VOAL

VOAL

Please Wait ...
0%

Florian Vlashi magjeps me violinën e restauruar të shek. XVIII të kompozitorit spanjoll Andres Gaos Nga Gëzim Kabashi

By | April 5, 2019

Komentet

Është vajzë nga Polaci i Drenicës, por tani këshillon Ministrin e një shteti të fortë evropian

Shqiptarët janë të suksesshëm në vendet ku jetojnë, derisa tashmë janë integruar mjaft mirë atje, duke marrë edhe poste politike.

Njëra ndër to është edhe Blerta Hoti, e cila po bën karrierë politike në Suedi, përcjell albinfo.ch.

Në një intervistë për “albse.tv”, ajo flet për karrierën në Suedi, emigrimin, diasporën shqiptare dhe të drejtat e tyre.

“Aktualisht jam këshilltare politike e Ministrit të Mbrojtjes (Socialdemokrat) në Qeverinë suedeze që nga fillimi i muajit prill të këtij viti. Më parë kam jetuar Bruksel dhe kam qenë këshilltare politike në Parlamentin Evropian për Eurodeputetët e partisë Socialdemokrate të Suedisë. Vij nga një familje shqiptare, jam e lindur në Polac të komunës Skënderaj, Kosovë. Kur isha vetëm 6 vjeç në vitin 1992 u vendosa në Suedi së bashku me familjen time.

Jam diplomuar në studimet globale dhe marrëdhëniet ndërkombëtare në Universitetin e Goteburgut, Suedi në qytetin dhe ku jam rritur. Gjatë studimeve isha edhe anëtare e bordit të fakultetit School of Global Studies, ku përfaqësoja interesat e studentëve. Në të njëjtën kohë edhe aktiviste e lëvizjes se grave ku punoja vullnetarisht te organizata për drejta e grave, Terrafem”, është shprehur Blerta, duke vazhduar:

“Në vitin 2011 kam jetuar në Prishtinë ku dhe bëra internship në Ambasadën Suedeze, veçanërisht në SIDA (Programi Suedeze për Bashkëpunim Zhvillimor Ndërkombëtar). Pas rikthimit në Suedi, në të njëjtin vit jam aktivizuar në Partinë Socialdemokrate të Suedisë e cila është partia më e madhe në Suedi, për momentin në qeveri së bashku me Partinë e Gjelbër Suedeze. Më 2012 punësohem si ombudsman (mbrojtëse e te drejtave) për partinë Socialdemokrate dhe për organizatën rinore të asaj partie. Gjatë kësaj kohës vendosa të angazhohem në mënyrë vullnetare duke botuar artikuj lidhur me politiken ndërkombëtare dhe Evropiane. Më 2014 së bashku me një skuadër te përkushtuar bëhem një ndër themeluesit e organizatës Klubi Socialdemokrat për politiken e Sigurisë (SSÄK), në të cilën zgjidhem edhe si kryetare. Anëtare të organizatës bëheshin edhe ish ministra, Socialdemokrat të punëve të jashtme të Suedisë, po ashtu edhe Socialdemokrat të ri”, ka theksuar tutje ajo.

Foto: Lars Hagberg

Ajo ka folur tutje edhe për integrimin e shqiptarëve në vendet ku jetojnë. “Duke pasur parasysh ndërtimin e një shteti demokratik me një mirëqenie sociale funksionale, shume herët kam kuptuar që këto mundësi qe mi ka ofruar shteti suedez kanë të bëjë me një qeverisje të mirë të sistemit socialdemokrat dhe reformat e kaluara tek ky zhvillim. Por mendoj që këto të drejta duhen të merren si të garantuara dhe që gjeneratat e reja duhen të luftojnë mos ti humbasin ato por ti zhvillojnë më shumë. Pjesëmarrja politike përmes votimeve është minimumi ne këtë aspekt, më së shumti duhet të referohen si shtetas të vendit ku jetojnë (detyrat dhe benefitet), pa marr parasysh gjendjen etnike të cilit i përkasin. Kjo nuk është vetëm detyrë, por një e drejt demokratike të cilën miliona njerëz ende nuk e kanë dhe është minimumi që mund të bëjnë për ti dhënë legjitimitet asaj force politike dhe prezantuese për zhvillimin e shoqërisë në të cilën jeton dhe vepron. Lidhja dhe meraku jonë si ballkanas për familjarët (ngrohtësia dhe ndjeshmëria që kemi për fisin, vëlla, motër, nënën dhe babën), nuk rresht dhe në vendet Nordike”, theksoi Hoti.

Ajo ka folur edhe për integrimin e Ballkanit në familjen evropiane. “Shtetet e Ballkanit perëndimor duhen pikë së pari ti bëjnë reformat e nevojshme për të arritur një zhvillim të qëndrueshëm ekonomik, shoqëror, por edhe ekologjik në vendet e tyre. Për mua ky vizion dhe punë afatgjate për të gjitha shtetet ballkanike, pa marrë parasysh origjinën nënkupton pikë së pari; një sundim të ligjit dhe një qeverisje te mire. Së dyti; një sistem i cili i respekton të drejtat e punëtoreve dhe të drejtat e barabarta gjinore. Së treti; një sistem me taksa progresive të cilat të investohen në sektorin publik si për shembull në shëndetësi dhe arsim. Së katërti; ta ndalojnë ndotjen e ajrit dhe që të investojnë për sektorin privat të cilat marrin përgjegjësi për ambientin.

Këto reforma duhen të jenë primare, pastaj përfshirja në BE vjen natyrshëm.

Por, si e shohin vendet nordike liberalizimin e vizave për Kosovën në një të ardhme të afërt.

“Suedia thjesht mund të frikësohet që mos të sjell një liberalizim të Kosovës me shumë aplikime për azil të pamotivuara prej shtetaseve kosovarë, sepse ka përjetuar këtë problem pas liberalizimit të vizave nga Gjeorgjia dhe Serbia. Por, ende nuk është vendosur qëndrimi zyrtar për këtë propozim i cili është duke u negociuar brenda institucioneve të BE-së. Nëse më pyet mua për mendimin personal e jo zyrtar, natyrisht që mendoj që duhet dhënë edhe Kosovës liberalizimi i vizave, i cili në mënyre afatshkurtër mund të ketë probleme, por në mënyre afatgjate vetëm do ti përforcojnë lidhjet ekonomike, shoqërore dhe kulturore me shtetet e BE-se e cila do të ketë zhvillim me mire brenda Kosovës”, theksoi tutje ajo.

