VOAL

VOAL

Butrinti/ Auron Tare: Granoff mendon se për 5 mln USD të dhuruara duhet të marre në kontroll Qendrën e Pasurive Botërore te Unesco, do të mbledhë 22 mln

May 23, 2022
blank

Komentet

blank

Më shumë se gjysma e investimeve kineze në Evropë janë në Ballkanin Perëndimor

Aneta Duroviq

Moszhvillimi ekonomik dhe reduktimi i kapaciteteve demokratike, si dhe qasja e rezervuar dhe prania e pamjaftueshme e Bashkimit Evropian dhe Shteteve të Bashkuara, i kanë mundësuar Kinës që të pozicionohet si një faktor i rëndësishëm në Ballkanin Perëndimor.

Kjo u vlerësua në prezantimin e studimit të Qendrës Forenzike Digjitale (DFC) mbi praninë dhe ndikimin e Kinës në rajon.

Analiza nxjerr përfundimin se Ballkani përfaqëson një trampolinë dhe një urë për vendosjen e pranisë së rëndësishme ekonomike kineze në Evropë.

Theksohet se ndikimi më i fortë i Kinës është i dukshëm në Serbi dhe se Mali i Zi është një nga tetë vendet më të rrezikuara me prezencë kineze.

Kina ka nisur fuqishëm të investojë në Maqedoninë e Veriut, por nuk ka arritur të mbajë ndikim të rëndësishëm.

Në Bosnje dhe Hercegovinë, gjegjësisht në Republikën Sërpska, është i pranishëm një numër i madh i investimeve kineze në infrastrukturë.

Shteti i vetëm që ka shënuar rënie të investimeve kineze është Shqipëria.

Sipas të dhënave që kanë dalë nga studimi, më shumë se gjysma e investimeve të kompanive kineze në Evropë, janë të vendosura pikërisht në Ballkanin Perëndimor.

Ndikimi i pushtimit rus në Ukrainë

Megjithatë, analiza e DFC-së saktëson se veprimi kinez në rajonin e Ballkanit Perëndimor u vështirësua pas pushtimit rus të Ukrainës, sepse ajo luftë bashkoi vendet e BE-së dhe forcoi partneritetin e tyre me Shtetet e Bashkuara të Amerikës.
Sipas tyre, kjo situatë dhe bashkëpunimi me NATO-n do t’ia vështirësojë Kinës arritjen e synimeve afatgjata në Evropë.

Ambasadorja e Malit të Zi, Milica Pejanoviq – Gjurishiq nga Aleanca Atlantike e Malit të Zi. vlerësoi se agresioni rus kundër Ukrainës testoi fuqinë dhe kufizimet e partneritetit kinez-rus.

“Edhe pse të dy vendet kundërshtojnë rendin ndërkombëtar, Pekini angazhohet për një sistem të ndryshuar, por të qëndrueshëm, ndërsa Moska zyrtare këmbëngul për përmbysjen e tij agresive”.

“I ngarkuari me punë i Ambasadës amerikane në Mal të Zi, Chris Carber, vlerësoi se Kinës i përshtatet paqëndrueshmëria në botë, me qëllim ndryshimin e rendit ndërkombëtar”.

“Kina është i vetmi vend që synon të riformësojë rendin ndërkombëtar dhe fuqinë gjithnjë në rritje ekonomike, diplomatike, ushtarake dhe teknologjike për ta bërë këtë”, tha Carber.

Nga investimet kineze në Mal të Zi, ai vuri në dukje ndërtimin e seksionit të parë të autostradës Tivar-Bolare dhe rindërtimin ekologjik të termocentralit në Pljevlje.

“Duke qenë se Mali i Zi mëton të tërheqë investime të huaja, duhet të kemi parasysh se klima e tij e hapur e investimeve, ndjeshmëria ekonomike ndaj goditjeve të jashtme dhe borxhi i madh ndaj Kinës do të përbëjnë rreziqe të konsiderueshme”, vlerësoi Carber.

Ai theksoi se themelet e rendit ndërkombëtar përballen me sfidë të vazhdueshme për shkak të pushtimit rus të Ukrainës, i cili ka pasoja në të gjithë botën, pavarësisht se presidenti rus, Vladimir Putin, nuk e arriti asnjë nga qëllimet strategjike.

“Në vend që të shkatërronte Ukrainën e pavarur, ai e forcoi atë. Në vend se të ndante NATO-n, ai e bashkoi. Në vend se të tregonte fuqinë e Rusisë, ai e dobësoi. Duke synuar që të dobësojë rendin ndërkombëtar, ai i bashkoi vendet për ta mbrojtur atë”.

Ngritja e Kinës, sfidë për SHBA-në dhe BE-në

Milica Pejanoviq – Gjurishiq nga Aleanca Atlantike tha se Kina, me përpjekjet e saj për të riformësuar rendin aktual botëror, ka ambicie të bëhet fuqi udhëheqëse globale, gjë që është sfidë për Shtetet e Bashkuara të Amerikës dhe Bashkimin Evropian.

“Është një shtet që nuk ndan të njëjtat vlera demokratike dhe që mbyt të drejtat dhe liritë themelore të njeriut”.

Pejanoviq – Gjurishiq theksoi se themelet e veprimit kinez, veçanërisht në Ballkan, janë të pranishme përmes iniciativës globale “Brezi dhe rruga”, si dhe forumit “16 + 1” (16 vende të Evropës Qendrore dhe Lindore, si dhe Kina).

“Në thelb, këto janë përpjekje për të riformësuar rendin aktual botëror, që është i bazuar në konceptin e demokracisë liberale, në drejtim të përshtatjes me qëllimet kombëtare dhe interesat strategjike të Kinës”, tha ajo.

Krahas pranisë ekonomike, siç konstaton ajo, Kina kërkon të forcojë praninë e saj nëpërmjet bashkëpunimit politik me vendet e Ballkanit.

Mungesa e transparencës në Serbi

Sipas analistit kryesor të Qendrës digjitale ligjore, Milan Jovanoviq, bashkëpunimi i Kinës me Serbinë realizohet përmes investimeve, kredive, kulturës dhe arsimit, si dhe sektorit të sigurisë.

Falë mbështetjes së drejtpërdrejtë nga politikanët dhe mediat, Kina është prezantuar si partneri më i rëndësishëm strategjik i Serbisë.

Në dekadën e fundit, në Serbi janë identifikuar të paktën 61 projekte, në faza të ndryshme të përfundimit nga autorë kinezë ose në bashkëpunim me ta, vlera e të cilave është të paktën 18.7 miliardë euro.

Sipas Jovanoviqit, mungesa e transparencës është diçka që i karakterizon pothuajse të gjitha projektet kineze në Serbi.

“Angazhimi politik i Beogradit ndaj Kinës ka mundësuar që ndikimi ekonomik, si mjeti kryesor i veprimit kinez, të lulëzojë në atë vend”.

Mali i Zi në rrezik

Sipas raportit të Qendrës për zhvillim global, Mali i Zi është në mesin e tetë vendeve më të rrezikuara me praninë kineze, tha Jovanoviq, duke saktësuar se në këtë mënyrë ajo radhitet me shtetet si Laosi, Mongolia, Taxhikistani, Kirgistani dhe Pakistani.

Në shtatë vjetët e fundit, tha Jovanoviq, vëllimi i pjesëmarrjes së kapitalit nga vendet me regjime autoritare hibride është rritur, ndërkaq është shënuar rënie e dukshme e investimeve nga vendet demokratike dhe perëndimore.

Sipas DFC-së, marrëveshja për kredi me bankën shtetërore kineze, prej gati një miliard eurosh, ka shkaktuar polemika të shumta për shkak të mostransparencës.
DFC-ja thekson se Mali i Zi, si vend kandidat për anëtarësim në BE, për shkak të institucioneve të dobëta dhe të politizuara, për Kinën paraqiste mundësinë për t’u pozicionuar në një vend strategjik të rëndësishëm me port dhe qasje në tregun e BE-së.

“Si një anëtar i ri i NATO-s, me një kapacitet relativisht të dobët institucional, Mali i Zi është një objektiv ideal strategjik për zgjerimin e ndikimit kinez në Evropë”, thuhet në raportin e DFC-së.

Bosnjë e Hercegovina e dyta për nga rëndësia e projekteve të Pekinit

Së bashku me Serbinë, Bosnjë e Hercegovina është vendi i dytë, në të cilin Kina ka pasur ndikimin më të rëndësishëm ekonomik dhe politik në Ballkanin Perëndimor. DFC ka identifikuar 29 projekte kineze, me vlerë mbi pesë miliardë euro, nga të cilat një numër i madh investimesh në sektorët e energjisë dhe transportit janë në Republikën Sërpska.

“Lidhja politike dhe ekonomike midis Republikës Sërpska dhe Kinës është logjike, duke pasur parasysh se situata politike në Serbi po kalon drejtpërdrejt në Republikën Sërpska”, thuhet në studimin e DFC-së.

Sipas DFC-së, këto projekte, ashtu sikurse edhe projektet kineze në Serbi, monitorohen për mostransparencë dhe për praktika të mundshme të korrupsionit.

Kina e kufizuar në Maqedoni të Veriut dhe Shqipëri

Kina ka filluar të investojë fuqishëm edhe në Maqedoninë e Veriut dhe vlera e 15 projekteve atje është gati 655 milionë euro. Projektet e tjera kineze në Maqedoninë e Veriut janë kryesisht donacione në fushën e shëndetësisë dhe arsimit.
Sipas DFC-së, Shqipëria është një nga vendet e pakta në rajon me rënie të investimeve kineze në pesë vjetët e fundit.

DFC-ja vlerëson se niveli i kredisë së ofruar nga Kina mund të arrijë në 18 për qind të Bruto Prodhimit Vendor (BPV) në Mal të Zi, 12 për qind në Serbi, 10 për qind në Bosnjë e Hercegovinë dhe shtatë për qind të BPV-së në Maqedoninë e Veriut.

DFC-ja arrin në përfundimin se plani i ri ekonomik dhe investues i BE-së për Ballkanin Perëndimor prej 3.2 miliardë eurosh, është përgjigje e mirë ndaj depërtimit të Kinës në rajon. Megjithatë, dilema mbetet nëse ai plan do të sigurojë një stimul të mjaftueshëm dhe do të inkurajojë shtetet që të përmbahen plotësisht nga partneritetet më të rrezikshme me palët e treta.

