VOAL

Please Wait ...
0%

Marrëveshje për një Shqipëri të Re, të lirë e të drejtë për të gjithë – Nga ROMEO GURAKUQI

By | May 18, 2017
1 Comments
  • author avatar
    Bardhi 1 week ago Reply

    More Romeo! Disa vijza hodhe në telajo, por nuk morëm vesht, se shka figura konturojn në sfond??????? Thuji gjanat një copet e leni obstruksjonet!

Komentet

Berisha shkon më mirë krah për krah me Kastriotin e Islamit se me Pjetër Arbnorin – Nga SADIK BEJKO

Marreveshja PS – PD eshte e mirepritur. Miqte tane nderkombetare qe e gatuan gjellen politike qe sot e kemi perpara, me shume se demokraci, duan stabilitet dhe mire e kane.
Ne keto 25 vjet te dy krahet e politikes tek ne jane te ndare per pushtet, per te perfituar llomkat e tepsise qe te jep posti politik. Nuk kane sens historik, filozofik, leadership apo alternative ndryshe njera-tjetres. Psh Berisha shkon shume mire krah per krah me Kastriotin e Islamit se me Pjeter Arbnorin, shkon shume mire perkrah me Rucin e Gramozit sesa me Visar Zhitin, shkon perkrah me Ilir Meten e Skraparit sesa me Havzi Nelen e Kukesit. P D e P S jane te nje ngjyre te nje kallepi, te nje mungese te idealitetit dhe pergjegjesise. Jane me te afert si Cuna qe u pelqejne llomkat e tepsise.
Jo me kot kete metaforen e tepsise ia permedi piktori Blushit. I tha : Blush e largove doren nga rrethi i tepsise.
Kjo marreveshje tepsiake eshte sipas kokes festen.
Ziliqare eshte LSI-ja. Ata thone pse nuk beni dashni treshe edhe me partine tone? Pse vec e vec secila PD – ja e PS – ja me LSI – ne kane cuar dashhni? Pse nuk e vazhdojme me nje treshe tani? Si ankese eshte e drejte. LSI-ja ka ngrene me te djathttett e me te majtet. Si vajze tigani e tepsie eshte shume e devotshme e sinqerte.
Zgjedhjet jane ne prag. Punet jo shume te pastra si kjo qe te perlash sa ma shume prej tepsise, duhen mbeshtjelle me llafe te bukura, me ngjyra, me fytyra te reja. Te shohim sa e bukur do te jete skena, sa artiste aktoret e lojes, sa te gojes oratoret, sa magji mizanskenike do sjellin regjisoret. E dime qe e piste eshte substanca, te pakten performancane forme te jete e bukur

Cili e ka dëmtuar më shumë Shqipërinë: Haxhi Qamili, Jorgo Zografi apo Marka Gjoni? – Nga Shaban Murati

Përpara historiografisë dhe publicistikës shqiptare qëndron një pyetje me interes kombëtar, që kërkon përgjigje. Cili e ka dëmtuar më shumë integritetin territorial dhe sovranitetin e Shqipërisë: Haxhi Qamili, me parullën “duam babën” në 1914, kur pjesa më e madhe e territorit të vendit ishte e pushtuar nga trupat serbe, greke e malazeze, apo Jorgo Zografi, që krijoi “republikën” separatiste greke të “Vorio Epirit” në 1914, u bë “kryeministër” i saj dhe bandat e të cilit masakruan me mijra shqiptarë në krahinat e Tepelenës, Përmetit, Kolonjës, Korçës, Skraparit, etj. dhe i cili dërgoi edhe delegacion në Konferencën e Paqes në Paris në 1919, që të shkëpuste Jugun e Shqipërisë dhe t’ia bashkëngjiste Greqisë? Apo Marka Gjoni, që shpalli në vitin 1921 “republikën” separatiste serbe të Mirditës, me paratë serbe, me ushtarët serbë dhe me kozakët rusë, dhe i cili dërgoi edhe delegacion në Lidhjen e Kombeve në 1921, që të shkëpuste Mirditën nga Shqipëria?
Çfarë paragjykimesh dhe ndikimesh e dominojnë sot historiografinë dhe publicistikën, të cilat kanë bërë metaforë historike dhe publicistike vetëm Haxhi Qamilin dhe kanë krijuar një mjegull heshtjeje apologjetike për dy të tjerët?