Edhe ajo, si shumë emigrantë të tjerë, nuk mund të harroj vendlindjen. “Mendoj që jam shumë afër me komunitetin shqiptar kudo që kam jetuar, qoftë në Suedi, Bruksel apo në Kosovë. Sfidat kryesore besoj që nuk kanë bazë etnike, por bazë ekonomike, për shembull një shumica e shqiptarëve të diasporës janë punëtorë e jo punëdhënës, dhe besoj se të drejtat duhen të përmirësohen dhe jo që të ulen duke filluar nga pagat, kushtet në punë etj. Duhet ofruar standardi dhe kushte më të mira për punëtorin në krahasim me rritjet e pushtetit ekonomik te kompanive. Ky konflikt është më kryesor pa marr parasysh a jetojnë në Suedi apo Kosovë. Dhe sa i përket këshillave do veçoja që organizimi i drejtave ekonomike dhe shoqërore është i domosdoshëm për secilin grup të margjinalizuar në shoqëri”, përfundoi Blerta Hoti.

Urim i Shoqatës´´Trojet e Arbrit´´për Festën e Pashkëve

Shoqata e Intelektualëve Shqiptarë´´Trojet e Arbrit´´ ju uron të gjithë shqiptarëve të besimit katolik, festën e Pashkëve. Urojmë që kjo festë t´iu sjellë në familjet tuaja gëzim,begati, paqë dhe mirëqenie. Një urim i veçantë për intelektualët, veprimtarët dhe përkrahësit e shoqatës sonë të cilët për pesëmbëdhjetë vjet me radhë na përkrahën në rrugën tonë të përbashkët drejtë ndriçimit të historisë shqiptare e forcimit të ndjenjës kombëtare. Urojmë që kjo festë e Pashkëve të jetë festë e cila shërben për bashkimin e popullit tonë shqiptar dhe  mirëkuptimit ndërvllazëror!

Urime,gëzuar e me sh´net Pashkët!

Shoqata´´Trojet e Arbrit´´

Nue Oroshi kryetar

Leonora Laçi Sekretare e Përgjithshme

Drejt ‘majave’ në Gjermani, njihuni me shqiptarin krah Merkelit

Besnik Kelmendi është një shqiptar, i cili prej më shumë se 25 vjetësh jeton në Gjermani. Ai është aktivist dhe sot është një nga zërat më të dëgjuar në forcën politike më të madhe në Gjermani CDU. Si zyrtar në Ministrinë e Brendshme të landit të Rajnës Veriore dhe Vestfalisë (NRW), ai është mjaft aktiv në përfshirjen dhe integrimin e bashkatdhetarëve në këtë vend.

Besnik Kelmendi shkoi në moshën 12-vjeçare në Gjermani si refugjat me familjen e tij. Ai mësoi shpejt atje gjuhën dhe u integrua në shoqërinë gjermane. Në vitin 2002 e mori edhe shtetësinë gjermane. Kelmendi e filloi karrierën e tij të suksesshme qysh në vitet e rinisë.

Pas mbarimit të shkollës në vitin 1995 e filloi kualifikimin profesional si Kaufman për menaxhimit të byros në Dhomën për Industri dhe Tregëti (IHK) në Essen. Pas përfundimit të shkollimit profesional filloi punë në REWE, ku e vazhdoi kualifikimin dhe në vitin 1999 ai bëhet udhëheqës i njërës prej filialeve të REWE-së në Essen. Në vitin 2002 ai kaloi në LIDL si udhëheqës i njërës prej filialeve më të mëdha të kësaj firme në Essen. Në këtë kohë ai e vazhdoi specializimin e tij në këtë fushe.

Nga marsi i vitit të kaluar Kelmendi është zyrtar i Ministrisë së Brendshme të landin të Rajnës Veriore dhe Vestfalisë (NRW). Në pranverën e vitit 2014 ai u bë anëtar i CDU-së në Essen. Në të njëjtin vit ai u bë pjesë e kryesisë “Migrantët e Unionit” në Kreisverband të CDU-së në Essen.

Në dhjetor të vitit 2016 ai ishte pjesë e Kongresit XIX federal të CDU-së si njëri nga bashkëpuntorët organizativ të tij, me ç’rast kancelarja dr. Angela Merkel u rizgjodh si kandidate për kancelare e CDU-së. Nga shkurti i vitit 2017 Besnik Kelmendi është anëtar i kryesisë së CDU-së në Essen-Überruhr si sekretar protokolli dhe nga qershori i po të njëjtit vit ai bëhet edhe anëtar i kryesisë së CDU-së për Ruhrhalbinsel.

Më 21 shkurt 2017 u zgjodh si delegat për Konferencën e Qarkut dhe për Konferencën e të Distriktit të qytetit Essen. Veç kësaj Besnik Kelmendi është edhe kryetar i “Unionit i Integrimit Gjermano-Shqiptar e.V.” dhe zëvendëskryetar i Federatës së Shoqatave Shqiptare në Gjermani. Kelmendi merr pjesë edhe më tej në Tryezën e Rrumbullakët të qytetit të Essenit si dhe në “Forumin Politik Ruhr e. V”.

Në lidhje me votën e Diasporës për të cilën foli në Samit, Kelmendi thekson se, “Unë në panel fola për dy çështje: për mundësinë e votimit të shqiptarëve jashtë dhe për vendet e rezervuara për diasporën në parlament. Sa i përket vendeve të rezervuara, unë them se më parë ne duhet të përfshijmë ekspertë shqiptarë në diasporë në grupe pune pranë institucioneve të shtetit shqiptar, në Qeveri dhe në Kuvend. Kjo është një punë lehtësisht e realizueshme dhe shumë e dobishme për shtetin tonë. Këtu nuk kemi nevojë të vëmë kurrfarë kufizimi numrash të atyre që do të tërhiqeshin në bashkëpunim. Për sa i përket përfshirjes së diasporës në zgjedhjet e përgjithshme them se shqiptarët janë të vonuar, por është mirë që kjo çështje është shtruar si problem tani që mundësitë e mërgimtarëve shqiptarë për të realizuar këtë të drejtë janë gjithsesi më të mëdha. Edhe vetë diaspora në ndër kohë ka ndryshuar në cilësi.