Përgatiti: Bekim Bislimi
blank

Kosova nuk është Bantustani jugo-afrikan! – Prof.Dr.Mehdi HYENI

BROMETRI DIPLOMATIK

 

*** Kosova nuk është Bantustani i Edi Ramës, as i Vuçiqit e as i “pëllumbave socialistë”, të cilët e vizituan SPS-in e Slobodan Milosheviqit në vitet ’90, kur Kosova ishte e pushtuar nga Serbia gjenocidale e Slobodan Milosheviqit. Dhe, për ata “pëllumba” proserbë Kosova nuk ka më nevojë, sepse qysh para 30 vitesh e patën tradhtuar Kosovën, duke e lënë në flakën dhe në zjarrin e gjenocidit serbomadh (1989-1999).

 

*** Nëse “Ballkani i Hapur” është vetëm organizatë ekonomike dhe tregtare, atëherë pse tandemi Vuçiq-Rama nuk i ftojnë të marrin pjesë edhe përfaqësuesit e ligjshëm shqiptarë të Preshevës, të Bujanocit dhe Medevegjës, shqiptarët e Çamërisë dhe shqiptarët e Malit të Zi ?

-Është gënjeshtër e madhe, propagandë e ndyrë serbomadhe, të thuhet dhe të ngulmohet nga tradhtarët, nga spiunët dhe na agjenturat kusilinge të Beogradit dhe të Moskës, se gjoja “Ballkani i Hapur” paska vetëm “karakter ekonomik”. Përkundrazi, dhe, para së gjithsh “Ballkani i Hapur” ka karakter të thellë politiko-diplomatik, sepse vetëm kjo formulë fatkeqe Rama-Vuçiq, do të mund ta shpëtonte Serbinë, që kurrë të mos e njihte Republikën e pavrur dhe sovrane të Kosovës. Ky është objektivi kryesor gjeopolitik dhe gjeostrategjik i Serbisë kolonialiste dhe gjenocidale, jo zhvillimi dhe “lumturimi” ekonomik i Kosovës.

 

Kur të tradhton vëllai i madh (Edi Rama), e djeg zjarri vëllain e vogl(Albin Kurtin) dhe tërë Shqipërinë Etnike !

Këtë po e kërkon Vuçiqi nga Edia Rama, që ky me çdo kusht ta mashtrojë vëllain e vogël, Albin Kurti, ndryshe, Serbia dot nuk do ia arrijë, që në Kosovën e pavarur shqiptare ta rikthejë sovranitetin kolonial të saj (1912-1999).

Prandaj, në këtë pikëvëhtrim nuk duhet t’u lejohet hapësirë për debat “pëllumbave” dhe “laraskave” të zeza proserbe as në Shqipëri e as në Kosovë, që të “shesin mend”, se gjoja Kosova, duhte të hyjë në “Ballkanin e Hapur”! Kjo është tradhti, fund e kyre tradhti ndaj Kosovës së Shqipërisë Etnike!

Ndaj këtë strategji vizionare neokolonialiste të Serbisë ndaj Kosovës, po e ilustrojmë me këtë vlerësim të peshuar dhe objektiv të analisitit të shquar politik dhe patriot shqiptar, Andi Bushati nga Tirana, i cili në një panel me titull “OPEN’ të “24news”, të drejtuar Eni Vasili, më 8 qershor 2022, me të drejtë konstatoi pse Kosova nuk ka hyrë dhe, nuk do të hyjë në “Ballkanin e Hapur”.

Të lumtë Andi Bushati, shqiptarëve dhe Shqipërisë Etnnike, analistë dhe mbështetës të tillë u nevojitën, jo lahpuza e “derëbederë” , të cilët qe 30 vjet po “kakarisen” duke e mbrojtur Serbinë gjenocidale, jo Kosovën e viktimizuar shqiptare me mbi “8.100” të masakruar, të zhdukur me mbi “1647”, me “22000” gra të dhunuara dhe me mbi “1 milion” shqiptarë të dëbuar nga Serbia gjenocidale (1989-1999).

Andi Bushati: “Albin Kurtin e izoloi vëllai i madh, i ulur në një tavolinë me Vuçiqin”:

“Albin Kurti do të merrte pjesë në një treg të përbashkët, sikur të ishte i mbikëqyrur nga BE-ja. Ndryshe, jo. Këtë nuk e kanë pranuar as Hashim Thaçi, as Isa Mustafa, as Ramush Haradinaj etj. Është shumë punë e vështirë për një lider të Kosovës, të hyjë në një projekt rajonal, kur e di që shoku-vëllai i vet kryesor e ka partner armikun e Kosovës. Ky është një projekt Rama-Vuçiq. Ndonëse Edi Rama sipas Kushtetutës e ka për detyrë, që të mbrojë interesat e shqiptarëve, ky duhet të ishte në krah të Kosovës. Po çfarë ka bërë Edi Rama për këto 2 vjet? – (1) e ka akuzuar Ksovën pëe ngecjen e Dialogut të Brukselit mes Beogradit dhe Prishtinës; (2) Ka fajësuar Ramush Haradinajn prapë në raport të Kosovës me Serbinë; (3) Nuk pranoi një minimale, që të votojë për gjenocidin serb në Kosovë, që e kanë bërë të gjitha parlamentet e rajonit. Pra, prezenca e Albin Kurtit në atë tavolinë do e çonte përçarjen Tiranë-Prishtinë nga një tavolinë shqiptare në një tavolinë ballkanike. Ne do të bëheshim gazi i botës në sy të gjithë Ballkant, sepse kemi dy qeveri me qëndrime diametralisht të kundërta për këtë çështje. Unë mendoj se, për të gjitha këto arsye, Rama bën keq që po vazhdon Projektin e Vuçiqit….” (OPEN/ Deputeti i PS përplaset me Harxhin për Ballkanin e Hapur. Bushati: Moska e do rajonin e çarë).

OPEN/ Deputeti i PS përplaset me Harxhin për Ballkanin e Hapur. Bushati:…

 

 

Edi Rama po gabon që po përzihet në punë të Kosovës!

Ngase Kosova është shtet i pavarur dhe sovran, që vendimet për fatin e tij qoftë të politikës së brendshme apo asaj të jashtme, i miratojnë përfaqësueist legjitimë të ppullit përmes institucioneve legale dhe kushtetuese të saj, siç janë Qeveria dhe Kuvendi i Kosovës.

Prandaj, këshillohet Edi Rama, që të mos ndërhyjë në çështje të brendshme të Kosovës, sepse përpjekjet e tilla janë të dënueshme sispas së drejtës ndërkombëtare dhe sipas Kartës së Kombeve të Bashkuara.

Fundja, kushdo le të hyjë në “Ballkanin e Hapur”, qoftë me Edi Ramën, qoftë m Vuçiqin , qoftë dreqi e i biri, por lidershipi i Kosovës(Vjosa Osmani, pesidente, Albin Kurti, kryeministër, Glauk Knjufca, kryeparlamentar) nuk e kanë një të drejtë të tillë ligjore, as kushtetuese e as të së drejtës ndërkombëtare, duke qenë se Kosova ende nuk është e rrumbullakësuar në kuptimin juridik ndërkombëtar si subjekt i së drejtës ndërkombëtare dhe, si anëtare e Kombeve të Bashkuara.

Duhet t’u shpejgojmë “hajvanëve” të Aristotelit, spiunëve, agjentëve dhe vasalëve të Beogradit, të Moskës, të Athinës, të Sofjes, të Podgoricës…etj., se Kosova nuk mund të jetë anëtare e “Ballkanit të Hapur” të tandemit Vuçiq-Rama, sepse nuk është shtet i barabartë me Serbinë, me Shqipërinë dhe me Maqedoninë Veriore. Kjo është pengesa kryesore ligjore, pavarësisht nga qëllimet mashtruese, manipuluese, tinzare dhe perfide të Vuçiqit dhe Ramës, që Kosovën ta fusin me çdo kush në paktin e tyre, sepse këto e do Vuçiqi, duke qenë se Beogradi nuk e njeh si shtet të pavarur dhe sovran Kosovën.

Prandaj, Vuçiqi ( një antidemocrat i keq) si stërnip i zgjuar e dinak i ish-kyeministrit serb Nikola Pashiq ( ), ia ka “hedhur” për detyrë mikut të tij, kryeministrit shqiptar Edi Rama, që së bashku me “xhuxhët” e tij partiakë (në qeveri dhe në kuvend), të llomotisin dhe të bëjnë propaganda të ndyrë lobuese tek shqiptarët në Kosovë, që ta bindin udhëheqjen e tyre (Vjosën, Albinin dhe Glaukun) për të hyrë në paktin serbomadh “Ballkani i Hapur”. Por, kjo s’ka për të ndodhur kurrë përderisa Kosova të mos njihet de fakto dhe de jure nga Serbia si shtet i pavarur dhe sovran, ashtu siç është shpallur më 17 shkurt 2008, që e njohën mbi 100 shtete të OKB-së me Amerikën në krye.

Të gjithë ata që nuk e njohin historinë e lashtë, të mesjetës, historinë e re, si dhe historinë më të re bashkëkohore të saj, nuk e ndjejnë as në zemër e as në shpirt, duke qenë se e konsiderojnë si tokë të huaj, të largët, ashtu sikurse Bantustanin në Afrikën e Jugut.

Pavarësisht se, qe 30 vjet kemi shkelur në demokracinë kapitaliste, shqiptarëve, atyre qoftë “me shkollë”, qoftë “pa shkollë” nuk u lejohet që të debatojnë për statusin dhe për gjendjen e sotme të Kosovës, ashtu sikurse presidenti serb Aleksandër Vuçiq, Ivica Daçiq, Ana Bërnabiq, Aleksandër Vulin, Kisha Ortodokse Serbe, si dhe propaganda e masmediave serbe të Beogradit, duke e konsideruar Kosovën si “plaçkë koloniale” të tyre, ashtu sikurse në shekullin e kaluar XX (1912-1999).

blank

Odesa: Putini godet pallatin me raketë, shumë të vrarë e të plagosur

Goditet godina në Belgorod

Gjatë natës një raketë goditi një ndërtesë në Belgorod, të paktën 20 u vranë, duke përfshirë dy fëmijë – Luftime të ashpra në Lysychansk – Elektriciteti ukrainas në BE

 

VOAL- Mbrëmë (ndërmjet të enjtes dhe të premtes) një raketë goditi një ndërtesë nëntëkatëshe në Belgorod, në rajonin e Odessa, ku sulmi me raketë rus do të kishte vrarë tashmë të paktën 20 njerëz, duke përfshirë dy fëmijë, dhe 38 të plagosur, por numri është ende provizore. Kështu është deklaruar nga shërbimi shtetëror i emergjencave të Ukrainës, siç raporton Ukrinform. Tetë persona u shpëtuan nga rrënojat, mes tyre 3 fëmijë.

