VOAL

VOAL

Please Wait ...
0%

Pacolli: Ftojmë BE-në ta disiplinojë Serbinë

By | April 5, 2019

Komentet

GJYKATA SPECIALE E BËRË, NUK ZHBËHET!! – Nga Binak MAXHARRAJ

 

Në ditët e fundit e sidmomos pas publikimit të Padisë penale për krime ndaj Hashim Thaçit dhe Kadri Veselit,sikur janë zgjuar deshirat dhe iluzionet qe kjo gjykatë mund dhe duhet te shfuqizohet në Parlament.

As unë atherë nuk isha i kënqur qe kjo gjykate u themelu në Kosovë,por me seli jashtë sajë.E mira e mires do te kishte qenë qe vetë Kosova ta formonte një gjykatë të këtillë fill pas çlirimit siç vepruan shtetet tjera te dala nga lufta,Kroiacia,Serbia,etj.Por këta tanet nuk e bënë sigurrisht te frigësuar nga njeri tjetri për te bërat e tyre gjatë luftes dhe pasluftës.Por themelimi i kësaj gjykate speciale me ligjet e Kosovës ndodhi,bile u deshte të ndryshohet edhe Kushtetuta lidhur me këtë.Gjykata Speciale ndodhi,pra, jo pa deshirën tonë sepse te gjtiha partit politike(pos vetevendosjës) votuan ne parlament qe kjo gjykatë te bëhet,bile edhe edhe u be presion sidomos nga këta dy te akuzuarit e parë qe kjo gjykatë te ndodhë.Dhe ndodhi,sidomos më sponzorizimin me te madhë te vetë Amerikës e cila në këtë gjykatë i ka kryeprokuroret dhe prokuroret e sajë por qe finanson me një pjesë bukur te madhe këtë gjykatë.

Më 21 dhjetor 2017 ndodhi diçka e papritur kur kreret e shtetit natën vonë tentuan qe përmes parlamentit te shfuqizojnë këtë gjykatë,por nuk ia dolën sepse nuk e patën opozitën me vehte(LVV dhe LDK)dhe shftqizimi i kësaj gjykate në natën e erret te asaj nate deshtoi.Amerika e quajti se ky akt qyqar ishte sikur te ia futish thikën pas shpine  Amerikës

Por tani pas shpalljëes se aktakuyave te para nga ana e kësaj Gjykate ka filluar qe te shpurdhet përseri ideja për shfuqizimit e kesaj gjykate,bile edhe hapats nëpër koluare,nepër media e portale.Pra,edhe gjykata speciale e kishte nuhat më kohë këtë gjë,çka ishte edhe njera nga shkaqet për publikimine aktpadis kunder këtyre dy eprorve te lartë te shtetit.

Duhet të jemi të çartë se kjo gjykatë nuk është themeluar kunder UÇK dhe vlerave te saj.Lufta e UÇK dhe vlerat e sajë janë te pastra si loti,nuk ka nevojë ti mbrojë askush as nepër oda e as nëpër gjykata,ajo e ka mbrojtë vethten me gjakun e bijeve dhe bijave tona me te devotshme te cilat i dolën përball armikut për ta çliruar atdheun.Dhe kjo është e qartë këto vlera janë te vulosura thellë ne histori dhe nuk ka te drejtë ti cenojë dhe ti rivleresoi askush,as individi e as ndonjë gjykatë.Kjo ësht e qartë.

Për tu shfuqizuar kjo gjykatë nuk do te ishte dështë edhe të themelohet,por qe e themeluam me dorën tonë dhe me ligjet tona,dhe tashti pas pesë viteve kur kjo gjykatë veç i bëri publike aktakuzat e para nuk është e nevojshme,e as e domosdoshme të te hyhet në këtë lojë fortë te rrezikshme për Kosovën,sepse autoriteti i Kosovës në botë eshte edhe  ashtu i brishët do te ulej në minimum,sepse zeri i ndërkombetarve do te ishte shumë i fuqishëm kundër Kosovës nese Kosova i luan bisht kesaj pune,sepse më e rendesishme është Kosova se sa disa individ te sajë te cilët nuk mund te jenë mbi Kosovën,sado meritave te tyre gjatë luftës.

Askush nuk ka të drejtë ta njollos UÇK e as luftetarët e sajë trima e heroj,por përgjatë kësaj lufte po edhe pas lufte pati përsona qe u munduan ti përvetesojnë vlerat e luftës pa meritë,duke bërë ndonjë krim ”pa hiri”si gjatë luftës ashtu edhe pas luftës,për çka edhe duhet të përgjegjen para drejtesis,Por pasiqe na vetë nuk ishim te gjendje qe fillë pas luftes ta bejmë vetë këtë punë,ua lamë te tjereve.

