VOAL

VOAL

Please Wait ...
0%

LES JOURNÉES LITTÈRAIRES ONT ATTIRÉ 15 000 PERSONNES DONT UN CONSEILLER FÉDÉRAL

By | May 17, 2015

Komentet

Roger Federer arrin fitoren e tij të 100-të në Australian Open

VOAL – Roger Federer (ATP 3) nuk e humbi rastin për të shkuar në tetëshet e Australian Open, por atij iu desh të djersiste shumë. Në provën e parë të vërtetë, kundër John Millman (47), i cili e kishte rrahur atë në raundin e 32 të US Open më 2018, bazelasi iu desh të bënte shumë për të kapërcyer raundin, duke arritur të rikthehej me rezultatin 4-6 7 -6 (7/2) 6-4 4-6 7-6 (10/8). Ky është suksesi i tij i 100-të në këtë turne.

Bazelasit iu desh shumë kohë për t’iu përgjigjur vrullit të imponuar në fushë nga kundërshtari, i cili ndodhej para tifozëve të tij. Në setin e parë, pasi pësoi një pushim në ndeshjen e katërt, Federer e ka çuar dëm kundërpushimin e tij, duke ia dhënë fitoren e setit australianit. Më të qëndrueshëm në shërbim, të dy më pas krijuan një set të dytë shumë të ekuilibruar, ku 38-vjeçari bëri ndryshimin në një barazim të dominuar.

Loja më pas vazhdoi në të njëjtën gjatësi vale, por edhe falë një shërbimi më të saktë dhe disa përgjigjeve përfundimisht të denja për emrin, Federer arriti të orientojë takimin në favor të tij. Kur dukej se gjithçka fliste për të, bazelasi, në mënyrë të pakuptueshme, bëri numër të madh gabimesh, të cilat ai i pagoi në ndeshjen e shtatë të setit të katërt. Në mes emocionesh të papërshkrueshme të setit vendimtar: pas një pauze (Millman) dhe një kundërvënieje (Federer), Rogerit iu desh të anulonte dy pikë pushimi në ndeshjen e pestë, përpara se të impononte veten duke rigjetur një 8-4 në super tie-break.

Në raundin tjetër Federer do të takojë hungarezin Marton Fucsovics (67), ekzekutuesin e Denis Shapovalov (13) në raundin e parë dhe që sot fundosi amerikanin Tommy Paul (80) për 6-1 6-1 6-4.

LUM RUGOVA E MJERA KOSOVA – Nga ABAS FEJZULLAHI

Kyetar i parë dhe historik përherë do të mbetet Dr. Ibrahim Rugova, që sa ishte
gjall s’ undal së punuari, me dëshirë, me vullnet, me dije e durim, maturi e guxim, me
ndërgjegje e përgjegjësi , me fjalë pakë e shumë punë, për liri, pavarësi e
shtetndërtimin e Kosovës.


Me fjalë të urta e me mençuri, kudo e kahdo që shkoj nëpër takime, krijonte
afërsi dhe i njifte miqtë me historinë dhe gjendjen e Kosovës nën pushtimin e
Serbisë.
Si shenjë nderimi për mikpritjen dhe nderimet që i bënin burrshtetasit dhe
diplomatët kudo që ishte i ftuar për vizitë, vazhdimidht me punë dhe detyrë për
atdhe, përcjellte me kujdesë të dhëna të saktë e të gjithanëshme për gjendjen e
atdheut nënë pushtimin serb..!
Kudo pritej e përcillej me nderime si një burrshtetas dhe diplomat i nderuar,
andaj kudo që shkoj për nderimet dhe mikëpritjet që ja bënë, në shenjë mirënjohje u
dhuroj të merituarëve nga një guri kristal të nëntokës Dardane nxjerrur nga
xehtarët e xeherorës së Trepçës.
Kështu përmes këtyre gurëve dhe fjalëve të urta e me kulturë, krijonte ura
bashkëpunimi dhe lidhi miqësi me SHBA në veçanti dhe me përkrahsit e saj
Euroatlantik, që në kohën e duhur, kur Kosova ishte në rrezik nga zhërja dhe
gjenocidi serb, ndihmuan çlirimin e Kosovës.
Është e njohur se, lindja është fryt i vdekjes tek njerëzit, që pas vdekjes janë të
rrallë ata që fitojnë përjetësi, por që njëri ndër ta është Dr. Ibrahim Rugova, që me
veprimtarinë e tij për popull e atdhe, fitoj përjetësinë dhe do mbetet përherë Kryetar
i parë dhe historik i Dardanisë së lashtë.


Në shenjë nderimi dhe kujtimi me rastin e 14 vjetorit të shkuarjes në amshim e
përjetësi Kryetari i parë dhe historik i DARDANISË së lashtë Dr. IBRAHIM RUGOVA
përkujtojm me këtë Parodi :

LUM RUGOVA E MJERA KOSOVA

Lum Rugova, që ka shkuar n’amshim,
E se shef Kosovën, në këtë gjendje të trishtuar!
Jetë ndërroi, po fitoj përjetësi,
Po ndihet shumë mungesa e tij !

 

Vendorët që moren, qeveri e pushtet,
Me fjalë të mira e punë të liga medet.
Popullin e tradhtuan në tërsi,
Shkatrruan vendin si është më zi !

Tubimi informues në Gjenevë – Mbi ligjin për të huajt

Ndryshimet përkeqësuese ligjore në Zvicër

Tubimi mbi Ligjin për të huajt dhe për intergim me anëtarët dhe të interesuarit tjerë në gjuhën shqipe në Gjenevë ishte i suksesshëm, Jo vetëm për sa i përket pjesëmarrjes së 40 personave nga kontekste të ndryshme, por edhe temat që u trajtuan. Suksesin e mundësoi fakti që ngjarja u mbajt në gjuhën amtare të anëtarëve dhe të të intersuarve tjerë. Pjesëmarrësit ishtin të gjeneratave të ndryshme dhe nuk mungonin as gratë e as të rinjtë. Në tubim morrën pjesë edhe dy përfaqësues të Konsullatës së Republikë së Kosovës.

