VOAL

VOAL

Please Wait ...
0%

Ndërron jetë Mustafë Elezi METALIA veteran i Vatrës dhe komunitetit shqiptar ne SHBA – Nga Dalip Greca

By | October 2, 2018

Komentet

HARRY BAJRAKTARI: JA SI MUND T’IA SIGUROJMË VATRËS EDHE 100 VITE EKZISTENCË

Mesazhi i z. Harry Bajraktari dërguar kryetarit të Komisionit të organizimit të Kuvendit të Vatrës, 19 Janar 2020-/

Ju falenderoj shumë për respektin dhe ftesën që më dërguat për të marrë pjesë në këtë ngjarje të rëndësishme të Federatës”VATRA”, e cila ka rol të madh për komunitetin tonë shqiptar-amerikan në SHBA. Në pamundësi të marr pjesë e të jem me Ju, Kuvendit zgjedhor dhe delegatëve të tij, i uroj shumë sukses dhe punë të mbarë në realizimin e obligimeve që miraton ky Kuvend.

Më lejoni që në këtë kontekst, para këtij Kuvendi zgjedhor, t’i paraqes disa ide të mia, që kanë të bëjnë me zhvillimin, organizimin dhe zgjerimin e Vatrës, si organizata më e vjetër e shqiptarëve në Amerikë.

Të nderuar Vatranë’

Të gjitëh e dimë se roli i Vatrës, që nga themelimi i saj, ka qenë historik dhe i jashtzakonshëm, ku asnjë organizatë tjetër shqiptare, në Amerikë, si kjo, nuk ka mundur të mbijetojë kaq gjatë e të ketë aq famë e sukses.

Sot, numri i shqiptarëve në Amerikë,është shumë më i madh si asnjëherë më parë. Jemi dëshmitarë se ky numër i shqiptarëve po rritet prej viti në vit, e bashkë me të dhe komuniteti ynë. Sot, veprojmë në rrethana e kushte të reja, kemi biznesmenë e e kompani të sukesshëm gjithandej Amerikës, e disa drejtojnë bizneset në Wall Street, njerëz të profesioneve të ndryshëm si: mjekë, avokatë, drejtues të kompanive dhe profesionistë në vende të ndryshme pune, të rinj që po shkollohen në degë të shumta në Universitetet e njohur amerikane e po marrin detyra me përgjegjësi në sektorë të ndryshëm.Në rrethana të tilla, jam i bindur se mundësitë për krijimin e kushteve për riorganizimin, forcimin dhe zgjerimin e Vatrës, në një organizatë të fuqishme, janë shumë më të mëdha dhe më të volitshme se kurrë më parë.

VATRA, mendoj se duhet të projektojë edhe afate më të gjatë kohore për zhvillimin e ardhshëm të saj. Me këtë dua të them se atë duhet ta kemi edhe pas 100 vitesh, ashtu siç arritën brezat e saj të mbajnë gjallë e të fuqishme tash pas 100 vite.

Ekzistenca e saj, varet nga ajo se sa kemi vullnet të punojmë së bashku, për një qëllim të caktuar, që idealin e atyre që e themeluan para një shekulli, ta çojmë përpara edhe për një shekull tjetër.

Kushtet në të cilat vepron sot Vatra, janë të pamjaftueshme që ajo të jetë në nivelin e dëshiruar, prandaj unë mendoj se kësaj organizate, para së gjithash, i duhet një mbështetje e fuqishme për sigurimin e një objekti “Shtëpi e Vatrës”, që do të krijonte kushte të mira pune, mundësi për pritjen e delegacioneve shtetërore, organizimin e simpoziumeve shkencore-kulturore, si dhe mundësi për mbajtjen e manifestimeve të tjera shqiptare e amerikane.

Ky objekt, sipas meje, do të duhej të kishte: një sallë për pritje, një muzeum,- ku vizitorët do të mësonin historinë e Vatrës dhe të komunitetit tonë, si dhe komponente të tjera për nevojat e kësaj organizate. Sigurimi i një objekti të tillë nuk është i pa arritshëm sot. Sipas bisedave që kam pasur me disa miq e shokë, që janë biznesmenë dhe profesionistë, shprehin dëshirën për të investuar dhe për tu bërë pjesë e Vatrës, ku në Amerikë quhen-Permanent Trustees. Të gjithë këto biznese shqiptare, investitorë të vullnetit të mirë, njerëz të profesioneve të ndryshëm, dhe individë të tjerë, mendoj se kanë gadishmëri, që të mbështesin një projekt të tillë, ku krahas reformave, VATRA do të kishte mundësi ideale të luante një rol tejet të rëndësishëm për komunitetin tonë shqiptaro-amerikan dhe për gjithë shqiptarët që jetojnë në trojet tona etnike në Ballkan. Në këtë mënyrë do t’i siguronim Vatrës edhe 100 vite të tjerë ekzistencë dhe do të lartësonim kontributin historik të gjithë atyre që Vatërn e sollën deri këtu-nga NOLI e KONICA dhe deri sot.

Zoti e bekoftë popullin shqiptar!

Zoti e bekoftë Amerikën?

Me respekt

HARRY BAJRAKTARI

VATRA sot është një stad më lart se dje, Nesër do të jetë më lart se sot… Nga Dritan Mishto

Kryetarët e Vatrës janë të gjithë kalimtarë, përveç Nolit e Konicës, të cilët shërbejnë për vatranët e mirë si modeli i vendosjes së dashurisë mbi urrejtjen…./

Fjala e Kryetarit të Federatës Panshqiptare të Amerikës VATRA mbajtur në Kuvendin e Michigan, me 19 Janar 2020/

Të dashur Anëtarë, Delegatë dhe Drejtues të Federatës!

Të nderuar Klerikë!

Të nderuar përfaqësues të organizatave të komunitetit!

Dua t’Ju uroj fillimisht: Mirëserdhët në Kuvendin e Federatës sonë.

Kuvendi i Federatës Panshqiptare të Amerikës VATRA i mbajtur sot në Michigan është një ngjarje e rëndësishme për të gjithë vatranët dhe mbarë komunitetin shqiptar dhe besoj se ai do të dalë me sukses dhe të përmbushë objektivat e tij.

Siç e dini, ky Kuvend shënon edhe përfundimin e mandatit tim si Kryetar i Federatës Panshqiptare të Amerikës VATRA, i zgjedhur me një shumicë shumë të cilësuar në Kuvendin e vitit 2017, i cili është cilësuar gjerazi një kuvend historik, pasi pas dekadash të tëra, kandidatët paraqitën platformat e tyre duke marrë besimin e delegatëve në formën më transparente, me votim të fshehtë në një shumicë tejet të cilësuar. Kuvendi 2017 ishtë historik edhe për faktin se pas dhjetëra vitesh, Vatra u drejtua nga një kryetar ri në moshë, që solli me vehte shumë të rinj të tjerë që janë me ne sot këtu. Nuk ka gjë më historike se të jesh dëshmitar i ndryshimit të mentalitetit në drejtimin e një organizate, aq më shumë Federatës Vatra. Ky besim i madh i vatranëve, më ka qëndruar gjithmonë si “shpata e Demokleut” duke më shtyrë drejt maturisë dhe përkushtimit në përmbushjen e kësaj detyre të lartë shoqërore dhe vullnetare.

Dua të falenderoj nga zemra secilin prej jush dhe të shpreh mirënjohjen time të thellë për punën e mirë dhe bashkëpunimin, që kemi pasur. Pa mbështetjen tuaj do të ishte e pamundur të kryenim tërë ato punë të mëdha. Dua të përulem me nderimin më të madh edhe përpara vatranëve të vjetër të të gjithë epokave, për sakrificat e tyre deri në vetëmohim në dobi të Federatës sonë, Shqipërisë dhe kombit. Gjatë këtij mandate, ne përjetuam me dhimbje kalimin në botën e përjetshme të Presidentit tonë të nderit z. Agim Karagjozi, i cili më mbështeti me tërë forcën dhe mundësitë e tij, jashtë çdo imagjinate për kushtet e tij shëndetësore, duke vizituar zyrat dhe duke marrë pjesë edhe në aktivitetet tona. Jam takuar me z. Karagjozi disa herë gjatë kësaj periudhe dhe shpreh respektin tim më të thellë për atë njeri me mendje të hapur dhe me shumë mirësi në shpirt, i cili më qëndroi gjithnjë pranë gjatë ushtrimit të detyrës sime.

Gjatë këtyre dy viteve unë kam punuar fort që në Vatrën tonë të dashur të ndryshojë mënyra se si konceptohen gjërat dhe si zbatohen projektet. Kam punuar fort që mendja e hapur të mbizotërojë ndaj ngushtësisë, vështrimi larg i problematikës sonë kombëtare të qëndrojë mbi optikën e dobët dhe arkaike. Jam i lumtur që shumë të rinj janë sot në Vatër dhe janë pranë nesh. Vetëm duke punuar me vehten tonë së pari, për përmirësimin e pandalshëm të mendësive tona, do të mund t’i tregojmë të tjerëve se cilët jemi.

Këto dy vite, Federata Pashqiptare e Amerikës Vatra ka njohur rritje të dukshme. Pas Kuvendit 2017, Kryesia ka pasur në përbërjen e saj një gërshetim brezash të ndryshëm, por me të njëjtin përkushtim për të përmbushur objetivat e marra përsipër. Duke pasur vlerësim të plotë për punën e vatranëve ndër vite, unë propozova që përbërja e Këshillit të Vatrës të mbetej pothuaj e pandryshuar. Dhe kështu u bë. U ruajt përbërja e Këshillit të mëparshëm të Vatrës, si vlerësim për punën e kryer, por edhe sepse gjithnjë kam këmbëngulur që Këshilli i Vatrës duhet të ketë autoritet mbi Kryesinë dhe Kryetarin dhe se Këshilli duhet të ishte krejt jashtë ndikimit tim si kryetar. Për fat të mirë marrëdhëniet me Këshillin kanë qenë të mira dhe sjellja e Kryesisë dhe profesionalizmi i të dy strukturave, pra Kryesisë dhe Këshillit bëri që gjatë kësaj periudhe të ketë bashkëpunim të shkëlqyer, duke ruajtur stabilitetin e Federatës sonë. Të gjitha vendimet e Kryesisë, pa asnjë përjashtim janë miratuar nga Këshilli dhe Këshilli ka mbështetur hapur Kryesinë.

Për herë të parë, me qëllim që të ketë një garanci të plotë të zbatimit të Kanunores, Këshilli miratoi formimin e Komisionit për Garantimin e Kanunores, si një organ që garanton funksionimin tonë. Si kryetar i ri une lashë në drejtimin e kësaj strukture të njëjtin person, i cili edhe më përpara ishte marrë me rishikimin e strukturës ligjore të Vatrës, juristin z. Bashkim Musabelliu. Ky Komision, me një përgjegjësi të lartë do të parashtrojë rishikimet kanunore, një punë e lënë e papërfunduar prej vitesh e vitesh, me synimin që t’i jepet Federatës një përshtatje sa më e plotë me kuadrin bashkëkohor të funksionimit të organizatave vullnetare.