Të tentosh sot të luajsh më Gjykatën Spcialeveç kur janë dalë aktakuzat e para është anakronike,i rrezikshëm,gjestë jo i mirë,më këtë Kosova do te humbaste shumë në arënën ndërkombetare te cilët do te ia këthenin shpinën Kosovës.Kjo nuk duhet te ndodhë edhe për shkak te mikut tonë Amerikës e cila është sponzorja kryesor e kësaj gjykate në te cilën gadi te gjithë kryeprokuroret dhe prokuroret janë amerikan.Tentimi i shfuqizimit te kësaj Gjykate do te ishte edhe ngulja për herë te dytë thikë pas shpine Amerikës mikut tonë me te madh ne histori e cila na nxorri nga errësira shekullore dhe na qiti në liri qe pa ndihmën e sajë Kosova kurr nuk do ta shijonte lirinë.

Të gjithë ata qe do te tentonin qe ta shfuqizojnë Gjykatën Speciale,por çoftë edhe Parlamenti i Kosovës do te rreshtoheshin kundër Amerikës dhe do te quhëshin antiamerikan,Amerika do te na shihte me sy tjetër,kurse simpatia dhe mbrojtja e Kosovës do te rrezikohëj shumë.

Pra,duhet patur shumë kujdes dhe të mos qohemi peshë,te mos qojmë shumë pluhur për diçka çfarë është bërë me fajin tonë duke e themeluar këtë gjykate për te cilën intimisht edhe unë deshiroj qe kjo te mos kishte ndodhë.Por pasiqe ka ndodhë me deshirën tonë,këtë “deshirë tonën” nuk duhet ta pengojmë,nuk duhet të shtim mish dhije duke e bërë ndonjë dreqni sepse dihet fortë mire se pasojat për shfuqizimin e kësaj gjykate do te jenë shumë me te medha për Kosovën se sa mbrojtja kinse e disa individeve qe kanë presedent kriminal nese gjykata i verteton,sepse populli thotë gjaku nuk falët,ai mund te zgjohet pas shumë vjeteve nese nuk sçarohet me kohë.

Vjosa Osmani: Themelet e shtetit tonë qëndrojnë mbi vendimin e atyre që miratuan Deklaratën e 2 Korrikut të vitit 1990

Sot prita dhe ndava mirënjohje për përfaqësuesit e legjislaturës e cila, para dyerve të tempullit të lirisë, e artikuloi qartë pikësynimin e pathyeshëm për liri në Deklaratën e 2 Korrikut të vitit 1990. Deklarata e miratuar nga 114 delegatët e asaj kohe qe akti politik dhe juridik me të cilin Kosova përfundimisht nuk pranoi t’i nënshtrohej hegjemonisë dhe i hapi udhë artikulimit të shtetësisë së Kosovës, e cila u konkretizua me Kushtetutën e Kaçanikut, të 7 Shtatorit të po atij viti. Prandaj, ua shpreha mirënjohjen më të thellë timen dhe të Kuvendit të Kosovës për aktin sa heroik, aq njerëzor të secilit prej tyre, duke nisur nga ish-kryetari, z. Ilaz Ramajli, delegatët e pranishëm sot, delegatët që për arsye moshe e shëndeti nuk mund të ishin sot me ne dhe në veçanti atyre grave e burrave që tashmë nuk janë mes nesh.
Që të gjithë do të mbahen në mend përjetësisht, sepse në vorbullën politike të kohës, kur vendi ynë po vihej egërsisht nën çizmen e regjimit serb ata i dolën zot atij dhe e artikuluan vullnetin politik të qytetarëve liridashës për Kosovën Republikë.
Ne ju përkulemi sot sepse ata e kuptuan se në botën e përplasjeve të mëdha ideologjike të fundviteve ’80, orientimi drejt vlerave demokratike, përqafimi i idesë së lirisë për veten dhe për tjetrin, si dhe refuzimi i ideologjisë komuniste ishin edhe vullnet edhe orientim strategjik.
Sot themelet e shtetit tonë qëndrojnë mbi vendimin e këtyre delegatëve për ta refuzuar dhunën dhe për t’i përqafuar vlerat e lirisë. Prandaj, si Kryetare e Kuvendit i falënderoj në emër të të gjitha legjislaturave pas asaj të 2 korrikut dhe t’i siguroj se çdo veprim yni në jetësimin e lirive njerëzore dhe në promovimin e tyre do të jetë i frymëzuar nga parimet që i vulosën këta delegatë me Deklaratën Kushtetuese. E, njëri ndër këto parime është këmbëngulja për ta jetësuar shtetin e së drejtës dhe mosdorëzimi para çfarëdo lloj pengese. Ne qëndrojmë fort mbi këtë parim sepse delegatët e 2 korrikut i kishim shembull nga i cili mësuam.
Urime 2 Korriku, që shënoi themelet e shtetësisë!

Kosova thirrje BE-së për kthimin e shtetasit Nezir Mehmetaj i cili po mbahet nga Serbia

Prishtinë

Ministri i Drejtësisë, Selim Selimi, përmes një letre, i ka bë thirrje Shefes së Zyrës së Bashkimit Evropian (BE) në Kosovë, Nataliya Apostolova, që të përdorë fuqinë diplomatike për të bindur autoritetet e Serbisë ta kthejnë në Kosovë shtetasin kosovar Nezir Mehmetaj “që po mbahet në Serbi nën akuza të rreme e të motivuara politikisht”, transmeton Anadolu Agency (AA).

