VOAL

VOAL

Please Wait ...
0%

Rafaela Prifti: Dielli feston 110 vjetorin e lindjes dhe ne kemi arsye të krenohemi me të!

By | April 8, 2019

Komentet

Çfarë po ndodh në ndërtesën e ABC-së në Manastir…? – Nga Skënder Karaçica

 

(Një shqetësim i përbashkët me prof.dr.Valter Memisha,drejtor i Institutit të Gjuhësisë dhe të Letërsisë e Studimeve Albanologjike në Tiranë)

Prof.dr.Valter Memisha kishte lexuar me vëmendje shkrimin tim që hedh dritë për ndërtesën e Kongresit të Manastirit(1908)që ai të vëhet në mbrojtje të UNESCO-s.

Për gjendjen e ndërtesës në Manastir dhe dhëmbi i kohës që po shkatërron këtë shenjë kombëtare shqiptare,ishte shqetësimi ynë në këtë debat në relacionin Çikago-Tiranë. Atëherë pse po heshtë Tirana dhe Prishtina zyrtare?Pse po heshtin partitë politike shqiptare në Maqedoninë e Veriut (BDI),që tashmë në të gjitha qeveritë e zgjedhura në Shkup,u është bashkangjitur përmes koalicioneve sa për pak pushtet dhe numra politik(sic!).

Shqetësimi dhe im dhe i prof.dr.Valter Memisha,u bë edhe më shqetësues kur e kur ai përmendi një fakt aq i shëmtuar dhe aq antishqiptarë në hapësirën etnike të Ballkanit,që hidhte dritë se në katin e parë të ndërtesës së Kongresit të ABC-së në Manastir,dikush bën ,,biznes,,(sic!)dhe shesin paisje për tauletë(sic!).

Çfarë po nodhë në ndërtesën ABC-së në Manastir të shpirtit të Gjuhës Shqipe dhe të Kulturës Kombëtare Shqiptare,para syve të dyja shteteve Shqipëri-Kosovë dhe para korpusit politikë shqiptarë në Maqedoninë e Veriut,që,nëpër këto vite këtë shenjë të ndritur të shqipes e kanë lënë në mëshirën e kohës dhe të pushtetit maqedonasë për të përbaltur e denigruar deri në themel këtë pjesë të historisë së popullit të lashtë shqiptarë në hapësirën etnike në Ballkan.

Nuk është kjo ndërtesë për të bërë,,biznes,,(sic!)dhe për të shitur paisje për tauletë(sic!)para syve tanë,ndërsa pushteti maqedonasë me (BDI)brenda koalicionit nuk besojmë që është në dijeni për këtë shembje kaq të madhe kombëtare shqiptare…?!Pse Tirana dhe Prishtina e kanë lënë në harresë dhe në mëshirën e kohës ndërtesën e ABC-së Në Manastir?

Kur shteti fqinjë i Bullgarisë po e konteston gjuhën dhe identitetin e shtetit të Maqedonisë,në anën tjetër dikush nga qarqet e këtij shteti për të fyer e denigruar popullin shqiptar dhe shënjën e lashtë kombëtare të shqipes,e kanë bërë ndertesën e ABC-së në Manastir për ,,biznes,,dhe shitje të paisjeve për taulet(sic!).

Thirrje publike për Tiranën dhe Prishtinën si dhe korpusin politik shqiptar në Maqedoninë e Veriut,që sa më parë të ndërhyejnë në ndërtesën e Gjuhës Shqipe në Manastir,në mënyrë që ajo të ruajë vlerat kombëtare shqiptare dhe si e tillë të ketë mbrojtjen e të dy shteteve dhe të UNESCO-s!

Çikago,shkurt të motit 2021

Shqiptarët në dyert e pushteteve të huaja – Nga Skënder Karaçica

Demokracia(vetëm)si fjalë

Në qeverinë aktuale në Mal të Zi ka zënë vend në krye të radhës Driton Abazoviq (shqiptar nga Ulqini), i cili përmes partisë së tij ,,Bardh e Zi,, kogja provokative për kohën, bëri të mundur që ky djalë i ri ulqinak të bëhet njeriu numër 2.në qeverinë serbe Krivokapiq(sic!).

Është për të ardhur keq se si ulqinaku Driton Abazoviq bashkë me kabintatin e tij(nën hije serbe)nuk e urojnë ditën e pavarësisë së Republikës së Kosovës.

Kjo nuk është e quditshme  për shqiptarët në Kosovë,ndonëse në shekullin e kaluar shteti malazez bashkë me Serbinë,përmes Dekretligjit(1914-1941)me kolonistët e tyre uzorpojnë me dhunë me qindra hektarë të tokës së shqiptarëve (Dukagjin).

Pse gjihtë ky presion në komunën me shumicë shqiptare të Tuzit,kur qarqe të caktuara të shtetit malazezë iu versulën bizneseve për mbylljen për shkak të pandemisë,ndonëse një aksion të këtij lloji nuk e kanë ndërmarrë në komunat tjera në këtij shteti për të ,,mbojtur qytetarët,,nga pandemia Covid-19(!).

Driton Abazoviq shpejt mbeti nën hijen e qeverisë së Malit të Zi e krijuar nga qarqet serbe dhe në frymën ruse,kur e kur nuk guxon as të përmend shtetin e Kosovës dhe,duke lënë nën hije protokollin ,,qeveritar,,për të uruar përvjetorin e pavarësisë së Kosovës!

Driton Abazi,jeni shqiptar dhe ulqinak,mos hezitoni nën hijen qeveritare me frymë serbe në Podgoricë,ku edhe ti je bërë krushk i orëve politike antishqiptare e njohur në kronikat e historisë dhe të Kosovës,ku edhe shteti malazez hapi shumë varre për shqiptarët dhe orët e kolonizimit të tokave të bukës për kolonistët malazezë në Dukagjin…!

Driton i Ulqinit,jeni shqiptar,mos hezitoni dhe mos e mbaj kokën nën tovoilinën e (p)ushtetit që e keni marrë përmes partisë tuaj,,Bardh e Zi,,ndonëse vetë jeta shqiptare në këto hapësira tash e dy shekuj ishte zi dhe vetëm zi,pa asnjë ditë të bardhë…(!).

Driton Abazi,mos e harroni shtetin e Kosovës…!

Çikago,shkurt të motit 2021

Serbia për dy shekuj ka miratuar urrejtjen ndaj popullit shqiptar në Ballkan, madje edhe përmes Dekretligjit – Nga Skënder Karaçica

 

Për dy shekuj të regjimeve serbe kundër popullit shqiptar,kishin në pikësynim:Sa më larg shqiptarëve,jo miqësi,mos respekt,përbuzje,
propagandë më antinjerëzore si ,,njerëz me bisht dhe të egër,,njerëz të pacivilzuar,njerëz që nuk dijnë të bëjnë shtet,njerëz me gjak turku dhe njëmijë të zeza tjera,që,kronikat historike veçse i kanë regjistruar në kapërtinat e historisë.

Në vitin 1914 Serbia nxori Dekretligjin,me anën e të cilit u angazhua zyrtarisht në kolonizimin e organizuar të  trevave shqiptare dhe,sipas këtij ligji,thuhet në Nenin 19 se u ndaloi kolonëve vendosjen e lidhjeve miqësore me shqiptarët në Kosovë duke i kërcënuar kundërvajtësit me marrjen e tokës[1].

