Njëherë e një kohë ishte një princ që donte të martohej me një princeshë. Por kjo duhet të jetë një princeshë e vërtetë. Ai udhëtoi në të gjithë botën për të gjetur një, por kishte diçka që mungonte kudo.

Kishte princesha të mjaftueshme, por ai kurrë nuk e dinte nëse ata ishin princeshat e vërteta. Kishte gjithmonë diçka që nuk ishte fare e drejtë. Ai u kthye në shtëpi dhe ishte shumë i trishtuar sepse donte të kishte një princeshë të vërtetë.
Një mbrëmje filloi një mot i tmerrshëm; ajo flakëronte dhe bubullonte, shiu ra dhe ishte e tmerrshme. Atje ai trokiti në portën e qytetit dhe mbreti i vjetër shkoi për ta hapur.

Ishte një princeshë që qëndronte jashtë portës. Por si u duk ajo shiu dhe moti i keq? Uji ra poshtë flokët dhe rrobat e saj, vrapoi në këpucët e këpucëve dhe përsëri në thembër përsëri. Ajo tha se ishte një princeshë e vërtetë.

‘Po, ne do ta njohim atë tashmë!’ mbretëresha e vjetër mendoi, por ajo nuk tha asgjë, hyri në dhomën e gjumit, hoqi të gjitha shtratin dhe e vendosi një bizele në dyshemenë e shtratit. Pastaj ajo mori njëzet dyshekë, i vuri ato në bizele dhe pastaj njëzet copëza në krye të dyshekëve.

Këtu princesha duhet të gënjejë gjithë natën. Në mëngjes ajo u pyet se si ishte lejuar të hante.

“Oh, tmerrësisht keq!” Tha princesha. “Nuk i kam mbyllur sytë shumicën e natës! Perëndia e di se çfarë ka qenë në shtratin tim. Unë vë në diçka të vështirë, kështu që unë jam i gjithë kafe dhe blu të gjithë! Është e tmerrshme! ”

Nga kjo mund të shihet se ajo ishte një princeshë e vërtetë, pasi ajo kishte ndjerë bizele përmes njëzet dyshekë dhe njëzet copëza. Askush nuk mund të jetë aq i ndjeshëm, përveç një princeshe të vërtetë.

Pastaj princi e mori për grua, sepse tani e dinte se kishte gjetur një princeshë të vërtetë. Dhe bizele erdhi në Kunstkammer, ku ende mund të shihet nëse askush nuk e vodhi atë.

Shiko, kjo ishte një histori e vërtetë!