Në një komunikatë për media nga ministria, bëhet e ditur se Selimi, në letrën drejtuar Apostolovas, i ka bërë thirrje të ndërmarrë veprimet e nevojshme “për të ndërprerë mundimet e vazhdueshme të Serbisë ndaj qytetarëve kosovarë”.

Sipas autoriteteve kosovare, Nezir Mehmetaj është arrestuar dhe ndaluar në mënyrë të kundërligjshme nga 3 janari nën akuzat e anëtarësisë së tij në Ushtrinë Çlirimtare të Kosovës (UÇK) dhe akuza për vrasje të cilat supozohet se kanë ndodhur në Kosovë.

Në letër Selimi thekson se shtetasi kosovar Nezir Mehmetaj “po mbahet në mënyrë të kundërligjshme nga një vend që nuk mund t’ia garantojë atij të drejtën e tij për një gjykim të drejtë”, ndërsa sipas tij, “ky rast, si shumë të tjerë para tij, dëshmon se Serbia ndjek një drejtësi selektive përmes së cilës i maltreton qytetarët tanë me akuza të pavlefshme ndërsa pengon ndjekjen dhe dënimin e qytetarëve të vet me akuza të njëllojta”.

“Ne bëjmë thirrje që ju të përdorni fuqinë tuaj diplomatike për të bindur autoritetet e Serbisë të përdorin Marrëveshjen shumë të dobishme për Ndihmë të Ndërsjellë Juridike që është nënshkruar ndërmjet vendeve tona, me mbështetjen e BE-së. Kjo Marrëveshje është përdorur në më se gjashtëqind raste tashmë midis dy vendeve tona, në ndjekje të drejtësisë në të dyja anët. Ne bëjmë thirrje që prokuroria serbe të përdorë këto mekanizma për të bashkëpunuar me prokurorinë në Kosovë për të transferuar provat dhe procedurat në Kosovë, nën lehtësimin e BE-së”, shkruan ministri kosovar.

Selimi thotë se bazuar në raportet e zyrës përfaqësuese të Kosovës në Beograd, të cilët kanë ndjekur gjykimin e Mehmetajt, “akuzat ndaj Mehmetajt tashmë janë hedhur poshtë madje edhe nga institucionet e brendshme në Serbi”, ndërsa po kështu, sipas ministrit kosovar, Ministria e Brendshme e Serbisë tashmë ka konfirmuar se “Mehmetaj nuk është i njëjti person në bazë të të cilit janë ndërtuar pretendimet për anëtarësimin e tij në UÇK”.

“Përveç pabazueshmërisë së akuzave ndaj tij, është e rëndësishme të ritheksohet që Mehmetaj nuk është shtetas i Serbisë, nuk ka lidhje personale paraprake me Serbinë dhe se ai akuzohet për krime të kryera në territorin e Kosovës, kundër qytetarëve të Kosovës. Nuk ka lidhje të mjaftueshme të çështjes së tij me Serbinë dhe, rrjedhimisht, Serbia nuk ka juridiksion të zhvillojë procedime penale kundër tij. Për këtë arsye, ne bëjmë thirrje që procedura të transferohet në Kosovë, si i vetmi vend me lidhje të vërtetë reale e personale si me viktimat, ashtu edhe me autorin e dyshuar”, shkruan tutje në letrën e njëjtë.

Në letrën dërguar në adresën e BE-së në Kosovë, Selimi thekson po ashtu se Serbia po vazhdon të pengojë gjykimin e shtetasve kosovarë në Kosovë, duke shfrytëzuar privilegjin e saj si anëtare e organizatës ndërkombëtare policore INTERPOL, “duke lëshuar fletarreste konkurruese për qytetarët e Kosovës në gjithë botën”.

Tri dekada nga miratimi i Deklaratës Kushtetuese të 2 korrikut, gurthemelit të shtetësisë së Kosovës

Prishtinë

Janë bërë tri dekada, që kur më 2 korrik të vitit 1990, 114 delegatë të Kuvendit të Kosovës që atëherë përfaqësonin Kosovën me status krahine në Serbi, kanë nënshkruar Deklaratën Kushtetuese të pavarësisë së Kosovës, e njohur edhe si Deklarata e 2 Korrikut.

Ajo datë është konsideruar si gurthemeli i shtetit të Kosovës, për shkak se shënoi pikënisjen për pavarësimin e Kosovës nga Serbia, duke synuar trajtim të barabartë me republikat e atëhershme socialiste brenda Federatës Jugosllave.

Miratimi i Deklaratës së 2 korrikut, me shpalljen e Kosovës njësi të barabartë të federatës jugosllave, u hapi rrugë veprimeve të mëtutjeshme të shtetformimit.

Më 7 shtator 1990, u mbajt Kuvendi i Kosovës në Kaçanik, i njohur si Kuvendi i Kaçanikut i cili erdhi si proces i pandalshëm pas më shumë se dy muajsh nga Deklarata e 2 Korrikut, duke e miratuar Kushtetutën e cila e shpalli Kosovën Republikë.