Më ajo nuk përbëhet nga refugjatë, por nga qytetarë të mirë integruar në jetën ekonomike dhe politike në vendet përkatëse, kështu që ata tani sigurisht kanë edhe çka të thonë e çka të japin. Prej vitesh është shtruar ky problem se a duhet të marrin pjesë në zgjedhje shqiptarët që jetojnë jashtë apo jo. Përgjigja ka qenë gjithmonë pozitive, por deri më tani kjo punë kaq elementare për demokracinë shqiptare nuk është rregulluar me ligj. Askush nuk e kundërshton të drejtën e diasporës për votim, por, në anën tjetër, për më tepër se një çerekshekulli nuk është bërë asgjë. Unë mendoj se është koha e fundit që çështja e votës së diasporës të rregullohet me ligj. Mendoj se realizimi i të drejtës së tyre për votim është një gjë që duhet të realizohet sa më parë, qysh në zgjedhjet e ardhshme”.

Në lidhje me komunitetin shqiptar në Gjermani, Kelmendi thekson se “komuniteti ynë ka qenë shembull gjithmonë”/ATSH

Shqipja, gjuhë zyrtare në Macerata të Italisë

Gjuha shqipe tashmë do të mësohet zyrtarisht në shkollat publike në Macerata të Italisë.

Lajmin e ka bërë të ditur ministri i Arsimit për Kosovë, Shyqiri Bytyqi, i cili është takuar me mësuesit shqiptarë në Macerata të Italisë, me rastin e festës vjetore që organizohet nga Lidhja e Mësuesve Shqiptarë në Itali.

“Ishte kënaqësi dhe emocion i madh takimi me mësuesit shqiptarë në Macerata të Italisë, me rastin e festës vjetore që organizohet nga Lidhja e Mësuesve Shqiptarë në Itali.

Padyshim, lajmi më i mirë që u dha në këtë organizim ishte që, nga ky vit mësimi i gjuhës shqipe do të organizohet edhe zyrtarisht në të gjitha shkollat publike në Macerata, lajm të cilin e dha drejtori i shkollës “Enrico Fermi”, z. Ermanno Bracalente, që pastaj edhe zyrtarisht e konfirmoi edhe nënkryetarja e qytetit, znj. Monteverde në një fjalë rasti”, shkruan Shyqiri Bytyqi.

Në vazhdën e takimeve, ministri Bytyqi është takuar edhe me me rektorin e Universitetit të Camerinos në Itali, Claudio Pettenari, me të cilën është dakordësuar të nënshkruajë një marrëveshje, përmes së cilës do të fitojnë bursa dhjetë studentë nga Kosova.

“Ky universitet shtetëror me 7 shekuj histori, i themeluar në vitin 1336, do të ndajë 10 bursa për studentët nga Kosova, ku 5 do të jenë për studime bazike dhe 5 të tjera për studime master, kryesisht në shkenca ekzakte”, ka njoftuar Bytyqi.

NË MALMÖ TË SUEDISË U MBAJT KUVENDI I TRETË ZGJEDHOR I RRJETIT TË BIZNESEVE SHQIPTARE NË SUEDI, KRYETAR U ZGJODH ALBERT JASHARI

Malmö, 13.04.2019

Në lokalet e Qendrës Kulturore Shqiptare në Malmö të Suedisë, u mbajtë Kuvendi i tretë zgjedhor i Rrjetit të Bizneseve Shqiptare në Suedi, në një atmosferë të lartë demokratike. Mbarëvajtja e punimeve të kuvendit ka shkuar jashtëzakonsht mirë, sipas rregullorës së punës së Kuvendit, bile mund të thuhet se është shembull për rrjetet e tjera në Evropë. Të pranishëm në këtë Kuvend kanë qenë mbi 60 pjesëmarrës, por me të drejtë vote kanë qenë 38 delegatë. Me vota të fshehura 29 delegatë votuan për postin e kryetarit z. Albert Jasharin, kurse 9 vota votuan për kundër kandidatin tjetër.


Delegatët votuan Plan-programin për katër vitet e ardhshme të cilin e prezentoj kryetari i posazgjedhur Z. Albert Jashari, i cili gjatë një interviste ndër të tjera tha: ”Në mandatin e ardhshëm katër vjeçar, do të bëjm prperpjekje maksimale për rritj e numrit të anëtarësisë në biznes të nivelit të lartë, marrja e një projekti të madh në Suedi ku aksionarë të përbashkët do të jenë afaristë në Suedi, themelimi i Odës Ekonomike Suedeze në Prishtinë, marrja e një projekti të përbashkët në atdhe ku edhe aty do të jenë aksionar afaristë që jetojnë dhe veprojnë në Suedi. Për të gjitha këto jemi zotuar para delegatëve që këtë plan do ta realizojmë deri në fund mbrenda mandatit katër vjeçar”, tha kryetari i posazgjedhur i Rrjetit të Bizneseve Shqiptare në Suedi, z. Albert Jashari.


Kryesia e Rrjetit të Bizneseve Shqiptare në Suedi u zjgodh në këtë përbërje:
Albert Jashari, kryetar, Shani Hoti, nënkryetari i parë, Robert Hoti, nënkryetar i dytë dhe Drejtor për media, Valon Kryeziu, sekretar, Arben Telaj, arkëtar, Bujar Morina, Drejtor Ekzekutiv, Naim Latifi, anëtar i kryesisë.

Lufta e njerëzisë me djallëzinë – Nga Nue Oroshi

Dielli me ngrohtësinë e tij rrezaton dhe ngrohë shpirtërat dhe trupat e mërdhirë të cilët në ecje e sipër ballafaqohen, përplasën e luftojnë me ngricat,acarin dhe të ftohurin e madh  që herë-herë kërcasin edhe dhëmbët e ju dridhet lekura. Lufta e Diellit për të mos e harruar qiellin ballafaqohet shpeshherë me ringjalljen e jetës karshi shpirtrave të humbur që lëvizin në panteonin qiellor. Pa u ballafaquar me shpejtësinë e yjve polarë të cilët ndriçojnë shpirtrat e djegur që kaluan veshtirësinë dhe rrugën e tyre prej dritë jetës e deri tek dritë vdekja.

