VOAL

VOAL

Please Wait ...
0%

Si do të jetë vera këtë vit në Zvicër! Të shohim se sa kohë zgjati djegia e Dordolecit Böögg!

By | April 9, 2019

Komentet

Apollo 11 dhe ndihmesat zvicerane në misionet hapësinore

VOAL – Bota po kërkonte Hënën dhe ishin burrat e Apollo 11 … që ua bënin dhuratë atyre, atë natë të paharrueshme pikërisht 50 vjet më parë. Një ngjarje që kishte efektin e kompaktësimit, të paktën për disa ditë, të një planeti shumë të ndarë. Në mesin e të rinjve të asaj kohe kishte shumë që flisnin për “epokën e Ujorit”, për paqen, për një vetëdije më universale të problemeve të njerëzve. Por realiteti ishte shumë i ndryshëm: midis luftës së ftohtë, tmerreve të Vietnamit, protestës dhe një mijë turbullirave të tjera, çka në vitin 1969 ishte duke përgatitur terrenin për një dekadë shumë të vështirë.

Nga e majta në të djathtë Armstrong, Collins e Aldrin: tre protagonistët e misionit Apollo 11

 

Megjithatë, ndoshta kurrë si ato ditë, gjithë njerëzimi dukej i bashkuar në një frikë, entuziazëm dhe madje në një krenari të shëndetshme në arritjen e një rezultati të tillë. Ky qëllim që vetëm 8 vjet më parë ishte shpallur nga Presidenti Kennedy, ishte dukur i guximshëm apo edhe i pakonceptueshëm.

 


“Gjithçka varej nga një fije”

Natyrisht, vështirësitë ishin mbresëlënëse. Shtetet e Bashkuara, me programet orbitale të Merkurit dhe Binjakeve, padyshim ishin në gjendje të kapërcenin hendekun e akumuluar nga sovjetikët në eksplorimin e hapësirës. Por pushtimi i Hënës kërkonte shumë më tepër: më shumë burime, më shumë investime, madje edhe zgjidhje më të avancuara teknologjike. Pa numëruar më tej shkallën e rreziqeve: në janar të vitit 1967, vdekja tragjike në një orvatje e tre astronautëve të Apollo 1 e theksoi atë në mënyrën më të qartë.

Gus Grissom, Ed White e Roger Chaffee: nga e majta në të djathtë tre kozmonautët që e humbën jetën në tragjedinë e Apollo 1, në janar të vitit 1967

 

Rreziqet ishin në të vërtetë shumë të larta,” thekson Bruno Storni, një lektor i universitetit dhe ekspert i teknologjisë hapësinore. “Ishte hera e parë që kapërcehej orbita e Tokës. Duhej të ndërtohej një transportues me të vërtetë i madh, por gjithashtu një anije kozmike shumë e lehtë dhe për këtë arsye lehtësisht e dëmtueshme “. Neil Armstrong, Edwin Aldrin dhe Michael Collins në këtë mënyrë realizuan një mision plot gracka. Pakujdesia më e vogël ishte e mjaftueshme për të komprometuar gjithçka, madje edhe në mënyrën më fatale. “Misioni u përmbush më në fund, por gjithçka ishte me të vërtetë e varur nga një fije.”

Pak Zvicër në Hënë

Pushtimi i Hënës dha një triumf për kërkimin dhe teknologjinë e zhvilluar nga Shtetet e Bashkuara. Dijetarët e vendeve të tjera padyshim bënë pjesën e tyre, ndër të cilët u dalluan edhe zviceranët. Në këto vite Universiteti i Bernës filloi të merrte formë si një qendër e përkryeshmërisë në studimet e eksplorimit të hapësirës. Dhe falë një ekipi të universitetit, të drejtuar nga Profesor Johannes Geiss, është “vela” e aluminit që Aldrin vuri në selen për studimin e grimcave të përhapur nga era diellore.