Zona është ajo me pamje nga Deti i Zi, jo shumë larg nga ishulli i gjarpërinjve, i braktisur dje (e enjte) nga rusët pak kilometra larg portit të Odesës. Ishulli i vogël kishte rënë në duart e forcave të Kremlinit në fillim të luftës. Moska foli dje për një gjest vullnetar për të inkurajuar rifillimin e transportit tregtar, ndërsa Presidenti Zelensky e quajti atë një fitore të madhe dhe një ndryshim vendimtar për Ukrainën në Detin e Zi.

Nga ana tjetër, duke komentuar deklaratat e autoriteteve ukrainase për sulmin rus, zëdhënësi i Kremlinit, Dmitry Peskov, u kujtoi gazetarëve fjalët e presidentit rus Vladimir Putin se trupat e Federatës nuk sulmojnë objektet civile. Kështu raporton Interfax.

Gjithmonë përplasje të ashpra në Donbass

Megjithatë, beteja më e ashpër zhvillohet ende në Donbass, ku ofensiva ruse vazhdon ngadalë. Pas pushtimit të Donetskut, luftimet më të ashpra po zhvillohen në Lysychansk, një qytet binjak në perëndim ku situata është jashtëzakonisht e vështirë. Guvernatori i rajonit të Luganskut, Sergiy Gaidai, tha se ka bombardime me qilim dhe ushtria ruse po afrohet nga drejtime të ndryshme, ndërsa mbetet në zonat periferike.

Megjithatë, sipas burimeve të tjera ukrainase, rafineria e madhe e qytetit tashmë është pjesërisht nën kontrollin rus dhe mund të ketë nevojë për një tërheqje së shpejti. Shtabi i Përgjithshëm i Ukrainës ka paralajmëruar se objektivat e radhës të Kremlinit janë Sloviansk dhe Kramatorsk, qendra të rëndësishme disa dhjetëra kilometra larg në rajonin e Donetskut. Këtu mbrojtja e Kievit po riorganizohet, duke pritur gjithashtu furnizime të reja me armë perëndimore.

Energjia e Ukrainës në BE

Ndërkohë, presidenti ukrainas Volodymyr Zekensky njoftoi të enjten në mbrëmje se Ukraina ka filluar të eksportojë “në mënyrë të konsiderueshme” energji elektrike në Bashkimin Evropian nëpërmjet Rumanisë. Rrjeti elektrik ukrainas u lidh me rrjetin evropian në mes të marsit, për të lejuar vendin të vazhdojë funksionimin e tij pavarësisht sulmit nga Rusia.

“Ne po përgatitemi të rrisim furnizimet”, shtoi presidenti ukrainas, duke theksuar se “energjia elektrike ukrainase mund të zëvendësojë një pjesë të konsiderueshme të gazit rus të konsumuar nga evropianët”. “Nuk është vetëm një çështje e të ardhurave nga eksporti për ne, është një çështje sigurie për të gjithë Evropën,” këmbënguli ai.

Presidentja e Komisionit Evropian Ursula von der Leyen, e cila shkroi në Twitter të enjten se “Ukraina tani mund të eksportojë energji elektrike në tregun e BE-së, do të jetë në të njëjtën gjatësi vale. Kjo do të sigurojë një burim shtesë të energjisë elektrike për BE-në. BE. Dhe një shumë e nevojshme hyrje për Ukrainën, kështu që të dy jemi fitues. rsi-eb

blank

Çfarë parashikon Koncepti Strategjik i përditësuar i NATO-s

Nga Frank Gardner, BBC

Marrin fund referencat e së kaluarës me belbëzime se Rusia apo Kina janë partnerë.

Në një dokument prej 11 faqesh, Koncepti Strategjik i përditësuar i NATO-s shpjegon se si aleanca i sheh kërcënimet me të cilat përballen demokracitë perëndimore dhe se si planifikon t’i trajtojë ato.

Federata Ruse, thuhet në dokument, është kërcënimi më domethënës dhe më i drejtpërdrejtë për sigurinë e aleatëve dhe për paqen dhe stabilitetin në zonën euro-atlantike.

“Ne nuk mund t’i konsiderojmë ata si partneri ynë, por ne mbetemi të gatshëm që të mbajmë kanale të hapura komunikimi me Moskën për të parandaluar përshkallëzimin,” thuhet në dokument.

Thellimi i partneritetit strategjik mes Rusisë dhe Kinës bie ndesh me vlerat dhe interesat e NATO-s, shpjegon dokumenti.

Duke iu referuar deklaratave të përsëritura të presidentit Putin se ai ka një arsenal të madh armësh bërthamore, NATO vë në dukje parandaluesin e saj të frikshëm bërthamor.

“Nëse dikush ka përdorur armë bërthamore kundër aleancës, atëherë ajo ka aftësitë dhe vendosmërinë për të imponuar kostot të papranueshme ndaj kundërshtarit. Por këto rrethana janë jashtëzakonisht të largëta,” thekson dokumenti.

Dokumenti nuk jep shumë detaje se ku planifikon NATO që të vendosë përforcimet e saj.

Por dyert e saj mbeten të hapura për anëtarët e rinj, thotë dokumenti, dhe këto fjalë do e shqetësojnë më tej Kremlinin. “Ne do të vazhdojmë të zhvillojmë partneritetet tona me Bosnje-Hercegovinën, me Gjeorgjinë dhe Ukrainën”.

blank

Kursi te trau i Kalimashit, “thela mbi bisht” që na “vjel” krahas tarifës – Nga Emirjon Senja

Pavarësisht si lëviz kursi i këmbimit të lekut me euron, kompania Albanian Highway Concession mban një kurs fiks për ata që duan ta paguajnë në lekë tarifën te trau. Nëse shkon me euro do të paguash 5 euro, por nëse shkon me lekë tarifa është fiks 660 lekë (!) me nje kurs këmbimi 132 lekë për 1 euro.

Sipas kontratës ky kurs është caktuar në momentin e fillimit të mbledhjes së tarifës, shqiptaret kanë të paktën 3 vjet e gjysmë që nuk u duhet të paguajnë 132 lekë për të blerë 1 euro.

Me kursin aktual, çdo autoveturë do te duhej të paguante 600 lekë dhe asnjë kokerr  leku më shumë.

Diferenca është 60 lekë.

Kjo është një shumë që na merret abuzivisht sa herë i afrohemi traut me lekë dhe jo euro.

Llogaria

60 lekë për autoveturë dikujt mund t’i duken pak (imagjino kamionët dhe autobusët), por perllogaritet që në Rrugën e Kombit të kalojnë mesatarisht 4 200 mjete në ditë (Studimi qe u be para dhenies së koncensionit të mirëmbajtjes).

Marrim të mirëqëne që gjysma e tyre janë mjete që vijnë nga Kosova në Shqipëri dhe normalisht paguajnë me euro duke mos u goditur nga kursi i çmendur i traut, ndërkohë gjysma tjetër ( 2 100 mjete) që nisën nga Shqiperia në Kosovë dhe rrjedhimisht paguajnë në lekeë ku trau ua shet sa frengu pulën euron.

Sipas një perllogaritjeje të thjeshtë, duke marrë të mireqene se të gjitha janë autovetura ndërkohe që ka edhe kamionë apo autobusë që paguajnë më tepër, vetëm nga kjo diferencë e në kursin e këmbimit, përdoruesve të kesaj rruge që nisen nga Shqipëria për në Kosovë u merren abuzivisht 126 000 lekë në ditë ose deri 45 990 000 lekë (të reja) në vit në varësi të kursit të këmbimit.

Keto janë lekë kot, ose thelë mbi bisht, krahas të ardhurave të majme nga tarifa normale, se kompanisë nuk ia terheq njeri veshin.

Na kanë kthyer në pagues tarifash, faturash, gjobash e kredish të bindur pa asnjë të drejtë. Nëse ky nuk është sundim oligarkësh çfarë është tjetër?

blank

Ukraina shkëput lidhjet diplomatike me Sirinë

Ukraina ka shkëputur lidhjet diplomatike me Sirinë, pasi Damasku ka njohur pavarësinë e rajoneve lindore ukrainase, Donjeck dhe Luhansk.

Presidenti ukrainas Volodymyr Zelensky, ka bërë të ditur këtë vendim përmes një postimi në Telegram.

“Nuk do të ketë më marrëdhënie në mes të Ukrainës dhe Sirisë”, ka thënë Zelensky, duke thënë se presioni me sanksione kundër Sirisë, “do të jetë edhe më i madh”.

Donjecku dhe Luhansku – që njihen së bashku si Donbas – janë duke u përballur me luftime të ashpra, si pasojë e luftës që ka nisur Moska kundër Ukrainës, pak pasi ka njohur pavarësinë e këtyre dy rajoneve.

Disa pjesë të Luhanskut dhe Donjeckut, janë nën kontrollin e separatistëve të mbështetur nga Moska, prej kur Rusia ka aneksuar Gadishullin ukrainas të Krimesë më 2014.

Leonid Pasechnik, lider i separatistëve në Luhansk, ka falënderuar Sirinë dhe presidentin sirian, Bashar al-Asad, për atë që e ka konsideruar “gjest politik të përgjegjshëm dhe të guximshëm” për njohje të Luhanskut si shtet sovran dhe të pavarur, ka raportuar agjencia ruse e lajmeve TASS.

Siria, aleate e ngushtë e Rusisë, ka përfituar ndihmë ushtarake ruse në luftën e saj civile, është shteti i parë, pas Rusisë, që njeh pavarësinë e këtyre dy rajoneve separatiste.

Siria ka qenë edhe në të kaluarën në anën e Rusisë.

Më 2018, është pajtuar për të njohur Abhazinë dhe Osetinë, rajone të shkëputura gjeorgjiane, si shtete të pavarura.

Ky hap ka nxitur Gjeorgjinë që të shkëpusë marrëdhëniet me Sirinë./rel

blank

Në depozitat bankare të dhjetë shqiptarëve më të pasur, 810 milionë euro

Dalja nga pandemia ka rritur më shumë pasurinë monetare të depozituesve më të mëdhenj në sektorin bankar shqiptar.

Sipas të dhënave nga Banka e Shqipërisë, në fund të vitit 2021 dhjetë depozituesit më të mëdhenj në fund të vitit zotëronin 6.8% të totalit të depozitave bankare, nga 5.2% që kishte qenë ky tregues një vit më parë.