Figurat më të njohura të artit shqiptar në nivel ndërkombëtar vizituan Vatrën. Aktivitetet e Federatës VATRA dy vitet e fundit kanë qenë me pjesëmarrjen më të lartë të shënuar ndër vite, gjë që na ka mbushur me gëzim. Vatra po lëviz dhe po rimerr prestigjin e dikurshëm. Festimet e 106 vjetorit dhe 107 vjetorit të Federatës Panshqiptare të Amerikës VATRA ishin me motot: “Vatra nuk është Politike – Vatra është Mbipolitike” dhe “Jam vatran se jam shqiptar / jam shqiptar se jam vatran”.

Teza e hedhur prej nesh “Vatra nuk është Politike – Vatra është Mbipolitike” është një sintezë e tërë asaj çfarë është dhe duhet të jetë Vatra. Të jesh apolitik dhe të jesh mbipolitik janë gjëra ta ndryshme. Është e vërtetë se Vatra është apolike, domethënë nuk merret dhe nuk mban asnjë krah politik. Vatra është Mbipolitike që do të thotë se Vatra qëndron mbi çdo zgjidhje që mund të ofrojë politika, pasi largpamësia e Vatrës është përtej opsioneve dhe interesave të politikës së ditës. Ka qenë qëndrimi Mbipolitik, ai që e ka mbajtur Vatrën gjithmonë në qendër të mendimit estetik shqiptar.

Teza tjetër e hedhur prej nesh këtë mandat “Jam vatran se jam shqiptar / jam shqiptar se jam vatran” tregon përmbledhurazi binomin dhe standardin, që ka vendosur Federata VATRA me punën e saj për çështjen shqiptare duke lidhur shpirtërisht ëndrrën e çdo shqiptari të mirë me punën shekullore të Vatrës.

Për herë të parë ne po festojmë ditëlindjet e Vatrës periodikisht, një traditë e cila duhet të vazhdojë sepse ato na ndërgjegjësojnë gjithnjë e më shumë për kujdesin që duhet të tregojmë për shëndetin e Federatës sonë të dashur.

Gjatë këtij mandate ne filluam të kërkojmë grupet e hershme të emigrantëve vatranë dhe e nisëm me rivendosjen e kontakteve me zagoritët gjirokastritë, ardhja e të cilëve në selinë e Vatrës ishte emocionuese.

Federata jonë ka tashmë një kategori nderimi të veçantë për anëtarët e saj, të cilët vazhdojnë të jenë aktivë: “50 vjet anëtarësi aktive” duke përbërë diçka të rrallë edhe për organizatat amerikane. Gjithashtu, ndonëse të rinj në moshë, ne vendosëm të nderojmë figura të njohura të komunitetit tonë, njerëz me reputacion dhe kontribut prej dekadash për çështjen tonë kombëtare, të cilët Vatra duhet t’i kishte nderuar prej kohësh dhe akoma nuk i kishte nderuar si: Prof. Sami Repishti, Prof. Nicholas Pano, Dr. Elez Biberaj, z. Ekrem Bardha.

Figura të nderuara të nacionalizmit shqiptar kanë qenë pjesë e aktiviteteve tona, si akademia për Hysni Lepenicën apo aktivitetet në nderim të Mid’hat Frashërit, për të cilin dua të falenderoj publikisht mikun e Vatrës z. Pëllumb Lamaj, një ish i burgosur politik I pakompromis .

Siç e dini kohët e fundit u krye rivarrimi i ështrave të Mit’hat Frashërit në Shqipëri. Federata VATRA shprehu publikisht qëndrimin e saj nëpërmjet meje në Zërin e Amerikës, se Mid’hat Frashëri duhej të sillej në atdhe i plotë dhe jo i cunguar, si edhe të mos përdorej për qëllime politike. Rivarrimi i tij nga qeveria shqiptare vetëm si Lumo Skëndo, duke lënë në errësirë kontributin e madh patriotik, është për VATRËN, i papranueshëm. Qeveria Shqiptare duhej t’i paraprinte fushatës dhe debatit të gjerë intelektual për veprat dhe veprimtarinë patriotike të Mit’hat Frashërit dhe të ndërmerrte nisma konkrete administrative në nderim të këtij personaliteti. Ja ku jemi sot pas kaq kohësh. Çfarë është bërë për rivlerësimin institucional të figurës së tij? Asgjë. Koha provoi qëndrimin e drejtë të Federatës VATRA, që nuk pranoi të bëhej pjesë e fasadës qeveritare sepse edhe pas kaq kohësh Mi’thati prehet në Shqipëri, por fatkeqësisht vepra e tij mbetet e varrosur së bashku me eshtrat, në harrësë të plotë.

Gjatë këtij mandati ne patëm fatin e rrallë të ishim dëshmitarë të 110 vjetorit të Gazetës Dielli. Ky jubile I madh e gjeti gazetën Dielli në kulmin e saj, të paktën 50 vitet e fundit. Me këtë rast dua të shpreh respektim tim më të madh dhe të falenderoj publikisht në emër të Federatës Vatra, Editorin e Gazetës z. Dalip Greca, për punën e tij të shkëlqyer, mençurinë dhe durimin në drejtimin e saj. Z. Dalip Greca meriton mirënjohjen tonë më të thellë dhe jam i bindur se koha e ka futur në panteonin e gazetarisë profesioniste. Gjatë këtij mandati ne arritëm të sjellim në gazetë pas gjashtë dekadash edhe Editoren për botimin në Anglisht Znj. Rafela Prifti, pasuese e denjë e Peter dhe Naum Priftit, së cilës dua t’i shpreh respektin tim më të thellë për profilin shumë interesant që i ka dhënë gazetës. Simpoziumi shkencor me pjesëmarrjen e studiuesve të njohur shqiptarë dhe amerikanë, nga Libraria e Kongresit Amerikan, evidentoi faktin, që na bën vërtet krenar, se Gazeta Dielli është sot gazeta më e vjetër e kombeve, që jetojnë në Amerikë dhe që vazhdon të botohet. Kjo është vërtet prekëse dhe na shton përgjegjësinë që ne duhet ta ruajmë me fanatizëm këtë dhuratë të artë që na kanë dhënë koha: Gazetën Dielli.

Gjatë këtij mandati ne arritëm të ngrejmë bibliotekën e Federatës sonë. Siç dihet ne kemi pasur shumë libra, në një magazinë, por nuk kemi pasur bibliotekë. Dua të falenderoj veçanërisht z. Idriz Lamaj dhe znj. Arjeta Ferlushkaj, të cilët profesionalisht arritën të ngrejnë bibliotekën e Vatrës, me një sistem bashkëkohor inventarizimi, regjistrimi dhe skedimi. Po ashtu ne kemi kryer digjitalizimin profesional të koleksionit të numrave të Gazetës Dielli. Numrat e vjetër dhe të rinj, të ruajtur me fanatizëm ndër dekada tashmë janë kthyer në kopje elektronike dhe mund të përdoren lehtësisht.

Të dashur vatranë!

Periudha e drejtimit tim të Federatës Vatra përkoi me mandatin e dytë qeverisës të socialistëve në Shqipëri. Qeveria Socialiste Rama, në vlerësimin tonë mbetet një qeveri pinjolle fizike dhe shpirtërore e ish-diktaturës shqiptare. Shkeljet e të drejtave të njeriut në të gjitha format, lirisë dhe pronës janë kthyer tashmë në një sjellje normale qeveritare. Kriminalizimi i parlamentit dhe vjedhjet e hapura të financave publike nëpërmjet projektesh të dyshimta, të denoncuara publikisht nga një sërë strukturash ndërkombëtare, po e varfërojnë dhe do ta zhysim akoma më shumë ekonominë në kolaps. Tërmeti i fundit në Shqipëri nxorri krejtësisht zbuluar paaftësinë e kësaj qeverie për të menaxhuar kriza të tilla, e cila shpërdorimet dhe mungesat buxhetore kërkon t’i mbulojë me donacionet e shteteve mike dhe ndihmat e shqiptarëve nga e tërë bota. Arroganca qeveritare socialiste arriti deri në daljen hapur kundër qëndrimeve të Qeverisë Amerikane, në disa votime në OKB, akt i cili befasoi dhe shqetësoi shqiptarët kudo në botë. VATRA e shprehu qëndrimin e saj në instancat më të larta të administratës amerikane dhe argumentoi rrezikshmërinë dhe pasojat e veprimeve të tilla nga ana e Kryeministrit Rama.

Fatkeqësisht kjo Qeveri vrau shpresën për të ardhmen. Mijëra shqiptarë kanë emigruar dhe po vazhdojnë të emigrojnë, duke ulur drastikisht popullatën. Ku do shkojmë pas disa dekadash nëse keqqeverisja vazhdon? Nëse korrupsioni qeveritar dhe nismat e tjera të dëmshme nuk ndalen?

Siç e dini Federata VATRA u prit para pak muajsh në Departamentin e Shtetit, takim i cili hapi një faqe të re në marrëdhëniet e Federatës Vatra me Qeverinë e Shteteve të Bashkuara. Ne paraqitëm shqetësimet tona për situatën në Shqipëri dhe më gjerë. Gjithashtu i jam drejtuar personalisht Presidentit Trump me një letër ku e kam cilësuar Qeverinë Socialiste Rama si një qeveri me mentalitet totalitar, të korruptuar dhe të lidhur me trafikun e narkotikëve, dhe duke i kërkuar kësisoj Z. Trump kthimin e vëmendjes ndaj Shqipërisë dhe shqiptarëve. Fatkeqësisht Qeveria Socialiste Rama po bën atë dëm që as armiku më i madh nuk mund t’ja shkaktonte vendit tonë.

Dashuria e shqiptarëve për Amerikën duhet mbajtur gjallë dhe duhet ushqyer edhe duke rritur vëmendjen amerikane ndaj shqiptarëve.

Për këto arsye ne shpallëm në vitin 2018 në Vatër “Strategjinë për Mbrojtjen dhe Thellimin e Marrëdhënieve Shqiptaro – Amerikane” gjatë publikimit të librit më të fundit të studiuesit të mirënjohur Frank Shkreli. Kjo strategji konsiston në një rol aktiv të VATRËS për mbajtjen gjallë të këtyre marrëdhënieve, pavarësisht qëndrimeve të qeverive shqiptare, që për interesa të ngushta, në periudha të ndryshme kanë ndikuar në dobësimin e marrëdhënieve mes dy shteteve tona. Jam i bindur se kjo strategji do të vazhdojë të zbatohet në të ardhmen duke treguar intolerancë maksimale në çdo shfaqje, që dobëson marëdhëniet mes dy vendeve tona.

Gjatë vitit 2018 ne patëm një bashkëpunim të mirë me Autoritetin e Dosjeve nga Shqipëria. Gjatë këtij projekti mes Federatës Vatra, Autoritetit të Dosjeve dhe Zërit të Amerikës u arrit të sigurohen një sërë intervistash, histori të jetës dhe dëshmi, që tashmë janë depozituar në arkivën e Autoritetit të Dosjeve në Tiranë dhe i shërbejnë studiuesve. Po ashtu Federata Vatra mori konform legjislacionit Dosjen e Sigurimit të Shtetit, e cila për arsye studimore po shfrytëzohet nga Editori për botimin e librit të tij përmbledhës për Editorët e Gazetës Dielli ndër vite. Po ashtu ne kryem disa aktivitete në nderim të viktimave të komunizmit me pjesëmarrjen në aktivitetet vjetore të organizuara nga Fondacioni për Viktimat e Komunizmit dhe po ashtu në shtatoren e ngritur në Uashington DC.