Përsiatjet e diellit pa u ballafaquar me tokën se dita-ditës është duke u larguar nga toka për shkak të sjelljës së tokës ndaj diellit janë duke vërshuar edhe lotët e qiellit. Lotët e qiellit nuk janë vetëm pikat e shiut apo fluskat e borës por është edhe gjëmimi i shpirtërave të pakënaqur me veprimin e njërëzisë së sotme. Po njerëzia pse u tret dhe ku ka mbetur?! Edhe ajo ballafaqohet me marrëzinë. Lufta në mes të njerëzisë dhe marrëzisë sot është duke u zhvilluar. Ecjakët e njerëzorës sot janë rralluar kurse ato të marrëzisë janë rritur. Pra, marrëzitë janë duke  u ujitur me ujin satanikë të Mefistofelit i cili në panteonin e diellit është duke i luftuar planetët e qiellit.

Njerëzia dhe njerëzorja janë dy botëra dhe një kufi i madh që i ndanë në mes vete.E ky kufi e ka emrin djallëzi. Sikur mos të ishte djallëzorja njerëzorja do të arrinte shkëlqimin e merituar. Shkëlqimi i njerëzorës është duke u venitur dita-ditës.Këtë shkëlqim është duke e prishur dhe shkatërruar djallëzorja.Po rendi i ri botëror dhe koha e internetit është duke e bërë të vetën.Një pyetje që sot e mundon çdo shqiptarë është fakti se ku gjindemi ne shqiptarët sot?Sa jemi duke e respektuar orientimin e njerëzorës dhe sa jemi duke shkuar kah orientimi i djallëzorës?

Derisa jemi duke lozur me diellin pa e parë vajtimin e qiellit,që shpeshherë afër mbështjellësit të trurit të njeriut krijohet një lloj i dhjamit që mbulon shtresën e trurit. E ky mbulim shpeshherë është treguar i pamëshirshëm sepse është orientuarë kah djallëzorja.

Mungesa e njerëzorës sot është duke na kushtuar shumë.Edhe lotët e diellit edhe vajtimi i qiellit nuk munden të na ndihmojnë ne shqiptarëve nëse ne nuk kujdesemi për vetvetën.Kujdesi për vetvetën nuk e nënkupton atë egon personale që te krijojmë një rreth viciozë me një gëzhojë të metalët,ku nuk mund të depërtoj asnjë përson tjetër përveç rrethit të ngushtë dhe përfitusve plangprishës.

Por kujdesi për vetvehtën ka një diapazon më të gjerë të mendimit. Ai  është kujdesi për shtetin dhe kombin shqiptar. E kujdesin për kombin dhe atdheun mund ta bëjnë vetëm idealistët. Të tjerët do t´i regjistroj historia si tregtar flamujsh.

Lettera Aperta al Signor Bruno Vespa Ismet Mehmeti

Egregio dott.Vespa,

Sono Ismet Mehmeti, ex-giornalista e attuale Presidente della Lega Democratica Albanese(LDSH),

l’unico muovimente politico che rapresenta la comunità albanese d’Italia.

Fin dalla mia lontanissima adolescenza e gioventù, prima che cominciasse la democrazia,

essendo di Durazzo(una vecchia città, fondata prima della civiltà greco-romano) abbiamo

avuto il privilegio di seguire le trasmissioni della Rai, come l’unica finestra per vedere il mondo

libero,perché, per noi albanesi, l’Italia é stata l’America,ovvero il mondo dei sogni,della democrazia

e della libertà. Cioè,in qualche modo,la Rai era(ed è ancora) per noi, il vero potere della nostra

speranza..

Ecco, questo stavo pensando fino a pochi giorni fà, quando nello suo studio di “Porta a Porta”,

realmente molto democratico,,è stato ospite il premier del mio Paese di origine,Edi Rama.

Ma che cosa è uscito fuori di quello spettacolo di 35 minuti? Un premier di successo,bohem,

elegante,con un italiano perfetto, che governa da 6 anni un Paese in forte sviluppo ed espansione..

Ma, davvero,questa è la realtà albanese? Io non mi assumo la responsabilità di parlare in nome del popolo,

come ha fatto Edi Rama in quello studio,ma,dopo aver letto tutto ciò che era scritto sui giornali e sui

social network,da parte di analisti e colleghi giornalisti, ho percepito una reazione forte, che mi ha spinto

a scrivere a lei questa Lettera Aperta..

Ma se è vero che il popolo albanese sostiene il suo governo, come ha detto Edi Rama in quello studio,

come mai la gente del mio Paese cerca tutti i giorni di sfuggire dal Albania? Come mai ci sono circa 400.000

richieste per la “green card” degli Stati Uniti? Come mai ci sono migliaia di richieste per asilo in Europa?

Come mai 80 percento dei poliziotti sta cercando di abbandonare il Paese?

Ma, certo,queste domande a lui,in quello studio non poteva farle Igli Tare,che,con tanto rispetto come

bravo giocatore e direttore sportivo(come lui stesso l’ha confermato), non si intende della politica, senza

aggiungere il conflitto di interessi, perchè il suo fratello occupa un posto politico importante al governo Rama..

Queste sarebbero domande di qualcuno che rappresenta davvero l’opposizione. E Lei, dott. Vespa,

sicuramente lo sa che in Italia è una comunità che, compresi tutti i clandestini che stano arrivando

tutti i giorno,(“grazie” al governamento del’ suo ospite) è circa un milione. Ma, sicuramente che Lei non

lo sa che noi albanesi d’Italia abbiamo fondato una nuova entità politica, che si chiama Lega Democratica

Albanese(LDSH) e che è il vero opposizione, ma gli immigratti sono esclusi dal diritto di votare in Albania.

E, se qualcuno di noi sarebbe chiamato in quello studio, il risultato sarebbe ben diverso.

Lasciamo fare a ciascuno, dott.Vespa,il proprio mestiere, altrimenti, ci bisognerà chiedere a un politico

di parlare degli schemi tattici del calcio.

Tuttavia voglio riconoscere un merito a Edi Rama,nel suo intervento a “Porta a Porta”. Una cosa l’ha detto

giustamente: le proteste in Abania sono proteste dell’ opposizione disperata che, per paura di una condana

a causa della corruzione vuole destabilizzare il Paese, Ma la stessa paura c’e l’ha, prima di tutti,Edi Rama..

Le proteste che tentano la destabilizzazione del Paese sono causate dagli esponenti della politica che

si accusano per “corruzione, traffici di droga, legami con la criminalità organizzata, compravendita dei voti,

e di media” ..questo ha sottolineato il Dipartimento dello Stato Americano nell’ rapporto per l’Albania in questi

giorni..

