VOAL

VOAL

Please Wait ...
0%

SOMMARUGA A VIENNA – PER RIPARTIZIONE SOLIDALE RICHIEDENTI ASILO

By | May 6, 2015
1 Comments
  • author avatar
    Scottidoky 3 years ago Reply

    Sergey (23 anni, Pskov) ho sentito da amici circa l’eccellente sesso spruzzano Macho Man, ma non ha il coraggio di cercare di aumentare la durata del rapporto sessuale. E proprio in quel momento ha ricevuto uno stipendio, ha deciso di ordinare lo strumento, tanto più è poco costoso. Chi non se ne pentirà, perché il farmaco me e la mia amante ha contribuito a sperimentare una sensazione completamente nuova. Ora la notte d’amore per noi è l’idea, e non voglio che finisca. Possiamo anche fare l’amore tutta la notte, anche se siamo così tanti orgasmi, come alcuni non hanno nemmeno sognato. Macho Man spray per uomini veri. Trofim (44, Izhevsk) non credeva che i problemi di potenza può venire in età relativamente giovane. Per 42 anni non ero sempre in grado di avviare o terminare il rapporto con la moglie, che è di 4 anni più giovane di me. Abbiamo scritto off questa età, ma poi ho scoperto da un medico che la mia età è abbastanza normale uomini fanno l’amore, non avendo alcun problema. Abbiamo deciso di prendere misure urgenti per migliorare la potenza, a causa di quello che ho ordinato Macho Man speciale spray sesso. Io lo uso tutti i giorni spruzzando sulla pelle nella zona intima. L’effetto positivo ho sentito dopo pochi minuti dopo il primo uso E dopo 30 giorni ho avuto sbarazzarsi del problema. Ora mi sento 35 anni, non più vecchio. Recensioni dei consumatori spruzzo Macho Man ben dimostrare Quali benefici ha questo strumento, e quali risultati possono essere previsto già dopo un mese dalla sua applicazione. spruzzo ordine può sul nostro sito in qualsiasi momento.

Komentet

Më 6 qershor 1961 u nda nga jeta Carl Gustav Jung, psikanalist i shquar zviceran

VOAL – Carl Gustav Jung lindi në Kesswil në Liqenin e Konstancës (Zvicër) më 26 korrik 1875. Biri i një pastori protestant, mori një diplomë në Mjekësi dhe në vitin 1900 u bashkua me spitalin psikiatrik të Zyrihut. Përmes studimeve mjekësore ai i afrohet psikiatrisë. Për disa vite ai është një nga nxënësit e preferuar të Sigmund Freud, e cila e afron atë me psikoanalizën. Jung bëhet një përkrahës i fuqishëm i teorive të mjeshtrit, megjithatë shumë shpejt shfaqen dallime midis dy personave, thellësisht të ndryshëm në karakter.

Në vitin 1912 – me botimin e librit të tij “Transformimet dhe simbolet e dëshirës seksuale” – marrëdhënia mes Jung dhe Freud ndërpritet. Zvicra filloi të elaboronte një teori të re, më vonë të quajtur psikologji analitike, e cila në krahasim me teoritë frojdiane karakterizohet nga një hapje më e madhe ndaj elementeve joracionalë të psikikës.

Jung është një person me një kulturë të madhe: ai studion thellësisht temat mitologjike, letrare dhe fetare të të gjitha kohërave dhe të të gjitha vendeve. Ai udhëton shumë: që nga viti 1920 ai ka vizituar Afrikën, Indinë dhe Amerikën e Veriut. Në 1921 ai botoi ese “llojet psikologjike”. Gjatë udhëtimeve të tij ai erdhi në kontakt me popullsi të shumta, mitet, ritualet, zakonet dhe traditat e të cilit ai studioi. Përveç vetëdijes personale të individit, Jung është i bindur se ka edhe një pavetëdijë të përbashkët të njerëzve të të gjitha kohërave. Përmbajtja e kësaj pavetëdije kolektive, gjatë shekujve do të shprehej në imazhe, mite dhe besime fetare që ai gjen, në mënyrë identike, në kulturat e njerëzve nga periudha dhe vende të ndryshme.

