VOAL

Please Wait ...
0%

Këta që flasin sot për demokraci në PD, më bënë gjyqin publik mua

By | July 17, 2017

Komentet

Vettingu – Llalla mbledh krerët e prokurorive: Rivlerësim të gjithë prokurorëve

Prokurori i Përgjithshëm, Adriatik Llalla, zhvilloi një takim me drejtuesit e prokurorive të të gjithë niveleve për të diskutuar mbi ecurinë e procesit të vlerësimit profesional të prokurorëve, në kuadër të ligjit “Për rivlerësimin kalimtar të gjyqtarëve dhe prokurorëve”.

 

Zyra per shtyp e tij ben me dije se ne bazë të këtij ligji, Prokuroria e Përgjithshme ka detyrimin ligjor që të mbështesë Komisionin e Vetingut për përmbushjen e një prej tre komponentëve të rivlerësimit të prokurorëve, i cili është aspekti profesional.

“Në takim, Prokurori i Përgjithshëm kërkoi dhe, më tej u ra dakord që, deri në fund të kësaj jave e konkretisht deri më datë 29.09.2017, të përfundojë vlerësimi profesional në kuadër të ligjit të Vetingut për prokurorët kandidatët për Këshillin e Lartë të Prokurorisë, si edhe për anëtarët prokurorë të Këshillit të Emërimeve në Drejtësi”- njofton zyra e Llalles.

Ndërkohë, po vijon me intensitet puna për përfundimin e rivlerësimit profesional të prokurorëve në Prokurorinë e Përgjithshme dhe të drejtuesve lokalë të prokurorive në nivel Rrethi dhe Apeli.

Më tej, procesi vijon me rivlerësimin profesional për të gjithë prokurorët e Republikës së Shqipërisë.

Raportet e vlerësimit paraprak profesional do të hartohen nga një komision i posaçëm, i krijuar në Prokurorinë e Përgjithshme dhe do t’i vihen në dispozicion Komisionit të Vetingut, i cili do të ndjekë procedurat e mëtejshme të përcaktuara në ligj.

Shqipëria pa mjekë specialistë, të gjithë po braktisin vendin!

Shumica e spitaleve të rretheve vazhdojnë të jenë pa mjekë specialistë. Dhe shpresat që mungesat të rikuperohen me të diplomuarit e rinj, sa vijnë e shtohen

Mjekët po largohen gjithnjë e më shumë në kërkim të punësimit në vende të Bashkimit Europian, SHBA apo Kanada.

Të dhënat e Urdhërit të Mjekut flasin për 265 mjekë të larguar në dy vitet e fundit, 32 prej të cilëve specialistë.

Brenda këtij viti, 125 kanë kërkuar certifikatën që dëshmon sjellje të mirë të mjekut për t’u larguar jashtë Shqipërisë.

Fakulteti i Mjekësisë diplomon rreth 250 studentë në vit dhe sipas të dhënave, gjysma e tyre largohen jashtë vendit.

Pasojat po i ndjejnë së pari spitalet e rretheve. Në Dibër, një mjek i vetëm shërben për 24 orë me radhë.

Në Lushnje mungojnë 10 mjekë, në Fier 5, nga pediatër, në renimator, kirurg, kardiolog, e neurologë.

Një pjesë tjetër të pasojave i vuajnë qendrat spitalore në Tiranë. Nga mungesa e mjekëve në rrethe, qytetarët detyrohen t’i drejtohen kryeqytetit, duke sjellë mbipopullim të spitaleve. /TvKlan

Momenti kur arrestohet At Zef Pllumi në bjeshkët e Nikçit (foto)

Ish-drejtori i Arkivës së Ministrisë së Brendshme, Kastriot Dervishi ka bërë publike detaje të reja lidhur me arrestimin e dytë të At Zef Pllumit, teksa ai po përpiqej të arratisej nëpër bjeshkët e Nikçit.