Po këtë skenarë  të urrejtjes  kundër popullit shqiptar dhe për tokën e djegur të Kosovës,Kisha ortodokse e njohur në historinë dhe kujtesën shqiptare,ishte qendra(ani-Zot),ku bekohshin kryekriminelet vrastarë të Serbisë fashiste të Slobodan Millosheviqit
për shfarosje deri në substancën kombëtare dhe deri në shkallë të gjenocidit ndaj shqiptarëve në tokën e vet etnike në Kosovë.

Evropa dhe Amerika duhet të jenë në dijeni se,në hapësirën ballkanike nuk ka asnjë popull si populli serb,që,përmes skenarëve dhe regjimeve të ketë kaq urrejtje ndaj popullit shqiptar të Kosovës deri në shfarsoje kombëtare!

Evropë,kujdes me Serbinë!Evropë,populli shqiptar nuk ka  asnjë lidhje me popullin vrastar të Serbisë dhe,së këndejmi  ish Jugsollavinë dhe Serbinë fashiste,asnjëherë nuk e ka konsideruar si shtet të vetin(!).

_____________

[1]M.Verli,Reforma agrare kolonizuese në Kosovë,faqe 14-15.

INSIGHTS INTO ALBANIA’S HISTORIC ADMISSION TO THE LEAGUE OF NATIONS Interviewed by Rafaela Prifti – MA Cultural Anthropology

Neka Doko – Archivist of Fan S. Noli Library of Albanian Heritage and Culture

The interview reveals new details about a cornerstone moment of Albania’s history credited to Fan Noli and the ‘double-play’ to delay his entrance in Albania. Ahmet Zogu, “then the virtual ruler of the country,” strategized that they delay Bishop’s arrival in Tirana by sending him as Albania’s delegate to the League of Nations. Zogu and Tirana authorities believed that the League at the time would fail to grant member status to Albania. Consequently, “If Bishop did not succeed his return to Albania would be anti-climax.”Metropolitan Fan S Noli: A Seer and a Poet 1882- 1965, Dielli, May 9, 1962

Albania’s admission to the League of Nations in Geneva in 1920 has been well-researched by historians and scholars, who fully acknowledge Fan Noli’s remarkable capabilities as a diplomat and debater. Yet you bring up some new interesting details about the transatlantic mission of Bishop Fan S. Noli who was sent on behalf of Vatra to Albania in 1920. Noli wasn’t granted entrance to Albania at the time by the authorities led by Zog – “then the virtual ruler of the country” who on one hand feared Noli and on the other intended to benefit from his diplomatic expertise. What are your sources and what more can you tell us?

There have been extended studies on Fan Noli as a cross-cultural motion figure, and I have furthered my research since 2015 (1) with presentations on various interpretations to examine and highlight more insights and new dimensions. The historical context becomes more nuanced in view of at least three different sources of information, combined. According to Fan Noli’s Diplomatic Chapter in the 50th Anniversary book,”After the Italian evacuation, Fan Noli accompanied by Archimandrite Vangjel Chamche of Jamestown, New York and Father Vasil Marko of St Louis, Missouri, left the United States to offer their services to the Albanian government. Their travel expenses were paid by the Federation Vatra. Archimandrite Chamche and Father Marko proceeded to Korça, Albania.” (2) However Fan Noli didn’t enter Albania right away. The second source revealed details provided by the Secretary of the Albanian Representative in Washington, Constantine A. Chekrezi, “In July 1920, Bishop Noli together with two Albanian priests left for their homeland with an Albanian passport issued gratis to him by Chekrezi.” (3) The writer of the article who was then Mr. Chekrezi’s secretary recalls with pleasure the moment when granting the passport to Bishop Noli. That was the first gratis passport ever granted to an Albanian citizen from America. “When the Bishop arrived in Italy, the winds from Tirana were chilly, and his permit to enter his adopted country was delayed. Tirana authorities feared this Democratic Messiah from America and sought some pretext to bar him from Albania. Ahmet Zogu, then the virtual ruler of the country, always was “constructively resourceful” and suggested to his colleagues that they delay the Bishop’s arrival in Tirana by sending him as Albania’s delegate to the League of Nations. Zogu as well as many other leaders believed that the League at the time would fail to admit Albania. If Bishop did not succeed his return to Albania would be anti-climax.” (4) It is note worthy that Albania’s authorities of the time were engaged in a “double-play” since they had tasked Noli to chair the delegation at the event on their behalf while secretly wishing for his failure. “Fan Noli was sent by the Albanian government as the Head of a delegation to apply for the admission of Albania to the League of Nations. He was chosen for this diplomatic mission especially because he spoke fluently both French and English which were the two official languages of the League of Nations.” (5)

On paper the date December 17, 1920 marks the day Albania joined the League of Nations, as one record states ‘in name if not in fact.’ What is the meaning of it? Can you clarify it?

Broadly considered the first international diplomatic attempt of Fan Noli to representing Albania to the League of Nations, to his credit, was successful. Albania was unanimously admitted membership in the League of Nations on December 17, 1920. The segment of “in name if not in fact” is mentioned by a delegate in Noli’s team who wrote the following clarification: ” Last week I concluded with Bishop’s Fan S. Noli’s the arrangements of the return to Tirana following his successful mission of Albania’s membership to the League of Nations in December 1920, in name if not in fact. I say in name because its neighbors, Greece and Yugoslavia were more amused than impressed by his achievement. While pursuing their aggressive claims against the small country, the League discussed the problem, but siting on its hands.” (6) Further into my research, I came across sources that reveal two people who opposed the claims of Greek and Yugoslav representative during the first discussion of Albania’s membership to the League of Nations. There were two delegates, one from South Africa and one from India who aligned their remarks with Bishop’s first presentation. “This triumph was largely due to the vigorous campaign of Lord Robert Cecil, delegate of South Africa who organized the movement to have Albania admitted to the League, and practically compelled all the opposing delegates either to vote in favor of the admission of Albania or to abstain from voting. The second was Muhammed Ali, delegate of India who made the following remark: “Albania deserves to be a member of the League of Nations because it is the only country in the world where Moslems, Roman Catholics, and Eastern Orthodox Christians cooperate fraternally in spite of their religious differences.” (7)

The membership of Albania to the League of Nations in 1920 was an important first step for the nation. What followed it and how did it shape the next chapter of Albanian’s history?

Absolutely, the first step was crucial. And, it was definitely the foundation of the de facto membership which occurred one year later. On the other hand, as Robbert Clegg Austin, a Canadian well known scholar, in his PhD research on the topic stressed, “The admission of Albania to the League of Nations in 1920 was of vital importance for many reasons: It reaffirmed the Independence of Albania and invalidated the Secret Treaty of London. Moreover it solved the problem of the Albanian frontiers.” (8) I would say that because of Noli’s success, the next step picked things up where they were when this question was considered a delayed issue due to the First World War declension. Here is what the membership of Albania to the League of Nations had directed to fit the next session of 1921: The issue of Albania frontiers. “In 1913 an international commission composed of representatives of the then six Great Powers of Europe was sent to Albania to delimit on the spot her frontiers, which had been previously delimited on the map by the Congress of Ambassadors in London. This commission finished its task in the South, and demarcated the boundary on the spot from the Ionian Sea to the Lake of Ochrida. It set the border lines between Albania and Greece. But the work of the commission was interrupted by the First World War. Since the delegates represented states which had declared war against each other, any cooperation between their representatives was out of the question. That left the eastern and northern boundaries which separated Albania from Yugoslavia undefined. The Yugoslavs took advantage of the situation and moved into Northeastern Albania as if it were their own territory. Their excuse was that they were violating no frontiers because there were not any frontiers. One year after the admission of Albania to the League of Nations, an international commission went to Albania and on the spot fixed the frontier separating Albania from Yugoslavia in 1921.” (9)

 

Based on your research, what were Fan S. Noli’s expectations as the head of the delegation that was heading to Geneva and how was he received there?