Questa è la verità dell’ Albania,dott.Vespa,e che noi gli immigrati dell’Italia volevamo dare al pubblico

albanese e alla propria classe politica a “Porta a Porta” un messagio importante per come uscire dalla crisi:

La necessità di un GOVERNO DI COALIZIONE con la partecipazione degli immigrati, perchè, quest’ultimi

sarano la sostanza della elite politica albanese del futuro..

Perchè un messaggio dalla Rai avrebbe un’ altra valenza, quasi determinante per il popolo albanese. Invece, il messaggio

di 5 marzo a “Porta a Porta” e stato chiaro: Rama sta governando bene e l’effetto (purtroppo): ha “aiutato” la gente in Albania

di continuare a perdere la fiducia e abbandonare il proprio paese.. E anche perchè oggi non esiste la necessità di ripettere

il ’91 con la nave “Vlora”, che Lei ha ben dimostrato sullo schero dello Studio, perche oggi la gente abbandona il paese

tranquillamente, basta avere un passaporto in mano.

Carissimo dott.Vespa,

in Albania è arrivato il momento,cosi come accade all’inizio degli anni ’90 in Italia:

C’e la necessità di una Seconda Republica. ASSOLUTAMENTE. Questo l’ha capito il popolo albanese,

i nostri partner politici europei e americani, tutti i giornalisti, ma questo non vuole capire soltanto l’elite politico albanese

che, dalla paura della condana, a causa di corruzione, vuole rimanere sempre in potere.

E la politica italiana,tramite il vostro rispettoso studio deve dare questo messaggio importante, con la la nostra voce,

perchè LDSH è un partito politico italiano, che rapresenta la comunità albanese..

Distinti Saluti,

Ismet Mehmeti

Ravenna, il 14.03.2019

Ministri italian që nuk i do emigrantët, bën shqiponjën me duar

Një nga politikanët italianë që ka shfaqur hapur qëndrimet kundër emigrantëve është Matteo Salvini. Me deklaratat e tij ka zemëruar jo pak herë të huajt në Itali, ndër ta edhe bashkëkombasit tanë.


Zëvendës/kryeministri dhe njëkohësisht ministri i Brendshëm italian, Matteo Salvini, i ka befasuar të gjithë kritikët e tij shqiptarë me një veprim të bërë së fundmi.

I shoqëruar nga dy shqiptarë, ai ka bërë me duar simbolin e shqiponjës dy-krenare në panairin Vinitaly në Verona.

Florian Vlashi magjeps me violinën e restauruar të shek. XVIII të kompozitorit spanjoll Andres Gaos Nga Gëzim Kabashi

Foto e Florian Vlashit nga Victor Echave

 

Koncerti u organizua me rastin e “2019 – Viti Andrés Gaos”që përkon me 60 vjetorin e vdekjes së tij dhe të krijimit të “Fondacionit Gaos” nga Këshilli i Kulturës Galiciane dhe Universiteti i qytetit Santiago e Kompostelës. Ky universitet prestigjoz i vitit 1495 është nga më të vjetrit në botë.

 

Violinisti Florian Vlashi me violinen shekullore te Gaos

 

Violinisti  shqiptar Florian Vlashi dy net më parë ka interpretuar në sallën e Bashkisë të Santiago de Compostela, me violinën e kompozitorit spanjoll AndresGaos. Instrumenti i shekullit  XVIII i kompozitorit të shquar iu besua artistit 55-vjeçar FlorianVlashi, pas një periudhe të gjatë restaurimi.

Koncerti u organizua me rastin e “2019 – Viti Andrés Gaos”që përkon me 60 vjetorin e vdekjes së tij dhe të krijimit të “Fondacionit Gaos”  nga Këshilli i Kulturës Galiciane dhe Universiteti i qytetit Santiago e Kompostelës. Ky universitet prestigjoz i vitit 1495 është nga më të vjetrit në botë.

Florian Vlashi dhe pianisti  Julio de Mourenza interpretuan vepra të autorit Andres Gaos Berea (1874 – 1959), i cili ka lindur dhe ka kaluar një pjesë të jetës në Korunja, qyteti ku violinisti shqiptar jeton dhe punon prej vitit 1992.

“Violina dukej e mrekullueshme ne duart e Vlashit, të shoqëruar në mënyrë të shkëlqyeshme nga Julio Mourenza, në rikrijimin e shpirtit të Andres Gaos në tri veprat e tij të bukura dhe aspak të lehta-  shkruan sot në shtypin spanjoll “La opinión” kritiku Julio Andrades, duke nënvizuar: Romanca e bukur, Sonata e shkëlqyer dhe Habanera e këndshme, kjo e fundit ofrohet si një biss për entusiazmin që publiku mnifestoi pas koncertit”.

Andres Gaos është një nga personalitetetet e kulturës hispano-amerikane, i njohur si kompozitor i shumë veprave të ndryshme, nga muzika sinfonike, muzika edhomës si dhe veprave për piano dhe vokale. Ai ishte pedagog i muzikës, violinist dhe menaxher kulturor në Spanjë dhe në Argjentinë.

 

 

Prej shumë vitesh Florian Vlashi ka promovuar muzikën e kompozitorit spanjoll dhe“është i vetmi instrumentist që ka luajtur me të katërta violinat e tij” shkruan gazeta La Opinión  e së dielës. Në vitin 1999 artisti shqiptar regjistroi dhe publikoi CD “Andres Gaos- Integral per violin e piano”, të ardhurat e të cilit shkuan për Kryqin e Kuq Spanjoll si falënderim për kontributin në ndërtimin e kampeve për refugjatët kosovarë. Florian Vlashi është një nga instrumentistët më të vlerësuar në Spanjë me rreth 145 premiera absolute.

“Pa të muzika moderne në Galici nuk do të ishte ajo që është. Një instrumentist që beson në muzikën e re dhe në kompozitorët e vendit tonë”-ka shkruar për të një nga kompozitorët dhe kritikët e njohur spanjollë., Presidenti i Shoqërisë së Kompozitorëve të Galicisë, Paulino Pereiro,autori i veprës për violinë  “Sonata Vlashiane”.

 

Shqiptarja vetëdigjet para gjykatës në Itali: Këtu s’ka drejtësi

Me pretendimin se në gjykatat italiane nuk ka drejtësi, një grua 58-vjeçare nga Shqipëria i ka vënë flakën vetes.Ngjarja ka ndodhur paraditen e kësaj të hëne rreth orës 10.00 në ambientet e një gjykate në Rimini të Italisë.