Në teoritë e tij archetypes – të cilat ai e quan “imazhe origjinale” – luajnë një rol themelor. Arketipet janë përmbajtje të pandërgjegjshme që veprojnë si prodhuesit dhe organizatorët e përfaqësimeve: një lloj modeli i pranishëm në një mënyrë të lindur në psikikën e qenies njerëzore.

Në vitin 1930 ai u emërua president nderi i “Shoqërisë Gjermane të Psikoterapisë”; pas ardhjes së nazizmit (1933) ai nuk dha dorëheqjen, por punoi me Hermann Göring, deri në vitin 1940, për të riorganizuar kompaninë.

Për të udhëtuar dhe për të zhvilluar psikologji analitike, Jung kombinon një aktivitet terapeutik intensiv, i cili zhvillohet pranë Zyrihut. Këtu themeloi një institut që mban emrin e tij (Carl Gustav Jung Institut): ai ndërtoi një kullë, një simbol të strehimit dhe meditimit. Ai mëson teorinë dhe metodat e asaj që, për ta dalluar atë nga psikoanalizmi frojdian, tani përkufizohet si “psikologji analitike”.

Në vitin 1944 ai botoi “Psikologji dhe alkiminë”, por në të njëjtin vit ai pësoi një aksident, frakturë dhe një sulm të mëvonshëm në zemër. Në koma, ai ka një përvojë para vdekjes, të cilën pastaj do ta përshkruajë në tekstin autobiografik “Kujtime, ëndrra dhe reflektime”. Më 1952 ai botoi shkrime të rëndësishme mbi “teorinë e sinkronizmit”.

Duke filluar nga vitet 1940, ai po ashtu merrej me një fenomen të ri, i cili po intensifikohej gjithnjë e më shumë, veçanërisht pas përfundimit të Luftës së Dytë Botërore: ufologjia.

Pas një sëmundje të shkurtër, ai vdiq më 6 qershor 1961, në shtëpinë e tij të liqenit në Bollingen./Elida Buçpapaj

Voal.ch kujton: EKSPOZITË E NXËNËSVE TË SHKOLLËS SHQIPE NGA LOZANA Përgatiti: ISNI IDRIZI, Fotot: LULI IMERI

Në rubrikën voal.ch kujton po sjellim ekspozitën e fëmijësve të shkollës shqipe në Lozanë. Kjo ekzpozitë i takon qershorit të vitit 2014. Tani Albiona, Arbënorja, Arta, Eda, Elza, Ensari, Ermira, Erza, Gëzimi, Rina, Toskani, Hana, Lora, Emma, Leona, Sibel, Jetmira, Gonxhja, Edita, Marigona, Drenusha,  Sara, fëmijët e dikurshëm janë të rinj dhe të angazhuar në rrugët e jetës. Voal.ch u uron rrugën e mbarë dhe u jep një porosi që gjuhën shqipe ta ruajnë si thesar në zemrat e tyre !

—————


Duke u nisur nga qëllimi fisnik për të nxitur talentin e nxënësve tanë në fushën e artit figurativ, nën përkujdesjen e piktorit tonë z. Samedin Asllani, Shkolla Shqipe nga Lozana organizoi një ekspozitë me punime të bëra gjatë orëve të mësimit të lëndës së artit figurativ.Pos nxënësve që tani vijojnë mësimin e rregullt në ekspozitë morën pjesë edhe disa nga ish nxënësit e saj të cilët po ashtu punimet e tyre i krijuan së bashku gjatë orëve të parapara për këtë aktivitet shkollor.

Për të respektuar punën e tyre si dhe për kënaqësinë e nxënësve dhe prindërve të tyre po i shënojmë më poshtë emrat e nxënësve pjesëmarrës në ekspozitë: Albiona, Arbënorja, Arta, Eda, Elza, Ensari, Ermira, Erza, Gëzimi, Rina, Toskani, Hana, Lora, Emma, Leona, Sibel, Jetmira si dhe ish nxënësit: Gonxhja, Edita, Marigona, Drenusha, dhe Sara.