Ligji i ri për të huaj dhe për integrim (AIG/LEI), i cili ka hy në fuqi nga 1 janari 2019, shënon disa ashpërsime në lëmin e të drejtave të të huajve. Të prekurit duhet të informohen mirë dhe të ngulin këmbë në të drejtat e tyre.

Cilat janë risitë e AIG/LEI?

AIG/LEI definon rishtas kriteret e integrimit. Këto janë përcaktuese për dhënien, degradimin apo edhe tërheqjen e lejeve. Njëri nga këto kritere është aftësia e komunikimit në njërën nga gjuhët zyrtare (jo dialektet) të vendit. Kërkohen nivelet vijuese të njohurive gjuhësore: A1 me gojë për leje qëndrimi vjetor; A1 me shkrim për lejen e përhershme të qëndrimit; B1 me gojë, A1 me shkrim për lejen e përhershme të parakohshme; B1 me gojë, A2 me shkrim për marrje të shtetësisë. Secili Kanton mund të përcaktojë një nivel ë të lartë. Andaj është me rëndësi, informimi në Kantonin dhe Komunën banuese.

Si mund të veprojnë të prekurit e mundshëm?

Gjithsesi duhet ngulur këmbë në të drejtën ligjore dhe bëhet ankesa ndaj një vendimi të tillë. Në secilin vendim të autoriteteve është e shënuar edhe mundësia e ankesës dhe afati i vlefshëm. Me rëndësi është në rast ankese të respektohet afati dhe që ankesa të arsyetohet mirë. Anëtarët e Unia, të cilët janë të pasigurt se a duhet të ankohen ne vendimin e autoriteteve, gjegjësisht nuk e dinë se si bëhet ankesa, duhet gjithsesi të kërkojnë ndihmën e sekretariatit të tyre të Unia-s. Është me rëndësi që secili të luftojë për të drejtën e tij dhe që në rast padrejtësie të bëhet ankesa.

Marrrëveshjet ndërshtetërore mes Zvicrës dhe vendit amë

Përpos trajtimit të ligjit të ri për të huajt dhe për intergim u trajtuan edhe ngjarje tjera me rëndësi të veçantë për komuinitetin shqiptar në Gjeneve dhe Zvicër: Fuqizimi i Marrëveshjes ndërshtetërore mbi Sigurmet Shoqërore mes Zvicrës dhe Kosovës, e cila në radhë të parë falë angazhimit e mbështetjes kryesore nga sindikata Unia dhe sindikalistëve e veprimtarëve shqiptaro-zviceranë, pas gati 10 viteve ndërprerje diskriminuese ka filluar të zbatohet që nga 1 shtatori i vitit 2019, me çka edhe shtetasit e Kosoves te kthyer nga Zvicra do të marrin pensionet që u takojnë. Mjerisht vetëm nga rifuqizimi i marrëveshjes e jo edhe për periudhën kohore gati 10 vjeçare në mungesë të marrëveshjes, gjë që nuk ka menjauar ende tërësisht diskriminimin që u është bërë atyre nga autoritetet përgjegjëse të të dyja shteteve. Pas trajtimit të kësaj çështjeje në disktimin u perfshine edhe perfaqësuesit Konsulates së Kosovës në Gjenevë. Çështja e tretë që u trajtua në këtë tubim informues ishte edhe ajo e Marrëveshjes ndërshtetërore për Menjanimin e Tatimit të Dyfishte, gjegjësisht deklarimi i tatimeve në Zvicër, i cili në ndërlidhje edhe me përkeqësimet tjera ligjore mund të ketë pasoja për shtetasit e shtetve të treta, ku hyjne edhe vendet amë të bashkëkombasëve tanë (Shqipëria, Kosova, Madedonia si dhe shtete tjera te Evropës juglindore)

Manifestim i sukseshëm në gjuahën e parë

Merita për manifestimin e suksesshëm u takon edhe organizatorëve të kësaj veprimtarisë informative, sekretares sindikaliste shqiptare Linda Maliqi Rexhaj dhe sekretarit tjetër shumvjeqar të sindikatës Unia, Nasuf Nuhiu. Diskutimet pas prezantimeve, pyetjet që u bënë dhe interesi i përgjithshëm ishin të mëdha. Diskutimet pas refeerateve treguan se sa janë të shqetësuar njerëzit nga ndryshimet në ligj dhe i gjithë diskursi politik sa i përket migracionit në Zvicër e posaqërisht gjithçka që ka të bëjë me shtetasit e të ashtuquajturave shtete të treta. Anëtarët e pranishmi e kuptuan dhe vlerësuan angazhimin e sindikatës Unia në lidhje me shqetësimet dhe preokupimeet e tyre dhe se ajo është vigjilente dhe do t’i mbështesë prore ata.

 

Përparësia e tubimit informativ në gjuhën amtare të anëtarëve dhe migrantëve u mundësoi atyre pos tjerash që të shtrojnë shumë pyetje. Kjo ngjarje informative specifike e gjuhën amtare bëri që ata të artikulojnë shqetësimet dhe nevojat e tyre në gjuhën e tyre të parë dhe të përfshihen lehtas dhe aktivisht në diskutime. Kjo ndoshta e bëri mbrëmjen kaq të suksesshme. Një fakt që duhet të merret parasysh edhe në ngjarjet e manifestimet e ardhshme. Është në interesin e përbashkët që njerëzit të marrin informacionin e nevojshëm dhe pastaj mund të mbrohen në përputhje me rrethanat.