Të dashur vatranë!

Si gjithmonë, Vatra ka ndjekur me vëmendje shqetësimet kombëtare që vinin nga të gjitha trojet shqiptare, pas asnjë dallim. Jemi shprehur haptazi kundër bisedimeve Kosovë – Serbi për rishikimin e kufinjve, si një strategji e rrezikshme, që mund të vinte në pikëpyetje procesin e njohjeve të Repulikës së Kosovës dhe një precedent i rrezikshëm në kuadër të së drejtës ndërkombëtare. Konsolidimi i shtetit të Kosovës dhe jo vënia në dyshim e tërësisë territoriale të tij është rruga e vetme e Kosovës si shtet i sigurtë. Në këtë aspekt Federata Vatra ka ndërmarrë hapa konkretë për njohjen e Kosovës si shtet nëpërmjet kërkesave direkte. Kështu, gjatë vizitës së fundit që Nunci Apostolik i Vatikanit në Shqipëri zhvilloi në selinë tone në Nju Jork, ne i kërkuam me forcë njohjen e Kosovës si shtet i pavarur nga Vatikani, për një sërë arsyesh që ne i dimë të gjithë.

Kohët e fundit ka pasur zhvillime në drejtim të të ashtuquajtuarit “shengen ballkanik”, ku boshti kryesor mbetet Tiranë – Beograd dhe se pjesëmarrja e Maqedonisë së Veriut duket anësore. Federata Vatra është së pari tërësisht kundër çdo nisme rajonale që përjashton Republikën e Kosovës dhe së dyti kundër çdo tendence për krijimin e hapësirave serbe në Shqipëri. Futja e Serbisë në Shqipëri ne vetvehte, por edhe duke lënë jashtë Kosovën është një plan në dëm të botës shqiptare.

Zgjedhjet në Maqedoninë e Veriut dhe ardhja në krye të Parlamentit të një politikani shqiptar është padyshim një arritje, por jo më e madhja dhe as e mjaftueshme. Shqiptarët në Maqedoninë e Veriut kanë akoma punë për të konsoliduar bashkëpunimin, si mundësia më e mirë për të rritur faktorizimin e tyre në shoqëri dhe politikëbërje.

Në Malin e Zi, politika shqiptare shënoi një arritje të madhe, fitoren në Komunën e Tuzit, si pasojë e bashkimit të subjekteve politike dhe vetë elektoratit shqiptar, gjë e cila përbën një sinjal dhe mesazh të qartë për të gjithë shqiptarët, kudo qofshin.

Kryeministri Socialist Rama e nisi qeverisjen e tij me moton: “Zero probleme me fqinjët”. Por sot në përfundim të mandatit të dytë qeverisës, Shqiperia rezulton me probleme të thella me të gjithe fqinjët dhe Zero probleme vetëm me Serbinë. Marredhëniet me Greqine jane në nivelet më të ulëta të tre dekadave të fundit duke injoruar haptazi faktin që afro një milion shqiptarë jetojne në atë shtet. Marrëdheniet me Greqine duhet të trajtohen ndryshe nga ato me fqinjët sllavë. Këto marrëdhenie duhen trajtuar me kujdes, mençuri dhe dashuri. Duhet trajtuar me kujdes sepse kërkimet më të fundit po tregojnë gjithnjë e më shumë afrimin genetik mes shqiptarëve dhe grekëve. Duhet trajtuar me mençuri sepse prej shekujsh shqiptarët, apo të njohur si arvanitasit, kanë jetuar dhe jetojnë në Greqi, duke u pasar tre dekadat e fundit edhe me qindra mijëra shqiptarë, mes të cilëve ka një numër të lartë martesash mikse, me lindjen e dhjetëra fëmijëve shqiptaro-grekë dhe greko-shqiptarë. Duhet trajtuar me dashuri sepse me kaq shumë ura lidhëse, vetëm një marrëdhënie e mirë dhe e afërt mes dy vendeve dhe popujve do të lehtësojë zgjidhjen e problematikave tona. Dashuria mes popujve tanë duhet t’i paraprijë qëndrimeve të qeverive, të cilat kur bien në duar të gabuara dhe dritëshkurtra shkaktojnë tronditje mes popujve. Është me rëndesi jetike për kombin tonë që në ti rikthehemi nivelit të ndërgjegjësimit kombëtar në kuotat e Shqipërisë paraosmane, apo skernderberiane, për të rivendosur standardet e orientimit perëndimor dhe të riformatojmë rolin tonë si shqiptarë në Ballkan.

Të dashur vatranë!

Gjatë drejtimit të Federatës ruaj si një nga momentet më të bukura të jetës vizitën e delegacionit tonë në Kishën Orthodhokse të Shën Gjergjit në Boston. Kjo vizitë shënoi edhe nisjen e aktiviteteve për kremtimin e 110 vjetorit të gazetës Dielli. E ku më mirë se tek Kisha e Nolit do të mund ta nisnim një aktivitet të tillë? M’u dha mundësia që të isha i pari kryetar i Federatës Panshqiptare VATRA, të ulem në karrigen dhe tryezën e punës së Fan Nolit. Gjithashtu pata rastin të bisedoj konfidencialisht me At Artur Liolin pikërisht në zyrën e Nolit, hyrja në të cilën i nënshtohet një protokolli të veçantë dhe për afro gjysëm orë zhvilluam në këtë zyrë të shenjtë një bisedë sa shpirtërore aq edhe tokësore, për të shkuarën dhe të ardhmen. Me këtë rast dua të falenderoj publikisht At Artur Liolin për gjithë respektin dhe bashkëpunimin! Zoti e bekoftë!

Të dashur anëtarë të Kryesisë, të Këshillit dhe të Degëve!

Gjithmonë kam qenë i hapur ndaj sugjerimeve e kritikave dhe mendoj se Federata VATRA nuk ka pasur ndonjëherë demokraci të brendshme më shumë sesa kësaj periudhe. Kam ndjekur gjithmonë konceptin filozofik platonian: E pyetën Platonin se cila është zgjidhja kur të bëjnë kritika? – Shqyrtoji kritikat me dashuri, u përgjigj Platoni. Po kur të kritikojnë ashpër? – Sërish shqytoji me dashuri. Po kur shpifin, intrigojnë, sulmojnë në mënyrat më të ulëta, çfarë duhet të bëjmë Platon? – Atëherë duhet të shtosh dozën e dashurisë.

Federata VATRA sot është një stad më lart se dje. Nesër do të jetë një stad më lart se sot. Kështu Vatra jonë e dashur forcohet gjithnjë e më shumë. Kryetarët e Vatrës janë të gjithë kalimtarë, përveç Nolit e Konicës, të cilët shërbejnë për vatranët e mirë si modeli i vendosjes së dashurisë mbi urrejtjen, përunjësisë mbi arrogancën dhe argumentit mbi forcën e injorancës.

E kam shprehur edhe më parë në mbledhjet e strukturave tona, edhe në mbledhjen e Këshillit që në Mars 2018, se unë nuk do të rikandidoj për postin e kryetarit të Federatës Vatra me arsyen e vetme se qarkullimi i elitës drejtuese e shëndosh strukturën tonë. Noli e Konica e kanë përcaktuar drejt në Kanunoren e Vatrës, duke vendosur mandat afatshkurtër për kryetarin. Kjo është bërë pikërisht për të qarkulluar elitat drejtuese, t’i japim mundesine kujtdo të drejtojë Federatën dhe jo që kryetarët të qëndrojnë me vite të tëra në drejtim, të vegjetojnë dhe të mbysin çdo ide që guxon të nxjerrë krye. Federata Vatra nuk eshte e kryetarëve, por kryetaret duhet t’i shërbejnë Federatës. Çdo kryetar, duke e konsideruar këtë detyrë të lartë shoqërore dhe vullnetare si përgjegjësi dhe jo si privilegj, duhet të përmbushë mandatin e tij kohor duke dhënë sa më shumë dhe jo të mendojë se si të rizgjidhet. Ashtu siç nga ana tjetër, askujt nuk mund t’i shkojë ndermend, kushdo qofte ai, se Kryetari i Vatrës të mund të largohet nga zyra e Vatres, jashtë dëshirës së tij përpara mbarimit të mandatit, si pasojë e sulmeve, shpifjeve dhe inskenimeve. Kjo nuk ka për të ndodhur kurrë.

Ndaj, ndonëse me mbështetjen unanime të Kryesisë, të shumicës së cilësuar të Këshillit, të Degëve dhe të Anëtarësisë, duke falenderuar përzemërsisht secilin prej jush, ju përsëris vendimin tim e parevokueshëm për të mos rikandiduar. Me këtë rast dua të falenderoj të gjithë bashkepunëtorët e mi të ngushtë në kryesi për mbeshtejen që më kanë dhënë gjatë ushtrimit të detyrës.

Kuvendi i Michigan 2020 jam i bindur se do te thellojë më tej reformat e nisura në Kuvendin historik të Nju Jorkut 2017. Reformimi i Vatrës dhe jo kthimi mbrapa në mentalitetin e ndryshkur të bllokimit, është jo vetëm domosdoshmeri, por edhe rruga e vetme për ngritjen e Federates Vatra në nivelin e kohës. Dua t’Ju siguroj të gjitheve, duke sjellë përpara jush aksiomën e provuar të filozofisë së lashtë greke: Rezultati i çdo plani të bazuar në urrejtjen është vetëm dështimi. Ndaj, Vatra do të shohë vetëm përpara!

Tashmë, si një ndër kryetarët e rradhës të Federatës Panshqiptare të Amerikës VATRA, jam i kënaqur kur shoh se Federata Vatra dhe Gazeta Dielli mbesin autoriteti më i lartë moral i botës shqiptare dhe të vendosura të mbajnë në supe peshën e rëndë që u ka vënë historia mbi shpinë, për të dërguar çështjen shqiptare drejt destinacionit të zgjidhjes së plotë. Jam i bindur se anëtaret e Federatës sonë, të cilët do të mbesin për mua gjithmonë “vatranet e mi të dashur” do të ecin përpara me ritëm të shpejtë, pa e ndalur hapin dhe do të vazhdojnë të bëjnë punë të mira, sepse gara jonë nuk është me të shkuarën. Gara jone është me atë që na kërkon koha. Me të ardhmen!

Rroftë Federata Panshqiptare e Amerikës VATRA!