Në ekspozitë u paraqitën 22 punime prej të cilave 16 ishin punime në pëlhurë. Për nga tematika pikturat ishin nga më të ndryshmet si pamje nga natyra jonë e bukur, lule e kafshë të ndryshme, motive nga vendlindja ose personazheve të ndryshme të veshura me veshje kombëtare. Me një fjalë, në sy bie menjëherë tematika fëmijërore e ekspozitës.
Ishte kënaqësi të shikosh punimet e larmishme të nxënësve me ngjyra shpeshherë të ndezura dhe tërheqëse. Edhe pse shumica prej tyre për herë të parë kanë pasur rastin të pikturojnë në pëlhurë prapëseprapë frymëzimi dhe ndjenjat e shprehura në pikturë përmes ngjyrave të bukura dhe shijeve të holla na bëjnë për vete

Kjo ekspozitë mendoj se e arriti qëllimin e saj parësor: të mundëson dhe të nxitë talentin krijues të nxënësve tanë në lëmin e artit figurativ.

Por, në anën tjetër kjo ekspozitë e nxënësve kishte për qëllim që të tërheq kureshtjen e bashkëmoshatarëve të tyre si dhe të bashkëkombësve tanë. Në ekspozitë, pos nxënësve dhe prindërve të nxënësve tanë që ekspozuan, numri i mysafirëve tjerë ishte shumë i vogël.

Mjetet tona të informimit dhe shoqatat e ndryshme që veprojnë në Lozanë e gjetiu në kanton e injoruan tërësisht këtë ngjarje. E njëjta gjë vlen edhe për përfaqësuesit tanë diplomatik këtu në Zvicër.


Por në anën tjetër nuk munguan mysafirët zviceran. Me këtë rast do të përmendja pjesëmarrjen e zotit Marc Vuilleumier (qeveritar komunal i Lozanës – përgjegjës për sport, integrim dhe mbrojtje të popullatës) si dhe zotin Stefan Sarkany nga Gjeneva (kryetar i dhomës Zvicër – Kosovë për tregti, industri e shërbime) që na nderuan me pjesëmarrjen e tyre në hapjen solemne të ekspozitës.
Për fund të them se një veprimtari e tillë e bukur, e qëlluar dhe me interes të veçantë për fëmijët tanë edhe pse nuk u përcoll si e tillë nga bashkatdhetarët tanë që jetojnë këtu në Lozanë e rrethinën e saj ajo solli një freski të veçantë kulturore, siç u shpreh një mësimdhënëse zvicerane e lëndës së artit figurativ gjatë vizitës së saj që i bëri ekspozitës tonë.

Përgatiti: ISNI IDRIZI, Fotot: LULI IMERI

Koronavirusi, Zvicra hap kufirin edhe me Italinë

Edhe pse shumë vende evropiane i kanë bërë “block” Italisë për shkak të përmasave që mori sëmundja atje, Zvicra ka vendosur të lëshojë pe, dhe në 15 qershor do të hapë kufirin me vendin fqinj.

Kjo vlen edhe për shtete të tjera të BE-së, çka përbën një ndryshim të fortë të qëndrimit lidhur me hapjen, për shkak se fillimisht autoritetet zvicerane ishin treguar të rrepta duke parashikuar qarkullim të lirë vetëm me Austrinë, Gjermaninë e Francën.

Por tani Këshilli Federal Zvicerian thotë se po shihet një ecuri mjaft e kënaqshme epidemiologjike, dhe kjo është arsyeja që i ka shtyrë të dalin me një vendim të tillë.

Edhe Çekia i hapi kufijtë e saj, me argumentin se vendi duhet t’i rikthehet normalitetit. Qeveria çeke i mbylli të gjithë kufijtë në mes të marsit, për të frenuar përhapjen e koronavirusit, por nga fillimi i majit nisi lehtësimin e masave kufizuese.

