VOAL

VOAL

Please Wait ...
0%

Përgjigje pyetjes: a e takuat Edi Ramen në Bernë? – Nga Elida Buçpapaj

By | April 11, 2017
5 Comments
 • author avatar
  ana 3 years ago Reply

  E sigurte qe nuk nxjerr mesim nga gabimet, bile jam e sigurte qe sa ka vene kemben ne avion, ka harruar se ka qene ne Zvicer.. Ai e ka mendjen te zene me ate se cfare batude do thote para kamerave te .televizioneve,..gjithnje duke u tallur me popullin e tij, me fakir fukarain..

  • author avatar
   Elida Buçpapaj 3 years ago Reply

   Te flm e dashur Ana. Te pershendes, Elida

 • author avatar
  Fadil 3 years ago Reply

  Po ik oj sorra e Esad Pashe Toptanit e tradhtarit Ahmet Zogolli po ju jeni satalit te serbise e greqise ecrusise cariste…

 • author avatar
  Nik 3 years ago Reply

  Me duket e tepert te harxhosh frymen per personazhe te tille qe fatkeqesisht jane drejtuesit e vendit tone.
  Pastaj kur degjon komente nga persona qe nuk njohin shqipen mbetesh akoma me keq sepse e kupton menjehere nivelin e kombit tone.
  Edi Rama nuk erdhi ne Zvicer per problemet e kombit te vet, por te tijat personale (shikoni personat qe e shoqeronin, pronat qe ato zoterojne ne Zvicer) dhe do ta kuptoni shume mire motivin e vizites se tij..
  Ato kujtohen per emigrantet sa here qe kane nevoje per to dhe as qe begenisin te merren me hallet e tyre, me vitet e tyre te punes se humbura neper shtete te ndryshme te Europes, gje qe Tito e beri 50 vjet perpara.
  Duhen libra te tere per te komentuar bemkat e tyre, por vetem nje popull si i yni i lejon vehtes te udhedhiqet nga njerez te ketij niveli.

  • author avatar
   Elida Buçpapaj 3 years ago Reply

   I nderuar Nik, ju flm shume. Keni shume te drejte. Mund te me shkruani me gjate. Ju pershendes, Elida

Komentet

Njëqind vjet nga lidhja e parë ajrore midis Zvicrës dhe Londrës

VOAL – Kanë kaluar njëqind vjet nga lidhja e parë ajrore midis Zvicrës dhe Londrës. Avioni nuk u ngrit nga një qytet i madh, por nga Shën Moritz, dhe për të festuar këtë përvjetor, udhëtimi do të përsëritet për turistët, por nga aeroporti aty pranë Samedan.

“Rreth tridhjetë veta hypin në aeroplan”, tha Sergio Fagiolo, menaxher i logjistikës së Badrutt’s Palace, pranë mikrofonave të RSI. Dy fluturimet e para janë të rezervuara plotësisht. Kostoja e biletave? 1600 franga udhëtim vajtje ardhje.

“Aeroporti Samedan është në vetvete privat,” shton Daniel Peter, drejtor i infrastrukturës. “Prandaj, ne për këtë fluturime tregtare duhet të paraqisnim një koncept sigurie pranë Zyrës Federale të Aviacionit Civil. për shembull te njerëzit dhe materialet e mundshme të rrezikshme “.

“Ne jemi shumë larg nga bërja e një aeroporti tregtar”, megjithatë, nënvizon drejtori i aeroportit të Engadinit. “Me koncesion, fluturimet e planifikuara mund t’i ofroheshin Samedanit. Topografia, sidoqoftë, nuk e lejon atë. Sidoqoftë, mund të mendohet për fluturime charter sezonale në destinacione të ndryshme”.

Arrestohet dhe dënohet një agjent rus aktiv në Zvicër

VOAL – Një agjent rus aktiv në Zvicër u arrestua dhe u dënua muajin e kaluar për spiunazh. Një histori, deri tani e panjohur, e cila megjithatë mban një atmosferë misteri edhe pas dënimit. Kjo u zbulua sot nga Sonntagszeitung, i cili kreu hetimin e vet për këtë çështje.

Agjenti dyshohet se kaloi Zvicrën verën e kaluar në një rover, duke transportuar një dron dhe gjashtë telefona celularë. Misioni i tij ishte të ndiqte gjurmët e disidentëve rusë ose oligarkëve të dështuar.

Për shkak të “interesave thelbësore për ruajtjen e sekretit”, Ministria Publike e Konfederatës (MPC) rrëzoi pasazhe të shumta të urdhëresës penale: shmangu edhe kombësinë e personit të dënuar dhe emrin e strukturës për të cilën ai punoi.

Sidoqoftë, kërkimet e gazetës të së Dielës bënë të mundur të konstatohet se ai ishte një Rus që operonte për Shërbimin e Inteligjencës Ndërkombëtare (SVR) në vendin e tij. Ai u dënua me 6 muaj burg. Sidoqoftë, ai tashmë duhet të jetë liruar dhe dëbuar, pasi periudha e kaluar në paraburgim ishte marrë gjithashtu në konsideratë në dënim.