Angazhimi solidarizues bjen shumë favore për të gjithë

Andaj si përfundim u kuptua se organizimi dhe angazhimi në sindikatë ia vlenë jo vetëm sa i përket përmirësimit të kushteve të punës dhe jetesës në Zvicër, por edhe sa i përket mbrojtjes dhe avancimit të të drejtave të migrantëve. Të arrituarat shoqërore dhe njerëzore në Zvicër janë rezultat i angazhimit silidarizues dhe luftës së gjatë dhe të pandërprerë sindikaliste. Ne jemi pjesë edhe e kësaj shoqërie dhe duhet të marrim pjesë jo veetëm në jetën ekonomike dhe në kryerjen e detyrimeve automatike, por edhe të përfshimi nënjetën shoqërore e politke dhe të jeetësojmë të drejtat në përputhje me të arriturat e shoqërisë njerëzore, të dretja këto që janë të garantuara me Kartën e Kombeve të Bashkuara për të Dretjat e Njeriut e Konventën Evropiane për të Drejtat e Njeriut si dhe atë të Organizatës Ndërkombëtare të Punës (ILO), e që nuk janë në kundërshti edhe me Kushtetutën e Zvicrës dhe të arriturat e shoqërisë zvicerane./albswiss.com

Zvicër – Po mbahet Festivali i 55-të Kinematografik i Soloturnit – shfaqen 179 filma

VOAL – Ditët e 55-ta të Filmit në Solothurn, që zgjasin deri më 29 Janar, u hapën dje, të mërkurën. Ngjarja u përurua nga Këshilltari Federal dhe kreu i Departamentit Federal të Punëve të Brendshme, Alain Berset; veprimtaria filloie me filmin “Moskau Einfach!”, nga zvicerani Micha Lewinski.

Filmi, i nominuar në “Prix du publik”, merret me skandalin e katalogimit në Zvicër që shpërtheu 30 vjet më parë. Është në të njëjtën kohë një komedi dhe një film artistik me ekstrakte të materialit dokumentar mbi historinë që kishte tronditur vendin në atë kohë.

Filmat dokumentarë

Nëntë filma të nominuar për “Prix de Soleure” janë vepra thjesht dokumentare. Në filmin e saj të parë me metrazh të gjatë “A la recherche de l’homme à la caméra”, regjisorja frankofone Boutheyna Bouslama po kërkon një grua të re, të humbur në konfliktin sirian, e cila tregon në rrjetet sociale se çfarë ndodh në terren.

Në “Arada”, regjisori bazelas Jonas Schaffter flet për tre burra që u rritën në Zvicër. Pasi u bënë kriminelë, ata dëbohen për në Turqi, vendin e origjinës së prindërve të tyre.

Filmat e tjerë merren me tema të mprehta, siç janë luftërat, refugjatët dhe ndryshimi i klimës: veprat janë zgjedhur pikërisht sepse reflektojnë një vizion akut të realitetit aktual, thuhet në dosjen e shpërndarë në media.

Nga ana e saj, drejtoresha e re e Festivalit Anita Hugi shfrytëzoi rastin e hapjes së festivalit për të nënvizuar se si “me të riin ‘Atelier de la pensée’ me temën ‘Pays étrangers, images étrangères’ dhe ‘Bildbuch – Book of ‘imazhet’ “nga Jean-Luc Godard, ne kemi dashur të zgjerojmë programin e pasur dhe të forcojmë identitetin e Solothurn si një vend shkëmbimi dhe dialogu”.

Gjithsej 179 filma

Nga sot deri më 29 janar, do të shfaqen gjithsej 179 filma, përfshirë filma të shkurtër, të mesëm dhe me metrazh të gjatë. Njëzet e katër filma që garojnë për dy çmimet kryesore: dymbëdhjetë për “Prix de Soleure” dhe dymbëdhjetë për “Prix du Public”. ATS

A duhet të na shqetësojë zbrazja e shkollave shqipe në Zvicër & shtimi i fëmijëve që frekuentojnë xhamitë e mësojnë arabisht ?! Nga Elida Buçpapaj

Ju ftoj që t’i shihni këto foto dhe këta fëmijë, këto vajza të vogla të veshura me soj hixhabi (hijab).

Ku janë bërë këto foto sipas mendjes tuaj?

Në Iran, Arabinë Saudite?

Përgjigjen po e jap unë.

Ata janë fëmijët tanë, emrat i kanë Erblina, Ermal, Diella, Shkumbin, Tomorr, Vesa, Shqiponjë dhe janë pjesë e gjeneratës të re të komunitetit shqiptar në Zvicër, të cilët marrin edukim fetar dhe në vend të gjuhës shqipe, mësojnë arabisht;

Skandaloze apo jo!

Për traditën shqiptare e kam fjalën!

Ata fëmijë të fiksuar në foto kanë lindur në Zvicër, në një vend sekular, që respekton besimin me kushtetutë, por që, në jetën publike të vendit, besimi i takon tërësisht sferës private, ndërsa ato vajza të vogla shqiptare që posa kanë filluar pubertetin apo jetën e bukur të adoleshencës janë të detyruara të mbajnë veshje të imponuar nga feja dhe flokët e tyre të bukura prej fëmije t’i lidhin me shami!

Ka një trend shumë alarmant. Ndërsa shkollat shqipe në Zvicër po zbrazen nga fëmijët e komunitetit shqiptar, po shtohet frekuentimi i tyre nëpër xhamitë shqiptare, frekuentim që nis prej moshës minorene.

Një mendje diabolike po i orienton prindërit e komunitetit shqiptar që t’i çojnë fëmijët e tyre të nxejnë mësime të fesë dhe t’ju binden rregullave të saj, sikur të jetë shtet teokratik në zemrën e një vendi laik si Zvicra që i bindet dhe respekton ligjet e Kushtetutës.

Besimi fetar në kushtetutën e Zvicrës është zgjedhje e lirë, pa cënuar sekularitetin e Konfederatës Helvetike. Seicili beson, pa prishur lirinë e besimit të tjetrit, në respekt të rregullave të një vendi të emancipuar dhe modern.