Një skuadër e re e brezit të ri të Shqipërisë Universitare për Shqipërinë e së Ardhmes – Nga ROMEO GURAKUQI

Nje skuader e re e brezit te ri te Shqiperise Universitare per Shqiperine e se Ardhmes; nje skuader e lexuar, e dijshme, e mirefilli profesioniste, e pa stisur, e edukuar dhe etike, per te kryer transformimin e sistemit, nga nje shtet i establishmenteve, ne nje sistem te mirefillte demokratik, qe shmang krizat e paqeverishmerise, e korruspionit dhe te forteve ne vendimarrje:
1. Risistemimi i Kushtetutes ne kapitullin respektiv mbi Kreun e Shtetit, duke e kthyer ate institucion ne nje organ monokratik, apolitik, perfaqesues i unitetit te popullit, te zhveshur nga çdo nderlidhje politike dhe nepotike me pjesen tjeter te superstruktures. ( paketa qe duhet te jete e pergatitur per te kaluar ne referendum ne muajin shtator 2017).
2. Reforma zgjedhore: rishperndarja e kolegjeve zgjedhore mbi bazen e regjistrit gjendjes civile 1991, i perditesuar, perfshire emigrantet dhe femijet e lindur jashte qe e ruajne shtetesine; votimi elektronik me identifikim biometrik; ndryshimi i sistemit zgjedhor, proporcional, por nje emeror (i mundesohet zgjedhesve te zgjedhin nje kandidat nga listat e partive); ose mazhoritar i paster;
3. Risistemimi i Ndarjes Administrative mbi nje Metodologji te ndershme, duke korigjuar disbalancat e krijuara arbitrarisht nga ndarja e bere me ligjin e njenashem te vitit 2014;
4. Ligji mbi partite politike: statuti model i formesuar ne strukture;
5. Ligji mbi ministrine e brendshme;
6. Riformatimi i Ligjit mbi Policine e Shtetit.
7. Rirregullimi dhe saktesimi i Ligjit mbi Konfliktin e Interesit, qe nuk do lejoje me shume se nje perfaqesues familjeje ne strukturat e larta pushtetare.

Më 25 qershor vjedhje të lira, të ndershme, të drejta, të barabarta – Nga Skënder Buçpapaj

Vjedhjet tona të përgjithshme, të quajtura ndryshe vjedhje politike, po të zhvilloheshin më 18 qershor, do të ishin vjedhje të dhunshme, të pandershme, të padrejta, të pabarabarta. Epitetet afirmuese do të fillonin këtu e nuk dihet ku do të mbaronin deri në fund të botës.

Ka gjasa që vjedhjet e përgjithshme, vjedhjet politike të zhvillohen më 25 qershor. Është absolutisht e sigurt se ato do të jenë një antitezë e plotë e vjedhjeve të përgjithshme, po të ishin zhvilluar ato më 18 qershor.

Nëse zhvillohen më 25 qershor, vjedhjet tona të përgjithshme do të jenë vjedhje të lira, të ndershme, të drejta, të barabarta.

Nga vjedhjet politike burojnë të gjitha vjedhjet, nga ato më të rëndomtat, deri te ato më të famshmet, nga vjedhjet e përditshme tek vjedhjet e shekullit. Sepse janë vjedhje sipas parimit të lartë: nga populli, me popullin, për popullin.

Do të jenë vjedhje të lira, sepse askush nuk do të pengojë tjetrin me vështrime, me fjalë, me veprime apo çdo mjet tjetër që ai të vjedhë sipas mundësive të tij.

Nëse dikush është më i zoti se të tjerët për të vjedhë, le të jetë më i zoti dhe le të vjedhë më shumë se të tjerët. Iu gëzoftë vjedhjes!

Deri në paktin e 18 majit, vjedhjet e votave ishin të dhunshme, konfliktuoze, barbare, sepse nuk kishte harmoni, rregull dhe rend, nuk kishte një rregullore të brendshme, një akt normativ për vjedhjet, nuk kishte një bazë ligjore dhe një sfond kushtetues.

Do të jenë vjedhje të ndershme, sepse askush nuk do të vjedhë tinëz, të gjithë do të bëjnë sikur nuk po vjedhin, të gjithë do të bëjnë sikur nuk po shohin, të gjithë do të kthejnë kokat mënjanë, do t’i ulin sytë përdhe apo do t’i hedhin sytë në tavan të vendvotimit, por askush nuk do t’ia marrë tjetrit për keq se ai po vjedh ndonjë grusht, ndonjë strajcë, ndonjë thes me vota.