ATS

“Marrëveshja e dyshimtë për naftën e Visokës”, reagon kompania ‘Terraoil Swiss’ pas shkrimit të BIRN: Spekulim e keqinterpretim i fakteve

Kompania ‘Terraoil Swiss’ ka reaguar pas shkrimit të publikuar në BIRN, lidhur me naftën e Visokës, ku në shkrim thuhej se nafta iu transferua kompanisë serbe me pronar rus bazuar në një marrëveshja e dyshimtë.

Në deklaratë shpërndarë mediave kompania e konsideron shkrimin një mashtrim bazuar në keqinterpretimin e fakteve, ndërsa rendit të gjitha argumentet dhe qëndrimin e saj lidhur me këtë cështje.

Reagimi i plotë i kompanisë ‘Terraoil Swiss’:

Më datën 7 shkurt 2020, agjencia BIRN-Albania (Reporter.al) nëpërmjet një shkrimi me titull: “Marrëveshja e dyshimtë: Nafta e Visokës iu transferua kompanisë serbe me pronar rus”

(Autor: Besar Likmeta) ka konsumuar një operacion mashtrimi, spekulimi dhe manipulimi të opinionit publik, duke shtrembëruar dhe keqinterpretuar faktet, duke bërë interpretime të rreme ligjore, duke dëmtuar në mënyrë agresive dhe intimiduese interesat dhe imazhin e kompanisë “Terraoil Swiss”.

Është elementare të theksojmë se në profesionin e cdo gazetari, për më tepër të dikujt me përvojë dhe reporter i një media prestigjoze si BIRN, ky publikim është një thyerje e rëndë e parimeve të etikës profesionale dhe shkelje e rëndë e çdo norme që rregullon marrëdhëniet e gazetarisë bashkëkohore, përfshi atë investigative dhe që provon katërcipërisht që artikulli në fjalë është mbështetur mbi të pavërteta, paragjykime, keqdashje, dizinformim për të mos shkuar më larg me arsyetimin e kryerjes së ndonjë shërbimi ndaj një pale të tretë. Për të qenë sa më të kuptueshëm dhe të qartë përsa më lart, po rendisim në mënyrë elementare piketat kryesore të këtij “investigimi” dhe shkrimit të Reporter.al:

BIRN, pretendim 1: Në këtë shkrim BIRN pretendon se kompania “Terraoil Swiss” ka transferuar naftën e Visokës dhe të drejtat hidrokarbure në një kompani serbe me pronar rus.

Sqarim 1: Në legjislacionin që rregullon marrëveshjet hidrokarbure por edhe ato tregtare nuk ekziston koncepti ”transferim nafte”, por tregtim nafte dhe/ose transferim i të drejtave hidrokarbure.

Pretendimi se kompania “Terraoil Swiss” ka transferuar të drejtat hidrokarbure, është një e pavërtetë e rëndë e joprofesionale dhe mashtrim i qëllimtë, sepse të drejtat hidrokarbure transferohen vetëm me pëlqimin e palëve, respektivisht të Terraoil Swiss, Albpetrolit dhe AKBN-së, si dhe me miratimin përfundimtar të MIE si autoriteti shtetëror më i lartë. Ky fakt nuk ka ndodhur dhe për rrjedhojë nuk ekziston.

Kontrata ndërmjet “Terraoil Swiss” dhe GTK-Oil është kontratë shërbimi, e njëjtë me të gjitha kontratat e shërbimit mbi bazën e të cilave operojnë kompanitë hidrokarbure në Shqipëri dhe kudo në botë, ç’ka do të thotë se është nënkontraktim, marrëdhënie mes dy palëve private e realizuar konform ligjit shqiptar dhe të gjitha detyrimeve që lindin prej tij.

BIRN, pretendim 2: Kontrata e shërbimit (Terraoil Swiss me GTK Oil) cënoi sigurinë kombëtare duke transferuar të dhënat konfidenciale.

Sqarim 2: Shkrimi i Reporter.al ka spekuluar me një nen të kontratës koncensionare, duke konfonduar detyrimet mes palëve (koncensionar-shtet) me ekspozimin e të dhënave tregtare konfidenciale dhe duke e keqinterpretuar qëllimisht këtë konfidencialitet si “sekret shtetëror”.

Në bazë të Marrëveshjes Hidrokarbure, koncensionari ka plotësisht të drejtë të ekspozojë të dhëna tregtare konfidenciale tek nënkontraktorët e vet, pa kërkuar miratimin e Albpetrol apo ndonjë institucioni tjetër. (Neni 23.2 i Marrëveshjes Hidrokarbure)

Për pasojë BIRN (Reporter.al) ka mashtruar qëllimisht duke shtrembëruar e keqinterpretuar termat e kontratave e duke spekuluar dhe ngatërruar qëllimisht publikun dhe duke dëmtuar rëndë imazhin, besueshmërinë dhe interesat e kompanisë Terraoil Swiss.