The bibliographical data of Fan S. Noli’ s file on the League of Nations 1920-24 provide reference to his clergy advancing career, as a man of leadership who had often put om the diplomatic hat when traveling to the old continent for the purpose of defending the Albanian independence and integrity. Right after the Conference of Versailles being shaken but not stirred by the European stand on Albania, Bishop Noli couldn’t have found a more propitious time to get involved with the League of Nations plan. His years of activism and leadership with results to reach the American strong voice and support of President Wilson in context, brought him to that moment. He knew how masterfully at the right time linking two so extreme momentum on Albania’s sovereignty question respectively viewed and supported by the European and American representatives in the Conference of Versailles. Noli headed to Geneva with the all context in mind, as an internal counterbalance and expectations. He would have categorized them already in two opponent variables of the equation for the Entrance of Albania. On one side, the pro Greek and Yugoslav negative variables originated from from the Europe Powers against the Albanian cause and on the other side, solid positive variables that came up from the World Representative supporters to Albania’s admission, such as the U.S., South Africa and India. As things happened, the latter played strongly in favor of Noli’s consistent and coherent attempt to keep believing and fighting for the cause. “Noli possessed an extraordinary faith in the organization and its promise of a new world order. Acceptance into the League, Noli believed, would provide not only a source of such needed financial aid, but promise of international action to defend the integrity of states appealed to Albanians who felt under constant threat from their neighbors.” (10) As things turned out, the second part of his expectations bore results right away after the world’s leaders ‘ positive reactions to Noli’s introduction. As Robert Austin emphasized in his paper, ” The South African delegate, Lord Robert Cecil disagreed with a French proposal to postpone the decision and argued that” Albania should be admitted because she presented all the conditions of a nation perfectly constituted” And, then “while a decision was in fact postponed, the League finally admitted Albania on 17 December 1920 with 35 ayes and 7 abstentions.” (11)

How did Fan Noli counterbalance the US support with the territorial claims of Albania’s neighbors, Greece and Yugoslavia?

As mentioned above, after the first part of his mission was fulfilled, with Albania’s admission to the League, Noli focused on the League’s new mandate.  “Noli was fully aware of the significance of the American support at the time particularly with regard to the position and policies of US President Woodrow Wilson. It was President Wilson who at the Versailles Peace Conference denounced the Treaty of London as inconsistent with the principle of self- determination.”(12) The non European representatives of South Africa and India, followed by others in the League had highly considered these records, while evaluating Fan Noli’s mastery of argumentation on behalf of Vatra’s many years work in America for the Albanian cause. Noli’s acute awareness of the annexation agenda of Greece and Yugoslavia toward the Albanian’s southern and northern borders was crucial in campaigning for Albania’s rights. Picking up what I mentioned in the beginning of our conversation, based on my own research, no one like Fan Noli who was born and raised between Mediterranean crusaded religions, cultures and mindsets, traveling to find work and education from the European Turkey colony of Albanian immigrants through Greece and Egypt’s intellectual connections, would have better decipher the complexity of Balkans geopolitics toward Albania’s independence. Through writings and diplomatic efforts, Noli revealed that the agenda of the Greeks and Yugoslavs to claim Albania’s territories did not bother the European powers. His only hope to solve the problem was directed to the World leaders support in the League. “Given the potential threat to Albanian sovereignty from neighboring States,” Noli wrote, that was in the first place “the main reason he attached great significance to the membership in the League of Nations.” (13) That would have been the next chapter of his diplomatic mission to Geneva one year later after Albania’s admission.

What do the documents reveal about Noli’s trip to the Geneva meeting and to Albania?

This is very interesting. The question of Fan Noli’s entrance to Albania had been hesitant and ambiguous from the part of Albania’s new born government at the time. On this question there are a few disputing sources to discuss. The first was recorded by Professor Nasho Jorgaqi in the autobiographical book of Fan Noli, which was weighted as a solid one by Robert Austin in
his PhD paper. “However, it probably had more to do with the fact that some patriots, especially Sotir Peci who had worked with Noli in the US., distrusted the all-too- progressive bishop and were eager to keep him out of Albania for as long as possible.” (14). Also admitting here the above mentioned records from the former secretary of Albania in Washington Constantine Chekrezi, (15) that may speak volumes of the interference by Zog and his ploy to use Geneva as an excuse in order to delay and ultimately to discredit Noli prior to his visit to Albania.

The records show that the Pan-Albanian Federation of America Vatra financially supported the mission and sponsored the delegation led by Noli. What are your findings on this topic?

According to the 50th anniversary book and the Dielli’s serial articles on the topic, all exclusive financial support to Fan Noli’s delegation trip and stay in Europe, including all the Albanian trips after the Geneva mission had been consistently and efficiently provided by Vatra’s organization campaigns in the U.S. Another interesting finding here that supports the role of Fan Noli’s personality and leadership regarding the financial management of the Geneva mission comes from one vivid testimony of one of the Noli’s delegation secretaries. “His eminence also is a pillar of integrity. Upon his return to Tirana from his first mission to the League of Nations in 1920, he immediately went to the proper authorities to give a full financial account of his expenditures. The official to whom he spoke looked at him in astonishment.”(16)

In 1920 through 1922, a decade after the declaration of Independence, Albania had no status as a state, which is evidenced in various writings. You have provided two authors J. Swire and Fischer who give similar accounts on the topic that “Albania only existed as a name”. Does that speak even more to the highly critical nature of Noli’s mission?

Yes, Noli’s appreciation of the situation for the country cannot be overstated. He attached great importance to Albania’s joining the League because he and the Vatra community recognized what was at stake namely Albania’s independence, its borders and very existence.
However, more research data is needed to accurately define the pros and cons of the highly critical nature of Noli’s first mission to Geneva, which we commemorate as an important date marking the 100th year of Albania’s joining the League of Nations. And that was and certainly is not something that neither skeptics nor new millennia of Albanians in Albania and in diaspora should take for granted.

We the hope that we shall come back to this topic and more, I thank you for your time and dedication.

Of course! My pleasure! A happy anniversary to all!

 

References and Notes

1- Dielli, December 2015, Neka Doko, “Fan S. Noli: The Unmatched Multilingual and Cross-cultural Communicator- Part I”
2- The Fiftieth Anniversary Book of the Albanian Orthodox Church in America 1908-1958, Boston, 1960, p.117
3- Metropolitan Fan S Noli: A Seer and a Poet 1882- 1965, In Dielli, April 25- May 16, 1962, (In Dielli, May 9, 1962)
4- Idem
5- The 50th Anniversary Book, p.117-8
6- MAKERS MODERN ALBANIA: Dielli, May 9, 1962
7- The 50th Anniversary book, p.118
8- Robert Clegg Austin 1998, Thesis of PhD, Department of History, University of Toronto, Canada, p. 40- 42
9- Idem, p. 40
10-Idem, p.41
11- Idem p. 42
12- The 50th anniversary book, p. 118
13- Dielli, January 2016, N. Doko, “Fan S. Noli: The Unmatched Multilingual and Cross-cultural Communicator- Part II”
14- R C Austin 1998, Thesis of PhD, Department of History, University of Toronto, Canada, p. 42-43
15- In Dielli May 9, 1962
16- Idem

Notes:
1- The Fan Noli photo in the League of Nations, Geneva, in 1920 in Studenti, Published Quarterly, September 1921, p. 15

 

 

Shoqata Shqiptaro Amerikane “Skënderbej” nderoi 13-Vjetorin e Pavarësisë së Kosovës me konferencë shkencore online – Nga Keze Kozeta Zylo

 

 Përshëndetën dhe uruan në këtë konferencë shkencore Ambasadori Frymëzim Isufaj, Konsull i Përgjithshëm i Kosovës, Ambasadori William Walker, ish-shefi i misionit të OSBE-së gjatë luftës në Kosovë, i pari diplomat qe tronditi boten per masakrën ne Reçak.