Ai ka publikuar edhe një foto nga arrestimi nga punonjësit e pyjores, pasi i kishte shpëtuar rojës kufitare të postës së Thethit.

postimi i plote i Kastriot Dervishit

Në Shqipërinë komuniste nuk ishin vetëm njerëzit e regjimit keqbërës. Propaganda krijoi “njeriun e ri”, shërbëtorin më të verbër ndaj atij sistemi. “Njeriu i ri” i droguar nga ideologjia komuniste, përkundrejt një teneqeje dekoratë, apo fletëlavdërimi, kujtonte se duke i bërë keq tjetrit i shërbente atdheut. Historia që po tregoj është e vitit 1967, kohën kur Shqipëria komuniste mbylli institucionet fetare dhe goditi gjithë klerin e vendit.

Njëri prej këtyre klerikëve, Zef Pllumi, duke mos e duruar dot atë gjendje, provoi të arratisej nga Shqipëria nëpërmjet kufirit tokësor në Rrethin e Shkodrës. U nis i vetëm drejt kufirit. Mori drejtimin e Qafës së Pejës. Arriti t’i shpëtojë syrit të rojeve kufitare të postës së Thethit, por jo syrit të “njeriut të ri”. Në bjeshkët e Nikçit “njeriu i ri”, vigjilonte. 8 punonjës të ndërmarrjes së pyjeve e pikasën dhe kërkuan dokumentin që duhej për të qarkulluar në ato zona.

Ata dyshuan dhe e shoqëruan. Procesverbali “për kapjen e personit të dyshimtë Zef Gjeto Pllumi” u hartua nga kryetari i këshillit popullor të zonës, tekniku i pyjeve, kryetari i kooperativës Nikç dhe sekretari i organizatës bazë të partisë. Tekniku i pyjeve (i fotos), i përkushtuar deri në fund për realizimin e poshtërisë së tij, me dy punëtorë dhe dy pushkatarë e dërgoi At Zefin në Tamarë, pikërisht atje ku do ta merrnin njerëzit e specializuar të regjimit, të cilët do t’i jepnin dënimin e dytë me 25 vjet burgim.

At Zef Pllumi u burgos dy herë nga regjimi komunist në periudhat: 15.10.1946-15.10.1949 dhe 27.9.1967-11.4.1989. Kësisoj qëndroi 25 vjet i burgosur.

Fotoja që bashkëlidhet tregon çastin e ndalimit të At Zef Pllumit më 27 shtator 1967. Tekniku me emrin Marash në emër të “njeriut të ri” bën ndalimin në kufi.

Njerëzit e Vetingut japin alarmin: Na rrezikohen familjet

Anëtarët e organeve të Vetingut u tremben pasojave të vendimeve të tyre, për përjashtimin nga sistemi i drejtësisë të gjyqtarëve dhe prokurorëve, të cilët nuk justifikojnë dot me dokumentacion ligjor pasuritë që posedojnë, rezultojnë me lidhje të papërshtatshme me krimin apo janë të paaftë profesionalisht.

Anëtarët-Kuvendit:Shpërblim muaji sa 200% e pagës

Në projektvendimin e depozituar në Kuvend, për pagat dhe stafin ndihmës, anëtarët e Komisionit të Rivlerësimit, thonë se do të përballen me presione për shkak të punës së tyre, ndërsa japin alarmin se ata dhe familjet e tyre do të jenë në rrezik. Për këtë arsye, 12 anëtarët e katër Komisioneve të Rivlerësimit kërkojnë 200 për qind të pagës mujore shpërblim shtesë mujor për vështirësi.

Pra, nëse paga mujore bazë shkon deri në 2 mijë USD, anëtarët e Vetingut i kërkojnë Kuvendit që të marrin një pagesë mujore shtesë për shkak të vështirësive 200 për qind të 2 mijë USD. Ndërkaq, ligji i Vetingut parashikon mbrojte të posaçme të anëtarëve të Vetingut dhe familjeve të tyre nga çdo rrezik i mundshëm.

“Bazuar në nenin C të Aneksit të Kushtetutës të Republikës së Shqipërisë, Komisioni i Pavarur i Kualifikimit, përbëhet nga 12 komisionerë të zgjedhur nga Kuvendi, të cilët kanë një mandat 5-vjeçar, dhe statusin e gjyqtarit të Gjykatës së Lartë. Komisioni organizohet në 4 trupa gjykuese të përberë nga tre anëtarë.