BIRN, pretendim 3: BIRN pretendon se “Terraoil Swiss” i ka dhënë kompanisë nënkontraktore “serbe” të dhëna tregtare që përbëjnë “sekret shtetëror”.

Sqarim 3: Ky pretendim nuk është vetëm mashtrim, por edhe reflektim i një paditurie të thellë.

Së pari, kompania GTK-Oil, është e regjistruar në QKB sipas legjislacionit në fuqi dhe nuk figuron e pezulluar, e përjashtuar apo e konfiskuar, në asnjë institucion ligjzbatues shqiptar apo të huaj .

Së dyti, nuk është detyra e kompanive koncensionare të verifikojnë nënkontraktorët që operojnë në tregun shqiptar sipas ligjeve në fuqi, në lidhje me aspekte që janë tagër i institucioneve të inteligjencës dhe sigurisë, përsa kohë ndaj tyre nuk ka një masë shtrënguese.

Në të kaluarën dhe në vijëmësi kompania “Terraoil Swiss”, ka kultivuar marrrëdhënie tepër rigoroze me institucionet ligjzbatuese shqiptare, përfshirë dhe komunitetin e inteligjencës, për të shmangur çdo shkelje në këtë drejtim.

Së treti, legjislacioni për sekretin shtetëror, klasifikimin e tij dhe personave të autorizuar për njohjen apo përdorimin e tij, nuk ka asnjë parashikim që t’i përgjigjet pretendimit në fjalë. Në të kundërt, nëse ky fakt do të ekzistonte, marrëveshjet hidrokarbure dhe cdo aspekt tjetër i lidhur me to do të duhej të trajtohej sipas këtij legjislacioni. Kjo do të thotë se të gjithë personat që do të kishin lidhje pune për shkak të përgjegjësive institucionale, apo ato tregtare do të duhej të ishin të vetuar nga DSIK dhe të paisur me certifikatat përkatrëse të sigurisë, fakt i cili nuk ekziston. Sipas kesaj llogjike, të përdorur nga artikullshkruesi, ky i fundit nuk do të kishte mundësinë të kërkonte asnjë informacion mbi marrëveshjet dhe operacionet hidrokarbure pa qenë i paisur më parë me një certifikatë sigurie. Kjo llogjike do të vlente dhe për këdo zyrtar të ALBPETROL apo AKBN, sikurse edhe për ish drejtuesit e përmendur në shkrim, të cilët sipas 3 | 4 llogjikës së gazetarit do të kishin konsumuar një krim shtetëror për nxjerrjen e dokumentave apo të dhënave të klasifikuara sekret shtetëror.

Sa më sipër, pretendimi i shkrimit të BIRN për nxjerrje të sekretit shtetëror, është një shpifje e qëllimshme e kombinuar me një injorancë të thellë në kuptimin e detyrimeve për aspektet e sigurisë, sepse sipas ligjeve në fuqi, të dhënat tregtare konfidenciale nuk konsiderohen sekret shtetëror.

BIRN, pretendim 4: Shkrimi i BIRN pretendon se kompania shtetërore “Albpetrol” ngriti “flamuj të kuq”, që sipas BIRN ishin alarm për tjetërsimin e marrëveshjes hidrokarbure.

Ky pretendim është spekulim arbitrar,sepse në asnjë paragraf apo rresht të legjislacionit shqiptar përfshirë marrëveshjet hidrokarbure, nuk ekziston asnjë term dhe asnjë nocion i “flamujve të kuq”.

Ka ekzistuar një letërkëmbim i periudhës shkurt-mars 2019, ndërmjet kompanisë tonë dhe Albpetrolit, ku në fillim Albpetroli ngriti pretendime në lidhje me marrëveshjen mes Terraoil Swiss dhe GTK-Oil. Pas kësaj kompania “Terraoil Swiss” i dha sqarimet përkatëse Albpetrolit, duke i qëndruar marrëveshjes dhe për pasojë Albpetroli nuk kundërshtoi më tej sqarimet tona.

Për transparencë të opinionit publik sqarojmë se Marrëveshja mes Terraoil Swiss dhe GTK OIL është lidhur më 1.12.2018 dhe për shkak të mospërmbushjes së saj nga pala nënkontrakotore, është zgjidhur më datë 1.06.2019. Theksojmë se kjo Marrëveshje fatkeqësisht nuk arriti te bëhet asnjehere efektive pasi nënkontraktori GTK Oil nuk mundi gjatë periudhës dy-mujore te testit të na bindte për një performancë të qëndrueshme teknike dhe për pasojë efektet ekonomiko-financiare të kësaj Marrëveshje mbetën në nivelin zero. Kjo do të thotë se në momentin e botimit të shkrimit dhe tymnajës së ngritur prej tij marrëveshja nuk ekziston, çka i bën shumë të dyshimta qëllimet e vërteta të artikullit të botuar nga BIRN.