Zvicër: Swisscoy në Kosovë deri në vitin 2023

voal.ch – Për shumicën Swisscoy  është akoma i dobishme (gur themeli)

Zgjatja e misionit ushtarak në Kosovë tejkalon pengesën e Dhomën e Deputetëve, dosja i kalon Senatit

Këshilli Kombëtar – me 105 vota pro, 77 kundër  dhe 5 abstenime – pranoi të zgjasë misionin në Kosovë të Swisscoy deri në fund të vitit 2023 dhe të rrisë numrin e stafit në 195 vetë,

edhe pse kundërshtimet nuk kanë munguar nga ata që vënë në dyshim angazhimin ushtarak zviceran në Kosovë.

Dosja tani kalon tek Senati.

Para ndërprerjes së punës dhe diskutimit të hollësishëm, Dhoma e Deputetëve – me 108 vota pro,  48 kundër dhe 30 abstenime – kishte refuzuar një propozim të  të Gjelbërve dhe të demokratëve. Me 102 vota pro, kundër 76 dhe 8 abstenime, plenumi refuzoi gjithashtu një propozim të ekologëve dhe demokrato-centristëve  për tërheqjen nga Kosova e të gjithë Swisscoy deri në fund të vitit 2020.

Përkeqësimi i marrëdhënieve midis Beogradit dhe Prishtinës vitet e fundit ka çuar, sipas Këshilltares Federale Viola Amherd, në ringjalljen e tensioneve dhe aksidenteve të provokuara nga të dy palët që mund të ketë pasoja të menjëhershme për Zvicrën, veçanërisht nga këndvështrimi i migrantëve. Dhe tashmë në Konfederatë ekziston një komunitet i konsiderueshëm kosovar.

Historia e misionit

Gjatë njëzet viteve të fundit, 650 gra dhe 8.500 burra kanë shërbyer për Swisscoy në Kosovë. Prania e parë e ushtarëve zviceranë në ish-provincën serbe daton njëzet vjet më parë. Më 23 qershor 1999 – dy javë pas përfundimit të luftës midis Serbisë dhe Kosovës që rezultoi me 12,000 viktima e 800,000 refugjatë – Këshilli Federal vendosi të marrë pjesë ushtarakisht me një kontigjent zviceran në KFOR të udhëhequr nga NATO. Rezoluta 1244 e Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara u thirr si bazë ligjore. Vetëm në vitin 2002, pas një ndryshimi në ligjin ushtarak, një kontigjent i parë i këmbësorisë së armatosur u vendos në Kosovë, i cili mori pjesë në ndërhyrje patrullimi, mbikëqyrje të konvojit dhe siguri. Ky kontigjent u tërhoq dhjetë vjet më vonë dhe që atëherë Swisscoy është përqendruar gjithnjë e më shumë në monitorimin, transportin material dhe operacionet e pastrimit të minave.RSI.ch/EB

Ushtria e Zvicrës dekoron ushtaren Antigona Kalimashi me “shiritin CdA” – Antigona shpëtoi një grua nga shinat e trenit

voal.ch – Ushtarja zvicerane me prejardhje shqiptare shpëtoi një grua dhe për këtë arsye ushtria e Zvicrës e dekoron me  “shiritin CdA”.

Një dekoratë për aktin guximtar për shpëtimin e një jete i është dhënë zvicerano-shqiptares Antigona Kalimashi.

Sipas informacionit të botuar nga faqja e Schweizer Armee  mësohet se Antigona Kalimashi ishte personi i parë që ka marrë deri sot një shirit CdA nga shefi i Ushtrisë Zvicerane.

Në faqen e Schweizer Armee njoftohet, se ky vlerësim i lartë i është dhënë ushtares  zvicerane Antigona Kalimashi nga vetë Shefi i Ushtrisë me motivacioni për arritje dhe guxim si efektiv i Shkollës të Shpëtimit 75.