Bazuar në statusin që ligji u ka dhënë komisionerëve, paga e tyre llogaritet në nivelin G3. Neni 29 i ligjit nr. 84/2016 përcakton edhe një pagesë mujore shtesë për shkak të vështirësive. Nisur nga dinjiteti që duhet të ketë anëtari i institucionit të rivlerësimit, të presionit me të cilin do të përballet, me vështirësitë reale që do të ndeshë në punën e tij të përditshme, me rrezikun që do të ketë përballë ai dhe familja e tij, nisur edhe nga fakti i transparencës së jetës së tij në publik, pasi ka hequr dorë nga fshehtësia e komunikimit dhe korrespondencës së tij, mbledhja e komisionerëve propozon që kjo pagesë për vështirësi të jetë në masën 200 % të pagës mujore”, thuhet në projektvendimin e anëtarëve të organeve të Vetingut, konkretisht të Komisionit të Rikualifikimit, i cili përbëhet nga katër komisione me nga tre anëtarë.

Ligji, pagesa për vështirësi
Ligji i Vetingut, në nenin 29 të tij, ka përcaktuar masën e pagesës mujore për vështirësi për anëtarët e organeve të Vetingut.

Ligji parashikon që anëtarët e institucioneve të rivlerësimit përfitojnë një pagesë mujore shtesë për shkak të vështirësisë. Po sipas ligjit, Komisioneri dhe Komisioneri Publik marrin pagë dhe përfitime të tjera financiare në përputhje me rregullat e përcaktuara në legjislacionin që rregullon statusin e gjyqtarëve ose prokurorëve.

Ligji për statusin parashikon që gjyqtari dhe prokurori e kanë pagën sa 106 % e pagës së drejtorit të drejtorisë së përgjithshme në Kryeministri. Ndërsa, gjyqtari i Kolegjit të Apelimit merr pagë dhe përfitime të tjera financiare në përputhje me rregullat e përcaktuara në ligjin “Për organizimin dhe funksionimin e Gjykatën Kushtetuese në Republikën e Shqipërisë”. Këshilltari ligjor dhe ekonomik përfiton përkatësisht 80 për qind të pagës mujore përkatëse të anëtarit të institucionit të rivlerësimit.

Ata përfitojnë një pagesë shtesë për shkak të vështirësisë, sipas rastit. Pas përfundimit të mandatit të institucioneve të rivlerësimit, këshilltari ligjor dhe ekonomik, me pëlqimin e tij/saj, ka të drejtë të emërohet në funksionin ose detyrën publike që kishte para zgjedhjes së tij/saj ose në një vend të përafërt në administratën publike.

Ja kur komisioneri rrezikon të shkarkohet nga detyra
1.Kur shoqërohet me persona që janë nën ndjekje penale ose janë subjekte të një procedimi penal.

2.Kur përfiton në mënyrë të padrejtë dhurata dhe favore për shkak të funksionit.

3.Kur bën sjellje, akte dhe veprime që krijojnë përfitime të padrejta ose dëme për palët pjesëmarrëse në gjykim.

4.Kur nuk njofton kryetarin apo organet kompetente, për ndërhyrje ose ushtrimin e formave të tjera të ndikimit të papërshtatshëm nga avokatët, funksionarët politikë, funksionarët publikë dhe subjekte të tjera.

5.Për çdo lloj ndikimi tjetër të papërshtatshëm në ushtrimin e detyrës të një anëtari tjetër.

6.Për mospërmbushje të pajustifikuar të funksionit të tij.

7.Për heqje dorë të kryerjes së atyre veprimeve që nuk bazohen në shkaqet e parashikuara në ligj.

8.Për shkelje të përsëritur të rregullave të solemnitetit dhe rregullave të sjelljes.

9.Për vonesë dhe zvarritje të përsëritur dhe të pajustifikuar të veprimeve procedurale gjatë ushtrimit të funksionit.