E njëjta ecuri vërehet edhe për grupet e tjera të depozituesve të mëdhenj. 20 depozituesit më të mëdhenj në fund të vitit të kaluar zotëronin 9% të depozitave, kundrejt 7.19% në vitin 2020.

Ndërsa 50 depozituesit e mëdhenj mbanin 12.2% të totalit, nga 10.42% që kishin një vit më parë.

Pesha e depozituesve më të mëdhenj ndiqet dhe raportohet nga Banka e Shqipërisë për qëllime të monitorimit të përqendrimit të depozitave bankare. Ajo nuk duhet kuptuar detyrimisht si lista e individëve që kanë më shumë para në bankë, sepse në të përfshihen edhe shoqëri tregtare.

Vitin e kaluar, depozitat bankare u rritën me ritmet më të larta në dekadën e fundit. Sipas Bankës së Shqipërisë, në fund të vitit 2021 ato kishin vlerën e 1.43 trilionë lekëve, 10.9% më shumë krahasuar me një vit më parë. Mbi këtë bazë, mund të llogaritet përafërsisht edhe vlera e parave që zotërojnë depozituesit më të mëdhenj të sistemit.

6.8% e depozitave totale në fund të vitit 2021 do të përkthehej në një vlerë prej rreth 97.3 miliardë lekësh ose rreth 810 milionë eurosh në llogaritë e 10 depozituesve.

Në fund të vitit 2020, depozitat e zotëruar nga 10 depozituesit më të mëdhenj kishin qenë rreth 67 miliardë lekë. Kjo tregon se në vlerë absolute gjendja e depozitave të 10 depozituesve më të mëdhenj u rrit me 45% vitin e kaluar.

Vlera e depozitave bankare të 20 depozituesve më të mëdhenj në fund të vitit 2021 llogaritej në afërsisht 128.8 miliardë lekë, në rritje me 38.5% krahasuar me një vit më parë.

Për 50 depozituesit më të mëdhenj, vlera e depozitave bankare totale llogaritet në rreth 174.6, në rritje me 29.3% krahasuar me një vit më parë.

Këto shifra tregojnë se më të pasurit kanë vazhduar ta rrisin atë pjesë të pasurisë të mbajtur në formën paraje në sektorin bankar.

Një tendencë e ngjashme u konfirmua edhe nga raportimi vjetor i Agjencisë së Sigurimit të Depozitave (ASD), që tregoi se për vitin 2021 rreth 109 mijë individë, (4.2% e totali të individëve depozitues), zotëronin 646 miliardë lekë depozita bankare. Në total kursimet e tyre përbënin 58% e totalit të depozitave të individëve, duke u rritur nga niveli 56.8% që zinin një vit më parë. / E. Shehu./MONITOR

blank

E plotë- Nisin arrestimet për 25 prillin, ja komisionerët që kanë ndryshuar numrin e votave

Nisin arrestimet për zgjedhjet e 25 prillit. Me urdhër të prokurorisë janë arrestuar 8 anëtarë të grupeve të numërimit të KZAZ 53 Përrenjas pasi akuzohen se kanë ndryshuar numrin e votave. Deputeti që ka përfituar më shumë sipas Prokurorisë është deputeti i PD Lefter Gështenja.

Prokuroria Pranë Gjykatës së Shkallës së Parë Elbasan ka regjistruar procedimin penal Nr.16, datë 05/01/2022, ndaj personave nën hetim;

blank

 

1. Erald Karriqi, 35 vjeç;
2. Ylli Kuka, 35 vjeç;
3. Oltion Bajrami, 37 vjeç;
4. Eduart Zito, 37 vjeç;
5. Durim Alla, 48 vjeç;
6. Erjon Dashi, 30 vjeç;
7. Mili Vasku, 33 vjeç;
8. Olgert Alla, 39 vjeç;

blank

 

Të dyshuar se, kanë kryer veprën penale të “Falsifikimi i materialit zgjedhor dhe rezultateve të zgjedhjeve”, në formën e kryer në bashkpunim, parashikuar nga neni 326/2 e 25 të Kodit Penal, duke shënuar në regjistrin e njoftimit të veprave penale, më datë 21/06/2022, emrat e tyre si persona ndaj të cilëve zhvillohen hetime.

blank

Nga hetimet rezulton se;
Komisioni Qendror i Zgjedhjeve, Tiranë, në zbatim të kërkesave dhe detyrimit ligjor të parashikuar nga neni 19, pika 1, shkronja “a”, neni 22, pika ,8 dhe neni 167/2, i ligjit nr.10019, datë 29.12.2008, “Kodi Zgjedhor i Republikës së Shqipërisë’’, i ndryshuar, neni 281 i Kodit të Procedurës Penale, neni 326 i Kodit Penal, ka paraqitur kallëzim penal kundër shtetave me detyrë numëruës i Grupeve të numërimit të QV nr.2780 dhe QV nr.2796,KZAZ nr.53,Qarku Elbasan.
QV nr. 2780, KZAZ nr. 53, Qarku Elbasan, numëruar nga Grupi i Numërimit i përbërë nga shtetasit; Erald Karriqi,Ylli Kukaj,Oltjon Barjami dhe Eduart Zito.

blank

QV nr. 2796, KZAZ nr. 53, Qarku Elbasan numëruar nga Grupi i Numërimit i përbërë nga shtetasit;Durim Alla, Erjon Dashi, Mili Vasku dhë Olgert Alla , duke parashtruar:
Në datën 25.04.2021, në 12 Zonat Zgjedhore në Rëpublikën e Shqipërisë u zhvilluan Zgjedhjet për Kuvendin e Shqipërisë. Pas përfundimit të procesit të votimit, Komisionet e nivelit të dytë KZAZ-të dorëzuan në KQZ Tabelat Përmbledhëse të Rezultateve të zonave të administrimit zgjedhor, Tabelat e Rezultatit të qendrave të Votimit të plotësuara nga Grupet e Numërimit, si dhe dokumentacionin tjetër zgjedhor.
Në përfumdim të procesit të ankimimit Komisoni Rregullator në Komisonin Qëndror të Zgjedhjeve miratoi vendimin nr. 21, datë 13.07.2021 “Për shpalljen e rezultatit përfundimtar të zgjedhjeve për Kuvendin e Republikës së Shqipërisë, të datës 25.04.2021”.
Neni 167/2 i Ligjit nr. 10019 “Kodi Zgjedhor i Republikës së Shqipërisë” përcakton kërkësën për këqyrjen e mëpasshmë të fletëve të votimit dhe e materialit zgjedhor me qëllim verifikimin e rregullsinë dhe saktësisë të veprimtarisë së administratës zgjedhore përgjatë admimstrimit të procesit dhe vlërësimit e numërimit të votave.

blank

 

Komisioneri Shtëtëror i Zgjedhjeve më datë 07.10.2021 miratoi udhëzimin nr. 15, “Për përcaktimin e procedurave të këqyrjes paszgjedhore të fletëve të votimit dhe materialeve zgjedhore”. Administrata e KQZ-së zhvilloi procesin e këqyrjes paszgjedhore nga datat 14.10.2021 deri më datë 02.11.2021.
Këqyrja u krye në përputhje më kërkesat e nenit 167/2 të Kodit Zgjëdhor dhe të udhëzimit nr. 15, datë 07.10.2021, të Komisionerit Shetëror të Zgjedhjeve, “Për përcaktimin e procedurave të këqyrjës paszgjedhorë të fletëvë të votimit dhe materialeve zgjedhore” me qëllim verifikimin e rregullsisë dhe saktësisë së vëprimtarisë së administratës zgjedhore përgjatë administrimit të procësit dhe vlërësimit e numërimit të votave.

blank

 

Më datë 14.10.2021 Komisionëri Shtetëror i Zgjedhjeve përzgjodhi në mënyrë rastësore 519 qendra votimi (QV) që përfaqësonin 10% të qendrave të votimit për çdo KZAZ nga 5199 QV.
Nga kjo listë nuk u përfshinë në përzgjedhjen rastësore QV të sekuestruara nga prokuroria, QV të këqyrura nga Komisioni i Ankimeve dhe Sanksioneve (KAS) në Komisionin Qëndror të Zgjedhjeve gjatë procesit ankimor, si dhe QV e KZAZ Nr. 40 të cilat ju nënshtruan procesit të vërifikimit të saktësisë së sistemit të votimit dhe numërimit elektronik.
Për këqyrjen e kutive të votimit dhe materialeve të votimit për këto 519 QV u ngritën 8 grupe për këqyrje të cilët vlërësuan dhë administruan procesverbalet përkatëse për administrimin e informacionit.

blank

 

Ky proces përfundoi më datë 02.11.2021 i cili vijoi më pas me përpunimin dhe analizimin e të dhënave për përgatitjen e raportit përmbledhës mbi respektimin nga ana e komisioneve të qendrave të votimit të kërkesave procedurale gjatë procesit të votimit si dhe të saktësisë së veprimeve të grupeve të numërimit të votavë përgjatë procësit të vlërësimit dhe numërimit të votave, i miratuar nga Komisioneri Shtetëror i Zgjedhjeve.

blank

 

Gjatë procesit të këqyrjes së mëpasshme të fletëve të votimit rezultoi se anëtarët e grupeve të numërimit që kanë numëruar votat për këto qendra, kanë shënuar në tabelën e rezultatit të grupit të numërimit numër më të vogël votash një apo më shumë kandidatë të subjekteve zgjedhorë dhe numër më të madh votash për një apo më shumë kandidatë të të njëjtit subjekt zgjedhor, krahasuar me numrin real të votave që u gjendën në kutinë e votimit.
Në këtë mënyrë rezultati i qëndrës së votimit për kandidatët e listave shumemërore të subjekteve nuk pasqyron rezultatin real të cilët zgjedhësit e këtyrë qendrave kanë shprehur nëpërmjët votimit, duke favorizuar një apo më shumë kandidatë të listavë shumemërore të subjëkteve zgjedhorë.

Në këto kushte KQZ ka vendosur të bëj kallëzim penal ndaj shtetasve të sipërcituar me detyrë anëtarë të Grupeve të numërimit, pasi ka indicie se personat kanë konsumuar elementë të veprës penale të parashikuar nga neni 326 i Kodi Penal.