TURP NUK KENI?! – – PA AMERIKËN NUK DO TË KISHTE SHQIPËRI DHE KOSOVË!- NGA EKREM BARDHA/

 

Shtetet e Bashkuara janë aleati ynë historik dhe strategjik!/

 

Shtetet e Bashkuara të Amerikës, në luftën kundër terrorizmit ndërkombëtar, ku janë angazhuar më shumë se çdo shtet tjetër, për të mirën e përgjithshme, ndërmorrën aktin e tyre parapritës, duke eleminuar njërën ndër kokat më agresive kundër lirisë dhe përgjegjës për sulme të ndryshme terroriste, i cili, edhe ditët e fundit, po planifikonte katër aksione vdekjeprurëse në shumë shtete ndaj civilëve.

Vrasja e një terroristi, të veshur me pushtet absolut dhe i njohur për natyrën e tij agresive, ishte sinjali më i qartë që lëshoi administrata amerikane, dëshmi e qëndrimit të saj të prerë si gjithmonë dhe në vazhdimësinë mbrojtjen e lirisë dhe e hekurt në qëndrimin e saj në goditjen  ndaj lëvizjeve thellësisht radikale. Mesazh  për të mbledhur mendtë ata që mendojnë të sulmojnë demokraciën amerikane.Ishte thirrja e fundit se, ky shtet i fuqishëm dhe aleatët e tij, nuk do të lejojnë më përsëritjen e 11 shtatorit, por as sulmet ndaj strukturave të bashkësisë euroatllantike.

Shteti shqiptar, shteti i Kosovës,demokracitë e zhvilluara,njerëzit paqedashës e mbështetën këtë akt, i cili në vetvete, aq sa është parandalues, aq ka të bëjë me jetën e njerëzve, lirinë e tyre për të jetuar në paqe, pa ankthin e vdekjes dhe të sulmeve terroriste. Në fund të fundit, ky akt, eleminimi i një personi të veshur me pushtet dhe synime terroriste, është edhe demokratik, pasi mbron mijra jetë njerëzish, të drejtën e një jete normale dhe të sigurtë, stilin tone të jetesës, të lire dhe demokratik.

Shtetet e Bashkuara të Amerikës janë aleati ynë strategjik dhe historikisht i dëshmuar në mbështetje të aspiratave të lirisë dhe prosperitetit tone demokratik e jetësor.

Por, disa gazetarë, të konsideruar analistë, opinionistë, sulmuan pikërisht Shtetet e Bashkuara, duke e quajtur Aktin parapritës të saj si një sulm terrorist, të papërgjegjshëm,duke shkuar edhe më tej se kaq: e cilësuan si një Turp!

Si nuk keni turp që sulmoni një shtet, nga i cili rrjedh pavarësia e shtetit shqiptar, që edhe në kohën më të rëndë për fatet e Shqipërisë i është gjendur pranë shqiptarëve; i cili, edhe në kohën e komunizmit nuk ka lejuar copëtimin e vendit tonë nga Junta e kolonelëve grekë, që kërkonin jugun e mëmëdheut tonë.

Pa vendosmërinë e shtetit amerikan nuk do të kishim sot Kosovën e pavarur, shtet i mëvetshëm, i  cili, në mos tani, në një të ardhme, do të bashkohet me shtetin amë dhe do të realizohet kështu ëndrra e madhe e Rilindasve tanë.

20 vite më parë, gjysma e kombit shqiptar rrezikohej të zhdukej nga gjenocidi serb i Millosheviqit dhe armatave serbe. Në më pak se një vit u vranë rreth 15 mijë shqiptarë; vetëm në një ditë në fshatrat Krushë e Madhe dhe Krushë e Vogël, ku ka lindur e vepruar filozofi i madh atdhetar Ukshin Hoti, u vranë  274 meshkuj,  që nga fëmijët e porsa lindur e deri tek pleqtë. A ju thonë gjë të vrarët në Kosovë, apo, sipas “ mendjes” suaj,edhe ndëshkimi i terrrorizmit serb nuk duhej ndërmarrë dhe më mire të vriteshin edhe më  tej mijra shqiptarë?

E drejta e shqiptarëve për të besuar te liria, e drejta e fjalës dhe e pronës, të kenë institucionet e tyre fetare, liria e lëvizjes, të jenë pjesë e NATO-s, si garanci e sigurtë e paprekshmërisë së saj, vjen pikërisht nga fuqia e Shtetit Amerikan, këmbëngulja dhe lufta  e tij për demokracinë në Shqipëri, për të drejtën e fjalës – që ju,e shpërdoroni mizorisht; për të drejtën e besimit, të pronës, të lëvizjes së lirë.

Në jetën time prej një gjysëm shekulli e më shumë në shtetin amerikan kam pasur fatin e madh të takohem, të bisedoj dhe të shtroj shqetësime të ndryshme para 6 presidentëve amerikanë; edhe në kohën kur shteti ynë ishte nën diktaturën komuniste, edhe më pas, në fillimet pluraliste dhe shtetin plural. Asnjëherë , në mënyrë absolute asnjëherë, nuk kam dëgjuar një fjalë mospërfillëse për shqiptarët, kudo që jetonin. Presidenti Nixon ishte Ai  që nuk e lejoi juntën ushtarake greke të ndërmerrte akte agresive ndaj shtetit tone, megjithëse ishim nën diktaturën komuniste dhe presidenti ishte antikomunist i njohur; ishte presidenti Klinton që urdhëroi fuqinë ushtarake më të madhe të të gjitha kohrave për të sulmuar pushtetin fashist serb; ishte presidenti GEORG BUSH Jr, – i cili që nga Tirana, shpalli mëvetsinë e shtetit të Kosovës.

E mirëkuptoj që nuk i dini të gjitha këto fakte, sepse nuk paraqiten ende në librat e Historisë Shqiptare, dikur për shkak të izolimit nga bota e më pas, si demokraci e re e si duket me shumë problem, sepse nuk e besoj dot që gazetarë profesionistë të dëshirojnë vetdijshëm të keqinformojnë opionin publik dhe të nxisin keqdashësi ndaj aleatit dhe mbrojtësit tone kryesor amerikan. Falë të së cilës ekzistojmë në këtë formë dhe masë, siç jemi sot, dy shtete shqiptare, të pavarur, të lire dhe demokratik, evropian.

Shqiptarët ,kudo që jetojnë, janë ndër popujt më pro amerikanë dhe kanë arsye të jenë, pasi ekzistenca e djeshme  dhe e ardhmja e tyre janë të lidhura pikërisht me këtë shtet të fuqishëm, I cili n aka dale krahë në të drejtën tone, të cilën nuk e mbronim dot vetë si një shtet i vogël që jemi.

I detyruar nga diktatura komuniste të arratisesha, të gjeja vendbanim në shtetin amerikan, të ndërtoja në Amerikë një jetë të re, nuk e harrova kurrë Atdheun, e pata gjithmonë në zemër dhe fati e deshi të isha dëshmitar aktiv në 5 situata, ku, falë Vendimit të prerë dhe të palëkundur të presidentëve amerikanë, në bazë të mirëinformimit të verifikuar, paraprinë mos-shpërbërjen e Shqipërisë, duke luftuar fort diplomatikisht, por edhe duke sakrifikuar jetë ushtarësh amerikanë, kur ishte e nevojshme,në mbrojtje të ekzistencës sonë si Shqipëri, si shtetas të një shteti të vogël, kundrejt interesave të padrejta, përsonale të shteteve shumë më të mëdhenj dhe më të fuqishëm se ne, qoftë edhe aleatë më të vlefshëm se sa ne për Amerikën.

Të duash me shpirt popullin dhe vendin që i takon dhe, një nga shenjat e kësaj dashurie është mirënjohja për ATA që na janë gjendur në momentet më të vështira të jetës dhe të histories sonë, të cilët kanë pasur qartësinë, vendosmërinë dhe dashamirësinë të luftonin për të drejtat tona, kur ne vetë nuk i mbronim dot ata

KUVENDI I TURPIT TË VATRËS QË U ZHVILLUA JASHTË ÇDO NENI TË KANUNORES TË KONICËS, KIRKËS DHE NOLIT NË MICHIGAN MË 19 JANAR 2020 PËRJASHTON NGA VATRA VATRANËT QË I KUSHTUAN JETËN KËSAJ ORGANIZATE

Komedia e Kuvëndit të ashtu-quajtur Kuvendi i VATRËS në Michigan më 19 Janar 2020 tregoi hapur në mënyrë të qartë se sa larg ka arritur militantizmi, hipokrizia, kërcënimet dhe frika për të menduar ndryshe në VATËR në këto dy vjet e gjysëm të fundit.

Ky Kuvend i Turpit në Michigan tregoi se Dega e VATRËS Washington DC kishte të drejtë ne dënimet e saj ndaj shkeljeve të Kanunores dhe se krijimi i Komisionit VATRA 5 Tetor 2019 ishte i nevojshëm për ta kthyer VATREN në rrugën e vërtetë të institutit ku Kanunorja respektohet dhe jo “udhëheqesi i lavdishëm”, ku e vërteta pranohet dhe jo hipokrizia, ku liria e mendimit ndryshe ështe themeli i kësaj organizate dhe jo unitetit nën frymën e kërcënimit dhe shpifjeve.

Duke pasur parasysh se Dega e VATRËS në Washington DC nuk njeh asnjë nga vendimet e Kuvendit të Turpit po ju paraqesimi një nga vendimet e këtij kuvendi ku shihet qartë fytyra e vertetë e hipokrizisë dhe arrogancës në këtë Kuvend.

Sipas deklaratës në faqen e Facebook Dielli VATRA të datës 21 Janar nga Rafaela Prifit në gjuhën anglisht me titull NjË ERË E RE NË VATËR theksohet si më poshtë :

“Kuvendi i 2020 me një vote nga delagatët përjashtoi nga VATRA në bazë të neneve të Kanunores (nuk thuhet se kujt neneve të Kanunores dhe sa vota ishin pro) : Degën e Washington DC, Dëgen Newburgh dhe gjithë anëtarët e Komisionit VATRA 5 Tetor 2019”.

Arsyeja për përjashtim – sulme personale kundër zyrtarve të VATRËS dhe sidomos ndaj “udheheqësit ” që mburonte vetëm dashuri – Dritan Mishto

Për të sqaruar lexuesit këta janë emrat e VATRANËVE që Kuvendi i Turpit deklaron se i ka përjashtuar nga VATRA

1- Dr. Gjon Bucaj- ish kryetari i VATRËS – anëtar i Degës së VATRËS në Washington DC -5 dekada përkushtim VATRËS sëbashku me familjen e tij

2- Sergio Bitici – anëtar i Komsionit VATRA 5 Tetor 2019-ish nënkryetari i VATRËS – Mbi 50 vjet VATRAN që i kushtoi jetën VATRËS sëbashku me vëllezërit që i shërbejnë VATRËS nga New Yorku deri në Washington DC dhe me ndihma financiare në cdo kohë

3-Ahmet Xhafo nga Çamëria – anëtar i Komsionit VATRA 5 Tetor 2019 mbi 50 vjet në VATËR, me përkushtim në VATËR dhe sot

4- Dr, Nexhat Kalici – anëtar i Komsionit VATRA 5 Tetor 2019-Kryetari i Degës se Newburgh, kryetari i VATRA Foundation Inc mbi 30 vjet në VATËR me përkushtim,

5-Kris Kirka – anëtar i Komsionit VATRA 5 Tetor 2019-mbi 20 vjet në VATËR. Nipi i themeluesit të VATRËS Kristo Kirka që vdiq në bugjet e komunizmit në Shqipëri dhe i biri i Niko Kirkës që kaloi dekdada në burgjet e komunizmit në Shqipëri

6-Ahmet Hoti – anëtar i Komsionit VATRA 5 Tetor 2019 ish anëtar i këshillit drejtues përfaqësues i Legaliteti dhe VATRAN prej 2 dekadash

7 – Elton Mara- anëtar i Komsionit VATRA 5 Tetor 2019 ish anëtar i këshillit drejtues – një dëkadë në VATËR

8-Armin Zotaj – anëtar i Komsionit VATRA 5 Tetor 2019-kryetar i Degës Washington DC ish anëtar i Këshillit Drejtues 15 vjet në VATËR

9- Dega e VATRËS Washington DC dega më e vjetër ë VATRËS e krijuar që më 2011 e cila midis anetarëve të saj ka dhe 3 veteranë te forcave të armatosura amerikane, juristë, biznesmenë, student, drejtuesh shkollash, nenpunës universitetesh si dhe nenpunës që punojnë në departamentet e ndryshme te shtetit federal amerikan.