Eksperimenti helvetik në Hënë

Vendimtare për zhvillimin e misionit ishin teknologjitë e miniaturizimit që synonin ndërtimin e një kompjuteri të veçantë në bord. Dhe gjithashtu në këtë fushë roli i një studiuesi zviceran ishte i rëndësishëm. Në fakt, në Fairchild Semiconductor, një kompani kaliforniane që furnizonte më shumë se gjysmën e qarqeve të integruara të përdorura nga NASA, “një inxhinier zviceran, Jean Hoerni, i cili shpiku procesin që lejoi këtë miniaturizim, ishte aktiv”, kujton Bruno Storni.

Jürg Meister

Nga prodhimi zviceran ishin gjithashtu objektivat e kamerave në bordin e anijes, prodhuar nga një kompani nga Argau, si dhe kronografet e saktësisë në pajisjet e ekuipazhit, ishin të furnizuar nga kompania zvicerane Omega.

Aldrin me Shpejtësimatësin zviceran

Duke u kthyer tek teknikat e miniaturizimit, duhet të theksohet se ishte pikërisht përpjekja teknologjike për programin Apollo ajo që dha një impuls sistematik në këtë fushë. Dhe me zhvillimet e destinuara, në dekadat e ardhshme, për t’u vendosur përgjithmonë në jetën e përditshme të njerëzve të zakonshëm: “Aplikimi i mikroelektronikës ka hyrë kudo”, vëren Bruno Storni; “instrumente mjekësore, stimulues, vegla për telekomunikime … dhe sot ne kemi telefonat tanë të xhepit me 6 miliard tranzistorë”. Burime dhe mjete, të disponueshme për të gjithë sot, të cilat në një masë të madhe rrjedhin nga studimet intensive të ndërmarra për pushtimin e Hënës.


Hëna bëhet protagoniste

Sot, pasi një lloj harrese e dukshme zgjati për disa dekada, kthimet tona satelitore tërheqin vëmendjen e kombeve. Shtetet e Bashkuara dhe Kina, në veçanti, po dalin në garë për një kthim në Hënë. Çfarë e motivon këtë interes të ripërtërirë? Ekziston mundësia e nxjerrjes nga toka selen “burime natyrore që mund të përdoren në Tokë”: natyrisht minerale të rralla, por gjithashtu burime “të tilla si heliumi 3, i cili mund të përdoret për të prodhuar energji”, shpjegon Bruno Storni, i rrallë në Tokë, por ndoshta më i përhapur në Hënë, mund të përdoret si burim premtues i energjisë në proceset e bashkimit bërthamor.

Vektorët e Space X kanë shënuar në kthesë në fushën raketore, me perspektiva të rëndësishme ne optikën e kthimit në Hënë

 

Motivime të tjera lidhen me hulumtimet, si dhe me hipotezën e një baze të ndërmjetme në Hënë për udhëtimet e ardhshme në Mars. Por kur do të jetë e mundur të kthehemi në satelitin tonë? “Sigurisht jo para 5 viteve”, na tregon bashkëbiseduesi ynë. “Ka tashmë një kapsulë që po zhvillohet nga amerikanët”, por ende ka nevojë për “një modul uljeje”. Perspektivat interesante, megjithatë, ofrohen nga Space X, i cili “aktualisht ka transportuesit më të fuqishëm në treg”. Ata kujtojnë se ato janë të pajisura me faza dhe motorë që mund të përdoren përsëri dhe jashtë. Prandaj kapaciteti i tyre i lartë propulsiv mund të jetë “i dobishëm për nisjen e ngarkesave të rëndësishme edhe ndaj Hënës”.


Zvicra dhe misionet e ardhshme

Si do të artikulohet kontributi i Zvicrës në këto projekte të reja? Mundësitë janë të shkëlqyera. Për të filluar me agjencinë amerikane të hapësirës, ​​drejtimi i programeve shkencore aktualisht i është besuar një astrofizikianit bernez, Thomas Zurbuchen. “Ne kemi nivelin e lartë të menaxhimit në NASA”, komenton Bruno Storni.