Iu bëfshin vjedhjet shëndet, bereqet e kësmet të gjithëve! Kush vjedhtë pastë dorën e mbarë! Kush vjedhtë më shumë se të tjerët, pastë dorën më të mbarë se të tjerët!

Deri në paktin e 18 majit, vjedhjet ishin të pandershme, ishin të shthurura, ishin të liga, sepse të gjithë e bënin vjedhjen tinës, fshehur, të gjithë gjenin mënyra e metoda më të sofistikuara, më cipëplasura se tjetri.

Do të jenë vjedhje të drejta, sepse do t’i përmbahen paktit të 18 majit: vidh e mos u ndiej, vidh e mos fol, vidh e shih punën tënde, vidh e mos shih punën e tjetrit. Vidh e mos ia prish magjinë vjedhjes.

Vjedhshi këtu e iu dalshin në parajsë vjedhjet! Hë, pra, mos përtoni, përvishjuni vjedhjeve!

Deri në paktin e 18 majit vjedhjet ishin të padrejta. Pushteti vidhte më shumë se opozita. Tashmë pushteti dhe opozita do të vjedhin drejtësisht, të dyja palët. Zhvillim historik epokal, apo jo?

Do të jenë vjedhje të barabarta, në kuptimin jokomunist të fjalës, sepse do të jenë vjedhje në kushtet e shanseve të barabarta: Ja ku i kini votat, vidhni, shitni, blijini, shkëmbejini, sa të mundeni.

Kush daltë i fituar në kushtet e shanseve të barabartë, i pastë hije vjedhja, i pastë hije pushteti brez pas brezi!

Deri në paktin e 18 majit nuk ekzistonin shanset e barabarta për vjedhjet e përgjithshme as për vjedhjet lokale, sepse ishin vjedhje pa marrëveshje, ishin vjedhje me mosmarrëveshje. Pa start dhe pa finish. Nga 18 maji gara fishkëllima e fillimit të saj ka rënë njëherësh për të gjithë.

Një resumé shkodranisht:
Vjelljet tona të përgjithshme, ndryshe vjelljet tona politike, t’ishin majtë me 18 qershor, ishin kenë vjellje të llunshme, të pandershme, të padrejta, të pabarabarta.

Bâ me u majtë me 25 qershor, vjelljet tona të përgjithshme tesh po janë vjellje të lira, të ndershme, të drejta, të barabarta.

SINDROMA E ZOGUT TË QYQES! – Nga Mrsc Besim DERVISHI

Një mik më kujtoi këto ditë “Zogun e Qyqes”. Qyqja kur bënë vezët nuk i ngroh vetë por i shpërndan nëpër foletë e zogjve të tjerë duke i përzjer me vezët që ngrohin këta zogj. Shpezët “kujtojnë” se ngrohin  vezët  e tyre por vetëm kur çelin këto vezë ata “kuptojnë” se mes tyre ka qene zogu i qyqes. Kështu qyqa mëmë nuk mundohet fort për t’i lindur, ushqyer dhe rritur zogjtë e saj, njëkohësishtë ajo shperndan dhe farën (gjakun) e saj nëpër fole te tjera dhe gati në të gjithë pyllin.
Sindroma e “Zogut të Qyqes” pas viteve ’90 në Shqipëri është evidente dhe  e pranishme kudo. Kemi ish-kryetar partie ( de facto kryetar) të cilët dikur ishin   Sekretar të PPSH por “Qyqja Politike” i vendosi në fole politike  tjetër. Kemi kryetar partie të cilët  dikur kanë sulmuar partin aktuale në të cilën aktualishtë komandojnë, por “Qyqja Politike” pas disa viteve i vendosi  pikërisht tek partia që ata ngulmonin ta nxirrnin jashtë ligjit. Kemi punonjës drejtesie të cilët  “Qyqja Politike” i vendosi  në “Folen e Drejtësisë”.  Kemi Ministra, zv- Ministra, Drejtor, Bashkiak, Punonjës të Agjencive Ligjëzbatuese te cilët “Qyqja Politike” i ka vendosur nëpër folet ku ata drejtojnë. Këta nuk ngrenë dorën kurrë ndaj nënës së tyre, QYQES POLITIKE. Ndaj unë nuk kamë besim se do shpetojmë nga Sindroma e Zogut të Qyqes, pa u eleminuar më parë Qyqja Politike. Largimi i zogut të qyqes nga foleja edhe duke bërë 100 reforma nuk mjafton.