Ne deklarimet e dhena si persona qe tregon rrethana të hetimit shtetasi Erald Karriqi,ka deklaruar se:
“Jam me banim ne qytetin Prrenjas. Me dates 25.04.2021 jane zhvilluar zgjedhjet per Kuvendin e Republikes se Shqiperise, une jam cakituar nga subjekti Partia Demokratike qe te isha perfaqesuesi i saj ne numerimin e votave ne KZAZ –ne Nr.53, ne bashkin Prrenjas.Ne grupin e numerimit une kam qene me shtetasit Eduart Zoto,Ylli Kuka dhe Oltjon Bajrami. Fillimisht pasi merrnim kutin e QV per numerim, numeroheshin votatar e subjektit zgjedhor, pasi behej procesverbali i numrit te votave qe kishte marr secili subjekte mbyllej kutija dhe dorzohej perseri. Pas perfundimit te numerimit te votave per subjektet filloj numemerimi i votave per kandidatet e subjekteve zgjedhore.Numeroheshin votat duke mbajtur shenime per secilin kandidate te çdo subjekti zgjedhor, keto i shkruaja une apo sekretari dhe ja jepnim punonjesit te te kompjuteri i cili i hidhte ne sistem dhe na binte tabelen e printuar . Nga ana jone firmoseshin tabelat per kandidatet e çdo subjekti dhe mbylleshin ne kuti.Ne lidhje me Tabelen e Rezultatit per Kanditatet per Deputet ne qendren e votimit nr.2780, per Partia/Kualicioni Partia Demokratike “Aleanca Per ndryshim” ku ka ndryshime votash per kandidatet ne krasim me faktin votat ne kuti,une nuk kam bere ndonje gabim me dashje , por fakti qe ekziston them se mund te jete bere gabim nga lodhja , nga oret e zgjatura, kjo ka qene per mendimin tim”.

Në deklarimet e dhena si person qe tregon rrethana të hetimit shtetasi Eduart Zito, ka deklaruar se:
“Une jam me banim ne fshatin Katjel, Bashkia Prrenjas. Me dates 25.04.2021 jane zvilluar zgjedhjet per kuvendin e Republikes se Shqiperise, une jam cakituar nga subjekti Partija Levizja Socialiste per Integrim qe te isha perfaqesuesi i saj ne numerimin e votave ne KZAZ –ne Nr.53, ne bashkine Prrenjas.Ne grupin e numerimit une kam qene me shtetasit Erald Kariqi,Ylli Kuka dhe Oltjon Bajrami.Ne fillim pasi merrnim kutin e QV per numerim , fillimishte beheshin procesverbalet, per hapjen e kutis, ku shenoheshin kodet, keto e shkruante kryetari i grupit dhe sekretari, une kam qene antar.Pasi hapej kutia numeroheshin vatat nje e nga nje duke i kaluar dhe ne skaner,per subjektet dhe per kanditatet per çdo subjekt.Nga ana e grupit te numerimit mbaheshin shenime, dhe ne perfundim mbusheshin procesverbalet dhe pastaj hidheshin ne sistem , printohej porocesverbali dhe firmosej nga grupi i numrimit.Ne lidhje me Tabelen e rezultatit per kanditatet per deputet ne qendren e votimit nr.2780, per Partia/Kualicioni Partia Demokratike “Aleanca Per ndryshim” ku ka ndryshime votash per kandidatet ne krasim me faktin votat ne kuti,une nuk di se çfaer te them , e verteta eshte se une e kam firmosur kete tabele rezultati por nuk e di qe te mos jete shenuar rezultati faktik”.

Në deklarimet e dhena si person qe tregon rrethana të hetimit shtetasi Ylli Kuka ka deklaruar se:
“Une jam me banim ne fshatin Kakrkavec, Njesia Administrative Qukes Bashkia Prrenjas. Me dates 25.04.2021 jane zvilluar zgjedhjet per Kuvendin e Republikes se Shqiperise, une jam cakituar nga subjekti Partia Socialiste qe te isha perfaqesuesi i saj ne numerimin e votave ne KZAZ –ne Nr.53, ne bashkin Prrenjas.Ne grupin e numerimit une kam qene me shtetasit Eduart Zoto,Erald Karriqi dhe Oltjon Barjami.

Fillimishte pasi merrnim kutin e QV per numerim , numeroheshin votatar e subjektit zgjedhor, pasi behej procesverbali i numrit te votave qe kishte marr secili subjekte mbyllej kutija dhe dorzohej perseri. Pas perfundimit te numerimit te votave per subjektet filloj numemerimi i votave per kandidatet e subjekteve zgjedhore.Numeroheshin votat duke mbajtur shenime per secilin kandidate te çdo subjekti zgjedhor, keto i shkruaja une apo sekretari dhe ja jepnim punonjesit te te kompjuteri i cili i hidhte ne sistem dhe na binte tabelen e printuar . Nga ana jone firmoseshin tabelat per kandidatet e çdo subjekti dhe mbylleshin ne kuti.Ne lidhje me Tabelen e Rezultatit per Kanditatet per Deputet ne qendren e votimit nr.2780, per Partia/Kualicioni Partia Demokratike “Aleanca Per ndryshim” ku ka ndryshime votash per kandidatet ne krasim me faktin votat ne kuti. Une nuk di te teme se si eshte bere ky ndryshim votash ne kete tabele rezultati te kesaj kutie votimi,mendoj se do te jete bere gabim nga lodhja pasi nuk ka patur as nje interes per ndryshimin e rezultatit.”
Në deklarimet e dhena si person qe tregon rrethana të hetimit shtetasi Oltjon Bajrami ka deklaruar se:

“Une jam me banim ne fshatin Kakrkavec, Njesia Administrative Qukes Bashkia Prrenjas. Me dates 25.04.2021 jane zvilluar zgjedhjet per kuvendin e Republikes se Shqiperise, une jam cakituar nga subjekti Partia Socialiste qe te isha perfaqesuesi i saj ne numerimin e votave ne KZAZ –ne Nr.53, ne bashkin Prrenjas.Ne grupin e numerimit une kam qene me shtetasit Eduart Zoto,Erald Karriqi dhe Ylli Kuka.
Fillimishte pasi merrnim kutin e QV per numerim , numeroheshin votatar e subjektit zgjedhor, pasi behej procesverbali i numrit te votave qe kishte marr secili subjekte mbyllej kutija dhe dorzohej perseri. Pas perfundimit te numerimit te votave per subjektet filloj numemerimi i votave per kandidatet e subjekteve zgjedhore.Numeroheshin votat duke mbajtur shenime per secilin kandidate te çdo subjekti zgjedhor, keto i shkruaja numeruesi i pare apo sekretari dhe ja jepnim punonjesit te te kompjuteri i cili i hidhte ne sistem dhe na binte tabelen e printuar . Nga ana jone firmoseshin tabelat per kandidatet e çdo subjekti dhe mbylleshin ne kuti.
Ne lidhje me Tabelen e Rezultatit per Kanditatet per Deputet ne qendren e votimit nr.2780, per Partia/Kualicioni Partia Demokratike “Aleanca Per ndryshim” ku ka ndryshime votash per kandidatet ne krasim me faktin votat ne kuti. Une nuk di te teme se si eshte bere ky ndryshim votash ne kete tabele rezultati te kesaj kutie votimi,mendoj se do te jete bere gabim nga lodhja dhe nga puna e gjate, tavolina ka qene e ngshte , dhe kur ndaheshin fletet per secilin kandidate munde te jene ngatrruar.Them se eshte nje pakujdesi”.
Në deklarimet e dhena si person që tregon rrethana të hetimit shtetasi Durim Alla ka deklaruar se:

“ Jam me banim ne qytetin e Prrenjasit dhe punoj si mesuese. Me dates 25.04.2021 jane zhvilluar zgjedhjet per Kuvendin e Republikes se Shqiperise, une jam cakituar nga subjekti Partija Socialiste qe te isha perfaqesuesi i saj ne numerimin e votave ne KZAZ –ne Nr.53, ne bashkin Prrenjas.Ne grupin e numerimit une kam qene me shtetasit Erjon Dashi,Mili Vasku dhe Olgert Alla. Une nuk kam qene kur jane numeruar votat per subjektet zgjedhore, pasi eshte mbaruar numerimi i votave per subjektet zgjedhore , ka filluar numerimi i votave per kandidatet e e çdo subjekti zgjedhor. Pasi hapesh kutija , ne te cilen ishin fletet e votimit te ndara ne zarfe sipas subjekteve politike. Nga ana e grupit te numerimit fillimishte numroheshin(verifikoheshin) dhe nje here votat e subjekteve zgjedhore sipas zarfeve, duke e krahsuar me procesverbalin. Pasi verifikoheshin votate e marra nga çdo subjekte politike , fillonte numerimi i votave per çdo kandidate te çdo subjekti zgjedhor.

Pas perfundimit te numerimit te votave per çdo kandidate zgjedhor, te çdo Subjekti politike protesohej procesverbali per çdo kandidate, pastaj plotesohej Tabela e rezultateve per kandidatet per deputete ne qendren e votimit , per çdo subjekte politike. Keto tabela i dorzonim tek sekretarja e KZAZ , e cila e hidhte ne sistem dhe pastaj e sillte te printuar tek ne per firme.
Ne lidhje me Tabelen e Rezultatit per Kanditatet per Deputet ne qendren e votimit nr.2796, per Partia/Kualicioni Partia Demokratike “Aleanca Per ndryshim” ku ka ndryshime votash plus 38 vota per kandidatin Lefter Geshtenja dhe minuse 38 vota per kandidatin Ardian Zeneli nga krasim me faktin e votat ne kuti, une mendoj se eshte nje gabim njerzore dhe me sa mbaj mende kjo kuti ka qene ne momentet e fundit te numerimit”.

Në deklarimet e dhena si person që tregon rrethanat të hetimit shtetasi Erjon Dashi ka deklaruar se:
“Jam me banim ne fshatin Berzesht, Njesia Administrative Qukes, Bashkia Prrenjas dhe jam i pa pune. Me dates 25.04.2021 jane zhvilluar zgjedhjet per Kuvendin e Republikes se Shqiperise, une jam cakituar nga subjekti Partija Demokratike qe te isha perfaqesuesi i saj ne numerimin e votave ne KZAZ –ne Nr.53, ne bashkin Prrenjas. Une kam qene ne numrimin e votave qe nga fillimi i procesit, pasi u numeruar votat per subjektet politike , jane plotesuar proces-verbalet dhe votate e çdo subjekti jane futur ne zarfa, veç e veç per çdo subjekte politik dhe jane mbyllur kutit e votimit, perseri.