Astrofizikani bernez Thomas Zurbuchen drejton nga viti 2016 i programet shkencore të NASA-s

Përveç kësaj, Konfederata “shpenzon rreth 200 milionë franga në vit si një kontribut në ESA”, Agjencia Evropiane e Hapësirës. Në fushën e kërkimit, përkryeshmëria  zvicerane vazhdon të demonstrohet edhe me pajisje të tilla si spektrometrat masivë të Universitetit të Bernës dhe gjithashtu nga instrumente të tjera “që kanë udhëtuar në Mars për misionet e NASA-s”.

Me paf fjalë, Zvicra tregon se i ka të gjitha kredencialet për të kontribuar në një mënyrë të rëndësishme për projekte të reja ambicioze si kthimi në hënë: një destinacion, një ëndërr që 50 vjet pas kthimit të kompanisë Apollo 11 është një përgjigje ndaj thirrjes së saj.

Alex Ricordi

Vrasësja e vogëlushit shqiptar nga Bazeli ankohet në Gjykatë

Një grua e moshuar, zvicerane 75 vjeçe, më 21 mars të këtij viti ka vrarë vogëlushin 7-vjeçar, shqiptar me prejardhje nga Kosova, Ilias M. Ajo është paraqitur vetë në polici, ka pranuar autorësinë e vrasjes dhe që nga dita e krimit po mbahet në burgun për hetime.

Por, së fundi, Angela N. ka bërë ankesë në shkallën më të lartë të gjyqësisë zvicerane, në Gjykatën Federale. Ajo ka kundërshtuar ekspertizën psikiatrike që i është bërë, shkruan Basler Zeitung.

Ditën e parë pas kryerjes së vrasjes, avokati i gruas i angazhuar mbi bazë zyrtare ka kërkuar që ajo t’i nënshtrohet një kontrolli psikiatrik, transmeton albinfo.ch. Ndërsa në fillim të prillit, prokuroria ka angazhuar një ekspert nga Klinika për psikiatri ligjore e Universitetit të Zyrihut, që të përpilojë një ekspertizë mbi gjendjen e saj psikike. Por, kur ajo ka kuptuar për këtë ekspertizë, ka bërë një kërkesë për “pezullim të ekspertizës”.

E akuzuara me këtë rast është ankuar se avokati ka kërkuar ekspertizë pa pasur pajtimin e saj. Ndërkaq është veçanërisht interesant arsyetimi i kërkesës së saj: ajo druan se dosjet e konfiskuara për të bërë mbi bazë të tyre ekspertizën, do të përdoreshin për personin e saj dhe mund të manipuloheshin. Bëhet fjalë këtu për dokumente nga kontestet ligjore që ka pasur ajo në të kaluarën. Ajo pra ka kërkuar që këto dosje të mos përdoren pa u verifikuar më parë vërtetësia e tyre.

E akuzuara e ka bërë ankesën kundër ekspertizës psikiatrike saktësisht brenda afatit. Gjykata kompetente e apelit ka reaguar brenda tri javësh, duke e hedhur poshtë ankesën. Në aktgjykimin në fjalë të gjykatës konstatohet edhe njëherë se “gruaja e ka therrur në mënyrë të padyshimtë një nxënës të panjohur për të”.

Gjykata nuk i është përgjigjur me këtë rast preokupimit të saj. “Nga njëra anë nuk është e qartë përse autoritetet e zbatimit të ligjit ose autorët e ekspertizës do të kishin interes për t`i manipuluar dokumentet. Nga ana tjetër është irelevant fakti që ajo ka kundërshtuar kërkesën e avokatit të saj për ekspertizë, pasi që prokuroria edhe pa këtë, do të kërkonte kryerjen e një ekspertize”.

Por gruaja e akuzuar për vrasje me paramendim sërish është ankuar, duke shfrytëzuar afatin prej 30 ditësh. Kësaj here në instancën më të lartë gjyqësore të vendit, në Gjykatën Federale. Kjo efundit i ka kthyer përgjigjen brenda një jave, duke hedhur poshtë ankesën në procedurë të shkurtë, për mungesë baze. Sipas njoftimit nga prokuroria, ekspertiza e saj psikiatrike është ende në pritje.

