VOAL

VOAL

Please Wait ...
0%

Panik në gjykatën greke, kush është shqiptari që mori peng 13 persona dhe tentoi të vriste “hasmin”

By | May 18, 2018

Komentet

Doli në qarkullim libri “THIRRJE NGA SHPIRTI” i autorit Florim Zeqa

VOAL – Këto ditë doli nga shtypi libri “THIRRJE NGA SHPIRTI” i autorit Florim Zeqa, i cili është vazhdimësi e librit të parë publicistik “NJOHJA E VONUAR”, botuar në “Lena Graphic” në fund të tetorit të vitit të kaluar. Ky libër është përmbledhje e shkrimeve të botuara nga data 11.02.2014 deri më 11.05.2015në gazetën “BOTA PRESS” dhe portalet; Kosova info, VOAL-Zeri i shqiptarëve, Gazeta ora, Shqiptari i Italisë, International post, Toskana press, Standardi.eu, Revista Drini, ALBwebTV, Zemra Shqiptare, Rugova press, Akllapi.net dhe Tetova sot.
“THIRRJE NGA SHPIRTI”, përveçse një dëshmitar i një periudhe kohore, është thirrje e sinqertë drejtuar shpirtërave të robëruar për t’u liruar nga uzurpatorët e lirisë, puthadorët dhe lakmitarët e pushtetit.

“A-MOL”-i, storie suksesi dhe e përfaqësimit dinjitoz të Kosovës në arenën ndërkombëtare – Fotoreportazh nga Florim Zeqa

Në qytetin e vogël Bled (Slloveni), por me bukuri të rralla, me një liqen i cili e ka në mes ishullin panoramik shumë tërheqës për vizitorë. Pikërsiht në këtë vend magjepës nga data 17-22 Korrik 2018 u organizua festivali ndërkombëtar për fëmijë “Blejski zlati mikrofon” apo “Bled Golden Mikrophone”.
Në mesin shumë vendeve të botës, për herë të parë ka marrë pjesë edhe Festivali i Këngës për Fëmijë “A-MOL” nga Ferizaj (Republika e Kosovës).

Në edicionin e 5-të të Festivalit Internacional “Bled Golden Microphone” në Bled, Kosovën e përfaqësuan gjasht vajza.
Edhe pse ishte një konkurencë e fortë prej 120 garueseve, vajzat nga Kosova arritën t’i fitojnë dy çmime prestigjioze. Anisa Shabani e rrëmbeu çmimin e dytë të festivalit, ndërsa Erta Qerimi u shpërblye me çmimin “Përformanca më e mirë”.

Vlenë për të theksuar se dy çmimet e vajzave nga Kosova janë rezultat i punës së palodhshme të Drejtoreshës së Festivalit “A-MOL”, Znj. Anduena Tahiri, e cila me vullnet e përkushtim të madh, me forca vetanake pa ndihmën e askujt ka arritur deri tek sukseset e mëdha dhe mbresëlënëse për një vazhdimësi të gjatë e të sukseshme në karrierën e saj.

Për vetëm dy vjet nga themelimi i Festivalit të Këngës për Fëmijë “A-MOL” në Ferizaj me 2016, ka arritur të organizoj 2 festivale. Me prezantimin e parë në arenën ndërkombëtare, Anduena i arriti dy çmime ndërkombëtare, të cilat i hapen rrugë të mëdha drejt sukseseve të reja.

Pas suksesit të arritur në Festivalin Internacional “Bled Golden Microphone” në Bled, “A-MOL” , Anduena ka marrë ftesa për pjesëmarrje edhe në shumë festivale të tjera si; në Festivalin Internaciaonal “Tra la la” në Ohër (Maqedoni), ku do të jenë pjesëmarrëse 33 shtete të botës, pastaj ftesa për të përfaqësuar Kosovën me talent të rinjë edhe në Rumani, Qeki, Maltë, Bulgari e Itali, etj.
Për më tepër se kaq, në festivalin e Ohrit, Drejtoresha e “A-MOL”-it, znj. Anduena Tahiri ka marrë ftesën për të qënë pjesë e jurisë profesionale të festivalit.

Pas sukseseve të fundit, Festivali “A-mol”-i e ka marrë formën e një festivali të nivelit të lartë të përmasave ndërkombëtarë, ku falë “A-MOL”-it fëmijët, të rinjët dhe të rejat e talentuara nga Kosova e kanë mundësinë e arritjes së sukseseve edhe në arenën ndërkombëtare.

Për arritjen e sukseseve të larta në nivel ndërkombëtarë, përveq vullnetit, punës dhe përkushtimit të madh, nevojiten edhe mjete financiare. Përderisa Festivali Internacional “Bled Golden Microphone” në Bled, ka qënë i organizuar dhe mbështetur nga Ministria e Kulturës së shtetit slloven, Festivali “A-mol”, nuk e ka pasur privilegjin e mbështetjes as nga komuna e Ferizajit dhe as nga Ministria e Kulturës e Republikës së Kosovës.

Siq duket kësaj radhe, më me fat ka qënë Erta Qerimi, e cila ishte ndihmuar nga Kryetari i Komunës së Vitisë, z. Sokol Haliti. Ajo e emocionuar pas marrjes së çmimit, ishte shprehur kështu; “E dashur Kosovë, sot unë vajza jote në mesin e shumë shteteve në festivalin internacional „Bled Golden Microphone „ arrita që të marr çmimin „ Performanca më e mirë“,…”Faleminderit Kryetarit të Komunës time z. Sokol Haliti , profesor Hekuran Bllaca dhe profesoreshes time Anduena Tahiri e cila nuk u lodh asnjëherë, e cila natë e ditë më qëndroi pranë, duke më mësuar se si të interpretoj live, dhe falë saj, unë arrita deri këtu dhe jam falenderuese gjatë gjithë jetës time” .
Ky falenderim i Ertës, është dëshmi, se sa me vlerë shumë dimensionale është ndihma nga institucionet e shtetit për talentët rinjë.

Nga biseda me Drejtoreshën e “A-MOL”-it, mësuam për sukseset në “Bled Golden Mikrophone”, planet në të ardhmen dhe vështirësitë me të cilat përballet Festivali “A-MOL”.
“Ne e përfaqësuam vendin tonë në mënyrën më të mirë të mundshme, është kënaqësi që ia dolëm edhe të triumfojmë në një konkurencë të fortë. Vajzat ia zbardhën fytyrën Kosovës. E lehtë është të marrësh pjesë, por të korrësh suksese është e punë e vështirë.
Në punojmë pa fjalë, sepse kemi vullnetin, guximin, përgatitjet, nxënësit e talentuar e mbi të gjitha profesionalizmin, andaj dhe suksesi i nxënëseve është i merituar”, përfundon Profesoresha Anduena Tahiraj.

Vlenë për të theksuar se, në mbështetje të vajzave nga Kosova në Festivalin “Bled Golden Mikrophone” në Slloveni, krahas pjesëmarrjes së shumë bashkatedhetarëve në këtë festival, të pranishëm ishin; Heset Ahmeti (Kryetar i Shoqatës “ILIRIA” në Kopër-Slloveni) dhe Shpresa Kameraj (Kryetare e “FONDACIONI DUKAGJINI-AUSTRI”).
Përveq trofeve të fituara, vajzat nga Kosova, Erta Qerimi dhe Anisa Shabani, i moren edhe ftesat për të përfaqësuar Kosovën në Festivalin e Muzikës për Fëmijë në Rumani.
Uroj që ky shkrim të shërbejë për sensibilizimin e MKRS-së në Qeverinë e Kosovës dhe DKRS-Ferizaj, që të mos u mungoj ndihma vajzave dhe Festivalit “A-MOL” në aktivitetet e radhës në arenën ndërkombëtare, e në veqanti për në Maltën e largët, ku përveq pjesëmarrjes së vajzave, Drejtoresha e Festivalit “A-MOL” është caktuar të jetë anëtare e Jurisë së Festivalit “Singer Stage”.