Zvicra po ashtu e ka të rregulluar me ligj edhe finacimin e institucioneve te kulteve te besimit kristian, që financohen zakonisht nga komunat ose nga taksa e fesë.

Mos harrojme se në një të shkuar jo të largët Zvicra i përkiste pothuaj e gjitha besimit krisitian. Ndërsa sot në përbërjen e saj ka edhe një komunitet mysliman, që mendohet se shkon rreth 700 mijë, por që praktikantë janë një pjesë e vogël.

Këtu është përfshirë edhe ajo pjesë praktikante e komunitetit mysliman shqiptar, që erdhi në Zvicër, jo si etnitet fetar, por si emigrantë, në kërkim të strehës, të sigurisë, punës dhe dinjitetit. Dikur, prindërit e këtyre fëmijëve që sot i çojnë nëpër imamë, ishin njerëz pa asnjë bazë ekonomike, në mëshirë të fatit, të larguar nga vendi i prejardhjes pasi aty nuk kishte asnjë shpresë. Kur erdhën në Zvicër fillimisht ata nuk e kishin mendjen tek feja por të gjenin punë, një pjesë tjetër gjetën strehë si azilantë politikë.

Për çudi vokacioni për të praktikuar fenë islame u lindi nga mesi i dhjetëvjeçarit të parë të milenarit të ri, kur papritmas një pjesë ateistësh shqiptarë bënë ndryshim drastik të jetës së tyre shpirtërore, u shpallën besimtarë të islamit, zgjatën mjekrat dhe i veshën gratë e tyre me hixhab!

***

Pak histori

Në konstitucionin shpirtëror të shqiptarëve feja islame është me tipare thellësisht kombëtare, imamët shqiptarë kanë qenë njerëz të dijes, shkencës, mbrojtjes të gjuhës dhe veprimtarë politikë, të lidhur me Rilindasit.

Kujtojmë këtu Ymer Prizrenin, një nga organizatorët e Lidhjes të Prizrenit apo Hoxha Tahsinin nga Konispoli, rektori i parë i Universitetit të Stambollit, apo Myderriz Ismail Ndroqin, një nga organizatorët e Kongresit të Lushnjes më 1920, kur Tirana u shpall kryeqytet i Shqipërisë dhe ai e emërua kryetari i parë i bashkisë. Institucionet fetare shqiptare, qoftë kristiane apo islame, i bashkonte dashuria për kombin, fe dhe atdhe, gjuhën dhe kulturën shqiptare.

Në Medresenë e Tiranës kanë studjuar mendje të ndritura si Vexhi Buharaja, përkthyes i Hoxha Tahsinit, Sami Frasherit, Naim Frasherit, dokumenteve të Lidhjes të Prizrenit deri tek Firdusi apo shkencëtari i gjuhës shqipe Shaban Demiraj etj dhe programi i Medresesë miratohej nga shteti. Studentët pas Medresese mund te vijonin rrugën e fesë apo të ndryshonin drejtim.

Në Medrese ka studjuar edhe im atë, poeti Vehbi Skënderi. Aty e çoi im gjysh, kryemyftiu Demir Skënderi, ndërsa djalin tjetër të tij, xhaxhain tim Kadri Skënderi e regjistroi në Shkollën Amerikane të Kavajës. E kam përsëritur këtë fakt, për të treguar se cili ishte islami shqiptar. Gjyshja ime, gruaja e Demir Efendiut, falej shtatë herë në ditë në shtëpinë e saj, por vishej si të gjitha gratë, jo sikur sot këto vajza të vogla shqiptare, të lindura në mes të Zvicrës.

Sipas Prof.Ferit Duka, “Islami shqiptar menjëherë pas shpalljes të pavarësisë lujti një rol konstruktiv dhe paqëtues në jetën e shqiptarëve…Kongresi myslima i 1929 e shpalli gjuhën shqipe si gjuhë e vetme e lutjeve dhe predikimit.” Prej asaj kohe Kurani u përkthye shqip.

Pas Luftës së Dytë Botërore fati i fesë në Shqipëri ka qenë tragjik. Diktatura sapo erdhi në pushtet nisi burgosjen dhe vrasjen e elitës shqiptare, pjese e së cilës ishin edhe klerikët katolikë dhe myslimane dhe me 1967 e ndali me ligj, duke u kthyer në vendin e vetëm ateist në botë. Ishte kohë e tmerrit, kur shkaterroheshin objektet e kultit, pa marre parasysh se ishin pjese e trashegimisë kulturore dhe duke vijuar persekutimi i klerit. E megjithatë, shqiptarët nuk e humbën lidhjen me Zotin. Ata bënin pelegronazhe të fshehta dhe individuale nepër teqe dhe vende të shenjta që tashmë ishin kthyer në gërmadha dhe ku shërbimi fetar ndalohej me ligj.

Në 1991 posa në Shqipëri u lejua liria e besimit, më kujtohet se Profesor Shefqet Ndroqi, pasardhës i myderriz Ismail Ndroqit u përfshi në organizimin e fesë islame në Shqipëri, sipas traditës shqiptare. Ai vetë kishte studjuar mjekësi në Paris dhe ishte mjek i shquar, por u angazhua për të mbrojtur identitetin shqiptar të fesë islame. Në 1991 në Shqipëri u ribotua Kurani në gjuhën shqipe.

Me këtë rast pyes, ato fëmijë nga Komuniteti shqiptar në Zvicër nëse e lexojnë Kuranin në shqip? Jo, e lexojnë arabisht!

E pra, ky islam që praktikojnë këta fëmijë nuk është i njëjtë me islamin shqiptar.

***

Financimet e dyshimta të xhamive në Ballkan deri në Zvicër

Problemi i financimeve të dyshimta lindi në Shqipëri prej 1991, në Kosovë pas çlirimit, kur nga Arabia Saudite dhe vende islamike filluan të vinin ndihma, para dhe bashkë me të edhe islami ndryshe, me hixhab, burkë dhe në gjuhën arabisht.