Vizionin evropian i Ursula von der Leyen dhe Zvicra

VOAL – Kapitulli mbi marrëdhëniet midis presidentit të ri të Komisionit të BE-së, Ursula von der Leyen dhe Zvicrës ende nuk është shkruar. Në të vërtetë, nuk ka elemente të njohura që mund të na ndihmojnë të kuptojmë se cili do të jetë orientimi i saj ndaj Zvicrës së rrethuar plotësisht nga shtetet e BE-së.

E vetmja gjë e sigurt është se gruaja gjermane 60-vjeçare është një evropiane e bindur: babai i saj (1930-2014) ishte një zyrtar i lartë i BE-së, para se të bëhej president i qeverisë së Saksonisë së Ulët (1976-1990). Ursula von der Leyen ka lindur në Bruksel, ku ka jetuar 13 vitet e para të jetës.

Në vitin 2011 – ajo ishte Ministre e Punës në Gjermani – propozoi të dilte nga kriza e euros përmes një zgjerimi të BE-së, të quajtur sipas mendimit të saj për t’u bërë një bashkim politik. Në një intervistë me Spiegel ajo deklaroi: “qëllimi im janë Shtetet e Bashkuara të Evropës, në modelin e shteteve federale si Zvicra, Gjermania apo SHBA”.

Praktikisht nuk ka asnjë deklaratë tjetër për Zvicrën. Nga një perspektivë zvicerane, megjithatë, disa mund të mendojnë se, si një grua politike gjermane, ajo ka më shumë afinitet me Konfederatën sesa një president i BE-së nga Polonia ose Kroacia. Për më tepër, ajo është një qytetare i një vendi federal dhe prandaj mund të tregojë teorikisht më shumë mirëkuptim për proceset e ndërlikuara të vendimmarrjes, siç është ajo lidhur me marrëveshjen kuadër. Një francez, i mësuar me centralizmin, mund të jetë më i paduruar.

Megjithatë, Von der Leyen nuk ka marrëdhënie të veçantë me Zvicrën, siç ka presidenti i Bundestagut, Wolfgang Schäuble, i cili është rritur jo shumë larg kufirit zviceran. Origjina e ish ministres së mbrojtjes gjermane është në të vërtetë në Saksoninë e Ulët, Toka me pamje nga Deti i Veriut.

Presidentja e re në çdo rast do të ketë pak ndikim konkret në marrëdhëniet midis Bernës dhe Brukselit: marrëdhëniet me shtetet e treta vërtet përcaktohen nga anëtarët individualë të bashkimit. Megjithatë, ajo mund të luajë një rol në krijimin e një atmosfere të favorshme për marrëveshjet. Sipas disave, Jean-Claude Juncker – një kryetar i qeverisë së një kombi të vogël si Luksemburgu – tregoi mirëkuptim për kombin e 26 kantoneve: edhe nëse episodet si puthja e ngrohtë në faqe që iu dhanë në vitin 2015 Presidentes së atëhershme të Konfederatës Simonetta Sommaruga, iu pëlqyen ndoshta të gjithëve në Zvicër.

Më e rëndësishmja është largimi i shefit të personelit të diskutueshëm Juncker, Martin Selmayr, i cili konsiderohet arkitekti i linjës së ashpër të BE-së ndaj Zvicrës dhe në veçanti të mosnjohjes së ekuivalencës së bursës. Dje, sekretari i komisionit të BE-së njoftoi se do të japë dorëheqjen dhe do të largohet nga Brukseli.

Vështirë se dikush në Zvicër do të qajë për largimin e tij. “Është një lajm i mirë,” tha udhëheqësi i grupit PPD Filippo Lombardi në deklaratat e raportuara nga Tages-Anzeiger. “Ai ka kontribuar në forcimin e tonit midis Zvicrës dhe BE-së”. Por është e gjitha për të parë nëse pasardhësi – siç shihet nga Alpet zvicerane – mund të konsiderohet më e mirë: për shembull, është përmendur emri i Olivier Guersent, deri tani drejtor i përgjithshëm i sektorit të shërbimeve financiare.