10- Dega e Newburgh New York

Dega e VATRËS Washington DC është krenare që nuk është më pjesë e ketij grupi të Kuvendit te paligjshëm dhe turpit që u përpoq ta transformojë VATRËN në llumin e politikës shqiptare. Ajo do të vazhdojë rrugën e saj në mbrotje të insitutit dhe lirisë së VATRES ashtu si e la Konica, Noli dhe Kirka dhe nuk terhiqet as nga “përjashtimet” e stilit komunist as nga kërcënimet. Dega e VATRËS në Washington DC është krijuar përpara se Dritan Mishto të dinte ku ishte dera e VATRËS dhe nuk e përjashton dot nga VATRA asnjë nga militantët e degëve që u krijuan me 2013 që kanë shkelur dhë shkatërruar çdo nen të Kanunores por mbi të gjitha të vërtetën dhe lirinë në VATËR. Ne zgjedhim gjithmonë VATRËN.

SIÇ e Kemi thënë dhë më përpara —–NE JEMI VATRA

DEGA E VATRES WASHINGTON DC
23 Janar 2020

Hafiz Jusuf Azemi mbushi 100 vjet të jetës dhe 70 vjet në shërbim të çështjes kombëtare shqiptare – Nga Skënder Karaçica

Hafiz Jusuf Azemi (1920)eshte njeri nder personalitetet me te dalluara te diaspores shqiptare ne Amerike,i cili u ka qendruar besnik ideve te Mid`hat Frasheri dhe platformes politike te Ballit Kombetar, gjate tere veprimtarise se tij shtatedhjetevejeqare ne kete vend te lire dhe gardian I kombit shqiptar dhe teresise territoriale per liri dhe pavaresi te Shqiperise dhe te Kosoves.

 

Ne kete vit Hafez Jusuf Azemi ka mbushur 100 vjet te jetes dhe 7o vjet ne sherbim te ceshtjes kombetare shqiptare ne krah te atdheut dhe,per pjesen me te dhimbshme te Kosoves qe per nje shekull u vra dhe u dogj nga regjimet e Serbise deri ne shkalle te gjenocidit(1998-1999)ne Kosove.Per keto vite njeriu I rreshtave te pare te diaspores ne Amerike pas vetes ka qindra dokumente,raporte,memorandume dhe lende momoriale,numri me I madh I te cilave jane publikuar ne monografine ,,Hafez Jusuf Azemi- nje jete per kauzen shqiptare ne megrim,,te prof.dr.Riza Sadiku,botuar ne Prishtine ne vitin 2012.

Arkiva e njeriut me ze te fuqishem per kombin dhe atdheun e tij ne dyert e administrates amerikane ne Uashington,qe deshmojne se per keto 70 vjet te veprimtarise se Jusuf Azemit ne Cikago,ishte rruga e me nje adrese kombetare:Kosova e lire dhe e pavarur dhe,si thote plaku I diaspores,te clirohet nga Serbia dhe nga dora e regjimit komunist ne ish-Jugosllavi.Jusuf Azemi ne keto vite prane vetes kishte atdhetaret e njohur te kauzes si Ajet Rushiti,dhe Ismail Koshtanjeva si dhe te veprimtareve kombetar ,bashkekohnikeve ne megrim,si te Vasil Andonit,Luan Gashit,Nihat Bakallit,Sulejman Mecos,Zef Palit,Qazim Prodanit,vellazerve Henci e te tjereve,qe levizja e tyre eshte botuar ne shtypin e kohes se mergimit shqiptare ne gazetat,,Flamuri,, ,,,Besa,, , ,,Dielli,, , ,,Yllyria,, , ,,Atdheu,, , ,,Kosova,, , ,,Shigjeta,, , tevona ne buletinet ,,Qendresa Shqiptare,, , ,,Perpjekja Kosovare,, , ,,Sherbestari,, , ,,Buletini I Shqiptareve te Australise,, , ,,Koha Jone,, , ,,Shejzat,, , ,,Ne krahun e Shqiponjes,, si dhe ne gazetat ne Amerike:,,New York Times,, , ,,Chicago Tribune,, , ,,Beacom Times,,etj.

Jusuf Azemi ka mbushur 100 vjet te jetes dhe si na thoshte shpeshhere,po te kasha edhe nje jete,une perseri pa e leshuar asnje centimenter,do te veproja per ceshtjen kombetare shqiptare dhe per atdheun Shqiperine Etnike te Kosoves prej Manastirit e deri ne Ulqin.Veprimtare,biznesmene,intelektual,shoqatat shqiptaro-amerikane ne Cikago dhe gjithandej ne Amerike,e kane per nder qe kane vepruar nder vite per ceshtjen shqiptare ne token etnike ne Ballkan,me Njeriun kryengrites dhe I protestave,kunder dhunes dhe denimeve politike te shqiptareve te Kosoves nga regjimi I Beogradit dhe te krimeve te periudhes se krimeve dhe te gjenocidit serb ne Kohen e Millosheviqit.

Jusuf Azemi nje shekull te jetes ne shpirt Atdheun Shqiptar!

Michigan: Elmi Berisha zgjidhet kryetar i Vatrës

Elmi Berisha

Kuvendi i radhës i Federatës PanShqiptare Vatra ka zgjedhur si kryetar të ri, biznesmenin dhe aktivistin Elmi Berisha.
Si asnjëherë më parë, ky Kuvend është mbledhur në Michigan, me pjesëmarrjen e disa dhjetëra anëtarësh e përfaqësues të degëve të ndryshme që kanë udhëtuar drejt Detroitit dhe rrethinave për ngjarjen.
Agim Rexha, drejtues i përkohshëm i Vatrës dhe nënkryetar për shumë vite është zgjedhur Kryetar Nderi, një post që dikur e mbante ish-kryetari i ndjerë Agim Karagjozi.
Elmi Berisha, i cili sipas burimeve të ndryshme fitoi në mënyrë unanime do të ketë kryetari i parë i Vatrës në histori me origjinë nga Kosova. Ai zëvendëson në këtë post ish-Konsullin e Shqipërisë në New York, Dritan Mishto.
Kuvendi është denoncuar nga një grup vatranësh të vjetër, disa prej të cilëve kanë themeluar Komisionin e 5 Tetorit që kërkon rishikimin e veprimtarisë së Federatës në tre vitet e fundit, për shkak të shkeljeve statutore dhe rregullave të saj.
Pas një debati në media dhe rrjetet sociale si dhe thirrjeje të pafrytshme për pajtim, Komisioni deklaroi dje se ka nisur rrugën ligjore për ta zgjidhur konfliktin nëpërmjet gjyqit.
Kryetari i ri i Vatrës Elmi Berisha është aktivist me një veprimtari që shtrihet në tri dekada në komunitetin shqiptar. Në vitet e fundit ka shërbyer si Zëvendës-President i Rrjetit Ndërkombëtar të Diasporës Shqiptare që mbledh biznesmenë me origjinë shqiptare në SHBA e në botë.
Vatra është organizata më e vjetër shqiptaro-amerikane e themeluar nga figurat historike të komunitetit, Fan Noli e Faik Konica. Ndonëse nuk e ka fuqinë e dikurshme, federata mbetet nga pikat kryesore të referimit në komunitetin shqiptar dhe një emër që nderohet në atdhe dhe në diasporë. (Ruben Avxhiu)

Elmi Berisha, majtas, gjatë dekorimit të Senatorit Amerikan Bob Bole, nga Presidenti Ibrahim Rugova.

Komisioni VATRA 5 Tetor 2019: Ne nuk do lejojmë që Vatra të drejtohet me mentalitet dhe mendësitë e Shqipërisë komuniste

DEKLARATË PËR SHTYP
Komisioni VATRA 5 Tetor 2019
New York
18 Janar 2020
Mbas perpjekjve të vazhdueshme duke denoncuar me forcë publikisht shkeljet flagrante të ish Kryesisë së Vatrës, nga e cila nuk ka asnjë reagim. Ju njoftojmë se Komisioni Vatra “5 Tetor 2019” ka nisur rrugën ligjore duke u bazuar në ligjet demokratike të SHBA-së për organizatat jo qeveritare dhe jo fitim prurësë.
Ky vendim u morë unanimisht jo vetëm nga të gjithë anëtarët e komisionit por dhe nga të gjithë vatranët e vërtetë që besojnë në demokracinë dhe drejtësinë e mohuar të Vatrës. Ne mendojmë se vlerat dhe historia që mban mbi sype kjo organizatë, nuk duhet të lejohen të tjetërsohen në vazhdimësi nga vendimet e gabuara që kjo ish Kryesi merr në kundërshtim me Kanunoren e cila ka shërbyer si pishtar drejtësije dhe demokracije për këtë organizatë të kombit shqiptar.
Është për tu theksuar se kjo është hera e parë në historinë e Vatrës që rruga ligjore është kërkuar për të zgjidhur mosmarveshjet brenda saj. Kjo është dhe hera e parë pas 107 vjetësh ekzistencë që tregoji dështimin e drejtimit nga ish kryetari dhe kryesia e saj. Kjo ish Kryesi jo-ekzistente që punon në vakum të plotë vazhdon rrugën e percarjes dhe e mospajtimit duke thirrur një kuvend të jashligjshëm më 19 Janar 2020.
Komisioni falenderon të gjithë mbeshtetsit që në mënyrë të vazhdueshme vazhdojnë të na mbështesin si me deklarata po ashtu dhe me telefonata, ku ato shprehin solidaritetin dhe I bashkohen rrugës së vërtetë që I mungon Vatrës që prej më shumë së 2 e gjysëm vitesh. Gjithashtu, komisioni përshendet Partinë e Legaliteti në New York që me deklaratën e saj tregoj se fryma monarkisë gjithmonë ka si proritet mos përcarjen brenda organizatës..
Komisioni Vatra 5 Tetori 2019, vazhdon punën e tij instesive për përgatitjën e kuvendit të ardhshëm nëpermjet mbledhjeve të përjavshme. Po punohet për pasurimin e database të anëtarëve duke mbledhur informacione demografike të sakta.
Komisioni i bën thirrje të gjithë vatranëve që besojnë në drejtësi,demokraci dhe transparencë, të mos bien preh e vendimeve antiligjore që ish-kryesia ka marë dhe merr për Kuvendin e 19 Janarit 2020, që të mos përsëritet i njënjti skenar i kuvendit të 10 qershorit 2017. Ne nuk do lejojmë që Vatra të drejtohet me mentalitet dhe mendësitë e Shqipërisë komuniste, por me ligjet dhe drejtësinë që na ka edukuar kjo toke e bekuar këtu në SHBA.