 

Në një ditë fort të shndritshme me diell në New York, ku rrezet e tij të lëbyrnin sytë nga xhamat që zbardhnin nga bora e bardhë e pashkrirë, anëtarët e Shoqatës Shqiptaro Amerikane “Skënderbej” Inc. festuan 13-të Vjetorin e Pavarësisë së Kosovës në Online.

Ndonëse bota është e izoluar nga pandemia, Covid 19, Shoqata Shqiptaro Amerikane “Skënderbej” është për t’u admiruar që nuk e ka lenë aktivitetin e saj të vyer duke e realizuar nëpërmjet kësaj platforme.  Ishte një konferencë shkencore me kumtesa të një niveli të lartë ku referuesit nëpërmjet temave të ndryshme sollën Kosovën, luftën e saj heroike dhe përpjekjet e shumta derisa arriti ditën e Pavarësisë.  Shoqata “Skënderbej” me kryetar z.Mark Qehaja i cili nuk ka rreshtur kurrë së punuari  me vizionin e tij,  të n/kryetarit z.Imer Lacaj, sekretare znj.Alketa Ktona Veshi dhe anëtarët e kryesisë si: Arta Xhaferri, Faton Zogiani, Nikollë Nilaj dhe Glen Nutaj kanë punuar fort për të realizuar programin e kësaj shoqate që në themelimin e saj.  Këta shqiptarë që punojnë dhe promovojnë historinë dhe kulturën kombëtare si psh në 13 Vjetorin e Pavarësisë së Kosovës të kujtojnë vargjet nga poeti i shquar Ali Podrimja se: Kosova është gjaku im që nuk falet.

 

Konferencë shkencore për 13-të Vjetorin e Pavarësisë së Kosovës

 

Autorja e shkrimit njëherazi dhe moderatore e konferencës shkencore ftoi pjesëmarrësit të shihnin në ekran nëpërmjet një vidioje të shkurtër Deklaratën e Nënshkrimit të Pavarësisë së Kosovës në Parlament ku president i zgjedhur ishte Prof.Dr.Fatmir Sejdiu.

Fjala e hapjes së konferencës shkencore u bë nga kryetari i shoqatës z.Mark Qehaja i cili ndërmjet të tjerash tha:

I lumtur që këtë urim për Kosovën e bëjmë sot nga Shtetet e Bashkuara të Amerikes, shtet i cili iu gjend përkrah Shqipërisë në kohët më të vështira të ekzistencës së saj.  Qysh prej vitit 1919-të1920-të që presidenti Amerikan Woodrow Wilson do merrte vendimin për moslejimin e coptimit të Shqipërisë e deri në ditët e sotme përkrahja e Shteteve të Bashkuara të Amerikës ka qenë ekzistenciale për Kombin tonë.  Pas shpalljes së Pavarësisë së Shqipërisë, Shpallja e pavarësisë së Kosovës, më 17 Shkurt 2008, përbën ngjarjen më të madhe historike dhe realizimin e ëndrrës shekullore të Shqiptarëve.  Pavarësia e Kosovës është vepër e arkitektit të saj Dr.Ibrahim Rugova .  Në themelet e Pavarësisë së Kosovës është gjaku dhe sakrificat e mijërave luftëtarëve të lirisë dhe e Komandantit të saj legjendar Adem Jashari. UÇK-ja e Kosovës u angazhua në luftë për të çliruar popullin e tyre nga regjimi criminal serb, duke shënuar keshtu nje nga faqet me te ndritura të historiës së kombit tonë.

Presidenti Amerikan Bill Clinton urdhëroi ndërhyrjen ushtarake të forcave të NATO-s. Ambasadori i OSBE-së në Kosovë z.William Walker do të deklaronte nga vendi i ngjarjes në Reçak se nga ajo që pashë nuk ngurroj të përshkruaj ndodhinë si masakër dhe krim kundër njerëzimit.

Mirënjohje për jetë z.William Waker!  Në këto 13 vite Kosova është shndërruar në një faktor paqeje e stabiliteti në rajonin e Ballkanit si një Shtet i pavarur demokratik. Ajo ecën e sigurtë drejt anëtarësimit në NATO e në Bashkimin Europian.

Kosova kremton 13 vjetorin e shpalljes së Pavarësisë pa drejtuesit kryesorë të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës të cilët po përballen në tribunalin e Hagës dhe siç e kanë deklaruar vetë, ata po paguajnë çmimin e Lirisë

 

Nga përshëndetja e Ambasadorit Frymëzim Isufaj, Konsull i Përgjithshëm i Kosovës

 

Në fjalën e tij të vyer për festimin e 13-të Vjetorit të Pavarësisë së Kosovës, Ambasadori Isufaj falendëroi kryetarin e shoqatës z.Qehaja si dhe të gjithë organizatorët.  Ambassador Isufaj i falënderoi për këtë aktivitet të rëndësishëm. Sot ku ne po takohemi për 13 vjetorin e lindjes së shtetit të Kosovës njëherazi ne po kujtojmë dhe nderojmë të gjitha ata që dhanë gjakun për lindjen e shtetit dhe Pavarësinë e Kosovës.  Ne shënojmë një ditë historike mbi ngritjen e shtetit 13 vjet më parë, mbi ëndrrën e qytetarëve për të formuar shtetin e Kosovës.  Nuk ka qenë e lehtë për popullin tonë, por ja dolëm. Sot ne kujtojmë sfidat si dhe pohojmë se lufta dhe sakrifiat për Liri ka qenë plotësisht e drejtë.  UÇk-ja dhe populli u vu në shërbim të Lirisë pa dallime feje, ideje, ata u ngritën si shqiptarë për të mbrojtur trojet e veta.

Ne sot shënojmë lindjen e shtetit tonë që hapi rrugët  e perspektivës për popullin e vet.

Një rol shumë të rëndësishëm në Pavarësisnë e Kosovës ka Amerika dhe Diaspora e cila ishte zëri më i fuqishëm në lidhje me aleatët e Kosovës. Amerika mbetet mike e përhershme e Kombit shqiptar.  Ajo është përballur me sfida të mëdhaja, por me ndihmën e Diasporës ka arritur suksese.  Ne jemi shumë krenar me arritjet e shumë personaliteteve të Kosovës në botë si në art, kulturë, shkencë, sport të cilët i nderojmë gjithmonë.

Republika e Kosovës është e njohur ndërkombëtarisht nga 117 vende të botës.

Shteti i Kosovës ka synim për t’u ndërkombëtarizuar më shumë nga shtete të tjera dhe me synim për t’u anëtarësuar në NATO dhe në Bashkimin Europian.

Ne vetëm së bashku mund të ecim dhe të kemi sukses. Rroftë Pavarësia e Kosovës!

 

Nga përshëndetja e Ambasadorit William Walker

 

Me shumë interes u dëgjua fjala e Ambasadorit Walker, ku moderatorja lexoi në Anglisht disa fragmente rreth aktivitetit të tij të jashtëzakonshëm si ish-shefi i misionit të OSBE-së gjatë luftës në Kosovë, i pari diplomat qe tronditi botën për masakrën në Reçak.