Është e qartë se financimet lidhen me qëllime të mbrapshta.

Edhe në Zvicër vitet e fundit janë ngritur shpesh dyshime për financimin e xhamive, të cilat po ashtu janë denoncuar si frymëzuese të qendrimeve ekstreme deri edhe furnizuese të islamit radikal me rekrutë të ISIS. Midis tyre pati edhe të rinj shqiptarë të lindur apo rritur në Zvicër, që u vranë në Siri.

Po përse ? Islami në vetvete dhe islami shqiptar, si besim është paqsor.

Zvicra ka mbyllur xhami sepse ka patur prova të pakundërshtueshme se në vendin e kultit nxitej urrejtja dhe radikalizmi.

Kohët e fundit në gjithë mediat botërore u shpërnda lajmi se një hoxheshë shqiptare me emrin Ikballe Berisha Huduti u arrestua në Kosovë sepse bënte thirrje për hakmarrje ndaj SHBA dhe Izraelit për vrasjen e gjeneralit iranian Qasem Solimani. Kjo hoxheshë financohet nga Irani, ajo ka fondacionin e saj dhe në kushtet e varfërisë që mbizotëron në Kosovë, ajo përdor mjerimin e popullësisë për të afruar njerëz të cilëve u ofron “mëshirë” të helmatisur në emër të një islami agresiv, që nuk ka lidhje me islamin shqiptar.

Ka dyshime edhe për financimet e xhamive shqiptare që kanë ndikuar deri në organizimin e fesë islame në komunitetin shqiptar në Zvicër.

Por nëse për dyshimet e financimeve duhen prova, praktikimi i fesë, në arabisht bie ndesh direkt me rregullat e Islamit shqiptar.

Jemi duke folur për numër të kufizuar praktikantësh, por me tendencë rritje, ndërsa mësimi i gjuhës shqipe ka tendencë rënie.

Këtu marrin rëndësi të dorës të parë ata përfaqësues shqiptarë të fesë islame në Zvicër që janë trashëgimtarë të besimit Islam sipas traditës shqiptare.

 

Përpara tre dekadave, komuniteti shqiptar në Zvicër financonte për kauzën e lirisë dhe dije, sot për xhami dhe arabisht !

 

Kur kemi ardhur në Zvicër më 1992 dhe vendosur këtu prej fillimvitit 1996, komuniteti shqiptar jepte 3% të pagës për të financuar institucionet paralele të shtetit dhe arsimin në Kosovë pasi krimineli Milosheviç i mbylli të gjitha shkollat shqipe, në të gjitha nivelet deri edhe Universitetin e Prishtinës. Prej asaj kohe në Zvicër u krijua edhe LAPSH-i, Lidhja e Arsimtarëve dhe Prindërve Shqiptarë në Zvicër dhe në të gjithë Konfederatën u hapën shkollat e para të gjuhës shqipe, të cilat prej asaj kohe frekuentohen nga fëmijët shqiptarë.

Deri sa ishte gjallë Ibrahim Rugova, komuniteti shqiptar në Zvicër kishte një orientim thellësisht Perëndimor. Vizioni i këtij komuniteti pati si kauzë lirinë, pavarësinë e shtetit të Kosovës dhe po ashtu i kontribuonte edukimit të brezit të ri, duke krijuar kushte që fëmijët të mësonin gjuhën amëtare, historinë dhe kulturën.

Me vdekjen e Rugovës, komuniteti shqiptar në Zvicer është futur në qorrsokak. Për shkak të ndikimit shumë negativ që vjen prej politikave të Shqipërisë, Kosovës dhe Maqedonisë, përfaqësitë diplomatike këtu në vend se të jenë unifikuese, përmes urave kulturore dhe gjuhësore, kthehen në instrumenta përçarëse.

Përpara 3 dekadave në Zvicër nuk kishte xhami shqiptare. Në dhjetëvjetëshin e fundit numëri i xhamive shqiptare ka arritur 85 dhe tendenca është në rritje. Ndërsa shkollat shqipe në zbritje. Ndërtimi i xhamive apo blerja e objekteve të kultit kanë kushtruar qindra milionë franga, të cilat mund të ishin investuar për shkollat shqipe, mediat, jetën kulturore dhe artistike në të mirë të interesit të komunitetit dhe sidomos brezit të ri.

Po pyetja legjitime vjen? Keto miliona franga nga vijnë? Nga komuniteti shqiptar apo nga vende islamike?

Nëse komuniteti shqiptar në Zvicër do të investonte  për një zhvillim normal të shkollës shqipe, për 30 vjet rrugëtim, sot shkolla shqipe dhe mësimi shqip do të duhej të ishte i përhapur në çdo komunë zvicerane dhe frekuentimi do të duhej të vinte gjithmonë në rritje. Vetë Zvicra është e interesuar duke vënë në dipozicion objektet e mësimit dhe shpesh herë edhe ka financuar vetë.

Por një dorë e zezë i orienton prindërit e fëmijëve shqiptarë jo drejt shkollave shqipe, por nga xhamitë ku fëmijët suret e Kuranit dhe lutjet i thonë në gjuhën arabe.

Kur kam biseduar me mësuesit e LAPSH-i, ata pohojnë faktet e trishta me zemër të plagosur, por nuk kanë fuqi të ndikojnë në komunitet; ndërsa përfaqësitë diplomatike shqiptare edhe pse kanë marrë sinjale të qarta nga shteti zviceran bëjnë shejtanin indiferent. Dhe dihet se indiferentët marrin anën e regresit dhe çallmave.

Kjo është situata e një pjese të brezit të ri të komunitetit shqiptar në Zvicër, (uroj të jetë sa më e vogël) që rrezikon të marrë një orientim dhe formim fetar krejt ndryshe nga tradita e tre feve shqiptare.