“Në Itali s’ka drejtësi”, kanë qenë thirrjet e saj vetëm pak sekonda para se të merrte një çakmak nga çanta dhe t’i vinte flakën vetes.

 

Sipas mediave italiane, shqiptarja, emri i të cilës mbetet anonim është ankuar për një sërë ngacmimesh që i janë bërë vajzës së saj.

 

LETËR E HAPUR Sh. S. Zonjës Leyla Moses-Ones, Zv.Ambasadore e SHBA-së në Tiranë – Nga ISMET MEHMETI* (Shqip dhe anglisht)

LETËR E HAPUR

Sh. S. Zonjës Leyla Moses-Ones

Deputy Ambasador, United States of Amerika in Albania

Rruga e Elbasanit, Nr.103,  Tirana, Albania

e-mail: TiranaWebmaster@state.gov

 

E nderuar Zonja Zv.Ambasadore e SHBA-së në Tiranë,

 

Po iu drejtohem juve, si përfaqësuesja me e larte e një shteti mik dhe aleat i natyrshëm i shqiptareve, te cilët, për ekzistencën e tyre, i janë mirënjohës duke e ruajtur te gjalle ne memorien e kombit, emrin e një amerikani te madh, ish Presidentit Woodrow Wilson, i cili, plot 100 vjet me pare ne Konferencën e Paqes, në Paris, vuri veton dhe e shpëtoi Shqipërinë qe ne kemi sot..

Nuk e di se pse kjo ngjarje e largët mu kujtua ne ketë fillim viti, 100 vjet me vone, edhe pse rrethanat historike, janë te ndryshme, por se Shqipëria ndodhet përsëri ne udhëkryq. Dhe kjo ka arsyet dhe shpjegimet e veta historike: ne fundin e Luftës se Dyte Botërore, vendi ynë (padrejtësisht dhe për fat te keq) përfundoi ne Bllokun e Lindjes dhe, për gati gjysmë shekulli, eci ne rrugën e gabuar, edhe pse shqiptaret janë një popull me mentalitet dhe orientim perëndimor. Mirëpo ky gjysmëshekulli komunizëm, la gjurme te këqija, jo vetëm ne ndërgjegjen sociale, por(me e rëndësishmja) edhe ne atë politike. Dhe e keqja vazhdoi edhe kur Shqipëria hyri ne rrugën e demokracisë e te shtetit ligjor, sepse vendi vazhdoi te qeverisej nga e njëjta klase politike, por tashme “e integruar” ne dy forcat kryesore politike, postkomunistë, Partia Demokratike dhe Partia Socialiste, apo derivatet e tyre më pak influente, te cilat nuk kane bere gjë tjetër, veçse kane alternuar pushtetin dhe opozitën tek njëra-tjetra ne këto tri dekada. Dhe, dukë përjashtuar deri-diku, vetëm qeverisjen e parë, atë te viteve ’92-97, për arsyen e thjeshte, se ishte mjaft idealiste, ne transformimin e vendit, te gjitha qeverisjet e tjera kane një emërues te përbashkët: vjedhjen galopante, ne te gjitha format e ne te gjitha nivelet e qeverisjes. Dhe ketë Zonja Zv,Ambasadore, nuk e them unë por e thonë faktet dhe raportet tuaja te Departamenti Amerikan te Shtetit dhe ato te Bashkimit Europian, e thonë mediat dhe rrjetet sociale, e thotë një popull i tere.. Po kush është denuar? Askush. E si mund te dënohet dikush prej tyre, kur pushteti dhe institucionet janë totalisht ne duart e këtyre dy forcave politike? Kur organi i akuzës emërohet dhe kontrollohet prej tyre? Kur gjyqtaret janë instrumente qe zbatojnë urdhërat e shefave te vet dhe dënojnë vetëm ata qe s’kanë mundësi te paguajnë faturat e dritave? Ne shqiptaret kemi një fjale te urte: korbi nuk ia nxjerr sytë korbit. E pra, Shqipëria vazhdon te qeveriset nga “korbat“. Këtë, besoj, edhe ju, nuk keni si te mos e dini. Por e keqja, zonje, qëndron ne faktin, se Shqipëria, për ju, fillon dhe mbaron nga shefi i qeverisjes tek ai i opozitës dhe anasjelltas. Por te dy këta shefa te mëdhenj e fuqiplote, nuk përfaqësojnë te gjithë shqiptaret, zonje, sepse ne votime shkojnë vetëm 40 deri 45 përqind e popullit dhe arsyeja është thjeshte: populli ka humbur besimin tek kjo klase politike. A iu keni bere ndonjëherë pyetje këtyre shefave te pozite-opozitës se pse shqiptaret kërkojnë te largohen nga Shqipëria? Nuk besoj te mos e dini se vetëm ne Ambasadën e Shtetit, qe ju përfaqësoni ka tre-katër qind mije kërkesa për green card, pa llogaritur qindra mijërat e tjerë drejt vendeve te Bashkimit Europian. Po iu  a përsëris unë përgjigjen, zonje: populli ka humbur besimin tek kjo klase politike, qe di vetëm te “qeverise” paratë e vjedhura, duke qene te sigurte se askush nuk mund ti dënojë..

Ju dëgjova juve para disa ditësh, ne një konference për shtyp, ne lidhje me reformën ne drejtësi, kur iu drejtuat shqiptareve(atyre shqiptareve) qe mendojnë se reforma ne drejtësi nuk po ecën, ose po ecën mjaft ngadalë, me fjalët: “gabojnë rende dhe se reforma po ecën dhe do te japë frutat e veta“. Ky ishte pak a shume thelbi i fjalës tuaj, apo jo? E ne lidhje me ketë, unë po iu them juve, se nuk është kjo zgjidhja e duhur, ajo qe po presin shqiptaret, për te rifituar besimin e humbur te klasa e vet  politike.

Ju besoj po e shikoni qe mijëra shqiptare janë ne protesta, por ata nuk janë populli, zonje, ata janë vetëm militantet e një krahu politik, qe ndodhet ne opozite, te gatshëm te konfrontohen me militantet e krahut tjetër, sepse këtë kërkojnë shefat e tyre: DESTABILITET. Dhe a dini se pse e kërkojnë destabilitetin? Sepse janë te korruptuar, kane vjedhur, kane frike nga drejtësia dhe kërkojnë  një “zgjidhje“, por gjithnjë brenda tyre, d.m.th. brenda racës se “korbave“, me termat qeveri teknike, apo qeveri tranzitore.. A ka absurditet me te madh?