Ambassador Walker e filloi fjalën e tij duke përshëndetur në shqip si Mirëdita!  Sot në këtë ditë të 13-të të Pavarësisë së Kosovës dua të kujtoj ditën e nënshkrimit të deklaratës së Pavarësisë së Kosovës ku unë ishja i ftuar në atë ditë shumë të rëndësishme.  Ishte emocionante kur të gjithë nënshkruan Deklaratën e Pavarësisë.  Pas këtij akti madhor unë shkova në shumë vende, qytete dhe fshatra dhe pashë shumë njerëz, mijëra, njëqind mijë që gëzonin për Pavarësinë e Kosovës.  Sot ne jemi 13 vjet më vonë nuk e di në se e keni konceptin amerikan që kemi ne dhe ju nëKosovë, por ne 13 vjecarit i themi adoleshent, dmth ju tani nuk jeni as fëmijë as të rritur, por jeni më shumë se adoleshent.  Ju tani do të harroni shume gabime, do të mësoni prej gabimeve dhe do të veproni si të rritur.

Unë ju këshilloj se Kosova ka nevojë për unitet, ndaj duhet të jeni së bashku.  Është shumë e rëndësishme të jeni bashkë dhe t’i tregoni botës se ju tani jeni një shtet i rritur.  Kosova ka nevojë për udhëheqës të rinj, të edukuar me frymë progresiste dhe të sjellë sa më shumë në qeverisje njerëz me vizion. Heronjtë i vlerësoj shumë, kanë dhënë gjakun për Kosovën, por jo gjithmonë e gjithmonë të njejtit njerëz në udhëheqje.  Tani ju jeni rritur jeni bërë 13 vjeç, e dini se cila është rruga juaj më e ndershme dhe më e frytshmja.  Ju dini se cilët janë miqtë tuaj politikanë në botë për t’i dëgjuar, por njëkohësisht ju keni plot mësime nga përvoja juaj në këto 13 vjet.

Unë këshilloj shqiptarët e Malit të Zi, të Maqedonisë, të Çamërisë, dhe në të gjitha trevat ku ka shqiptarë të dëgjojnë liderët brenda trojeve të tyre, por dhe diasporën, ku ka njerëz shumë të përkushtuar dhe të edukuar për Kombin. Unë shpresoj për liderët e rinj të zgjedhur se ata do të dëgjojnë më shumë diasporën ngase është shumë e rëndësishme për zigjidhen e çështjes kombëtare .

Si shtet 13 vjeçar ju mësuat nga gabimet dhe jam opitimist që ju do të bëni më të mirën. Unë jam krenar çfarë ju keni bërë dhe do të jemi po aq krenar me liderët e rinj për të zbatuar atë çfarë u shkruajt në deklaratën e Pavarësisë së Kosovës.

Pas pandemisë botërore unë do të shkoj përsëri në Kosovë dhe të takohem me miqtë e shumtë që kam atje.  Ju faleminderit dhe Gëzuar 13 Vjetori i Pavarësisë së Kosovës!

Z.Imer Lacaj n/kryetar i shoqatës e falënderoi për kontributine tij në shërbim të Kombit

 

Kumtesa nga referues të tjerë

 

Kozeta Zylo mbajti kumtesën: “Adem Jashari Burri që lindi në Ditën e Flamurit dhe u bë Flamur i Lirisë”

Ajo tha se: “Heroizmi i kësaj familje kombëtare do të dëgjohet dhe tregohet brez pas brezi, sidomos në Ditën e Shenjtë të Flamurit, ngase Adem Jashari ishte burri që lindi në Ditën e Flamurit dhe u bë Flamuri i Lirisë”.

Prof. Rrustem Berisha Pejë mbajti kumtesën me temë:  “Genocidi serb në Kosovë qysh prej shekullit të 18-të”

Ndërmjet të tjerash ai tha se Historia jonë ka një identitet të veçantë dhe kemi përjetuar genocide  më shumë se nga kombet e tjera të vjetra dhe të lashta.  Në historinë e njerëzimit ne jemi popull që të tjerët kanë pasur programet shfarosëse nga politikat armiqësore si psh serbët.  Ne mund të mos jemi shumë të kënaqur, por ne duhet të jemi krenar me arritjet tona në këtë ditë të Pavarësisë së Kosovës.  Mërgata shqiptare kudo që është sidomos në Amerikë ka meritë të jashtëzakonshme me rastin e shpalljes së Pavarësisë.  Në historinë e ballkanit kemi fakte të padiskutueshme se jemi popull që kemi paguar një çmim të veçantë dhe të egër.  Ne kurrë nuk kemi qenë pushtues, ne jemi popull autokton dhe sipas një studjuesi serioz ai thotë se nuk ka asnjë dëshmi shkencore që kemi ardhur apo kemi lëvizur nga trojet. Në perandorinë osmane jemi kombi që kemi paguar çmimn më të lartë të pushtimit.  21 km katror janë të pushtuara nga Serbia fatkeqesisht kjo shumë rrallë përmendet.  Jemi ende te trojet te pushtuara nga Maqedonia, Greqia dhe Mal i zi.  Në se vleresohet e drejta historike ne duhet të shkojmë drejt bashkimit kombëtar.

Blerim Gjocaj ushtar i UÇK-së mbajti kumtesën: Liria ka emër: UÇK

Qu kur Kosova u nda me force nga padrejtësia ndërkombëtare, ne kurë s’u pajtuam të jemi nën diktatin jugosllav, nën shtetin e tij.   Populli ynë përherë ishte i përndjekur nga diktaturat sllave, duke vrarë djemtë më të mirë që kishim, burgosur e torturuar…

I tillë ishte veprimtari ynë i madh Adem Demaçi,  kur polici serb shkon tek vendi i tij i punës dhe e pyet: A jeni ju Adem Demaçi? – Po i përgjigjet, unë vetë jam. Polici serb i thotë më duhet t’ju arrestoj në “emër të popullit”. Në emër të cilit popull i përgjigjet baca Adem?

Jeta bëhej dhe më e veshtirë, ishte shtuar represioni policor e ushtarak për të na zhbërë nga faqja e dheut…  UÇK –ja nuk donte Luftën, UÇK-ja donte Lirinë, dhe lufta u imponua në emër të Lirisë, pra Liria ka emër- UÇK.

Une kujtoj ditët si nxënës kur shkoja në shkollë për të ndjekur mësimet, ne përfundonim të shtrirë në dyshemetë e shkollave, sepse Serbia i helmonte ata në orët e hershme të mëngjesit dhe ne nuk dinim dhe si rrjedhojë përfundonin nëpër spitale. Po ashtu shumë herë objekti i shkollës rrethohej me makineri luftarake dhe nuk na lejonin fare as të futeshim brenda ndërtesave shkollore, vrisnin mësimdhënësit tanë siç ishte rasti i Halit Gecit ku masakrohet aq barbarisht sa i nxjerrin sytë nga balli dhe nuk kishte më durim nga kjo ndodhi, dhe si rrjedhoë për t’i dhënë shpresë popullit se ne jemi këtu për t’u mbtojtur, nuk ju lemë në duar të këtyre kriminelëve fashist serb, doli publikisht UÇK-ja pa maska për ta frymëzuar popullin se po luftohet për Liri dhe Pamvarësi…

Regjimi kriminal e barbar po shtohej dita ditës dhunshëm dhe UCK-ja filloi të shtrihej çdo cep të Kosovës kundër shtetit fashist totalitar e kriminel.

Sot pas gjithë asaj lufte mundohen t;i ngatërrojnë kriminelët me Çlirimtarët…

Krimi është krim, por jo Liria dhe lufta për Liri…

Liria ka emër : UÇK…

Dr. Manjola Duli:  mbajti kumtesën: “Roli i Unmikut në Kosovë, detyrat dhe misioni i tij!