Neni i parë i Kushtetutës së Kaçanikut e definoi Kosovën “shtet demokratik i kombit shqiptar dhe i pjesëtarëve të kombeve të tjera dhe i pakicave kombëtare, të shtetasve të vetë; serbëve, malazezëve, kroatëve, turqve, romëve e të tjerëve që jetojnë në Kosovë”.

Kushtetuta e Kaçanikut legjitimoi një realitet politik në përputhje me vullnetin demokratik të qytetarëve të Kosovës të shprehur në referendumin për pavarësi në shtator të vitit 1991, i pasuar nga zgjedhjet e para parlamentare dhe presidenciale në maj të vitit 1992 prej nga do të dalë Parlamenti i parë plural si dhe Qeveria e Republikës së Kosovës e cila organizoi pushtetin paralel si formë e rezistencës institucionale deri në luftën e vitit 1999 në Kosovë.

Ky zhvillim historik për Kosovën, mbi të cilin u ndërtua shtetësia e saj, do të konfirmohet ndërkombëtarisht, më 17 shkurt 2008, me shpalljen e pavarësisë së Kosovës.

“Guximin e kemi marrë nga popullata” 

Ish-delegatja e Kuvendit të Kosovës në atë kohë, Feride Hyseni në një prononcim për Anadolu Agency (AA) kujton kohën kur u votua deklarata në fjalë, nën frikë dhe kërcënime të policisë serbe në vend. Ajo kujton se seanca ishte planifikuar të mbahej më 2 korrik brenda në sallën e seancave plenare në objektin aktual të Kuvendit të Kosovës, por nuk ishin lejuar nga kryetari i atëhershëm i Kuvendit, ndërsa delegatët mëngjesin e të njëjtës ditë i kishin gjetur dyert e mbyllura të këtij institucioni.

Në një situatë të tillë, me këmbëngulje dhe siç thotë Hyseni, me “guximin të cilin e kemi marrë nga popullata”, delegatët lexojnë dhe nënshkruajnë në oborrin e objektit të Kuvendit Deklaratën Kushtetuese.

“Kur e kemi parë që s’ka fare mundësi të futemi brenda atëherë është marrë vendimi që ky akt të mbahet edhe para Kuvendit. Të rrethuar kemi qenë me polic dhe kanë qenë në objektin karshi parlamentit që ka qenë atëherë si barnatore e shtetit dhe institucion për punë sociale. Në kulme kanë qenë edhe me snajperë. Por, guximin e kemi marrë nga popullata, të cilët ishin me numër të madh përreth nesh atë ditë dhe ne kishim frikë edhe për ta se mos u ndodhte ndonjë gjë”, thotë për AA, Hyseni.

Kosova kishte fituar autonominë e saj si pjesë konstituive e Jugosllavisë në vitin 1974 duke pasur të drejta pothuaj të njëjta sikurse gjashtë republikat e tjera. Ndërsa në mars të vitit 1989, Serbia dhunshëm ia suprimoi Kosovës autonominë duke e kthyer atë nën pushtetin e saj, gjë që shtyri delegatët e atëhershëm kosovarë të ndërmerrnin hapa konkretë muaj më vonë.

“Patjetër duhej ta kërkonim këtë sepse ne si autonomi kemi qenë element konstituiv i federatës në atë kohë. Serbia me dhunë e suprimoi dhe ne duhej të bënim diçka. Kuvendi ynë ka ekzistuar gjashtë muaj, deri në suprimim të dhunshëm dhe për ato gjashtë muaj ne praktikisht kemi bërë një rezistencë se jo punë normale, duke refuzuar ligje të Serbisë edhe për arsim edhe për shëndetësi edhe për plane hapësinore e në çdo lëmi”, thotë ajo.

Çfarë përmbante Deklarata Kushtetuese e 2 korrikut 1990?

Deklarata Kushtetuese e 2 Korrikut, u publikua një ditë më vonë në “Fletorën Zyrtare” të Krahinës Socialiste Autonome të Kosovës (KSAK). Ajo ishte shkruar nga Akademia e Shkencës në atë kohë me në krye nga akademik Gazmend Zajmin si dhe juristë e delegatë kosovarë, ndërsa përmbante 5 pika kryesore.

Delegatët kosovarë aty shprehnin dhe shpallnin qëndrimin burimor kushtetues të popullsisë së Kosovës Kuvendit të Kosovës si akt i vetëvendosjes politike në kuadër të Jugosllavisë.

Deklarata e konfirmonte Kosovën si bashkësi politiko-kushtetuese dhe “pozitë politiko-kushtetuese të përbashkët të qytetarëve dhe nacionaliteteve të barabarta të Kosovës, ku shqiptarët si shumicë e popullsisë së Kosovës dhe një ndër popujt më numerikë në Jugosllavi, si dhe serbët dhe të tjerët në Kosovë konsiderohen popull-komb dhe jo kombësi (pakicë kombëtare)”.