Për pasojë, referimi nga BIRN duke nxjerrë jashtë konteksti shkresën e Albpetrolit, duke mos marrë fare parasysh procedurën nga fillimi deri në fund, është deformim i qëllimshëm i fakteve, dhe manipulim i opinionit publik.

Së fundmi por jo nga rëndësia, Terraoil Swiss operon prej 9 vitesh në sektorin e hidrokarbureve për nxjerrjen e naftës bruto në fushën e Visokës. Gjatë kësaj periudhe kompania ka investuar mbi 80 milion dollarë në operacionet e saj për hapjen e puseve të reja, rivitalizimin e atyre ekzistuese, kthimin e fushës në parametra optimal operimi, depozita naftëmbajtëse, ruajtjen e mjedisit, etj. Terraoil Swiss ka mbi 150 të punësuar, inxhinierë dhe specialistë të fushës, si dhe ndihmon në mënyrë indirekte mbi 200 familje të tjera në zonën ku operon.

Terraoil Swiss është një kompani publike e regjistruar në Zvicër, operon sipas ligjeve dhe standarteve më të mira zvicerane dhe së fundmi ka filluar procedurat e regjistrimit në Bursën ndërkombëtare, të cilat kërkojnë standarte të larta transparence, profesionalizmi dhe mirëmenaxhimi.

Teraoil Swiss ka marrë pjesë në garën e organizuar nga ALBPETROL për operimin e fushave naftëmbajtëse të Cakran-Mollaj, Gorisht-Kocul dhe Amonice dhe është shpallur fituese nga Ministria e Infrastrukturës dhe Energjisë. Kjo procedurë ndodhet në proces gjykimi në gjykatat shqiptare për shkak të kontestimit nga palë të treta humbëse në garë.

Kompania Terraoil Swiss e konsideron shkrimin e BIRN-Albania (Reporter.al) si një operacion të bazuar mbi mashtrim dhe spekulim, me qëllim dëmtimin e imazhit dhe prestigjit të kompanisë, si dhe një përpjekje diversive për të ndikuar mbi vendimin e gjykatave përsa më lart.

Operacioni në fjalë mbart ngarkesa intimiduese dhe dëmtuese ndaj kompanisë Terraoil Swiss, dhe për këtë shkak ne po bashkëpunojme me konsulentët tanë ligjorë dhe po marrim masa për ndjekjen ligjore të kësaj çështje si për filialin e BIRN në Tiranë ashtu dhe ndaj zyrës qëndrore të kësaj agjencie në Beograd.

Në mbështetje të parimeve të transparencës dhe të drejtës për t’u mbrojur dhe përgjigjur ndaj akuzave të publikuara nga media juaj, kërkojmë përgënjeshtrimin e shkrimit dhe të drejtën tonë për t’u botuar nga ana juaj në të njëjtin vend reagimi i kompanisë Terraoil Swiss.

Hans-Peter Vogt Kryetar i Bordit.

Stuhia Sabine arriti edhe në Zvicër, vështirëson qarkullimin e mjeteve tokësore dhe ajrore

VOAL – Stuhia Sabine arriti edhe në Zvicër gjatë natës, pasi goditi veri-perëndimin e Evropës të Dielën. Në disa lokacione u matën shpejtësitë më të mëdha të këtij dimri, sipas të dhënave nga SRF Meteo: jo vetëm prej 147 dhe 144 km / h përkatësisht në Säntis dhe në Chasseral, por edhe në fushat, ku në Rüneberg (BL) 148 km / orë në Schaffhausen, 112 km. Në kantonet e Zyrihut, Solothurn, Schwyz dhe St. Gallen, disa shkolla do të qëndrojnë të mbyllura të hënën, ndërsa Bazeli Fshat lejon prindërit të vendosin nëse udhëtimi nga shtëpia në klasë është i sigurt. Shpatet e ndryshme të skive janë të pa realizueshme, për shembull ashensorët Obwalden të Melchsee-Frutt dhe Engelberg-Titlis, si dhe ato të Sörenberg-Rothorn (LU) dhe teleferikët e Brienz dhe Rigi janë jashtë shërbimit. Në Rickenbach (LU), një burrë u plagos, u godit nga një teneqe.