Qeveria teknike si një pazar i bërë sheshit Nga Ajtanga Lubonja

Hyme ne diten qe do te kurorezohet Qeveria -Teknike (e majte e djathte)….

ka bere vaki edhe rradhe tjeter kjo,

po sepse ishim teper naive atehere!

Sot pazaret jane shesheve,

po nuk po e perceptoj kete Vetingun,

sepse Rama e kishte “Arme Nukleare”…

si e zgjidhen valle, kush do perfshihet ne Vetingun!

Ate dite qe behej gjyqi i Babait, i Fatosit e burrit te halles (se i Todit u be me vete) ….

gjykata ishte rrethuar me police,

vetem mamane lejuan ne salle!

Kur pashe babain me pranga ne duar, me nje xhakete te holle

(ishte Dhjetor kur u be gjyqi, ate e kishin arrestuar ne Korrik),

me dhembi shpirti dhe ulerita ….BACA….

keshtu i therrisnim ne femijet!

Ay kthehu pak koken nga i vinte zeri,

po polici e zuri nga krahu dhe e detyroi te shpejtoje hapin,

kurse mua mu afrua nje nga ata hetuesit dhe me perçmim me foli ashper

“ik pa te vene prangat, ke femije te vogel, pa e dije une ç’te bej ty”!

Ah te kisha mundesi e vrisnja ate hetuesin Koço Josifin

(shume shpejt e vrau ZOTI…vdiq),

qe me trajtoi si kriminele!

Eh sa me kane torturuar, ja u kam thene qe me mbajten nje nate te tere te varur me pranga ne duar

e kam shenjen ne doren e djathte…i hodha nje sy edhe tani qe po shkruaj!

Po keta kriminela do t’i perfshije Vetingu,

po ata qe firmosen denimet me vdekje,

po ata qe vodhen pasurite e popullit

e sot quhen LIDERA….

ahhhh mezi po pres, po do shihni NJE FLLUCKE SAPUNI DO JETE!!!

Ja pse shqiptarët nuk gjejnë dot paqe me Republikën e Vjetër – Nga Artan Fuga

Unë vazhdoj të mbështes me gëzim dhe haré, krejt i lumtur, çdo të ri ose të re, çdo të lirë ose të burgosur, çdo fajtor, ose mëkatar, apo ëngjëll të virgjër, çdo emigrant ose fermer, çdo këngëtar ose balerin, çdo burrë dhe çdo grua, çdo fëmijë të rritur dhe çdo të rritur fëmijë, çdo të aftë dhe çdo të paaftë, çdo zdrukthtar ose bojaxhi, çdo lopçar ose çdo shitës bananesh, çdo të sinqertë dhe çdo hipokrit, çdo fjalëpakët dhe punë shumë si edhe çdo punëpak dhe fjalëlumë, këdo pra, që angazhohet për një Republikë të Re, me ose pa x, y, z,, me ose pa këdo, me ose pa mua, unë kam 15 vjet që propagandoj, dhe do të vazhdoj ta propagandoj edhe 150 vjet të tjera!

Idetë mbesin, individët nuk janë veçse mjete për t’i çuar përpara ato. Ka që ecin, ka që mbesin!

Shqiptarët kurrë nuk do të gjejnë paqe, begati dhe dinjitet me këtë model qeverisjeje pa ndarje pushtetesh, ku partitë uzuropojnë shtetin, ku nëpunësi është militant, ku studentit i japin dogma për të mësuar dhe një paçavure letre në xhep duke e rrjepur nga lekët, ku teknicieni i aftë shkelet me këmbë në emër të servilit që leh dhe lëpin, punonjës i paguar si skllav pa të drejta në punë, ku kryetari i çdo qeverie në këto tre dekada është shumë më i fortë se çdo diktator i kaluar sepse është edhe emëruesi i Presidentit, edhe kryetar partie, edhe kryetar kuvendi, edhe kryetar territori, edhe drejton politikisht edhe ekonominë edhe shkencën, edhe arsimin, edhe shëndetësinë, si fabrikë vdekjeje, me pensionistë me rroba të palara e pahekurosura, të përdorura, me gra veshur me tuta nga varfëria ku padrejtësisht i kanë zhytur, ku pasuritë kombëtare i kanë vjedhur, tharë zhdukur, i izoluar nga Europa dhe nga Perëndimi, pa libra, drama, kulturë popullore, pa teatro, filma dhe me propagandë 24 orëshe, pa një sistem politik modern, demokratik, sikurse në vendet e përparuara me demokraci të pjekur, që edhe atje po e përpunojnë sërish, përndryshe pas cdo dështimi të madh do të mbesim skllevër, leckamanë dhe e shumta derra me bark të nginjur nga copa buke të thara.