Orieta Kristo, një grua në biznes që ka realizuar ëndrrën amerikane (video)

Keida Kostreci

Orieta Kristo emigroi nga Shqipëria në Shtetet e Bashkuara në moshën 14 vjeçare, pa ditur pothuajse fare anglisht. Sot ajo është drejtuese ekzekutive e një kompanie të suksesshme sigurimesh që e themeloi para 5 vjetësh, “Horizon Insurance”. Zonja Kristo është përzgjedhur nga Revista e Biznesit e Usterit, në Shtetin e Masaçusetsit, si një nga 40 profesionistët e suksesshëm nën moshën 40 vjeç për vitin 2019. Në një intervistë me Zërin e Amerikës, zonja Kristo foli për karrierën e saj, balancimin me jetën personale dhe përkushtimin ndaj komunitetit shqiptaro-amerikan në qytetin e saj dhe në shtetin e Masaçusetsit.

Për Orieta Kriston, vendimi për të hapur një biznes të vetin nuk ishte i lehtë. Ajo kishte një karrierë të stabilizuar, në një nga kompanitë më të mëdha të sigurimeve “Liberty Mutual”. Por…

“Nëqoftëse intuita më thotë që kjo është gjë e mirë, kjo është gjë e drejtë dhe që do ia dalësh mbanë, unë futem me kokë, le të themi. Dhe më pëlqeu shumë ideja që mund të bëja diçka timen, që të krijoja një lloj kulture, ose njerëz që do më rrethonin, të jenë njerëz si puna ime, pozitivë, duan që të ndihmojnë komunitetin shqiptar”.

Zonja Kristo e themeloi kompaninë “Horizon Insurance” në vitin 2014. Sot ajo u shërben 3,500 klientëve në shtetin e Masaçusetsit, duke plotësuar nevojat e tyre për sigurime automjetesh, banesash, të jetës dhe të bizneseve të tyre. Kompania e saj ka siguruar afro 5 milionë dollarë në shitje.

60 për qind e klientelës së kompanisë vjen nga komuniteti shqiptar në zonën e Usterit dhe Bostonit në Masaçusets.

“Këtë komunitet e kam pikë të dobët sepse kur unë erdha fillimisht me familjen time isha vetëm 14 vjeç dhe ka qenë shumë komunitet i vogël, kanë qenë 10 ose 15 familje të sapoardhura nga Shqipëria dhe nuk po flas për shqiptaro-amerikanët”, thotë ajo për valën e dytë të emigracionit të shqiptarëve që kanë ardhur në Uster, pas viteve ’90. Vala e parë ishte ajo e fillimit të shekullit të kaluar.

“Dega e sigurimeve, sidomos për shqiptarët e sapoardhur është shumë e ndërlikuar dhe ne mundohemi t’ua shpjegojmë atyre në një mënyrë që ta kuptojnë dhe të zgjedhin produktin që ata duan, kur vjen puna për mbulimin e makinës, apo për mbulimin e shtëpisë.”

Gentian Andoni, që ka një biznes për shitje makinash të përdorura, thotë se ekipi i “Horizon Insurance” ofron planet më të mira për nevojat e familjes dhe punës.

“Gjë e mirë është që pothuajse gjithë ekipi është shqiptar, e bën më kollaj të komunikojmë dhe për klientët tanë shqiptarë që duan sigurime nga kjo kompani, për punën e tyre, për makinat që blejnë nga unë dhe çdo gjë është perfekte”, thotë ai.

Një e veçantë e tjetër e “Horizon Insurance” është mosha e re e ekipit: mesatarisht 33 vjeç. Pothuajse i gjithë ekipi përbëhet nga gra. Atmosfera me ngjyra të çelëta, plan të hapur, dekor të gëzueshëm dhe me shprehje frymëzuese, është një reflektim i vetë ekipit dhe botëkuptimit të zonjës Kristo.

“Gjithmonë e shikoj gjënë me shumë optimizëm dhe jeta është e tillë kur do kesh edhe fundosje dhe ngritje. Dhe gjithmonë nëse kam qenë në pjesën e fundosjes le të themi, nuk e kam parë veten si viktimë, por e kam parë … ‘OK, kjo pjesë jete çfarë po më bën të mësoj dhe nganjëherë them ‘mezi prej sa të dal nga ky vend (kjo situatë) dhe dua të shikoj sa e fortë do dal’”, thotë ajo.

Në punë dhe në jetë, ajo niset nga premisa se çdo njeri, në fund të fundit, do që të jetë sa më i lumtur dhe çdo gjë që bën, vjen nga një lloj dëshire për jetën.

“Marrëdhënia me njerëzit, sidomos në këtë biznes është shumë e rëndësishme. Klientët vijnë këtu për një lloj halli dhe ne gjithmonë i presim mendjehapur, që ky person ka nevojë për një lloj ndihme dhe i bëjmë që të ndjehen shumë rehat kur vijnë këtu dhe për pyetjet që kanë…”.

Megjithëse shumica e punonjësve në industrinë e sigurimeve në Shtetet e Bashkuara janë gra, pjesa më e madhe e drejtuesve ekzekutivë janë burra. Zonja Kristo thotë se në punë nuk e sheh veten si femër ose mashkull, por si person biznesi.

“Gruaja është shumë e fortë, jo vetëm në shtëpi apo që të rrisim fëmijët, ose të ndihmojmë familjen, por gruaja është shumë e fortë edhe në biznes. Ne kemi një lloj intuite që – dhe nuk është se po ul meshkujt fare, aspak – por e kemi atë intuitën, mbase që jemi edhe nëna, fëmija mund të ketë diçka që është sëmurë, është vrarë, ne e ndjejmë dhe në biznes kjo të ndihmon jashtë mase në shumë vendime”.

Ajo e themeloi kompaninë, kur i kishte fëmijët të vegjël, por sot thotë se e ka gjetur çelësin e balancës.

“Kur jam në punë, jam në punë, jam dikush që po i jap drejtim kompanisë dhe nuk jam mama, nuk jam grua dhe nuk jam vajzë apo motër dhe kjo më bën të jem shumë e fokusuar pa menduar se çfarë po ndodh nga ana tjetër.”

Dhe pastaj është pjesa tjetër:

“Dhe kur jam në shtëpi jam mami Ori, jam bashkëshorte, jam motër, jam vajzë dhe nuk e marr punën në shtëpi. E vendosa që në fillim që nuk do mpleks biznesin me jetën time familjare, sepse në të njëjtën kohë nuk do jem mama e duhur, nuk desha të mbaj telefon në duar që fëmija të më mbajë mend me telefon në dorë. Ky vendim më ka bërë që të eci si në jetën familjare, ashtu edhe në biznes.”, thotë ajo.

Pjesë e balancës në jetën e saj, është edhe kujdesi për veten jo vetëm fizikisht por edhe mendërisht dhe emocionalisht, duke zgjedhur pozitivitetin.

“Në të njëjtën kohë i lejoj vetes edhe ditë të këqija dhe ansjëherë nuk them ‘Orieta pse, ose t’i flas keq vetes sime’. Kemi ditë të këqija plot, por kemi edhe ditë të mira, sepse një lule që të rritet do dhe diellin, por do edhe shiun”.

Zonja Kristo ndihmon komunitetin shqiptaro-amerikan, me punë vullnetare, ose duke dhënë fonde për aktivitete të ndryshme jo vetëm në Uster, siç thotë Mark Kosmo, kryetar i Fondacionit “Global Albanians” në Boston.

“Është një nga anëtaret e komunitetit që gjithmonë na ka ndihmuar, jo vetëm me dhurime por edhe si shoqatë shqiptare e Masaçusetsit. Na ka ndihmuar me sigurimet që duhet të kemi për shkollën shqiptare në Boston, ka bërë gjithë punën për kompaninë time, për sigurimet e mia personale, për 5 vjet dhe për mijëra shqiptarë”, thotë ai.

Përfshirja në listën e 40 profesionistëve të suksesshëm nën moshën 40 vjeç nga Revista e Biznesit e Usterit, ishte kurorëzimi i një rrugëtimi të pazakontë.

“Ishte një domethënie e madhe për mua, jo vetëm e ardhur këtu në Amerikë në moshën 14 vjeçare, nuk flisnim asnjë llaf anglisht, por një grua në biznes dhe çdo gjë e kam bërë në jetën time vetë.”

Një peng i zonjës Kristo ishte që nëna e saj Valentina, nuk arriti ta shihte këtë vlerësim ndaj saj, pasi vdiq para tre vjetësh nga kanceri.

Ajo ia dedikon asaj suksesin, duke thënë se praninë e saj e ndjen çdo ditë.

“’40 under 40’ ia dedikoj asaj, që t’i them ‘mami, bravo, bëre shumë punë të mirë me mua.”

Familja është motivimi kryesor në jetë i zonjës Kristo.

“Dua që fëmijët e mi të jenë krenarë për mua dhe gjithmonë çohem në mëngjes dhe mendoj ‘OK, dua të bëj dy ose tre gjëra që në radhë të parë, dua të bëj veten time krenare dhe në radhë të dytë si mund t’i jap një buzëqeshje një personi’”.

Ani, këngëtari 22-vjeçar i Hip-Hop-it: Jam në Amerikë, dëshiroj që këngët e mia të jenë një surprizë – Nga Vepror Hasani

 

Ani Hasanas, këngëtari i mirënjohur i Hip-Hopit, nga Tirana, mbërriti në Shtetet e Bashkuara të Amerikës në tetor të vitit 2018. Që prej asaj dite vijon të jetë në këtë shtet të madh, ku gjenden shumë shqiptarë. Udhëtimin e tij drejt këtij vendi e nxitën dy arsye: gjetja e një pune si gjithë emigrantët shqiptarë dhe pasioni për muzikën. Në një vend  si Amerika jo çdo gjë është e lehtë, por nëse je i talentuar mund të bjesh në kontakt me mundësitë e dëshiruara. Ani vijon t’i përkushtohet këngës së tij, me të njëjtin pasion ashtu si ditën e parë, kur kuptoi se kënga do të ishte jeta e tij. Ai është pjesëmarrësh në shumë evenimente muzikore kombëtare, ka marrë pjesë në festival dhe konkurse, dhe është fitues i disa çmimeve të para. Tashmë gjendet para një parpërgatitjeje të kujdesshme për t’u prezantuar me muzikën dhe këngën e tij.

Prej dy vitesh jeni në Amerikë, mendoni se do të kini sukses?