A mund te zgjidhin krizën dy forcat politike, qe e kane humbur besimin e popullit, e qe, ky i fundit, i akuzon për korrupsion? KURRESESI JO. Çdo zgjidhje politike, qe do te dale nga tavolinat e bisedimeve, midis këtyre dy forcave nuk do ta zgjidhe krizën, veç do ta thelloje atë, do ta zgjasë agoninë dhe do te beje qe shqiptaret te abandonojne vendin e tyre. Ne këto kushte ju, me te drejte, mund te pyesni: po atëherë kush mund ta nxjerre vendin nga kriza: N.q.s. ekziston vullneti juaj, d.m.th. i shtetit qe ju përfaqësoni, për te cilin ju e dini fort mire se shqiptaret i kane sytë dhe mendjen drejt tij, gjithmonë ka një zgjidhje, për ti kthyer besimin popullit:

Një e treta e popullit shqiptar jeton jashtë, ne Europë dhe SHBA, si shtetas te integruar ne shoqërinë euro-atlantike, dhe është pjesa me demokratike dhe me e emancipuar e popullit shqiptar dhe unë nuk besoj qe ju te mos e dini këtë fakt. Kjo pjese e shqiptareve do ta tërheqë pjesën tjetër, atë qe ndodhet brenda kufijve politike te shtetit shqiptar, drejt familjes se madhe, demokratikë te qytetërimit europian, e cila, ne bashkëpunim me pjesën “idealiste“, kryesisht te qeverisjes se pare postkomuniste, do ta nxjerre vendin nga kriza..

Dhe unë qe po iu shkruaj juve ketë letër, Zonja Zv.Ammbasadore e SHBA.se, jam njeri nga ata qindra e mijëra shqiptare emigrante, tashme te integruar ne këtë familje te madhe, te qytetëruar e demokratike europiane, por, njëkohësisht, me përgjegjësinë e liderit te një lëvizjeje politike, qe ka lindur ne Itali(e vetmja nder emigrantet shqiptare), e gatshme te marre ne dore përgjegjësinë historike për  ti rikthyer besimin popullit e për ta futur Shqipërinë ne rrugën drejt zhvillimit.

Duke besuar tek ju, dhe gazeta “New York Times”, te cilës do t’ia dërgoj ketë letër, pasi te mirëpres përgjigjen tuaj, se do te na ndihmoni ne shqiptareve, te gjejmë një Wilson te ri, i cili te vendose “veton” për ta shpëtuar Shqipërinë nga hemorragjia e frikshme .

 

I juaji,

Ismet Mehmeti,

Lega Democratica Albanese (LDSH)

Ravenna, il 30.03.2019

___________________

 

OPEN LETTER

H.E. Mrs. Leyla Moses-Ones

Deputy Ambasador, United States of Amerika in Albania

 

Rruga e Elbasanit, Nr.103,  Tirana, Albania

e-mail: TiranaWebmaster@state.gov

 

Honorable Mrs. Leyla Moses-Ones

Dep. Amb., United States of Amerika in Albania

I am addressing this letter to you, as the highest representative of a country which has been a friend and ally of albanians, which, for their existence, are grateful through keeping alive in our nations memory, the name of a great american, ex President Woodrow Wilson, who, a hundred years ago in the Peace Conference in Paris used his veto and saved the Albania that we have today.

I do not know why this distant event came to my mind in the beginning of this year, a hundred years later, although the historical circumstances are not the same, but because Albania is again in the crossroad. This has its historical reasons and explanations: at the end of the Second World War our country (unjustly and unfortunately) ended in the Eastern Block and for almost half of the century went in the wrong direction even though albanians are a nation with western mentality and orientation. However this half-century of communism, left its bad footprints not only in social consciousness but also (most importantly) in politics. It continued even when Albania entered the path of democracy and the rule of law, because the country continued to be governed by the same political class, but now “integrated” in the two main post-communist political forces, Democratic Party and Socialist Party, or their derivative with less influence which have done nothing but alternate the political power between each other during this three decades. Taking apart to some extent only the first governance, the one between the years `92-97, for the simple reason because it was highly  idealist in the transformation of the country, all the other governments have the same purpose: thievery, in all forms and levels of governance. This, Mrs. Deputy Ambassador, is not said by me but by the facts and the reports of the U.S. Department of State and of the European Union, it has been said by the media and social media, it has been said by the whole nation… but who has been condemned for this? No one. How can anyone of them be condemned, when the power and the institutions are controlled by the political parties? When the prosecution is appointed and controlled by them? When the judges are instruments that follow orders by their chiefs and condemn only those that cannot pay their electricity bills? In Albania there is a saying: “crow does not eat crow”. Albania continues to be governed by the “crows”. I believe that you are well aware of it. The worst is the fact that Albania for you starts and ends from the head of the government to the head of the opposition and reciprocally. But these two supreme leaders do not represent all albanians, because only 40 to 45 percent of the population votes and the reason for that is simple: people have lost their faith in this political class. Have you ever asked the question to this leaders why albanians wish to leave Albania? I do not believe you are not aware that only in the Embassy of the country that you represent, there are three to four hundred thousand green card applications without taking into consideration thousands towards European Union. I am repeating the answer: people have lost their faith in this political class that only knows how to “govern” the stolen money, being certain that nobody will ever condemn them.

I heard you, a few days before in a press conference, regarding justice reform, when you addressed to albanians (those albanians) that think the justice reform its not going on the right direction, or is going on slowly, with the words: “they are wrong and the reform is proceeding well and will give its results”. This was the main idea of your speech right? Regarding that, I am telling you that this is not the right solution, the one albanians are waiting for to regain the lost faith in their political class.

You can see that thousands of albanians are protesting, but those do not represent the people, those are only some militants of a political force that is in minority, ready to be confronted with the militants of the other political force, because this is what their leaders want: DESTABILIZATION. Do you know why they need destabilization? Because they are corrupted, they have stolen, they are afraid from justice and are trying to find a “solution”, but always between themselves, which means among “crows” under the terms of a technical governance or a transit governance. Isn’t it absurd?

Can these two political forces find a solution to the crises when they have lost the faith of the people which accuse them for being corrupted? It is impossible. Every political solution that will come out from the negotiations between these two political parties will not solve the crisis, will only deepen it, will increase the agony and will force the albanians to abandon their country. Under these circumstances you may rightly ask: how can this crises end: if there is the will from your part, from the country that you represent, to whom the albanians rely their hopes, there will be a solution, to regain people’s faith.