10.Për bërjen publike të mendimeve që ka dhënë vetë ose anëtarët e tjerë gjatë procesit që akoma nuk kanë marrë formën e një akti të bërë publik.

11.Për shkelje të detyrimit të konfidencialitetit dhe të mospërhapjes së informacionit.

12.Për bërjen e deklaratave publike dhe në media për çështjet, me përjashtim të komunikimeve të shtypit brenda kufijve të detyrës së tij.

13.Për parashtrim të shtrembëruar të fakteve në aktet e nxjerra.

14.Për përdorimin e mandatit të anëtarit për të realizuar përftime të pajustifikuara vetjake ose për të tjerët.

Struktura e Komisionit të Pavarur të Kualifikimit
Kryetari i Komisionit të Kualifikimit

-Kabineti
Këshilltar i Marrëdhënieve me Jashtë 1
Zëdhënës 1
Sekretare 1
-Komisionerë 11

-Njësia e Shërbimit Ligjor
Këshilltarë ligjorë 12
Këshilltarë ekonomikë 4

-Sekretari i Përgjithshëm
Sekretari i Përgjithshëm 1
Sekretar 1

Drejtoria e Përkthimeve
Drejtor 1
Përkthyes 3

Drejtoria ekonomike dhe Dokumentacionit, 31 punonjës
Drejtor 1

-Sektori i Financës dhe i Burimeve Njerëzore
Shef sektori 1
Specialist finance/buxhet 1
Specialist i burimeve njerëzore 1
Specialist i prokurimeve 1
Shofer i Kryetarit 1
Shofer i Komisionerëve 11
Shofer 1
Punonjës pastrimi 1
Magazinier 1
Teknik mirëmbajtjeje 1

-Sektori i Dokumentacionit
Shef sektori 1
Specialist arkiv/protokoll 1
Sekretare gjyqësore 4
Operator për zbardhjen e vendimeve 1
Specialist pritje me popullin 1
Specialist i botimeve/korrektor redaktor 1
Specialist IT 1

/shqiptarja.com/

Lexo më shumë në: http://www.gazetaexpress.com/lajme-nga-shqiperia/njerezit-e-vetingut-japin-alarmin-na-rrezikohen-familjet-438284/?utm_source=referral&utm_medium=web&utm_campaign=copyright

Enkelejd Alibeaj: Ja nisma e Partisë Demokratike për pastrimin nga simbolet komuniste (video)

Enkelejd Alibeaj, i cili drejton këtë proces, tregon përse do t’i shërbejë shoqërisë shqiptare kjo nismë e Partisë Demokratike.

“Që të bëjë minimalisht një pastrim, një purifikim të memories së vetë sociale, sigurisht me qëllimin parësor të ndëshkimit të atij sistemi dhe së dyti, më e rëndësishme, është për të mos u përsëritur në të ardhmen”, deklaron Alibeaj për Top Channel.

Alibeaj, i cili ka vuajtur edhe vetë persekutimin komunist, e ka të thjeshtë të japë shembuj të ngjashëm me nismën e Partisë Demokratike.

“Jo më larg se 2-3 muaj më parë Italia ka miratuar ligje që ndalojnë përdorimin e simbolizmit të sistemit nazi-fashist”, thotë Alibeaj.

Për të patur një iniciativë sa më të plotë, demokratët do të bashkëpunojnë me gjermanët, të cilët kanë praktikë shumëvjeçare jo vetëm në ndalimin e simboleve, por edhe në dënimin e krimeve të nazizmit.

Një mekanizëm të ngjashëm synon të ndërtojë edhe Partia Demokratike, bazuar mbi përcaktimet ligjore për torturën, genocidin dhe krimet kundër njerëzimit.

“Nëse kemi fakte, nëse kemi të dhëna, nëse kemi viktima ende gjallë dhe dëshmi të gjalla të atij sistemi, të cilat përbëjnë vepra penale sipas atyre që ekzistojnë sot në Kodin Penal, mirë është që mekanizmi i procedimit penal të vihet në jetë”, nënvizon Alibeaj.

