VOAL

VOAL

Please Wait ...
0%

Kulla Eiffel fik dritat një orë për “Orën e Tokës”

By | March 31, 2019

Komentet

Mattarella: “Evropa duhet të kuptojë seriozitetin e kërcënimit ose do të jetë vonë. Ne kemi nevojë për veprim të përbashkët “

voal.ch – Pas gjendjes shumë të rënduar në Itali prej pandemisë të Covid 19, ku vetëm sot kanë humbur jetën 919 njerëz, ka reaguar Papa Françesku duke u lutur në sheshin e Shën Pjetrit bosh.

Ka reaguar gjithashtu edhe Presidenti i Italisë Sergio Mattarella me një apel për Europën:

Presidenti italian Sergio Mattarella ka paralajmëruar : “Evropa ose e kupton seriozitetin e kërcënimit ose nesër do të jetë vonë. Ne kemi nevojë për veprim të përbashkët “.

Presidenti Mattarella pasi ka falenderuar popullin italian dhe veçanërisht profesionistët e shëndetit, mjekët, infermierët, forcat e rendit dhe të gjithë ata që janë në vijat e para për t’u përballur me “një faqe të trishtuar në historinë tonë”.

Presidenti Mattarella nisur nga situata shumë e rëndë ka mbajtur i ka bërë apel Europës duke mbajtur qendrim të qartë kritik : “Në Bashkimi Evropian, Banka Qendrore dhe Komisioni, ditët e fundit, kanë marrë vendime të rëndësishme dhe pozitive financiare dhe ekonomike, të mbështetura nga Parlamenti Evropian,  por Këshilli i krerëve të qeverive kombëtare nuk e ka bërë ende këtë. Kjo pritet të ndodhë konkretisht në ditët në vijim “. Një mesazh i ashpër, ndaj “skifterëve” të Evropës, shkruan Corriere.it duke komentuar fjalën e Mattarella-s

Për kreun e shtetit italian, “modelet e vjetra” duhet të tejkalohen, përndryshe mbi kokë rreziku është ai i shpërbërjes: “Shpresoj që të gjithë ta kuptojnë plotësisht, para se të jetë vonë, serioziteti i kërcënimit për Evropën. Solidariteti nuk kërkohet vetëm për shkak të vlerave të përbashkëta me Bashkimin Europian, por edhe të interesit të përbashkët “. Ky ishte një nga thekset kryesore të fjalës të Mattarella-s drejtuar sot përmes televizionit popullit italian.

Lutja e Papës për fundin e pandemisë: “O Zot mos na braktis në mëshirën e stuhisë”

Në tremen e Bazilikës së Shën Pjetrit, para sheshit bosh, në një ditë që do të mbetet në histori, Papa Françesku i kërkoi Zotit ta dëgjojë lutjen e gjithë burrave e grave, në këto kohë pandemie nga koronavirusi. Pas bekimit “Urbi et Orbi”, të gjithë ata, që ishin lidhur me të në lutje, përmes mjeteve të komunikimit, por edhe të gjithë besimtarët, që u bashkuan me Papën shpirtërisht e me ndjetin e zemrës, edhe pse nuk kishin mundësi ta shihnin apo ta dëgjonin lutjen, patën mundësi të marrin Ndjesën e plotë, sipas kushteve të Kishës.

R.SH. – Vatikan

E premte e veçantë Kreshmësh, ky 27 mars. Udhën e Kryqit, që zakonisht besimtarët e ndiqnin në famullitë e kishat e tyre, sot, po e bëjnë sa e sa të sëmurë me koronavirus, sa e sa njerëz që vuajnë për viktimat, të cilët mund të jenë familjarë, miq, ose të njohur. Duket dhimbje pa fund, por të krishterët kanë shpresën në Zotin, i cili ka premtuar se nuk do t’i braktisë kurrë. Në këtë të Premte Mëshire, Kisha i ka këshilluar ata ipeshkvij që munden, të shkojnë të vetëm në varrezën e dioqezës së tyre, për një çast lutjeje e bekimi, për të shprehur afërsinë me ata, që kanë ndërruar jetë e, me ata që vajtojnë.