 

Shpresoj shumë. Këtej ka shumë e më shumë gjona që mund të bosh, por çdo ditë duhet të punosh ama, sepse, normalisht, të duhen lekët për gjithçka që  bësn. Faleminderit Zotit që më dha mundësin të jem këtej, të punoj dhe të investoj më shumë në muzikën time, dhe gjithashtu, të ndihmoj edhe familjen time. Tashme besoj se jam gati.

 

Shpresoni të shënoni arritje të tjera?

 

Sigurisht që po. Sepse pika ime më e fortë është muzika dhe pasioni për të çuar gjithçka deri në fund. Sado e lodhshme, e komplikuar dhe vështirë që mund  të bëhet ajo gjatë rrugës, për mua nuk ka dorëzim para vështirësive, në fund gjithçka duhet të jetë e përkryer, dhe kjo ndodh vetëm atëherë kur muzika dhe kënga realizohen ashtu siç i kam patur të ideuara në mendjen time. Natyrisht, edhe unë kam anët e mia të dobëta, siç është menaxhimi i orareve, por e vërteta është se gjithnjë jam në përpjekje për të bërë më të mirën në funksion të muzikës dhe ëndërrave të mia. Mund t’ju them se pjesën më të madhe të kohës jam në punë ose në studio. Ndaj shpesh mendoj se nuk po kaloj aq kohë sa duhet me familjen, ndërsa kur jam me familjen mendoj se nuk po rri sa duhet në studio ose në punë. Për këtë arsye vazhdimisht përpiqem ta përpjestoj kohën në mënyrën më të mirë të mundshme sepse secila prej tyre ka ndikim të madh në jetën time. Tashmë kohën time do t’ua dhuroj ndjekësve të mi dhe kjo do të jetë kënaqësia ime më e madhe.

Si kanë qenë fillesat tuaja?

 

Mund t’ju them pa asnjë droje se munda të spikat që në fillim me talentin tim. Madje pjesëmarrja ime në evenimentet muzikore kombëtare ka qenë mjaft e mirë, dhe jam krenar për këtë. Kam marrë pjesë tek “Një këngë për ty” që u organizua nga “Top Channel” në 2009 ku mbërrita deri në finale. Ndërsa në “Hip-Hop Fest”, konkurs i organizuar nga Radical Records, fitova çmimin e parë, me sa mbaj mend ka qenë viti 2012. Me pas mora pjesë te “Freestyle Shoë”,  ku fitova sërish çmimin e parë. Gjithashtu kam marrë pjesë në shumë e shumë konkurse dhe festivale, shumica e tyre kanë qenë në kohën që unë këndoja më tepër këngë të lehta, dhe jo Hip-Hop.

 

Çfarë tekste këngësh parapëlqeni?

 

Çdo tekst që ka një mesazh e vlersoj, çdo tekst që është i fortë e vlerësoj, çdo tekst që të bën të thuash, “e ka djeg”, e vlerësoj; gjithçka tjetër përtej kësaj nuk i kushtoj vëmendje.

 

Kur keni kënduar për herë të parë dhe a ishit i vetëdijshëm për talentin tuaj?

 

Kam nisur të këndoj në moshë të vogël, atëherë nuk e dija çfarë po bëja. Më kujtohet që parapëlqeja të shihja Anime dhe gjithë kohës këndoja. Përpiqesha të këndoja edhe këngët hapse të emisioneve dhe episodeve të ndryshme. Në atë kohë nuk e kisha idenë çfarë ishtë një këngëtar. I pari që e vuri re këtë gjë ishte vëllai, pastaj nisën të bëhen kureshtarë edhe prindërit. Për shumë kohë u vendosa në qendër të vëmendjes së familjes. Për këtë arye prindërit më çuan në një kompani që merrej me talentet e rinj. Kur dëgjova prej njerëzve të kompanisë qe thane se  kisha një zë të veçantë u mrekullova edhe vetë. Që nga ajo kohë  nuk jam ndarë për asnjë çast prej muzikës dhe këngës. Më pëlqejnë edhe çastet kur jam vetëm, sepse ulem shkruaj tekste dhe  punoj shumë me muzikën. Sërish bashkëpunëtori im më i mirë mbetet vëllai. Ai ka qenë i pranishëm që nga fillimet e mia; flas për kohën që unë nisa të merresha me Hip-Hop. Madje edhe kujtimet e mia më të bukura i kam me vëllanë. Vera e vitit 2017, ishte nga më të bukurat.

 

Kush janë bashkëpunëtorët e tu?

 

Bashkëpunoj më të gjithë, këngëtarë apo muzikantë qofshin, për të cilët kam respekt dhe  që i përshtaten këngës time.

 

Është e vështirë të jesh këngëtar?

 

Nuk dua të them është e vështirë, por më shumë është e lodhshme. Unë jam një artist i pavarur, dhe gjithçka duhet ta bëj vetë, nuk kam menaxher ose dikë që bën oraret për mua apo marketingun. Çdo investim, çdo kontakt, çdo gjë bëhet nga unë. Faleminderit Zotit që me ka dhënë talentin dhe  maturinë për të patur gjithcka vetë në dorë, ta kontrolloj dhe kuptoj atë.

 

Si e organizoje diten ne Tirane?

 

Në Tiraë unë kam patur një market të vogël në lagjen ku banoja dhe shumicën e kohës isha atje, por sa herë  kisha kohë të lirë shkoja në studio.

 

Me cilët këngëtarë keni patur bashkëpunimet me të mira?

 

Me të gjithë! Çdo këngë që unë kam bërë me bashkpunim ka dalë super dhe jam krenar me çdo gjë çfarë unë dhe bashkpunëtori mund të kemi krijuar, por eksperienca më e mirë është me D Slim sepse nuk është asgjë me plan, por gjithçka organike, dhe punojmë shumë mirë në studio, ku japim ide dhe mendime si mund ta bëjmë këngën 10 herë më të mirë.

 

Çfarë është skena dhe publiku për ju?

 

Kam gati 3 vite që nuk jam ngjitur në skenë. Për mua skena është vendi ku shikon saktësisht sa njerëz ke prekur me muziken tënde, ose sa janë ata që ke inspiruar. Unë që fëmijë i vogël kam qenë shumë i fiksuar me koncertet Rock n Roll sepse shikoja lidhjen e artistit me suportuesin dhe ishte gjëja më e bukur që mund të kem parë. Edhe tani po pres të  vijë më moment, që të shoh nese do kem atë lloj lidhje me suportuesit e mi.

 

Si e shihni te ardhmen tuaj si këngëtar?

 

Punë, punë, punë dhe kujdesje për familjen. Tashmë jam 22 vjeç, gjithë jeta ime gjendet te muzika ime, në vargjet e mia që unë shkruaj, dhe kështu do të vazhdoj. Jam i sigurtë që së shpëjti do të më shihikoni lart.

Klubi i Ri Republikan në New York është krenar të mbështesë Marko Kepin për Asamblenë e Shtetit të New York-ut

Klubi i Ri Republikan në New York është krenar të mbështesë Marko Kepin për Asamblenë e Shtetit të New York-ut në distriktin e 64-të.

Marko Kepi aktualisht mbron vendin tonë në Marinën e Shteteve të Bashkuara dhe ne mund të mbështetemi tek ai si parlamentar për të mbrojtur idealet tona konservatore në Albany .

Marko jetoi nën socializëm në Shqipëri, dhe ai është i sigurt se Shtetet e Bashkuara kurrë nuk bëhen komb socialist.

Si një ish pjestar i stafit të Marty Golden, Marko Kepi i kupton nevojat e zgjedhësve në Qarkun e 64-të më mirë se kushdo tjetër. Klubi i Ri Republikan në New York u kërkon njerëzve të rrethit të 64-të të votojnë Marko Kepi për Asamblenë e Shtetit në New York.

Ne mezi presim të punojmë me Markon gjatë fushatës për të ndihmuar në sigurimin e kësaj fitoreje kaq të nevojshme. Gavin Wax President

Deklaratë e z. Mithat Gashi*: Thirrje Vatranëve: Të bashkohemi në nji Kuvend me drejtësi, matuni, dhe përgjegjësi

Foto: Në qendër z. Mithat Gashi, në të majtë z. Ahmet Giaffo 50 vjet anëtar i VATRES dhe në të djathtë Z. Zef Pernocaj më shumë se 50 vjet anëtar i VATRES.

Vatra po tejkalon nji gjendje krize. Në gjuhen shqipe kemi nji shprehje, “Çdo e keqe e bjen edhe nji të mirë,”dhe shpresojmë që kjo e keqe do të na bjere nji të mirë. Fjala kineze për krizë na jep nji përshkrim shprese.  Për të shkrue fjalën “KRIZË”, kinezët përdorin karakteret e fjalëve “RREZIK” dhe “MUNDËSI”, dhe në këtë kontekst, po parafrazojmë nji thanje t’presidentin amerikan John F. Kennedy: Në nji krizë, jemi të vetëdijshem për rrezikun, por duhet t’pranojmë mundësinë.Kriza dhe Mundesitë për Mirëvajtjen e Vatrës

Gjate 100-e-sa-vjetëve, Vatra ka tejkalue kriza të ndryshme, por antarët e saj, me mundime dhe sakrifica, kanë gjetë mundësitë për vazhdimësine e kësaj organizate.  Gjendja e krijueme asht kjo: Kemi dy rryma të cilat kanë thirrë që të bahen dy kuvende të Vatrës, nji me 19 janar 2020 në Michigan, dhe nji me 25 prill 2020 në New York.  Sejcila palë paraqet arsyet e veta. Në nji krah janë vatranët që krijuen Komisionin 5 Tetor 2019 dhe në krahun tjetër janë vatranët që mbështesin Kryesinë, së cilës i kaloi mandati në qershor të 2019-tës. Ata që mbeshtesin Kryesin dhe Kuvendin e 19 janarit thonë që Komisioni asht i paligjshëm.

Çfarë i shtyu vatranët për të krijue Komisionin 5 Tetor 2020?

Janë shum faktorë që ndikuen në krijimin e Komisionit Vatra. Po përmendim vetëm disa:

1) Vendimet e Kryesisë pa konsultë dhe aprovim nga Këshilli Drejtues: Si u morën vendimet e Kryesisë gjatë këtyne dy vjetëve të fundit?  Këshilli Drejtues asht organi vendim-marrës ma i naltë mbas Kuvendit. Këshilli Drejtues gjatë dy vjetëve e gjysë asht mbledhë vetëm dy herë. Kanunorja e Vatrës kërkon që Keshilli të mblidhet gjashtë herë në vit dhe amandamentet e kanë katër herë në vit.

2) Vatra duhej të kishte Kuvend Pune në vitin 2018. Kuvendi i punës do të kishte delegatët të cilët do të propozonin dhe do t’merrnin vendime për planet njivjeçare të Vatrës. Kryesia do të vepronte simbas planeve dhe udhezimeve të Kuvendit.  Pse nuk u thirr Kuvendi i Punës? Kryesia vendosi të punoje në krye të vet, pa u konsultue, dhe pa marrë aprovimin e antarëve të saj.