Imamët shqiptarë në Zvicër e (sh)përdorin Kushtetutën zvicerane dhe abuzojnë me lirinë fetare, sepse u imponojnë fëmijëve rregullat islame, jo vetëm brenda objekteve të kultit, por edhe jashtë tyre, duke krijuar barriera në integrimin e fëmijëve në jetën sociale, pasi vajzat janë të detyruara të mbajnë hixhabë.

Unë mendoj se kushtetutshmëria e shtetit sekular zviceran cënohet edhe në faktin se zgjedhjen fetare njeriu e bën në moshë madhore, kur vendos vetë se cilës fe i përket, të jetë monoteist, politeist apo ateist. Dërgimi i fëmijëve nëpër xhami dhe imamë për t’u edukuar me fe dhe mësuar arabisht bëhet nga prindërit, çka duket qartë si shkelje e lirive të individit, pasi fëmijëve u imponohen rregulla, që nuk i ka shoqëria ku jetojnë.

Natyrisht shteti zviceran është shumë i kujdeshëm dhe vigjilent për të mbajtur nën kontroll situatën dhe sigurinë kombëtare. Kur rrezikon të dalë situata jashtë kontrollit veprojnë mekanizmat demokratike, sikur janë referendumet dhe iniciativat që nëse marrin shumicën e votave kanë fuqi ekzekutive ligjore.

Sikur është vepruar në kantonet e Tiçinos dhe Sant Gallen ku prej disa vitesh është ndaluar me ligj mbajtja e burkës dhe nikab-it.

Kambanat e alarmit po bien edhe për komunitetin shqiptar në Zvicër, që të organizojë forcat e veta, për t’u orientuar drejt rrjedhave që përkojnë me sistemin që ka Zvicra, ku shteti i së drejtës mbaron me kushtetutë plurikulturalizmin.

Mos harrojmë se feja e shqiptarit, sipas Vaso Pashës është shqiptaria;

mos harrojmë, poetin e Rilindjes, Naim Frashëri, që na e ka lënë amanet se vetëm drita nga dija e diturisë përpara do të na shpjerë;

mos harrojmë se orientimi i shqiptarëve si europianë është Perëndimi dhe vlerat e humanizmit.

Mos harrojmë se Zvicra na mikpriti, na dha strehë e dinjitet, na krijoi kushte për integrim dhe zhvillim, na bëri pjesën e saj, sepse pjesa më e madhe e komunitetit shqiptar është e natyralizuar dhe ne e kemi detyrë të respektojmë kodin e rregullave të mikpritësit me të cilin unifikohemi si europianë!

Por mos harrojmë kryesoren se fëmijëve u kemi borxh t’i edukojmë e t’i shkollojmë si qytetarë të ndershëm, në një shoqëri të lirë me sistem demokratik.

Gjeneratave të reja u takon e ardhmja, progresi, ata i ndriçon dija dhe vetëdija si qytetarë të një shoqërie Perëndimore, sekulare që kanë mision ta ndryshojnë botën për më mirë dhe kurrësesi ta kthejnë pas.

 

 

Policia zvicerane dyshon se dy “hidraulikë rusë” në Davos ishin spiunë

Policia në Zvicër dyshon se dy rusë, të cilët kanë hetuar pesë muaj më parë në Davos kanë qenë agjentë rusë të inteligjencës, është thënë në një raport të së përditshmes zvicerane, Tages-Anzeiger.

Në artikull citohen zyrtarë policorë dhe ata federalë të kenë thënë se të dy burrat kanë pasur pasaporta diplomatike dhe kanë qenë në fazën fillestare të operacionit të spiunimit rus.

Ambasada ruse në Bernë i ka thënë BBC-së, se gazeta është duke tentuar të “krijojë një skandal nga asgjë”, teksa po mbahet Forumi Ekomonik Botëror, në të cilin po marrin pjesë figura të larta politike dhe biznesore.

Sipas gazetës, policia është alarmuar për qëndrimin trejavor të të dy burrave në hapësirat luksoze të Davosit në gusht të vitit të kaluar.

Kur u janë afruar, një prej rusëve ka pretenduar se është hidraulik, ndonëse të dy kishin pasaporta diplomatike.

“Ka qenë kontroll i rregullt. Të dy burrat kanë pasur pasaporta diplomatike ruse mirëpo nuk kanë qenë të regjistruar zyrtarisht si diplomatë në Zvicër”, ka thënë Anita Senti, zëdhënëse për policinë e kantonit, Graubynden.

Mirëpo zëdhënësi i ambasadës ruse, Stanislav Smirnov ka thënë se nuk kanë pranuar asnjë informacion për këtë gjë nga autoritetet zvicerane.

“Nuk ka të dhëna të spiunimit”, ka thënë mes tjerash ai.

Shërbimet zvicerane të sigurisë kanë vërejtur aktivitet të shtuar të inteligjencës ruse në shtetin e tyre gjatë viteve të fundit.

Në raportin e Shërbimit Federal të Inteligjencës zvicerane më 2018, është thënë se një në katër diplomatë rusë në Zvicër është spiun. rel

Trumpi do t’i bashkohet nismës për një trilion pemë

Presidenti i Shteteve të Bashkuara, Donald Trump, tha se SHBA-ja do t’i bashkohet nismës për një trilion pemë, të ndërmarrë në Forumin Ekonomik Botëror, në Davos të Zvicrës.

Trump i bëri komentet në hapje të Forumit, i cili po shoqërohet me thirrjet e aktivistëve për të ndërmarrë më shumë hapa për luftimin e ndryshimeve klimatike.

Me planin e shpallur, një trilion drunj duhet të mbillen këtë dekadë me kontributet financiare të bizneseve, qeverive dhe filantropëve.