Pasi mbaroj numrimi i votave per subjektet politike ka filluar numerimi i votave per kandidatet per çdo subjekte politike.Ne grupin e numerimit une kam qene me shtetasit Durim Alla,Mili Vasku dhe Olgert Alla. Pasi hapesh kutija , ne te cilen ishin fletet e votimit te ndara ne zarfe sipas subjekteve politike. Nga ana e grupit te numerimit fillimishte numroheshin(verifikoheshin) dhe nje here votat e subjekteve zgjedhore sipas zarfeve, duke e krahsuar me procesverbalin. Pasi verifikoheshin votate e marra nga çdo subjekte politike , fillonte numerimi i votave per çdo kandidate te çdo subjekti zgjedhor.

Pas perfundimit te numerimit te votave per çdo kandidate zgjedhor, te çdo Subjekti politike plotesohej procesverbali per çdo kandidate, pastaj plotesohej Tabela e rezultateve per kandidatet per deputete ne qendren e votimit , per çdo subjekte politike. Keto tabela i dorzonim tek sekretarja e KZAZ , e cila e hidhte ne sistem dhe pastaj e sillte te printuar tek ne per firme, ku ne i nenshkruanim.

Ne lidhje me Tabelen e Rezultatit per Kanditatet per Deputet ne qendren e votimit nr.2796, per Partia/Kualicioni Partia Demokratike “Aleanca Per ndryshim” ku ka ndryshime votash plus 38 vota per kandidatin Lefter Geshtenja dhe minuse 38 vota per kandidatin Ardian Zeneli nga krasim me faktin e votat ne kuti, une them se eshte nje gabim njerzore, nuk eshte e qellimshme. Ku veprim eshte bere nga pakujdesia , si rezultat i lodhjes dhe pa asnje lloje interesi”.

Në deklarimet e dhena si person që tregon rrethanat e hetimit shtetasi Mili Vasku ka deklaruar se:
“Jam me banim ne fshatin Rrajce Fushe, Njesia Administrative Rajce, Bashkia Prrenjas dhe jam i pa pune. Me dates 25.04.2021 jane zhvilluar zgjedhjet per Kuvendin e Republikes se Shqiperise, une jam cakituar nga subjekti Partija Levizja Socialiste Per Integrim qe te isha perfaqesuesi i saj ne numerimin e votave ne KZAZ –ne Nr.53, ne bashkin Prrenjas.Une kam qene ne numrimin e votave qe nga fillimi i procesit, pasi u numeruar votat per subjektet politike , jane plotesuar proces-verbalet dhe votate e çdo subjekti jane futur ne zarfa, veç e veç per çdo subjekte politik dhe jane mbyllur kutit e votimit, perseri.Pasi mbaroj numrimi i votave per subjektet politike ka filluar numerimi i votave per kandidatet per çdo subjekte politike.Ne grupin e numerimit une kam qene me shtetasit Durim Alla,Mili Vasku dhe Erjon Dashi. Pasi hapesh kutija , ne te cilen ishin fletet e votimit te ndara ne zarfe sipas subjekteve politike. Nga ana e grupit te numerimit fillimishte numroheshin(verifikoheshin) dhe nje here votat e subjekteve zgjedhore sipas zarfeve, duke e krahsuar me procesverbalin. Pasi verifikoheshin votate e marra nga çdo subjekte politike , fillonte numerimi i votave per çdo kandidate te çdo subjekti zgjedhor.

Pas perfundimit te numerimit te votave per çdo kandidate zgjedhor, te çdo Subjekti politike plotesohej procesverbali per çdo kandidate, pastaj plotesohej Tabela e rezultateve per kandidatet per deputete ne qendren e votimit , per çdo subjekte politike. Keto tabela i dorzonim tek sekretarja e KZAZ , e cila e hidhte ne sistem dhe pastaj e sillte te printuar tek ne per firme, ku ne i nenshkruanim.

Ne lidhje me Tabelen e Rezultatit per Kanditatet per Deputet ne qendren e votimit nr.2796, per Partia/Kualicioni Partia Demokratike “Aleanca Per ndryshim” ku ka ndryshime votash plus 38 vota per kandidatin Lefter Geshtenja dhe minuse 38 vota per kandidatin Ardian Zeneli nga krasim me faktin e votave ne kuti, une them se eshte nje gabim njerzore, nuk eshte e qellimshme. Ky veprim eshte bere nga pakujdesia , si rezultat i lodhjes dhe pa asnje lloje interesi.
Në deklarimet e dhena si person qe tregon rrethanat e hetimit shtetasi Algert Alla ka deklaruar se:
“ Jam me banim ne qytetin e Prrenjasit dhe punoj ne bashkin Prrenjas. Me dates 25.04.2021 jane zhvilluar zgjedhjet per Kuvendin e Republikes se Shqiperise, une jam cakituar nga subjekti Partija Socialiste qe te isha perfaqesuesi i saj ne numerimin e votave ne KZAZ –ne Nr.53, ne bashkin Prrenjas.Ne grupin e numerimit une kam qene me shtetasit Erjon Dashi,Mili Vasku dhe Olgert Alla. Une nuk kam qene kur jane numeruar votat per subjektet zgjedhore, pasi eshte mbaruar numerimi i votave per subjektet zgjedhore , ka filluar numerimi i votave per kandidatet e e çdo subjekti zgjedhor. Pasi hapesh kutija , ne te cilen ishin fletet e votimit te ndara ne zarfe sipas subjekteve politike. Nga ana e grupit te numerimit fillimishte numroheshin(verifikoheshin) dhe nje here votat e subjekteve zgjedhore sipas zarfeve, duke e krahsuar me procesverbalin. Pasi verifikoheshin votate e marra nga çdo subjekte politike , fillonte numerimi i votave per çdo kandidate te çdo subjekti zgjedhor.

Pas perfundimit te numerimit te votave për çdo kandidate zgjedhor, të çdo Subjekti politike plotesohej procesverbali për çdo kandidate, pastaj plotësohej Tabela e rezultateve per kandidatet per deputete ne qendren e votimit , per çdo subjekte politike. Keto tabela i dorzonim tek sekretarja e KZAZ , e cila e hidhte ne sistem dhe pastaj e sillte te printuar tek ne per firme.
Në lidhje me Tabelen e Rezultatit per Kanditatet per Deputet ne qendren e votimit nr.2796, per Partia/Kualicioni Partia Demokratike “Aleanca Per ndryshim” ku ka ndryshime votash plus 38 vota per kandidatin Lefter Geshtenja dhe minuse 38 vota per kandidatin Ardian Zeneli nga krasim me faktin e votat ne kuti, une mendoj se eshte nje gabim njerzore dhe me sa mbaj mende kjo kuti ka qene ne momentet e fundit te numerimit.
Desha te shtoj se ne KZAZ nr.53 ku une kam qene numerues i votave vetem per kandidatet e subjekteve politike , e kemi kryer detyren ne rregull dhe nuk kemi patur as nje kontestim, dhe as nje problem. Per kete kuti qe ka dale vetem nje gabim siç thashe duhet te jete gabim njerzore jo me dashje:

Në nenin 326 të Kodit Penal “Falsifikimi i materialit zgjedhor dhe rezultateve të zgjedhjeve” parashikohet:
Falsifikimi, shpërndarja ose përdorimi i fletëve të votimit, i dokumenteve dhe materialit zgjedhor, me qëllim ndryshmin e rezultatit të zgjedhjeve nëpërmjet paraqitjes në to të të dhënave, që dihen se janë të pasakta, zëvendësimi i të saktave me të rreme ose nëpërmjet futjes në kuti të fletëve të votimit në mënyrë të paligjshme dënohet me burgim nga një gjer në pesë vjet.
Po kjo vepër kur kryhet nga personat që kanë për detyrë të administrojnë procesin zgjedhor, ose ka sjellë pasoja të rënda në mbarëvajtjen e votimit, ka cenuar integritetin e rezultatit të zgjedhjeve apo ka sjellë pavlefshmërinë e tyre, dënohet me burgim nga tre gjer në shtatë vjet.
Për sa me sipër ekziston dyshim i arsyeshëm dhe i bazuar në prova se, personat nën hetim Erald Karriqi,Ylli Kukaj,Oltion Bajrami dhe Eduart Zito, numerus ne QV nr. 2780, KZAZ nr. 53, Qarku Elbasan në bashkëpunim me njëri tjetrin dhe personat nën hetim Durim Alla, Erjon Dashi, Mili Vasku dhe Olgert Alla numërus në QV nr. 2796, KZAZ nr. 53, Qarku Elbasan, në bashkëpunim me njëri tjetrin, kanë konsumuar elementet e vepres penale penale të “Falsifikimin e materialit zgjedhor dhe rezultatit të zgjedhjeve”, të parashikuara nga neni 326/2 e 25 të Kodit Penal.

-Vepra penale për të cilën ata dyshohen paraqet rrezikshmeri të theksuar shoqerore duke patur parasysh rrethanat në të cilat është kryer kjo vepër penale përhapja e saj,si dhe sanksionin që parashikon ligji për këtë vepër penale.
– Organi procedues vlerëson se edhe vetë autorët e kësaj vepre penale paraqesin rrezikshmëri të theksuar shoqërore, sepse ata në lidhje me faktin penal që ju është atribuuar kanë mbajtur qëndrim mohues duke paraqitur alibinë se veprimi është kryer me pakujdesi apo dhe në kushtet e lodhjes ndërkohe që kanë qënë vetë ata që kanë pranur detyrën admnistratorit të zgjedhjeve në rolin e numeruesit të votave.
– Në këto kushte organi procedues çmon se, ndaj tyre duhet të caktohet si masës sigurimi me karakter shtërngues ajo e “Arrest ne burg”,parashikuar nga neni 238 i K.Pr.Penale ,si masa më e përshtatshme që ju shërben interesave të hetimit në tërësi të kësaj cështjeje . bw

blank

Sondazhi: Shumica e amerikanëve thonë se vendi nuk po ec në rrugën e duhur

VOA/Marrë nga Associated Press

Një shumicë dërrmuese dhe në rritje e amerikanëve thonë se Shtetet e Bashkuara po ecin në drejtim të gabuar, mes tyre rreth 8 në 10 demokratë. Sondazhi i realizuar nga Qendra Kërkimore për Çështjet Publike e agjencisë së lajmeve Associated Press (AP-NORC) tregon se pakënaqësitë e qytetarëve rreth ekonomisë përbëjnë një nga problemet më të mëdha për Presidentin Joe Bide.

Tetëdhjetë e pesë për qind e amerikanëve në moshë të rritur thonë se vendi po ecën në rrugën e gabuar. 79 për qind e cilësojnë ekonominë amerikane në gjendje të keqe.