Ajo tha se roli i UNMIKUT ishte – misioni i përkohshëm administrativ i Kombeve të Bashkuara  në  Kosovë, qershor 1999-15 qershor 2008, dhe mbështetej  në rezolutën 1244 të Këshillit të Sigurimit e draftuar nga G-8 e cila paraqiste një rast specific  të ndërhyrjes nga jashtë. Kjo pasi institucionet e zgjedhura në mënyrë demokratike nuk gëzonin sovranitet.

Në këtë rezoluë përfshihej zbarkimi në Kosovë i një prezence civile dhe ushtarake nën mandatin e OKB-së

Në këtë ditë përshëndeti avokati James Mandel i cili përgatiti dokumentacionin e shoqatës për Departamentin e Shtetit të New York-ut i ku e njohu ligjërisht.

Kumtesë u mbajt nga Z.Sab Gashi Washington D.C. nën titullin: “Roli i Diasporës në Pavarësinë e Kosovës”

Sabedin Gashi është nënkryetari i Shoqatës “Shqiponja e Lirë” ndërmjet të tjerash uroi

13 vjetorin e Pavarësisë së shtetit te dytë shqiptar, Dardani. Ai falënderoi mërgatën

në SHBA që kontriboi në kauzën që nga fillim i shekullit 19-të. E filloi me Fan Nolin nga viti 1904 dhe me themelimin e Vatrës.

Kontribut kanë dhënë Parashqevi Qirjazi diplomate e edukuar ne USA, Faik Konica,

Arberëshi Jozef DioGuardi, Ambasadori William Walker, duke mos anash kaluar

Presidentin Joe Biden njohës i mirë dhe kontribues në kauzen shqiptare.  Bashkëpunimi me lobin shqiptar ka qenë me shumë kongresistë, senatorë dhe politikanë të shumtë.

Z.Faton Zogiani mbajti kumetesën: “Marrëdhëniet diplomatike midis Izraelit dhe Kosovës ogur i mirë për ndërkombëtarizimin e saj”.  Z.Zogiani i vlerësoi si shumë të rëndësishme vendosjen e marrëdhenieve diplomatike midis Kosovës dhe Izraelit nga një shtet i fuqishëm në botë siç është Izraeli.  Marrëdhëniet midis dy vendeve do e e ndërkombëtarizojnë dhe më shumë Kosovën në botë.

Programi u mbyll me dy artistët të mirënjohur si Shaban Lajçi dhe Tom Gjergji të cilët intepretuan plot kulturë dhe profesionalizëm pjesë të ndryshme në nderim të Pavarësisë së Kosovës.

Akivititeti u filmua nga TV “Alba Life” me drejtor dhe producent z.Qemal Zylo anëtar nderi i shoqatës dhe nga kameramani z.Elton Xhaferri.

 

21 shkurt, 2021

New York

 

Kjo është hera e parë në historinë 108 vjeçare të VATRES që ndodh nje çështje e tillë gjyqesore brenda VATRES

 

Federata Pan-Shqiptare e Amerikes VATRA

PO Box 622504, Bronx New York 10462

WELCOME- MIRESEVINI

“Sipas Gjykatës Federale te Distriktit të New York çështje numër Court Case SDNY 21-875 –( Pan-Albanian Federation of America v. Pan Albanian Federation of DC ) të ashtuquajturit Federata Pan Shqiptare e Amerikes VATRA ka hedhur në gjyq Federeatën Pan Shqiptare VATRA Dega Washington DC që është ne sherbim te VATRES prej 10 vitesh.

Ne këtë çështje gjyqësore janë përfshirë emrat e Kryetarit të Federatës PanShqiptare të Amerikës VATRA Z. Ahmet Xhafo i dalë nga kuvendi i VATRES me 31 Tetor 2020 i cili i ka sherbyer VATRES dhe vazhdon i sherben për më shumë se 5 dekada, ish kryetari i Federatës PanShqiptare të Amerikës VATRA Dr. Gjon Buçaj që i ka shërbyer dhe i shërben VATRES për shumë se 50 vjet, Kryetari i Degës së VATRES Washington DC që i shërben VATRES per gati 2 dekada, si dhe Dr. Nexhat Kaliçi, kryetar i degës së Newburgh, dhe drejtuesi i Fondacionit te VATRA Inc qe i shërben VATRES per 30 vjet. E gjithë puna qe e Degës së VATRES Washington DC dhe e gjithe VATRANEVE të përmendur në këtë cështje gjyqësore është vullnetare dhe pa pagesë.

Kjo është hera e parë në historinë 108 vjeçare të VATRES që ndodh nje çështje e tillë gjyqesore brenda VATRES.

Këshilli Drejtues i VATRES vendosi unanimisht më 20 shkurt 2021 që t’i kundërshtojë akuzat e pabaza duke ndjekur rrugët ligjore që sa më shpejt të dalë në pah e vërteta nëpërmjet ligji.

 

DEKLARATA E FEDERATËS PANSHQIPTARE VATRA PËR ZGJEDHJET NË KOSOVË

Federata Pan-Shqiptare e Amerikes VATRA PO Box 622504, Bronx New York 10462 https://federatapanshqiptarevatra.com

 

Të nderuar Zoti Albin Kurti dhe Zonja Vjosa Osmani Presidente në Detyrë e Kosovës.

Në emër të Federatës Pan Shqiptare të Amerikës, Vatra, dhe në emrin tim përsonal ju përgëzoj ju dhe Partinë Lëvizja Për Vetëndosje në fitoren e zgjedhjeve parlamentare të Kosovës.

Zgjedhjet e 14 Shkurtit treguan qartë se sistemi institucional demokratik në Kosovë po ecën në rrugën e duhur drejt një demokracie të konsoliduar perëndimore.

Fitorja bindëse e Partisë Lëvizja Për Vetëvendosje në këto zgjedhje parlamentare tregon qartë se populli i Kosovës ju ka besuar të drejtoni vendin drejt luftës kundër korrupsionit dhe forcimit të shtetit ligjor, për konsolidimin e institucioneve demokratike, për zhvillimin ekonomik dhe përmirsimin e kushtevet jetsore për të gjithë shtetasit e Kosovës, duke synuar pranimin e Kosovës si anëtare me të drejta të plota në NATO, në Bashkimin Europian dhe në Organizatën e Kombeve të Bashkuara, kushte këto të domosdoshme për stabilitetin në Ballkan.

Në emrin tim personal dhe në emër të organizatës më të vjetër në botës shqiptare VATRA, ju uroj suksese në detyrën që ju ka ngarkuar siovrani me shpresë për të ardhmen e Kosovës.

16 Shkurt 2021

New York

Ahmet Xhafo

KRYETAR Federata Pan Shqiptare e Amerikës VATRA

Librat skandaloze ,,shkencore,, nga bulevardi në Shkup duhen të digjën para opinionit të Evropës dhe botës! – Nga Skënder Karaçica

Shqiptarët dhe qytetërimi

Qysh nga vitet 1945,qarqet e caktuara politike dhe ato,,shkencore,,përmes shkollës së Beogradit,të Moskës dhe të Athinës,nuk kanë pushuar së punuari në fushën e botimeve,,historike,shkencore,gjuhësore dhe kulturore,,(sic!)kundër  popullit shqiptarë në hapësirën e vet etnike në Maqedoninë e Veriut.