LETËR E HAPUR DREJTUAR STRUKTURAVE VENDIMMARRËSE TË LDK-së

 

            DREJTUAR STRUKTURAVE VENDIMMARRËSE:

            KRYESISË DHE KËSHILLIT TË PËRGJITHSHËM TË LDK-SË;

            DEPUTETËVE TË LDK-SË;

            KUADROVE NË KOMUNA, PËRFSHI EDHE KËSHILLTARËT KOMUNALË E TJERË:

     Prej disa muajve vazhdon aksioni për sigurimin e parave, për ndërtimin e Parkut Memorial “Dr. Ibrahim Rugova”, në fshatin e origjinës, Malaj të Rugovës. Memoriali është projektuar nga inxhinier – arkitekt Blerim Bajraktari. Për realizimin e këtij projekti, është krijuar Këshilli Iniciativ, i kryesuar nga Sali (Jahë) Lajçi si dhe nënkëshillat, në Mërgatë. Aksioni nismoi me Shoqatën “Sali çekaj”, në Zvicër, e pasuar nga Shoqata simotër “Sali Çekaj”, në Bavari – Gjermani dhe Dega e LDK-së në Gjermani, për të vazhduar me Degët tjera dhe Shoqata e klube të tjera.

     Përgjatë aksionit po ndeshim me pyetjen legjitime të donatorëve vullnetarë: “Pse heshtin strukturat vendimmarrëse të LDK-së: Kryesia, Këshilli i Përgjithshëm, deputetët, drejtuesit komunalë, me kuadrot dhe këshilltarët komunalë të zgjedhur?! Sepse, të përmendurit janë përfituesit e parë nga LDK-ja, rrjedhimisht, nga kryetari Rugova.

     Kontributi, për Memorialin në fjalë, ka karakter individual dhe vullnetar. 

     Këshilli Iniciator, por, edhe nënkëshillat, për ndërtimin e Parkut Memorial “Dr. Ibrahim Rugova”, kanë pasur ofërta nga parti politike, (jo LDK-ja), dhe individë-firma, për ta realizuar komplet veprën në fjalë. Por, ne, i kemi refuzuar ofërtuesit, duke i falenderuar për gadishmërinë e shprehur. Thjesht, kemi parapëlqyer kontributet individuale të donatorëve vullnetmirë.

      Respekti, dashuria për themeltarin e shtetësisë të Kosovës, Presidentin e Përjetshëm, Dr. Ibrahim Rugova, nuk është eterike, duke e shprehur vetëm me fjalë. Por, ky respekt dhe kjo dashuri duhet të lëndëzohet, në rastin konkret, me kontributin individual për aksionin, tashmë, të bërë publik.

     Aksioni ende vazhdon. Kompletimi, begatimi i Memorialit, me objektet shtesë, është në vartësi të donatorëve.

     Urojmë të mos zhgënjehemi nga strukturat, kuadrot dhe bartësit tjerë të funksioneve të LDK-së!

              Përshëndetje nga:

               SAIM TAHIRAJ, kryetar I SHOQATËS  “SALI ÇEKAJ”, NË ZVICËR;

              OSMAN FERIZI, kryetar I SHOQATËS “SALI ÇEKAJ”, NË BAVARI, GJEMANI; 

              ALBANEZ MURIQI, veprimtar i AUTORIZUAR NGA KËSHILLI QENDROR PËR AKSi0NIN; 

              IDRIZ ZEQIRAJ, kryetar I KOMISIONIT PËR INFORMIM I DEGËS TË LDK-SË, NË GJERMANI.

Ligji i ri për mërgatën në procedurë e hap rrugën për investime nga jashtë – Nga HYSEN IBRAHIMI

Prishtine, 20 korrik 2018,
Ministria e Diasporës dhe Investimeve Strategjike e Kosovës do të mbështesë mërgatën me të gjitha mundësitë që ka. Me ligjin e ri që është në procedurë të hartimit dhe miratimit, parashihen lehtësira, sidomos për investitorët nga mërgata dhe jo vetëm. Zëvendësministri Arian Daci, gjatë një takimi që ka pasur me një delegacion të Shoqatës së Shkrimtarëve dhe Artistëve Shqiptarë “Papa Klementi XI Albani” nga Suedia, ai u përqendruar tek lehtësirat që janë krijuar për investitorët që nga janari i këtij viti. Ai ka theksuar se Kosova ka nevojë për mërgatën, por edhe për investitorë të tjerë. “Qeveria e Kosovës dhe ministria e diasporës ka ndërmarrë disa vendime që kanë të bëjnë me lehtësira për investitorët. Çdo ditë ka palë të interesuara, të cilat dëshirojnë të informohen rreth investimeve. Jemi duke u munduar që përvojën e mërgatës sonë, e cila është shkolluar dhe ka punuar jashtë, ta kthejmë në Kosovë, ta kthejmë dijen dhe kapitalin e saj. Kosova ka nevojë për mërgatën tonë, o sot o kurrë”, tha zëvendësministri Daci.
Ndërkaq, anëtarë të SHSHASH “Papa Klemneti XI Albani”, u interesuan për mënyrën e funksionimit të ministrisë së mërgatës dhe përkrahjes konkrete që ajo ofron për subjektet në mërgatë.


Kryetari Hysen Ibrahimi, pasi tregoi punën dhe formatin e shoqatës që drejton, tha se është i nevojshëm një komunikim më i mirë dhe më i rregullt me ministrinë e mërgatës me qëllim të funksionimit dhe prezantimit më të mirë të trashëgimisë dhe vlerave kulturore në mërgatë, por edhe në veprat që botojnë. “Kultura është ambasadori më përfaqësues i një kombi kudo që shkojmë. Duke prezantuar kulturën identifikojmë vetvetën dhe bëjmë dallimin nga të tjerët, me një traditë dhe kulturë të pasur që kemi”, tha z. Ibrahimi në takimin me zëvendësministrin Daci.
Ai theksoi nevojën për një bashkëpunim dhe mbështetje konkrete, në mënyrë që t’i planifikojnë punët dhe t’i shtyjnë ato përpara. “Këtë vit e kemi botuar vëllimin numër 9-të të Thesarit Kombëtar të Mërgatës Shqiptare. Kemi dy ngjarje që do t’i shënojmë këtë vit: 140 vjetorin e Lidhjes së Prizrenit në Prizren dhe 550 vjetorin e vdekjës së Skënderbeut në Lezhë. Përmbajtjet e këtyre manifestimeve i shkruajmë, i botojmë, do t’i përkthejmë edhe në gjuhën suedeze, që të shohë populli mik suedez se populli shqiptar paska ngjarje të rëndësishme historike, siç është Lidhja Shqiptare e Prizrenit”, arsyetoi Hysen Ibrahimi. Ai tha se mërgimtarët kudo që jetojnë, edhe ata në Suedi, frymëzim të punës dhe veprimit i kanë pasur rilindasit dhe Lidhjen Shqiptare të Prizrenit.
Mone Juniku, anëtare e kryesisë së SHSHASH tha se shoqata dhe anëtarët e saj punojnë me forca të veta, në përpjekje për të nxjerrë në dritë punën dhe veprimtarinë e mërgimtarëve. “Kjo punë është shumë e vështirë, por fal vullnetit të të gjithëve, ne nuk kursejmë asgjë, po arrijmë t’ia dalim disi”, tha Juniku. Ajo kërkoi nga zëvendësministri përkrahje konkrete të institucioneve të Kosovës për SHSHASH “Papa Klementi XI Albani” në Suedi, duke thënë se, pavarësisht sa është punuar e botuar deri tani, kjo shoqatë iu ka mbetur borxh shumë mërgimtarëve veprimtarë, sepse deri tani ka qenë e pamundur të përfshihen të gjithë ata që meritojnë, për shkak të mungesës së fondeve.
Ndërkaq, Rrahman Rrahmani, anëtar tjetër i kryesisë së SHSHASH, kërkoi të dijë nëse ministria është në gjendje të ndihmojë projektet e shoqatës, duke theksuar rëndësinë dhe përmbajtjen e librit “Thesar Kombëtar i Mërgatës Shqiptare” në 9 vëllime të tij. Ai tha se ky libër është shpërndarë në 272 Biblioteka në gjithë Suedinë.
Zëvendësministri i drejtësisë Arian Daci, tha se buxheti i ministrisë është vetëm 2 milionë euro, por do të ndihmojë secilin projekt të rëndësishëm të mërgimtarëve shqiptarë, tha ai. Me këtë rast, ai bëri të ditur edhe përgatitjet që janë bërë për shënimin e “Ditëve të Diasporës”, të cilat përfshijnë aktivitete të ndryshme. “Ka me qenë një organizim më i madh këtë herë. Ka me pas aktivitete në gjithë komunat. Ndër aktivitete kanë me qenë kampet verore për fëmijë dhe një shkollë verore për fëmijët që shprehin dëshirë me ndjek ndonjë kurs aty”, tha Daci.
Ai bëri të ditur edhe planin e dy qeverive, të Kosovës dhe të Shqipërisë, më saktë dy ministrive përkatëse, që të hapin Qendra të përbashkëta të kulturës në mërgatë. Qendra të tilla do të investoheshin nga të dy qeveritë me një pjesëmarrje të barabartë. Qëllimi është që të unifikohet mërgata shqiptare ku do që jeton në vende të tjera. Tashmë ka nisur unifikimi i librave dhe literaturës për nxënësit shqiptarë në mërgatë. Ndërsa mësimi plotësues është i nevojshëm të zgjerohet në disa vende, tha Daci. Ai përmendi Zvicrren si shqetësim, ku tha se mësuesit paguhen për mësimin plotësues në gjuhën shqipe, por nxënësit shqiptarë nuk shkojnë në ato mësime. Ndërkohë, u zotua se ministria e diasporës do t’ia plotësojë kushtet mërgatës, sa i përket mësimdhënies apo mësimnxënies.
Sa iu përket hapjes së Qendrave të kulturës në vendet ku jetojnë shqiptarë, zëvendësministri Arian Daci u shpreh skeptik, nëse ato kryejnë misionin për të cilin hapen. Ndërkaq, kryetari i SHSHASH “Papa Klementi XI Albani”, Hysen Ibrahimi tha se duhet pasur kujdes për mënyrën e zgjedhjës së drejtuesve të atyre qendrave. Ai propozoi që bartësit e Qendrave të kulturës në mërgim, të zgjedhen përmes votës së fshehtë nga vetë përfaqësuesit e shoqatave që do të përbënin një Kuvend zgjedhor.
Në fund të takimit, Arian Daci bëri të ditur se në strategjinë e re të ministrisë “2019 – 2024”, do të sigurohet një hapësirë programore 24 orëshe në RTK, e cila do t’i kushtohet vetëm punës dhe veprimtarisë së mërgatës. “Këto janë përpjekje të vogla, në krahasim më atë që meritojnë mërgimtarët tanë”, tha Arian Daci.