Ajo që mungon do të vijë!

Marrëveshja amerikano- shqiptare për eliminimin e Çadrës, forcoi më tej aleancën shqiptaro-amerikane – Nga Spartak Ngjela

Kjo që ndodhi ishte garantimi i procesit ndëshkues të korrupsionit shtetëror shqiptar.

l.
Kjo që pamë sot Nuk ishte një marrëveshje e dalë nga bisedimi, u tremb Saliu: ky është thelbi.
Forca amerikane i ndihu moralitetit në Shqipëri.

Vetingu u mor: këtu fituan shqiptarët; dhe koha tregoi se amerikanët janë thellësisht të inteteresuar dhe njësh me interesin shqiptar.
Sot ata, në interes të Shqipërisë dhe shqiptarëve, siguruan vetingun dhe avancimin e Reformës në Drejtësi.
Të tjerat janë llafe.

Marrëveshja amerikano- shqiptare për eliminimin e Çadrës, forcoi më tej aleancën shqiptaro-amerikane.
Të tjerat pozitivitete historike do t’i shohim që këndej e mbrapa.

ll.
Shqiptarët dhe Shqipëria duke shkatërruar qëllimin e Çadrës, i mbyllën të gjitha orekset e Athinës, Shkupit, Beogradit dhe vetë Moskës; dhe siguruan interesin shqiptar në progres në Ballkanin Perëndimor.

Të gjithë duhet të gëzojnë: rrënimi i korruosionit shqiptar sot fitoi garancinë e procesit të ndëshkimit të të korruptuarve.
Gëzim shqiptar kudo: në Tiranë, në Prishtinë dhe në Shkup.
O tempora, o mores!

Marrëveshje për një Shqipëri të Re, të lirë e të drejtë për të gjithë – Nga ROMEO GURAKUQI

Marreveshje per nje Shqiperi te Re, te lire e te drejte per te gjithe: korigjim strukturor i shtyllave te vendura keq ne sistem dhe nxjerrje jashte i ndjellesve te se keqes nga vatra e vendimarrjes se sovranit; rikthim ekuilibrash, bazuar ne themelin ndertimor te Shtetit te Eterve, ne konkurence te ndershme dhe te arsyeshme, duke mos harruar se Shqiperia eshte atdheu edhe i atyre qe jetojne jashte, i femijeve tane, qe duan nje vater ku te kthehen, ku te sherbejne per perparimin e nje shoqerie te pjekur, te urbanizuar dhe ku te ndjehen pjese e vendimarrjes sovrane.
Marreveshje per sot dhe per te ardhmen ne paqe, ne liri dhe me shtet serioz, qe nuk merret me me deformatoret dhe demagoget.
Kurre me ndeshje mbi te shkuaren, por ecje ne konkurence te ndershme per te ardhmen europiane!
Kjo eshte shpresa e pritshmeria e publikut!

Një protestë transparente, që nuk u kuptua – Nga Skënder Buçpapaj

Kritikët më pozitivë apo më negativë, më realistë apo më pak realistë duket se nuk e kanë kuptuar ose nuk kanë dashur ta kuptojnë mesazhin kryesor të protestës që u mbajt të shtunën nga opozita në Shqipëri.

Protesta ishte masive. Siç e tha kryetari i opozitës Basha, kjo protestë ishte më masive se e mëparshmja, protesta e ardhshme do të jetë më masive se kjo. Nuk ishte në maksimumin e pritshmërive të tij, por nuk ishte as nën minimumin e këtyre pritshmërive. Gjithsesi ishte e suksesshme.