O Zot, shikoje gjendjen tonë të dhimbshme

Edhe Papa Françesku u lut sot në orën 18, nga tremja e Bazilikës së Shën Pjetrit, me sheshin bosh, por në bashkim shpirtëror me gjithë të krishterët e botës, të të gjitha traditave. Ati i Shenjtë, në praninë e fugures së Zojës “Salus Populi Romani” e të kryqit të Shën Marçelit, që ndali murtajën në Romën e vitit 1522, iu lut Zotit të Mëshirës të ketë mëshirë për burrat e gratë e kësaj kohe pandemie. “O Zot i Gjithpushtetshëm e i mëshirshëm, – u përgjërua Papa në fillim të kremtimit – shikoje gjendjen tonë të dhimbshme: ngushëlloji bijtë e tu e hapi zemrat tona për shpresën, që ta ndiejmë mes nesh praninë e Atit Qiellor”.

Më pas u lexua Ungjilli sipas Markut, pjesa në të cilën Jezu Krishti, në barkë me dishepujt e vet, ndal stuhinë e i bën të heshtin erërat e valët. Duke marrë shkas nga fjalët e para të Ungjillit, ku thuhet “erdhi mbrëmja”, Papa, gjatë homelisë, komentoi: “Që prej javësh duket se ka zbritur mbrëmja. Re të errta janë dendësuar mbi sheshe, rrugë e qytete; kanë marrë në dorë jetën tonë, duke e mbushur gjithçka me një heshtje shurdhuese e me një boshllëk dëshpërues, që paralizon çdo gjë kur kalon: ndihet në ajër, shihet në gjeste, na e thonë vështrimet. Ndihemi të frikësuar e të humbur. Si dishepujt e Ungjillit, u kapëm të papërgatitur nga një stuhi e papritur dhe e furishme. E kuptuam se jemi të gjithë në të njëjtën barkë, të gjithë të brishtë e të çorientuar, por njëkohësisht, të rëndësishëm e të nevojshëm, të gjithë të thirrur për t’u dhënë rremave së bashku, të gjithë me nevojën për të ngushëlluar njëri-tjetrin. Mbi këtë barkë… jemi të gjithë”.

O Zot, “nuk po pyet për ne?”

Papa Françesku komentoi qëndrimin e Jezusit, që, në barkë me dishepujt, kishte besim të patundur në Atin Qiellor, pavarësisht nga stuhia, pavarësisht se ndodhej në atë pjesë, që mund të mbytej e para. E me një paralelizëm, që sot është më se i qartë, vuri në dukje frikën e dishepujve, që i thonë Zotit: “nuk po pyet për ne?” Edhe ata, ashtu si ne sot, tregohen të brishtë, të paaftë të kapen pas besimit në Hyjin, pas gjithë atyre qëndrimeve, që edhe sot, na i mësojnë të moshuarit, duke na treguar udhën e lëshimit të vetvetes në dorën e Zotit. Jemi të shqetësuar për vetveten, denoncoi Papa, jemi kthyer në egoistë e vëmë në plan të parë dukjen, duke e lënë të zbuluar nervin e vetëdijes se i përkasim njëri-tjetrit si vëllezër. Ecim me shpejtësi nëpër udhët e botës, me etje për para e pushtet e nuk ndalemi para thirrjes së Zotit për të parë ç’ndodh përreth nesh, për të parë luftrat e padrejtësitë, të varfërit, planetin e sëmurë rëndë.

“Pse keni frikë? Akoma nuk keni besim?”

E tani i drejtohemi Zotit, si dishepujt e atëhershëm: “Nuk pyeske për ne?” Për të marrë prej Krishtit përgjigjen: “Pse keni frikë? Akoma nuk keni besim?” Kjo është kohë Kreshmësh, nënvizoi më tej Papa Françesku, kohë për të kuptuar ç’vlen vërtet e për të ndarë gjithçka është e nevojshme nga gjërat, që të tilla nuk janë. Është koha për t’u kthyer te Hyji e për ta lënë Shpirtin Shenjt të veprojë, ashtu siç e lanë sa e sa mjekë e infermierë këto ditë, të cilët, megjithë frikën, dhanë edhe jetën për shpëtimin e të tjerëve. E Papa nuk harroi edhe gjithë punonjësit e tjerë, që e bëjnë shoqërinë të funksionojë, duke shërbyer, me kokën në rrezik.