Gjetjet tregojnë se Presidenti Biden përballet me sfida thelbësore ndërsa përpiqet të nxisë amerikanët të votojnë për demokratët në zgjedhjet për Kongresin që zhvillohen në nëntor, që përkojnë me mesin e mandatit të tij.

Inflacioni ka eklipsuar vazhdimisht normën e shëndetshme të papunësisë prej 3.6%, dhe amerikanët po përballen me çmime të larta të benzinës dhe ushqimeve. Edhe mes demokratësh, 67 për qind e shohin gjendjen ekonomike si të keqe.

Ai po bën atë që mundet. Nuk mund të them se po bën punë të mirë”, thotë Chuck McClaim, 74 vjeç ndërsa shton se: “Mendoj se demokratët në Kongres nuk po bëjnë mjaftueshëm”.

Zoti McClaim banon në Las Vegas dhe është një demokrat besnik. Ai tha se nuk mungon në zgjedhje, por shtoi se çmimi i gazit dhe ushqimeve, lufta e Rusisë në Ukrainë dhe ndarjet e thella politike në vend kanë bërë që të shtohet numri i amerikanëve që mendojnë se Uashingtoni nuk po merret me problemet që ka brenda.

Unë dhe bashkëshortia ime ndihemi të shqetësuar rreth asaj se ku po shkon vendi dhe nuk kemi shumë shpresë për një zgjidhje politike që mund ta përmirësonte situatën”, thotë ai.

Sondazhi tregon se vetëm 39 për qind e amerikanëve mbështesin punën që po bën Presidentit Biden në përgjithësi, ndërsa 60 përqind mendojn ë të kundërtën. Mbështetja për administratën Biden ra në pikën më të ulët muajin e kaluar dhe vazhdon të jetë në atë nivel.

Presidenti demokrat kritikohet edhe më shumë për ekonominë, me 69 për qind të amerikanëve që thonë se nuk e mbështesin atë, për sa i përket kësaj çështjeje.

Vetëm 14 për qind e të anketuarve thonë se gjërat po shkojnë në drejtimin e duhur, shifër më e ulët krahasuar me 21 për qind në maj dhe 29 për qind në prill. Në gjysmën e parë të vitit 2021, rreth gjysma e amerikanëve thanë se vendi po ecën në drejtimin e duhur, një përqindje që ka rënë vazhdueshëm gjatë vitit të kaluar.

Dorothy Vaudo, 66 vjeçar, tha se votoi për zotin Biden më 2020, por këtë vit ka ndryshuar mendim.

Jam demokrate, ndaj duhej të votoja demokratët, por kjo do të ndryshojë”, thotë banorja e bashkisë Marin, në Karolinën e Veriut.

Gjatë javëve të fundit, amerikanët kanë vazhduar të marrin lajme të këqija lidhur me ekonominë e vendit. Inflacioni dhe normat e interesit vazhdojnë të rriten dhe ekonomistë të njohur parashikojnë recesion. Megjithatë, të dhënat tregojnë shpenzimet e konsumatorëve kanë ruajtur ritmin ndërsa punësimet vazhdojnë, tregues këta, se familjet dhe bizneset kanë arritur që ta përballojnë këtë situatë të rënduar ekonomike.

Në një intervistë të dhënë gjatë këtij muaji për agjencinë amerikane të lajmeve “Associated Press”, Presidenti Biden ka thënë se rënia e popullaritetit të tij lidhet me rritjen e çmimeve të gazit, rritje kjo që filloi një vit më parë.

Ai tha se çmimet u rritën edhe më shumë me nisjen e agresionit të Rusisë në Ukrainë në muajin shkurt. Por ai hodhi poshtë pretendimet e ligjvënësve republikanë dhe disa ekonomistëve se paketa prej 1.9 trilionë dollarësh e miratuar në vitin 2021 si ndihmë për amerikanët për t’u përballur me pasojat e koronavirusit, ka kontribuar në inflacion. Presidenti Biden theksoi se rritja e çmimeve ishte një fenomen global.

Ne jemi në një pozicion më të fortë se çdo komb në botë për ta kapërcyer situatën e krijuar nga inflacioni” tha presidenti Biden. “Nëse (këtu) është faji im, pse atëherë edhe në vende të tjera të mëdha në botë inflacioni është rritur?”.

Douglass Gavilan, një 26-vjeçar nga Majami, është i shqetësuar për çmimet dhe qiratë e rritura tejmase që sheh në komunitetin e tij. Kostot e banimit janë afërsisht një e treta e indeksit të çmimeve të konsumit në SHBA, kështu që rritja e qirave dhe vlerës së shtëpive ka filluar të sforcojë buxhetet edhe të shumë njerëzve që jetojnë aty ku ka mundësi të forta punësimi.

Nuk e di nëse do të jem në gjendje të jetoj këtu pas disa vitesh“, tha zoti Gavilan. “Padyshim që nuk ndihem i sigurt me situatën ekonomike“.

Megjithëse ai nuk identifikohet si përkrahës i rregullt i një partie politike, zoti Gavilan votoi për zotin Biden në zgjedhjet presidenciale të vitit 2020. Ai thotë se Presidenti Biden nuk ka bërë ndonjë propozim që do sillte një ndryshim domethënës në jetën e tij, por mendon se presidenti është në një situatë të vështirë.

Sondazhi u krye nga e enjtja deri të hënën. Një pjesë e madhe e të anketuarve u morën në pyetje pasi Gjykata e Lartë, me një vendim të marrë të premten, i hoqi abortit një mburojë kushtetuese, duke ua lënë shteteve të drejtën që të vendosin për ta ndaluar ose jo atë. Bazuar në sondazhet e mëparshme, vendimi i Gjykatës kundërshtohet nga shumica e popullit amerikan, çka mund të ketë ndikuar në gjendjen emocionale të të intervistuarve.

Pakënaqësia kombëtare është përafërsisht e njëjtë tek përkrahësit e të dyjave partive kryesore amerikane, tregon sondazhi. Nëntëdhjetë e dy për qind e republikanëve dhe 78 për qind e demokratëve thonë se vendi po shkon në drejtimin e gabuar. Krahasuar me muajin e kaluar, përqindja e demokratëve që thonë se vendi po shkon në drejtimin e gabuar u rrit nga niveli prej 66%.

Trajtimi i pandemisë së koronavirusit nga administrata e Presidentit Biden mbetet një pikë relativisht pozitive, me 53% të amerikanëve që thonë se e përkrahin mënyrën se si ai e ka trajtuar këtë çështje. Nga ana tjetër, vetëm 36% thonë se e mbështesin mënyrën si si zoti Biden ka trajtuar çështjen e armëve; 62% nuk e miratojnë.

Por ekonomia është ajo që rëndon mbi shumë amerikanë e ndaj është përparësi e tyre.

Curtis Musser, një mësues kimie nga Klermont i shtetit të Floridës, 57 vjeç, thotë se pret që vendi të përballet me një recesion, por parashikon se do të jetë i butë.

Zoti Musser thotë se shumë amerikanë ndihen sikur janë në mëshirën e ngjarjeve që janë jashtë kontrollit të tyre, pavarësisht se për çfarë bëhet fjalë, qoftë kjo pandemia, rritja e normave nga Rezerva Federale, lufta në Evropë ose konflikti politik brenda vendit.

Ndihem i pafuqishëm”, thotë ai. “Ne nuk mund t’i kontrollojmë tregjet dhe nuk mund ta marrim me mend se si do të reagojnë ato. Nuk e dimë as çfarë do të bëjë Kongresi apo Vladimir Putini”.

blank

Pano: 33 mijë foshnje të seksit femër janë abortuar në Shqipëri! Rritet me tri herë niveli i vdekjes te gruaja

I ftuar në Edicionin e Pasdites në SYRI TV, drejtues i Koalicionit Shqiptar për Mbrojtjen e Familjes, Pastori Akil Pano ka folur për vendimin kundër abortit, i cili në Shqipëri i ka marrë jetën 33 mijë foshnjave të gjinisë femër nga viti 1995 deri në vitin 2021.

Sipas pastorit, kjo jo vetëm që është një veprim kriminal por edhe një zhbalancim të raportit gjinor pasi ka më shumë meshkuj se sa femra.

Gjithashtu aborti nivelin e vdekjes te gruaja tre herë më lartë se lindshmëria, thotë Pano.

Pano: Ka ardhur koha që në Shqipëri duhet të shihet ligji për abortin. Janë mbi 33 mijë foshnje të gjinisë femërore që janë abortuar nga viti 1995 deri në vitin 2021. Dhe kjo jo vetëm që është një veprim kriminal por edhe një zhbalancim të raportit gjinor pasi ka më shumë meshkuj se sa femra.

Nuk kam dëgjuar njeri të flasi për dramën e abortit. Ka vajza të reja që kanë bërë një abort për shkak të një përdhunimi dhe e dini se aborti rrit nivelin e vdekjes te gruaja tre herë më lartë se lindshmëria.

blank

Çfarë na tregon riorganizimi i ushtrisë ruse për luftën në Ukrainë

Kur Gjenerali Aleksander Dvornikov u bë komandant i përgjithshëm i forcave ruse në prill, u duk sikur amatorizmi dhe jokoordinimi i fazave të hershme të luftës në Ukrainë mund të ishin zgjidhur. Tani, megjithatë, Dvornikov nuk është rrotull dhe një komandant i ri mund të formojë një fazë të re të egër operacionesh.

Ditët e fundit, Ministri i Mbrojtjes i Rusisë bëri të ditur se Gjeneral Kolonel Aleksander Lapin ishte në krye të Grupit Qendror të Forcave në Ukrainë, ndërsa Gjeneral Sergei Surovikin do të drejtonte Grupin Jugor të Forcave gjatë invazionit. Dvornikov, i cili nuk është parë prej javësh, nuk u përmend fare, dhe Ministria e Mbrojtjes e Britanisë supozon se ai është hequr nga posti.

Lapin ka qenë komandant i Distriktit Ushtarak Qendror që më 2017 dhe konsiderohet si dorë e sigurt. Ardhja e Surovikinit, megjithatë, ishte befasuese, duke qenë se ai ka drejtuar më parë VKS, forcat e kombinuara ajrore dhe të mbrojtjes ajrore të Rusisë. Deri më 2017, Surovikin shërbente në Forcat Tokësore, ka marrë pjesë në luftën sovjetike në Afganistan, në ndërhyrjen ushtarake ruse në luftën civile në Taxhikistan, më pas në Luftën e Dytë Çeçene, ku edhe u plagos në aksion. Ai gëzon reputacionin e një njeriu jashtëzakonisht të ashpër: më 2004, një nga vartësit e tij vrau veten në zyrën e Surovikinit pasi ishte kritikuar ashpër.