Iniciativa synon t’i japë një impuls ripyllëzimit në mbarë botën, për të luftuar dioksidin e karbonit të tepërt në atmosferë, i cili, sipas shkencëtarëve, është përgjegjës për rritjen e temperaturave globale.

“Jam besimtar i madh i mjedisit. E dua ujin më të pastër dhe ajrin më të pastër”, tha Trump.

Trump iu adresua Forumit Ekonomik Botëror vetëm disa orë përpara se në Senatin e Shteteve të Bashkuara të nisë gjykimi i tij.

Trump akuzohet se i ka bërë presion Ukrainës për të hetuar një rival të tijin politik.

Dhoma e Përfaqësuesve e Shteteve të Bashkuara, e udhëhequr nga rivalët e tij demokratë, i ka ngritur akuzat formale kundër tij në muajin dhjetor. rel

Trump në Davos: SHBA, në mesin e një bumi ekonomik

Presidenti i SHBA Donald Trump përshëndeti arritjen e dy marrëveshjeve të mëdha tregtare dhe tha se amerikanët po “fitojnë përsëri si kurrë më parë”, ndërkohë që mbajti fjalimin e hapjes në Forumin Ekonomik Botëror në Davos të Zvicrës.

Fjalimi mbahet pak orë përpara se në Senatin e SHBA të fillojë në formën e plotë gjyqi rreth akuzave të ngritura nga demokratët e Dhomës së Përfaqësuesve që synojnë shkarkimin e tij.

Presidenti Trump bëri një përshkrim të atyre që i quajti fitore për punonjësit e shtresës së mesme dhe bizneset, përfshirë fazën e parë të një marrëveshjeje tregtare me Kinën dhe miratimin nga Senati të një marrëveshjeje të re tregtare me Kanadanë dhe Meksikën.

“Kur fola në këtë forum dy vjet më parë, ju thashë se kishim filluar rimëkëmbjen e madhe të Amerikës” tha Presidenti Trump. “Sot jam krenar të deklaroj se Shtetet e Bashkuara janë në mesin e një bumi ekonomik, të tillë që bota nuk ka parë kurrë më parë.”

Ai u bëri thirrje vendeve të tjera të ndjekin shembullin e tij dhe të çlirojnë qytetarët e tyre nga “burokracia shtypëse”.

Në agjendën e Presidentit Trump para kthimit në Uashington të martën pasdite ishin takimet me disa udhëheqës botërorë, mes të cilëve Presidenti i Irakut Barham Salih, Kryeministri pakistanez Imran Khan, Presidentja e Konfederatës Zvicerane Simonetta Sommaruga, Presidentja e Komisionit Evropian Ursula von der Leyen, si dhe presidenti i qeverisë rajonale të Kurdistanit, Nechirvan Barzani.

Në konferencën vjetore të Davosit janë ftuar më shumë se 3,000 pjesëmarrës, ndërkohë që numri i personelit ushtarak dhe policisë për masat e sigurisë arrin në 5,000.

Qindra protestues, disa të veshur me kostume të koalave për të rritur ndërgjegjësimin për zjarret shkatërruese në Australi, u drejtuan për në Davos duke marshuar përmes një shtegu malor dhe pastaj me tren, pasi autoritetet kanë ndaluar hyrjen në këmbë në këtë qytet alpin. Ata kërkojnë që udhëheqësit globalë në forum të tregohen më agresivë lidhur me ndryshimin e klimës.

Presidenti Trump foli gjithashtu mbi përqëndrimin te rritja ekonomike dhe kundërshtoi ata që i quajti “profetë të pesimizmit me parashikimet e tyre të apokalipsit”.

“Ata parashikuan një krizë të mbipopullimit në vitet ’60, uri masive në vitet ’70 dhe fundin e naftës në vitet 90. Këta alarmistë kërkojnë gjithmonë të njëjtën gjë: fuqi absolute për të dominuar, transformuar dhe kontrolluar çdo aspekt të jetës sonë. Ne nuk do t’i lejojmë kurrë socialistët radikalë të shkatërrojnë ekonominë tonë, vendin tonë ose të zhdukin lirinë tonë”, tha Presidenti Trump.

I pyetur për aktivisten e mjedisit Greta Thunberg, e cila do të hapte një debat për shmangien e një “apokalipsi klimatik” menjëherë pas fjalimit të Presidentit Trump, udhëheqësi amerikan tha se ishte njeri që besonte shumë te mjedisi dhe shtoi se dëshironte ajër dhe ujë të pastër. zëri i amerikës

Lushnjes iu kthye vajza e saj një herë e përgjithmonë

Lushnjes iu kthye vajza e saj një herë e përgjithmonë. Më e mira e të gjithave. Vaçe Zela!

Prej disa ditësh në mes të qytetit të Lushnjes është vendosur statuja e Vaça Zelës, ashtu si na është fiksuar, duke kënduar  “Moj Arbëri” dhe duke i rënë kitarës.

NJë vepër e mrekullueshme e skulptorit të talentuar Arben Bajo e ka portretizuar artisten me një vërtetësi të rrallë!

Në përurimin e saj në Lushnje kishin shkuar artistë të njohur, si Irma dhe Eranda Libohova, Sidrit Bejleri, Orgesa Zaimi e të tjerë.!

Nuk mungonte padyshim edhe vajza e vetme e Vaçes Zelës dhe Pjetër Rodiqit,  Irma Rodiqi, e cila përmallshëm në rrjetin social shpreh mirënjohjen dhe shkruan:

“Falemnderit Lushnja e shtrenjtë e nënës sime!”

Vaçja e donte pa kushte Lushnjen dhe Lushnja po ashtu!

Vendosja e statujës përkon me organizimet e rastit të 100-vjetorit të Kongresit të Lushnjës.