Këta skenarë të njohur për opinionin e gjerë shqiptarë,tashti u ka ardhur fundi dhe,një herë e mirë duhen ndalur dhe,tash e tutje ka ardhur koha që populli shqiptarë mos të heshtë dhe mos të lejojë të përbaltin historinë,gjeografinë dhe artin e bukur të muzikës shqiptare ,që bota e artit e ka futur në kapërtinat e qindra botimeve shkencore nëpër Evropë dhe botë.

Qytetërimi i popullit shqiptar tashti është bërë pjesë e historisë dhe participimit me vlerat e popujve të lirë të Evropës,aty ku e kemi hisën tonë kombëtare.Pse po lejohen qarqet e caktuara ,,akademike dhe shkencore,,(sic!)në Shkup të shembin  vlerat nga lashtësia e deri në ditët tona të popullit shqiptar?Pse askush deri me tash nga korpusi i partive politike(koalicioni)nuk dalin të thonë të paktën një fjalë për çështjen e (pa)zgjidhur shqiptare përmes Kushtetutës dhe të konventave të Evropës për liritë dhe të drejtat njerëzore për këtë pjesë të Ballkanit?

Cilat janë të drejat e shqiptarëve në Maqedoninë e Veriut?Pse shqipatrët nuk janë shtetndërtues,por sipas Kushtetutës ata janë pjesë e pakicës kombëtare?Pse gjuha shqipe nuk është zyrtare?

Temat aktuale për pozitën kushtetuese të shqiptarëve tash sa kohë kanë mbetur në margjinat e kohës.Korpusi politik (shqiptar)posa të hyjë brenda institucioneve shtetërore përmes (koalicionit)i fut veshët në lesh dhe e kryen detyrën:Ashtu siç thotë shteti i Maqedonisë së Veriut…(sic!).

Dhe,çile gurë gojën…!

Për skandalët politike dhe ,,shkencore,,me rastin e botimit të teksteve mësimore në Shkup,kur e kur,denigrohet çështja e popullit  shqiptarë sikursa kjo me gjeografinë për klasën e II të gjimnazit dhe fyerjet e skajshme dhe të paparë kundër shqiptarëve,i bëjmë thirrje tërë shqiptarëve dhe institucioneve të tyre arsimore,shkencore,
akademike,universitare,shkollore,prindërit dhe diaspora,që botimet e këtij lloji të digjën publikisht para opnionit të gjerë të Evropës dhe botës,duke çuar porosinë për çështjen e (pa)zgjidhur shqiptare   në hapësirën  etnike në Maqedoninë e Veriut!

Të digjën botimet skandaloze dhe antishqiptare të botuara në Shkup!

Çikago,shkurt të motit 2021

Kryetari Ahmet Xhafo, në emër të Vatrës i uron popullit të Kosovës mbarësi në zgjedhjet parlamentare

Federata Pan-Shqiptare e Amerikes VATRA
PO Box 622504, Bronx New York 10462
https://federatapanshqiptarevatra.com

 

Në emër të Federatës Pan Shqiptare të Amerikës, Vatra, i uroj popullit të Kosovës mbarësi në zgjedhjet tuaja parlamentare nesër më 14 Shkurt 2021.

 

Kjo do të jetë zgjedhja juaj e tetë që kur trupat e NATOS ndaluan genocidin serb ndaj popullsisë shqiptare në Kosovë.

 

Konsolidimi i demokracisë në Kosovë dhe shtetit të ligjit dhe së drejtës është një hap i rëndësishëm për një Kosovë si partnere e ndenjë në komunitetin ndërkombëtar.

 

I përket pjesës politike të Kosovës të dalë nga këto zgjedhje ta drejtojë shtetin drejt luftës kundër korrupsionit, forcimit të shtetit ligjor , konsolidimin e institucioneve demokratike, zhvillimin ekonomik që ndihmon cdo shtetas të Kosovës, dhe pranimin e Kosovës si anëtare me të drejta të plota në NATO, Bashkimin Europian dhe në Organizatën e Kombeve të Bashkuara.

 

Në emrin tim personal dhe në emër të organizatës më të vjetër shqiptare në botë VATRA, ju uroj suksese
13 Shkurt New York
Ahmet Xhafo
KRYETAR
Federata Pan Shqiptare e Amerikës VATRA

 

I urojmë shërim sa më të shpejtë mikut dhe vëllait tonë Esad Ali Rizaj – Nga Skënder Buçpapaj dhe Elida Buçpapaj

VOAL – Në faqen e tij në facebook, shqiptaroamerikani Dedë Dushaj bën të ditur se Esad Ali Rizaj, veprimtar i shquar atdhetar në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, po përballet me virusin Covid-19: Vlla i gjakut Patriot e Veprimtar i pa lodhur i çeshtjes ton kombetare , me banim në New York , në perbadhim me virus Covid 19 që gjindet në spital , mbaje Vetin O Vlla në jeten tande ke kaluar shum svida e jam i bindur që edhe ket svid do ta kalosh siç i ke kaluar edhe deri me sot tuj punu e vepru per jeten tande personale si edhe atë Kombetare . Të urojmë sherim sa ma të shpejt O Vlla dhe të na kthehesh në mesin ton me shendet të plot e të gjat e rrnosh sa Malet e Shqipris.”

Esad Ali Rizaj është edhe miku e vëllai ynë, është vëllai i të gjithë shqiptarëve. I mërguar shumë herët në SHBA, i rritur larg Atdheut, ai e ka ruajtur në zemër idealin kombëtar, e ka vazhduar traditën atdhetare të familjes së tij të shquar brez pas brezi dhe është gjithnjë i kushtuar ndaj kombit. Bir i atdhetarit dhe antikomunistit të shquar demokrat Ali Rizaj, Esadi nuk e resht asnjëherë veprimtarinë e tij për t’i lartësuar në Amerikë vlerat shqiptare, për t’i lartësuar figurat e shquara të kombit tonë. Prej dekadash Esad Ali Rizaj është një ndër figurat më lobuese shqiptare në diasporë, i krahasuar me Joe DioGuardin.

Në emrin tonë dhe të lexuesve të VOAL ne i urojmë shërim sa më të shpejtë mikut dhe vëllait tonë Esad Ali Rizaj./ Skënder Buçpapaj dhe Elida Buçpapaj

MINDFULNESS OF INTENT By Rafaela Prifti – MA Cultural Anthropology

The celebratory rituals become more intense at moments of passage whether in the life of an individual or a whole group. One example would be the passing of the old year and welcoming the new one. There is no question that the start of the current decade in the Gregorian calendar was an historic year. The predominant headlines were the coronavirus pandemic and the US elections. Even in the numeric sense, we lived through a year that occurs once in a hundred years, where the first two numbers match the second pair of digits, think about 1919, 1818 and so on. It was the intensely global nature of the year 2020 and the shared intent on ‘turning the page’ that prompted my initial curiosity to collect some traditions from friends and family as I noted my observations in the context of social anthropology. The assemblage is a collage of cultural snapshots around the world that highlights differences and similarities connected to a particular event or celebration. The wide range of symbolic rituals from domestic cleaning, getting a hair cut, to cooking a whole slew of food items aim to a singular common wish for prosperity and health in the coming year. The experience of the year 2020 is extraordinary in that the worldwide phenomenon of Covid-19 is imprinted on our collective human memory. Frequently described as the year that changed everything, 2020 is believed to have long lasting impact in all areas: health, education, politics, economy, markets. However, in my view, the New Year traditions shared by many cultures underscore a common theme of ‘luck’ – a favorable future that is typical for all endings that precede beginnings. Symbolism expresses that in a variety of rituals, old and new. To paraphrase Vern McLellan, an American author, what you expect to be brought depends a great deal on what you bring. You may well be a believer that we are in a continuum of going on. Yet the common recognition and belief say that there are better days ahead that we leave behind. To get there, some practice mindfulness of intent, others observe traditions passed on from generations and a few even start their own.