Për më tepër, pozicioni i BE drejt Bernës konsiderohet të jetë i ndikuar fuqishëm nga Brexit: Brukseli nuk duket i gatshëm të bëjë lëshime që mund të kërkohen edhe nga Londra. Ardhja e një Komisioneri të ri Evropian nuk duket të ndryshojë asgjë në këtë gjendje.

Megjithatë, ka edhe nga ata në Zvicër që kanë krijuar tashmë një opinion. Weltwoche, një javë kritike për afrimin në BE, nuk heziton të flasë për Ursula von der Leyen dhe njerëz të tjerë të emëruar në udhëheqjen e BE si një grup “Euro-Turbo” kundër të cilit Jean -Llaude Juncker duket si një euroskeptik. “Die Schweiz muss sich warm anziehen”: Zvicra duhet të veshë rroba të ngrohta, domethënë, të përgatitet për kohërat e vështira që e presin, thotë kryetitulli.

ATS

Qipro – Kërcënim me bombë në aeroplanin e një kompanie zvicerane

Një aeroplan i kompanisë zvicerane të fluturimeve Edelweis që duhej të ngrihej në mesditën e të shtunës nga një aeroport i Qipros, nuk u ngrit pasi u bë e ditur se kishte një kërcënim me bombë.130 udhëtarë tashmë kishin zënë vendet e tyre në avion, kur u informuan për kërcënimin me bombë.

Ata u desh të dalin sërish nga aeroplani dhe t`i nënshtroheshin edhe njëherë kontrollit  të sigurisë.

Zëdhënësi i Edelweis, Andreas Meier ka thënë se  është informuar për kërcënimin me bombë nga Autoriteti për Aviacion Civil i Qipros. Por nuk dihet asgjë për kërcënuesin dhe as për motivin e tij.

Aeroplani Airbus 320 me numër fluturimi WK0371 ishte dashur që të ngrihej nga aeroporti i Larnaca-s në orën 12.15. Por nisja u shty për rreth katër orë, pasi u desh të nxirrej i gjithë bagazhi që të rikontrollohej nga detektorë për materiale  shpërthyese dhe nga qentë gjurmues. Po ashtu u desh t`i nënshtrohej këtij kontrolli edhe vetë aeroplani.

Vetëm rreth orës 16 avioni  arriti të nisej më në fund për në destinacionin  e tij  në Zyrih, Zvicër.

Federer mund rivalin e vjetër Nadal, kalon në finalen e Wimbledonit për të 12-ën herë

VOAL – Pas njëmbëdhjetë vjetësh Roger Federer (ATP 3) mori hak për atë që ishte ndoshta humbja më e dhimbshme e karrierës së tij të mahnitshme. Kampioni zviceran mundi Rafael Nadalin (2), në përballjen e 40-të midis dy legjendave të gjalla të tenisit, në gjysmëfinalen e Wimbledonit, për 7-6 (7/3) 1-6 6-3 6-4 pas mbi tre orë lojë. Një fitore që, siç u përmend, vjen njëmbëdhjetë vjet pas nokautit të pësuar nga bazelasi në atë finale të pabesueshme të vitit 2008, ndeshja e fundit midis dy rivalëve të përjetshëm në barin e Londrës.

Fillimi i ndeshjes u karakterizua nga një ekuilibër i madh, kua bazelasi dhe majorkani sfiduan njëri-tjetrin duke dhënë maksimumin në shërbim dhe Federer gjithashtu e tejkaloi Goran Ivanisheviçin, i cili me 1397 ruante numrin rekord të më shumë aseve (Në tenis, një as është një shërbim që nuk preket nga marrësi, duke fituar drejtpërdrejt pikën – shënimi i VOAL)  të shënuara në turneun e Londrës. Pastaj, në mënyrë të jashtëzakonshme, gjithçka ka ndryshuar dhe ka shkuar në favor të spanjollit në setin e dytë. Seti i tretë ishte i dominuar nga mbreti Roger. Sfida – spektakolare përtej besimit për të demonstruar madhështinë e dy kandidatëve (38 Slame fituar nga secili!) – u vendos në setin e katërt, falë një break-u shumë vendimtar nga zvicerani pothuajse 38 vjeçar në lojën e tretë.