Era shkaktoi ndërprerje në trafikun hekurudhor sidomos në Romandie, në veçanti midis Le Noirment dhe Tavannes, midis Porrentruy dhe Bonfol, midis Glovelier dhe La Chaux-de-Fonds dhe midis Court dhe Moutier, ku një pemë ra në shinat. Një tren e goditi atë, por askush nuk u lëndua. Për shkak të rënies së pemëve, linjat Wald (ZH) dhe Albula të Hekurudhës Rhaetian gjithashtu u ndërprenë. Autobusët e zëvendësimit janë hedhur në veprim në mes të Thisis dhe Tiefencastel. Sidoqoftë, bezdi janë raportuar edhe në kantonet e Appenzell Innerrhoden (Weissbad-Wasserauen) dhe Lucerne (midis kryeqytetit në Eschenbach për shkak të një dështimi teknik). Pemët e rëna në rrugë ndaluan kalimin e makinave nga Neuchâtel në Pontarlier dhe midis Thayngen dhe Dörflingen (SH), në mëngjes herët, ku një fabrikë preu një linjë të tensionit të lartë, si dhe në disa rrugë në Bernese Seeland dhe Oberland dhe në përgjithësi për pak pllajën e tërë. Autostrada A4 midis Zug dhe Baar duhej të mbyllet përkohësisht në një korsi për shkak të një peme të rrezikshme.


Ndikimi në lidhjet ajrore është gjithashtu i rëndësishëm: që nga fillimi i operacioneve ditore, mbi 100 nisje dhe fluturime janë shfuqizuar në Zyrih dhe rreth tridhjetë në Bazel. Këto përfshijnë lidhje zvicerane me Berlin, Frankfurt, Stuttgart, Hamburg, Londër, Amsterdam, Dresden, D Dsseldorf, Hanover, Paris dhe Pragë.

Kjo për shkak se në veri është se Sabine, e njohur edhe me emrin kelt të Ciara-s, ka lënë gjurmët më të dukshme. Në Gjermani, ku Deutsche Bahn ndaloi trenat e saj në distanca të gjata plotësisht nga e diela në mbrëmje deri në të paktën 10:00 të hënën në mëngjes, ka disa lëndime nga pemët në rënie. Dy gra janë në gjendje të rëndë në Saarbrücken. Një vinç në Frankfurt dëmtoi çatinë e katedrales.

Efektet e stuhisë Sabine

Në Mbretërinë e Bashkuar, përveç anulimit të ngjarjeve të shumta dhe paralizës së shumicës së udhëtimeve, janë lëshuar mbi 250 alarmet e përmbytjes. Në Appleby-in-Westmorland, në veriperëndim, lumi Eden theu brigjet e tij dhe pushtoi lokalitetin. Në Francë, rreth tridhjetë departamente janë ende në gatishmëri portokalli.

“Udhëtimi” i erërave të forta, një aeroplan i British Airways theu, sipas faqes së internetit të specializuar Flightradar24, rekordin për kryqëzimin më të shpejtë “subsonic” të Atlantikut (në rrugën 5’554 km nga Nju Jorku në Londër). Boeing 747-436 udhëtoi në 4 orë e 56 minuta, duke zbritur pothuajse dy orë në hartën e rrugës dhe duke ulur rekordin e mëparshëm për 17 minuta, i cili në të njëjtat orë u tejkalua edhe nga dy avionë të Virgin Airways. Për krahasim, Concorde mori pak më shumë se tre orë.

Pas Lolitës dhe Petrës vjen Sabina

Pas stuhive Lolita dhe Petra në veri të Alpeve Sabine po vjen një front i ri stuhije që po formohet në Atlantik dhe synon Skocinë.

Nga fillimi i javës tjetër, nga e diela në mbrëmje deri të martën, Konfederata ka lëshuar një paralajmërim të shkallës 4 për shumicën e rajoneve përtej Shën Godardit, ku era nga 100 kilometra në orë në rrafshnalta do të arrijë deri në 200 kilometra orën në zonat malore.

Disa vendpushime skish do të qëndrojnë të mbyllura.

Stuhija e re që pritet të kalojë nëpër Zvicër quhet Sabinë, pas Lolitës dhe Petrës.

Urgjenca ka përfshirë gjithë Evropën qendrore dhe veriore. Në veçanti, Lufthansa tashmë ka paralajmëruar për anullimin e mundshëm të fluturimeve.

Erërat e stuhishme, midis 100 dhe 140 km / orë në zonat e ekspozuara me lartësinë mbi 2.000 metra, do të përfshijnë edhe luginat e Zvicrës Italiane: në Vallemaggia, Blenio, Alto Moesano, Bregaglia dhe Leventina alarmi nga e hëna deri të mërkurën është e shkallës 3.

 

Një teleskop zviceran drejt Diellit

VOAL – Misioni “Solar Orbiter”, pas më shumë se 10 vjet përgatitje, do të niset të hënën nga Cape Canaallel, Florida. Në bordin e raketës Atlas V, i cili do të ngrihet në 23.03 me kohën lokale (5.03 ora Zvicer), do të ketë gjithashtu STIX, një teleskop me rreze X.

Është një mision i ESA, Agjensia Evropiane e Hapësirës, ​​e kryer në bashkëpunim të ngushtë me NASA, homologen e saj amerikane. Sonda hapësinore do të marrë dy vjet për t’u afruar 45 milionë kilometra nga Dielli – një distancë që korrespondon me rreth një të katërtën e asaj që e ndan atë nga Toka – për të studiuar rajonet polare të tij.