Po kështu, deklarata bënte të ditur se “Kuvendi i Kosovës deri në nxjerrjen e Kushtetutës së re të Kosovës tash e tutje do të komunikojë publikisht me këtë emërtim, duke e emërtuar njëkohësisht bashkësinë shoqërore-politike organ i së cilës është, vetëm si Kosovë”.

Ambasadori gjerman krenar për 171 milionët e BE’së për Kosovën: Ne veprojmë, s’kemi veç fjalë

Ambasadori i Gjermanisë në Kosovë, Christian Heldt, është shprehur krenar për 171 milionë eurot që Bashkimi Evropian ia ka ndarë Kosovës.

Nëpërmjet një shkrimi në rrjetin social Twitter, Heldt ka thënë se BE’ja s’ka vetëm fjalë, por vepron.

“Ne, si BE dhe si shtete anëtare, do të vazhdojmë të angazhohemi për punë serioze. Por angazhimit këtu i duhet bazë e fortë në BE”, është shprehur ai.

“Prandaj, është prioritet kryesor i Gjermanisë si kryesuese e BE’së, bashkë me rimëkëmbëjen”, ka thënë Heldt.

Psikopatët politikë në radhët tona ?! – Nga Skënder MULLIQI

Simptomat psikopatike fillojnë kur kalohet 0 –ja, e më lartë.Këto simptoma retarduese i kan përfshirë shumë njerëz të politikës në Kosovë.Manisfetimet e tilla janë të ndryshme , dhe kjo është lëmi e eksperteve. Por, që veprimet e deritashme të tyre karshi shtetit dhe popullit të Kosovës, janë me retardime psikopatike kjo nuk ka dyshim.Mos përgjegjësia , impulziviteti, vetkontrolla e dobët,sjellja adoleshente , anti sjellje sociale…hajnit e pakontrolluara dhe zhvatjet …, të gjitha këto flasim për retardimet psiqike të klasës aktuale politike ?!Këto të dhëna janë tmeruese kur njerëzit e tillë bëhën drejtues të institucioneve të shtetit.Dhe , nuk është për tu quditur së kaq shumë na janë institucionalizaur fenomenet më negative te mundshme shoqërore.Po të vepronte ligji ashtu si duhet, sigurisht së shumë njerëz të politikës do ti nënshtroheshin kontrollimit të rrept mjekësor, duke ju pamundësuar që të jënë bartës të funksioneve të larta politike në Kosovë.Këta njerëz janë duke i shkaktuar dëme të mëdha shtetit.Edhe qytetarët pak a shumë e ka marrë vesh, së nuk banë më i votuar më këta njerëz, që pasuria dhe pushteti apsolut i ka qitur në taborrin e abnormalës?!Nuk ka më asnjë logjikë që njerëzit e tillë të votohen ? Nuk ka kuptim dhe as logjikë që të pranojmë të na udhëheqë ndonjë përson më simptoma traumatike.Nese ne vazhdojmë tu besojmë njerëzve te tillë, atëherë bëhët automatikisht e nevojshme që edhe populli ti nënshtrohet shiqimit neuropsikiatrik?!Nese dëshirojmë më krye obligimin tonë si qytetarë të këtij vendi, nuk bënë që gabimet e tilla të na përseritën. Po e shohim dhe prekim gjendjën në të cilën na kan katandisur kjo klasë politike .Veprimet tona naïve dhe diletante duke i votuar individët e caktuar dhe partitë e caktuara politike deformuese , që kurrë nuk i hoqën apitetet përsonale , na kan kushtuar më gjendje të rëndë politike dhe më gjendje të rëndë ekonomike –sociale.Këta njerëz janë duke u sjellur që shumë kohë në mënyrë abnormale , dhe na kan pru edhe gjendjen e përgjithshme abnormale .Reakcioni ynë duhet të jetë i fuqishem ndaj të gjitha atyre , që shoqërinë tonë janë duke infektuar më sindrome të ndryshme psikopatike !Duhet punuar shumë që të ndryshohen në mënyrë rrënjësore rrethanat shoqërore politike të Kosovës.Nese nuk bëjmë tolerancë zero, na mori lumi më ka krejtë.Nga shteti i Kosovës nuk do të mbetet pothuaj më asgjë…?!

PhDc. Dr Raif Çavolli është krenaria e mjekësisë shqiptare – Nga Skënder MULLIQI

 – “Të bëhem kirurg kardiovaskular ishte një shtytje mungese e këtij profili në Kosovë. Por edhe ja arritem dhe bëmë që Kardiokirurgjia të flitët në Gjyhën Shqipe në Prishtinë . Pra, të mos ketë nevojë më për të huaj”, kështu shprehet doctor Çavolli.