Për Federerin kjo është finalja e 31 Grand Slam, e 12-ta në Londër, ku tashmë është imponuar tetë herë, e fundit vetëm dy vjet më parë. Të dielën, për herë të 48-të, ai do të përballet me numrin botëror Novak Gjokoviç në një tjetër ndeshje që nuk duhet humbur. Të dy kanë sfiduar njëri-tjetrin dy herë për titullin në Centre Court, në vitin 2014 dhe 2015, dhe në të dyja rastet është imponuar Gjokoviçi.

Në Basel-Land përfundoi inventarizimi i parë i plotë i milingonave

VOAL – Në Basel-Land përfundoi inventarizimi i parë i plotë i milingonave. Është inventarizimi i parë i këtij lloji në Zvicër. Dhe studiuesit, të ndihmuar nga rreth pesëdhjetë vullnetarë, kanë regjistruar rreth 1 800 folé të milingonave.

Speciet në vëmendje të studiuesve janë ato të “milingonave të pyjeve”, të mbrojtura në nivel federal që nga viti 1966.

Është e mbrojtur, por ende pak e njohur në nivel lokal. Megjithatë, milingona e pyjeve është e dobishme sepse shpërndan farat, vë rregull tek parazitët dhe oksigjenizon tokën.

Këshilltarët federalë të Zvicrës marrin pushimet verore

VOAL – Vera ka mbërritur dhe ka ardhur koha që këshilltarët federalë të marrin pakëz pushim. Por ku do të pushojnë sivjet?

Shumica e tyre – Guy Parmelin, Simonetta Sommaruga, Alain Berset dhe Ignazio Cassis – do të kalojnë pushimet duke u marrë shëtitje dhe ekskursione në Zvicër. Edhe Viola Amherd po planifikon udhëtime në male në Zvicër, por nuk përjashton një udhëtim përtej kufirit, gjithsesi diku aty pranë. Nuk është e sigurt, por ky vendim mund të përcaktohet nga arsyet që lidhen me klimën.

Ndryshe nga të tjerët, Karin Keller-Sutter do të jetë në Londër për punë. Ministrja e drejtësisë pastaj do të kalojë kohën e lirë “në Zvicër dhe jashtë vendit”, tha zëdhënësja e saj. Destinacioni i presidentit Ueli Maurer, i cili nuk i pëlqen të flasë në lidhje me jetën e tij private, është i panjohur.
ATS

Sindikatat: Greva në shkallë vendi e grave zvicerane nuk duhet harruar

VOAL – Greva e 14 qershorit që bën thirrje për “një shoqëri të vërtetë të bazuar në barazinë gjinore” nuk duhet të mbetet një ngjarje e izoluar. Sindikatat, të martën, përsëritën kërkesat e tyre para shtypit. “Gratë janë të zemëruara”, tha Regula Bühlmann, sekretare qendrore e Konfederatës Zvicerane të Sindikatave. Ligji për barazi duhet të zbatohet shpejt dhe, nëse është e nevojshme, të përmirësohet.

Theksi vihet në barazinë e pagave dhe nevojën për të marrë masa kundër ngacmimit seksual e diskriminimit në vendin e punës.

Një tjetër moment historik për barazinë ekonomike është leja prindërore. Zvicra është vendi i fundit evropian që nuk ka një sistem të tillë. Sindikatat argumentojnë se dy javë për baballarët është një fillim, por Parlamenti duhet të shkojë më tej. ats

“Pusho në paqe”, Young Boys homazhe për futbollisten shqiptare-zvicerane

ZVICËR

Mbytja në lumë e futbollistes shqiptare në Itali, Florijana  Ismaili ka shokuar jo vetëm të afërmit e miqtë, por edhe kolegët dhe çdo sportdashës.

Trupi i pajetë i saj u gjet dje në ujërat e liqenit Como. Gjatë ditës së sotme klubi Young Boys në Zvicër, ku luante edhe Florijana, ka zhvilluar homazhe në nderim të saj.

“Pusho në paqe, Flori”, kanë shkruar ata. Futbollistja luante edhe me kombëtaren e Zvicrës.