Antigona Kalimashi kishte shpëtuar një grua që kishte rënë para trenit në stacionin e trenit në Freiburg, të cilët ia kishte ndaluar gjakderdhjen duke përdorur rripin e uniformës ushtarake.
Voal.ch i uron Antigonës suksese të tjera në jetë!/Schweizer Armee/EB

 

Ambasada e Zvicrës në Prishtinë: Ndryshimi i kufijve Kosovë-Serbi nuk funksionon

Ambasada e Zvicrës në Prishtinë kanë shpërndarë një qëndrim të ambasadorit Jean Hubert-Lebet sa i përket dialogut ndërmjet Kosovës dhe Serbisë të cilin e kishte thënë në majin e vitit 2019.

Në përshkrimin e këtij qëndrimi të Lebet thuhet se “Është koha për të kujtuar mësimet e marra përgjatë lehtësimit dhe ndërmjetësimit në proceset e paqes”, raporton Gazeta Express.

Në pikën e parë të këtij qëndrimi thuhet se ndryshimi i kufijve nuk është një ide e cila mund të funksionojë.

Ndërkohë në pikën dy thuhet që nuk duhet të imponohet një marrëveshje.

“Besimi në mes të palëve dhe vullneti për të arritur një marrëveshje në të dy anët është jetik”, thuhet në reagim.

Gjithashtu në këtë reagim të ambasadës thuhet se procesi i paqes duhet të jetë gjithëpërfshirës dhe transparent.

Sipas Ambasadës së Zvicrës “nënshkrimi i marrëveshjes nuk është pika kyçe, përmbyllja e procesit të zbatimit të një marrëveshjeje vërtet e bën ndryshimin”.

***

Time to remember lessons learned while facilitating and mediating in peace processes:
1. Changing borders does not work
2. Never force an agreement. Trust between the parties and willingness to reach an agreement on both sides is essential
3. A peace process must be inclusive and transparent
4. The signing of an agreement is not the key point, concluding the implementation process of an agreement really makes the difference
For more details, please read the full statement by Ambassador Lebet in May 2019.

Kujdes! Portalët anonimë për anonimët, por janë edhe shkelës të ligjit ! Nga Elida Buçpapaj

Ose kush i gllabëron projektet në Zvicër ?

*****************

Portalët anonimë janë për anonimët!

Portalët anonimë janë edhe shkelës të ligjit, edhe anonimët që i shfrytëzojnë për t’u shpallur yje të mediokritetit!

Por kujdes! Sfungjeri është i ngopur nga tejmbushja !

Kush pranon të promovohet prej portaleve anonimë, t’i përdorë si PR apo të bashkëpunojë me ta është njëlloj shkelës ligji!

Që të jetë një portal legjitim, së pari duhet të ketë transparencë, të dihet se kush e boton,

bashkë me stafin e gazetarëve që duhet të jenë profesionistë.

Ka institucione përkatëse që vërtetojnë profesionalizmin e gazetarëve.

Amatorizmi nuk është profesionalizëm. Është hobby deri sa nuk është profiter.

Kur një amator përfiton projekte atëherë është abuzues, shkelës ligji.

Kthemi tek portalët. Botuesi i një portali mund të mos jetë i fushës, mund të jetë mecenat, bamirës, biznesmen

por ai duhet të jetë i pavarur politikisht dhe të angazhojë ekip profesionistësh të identifikuar me emër dhe mbiemër.

Kush reklamohet apo jep intervista nëpër portalë pa botues dhe pa gazetarë,

atëherë është thjesht jo vetëm një trushplarës/e, por edhe manipulator/e!

Ne shqiptarët jetojmë në një kohë shumë absurde kur shtetet rumpallë në Shqipëri dhe Kosovë me diplomaci rumpallë në diasporë

kanë pas vetesh kopenë e anonimatit profiter, të cilën e promovojnë ose me trofe qeveritare

ose nëpër televizione që varen prej politikës apo nëpër portale anonimë –

por kjo praktikë ushtrohet rëndomë edhe nga të profesionistët e televizioneve të Tiranës,

që shkelin mbi të vërtetën dhe keqinformojnë publikun,

sepse pa asnjë lloj verifikimi bëhen pjesë e falsifikimit dhe trushplarjes kolektive.