Për këtë mekanizëm nuk ka ende nje propozim, megjithëse një ide është që mbledhjen e fakteve ta kryesojë Autoriteti për Hapjen e Dosjeve.

Por nisma nuk ka garantuar ende edhe diçka shumë të rëndësishme: konsensusin e Partisë Socialiste, pa të cilin nuk mund të kalojë asnjë ligj në Parlament.

“Nuk i futem faktit nese do të japin apo jo votat. Ne do të luftojmë me argumentin. Kjo është një ndarje midis së shkuarës dhe së ardhmes së këtij vendi. Do të provojmë nëse kjo shoqëri, nëse politika shqiptare ka ende moralin për një gjë që e kanë vuajtur të gjithë në atë kohë dhe jo vetëm një pjesë, me thënë të drejtën. Kjo është sfida”, shton Alibeaj.

Artan Hoxha: “Grupet kriminale paguajnë rroga mujore për shefa komisariatesh ose drejtorë policie”

Duke folur për operacionet policore të ditët e fundit që synojnë të godasin grupet kriminale në vend, gazetari Artan Hoxha bëri një deklaratë të fortë në studion e emisionit “Kjo Javë” në News 24. Ai tha se situata është aq e rëndë sa shefa komisariatesh apo drejtorë policie marrin rroga mujore nga krerët e këtyre grupeve.

“Grupet kriminale janë fuqizuar aq shumë sa paguajnë rroga mujore për shefa komisariatesh ose për drejtorë policie. Në këto moment vetëm një njoftim ju japin, nesër ka operacion dhe ata nuk dalin. Ka shkuar policia ka bërë një super operacion, po kë kanë kapur? Duket si gjëja më normale por një shef komisariati sapo merr detyrën menjëherë bëhet tentativa për tu futur tek borderoja e grupit kriminal që ka krijuar biznese të ligjshme”,- tha gazetari, siç raporton BalkanWeb.

E në këto kushte, ai tha se do ishte shumë mirë që të nise sa më parë vettingu në polici. Duke këshilluar ministrin e Brendshëm, Fatmir Xhafaj, Hoxha tha se vettingu në radhët e policisë duhet të nisë nga lart.

“Nuk e ka të lehtë betejën Fatmir Xhafaj, ka përballë grupe që e kanë sfiduar shtetin, janë të paprekshëm, janë ata që i japin rroga drejtuesve të policisë. Ai e ka premtuar, do t’i duhet vullnet i jashtëzakonshëm politik. Nëse do besojë tek kjo kupolë drejtuese që ka është punë për të, por nëse do vërtet të bëjë atë që ka thënë të godasë bosët e krimit, do të duhet të drejtojë një ekip që të mos ketë mbi vete përgjegjësitë e situatave që kanë ndodhur në dy dekadat e fundit në territorin e Shqipërisë. Me këtë nivel drejtuesish të korruptuar dhe nën presionin e bandave s’mundet . Nuk po them se do godasë të gjitha grupet, por dy, tre duhen goditur. S’ka asnjë bos droge sot në burg. Në momentin që në Tiranë është arrestuar Shullazi çdo gjë ka pushuar dhe policia merret vetëm me krime ordinere. Më falni por në Tiranë nuk është vetëm Shullazi dhe grupi i tij”,- shtoi ai.

Dashamir Shehi: “Berisha ka ‘bashkëqeverisur’ me Bashën këto 4 vite, mos t’i shmanget përgjegjësisë”

“Berisha nuk mund t’i dali asaj përgjegjësie, sepse ka ‘bashkëqeverisur’ me Bashën për këto 4 vite”.

Aleati i Lulzim Bashës, kreu i LZHK-së, Dashamir Shehi teksa komentoi sot situatën politike brenda PD-së tha se një pjesë e përgjegjësisë për hartimin e listave e kishte edhe ish-lideri Sali Berisha.