NË BAVARI U FESTUA ÇLIRIMI I KOSOVËS – Fotoreportazh nga IDRIZ ZEQIRAJ

Grupi artistik i fëmijëve në vallëzim
 
 
     Lidhja Demokratike e Kosovës në Bavari, e kryesuar nga Idriz Zeqiraj, në bashkëpunim me Shoqatën “Rilindja”, në Mynih, me kryetar Bekim Gërvalla; Shoqatën “Sali Çekaj”, në Pfaffenhofen, me kryetar Osman Ferizi; Shoqatën “Abeja”, në Moosburg, me kryetar Xhemajl Hoxha, organizuan festën e Çlirimit të Kosovës.
 
     Intonimi i Flamurit Kombëtar dhe atij Dardan, nismoi manifestimin. Me heshtjen klasike, u nderuan dëshmorët dhe viktimat e luftës. Me kët rast u kujtua, me heshtje e nderim, edhe mjeshtri i madh i sportit, Fadil Vokrri, i cili, ditë më parë, u shua fizikisht.
 
     Shkollarja Fjolla Haziri, nga Shoqata “Sali Çekaj”, moderoi, mjeshtërisht, programin festiv. Ajo uroi mirëseardhjen të pranishmëve dhe ftoi në skenë veprimtarin veteran të çështjes kombëtare, njëherësh, edhe sekretar i LDK-së në Bavari, Mehmet Kokaj. Ai foli për etapat historike, në të cilat ka kaluar populli shqiptar, për ta gëzuar çlirimin në qershorin e vitit 1999.
 
     Në emër të organizatorëve, mysafirët dhe të pranishmit i përshëndeti kryetari i Nëndegës të LDK-së në Landau an der Isar, Tefik Jaha. Në mes tyre familjet e dëshmorëve, invalidët e luftës, luftëtarët e lirisë, veprimtarët veteranë të Mërgatës, të ardhur nga Landët tjera, si Mejdi Laçaj, Ajet Mehmeti, Mehmet Kokaj, Ahmet Kolgecaj, Xhevdet Muriqin, luftëtarin e Isuf Çetaj, si dhe të gjithë të pranishmit e tjerë.
 
     Zotëri Jaha vlerësoi lart kontributin që mërgimtarët kanë dhënë për mbijetesën e Kosovës, para, gjatë dhe pasluftës. Ai bëri thirrje se, pavarësisht dobësive aktuale, në administrimin ekonomik dhe politik të Kosovës, duhet të kemi besim se anomalitë aktuale do të tejkalohen, për ta vënë në binarët e duhur ekonominë dhe shtetin ligjor në Kosovë.
 
     Për rrjedhat historike të shqiptarëve, deri në çlirimin e Kosovës, referoi nënkryetari i Nëndegës të LDK-së në Mynih, njëherësh, edhe nënkryetar i Shoqatës Kulturore Bëmirëse “Sali Çekaj”, në Bavari, Blerim Cakiqi, titulluar: 
Nënkryetari i Shoqatës “Sali Çekaj”, Blerim Cakiqi
 
        Dita e çlirimit, kryefestë e Kosovës
 

     Gjurmët e historisë sonë të shkruar, datojnë qysh në lashtësi, me mbretërimin e paraardhësve tanë ilir, Teutës dhe Agronit. 

     Lavdia shënohet në Mesjetë, me kryeheroin Gjerj Kastrioti – Skënderbu, i cili i bashkoi principatat shqiptare dhe ngriti Flamurin Kombëtar, në Krujen krenare.

     Jehona e kësaj lavdie të bujëshme, do të dëgjohej edhe tej Shqipërisë tonë, deri në Evropën bashkëkohore. Me shuarjen fizike të Skënderbeut, Shqipëria u ripushtua nga forcat e errëta të Perandorisë Osmane.

    Revoltat, protestat e shqiptarëve, në shekullin 18-të dhe gjysmën e parë të shekullit 19-të, kishin më shumë  karakter ekonomik se sa politik.

    I pari organizim kombëtar politik, me tendencë përshkallëzimi dhe të zgjimit të ndjenjës atdhetare gjithëshqiptare, ishte Lidhja Shqiptare e Prizrenit, në qershorin e vitit 1878, në Prizren.

     Triumfoi e mira dhe më 28 Nëntor 1912, në Vlorë organizohet Kuvendi Kombëtar, i prirë nga Plaku i urtë Ismail Qemali, i cili ngriti Flamurin Kombëtar dhe shpalli Shqipërinë e pamvarur dhe sovrane. 

    Lufta e Parë Botërore dhe ato Ballkanike rrënuan të gjithë atë që ngriti në Vlorë Ismail Qemaili me shokë. 

 

     Kongresi i Lushnjës, më 1920, ringjalli, sërishmi, shpresat gjithëshqiptare.

    Lufta e Dytë Botërore, bashkim-vëllazërimi me popujt jugosllavë, Konferenca e Bujanit, në Malësinë e Gjakovës, ishin një mashtrim i madh për shqiptarët e Kosovës

    Demonstratat studentore në vjeshtën e vitit 1968, kërkesat e vendosura të intelektualëve të Kosovës, sollën disa suksese: ku realizuan përdorimin e Flamurit Kombëtar, hapjen e Universutetit të Prishtinës, autonominë lokale të Kosovës, të ligjësuar me amandamentet kushtetuese të vitit 1974.