3) Pse nuk u thirr Kuvendi zgjedhor në 2019? Tue mos thirrë Kuvendin në 2019, Kryesia lejoi skadimin e mandatit të saj, dhe ndikoi që vatranët të krijojne Komisionin 5 Tetor 2019.

4. Kryesia nuk i denoi shkeljet e Kuvendit të 2017. Në atë Kuvend, kredencialet e delegatëve nuk u verifikuen me korrektësi. Disa kryetarë degësh i ngritën antarësitë e degëve të tyne në minutën e fundit për të shtue numrin e delegatëve. Ende sot nuk dihen të gjith emnat e 73 delegatëve që morën pjesë në ktë Kuvend. Ma vonë u muer vesh që kishte delegatë të cilët ishin antarësue në Vater para nji viti, dhe kishte delegatë që kishin emigrue ne SHBA para 8 muejsh. Simbas Kanunorës, delegati duhet të jetë të paktën dy vjet antar i Vatrës.

Për hirë të harmonizimit dhe të mirëvajtjes së Vatrës, Kryesia e kishte obligim që t’distancohej nga këto shkelje.

5. Kryesia dhe Keshilli Drejtues nuk u aprovuen nga Kuvendi.

Pikat 1, 2, dhe 3 janë të mjaftueshme për ta ba Komisionin 5 Tetor 2019 të ligjshëm.  Antarët e Vatrës kanë të drejtë me u aktivizue kur diçka asht e padrejtë. Tue u bazue ne konceptin e të drejtave naturale, njerëzit nuk kanë qendrue duerkryq. Jane aktivizue.  Po t’i hedhim nji sy Deklaratës së Pavarësisë së Amerikes, do të shohim që Thomas Jefferson, përpiluesi e kësaj deklarate, i influencuem kryesisht nga filozofi anglez, John Locke, një pjesen e të drejtave natyrore të njerëzve dhe marrëdhëniet me qeverinë, thekson që asht detyre e njerezve që ta ndryshojë ose shfuqizojë nji qeveri, dhe të krijojë një qeveri të re, kur ajo nuk i mbron të drejtat e popullit qe ka premtue me qeverisë. Mandej, neni 18 i Kanunores ban fjale per thirrjen e mbledhjes se Komisionit (Keshillit Drejtues) dhe Amendment 11-e ban fjale per zavendsimin e kryetarit. Autorët e Kanunores i kanë pasë parasyshë këto parime kur e kanë hartue nenin 18 të saj, që ban fjale per të drejtën e katër antarëve me  kërkue thirrjen për nji mbledhje ekstraordinare.

Ç’ndodhi mbas krijimit të Komisionit Vatra?

Antarët e Komisionit Vatra me daten 6 tetor 2019 i drejtuen nji letër Kryesisë dhe i kërkuen takim. Teksti i letrës ishte: “Me date 5 tetor 2019 në Bronx, New York City, një grup vatranësh nga Këshilli Drejtues i VATRES, nga Keshilli i të urteve dhe kryetare degësh të VATRES u mblodh dhe krijuan një Komision që kërkon takimin me Kryesinë e Vatrës me datë 20 tetor në ora 11:00 AM në selinë e Vatrës. Ju lutemi konfirmoni takimin me 14 Tetor 2019.” Kreysia nuk pranoi takim. Komisioni deklaroi daten e Kuvendit me 25 prill 2020 në New York, dhe që antarët e ketij Komisioni do të merren me pregatitjen e Kuvendit.

Vendimi i Kryesisë me 11 dhjetor 2019 mbolli faren e ndamjes së Vatrës

Pak kohë mbasi Komisioni caktoi daten qe Kuvendi do te mbahet me 25 prill 2020, me 11 dhjetor 2019, Kryesia deklaroi që do të bahet Kuvendi me 19 janar 2020 në Michigan.  Pra Kryesia: 1) Nuk organizoi Kuvend Pune ne 2018; 2) Nuk mblodhi Keshillin Drejtues kater here ne vit; 3) Nuk bani Kuven ne 2019; 4) Nuk pranoi te ulet dhe të bisedojë me Komisionin qe vatranët krijuen me 5 tetor, dhe 5) Caktoi nji datë tjetër për Kuvend.  Vendimi ne piken 5 asht praktikisht akt drejt krijimit të dy Vatrave, tue zyrtaruzue keshtu perçamjen e fillueme qyshë në kuvendin e 2017ës.

Antaret e Komisionit Vatra jane: Sergio Bitici, Ahmet Giaffo, Ahmet Hoti, Dr. Nexhat Kalici, Kris Kirka, Dr. Elton Mara, dhe Armin Zotaj. Antarët e Kryesise jane: Zef Balaj, Sokol Bejleri, Tom Beno, Marjana Bulku, Marjan Cubi, Besim Malota, Dritan Mishto, Agim Rexhaj, Adiratik Spahiu, Nazo Velu, dhe Dr. Skender Murtenzani (i cili deklaroi me ane t’nji e maile që ka dhanë doreheqje nga Kryesia, dhe propozoi nji date tjetër për Kuvend).

Shmang’ja e Rrezikut dhe Mundesitë për Bashkim në nji Kuvend

Për t’organizue nji Kuvend të nji organizate që ka disa degë, si asht Vatra, duhet kohë. Kryesia ka deklarue Kuvendin e saj me 19 janar në Michigan, pra mendon që do të organizoje nji Kuvend mbrenda nji mueji.  Nëse asht e vërtetë që mund te bahet organizimi mbrenda nji mueji, at’herë pse Kryesia nuk e organizoi Kuvendin e Punës në vitin 2018? Pse nuk e organizoi Kuvendin zgjedhor në pranver apo verë të vitit 2019?

Mundesitë për t’u bashkue nën nji Kuvend me datën 25 prill 2020 janë të mundëshme. Antarët e Komisionit që përbahen prej shtatë vetëve e kane lanë nji derë hapun në mbledhjen që kanë ba me 21 dhjetor 2019 në Newburgh, që këtij Komisioni t’i shtohen edhe 2-3 vetë të tjerë dhe të bashkpunojnë për t’organizue Kuvendin me 25 prill 2020, apo po të bien dakord të caktojnë nji datë tjetër.

Po të jetë qellimi që të bahet nji Kuvend i rregullt, ç’të keqe ka që Kuvendi të organizohet nga Komisioni? Ç’të keqe ka që këtij Komisioni t’i bashkohen edhe 2-3 vetë të tjerë dhe te punojnë se bashku mbrenda harmonisë kombëtare për te vû Vatrën në hullinë që meriton?

Për t’ju shmangë rrezikut të ndjamjes në fraksione sot apo n’të ardhmen, Vatrës i duhen antarë të drejtë, punëtorë, dhe drejtues degësh të devotshëm. Vatrës nuk i duhen kryetare degësh të papërgjegjëshem, të cilët nuk janë në gjendje të dërgojnë listat dhe regjistrimet e degëve me rregull. Nuk i duhen kryetar degësh që manipulojnë, dhe publikisht genjejnë duke deklarue se filani ka qenë antarë i degës time për 5-6 vjet, ku dihej qe ajo degë nuk i kishte gjashte vjet që ishte formue. Vatrës nuk i duhen drejtues degësh që nuk aplikojnë kanoren në zgjedhjen e delegateve në Kuvend.  Vatres nuk i duhen drejtues qe ç’fuqizojne amandamentet qe vatranet kane aprovue gjate nji shekulli. Vatres nuk i duhen kryetarë që kërkojne me ba ura nderlidhese me agresoret fqinjë, kur urave u mungojne kambët. Kur Greqia t’u jape të njajtat te drejta shqiptareve ne Greki që kanë grekofonet ne Shqipni, atehere kemi vû bazat për ura.

Vatrës i duhen njerëz te ndershëm dhe punëtorë. Vatres i duhen drejtues vizionarë.  I duhen njerëz që janë të përkushtuem për të mirën e Komunitetit dhe të Kombit. Njerëz të tillë do t’a fusin Vatrën në hullinë e historisë së saj.

*Mithat Gashi eshte anëtar i Vatres qe në vitin 1990. Ka mbaruar studimet pas-universitare në Columbia University School of International Affairs dhe doktoraturën në Fordham University. Ka qene dhe drejtuesi i fondeve te VATRES per studentët Shqiptarë.

DEKLARATË E KOMISIONIT VATRA 5 TETOR 2019

New York
29 Dhjetor 2019

 

Komisioni VATRA 5 Tetor 2019 dënon me forcë kërcënimet e ish anëtarit të Kryesisë së VATRËS Z.Zef Balaj ndaj anëtarit të KOMISIONIT VATRA 5 TETOR 2019 dhe gjenerata e tretë që i shërben VATRËS prej 20 vjetësh z. Kris Kirka ( nipi i themeluesit të VATRËS Kris Kirka dhe i biri i Niko Kirkës).

Sipas emailit të datës 27 Dhjetor 2019 në ora 4:16 pasdite Z.Zef Balaj duke ju drejtuar shumë vatranëve theksonte si më poshtë: “Kris Kirka ma mire me e meshele gojen se ka bolle njerze te pa durueshem e po ja thejn edhe kamen tjeter .

Ky kërcënim ish anëtarit të Kryesisë Z.Balaj është jo vetëm një gjuhë që nuk lejohet të përdoret në asnjë insititucion në SHBA por është një gjuhë e hapur kërcënuese që nuk lëjohet të përdoret në asnjë mënyrë në Federatën PanShqiptare të Amerikës VATRA , organizata e Konicës, Kirkës dhe Nolit dhe si e tillë duhet të dënohet publikisht.

Deri tani asnjë nga anëtarët e ish Kryesisë së VATRËS, madje as dhe ish Kryetari i VATRËS jo vetëm nuk e kanë dënuar kërcënimin e Z.Balaj por ende nuk janë as distancuar nga ky kërcënim Për komisionin është e paqartë kush jane keta “njerze te pa durueshem” po shpreson që këta ta padureshëm nuk janë pjesë e VATRËS dhe në qoftë së janë duhen të shporren nga VATRA menjëherë dhe të mos shkelin më kembë në
VATËR.

Çdo kërcënim, sharje ofendim personal ndaj anëtarëvë të Komisionit VATRA 5 Tetor 2019 konsiderohet kërcënim, sharje ofendim ndaj gjithë Komsionit dhe si të tillë akte do të denoncohen me forcë në VATËR dhe publikisht.

Është e vërtetë se VATRA është krijuar njëherë dhe nuk mund të ri-krijohet por VATRA nuk do të shkatërrohet siç filloi nga Kuvendi i 2017, siç vazhdoi nën drejtimin e Mishtos dhe grupit të tij që e ndjek verbazi per 2 vjet e gjysëm dhe fatkeqësisht shkatërrimi vazhdon ende dhe sot.

VATRA nuk të mbahet peng nga dëshirat personale apo kërcënimet . Ajo mbahet nga idealet e Konicës, Kirkës dhe Nolit si dhe nga VATRANËT e vërtetë dhe idealistë. Duke ndjekur idealet e Konices, Kirkes dhe Nolit si dhe me mbështetjen e këtyre vatranëve KOMISIONI VATRA 5 Tetor 2019 nuk ndalet në detyrën e tij.