I ftuar në emisionin ‘Kjo javë’ të gazetares Nisida Tufa në “News24” Shehi tha:

“Zoti Berisha i ka të drejta komentet për listat. Por është në moment të vonuar. Berisha nuk mund të dali asaj përgjegjësie, sepse ka ‘bashkëqeverisur’ me Bashën për këto 4 vite. Ai duhet t’i hapte këto debate dhe të bëhej pjesë e këtij debati. E quaj konsenguencë të një morali të gabuar që kryetari merr dhe vendos çdo gjë. Këtë gjë e bëri edhe Berisha, por ai kishte qëndruar në pushtet më gjatë. Basha ka përdorur të njëjtin model, por pa pasur armët e Berishës dhe ka krijuar kontradiksion. Kur erdhën europianët që të hynim në zgjedhje, miqtë tanë të vjetër na ofruan një marrëveshje më të mirë sesa ajo e Bashës me Ramën. Dhe PD, Basha dhe Berisha bënë një gabim të madh, i humbën nja 10 % të PD. Mendoj se Berisha duhet të reagonte. Ne reaguam disa herë njëherazi, por ne s’kemi peshën e tyre. I ramë me shkelm marrëveshjes me ndërkombëtarët dhe humbëm zgjedhjet me marrëveshjen me Ramën. Mirë se të vijë dhe zoti Berisha me kritikat e veta, është në shtëpinë e vet. Ai ka të drejtë t’i thotë të gjitha. Por nuk shmanget njeri nga përgjegjësia”, – tha Shehi.

Teksa u ndal tek debati në kryesinë e PD-së mes Jemin Gjanës dhe Valbona Mezinit, Shehi tha se ka ardhur dita që partia të hapet, të bëhet e debatueshme dhe të ringrejë institucionet.

“I përkasin një partie tjetër dhe s’do ishte korrekte që t’i komentoja. Meqë kemi hipur në një barkë opozitare dhe ndajmë të njëjtat përgjegjësi, gjykoj se na lind e drejta që të flasim. PD është e madhe dhe ka flamurin dhe timonin e kësaj barke. Unë gjykoj se në ndryshim nga të tjerët që e kanë traumatizuar, se po ndodh kulmi botës, për herë të parë po ndodh një debat brenda PD. Ndaj them se duhet të shpërthejë. Ne të gjithë kemi rrjedhur nga kjo lloj politike. Ka ardhur dita që partia të hapet, të bëhet e debatueshme dhe të ringrejë institucionet. PD ka bërë një kryesi që janë 50 vet, që s’ka kryesi. Nuk mund të marrin 50 vet vendime, duhen një grup më i vogël njerëzish. Merr kot garrum dhe futi në kryesi dhe s’prodhojnë produktivitet”, tha Dashamir Shehi.

Gazetari flet për operacionin e policisë në Elbasan: Pse ruhet me forca speciale kryetari i bashkisë

Edhe pse është larguar nga Shqipëria, gazetari i kronikës së zezë, Flamur Vezaj duket se i ndjek me vëmendje zhvillimet e fundit të operacioneve të policisë në Elbasan.

Në një status në profilin e tij në ‘Facebook’, Vezaj thotë se Elbasani është epiqendra e trafikut të heroinës dhe kokainës, ndërsa shton se kreu i Bashkisë së këtij qyteti ruhet nga forcat speciale pasi dhëndri i tij është i përfshirë në grupe kriminale që veprojnë në këtë zonë.

Ja çfarë shkruan Flamur Vezaj:

Operacioni “xhiroja e fundit” me Elbasan!

Sa keq me vjen për Gjergj Oshafin dhe shefin e tij Arben Dashin që drejtojnë policinë në këtë kohe në Elbasan. Për shkak se krimineleve në atë qark POLITIKA i ka dhënë pushtet!

Shpesh kemi dëgjuar, kryesisht nga opozita se dhëndëri i kreut të Bashkisë është person me precedent të rrezikshëm kriminal!

Kjo thuhet edhe ne dosjen e tij personale që policia e disponon! Për këtë fakt dhe shumë të tjera, edhe vjehrrit te tij (kreut te Bashkise) POLITIKA me ndihmën e POLICISE i ka vënë mbrojtje shtesë 24 orë me efektivë të Forcave speciale të Policisë! Nëse nuk do ishte i lidhur me krimin apo i rrezikuar nga kriminelet pse duhet të ruhet një kryetar Bashkie, kush e ka kërcënuar??!