Surovikin ka të kaluar të trazuar. Kaloi shtatë muaj në qeli pas puçit të linjës së ashpër kundër Mihail Gorbaçovit, teksa tre protestues vdiqën teksa Surovikin çau me forcë rrugën midis tyre. Pastaj, më 1995, u dënua për vjedhjen dhe shitjen e një arme shërbimi, ndonëse më vonë akuza u rrëzua.

Sidoqoftë, ai është ndër oficerët më të zotë të brezit të tij, me reputacion si zgjidhës i problemeve. Ai kaloi një tur midis 2008-2010 në krye të Drejtorisë Kryesore të Operacioneve, departamenti kryesor i planifikimit dhe koordinimit në Shtabin e Përgjithshëm, që shpesh është shenja dalluese për kandidatin kryesor për postin më të lartë. Më pas, në 2012, Surovikin u ngarkua me krijimin e Policisë Ushtarake, shërbim që nuk ekzistonte deri atëherë në Rusi.

Më 2017, u vu në krye të Grupit të Forcave në Siri, për të cilën mori medaljen Hero i Rusisë, dhe pas kthimit në Rusi u bë komandant i VKS. Kjo ishte një zgjedhje shumë e pazakontë, por pasqyronte dëshirën për të parë forcat tokësore dhe ajrore të koordinuara më mirë.

Turi i dytë në krye të forcave në Siri më 2019 e bëri njeriun për t’u mbajtur nën vëzhgim, ndoshta edhe si Shefi i ardhshëm i Shtabit të Përgjithshëm.

Shefi aktual, Gjeneral Valerij Gerasimov, është shefi më jetëgjatë në Shtabin e Përgjithshëm në periudhën post-sovjetike dhe deri në momentin e invazionit kishte sinjale se pensioni ishte pranë. Tani Putin duket se i druhet efektit destabilizues të ndryshimit të gjërave në majë të sistemit, por është pa dyshim i gatshëm për një riorganizim të gjeneralëve të tij. Gjeneral Kolonel Andrei Serdjukov, kreu i trupave ajrore, duket se është zëvendësuar nga Gjeneral Mihail Teplinsk, ish-shefi i shtabit të Lapinit, për shembull.

Kjo nuk është valë spastrimesh, as shenjë mosfunksionimi apo dëshpërimi, por më tepër një përpjekje për të identifikuar cilët oficerë i përshtaten më mirë luftës befasisht të ashpër në të cilën Rusia është përzier në Ukrainë.

Si rezultat, ndërsa strategjia e përgjithshme nuk do të ndryshojë, taktikat mund të ndryshojnë. Me shumë gjasa Surovikin do të rivërë theksin te fuqia ajrore, por edhe mund të jetë i gatshëm ta rrisë dorën për të ruajtur avancimin aktual të Rusisë. Mbi të gjitha, 55-vjeçari është ndoshta pasuesi më i mundshëm i Gerasimovit. Ai ka më tepër për të provuar e më tepër për të humbur, si dhe histori pamëshire edhe për standardet e kolegëve të tij.

Ndaj ai do të dojë të marrë maksimumin nga fushata në Ukrainë, bazuar në përvojën e ashpër personale në Çeçeni e Siri. Vera mund të nxehet edhe më tepër në Donbas.

*Profesor Mark Galeotti është autor i 24 librave për Rusinë. I fundit është ‘Një histori e shkurtër e Rusisë’ (2021).

Marrë nga Spectator.co.uk-Përgatiti: SYRI.net

blank

Kaliningrad, tensionet mes Lituanisë dhe Rusisë

Territori rreth Suwalki, i cili ndan Kaliningradin nga Bjellorusia, është tani një zonë e diskutueshme; Lituania kërcënon të bllokojë transportin dhe Rusia nuk po përjashton një veprim ushtarak

 

Historia mund të përsëritet: pas Gdanskut, ja Suwalki. Në shtator 1939, Hitleri sulmoi Poloninë me pretekstin e rilidhjes së Prusisë Lindore me atdheun e atëhershëm, të ndarë nga një rrip i vogël toke i quajtur “Korridori i Danzigut”. Sot, pas më shumë se tetëdhjetë vjetësh tragjedish të papërshkrueshme, krimesh dhe miliona vdekjesh, jemi kthyer aty ku e nisëm: një tjetër enklavë, Kaliningrad dhe një korridor tjetër, Suwalki.

 

Ai rrip i vogël toke 66 kilometra. Ja sa i gjatë është “Korridori Suwalki”, ai rrip toke që ndan enklavën e Kaliningradit nga Bjellorusia, por që i përket Polonisë dhe Lituanisë, të dyja vende të Aleancës Atlantike (NATO). 65 kilometra fusha, ferma dhe fshatra të vegjël; një zonë shumë e hapur, e rrethuar nga kodra të gjelbëruara: një terren ideal për automjetet ushtarake.

Çfarë ka ndodhur deri tani

Pushtimi i Ukrainës dhe sanksionet evropiane kundër Federatës Ruse kanë rritur tensionet rreth Kaliningradit. Lituania, më 18 qershor 2022, zbatoi bllokimin e tranzitit të çelikut dhe metaleve të tjera midis enklavës dhe Rusisë dhe kalimit nëpër territorin e saj. Sipas qeverisë ruse, ky veprim është i papranueshëm dhe ka kërcënuar me hakmarrje, pa specifikuar si dhe kur.

Çfarë mund të bëjë Rusia

Një nga pyetjet thelbësore është se çfarë do të bëjë Rusia nëse Lituania zbaton bllokadën. Nuk dihet nëse ajo do të sulmojë apo do të marrë kundërmasa të tjera. Opsionet janë të shumta, duke përfshirë krijimin e një ure detare ose përjashtimin e Lituanisë nga sistemi elektrik që ndan me Rusinë. Ministria e Jashtme ruse nuk përjashton, të paktën verbalisht, aktet e hakmarrjes ushtarake, të cilat megjithatë do të përfshinin një akt agresioni të armatosur.

Pyetja tjetër do të jetë se si qeveria ruse do ta justifikojë një sulm eventual të armatosur. Në fakt, e drejta ndërkombëtare parashikon vetëm një rast në të cilin përdorimi i forcës ushtarake mund të justifikohet: mbrojtja legjitime, e cila mund të jetë ose individuale ose kolektive ose parandaluese.

Ajo parashikon të drejtën e çdo shteti që të mund të mbrohet, i vetëm ose me ndihmën e të tjerëve (mbrojtja kolektive), nëse një shtet tjetër ka kryer një akt agresioni ndaj tij.

Në rastin e Korridorit Suwalki dhe enklavës së Kaliningradit, qeveria ruse mund të zgjedhë një nga tre opsionet, që të gjitha janë hipotetike. Dërgimi i armëve në Ukrainë, në radhë të parë, mund të konsiderohet nga rusët si një pjesëmarrje aktive e perëndimorëve në konfliktin ukrainas dhe për këtë arsye lufta kundër NATO-s tashmë ka filluar. Pra, agresioni i armatosur do të ndodhte në një situatë tashmë konflikti dhe për këtë arsye nuk do të lindte problemi i justifikimit. Hipoteza tjetër është ajo e mbrojtjes legjitime parandaluese. Në këtë rast, rritja e paralajmëruar e trupave të NATO-s në vendet baltike mund të perceptohet nga rusët si një “sulm i sigurt dhe i afërt ushtarak, por ende i pa nisur”. Së fundi, Rusia thjesht mund t’iu përgjigjet sanksioneve perëndimore duke sulmuar e para, siç bëri Japonia më 1941 në Pearl Harbor, duke zgjedhur kështu të shkelë ligjin ndërkombëtar.

Çfarë mund të bëjë NATO

Korridori Suwalki përfshin Poloninë dhe Lituaninë, dy vende anëtare të Aleancës Atlantike. Prandaj, një sulm i mundshëm rus për të rivendosur lidhjet me Kaliningradin, do të sillte aktivizimin e mekanizmit të mbrojtjes kolektive të NATO-s dhe rrjedhimisht hyrjen në luftë të të gjitha vendeve anëtare të së njëjtës, duke përfshirë Shtetet e Bashkuara, Mbretërinë e Bashkuar, Francën, Gjermaninë dhe gjithashtu. Italia.

Sulmi i armatosur kundër një ose më shumë anëtarëve do të konsiderohet si sulm i drejtpërdrejtë kundër të gjithë anëtarëve dhe nëse ndodh një sulm i tillë, secili prej tyre, në ushtrimin e të drejtës së vetëmbrojtjes, individual ose kolektiv, do të ndihmojë palën e sulmuar. duke ndërmarrë veprimet që i sheh të nevojshme, duke përfshirë përdorimin e forcës së armatosur.

Çfarë mund të ndodhë atëherë?

Situata është shumë e tensionuar dhe ndryshon çdo ditë. Në Perëndim, nuk ka unanimitet se çfarë duhet bërë. Ish-lideri i laburistëve britanikë, Jeremy Corbyn, ish-presidenti Donald Trump dhe shkencëtari politik Noam Chomsky po bëjnë thirrje për negociata për të arritur një zgjidhje të përbashkët me Moskën. Presidenti i SHBA Joe Biden dhe sekretari i NATO-s po bëjnë presion që trupat të dërgohen në shtetet baltike, duke u fokusuar në parandalimin ndëshkues dhe idenë se çmimi i luftës së hapur me NATO-n është shumë i lartë për Rusinë.

Përkufizimi i parandalimit:

Strategjia synon të ndikojë në veprimet e një personi tjetër, duke rritur çmimin që ai do të duhet të paguajë në rast të një sulmi. Shembull: një sulm bërthamor parandalohet nga frika e palëve për t’u shkatërruar nga armët bërthamore të palës tjetër.

Do të ishte shumë e nxituar për të përjashtuar mundësinë e një sulmi të armatosur. Kur shërbimet sekrete britanike dhe amerikane shpallën pushtimin rus të Ukrainës si të pashmangshëm, mundësia që kjo të realizohej ndoshta u nënvlerësua. Strategjia e parandalimit ka funksionuar deri më tani dhe ngjarjet e fundit tragjike, megjithatë, duket se nuk e kanë ndryshuar këtë fakt. Bomba, me shpresë, ende i frikëson të gjithë. rsi-eb

 


Send this to a friend