Ka ardhur koha t’i themi “jo” këtij lloj protagonizmi pa protagonizëm,

që nuk prodhon asnjë vlerë përveçse është në mënyrë eksplicite korrupsion në xhepin e anonimit

apo të dikush-askushit që ka monopolin e projekteve!

Shqiptarët janë shembull suksesi në fusha të ndryshme ku kontribuojnë në Perëndim

ata identifikohen me vlerat që krijojnë,

e njëjta gjë vlen edhe me artistët të cilët ne i shohim jo vetëm në skenat botërore,

ka edhe plot artistë shqiptarë që fitojnë jetën e tyre me dinjitet,

në kontakt direkt me publikun shqiptar në Shqipëri, Kosovë,

por edhe me publikun e diasporës,

nuk kam parasysh klubet, por festat, gëzimet familjare dhe rrallë sallat e koncerteve !

Që shesin artin e tyre ! Sepse me atë jetojnë!

Që meritojnë mbështetje por nuk përfitojnë asgjë.

I tillë është organizimi, i mbrapshtë.

Sepse të gjitha projektet i akaparon mediokriteti, injoranca dhe anonimiteti !

Një ftesë e kam për rrjetin social,

që të mos kthehet në bagëti, që të ketë respekt për veten!

T’i mbrojë shijet e krijuara por edhe të jetë koshient

se i shërben të mirës, duke qenë qytetar i përgjegjshëm !

A meriton të pëlqehet shëmtimi, surrugatoja,

apoteoza e vulgares a nuk duhet t’ju sjellë  nauzea  –

sepse është në antitezë të plotë me artin, të vërtetën, fjalën  –

apo me të bukurën, universale që është e perceputueshme me pesë shqisa!

Ka një dallim të madh midis qytetarëve dhe turmës!

Qytetarët pëlqejnë vlerën, turma mediokritetin.

Mediokriteti shihet si  shkëlqim nga sytë e publikut mediokër, thotë Joseph Joubert !

Andaj ju lutem dhe ju ftoj  të identifikoheni me “qytetarin”.

 

 

 

George Flyod, protesta në Zyrih

VOAL – Disa qindra njerëz në Zyrih, ndoshta edhe 2 000 sipas ATS, dolën në rrugë për të protestuar kundër racizmit dhe ndërhyrjes së policisë amerikane që vrau afrikano-amerikanin George Flyod, i cili vdiq një javë më parë, në Minneapolis.

Demonstrata u zhvillua përgjatë Langstrasse. Zyrtarët e zbatimit të ligjit ishin të pranishëm në vend, por nuk kishin pse të ndërhynin. Sidoqoftë, rregullat e distancës fizike nuk janë respektuar, e lëre më kufizimin për 30 persona për tubime, në fuqi që nga e shtuna.

Procesioni është pjesë e protestës – e cila prek Shtetet e Bashkuara, por edhe qytetet e tjera në të gjithë botën – për vdekjen e 46-vjeçarit afrikano-amerikan që vdiq në 25 maj pas një arrestimi. Derek Chauvin, agjenti i akuzuar për vrasjen, pritet në gjykatë sot, e hënë. eb

Alexei Navalny akuzon Michael Lauberin

 Opozitari rus pretendon se kontaktet e ngushta të prokurorit federal me magjistratët e Moskës parandalojnë hetimet në rastet e pastrimit të parave të mëdha

VOAL – Alexei Navalny bën akuza të rënda kundër Ministrisë Publike të Konfederatës (MPC) të udhëhequr nga Mchael Lauber në një video të publikuar në YouTube dhe në një intervistë të botuar nga gazeta e të dielave e Zvicrës Gjermane, SonntagsZeitung. Opozitari rus akuzon prokurorin se ka kontakte të ngushta dhe private me përfaqësuesit e prokurorisë së përgjithshme ruse, duke penguar ose madje parandaluar hetime të rëndësishme për çështjet e dyshuara të pastrimit të parave në Zvicër.