Këtë përgjigje nuk e kam marrë asnjëherë nga Policia apo edhe Prokuroria… nën zë të gjithë e pranojnë se “kreu i Bashkisë së Elbasanit ruhet për shkak te problemeve të dhëndërrit”…..

Nuk është vetëm ky problemi ne Elbasan, janë vrasjet që po vazhdojnë të terrorizojnë këtë qytet. Si masakra e pazbuluar ndaj familjes Çapja, atentatet e ndryshme mes qytetit dhe te gjitha pa autor se Policia nuk është në gjendje, kjo fal edhe ndërhyrjes së POLITIKES, të provoi e zbuloi autoret!

Gjithashtu, dihet tashme prej vitesh se Elbasani është bërë si qendër e grumbullimit dhe përpunimit të drogave të forta që hyjnë nga Maqedonia dhe Greqia e me pas që përfundojnë në vendet e BE-së. Kjo për faktin se disa “biznesmenë” të këtij qyteti (që njihen nga vendasit) kanë ngritur prej vitesh rrjetin e trafikut të drogave të forta në Itali e Holandë e që vazhdojnë të punojnë të pashqetësuar nga Policia (që i di emrat)!

Për ta mbyllur, i kthehem përsëri POLITIKES, se është kjo e fundit, që ka lejuar përsëri që në Parlament të hyjnë deputetë të kësaj zone me të kaluar të errët kriminale dhe që i japin mbështetje të forte krimit që të lulëzojë jo vetëm në qytetin e Elbasanit!

Kështu që BOLL bëtë SHOW me fakira!

Tragjedia e trinjakëve në Durrës, zbulohet akti i ekspertizës

Ka dalë  akti i ekspertizës për të treguar se si humbën jetën trenjakët e mitur mbrëmjen e djeshme në Durrës.

Burime nga ‘panorama’ bëjnë me dije se ekspertiza mjekoligjore ka dale në përfundimin se trinjakët kanë ndërruar jetë si pasoje e djegies.

 

Ajo që dimë për ngjarjen:

 Është bërë me dije nga reporterët në vendngjarje se zjarri u shkaktua nga loja e trinjakëve 3-vjeçar me shkrepëse, të cilën e kanë ndezur dhe kaq ka mjaftuar që zjarri i cili ka përfshirë fillimisht kolltukun në dhomën e tyre, të përhapej me shpejtësi në të gjithë banesën private.

Sfungjeri i kolltukut ka sjellë përshpejtimin e flakëve. Burimet nga zjarrfikëset thanë se kanë gjetur një vatër të thellë zjarri kur shkuan në banesën e Gazmend Koçit.

Mësohet se trinjakët që humbën jetën kanë lindur në Itali.

Dëshmitarët thanë ndër të tjera se fëmijët i gjetën të asfiksuar pa shenja jeta dhe se nuk kishin mundësinë t’i jepnin dot ndihmë pasi dera ishte e mbyllur dhe dritarja me hekura.

Në vendgjarje kanë shkuar ekspertët kriminalist që do të përcaktojnë shkaqet e rënies së zjarrit.

Ismal Kadare: Elitat politike janë përgjegjëse për këtë situatën sot në Shqipëri

Në intervistën me gazetaren Eni Vasili rreth përgjegjësive Kadare dha këtë përgjigje:

“Politika shqiptare nuk është në gjendje të na japë një datë se kur Shqipëria mund të bëhet anëtare e Bashkimit Europian. Ju si mendoni, është e largët ajo ditë? 

Unë shpresoj të jetë më e afërt se ç’mendohet. Shpresoj. Do të duket sikur largohet, por do të afrohet.

Ne themi shpesh në diskursin publik që jemi ende në tranzicion. A mendoni që ka zgjatur shumë ky tranzicion?       

Po mua nuk më turpëron fjala tranzicion. Nuk mendoj se është e tillë që të krijojë dëshpërim. Tranzicioni mund të jetë edhe i gjatë, s’ka gjë.

Nuk ju ka lodhur domethënë? Mund të vazhdojë ende?

