje…heret a vonë, por pasojatë e keqbërësve janë afatgjate dhe të pa përmirsuara në shumë raste siç është në Kosovë… !

3.Dhe LDK-ja bashkë me AKR dhe Alternativen të tria s`bshku, psuan poashtu humbje dhe patën 25% të votave, s`paku nga kjo përqindje nja 16% sa i takojnë LDK, që i ka fituar le ta falënderojnë për së vdekuri Dr.Ibrahim Rugovën, që edhe atë 16% të votave të fituara ua ka dhënë nga varri autoriteti i përjetshëm i tij tek zgjedhësit, në shenjë nderimi që kanë pasur e kanë përgjithmonë për kryetarin e parë të LDK-së dhe kryetar i parë dhe historikë i Republikës së Kosovës, fitues i të gjitha zgjedhjeve para dhe pas luftës deri sa ndrroj jetë.. !

Sa për udhëheqësin e LDK-së Isa Mustafën dhe llaskucët për rreth tij që për pozita e pushtet si Haki Rugova, Lutfi Haziri, Agim Veliu, Skënder Hyseni, Ismet Beqiri  dhe  Sabri Hamiti e disa te tjerë në kryesi e kanë shkatrruar e sjellë LDK-së  në këtë gjendje humbje dhe përçarje të dashamirëve të LDK dhe veprimtarëve të devotshëmsi brenda vendit dhe jashtë në kurbet..  sepse këta të përmendur kishin për të marrë rezultatin vetem me votatë nga familjarët e tyre dhe sejment si soj i tyre..!

SE JANË SHPIRTNGUSHT E SHPIRT ZI  VET DËSHMUAN UDHËHEQËSIT E PARTIVE PËR VETEN E TYRE:

Se janë shpitngusht e shpirt zi të gjithë udhëheqësit e partive të përmendura që deri më tani janë zie e përzie mes veti ti mua unë ty për interesa e pasuri, për të grumbulluar sam a shumë kokërra(vota)  që edhe ato që i kanë grumbulluar e marrë  si meritojnë, por kështu e ka demokracia kur keqpërdoret, asnjëri s`pat guximin e lere ma kuklturën hiq se hiq edhe pse thirren në titiuj të ndryshëm e si akademykë e çka jo tjetër e si kryetar partie me shkue dhe me ja uruar fitoren e thell që rinia dhe populli ia dha për ta provuar  edhe LVV dhe të zgjedhurin e kësaj partie për kryeministër z. Albin Kurti, i cili mes tjerash tha se nuk ka fituar VV, por Kosova…