Sekretari 43-vjeçar i Partisë Progresiste dhe presidenti i Koalicionit Demokratik përmend në mënyrë specifike një udhëtim me varkë nga Prokurori i Përgjithshëm i Konfederatës Michael Lauber, si dhe udhëtimet e gjuetisë që përfshinë një ish-ekspert për Rusinë në policinë federale. Zyrtari i lartë zviceran dyshohet se pranoi një ftesë për një udhëtim gjuetie nga një ish-prokuror rus. Një histori që do të rikthehet të martën në Gjykatën Federale Penale të Belinconës, pasi ai bëri apel kundër dënimit për pranimin e favoreve.


Përpjekje ryshfeti?

Sipas aktivistit i cili është ndër kundërshtarët më të njohur të Vladimir Putinit, shkëmbimet e letrave, e-maileve ose kontaktet personale nuk mund të qortohen. Por Alexei Navalny sheh një përpjekje për korrupsion në udhëtimet e gjuetisë. Shumica e të përfshirëve në Zvicër ndër të cilët edhe qytetarë rusë ose uzbekas janë arkivuar ose janë vonuar shumë, thotë ai. Sipas mendimit të tij, kushdo që pretendon se kontaktet personale janë të nevojshme për përparimin e hetimeve injoron praktikat dhe zakonet ruse.

Alexei Navalny kritikon ashpër Prokurorin e Përgjithshëm në lidhje me një çështje që përfshin Artiom Ciaika (djali i Prokurorit të Përgjithshëm Rus Iuri Ciaika) për një udhëtim në Gjenevë me 2 milion dollarë. Askush nuk kishte bërë pyetje atëherë, ndërsa media kishte folur për mashtrim dhe një vdekje misterioze. Opozitari pretendon se ka tërhequr vëmendjen e hetuesve federalë dhe ka bërë thirrje për fillimin e një hetimi. Përgjigja ishte se hetimet nuk do të filloheshin dhe se nuk kishte nevojë për dokumente të reja. “Është zhgënjyese dhe kjo na ka dëmtuar shumë,” tha ai.


Prokurori federal kundërshton akuzat

Kur u pyet nga SonntagsZeitung,  Prokurori i Përgjithshëm i Federatës hodh poshtë akuzat se arkivimet e bëra kishin lidhje me rastin e homologut rus. Në rastin e Artiom Ciaika, Zyra Federale e Policisë hetoi, por nuk gjeti prova të pastrimit të parave ose të parave kriminale. Ndërkaq, asnjë koment nga prokurori rus. ats/eb

“Neue Zürcher Zeitung”: Kurti synoi t’i japë fund klientelizmit

Gazeta zvicerane thekson se Gjykata Kushtetuese në Kosovë i dha të drejtë presidentit Hashim Thaçi, i cili konsiderohet përgjegjës për plaçkitjen e shtetit.

Në numrin e së shtunës gazeta e njohur zvicerane “Neue Zürcher Zeitung” shkruan se Gjykata Kushtetuese në Kosovë ka hapur rrugën për krijimin e qeverisë së re.

Gjykatësit thanë se presidenti Hashim Thaçi nuk e shkeli Kushtetutën kur në fund të prillit me dekret ngarkoi partinë e dytë për themelimin e qeverisë. Partia e Kurtit nuk propozoi një kandidat të ri për kryeministër dhe kërkoi zgjedhje. Në rast zgjedhjesh Kurti ka shanse të mira të rrisë përkrahjen. Pakënaqësia te populli pas rrëzimit të qeverisë ishte e madhe, shkruan gazeta zvicerane. Tani i është hapur rruga LDK-së, partneres së deritanishme të Kurtit, për të themeluar qeverinë.

“Neue Zürcher Zeitung” thekson se konflikti mes kryeministrit Albin Kurti dhe presidentit Hashim Thaçi u ashpërsua pasi Thaçi dhe LDK së bashku u angazhuan për shpalljen e gjendjes së jashtëzakonshme pas përhapjes së pandemisë. Në gjendje të jashtëzakonshme Thaçi do të kishte kompetenca shtesë. Gazeta thekson se Thaçi i përket establishmentit që dominon politikën e Kosovës që nga lufta dhe konsiderohet përgjegjës për plaçkitjen e vendit.