Rekuizita e protestës ishte më e thjeshta që kemi parë gjatë këtyre 27 viteve të ballafaqimeve politike. Përkundër informacioneve të botuara në media, me burime zyrtare, se shkopinjtë e pankartave do të përdoreshin për të sulmuar me to forcat e rendit, protesta ishte tejet e kursyer në parullat e mbartura apo të shqiptuara gjatë manifestimit.

Më shumë se për të përgënjeshtruar paragjykimet e kundërshtarëve, më shumë se për të çmitizuar mitet propagandistike të pushtetit aktual, protesta synonte të bindë përkrahësit e saj, të vendosurit apo të luhaturit, se ata janë e do të jenë pjesë e një procesi paqësor dhe civil, në emër të një misioni të shpallur në mbrojtje të votës së lirë, të drejtë, të ndershme dhe në kushte të barabarta, të cilat nuk janë garantuar asnjëherë nga politika e vjetër e derisotme, nga Republika e Vjetër ekzistuese.

Mesazhi kryesor i protestës ishte se ne jemi shumë, jemi fuqi e pashpërfillshme, por ne do t’ia lëmë rrugën të hapur dialogut. Për këtë ne jemi të vendosur, ne jemi të qetë, ne do ta ruajmë qetësinë dhe gjakftohtësinë, sikurse do ta ruajmë edhe vendosmërinë tonë për të arritur qëllimin e protestës: zgjedhjet e lira, të drejta, të ndershme, të barabarta, nëpërmjet një qeverie teknike të arritur me mirëkuptim sa më të madh të palëve.

Domethënë se opozita është faktori më i interesuar për stabilitetin e vendit. Protestat e saj, këmbëngulja e saj, projekti i saj për Republikën e Re nuk janë për destabilizimin e Shqipërisë. Për destabilizimin e mëtejshëm të Shqipërisë është politika e vjetër dhe Republika e Vjetër, e cila e bën Shqipërinë gjithnjë e më të pajetueshme për shqiptarët dhe më të papranueshme për integrimet perendimore.

Ngulmimi, pra, i pushtetarëve për ta përjetësuar pushtetin e tyre nëpërmjet mafies së trafiqeve është faktori kryesor i destabilizimit permanent të Shqipërisë.

Mendoj se ky ishte mesazhi kryesor i frymëzuesit dhe organizatorit kryesor të protestës, kryeopozitarit Lulzim Basha. Mendoj se ky mesazh është kuptuar nga faktorët e pushtetit në Shqipëri dhe nga faktorët ndërkombëtarë më të interesuar për mbarëvajtjen e zhvillimeve në Shqipëri dhe në hapësirën shqiptare.

Kjo protestë, më shumë se më parë, konfirmoi Lulzim Bashën lider të Partisë Demokratike të Shqipërisë, lider të opozitës shqiptare, afirmoi stilin e ri që ai përfaqëson në udhëheqje të Partisë Demokratike dhe të opozitës dhe paralajmëroi vizionin e ri që ai përfaqëson në këto cilësi. Kjo do të thotë që pushteti në fuqi dhe faktorët e tjerë të mos mbështeten shumë në shpresat e koniunkturave të mundshme brenda PD-së dhe opozitës, por të shohin qartë dhe me sinqeritet realitetin e ri.

E gjithë prania në protestë, me një vetëdisiplinë dhe një vetëkontrolll të paqortueshëm manifestoi se është e gatshme t’i përgjigjet pozitivisht dhe pa asnjë ngurim çdo thirrjeje të kreut të PD-së dhe të opozitës Lulzim Basha. Kjo e vërtetë tjetër e bën edhe më të plotë kuptimin e mesazhit kryesor të protestës së opozitës mbajtur të shtunën në Tiranë.

Ejani më merni dhe mua, dua të jem në një qeli me Kastriot Myftarajn – Nga PËRPARIM KABO