Projekti synon të sqarojë shkaqet e erës diellore, një rrjedhë e grimcave të ngarkuara (në thelb protoneve dhe elektroneve) të emetuara nga Dielli.

Për ta bërë këtë do të përdorë gjithashtu teleskopin STIX, të bërë nga kompani dhe institute zvicerane, në bashkëpunim me partnerë polakë, francezë, italianë, gjermanë, austriakë, irlandezë dhe çekë, nën drejtimin e FHNW.
ATS

Gjenevë – më 5 shkurt 1960, CERN* përuroi përshpejtuesin e ri të grimcave

VOAL – Më 5 shkurt 1960, CERN përuroi përshpejtuesin e tij të ri të grimcave në prani të studiuesve dhe politikanëve. Sinkrotroni proton, megjithatë, kishte përshpejtuar protonet e tij të parë më 24 nëntor 1959 në një shteg prej 628 metrash, duke u bërë kështu, për një kohë të shkurtër, nxituesi që kishte prodhuar sasinë më të madhe të energjisë në botë.

Me kalimin e viteve ai ka pësuar ndryshime të shumta që e kanë bërë atë gjithnjë e më shumë performues. Intensiteti i rrezeve të tij proton u shumëzua me një mijë dhe në vitin 2009 kolizori i ri i madh hadron (LHC) u shtua në synchrotron proton (PS) dhe super synchrotron proton (SPS).

Aktualisht, laboratori, i cili ndodhet kufirin Francë-Zvicër, administron një kompleks prej tetë përshpejtuesve dhe dy ngadalësuesve dhe punëson përgjithmonë 2500 studiues dhe teknikë. Përplasjet e grimcave lejojnë fizikanët të hetojnë botën e së voglës së pafundme dhe të kryejnë kërkime shkencore në fushën e fizikës bërthamore dhe grimcave.
ATS

*Organizata Evropiane për Kërkime Bërthamore (frëngjisht: Organisation européenne pour la recherche nucléaire), e njohur si CERN ( /ˈsɝn/; shqiptimi frëngjisht: [sɛʁn]; rrjedh nga emri “Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire”) është një organizatë kërkimore Evropiane që operon me laboratorin e fizikës së grimcave më të madh në botë. I themeluar në vitin 1954, organizata është e bazuar në një periferi në veriperëndim të Gjenevës në kufirin franko-zviceran, dhe ka 22 shtete anëtare. Izraeli është i pari (dhe aktualisht i vetmi) shtet jo-evropian që i është dhënë anëtarësimi i plotë.

Zvicra është vendi më i shtrenjtë në botë

Voal.ch – Ndërsa dikush që jeton në Zvicër mund të mos ketë nevojë për përkujtues, një studim i ri tregon se kostoja e jetesës në Zvicër është më e larta se kudo në botë.

Zvicra kryesoi listën përpara Norvegjisë në vendin e dytë, me Islandën, Japoninë dhe Danimarkën që rrumbullakuan pesë vendet e para.

Renditja, e vendosur së bashku nga revista CEO World, mori në konsideratë qiranë, sendet ushqimore, fuqinë blerëse, restorantet dhe koston e jetesës në 132 vende të globit.

Vendet evropiane u shfaqën dukshëm në 20 vendet e para, ndërsa vendet në Azi dhe Karaibe ishin gjithashtu të spikatura.

Zvicra në krye të listës

Jo vetëm që Zvicra kryesoi listën e përgjithshme, por gjithashtu u rendit shumë në disa metrikë individuale, duke e bërë koston e jetesës atje zyrtarisht më të lartë në botë.

Artikujt ushqimore në Zvicër janë gjithashtu më të shtrenjta se kudo në botë, duke renditur plot 30 pikë më të larta se Koreja e Jugut e vendit të dytë.

Por nëse po kërkoni të shmangni dyqanet ushqimore, ushqimi jashtë, dmth në restaurante në Zvicër është gjithashtu më i kushtueshëm se kudo tjetër në botë.

Drita e vetme e ndritshme në renditje është fuqia kombëtare blerëse e Zvicrës – e cila është gjithashtu në krye të listës – ndoshta duke shpjeguar pse zviceranët duan të udhëtojnë apo edhe thjesht të bëjnë blerje jashtë vendit./thelocal.ch/EB

Nënshkrimi i marrëveshjes tregtare Zvicër-Turqi është ngrirë

Ministri i Jashtëm turk Mevlut Cavusoglu, djathtas, dhe Ministri i Jashtëm Zviceran Ignazio Cassis në korrik 2019.
(Doracaku i Manualit të Keystone / Cem Ozdel)

Voal.ch – Qeveria zvicerane e ka vonuar nënshkrimin e një marrëveshje të zgjeruar të tregtisë së lirë me Turqinë, për shkak të abuzimeve me të drejtat e njeriut, raporton NZZ am Sonntag.