     Vitet e `80-a, pas shuarjes së Titos, nacionalizmi serb, duke përfituar nga demonstrimet studentore të viti 1981, filloi revanshin kundër-shqiptar.

     Më 1989 suprimoi edhe autonominë e fituar më 1974. Pakënaqësia gjithëpopullore, kaloi në revoltë të hapur. Minatorët u ngujuan në zgafellë; studentë dhe nxënës, të mbështetur nga populli, mbushëm bulevardët dhe rrugët e Kosovës.

    Ndërkohë, intelektuali i kompletuar, Dr. Ibrahim Rugova, themeloi partinë e parë pluraliste në Ballkan, Lidhjen Demokratike të Kosovës.

 

     Me radhë, krijoi Institucionet paralele të Kosovës, resorët vitalë për informim e mbrojtje, arsim, shëndetësi, financa dhe të tjerë.

    Me nismën e LDK-së, Kuvendi i Kosovës shpalli Deklaratën e Pavarësisë, më 2 korrik 1990;

    Më 7 shtator proklamohet Kushtetuta, në Kuvendin e mbajtur në Kaçanik; një vit më vonë organizohet Referendumi, për ta zgjedhur Prsidentin e Kosovës. 

    Për një dekadë përndjekje represive të shqiptarëve, nga pushtuesit serbo-sllav.

    Sulmi provokues, i treti me radhë, solli masakrën mbi familjen Jashari, pas Qirezit e Likoshanit.

Kështu që Lufta nuk kishte alternativë tjeter.

    Bërthama ushtarake e krijuar më 1991, nga Dr. Ibrahim Rugova, emëruar Forcat e Armatosura të Republikës të Kosovës, u mobilizua me oficerë të larguar nga Armata Jugosllave.

    Edhe Lëvizja për Republikën e Kosovës kishte punuar në këtë drejtim. Por, puçi në Kryesinë e Lëvizjes, përmbysi të gjitha planet.

Megjithatë, individë dhe grupe luftëtarësh, u futën në Kosovë. 

      Ndërkohë, djemtë e Kosovës, të stërvitur ushtarakisht në Shqipëri, sipas një marrëveshje në mes të presidentëve të Shqipërisë dhe të Kosovës, përkatësisht, Ramiz Alisë dhe Ibrahim Rugovës, u vunë në krye të çetave: Sali Çekaj në Dukagjin, Hamëz e Adem Jashari në Drenicë, Zahir Pajaziti në Llap e Gollap, Ahmet Hoxha në Anamoravë e Karadak.

 

   Lufta në Koshare, e organizuar nga oficerët e karrierës, realizoi thyerjen e kufirit ndërshqiptar, ku Heronjtë Sali Çekaj dhe Agim Ramadani, me shokë, thyen mitin serb.

    Sot e 19 vjet më parë, kudo në Kosovë, u rindez edhe një herë flakadani i shpresës për jetën e lirinë, pas përballimit me sukses të një kërcënimi brutal e barabar serb, që synonte shfarosjen e kulturës e qytetarisë shqiptare.

     Ushtria Çlirimtare e Kosovës, bashkë me popullin tonë martir e të papërkulur, me 12 qershor të vitit 1999, stolisën shtegun e përgjakur të historisë sonë, me ngjyrën e ndezur të triumfit.

    Pra, ishte Pakti-NATO, i prirë nga SHBA -, me aleatë e saj, i cili realizoi dëbimin e ushtrisë fashiste Serbo-Sllave, njëherësh, edhe çlirimin e Kosovës.

    Ne nuk e harrojmë asnjëherë ndihmën dhe kontributin e vendeve mike, me në krye SHBA-në, dhënë në arritjen e lirisë dhe shtetësisë sonë.

Përjetësisht mirënjohës luftëtarëve dëshmorë dhe atyre të mbijetuar; përkujtim të përjetshëm për të gjitha viktimat e luftës si dhe falenderim e mirënjohje, brez pas brezi të shqiptarëve, për Aleancën Ushtarake NATO-n, çliruese faktike të Kosovës.

 

    Lavdi të gjithë të rënëve për liri!

    Gëzuar për jetë e mot Dita e Çlirimit të Kosovës!”

    Moderatorja e talentuar, Fjolla Haziri, e shpallë të përfunduar pjesën e parë të programit dhe, në pjesën e dytë, fton grupin artistik të fëmijëve të Shoqatës “Sali Çekaj”, në Pfaffenhofen, nën drejtimin përgaditor të dy anëtarëve të Kryesisë të Shoqatës në fjalë, Rafet Muli dhe Shemsi Haziri, shfaqi një program tër përzgjedhur artistik.

Këngëtarja e zëshme shkodrane, Vida Kunora

     Këngëtarja e mirënjohur shkodrane, Vida Kunora, e shoqëruar nga sentisti Bekim Çaka, përformoi shkëlqyeshëm, me këngët e përzgjedhura patriotike, duke sjellur zëshëm melosin popullor, në sallën festive, në nderim të shënimit të Ditës së Çlirimit. Mërgimtarët festuan hareshëm dhe dinjitetshëm, për orë të tëra.

Përditshmëri të politikës shqiptare – Opinion nga Nue Oroshi

Edi Rama dhe Hashim Thaqi e vizituan idolin shpirtëror të tyre Erdogan kriminelin. Kjo vizitë po i ngjanë asaj vizitës lamtumirse që kishte organizuar dikur Behgjet Pacolli tek Gadafi. Madje edhe patën vallëzuar para tij. Kjo vizitë po i jep frytet shumë shpejtë. Në Prishtinë organizata e dyshimtë si organizatë terroriste me emrin TIKA,qe duhet te debohet nga Kosova dhe Shqiperia, e kishte planifikuar një demostratë.Tash të shohim se sa Haxhi Qamila e Olzi Jazegjia do të marrin pjesë në këtë marsh Erdoganist për rikthimin e neo otomanizmit në trojet shqiptare. Ka më teper se dhjetë vjet që jam duke i treguar rrugën shqiptarëve se ku është ka na dërgojnë këto liburni politike që kanë kryet në Anadoll,Beograd e Moskë. Turpi nuk hahët me kos. E Kosova dhe Shqipëria janë mbetur shtete pa zot shpie ku kullosin turq e shkije, pa e lënë anash as grekun i cili është duke na vjedhur detin.Fleni shqiptarët e mij fleni!

Skënderbeu, figurë legjendare e kombit shqiptar – Reportazh nga Florim Zeqa

Në qytetin antik dhe pitoresk të Villach-ut (Austri), nën patronatin e shoqatës shqiptaro-austriake “Fondacioni Dukagjini Austri” (FDA) me seli në Villach, në kuadrin e aktiviteteve për 550 vjetorin e Skënderibeut u mbajt tubimi kulturoro-shkencor “Viti i Skënderbeut”.
Tubimi u hapë me intonimin e himnit kombëtar shqiptar dhe atij austriak.
Pas intonimit të himneve, edhe hapja e këtij aktiviteti u bë në gjuhën shqipe dhe atë gjermane, përkatësisht nga kryetarja e “Fondacionit Dukagjini Austri”, zonja Shpresa Kameraj dhe anëtarja e shoqatës FDA, zonja Ulrike Zimmermann.

Më pas, moderatorja e këtij aktiviteti, zonja Shpresa Kameraj e mbajti fjalën hyrëse, fillimisht duke falenderuar të pranishmit për pjesëmarrje dhe përshendetur një nga një të gjithë mysafiret e nderit në këtë aktivitet.
Për historinë e Skënderbeut, në mënyrë kronologjike foli kryetarja SHKA “Ecim së bashku” me seli në Trieste, zonja Mardena Kelmendi, e cila më pas foli rreth unitetit të shqiptarëve, si kusht dhe mundësi e vetme për t’u përballuar me sfidat e shumta në emigracion. Ajo më tutje shtoi se, kombi është detyrë fisnike, ndërsa flamuri dhe gjuha, përveqse identitet, janë pasuri që duhet ruajtur me fanatizëm si vlera që kemi trashëguar nga të parët tanë.