Aleatët e Bashës thirrje qytetarëve një ditë para zgjedhjeve: 30 qershori i mbuluar nga turpi, denonconi çdo presion

Një ditë para zgjedhjeve, Grupimi i Qendrës së Djathtë, në një deklaratë publike, i bën thirrje të gjithë qytetarëve që të “denoncojnë çdo presion, çdo masë represive ndaj atyre që nuk u binden votimeve monopartiake, çdo mashtrimi dhe dhunimi që cenon të drejtat kushtetuese të secilit prej jush”.

“30 qershori është një datë që do të mbetet e mbuluar nga turpi jo vetëm sepse është një farsë antidemokratike dhe antikushtetuese, por sepse, edhe të vetëm në garën e tyre imagjinare, po përdorin të gjithë arsenalin famëkeq me të cilin Shqipëria dhe bota tashmë është njohur.

Presioni ndaj qytetarëve të pambrojtur, ndaj administratës, ndaj sipërmarrjes private po rriten nga ora në orë në përpjekje për t’i dhënë një legjitimitet fiktiv përpjekjes së mazhorancës për ta çuar vendin në monizëm.

Frika që kanë nga kutitë që do të mbeten bosh, buron nga vetëdija se pluralizmi që shqiptarët fituan me mund tri dekada më parë, nuk mund të rrëmbehet me votime, për këtë arsye  kërcënojnë, dhunojnë dhe dezinformojnë.

Të gjithë ata që ende nuk kanë kuptuar rrezikshmërinë e organizatës që ka marrë peng jetën demokratike të vendit, le të shohin si kërkojnë të manipulojnë edhe një garë në të cilën nuk kanë kundërshtarë, ku janë të vetmit që kandidojnë dhe të vetmit që numërojnë.

Të bindur në drejtësinë e kauzës sonë, Grupimi i Qendrës së Djathtë, i bën thirrje qytetarëve të denoncojnë çdo presion, çdo masë represive ndaj atyre që nuk u binden votimeve monopartiake, çdo mashtrimi dhe dhunimi që cenon të drejtat kushtetuese të secilit prej jush.”, thuhet në këtë deklaratë.

Roger Federer arrin në Wimbledon

VOAL – A mundet një foto me fjalën e vetme “prap” të marrë më shumë se 20 000 pëlqime në vetëm 15 minuta? Sigurisht po, nëse në atë foto është Roger Federer (ATP 3) që po kthehet në Wimbledon Center Court. Fituesi i ri i titullit të dhjetë në Halle, Mbreti Roger ka zbritur në Londër, ku duke filluar nga java e ardhshme ai do të luajë për fitoren e nëntë të Kampionatit dhe do të jetë numri dy në tabelën e garës.

Një vendim që nuk u vlerësua veçanërisht nga Rafael Nadal (2). “Nuk është e drejtë – thotë majorkiani – nuk respektojnë vlerat e rangimit. Nuk është vetëm rasti im i veçantë, ka ndodhur shumë herë me. E vetmja gjë në këtë histori që nuk duket e mirë për mua është se vetëm Wimbledon e bën atë “.

Meditim për tenistin më të madh të të gjitha kohërave, zviceranin, Roger Federer – Përgatiti Alfred Papuçiu

 

Kur ke patur fatin të takosh tenistin me famë botërore, Roger Federer, ndjehesh i lumtur. Ashtu modest dhe fisnik si gjithmonë, ai pranon të bisedojë me ty, të të jape autograf dhe mbi të gjitha të përgëzon dhe me një ndjenjë habie kënaqet që edhe në Shqipëri luhet tenis dhe zhvillohen kampionate. Nëse do tja lejojë koha, dhe puna e ardhshme me fondacionin e tij, do të dëshironte të vinte në brigjet e Adriatikut. Dikur në rininë time kam luajtur edhe unë tenis, fillimisht në Pallatin e Pionierëve dhe pastaj tek fushat e Sali Nallbanit që e kisha trajner dhe më vonë me ekipin e Universitetit dhe Dinamos. Arrita të jem i dyti në kampionatin kombëtar, bile do të shkonim edhe në kampionatin botëror ato vite, por për mungesë fondesh nuk shkuam.