Megjithëse marrëveshja tregtare midis vendeve EFTA (Shoqata Evropiane e Tregtisë së Lirë), përfshirë Zvicrën, u ratifikua nga parlamenti zviceran qershorin e kaluar, autoritetet zvicerane kanë vendosur që prej atëherë ta vonojnë zbatimin, raporton gazeta.

Zyrtarët ekonomikë ua komunikuan këtë pozicion politikanëve në përgjigje të pyetjeve të ngritura gjatë javëve të kaluara, ndërsa komiteti parlamentar i punëve të jashtme ka kërkuar që të këshillohet për çdo vendim të ardhshëm për nënshkrimin e marrëveshjes – për shkak të tensioneve aktuale në Turqi.

I kontaktuar nga gazeta, ministria e finanzave thjesht deklaroi se nuk kishte ndonjë urgjencë të ngutshme për të përfunduar marrëveshjen, e cila gjithashtu nuk është ratifikuar ende plotësisht nga Ankaraja.

Sidoqoftë, shkruan NZZ, marrëveshja i bashkohet një liste të marrëveshjeve të nënshkruara më parë me Turqinë, por jo të zbatuara.

Për shembull, vjeshtën e kaluar Senati pezulloi një shkëmbim automatik të marrëveshjes së informacionit, duke përmendur shkeljet e të drejtave të njeriut. Një marrëveshje për kthimin e azilkërkuesve gjithashtu është bllokuar për vite me radhë për shkak të shqetësimeve nga të dy palët.

Megjithëse është ratifikuar nga politikanët, marrëveshja tregtare gjithashtu ështëbllokuar më parë nga organizata të ndryshme në Zvicër. Shumë politikanë të majtë ishin gjithashtu kritikë ndaj marrëveshjes.

Parlamentari Fabian Molina socialdemokrat i krahut të majtë i tha NZZ se, ngrirja e marrëveshjes, tani për tani, ishte më e pakta që duhej bërë.

“Në dritën e ligjittë të drejtës ndërkombëtar dhe abuzimeve të të drejtave të njeriut, do të ishte e pakuptueshme që ministri i ekonomisë Guy Parmelin të nënshkruajë këtë marrëveshje tani,” tha ai.

swissinfo.ch/dos/EB

 

 

Të huajt në Zvicër arrijnë në mbi dy milionë

Numri i të huajve në mesin e popullatës rezidente, në fund të vitit 2019, ka tejkaluar dy milionë (2,111,412), shumica italianë, gjermanë, portugezë, francezë dhe kosovarë

VOAL – Bilanci midis emigracionit nga Zvicra dhe emigracionit për në Zvicër në vitin 2019 mbeti i qëndrueshëm dhe pozitiv (+ 55’000 persona), ndërsa ky i fundit po zvogëlohet me një përqind.

Shifrat e Sekretariatit të Shtetit për Emigracionin SEM tregojnë se 140.555 persona iu shtuan popullatës rezidente përgjithmonë gjatë vitit të kaluar (+ 0.3% krahasuar me 2018). Kishte 97-556 mbërritje nga vendet e Bashkimit Evropian dhe nga zona EFTA (1.3% më shumë se një vit më parë), ndërsa të huajt që u larguan nga Zvicra (-1%) ishin 79’973.

Bilanci i lëvizjeve sa iu përket qytetarëve zviceranë është negativ. Meqenëse 32,000 konfederatas emigruan në Evropë dhe jashtë saj më 2018 (të dhënat e 2019 nuk janë ende në dispozicion), vetëm 24,000 zviceranë nga jashtë vendit u kthyen në atdheun e tyre. Ndër destinacionet më të njohura janë Franca, Shtetet e Bashkuara dhe Gjermania, ndërsa midis të huajve emigrantë SEM raporton në veçanti Rumunët dhe Bullgarët.

Numri i të huajve në mesin e popullatës rezidente, në fund të vitit 2019, ka tejkaluar dy milionë (2,111,412), shumica italianë, gjermanë, portugezë, francezë dhe kosovarë. rsi

Kryelajm: Në Zvicër u zbulua ilaçi që lufton edhe koronavirusin? – Shkencëtarët zviceranë zbulojnë fuqitë ‘antivirale’ të sheqerit

Shkencëtarët zviceranë zbulojnë fuqitë ‘antivirale’ të sheqerit

Kjo përbërje gjithashtu mund të jetë efektive edhe e viruseve si për shembull e koronavirusit të ri që ka shkaktuar kaos në Kinë dhe më gjerë.

VOAL – Studiuesit zviceranë dhe britanikë kanë modifikuar molekulat e sheqerit në mënyrë që ato të jenë të afta, me anë të kontaktit të thjeshtë, të shkatërrojnë viruset, pa toksicitet për njerëzit. Metoda mund të zbatohet, për shembull, për koronavirusin e ri në Kinë.