Poashtu për historinë e Skënderbeut në gjuhën gjermane foli zonja Ulrike Zimmermann.

Më pas për një fjalë rasti u ftua kryetari i FNAI-it Prof. Ndue Lazri, i cili foli për rolin e Skënderbeut në mbrojtjën e shqiptarëve në njërën anë dhe civilizimit evropian në anën tjetër. Lidhja e Lezhës apo siq njihet ndryshe si Besëlidhja e Lezhës e organizuar nga Skënderbeu, ishte pikënisje për t’i lënë mënjëanë përçarjet dhe interesat personale të drejtuesve të principatave, për t’iu bashkuar interesit madhor kombëtar,…për t’i kthyer kështu namin kombit shqiptar, ku për 25 vite rresht i mposhti 24 komandant dhe sulltan të fuqishëm, për çka, nga ajo kohë, mbeti ai vargu i këngës; “Shqiptarët e kanë adet nga një pashë me e mbytë për vjet”.

Ndërsa, ambasadorja e paqës Vitore Stefa-Leka, përveqse foli me pietet të lartë për figurën e Skënderbeut, evokoj kujtime nga veprimtaria e saj në përiudhën e luftës çlirimtare në Kosovë.

Kryetari i nderit të UNIKOMB-it, zoti Selim Musaj, në fjalën e tij, ndër të tjera tha: ” Skënderbeu e shkroi historinë, na la neve një trashëgimi të gatshme”.

Kurse drejtori GVSH-së, zotriu Ndue Qokaj, ndër të tjera theksoi; “si njëri ndër popujt më të vjetër të kontinentit evropian, e kemi për obligim ruajtjen dhe kultivimin e gjuhës dhe traditave të bukura shqipe në Diasporë.

Kryetari i UNIKOMB-it me seli në Treviso, zotriu Agim Mulosmani, foli për nevojën urgjente të unifikimit të mërgatës, për të luftuar sindromën kancerogjene të ndarjes dhe përçarjes së shqiptarëve, si dhe luftimin e rrezikut permanent të asimilimit të gjeneratave të reja në emigracion.

I veqantë ishte prezantimi i studiuesit të ri shqiptar, të përmasave akademike zotriu Albert Gjoka (autor i disa librave), i cili theksoi se; “Skënderbeu luftoi dhe mbrojti shqiptarët dhe krishtërimin, gjë e cila na bënë të ndjehemi mirë si shqiptarë”, për të vazhduar tutje; “Studiuesit më të mëdhenjë të historisë së Skënderbeut, përveq Marin Barletit dhe studiuesve të tjerë shqiptar, janë edhe studiuesit e huaj si; gjerman, austriak, anglez, suedez, danez, etj”.

Më pas, fjala iu dha poetes së shquar shqiptare në Itali, zonjes Lumturie Plaku, e cila në mënyrë artistike përmes vargjeve të saj shprehu zjarrin e shpirtit të mërgimtarëve, që shpërthen si vullkan për dashurinë ndaj atdheut.

Analisti Florim Zeqa e vlerësoi lartë figurën e Skënderbeut, duke theksuar se kryeheroi ynë kombëtar Gjergj Kastrioti-Skënderbeu, hero i përmasave ballkanike, për 25 vjet rresht i rrëmbeu pushtetin perandorisë otomane.
Më mirë se çdo fjalë e thënë dhe varg i shkruar për Skënderbeun, flet Muzeu i Vjenës, i cili me pietet të lartë e mbanë Shpatën dhe Përkrenarën e Skënderbeut, dhe jo vetëm kaq, kudo dhe kahdo në metropolet evropiane, gjenë buste, lapidarë të shkruar dhe rrugë që mbajnë emrin e kryeheroit shqiptar.

Vlenë për të theksuar, se FDA për të gjithë të pranishmit e kishte përgatitur një koktej të pasur me ushqime, embëlsira të shijshme dhe pije të shumëllojshme ferskuese.

Në fund të këtij aktiviteti, FDA, ndau tre mirënjohje titull nderi artistik për presidenten e Grupit të Valleve “Shqiponjat” në Leco, zonjen Drita Qokaj, pastaj presidentin e SHKA “17 Shkurti” në Baden (Austri), zotriut Tahir Turkaj, si dhe çiftit Arif e Fatmira Musa, drejtues të Grupit të Valleve “Bajram Curri” dhe SHKA “Tingujt e Zemres” me seli në Conegliano (TV).

Përmbyllja e këtij aktiviteti ishte e rezervuar për programin artistik, të përgatitur nga Grupi i Valleve “Shqiponjat” nga Leco dhe Grupi i Valleve “Bajram Curri” dhe SHKA “Tingujt e Zemres” nga Conegliano (TV), të cilët ekzekutuan për mrekulli valle me motive nga të gjitha trevat e Shqipërisë.
Padyshim, ajo që elektrizoi të pranishmit në sallën e bukur ishte valltarja e re, por shumë e talentuar Stella Qokaj, vajza e veprimtarit Ndue Qokaj.

Ishte ky një pikëtakim i dhjetëra shoqatave, krijuesve dhe artistëve, aktivistëve dhe veprimtarëve të devotshëm të çështjes kombëtare të ardhur nga pjesë të ndryshme të Evropës.

Ishte ky aktiviteti më i rendësishëm vjetor, i karakterit ndërshtetëror. Pjesë e këtij organizmi ishte komuna e Villach-ut, e cila përveq dhënjes gratis të sallës supërluksoze “Bamberg Salla”, ndryshe është salla historike e eventeve austriake në Villach…, kishte siguruar zërimin dhe e gjithë logjistikën përcjellëse dhe personelin e nevojshëm për mbarëvajtjen e këtij aktiviteti.
Ku jemi në këtë segment, pashmangshëm shkon një falenderim i sinqertë për autoritetet austriake, për mbështetjen në vijimësi të çëshjes shqiptare në Ballkan, mbështetje e konfirmuar edhe në aktivitetin për 550 vjetorin e Skënderbeut.

Shpresa, ky emër sinjifikativë për shqiptarët, i trashëguar brez pas brezi, nga ky aktivitet u bë edhe sinonim i bashkimit shpirtërorë të shqiptarëve në Diasporë.
Fondacioni Dukagjini Austri, edhe pse shoqatë e re, ambiciet i ka të mëdha. Kryetarja Shpresa me bashkëpunëtoren e saj, Sulltane Zukaj (nënkryetare), për synim kanë shtrirjen e filialeve të saj edhe në qytetet e shteteve tjera evro-perëndimore të banuara me shqiptar.

Nga shoqatat dhe personalitetet që ishin prezente në këtë aktivitet, i veqojmë: Ariel Pajuni (shoqata “Albina” nga Pordenone), Hida Musaj, Basrije Shabani-Weger, mësuesja Flora Bajrami (“Shoqata e Gruas Kuq e Zi”-Villach), Muhamet Arifaj, Livia Kreuzer (nëna e kampionit Filip Kreuzer në Eishockey-Hockey në akull), komandant z. Ram Hasanmetaj, Pirro Qendro, Frida Vokopola, Antoneta Nushi (kryetare e shoqatës “Mëma e Mirësisë”-Tiranë), avokatja Ermira Zhuri, poetja Lumturije Fortuzi, Lulzime Dika, Fatmira Hysenaj-Musaj, Iliriana Ishmi-Pajuni e shumë të tjerë.

FALEMINDERIT QKSH MIGJENI, ËSHTË KËNAQËSI KUR NJERIU NDJEN SE VLERSOHET PUNA DHE REZULTATI I PUNËS KULTURORE NË MËRGATË – Nga Sokol Demaku

 

Qërshor muaj i realizimit të proejkteve të mëdha të Ansamblit të valleve të Qendres Kulturore Shqiptare Migjeni në Borås të Suedisë. Këtë vit si asnjë here më parë anëtarët e kësaj Shoqate kulturore të mërgatës sonë ishin nder më aktivet në prezentimin e kulturës shqiptare në mërgatë dhe ate përmes prezentimit të gjuhës, këngës dhe valles shqiptare. Mund të thuhet në këtë shenim gazetaresk se sot për sot këta djem dhe vajza shqiptarë janë edhe ambasador të mirëfillt të prezentimit të kulturës sonë në Skandinavi dhe më gjerë.