Le të kthehemi tek tema jonë kryesore. Roger Federer ATP 3, arriti të marrë ditët e fundit, për të dhjetën herë titullin në Halle, Gjermani, në të 13-tën finale aty, duke i ofruar vehtes titullin e 102 ATP të karrierës së tij. Dhe kjo fitore, 16 vite pas titullit të parë në fushat e Halles. Ai qëndron vetem shtatë njësi nga rekordi absolut i Xhimi Konor. “ Asnjëherë nuk kam fituar dhjetë tituj në të njëjtin turne në jetën time. Kjo do të mbetet përjetësisht në kujtesën time se këtu në Halle e realizova këtë”, deklaroi ish numri një i botës gjatë ceremonisë së dhënies të trofeve. Në setin e parë me David Goffin, ATP 33 lejoi t’i kalojë fati i parë në lojën e pestë, kur Goffin arriti 0-40 në servisin e Federer. Por qytetari i Bazelit i fshiu të tre topat e breikut dhe e fitoi lojën. Setin e parë e fitoi 7-2. « Kishte shumë intensitet në setin e parë” u shpreh ai. “ Pata oportunitete, por kundër Roger ato duhen gjetur. Ai është gjithmonë më i miri », u shpreh Goffin.

Pastaj gjithçka u bë më e komplikuar për qytetarin e Liezh të Belgjikës, kur ai e la servisin, duke shkaktuar një gabim të dyfishtë në lojën e parë të setit të dytë. Bile ai e hodhi edhe raketën në tokë dhe nuk ishte më në gjendje t’i bënte ballë ritmit të imponuar nga kundërshtari. Zvicerani pastaj fitoi katër lojra njëra pas tjetrës për të përfunduar ndeshjen 7-6 dhe 6-1 në 1 orë e 23 minuta. Në këtë mënyrë ai i ofroi vehtes rekordin e fitoreve në Halle të Gjermanisë. Kjo i jep atij besimin në kërkim të titullit të 21 në Grand Chelem, në barin e gjelbër të Wimbledonit londonian.

Si e sheh Federer të ardhmen ? Në radhë të parë, shprehet ai, do të përfitoj nga ky titull. Do të marr disa ditë pushim. Do flas me ekipin tim për të ditur nëse do të kemi një, dy apo tre ditë pushim, apo një ditë tjetër gjatë javës. Meqënëse do të jem numri dy i serisë në Wimbledon (1 deri 14korrik), kjo do të thotë se unë do luaj ndeshjen e parë të martën. Kjo do më japë mundësinë që të çlodhem edhe një ditë më tepër. Fizikisht ndihem mirë. Për aq kohë sa Rafa dhe Novak, do të jemi të pranishëm, nuk do të jetë e lehtë për një lojtar të ri të shfaqet dukshëm dhe të dominojë”. I ndërgjegjëshëm për situatën, Federer pranon se të tre nuk u lënë shumë hapësirë brezit të ri të shfaqet dukshëm, kur ndërkohë përparimet e Tsitsipas apo Auger-Aliassime konfirmojnë se potenciali është i pranishëm.

Roger Federer ka lindur në Bazel në 1981. Ai është lojtar profesionist që nga viti 1998 dhe mban rekordin e 310 javëve që ka mbajtur vendin e parë në klasifikimin botëror të tenisit ATP Turi Botëror. Ai ka qënë tenisti më i mirë në vendin e parë pesë herë, në 2004, 2005, 2006, 2007 dhe 2009. Ai ka fituar medaljen e artë në ndeshjet e dyfishta meshkuj me Stanislas Wawrinka në Lojrat Olimpike të Pekinit 2008, pastaj nën kampion olimpik i vetëm në Londër në 2012. Më 2014 ai fiton kupën Davis me ekipin zviceran, duke mundur në finale ekipin e Francës. Deri tani Roger Federer ka fituar 102 tituj, nga të cilat 26 në turnetë e mëdha dhe 28 të Master 1000.

Gjenevë, më 24 qershor 2019