Qyteti i shtrirë rrezë Alpeve Shqiptare, është Peja e bukur dhe pitoreske.Qytetin ne mes e ndanë Lumbardhi, që më shtratin e tij, ja shton edhe më shumë hijeshin .Pos, bukurisë që ja ka falë Zoti, nga ky qytet linden dhe u rritën shumë njerëz të shkencës, kulturës ,artit,sportit e muzikës që bën emer ne trevat etnike dhe në mbarë botën.Janë disa njerëz të cilët kur lindin , lindin për tu bërë të famshëm, lindin për të bërë mrekullira.Nga qyteti I patriotit të madh shqiptarë pejanit,Haxhi Zeka , dolën artistët e mëdhnjë e të rrallë, si Faruk Begolli, Istref Begolli… e shumë aktorë të tjerë te teatrit e të filmit shqiptarë.Pastaj, nga ky qytet dolen emra të shquar të politikës, kengëtarë që sot janë numër një në botë, janë krenaria e kombit, si Rita Ora dhe Dua Lipa, e shumë krijues , artist dhe kengëtar të këngës së bukur shqipe, që vargu I tyre është I gjatë për ti përmendur në një shkrim të vetëm.Unë në këtë shkrim do ti thëm disa fjalë për një personalitet të mjekëksisë I cili tashmë I ka kaluar përmasat kombëtare. Bëhët fjalë për kardilogun e njohur,Dr. Raif Çavolli.Shpesh herë tradita në familjet shqiptare ka vazhduar dhe vazhdon. E tillë ishte edhe familja Çavolli nga Peja. babai i dokor Raifit, është mjeku po ashtu me nam për Sy siq thuhet në gjuhen popullore, Dr. Ymer Çavolli.Raifin pata rastin ta njohe për së afermi, është dokor komunikues dhe siq thuhet që të shëron edhe më fjalë.Njerëzit e mëdhnje karaketerizohen më thjeshtësinë dhe modestinë e tyre në sjellje dhe në veprime . I tillë është kardiologu në zë, Dr.Raifi, I cili punon aktualisht në Spitalin Amerikan në Prishtinë .Ai ka punuar si Kirurg I Kardiovaskular edhe në spiltalet më të njohura të Turqisë. Ai nuk I harron kurrë bashkëqytetarët e vet, që kërkojnë ndihmen e tij. Në një ndërtesë më babain e tij, dr.Ymerin, e ka klinikën, ku vjen kohë pas kohe për tu dalë në ndihmë njërzëe në nevojë ne Peje. PhDc. Dr Raif Çavolli është shef i Sherbimit të Kardiokirurgjisë dhe Kirurgjise Vaskulare në Spitalin Amerikan në Kosovë .Ai shpesh mere pjesë në simpoziume ku informon mbi rëndësinë që ka paraqitja në kohë e urgjencave mjekësore të pacientëve që vuajnë nga patologjitë kardiake apo nga patologji të tjera akute. Pra, pavarësisht situatës së pandemisë që po kalojmë, stafi i mjekëve të Departamentit të Shërbimit të Kardiokirurgjisë vazhdon të ofrojë çdo ditë të javës sherbimet dhe operacionet urgjente.Dr Raifi, ka prezantuar menagjimin modern te disekacionit te aortes ne Konferencen Kardiologjike te organizuar nga Shoqata e Kardiologeve te Kosoves etj.Keto jane operimet e para ne Kosove te kirurgjise Aortale-Torakale te realizuara nga Dr. Raif Cavolli dhe ekipa e tij, te prezentuara edhe ne Konferencen e Telemjekesise ne Prishtine ,para disa vjetësh.”Të behëm kirurg kardiovaskular ishte një shtytje mungese e këtij profili në Kosovë.Por, edhe ja arritem dhe bëmë që Kardiokirurgjia të flitët në Gjyhën Shqipe në Prishtinë .Pra, të mos ketë nevojë më për të huaj”, kështu shprehet doctor Çavolli.Me doktor Rafin nuk muburret vetëm familja atdhetare Çavolli, por mburret Peja, dhe mburret edhe mbarë shqiptaria. Dr.Raifi është shëmbull i respektimit të betimit të Hipokratit, është shëmbull së si duhet të punohet ndërshemerisht, profesionalisht karshi pacienteve ,si shëmbulli më i mirë edhe i Atdhedashurisë…

Qeveria merr vendim për themelimin e Këshillit të Ekspertëve për dialogun me Serbinë

Qeveria e Kosovës, të mërkurën, në mbledhjen e kabinetit, ka marrë vendim për të themeluar Këshillin e Ekspertëve për dialogun me Serbinë.

Zëvëndëskryeministri, Driton Selmanaj, tha se ky organ do të funksionojë në kuadër të Zyrës së kryeministrit dhe se detyrë e anëtarëve të këshillit do të jetë përpilimi i analizave specifike dhe këshillimi i kryeministrit dhe qeverisë për çështjen e dialogut me Serbinë.

“Këshilli do të përgatisë raporte dhe dokumente për pozicionin e Kosovës në dialog”, tha Selmanaj.

Ende nuk dihet emrat e anëtarëve të këtij këshilli.

Pas themelimit të Këshillit, kryeministri i Kosovës, Avdullah Hoti, pritet të emërojë koordinatorin e Qeverisë së Kosovës për dialog.

Në hapje të mbledhjes së Qqeverisë së Kosovës, kryeministri Avdullah Hoti, tha se pavarësisht zhvillimeve të fundit, dialogu nuk ka alternativë dhe se Kosova është e gatshme për të rifilluar këtë proces. Ai tha se tema kryesore në dialog duhet të jetë njohja reciproke.