Zoti nxjerr të mirën nga e keqja

Fillojmë të kemi fe, vërejti Ati i Shenjtë, kur e kuptojmë se kemi nevojë të shpëtohemi. Le t’i drejtohemi Zotit, t’ia dorëzojmë Atij të Lumit frikën tonë, ta ftojmë Jezu Krishtin në barkën e jetës sonë e, ashtu si dishepujt, nuk do të mbytemi. “Sepse kjo është forca e Zotit – ngriti zërin Françesku – të “Pse keni frikë? Akoma nuk keni besim?”. Ai i heshton stuhitë tona, sepse me Zotin, jeta nuk vdes kurrë… E kemi një spirancë: nëpër kryqin e Tij jemi shëlbuar. E kemi një timon: nëpër kryqin e Tij jemi shpërblyer. E kemi një shpresë: nëpër kryqin e tij jemi shëruar e përqafuar, që askush e asgjë të mos na ndajë nga dashuria e Tij shëlbuese. …Ai u ngjall e jeton krah nesh”.

Lutja e Papës Françesku

E duke i ftuar të gjithë ta përqafojnë kryqin e Krishtit me jetën e tyre, sepse vetëm kështu do të përqafojnë shpresën, Papa Françesku u lut:

“Të dashur vëllezër e motra, nga ky vend, që dëshmon fenë shkëmbore të Pjetrit, sonte, dua t’ju besoj të gjithëve në duart e Zotit, përmes ndërhyrjes së Zojës, shëndeti i popullit të vet, ylli në detin e stuhishëm. Nga ky kolonat, që përqafon Romën dhe botën zbrittë mbi ju, si përqafim ngushëllues, bekimi i Hyjit. O Zot, bekoje botën, dhuroju shëndet trupave dhe ngushëllim zemrave. Ti na kërkon të mos kemi frikë. Por feja jonë është e dobët e ne kemi frikë. Por Ti, o Zot, mos na lër në mëshirën e stuhisë. Na thuaj prapë: ‘Mos kini frikë’. E ne, bashkë me shën Pjetrin, ‘ta lemë Ty çdo shqetësim, sepse Ti kujdesesh për ne’ (shih 1 Pjt 5,7)”.

Bekimi “Urbi et Orbi” e Ndjesa e Plotë

Në fund, pas litanive të Zojës, Papa Françesku lartoi të Shenjtnueshmin Sakrament, me të cilin bekoi Romën e botën. Të gjithë ata, që ishin lidhur me të në lutje, përmes mjeteve të komunikimit, por edhe të gjithë besimtarët, që u bashkuan me Papën shpirtërisht e me ndjetin e zemrës, edhe pse nuk kishin mundësi ta shihnin apo ta dëgjonin lutjen, patën mundësi të marrin Ndjesën e plotë, sipas kushteve të Kishës. Pra, të gjithë atyre, që, në këto kohë emergjence, janë rrëfyer shpirtërisht për mëkatet, janë kunguar shpirtërisht e tani, u lutën sipas ndjetit të Papës. Kërkohet gjithashtu edhe një vepër tjetër “ndjese”, siç mund të jetë thënia e Rruzares, e Besojmës, e Atynës, pjesëmarrja virtuale në meshë, një lutje për Zojën, leximi i Shkrimit Shenjt për të paktën gjysëm ore e të tjera si këto, që mund t’i lexoni në dekretin e fundit të Pendestarisë Apostolike./RV

Itali, deri tani 8215 të vdekur nga koronavirusi, mbi 80 mijë të prekur

Italia vazhdon që të jetë shteti me më shumë vdekje, për shkak të koronavirusit.

Në shtetin italian, koronavirusi ka shkaktuar gjithsej 8215 viktima, deri në këto momente.

Ndërsa, të prekur nga Covid-19 numërohen 80 589 persona.

Italia është shteti me më shumë të prekur nga koronavirusi, ndërsa SHBA ka numrin më të lartë të të infektuarve.

Francë, koronavirusi shkakton 365 viktima në 24 orët e fundit

Koronavirusi ka nisur të shkaktojë viktima të shumta në shtetet perëndimore e europiane.

Në Francë, në 24 orët e fundit, janë shënuar 365 viktima. Në shtetin francez, kanë vdekur gjithsej 1696 persona nga koronavirusi.

Numri total i të prekurve nga koronavirusi në Francë ka shkuar në 29 155 vetë.

Janë shëruar gjithsej 4948 persona të infektuar me koronavirus.

Shifër e frikshme nga Italia, mbi 5 mijë punonjës shëndetësorë janë infektuar me COVID-19

Një tjetër shifër alarmante vjen nga Italia, sa i takon stafit mjekësor të infektuar me COVID-19.

Duke cituar sindikatën “Assomed Anaao”, agjencia italiane e lajmeve “ANSA” raporton se janë infektuar deri më tani  5000 punonjës shëndetësorë.