Substancat e ashtuquajtura “virusevrasëse”, të tilla si zbardhuesi (bleach në anglisht – klori në shqip – candeggina në italisht), i shkatërrojnë viruset me anë të kontaktit të thjeshtë, por ato nuk mund të aplikohen në trupin e njeriut pa shkaktuar dëme serioze, vuri në dukje Universiteti i Gjenevës (UNIGE) në një deklaratë.

Shumica e ilaçeve antivirale të sotme funksionojnë duke penguar rritjen e viruseve, por janë të paaftë t’i shkatërrojnë ato.

“Për t’i kapërcyer këto dy pengesa dhe që të jemi në gjendje të luftojmë në mënyrë efektive kundër infeksioneve virale, ne gjetëm një kënd sulmi krejtësisht të ndryshëm”, thekson Caroline Tapparel Vu, një profesore në departamentin e mikrobiologjisë dhe mjekësisë molekulare të UNIGE, e cila drejtoi përpjekjen kërkimore me Francesco Stellaccin, profesor në fakultetin e shkencave inxhinierike dhe teknikave të Shkollës Federale Politeknike të Lozanës (EPFL).

Johelmuese, jo toksike


Studiuesit kishin prodhuar më parë një antiviral me bazë ari. Duke aplikuar të njëjtin koncept, ata këtë herë kanë arritur të zhvillojnë një antiviral duke përdorur derivate natyrale të glukozës, të quajtura ciklodekstrina, sipas një artikulli të botuar në revistën Science Advances.

“Avantazhet e ciklodekstrinave janë të shumta: madje edhe më biokompatibile se ari, dhe më të lehta për t’u përdorur. Ato nuk shkaktojnë një mekanizëm rezistence dhe nuk janë toksike,” tha Samuel Jones, një studiues në Universitetin e Mançesterit, i cili u citua nga një deklaratë shtypi UNIGE .

“Për më tepër, ciklodekstrinat janë përdorur tashmë gjerësisht, veçanërisht në industrinë ushqimore, çka do të lehtësonte tregtimin e trajtimeve farmaceutike, duke i përdorur ato me kontakt të thjeshtë,” vëren Valeria Cagno nga UNIGE.

 

Me kontakt të thjeshtë


Molekulat e modifikuara të sheqerit i tërheqin viruset përpara se t’i inaktivizojnë në mënyrë të pakthyeshme ato. Duke prishur shtresën e jashtme të virusit, ato arrijnë të shkatërrojnë grimcat infektive me kontakt të thjeshtë, në vend që të bllokojnë vetëm rritjen e virusit.

Dhe ky mekanizëm duket se funksionon pavarësisht virusit në fjalë. Shkencëtarët kanë qenë në gjendje ta demonstrojnë këtë në viruset përgjegjëse për infeksionet e frymëmarrjes dhe herpesit.

Ciklodekstrinat mund të administrohen si krem, xhel ose spraj hundësh.

 

Shpresë kundër epidemive

 

Zhvillimi i antiviraleve të reja me spektër të gjerë konsiderohet thelbësore, veçanërisht për të trajtuar viruset më shkatërruese ose viruset që shfaqen kundër të cilave nuk ka trajtim dhe mund të shkaktojnë pandemi.

Kjo përbërje, sipas autorëve,  mund të ketë një ndikim global. Përbërja gjithashtu mund të jetë efektiv kundër viruseve të reja që shfaqen, koronavirusi  që filloi në Kinë dhe u përhap jashtë shtetit, duke rrezikuar pandemi.

Keystone-SDA / DS

/Elida Buçpapaj

Australian Open: Federer shan gjyqtaren Veljoviq, gjobitet 3 000 dollarë

Tenisti Roger Federer është ndëshkuar me 3,000 dollarë për sharje gjatë çerekfinales së zhvilluar në turneun Australian Open, kundër tenistit amerikan, Tennys Sandgren.

Atij i është dorëzuar një dënim për shkelje të rregullave derisa vetë Federer ka thënë në një konferencë për media se ai ka sharë në “disa” gjuhë, pasi ka qenë i zemëruar për mënyrën si i është bërë paralajmërimi në fushë nga gjyqtarja e lojës, Marijana Veljoviq.

“Ajo duket se flet disa gjuhë. Nuk e kam ditur. Herën tjetër më duhet të sigurohem për aftësitë gjuhësore të njerëzve në fushë”, ka thënë Federer, që deri tash ka fituar 20 çmime Grand Slam.

“Sinqerisht, të zemëroheni në një pikë, mendoj se është normale. Për mua ishte e vështirë. Nuk është se unë njihem për përdorim të atyre fjalëve. Nuk është se publiku e ka dëgjuar atë”, ka thënë me tjerash Federer.

Pas fitores kundër tenistit Sandgren, ai do të përballet në gjysmëfinale me kampionin aktual të këtij turneu, Novak Gjokoviq. rel