One third of albanians  live outside the country, in Europe or U.S.A, as consolidated citizens of the euro-atlantic society, that are the most democratic and emancipated part of albanian people and i do not believe that you are not aware of this fact. This part of albanians will attract the other part of albanians that live in the political borders of Albania towards the big democratic family of european civilization, which in collaboration with the “idealist” part, mainly from the first post-communist governance  will put the country out of the crisis.

I, that i am writing this letter to you Mrs. Deputy Ambassador, I am part of the thousands of albanian emigrants  that are now part of this big, civilized and democratic European family, but, in the same time with the responsibility of the leader of a political movement which is born in Italy (the only one among albanian emigrants) ready to take the historical responsibility to regain the faith of people and bring Albania into the development path.

Having faith on you and on the “New York Times” newspaper to which i will send this letter, after receiving your answer to help us albanians to find our new Wilson, who will impose his “veto” to save Albania from this scary hemorrhage.

 

Sincerely Yours

Ismet Mehmeti,

Lega Democratica Albanese (LDSH)

Ravenna, il 30.03.2019

Kosova në prag të vendimit për zgjedhje por a do të bëhet zgjidhja! – Nga Nue Oroshi

Përqarjet mbrenda koalicionit qeverisës PAN si duket dalëngadalë po vijnë në kulmin e tyre. Lufta e mbrendshme brenda Qeverisë së Kosovës në mesin e koalicionit Qeverisës e ka arritur pikën kulmore të vlimit.Nga dita në ditë dalin në pah përqarjet politike mbrenda partive që po e qeverisin Kosovën. Marrja me vetvetën e partive politike në Kosovë është duke i kushtuar shumë shtrenjët qytetarit të  Kosovës.Shpesh herë e kam thënë edhe në shkrimet e mëparshme dhe po e përserisë edhe tani se në Kosovë duhet të ndërrohet mentaliteti qeverisës.Fatkeqësisht se tash e shumë vite vëtem ndërrohen emrat e kryeminstrave dhe ministrave por mbetët i njëjti mentalitet qeverisës.

Zgjedhjet mund të mbahën në mes të shtatorit dhe nëntorit të këtij viti por mbetët një dilemë Hamletiane se a do të kemi zgjidhje?! E për të pasur zgjidhje pas zgjedhjeve atëherë 80% e këtyre politikaneve në Kosovë nuk duhet të jenë as deputet e as kryeministra dhe ministra. Me një fjalë nuk duhët bërë riciklimi i politikaneve të vjetër përveç atyre që vërtetë e kanë ruajtur vetveten dhe nuk janë korruptuar dhe kriminalizuar.E sa do të jenë në gjendje partitë politike që të reformohën për një kohë kaq të shpejtë kjo është e pamundur në këto rrethana politike kur të tillët janë në krye të partive politike dhe kanë funksione paralele shtetërore qoftë atë në qeverisje qoftë të tjerët në opozitë.

Dalja e një projekti të ri politikë dhe shpërndarja me të shpejtë në këto rrethana kur janë të bllokuara dhe të kapura mjetët e informimimit  ku partitë politike janë në gjëndje të shpërndajnë miliona euro në fushata të shtrenjta elektorale dhe që ky projekt politik për disa muaj të arrin të dalë si forcë reale politike është vërtetë e pamundur.

Edhe sistemi zgjedhor në Kosovë është shumë i mbrapshtë.Ky sistem zgjedhor i jep mundësi liderit politik që përmes listës të zgjedh të preferuarit e tyre kurse në anën tjetër e fut në një mjegull edhe votuesin.Më mirë do të ishte se nëse është e mundur në aspektin kohor që të bëhet ndryshimi i sistemit zgjedhor,ku parlamenti i Kosovës nga 120 deputet sa ka Kosova të krijohen 60 zona elektorale ku 60 deputet të zgjidhën drejpërdrejtë kurse 60 të tjerë përmes listave në proporcion me përqindjen që marrin partitë politike në zgjedhje duke i shtuar edhe faktin e heqjës se 20 vendeve të partive minoritare.

Zgjedhja e drejtpërdrejtë dhe nëpër zona elektorale do ta forcon përgjegjësinë e deputetit të zonës për faktin se është dalur nga një zonë e caktuar dhe e ka obligim që të mbron interesat e zonës prej nga është votuar.Minoriteve duhet të iu bëhet vëtem një lehtsim politik. Atyre duhet të iu hiqet pragu zgjedhor prej 5% që në proporcion me përqindjen e popullsisë që kanë në Kosovë duhet të jenë përafersisht 5 apo 6 deputet të minoriteteve në Parlamentin e Kosovës.

Edhe Diaspora e Kosovës duhet të ketë përfaqësuesit e vet në Parlamentin e Kosovës.Shkuarja në zgjedhje pa një ligj të ri zgjedhor dhe pa një ligjë të ri që ju ndalon rikandidimin e zgjedhjën të gjithë atyre që në një mënyrë apo tjetër janë të lidhur me korrupsionin,kriminalitetin dhe fitimin e pasurisë në mënyrë jashtëligjore, nuk sjellë asgjë tjetër përveç ndërrimin e emrave dhe mbiemrave të, kryeministrit dhe ministrave.

E derisa partitë politike po mirrën me vetveten në një rreth vicioz që nuk ka të ndalur tash e njëzet vjet me radhë Kosova fatkeqësisht është duke u zbrazur  nga  dita në ditë.Kjo është një fatkeqësi kombëtare që askush nuk e ka pritur.Të gjithë presim që në Kosovë të ndryshohet skena politike.

Por a do të mundet që ky ndryshim të vjen vetëm me mbajtjën e zgjedhjeve dhe a do të sjellin këto zgjedhje një zgjidhje është një pikpyetje shumë e madhe.Prandaj zgjedhjet dhe zgjidhja e problemit qeverisës që nënkupton ndryshimin e mentalitetit qeverisës që është tash e gati njëzet vjet në Kosovë janë dy botra dhe një mur i madh që i ndan. A mendojnë këta lider politikë në Kosovë se duhet të zëvëndësohen ndonjëherë apo ju ka ngulitur thellë mentaliteti komunistë se në momentin që mërr  një postë politikë duhet të mbetët deri në vdekje aty.