Dialogu Kosovë-Serbi është ndërprerë në fund të vitit 2018 për shkak të tarifës që kishte vendosur Qeveria e Kosovës ndaj mallrave serbe.

Barrierat tregtare janë hequr dhe Bashkimi Evropian është shprehur se planifikon rifillimin e dialogut.

Zyrtarët e Bashkimit Evropian (BE) synojnë të vazhdojë përpjekjet për rifillimin e dialogut për normalizimin e marrëdhënieve midis Serbisë dhe Kosovës, por në këto plane, nuk e përfshijnë më presidentin, Hashim Thaçi, i cili i ka udhëhequr negociatat me Serbinë në emër të Kosovës për vite me rradhë.

Zyrtarët e BE-së kanë njoftuar se pas aktakuzës nga Zyra e Prokurorit të Specializuar në Hagë, për krime lufte, ndaj Thaçit, ata nuk e konsiderojnë më presidentin e Kosovës, një partner në procesin e dialogut.

Javën e kaluar, një prokuror i specializuar në Hagë tha se ka paraqitur aktakuzë kundër presidentit të Kosovës, nën dyshimin se është i përfshirë në krime lufte dhe krime kundër njerëzimit.

Thaçi vendosi të qëndrojë në pozitën e presidentit, duke thënë se ai do të jepte dorëheqje vetëm nëse konfirmohen pretendimet në aktakuzë, nga ana e gjykatësit të procedurës paraprake.

VV e dërgon Thaçin në Kushtetuese

Lëvizja Vetëvendosje ka dorëzuar në Gjykatën Kushtetuese kërkesën për, siç thuhet “vlerësimin e veprimeve antikushtetuese të presidentit të Kosovës Hashim Thaçi në rastin e nxitjes, bindjes dhe detyrimit të deputetit, Haxhi Shala, për të ndryshuar qëndrimin për votën ndaj Qeverisë”.

Kërkesa është dorëzuar nga Grupi Parlamentar i Lëvizjes Vetëvendosje.

“Jashtë autorizimeve e në cenim të rëndë të vlerave, parimeve kushtetuese e demokratike, të ndarjes së pushteteve e ndërhyrje në kompetencat e Kuvendit, presidenti ka bërë shkelje të rëndë të Kushtetutës. Ai në mënyrë të drejtpërdrejtë ka ndikuar që deputeti Shala të ndryshojë qëndrimin dhe votën në seancën e jashtëzakonshme plenare të Kuvendit të Republikës të datës 3 qershor”, thuhet në njoftimin e Vetëvendosjes.

Vota e deputetit të partisë Nisma Social Demokrate, Haxhi Shala, u kontestua në ditën që u votua Qeveria e drejtuar nga Avdullah Hoti.

Shala nxiti reagime të shumta, pasi vetëm pak minuta para se të votohej qeveria, mori fjalën në Kuvend dhe tha se kishte ndërruar mendje sa i takon votimit të qeverisë.

Këtë tha se e bëri pasi i kishin shkuar në shtëpi presidenti i Kosovës, Hashim Thaçi, dhe kryetari i Aleancës për Ardhmërinë e Kosovës, Ramush Haradinaj.

Vetë presidenti Thaçi e pranoi se kishte pasur takim me deputetin Haxhi Shala. Por, veprimin e tij, presidenti e cilësoi vetëm si “këshillim”. rel

Gjykata Kushtetuese e shpall të pavlefshëm Ligjin për Paga të Qeverisë Haradinaj

Gjykata Kushtetuese e Kosovës e ka shpallur të pavlefshëm, në tërësinë e tij, Ligjin për Pagat në Sektorin Publik, raporton Express.

Përmes një komunikate drejtuar mediave, Kushtetuesja ka njoftuar se ka marrë vendim të shquqizojë vendimin për caktim të masës së përkohshme të 12 dhjetorit 2019, si dhe vendimin për vazhdim të masës së përkohshme të 30 marsit 2020.

“II. TË SHPALLË, me shumicë, se Ligji nr. 06/L-111 për Pagat në Sektorin Publik, në tërësinë e tij, nuk është në përputhshmëri me: nenet 4 [Forma e Qeverisjes dhe Ndarja e Pushtetit]; 7 [Vlerat]; 102 [Parimet e Përgjithshme të Sistemit Gjyqësor]; 103 [Organizimi dhe Jurisdiksioni i Gjykatave] paragrafi 1; 108 [Këshilli Gjyqësor i Kosovës]; 109 [Prokurori i Shtetit]; 110 [Këshilli Prokurorial i Kosovës]; 115 [Organizimi i Gjykatës Kushtetuese]; dhe me nenet 132 [Roli dhe Kompetencat e Avokatit të Popullit]; 136 [Auditori i Përgjithshëm i Kosovës]; 139 [Komisioni Qendror i Zgjedhjeve]; dhe 141 [Komisioni i Pavarur i Medieve] të Kapitullit XII [Institucionet e Pavarura] të Kushtetutës;”, thuhet në komunikatë.