Kjo sindikatë bëri thirrje për veprim të menjëhershëm për t’u ofruar të gjithë punëtorëve pajisje mbrojtëse.

Shefja e sindikatës së Piemonte, Chiara Rivetti deklaroi se të martën dy kirurgë të tjerë ishin vendosur në pajisjet për frymëmarrje për shkak të gjendjes kritike shëndetësore.

Kujtojmë se deri më tani në Itali coronavirusi ua ka marrë jetën 6,820 personave, kurse numri i përgjithshëm i të prekurve me COVID-19 në këtë shtet që nga fillimi i shpërthimit të pandemisë ka shkuar në 69.176.

Gjermania i bën thirrje Kosovës: Përqëndrohuni te beteja me koronavirusin

Ministri gjerman i Evropës, Michael Roth, me apel ndaj Kosovës: Korona nuk pyet për grindjet mes politikanëve!

Nisur nga kriza aktuale në politikë e brendshme të Kosovës, ministri gjerman i Evropës, Michael Roth, i është drejtuar me në apel Kosovës dhe lidershipit kosovar.

Në një deklaratë për media që e ka DW, ai kërkon nga këta që të përqendrohen në përballjen me sfidën e pandemisë së koronavirusit.

“Po e ndjek me shqetësim të shtuar situatën e brendshme politike në Kosovë. Numri i personave të infektuar me koronavirus në vend po rritet, dhe tashmë ka edhe një rast vdekjeje. Ndërkohë, disa politikanë të papërgjegjshëm në Prishtinë duket se përfitojnë pa turp nga situata dramatike. Ata po përpiqen të rrëzojnë qeverinë. Ata madje shkojnë aq larg sa të deklarojnë publikisht që kufizimet e daljes së qeverisë nuk duhet të respektohen. Mund t’u bëj thirrje vetëm qytetarëve të Kosovës: Mbroni veten dhe njerëzit, qëndroni në shtëpi, “#stayhome”. Dhe unë u them atyre që janë përgjegjës për politikën: Corona nuk pyet për grindjet dhe ndjeshmëritë në politikën e brendshme! Tani është koha të merret përgjegjësi, të qëndrohet së bashku dhe të mbrohet popullsia. Po rrezikohet shumë! Vetëm duke punuar së bashku ne mund ta kapërcejmë këtë krizë shëndetësore të paparë”, tha ai.

Të martën pasdite, në një konferencë shtypi, kryetarja e Parlamentit të Kosovës, Vjosa Osmani, kishte bërë të njohur vendimin e kryesisë së parlamentit për të mbajtur votën e mosbesimit kundër qeverisë aktuale të kryesuar nga Albin Kurti i Vetëvendosjes. Vjosa Osmani vetë ishte kundër këtij mocioni votëbesimi.

Më parë edhe Shtetet e QUINT-it u kishin bërë thirrje institucioneve dhe liderëve të Kosovës që në këtë periudhë si prioritet të kenë përballimin e sfidës me koronavirusin, duke respektuar dispozitat e Kushtetutës dhe kompetencat që ajo iu siguron atyre.

Martti Ahtisaari i infektuar me koronavirus

Ish-presidenti i Finlandës, Martti Ahtisaari, njëherësh ish-ndërmjetësues i Kombeve të Bashkuara në bisedimet për statusin e Kosovës, ka dalë pozitiv në testin për koronavirus, thuhet në një njoftim të Zyrës së Presidencës finlandeze.

“Infektimi është konfirmuar të hënën, më 23 mars. Presidenti Ahtisaari është mirë, marrë parasysh situatën”, thuhet në njoftim.

Lajmi është konfirmuar edhe nga djali i Ahtisaarit, Marko, përmes një postimi në Twitter.

Ai ka thënë se tre ditë më herët, edhe nëna e tij është konfirmuar si rast me koronavirus.

Ahtisaari, i cili i ka 82 vjet, ka qenë në krye të Finlandës nga viti 1994 deri më 2000.

Më 2008 ka fituar Çmimin Nobel për Paqe për kontributin shumëvjeçar në ndërmjetësimin e paqes.