 

Presidentja zvicerane Sommaruga: “Bota është në flakë”

Presidentja e Konfederatës fton WEF (dhe botën) për të arritur rezultate reale në luftën kundër ndryshimit të klimës, duke kujtuar mësimet e natyrës

VOAL – Presidentja e Konfederatës Simonetta Sommaruga hapi punimet e Forumit Ekonomik Botëror Davos (WEF) të martën, duke theksuar sesi “bota është në zjarr, siç tha sekretari i përgjithshëm i KB dhe ajo që konfirmon atë që ka ndodhur në Amazon dhe që po ndodh akoma sot në Australi ” Ajo më pas prezantoi një video të shkurtër, në të cilën shihen koshere me mijëra bletë të zhvendosura në një “lokacion” të ri, megjithatë të ekspozuar ndaj kimikateve. Këto të fundit e pakësojnë numrin e bletëve, dhe e njëjta gjë ndodh diku tjetër, duke detyruar fermerët të kryejnë një pjalmim artificial të pamundur të bimëve.

Sipas Këshilltares Federale në krye të Departamentit Federal të Mjedisit, Transportit, Energjisë dhe Lidhjeve, kjo situatë ka “pasoja për të gjithë” dhe për speciet e tjera në veçanti, pasi ato nuk mund të bëjnë asgjë kundër dëshirës së njeriut. Në fakt, shpjegoi Sommaruga, “kur nevojat ekonomike konsiderohen superiore ndaj nevojave të kafshëve dhe natyrës” rreziku është serioz dhe “askush nuk mund të kufizohet në soditjen: duhet të veprojë për të mbrojtur biodiversitetin dhe klimën dhe të bëjë përpjekje konkrete për të ndaluar ngrohja globale “.

Dekania e ekzekutivit federal tha që ajo ishte “e shqetësuar” nga zhvillimi aktual i situatës globale të klimës. Prandaj ajo ftoi të kujtojnë mësimin e natyrës, sipas të cilit “çdo teprim nga njëra anë mund të shkaktojë një kundër-efekt edhe më të rrezikshëm nga ana tjetër”.

Simonetta Sommaruga e përmbylli fjalimin e saj duke theksuar nevojën për të “përdorur kohën këtu në Davos për të arritur rezultate konkrete”, në mënyrë që “të ndihmojmë vërtet zjarrfikësit kundër zjarreve” – ​​duke bërë gjithçka për të shmangur sidomos ata që do të vijnë.

ATS

Në Davos fillon Forumi i 50-të Ekonomik Botëror

Në Davos të Zvicrës ka filluar Forumi i 50-të Ekonomik Botëror (WEF) ku do të marrin pjesë rreth 3 mijë biznesmenë, politikanë, akademikë dhe përfaqësues të institucioneve të shoqërisë civile, raporton Anadolu Agency (AA).

Samiti i këtij viti i Forumit Ekonomik Botëror ku marrin pjesë politikanët më me ndikim të botës dhe përfaqësues kryesorë të botës së biznesit, filloi me temën “Palët e një bote harmonike dhe të qëndrueshme”.

Në Samitin e Davosit i cili këtë vit zhvillohet për herë të 50-të, marrin pjesë 3 mijë biznesmenë, politikanë, akademikë dhe përfaqësues të OJQ-ve nga 117 vende.

Shumë vende në Davos përfaqësohen në nivel presidencial dhe atë kryeministror.

Pritet që në samit të mbajnë fjalim presidenti amerikan Donald Trump, kancelarja gjermane Angela Merkel, kryeministri italian Giuseppe Conte, presidentja e Komisionit Evropian, Ursula von der Leyen dhe kryeministri spanjoll Pedro Sanchez.

Ndërkohë që Turqia do të përfaqësohet nga ministri i Jashtëm, Mevlüt Çavuşoğlu, ministri i Thesarit dhe Financave, Berat Albayrak, ministrja e Tregtisë, Ruhsar Pekcan dhe kreu i Bankës Qendrore, Murat Uysal.

Në takimet që do të zhvillohen në kuadër të samitit, do të diskutohen kryesisht temat për ndryshimet klimatike, ato tregtare, ekonomike dhe diplomatike.

Ambientalistët po zhvillojnë protesta në samitin ku masat intensive të sigurisë tërheqin vëmendjen.

Trump niset për në Davos para fillimit të gjykimit të tij për shkarkim në Senat

Washington

Presidenti i SHBA-ve, Donald Trump, është nisur për në Zvicër ku do të marrë pjesë në Forumin Ekonomik Botëror të Davosit, një ditë para fillimit të gjykimit për shkarkimin e tij në Senat, transmeton Anadolu Agency (AA).

Trump nuk do të jetë në Washington dy ditët e para të seancave të gjykimit në Senat.

Në një deklaratë me shkrim nga Shtëpia e Bardhë thuhet se Trump në Davos do të zhvillojë takime dypalëshe me presidentin irakian, Barham Salih, kryeministrin e Pakistanit, Imran Khan, kreun e Qeverisë Rajonale Kurde (KRG) të Irakut, Nechirvan Barzani, presidenten e Konfederatës Zviceriane, Simonetta Sommaruga, presidenten e Komisionit Evropian, Ursula von der Leyen dhe themeluesin e Forumit Ekonomik Botëror, Klaus Schwab.

Pritet që Trump të mbajë një fjalim në hapjen e sesionit në ditën e parë në Davos si dhe të bëjë vlerësime gjithëpërfshirëse lidhur me marrëdhëniet tregtare dhe ekonomike të SHBA-së me vendet pjesëmarrëse në samit.

Ndërkohë tërheq vëmendjen se Trumpi do të takohet edhe me presidentin irakian i cili pas tensioneve ushtarake me Iranin ka kërkuar largimin e ushtarëve amerikanë nga vendi.

Burimet e Shtëpisë së Bardhë njoftuan se Trump gjatë periudhës që do të qëndrojë në Davos do të jetë vazhdimisht në kontakt me ekipin e mbrojtjes në Senat dhe se do të ndjekë nga afër zhvillimet.