Edhe pak.

Po kush e ka fajin për këtë? Ajo që dua t’u pyes në fund është a e shikoni klasën politike shqiptare përgjegjëse për këtë tranzicion të gjatë e për shumë nga gjërat që nuk shkojnë si duhet në Shqipëri?

Sigurisht e shikoj.

A është politika shqiptare përgjegjësja kryesore për situatën sot?

Zakonisht elitat politike janë përgjegjëse për këtë. Qëllon që nuk janë vetëm ato, ndoshta nuk janë vetëm ato, por janë ndër kryesoret ato.

Paskal Milo: Kulla e Prek Calit, pronë publike. Kush ndërhyn po shkel ligjin

I ftuar në emisionin #DritaremeRudinën, historiani Paskal Milo tha se kulla e Prek Calit nuk ka pronar, ndaj automatikisht ajo është pronë publike dhe çdokush që do të ndërhyjë është duke shkelur ligjin.

“Këto javët e fundit ka një tendencë për të kthyer temën e komunizmit dhe anti-komunizmit në politikën tonë. Çështja e Prek Calit, ka një prapavijë politike, sepse u iniciua nga një mesazh dixhital, nga Berisha, mjeshtër për të risjellë në skenë çështje që tërheqin vëmendjen.

Kulla nuk ka pasur pronar të njohur zyrtarisht, ndaj toka automatikisht është pronë publike. Në këtë moment kushdo që të shkojë atje, qoftë edhe Fondacioni Prek Cali, është duke bërë një shkelje ligjore. Nëse ka një shkelje, duhet ta shohin te procedurat ligjore për ndërhyrjen në kullë. Gjithashtu, nuk kishte pse të rrafshohej Kulla, duhej të pritej sa të sqarohej problemi me njerëzit, e më pas Bashkia të merrte vendimin./Dritare.net

Shqipëri, niset kontingjenti i 6-të në operacionin e NATO-s në Egje

TIRANË – Në Komandën e Forcës Detare të Shqipërisë, u zhvillua sot ceremonia e përcjelljes së kontingjentit të 6-të të anijes “Oriku” në operacionin e NATO-s “Sea Guardian”, në Detin Egje.

Të pranishëm në ceremoni, ishin ministrja e Mbrojtjes e Shqipërisë, Olta Xhaçka, shefi i Shtabit të Përgjithshëm të Forcave të Armatosura të Shqipërisë, gjeneral brigade Bardhyl Kollçaku, komandanti i Forcës Detare, gjeneral major Ylber Dogjani dhe familjarë të pjesëtarëve të ekuipazhit.

Në një njoftim zyrtar nga Ministria e Mbrojtjes e Shqipërisë, thuhet se në fjalën e tij, Dogjani, vlerësoi rolin e 5 kontingjenteve të para, në vëzhgimin dhe parandalimin e fluksit të emigrantëve të paligjshëm në Egje.

Ndërsa, sipas njoftimit, ministrja Xhaçka, e cilësoi krizën e refugjatëve si një prej sfidave më të mëdha që po përjeton sot Evropa.

“Janë mbi 540 persona të moshave, gjinive dhe shtetësive të ndryshme, që ju u keni shpëtuar jetën. Sirianë, irakianë, por edhe nigerianë, kongolezë, somalezë e jemenas, sot jetojnë falë sakrificës së ushtarakëve shqiptarë. Vetëm në dy muajt e fundit, kontingjenti që ju do zëvendësoni, ka shpëtuar 151 jetë njerëzore, prej të cilëve 33 gra dhe 56 fëmijë. Na keni bërë të gjithëve krenarë, jeni shembulli më i mirë i sakrificës dhe i vetëmohimit”, është shprehur Xhaçka.

Pjesë e ekuipazhit nga Shqipëria do të jenë edhe 2 femra, togere Aurela Bala dhe rreshtere Esmeralda Murati, që sipas Ministrisë së Mbrojtjes do të jenë 2 gratë e para të Forcave të Armatosura të Shqipërisë që do të jenë pjesë e një operacioni ndërkombëtar detar.