Ndryshe, vetëm pesë ditë pasi ka hyrë në fuqi Ligji i ri për paga, në dhjetor të 2019-s, Avokati i Popullit e kishte dërguar atë në Gjykatën Kushtetuese për vlerësim të përputhshmërisë së tij me Kushtetutën.

Kërkesa ishte bërë pasi Avokati i Popullit kishte pranuar 35 ankesa nga subjekte të ndryshme të sektorit publik të parashtruara kundër Ligjit për paga, duke përfshirë këtu edhe ankesat nga punëtorët në shëndetësi, në arsim, në polici dhe në shërbimin civil.

Zyrtari i BE: Thaçi të merret me aktakuzën, BE do të ketë pak ndërveprim me të deri në aktgjykim

Zyrtarët e Bashkimit Evropian (BE) synojnë të vazhdojë përpjekjet për rifillimin e dialogut për normalizimin e marrëdhënieve midis Serbisë dhe Kosovës, por në këto plane nuk e përfshijnë më presidentin, Hashim Thaçi, i cili i ka udhëhequr negociatat me Serbinë në emër të Kosovës për vite me rradhë.

Zyrtarët e BE-së kanë njoftuar se pas këtyre zhvillimeve ata nuk e konsiderojnë më presidentin e Kosovës, një partner në procesin e dialogut.

“Në reagimet tona deri tani, ne kemi thënë midis rreshtave, se do të ishte më mirë që ai (Thaçi) të përqëndrohet në aktakuzën e tij dhe se derisa çështja të zgjidhet, pra të ketë një aktgjykim, nga ana e BE-së do të ketë shumë pak ndërveprim me të”, ka thënë për Radion Evropa e Lirë (RFE) një zyrtar evropian që merret me procesin e dialogut Kosovë-Serbi.

Në çdo rast, BE-së vlerëson se Prishtina zyrtare do të vazhdojë të jetë e përkushtuar për dialog, pavarësisht se kush e zhvillon atë në emër të Kosovës.

“Nuk i takon BE-së të zgjedhë bashkëbiseduesit, por i takon palës kosovare të vendosë kush do të përfaqësojë më së miri interesat e tyre”, tha Virginie Battu-Henriksson, një zëdhënëse e BE.

BE-ja synon që së shpejti të organizojë një Samit në Paris, ku do të takohen delegacionet e Kosovës dhe Serbisë. Nikoqirë do të jenë presidenti i Francës, Emanuel Macron, dhe kancelarja gjermane, Angela Merkel.
Takimi ka të ngjarë të mbahet në 10 korrik. Kjo datë është caktuar para njoftimit për aktakuzën kundër presidentit të Kosovës.

Sipas zyrtarëve nga Berlini, rrethanat aktuale politike në Prishtinë nuk do të ndryshojnë agjendën e samitit, por ato sigurisht që do të ndikojnë në ndryshimet në listën e mysafirëve, që do të thotë se presidenti i Kosovës nuk do të ftohet në Paris.

Një zyrtar gjerman, u tha gazetarëve se ata shpresonin që BE-ja të forconte përpjepjet për të përparuar çështjen e dialogut dhe të arrijë një marrëveshje midis Serbisë dhe Kosovës.

Javën e kaluar, një prokuror i specializuar në Hagë tha se ka paraqitur aktakuzë kundër presidentit të Kosovës, nën dyshimin se është i përfshirë në krime lufte dhe krime kundër njerëzimit.

Thaçi vendosi të qëndrojë në pozitën e presidentit, duke thënë se ai do të jepte dorëheqje vetëm nëse konfirmohen pretendimet në aktakuzë, nga ana e gjykatësit të procedurës paraprake.

Kosovë, me 122 raste të reja shkon në 2.799 numri i të infektuarve me COVID-19

Prishtinë

Autoritetet shëndetësore në Kosovë kanë bërë të ditur se edhe 122 raste të reja janë diagnostikuar pozitiv me koronavirusin e ri (COVID-19) në vend, duke e çuar në 2.799 numrin e përgjithshëm të tyre, transmeton Anadolu Agency (AA).

Bazuar në të dhënat e fundit të Institutit Kombëtar të Shëndetësisë Publike në Kosovë (IKSHPK), nuk është regjistruar ndonjë rast i ri që ka përfunduar me vdekje nga ky virus, ndërsa 81 pacientë të ri janë shëruar duke çuar në 1.506 numrin e të shëruarve deri tani.

Rastet e reja pozitive janë nga komuna të ndryshme të Kosovës, nga të cilat me numër më të madh janë regjistruar në Komunën e Prishtinës.

Në 24 orët e fundit në Laboratorin e Mikrobiologjisë Molekulare në IKSHPK janë testuar gjithsej 231 mostra të dyshuara me COVID-19, ndërsa nga data 8 shkurt e këtij viti deri më tani janë testuar gjithsej 23.570 mostra.

Nga koronavirusi deri tani kanë vdekur 49 persona, të cilët sipas autoriteteve shëndetësore “kanë pasur edhe sëmundje tjera shoqëruese”.