Në Finlandë janë konfirmuar 700 raste të të infektuarve me koronavirus dhe një viktimë. rel

Italia vijon me shifrat alarmante të vdekjeve- 601 viktima në 24 orët e fundit

Italia merr një tjetër goditje të fortë nga pandemia që mban emrin COVID-19. Në 24 orët e fundit në shtetin fqinjë kanë humbur jetën nga koronavirusi 601 persona, 48 persona më pak se dje. Ndërsa ditën e shtunë numri i viktimave ishte 793


Në total numri i të vdekurve në Itali që prej nisjes së pandemisë më 21 shkurt është 6.077. Të dhënat e reja i bëri me dije kreu i emergjencave civile në konferencën e përditshme për shtyp, Angelo Borrelli.

Gjermania gati të presë pacientë italianë të prekur me COVID-19, shteti i parë në botë që e bën

Gjashtë pacientë me Covid-19 do të transferohen nga Lombardia në Saksoni. Kjo është ajo që Gjermania ka ofruar të bëjë në ndihmë të popullit italian.

Lajmi u konfirmua nga guvernatori Michael Kretschmer. Gjermania është vendi i parë i huaj që i ofron Italisë transferimin e pacientëve të infektuar me koronavirus në spitalet e tyre.

Landi gjerman i Saksonisë do të marrë gjashtë pacientë pozitivë me Covid-19 nga Italia dhe më pas do t’i trajtojë ata në spitale në rajonin e tij. Michael Kretschmer tha se ai iu përgjigj në këtë mënyrë kërkesës nga Italia. “Është një sinjal shumë i rëndësishëm që edhe ne mund të ndihmojmë edhe të tjerët”, tha ai. Ndërsa është hera e parë që pacientët italianë janë transferuar në një vend tjetër të BE shkruan TG.com 24.

Gjermania është e gatshme të mirëpresë edhe francezët. Spitalet gjermane në zonën në kufi me Francën janë gjithashtu të gatshëm të ndihmojnë pacientët francezë që vuajnë nga koronavirusi.

Në traktatin e miqësisë së Aachen (një marrëveshje midis Francës dhe Gjermanisë) ekziston gjithashtu një i mbështetjes së ndërsjellë në sektorin e shëndetësisë. bw

Merkel rezulton negative në testin e parë të koronavirusit

Angela Merkel rezulton negative në testin e koronavirusit.

Kancelarja gjermane prej dy ditësh ndodhej në karantinë për shkak se kontaktoi një doktor të premten që rezultoi më pas pozitiv.

Merkel ka qëndruar e mbyllur ku ka kryer edhe detyrën e saj.

Lajmi është bërë i ditur nga zëdhënësja e saj Steffen Seibert, e cila ka thëne se kancelja ka rezultuar negative ne testin e parë ndaj COVID-19.

Itali, dy reanimatorë krijojnë dopio ventilatorin që i jep jetë dy pacientëve njëherazi

Kur krijimtaria, shkathtësia dhe mençuria e italianëve mblidhen bashkë për të përballuar një problem serioz, lindin zgjidhje të cilat, edhe në krizën më të madhe të pas periudhës së pasluftës si ajo që po përjeton Italia, mund të japin frymë dhe lehtësim, për pacientët dhe mjekët që po përballen me mungesën e respiratorëve për shkak të numrit të madh të të infektuarve nga infeksioni i koronavirusit.

Në Itali, dy profesorë reanimatorë të shkencave Mjekësore të Universitetit të Bolonjës kanë krijuar një qark, i aftë të për të lidhur një respirator në dy pacientë në vend të një dhe brenda 48 orësh kompania Mirandola e realizojë atë dhe furnizoi spitalin e qytetit me modelin mekanik të prototipit të parë, të testuar me sukses në spitalin e Sant’Orsola në Bolonjë.

Respiratori mekanik për të furnizuar dy pacientë tani ka hyrë në prodhim dhe do të dërgohen në provincat më të prekura nga infeksioni i koronavirusit.

Komisioneri për emergjencën e Koronavirusit, Sergio Venturi është shprehur se kjo u realizua fal bashkëpunimit të suksesshëm mes mjeksisë dhe industrisë, gjë e cila do të vërë në dispozicion të sistemit shëndetësor një pajisje shumë të çmuar, e aftë të dyfishojë vendet në kujdesin intensiv.

Protagonisti kryesorë i mekanizmit është Profesori Marco Ranieri, drejtor i Anesteziologjisë dhe Kujdesit Intensiv në spitalin e Sant’Orsola si dhe profesori Antonio Pesenti që duke u këshilluar edhe me kolegë të tjerë, krijuan qarkun që shpëton jetë.