Sot do flasim për një vepër të vogël por madheshtore të Krysisë së kësaj Shoqate kulturore, e që të jep të kuptosh se këtu me të vërtetë bëhet punë dhe puna e secilit anëtar vlersohet dhe çmohet për atë të arritur të vet QKSH Migjeni. Gjatë sezonit pranverror në Krysin e kësaj Qendre na thanë se kanë transmetua diku mbi 1500 minuta program në valët e Radio dituria, program i sajuar nga anëtaret e redaksisë së radios, cka të jep me kultua se me të vertetë bëhet një punë e madhe dhe me vlerë ne redaksinë e kësaj Radio. Në redaksi na thanë se tani janë më komod pasi që numri i atyre qe sajojnë programin e radios është shtuar me njerëz profesionist si gazetar, teknik në studio për çka thonë se ka kohë që e kanë ndje këtë nevojë. Thonë se janë të kënaqur edhe me degjueshmerinë e radios e cila është një ndër radiot në gjuhë të huaj që transemton program në rrjetin Radio difuziv suedez dhe në internet.

Kur është fjala të revista janë botuar pesë numra të revistës Dituria, me informacione nga kultura, gjuha dhe puna e mërgmkitarëve në mërgatë.

Është mbajtë me sukses Festivali i shatë i poezisë ”Sofra poetike Borås 2018” ku janë prezentua poetë me poezitë e tyre në shtaë gjuhë e nga viti i ardhm besohet se ku do jetë një Festiva ndërkombëtar ku do involvohet edhe qyteti Borås.

Por ajo çka është për tu lavdruar këtë vit është themelimi i Ansamblit të valleve në kuadër të QKSH Migjeni i cili ansambël për dy muaj pati dy paraqitje madhështore praa publikut suedez dhe ku u vlerësua për punën dhe kontributin në prezentimin e vallës dhe veshjes tradicionale shqiptare.

Duke u mbeshteturë në rezultatet e arritura dhe në kontributin e dhënë të anëtarëve të Ansamblit të valleve, Kryesia e QKSH Migjeni vendosi që për këta djem dhe vasha shumë të vyera dhe të cilët prezentojnë në mënyrë të denjë kulturën tonë në mërgatë tu bëjë një surprizë të vogël për të gjithë në regji të QKSH Migjeni dhe ate me një vizitë një ditore në ”Botën e Asatrid Lindgren” në Vimmerby.

Gjatë viztës në Vimmerby ne morëm opinonet e disa prej anëtarëve të kësaj shoqate edhe pse nuk ishin të gjithë, pasi që disa prej tyre veq më kohë kishin fillua pushimet verore në vendlindje, por na thanë se kjo ka vlerë dhe është një impuls që na shtynë që në të ardhmen të jemi edhe më aktiv në aktivitet e QKSH Migjeni dhe të bëjmë atë më të mirën për ruajten dhe prezentimit të kulturës sonë në mërgatë.

Udhëhqja e Ansamblit të vallëve Anxhela Ziso na tha me rastin e kësaj vizite në ”Botën e Asatrid Lindgren” në Vimmerby ” se ishte dicka e vecantë, sepse ja ku u kthyem serish në atë botën e fantazisë, në botën e fëmijëve. Falmnderit QKSH Migjeni, falmnderit të gjithë atyrë anëtareve që kan kontribua në këtë drejtim.

Edhe redaktori i Radio Diturisë Bahtir Latifi ishte shumë pozitiv në këtë gjest të Krysisë së QKSH Migjeni, i cili u shpreh se po edhe ne kemi nevojë të njihemi me kulturën dhe traditën e vendit ku jetojmë dhe punojmë, sepse një ditë do ua prezentojmë bashkëkombasëve tanë sepse ja vlen të marrim mësim nga këta njerëz me një kulturë të gjërë. Faalmnderit të gjithë atyrë që na kanë mbeshtet, ndihmue dhe kanë kontribua në punën e QKSH MIgjeni që të jemi në këtë nivel të lart kulturor e artistik.

Të gjithë anëtarëve të QKSH Migjeni u uroj pushime të këndshme dhe cmallje në gjirin famiuljar!

Bjen kushtrimi që ngjall jetën e latë pezull Anton Çettën – Nga NUE OROSHI

Vendimi i Institutit Albanologjik të Prishtinës për mos aprovimin e kërkesës së Këshillit Organizues për vendosjën e lapidarit të profesor Anton Çettës para objektit të Institutit Albanologjik në Prishtinë, ka shqetësuar miljona shqiptarë pa dallim feje,krahine apo ideje.Ka shqetësuar mbarë shqiptarët atdhetarë që i thonë bukës -bukë e ujit-ujit, përveç shqipfolesve pansallavisto aziatikë të cilët tash janë duke punuar që Kosovën ta drejtojnë drejtë shkrepave të Anadollit. Njëri ndër këta shqipfolës është edhe drejtori aktual i Institutit Albanologjik të Prishtinës njëfarë Hysen Matoshi.Ky piun i rrjetit famëkeq talibanesk të Kosovës tash e tregoj fytyrën e vet të vërtetë.Edhe pse dihet botërisht se ky vendim vetëm është nënshkruar nga ky farë drejtori sepse është marrur krejt dikund tjetër dhe nga persona krejt të tjerë. Opinioni i gjerë duhet ta dije se mjetët për ngritjen e lapidarit të profesor Anton Çettës janë ndarë nga Institucionet e Kosovës,lapidari është i gatshëm por për momentin është i lënë pezull nga forcat e erreta pansllavisto- aziatike, të cilët e kanë okupuar Institutin Albanologjik të Prishtinës dhe janë duke luftuar për një orjentim kundër Evropian të Kosovës.Është brengosës fakti se edhe pse Komuna e Prishtinës ka dhënë fillimisht leje për vendosjën e lapidarit të profesor Anton Çettës para Institutit Albanologjik, kryetari i tashëm i Prishtinës Shpend Ahmeti, është terhequr nga vendimi i tij pas ankesës që ka bërë Instituti Albanologjik në krye me Hysen Matoshin për anulimin e vendimit të Komunës së Prishtinës për moslejimin e shtatorës së profesor Anton Çettës para Institutit Albanologjik. Me këtë kryetari i Prishtinës Shpend Ahmeti ka bërë një gabim të pafalshëm për anulimin e këtij vendimi. Ai duhet ta rikthej vendimin e parë në fuqi, dhe këshilli organizues i vendosjes së permendorës së prof. Anton Çettës ta shpejtoj procedurën e vendosjës së lapidarit të profesor Anton Çettës në vendin e vetë para Institutit Albanologjik. Anton Çetta pajtimtari i kombit shqiptarë sot është lanë as në tokë dhe as në qiell. Shqiptarët e Anton Çettës janë ndarë në dy taborre.Ata që e duan ngritjen e lapidarit të profesor Antonit para Institutit Albanologjik, si dhe ata që e kundërshtojnë ngritjen e permendorës së profesor Antonit. Është fatkeqësi se në të njejtën kohë kemi shqiptarët e orjentimit Evropian që duan profesor Anton Çettën, dhe ata të orjentimit pansllavisto-aziatik që nuk e duan profesor Anton Çettën.Me këtë e them lirisht se nuk ka mbetur pezull lapidari i profesor Anton Çettës por pezull ka mbetë orjentimi Evropian i shqiptareve në Kosovë, orjentim që dita – ditës është duke e humbur drejtimin e tij dhe është duke u mjegulluar.Për këtë veprim të këtij farë drejtori duhet reaguar menjëherë Ministria e Arsimit konkretisht Ministri Shyqeri Bytyqi duhet urgjentisht ta bëj pezullimin e këtij drejtori. Këtë çështje duhet ta merr në shqyrtim në mënyrë urgjente edhe Kryeministri i Kosovës Ramush Haradinaj i cili në mënyrë urgjente duhet që t’i kerkon raport me shkrim vartesit të tij në Ministrinë e Arsimit Shyqeri Bytyqit,e jo ti lëshoj mjete me shuma të larta dhe të paparashikushme pikërisht personit që e kundërshton lapidarin e Anton Çettës para Institutit Albanologjik siç beri ditë më parë keshillltari i Kryeminstrit Haradinaj ,Jahja Lluka duke përkrahur një drejtor të tillë të dhunshëm dhe duke quar dam mjete të shumta në Vitin Jubilar të Gjergj Kastriotit Skënderbeut. Prandaj këtu nuk është mbetur gjë tjetër përpos faktit se Keshilli Organizues duhet të jetë këmbëngulës, për vendosjen e lapidarit të profesor Anton Çettës duke u bazuar në vendimin fillestarë që ka lëshuar Komuna e Prishtinës dhe kryetari i saj Shpend Ahmeti, i cili më vonë nga presionet që ju bënë nga forcat e erreta u dashtë ta anuloj vendimin e tij. Kurse shqiptarët pa dallim feje,krahine apo ideje të dalin të organizuarë dhe në mënyrë masive ta vendosin lapidarin e profesor Anton Çettës para Institutit Albanologjik. Ska rrugë tjetër sepse organet e dhunshme të këtij Instituti nuk lëshojnë pe në veprimet e tyre të shëmtuara dhe nuk kanë respekt fare për veprimtarinë studiuese,atdhetare,humane dhe pajtimtare që bëri profesor Anton Çetta. Ah profesor i nderuem Anton!Në vitet e nëntëdhjeta kur të pata marr në intervistë ndër të tjera me pate thënë se kur të hiqet mjegulla leht do ta kemi. Të gjithë kemi menduar ashtu por fare nuk doli e vërtetë.Pushtuesit osman dhe ata pansllavist na i lane kopilat e tyre të cilët sot janë duke e lenduar çështjen shqiptare dhe e kanë sjell deri në buzë kapitullimi, por shpejtë do t’iu vjen fundi,se ende ka djem nënash shqiptare qe do ti dalin zot tokës arbërore