Dëgjova një mesazh se është arrestuar Kastriot Myftaraj… Pse? Se ka shkruajtur një shkrim për zonjën Vllahutin… Kush nuk e njeh Kastriotin do të thoja se ai ka nivel të ulët kulturor, kush nuk e njeh Kastriotin do të lërë të kuptohet haptazi se nuk është rritur me libra dhe me lexime, do tregonte në dritën e diellit se është nga soji frikacakëve…
Kastriot Myftaraj është ndryshe, është një njeri erudit, polemist i hapur dhe guximtar. Kur një autore franceze botoi një libër mbi orgjinën e kombit shqiptar, si një provokim i hapur antishqiptar një libër antishkencor dhe denigrues, ishte Kastrioti që iu gjegj flak për flak me një botim të tijin duke mbrojtur atdheun dhe nderin e tij… A jam unë dakord me të gjtha ato që shkruan dhe thotë Kastrioti? Jo nuk jam dhe kjo është krejt normale, sepse edhe ai nuk është në një mëndje me shumë ose për ndoca argumente apo spjegime të mijat… Kjo është normale në një vend normal ku fryma dhe qielli mendimit është pluralizmi kulturor. Nuk trembet liria me arrestime. Unë nuk iu them as lëroheni dhe as nxirreni …unë kam një këresë tjetër… Ejani më merni dhe mua dua të jem në një qeli me Kastriot Myftaraj…Dje një studente po fliste për Procesin e Kafkës në seminar dhe për shëmbull citoi diçka nga akuza që iu bë at Zef Pllumit dhe etërve të tjerë nga rregjimi komunist dhe ku në akuzë shkruhej se… Ju mbani përgjgjësi për kryqëzatat, për pushtimin turk dhe austro-hungarez”… aq sa Ati u shpreh… unë nuk e pranoj këtë akuzë se kam le në vitin 1924 e këto që ju thoni kanë ndodhë para se unë të kisha le… “Nëse do ta mundësh kundërshtarin edhe me provokuesin dhe me të pavërtetin përdor arsyen. Liria e mendimin nuk prangoset sepse liria nuk është trup me duar… Keni kë të arrestoni nga njerëzit e shtetit, keni shumë madje, me kokë me këmbë dhe me pasuri; por Ju nuk I lidhni ata dot sepse jeni të lidhur prej tyre. Kastriot qëndro si të ka hije… unë jam me ty se jam me lirinë e shprehjes… Ju jeni dishepulli saj edhe kur mund të keni qasje apo argumente të gabuara…
Pkabo 10 maj 2017

Liria e të shprehurit është pjesë përbërëse e të drejtës për komunikim – Nga Isuf B.Bajrami

Mediat kanë një rol qendror në demokraci për të informuar publikun dhe për të shqyrtuar udhëheqjen e çështjeve publike pa frikë që do të jenë të ndjekura, të paditura apo të shtypura.

 

Liria e një shoqërie të caktuar lehtë mund të përcaktohet; nga liria e shtypit dhe e mediave.

Hapi i parë që zakonisht e ndërmarrin qeveritë autoritare apo diktatoriale është shkurtimi apo persekutimi i lirisë së të shprehurit dhe mediave.

Liria e mendimit dhe të shprehurit është njëra nga të drejtat themelore politike dhe civile, e cila përputhet plotësisht me të gjithë instrumentet e të drejtave të njeriut. Ajo i ka rrënjët në luftën për liritë individuale (neni 19 i Deklaratës Universale të të Drejtave të Njeriut të vitit 1948) .

Liria e të shprehurit është një e drejtë e dyfishtë në sensin e lirisë.

Pluralizmi i medieve është një element i domosdoshëm i demokracisë pluraliste.

Shprehja e opinioneve dhe ideve të të gjitha llojeve, dhe liria për të kërkuar dhe pranuar informata dhe ide, të dyja në çdo formë gojarisht, me shkrim apo të shtypura, në formë të artit, apo nëpërmjet çfarëdo lloji të mediave, përfshirë këtu edhe teknologjitë e reja.

Shumë shpesh shtete mundohen ta kufizojnë qasjen në media e reja, për shkak të pamjeve apo përmbajtjeve të kundërta të cilat frikësohen se janë kundër politikave të tyre! Pyetja ngitet, megjithatë, sa është i thyeshëm bilanci në mes lirisë së shprehurit dhe mbrojtjes legjitime të interesave në shtetet demokratike.

Liria e të shprehurit është një e drejtë e cila përmban disa elemente, si liria e informimit dhe liria e shtypit dhe liria e mediave në përgjithësi. Është bazuar mbi të drejtën e opinionit dhe është në brendësi i lidhur me të.

Liria e opinionit është një e drejtë absolute civile, ndërsa liria e të shprehurit është e drejtë politike, e cila mund të jetë subjekt i disa ndalesave. Paraqitjet e saj radhiten nga shprehja individuale e opinioneve deri te liria institucionale e mediave.

Kufijtë politik, nuk mund të përdoren për të ndërhyrë në këtë të drejtë.