Albanian Byrek and Food Symbolism – In Albania, I grew up with the ritual of the New Year’s Day homemade cheese or spinach filled byrek. While the adults prepared the thin flaked dough pastry, they placed a coin in its sheets before baking it. Before serving each family member, one of the adults would slice it still on the pan. My ‘duty’, as the youngest, was to name which slice would go to which member, without looking at the pie. I remember shouting out: Mom, Dad, my sisters’ names and so on, as I secretly wished that the piece with the coin would be mine. The excitement of finding who got the coin and therefore the assurance of “a whole good year” would build up around the table. Sometimes seconds would go by as we all chewed through the slice with anticipation. Then we would start joking that maybe someone ate it accidentally. Admittedly we had to be careful not to bite too hard into the slice for fear of chipping a tooth. The person who found the coin was cheered on and congratulated. Years later, the fillo pastry is store-bought rather than handmade, the Albanian leke is replaced by an American coin, and our kids took turns in completing the “duty” assigned to the youngest family member. Yet throughout the decades of living in the US, our family still observes the byrek tradition of the New Year’s Day.

The menu variety depends on what is available in the season but the symbolism is constantly tied to prosperity and well-being, for example eating black-eyed peas, hog jowls and corned beef and cabbage is believed to bring good luck. In Spain, everyone has a grape with every one of the 12 bell strikes. Every TV network connects with the clock tower in Puerta del Sol, Madrid, where thousands of people gather to welcome the New Year. This relatively young tradition that started in 1895 has gained immense popularity. Spaniards believe that eating the 12 grapes at the same pace means you will have prosperity in the upcoming year. In keeping with an old ‘PA Dutch’ (German) tradition, on New Year’s Day, they always eat roast pork and sauerkraut for good luck in the new year.. It is usually served with mashed potatoes and applesauce and horseradish for the pork. The popular belief is that it ensures good luck in the new year. In some households, the favorable fortunes for the coming year requires that the first male to enter the house eats some herring. Some families with a Welsh background are set on eating black-eyed peas and greens, as their way to ensure prosperity, whereas others observe the tradition of serving corned beef and cabbage on New Year’s Day every year as a nice meal to start off the new year right and less cliche. For a more straightforward correlation, some cultures just keep bread and money on the table on New Year’s Eve, to ensure you have enough food and money for the new year.

According to a Portugal tradition, eating 12 raisins all together at the same time and making a wish that becomes a resolution for the new year, is a good way to celebrate. Food is a common theme around the world that usher in the new year with fancy dinners with friends or family, champagne, and someone special to kiss and hug.

The Water Metaphor – It is a Cuban family tradition to fill a pot with water and dump it on the street at the stroke of midnight as to clean your house of negative energy. At the stroke of midnight, some throw a glass of water out the front door of the house while taking 10 sips of champagne. It is believed to take all the bad out of the house and one’s life.

 

Mindful of Clothing – Wearing yellow underwear for the new year is supposed to bring good luck. Also making a dummy out of cloth, dressing it with old clothes as a way of representing the old year and then burning it at the turn of the new year is meant to begin the new year with a new page. For some, washing clothes on New Year’s Day forebodes or invites tragedy in the upcoming year.

Auld Lang Syne – The traditional song for ringing in the New Year in almost every English speaking country in the world is Auld Lang Syne. No wonder some celebrate by singing the lyrics attributed to Robert Burns. Arching back from 1780s, it has become the world’s anthem of the New Year. The message of the song: “Should old acquaintance be forgot, and never brought to mind?” is about preserving old friendships. In apparent contrast with some who like to start the year with a lovely tune of “old time sake”, others just go outside at midnight banging on pots and pans with a spoon. The meaning of the noise-making is connected to scaring away bad spirits. In some cultures, the person with the darkest hair has to go out the back door and enter the front door carrying a loaf of bread for good luck in the next year.

 

Making a Wish – Some collect loose change and at midnight make a wish for prosperity and throw the money out of the front door as fast as possible. According to popular belief, every year that you do this ritual, you may come into some draining events, but you will always have enough money to get by.

 

Baby Powder, Haircut as Attribution of Birth – In Fiji it is tradition to throw water balloons and cover your friends with baby powder on New Year’s Day. Water balloons are just fun, and baby powder, is symbolic of being a newborn. In Chinese tradition, the cutting of the hair should be done before the turning of the year. Hair in Cantonese or Mandarin is a homonym with the word ‘wealth,’ so cutting your hair during the new year period means parting ways with your wealth. It is customary not to gift people shoes for new years. ‘Shoes’ is a homonym with the sound of sighing in Chinese, so gifting someone shoes for New Year’s means they’ll be sighing all year.

 

Open Door Significance – For a tradition that is passed on for at least 60 years, at midnight, one opens the back door to let the old year out and the front door to let the new year in. And if there’s only one door, a window will do.

 

Jumping Reinterpreted – There is a tradition of jumping over wallets on New Year’s Eve for good luck. For those who live near water, they keep up with the old ritual of jumping seven ocean waves. Some remember that in the days of their childhood they used to stand on the coffee table or a chair and jump into the New Year when the clock hit midnight. Years later, while unable to jump, they hop at midnight before going to bed. At least the new year started with some form of exercise for those of us who are not into fitness.

 

The Cleaning Symbolism – There is a southern Italian tradition of wearing a pair of new, red underwear. on. In Scotland, the house must be cleaned top to bottom. Everyone must shower and put clean clothes on close to midnight. They leave a piece of cake by the front door for the first footer (they must be a tall, dark-haired person) to cross the threshold. Sitting by an open window at midnight, they listen for the bells or the town hall clock ringing in the new year. It is believed that you and your home will be clean all year, and the first footer brings luck to the home.

Starting a Tradition One does not need to be bound by any settled rituals. Instead starting your own tradition may help deal with the extraordinary year we passed. For some it is as easy as making a big bowl of popcorn, pouring a glass of wine, and gathering your pets (if any), to watch Marx Brothers movies. Such inventions may stem from childhood days when parents would host a poker party and banish kids to their bedrooms with a little black-and-white TV playing Marx Brothers Movies marathon.

I presented this collection of a wide range of traditions, personal or collective, centering around the concept of prosperity and health- two areas which were broadly affected by the worldwide pandemic. There is renewed interest in our well-being and how we get there. The pathway might be to place emphasis on making renewing an intention and practicing beginning again.

Analistët në Prishtinë në siklet: Sikur janë duke e ndarë ,, tokën e babës,,(!) – Nga Skënder Karaçica

Në anën tjetër të ekranit

Analistët në Prishtinë në siklet:Sikur janë duke e ndarë,, tokën e babës,,(!).

Në të gjitha studio e TV-ve në Prishtinë,më analistë të njëjtë,sikur nuk kemi tjerë njerëz e kuadro(akademike,universitare,shoqëria civile dhe të fushave tjera)dhe,i shohim përditë dhe të njëjtit,kur e kur,flasin për aktulitetin politik të zgjedhjeve parlamentare ata i shohim në siklet:Zhurmë,marrja e fjalës,dhe me zhargon që më shumë ka të bëjë me jetën përtej bulevardit në Prishtinë dhe,sikur janë duke e ndarë,, tokën e babës,,(sic!).

Kur do të shohim debate më tone të kulturuar,të matura,profesionale dhe me një fjalor ashtu siç i ka hije kohës dhe shetit  të Kosovës…!

Kur do të shohim debate pa e ndarë ,,tokën e babës,,…?

Çikago,shkurt të motit 2021


Send this to a friend