LE TË JEHOJË VALLJA TROPOJANE EDHE KËTU NË VERIUN E LARGËT TË EVROPËS SE JA KA ANËN – Nga Sokol Demaku

Është sfiduese por edhe shumë më tepër se magjike që të organizosh në event në bashkëpunim me shoqatat si motra suedeze ” Të Dielat Verore ne Ramnaspark-Sommarsöndag i Ramnas Park”.

Përmenda fjalën sfiduese e këtu dua të them dhe kam për qëllim faktin se të arrish të jeshë në mesin e vendësve me një manifestim të tillë është një e arritur e madhe e një shoqate kulturore me një traditë dhe kulturë tjetër nga vëndësit, por që paraqet dhe informon atë mes për një kultur mijëvjeqasre të një populli të vjetër nga i cili ne burojmë dhe kemi prejardhjen. Por kjo është edhe magjike kur ti arrin të bashkosh njerëz nga vise të ndryshme të botës në at event dhe të ndertosh relacione mes popujve, gjuhëve dhe kulturave e kjo është ajo e arritura dhe satisfaksioni më i madh i një shoqate kulturore në një vend të huaj.

Të jesh pjesë e ” Të Dielat Verore ne Ramnaspark-Sommarsöndag i Ramnas Park”është një privilegj i madh dhe me siguir një eksperiencë e vecnatë për cdo shoqatë kulturore në këtë vend skandinav me një kultur të gjerë dhe respekt për të ardhurit. Aty do krijosh ato lidhje të cilat do kenë efekte pozitive në prezentimin e kulturës dhe traditës shqiptare tek vendësit dhe kombet tjera me të cilat bashkëjeton.

Sot për sot një ndër motorët më të fuqishëm në mërgatë për promovimin dhe prezentimin e  klulturës shqiptare është dhe do mbetet Qendra Kulturore Shqiptare ”Migjeni” me seli në qytetin e vogël suedez Borås me mbi 100.000 banor e në të cili jetojnë dhe punojnë mbi 2500 shqiptar, e ne duhet tu themi ”Ju lumt dhe vëtem vazhdoni përpara” por në anën tjetër do ishte me interes që edhe shoqata tjera kulturore të bejnë punë të tilla e jo punë të pa puna.

Në mesin e mbi gjashtë shoqatave kulturore suedeze si ”Mogna män”, ”Goda vänner”, ”Pelle och Conny”, ”De fenders”, ”Internationell kör”, ”Notfritt” dhe ”Hometwon Mojo” ishte edhe Ansambli i valleve i Qendres Kulturore Shqiptare ”Migjeni i cili në mënyrë të denjë prezentoi së pari duhet të themi Gjuhen shqipe në prezentimine progarmit të saj, pastaj kulturën dhe traditen tonë shekullore e cila ka vend dhe respekt edhe tek miqt tanë në mërgatë.

Qendra Kulturore Shqiptare Migjeni në bashkepunim me shoatën suedeze po nga Borås ”De sju Häradernas Kulturhistoriska Förening” që ka një bashkëpunim të mirë dhe të kahmotshëm ishin koorganizator të këtij eventi kulturor ne datë 2 korrik 2018 ” Të Dielat Verore ne Ramnaspark-Sommarsöndag i Ramnas Park”.

Një publikë e denjë, moshash të ndryshme, e interesuar për atë gjuhë të panjohur për ta, por edhe për ato valle dhe veshje të anëtarev të ansambli që ishin të panjohura për atë publik Qendra Kulturore Shqiptare Migjeni ishte kujdesur dhe kishte shtypurë një broshurë në gjuhën suedeze me informacione të bolshme për gjuhën, kulturën, historin e popullit shqiptar por edhe të dy vendev nga shqiptaret kanë prejardhjen, informacione për Shqipërin dhe Kosovën. Të pranishmit ishin aq të interesuar për këtë borshurë dhe inforamcione për Shqipërin dhe Kosovën sa organizatorit iu desh që të sjellë edhe borshura pas atyre të 50 që kishte shpërnda.

Mendojme se punë të tilla dhe broshura té tilla me infomata të bolshme për vendlindjen ne kemi nevojë të japim dhe shpërndajm në botë sot. Pra ewdhe shoqtatë kulturore mudn të jenë ambasadore të jashtëzakonshëm të vendit tonë në vendet ku ato veprojnë.

Vallja shqiptare ka vlera, vallja shqiptare është ajo të cilën e adhurojnë të gjithë, por edhe kanë dëshirë ta luajnë të gjitha. Vallja e tropojës ka bërë zë dhe buj në veriune  largët, edhe sot ishte aktuale dhe vallëtarev të ansamblit Migjeni me shumë dëshire iu bashkangjitën edhe suedez adhurues të vallës shqipe.

E degjuam edhe këte thënje ”Le të jehoj Vallja Tropojane se ja ka anën”

Ju lumtë djem e vajza trë Ansdamblit të vallevet ë Qendres Kulturoire Shqiptare Migjen i nga Borås i Suedisë së largët që nuk harroni vendlindjen, djepin e të parëve përmes këngës e valles shqipe.