Porosia e bërë te kompania Mirandola është për rreth 1000 copë të cilat fillimisht do të shpërndahen në Emilia-Romagna dhe Lombardi ku nevoja është edhe më e madhe

Sidoqoftë, ka situata në Emilia-Romagna të cilat përkundër përpjekjeve të bëra janë në kufijtë e fundit përsa i takon numrit të shtretërve në kujdesin intensiv. Plani i Rajonit është për të rritur numrin e shtretërve shtesë për pacientët me Covid-19. Në Parma numri i tyre është shtuar me 3.023 vende nga të cilat 416 në kujdes intensiv. Konkretisht, në Piacenza ka 578 shtretër (nga të cilët 40 për kujdes intensiv), 675 në Parma (58 kujdes intensiv), 550 në Reggio Emiglia (48 kujdes intensiv), 280 në Modena (74 kujdes intensiv), 453 në zonën metropolitane të Bologna dhe Imola (105 në kujdesin intensive), 58 në Ferrara (22 në kujdesin intensive) etj etj.

Edhe spitale private kanë vënë në dispozicion të Ministrisë së Shendetësisë shtretërit e tyre që tashmë janë pjesë e rrjetit të spitaleve dhe reparteve për pacientët me Covid. Në Piacenza, zona më e prekur nga koronavirusi, ushtria dhe Mbrojtja Civile po përfundojnë ndërtimin e një spitali në terren, ku personeli mjekësor ushtarak do të punësohet dhe do të ketë 40 shtretër shtesë. Gjithashtu në Piacenza do të punësohen mjekë dhe infermierë shtesë, përfshirë ata që do diplomohen në javët e fundit dhe që kanë shprehur gadishmërinë e tyre për t’u thirrur në shërbim.

Itali, rënie e madhe e konsumit të energjisë elektrike për shkak të koronavirusit

Konsumi i energjisë elektrike në një numër vendesh evropiane ka shënuar rënie dramatike për shkak të përhapjes së pandemisë globale të koronavirusit (COVID-19), ku Italia është njëra nga vendet më të goditura me një rënie të kërkesës prej 19.5 për qind javën e kaluar, tregojnë të dhënat e përpiluara nga Anadolu Agency (AA).

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) e ka shpallur shpërthimin e virusit që tani është përhapur në 159 vende dhe territore një pandemi.

Masat për parandalimin e përhapjes së virusit përfshirë mbylljen e dyqaneve, objekteve, restoranteve, qendrave tregtare dhe uljen e aktiviteteve ekonomike, të cilat çuan në një rënie dramatike të konsumit të energjisë.

Për më tepër, një numër vendesh që sollën masa të rrepta për të parandaluar përhapjen e virusit, përfshirë gjendjen e jashtëzakonshme në Itali, dhe kufizimin e lëvizjes së lirë të njerëzve në Francë dhe Spanjë gjithashtu ndikuan në konsumin e energjisë elektrike.

Sipas të dhënave të Rrjetit Evropian të Operatorëve të Sistemit të Transmisionit për Energjinë Elektrike (ENTSO-E) në javën 12 që mbulon 16 deri 20 mars të vitit 2020, konsumi i energjisë në Itali pati një ulje prej 19.5 për qind me një mesatare në orë prej 28.7 gigavat në krahasim me të njëjtën javë të vitit të kaluar.

Konsumi kishte në një mesatare në orë prej 35.2 gigavat në të njëjtën javë të vitit 2019, tregojnë të dhënat.

Deri më 20 mars, numri i rasteve me COVID-19 në Itali ishte 41.035 me një numër vdekjesh prej 3.405 personash.

Poashtu konsumi i energjisë ishte më i ulët edhe në Francë me 16.5 për qind gjatë së njëjtës periudhë, veçanërisht pasi vendi filloi të kufizojë lëvizjet më 17 mars.

Deri më 20 mars, numri i rasteve në Francë kishte arritur në 12.612, me 450 të vdekur.

Spanja, si një nga vendet evropiane me rastet më të larta të COVID-19, pati një rënie prej 7.8 për qind të konsumit të energjisë elektrike për të njëjtën periudhë.

Konsumi i energjisë në vend qëndroi mesatarisht në orë prej 27 gigavat midis 16 dhe 20 marsit të vitit 2020.

Në vend u raportuan 18.077 raste të COVID-19 deri në të njëjtën datë.

Gjermania, Belgjika dhe Zvicra pritet të shohin uljen e konsumit të energjisë duke filluar nga kjo javë me futjen e masave më të rrepta për të parandaluar përhapjen e virusit.