Në vendin mbase më të korruptuar të Europës, Albin Kurti synoi t’i jap fund klientelizmit dhe të fillojë reforma të thella.

Suksesi i Kurtit në zgjedhjet e tetorit tregoi se kosovarët janë neveritur me elitat e vjetra. Kurti është politikan karizmatik, i cili demonstron një vetëbesim ndaj fuqive mbrojtëse perëndimore. Në luftën interne për pushtet Washingtoni përkrah hapur Thaçin, të cilit i beson më shumë se Kurtit se do të arrijë një kompromis me Serbinë. Në vitin 2018 Thaçi dhe presidenti serb Aleksandër Vuçiq hodhën në opinion idenë kontraverse të shkëmbimit të territoreve. Siç zbuloi këtë javë platforma hulumtuese BIRN qeveria e Kosovës pagoi madje një zyrë në Paris për të propaganduar idenë e prekjes së kufijve.

Zvicra regjistron të parin të porsalindur viktimë të Covid-19


voal.ch – Zvicrës sot i duhej të regjistronte vdekjen e fëmijës së parë nga Covid-19. Është një foshnjë e porsalindur nga kantoni Aargau që është infektuar me virusin jashtë vendit.

Stefan Kuster e bëri të njohur sot në paraqitjen e tij të parë publike si Mister Coronavirus të Konfederatës, si pasardhësi i Daniel Koch që doli në pension.

Autoritetet federale nuk dhanë detaje shtesë mbi vdekjen. Bebja e seksit mashkull u raportua nga Kinderspital në Zyrih. Hetimet po vazhdojnë.

Sipas asaj që u mësua nga SRF, foshnja do të kishte qenë pozitive nga koronavirus, por gjithashtu do të kishte një “sëmundje serioze neurologjike”, me siguri meningjit, siç konfirmohet nga zyra e mjekut kantonal në Aargau.

Gjatë konferencës për shtyp sot nga Zyra federale e Shëndetit Publik, të shërbimeve të Konfederatës, Stefan Kuster, përveç dy vdekjeve të regjistruara në 24 orët e fundit, njoftoi edhe 32 raste të reja që e çojnë numrin e të infektuarve  gjithsej në 30.828), duke u kujtuar qytetarëve të mos harrojë se virusi është gjithmonë midis nesh. Dhe nëse jemi dëshmitarë të një përmirësimi progresiv të situatës në spitale me një ulje të vazhdueshme të numrit të pacientëve dhe njerëzve që kanë nevojë për kujdes intensiv.

Ndërkohë dy fëmijë nga e njëjta familje (njëri që ndjek kopshtin e fëmijëve, tjetri në shkollë fillore) testuan pozitivisht në kantonin e Bazelit, ku duhej të karantinoheshin 70 persona./RSI.ch/EB

“Mister coronavirus” Daniel Koch del në pension

VOAL – Daniel Koch del në pension: fytyra e gjithëpranishme e pandemisë, “mister coronavirus” duhet të ishte larguar nga Zyra Federale e Shëndetit Publik tashmë muajin e kaluar, por kishte mbetur si delegat federal për Covid-19, duke shoqëruar Këshillin Federal gjatë krizës.

Ministri i Shëndetësisë Alain Berset sot, në përfundim të konferencës së gjatë ekzekutive për shtyp, falënderoi Koch për njohurinë, angazhimin e tij, qetësinë dhe modestinë e tij. “Kjo ka qenë shumë e dobishme për ne,” tha Berset.

Përveç pjesëmarrjes në të gjitha konferencat për shtyp të Këshillit Federal, ai gjithashtu mori pjesë në të gjitha ngjarjet e informacionit mbi pandeminë, plot 21 herë, dhe çdo herë, siç theksoi Berset me një prekje humori, “me një kravatë ndryshe”.

Por nuk kanë munguar qëndrimet e Koch të ciat kanë shkaktuar diskutime, si rasti kur ai tha se fëmijët nuk janë vektorë të përhapjes së virusit. rsi/eb