Paradokse shqiptare apo vajtim me shami në dorë për shqipfolsit që u bënë horë – Nga Nue Oroshi

Kufijtë e Kosovës janë bërë sikurse ajo shosha e cila rrjedhë në çdo anë. Aty hynë e dalin pa u vërejtur asnjëherë kriminelë e tregtarë flamujsh, spiun të paguar të shteteve të ndryshme të cilët po punojnë që ta shkatrrojnë si kancer përmbrenda, vetëm e vetëm që të bëjnë dobsimin e shqiptarizmës në Evropën juglindore.Po ndodhin fenomene të papara që nuk mundet t’i paramendojë logjika e shëndoshë që këto gjëra të ndodhin në një shtet demokratik. Para disa kohe turqit në krye me diktatorin Erdogan e bëjnë një puqë shtetëror në Republikën e Kosovës, ku me një sulm terroristë grabisin njerëzit e tyre për të bërë larjën e borgjeve në mes veti në mes të dy grupeve politike Erdoganiste dhe Gyleniste. Ndërsa një pjesë e pushtetarve të Kosovës deklarojnë se nuk kemi ditur asgjë kurse pjesa tjetër e kishte bërë me vetdije të plotë këtë degjenerim të shtetit të Kosovës që vetë po e udhëheqin. Edhe pas këtij akti u mundu të bëhet diçka por në fakt nuk u bë asgjë. Fajtorët kryesorë për këtë sulmë që ju bë institucioneve të Kosovës nuk u ndëshkuan. Ata që kishin përgatitur këtë akt edhe sot e kësaj dite janë ulur nëpër karriket e pushtetit pa i vrarë ndërgjegjja fare. Pra, me një fjalë diktatori Erdogan e bagloji, poshtëroj dhe e klasifikoj shtetin e Kosovës si pjesë të saj pra si pjesë e neo osmanizmit edhe pse fizikisht kanë thyer qafën tash e 106 vjet, por në logjikën e tyre të sëmuar neotomane ende vajtojnë për Shqipërinë dhe Kosovën e tyre. Mirpo asnjëherë nuk e kam besuar edhe sot nuk dëshiroj të besoj se sa shumë kopila kishte lënë Perendoria Osmane në trojet shqiptare. Ata kopila kishin heshtur apo e kishin bërë punen e dreqit në vazhdimësi duke bashkëpunuar me sllavët gjithnjë në dëm të interesave shqiptare.Madje kopilat e tillë janë bashkuar sikur proletaret në kohën e kaluar për ta varrosur çështjen shqiptare me sulmet që i bëhen heroit më të madh të shqiptareve Gjergj Kastriotit- Skënderbeut. Në mesin e këtyre kopilave pansllavisto islamik është aktivizuar edhe historiani më besnik i kriminelit Enver Hoxha njëfarë Paskali i Milos, i cili nuk e dinë identitetin e vet. Pra, ende nuk dihet se çfarë identiteti kombëtar ka Paskal Milo, i cili si një hut besnikë është duke sulmuar figurën më të pastër që ka dhënë kombi shqiptaro- arbëror gjatë historisë sonë të lavdishme dhe shumë krenare.

Mirpo edhe më të dobët janë ata që organizojnë kinse Akademi Shkencore në diasporë dhe e thërrasin Paskalin e Milos të flasë pallavra komuniste, se në këtë rast duhet ta dijë opinioni i gjerë se ky farë Paskali nuk është historian i mesjetës por historian i marrëdhënjeve jugosllave shqiptare, me nje fjalë është sikurse teneqexhiu të na flet për organizimin e shtetit apo sikurse sakati  që smundet të ec fare të jetë lojtar në njëmbëdhjetëshen e parë në ekipin kombëtar shqiptar në lojerat e futbollit.Edhe më e keqja është se dje nje gup shovinistësh serb, të cilët ende jetojnë më ënderrat që Kosova është djep i tyre festuan Betejën e Kosovës të vitit 1389. Ata edhe vet nuk e dinë të vërteten historike të Betejës së Kosovës por janë mbetur rob në  mendimet e tyre dhe asnjëherë nuk po e pranojnë faktin se Kosova është shtet i njohur ndërkombtarisht nga shumë vende perëndimore dhe kjo njohje është bërë edhe për faktin e dobsimit të dominimit ruso- turk në Evropën Juglindore.Në mesin e këtyre shovinisteve serb kishte edhe popa me qallma, të cilët jetojnë pa punuar fare, jetojnë si parazitë,vetëm duke nxitur krimine sepse gjeni turko-serb nuk mund të jetojë pa luftëra dhe pa kriza, kurse  mendja, gjeni dhe gjaku i tyre, nuk funksionon ndryshe përveç faktit të okupimitë dhe vrasjesë se kombeve të tjera, me një fjalë këta dy popuj pansllavisto- aziatik, nuk munden të ecin përpara nëse nuk e ndërtojnë përspektivën e tyre duke robëruar ,vrarë dhe sakatosur popujt e tjerë.Në të dyja këto raste, shteti i Kosovës dështoj plotësisht. Në rastin e parë është dashur të dëbohet Ambasadorja e Turqisë nga Kosova ndërsa në rastin e dytë është dashur të burgosen organizatorët e mbjelljes se urrejtjes të cilët kërkojnë një luftë të re.Dhe këtë nuk e bëjnë rastësisht sepse është pikërisht veprimi i përbashkët ruso-turk, i cili ka vijëzuar veprimin e njëtrajtshem për të dominuar në Evropën juglindore,konkretisht në shtetet me trojet shqiptare për ta zvogluare frymën dhe përpjekjet perëndimore amerikano – gjermane që Shqiperia dhe Kosova të kthehen përfundimisht nga bota perëndimore,ndërsa në Shqipëri  djali i Kristaqit, Edi Rama po don me i sjellë 60.0000 mijë sirian,afgan,persian dhe popuj tjerë aziatikëe për të ja ndryshuar strukturën e popullsisë  së Shqipërisë,dhe për ta varrosur përfundimisht drejtimin perëndimorë të Shqipërisë dhe të shqiptareve.Politikanët tanë shqiptarë në trojet shqiptare janë mbetur sikurse ai Mark Muharremi në traditën shqiptare:‘‘Kishën nuk po e dojnë, xhamisë nuk po ja dijnë rendin‘‘, sepse e kanë perzi edhe islamin me vehabizëm e salafizëm dhe shumë izma të tjerë.

Por që po i thërrasin neosmanët që t‘ia kthejnë „identitetin e humbur“ edhe Mirditës kreshnike se ju kishte mbetur shumë merak sulltanave të Stambollit për ta shuar Natën e Shën Kollit.Këto paradokse shqiptare që po ndodhin nuk janë rastësi.Këto janë planifikuar shumë mirë në Moskë,Stamboll dhe Beograd.Për t‘i realizuar këto ide të Garashaninit,Millosheviqit e Andriqit duhet gjetur edhe lojtarët në teren. E duhet ta dijë populli  shqiptarë se të gjithë këta kopila të neosmanizmit dhe të neo pansllavizmit të cilët janë duke punuar për humbjen e historisë,traditës, iliro-arberoro-shqiptare, nuk  janë e asgjë tjetër përveç që bagla të propaganës pansllavisto- aziatike, për të realizuar projektet e tyre, për shfarosjen, e shqiptarëve.Këtyre shqipfolësve që u banë horë do t‘iu thosha në fund se përkundër që jeni të shitur, përkundër faktit që po mundoheni me mishë e me shpirtë të përlyeni heroin tonë kombëtarë Gjergj Kastrioti- Skenderbeun, ju them hapur se shpata e Gjergj Kastriotit -Skënderbeut, tash është shëndrruar në raketa dhe ne armët me  moderne amerikano-gjermane dhe nuk do të lejoj kurrsesi një dominim të politikës ruso-turko-serbe në trojet shqiptare.Zoti ju laftë shëndosh ore të gjorë e allahu ju pastë në dorë për veprimet tuaja që u bëtë horë!

Vanity Fair rendit pianisten shqiptare mes 30 yjeve të Francës

Një gjeni në piano, ajo po shkëlqen në skenat e të gjithë botës, nga Gjeneva në Tokio”.

Kështu shprehet revista prestigjioze “Vanity Fair” për artisten e talentuar shqiptaro-franceze Marie-Ange Nguci. Ajo e klasifikon pianisten 20-vjeçare mes 30 yjeve në ngjitje të Francës.

Marie-Anxhe Nguci është vetëm 20 vjeç, por ka detyruar edhe mediat më prestigjioze franceze që të kthejnë kokën drejt saj. Vajza shqiptare konsiderohet si një nga talentet më premtuese të brezit të saj dhe artdashësit dhe kritikët në Francë e shohin me adhurim.

Disa muaj më parë ajo ka publikuar albumin e parë me muzikë klasike dhe sipas “Le Figaro”, plotësia është ndjesia e parë që përcjell albumi i saj.

Mediat franceze vlerësojnë se pianistja shqiptare me një mjeshtëri të rrallë kombinon përvojat muzikore dhe është në kërkim të territoreve të reja të shprehjes përmes muzikës.(Atsh)